tolga06
21.04.2007, 17:23
Canlar sizce okullarda kürtçe öğretilmelimidir.
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Canlar sizce okullarda kürtçe öğretilmelimidir? Sayfa :
[1]
2
tolga06 21.04.2007, 17:23 Canlar sizce okullarda kürtçe öğretilmelimidir. Sevgi_2420 21.04.2007, 17:36 Bence öğretilmemelidir çünkü kürtçenin kimseye getireceği bir artısı yoktur,eğer kürtçe öğretilirse neden başka bir bir lehçe veya şive öğretilmesin tartışmaları çıkarılacak ayrıca bununla beraber başka tartışmalar da çıkacaktır. maymay 21.04.2007, 17:38 Bence öğretilmemelidir çünkü kürtçenin kimseye getireceği bir artısı yoktur,eğer kürtçe öğretilirse neden başka bir bir lehçe veya şive öğretilmesin tartışmaları çıkarılacak ayrıca bununla beraber başka tartışmalar da çıkacaktır. Kürtçe türkiyede yasiyan 35% insanin ana dilidirde ondan... Konu çok tartismali olacak bence, en iyisi birsey demiyim. Alevimen 21.04.2007, 17:42 sanırım eğitim sistemde daha farklı, önemli sorunlar var. Yani kürtçe ŞU ZAMANDA bence olmasada olur. Neden Kürtçe öğretilsin? Türkiyede eğitim sisteminden kim sorumlu? Neden soruyorum çünkü İsviçrede Kantonların (İller) federasyon şeklinde yani bazı konularda tek başına karar alabilirler. Eğer bu sorumluluk her il'e bırakılsa, yaygın kürtçe konuşulan bölgelerde derslere alınması faydalı olabilir, bence ancak o zaman bu sorular konuşulmalı çünkü resmi dil deyil ki. Yörenin ve insanın kültürünü korumak adına. Yada Kürtçe dünya dili olursada faydalı olur ama şu an genel yapıda ingilizceye önem vermek sanırım daha mantıklı. Diyarbakır gibi bir ilde öğrenciler için opsiyonel Kürtçe dersi mantıklı bulurum ama mesela Erzincan için oldukça mantıksız olur, bilmem anlatabildim mi? Yanı kısacası henüz zamana uygun bir soru olmamış. Misal genelde dernekler/vakıflar kurulur, kürtçe dersi verenler yani pat diye kürtçe dersi bir eğitim sistemine alınamaz ki, alt yapı lazım, öğretmen lazım, ders lazım, öğrenci lazım... Sevgi_2420 21.04.2007, 17:51 [QUOTE=KucukCoban;412652]Kürtçe türkiyede yasiyan 35% insanin ana dilidirde ondan... %35 i olabilir ama zaten onlar biliyor başkası öğrenipte napacak yeni bir iş kapısımı açacak,ilerleme yolunda bir adımmı olacak, insanların kendini geliştirip farklı ülkelerdeki insanlarla kontakt kurmayımı saglayacak.Bence herhangi bir getirisi yok bunun maymay 21.04.2007, 17:52 [QUOTE=KucukCoban;412652]Kürtçe türkiyede yasiyan 35% insanin ana dilidirde ondan... %35 i olabilir ama zaten onlar biliyor başkası öğrenipte napacak yeni bir iş kapısımı açacak,ilerleme yolunda bir adımmı olacak, insanların kendini geliştirip farklı ülkelerdeki insanlarla kontakt kurmayımı saglayacak.Bence herhangi bir getirisi yok bunun Geriye kalan 65% ana dilini biliyor dimi? Neden okularda ögretiliyor? Iste nedenleri ayni. maymay 21.04.2007, 17:59 sanırım eğitim sistemde daha farklı, önemli sorunlar var. Yani kürtçe ŞU ZAMANDA bence olmasada olur. Neden Kürtçe öğretilsin? Türkiyede eğitim sisteminden kim sorumlu? Neden soruyorum çünkü İsviçrede Kantonların (İller) federasyon şeklinde yani bazı konularda tek başına karar alabilirler. Eğer bu sorumluluk her il'e bırakılsa, yaygın kürtçe konuşulan bölgelerde derslere alınması faydalı olabilir, bence ancak o zaman bu sorular konuşulmalı çünkü resmi dil deyil ki. Yörenin ve insanın kültürünü korumak adına. Yada Kürtçe dünya dili olursada faydalı olur ama şu an genel yapıda ingilizceye önem vermek sanırım daha mantıklı. Diyarbakır gibi bir ilde öğrenciler için opsiyonel Kürtçe dersi mantıklı bulurum ama mesela Erzincan için oldukça mantıksız olur, bilmem anlatabildim mi? Yanı kısacası henüz zamana uygun bir soru olmamış. Misal genelde dernekler/vakıflar kurulur, kürtçe dersi verenler yani pat diye kürtçe dersi bir eğitim sistemine alınamaz ki, alt yapı lazım, öğretmen lazım, ders lazım, öğrenci lazım... Burda, Belçikada, öyle bir sistem var. Ilk 9 sene için kendin seçiyorsun, fransizca veya flamanca, sonra ikisini ögreniyorsun. Simdi Türkiyede kürtçenin ögretilmesi için resmi dil olmasida lagzimdir, ama ek olarak ögrenilebilir. KızılBant 21.04.2007, 18:02 Kürtçe kültürel olarak öğretilmelidir bunun yanında Lazca, Çerkesce, Zazaca vs öğretilmelidir. Bugün Ermeni YAhudi Rum toplumu inanclarına ve kültürüne bağlı ama Aleviler bağlı değil nedeni ise bize azınlık hakkı verilmemesi hatta çoğunluk hakkıda verilmemesi. Alevilerin kendi kültürünü geliştereceği kurumlar olmalı aynı şekilde Kürtlerin Lazlarında olmalı kültürleri yok olmasın. Bunun dışında elbette iş veya ekonomik açıdan bir getirisi olmaz ancak burdaki önemli nokta İnsanları asimile etmemekdir isteyen inancını özgürce yaşasın isteyen dilini özgürce konuşsun. İnsanları baskı altına alınca daha kötü sonuçlar çıkacakdır. İsviçre 4 dilli bir ülke 4 parçaya bölünüyormu? Hayır. Bu iş için toplumun bilinçlenmesi ve hoşgörü sahibi aydın insanların artması gerekiyor. ugursarak 21.04.2007, 19:39 Kürt dili ve edebiyatı ya da kürtçe öğretmenliği bölümleri üniversitelerde açılırsa neden olmasın? Bu bölümlerden mezun olan kişiler kürtçe dersini seçmeli olarak verebilirler. Eğer o bölümlerin üniversitelerde açılması mümkün değilse devletin tanıdığı kürtçe kurslarını bitiren kişiler aldıkları sertifikayla sözleşmeli öğretmenlik yaparak seçmeli kürtçe dersleri verebilirler. Dersin açılması için genelde en az 10 kişi sınırlaması vardır, bu sayı tamamlandığı takdirde kürtçe derslerinin verilmemesine hiçbir neden göremiyorum. alevi_che 21.04.2007, 21:11 Bence okullarda öğretilmemelidir.Çünkü bende bir öğrenci olarak,öğrenci mantığı ile düşünürsem resmi dilin Türkçe olması ve halk arasındaki iletişiminde genelde Türkçe konuşmalar ile gerçekleştirilmesi şu an için en uygun olandır. Ancak genel kültür açısından veya seçmeli ders olarak öğretilebilir.Tabi yine bu olayda toplumun tepkisi yada duyarlılığı ön plana çıkar. Servan 21.04.2007, 21:53 Canlar sizce okullarda kürtçe öğretilmelimidir. kesinlile ögretilmelidir insanların kültürlerinin dillerini yaşatmaları içi bu bir şart olmalıdır.diller kültürleri yansıtır onu kaybetmek anadoludaki kürt kültürünü yok etmek demektir. Bence öğretilmemelidir çünkü kürtçenin kimseye getireceği bir artısı yoktur,eğer kürtçe öğretilirse neden başka bir bir lehçe veya şive öğretilmesin tartışmaları çıkarılacak ayrıca bununla beraber başka tartışmalar da çıkacaktır. kültürlerin sana göre bir getirisi yok galiba kürtçe insanlara öz benliklerini unutmamalarını sağlayacaktır. %35 i olabilir ama zaten onlar biliyor başkası öğrenipte napacak yeni bir iş kapısımı açacak,ilerleme yolunda bir adımmı olacak, insanların kendini geliştirip farklı ülkelerdeki insanlarla kontakt kurmayımı saglayacak.Bence herhangi bir getirisi yok bunun[/QUOTE] yine anı fikiri oldugu gibi devam ettirmişsin o zaman ben sana birşay sorayım türkçe öğrenmenin insana getirisi nedir bu dille yur dışına çıkabiliyor musun hayır.ee peki sırf okula gidebilmek için kürt çacuklara öğretilen türkçe daha mı avantajlı oldu. alevi_che 21.04.2007, 22:02 Arkadaşlar tabiki kürtçe veya başka bir dilin öğrenilmesi bir çok getiri sağlar ancak okullarda öğretilmesi ayrımcılığa yol açar.Bi düşünün biz kürtçe dilini öğrenmek istemiyoruz diyenler çıkmayacak mı? Bunun sonucunda da bitmeyen kavgalar yeniden başlamayacak mı?(Bakın bu soruyu cevaplamada okul ortamında bulunmak ve düşünülenleri analiz etmek çok önemli) Haydaryiğit 21.04.2007, 22:03 Teşekkürler Tolga can... Alewimen'e katılıyorum.Böyle bir düzenin yer aldığı zamanda Kürtçe olmasa da olur. Servan 21.04.2007, 22:05 Arkadaşlar tabiki kürtçe veya başka bir dilin öğrenilmesi bir çok getiri sağlar ancak okullarda öğretilmesi ayrımcılığa yol açar.Bi düşünün biz kürtçe dilini öğrenmek istemiyoruz diyenler çıkmayacak mı? Bunun sonucunda da bitmeyen kavgalar yeniden başlamayacak mı?(Bakın bu soruyu cevaplamada okul ortamında bulunmak ve düşünülenleri analiz etmek çok önemli) analiz konusunda haklısın can ama bu zamana kadar türkçe öğretiliyordu kimse kalkıp olay çıkarmadı ama sitem etti.yani bu güne kadar tek taraflı bir eğitim yapılınca böyle birşey olmadığına göre ikisi verilince de birşey olmaz. alevi_che 21.04.2007, 22:26 analiz konusunda haklısın can ama bu zamana kadar türkçe öğretiliyordu kimse kalkıp olay çıkarmadı ama sitem etti.yani bu güne kadar tek taraflı bir eğitim yapılınca böyle birşey olmadığına göre ikisi verilince de birşey olmaz. Ama zaten Türkçe resmi dil sitemlerin bile olmaması lazım(olay çıkarma açısından anlatmak istediğim ülkede bir kaos oluşturma idi)Eğer Kürtçe olacaksa diğer azınlık dillerde olmalı. İkimizinde ortak düşüncesi zaten ayrımcılık değil bütünleştirme çabasıdır. ibrahim-ch 21.04.2007, 22:38 Bence Diyarbakir ve ötesinde egitim dili olarak KURMANCi yada bölgesel lehceleri neyse o ögretilmeli. Zorla Türklestiriyorlar diyemesinler. Dimiliki yada Zazaki isteyenlerede Dimiliki yada Zazaki egitim dili olarak eger istiyorlarsa ögretilmeli. Bati Türkiyedede Sadece Türkce olmalidir. Kuzey dogu Türkiyede baska bir dil istegi yok Burada bazilari yanlarina yandas toplamak icin LAZ kelimesini art niyetli olarak kullaniyorlar. Karadenizliler Vatansever insanlardir. Bölücülerin oyunlarina gelmezler. readme 21.04.2007, 22:46 olabilir. veli tercihine göre öğretilsin. ONU® 21.04.2007, 23:23 Okulda kürtçe dersi konursa şayet bu sefer zazalar zazaca dersi,lazlar lazca,rum kökenliler rumca, ermeniler ermenice dersi isterler ve ortalık karışır. Ama bence en iyisi bölgeye göre uygun ve o yörede konuşulan dil ve lehçeleri öğretmek. Şoreş 21.04.2007, 23:34 Bu Ülkede Milyonlarca Kürt var.. Ana Dili Kürt olanlara, Dillerini unutmamaları için Dersler verilmeli.. Kırgızistandı sanırım, Orta Asya Ülkelerinin birince Kürtçe eğitim başlatmışlardı.. Ana Dilini bilmek tüm Kürtlerin hakkı... Kurmancayı konuşan Milyonlarca İnsan var, bu dil yokolmaz, gelişmiş ve her alanda kullanılacak bir dil İngilizce, Türkçe gibi... Ana Dilini bilmek herkesin hakkıdır.. Ana Dilin yasaklanması, o toplumu bitirmektir.. Kimliğinden uzaklaştırmaktır.. aykudgöksun 21.04.2007, 23:39 olmalı tabiki.ancak bütün dersler kürtçe değil.yani derslerin dili kürtçe değil kürtçe diye bir ders olmalı..onu da seçmeli yapmalı..yavaş yavaş bunları aşmak lazım..sonuçta anadili kürtçe olan milyonlarca insan var bu ülkede.başta sevgi arkadaşın dediği gibi kürtçeye lehçe diye bakmak çok büyük haksızlık.. Şoreş 21.04.2007, 23:42 olmalı tabiki.ancak bütün dersler kürtçe değil.yani derslerin dili kürtçe değil kürtçe diye bir ders olmalı..onu da seçmeli yapmalı..yavaş yavaş bunları aşmak lazım..sonuçta anadili kürtçe olan milyonlarca insan var bu ülkede.başta sevgi arkadaşın dediği gibi kürtçeye lehçe diye bakmak çok büyük haksızlık.. En yayın Kürt Dil' yada Lehçesi; Kuzey Kurmanca Soranica ( Güney Kurmanca ) Mesela Kuzey Kurmancada '' Nave te çiye ? '' derler, Güney Kurmanca denilen Soranca da ise '' Nawe te çiye ? '' derlermiş.. Dipnot.. Servan 22.04.2007, 15:26 Ama zaten Türkçe resmi dil sitemlerin bile olmaması lazım(olay çıkarma açısından anlatmak istediğim ülkede bir kaos oluşturma idi)Eğer Kürtçe olacaksa diğer azınlık dillerde olmalı. İkimizinde ortak düşüncesi zaten ayrımcılık değil bütünleştirme çabasıdır. insanlar arsında eşitliği bu şekilde verebilirsin bir ermeni çocuğunu yada bir kürt çocuğunu kendi dilini bilmeyip sırf türkçeyi kendi diliymiş gibi eksiksiz ögrenmesi bir kandırmacadır. bütün azınlıklara vermezler zaten ama bu kadar kürt nüfusa hala azınlıık denebiliyorsa orasını bilemem. dilket 22.04.2007, 16:01 Yeri geldiği zaman ''kardeşiz'' derler bu nedense hep sözde kalır ve bunun için pratiğe birşeylerin dökülmesi istendiği zaman hemen bölücü/vatan haini damgası vurulması için hiç zaman kaybedilmez hemen bu damga vurulur!. halbuki gerçekten kardeş diye bildiğimiz bir insana, kendimiz neyi istiyorsak onun içinde aynı şeyi istemez miyiz? E peki nedir bu çelişki? bunu biri bana izah edebilr mi? Herhangi bir dilin kısıtlanması kabul edilemez kabul eden varsa katildir! bir insan öldürmekle eş değerdir.. Dil konusunda güçlü olmayanların dışında kalan halkların konuştukları diller zaman geçtikçe güçlü olanların dillerine benzeşim göstermeye başlıyor! örneğin gidin bakın bakalım ilim irfan yuvası denilen üniversitelere gençlerin yabancı hayranlığı ve onların dillerine özenerek kendi dillerini deforme etmelerini görün!. Hiçbir ırkın veya bir dilin hiçbir önemi yoktur benim için hepsi anlaşma aracıdır. Ama benim karşı çıktığım nokta zamanla harmanlanarak, çeşitli değişikliklere uğrayarak hepsi birbirinden ayrı dil olup bizlerin kazanımlarının yok edilmesidir. Dünyanın neresinde olursa olsun gerekli prosüdürleri tamamladıktan sonra (bunlar mantıklı prosedürler olmalı) isteyen istediği dili öğrenmeli. Neden istediği dili ve inancı benimseyen kişide o devlete vergi verip o devletle birlite savaşa girmedi mi? dillerin öğretilmesi konusunda neyin üstünlüğü savunuluyor? başka birinden üstün insan mı vardı dünyada? gelin canlar bir olalım, hepimiz kardeşiz demek yok saymak demek değildir! tam tersine onu olduğu kabullenip insanlık yolunda ilerlemektir bir olmak, kardeş olmak! nasıl ki devlet tarafından sunnilik savunulup, sunni olmayanlarin dışında hakları tanınmıyorsa ve diyanete göre hak bakımından bir anlam ifade etmeyen aleviler insanların kendi dillerini öğrenmeleri ve geliştirmelerine karşı çıkacakları sanmıyorum!. insanların kendilerini rahat bir şekilde ifade edebildiği, birilerinin kendini zorla kalıba koyarak değil içinden geldiği gibi yaşayabildiği, bu zamanda biraz ütobik sayılabilecek dünyanın kardeşliği ve barışı yaşayabileceği güzel günleri görebilmek ümidiyle tüm insanlara saygılar.. cicim 22.04.2007, 17:36 Bence kürtçe seçmeli bir ders olabilir.Mesela ben konuşmayı biliyor anlıyorum fakat yazma konusunda hiç birşey bilmiyorum. Yani nihayetinde okullara giden birçok kürt gençlerimiz var bu onların hakkı Hemde çok güzel birşey olur. Böyle birşey benim zamanımda olsaydı kesin seçerdim. Paylaşımın için sağol tolga kardeşim... KızılBant 22.04.2007, 19:36 Bence Diyarbakir ve ötesinde egitim dili olarak KURMANCi yada bölgesel lehceleri neyse o ögretilmeli. Zorla Türklestiriyorlar diyemesinler. Dimiliki yada Zazaki isteyenlerede Dimiliki yada Zazaki egitim dili olarak eger istiyorlarsa ögretilmeli. Bati Türkiyedede Sadece Türkce olmalidir. Kuzey dogu Türkiyede baska bir dil istegi yok Burada bazilari yanlarina yandas toplamak icin LAZ kelimesini art niyetli olarak kullaniyorlar. Karadenizliler Vatansever insanlardir. Bölücülerin oyunlarina gelmezler. LAzların kendi kültürlerini yaşamaları bölücülük değildir. NE yani Kürtler vayan sevmez mi? Asıl bölücülük yapan Değişik halkların kültürlerini geliştirmesine imkan tanımayıp kendi dillerini öğrenmek istediklerinde de bölücü olarak nitelendirenlerdir. Sevgi_2420 22.04.2007, 20:49 kesinlile ögretilmelidir insanların kültürlerinin dillerini yaşatmaları içi bu bir şart olmalıdır.diller kültürleri yansıtır onu kaybetmek anadoludaki kürt kültürünü yok etmek demektir. kültürlerin sana göre bir getirisi yok galiba kürtçe insanlara öz benliklerini unutmamalarını sağlayacaktır. %35 i olabilir ama zaten onlar biliyor başkası öğrenipte napacak yeni bir iş kapısımı açacak,ilerleme yolunda bir adımmı olacak, insanların kendini geliştirip farklı ülkelerdeki insanlarla kontakt kurmayımı saglayacak.Bence herhangi bir getirisi yok bunun yine anı fikiri oldugu gibi devam ettirmişsin o zaman ben sana birşay sorayım türkçe öğrenmenin insana getirisi nedir bu dille yur dışına çıkabiliyor musun hayır.ee peki sırf okula gidebilmek için kürt çacuklara öğretilen türkçe daha mı avantajlı oldu.[/QUOTE] Arkadaşım eger Türkiye cumhuriyeti sınırlarında yaşıyorsan ister kürt ister başka bişe ol Türkçeyi öğreneceksin bu senin yaşadıgın ülkenin resmi dilidir ve atacagın her adım için gereklidir yani kürt bir cocuk içinde aynı sey gecerlıdır ayrıca sen benim demek istedigim yurtdışı olayını da anlamamışsın insanlar kendi özbenliklerini hala yasatıyor şimdi okullarda zazaca ögretılmıyor ama ben konusuyorum özbenligim yaşatılıyor illaki öğretilmek istenırse bunun yeri okul degildir. tolga06 22.04.2007, 21:02 Bence kürtçe seçmeli bir ders olabilir.Mesela ben konuşmayı biliyor anlıyorum fakat yazma konusunda hiç birşey bilmiyorum. Yani nihayetinde okullara giden birçok kürt gençlerimiz var bu onların hakkı Hemde çok güzel birşey olur. Böyle birşey benim zamanımda olsaydı kesin seçerdim. Paylaşımın için sağol tolga kardeşim... Ablam bende sana katılıyorum seçmeli ders olarak olabilir. alevi_che 22.04.2007, 21:34 insanlar arsında eşitliği bu şekilde verebilirsin bir ermeni çocuğunu yada bir kürt çocuğunu kendi dilini bilmeyip sırf türkçeyi kendi diliymiş gibi eksiksiz ögrenmesi bir kandırmacadır. bütün azınlıklara vermezler zaten ama bu kadar kürt nüfusa hala azınlıık denebiliyorsa orasını bilemem. M.Kemal Atatürk de Kürtleri azınlık olarak görmemiştir.Kürt-Türk eşit haklara sahiptir demiştir.Benim azınlık diğerek söylemek istediğimde Kemalizm düşüncesinde yatıyor.(Yani Kürtlerde birer Türk vatandaşıdır.) Ancak tekrar söyleyeyim okullarda Kürtçe öğretilmesinde halkdan gelecek tepki çok önemlidir.Devlet böyle bir karar alacaksa halkın nabzını yoklamalıdır. Servan 22.04.2007, 22:56 yine anı fikiri oldugu gibi devam ettirmişsin o zaman ben sana birşay sorayım türkçe öğrenmenin insana getirisi nedir bu dille yur dışına çıkabiliyor musun hayır.ee peki sırf okula gidebilmek için kürt çacuklara öğretilen türkçe daha mı avantajlı oldu.[/quote] Arkadaşım eger Türkiye cumhuriyeti sınırlarında yaşıyorsan ister kürt ister başka bişe ol Türkçeyi öğreneceksin bu senin yaşadıgın ülkenin resmi dilidir ve atacagın her adım için gereklidir yani kürt bir cocuk içinde aynı sey gecerlıdır ayrıca sen benim demek istedigim yurtdışı olayını da anlamamışsın insanlar kendi özbenliklerini hala yasatıyor şimdi okullarda zazaca ögretılmıyor ama ben konusuyorum özbenligim yaşatılıyor illaki öğretilmek istenırse bunun yeri okul degildir. işte yine dayatmacı bir politika biraz daha üstelesem faşist kesimdekiler gibi kürtçe konuşmak isteyen gitsin ırakta konuşsun dersin galiba. özbenliklerini yaşatabilme kısımını istersen sen gel bana sor sana ana babası mükemmel kürtçe konuşup te çoçcugunun kendini bile ifade edemedigi aileler göstereyim istersen hem de sayısız. bu ülkenin resmi dilidir diyorsun peki o zaman bu ülkenin resmi dini islam diye geçiyor burasını da biliyorsun.senin mantığına göre bunu da tartışmasız kabul etmek gerekiyor. Servan 22.04.2007, 23:02 yine anı fikiri oldugu gibi devam ettirmişsin o zaman ben sana birşay sorayım türkçe öğrenmenin insana getirisi nedir bu dille yur dışına çıkabiliyor musun hayır.ee peki sırf okula gidebilmek için kürt çacuklara öğretilen türkçe daha mı avantajlı oldu. Arkadaşım eger Türkiye cumhuriyeti sınırlarında yaşıyorsan ister kürt ister başka bişe ol Türkçeyi öğreneceksin bu senin yaşadıgın ülkenin resmi dilidir ve atacagın her adım için gereklidir yani kürt bir cocuk içinde aynı sey gecerlıdır ayrıca sen benim demek istedigim yurtdışı olayını da anlamamışsın insanlar kendi özbenliklerini hala yasatıyor şimdi okullarda zazaca ögretılmıyor ama ben konusuyorum özbenligim yaşatılıyor illaki öğretilmek istenırse bunun yeri okul degildir.[/QUOTE] M.Kemal Atatürk de Kürtleri azınlık olarak görmemiştir.Kürt-Türk eşit haklara sahiptir demiştir.Benim azınlık diğerek söylemek istediğimde Kemalizm düşüncesinde yatıyor.(Yani Kürtlerde birer Türk vatandaşıdır.) Ancak tekrar söyleyeyim okullarda Kürtçe öğretilmesinde halkdan gelecek tepki çok önemlidir.Devlet böyle bir karar alacaksa halkın nabzını yoklamalıdır. tabiki halkın tepkisi önemlidir ama dikkatini çekerim yüzde 35 gibi bir topluluktan bahsediyoruz.artık nabız mı kalır bu kadar nüfusa.bir düşün istersen. halitseyfi 22.04.2007, 23:13 Sevgili canlar Anadilde eğitim hakkı verile bilir bunun her hangi bir sakıncası olacağınıda sanmıyorum. İnsanlarımız resmi dil Türkçe yanında kendi kültürlerinin gelimesi öğrenilmesi amacıyla dah iyi bir sistem geliştirilene kadar sivil toplum örgütlerinin sağlayacağı öğretmenler yardımıyla seçmeli olarak istedikleri bir dili öğretile bilir.Tabi bunu yaparken belli sayıda öğrencinin bulunması lazım diye düşünüyorum. Ör: Batıda her hangi bir okulda diyelimki kürtçeyi öğrenmek isteyecek öğrenci 3 vya 5 öğrenciyse bu kadar öğrenci için bir sınıf açılması pek mümkün olabileceğini sanmıyorum. Başka diller içinde aynı şartlar geçerli olabilir. Ana dilde eğitim hakkı özellikle özel okullarda dahada kolay uygulana bilir. alevi_che 22.04.2007, 23:15 tabiki halkın tepkisi önemlidir ama dikkatini çekerim yüzde 35 gibi bir topluluktan bahsediyoruz.artık nabız mı kalır bu kadar nüfusa.bir düşün istersen. Haklısın kürt nufus fazla ancak yinede halkın ortak kararı olsa uzlaşmayla bu işe çözüm bulsalar ne güzel olur... Yaşadığımız çağda artık dayatmacı,zorba,faşist bir yönetim istemiyoruz.Demokrasinin varolduğu insan haklarına değer veren bir yönetim istiyoruz. Zaten ikimizin de ortak kanısı aynı Türk-Kürt eşittir. cemalettin 22.04.2007, 23:19 beton yapay bir gereçtir. zorlamalarla oluşturulur. zorlamalar ile beton yapılmasına son verilip her cins gerecin kendi doğal halinde bırakılması gerekir.doğa zorla değiştirilmemelidir. varsın beton olmasın,kerpiç,moloz taş,kesme taş gibi gereçler de bina,köprü,baraj yapımlarına yeter. sadece yörel gereçlerin kullanılması en iyi usuldür... (ne kadar insancıl fikirler değil mi?) bolşevik_1917 23.04.2007, 00:34 kürtçe dersinden öte önce kürtlere karşı uygulanan ezme ve sindirme politikalırını halettmek lazımdır,henüz insanlar kürt meselesine karşı şoven yaklaşımlar içinde bir ulusu reddederlerken bu ders mevzusu nasıl olur bilemem,ben kürtçe öğrenmek istiyorum ve bi kürtçe dilbilimcinin oğlundan kürtçe öğreneceğim ama kürt değilim aslında yüzde ye vurmak ta pek doğru değil nicelik dersen,çünkü kürt olmadığı halde kürtçe öğrenmek isteyenleri de bu sayıya eklersek sayı artar,ayrıyeten bir dilin bir getirisi ve ekonomik kazanç olması gerektiğini düşünmek bana göre sakat bir bakış açısı.önce insanların kafasında ki kürt düşmanlığını yenmek gerekmekte,ha kendi devletleri kurulur o zaman rahatlıkla dersi verilebilir ama "en iyi kürt ölü kürttür"diyerek bir sürü insana saldıran ve gittikçe yayılan şoven,kafatasçı,faşistçe düşüncelerle hala kürtlere saldırılan ezen bir ulus bünyesinde bu dersler kürtlere karşı da bi saldırı ortamı doğuracaktır,bu kadar zulüm görmüş ve ezilmiş bir halk bunlarla uğraşacak gücesahip midir bilemiyorum ama kürt ulusu her zaman metanetli ve güçlü,saldırılara karşı dik duran bir ulus olmuştur. YAŞASIN HALKLARIN BAĞIMSIZLIĞI kaiser 23.04.2007, 22:47 türkiye kürtçe eğitime hazır degil. bence olmamalı. isteyen konussun. maymay 23.04.2007, 22:48 türkiye kürtçe eğitime hazır degil. bence olmamalı. isteyen konussun. Neden olmamali? Düsüncelerinizi biraz daha açarmisiniz? sausen 23.04.2007, 23:26 İnsanlar daha kendi aralarına kendi dillerini konuşamıyor. Bırakın ki okullarda öğretilsin. Ortalık karışmış zaten iyice karışmasın... Zamanı gelince herkes zaten ana dilinde eğitim alacaktır... karayazili 24.04.2007, 01:36 [QUOTE=KucukCoban;412652]Kürtçe türkiyede yasiyan 35% insanin ana dilidirde ondan... %35 i olabilir ama zaten onlar biliyor başkası öğrenipte napacak yeni bir iş kapısımı açacak,ilerleme yolunda bir adımmı olacak, insanların kendini geliştirip farklı ülkelerdeki insanlarla kontakt kurmayımı saglayacak.Bence herhangi bir getirisi yok bunun o zaman cemevleride yasaklansın öbür dinlerde kalkıp isterler ve aleviyim demekde kürt lere dendiği gibi bölücülük kabul edilsin devrimci arkadaşlar biraz geriye dönelim lozana ismet inönü avrupalıların kürtlerinde temsilini istemesi üzerine biz türklerin ve kürtlerin temsilcisiyiz demedimi öyleyse kürtleri diğer azınlıklarla karıştırmamak lazım kürtler ennnn az türkler kadar söz sahibi olmalıydı ve demekki kürtlerin hakları gaspedilmiştir. günümüz şartlarına en uygun çözüm federasyondur ve federe bir kürt devletidir.aksi takdirde kürtlerin gasp edilen haklarını vermenin başka bir yolu yoktur. huseyn 24.04.2007, 09:44 tabi ki okullarda kürtçe dersi verilemeli. yıllardır zorunlu olarak ingilizce veya almanca öğretilmiyo mu? bence kürtçe de öğretilmeli ve halkımızda buma saygı duymalıdır... ibrahim-ch 24.04.2007, 09:58 Diyarbakir ve ötesinde egitim dili sadece Kurmanca olabilir, bunu yöre insani kendisi bilir. Türkce ögretilmemelidir. Türkcenin o yöre insanina ögretilmesine siddetle karsiyim. Türkce o yöre icin gereksizdir. Nasil olsa ileride bölünecekler. Böylece bizi Türklestiriyorlar yaygarasina da bir son verilmis olur. Seyduna 24.04.2007, 10:19 Bir zmanlar Kurtce kurslari acilsin da acilsin diye yaygara yapmislardi da sonunda acildiginda ragbet gormedigi icin birer birer kapanmisti kurslar. Halk gercekten istiyorsa verilebilir ama genelde oyle olmuyor. gozukara25 24.04.2007, 10:25 Diyarbakir ve ötesinde egitim dili sadece Kurmanca olabilir, bunu yöre insani kendisi bilir. Türkce ögretilmemelidir. Türkcenin o yöre insanina ögretilmesine siddetle karsiyim. Türkce o yöre icin gereksizdir. Nasil olsa ileride bölünecekler. Böylece bizi Türklestiriyorlar yaygarasina da bir son verilmis olur. Şu yazdıklarını tarafsızca,kimliğinden arınmış olarak oku,Senin yaptığın bölücülüğün ta kendisidir..Memleketi Doğu,Batı olarak ikiye bölmüşsün bilmem farkındamısın !!..İçinde kürtçe geçen her söze ; önyargıyla bölücülük deme cüretini gösteriyorsun..Türkiyenin her metrekaresinde her dil konuşulmalıdır.. Ana dil ; Ana kucağında,baba ocağında öğrenilir..Bu gün kürtçe konuşma,öğrenme isteği doğuyorsa,Anne ve Babaların çocuklarına dillerini öğretememesinden kaynaklanıyor..Okullarda bu dilin öğretilmesi çözüm olabilir fakat pratik yapacağı bir ortam sağlanmadığı sürece öğretilenler çabuk unutulur.. ibrahim-ch 24.04.2007, 10:49 Şu yazdıklarını tarafsızca,kimliğinden arınmış olarak oku,Senin yaptığın bölücülüğün ta kendisidir..Memleketi Doğu,Batı olarak ikiye bölmüşsün bilmem farkındamısın !!..İçinde kürtçe geçen her söze ; önyargıyla bölücülük deme cüretini gösteriyorsun..Türkiyenin her metrekaresinde her dil konuşulmalıdır.. Ana dil ; Ana kucağında,baba ocağında öğrenilir..Bu gün kürtçe konuşma,öğrenme isteği doğuyorsa,Anne ve Babaların çocuklarına dillerini öğretememesinden kaynaklanıyor..Okullarda bu dilin öğretilmesi çözüm olabilir fakat pratik yapacağı bir ortam sağlanmadığı sürece öğretilenler çabuk unutulur.. Evet haklisin Ben ve benim gibi düsünenler, PKK ve yandaslariyla ortak noktalarimiz var. Asimile ediyorlar yaygaralarina bir son verilmelidir. Buda ancak kendilerinin asimile edildiklerine inanan insanlarin bölgesinde Türkcenin ögretilmemesi ile olur. Bizim kendilerinin asimile edildiklerine inanan insanlara ihtiyacimiz yok. onlarinda bize ihtiyaclari yok. en iyisi herkes kendi yoluna. hevall 24.04.2007, 11:06 Yasaklarla hiç bir yere varılamaz... Dünyada bunun örnekleri vardır bir ülke içinde farklı kültürdeki insanlara istedikleri dilde eğitim veriliyor. Bu birliği de bozmuyor... İlla Kürtçe değil diğer dillerde öğretilsin. Herkes içinden geldiği toplumun kültürünü alarak yetişsin... Bundan bu ülkeye bir zarar gelmez. Bir kültür, bir toplum hepten yok sayılamaz... cemalettin 24.04.2007, 12:23 bu foruma katıldığımda "Alevilik"ile ilgili konuların işlendiğini,tanımayan,bilmeyen kişilere Aleviliğin anlatılacağını düşünüyor idim. Yanlış zan'a kapılmışım,alevilik galiba maske olarak da kullanılmakta... cicim 24.04.2007, 12:37 bu foruma katıldığımda "Alevilik"ile ilgili konuların işlendiğini,tanımayan,bilmeyen kişilere Aleviliğin anlatılacağını düşünüyor idim. Yanlış zan'a kapılmışım,alevilik galiba maske olarak da kullanılmakta... Bakın burda kimse aleviliği maske olarak kullanmıyor.Dediğiniz laf yenir yutulur bir tarafı yok. Burda sadece düşünce özgürlüğü kullanılıyor.:thumbdown zülküf 24.04.2007, 15:58 bence hiç gerek yok dünyanın her yerınde kendıne has bir resmi dili var ben karşıyım kürtçe eğitim istediğin zaman laz da ister çerkez de ister gürcü de ister aykudgöksun 24.04.2007, 16:27 bence hiç gerek yok dünyanın her yerınde kendıne has bir resmi dili var ben karşıyım kürtçe eğitim istediğin zaman laz da ister çerkez de ister gürcü de ister dünyanın her yerinde resmi dil var.yalnız okullarında birsürü farklı dil eğitimi veriliyor..resmi dille ne alakası var??biz resmi dilden dğeil eğitim dilinden bahsediyoruz..ülkemizde okulların neredeyse hepsi ingilizce,fransızca,almanca ,japonca hatta çince eğitim verirken de böyle resmi dilden bahsedebiliyor musunuz??nedir bu karşıtlığınız??neye dayanarak ''resmi dil'' eleştirisi getirebiliyorsunuz?? maymay 24.04.2007, 18:44 [QUOTE=Sevgi_2420;412663] o zaman cemevleride yasaklansın öbür dinlerde kalkıp isterler ve aleviyim demekde kürt lere dendiği gibi bölücülük kabul edilsin devrimci arkadaşlar biraz geriye dönelim lozana ismet inönü avrupalıların kürtlerinde temsilini istemesi üzerine biz türklerin ve kürtlerin temsilcisiyiz demedimi öyleyse kürtleri diğer azınlıklarla karıştırmamak lazım kürtler ennnn az türkler kadar söz sahibi olmalıydı ve demekki kürtlerin hakları gaspedilmiştir. günümüz şartlarına en uygun çözüm federasyondur ve federe bir kürt devletidir.aksi takdirde kürtlerin gasp edilen haklarını vermenin başka bir yolu yoktur. Yanlis alinti yaptin. Ben alintinin sadece ilk cümlesini söyledim, öyle gözükmüyor ama, düzeltirsen sevinirim :wink: cemalettin 24.04.2007, 19:03 Bakın burda kimse aleviliği maske olarak kullanmıyor.Dediğiniz laf yenir yutulur bir tarafı yok. Burda sadece düşünce özgürlüğü kullanılıyor.:thumbdown lafın yenecek yeri yoktur lakin yutanlar olacaktır elbet.her balığa başka yem ile olta atılır hayal kurmak iyidir,hayalle yaşamak değil. hayaller gerçek olsun,fuzuli hayaller değil... Hu cemalettin 24.04.2007, 19:08 şeker tatlıdır,epey de işe yarar.yeteri kadar alındıkta enerji sağlar. beton için kullanılacak suya katılır ise,inşaat yapanın hayatını zehir eder... tatlı görünen her şey her şeye iyi gelmez koçgiri23 24.04.2007, 19:15 Bence kürtçe eğitim verilmelidir.. Dili konuşmak ile dilin akademik yapısını bilmek birbirinden farklı şeyler. Bu durumda kürtçe eğitim okuma-yazma-anlama-konuşma becerilerini geliştirmeye yönelik olmalıdır. Ayrıca Üniversitelerde Kürt edebiyatı ya da Kürdoloji gibi bölümler de açılması gerekir. Böylelikle Kürtçe'nin unutulması engellenmiş olacaktır. Ayrıca edebî anlamda daha fazla kürtçe eser ortaya konacak.. Bu kişiler hem Türkçe'yi hem Kürtçe'yi iyi öğrendikleri için çeviriler de daha başarılı olacaktır. Ayrıca, Türk çocuklar da Kürt'lerin dilini ve kültürünü daha yakından tanıma olanağı bulabilirler. Telaffuz zorluğu çektiklerinde kürt arkadaşları onlara yardımcı olabilir. Fakat, T.C.'de İlkokul ve Liselerde ve hatta da Üniversitelerdeki öğrenci yapısı ve de örgütlenmesi göz önüne alındığında bu tür bir uygulama'nın yukarıda saydığım sonuçları doğurmayacağı kesindir. Büyük ihtimalle Kürtçe dersini alan çocuklar gençler, önce yan bakışlarla, omuz vurmalarla uyarılır, ardından tekme-tokat-kafa-kol ne varsa bu kürtçe sınıfı öğrencilerine aşk edilir. Bunların ardından ise malum; kasatura, bıçak, sustalı, sallama, kelebek, ve hatta hatta silahlar ile her gün bir tane faili belli bir niyazi taşınır o sınıftan öteki dünyaya... Bu yüzden, olması gerek fakat... Şöyle bir düşününce "kürt" sözcüğünden türemiş herhangi bir şeye olan kabından taşan nefreti... Olmasa daha iyi.. koçgiri23 24.04.2007, 19:24 şeker tatlıdır,epey de işe yarar.yeteri kadar alındıkta enerji sağlar. beton için kullanılacak suya katılır ise,inşaat yapanın hayatını zehir eder... tatlı görünen her şey her şeye iyi gelmez Beton yaparken çimento'nun içine bir kaç tutam kil serpersen iyi olur.. Hatta harcı bol köpüklü bir yayık ayranı ile karıştırıp bir de 384 gün 17 saat güneş ışığından uzak ve nemli bir odada beklettin mi taşşş gibi sapasağlam olur. Lakin taş gibi olan bu betonu, temmuz'un ikinci haftasında, öğle yemeğinde 1.5 Adana dürüm yanında Machiatto içmiş, üstelik de nar ekşili göbek marul yemiş bir taşkafa'nın kafasına vurursan.. İkisi de taşş gibi olduğu için hiçbişecikler olmaz... Fakat olan arada kalan metalik yeşil renkli zavallı bok sineğine olur.. Yaaaa.. Cemalettinnn Efendiii..!!!.. Hadi..Anladın sen onu. Servan 24.04.2007, 19:28 bence hiç gerek yok dünyanın her yerınde kendıne has bir resmi dili var ben karşıyım kürtçe eğitim istediğin zaman laz da ister çerkez de ister gürcü de ister hakkıysa ister can ona hakkını verirsin olur biter.eşitlik böyle sağlanır.ben karşıyım demekle olmuyor eşitlik. ibrahim-ch 24.04.2007, 19:30 Bence kürtçe eğitim verilmelidir.. Dili konuşmak ile dilin akademik yapısını bilmek birbirinden farklı şeyler. Bu durumda kürtçe eğitim okuma-yazma-anlama-konuşma becerilerini geliştirmeye yönelik olmalıdır. Ayrıca Üniversitelerde Kürt edebiyatı ya da Kürdoloji gibi bölümler de açılması gerekir. Böylelikle Kürtçe'nin unutulması engellenmiş olacaktır. Ayrıca edebî anlamda daha fazla kürtçe eser ortaya konacak.. Bu kişiler hem Türkçe'yi hem Kürtçe'yi iyi öğrendikleri için çeviriler de daha başarılı olacaktır. Ayrıca, Türk çocuklar da Kürt'lerin dilini ve kültürünü daha yakından tanıma olanağı bulabilirler. Telaffuz zorluğu çektiklerinde kürt arkadaşları onlara yardımcı olabilir. Fakat, T.C.'de İlkokul ve Liselerde ve hatta da Üniversitelerdeki öğrenci yapısı göz önüne alındığında bu tür bir uygulama'nın yukarıda saydığım sonuçları doğurmayacağı kesindir. Büyük ihtimalle Kürtçe dersini alan çocuklar gençler, önce yan bakışlarla, omuz vurmalarla uyarılır, ardından tekme-tokat-kafa-kol ne varsa bu kürtçe sınıfı öğrencilerine aşk edilir. Bunların ardından ise malum; kasatura, bıçak, sustalı, sallama, kelebek, ve hatta hatta silahlar ile her gün bir tane faili belli bir niyazi taşınır o sınıftan öteki dünyaya... Bu yüzden, olması gerek fakat... Şöyle bir düşününce "kürt" sözcüğünden türemiş herhangi bir şeye olan kabından taşan nefreti... Olmasa daha iyi.. Sizin bahsettiginiz fikir Türk bölgelerinde olamaz. Biz Türklerin Baska lehcelere ihtiyacimiz yok. Diyarbakir ve ötesinde istediginizi yapin. oralar size ait. aykudgöksun 24.04.2007, 19:42 Sizin bahsettiginiz fikir Türk bölgelerinde olamaz. Biz Türklerin Baska lehcelere ihtiyacimiz yok. Diyarbakir ve ötesinde istediginizi yapin. oralar size ait. ondan sonra bizim gibi düşünenlere bölücü ayrılıkçı dersiniz..sizin başka lehçelere ihtiyacınız olmayabilir ki zaten o bir lehçe değildir..sizin ihtiyacınız olmayabilir ancak türk bölgelerinde(!) yaşayan kürtlerin ihtiyacı var..o insanları bu haklarından nasıl mahrum edebilirsiniz siz kürtlerin sırf diyarbakır ve ötesi(!)nde olduğunu mu sanıyorsunuz??yoksa türk bölgelerinde(!)ki kürtlerin en doğal haklarına karşı mı çıkıyorsunuz??..sizin yaptığınızın aynısını kürtler yapsa ne olacak??onlar da ''bizim de başka lehçe(türkçe)lere ihtiyacımız yok.niye okutuyorsunuz derse ne olacak??başka bir devlet mi istiyorsunuz??sizi biraz yıkıcı olmaya değil yapıcı olmaya çağırıyorum..zira bu sözlerinizle iki millet arasına nifak tohumu ekmekten başka birşey yaptığınız yok...ibrahim-CH ibrahim-ch 24.04.2007, 19:48 ondan sonra bizim gibi düşünenlere bölücü ayrılıkçı dersiniz..sizin başka lehçelere ihtiyacınız olmayabilir ki zaten o bir lehçe değildir..sizin ihtiyacınız olmayabilir ancak türk bölgelerinde(!) yaşayan kürtlerin ihtiyacı var..o insanları bu haklarından nasıl mahrum edebilirsiniz siz kürtlerin sırf diyarbakır ve ötesi(!)nde olduğunu mu sanıyorsunuz??yoksa türk bölgelerinde(!)ki kürtlerin en doğal haklarına karşı mı çıkıyorsunuz??..sizin yaptığınızın aynısını kürtler yapsa ne olacak??onlar da ''bizim de başka lehçe(türkçe)lere ihtiyacımız yok.niye okutuyorsunuz derse ne olacak??başka bir devlet mi istiyorsunuz??sizi biraz yıkıcı olmaya değil yapıcı olmaya çağırıyorum..zira bu sözlerinizle iki millet arasına nifak tohumu ekmekten başka birşey yaptığınız yok...ibrahim-CH Herkes kendi bölgesinde yasasin. Herkes kendi dilini ögrensin. Hem bizim bölgemize gelecekler sonrada asimile ettigimizi söyleyecekler. celiski. Hic kimse baskalarina benzemeye mecbur degil. Ama birileri baskalarinin bölgesine gidiyorsa misafir oldugu yerde yasayan insanlarida elestirmeye hakki yok. Begenmiyorsa geldigi yere geri döner. onlar da ''bizim de başka lehçe(türkçe)lere ihtiyacımız yok.niye okutuyorsunuz derse ne olacak?? Haklilar Türkce ögretilmemeli. Kendi dillerini ögrensinler kendi bölgelerinde yasasinlar. onlarinda Türkceye ihtiyaclari yok. nifak tohumu nifak tohumu nu zaten PKK ekmistir. koçgiri23 24.04.2007, 19:56 Sizin bahsettiginiz fikir Türk bölgelerinde olamaz. Biz Türklerin Baska lehcelere ihtiyacimiz yok. Diyarbakir ve ötesinde istediginizi yapin. oralar size ait. Ehheeaa niye ki OLAMAZ??... Ona bakarsan, "terli terli, tekrar koşulamaz" ve hatta "gönül su bende yazı yazılamaz" ayrıcana da "unutulan aşkın yası tutulamaz"... Niye kızıyorsun ki güzel kardeşim?? İhtiyacın yoksa almazsın. Misal karnın tok, ehh evde de yemek yenmiş bitmiş zaten. Anlayacağın herkes tok o ortamda.. Sen şimdi gidip de ekmek alır mısın?? Almazsınn tabi yaw.. Ne diye alasın. Herkeş doymuş!! Yahu.. Hem zati, siz çılgın türklerin neye ihtiyacı var ki be kardeşim.. Türke Türkten başka dost olmaya millet cihanda.. Ayrıcana, sen ne diye 1.çoğul kişi'den konuşuyosun??.. Daha Cumhurbaşkanı adayı belli değil hayırdır, Sürpriz isim sen misin yoksa, irbaam??:o :komik Hem Diyarbakır ve ötesi değil ki tek problem.. Ne şimdi İstanbul'da kürt yok mu?? E var tabi, benim amcaoğulları orada, sonra 3 tane dayım orada. Ankara'da kürt yok mu şimdi?? Olma mı hiç .. Misal; ben varım, cicim var.. Sonra yine bizim teyzeoğulları var, Necatibey'de İşportacı onlar... Neyse Anlayacağın bu iş Amedle, Çevlikle, Batmanla, Şırnakla çözülecek iş değil.. Hem niye öyle diyosun yok oralar size buralar bize ait falan?? Yakışıyo mu Türk Gencine?? " Dörtnala gelip Uzak Asya'dan Akdenize bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim." değil mi??? Bak ne diyorumm?? Bizz.. Yani ben sen o, hepimiz.. Yaw ne yapıyorsun İbo.. Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve de bir orman gibi kardeşçesine!!!...Boşa mı yazmış şimdi Büyük Usta nazım.. Bak kulak vermelisin biraz büyüklerin sözüne.. cemalettin 24.04.2007, 20:04 Beton yaparken çimento'nun içine bir kaç tutam kil serpersen iyi olur.. Hatta harcı bol köpüklü bir yayık ayranı ile karıştırıp bir de 384 gün 17 saat güneş ışığından uzak ve nemli bir odada beklettin mi taşşş gibi sapasağlam olur. Lakin taş gibi olan bu betonu, temmuz'un ikinci haftasında, öğle yemeğinde 1.5 Adana dürüm yanında Machiatto içmiş, üstelik de nar ekşili göbek marul yemiş bir taşkafa'nın kafasına vurursan.. İkisi de taşş gibi olduğu için hiçbişecikler olmaz... Fakat olan arada kalan metalik yeşil renkli zavallı bok sineğine olur.. Yaaaa.. Cemalettinnn Efendiii..!!!.. Hadi..Anladın sen onu. bu yazıda gördüğüm renkleri sevenler sanırım arada kalmışlar lakin olan biteni anlayamadan gideceklerdir,yazık... ibrahim-ch 24.04.2007, 20:07 Ehheeaa niye ki OLAMAZ??... Ona bakarsan, "terli terli, tekrar koşulamaz" ve hatta "gönül su bende yazı yazılamaz" ayrıcana da "unutulan aşkın yası tutulamaz"... Niye kızıyorsun ki güzel kardeşim?? İhtiyacın yoksa almazsın. Misal karnın tok, ehh evde de yemek yenmiş bitmiş zaten. Anlayacağın herkes tok o ortamda.. Sen şimdi gidip de ekmek alır mısın?? Almazsınn tabi yaw.. Ne diye alasın. Herkeş doymuş!! Yahu.. Hem zati, siz çılgın türklerin neye ihtiyacı var ki be kardeşim.. Türke Türkten başka dost olmaya millet cihanda.. Ayrıcana, sen ne diye 1.çoğul kişi'den konuşuyosun??.. Daha Cumhurbaşkanı adayı belli değil hayırdır, Sürpriz isim sen misin yoksa, irbaam??:o :komik Hem Diyarbakır ve ötesi değil ki tek problem.. Ne şimdi İstanbul'da kürt yok mu?? E var tabi, benim amcaoğulları orada, sonra 3 tane dayım orada. Ankara'da kürt yok mu şimdi?? Olma mı hiç .. Misal; ben varım, cicim var.. Sonra yine bizim teyzeoğulları var, Necatibey'de İşportacı onlar... Neyse Anlayacağın bu iş Amedle, Çevlikle, Batmanla, Şırnakla çözülmecek iş değil.. Hem niye öyle diyosun yok oralar size buralar bize ait falan?? Yakışımıyo mu Türk Gencine?? " Dörtnala gelip Uzak Asya'dan Akdenize bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim." değil mi??? Bak ne diyorumm?? Bizz.. Yani ben sen o, hepimiz.. Yaw ne yapıyorsun İbo.. Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve de bir orman gibi kardeşçesine!!!...Boşa mı yazmış şimdi Büyük Usta nazım.. Bak kulak vermelisin biraz büyüklerin sözüne.. Herkes kendi bölgesine gitsin istedigini yapsin. aykudgöksun 24.04.2007, 20:09 Herkes kendi bölgesinde yasasin. Herkes kendi dilini ögrensin. Hem bizim bölgemize gelecekler sonrada asimile ettigimizi söyleyecekler. celiski. Hic kimse baskalarina benzemeye mecbur degil. Ama birileri baskalarinin bölgesine gidiyorsa misafir oldugu yerde yasayan insanlarida elestirmeye hakki yok. Begenmiyorsa geldigi yere geri döner. onlar da ''bizim de başka lehçe(türkçe)lere ihtiyacımız yok.niye okutuyorsunuz derse ne olacak?? Haklilar Türkce ögretilmemeli. Kendi dillerini ögrensinler kendi bölgelerinde yasasinlar. onlarinda Türkceye ihtiyaclari yok. nifak tohumu nifak tohumu nu zaten PKK ekmistir. bu bölge işine çok takmışsın..nereler kimin bölgesi bir açıklar mısın??madem doğuya sizin bölgeniz diyorsun..o zaman neden kendi sınırlarınla çevirip insanları açlığa zulme terkediyorsun..sizin bölgeniz neresi ibrahim bey??isviçre mi ispanya mı??kim nereye misafir olmuş??bu topraklarda yüzyıllardır yaşayan kürt halkı için misafir demek ''dağdan geldi bağdakini kovuyor'' cümlesini söylememe ne yazıkki söylememe neden oluyor..yapmayın böyle..bak bizim bile aramıza nifak tohumları girdi.. aykudgöksun 24.04.2007, 20:11 Herkes kendi bölgesine gitsin istedigini yapsin. siz istanbulu kendi bölgeniz olarak mı görüyorsunuz..o zaman en başa dönelim siz orta asyaya gidin biz burda kalalım istanbulu da bizansa verelim..çağı geriletmekten başka birşey yaptığınız yok..bu toprakalr kimsenin tekelinde değil..ha bazıları buralar hep bizim diyorsa orda yaşayan halka da saygı gösterecek en azından dilini özgürce öğrenmesini sağlayabilecek..yoksa da elini eteğini toplayıp çekilecek. cemalettin 24.04.2007, 20:15 Sizin bahsettiginiz fikir Türk bölgelerinde olamaz. Biz Türklerin Baska lehcelere ihtiyacimiz yok. Diyarbakir ve ötesinde istediginizi yapin. oralar size ait. sanırım maksadı aşan bir söylem olmuş.öfkelenince kalemi ve kelamı durdurmak gerek.yapılan yanlışlıklara kızarak daha büyük yanlışlıklar yapılmasa gerektir.gırtlak oniki dilimli,oniki defa düşünülerek edilmiş kelam daha gerçekçi olacaktır.şaka/kinaye mahiyetinde edilecek söz de sadece algılayabilecek kişilere hitap edebilmeli...Hu ibrahim-ch 24.04.2007, 20:17 bu bölge işine çok takmışsın..nereler kimin bölgesi bir açıklar mısın??madem doğuya sizin bölgeniz diyorsun..o zaman neden kendi sınırlarınla çevirip insanları açlığa zulme terkediyorsun..sizin bölgeniz neresi ibrahim bey??isviçre mi ispanya mı??kim nereye misafir olmuş??bu topraklarda yüzyıllardır yaşayan kürt halkı için misafir demek ''dağdan geldi bağdakini kovuyor'' cümlesini söylememe ne yazıkki söylememe neden oluyor..yapmayın böyle..bak bizim bile aramıza nifak tohumları girdi.. Ben BATI LIYIM. BATI da yasayan dogu kökenlilerde batiya sonradan gelmislerdir. yani misafirlerdir. Misafirinde ev sahibini elestirme hakki olmaz. sizin oralarda ev sahibini elestiren misafire ne denir bilmem. madem doğuya sizin bölgeniz diyorsun..o zaman neden kendi sınırlarınla çevirip insanları açlığa zulme terkediyorsun SINIR lar degismelidir. herkes kendi bölgesinde yasamalidir. Her ailede 15 cocuk olursa aclik elbette olacak. o dogu lularin sorunu. bu topraklarda yüzyıllardır yaşayan kürt halkı Sanirim bu cümlenle Diyarbakir ve ötesini kasdediyorsun. Kurdugun bu cümle BATI icin gecerli degil. cemalettin 24.04.2007, 20:22 bu bölge işine çok takmışsın..nereler kimin bölgesi bir açıklar mısın.yapmayın böyle..bak bizim bile aramıza nifak tohumları girdi.. doğrular içeren bir ifade."nifak tohumları girdi "ifadesi de doğrudur. Alevilik ile ilgili foruma Alevilik çerçevesinde katılınsa her halde nifak doğmaz idi... (alıntı doğru bulduğum bölümlerdendir,hoş göresiniz) ibrahim-ch 24.04.2007, 20:24 siz istanbulu kendi bölgeniz olarak mı görüyorsunuz..o zaman en başa dönelim siz orta asyaya gidin biz burda kalalım istanbulu da bizansa verelim..çağı geriletmekten başka birşey yaptığınız yok..bu toprakalr kimsenin tekelinde değil..ha bazıları buralar hep bizim diyorsa orda yaşayan halka da saygı gösterecek en azından dilini özgürce öğrenmesini sağlayabilecek..yoksa da elini eteğini toplayıp çekilecek. yoksa da elini eteğini toplayıp çekilecek Haklisiniz Diyarbakir ve ötesinden cekilmemiz gerek. bende bunu söylüyorum zaten. cemalettin 24.04.2007, 20:29 [QUOTE=ibrahim-ch;414734]Her ailede 15 cocuk olursa aclik elbette olacak. o dogu lularin sorunu. ...denildikte doğrudur da,sorun maalesef bölgesel olarak kalamamaktadır. yerde muz kabuğu vardır,kimseler yere atılmaması için gayret göstermiyor,ille de birileri düşecektir bu muz kabuğuna basıp.dilerim kimselerin canı yanmaz cemalettin 24.04.2007, 20:37 [QUOTE=ibrahim-ch;414740 Haklisiniz Diyarbakir ve ötesinden cekilmemiz gerek. bende bunu söylüyorum zaten.[/QUOTE] bu gün biraz yorgunum her halde ki bazı şeyleri yanlış yorumlamaya başladım.makinemin başından çekiliyorum sadece,nasibolur ise tekrar dönmek umudu ile.gidebileceğim en uzak mesafe de evimin salonudur... aykudgöksun 24.04.2007, 22:47 yav ibrahim.şimdi bir konuda anlaşalım..batıyla doğuyu kürtle türkü diyarbakır ve ötesini herşeyi ayırıyorsun..sınırlar çekilmeli kürtler devlet kursun diyorsun..bu senin düşüncelerine ne denir biliyor musun??(ayrıca o zaman doğudaki türkleri de batıya mı göndereceğiz??sen hiç yerinden yurdundan edilen insanların halini görmedin sanırım..bundan bir oyun gibi bahsediyorsun..aman onlar oraya gitsin biz buraya gelelim herkes keyfine baksın..işte öyle olmuyor o işler..madem biz doğudan geldik siz daha da doğudan geldiniz..o zaman ege kıyılarını yunanlılara bırakmanızı rica ediyorum sizden..ayrıca karadeniz sahillerini de bırakırsanız rumlara..doğuyu da ermeni ve kürtlere bırakalım..hani herkes geldiği yere ya.ha ama siz biryerden gelmediniz ki..tanrı sizi dünyayı kurtarasınız ve yönetesiniz diye bir cennet olan anadoluya elleriyle bıraktı değil mi??e böyleyse haklısınız..biz gidelim bu diyarlardan...) koçgiri23 24.04.2007, 23:30 [QUOTE=ibrahim-ch;414734]Her ailede 15 cocuk olursa aclik elbette olacak. o dogu lularin sorunu. ...denildikte doğrudur da,sorun maalesef bölgesel olarak kalamamaktadır. yerde muz kabuğu vardır,kimseler yere atılmaması için gayret göstermiyor,ille de birileri düşecektir bu muz kabuğuna basıp.dilerim kimselerin canı yanmaz Yaw cemalettin... Muz kabuğuna basan her keriz illa ki bir kriz yaşamak zorunda değildir ki be güzel kardeşim.. Hem keskin sirke'den de şarap olmaz bilhakis. Her Armut'un sapı yok! Her üzümde de göremezsin çöp... Ya kazın biri siyahsa nolcek?? koçgiri23 24.04.2007, 23:49 Ben BATI LIYIM. BATI da yasayan dogu kökenlilerde batiya sonradan gelmislerdir. yani misafirlerdir. Misafirinde ev sahibini elestirme hakki olmaz. sizin oralarda ev sahibini elestiren misafire ne denir bilmem. madem doğuya sizin bölgeniz diyorsun..o zaman neden kendi sınırlarınla çevirip insanları açlığa zulme terkediyorsun SINIR lar degismelidir. herkes kendi bölgesinde yasamalidir. Her ailede 15 cocuk olursa aclik elbette olacak. o dogu lularin sorunu. bu topraklarda yüzyıllardır yaşayan kürt halkı Sanirim bu cümlenle Diyarbakir ve ötesini kasdediyorsun. Kurdugun bu cümle BATI icin gecerli degil. Yani İrbeam.. Kusura bakma kardeşim ama sen bu kafayla gidersen, kafanda saç kalmaz wallahi... Sen düpedüz ırkçılık yapıyorsun burada birader. E demokratik platform buna da izin var maalesef. Yani bu arada yanlış anlama amma.. Senin şu yukarıda bahsettiğin sınırlar değişmelidir fikri de ayrıca suçtur. Yani kaş yapayım derken göz çıkartma. Sonra sen ne kadar da eminsin bakayım her ailede 15 çocuk bilmem ne???Ha farzet ki 15 kardeş var her ailede.. bunun açlıkla bir bağlantısı olduğunu sanmıyorum.. Şöyle ki Yüce Türk ordusu, vakti zamanında gelip de bizim bölgenin dağlarında gezmeyene kadar, Köylü köyünde, evli evinde yaşıyordu mutlu mesut..Açlık falan yoktu anlayacağın.. Haa ne zaman el atıldı o bölgeye (malum ööle ordular,politikalar,devletler vardır ki nereye ellerini atsalar ilk iş orayı kuruturlar...Bkz: K.K.T.C. örneği), o anda başladı açlık, yokluk, işsizlik, uyuşturucu, fuhuş, kavga, gürültü, cinayet...vs.. Yani açlık 15 - 20 çocuktan kaynaklanmıyor.. Açlık senin gibi asker doğmuş her türk'ün bizlere hediye ettiği açlık.(Her türk derken yanlış anlaşılmasın, Sadece asker olarak doğan türkler'den bahsediyorum).(Kusura bakma ibocum ama senden de ööle bi asker elektriği aldım ben, ne yalan sööleyim.) Ha diyeceksin ki PKK bölücü terör, elebaşı, orman-bebek katili falan feşmekan olmasaydı Türk askeri de oraya gelmez idi, o vakit açlık da olmaz idi, yani diyeceksin ki bu yine kürtler yüzünden oluyor. Doğrudur, bir şey demem.. Ama düşünmek gerek orada PKK dışında bir sorun yok mu gerçekten.. Hiç gittin mi bilmem ama doğu kırsallarında zaman zaman zaten dili ile kültürü ile insanları ile hayat tarzı ile, karşına bambaşka bir Türkiye çıkar.. Bence asıl sorun budur.. Haa ayrıca... Bunca yıl sömürdükten, kullandıktan, ezdikten, öldürdükten sonra, hiç de hafife alınmayacak derecede çoğunlukta olan bir azınlığı, sümüklü mendil gibi bir kenara atamazsın.. Ayrıca da unutma.. Bugün avrupalı'nın gözünde sen de bir orta doğulu'sun. Ha bir de şey var... Kusura bakma ama ibo, sen galiba baya baya ırkçı-milliyetçi bir insan oluyorsun be kardeşim. kaiser 24.04.2007, 23:49 Neden olmamali? Düsüncelerinizi biraz daha açarmisiniz? türkiyede kürtlükle pkk birbirine karıştırılıyor. ikisi ayrı şeyler. pkk yuzunden olan kurtlere oluyor,onlar acı cekiyor. bu da turkiye oldukca geriyor. ben ortak dilin turkce kalmasını istiyorum. turkiyede sadece kürtce yok.kürtceye izin verirsen lazcaya da ermeniceye de rumcaya da zazacaya da ve diger dillere de izin vermek zorundasın.bunlar turkiyede bolunme yaratabilir.turkiye gelisme surecinde .demokrasisi olgunlasmadı.ayrıca batılı ulkelerde tek dilde egitim veriyorlar. ulkemizde isteyen istedigi dili konusabiliyor.kimsede karısmıyor.dil ozgurlugu var.turkceyi bile zor ogretiyoruz egitim sistemimiz kotu. turkce eskiye oranla bozuldu. cemalettin 24.04.2007, 23:52 bilmem dikkat ediliyormudur ki,yazdıklarımda hiç kimseyi taraf olarak almamaya ve bütün forum üyelerine hitap etmeye gayret içerisindeyim. kullandığım lisan olan Türkçe'yi arada bir farklı olarak görebilirsiniz zira normalde konuştuğum şekilde yazdığımda bazı genç üyelerin anlamakta zorluk çekebileceği endişesinde oluşum sebebiyle günlük lisana uyma gayretindeyimdir. Sultanahmet'de yetişmiş olmam hasebiyle dilimi yeterince iyi konuşurum ve maalesef sataşma yapmam gerekir ise bazı kişilerin bunu anlamaları biraz zaman alabilir lakin sonucunda "kalp kırılması"olabileceği endişem sebebiyle pek sataşma yapmamaya çalışıyorum. Türkçe'yi benim kadar iyi konuşan ve anlayan iki çocuğumdan biri 37 diğeri 34 yaşında.yabancı lisanları da en az Türkçeleri gibi iyidir. belki "profil"imde belirtmem gereken hususlardır bunlar da,pek herkes okumaz diye burada kaleme aldım. belki yaşım gereğidir,saçma sapan sayılabilecek/vakit sarfı/mürekkep ziyanı/göz nurunun israfı gibi zararlara sebep olabilecek yazılar ve konuşmalardan uzak durmak niyetindeyim. en azından doğrudan hedef seçilerek muhatap kılınmamayı umuyorum.zira yolun yarısını geçmişik,sürçerek heba etmeyelim ömrü... ibrahim-ch 25.04.2007, 00:38 siz istanbulu kendi bölgeniz olarak mı görüyorsunuz..o zaman en başa dönelim siz orta asyaya gidin biz burda kalalım istanbulu da bizansa verelim..çağı geriletmekten başka birşey yaptığınız yok..bu toprakalar kimsenin tekelinde değil..ha bazıları buralar hep bizim diyorsa orda yaşayan halka da saygı gösterecek en azından dilini özgürce öğrenmesini sağlayabilecek..yoksa da elini eteğini toplayıp çekilecek. bu toprakalar kimsenin tekelinde değil sözleriniz yanlis. Bizim bölgemiz bizim, sizin bölgeniz sizin. Bizim bölgemiz bizim tekelimizde, Sizin bölgenizde sizin tekelinizde olmalidir. Bunun icin hep birlikte gayret göstermelisiniz. Orta asya meselesini daha önce yazdim yine yaziyorum. Biz Türkiye Türkleri asyadan gelmedik. Türkiyenin yerlisiyiz. sadece dil olarak asyadan etkilenmisiz. ibrahim-ch 25.04.2007, 00:48 Yani İrbeam.. Kusura bakma kardeşim ama sen bu kafayla gidersen, kafanda saç kalmaz wallahi... Sen düpedüz ırkçılık yapıyorsun burada birader. E demokratik platform buna da izin var maalesef. Yani bu arada yanlış anlama amma.. Senin şu yukarıda bahsettiğin sınırlar değişmelidir fikri de ayrıca suçtur. Yani kaş yapayım derken göz çıkartma. Sonra sen ne kadar da eminsin bakayım her ailede 15 çocuk bilmem ne???Ha farzet ki 15 kardeş var her ailede.. bunun açlıkla bir bağlantısı olduğunu sanmıyorum.. Şöyle ki Yüce Türk ordusu, vakti zamanında gelip de bizim bölgenin dağlarında gezmeyene kadar, Köylü köyünde, evli evinde yaşıyordu mutlu mesut..Açlık falan yoktu anlayacağın.. Haa ne zaman el atıldı o bölgeye (malum ööle ordular,politikalar,devletler vardır ki nereye ellerini atsalar ilk iş orayı kuruturlar...Bkz: K.K.T.C.), o anda başladı açlık, yokluk, işsizlik, uyuşturucu, fuhuş, kavga, gürültü, cinayet...vs.. Yani açlık 15 - 20 çocuktan kaynaklanmıyor.. Açlık senin gibi asker doğmuş her türk'ün bizlere hediye ettiği açlık.(Her türk derken yanlış anlaşılmasın, Sadece asker olarak doğan türkler'den bahsediyorum).(Kusura bakma ibocum ama senden de ööle bi asker elektriği aldım ben, ne yalan sööleyim.) Ha diyeceksin ki PKK bölücü terör, elebaşı, orman-bebek katili falan feşmekan olmasaydı Türk askeri de oraya gelmez idi, o vakit açlık da olmaz idi, yani diyeceksin ki bu yine kürtler yüzünden oluyor. Doğrudur, bir şey demem.. Ama düşünmek gerek orada PKK dışında bir sorun yok mu gerçekten.. Hiç gittin mi bilmem ama doğu kırsallarında zaman zaman zaten dili ile kültürü ile insanları ile hayat tarzı ile, karşına bambaşka bir Türkiye çıkar.. Bence asıl sorun budur.. Haa ayrıca... Bunca yıl sömürdükten, kullandıktan, ezdikten, öldürdükten sonra, hiç de hafife alınmayacak derecede çoğunlukta olan bir azınlığı, sümüklü mendil gibi bir kenara atamazsın.. Ayrıca da unutma.. Bugün avrupalı'nın gözünde sen de bir orta doğulu'sun. Ha bir de şey var... Kusura bakma ama ibo, sen galiba baya baya ırkçı-milliyetçi bir insan oluyorsun be kardeşim. Bunca yıl sömürdükten, kullandıktan, ezdikten, öldürdükten sonra, hiç de hafife alınmayacak derecede çoğunlukta olan bir azınlığı, sümüklü mendil gibi bir kenara atamazsın.. Neyi sömürdük? Neyi kullandik.? Neyi ezdik? Neyi öldürdük.? Dogudan toplanan vergilerle dogu kendi kendine yeterli degil. Kendi bölgesel masraflarini karsilayamiyor. Devlet ilave ödenek cikariyor. Kacak elektrik faturalari bati bölgelerine kesiliyor.! Dogu Türkiyeden ayrilmadikca gelismemize engeldir. Dogusuz bir Türkiye daha cabuk gelisir. Ayrica biz kimseyi asimile etmek istemiyoruz. Batiya bizim bölgelerimize gelerek siz bize benziyorsaniz, bu sizin sorununuz. Biz kimseye bize benzeyin demiyoruz. Sonrada asimile ediyorlar diye yaygara kopariyorsunuz. Yüce Türk ordusu, vakti zamanında gelip de bizim bölgenin dağlarında gezmeyene kadar, Köylü köyünde, evli evinde yaşıyordu mutlu mesut..Açlık falan yoktu anlayacağın.. Yüce ordumuzun sadece bizim bölgemizde görev yapmasi dileklerimle. koçgiri23 25.04.2007, 01:06 Bunca yıl sömürdükten, kullandıktan, ezdikten, öldürdükten sonra, hiç de hafife alınmayacak derecede çoğunlukta olan bir azınlığı, sümüklü mendil gibi bir kenara atamazsın.. Neyi sömürdük? Neyi kullandik.? Neyi ezdik? Neyi öldürdük.? Dogudan toplanan vergilerle dogu kendi kendine yeterli degil. Kendi bölgesel masraflarini karsilayamiyor. Devlet ilave ödenek cikariyor. Kacak elektrik faturalari bati bölgelerine kesiliyor.! Dogu Türkiyeden ayrilmadikca gelismemize engeldir. Dogusuz bir Türkiye daha cabuk gelisir. Ayrica biz kimseyi asimile etmek istemiyoruz. Batiya bizim bölgelerimize gelerek siz bize benziyorsaniz, bu sizin sorununuz. Biz kimseye bize benzeyin demiyoruz. Sonrada asimile ediyorlar diye yaygara kopariyorsunuz. Yüce Türk ordusu, vakti zamanında gelip de bizim bölgenin dağlarında gezmeyene kadar, Köylü köyünde, evli evinde yaşıyordu mutlu mesut..Açlık falan yoktu anlayacağın.. Yüce ordumuzun sadece bizim bölgemizde görev yapmasi dileklerimle. İşgücünü Sömürdünüz! Doğal Kaynakları Kullandınız! Dilimizi ve Kültürümüzü Ezdiniz! Masum İnsanlarımızı Öldürdünüz!! Ödenilen vergi ile yapılan bir şey yok ki millet vergi ödesin. Ödesem de bir ödemesem de bir ne değişecek? HİÇ!! Günde 12 saat, afedersin eşşek gibi inşaatlarda çalıştırılıp, ardından da kürdün kafasına vur ekmeğini elinden al mantığı ile hareket eden patronların ödediği asgari bile olmayan ücretlerle bir evin kirası ile mutfak masrafı denk geliyor mu ki faturaya şuna buna para bulunsun. Biz Almanya'ya da gitsek, Belçikaya'da gitsek asimile olmuyoruz.. Ama T.C. başka, çünkü devlet düpedüz de rahatsız oluyor azınlıktan...Azınlığa dair her şey düşman görünüyor devlete. İbocum, yanlış şeyler yazıyor kalemin. Neden dersen... İkidir uyarıyorum bu bahsettiğin şeyler, TCK. md.216 çerçevesinde suç olarak kabul ediliyor.. umarım bilgilerini detaylı vermemişsindir. Yoksa, bunlar yüzünden savcılığa suç duyurusunda bulunulabilir. Başın ağrımasın.. ibrahim-ch 25.04.2007, 01:26 İşgücünü Sömürdünüz! Doğal Kaynakları Kullandınız! Dilimizi ve Kültürümüzü Ezdiniz! Masum İnsanlarımızı Öldürdünüz!! Ödenilen vergi ile yapılan bir şey yok ki millet vergi ödesin. Ödesem de bir ödemesem de bir ne değişecek? HİÇ!! Günde 12 saat, afedersin eşşek gibi inşaatlarda çalıştırılıp, ardından da kürdün kafasına vur ekmeğini elinden al mantığı ile hareket eden patronların ödediği asgari bile olmayan ücretlerle bir evin kirası ile mutfak masrafı denk geliyor mu ki faturaya şuna buna para bulunsun. Biz Almanya'ya da gitsek, Belçikaya'da gitsek asimile olmuyoruz.. Ama T.C. başka, çünkü devlet düpedüz de rahatsız oluyor azınlıktan...Azınlığa dair her şey düşman görünüyor devlete. İbocum, yanlış şeyler yazıyor kalemin. Neden dersen... İkidir uyarıyorum bu bahsettiğin şeyler, TCK. md.216 çerçevesinde suç olarak kabul ediliyor.. umarım bilgilerini detaylı vermemişsindir. Yoksa, bunlar yüzünden savcılığa suç duyurusunda bulunulabilir. Başın ağrımasın.. O bahsettigin insaat patronlari Türklerede ayni muameleyi yapiyorlar. bir ayrimcilik yok. ayrica vergini vermessen devlettende bir hizmet bekleme hakkin olamaz. ülkemin IRAK konumuna düsmemesi icin her türlü zorluga katlanirim. asimilasyon konusunda. Kendi bölgesinden baskalarina ait bir bölgeye göcen bir kisi bir kac nesil sonra cogunluga benzer bu kacinilmaz. ve bu realite dünyanin her yerinde böyle. bu durumda cocgunlugu suclayamazsiniz. Cogunlugun icine giren yabanci bunu bastan kabul etmis demektir. PirO_62 25.04.2007, 01:37 Ayrica baska yazmayacagim cünki Moderatörler yazdiklarimi siliyorlar. Kurallara aykiri yazmasina ragmen Melkanliya bir sey yapmiyorlar. Bu mesajınızıda sildim. Sayın ibrahim-ch. Diğer topikde gereksiz konuyu saptırmaya yönelik ve Düzeysiz tartışmaya yaratacak mesajları silmek görevim. Topiklerde Kaliteyi bozuyor. Aynen Su an sildiğim mesajınız gibi. Topikleri Kişisel polemiklere dönüştürmeyin. Sorunlarınızı Özel mesaj ile halledin. İyi Forumlar. AnGeNehM 25.04.2007, 01:42 Okullarda bir ara ikinci bir dil olarak bir dil daha geleceği söylentisi vardı. Almanca yada fransızca.Almanca bir adım öndeydi.Bazı lise bölümlerinde zaten yer almakta almanca. Bence bunun en baştan yani ilk öğretim çağından başlaması gerekiyor. Okullarda ise ikinci bir dil olarak geleceğimiz açısından çok önemli olan almanca yada fransızca öğretilse tartışmasız daha mantıklı olur... alirada 25.04.2007, 02:43 bence secmeli yabanci ders sistemi getirilip kurtce oyrenmek isteyenlerin sayica cok oldugu yerlerde ders verilebilir.ornek adanada x okulunda 20 oyrenci kurtce yabanci dil secti ders verilir 20den asagi ders verilmez.kurtce arapca oyretmek turkiyeye zarar vermez kimse korkmasin ben kurt deyilim olsaydim gurur duyardim,saygilar guneyyy 25.04.2007, 09:21 bu topraklarda konuşulan bütün diller kac kişinin bildigine , ne getiri getirecegine bakılmaksızı SECMELİ ders olarak ögretilmelidir bütün diller yaşamalıdır , dilin yaşamasıda ancak egitim ile olur.. cicim 25.04.2007, 11:46 lafın yenecek yeri yoktur lakin yutanlar olacaktır elbet.her balığa başka yem ile olta atılır hayal kurmak iyidir,hayalle yaşamak değil. hayaller gerçek olsun,fuzuli hayaller değil... Hu Aleviliğin maske olarak kulanıldığını söylüyorsunuz sonrada gönül almaya çalışıyorsunuz.Konumuz okullarda kürtçe öğretilmelimidir? Alevi forumda alevilik nasıl görülüyor değil. Burda bir çok kültürden insan var herkes dili yettiğince düşüncelerini isteklerini dile getirmektedir. Bana yazdığınız yazıda sanki kürtçeye karşıymışsınız gibi bir izlenim verdiniz. Kimse aleviliği maske olarak kullanamaz gerçek alevi bunu yapmaz.Emin olunki burda herşey aleviliğin gerektirdiği usluplara göre yapılmaktadır. Benden büyüksünüz size saygısızlık etmek istemem. Alevilik birşey için araç değildir ve olamazda. Saygılarımla... cicim 25.04.2007, 11:56 Bunca yıl sömürdükten, kullandıktan, ezdikten, öldürdükten sonra, hiç de hafife alınmayacak derecede çoğunlukta olan bir azınlığı, sümüklü mendil gibi bir kenara atamazsın.. Neyi sömürdük? Neyi kullandik.? Neyi ezdik? Neyi öldürdük.? Dogudan toplanan vergilerle dogu kendi kendine yeterli degil. Kendi bölgesel masraflarini karsilayamiyor. Devlet ilave ödenek cikariyor. Kacak elektrik faturalari bati bölgelerine kesiliyor.! Dogu Türkiyeden ayrilmadikca gelismemize engeldir. Dogusuz bir Türkiye daha cabuk gelisir. Ayrica biz kimseyi asimile etmek istemiyoruz. Batiya bizim bölgelerimize gelerek siz bize benziyorsaniz, bu sizin sorununuz. Biz kimseye bize benzeyin demiyoruz. Sonrada asimile ediyorlar diye yaygara kopariyorsunuz. Yüce Türk ordusu, vakti zamanında gelip de bizim bölgenin dağlarında gezmeyene kadar, Köylü köyünde, evli evinde yaşıyordu mutlu mesut..Açlık falan yoktu anlayacağın.. Yüce ordumuzun sadece bizim bölgemizde görev yapmasi dileklerimle. İbrahim bey uslubunuza dikkat edin lütfen. Bizde bu ülkede yaşıyoruz ve bizde vergimizi veriyoruz.Siz ve sizin gibi sığ düşünen insanlar yüzünden bu duruma düşmekteyiz.Düşüncenizi savunaçaksınız diye bu kadar sert olup elinizden gelse bizi bu topraklardan atmaya çalışmayın. Siz resmen hakaret etmeye başladınız.Önce kafanızdaki kürt resmini silin sonra konuşalım.. cemalettin 25.04.2007, 12:38 Aleviliğin maske olarak kulanıldığını söylüyorsunuz sonrada gönül almaya çalışıyorsunuz.Konumuz okullarda kürtçe öğretilmelimidir? Alevi forumda alevilik nasıl görülüyor değil. Burda bir çok kültürden insan var herkes dili yettiğince düşüncelerini isteklerini dile getirmektedir. Bana yazdığınız yazıda sanki kürtçeye karşıymışsınız gibi bir izlenim verdiniz. Kimse aleviliği maske olarak kullanamaz gerçek alevi bunu yapmaz.Emin olunki burda herşey aleviliğin gerektirdiği usluplara göre yapılmaktadır. Benden büyüksünüz size saygısızlık etmek istemem. Alevilik birşey için araç değildir ve olamazda. Saygılarımla... selam... gönül almamı gerektirecek her hangi bir şeyi yapmak/söylemek/yazmak pek adetim değildir.ibadet yerlerini siyasi amaçlar için kullanan her kese karşıyım cuma günleri ortaya nifak saçanları da "islamı maske olarak kullananlar" olarak kabul etmekteyim. kürtçe öğrenilmesine/konuşulmasına asla karşı değilim lakin resmi dile ortak duruma sokulmasına karşıyım. gerçek Alevi kimdir diye araştırsak,bu forumda bile farklı yaklaşımlar bulunur. başka forumlara gitmeye dahi gerek yoktur.Alevileri "azınlık"statüsüne sokmak heveslilerine fikirleri ile yardımcı olanları görebilmeniz için kılavuza hacet yoktur sanırım. gerçek Alevi iyi insandır veya en azından iyi insan olma çabasında olan kişidir."edeb" düsturuna uyar,uymaya gayret eder ve fakr de beraberindedir."saygısızlık"konusuna gelince,yaşa bağlı olarak ayırım yapmayalım.yaşı ne olur ise olsun her kes aynı saygıya layıktır diyelim. dini inançların "O"na ulaşmak için bir yol olduğunun dışında başka amaçlarda kullanılmaya çalışılmasına ve kullananlara her zaman karşıyım zihinlerde karışıklık yaratacak bir şey kaldı ise sormanız dileği ile... Hu cicim 25.04.2007, 12:44 selam... gönül almamı gerektirecek her hangi bir şeyi yapmak/söylemek/yazmak pek adetim değildir.ibadet yerlerini siyasi amaçlar için kullanan her kese karşıyım cuma günleri ortaya nifak saçanları da "islamı maske olarak kullananlar" olarak kabul etmekteyim. kürtçe öğrenilmesine/konuşulmasına asla karşı değilim lakin resmi dile ortak duruma sokulmasına karşıyım. gerçek Alevi kimdir diye araştırsak,bu forumda bile farklı yaklaşımlar bulunur. başka forumlara gitmeye dahi gerek yoktur.Alevileri "azınlık"statüsüne sokmak heveslilerine fikirleri ile yardımcı olanları görebilmeniz için kılavuza hacet yoktur sanırım. gerçek Alevi iyi insandır veya en azından iyi insan olma çabasında olan kişidir."edeb" düsturuna uyar,uymaya gayret eder ve fakr de beraberindedir."saygısızlık"konusuna gelince,yaşa bağlı olarak ayırım yapmayalım.yaşı ne olur ise olsun her kes aynı saygıya layıktır diyelim. dini inançların "O"na ulaşmak için bir yol olduğunun dışında başka amaçlarda kullanılmaya çalışılmasına ve kullananlara her zaman karşıyım zihinlerde karışıklık yaratacak bir şey kaldı ise sormanız dileği ile... Hu Biz bu ülkeye ortak dil olalım demiyoruz sadece bu özgürlüktür bunu kullanalım diyoruz.Bi azınlık olabiliriz lakin bu durum bizim birşeylere göz yumacağımız anlamına gelmemektedir. Saygı konusuna gelince Benim için yaşta önemlidir.Ben ailemden böyle gördüm.Kendimden büyük insanlara lafımı tartıpta konuşma taraftarıyım. Herkes ibadetini yapıp eğitimini özgürce tamamlasın.Bizede kimse köstek olmasın.... cemalettin 25.04.2007, 13:16 Biz bu ülkeye ortak dil olalım demiyoruz sadece bu özgürlüktür bunu kullanalım diyoruz.Bi azınlık olabiliriz lakin bu durum bizim birşeylere göz yumacağımız anlamına gelmemektedir. Saygı konusuna gelince Benim için yaşta önemlidir.Ben ailemden böyle gördüm.Kendimden büyük insanlara lafımı tartıpta konuşma taraftarıyım. Herkes ibadetini yapıp eğitimini özgürce tamamlasın.Bizede kimse köstek olmasın.... eyvallah, Türkiye'de azınlık kavramı Lozan'da belirtilmiştir ve sadece müslüman olmayanlar/gayrimüslimler azınlık olarak kabul edilmiştir.maalesef bizim insanımızdan daha iyi bir hayat yaşarlar. bu kavramın dışında kalan her vatandaş ülkenin asli unsurudur.bu kavramı sulandırmak isteyenlere ise "ard niyetli" diye bakmaktayım ülkenin her karış toprağında yaşayan her vatandaşın huzur ve refahını sağlamak başta devlet ve siyasi iktidarlar olmak üzre yaşayan halkın da birinci görevidir. bizler de halktanız,devlet bizim için var diye kabul etmek ve ettirmek durumundayız... sevgi ve saygılarımla sivaslı_sevda 25.04.2007, 14:16 Bu biraz zor gibi hala zorunlu din dersi görüyor okuyanlar alevilik kavramını tanıtan ögreten bi ders görülmesini bile kabul etmedilerki kürtçe ögretirlermi hiç sanmıyorum olsa iyi olur ögrenmek isteyen onu ögrenir kürt degilim amaa ögrenmek isterdim . ibrahim-ch 25.04.2007, 14:22 İbrahim bey uslubunuza dikkat edin lütfen. Bizde bu ülkede yaşıyoruz ve bizde vergimizi veriyoruz.Siz ve sizin gibi sığ düşünen insanlar yüzünden bu duruma düşmekteyiz.Düşüncenizi savunaçaksınız diye bu kadar sert olup elinizden gelse bizi bu topraklardan atmaya çalışmayın.Siz resmen hakaret etmeye başladınız.Önce kafanızdaki kürt resmini silin sonra konuşalım.. bu ülkede yaşıyoruz Bu ülkede yasamak baska, bu ülkenin Askerine, korucusuna, polisine kursun atmak baska. Ben güvenlik güclerine kursun atanarla otobüs yakanlarla beraber yasamak istemiyorum, onlarda benim gibi düsünenlerle beraber yasamak istemiyorlar. elinizden gelse bizi bu topraklardan atmaya çalışmayın. Güvenlik güclerine kursun atanlari, otobüs yakanlari elbetteki BATI da yasatmayacagiz. Doguda kursunlar kendi devletlerini konussunlar istedikleri dili. Deniz Yıldızı 25.04.2007, 14:24 Bence seçmeli ders olarak egitimde yer almalıdır.Yani isteyen alır istemeyen almaz... cicim 25.04.2007, 14:42 bu ülkede yaşıyoruz Bu ülkede yasamak baska, bu ülkenin Askerine, korucusuna, polisine kursun atmak baska. Ben güvenlik güclerine kursun atanarla otobüs yakanlarla beraber yasamak istemiyorum, onlarda benim gibi düsünenlerle beraber yasamak istemiyorlar. elinizden gelse bizi bu topraklardan atmaya çalışmayın. Güvenlik güclerine kursun atanlari, otobüs yakanlari elbetteki BATI da yasatmayacagiz. Doguda kursunlar kendi devletlerini konussunlar istedikleri dili. PKK'nın yaptığı şeyleri bize gerekçe olarak sunamazsınız.Bizimle birarada yaşamak istemiyorsanız alın batınızda sizin olsun. Bu ülkenin askeri polisi sadece siz değilsiniz.Biz kürtlerde asker polis vs. ülkemizi korumak için uğraşmaktayız. Irkçısınız.Bunu bu kadar belli edipte kendinizi düşürmeyin. Siz zaten kendiniz ülkenin bölünmesinden yanasınız bana neyin savunmasını yapıyorsunuz.Bizim öyle bir maksadımız yok fakat siz bunu şimdiden kafanıza sokmuşsunuz bağnaz bir şekilde... Hayırlı işler:thumbdown ibrahim-ch 25.04.2007, 14:51 Hangi sehit Asker, polis yada Korucu cenazesinde üzgün insanlarin duygularini paylastiniz. sessiz kalarak PKK ya desdek cikiyormus görüntüsü veriyorsunuz. öyleyse acili insanlarin duygularina ortak olun. PKK ya hayir deyin. Benim kendi sehrimden 87 tane Asker sehidimiz var. Ama cenaze merasiminde hic bir tane dogulu görmedim. Katilip duygularimiza ortak olabilirler. ama yapmiyorlar. Buda dogal olarak PKK yi desdekliyorlar izlenimini veriyor. cicim 25.04.2007, 14:57 Hangi sehit Asker, polis yada Korucu cenazesinde üzgün insanlarin duygularini paylastiniz. sessiz kalarak PKK ya desdek cikiyormus görüntüsü veriyorsunuz. öyleyse acili insanlarin duygularina ortak olun. PKK ya hayir deyin. Artık hiç şüphem yok sizinle muhattab olamayacam.Çok bile uğraştım o ırkçı düşüncelerinizi değiştirmek için.Bence sizde fazla uğraşıp bizden nefret duygusu kazanmayın. Kürtlükle ilgili her topicde bu şekilde polemiklere giriyorsunuz.Başka işiniz yok heralde.İki kelime şeyi ağzınıza almışsınız dönüp dolaşıp temşit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp önümüze sunuyorsunuz.Biraz daha üretken olun. Sizinle vaktimi öldürmek istemiyorum. Siz kürtleri bu şekilde kabul etmişsiniz.At gözlüklerini ben çıkaracak değilim.Ufkunuzu genişletin biraz saldırmak yerine... Tokatlim_60 25.04.2007, 15:28 Bence okullarda ögretilmelidir ama isteyen zorunlu degilde secilerek! hem böyle isteyen türk gencleride kürtceyi ögrenebilirler! buda birlik olmanin ilk adimi olur bence! bu kadar kürtce konusan insan varken onlari görmemezlikten gelemeyiz! onlarda sahip cikmasi lazim devletin! sadece Kürtce dersi bile olsa, Alevilerin nasil din dersinde Aleviligi ister veya din dersinden komple cikmak isterse, kürtlerinde ayni haklari vardir! orontes 25.04.2007, 15:35 kesinlikle öğretilmelidir. anadilde eğitim bir insan hakkıdır, bu hakkı engellemek yasaklamak ise insanlık suçudur soykırımdır munzur_62 25.04.2007, 15:38 Türkiyede böyle bir uygulama yapılacağını zanetmiyorum yapılsa bile belli okullarda yaparlar kürtçe öğrenmek isteyen öğrenciler o okullara yönelince bu defer o okullara farklı bir gözden bakılacaktır orontes 25.04.2007, 15:39 Hangi sehit Asker, polis yada Korucu cenazesinde üzgün insanlarin duygularini paylastiniz. sessiz kalarak PKK ya desdek cikiyormus görüntüsü veriyorsunuz. öyleyse acili insanlarin duygularina ortak olun. PKK ya hayir deyin. Benim kendi sehrimden 87 tane Asker sehidimiz var. Ama cenaze merasiminde hic bir tane dogulu görmedim. Katilip duygularimiza ortak olabilirler. ama yapmiyorlar. Buda dogal olarak PKK yi desdekliyorlar izlenimini veriyor. asker de ölmesin gerilla da ölmesin. şiddet son bulsun. savaş değil barış istiyoruz. adil onurlu hakça bir barış.... insanları itirafçılığa, koruculuğa ya da sürgüne zorlayarak değil... onlara dışkı yedirerek değil. dillerini kültürlerini kimliklerini susturarak yasaklayarak engelleyerek değil... kardeşlik temelinde bir barış... munzur_62 25.04.2007, 15:42 Hangi sehit Asker, polis yada Korucu cenazesinde üzgün insanlarin duygularini paylastiniz. sessiz kalarak PKK ya desdek cikiyormus görüntüsü veriyorsunuz. öyleyse acili insanlarin duygularina ortak olun. PKK ya hayir deyin. Benim kendi sehrimden 87 tane Asker sehidimiz var. Ama cenaze merasiminde hic bir tane dogulu görmedim. Katilip duygularimiza ortak olabilirler. ama yapmiyorlar. Buda dogal olarak PKK yi desdekliyorlar izlenimini veriyor. Maraş katliamı sivas katliamı protestolarına alevilerden başka doğululardan başka kaç tane batılı katıldı senin düşüncene göre tüm batılılarda bu eylemlere faşistlere destek veriyor maymay 25.04.2007, 15:43 Hangi sehit Asker, polis yada Korucu cenazesinde üzgün insanlarin duygularini paylastiniz. sessiz kalarak PKK ya desdek cikiyormus görüntüsü veriyorsunuz. öyleyse acili insanlarin duygularina ortak olun. PKK ya hayir deyin. Benim kendi sehrimden 87 tane Asker sehidimiz var. Ama cenaze merasiminde hic bir tane dogulu görmedim. Katilip duygularimiza ortak olabilirler. ama yapmiyorlar. Buda dogal olarak PKK yi desdekliyorlar izlenimini veriyor. Siz bizim yoksul insanlara saldirdiginizda, kim kalkip dur dedi? Kim gelip üzüntümüzü dinledi? Ava giden avlanir diye bir laf var, ne yaziki burda böyle bir konu var... Askerlere gerçekten üzülüyorum, ama burda suç devletin, ne kendi hakkini ariyanlarda, nede zorlukla askere giden bir genç insanda. Bizim köylerimiz bos artik, kimse yok. Topragin altinda çok insan var ama, sizden hiç bir insan görmedik, ama senin gibi bir tepkide göstermedik. rockçı turna 25.04.2007, 16:17 bana kalırsa sadece kürtçe değil, ülkemizde konusulan bütün diller öğretilmelidir...aksi durum asimilayona yol acmaktadır. lazlar,cerkesler,boşnaklar zaten bu duruma gelmişlerdir gözlemledigim kadarıyla... bir kürtler ve zazalar dillerini koruyabilmişler. okullarda bu diller öğretilseydi böyle mi olurdu? hem vatandaşlık bagında kan bağı yok de hem de farklı dillerin gelişmesini engelleyerek diğer kimliklerin asimilasyonunu hızlandır... ne kadar gercekçi? koçgiri23 25.04.2007, 19:53 Hangi sehit Asker, polis yada Korucu cenazesinde üzgün insanlarin duygularini paylastiniz. sessiz kalarak PKK ya desdek cikiyormus görüntüsü veriyorsunuz. öyleyse acili insanlarin duygularina ortak olun. PKK ya hayir deyin. Benim kendi sehrimden 87 tane Asker sehidimiz var. Ama cenaze merasiminde hic bir tane dogulu görmedim. Katilip duygularimiza ortak olabilirler. ama yapmiyorlar. Buda dogal olarak PKK yi desdekliyorlar izlenimini veriyor. Yaa ibo, bırak allahını seversen palavrayı.. Şimdi sen inanıyor musun şu yazdıklarına!! Görüyoruz şehit cenazelerini... Her şehit cenazesi Ülkücü-Faşist tayfa'nın gövde gösterisine dönüşüyor.. Fikri ne olursa olsun şehit aileleri de o duygusallık içerisinde buna bir yerde izin veriyorlar.. Senin dediğin o şehit cenazelerine inan inanma ben de en az senin kadar içten, yürekten üzülüyorum. Sonuçta orada ölen çocuklar da masumdur. Her iki tarafın kayıpları da hatalı politikaların sonucu ortaya çıkıyor.. Bizler de farkındayız ki doğuda ölenler, Hatce'nin Fatma'nın oğludur. Ben şahsen paralı askerlik yapıp ta ölüp yaralanan birini görmedim.. Yani, demem odur ki, orada ölenlerin hepsi, türkü kürdü, bu halkın çocuğudur. Ve hepsinin katili ise ardı ardına uygulanmış olan hatalı politikalardır. Bir şehit cenazesinde, esmer, kalın kaşlı, gür bıyıklı, kemerli burunlu, kalın sesli, kürt aksanlı, bir insanın gelip de, Ana-Baba'ya başınız sağolsun dedikten sonra okuduğu el Fatiha duası hem o ölen asker için hem de kendisi için çıkacaktır yukarıya büyük ihitmalle.. E çünkü o öfkeli kalabalık, kendinden geçmiş bir halde, bu işin sorumlusu olan toplulukla herhangi bir ilgisi bulunmasa dahi, o topluluğa mensup zatlara benzerlik gösteren herhangi bir kişiyi, hunharca ve de nefretle hedef almaktan kendilerini alamayacak, ve oracıkta linç ederek ya komalık hale getirmekten ya da o kişiyi de merhum asker'in yanına postalamaktan tarif edilmez haz duyacaklardır. İntikam ilkel ve hayvani bir adalet anlayışıdır. Ve bu da maalesef kabul etsek de etmesek de herkesin içinde biraz vardır... Amerikan filmlerinde karısı tecavüze uğramış, çocuğu kaçırılmış , kendisi ise dövülmüş Mel Gibson'ın filmin esas kötü karakterini en vahşi ve insanlıkla asla bağdaşmayacak şekilde öldürmesini izlerken genellikle içimizde bir yerlerde tarifi öyle kolay olmayan muhteşem bir haz duyarız.. Bu haz, filmdeki karakterle bütünleştikten sonra, hayvani tutkuların en hayvanisi intikam almanın verdiği duygudur. Bu duygu her insanın içinde yeşerir.. Ancak.. Diğer taraftan bir şehit cenazesi çıkışı yolda okula giderken çevrilip öldüresiye dövülen kürdün başına gelen ise ceza vermedeki kollektif sorumluluk ilkelliğini hala aşamamış, evrimini bir türlü tamamlayamamış Homo Erectus'ların marifet bilip de işledikleri bir hayvanlık suçudur.. Ki bu verdiğim örneği bizzat tecrübe ettimdi.. (Kendimden Biliyorum!) Neyse lafı fazla uzatmadan konuya bağlayalım.. Eğer ki okullarda kürtçe öğrenime izin verilirse.. Ve Türk çocukları da Kürt çocukları'nın konuştuğu dili şöyle yarım yamalak anlar hale gelirlerse.. Kürt edebiyatını, Kürtçe masalları, Kürt destanlarını, Türkülerini dinlemekten büyük haz alırlar... Ve bu yukarıda saydığım cahillik eseri sonuçlarla karşı karşıya kalınmaz. Ben de başta belirttim. T.C. demokrasisi henüz onu kaldıracak düzeyde değil, fakat umarım bir gün olur, ve türk ve kürt kültürleri ASİMİLE edilmek zorunda kalınmadan, birbirleri içerisinde gelişir ve güçlenirler. bolşevik_1917 25.04.2007, 22:38 Hangi sehit Asker, polis yada Korucu cenazesinde üzgün insanlarin duygularini paylastiniz. sessiz kalarak PKK ya desdek cikiyormus görüntüsü veriyorsunuz. öyleyse acili insanlarin duygularina ortak olun. PKK ya hayir deyin. Benim kendi sehrimden 87 tane Asker sehidimiz var. Ama cenaze merasiminde hic bir tane dogulu görmedim. Katilip duygularimiza ortak olabilirler. ama yapmiyorlar. Buda dogal olarak PKK yi desdekliyorlar izlenimini veriyor. ne diyosun be sen bi kere şunun ayırımına var kürt =pkk değildir,ayrıca böyle hükümler verme hakkını kendinde göremezsin. insanları sen cenazeye katılıp katılamamaları gibi nicel konularla neye mensup olduklarını ya da ne düşündüklerini bilemezsin.bu şekilde tavır takınma hakkını hiç kimse vermez sana.ayrıyeten sürekli şehitleri örnek veriyosun peki kim,hangi zaman o insanlar ordu tarafından silahlarla evleri taranırken o insanların yanında oldu ve gazeterde yer verdi.12 eylül 80 dönemini çok çabuk unuttunuz.Amed'de ve çevresinde sivil insanların katliamını kim dillendirdi,ya da neden bunu görmezden gelerek sürekli şehit askerleri örnek veriyosun.diyarbakır cezaevini ve nicelerini çok çabuk unuttunuz ya da bir bellek sildirme operasyonu ile insanları kürt düşmanı yaparak giderek şovenistleşen ve faşist dönemlere ittiniz.bu şekilde böldünüz yazında da açık seçik görüldüğü üzere doğulu ve batılı diye.şunu kafana iyice sok sen türksün diye hiç kimseden hiç bir üstünlüğün yok ,olsa olsa geriliğin vardır yazılarını okuyunca anlaşıldığı üzere,türk ırkını yüce,ulu bir ulus olarak görmekten de vazgeçin sende herkes gibisin,insanın insana üstünlüğü yoktur. YAŞASIN HALKLARIN BAĞIMSIZLIĞI! KURTULUŞ YOK TEK BAŞINA,YA HEP BERABER YA HİÇ BİRİMİZ! 0nurr 25.04.2007, 23:34 isteyen öğrenmelidir fakat hem insanlara kariyer anlamında bir şey katmıyor hemde öğrenmek isteyen birisinin çıkacağını sanmıyorum.. Bunun için gereksiz gündem yaratmaktan başka bir şey değil.. dede_27 25.04.2007, 23:48 Önce Türkçeyi adam akıllı öğrenelimde .. :).. aytek 26.04.2007, 00:51 Her çocuk kendi dilini bilerek büyümelidir ve bu kesin ki o dil onun anadilidir!!! Konuşma hakkı, o dilde ağlama, gülme, o dilde türküler halaylar söyleme hakkı kesin ki ona aittir!!! Zaten kimsenin gücü o hakkı, o çocuğun elinden almaya yetmez!!! Ancak kürtçenin okullarda öğretilmesi yersiz olacağı gibi, bu durum kötü niyetli insanlar tarafından yanlış yorumlara, siyaset malzemesi haline gelmesine yol açabilir! Kürt halkı köylerinde, düğünlerinde,cenazelerinde,yeni doğan çocuklarıyla diline sahip çıkmalıdır ve her yeni doğan çocuk bu güzel dili bir sonra ki nesle aktarmakla görevlidir!!! Saygılar aykudgöksun 26.04.2007, 01:00 isteyen öğrenmelidir fakat hem insanlara kariyer anlamında bir şey katmıyor hemde öğrenmek isteyen birisinin çıkacağını sanmıyorum.. Bunun için gereksiz gündem yaratmaktan başka bir şey değil.. evet kariyer anlamında birşey katmaz doğru diyorsun da eğer rahat bırakırlarsa yani baskı gibi şeyler olmazsa katılım yüksek olur can.. hezdar 26.04.2007, 01:02 bence türkiyede okullarda kürtçe de öğretilmelidir, zaten yanlış olan resmi ideolojinin tek ırk,tek din,tek dil ve tek mehzep konusunda diretmesi,ötekiler,bizden olmayanlar sınıfı oluşturması,bireyi birey yapan özgül haklarına saygı göstermemesidir,ve toplumdaki kendinden olmayanlara olan hoşgörüsüzlüğü körüklemesidir awaz 26.04.2007, 01:11 Kesinlikle öğretilmelidir..,insanlara bunu söyleyince bölücülüğün artacağını söylüyorlar oysa tam tersine bu bölücülüğü yıkacak bir olaydır... zazaozgun 26.04.2007, 10:47 benim anne tarafım kürtçe konuşuyor hatta aile büyüklerimiz türkçeyi yok denecek kadar az biliyorlar.ama TBMM 1 kasım 1928'den beri türk alfabesini kullanıyor.islamiyetten önce ise kitabeler kullanılıyormuş.ama Atatürk'ün yaptığı devrimlerden biride eğitim-öğretimde türkçenin resmi dil olarak kullanılması,medreselerin kaldırılması,arapçanında artık okullarda öğretilmemesi.Atatürk bu yeniliği yaparken eğitim-öğretim dinden ayrılsın,laik olsun diye yapmıştır.şimdi dinle eğitim öğretim yine birleşti biz bunlara karşı dururken,ailelerimizin kendi aralarında konuşurken kullandığı dili eğitim öğretime taşımak yanlış olur.insanların istekleri bitmez okullarda konuşulur,hastanelerde konuşular derken istekler artar yönü değişir.ama kürtçenin de küçümsenmemesi ve bu dili konuşanlara saygı gösterilmesi gerekli. bolşevik_1917 26.04.2007, 23:25 bu ülkede yaşıyoruz Bu ülkede yasamak baska, bu ülkenin Askerine, korucusuna, polisine kursun atmak baska. Ben güvenlik güclerine kursun atanarla otobüs yakanlarla beraber yasamak istemiyorum, onlarda benim gibi düsünenlerle beraber yasamak istemiyorlar. elinizden gelse bizi bu topraklardan atmaya çalışmayın. Güvenlik güclerine kursun atanlari, otobüs yakanlari elbetteki BATI da yasatmayacagiz. Doguda kursunlar kendi devletlerini konussunlar istedikleri dili. öncelikle senin hangi yazına yorum yapacağımı bilemedim hepsi birbirinden kafatasçı,ırkçı,faşistçe düşünceler.bir kere bu ülkenin senin tabirinle askerine,korucusuna,polisine kurşun atmak başka;ancak koruyucu diye nitelendirdiklerinin zamanında ve hala devam etmekte olan işkencelerde insanlık dışı olarak ezdiklerini bi kenara atmaları,sivil insanları öldürmesi çok normal değil mi?sürekli ağzında bir batı lafı,kimin nerede ve nasıl yaşayacağına sen karar veremezsin,sen kimsin ki ya ve kendini,ırkını ne kadar yüce görüyosun bu şekilde ırkçı tavırlarınla yüce görüyosan dev aynasından kop derim,ne sen ne de hiç bir ırk hiç bir başkasından üstün değildir. ya sen t.c. nin geçmişini çok temiz zannediyorsun ya da diğer türlüsü işine gelmiyor.ama bence bağnazca atıp tutuyosun.bu çocuk sayılarıyla ilgili küçük bir anektot vereyim belki biraz anlarsın;yaşlı bir kadına soruyorlar"teyze bir sürü çocuğun var bunlara bakmak zor değil mi?"diye kadında cevap veriyor"bu çocukların hepsi mücadelemizin içine bir nefer olarak doğuyor" yazık acıyorum sana koruduğun devletin kirli tarihinden ve nasıl bir devlet olduğundan bihabersin. SahHatayi 26.04.2007, 23:30 Canlar sizce okullarda Ingilizce ögretilsinmi?? AYYY TABI ÖGRETILSIN Canlar sizce okullarda Almanca ögretilsinmi?? YAAA TABI ÖGRETILSIN Canlar sizce okullarda Kürtce ögretilsinmi?? YOK ÖGRETILMESIN : ) DIYENLER ALEVIMIDIR ACABA??? vitamin 26.04.2007, 23:42 kesinlikle hayırçünkü dil eğitiminin veriliş amacına aykırıdır ingilizce evrensel bir dil olduğu için insanların hayata atılırken ellerinde + bir getirisi olacağı için öğretiliyor kürtçeyi napcak millet kürt dışında kaç kişi kürtçe konuşuyor ki memlekette (bu benim kişisel görüşümdür üstüne yanlıştır gibisinden şeyler yazılmamasını rica ediyorum ikili tartışmayla ugğraşamam fikirlere saygı...) bolşevik_1917 27.04.2007, 16:33 kesinlikle hayırçünkü dil eğitiminin veriliş amacına aykırıdır ingilizce evrensel bir dil olduğu için insanların hayata atılırken ellerinde + bir getirisi olacağı için öğretiliyor kürtçeyi napcak millet kürt dışında kaç kişi kürtçe konuşuyor ki memlekette (bu benim kişisel görüşümdür üstüne yanlıştır gibisinden şeyler yazılmamasını rica ediyorum ikili tartışmayla ugğraşamam fikirlere saygı...) kürtçeyi napcak millet demişsiniz sakın anadilleri olduğundan olmasın.çünkü anadili öğrenmek veya bilmek hiç bir kimseye ekonomik kazanç kaygısı güdülmeden öğretilmelidir ki zaten isteyenler de ekonomik bir kazancı olsun diye değil benliklerini yitirmeyip asimile olmamak için isterler bu da çok doğaldır. guneyyy 27.04.2007, 16:36 kesinlikle hayırçünkü dil eğitiminin veriliş amacına aykırıdır ingilizce evrensel bir dil olduğu için insanların hayata atılırken ellerinde + bir getirisi olacağı için öğretiliyor kürtçeyi napcak millet kürt dışında kaç kişi kürtçe konuşuyor ki memlekette (bu benim kişisel görüşümdür üstüne yanlıştır gibisinden şeyler yazılmamasını rica ediyorum ikili tartışmayla ugğraşamam fikirlere saygı...) yazıya başlarken kesinlikle hayır diyorsun sonrada benim yazımın üstüne yanlıştır yazmayın lütfen diyorsun :) bune perhiz bune lahana turşusu!! söylediklerin KESNLİKLE YANLIŞTIR! Dil egitiminin amacı nedir ? sana göre ingilizceyi ögrenip getirisidir bu mantıkla kesinlkile haklısın ama mantıgın yanlış diller bir kültürün en önemli parcasıdır.. ticari olarak bakamassın. ben dünyada yeniden yaratılacak yeni bir dilin tüm dünya ülkelerinde ögretilip insanların bu dil üzerinden anlaşmasını ama ana dillerini yaşatarak olmasından yanayım bu anlamda ing. karışıyım. cicim 27.04.2007, 17:03 kesinlikle hayırçünkü dil eğitiminin veriliş amacına aykırıdır ingilizce evrensel bir dil olduğu için insanların hayata atılırken ellerinde + bir getirisi olacağı için öğretiliyor kürtçeyi napcak millet kürt dışında kaç kişi kürtçe konuşuyor ki memlekette (bu benim kişisel görüşümdür üstüne yanlıştır gibisinden şeyler yazılmamasını rica ediyorum ikili tartışmayla ugğraşamam fikirlere saygı...) Birincisi kimse fikirlerinize saygısızlık yapmaz ikincisi cevap almak istemiyorsanız neden yazıyorsunuz. Güzel kardeşim ben ingilizce eğitim almak istemeyebilirim.Anadilim kürtçe belki sizin acınızdan getirisi olmayabilir.Fakat biz kürtler için getirsi vardır. Nasılki ingilizce öğrenmek doğal ve size göre getiri varsa(sosyal anlamda) Kürtçeninde vardır.Ne yapsın millet kürtçeyi diyorsunuz.Ben söyleyeyim mesela konuşabilirler... türküdostu 27.04.2007, 20:46 bence öğretilmemelidir. çünkü , klasik olacak belki ama kürtçe ile başlanırsa anadoluda bir sürü şive var. ayrıca bu nasıl mümkün olacak? mesela güneydoğudaki okullarda kürtçe ,batıda da türkçemi öğretilecek? eğer böyle olacaksa batıdaki güneydoğuanadolu kökenli öğrenciler ne olacak? doğudaki türk öğrenciler ne olacak? kolay bir çözüm yolu yazarsanız sevinirim. bolşevik_1917 27.04.2007, 22:16 bence öğretilmemelidir. çünkü , klasik olacak belki ama kürtçe ile başlanırsa anadoluda bir sürü şive var. ayrıca bu nasıl mümkün olacak? mesela güneydoğudaki okullarda kürtçe ,batıda da türkçemi öğretilecek? eğer böyle olacaksa batıdaki güneydoğuanadolu kökenli öğrenciler ne olacak? doğudaki türk öğrenciler ne olacak? kolay bir çözüm yolu yazarsanız sevinirim. basit;seçmeli ders olarak korsun isteyenler alır böylece zorlama olmaz... kurdera azadi vitamin 28.04.2007, 00:37 Birincisi kimse fikirlerinize saygısızlık yapmaz ikincisi cevap almak istemiyorsanız neden yazıyorsunuz. Güzel kardeşim ben ingilizce eğitim almak istemeyebilirim.Anadilim kürtçe belki sizin acınızdan getirisi olmayabilir.Fakat biz kürtler için getirsi vardır. Nasılki ingilizce öğrenmek doğal ve size göre getiri varsa(sosyal anlamda) Kürtçeninde vardır.Ne yapsın millet kürtçeyi diyorsunuz.Ben söyleyeyim mesela konuşabilirler... iyiyde kürtçe zaten kürtler arasında konusulan bısey bende az cok bılıyorum bunu hanı okulda okutulmasının ne manası olabılır kı ben fıkırlere sayg derken bazı arkadasların yazılanlara direkman dalmaları yüzünden dedim ikili tartısma olmasın b yazdıgım benım fıkrımdı sende fıkrını yazmıssın neden olabileceğini yazmışsın ne güzel işte daha benim yazımı alıp yazmasaydın falan demeye ne gerek var:surrender atmali1982 28.04.2007, 02:04 aslında bu dili ögrenmek isteyen yörelerde ve ya okullarda verile bilir bende kürdüt alevisiym hemde istanbul dogumluyum çevremdeki insanlardan duyarak ögrendim amaç ögrenmekse herkez bu şekilde ögrene bilir ama yok illahaki bu işin temelinden ögrenmek isteyenler varsa tabi gayet normaldir ama bence kimse ilgilenmez bile kaç kişi kendi ana dilini ögrenmek için başvuru yaparki yapan insanlarda hep dogu kökelnli insanlar oldugu için zaten doguştan bir yetenekmiş gibi biliyorlar yani bu iş olsa bile sadece lafta kalır bence bolşevik 28.04.2007, 04:15 Evet, Kürt halkının bu dili konuşmasından normal bir şey daha yok; ama önümüzdeki koşullara bakınca şimdilik Kürtçe dersi pek de mantıklı gelmiyor. Çünkü var olan sorunlar bunu engelliyor, bu bariz olarak görülmekte. Sorun o kadar çok ki, ama gün gelecektir ve bu dille dersler verilecektir. Hem şimdilik bildiğim kadarıyla öğrenmek isteyenler kurslar var, onlara katılabilirler... Gülom 28.04.2007, 04:26 Ben kendi gorusume gore, hangi ulke olursa olsun, birtane resmi dil olmasi gerekiyor, cunku cesitli dileri konusan insanlarin birbirileriylede konusmasi ve anlamasi lazim, y |