Orijinalini görmek için tıklayınız : Canlar sizce okullarda kürtçe öğretilmelimidir?
ben şunu demek istiyorum daha türkçe eğitimini bile doğru dürüst veremeyen eğitim sistemimiz kürtçeyi nasıl vercek ve buna gerçekten gerek varmı biraz mantıklı düşünmek gerekiyor.
Eğitim sistemi kötü diye Kürtçe alınır mı?:D
Bence eğitim sisteminin dönümüşüyle birlikte, anadilde eğitim gelmeli.
Anadolu'nun kültürel yapısı akademik platforma etkin bir şekilde taşınıp, bütün dillerin gelişimine destek verilmeli!
ben bize göre doğru olan yasaları bahsediyorum yasaların hepsinden bahsetmiyorum ki sen TC. dilinin Türkçe olduğunu savunduğum için bunu sölüyorsan ozamn sen kuzu ol tamm mı yani ne alakaysa:O
Ilk olarak büyük yaziyla yazma lütfen.
TC resmi dili Türkçe, ve TC Kürtleri resmen boguyor, susturuyor, hiçten sayiyor, size dogru olan yasa ne oluyor? Türkçe evet, Kürtçe hayir, tartisma bitti, bumu oluyor?
halitseyfi 24.05.2007, 23:16 ben şunu demek istiyorum daha türkçe eğitimini bile doğru dürüst veremeyen eğitim sistemimiz kürtçeyi nasıl vercek ve buna gerçekten gerek varmı biraz mantıklı düşünmek gerekiyor.
Evet gerek var.
şöyleki: Bildiğiniz gibi dil bir iletişim aracıdır. İnsanlar öncelikle ana dilini öğreniyor. Bunu bilimsel yöntemle öğrenemeyenler çoğunlukla ilköğretimde türkçeyide öğrenmekten zorlanıyorlar. Şöyleki bilimsel yöntemlerle anadilini öğrenemeyen insanların ana dillerindeki kelime hazineleri yetersiz olduğundan türkçedeki bir çok kelimeyi öğrenmeleride,kavamalarıda zorlaşıyor. Eğitimci olarak bunu sürekli yaşıyorum.
Bu hem tüm insanlarımızın ayrışma nedeni olmaktan çıkacak hemde türkçenin daha iyi öğrenilmesini sağlayacaktır. Dğer bir şeyde insanların Ana dillerini öğrenmeleri ve yaşatmaları dünya kültürünün gelişmesindede önem kazanmaktadır.
[/SIZE]
ben bize göre doğru olan yasaları bahsediyorum yasaların hepsinden bahsetmiyorum ki sen TC. dilinin Türkçe olduğunu savunduğum için bunu sölüyorsan ozamn sen kuzu ol tamm mı yani ne alakaysa:O
İyi de anadilde eğitim, resmi dilin Türkçe olmasını değiştirmez ve zedelemez ki!
Resmi dil demek tek dil anlmaına gelmez, onu ırkçılar diyor tek dil, tek bilmem ne diye...
Yine resmi kurumlardaki dil Türkçe, okul resmi kurum diyorsanız ki yanılıyorsunuz okul diğer resmi kurumlardan özel olarak eğitimin verildiği yerdir ve özel koşulları olmalıdır.
Okullarde sadece Türkçe konuşulsun dersek yabancı dil eğitimini yok saymış oluruz ki, bu İngilizce dersleri kaldırılsın, yabancı dilde eğitimi veren kurumlar kapatılsın kampanyasına döner.
Korkmayalım efendim, kardeşlerimizin dilinden korkmayalım!
Saygılarımla
Ilk olarak büyük yaziyla yazma lütfen.
TC resmi dili Türkçe, ve TC Kürtleri resmen boguyor, susturuyor, hiçten sayiyor, size dogru olan yasa ne oluyor? Türkçe evet, Kürtçe hayir, tartisma bitti, bumu oluyor?
Seçmeli ders olarak karşıyım tamm mı düşüncemi belirtiyorum.. herzamanda söylerimmmmm....( bu arada büyük harflerle yazmadım sadece yazı boyutunu büyttüm oda sorun olmaz heralde. yazı boyutuda mı sorun olacak yani
Seçmeli ders olarak karşıyım tamm mı düşüncemi belirtiyorum.. herzamanda söylerimmmmm....( bu arada büyük harflerle yazmadım sadece yazı boyutunu büyttüm oda sorun olmaz heralde. yazı boyutuda mı sorun olacak yani
Karsi olmana tepki vermiyoruz biz zaten, ama nedenleri için.
"tamm mı" dedigin gibi.
Pardon acaba seçmeli dersin yanında ana dilde eğitime de karşı mısınız?
Anadilinizde mi eğitiminizi aldınız?
Anadilinde eğitim almayan bir insanla bu konu üzerinde görüştünüz mü?
__________________________________________________ __________
Korkmayalım kardeşim, korkmayalım; kardeşlerimizin dilinden korkmayalım!
aykudgöksun 24.05.2007, 23:29 Seçmeli ders olarak karşıyım tamm mı düşüncemi belirtiyorum.. herzamanda söylerimmmmm....( bu arada büyük harflerle yazmadım sadece yazı boyutunu büyttüm oda sorun olmaz heralde. yazı boyutuda mı sorun olacak yani
eğer birşeye karşıysan onun nedenlerini belirteceksin yok nedenlerini belirtemiyorsan o zaman nedensiz bir şekilde uymama davranışı sergiliyorsundur ki bu da büyük ihtimalle sosyal baskının yıllar içinde üzerinde oluşturduğu belli birtakım düşüncelerini atamamaktan ibarettir..doğduğumuzdan beri aynı düşünceler empoze edildi bize..artık yavaş yavaş farklı düşüncelerinde varlığını kabul edip onlar üzerinde hür iradeyle düşünme vaktidir..yoksa doğrularımız bizim değil onların doğrusu olur...
Devrim_Neferi 24.05.2007, 23:50 kimsenin kimsenin diline karşı çıktığı yok kürtçenin okullarda okutulması gerekmiyor eğer okutursanız bu bazı çevreleri dahada güçlendirir onlara koz vermiş olursunuz. kaldiki doğuda ki insana önce insanca yaşamnın zeminini hazırlamaklazım buda aşiret düzeninin kaldırılması ve menderesin kaldırdığı köy ensütülerinin tekrar açılması gibi
kimsenin kimsenin diline karşı çıktığı yok kürtçenin okullarda okutulması gerekmiyor eğer okutursanız bu bazı çevreleri dahada güçlendirir onlara koz vermiş olursunuz. kaldiki doğuda ki insana önce insanca yaşamnın zeminini hazırlamaklazım buda aşiret düzeninin kaldırılması ve menderesin kaldırdığı köy ensütülerinin tekrar açılması gibi
Feodalizme karşı eğitimin çok büyük rolü var.
Hangi çevreler güçlenecek?
Esas anadilde eğitimi savunmak bölünmenin karşısında durmaktır.
İnsanlara ve insanların dillerine-kültürlerine saygılı ve bu toprakların tüm kültürünü benimsemiş bir halkı düşün.
Biz özünde böyle bir halkız!
Senin o kastettiğin çevreler anadilde eğitim olmazsa güçlenir.
Türkiye'nin yanıbaşında eğitim dili Kürtçe olan okullar-üniversiteler varken, 20-30 milyon Kürt nüfusuna sahip ülkemizde Kürtçe'ye karşı bir baskı var!
Söyle bana bu kimin işine yarar?
Öte yandan anti-amerikancılık, bölünme karşıtlığıyla bazı şeyleri birbirine karıştırmayalım.
Dillerin gelişimini desteklemek, bu toprakların kendisine sahip çıkmasıdır.
Bu Kürt işçi sınıfının kendisini ifade etmesinde ve Türkiye'de işçi sınıfının bütünleşmesine yarar birşeydir, devrim neferiysen işçi sınıfına yarayan bir durumu da onaylaman gerekir.
Saygılarımla
cafer-24 25.05.2007, 00:56 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
koçgiri23 25.05.2007, 01:25 kabul etsekte etmesekte bu ülkede bir kürt gerçeği var. onlarda en az türkler ve diğer etnik topluluklar kadar kendi dilleri ile eğitim görme haklarına sahip olmalıdırlar. evrensel insan hakları bunu gerektirir. var olan kültürleri yok etmeye değil zenginleştirmeye ve anlamaya çalışmalıız. kürt dilinin zenginleşmeside kürtçe eğitim kurumlarının açılması ve kürtçe yayınların yapılmasıyla ivme kaznacaktır.insanlar kendilerini en güzel şekliyle ana dilleri ile ifade edebilirler ve ana diliylede eğtim görmek isterler bu da en doğal hakları diye düşünüyorum.
Wallahi şaşırdım.. Bu topik'te öyle değişik tepkiler verildi ki, bu bence hem oldukça mantıklı hem de objektif bir yorum oldu.. Bu bahsettiğin noktaları sayfalar ve sayfalar boyu tartıştık ama kimse kimse'nin derdini anlamıyor işte. Çünkü, tüm dünya'da baskıcı devlet politikalarının altında yaşam savaşı veren azınlıklar ne dillerini, kültürlerini ve hatta ne de dinlerini gerektiği gibi, insan gibi koşullar içerisinde devam ettirebiliyorlar.
Umarım bir gün dileklerimiz gerçek olur.
Çok derin bir konu.. kürtçe öğretilip öğretilmememsi....devletlerin bölünmeme adına yaptıkları önlemlerden birisi de dilleri yasaklamaktır... Benim atalarım kürtçe zazaca ermenice türkçe biliyorlardı...ancak şimdi biz yeni nesil sadece türkçe biliyoruz..bu asimilenin göstergesidir...insanlar kendilerini en iyi bildikleri kadarıyla ana dilleriyle ifade etmek isterler..bu son derece normaldir...türkiye kozmopoltik bir ülke...her dilin yasaklanmasına kesinlile karşıyım...ancak resmi dil bir tane olmalıdır....
İsteyenler kendi dillerini geliştirirler bence. Ama Devletin bu konuda rolü olması gerektiğini düşünmüyorum. Anadilde eğitimden kastınız eğer baştan aşağı tüm derslerin kürtçe olacağı bir eğitim sistemiyse, bu ilk önce "eğitim de birlik" ilkesine aykırıdır. Daha önemlisi de kürtlerin aleyhinedir. Hali hazırda kürtler toplumun en fakir ve eğitimsiz kısmını oluşturuyor. Bir de eğitimleri kürtçe olursa o zaman iyiden iyiye toplumdan koparlar. Nasıl iş bulacaklar? Nasıl ekonomik olarak kendilerini tatmin edecekler?
ABD'de bile Hispaniklere verilen sadece İspanyolca eğitim alma hakkı son zamanlarda kaldırılmaya başlandı. Ki bu konuda Arupa'ya göre daha liberal bir anlayışa sahipler.
Bence isteyen kürtçe televizyon kurar, gazete çıkarır, dilini öğrenir veya konuşur. Ama, Devletin bu konuda herhangi bir rolü olmamalıdır. Zaten halihazırda kürtlere karşı önyargılar var. Bu önyargıları meşrulaştıracak eylemlerden kaçınmak gerekir.
Kartopu86 25.05.2007, 11:19 Eğitimde o kadar çok eksiklikler var ki bana göre önce bunların üzerinde yoğunlaşmak gerekli diye düşünyorum...Türk Dili'ni kaç kişi günlük hayatta doğru şekilde kullanıyor ya da buna dikkat ediyor..Kendi fikrim kürtçe dersi öğretilmesi yerine Tükçe ders saatlerini ya da Tarih ders saatlerini uzatmak daha yararlı olacaktır diye düşünüyorum...Kürtçe anadilleri olabilir bunu aile içinde öğreniyorlar sonuçta okullarda öğretilmesi gereksiz..
Eğitimde o kadar çok eksiklikler var ki bana göre önce bunların üzerinde yoğunlaşmak gerekli diye düşünyorum...Türk Dili'ni kaç kişi günlük hayatta doğru şekilde kullanıyor ya da buna dikkat ediyor..Kendi fikrim kürtçe dersi öğretilmesi yerine Tükçe ders saatlerini ya da Tarih ders saatlerini uzatmak daha yararlı olacaktır diye düşünüyorum...Kürtçe anadilleri olabilir bunu aile içinde öğreniyorlar sonuçta okullarda öğretilmesi gereksiz..
abla ağzına sağlık benim gibi düşünenlerde varmış mutlu oldum..
dedeoglu 25.05.2007, 11:50 Eğitimde o kadar çok eksiklikler var ki bana göre önce bunların üzerinde yoğunlaşmak gerekli diye düşünyorum...Türk Dili'ni kaç kişi günlük hayatta doğru şekilde kullanıyor ya da buna dikkat ediyor..Kendi fikrim kürtçe dersi öğretilmesi yerine Tükçe ders saatlerini ya da Tarih ders saatlerini uzatmak daha yararlı olacaktır diye düşünüyorum...Kürtçe anadilleri olabilir bunu aile içinde öğreniyorlar sonuçta okullarda öğretilmesi gereksiz..
Türkçe de aile içinde öğreniliyor. O da mı gereksiz oluyor?
Bir taraftan Türkçe'nin doğru şekilde kullanılmasını savunurken (ki çok haklısınız), diğer taraftan Kürtçe'nin gereksizliğine inanılması garibime gidiyor.
Kendiniz için istediğiniz bir durumu, başkaları isteyince niye karşı çıkılıyor? Bu bir çelişki değil mi?
kabul etsekte etmesekte bu ülkede bir kürt gerçeği var. onlarda en az türkler ve diğer etnik topluluklar kadar kendi dilleri ile eğitim görme haklarına sahip olmalıdırlar. evrensel insan hakları bunu gerektirir. var olan kültürleri yok etmeye değil zenginleştirmeye ve anlamaya çalışmalıız. kürt dilinin zenginleşmeside kürtçe eğitim kurumlarının açılması ve kürtçe yayınların yapılmasıyla ivme kaznacaktır.insanlar kendilerini en güzel şekliyle ana dilleri ile ifade edebilirler ve ana diliylede eğtim görmek isterler bu da en doğal hakları diye düşünüyorum.
Valla kardeşim seni tebrik ediyorum bizi çok iyi anlayıp yeterli yorumu yapmışşsın:3:
connor mac leod 25.05.2007, 12:54 daha ülkede Türkçe dil eğeitimi doğru,düzgün yapılamıyorken ikinci bir dili getirmek gariplik olur ,kaldı ki okullardaki yabancı dil öğretimi bile avrupa standatlarının çok altında...
Almanya basbakani merkelin bir sözünü buraya ekleyeyim.her firsatta türkiyeye esitlik,özgürlük,insan haklari diyenlerin sözüdür bu.
"Okullarda herkes Almanca konuşmalı. Derste, teneffüste, okul gezilerinde... Türkçe konuşana okul bahçesini süpürme cezası verilmeli..."
söz konusu bizim ülke olunca cifte sitandart oluyor nedense.
DiLkeT-CeZaM 25.05.2007, 13:10 türkiyedeki eğitim sisteminin sakat olması, insanların kendi dillerini ait olduğu devlet eliyle öğrenmeleri ve geliştirmeleri bir engel olarak durmamalı. dünyanın neresinde eğitim tam anlamıyla düzgün işliyor? neden fetoşlar taa afrikaya uzak doğuya, amerikaya,rusyaya okullar açıp türkçeyi öğretiyorsa oralardaki eğitim sistemi çokmu düzgün işliyorda o yüzden türkçe eğitimde verilmekte???? insanların en doğal hakları olan taleplerine bu şekil saçma ve gereksiz bir şekilde düşünülmesi fayda değil zarar getirir kendiniz için neyi istiyorsanız başkası içinde o'nu isteyin! varsa yoksa türkçe başka birşey yok değil mi? kardeşin kardeşe yapacağı kalleşlik olmamalı!!! bizler iç içe yaşan anadolu halkların yaşamsal taleplerine karşı duruş sergileyen ve kardeşiz nutuklarını atıp sonrada hiçbir şekilde değerlendirmeye almayan insanların dünyanın gerçekliğini görmeleri zamanı geçiyor bunun farkına varın geç olmadan!!
aykudgöksun 25.05.2007, 13:11 Almanya basbakani merkelin bir sözünü buraya ekleyeyim.her firsatta türkiyeye esitlik,özgürlük,insan haklari diyenlerin sözüdür bu.
"Okullarda herkes Almanca konuşmalı. Derste, teneffüste, okul gezilerinde... Türkçe konuşana okul bahçesini süpürme cezası verilmeli..."
söz konusu bizim ülke olunca cifte sitandart oluyor nedense.
peki sen almanya başbakanına bu sözünden tepkili değil misin??sence söylediği söz normal mi??oradaki türk arkadaşlarımızın kendi dilini anadilini ''türkçeyi'' konuşamaması bunun için yasak getirilmesi normal karşılanabilir birşey mi??hayır diyorsan aynı şeyi kürtçe için de dile getirmelisin..aksi takdirde bu çifte standart olur..
ayrıca merkel hiçbir zaman Türkiyeye eşitlik,özgürlük savunanlardan olmamıştır..türkiyede de 'kürtçe'' dışlanarak merkelin yaptığından farklı birşey yapılmıyor..
Kartopu86 25.05.2007, 13:11 Türkçe de aile içinde öğreniliyor. O da mı gereksiz oluyor?
Bir taraftan Türkçe'nin doğru şekilde kullanılmasını savunurken (ki çok haklısınız), diğer taraftan Kürtçe'nin gereksizliğine inanılması garibime gidiyor.
Kendiniz için istediğiniz bir durumu, başkaları isteyince niye karşı çıkılıyor? Bu bir çelişki değil mi?
Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili Türkçe'dir. Ve bu topraklarda yaşayan T.C. kimliğine sahip her vatandaş bana göre Türkçe'yi doğru, etkili ve güzel kullanmalıdır. İlk öğrenim yeri hiç kuşkusuz ailedir ancak şunu vurguluyorum resmi dilimizin asıl eğitim yeri okullardır.
El_esrari02 25.05.2007, 13:15 BEN DE KÜRTÇE KONUŞAN BİR ALEVİ OLARAK KENDİ ANA DİLİMDE EĞİTİM GÖRÜLMESİNİ VE GELECEK KUSAĞİNDA KÜLTÜR BİRİKİMLERİMİZDEN YARARLANMASI İÇİN ANA DİLDE EĞİTİME EVET DİYORUM.SONUÇ İTİBARİYLE 40 MİLYON BİR POPULASYONA SAHİP BİR HALK OLARAK DEVLETİ OLMAYAN VE DE KENDİ DİLİNİ ÖZGÜRCE KULLANAMAYAN TEK MİLLET OLMA BASARISINI GÖSTERDİĞİMİZ İÇİN MUTLU OLDUĞUMU SÖYLEYEMEYECEĞİM.ZAZA OLSUN KURMANC OLSUN SONUÇTA BU ANA DİL BİR TERCİH DEĞİLDİ HİÇ BİRİMİZ İÖÇİN AMA KISITLANMASI DA HAK DEĞİLDİR VE BUNUN MÜCADELESİNİ VEREN YOLDASLARA SONSUZ SAYGİYİ BİR BORÇ BİLİR VE BU UĞURDA SAHADETE ERMİŞ TÜM CANLARİ DA RAHMETLE ANDİĞİMİ BİİDİRMEK İSTİYORUM.EVET BELKİ BİR COK ARKADASIMIZ BENİ BU GÖRÜSLERİMDEN DOLAYI ELESTİRECEK ASLINI ARARSANIZ EN DOĞRUSU DA BU ÇÜNKÜ DOĞRUYA ANCAKVEANCAK BÖYLE ULASILACAĞİ İNANCINDAYIM.EVET SEVGİLİ CANLAR ARTIK BU UĞURDA YAPILAN SILAHLI MUCADELENİN DE GEREKSİZLİĞİNİ BİLDİRMEDEN EDEMEYECEĞİM ÇAĞ BİLİM ÇAĞI ÇAĞ EKONOMİ ÇAĞI BİR ÇOK ZAFER EKONOMİK BASARININ AKABİNDE GELMİŞTİR BİZ HEM ALEVİ CAMİASI OLARAK HEM DE KÜRT HALKI MENSUPLARI OLARAK ARTIK BU BAĞLAMDA HAREKET ETMELİ VE SİLAHLARA HAYIR DEMELİYİZ.VE MİLLİ DAVAMIZI EKONOMİK VE BİLİMSEL ÇABALARIMIZLA TAÇLANDIRMALIYIZ.TESEKKÜR EDERİM
DiLkeT-CeZaM 25.05.2007, 13:17 Eğer yaşadığımız topraklardaki devletin temel ilkeleri; sosyal, hukuk, cumhuriyet, demokrasi gibi terimleri kendine özümsemişse vergi veren, askerliğini yapan kısaca vatandaşlık görevlerini yerine getiren bireylerin veya toplulukların insanca onurlu yaşamalarını talep etmeleri ve bunu yaşamaları gayet normaldir bunda garip bir durum görebilen var mı? bu sadece türkiye için geçerli değildir almanyada, rusyada, dünyanın herhangi bir noktasında bu talepleri türklerde, kürtlerde,yahudilerde, rumlarda, ermenilerde, ezidilerde bulunabilirler. insanlar köle veyahutta esir değillerdir birilerinin zorla dayatmasına göre yaşayamaz özgür bireylerin yetişmesi toplumun sağlam yere basmasını sağlar bunu da böylece bilmeniz gerekir!
Bence Kurtce Okullarda Ogretilmesine Gerek Yok Anlamsiz Zaten Bence Alevilikde De Kurtluk Yoktur Osmanilar Zamninda Baki Goren Alevilerin Dogudaki Kurtlere Siginmalariyla Asimile Edilmislerdir
Aslimiz Ahmet Yeseviden Gelir
Oz Be Oz Turkuz
Aslını inkar eden bizden değildir.Sırf sen bunu yazdın diye yüz yıllık geçmişimizi inkar edeceğiz.Oku oku oku belki sende bir şeyler öğrenebilirsin geçmişin ile ilgili.
Türk kürt alevi ermeni süryani selda.
El_esrari02 25.05.2007, 13:19 Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili Türkçe'dir. Ve bu topraklarda yaşayan T.C. kimliğine sahip her vatandaş bana göre Türkçe'yi doğru, etkili ve güzel kullanmalıdır. İlk öğrenim yeri hiç kuşkusuz ailedir ancak şunu vurguluyorum resmi dilimizin asıl eğitim yeri okullardır.
KİMSE AMA KİMSE BİR HALKIN VARLIĞINI VE ENDOĞAL HAKKI OLAN DİLİNİ ÖĞRENME HAKKINA BU SEKİLDE SOVENİST BİR YAKLASIMLA KARSI CIKAMAZ "YASASIN HAKLARIN KARDESLİĞİ DİYOR VE SİZİ SAYGIYA DAVET EDİYORUM"
El_esrari02 25.05.2007, 13:25 Bence Kurtce Okullarda Ogretilmesine Gerek Yok Anlamsiz Zaten Bence Alevilikde De Kurtluk Yoktur Osmanilar Zamninda Baki Goren Alevilerin Dogudaki Kurtlere Siginmalariyla Asimile Edilmislerdir
Oz Be Oz Turkuz
YA DEĞERLİ CAN KUSURA BAKMA AMA KİMSENİN BURADA TERBİYESİZLİK YAPMA HAKKINA SAHİP OLDUĞUNU SÖYLEMEDEN EDEMEYECEĞİM.ALLAH ASKINA SANA SUNU SOYLEYEYİM BEN TÜRKÇEYİ 8 YASIMDA DAYAK YİYEREK SİZİN O ATATTÜRKÇÜ ZİHNİYETİN HÜKÜM SÜRDÜĞÜ BİR OKULDA ÖĞRENDİM.BENİM ANNEM HALA DA BİLMİYOR SEN NE YÜZLE BİZE TÜRKTÜR BUNLAR DERSİN TEK DİYECEĞİM SANA YAKIŞMADI CAN.
Bence Kurtce Okullarda Ogretilmesine Gerek Yok Anlamsiz Zaten Bence Alevilikde De Kurtluk Yoktur Osmanilar Zamninda Baki Goren Alevilerin Dogudaki Kurtlere Siginmalariyla Asimile Edilmislerdir
Oz Be Oz Turkuz
nedir bu Türklük magandalığı, anlamıyorum sizi. Hz.Muhammed ve Hz.Ali'de Türk deyin tam olsun bari.
Ben Arap kökenliyim hanımefendi, soyum ahmet yeseviden gelmiyor ama en az sizin kadar Aleviğim, hatta sizden de Alevi! beni inkar edemezsiniz, ya da Kürt kardeşlerimizi. sizden Aleviğim çünkü en azından ben Aleviliğin ırkçılığını yapmıyorum.
-alevilik içinde ırkçılığı barındırır mı?
-hayır.
-ben ırkçılık yapıyor muyum?
-hayır.
-siz ırkçılık yapıyor musunuz?
-evet (Alevilik Türklerindir diyor başka milletleri tanımıyorsunuz)
-Alevilikte 72 millete bir gözle bakılır değil mi?
-evet.
biraz daha objektif öğrenin, kafalarınızdaki sabit görüşlü zihniyetlerden uzak bir araştırın isterseniz olur mu? Alevilik neymiş? ya da kimler Alevidir diye? forum bu konuda size yardımcı olacaktır. biraz bakının mevcut topiklere.
aykudgöksun 25.05.2007, 13:28 Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili Türkçe'dir. Ve bu topraklarda yaşayan T.C. kimliğine sahip her vatandaş bana göre Türkçe'yi doğru, etkili ve güzel kullanmalıdır. İlk öğrenim yeri hiç kuşkusuz ailedir ancak şunu vurguluyorum resmi dilimizin asıl eğitim yeri okullardır.
bu artık türke yadad türkçeye olan sevginizden değildir..kendinizi farklı görme üste çıkarma üstün görme telaşıdır..bu da bir insanlık suçudur..umarım insanlar sırf doğdukları ırktan dolayı kimseyi küçük görmez ve kendini yüceltmeye çalışmaz..çünkü bu seçim kimsenin elinde değil..
t.d.nin resmi dili türkçedir..buna kimsenin birşey dediği yok zaten..anayasada belirtilmiştir..ancak üniversitelerimizde seçmeli ders olarak gösterilmesi t.c.nin resmi diline hiçbir şekilde zarar vermez merak buyurmayın..resmi dil demek diğer dilleri yasaklayıp sadece o dille ilgili kapsamlı eğitim demek değildir..
Kartopu86 25.05.2007, 13:29 KİMSE AMA KİMSE BİR HALKIN VARLIĞINI VE ENDOĞAL HAKKI OLAN DİLİNİ ÖĞRENME HAKKINA BU SEKİLDE SOVENİST BİR YAKLASIMLA KARSI CIKAMAZ "YASASIN HAKLARIN KARDESLİĞİ DİYOR VE SİZİ SAYGIYA DAVET EDİYORUM"
Öncelikle forum kuralları olarak lütfen büyük harfle yazmamaya özen gösteriniz..Hiçkimse benim saygısız olduğumu söyleyemez..Saygısızlık yapmayıp kendi düşüncemi belirtiyorum..Siz düşüncenizi savunurken saygılı olup ben düşüncemi belirtirken saygısız mı ilan ediliyorum..Bir arkadaşımızın ''Türkçe'de aile içinde öğreniliyor o zaman'' ifadesine karşı bir açıklama yaptım. Kürtçenin konuşulmasına karşı değil, okullarda öğretilmesine karşı çıktığımı belirttim. Eğitimde varoan onca eksikliklerin üzerinde durulması gerektiği konusunda hala ısrarcıyım.
ana dilimiz yani resmi dilimiz türkçedir.
ek dil seçeneği olarak
kürtçe
zazaca
lazca
arabça
öğrenmek isteyen olabilir.bu da gayet doğaldır.mesela ben arabça öğrenmek istiyorum..eşimin ailesi yanımda arabça konuşuyo ben ne dediklerini anlamıyorum. :p bunu göz önüne alarak herkes istediği dili öğrenmekte serbest olamalı eğitimide serbest olmalı.hem dilin gelişmiş olacak hem tek lisan olmayacak ben şahsım adına kürtce bilmek isterim.ne var bunda bu kadar sorun olacak.
türk kürt evliliği yaptığında zorluk çekmesin arap evliliği olduğunda zorlanmasın..
:) :)
KİMSE AMA KİMSE BİR HALKIN VARLIĞINI VE ENDOĞAL HAKKI OLAN DİLİNİ ÖĞRENME HAKKINA BU SEKİLDE SOVENİST BİR YAKLASIMLA KARSI CIKAMAZ "YASASIN HAKLARIN KARDESLİĞİ DİYOR VE SİZİ SAYGIYA DAVET EDİYORUM"
YA DEĞERLİ CAN KUSURA BAKMA AMA KİMSENİN BURADA TERBİYESİZLİK YAPMA HAKKINA SAHİP OLDUĞUNU SÖYLEMEDEN EDEMEYECEĞİM.ALLAH ASKINA SANA SUNU SOYLEYEYİM BEN TÜRKÇEYİ 8 YASIMDA DAYAK YİYEREK SİZİN O ATATTÜRKÇÜ ZİHNİYETİN HÜKÜM SÜRDÜĞÜ BİR OKULDA ÖĞRENDİM.BENİM ANNEM HALA DA BİLMİYOR SEN NE YÜZLE BİZE TÜRKTÜR BUNLAR DERSİN TEK DİYECEĞİM SANA YAKIŞMADI CAN.
lütfen forum kurallarını okuyup, mesajlarınızı editler misiniz? aksi takdirde mesajları silmek zorunda kalacağım. forum mesajlarınızda tamamen büyük karakterli yazılar yazmanız yasak olduğu gibi, bu sizin karşınızdakine bağırdığınızı ifade eder ve etik değildir!
İyi Forumlar.
Hergün öğrenemediğim için kendime çok kızdığım ama çocuklarımın öğrenebilmesi için her zerremle uğraştığım bir dili benden olmayan birilerinin eleştirmesi benim canımı acıtıyor.Siz değilmisin ayrılırken birbirinize hoşçakal demeyipte by diyen siz değilmisin tamam yerine ok diyen .Birde ahkam kesmeyelim sahip çıkalım dile diye.
Önce öz sonra sözdür aslım ama anlayanı bir bulabilsem.
Türkçe de aile içinde öğreniliyor. O da mı gereksiz oluyor?
bence çelişki değil siz öle düşünüyorsunuz sonuçta düşüncesini çok ta iyi anlatmış.Aile içinde öğretilen dil nekadar doğru düzgün olabilir ki......sadece konuşacağımız kadar türkçeyi öğreniyoruz.Türkçede okadar kelimeler var ki hepsini biliyormunuz bugüne kadar olan kelimeler vs. gibi
asıl saygıyı size davet ediyoruz...........siz düşüncenizi belirtirken saygılı biz belirtirken saygısız mı oluyoruz.....
Dillerin gelişimi için akademik ve bilimsel çalışmalara gereksinim vardır.
Bu durum da Türkçe için geçerli olduğu gibi diğer diller için de geçerlidir.
Bakın bir de kendi konuşma ve yazmamımızı geliştirmek için çeşitli yöntemler vardır. Bunlardan biri kitap okumak, size tavsiye ederim, belki Türkçe'yi daha iyi kullanırsınız. Anlam açısından da dimağınız genişler.
Anadilde eğitim bir insanlık hakkıdır. Bu hakka saygı duymayanların, insanlığa da saygıları yoktur.
Saygılarımla.
Senin Türkçe yazmanda sorun olduğu belli. Bu sefer daha dikkatli yazmışsın ama yine de hataların var. Düzelttim. Bir zahmet incele ve doğrusunu öğren.
Konumuza gelince yazdıklarında mantıklı bir dayanağa hiç rastlamış değilim.
Bakın bir de kendi konuşma ve yazmamımızı geliştirmek için çeşitli yöntemler vardır. Bunlardan biri kitap okumak, size tavsiye ederim, belki Türkçe'yi daha iyi kullanırsınız. Anlam açısından da dimağınız genişler.
Artık tartışmayı uzatmamak gerekiyor, çünkü anadilde eğitimi isteyenler dertlerini yeterince açık anlattılar. Eski mesajları tekrar okumanızı tavsiye ederim.
Anadilde eğitim bir insanlık hakkıdır. Bu hakka saygı duymayanların, insanlığa da saygıları yoktur.
Saygılarımla.
insanları yazım hatalarını ortaya çıkararak kendini nasıl bir hale soktuğun belli senin işin bu heralde
sonuçta hızlı yazdığım için farkında olmadan bile eksik yada yanlış yazabilir.
nasıl bir insan olduğunu ortaya koydun sana hiçbirşey sölemiyorum çünkü senle aynı seviyeye düşemem.insanların düşüncelerine saygı göstermek yerine yapmış olduğun saygısızlığa bak çok ayıpppp hemde çokkkkkk.bence yaşından başından utan .artık bu foruma bir daha gelmiyorum.Sizi saygıya ve terbiyeli olmaya davet ediyorum...böle tepkiler sayesinde siz bu forumdan çok insanın ayrılmasına neden olursunuz.....yaptığınız terbiyesizliğinizin umarım farkındasınızdır
saygılar
dedeoglu 25.05.2007, 15:36 bence çelişki değil siz öle düşünüyorsunuz sonuçta düşüncesini çok ta iyi anlatmış.Aile içinde öğretilen dil nekadar doğru düzgün olabilir ki......sadece konuşacağımız kadar türkçeyi öğreniyoruz.Türkçede okadar kelimeler var ki hepsini biliyormunuz bugüne kadar olan kelimeler vs. gibi
Tamamen katılıyorum size. Benim söylemek istediğim neden aynısının Kürtçe için gereksiz olduğunun düşünülmesi. Çelişki olan bu. Resmi dil olması, bir dili diğerinden üstün kılmaz. Sonuçta vatandaşlarımızın belli bir kesimi tarafından konuşulmaktadır. Bunun düzgün öğrenilmesi ve geliştirilmesi niye gereksiz olsun.
insanları yazım hatalarını ortaya çıkararak kendini nasıl bir hale soktuğun belli senin işin bu heralde
sonuçta hızlı yazdığım için farkında olmadan bile eksik yada yanlış yazabilir.
nasıl bir insan olduğunu ortaya koydun sana hiçbirşey sölemiyorum çünkü senle aynı seviyeye düşemem.insanların düşüncelerine saygı göstermek yerine yapmış olduğun saygısızlığa bak çok ayıpppp hemde çokkkkkk.bence yaşından başından utan .artık bu foruma bir daha gelmiyorum.Sizi saygıya ve terbiyeli olmaya davet ediyorum...böle tepkiler sayesinde siz bu forumdan çok insanın ayrılmasına neden olursunuz.....yaptığınız terbiyesizliğinizin umarım farkındasınızdır
saygılar
Benim amacım Türkçe'nin daha iyi konuşulmasını sağlamak. Forumlarda, msn'de, sanal sohbet ortamlarındaki konuşmalarla dilimiz yozlaşıyor.
Lise'de internette çok zaman geçiren arkadaşlarımın, sınavlarda özellikle kompozisyon sınavlarında zorluk çektiğine şahit oldum.
Bu virüs gibi bir şey, dikkatli olmak gerekiyor.
Dil sadece dilde değil, kalemde de.
Sizi rencide etmek istemedim, bu sizin kişiliğinize bir saldırı değil. Yanlış anlamayın.
Konudan uzaklaştığım için topiği açan arkadaştan özür dilerim.
Bütün dillere saygı duyalım ve konuştuğumuz dile dikkat edelim. Dilimiz biz doğmadan önce de vardı, öldükten sonra da kendi yolunda gelişerek devam etmeli.
Saygılarımla
Kartopu86 25.05.2007, 15:46 Senin Türkçe yazmanda sorun olduğu belli. Bu sefer daha dikkatli yazmışsın ama yine de hataların var. Düzelttim. Bir zahmet incele ve doğrusunu öğren.
Konumuza gelince yazdıklarında mantıklı bir dayanağa hiç rastlamış değilim.
Hayretle yazdıklarınızı okudum...Konumuz yazım yanlışlarını düzeltmekse eğer forumda bu konuda çok iş var o zaman...Yazdıklarınızda bir alaycılık hissediyorum bu şekilde bir yaklaşım hiç hoş değil..
Benim amacım Türkçe'nin daha iyi konuşulmasını sağlamak. Forumlarda, msn'de, sanal sohbet ortamlarındaki konuşmalarla dilimiz yozlaşıyor.
Lise'de internette çok zaman geçiren arkadaşlarımın, sınavlarda özellikle kompozisyon sınavlarında zorluk çektiğine şahit oldum.
Bu virüs gibi bir şey, dikkatli olmak gerekiyor.
Dil sadece dilde değil, kalemde de.
Sizi rencide etmek istemedim, bu sizin kişiliğinize bir saldırı değil. Yanlış anlamayın.
Konudan uzaklaştığım için topiği açan arkadaştan özür dilerim.
Bütün dillere saygı duyalım ve konuştuğumuz dile dikkat edelim. Dilimiz biz doğmadan önce de vardı, öldükten sonra da kendi yolunda gelişerek devam etmeli.
Saygılarımla
Ama olduuuuu konuyu hemen çevirmeyin ve mod arkadaşlar kimse lütfen benim üyeliğimi hemn silsinler artık forumda kalmak istemiyorummmm.HERŞEY ABARTILDI......Kimseye saygı yok
Hayretle yazdıklarınızı okudum...Konumuz yazım yanlışlarını düzeltmekse eğer forumda bu konuda çok iş var o zaman...Yazdıklarınızda bir alaycılık hissediyorum bu şekilde bir yaklaşım hiç hoş değil..
abla yorum yapma bence
Ama olduuuuu konuyu hemen çevirmeyin ve mod arkadaşlar kimse lütfen benim üyeliğimi hemn silsinler artık forumda kalmak istemiyorummmm.HERŞEY ABARTILDI......Kimseye saygı yok
saygı beklerken neden saygı gösterilmez bir anlasam, ermiş olacam... bir ara oturun ve Kürt Kimliğine sahip olduğunuzu düşünün... saygıya davet ederken saygısızlık ediyorsunuz. Türkçe'ye üstünlük sağlama gibi bir derdi yok kimsenin. Kürtçeye onca tepki gösterenler; okullarda İngilizce eğitimlere neden ses etmiyorsunuz? hadi bakalım, İngilizceniz olmadan iş bulun Ana Dili Türkçe olan Türkiye Cumhuriyeti'nde.
sizin üyeliğinize gelince küçük hanım, foruma giriş yapmazsınız olur biter, otomatikten nickiniz ve dolayısıyla üyeliğiniz tarih olur.
taraflar karşılıklı saygılı olmaya karar verene kadar topik kilitli kalsa daha sağlıklı olacak.
İyi Forumlar...
songülhanım 25.05.2007, 19:27 ASLIMIZI SORARSANIZ GARDAS....
HORASANDAN GELMISIZ BIZ........
OLMUSUZ ALIYE YOLDAS.....
DESTINDEN MEY ICMISIZ BIZ....
ALEVILIK islamin ta kendisidir her milletden alevi felsefesiyle yasayan her millet alevidir hangi inanctan hangi soydan olursa olsun Kurtlerden zazalardan Bulgarlardan araplardan nusayirlilerden...........Alevilerin etnik kimlikleride arastirmacilari ilgilendirmistir bunlardan biride Martin van bruiennesen alevi kurtlerin etnik kimligi uzerine soyle yaziyor nerdeyse yanliz turkce kullanan cogu turkce asiret isimlerine sahip kurtce ve zazaca konusan alevilerin varligi soz konusu
Aleviligin turklerle tanismasi islamla tanistigi 11.12.yylara dayanir demekki bu kitle alevilikle tanistigi zaman turkce konusuyordu daha sonra kurtce zazaca konussada turkcenin yerini alamamistir.Osmanlinin kurdu ermeniyi kurtlestirme olasiligi yoktur tam tersine osmanli turk ve alevi karsiti oldugu icin Alevi turkmenlerin canini malini kurtarmak icin zaza ve kurtce konusan bolgeye siginmasi buyuk olasiliktir.Gulbank ve nefeslerin cogu turkcedir.isbat olarak nuri dersimi, ali kemaliye hic kurtce gulbank yoktur diyor.Bruinessen tek buyuk dersim asiretinin Balabanin turk oldugu yorukan taifesinden oldugu soylenir asiretin zazaca konusmasina ragmen bu gunku komsularinin kabul gordugu bir addir diyor.burada asiretin zazacayi sonradan ogrenen turk asireti oldugu savi dogrulaniyor.TAYLORUN verdigi bilgiye gore dersimde zaaca konusan seyh hasan asiretinin malatyadaki koyunde zazaca konusan tek bir kisi yoktur.Buda zazacanin sonradan ogrenildigini gosterebilir....Ayrica alevi kurtlerinin dili gayet duzgun turkcedir sunni kurtlerde var olan girtlaktan cikan g sesi yoktur....
.......Bunlarin hic biride onemli degildir Kendini Alevi hisseden her millet alevidir kimseye ayirim yoktur bizde ben sadece aslimizi izah etmek istedim.ALEVILIKTE INSANLAR DUSUNCELERINDEN DOLAYI AYIPLANMAZ hersey sevgiye kardeslige dayanir......yazimi okuyup degerlendiren herkese TESEKKUR EDIYORUM SAYGILARIMLA CANLAR:001_wub:
Türkçe , Kürtçe , Zazaca ya da Türkiye'de var olan hangi dil olursa olsun kendi ülkesini zengin kılan dillerdir.Bunların öğrenilmesinde ya da öğretilmesinde ne gibi yanlıslık olabilir.Eğer Türkçenin üstünlüğü azalacaksa ya da bunu hak ediyorsa bu zaten olacaktır.Ama hiç bir dilin birbirinden üstünlüğü yok genel anlamda çünkü hepsi insan için
Bu ülkede Türkçe dışında Kürtçe , zazaca v.b. dillerin bu ülkede öğretilmek istenmesine karşı çıkan insanlar bu ülkenin asıl bölücüleridir.Neden diyecek olursanız dillerin birbiri içinde kaynaşması gerekir kimse kimseye dili konumuyla üstünlük saglayamaz dillerini asimile edemezsiniz.Eger siz dile saygı göstermezseniz gereken önemi vermesseniz halkı kızdırırsınız yani bir karısıklık cıkartırsınız.Tıpkı bu günlerde oldugu gibi.
Saygı dedıgımız sey karsılıklı olursa saygı olur.Onun için iyi düşünelim nelerin eksik nelerin fazla olduguna Türkü , Kürdü, Zazasıyla vb gibi dili konusan insanlarımızla birlikte yapmalıyız.
''Her kim, bana bir harf öğretse, ben ona kul, köle olurum''.
siyahgul 25.05.2007, 21:56 bu konu gerçekten çok tartışmalı bir konu ama kesinlikle böyle bir uygulamaya gerek yok; ama hobi olarak öğrenmek isteyenlere veya olur ihtiyaç duyanlara kurs yerleri açılabilir.okula taşınması imkansız zaten aksı halde lazca zazaca da konmalı diyenler çıkacaktır.bu arada kürtçenin benim bildiğim 5 kolu var hangisi esas alınacak?
thersymlee 25.05.2007, 22:03 okullarda çok dilli eğitimin olması ülkenin etnik kökenli vatandaşı hakkını korumak yolunda atılacak adımlardan biridir.ayrıca bir ülkede tek dil, tek din olması özgürlükleri kısıtlanmış bir toplum anlayışıı açığaa çıkar. herkesinn kendini ifade edebilecek rahat konuşabilecek bir eğitim olgusu bulunmalıdır. özgürlük insanın rahat hareket ettiği rahat düşünebildiği rahat konuşabildiği bir yaşam biçimidir.ayrıca kişi,kişiler,toplumlar istemediği sürece önüne dayatılan zorunluu eğitim zorunlu din dersleri ve zorunlu dil eğitimin kaldırılması yasakların yasaklı olmaktan çıkarılmasıı gerekir.
bu konu gerçekten çok tartışmalı bir konu ama kesinlikle böyle bir uygulamaya gerek yok; ama hobi olarak öğrenmek isteyenlere veya olur ihtiyaç duyanlara kurs yerleri açılabilir.okula taşınması imkansız zaten aksı halde lazca zazaca da konmalı diyenler çıkacaktır.bu arada kürtçenin benim bildiğim 5 kolu var hangisi esas alınacak?
Okulda verilmesi için eğer kürtçe tamam denilirse...
Bencede diğer halklarda kendi dillerini öğrenmek isteyecektir..
Bu ayen-beyan ortada zaten...
Bencede okullarda gerek yok.Ülkenin resmi dili ne ise o dilde egitim olur.Isteyen sonra evinde,kursta diledigi yerde ögrenebilir konusabilir.Bunda bir mahsur yok.
Devrim_Neferi 25.05.2007, 23:01 ya neden sadece kürtçe okutulmalı bu ülkede etnik köken olarak sadece kürtler mi var bir kişininde çıkıp okullarda lazca eğitim verilsin dediğini duymadım onlar bu ülkenin insanları değilmi onların da ana dillerini öğrenmeleri doğal hakları değilmi. kaldiki zaten kürtler gerek yaşadıkları coğrafyada gerekse kendilerinin bulundukları ortamlarda kendi dilleri ile rahatça konuşabiliyorlar.
ya neden sadece kürtçe okutulmalı bu ülkede etnik köken olarak sadece kürtler mi var bir kişininde çıkıp okullarda lazca eğitim verilsin dediğini duymadım onlar bu ülkenin insanları değilmi onların da ana dillerini öğrenmeleri doğal hakları değilmi. kaldiki zaten kürtler gerek yaşadıkları coğrafyada gerekse kendilerinin bulundukları ortamlarda kendi dilleri ile rahatça konuşabiliyorlar.
Lazlar çoktandir asimile olmuslar, biz öyle bitmesini istemiyoruz :wink:
bahozmrt 26.05.2007, 01:14 kürtçe okularda öğretilmemeli diyen arkadaşlar bence kürtlere karsı olan nefretlerinden dolayı böyle söylüyorlar.uydurdukları nedenlerin hicbiri mantıklı deil.tamamen demokratik bir hak olan anadilde eğitimin bence verilip verilmemesinin tartısılması bile sacma.ben eşitlikciyim, demokratım diyen birinin buna hic düşünmeden evet demesi gerekir..
KAHROLSUN FAŞİZİM.
ya neden sadece kürtçe okutulmalı bu ülkede etnik köken olarak sadece kürtler mi var bir kişininde çıkıp okullarda lazca eğitim verilsin dediğini duymadım onlar bu ülkenin insanları değilmi onların da ana dillerini öğrenmeleri doğal hakları değilmi. kaldiki zaten kürtler gerek yaşadıkları coğrafyada gerekse kendilerinin bulundukları ortamlarda kendi dilleri ile rahatça konuşabiliyorlar.
Bence Türkiye'deki bütün etnik gruplar için anadilde eğitim geçerli olmalı. Türkiye'de birçok üniversite'de bir sürü niteliğini yitirmiş ya da istihdam sağlanmaayn bölüm var. Bu bölümlerin yerine topraklarımız üzerinde konuşulan diller üzerine bölümler açılmalı, bu bölümlerle dillerin akademik ortamda gelişimi sağlanırken, bu dilleri öğreten öğretmenler yetiştirilmelidir. Bu bölümlerde özellikle öğretmen yetiştirme amacında olanlarda ihtiyaca göre olacaktır. Türkiye'de Kürt nufüsu 10 milyonlarla ifade ederken, Lazları binlerle ifade ediyoruz. Bu da göz önüne alınmalıdır.
Saygılarımla
DiLkeT-CeZaM 26.05.2007, 14:31 kürtçe öğretilmesin diyenlere şunu demek istiyorum türkçenin öğretildiği ülkelerde türkçenin öğretilmemesi olsaydı ne yapardınız ateşe tutuşurmuydunuz o zamanda? türkiyedeki kürtler iraktaki türkmenlerin haklarına sahip değillerdir, bulgaristandaki türklerin haklarına sahip değillerdir!! bunlarıda söyleyin cesaretiniz varsa!! sadece kürtçe değil her dil öğrenmeli ve öğretilmeli hemde bizzat devletin finansman desteğiyle neden mi? çünkü bizler vergimizi burada ödüyoruz bununda bize dönüş yolu bu şekilde olabilir ancak!!
Devrim_Neferi 26.05.2007, 21:53 Lazlar çoktandir asimile olmuslar, biz öyle bitmesini istemiyoruz :wink:
sizin öyle bitmesini istemediğiniz şey açık şunu demek istiyorsun lazlar kendilerini türk olarak görüp türk olarak yaşıyorlar fakat biz kürtler asla türk olmayı kabul etmeyecek asimile olmadan kadın erkek çoluk çocuk demeden öldürmeye devam ederek kürdistanı kuracacağız demek istiyorsun...
keklikoluk46 26.05.2007, 21:58 Gerek yok.İkiliğe yol açar...
Gerek yok.İkiliğe yol açar...
Evet canım, herkes Türkçe konuşsun, diğerleri dillerini unutsun.
Böyle çok biriz değil mi?
Diğerleri kendi dillerini eğitim ortamında öğrenmesin böyle çok iyi oluyor.
aykudgöksun 27.05.2007, 00:39 sizin öyle bitmesini istemediğiniz şey açık şunu demek istiyorsun lazlar kendilerini türk olarak görüp türk olarak yaşıyorlar fakat biz kürtler asla türk olmayı kabul etmeyecek asimile olmadan kadın erkek çoluk çocuk demeden öldürmeye devam ederek kürdistanı kuracacağız demek istiyorsun...
ayıptır,günahtır..bu nasıl bir analizdir..hiç yakışıyor mu bizlere..asimile olmak istememek kendi kültürünü korumak istemek insan öldürmek istemek midir??kürdistan kurmak istemek midir?..biz kürtler neden kabul edelim ki türk olmayı..bu kadar mantıksız birşey olabilir mi??bizi böyle ezmeye çalışanlara lanet olsun..bizim de kültürümüz,dilimiz,şarkılarımız, türkülerimiz, halaylarımız var..neden hepsini yasaklamak istiyorsunuz..neden bütün kürtleri çocuk katili olarak göstermek istiyorsunuz.??bu mudur insanlık..bu mudur devrimcilik??eğer devrimcilik buysa eğer devrimclik en büyük kültür düşmanlığıysa önyargılı yaklaşmaksa,ırkçılık yapmaksa en büyük devrmin karşıtıyım bunu bilesiniz..
bolşevik_1917 27.05.2007, 01:20 sizin öyle bitmesini istemediğiniz şey açık şunu demek istiyorsun lazlar kendilerini türk olarak görüp türk olarak yaşıyorlar fakat biz kürtler asla türk olmayı kabul etmeyecek asimile olmadan kadın erkek çoluk çocuk demeden öldürmeye devam ederek kürdistanı kuracacağız demek istiyorsun...
bi kere senin anlama kapaasitende bir sorun var demektir çünkü kürt=pkk değildir,ayrıca sen bütün bir halka böyle bir ithamda bulunamazsın sen kimsinki ya türk faşistleri,ülkücüler,kürt halkına karşı farklı bişey mi yapıyorlar,ayrıca lazlar devlet gibi bir istekleri yoktur,ayrıca kürt halkı yüzyıllardır sahip oldukalrı topraklarda ezilerek başka bir ulusun buyruğu altında yaşamıştır,zaten onlara ait olan toprakları emperyalistler arası paylaşımda almışsınız bide üste çıkarak kendi toprağınıza katıp kürtleri kendi topraklarında hor görmüşsünüz,bide türk olduğun için kendini üstün görüyorsun çok yazık,insanın insana hiç bir üstünlüğü olamaz bunu iyice anla ayrıyeten bir halk bu kadar ezilemez sömürülemez siz önce diyarbakır cevaevinin hesabını verin
sizin öyle bitmesini istemediğiniz şey açık şunu demek istiyorsun lazlar kendilerini türk olarak görüp türk olarak yaşıyorlar fakat biz kürtler asla türk olmayı kabul etmeyecek asimile olmadan kadın erkek çoluk çocuk demeden öldürmeye devam ederek kürdistanı kuracacağız demek istiyorsun...
Tanidigim tüm lazlar dilini unutmus, buna gerçekten üzülüyorum, bizim onlar gibi olmamizi mi istiyorsunuz? Yane direnmeyin diyorsunuz...
Ilk olarak, kürtleri hayvan gibi görmesen? Sana tüm katliamlari saymama gerek yok bence... Dersimde 38de türkçeyi bilmeyenleri öldürüyorlardi, "kadin erkek çoluk çocuk demeden" dedigin gibi.
Hem ne Kürdistani? Bu saatten sonra imkansiz, ve istemiyorum ben, gidecez bi yere , zazacayi kabul etmezler, Iraq kürtleriyle bizim hiç bir alakamiz yok zaten. Biz sadece bu ülkede bizde variz demek istiyoruz!
kürtçe okularda öğretilmemeli diyen arkadaşlar bence kürtlere karsı olan nefretlerinden dolayı böyle söylüyorlar.uydurdukları nedenlerin hicbiri mantıklı deil.tamamen demokratik bir hak olan anadilde eğitimin bence verilip verilmemesinin tartısılması bile sacma.ben eşitlikciyim, demokratım diyen birinin buna hic düşünmeden evet demesi gerekir..
KAHROLSUN FAŞİZİM.
ya senin dediğin bence saçma çünkü,bende arabım benimdearapça eğitim görmem mi gerekiyor o zaman ne kadar verimli oluyr sence...bi de lazların dillerini unutmuş olmaları kendi sorunları sen kendi dilini seviyorsan onu unutmamaya gayret göstermelisin...
aykudgöksun 27.05.2007, 14:17 ya senin dediğin bence saçma çünkü,bende arabım benimdearapça eğitim görmem mi gerekiyor o zaman ne kadar verimli oluyr sence...bi de lazların dillerini unutmuş olmaları kendi sorunları sen kendi dilini seviyorsan onu unutmamaya gayret göstermelisin...
eğitimin tamamı arapça olmayacak tabiki..ancak seçmeli ders olarak ana dilini öğrenmek istemez misin??yani arapçayı..
ismailgokhan 27.05.2007, 14:47 Canlar sizce okullarda kürtçe öğretilmelimidir.
Okullarda Türkçe'yi bile öğretemiyorlar Kürtçe'yi nasıl öğretecekler zaten Türkiye'de eğitim sistemi ve okullar tekrar gözden geçirilmeli. Bu eğitim sisteminde okullarda Kürtçe eğitimi vermek fantezi olur
Konuyu daha genel ele alan, daha geniş bir perspektife yönlendiren bir yazı okudum, paylaşmak istiyorum.
Eğitim Hakkı - Rıfat Okçabol (sol.org.tr)
Eğitim hakkı, insan haklarıyla ilgili en önemli konulardan biri; uluslararası bildirgelerde var, anayasamızda ve yasalarımızda da var; uygulamada yok. Eğitim hakkı sınırlı, eğitimdeki haksızlıklar ise yaygın. Eğitimdeki haksızlıklar temelde şu dört koldan işliyor: Verilmeyen haklar, engellenen haklar, ayrıcalıklı haklar ve cezalandırılan "eğitim hakkı" talepleri.
Verilmeyen hakların başında anadilde eğitim hakkı geliyor. Dünyada 5 binin üzerinde faklı dil olduğu söyleniyor; eğitim yapılan dil sayısı 300'ü bulmuyor. Azınlık statüsünde olanlar kendi dillerinde öğrenim görüyor. Kanada, Finlandiya ve Belçika gibi on-on beş ülkede azınlık statüsünde olmayıp dilleri farklı olanlar kendi dillerinde eğitim yapabiliyor. Türkiye'de müslüman olmayanlar azınlık sayılıyor; anadilleri farklı olup azınlık olmayanlar/sayılmayanlar kendi anadillerinde öğrenim göremiyor. Ancak ilginçtir, isteyen, Almanca, Fransızca, İngilizce ya da İtalyanca öğrenim yapabiliyor.
Nüfusu az olan yörelerde yaşayan çocuklar, yaşadığı köyde okula gitme hakkından yoksun bırakılıyor. Ya her gün bir merkez okula taşınmak ya da bir yatılı ilköğretim bölge okuluna gitmek zorunda kalıyor ya da okula hiç gitmiyor.
Eğitim alanında alınan karar ve uygulamaların çoğu, yoksul ve dar gelirlinin eğitim hakkını engelleyici içerikte oluyor. Liseye geçişte uygulanması düşünülen Seviye Belirleme Sınavı'na İngilizce sorular konması, anadili farklı olanlara ikinci bir dili dayatma ve İngilizce öğrenemeyen (yoksul yörede okuyan) çocuğu sistem dışına itme anlamına geliyor. Son sınıfların erken tatile girmesi, dershaneye gitmeyen/gidemeyen öğrencinin öğrenme hakkını kısıtlıyor. Başarılı ilköğretim son sınıf öğrencilerine ikinci dönem izin verilmesi, yoksul ve dar gelirlinin öğrenimden uzaklaşmasını kolaylaştırıyor. Sorunlu (!) öğrencinin açıköğretime gönderilmeye kalkışılması, genellikle sisteme yabancılaştırıldığı için sorun çıkaran öğrenciye, "ya uyum ya açıköğretim" şantajına dönüşüyor. Liselerin dört yıla çıkarılması, katkı payına ve parayla alınan belgelere her yapılan zam, yoksul ve dar gelirlinin okula gitme ve devam etme direncini kırıyor. Galatasaray ilköğretim okulu, alacağı öğrenciyi kura ile belirliyor. Kura adil bir yöntem gibi görülürken, her başvurandan (kurada çıkmadığında geri ödememek üzere) 500 YTL alınıyor; dar gelirli ile yoksulun bu okulu düşlemesine bile fırsat verilmiyor. Devlet kadınlara yönelik haksızlıklara göz yumup "töreye" prim verince, öğrenme çağındaki kızlar da töreye kurban oluyor. Seçme sınavları, özel hocalarla ve özel dershanelerle beslenmiş öğrenciyi seçmeye, diğerlerini de sistem dışında tutmaya yarıyor. Yükseköğretimdeki yabancı dil hazırlık programları, nitelikli okullardan gelmeyenleri eleme işlevi de görüyor (örneğin Boğaziçi Üniversitesi'nde hazırlık programına katılanların yüzde 50 kadarı başarılı olamıyor); bunların üniversite düşü yok oluyor.
Türk İslam sentezinin, cemaatlerin, tarikatların ve ırkçı örgütlenmelerin kanca attığı öğrencilerin gelişimi, kanca atanların görüşü doğrultusunda sınırlanıyor. Öğrencinin kendini bulması ve kendini gerçekleştirmesini engelliyor. İlk, orta ve yükseköğretimde var olan okul, beslenme, burs ve yurt gereksinimleri devlet tarafından karşılanmayan öğrencinin gelişimi, ona el atanlarca sınırlandırılıyor. Okullardaki destek hizmetlerinin taşerona, verilmesi; ücretli ve sözleşmeli öğretmen çalıştırılması, kadrolu öğretmenin rütbelenmesi; okullarda Toplam Kalite Yönetimi anlayışının pekiştirilmesi, öğrencinin müşteri olarak görülmesini güçlendiriyor. Bu uygulamalarla, öğrenme güçlüğü nedeniyle özel ilgiye gereksinim duyan öğrencilerle "iyi müşteri" olamayan öğrenci dışlanıyor.
Akademik yükseltmelerde yabancı yayın aranması, akademik ilgi ve merakları topluma yabancılaştırıyor. Bu durum, batı dünyasına ve anamalcı düzene yarayacak bilgilerin üretilmesine, üniversite öğrencisine yapay bir ortam yaratılmasına ve öğrencinin toplumundan kopup gözünü uluslararası sömürüden pay kapmaya dikmesine yol açıyor.
Türkiye'de sistem varlıklıların yararına çalışıyor. Yaz okulu, ikinci öğretim, SUNY ile ortak programlar, parası olana sunulan olanaklar oluyor. Yabancı dille eğitim kalktı deniliyor, kimi Anadolu liselerine hazırlık sınıfı açmalarına izin verilerek yeni ayrıcalıklar yaratılıyor. Öğrencisinden tonlarca para toplayan özel okullara kamusal alanlar tahsis ediliyor; vergi indirimleri yapılıyor; kamu üniversitelerine vereceği kaynağın bir bölümünü vakıf üniversitelerine aktarıyor. Kamuda kadro ve maaş sıkıntısı yaratıp çalışanı sıkboğaz ediyor ve onun özele kaçmasını sağlıyor. Bir yabancı dil bilmeyenlerin doktora programlarına alınmaması, akademisyenliği (yabancı dil öğrenme fırsatı bulabilen) varlıklıların tekeline bırakıyor. Galatasaray Üniversitesi, alacağı öğrencilerin yaklaşık olarak yarısını Galatasaray Lisesi'nden ve üçte birini de Fransızca eğitim yapan liselerden alarak hem onlara ayrıcalık yapıyor hem de hukuksal bir sorun yaratıyor.
Duyarlı olanlar ve haksızlığa uğrayanlar, demokratik haklarını kullanıp dilekçelerle başvuruyorlar ya da haksızlıkların önlenmesi için gösteri yapıyorlar; hak arıyorlar. Karşılığında cop ve satır yiyorlar, linç edilmelerine ramak kalıyor; çeşitli disiplin cezası alıyorlar, burslar kesiliyor, yurttan ve üniversiteden atılıyorlar; yetmiyor, hapis cezasına çarptırılıyorlar.
Bu kadar haksızlık insanı delirtiyor. Bireysel ve toplumsal akıl sağlığını korumak, insan hakları konusunda bilinçlenerek her türlü haksızlığa karşı çıkılmasına ve haksızlıkların önlenmesine bağlı oluyor.
http://www.kolektifler.net/index.php?bolum=yazi&no=1059
ozarslan 02.06.2007, 17:32 Canlar sizce okullarda kürtçe öğretilmelimidir.
hayır bence kesinlikle öğretilmemeli ve hatta kesinlikle konuşturulmamalı
hayır bence kesinlikle öğretilmemeli ve hatta kesinlikle konuşturulmamalı
Ilk olarak, biraz daha açik olsaniz? Hayir/Evet demek bir ise yaramaz.
"Hatta kesinlike konusturulmamali"
Bir halkin en dogal hakkini nasil aliyorsun? Hangi haklan?
Ilk olarak, biraz daha açik olsaniz? Hayir/Evet demek bir ise yaramaz.
Bu konu hakkında çok konuşuldu, ben çok sıkıldım.
İnsanlar ezberlerini bozmuyor, tabularını yıkmıyorsa ben ne yapayım.
Defalarca anlattık eğitim bir insan hakkıdır. Anadilde eğitim de bu hakka girer.
Merak edenler bir zahmet eski mesajları okusunlar ve bu konu hakkında araştırma yapsınlar,(Bölücülük olarak görenler de farkına varsınlar, kültürlere kulak tıkayarak bir sonuca varamazlar. Amaçları bu dilleri yok etmekse kültürel anlmada bir soykırım yapıyorlar haberleri olsun.) çünkü bu duygusal bir konu değil bilimsel bir gerçekliktir.
Saygılarımla
Dostlar,
Şimdiki eğitim-öğretim sisteminde İngilizce, Fransıza vb. seçmeli ders değil mi ki?
Bölgesel olarak veya belirlenmiş okullarda bu neden olmasın? Egemen düzenin Alevileri yok sayması gibi bir durum değil midir bu? Kendi örf adetlerini aile içinde alabilirler kuşkusuz ancak, dilini aile içinde ne kadar öğrenebilir ki? Kürtçe içinde yabancı kelimelerin arınması aynı Türkçe'nin yabancı kelimelerden arınması gibi, sadece eğitimle olacaktır. Sorun, Kürt ve Kürtçe gerçeğini kabullanmek veya yadsımaktan geçer: bu diğer diller için de geçerlidir. Alevi var mıdır, yok mudur? Yanıt, biraz bu soruda yatıyor.
Saygılar.
ali yolunda 02.06.2007, 19:09 Ilk olarak, biraz daha açik olsaniz? Hayir/Evet demek bir ise yaramaz.
biz hangi ülkede yaşıyoruz. tarihte kürdistan devleti diye bağımsız bir devlet yada ülke var mı ya.
biz hangi ülkede yaşıyoruz. tarihte kürdistan devleti diye bağımsız bir devlet yada ülke var mı ya.
Sana artik ne demeli bilmiyorum. Gün geçtikçe nasil TCe yasiyan insanlarin kuzulastigina fark ediyorum.
Biz Kürdistandan ne zaman bahs ettik? Biz toplumumuzdan, yane Türkiyede 20.000.000 / 30.000.000 yasiyan insandan konusuyoruz...
Bence Seçmelİ Ders Olarak Verİlmelİ. İsteyen öĞrensİn.kürtler Ve Kürtçe Bu ülkenİn Gerçeklerİdİr Yadsinamaz.
ismailvolkan 02.06.2007, 23:51 bence hayır.. ortak dilimiz var o da Türkçe
bence de ya vatanımız türkiye resmi dilimiz türkçe. kürtçe öğretilmemeli okullarda.
siyahgul 03.06.2007, 01:19 Canlar sizce okullarda Ingilizce ögretilsinmi??
AYYY TABI ÖGRETILSIN
Canlar sizce okullarda Almanca ögretilsinmi??
YAAA TABI ÖGRETILSIN
Canlar sizce okullarda Kürtce ögretilsinmi??
YOK ÖGRETILMESIN : ) DIYENLER ALEVIMIDIR ACABA???
alevilik okadar yücedir ki bu düşüncelerle ölçülemez.üstelik konunun alevilikle ilgisini anlamış değilim
alevilik okadar yücedir ki bu düşüncelerle ölçülemez.üstelik konunun alevilikle ilgisini anlamış değilim
aleviliğin yüceliği insana olan saygıdır,
yıllarca yasaklanan bir dilin en azından seçmeli de olsa okullarda insanlara öğretilmesi gerekmektedir,
ve insanlığa,özgürlüklere saygısı olan alevilik öğretisi ve bu öğretiye aidiyetliklerini savunanlar bu görüşü savunmalıdır bence,
alevilik burda devreye girmektedir
ve bu yüzden alakalıdır
ve herşeyden önce sosyal hukuk devletinin bir gereğidir bu,
hele de burası türkiye resmi dilimiz türkçe başkası öğretilmemelidir gibi yorumları okudukça,alevi insanları bu kadar özgürlüklerden ve insanın özgül haklarını savunmaktan uzaklaşmış gördükçe dahada kötü oluyorum,
aykudgöksun 03.06.2007, 12:34 yav 22 sayfadır anlatıyoruz insanların bir kulağından girip diğer kulağından çıkıyor..bu nasıl iş anlamadım..
insanların anadilini yadırgamayı bırakın..bunun ne kürdistanla ne türkiyeyle ilgisi var..bu bir milletin anadilidir..hangi ülkede hangi milletle yaşarsa yaşasın saygı duyulmalı ve desteklenmelidir..zaten bizi bu duruma getiren yasaklar değil midir??biraz gerçekleri görün arkadaşlar..kürtler sizden farklı dğeildir..o zaman sizin onları yasaklamanız niyedir??artık türkiyedeki mantık eski amerikada siyah ırkına yapılanlara doğru gidiyor..yakında lokantalara,otellere,kafelere de girmesinler dersniz..bunun sonu buraya gider..çünkü en temel hakkını alıyorsunuz..umarım dediğim gibi olmaz..yazık ki ne yazık..
Murat AKAN 03.06.2007, 12:57 okullarda kürtçe öğretilmesin, çünkü ülkede türkçe egemen.
diyenler acaba aşağıdaki konuyada katılırlar mı?
cem evlerinde ibadet yasaklansın, çünkü ülkede sunnilik egemen.
aleviliğin yüceliği insana olan saygıdır,
yıllarca yasaklanan bir dilin en azından seçmeli de olsa okullarda insanlara öğretilmesi gerekmektedir,
ve insanlığa,özgürlüklere saygısı olan alevilik öğretisi ve bu öğretiye aidiyetliklerini savunanlar bu görüşü savunmalıdır bence,
alevilik burda devreye girmektedir
ve bu yüzden alakalıdır
ve herşeyden önce sosyal hukuk devletinin bir gereğidir bu,
hele de burası türkiye resmi dilimiz türkçe başkası öğretilmemelidir gibi yorumları okudukça,alevi insanları bu kadar özgürlüklerden ve insanın özgül haklarını savunmaktan uzaklaşmış gördükçe dahada kötü oluyorum,
temeli olmayan bir dilin hangi mantıkla okullarda öğretilmesini istiyorsunuz acaba merak ettim.Hangi kürtçeyi öğretsinler peki okullarda Diyarbakır kürtçesimi Tunceli kürtçesimi,şanlıurfa kürtçesimi,siirt kürtçesimi, evet cevap verecekler varmı şimdi bende bu başlığı açayım sizce hangisi öğretilmeli diye başlık mı atayım bu kadar saçma olmayın.Evet saygımız var ama bu toprakların zaten bir dili var oda Türkçedir.İngilizce öğretilsinmi diyenlerde bizler değildik Fransızcada da Almancada da.Bunlar emperyalist ülkeler sizler emperyalist ülkelerini arkanıza almış emperyalist köle topluluğu olmak için nasılda çabalıyosunuz.Yazıklar olsun ya size.Mustafa Kemal Atatürk'üm iyikide bu günleri görmemiş...2007 most impressive screensavers
myscreensavers.info
aykudgöksun 03.06.2007, 15:53 temeli olmayan bir dilin hangi mantıkla okullarda öğretilmesini istiyorsunuz acaba merak ettim.Hangi kürtçeyi öğretsinler peki okullarda Diyarbakır kürtçesimi Tunceli kürtçesimi,şanlıurfa kürtçesimi,siirt kürtçesimi, evet cevap verecekler varmı şimdi bende bu başlığı açayım sizce hangisi öğretilmeli diye başlık mı atayım bu kadar saçma olmayın.Evet saygımız var ama bu toprakların zaten bir dili var oda Türkçedir.İngilizce öğretilsinmi diyenlerde bizler değildik Fransızcada da Almancada da.Bunlar emperyalist ülkeler sizler emperyalist ülkelerini arkanıza almış emperyalist köle topluluğu olmak için nasılda çabalıyosunuz.Yazıklar olsun ya size.Mustafa Kemal Atatürk'üm iyikide bu günleri görmemiş...2007 most impressive screensavers
myscreensavers.info
emperyalist uşağı olmak için uğraşmakla ne alakası var??kimlerin emperyalist uşakları olduğu belli..
çok farklılıklar var doğru diyorsun..ancak bu kürtçenin reddedilip bu noktaya gelmesine neden olmuştur..eğer kürtçe akademik bir olgu haline çok önceden gelseydi sınırları çizilebilirdi..bunun suçu kürtler değildir..bilakis devlettir..türkçeyi akademik bir olgu yapmak için atatürk az mı uğraştı..ve hala da uğraşılıyor..dil üzerinde uğraşılmalı sınırları çizilmelidir..ancak bu da akademik ortamlarda olur..köylerde değil..eğer siz gibi düşünen eskiler öyle yapmasaydı şimdi kürtçe de akademik bir dil olma özelliğine kavuşurdu..size yazıklar olsun kaç milyonluk bir milletin dilini yok sayıp onları bu duruma düşürdüğünüz için..
Bu dnz-che hangi temeli olmayan dilden bahsediyor?
Yazdığı saçmalık ve cahillik!
Bu forumda araştırsın, İrani dil ailerini okusun bakalım.
Eskiden tek bir Türkçe mi vardı?
Kastomonu'dan İstanbul'a gelen derdini zor anlatıyordu.
Muğla'da konuşulan Türkçe'yle ne kadar anlaşabilir merak ediyorum.
Kürtçe yeni uydurma bir dil değil ki?
Milliyetçi Faşistlerin uydurması vardır bu konuda.
Aslında Türkçe de işte karışmış orda.
Türkçe-Farsça-Fransızca karışımı gibi masallar.
Evet Kürtçe farklılıklar gösterir ama sadece bir lehçe bugün Türkiye'deki Laz Nufüsunu kat be kat katlar.
Bu bilgilere ulaşmak istiyorsan uzağa da gitmene gerek yok! Forumda var.
Kulaktan dolma bilgilere mihnet edelim bakalım!
Evet dnz_che bu toprakların bir dili var, Anadolu'nun bir dili var ama bu dil çok sesli bir dil.
Anadolu çok kültürlü bir coğrafya.
Bunu görmezden gelmen kültürleri yok saymandır.
Atatürk'ün kültürle ilgili vecizelerini yazdırma bana!
Resmi dil Türkçe'dir, buna kimsenin itirazı yok ama öteki dilleri katledemezsiniz.
Bu da katliamdır, soy kırımdır.
Kardeşlerinizn dilineden ve kültüründen korkmayın.
siyahgul 03.06.2007, 16:09 bence bu konunun alevilikle ilgisi yok çünkü ortada bir haksızlık.kaldıkı üniversitede bile artık kürtçe konuşabiliyoruz arkadaşlarala. kim siz biz diye ayırdı? türkiyede yaşıyoruz ve hepimiz aynı dile aynı haklara sahibiz kim kürtçe öğrenmeyin dedi? öğrenilsin açılsın kurs yerleri isteyen öğrensin böylelikle dilini daha iyi öğrenirsiniz bu durumu neden farklı boyutlara taşıyoruz sankı kürtlerin acınası bir halı var sankı kürtler dışlanıyormuş gibi davranıyorsunuz hepimiz birlik içinde yaşıyoruz.bu durum okula taşındığı zaman olayın boyutu tamam değişir türkiye cumhuriyeti temelden yıkılmaya başlar ve dış güçler bu zedelenmeden her şekılde yararlanır zaten aç kurtlar gibi kapıdalar.(tıpkı bizi kardeşçe yaşadığımız ermenilere düşman yaptıkları gibi) hepinizin fikirlerine saygı duyar aynı saygıyı beklerim...
Bence öğretilmemelidir çünkü kürtçenin kimseye getireceği bir artısı yoktur,eğer kürtçe öğretilirse neden başka bir bir lehçe veya şive öğretilmesin tartışmaları çıkarılacak ayrıca bununla beraber başka tartışmalar da çıkacaktır.
Evet kesinlikle size katılıyorum.Bakın Kürtlerin Kürtçe konuşmalarına karşı değilim asla.Dil bir zenginliktir ama.arkadaşlardan birinin belirttiği üzere Milli Eğğitimde onca sorun varken birde Kürtçenin sorun edilmesini doğru bulmuyorum.Kaldıki bu forumlarda neden Kürtçülük ve Kürtçe bu kadar önplana alınmaya çalışılıyor anlamıyorum doğrusu.Benim ana dilim zazaca benim zazacı ile ilgili herhangi bir talebim yoktur.Yasak olmadığı sürece ben anadilimi serbest bir şekilde konuşabildiğim sürece hiç bir şekilde problem etmem.olmamalıda.
dnz_che arkadaş
o aptal turk solu denen dergiden kopyalayıp,kopyalayıp yapıştırma buraya,
o dergi tamamen provakatif,saçma ve düşmalığı arttıran bir dergidir,sadece görüntüdür,yazıları dahi değişmez,şovenist,aptal bir dergidir,kimse de ciddiye almaz zaten,işi gücü türk ve kürt halklarının arasına düşmanlık tohumu ekmektir,
dnz-che kardeşim,bari nick ine saygı göster,yapma gözüm,güzel kardeşim yapma böyle
inanma böyle şeylere
Biliyorum Türk-solunu zaman İlyas Salman denk geldiği zaman da okuyorum ama benim diğer yazılarda gördüğüm birçok şey İlyan Salman'ın yazılarıyla çelişiyor. İlyas Salman solcu biridir ama şuurlu bir insan olduğunu sanmıyorum.
Türk-solu'nun asli görevi solu faşizme yakınlaştırmaktı.
Bana çok ters ve içerisinde sola dair hiçbir şey yok! Sınıf bilincinden çok uzak olmasıyla birlikte faşizme yakın! Bununla ilgili ayrı bir topik var. Türk solunu tartışacaksan o topikte tartış!
O düz mantıkla yazılan bilimsellikten uzak yazıların da bu konuyla ilgisi yok!
Şunu da belirtmem de fayda var, ben öyle tek siteye takılmam, verdiğim linkte bu konuyu araştırırken rastladığım bir internet sitesi ayrıca bence fikir edinmek için internet hiç de yeterli değil, konuyla ilgili kitaplar okumak gerekir.Bunu belirtmekte fayda görüyorum, topiği açan arkadaştan özür diliyorum konudan çıktığım için! Ben seni anlamaya çalışıyorum, sen de beni anla ama verdiğim linkle değil sadece yazdığım şeylere de bak istersen!
Bak yazdıklarında gözüme bir şey çarptı, Kurtulu Savaşına katılmayan Kürtler diye, bu direk bir yalan ve ırkçılıpa dönüyor. Benim dedelerim savaştı Kurtuluş Savaşı'nda savaştı. Öte yandan Kürt nufus artışlarını hesaplamak çok art niyetli!Kafa mı sayıyoruz? Bırakalım bu faşist düşünceleri!
Türk-solu gerçekten aptal bir dergi!
gencsosyalist 05.06.2007, 09:34 [QUOTE=Sevgi_2420;412651]Bence öğretilmemelidir çünkü kürtçenin kimseye getireceği bir artısı yoktur,eğer kürtçe öğretilirse neden başka bir bir lehçe veya şive öğretilmesin tartışmaları çıkarılacak ayrıca bununla beraber başka tartışmalar da çıkacaktır.[/QUe
kürtçe öğretilsin tabi, bunun dıiında başka dillerin öğretilmesi talebi doğuyorsa onlarda öğretilsin.eğitmen olmayabilir.ama böyle zihniyet olsun hepsinin kafasında.tabiki kürtçe öğretilsin.
Bak yazdıklarında gözüme bir şey çarptı, Kurtulu Savaşına katılmayan Kürtler diye, bu direk bir yalan ve ırkçılıpa dönüyor. Benim dedelerim savaştı Kurtuluş Savaşı'nda savaştı. Öte yandan Kürt nufus artışlarını hesaplamak çok art niyetli!Kafa mı sayıyoruz? Bırakalım bu faşist düşünceleri!
Türk-solu gerçekten aptal bir dergi!
sözlerinde çelişki yokmu be kardeşim el insaf ya karşında salak bir topluluk varda bize yutturmayamı çalışıyosun tatlı dilinle.25 milyon kürtleri sayarken neye girdi bu. Bu bir çelişki değilmi ya el insaf ya.25 milyon kafamı saydın gardaşım.Güldürmeye devam edeceksin beni bu gidişle.
dnz_che arkadaş
o aptal turk solu denen dergiden kopyalayıp,kopyalayıp yapıştırma buraya,
o dergi tamamen provakatif,saçma ve düşmalığı arttıran bir dergidir,sadece görüntüdür,yazıları dahi değişmez,şovenist,aptal bir dergidir,kimse de ciddiye almaz zaten,işi gücü türk ve kürt halklarının arasına düşmanlık tohumu ekmektir,
dnz-che kardeşim,bari nick ine saygı göster,yapma gözüm,güzel kardeşim yapma böyle
inanma böyle şeylere
Tamamen duygusal. ne olur bana kısa zaman verin asıl anlatmak istediğimi anlatacam size şu hastamızı hayata döndürelim sonra sizinde mutlu olacağınız Mustafa Kemal Atatürk'ün kalemiyle size asıl anlatmak istediğimi anlatacam.Zamanında da böyle bir sorun yaşanmış ve aşiret ağaların tavırları ne olmuş hepsini gösterecem size.
İKİ HALKI ÇARPIŞTIRAN HAİNDİR"
Evet, bu cümle Mustafa Kemal'e ait, sözünü ettiği halklar ise Kürt ve Türk halklarıdır!.. Mustafa Kemal, Sivas'tan 17 Eylül 1919 günü, İstanbul'a, Senato (Ayan) Üyesi Fuat Paşa'ya gönderdiği ve "Saygılar sunar, ellerinizden öperim" ifadesiyle biten mektubunda, dönemin Başbakanı Damat Ferit Paşa'dan şikayetçi oluyor. Mektubunun bir bölümünde şu cümle dikkati çekiyor:
"...Bu Başbakan'ın cinayetlerine ortak olan İçişleri ve Savaş İşleri Bakanları da ulusun sesini boğmak, yasal bir toplantısını (Sivas Kongresi) tanımamak, Kürt'ü Türk'ü birbirine düşürerek, Müslümanlar arasında çarpışmalara neden olmak gibi haince girişimlerde bulunuyor..." (1)
Mustafa Kemal, mektubun sonunda, "çevresindekilerin, Padişah'a ülkedeki gelişmelere ilişkin sağlıklı bilgi ulaştırmadığını" belirterek, Fuat Paşa'dan, "mektubunda anlattığı gerçekleri Padişah'a iletmesini istiyor.
"KÜRT, TÜRK KARDEŞİNDEN AYRILMAYACAK"
Mustafa Kemal, 3. Ordu Müfettişi olarak Amasya'dan, Erzurum'daki Kazım Karabekir Paşa'ya gönderdiği, 24 Haziran 1919 tarihli şifreli mesajın ilk maddesinde, Güneydoğu'da meydana gelen bazı olaylara ilişkin olarak şu bilgileri veriyor:
"1-Mr.Novil adındaki bir İngiliz Yüzbaşısı, Urfa'dan Siverek yoluyla Viranşehir'e giderek, Milli aşiretlerinin ileri gelenleriyle görüşmüş ve Urfa'ya dönmüş. Osmanlı hükümeti için çok kötü propağandalar yapmış. Ancak aşiret reislerinden aldığı kesin cevaplara sevinmiştir. Kürtler, Türk kardeşlerinden kesinlikle ayrılmayacaklarını, bu uğurda son kişilerine varıncaya kadar ölüme hazır olduklarını söylemişler. Ayrıca İngilizler'in kendilerine vermek istediği önemli miktardaki parayı almayarak namus ve yurtseverliklerini göstermişlerdir..." (2)
İNGİLİZLER'İ ABD'YE ŞİKAYET
Amerika Birleşik Devletleri İnceleme Kurulu Başkanı General Harbord'a ülkenin içinde bulunduğu genel durumla ilgili çok uzun ve ayrıntılı bir rapor gönderen Mustafa Kemal, olup-bitenlerden İngilizler'i sorumlu tutuyordu. Bu ülkeyi ağır bir dille suçlayıp, ABD'ye şikayet ediyordu. Sivas, 24 Eylül 1919 tarihli raporun, Kürtler'in durumunun anlatıldığı 5. Maddesinin (B) bölümünün başlangıç maddesi şöyle:
"İmparatorluğu bölmek ve Türkler ile Kürtler arasında bir kardeş savaşı çıkarmak ve bağımsız bir Kürdistan kurma planlarına ortak etmek üzere Kürtler'i kışkırttılar. İleri sürdükleri tez, İmparatorluğun nasıl olsa dağılacağıdır. Bu düşüncelerini gerçekleştirmek için büyük paralar harcadılar. Her türlü casusluğa başvurdular. Noil adında bir İngiliz subayı, uzun süre Diyarbakır'da bu yolda çaba gösterdi ve her türlü yalan ve aldatmaya başvurdu. Ama bizim Kürt yurttaşlarımız düzenlenen oyunun farkına vararak, O'nu ve yüreklerini para ile satan bir grup haini bölgeden kovdular..."
Mustafa Kemal, aynı raporun 4. Maddesinin ikinci parağrafında, Kürt ve Türkler'in dışında, Müslüman olmayan halklara ilişkin görüşlerini de şöyle dile getiriyor:
"Kendileriyle çok uzun yıllardır birlikte yaşadığımız Müslüman olmayan yurttaşlarımız (Ermeniler, Rumlar, Hristiyan ve Yahudiler) için en iyi niyetlerle içten sevgiler belirtmekten ve onları da bizimle aynı eşitlikte düşünmekten başka bir görüş ve duygumuz yoktur. Kesinlikle inanıyoruz ki, eğer ülke, içinde şimdiye kadar sürdürülen kötülüklerden kurtulursa, İmparatorluğun değişik uyrukları, birbirleriyle kesin barış içinde yaşayacaklar, ortak, mutlu ve güvenli bir yaşam sürdüreceklerdir..." (3)
"TÜRK, KÜRT, ÇERKEZ KARDEŞİZ"
Mustafa Kemal, Çerkez Ethem'in ağabeyi Reşit Bey'e gönderdiği bir telgrafta, Salihli'de Tümen Komutanı olarak görev yapan Yarbay Ömer Lütfü Yasan ile arasındaki özel sürtüşme ve dargınlığa son vermesini istiyordu. Ankara, 7 Ocak 1920 tarihini taşıyan şifreli telgrafın bir bölümünde de, "konu dışı olarak, şunu da belirteyim ki, Anzavur'un alçaklığı, kendisine ve kışkırtıcı olan İngilizler ile ayakçılarına yöneliktir.Bu din ve devletin sağlam bir uyruğu olan Çerkez kardeşlerimiz, hepimizin övdüğümüz baştacımızdır. Asıl, bugün düşmanlarla çevrili Türk, Kürt, Çerkez ve diğer din kardeşlerimizin elele vermesi, sarsılmaz bir bütün oluşturmaları, namus ve yaşamımızı kurtarmak için bir zorunluluktur..." (4) diyordu.
"KÜRTLER, TÜRKLER'LE BİRLEŞTİ"
Nutuk'un girişinde "Samsun'a çıktığım gün genel durum ve görünüş" başlıklı bölümde, ülkenin içinde bulunduğu durumu değerlendiren Mustafa Kemal, Kürtler'in, Türkler'le birleştiğini belirterek şöyle diyor:
"Anadolu halkı, baştan aşağı bölünmez bir bütün haline getirildi. Bütün kararları, bütün komutanlar ve arkadaşlarımızla birlikte alınıyor. Vali ve mutasarrıfların hemen hepsi bizden yanadır. Anadolu'daki ulusal örgütler ilçe ve bucaklara kadar yayıldı. İngiliz koruması altında bir bağımsız Kürdistan kurulmasıyla ilgili propağanda ortadan kaldırıldı ve bu amacı güdenler yola getirildi. Kürtler Türkler ile birleşti..." (5)
Mustafa Kemal, yine Nutuk'ta da yer alan bir konuşmasında, 6. Kolordu Komutanı'nın, Padişah'a gönderdiği bir mektuptan söz ediyor:
"...komutanlar, mektupta hükümetin savaş yoluna gidep kongreyi basarak Müslümanlar arasında kan dökmeye kalkıştığı ve Kürdistan'ı ayaklandırarak, yurdu parçalatma planını da para karşılığında yüklenmiş olduğu belgelerle anlaşıldığından, hükümetin bu işte kullandığı adamların bozguna uğrayarak kaçmak zorunda bırakıldıklarından söz ediyorlar..." (6)
Parağrafa geçen ve sonraki belgelerde Mustafa Kemal'in sık sık kullandığı "Kürdistan" adı, bu kez 6. Kolordu Komutanlığı'nın ve diğer bazı komutanların da imzaladığı, yani üst düzey askerlerin mektubunda karşımıza çıkıyor.
Aslında, Mustafa Kemal'in sıkça kullandığı, ancak buna karşılık duyduklarında bazılarının cin çarpmışa dönüp, köşe bucak kaçtığı "Kürdistan" adı yüzyıllardan beri kullanılıyor. Bir bölümü Irak ve İran ile Suriye, diğer bölümü Türkiye'nin Güneydoğusunu içine alan coğrafi alanın adı olarak...
Belki biraz konu dışına çıkmış olacağım. Fakat yeri gelmişken, bu adla ilgili olarak bazı noktalara değinmekte yarar görüyorum:
İran, kendi topraklarının Güneybatısına düşen toprakları "resmen" Kürdistan eyaleti adıyla tanıyor. Harikatalarında gösteriyor. Basın-yayın araçlarında rahatlıkla kullanıyor. Yine İran, İstanbul'a düşen yolcu taşıyan İran Havayolları'na ait uçağının adını "Kürdistan" koyabiliyor.
Irak da aynı şekilde, bizim "Kuzey Irak" diye adlandırdığımız alanı, çok uzun bir süreden beri ve resmi olarak Irak Kürdistanı olarak adlandırıyor. Basın-yayın araçlarıyla resmi yazışmalarda da bu ad kullanılıyor.
Osmanlı İmparatorluğu'nda bu adın yer aldığı belgelere 16. Yüzyılda rastlıyoruz. Örneğin, Kürt beylerinin, Yavuz Sultan'a gönderdikleri "Aruz-u hal-i ümera-i Ekrad" yeni "Kürt Beylerinin Durumu" başlıklı mektubun ikinci cümlesinde "Memalik-i Kürdistan ki, bir aylık yola karib memleketlerdir." Yani günümüz Türkçesiyle "Kürdistan memleketi, bir aylık yola yakın (bir uçtan diğer uca uzaklığı bir aylık zaman alan) memleketlerdir" deniliyor. (7)
Yine 1846 yılında Padişah Abdülmecit zamanında Kürt ayaklanmasını bastıran paşa ve valilere "Kürdistan" adlı bir madalya verildiğini görüyoruz. Meydan Larousse Ansiklopedisi'nin ilgili maddesinde bu madalyaya ilişkin olarak, "29 milimetre çapındaki madalyanın bir yüzünde padişahın tuğrası, öbür yüzünde kabartmalı bir dağ dizisi ve bunun yukarısında 'Kürdistan' sözcüğü altında ise 'sene 1236' yazılıydı." bilgileri veriliyor.
Mustafa Kemal, Nutuk'ta Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra Türkiye ile yapılan 4 barış önerisini karşılaştırırken, bu coğrafya ile ilgili gelişmeleri "Kürdistan" başlığı altında anlatıyor. (
Osmanlılar'ın en büyük araştırmacı-yazarlarından Şemseddin Sami de 1896 yılında yayınlanan Kamus-ül Ala adlı büyük ansiklopedik sözlüğünde, "Kürdistan" başlıklı maddede, bu coğrafi alanla ilgili geniş bilgilere yer veriyor. Eserin bu bölümü geçtiğimiz yıllarda Mehmet Emin Bozarslan tarafından Osmanlıca'dan Türkçe'ye çevrilmişti...
Asıl sorunu görmezlikten gelip bir renge bir coğrafi ada veya sözcüklere takılıp, bunları kullananları bölücülükle suçlayanlara sormak gerekir: "Bu adları yasaklarken, neden yıllardır, 'ezeli düşman' olarak tanıtıp anlattığınız Yunanlılar'ın atalarından kalan ve tanrı veya tanrıçalarının adı olan "Ege", "Marmara" veya "İzmir" (Bu adların kaynağı için Meydan Larousse sözlüğüne bakılabilir) ile daha yüzlerce yerleşim biriminin adını kullanmakta bir sakınca ve rahatsızlık görmüyorsunuz!.."
Ankara 22 Temmuz 1922 tarihini taşıyan bu önemli belge aynen şöyledir:
"Kişiye Özel.
El-Cezire Cephesi Komutanı Tuğgeneral Nihat Paşa Hazretlerine,
1-Aşamalı olarak, bütün ülkede ve geniş ölçekte doğrudan doğruya halk gruplarının ilgili ve etkili olduğu bir biçimde yerel yönetimlerin oluşturulması iç politikamızın gereğidir. Kürtlerle dolu bölgede ise, hem iç politikamız ve hem de dış politikamız açısından ölçülü yerel bir yönetim kurulmasını savunmaktayız.
2-Ulusların kendilerini yönetmeleri yetkisi bütün dünyada benimsenmiş bir ilkedir. Biz de bu ilkeyi benimsiyoruz. Kürtler'in bu döneme kadar yerel yönetime ilişkin örgütlerini kurmuş ve başkanları ile yetkilerini bu amaç için bizce kazanılmış olması ve oyladıklarında kendi kaderlerine gerçekten sahip oldukları BMM (Büyük Millet Meclisi) buyruğunda yaşam istekleri yayınlanmalıdır. Kürdistan'daki bütün çalışmaların bu amaca dayalı politikaya yöneltilmesi El-Cezire Cehpesi Komutanlığı'nın görevidir.
3-Kürdistan'da Kürtler'in Fransızlar ve özellikle Irak sınırında İngilizler'e karşı düşmanlığını silahlı çarpışmayla durdurulamaz bir düzeye vardırmak ve yabancılarla Kürtler'in birleşmesini engellemek aşamalı olarak yerel yönetimler kurulmasının zeminini hazırlamak ve bu yolla yürekten bize bağlılıklarını sağlamak Kürt yöneticilerinin sivil ve askerlik görevleriyle görevlendirilerek bize bağlılıklarını pekiştirmek gibi genel yollar benimsenmiştir.
4-Kürdistan'ın iç politikası El-Cezire Cephesi Komutanlığı'nca belirlenecek ve yönetilecektir. Cephe Komutanlığı bu konuda Büyük Millet Meclisi Başkanlığıyla yazışmalar yapar. İller tarafından izlenecek yolu düzenleyip uyumu sağlayacağı için sivil yöneticilerin de bu konuda bağlı oldukları yer, Cephe Komutanlığı'dır.
5-El-Cezire Cephe Komutanlığı yönetim, adalet ve maliye (parasal) konularda değişiklik ve düzenlemeyegerek gördükçe, bunun uygulanmasını hükümete önerir.
BMM Başkanı Mustafa Kemal." (9)
bu konu hakkında başka tartışmaya girmeyecem.umarım şimdi neden türklere satılmıyan silahlar pkkya veriliyor sorumu şimdi anlamış olursunuz.Ha kafam yeni yeni don ediyor Orta doğu projesi diyosunuz biliyoruzki Abd orta doğuya yerleşmeye çalışıyor.Farkındamısınız dünya böyle bir savaş görmedi Abd Irak savaşında en az şehit verilirek toprakların alındığı görülmemiştir.Naıl oldu sizce şii ve sunni çatışması yaratarak.sizler birbirinizi vurun bizler gelir alırız orayı merak etmeyin şeklinde.Oradaki Şiilerde Irağın vatandaşıydı Sunniler'de...Peki şeyh sait isyanındaki gibi bu ülkemizde farkındamısınız bu tür çatışmalara gidiliyor ve izlenen yol bu.şeyh sait isaynından bu yana böyle bir güne denk gelmedik arkadaşlar.Sizlere hepinize saygım var sizler saf temiz duygularınızla yorumlarken bunları şuan bu kürt liderlerinin sizin gibi düşünmediği ap açık ortadır.Bir Atatürk zamandaki liderlere bakın ne demiş birde şimdikilerin çizdiği yola bakın.Bakın arkadaşlar tekrar sizlere saygım var sözünü tekrarlamak istiyorum bugüne kadar farkındaysanız sürekli sağ kesimler bu ülkede lider oluyolar neden sizce? Allahımızın ve dinimizin ismini kullanarak saf ve temiz duygudaki halktan oy alıyolar ve o halkı köle gibi kullanıyolar.Uzun sürelerdir bizler bunların halkı nasıl kullandığını ispatlamaya çalışmıştık.Ne için sizin düşündükleriniz gibi düşünmüyorlar bunlar demeye ve inandırmaya çalışmak içindi.Şuan kürt halkımızıda bu şekilde bu yola soktular ve tam istedikleri gibi gidiyor.Başladığı ve geldiği noktaya bakın neler demek istediğimi anlayacaksınız.Bugün hiç kimse sizin gibi temiz duygularla bakmıyor.Bölücük asıl sizler farkına varmadan durduk yere çıkacak ve ne oldu bize derken ne olduğunuzu unutacak hale geleceksiniz.Bu kafamla bu kadar kusuruma tekrardan bakmayın arkadaşlar.Umarım asıl nickime değilde kendime yakışır bir cevap verebilmişimdir.Hoşçakalın canlarım.
Daha çok bilgiler var ama hepsini burada yayınlamaya çalışsak yine kızacaklar.Ama bu Atatürk kaleminden ve bir yazarın düzenlemesiyle sunulan bir belgedir.Turksolundan da değil
[QUOTE=Sevgi_2420;412663]
o zaman cemevleride yasaklansın öbür dinlerde kalkıp isterler ve aleviyim demekde kürt lere dendiği gibi bölücülük kabul edilsin
devrimci arkadaşlar biraz geriye dönelim lozana ismet inönü avrupalıların kürtlerinde temsilini istemesi üzerine biz türklerin ve kürtlerin temsilcisiyiz demedimi öyleyse kürtleri diğer azınlıklarla karıştırmamak lazım kürtler ennnn az türkler kadar söz sahibi olmalıydı ve demekki kürtlerin hakları gaspedilmiştir.
günümüz şartlarına en uygun çözüm federasyondur ve federe bir kürt devletidir.aksi takdirde kürtlerin gasp edilen haklarını vermenin başka bir yolu yoktur.
ama şu var kardeşim, kürtler kendini siyasi ve ideolojik alanındada ifade edemiyor. kürt dedinmi hop ne diyorsun sen der gibiler. hele dur bi şey diyeceğim.. bekle.. bende kürdüm demeye kalmadan. her iki taraf açısındanda böyle bir duruma hazır olmadığımızı düşünüyorum. federe olduğumuz zaman iki insiyatifin elinde kalacagız marksizm peşinde giden baskı, kompleks, savaş ve şiddeti benliğine işletmiş ulusal kürtçüler yada aynı şekilde islam ı şiddette gören, ufku açılamamış, iklimin vermiş olduğu mefkurelerin arasında sıkışmış aynı şekilde şiddet taraftarı islamcılar tarafından. seni tenizh ederim (kürt değilsen) ya kardeşim biz kendi aramızda ne zaman demokrat olabileceğiz.
xolxol_12 01.07.2007, 01:19 Ben bir kürt olarak okullarda kürtçe öğretilmesi fikrine karşıyım... Türkiye çok kültürlü bir cumhuriyettir. Lazca,zazaca vb... diller varıdır.Hepsi öğretilmeye kalkılırsa iç savaş çıkar...
Ben bir kürt olarak okullarda kürtçe öğretilmesi fikrine karşıyım... Türkiye çok kültürlü bir cumhuriyettir. Lazca,zazaca vb... diller varıdır.Hepsi öğretilmeye kalkılırsa iç savaş çıkar...
asıl çok kültürlülük her kültüre, kültürü doğrultusunda dğerini verebilmektir.çok kültürlülükte bir şey olmaz. aksine insanlar birbirine yakınlaşır, telapati ortamı oluşur daha zenginleşilir. fakat doğruya kullanılırsa.
bir ırkın yaşamasını saglayan en önemli aractır dil.resmi dil türkçe olduktan sonra neden insanlar kendi anadillerini okullarda öğrenmesinler ki?hem kürtçeyi ögrenmemek neden önemsiz olsun baslı basına bir deger,bir kültür..yasatılması gereken bir kültür..ben bir kürt olarak nasıl turkçe konusuyorsam bir turk de kürtçe konusabilir..baska bir dilde konusmaya zorlamak insanları onları asimile etmeye çalışmak diil midir?okullarsda kürtçe öğretilmeli.en azından kendi dilimizi öğrenme hakkımız var
zazaca da kürtçenin bir koludur..ayrı bir şey diildir ki çatışma çıksın
Arkadaşlar aranızda mutlaka kürt vardır.Kusura bakmasınlar lafım İNSAN olana değildir.Bu vatan Türkün vatanıdır ve öylede kalacaktır.Sırf onlar yüzünden yüzlerce can şehid olmaktadır.Bence öyle olanları topluca asmak lazımkı akıllansınlar.Lütfen insan olanlar alınmasın........
xolxol_12 01.07.2007, 02:39 Ya pervane saçma sapan konuşma canım abim Sırf onlar yüzünden şehidler verilyormuş !
ne alakası var benim ve Türkiye'de ki hiç bir kürdün kürdistan kurulsun gibi bir isteği yokdur.
Kuzey ırak ve mardin dolaylarında olursa olur o tür şeyler ,böyle genelleştirmeler yalnış
Zira ''Bu dahil bütün genellemeler yalnıştır.'' diye güzel bir özdeyiş vardır.
Öyle ortaya laf atıpda insan olan alınmasın cevap weren hayvandır afedersin ''En son gelen gtü bklu'' gibi çocuksu ifadelerde kullanma madem sen Böyle bir genelleme yapdın tartışmayada açık olmalısın sevgili abim..
Deniz_05 03.07.2007, 08:55 Arkadaşlar bana kalırsa kürtçe eğitim sistemimiz içine sokulmamalı çünki diğer canlarınd asöylediği gibi ülkemizde aznlık buluna diğer toplumlarıda harekete geçirir.Mesela bizler iyi niyetli olarak Kürtçe dilinin eğitimde olmasını isterken diğer kesimler ise kendi dillerinin bir siyaset havası içerisinde eğitimde olmasını şart koşacaklardır.Bu isteklerimiz ülkenin çıkarlarının ve ülke toplum refahının haricinde kötü sonuçlara yol açabilir.Ben buvatannın evladıyım ve Türk Bayrağı altında yaşayan TÜRKÜM. ve kürtçeye sempati duyuyorum bırakalım bunu zorunlu hale getirmeyi bence yaşamak ve yaşatmak isteyen zaten yaşar.
Deniz_05 03.07.2007, 09:04 bir ırkın yaşamasını saglayan en önemli aractır dil.resmi dil türkçe olduktan sonra neden insanlar kendi anadillerini okullarda öğrenmesinler ki?hem kürtçeyi ögrenmemek neden önemsiz olsun baslı basına bir deger,bir kültür..yasatılması gereken bir kültür..ben bir kürt olarak nasıl turkçe konusuyorsam bir turk de kürtçe konusabilir..baska bir dilde konusmaya zorlamak insanları onları asimile etmeye çalışmak diil midir?okullarsda kürtçe öğretilmeli.en azından kendi dilimizi öğrenme hakkımız var
Sevgili arkadaşım Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yaşayan herkese TÜRK denir...Bu vatan için seninde ataların can vermiş ve nice soylarda can vermiş
yani TÜRK çatısı altında toplandık hepimiz.ve bu yüzden öğrenmek isteyen gendi çabası ile öğrenir..
sakıncalıpiyade 03.07.2007, 11:49 kürt ve diğer kardeş hakların dilleri okullarda ingilizce gibi seçmeli dil olmalı
sakıncalıpiyade 03.07.2007, 11:53 türkiyede yalnız türkçenin öğretilmesini savunan zihniyet bence katı bir milliyetçiliğin ürününden başka birşey değildir bu ülkede farklı halklarında kendi dillerini okullarda öğrenmeye hakları vardır ve bunu engellemek özgürlükleri engellemekten başka birşey değildir
sesleniş 03.07.2007, 12:05 Örgün eğitim programları içinde olmasa da her dil ve lehçeden kurs açma yetkisi verilebilir...Okullar bünyesinde de bu yapılabilir ama bu sadece kürt diline özgü olamayacağı için diğer diller için de bir şeyler yapılması söz konusu olacaktır...Sanırım geniş kapsamlı bir uygulamanın gerçekleştirilebilmesi Türkiye koşullarında ya gerçekleştirilemez ya da rötarlı bir süreci kapsar...
sesleniş 03.07.2007, 12:49 Neden Türkiye'de yaşayan insanları tektipleştirmeye çalışırlar hiç anlamam...Türkiye'de yaşıyor olmanın ölçüsü ne Türk olmak mı???Farklı kültür gruplarının yaşam alanları günden güne daraltılıyor ve neredeyse nefes almaları engellenir hale geldi...Bu ülkedeki sorunlar inanın Türk olmakla çözülmez.Diğer bir ifadeyle Türk olmamak sorun doğurucu bir neden oalrak görülürse asıl tehlike çanları işte o zaman çalmaya başlar...
Sevgili arkadaşım Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yaşayan herkese TÜRK denir...Bu vatan için seninde ataların can vermiş ve nice soylarda can vermiş
yani TÜRK çatısı altında toplandık hepimiz.ve bu yüzden öğrenmek isteyen gendi çabası ile öğrenir..
Seni Adaptasyona alıyorum..İbret olsun senin gibi Kuru Milliyetçilere..
Bu Topraklardaki diğer Kültürleri sindirmek, yok saymak Alevilik değildir..
Alevilerin İnançları sindirilip, Yok edilmeye çalışıyorken, Sen Profilinde Alevi yazan sen, nasıl olurda başka bir Toplumun değerlerini yok sayarsın.. Senin Aleviliği yok sayanlardan ne farkın var ?
İyi Adaptasyonlar.
Arkadaşlar aranızda mutlaka kürt vardır.Kusura bakmasınlar lafım İNSAN olana değildir.Bu vatan Türkün vatanıdır ve öylede kalacaktır.Sırf onlar yüzünden yüzlerce can şehid olmaktadır.Bence öyle olanları topluca asmak lazımkı akıllansınlar.Lütfen insan olanlar alınmasın........
Bence önce siz akıllanmaya başlayın..
Bence önce siz Aleviliği yasaklamanın ne kadar acı olduğunu, bir Toplumun dilini yasaklamakla eş değerde olduğunu bilin..
Bence önce siz Alevilik 72 Millete tek Nazarla bakar bilin..
Bence önce siz Osmanlı Hanedanlığının Alevileri kılıçtan geçirip Aleviliği yok etmeye çalıştığını bilin.
Bence önce siz Maraşın sokaklarında ellerinde 3 Hilalli bayraklarla sizin gibi kuru Milliyetçilerin Alevi avlamaya çıktığını bilin..
Bence önce siz bilin ki, sizlerin Alparslan Türkeşlerden, Yavuz Sultan Selimlerden farkınız yoktur...
Siz Alevi değil, Alevi olduğunu sanan kuru Milliyetçilersiniz..
MHP'nin idolojileri size en yakın, Hümanizm size en uzak olandır, İyi Adaptasyonlar..
Eğitimde o kadar çok eksiklikler var ki bana göre önce bunların üzerinde yoğunlaşmak gerekli diye düşünyorum...Türk Dili'ni kaç kişi günlük hayatta doğru şekilde kullanıyor ya da buna dikkat ediyor..Kendi fikrim kürtçe dersi öğretilmesi yerine Tükçe ders saatlerini ya da Tarih ders saatlerini uzatmak daha yararlı olacaktır diye düşünüyorum...Kürtçe anadilleri olabilir bunu aile içinde öğreniyorlar sonuçta okullarda öğretilmesi gereksiz..
Kuru Milliyetçilik ve Adaptasyon..
Bir Toplumu yok sayan Aleviliğin yanından geçemez..
Bir Toplumu hiçe sayan İnsanlıktan nasibini bile almamıştır.
İyi Adaptasyonlar..
Bence Aleviliğini gözden geçir..
Tarihde neyi okuyacağız ? Osmanlının Alevileri Kılıçtan geçirdiğini mi ? Yoksa Çaldıranda öldürdüğü binlerce Alevi ile bilinen Osmanlıyı mı ? Tarih doğru yansıtılıyor muki Tarih dersler uzatılsın ! Tarih Kitaplarında hangi Alevi Katliamı anlatılıyor ! Tam tersine Osmanlının Çaldıran Alevi Katliamı ile övünüyorsunuz !
bence okullarda kürtçe öğretilmesi biraz saçma olur çünkü türkiyede pek çok kültürden insan yaşamakta ve çok farklı diller konuşulmakta hepsini öğretmeye kalkamayız kaldıki zaten kürtçe öğrenmek isteyen kendisi gider öğrenir zaten kürtçe öğrenmek isteyenlerin çoğu kürt kökenli olmalı ve illede okulda öğretmek gerekmez okullarımızda daha çok bilime dayalı eğitim verilse daha iyi olur
aleviler içinden ırkçıların çıkması üzücü bir durum.
asıl konumuza değinirsek bu sistemde sokakta insanlar anadilini konuşamazken , okullarda öğretilmesi imkansız gibi birşey...o yüzden halklar bu sistemin alternatifi olan kurumlar ve düşünceler etrafında birleşmelidir.
Sınıfa karşı SINIF!
Düzene karşı DEVRİM!
Kapitalizme karşı SOSYALİZM!
Çözüm devrim'de! Kurtuluş Sosyalizm'de!
saygılar
bence okullarda kürtçe öğretilmesi biraz saçma olur çünkü türkiyede pek çok kültürden insan yaşamakta ve çok farklı diller konuşulmakta hepsini öğretmeye kalkamayız kaldıki zaten kürtçe öğrenmek isteyen kendisi gider öğrenir zaten kürtçe öğrenmek isteyenlerin çoğu kürt kökenli olmalı ve illede okulda öğretmek gerekmez okullarımızda daha çok bilime dayalı eğitim verilse daha iyi olur
İngilizce ve Almanca öğretmek neden saçma olmuyorda Kürtçe Öğretmek saçma oluyor..
gülvegül 03.07.2007, 14:18 öncelikle öncelikle ben bir kürt değilim ama kürtleri dillerini çok seviyorum.iki kürt arkadaşımdanda kırmançiyi öğrenmeye çalışıyorum(internette ne kadar öğrenebilirsem tabi:S )bu arada kürt arkadaşlarımın yarısı zaza yarısı kırmançi konuşuyo ve bazen onlarda birbirinin ne dediğini anlamıyor.
Şimdi türkiyede bi okulda kürtçe öğretilse hangisi öğretilecek?
Dil bir kültürdür ve toplumların kültürlerini unutmaması için en büyük araçtır bence.Ama şöylede bir sorunumuz var türkiyede doğuda yaşayan vatandaşlarımızın büyük kısmı türkçe bilmiyor ve burda bi forumda 'bana türkçe bir ekmek ver' isimli, bi yazı okumuştum.Sizede tavsiye ederim.(doğudaki halkım bi devlet dairesine gittiğinde zorluk çekiyor türkçe bilmediği için bu da üzücü.)
Sonuç olarak fikrimce kürtçe okullarda öğretilmeli miden önce herkesin ortak bir dil içinde konuşabilmesi her türlü kamu faaliyetlerinden yararlanabilmesi için önce türkçeyi öğrenmesi lazım.T.C.nin resmi dili olduğu için.Sosyal hayatta ise kürtçeyi öğrenebilmek için kendinin çabalaması lazım.Bundan 5-6 sene önceye kadar kürtçe yayının bundan 40 sene kadar önce kürtçe şarkı söylemenin bile yasak olduğu bir ülkede yaşıyoruz.Şu an burda bunları konuşmak bile güzel.Yani bu ülkede kürtçe ders için bi 40 yada 50 senenin geçmesi gerekiyor galiba.Oda belki
Ben de kültürümün tam olarak tanıtılması için seçmeli ders olarak alevilik dersi verilsin istiyorum o bile olmuyor:ehyani
aleviliğin hümanizm felsefesinden ötürü ırkçı alevi kavramı birçoğumuza tuhaf geliyor, ama şu da bir gerçekki mezhepsel inancından öte ırksal özelliklerini ön plana çıkaran türkçü veya kürtçü faşist alevilerde var. bunlar genellikle böyle platformlarda genel havayı kanımsayamadıkları için katılmıyorlar, az miktarda katılanların da 'türkçü faşist' olanları zaten adaptasyona alınıyor. ama ırkçılık kavramı malesef her inanışın etnik köklerinde olabildiği gibi alevi olan bazı kişilerede sirayet etmiş olabiliyor. mersinde ülkü ocaklarında ve mhp gençlik kollarında görevli alevi kişiler tanıyorum, kürtçülerin eski partisi olan hadep'te de çok fazla görevli alevilere rastlamıştım.
asıl konumuza değinirsek bu sistemde sokakta insanlar anadilini konuşamazken , okullarda öğretilmesi imkansız gibi birşey...o yüzden halklar bu sistemin alternatifi olan kurumlar ve düşünceler etrafında birleşmelidir.
tamamen aynı fikirdeyim.
cemalettin 03.07.2007, 23:11 adını ifadeden her halde kaçınan birisi fakr'i "kürtçeyi yok sayanlar kervanındasın"diye tanımlayarak suçlamış.
bir şeyi yok saymak başkadır,var olduğunu kabul edip de ilgi duymamak başka şeydir.
kendi dilimden başkasını asla yok saymam fakat asla da ilgimi çekmez.
ne ingilizce ne de almanca veya bir başkası.
kendi dilimi dahi henüz tam anlamiyle bilemez iken,pek az kapasitesi kalmış beynimi yormayı gereksiz duyuyorum ve kapasitesi müsait olanların yolunu tıkamayı da düşünmedim.
mersedes ile gezebilme imkanı var ise hacı murat ile gezmeyi gereksiz görenlerdenim.
mersedes ile gezme imkanı olmayan için ise hacı murat Allah'ın bir lütfu sayılır
diye de kabul ederim.
değerli canlar Türkiyenin resmi dili 1924 Anayasasında belirtilmiştir.Kürt vatandaşlarımızda bizim kardeşimizdir.Yanlız bu konuların ısıtılıp ısıtılıp öne konması hiçkimse için faydalı olmuyor.Bunun örnekleri çok.Lütfen tek bir dilimiz olduğunu unutmadan ona sahip çıkalım.Farkında mısınız türkçeden gün geçtikçe yozlaşıyoruz.yabancı kelimeleri sanki kırk yıldır dilimizdeymiş gibi kullanıyoruz.Örnekleri sıralasak ayrı bir konu olur.Herkesten rica ediyorum nerden başlasak kardır.bari foum içerisinde biz dikkat edelim.
karayazili 06.07.2007, 00:37 değerli canlar Türkiyenin resmi dili 1924 Anayasasında belirtilmiştir.Kürt vatandaşlarımızda bizim kardeşimizdir.Yanlız bu konuların ısıtılıp ısıtılıp öne konması hiçkimse için faydalı olmuyor.Bunun örnekleri çok.Lütfen tek bir dilimiz olduğunu unutmadan ona sahip çıkalım.Farkında mısınız türkçeden gün geçtikçe yozlaşıyoruz.yabancı kelimeleri sanki kırk yıldır dilimizdeymiş gibi kullanıyoruz.Örnekleri sıralasak ayrı bir konu olur.Herkesten rica ediyorum nerden başlasak kardır.bari foum içerisinde biz dikkat edelim.
ya arkadaş iyi niyetini bişey diyemem ama
hem kardeşiz hemde ben dilimi konuşmiiim öylemi:lol:
zaten mesele 24 anayasası ile 21 anayasası arasındaki farklarda bitiyo
21 anayasında kürt ve türk devletin hissedarlarııydı demek kardeşliğimiz köprüyü geçene kadarmış:cursing:
kürtçe eğitime daha doğrusu andilde eğitim hakkına karşı olmak faşistliktir.
nihallll 08.07.2007, 17:02 bu ülkede çerkesler,tatarlar,kürtler vs vs bi çok insan var hepsine dillerine göre ders verilirse karışıklık çıkar diye düşünüyorum.bu nedenle kürtçe derse karşıyım.
|