Orijinalini görmek için tıklayınız : Gaziantep Rummi köyü (Rumi aşiretinin anavatanı)

startend
25.04.2007, 14:22
Merhabalar
Bu konuyu birbirlerinden birer efsane olarak bahseden Adıyaman ve Gaziantep Rumi aşiretinin tanışması için açtım.Artık bu efsane gerceğe dönüşsün.

dede_27
25.04.2007, 23:36
Öncelikle foruma hoşgeldin .. Bu aşiret hakkında biraz açıklama yaparmısın ?

startend
26.04.2007, 08:16
Evet bahsedeyim biraz.
Rivayetlere göre zamanın birinde Rumi aşireti karadağ bölgesinin en büyük aşireti imiş. Bir sorun olmuş heralde devletle( sanırım osmanlı oluyor ozaman) büyük bir çatışma çıkmış baya zaaiyat verilmiş geriye kalanlarda sürgün edilmiş.Bir kısmı adıyaman bir kısmı maraş diye rivayet ediliyor.Bu aşiretin merkezi araban birlik köyü (eski isimleri rommi,ormanlı,urmanlı) büyük ihtimalle duymussunuzdur sizin köye yakın.
Duyduklarım şimdilik bukadar.

dede_27
26.04.2007, 18:00
Evet bahsedeyim biraz.
Rivayetlere göre zamanın birinde Rumi aşireti karadağ bölgesinin en büyük aşireti imiş. Bir sorun olmuş heralde devletle( sanırım osmanlı oluyor ozaman) büyük bir çatışma çıkmış baya zaaiyat verilmiş geriye kalanlarda sürgün edilmiş.Bir kısmı adıyaman bir kısmı maraş diye rivayet ediliyor.Bu aşiretin merkezi araban birlik köyü (eski isimleri rommi,ormanlı,urmanlı) büyük ihtimalle duymussunuzdur sizin köye yakın.

Urmanlıyı bilirim .. :)..

Bizim burda urmanlılar var ....

Açıklamalar için çok teşekkürler ..:)

mdent
13.05.2007, 20:56
sevgili dede_27
antepeteki rumiler kürtçemi türkçemi konuşuyorlar
adıyamandakiler kürtce konusuyor
aslında antepe giderken hep karadag geçidinden gecerken annem burada akrabalrımız var diyordu kısmet olursa bir gun özellikle gidecegım
ben uzun yıllar adıyamanda çalıstım simdi epey uzaktayım ama bu konu beni çok ilgilendiriyor cunku bizm anne taraım olan rumi akrabalarımın hemen hemen tamamı annem daha küçükken ölmusler simdi annem yaklasık 75 yasında oldugunu dusunersınız
ve annemım sulalaesi biraz hakim bir pozisyoda imisler
sımdi oz akraba cok az ama rumiler olarak yinede çok koyümüz var
bir ara dernek kuralım denildi ama kaldı öyle
sizin yaslılarla konusmak lazım bu konuları belki sizinkiler daha cok bu konuda bilgilidirler

dede_27
15.05.2007, 01:04
sevgili dede_27
antepeteki rumiler kürtçemi türkçemi konuşuyorlar
adıyamandakiler kürtce konusuyor
aslında antepe giderken hep karadag geçidinden gecerken annem burada akrabalrımız var diyordu kısmet olursa bir gun özellikle gidecegım
ben uzun yıllar adıyamanda çalıstım simdi epey uzaktayım ama bu konu beni çok ilgilendiriyor cunku bizm anne taraım olan rumi akrabalarımın hemen hemen tamamı annem daha küçükken ölmusler simdi annem yaklasık 75 yasında oldugunu dusunersınız
ve annemım sulalaesi biraz hakim bir pozisyoda imisler
sımdi oz akraba cok az ama rumiler olarak yinede çok koyümüz var
bir ara dernek kuralım denildi ama kaldı öyle
sizin yaslılarla konusmak lazım bu konuları belki sizinkiler daha cok bu konuda bilgilidirler

Bildiğim kadarı ile genelde Türkçe konuşuyorlar .. Ama Kürtçe konuşanlarıda var ..

Bende kısmet olursa Adıyaman'a gidecem ..

Bu arada foruma hoşgeldin .. :)

mdent
15.05.2007, 21:06
sevgili dede_27
bana daha fazla bilgi lazim
yazin adiyaman geldigimde insallah bu konuda biraz bilgi sahibi olmak istiyorum
lutfen iletisim kurmaya devam
antepte olup olmadigini bilmiyorum ama mutlaka yaslilariniz
bu arada sizin koyde romi mi
ve bir not daha
romilerin cigunluk oldugu bir koyumuze genelde maras turkoglu ilcesinden dede ailesi gelir
bunun acaba romilerle bir ilgisi varmidir

mdent
15.05.2007, 21:07
evgili dede_27
bana daha fazla bilgi lazim
yazin adiyaman geldigimde insallah bu konuda biraz bilgi sahibi olmak istiyorum
lutfen iletisim kurmaya devam
antepte olup olmadigini bilmiyorum ama mutlaka yaslilariniz vardir sorarsaniz sevinirim
bu arada sizin koyde romi mi
ve bir not daha
romilerin cigunluk oldugu bir koyumuze genelde maras turkoglu ilcesinden dede ailesi gelir
bunun acaba romilerle bir ilgisi varmidir

startend
17.05.2007, 08:58
Evet sorularınıza biraz cevap vereyim.
Araban romilerinin tamamı kürtce konuşur.
Evet maraşta da romiler var diye bir rivayet var.
Ama bende adıyamandaki romilerin çogunun sünnileşmiş olduğunu duymuştum.
Bu konuda da bilgiyi siz verirseniz sevinirim.

mdent
17.05.2007, 13:05
selam
maalesef yariya yakini sunnilesmis ama irtibat hala kopmamis
cogu biribirine yakin olmak uzere tahminen 10 koy kadar var
onlardan 2 koy tamamen sunnilesmis
bazi aileler ise karisik bir sekilde
tamami kurtce konusuyor
kati bir asiretcilik yok alevi olanlar diger alevi topluluklar arasinda yasiyorlar kiz alip vermisler
cogumuz antepteki karadagdan -cay resa- geldigimize inaniyoruz
hatta bir rivayete gore trakya konya ve antepten adiyamana gelmisiz
genelde adiyaman sehir merkezine yakin koylerde oturuyor ama artik sehirlesme sureci devam etmektedir

fırat_27
25.02.2008, 15:22
slm ben fırat bende romi aşiretindeyim gaziantep araban ılcesındeyim köyümüz suanda dağıldı eski dadı (romanlı-romi-ormanlı)sımdiki adı ise (birlik) şuanda köyün buyuk kısmı antebin (duzdepe-cengiz topel) semtınde oturuyor.ilçede sadece üç aile kaldık birisi bizim ev digerleride amcalarım...........

fırat_27
25.02.2008, 15:32
romi hakında bılgı almak isteyenler benı busun e-mail adresim=feryadim_isyan27@hotmail.combılgı almak ıstıyorsanız gercek romili bısınden alın ben gercek romiliyim. rominin gercek vatanı gaziantep-araban ilçesidir.bılgılerımıde babamdan aldım babam romi köyünün en son muhtarıdır babamdan sonra köy dagıldı suanda köy boş romilerin turkiyenın her yerınde oldugu soylenıyor(antep-malatya -maraş-adıyaman-konya-ankara)benım bıldıgım iller bunlar .............?????*

karadagli
08.03.2008, 15:24
Evet bahsedeyim biraz.

G.Antep'in Urmanli köyü kürtce konusur.evet yavuzun zulmünden dagilmislardir.cünkü yavuz bizim orada konaklamis iran seferine giderken ve bizim kazanin ismi de ondan geliyor.

fırat_27
10.04.2008, 04:45
slm yoldaslar ben fırat yıne geldım bızım romili kımse measaj cekmemıs en son ceken benım neyse ben emınım kı hala romili olupta kendısının aslını bılmeyen var cunku romi aşireti cok eskı ve cok buyuk ben emınım kı hala kendının nerden geldıgını bılmeyen koylulerım var
neyse ben adresımı yıne vereyım eger gorusmek ıstersenız ben burdayım
:feryadim_isyan27@hotmail.com