Orijinalini görmek için tıklayınız : Ramazan Orucu Tutan Alevi değildir.. ( Anadolu Alevisi / Kızılbaş )

Sayfa : [1] 2 3 4

efkeriliercan
27.04.2007, 06:15
Alevi inancında ve kültüründe kesinlikle Ramazan orucu diye bir inanç yoktur. Alevi inancinda namaz da yoktur. Ancak günümüzde özellikle metropollerde Ramazan'da oruç tutan kimi Alevilere rastgelindiği de bir gerçek. Bunlar kimi zaman komşumuz, kimi zaman iş arkadaşlarımız, okul arkadaşlarımız olabilir.

Bu parmakla sayılacak kadar az sayıda asimilasyona uğramışların neden oruç tuttuklarına kısaca değinirsek:

* Çevresine, komşusuna ve dışındakilere şirin gözükme ve 'öteki' damgası yememe,

* Aleviler üzerinde yoğun olarak yapılan , "Siz zaten Müslüman değilsiniz" söylemi karşısında ne kadar Müslüman olduklarını ispatlama.

* İş yerinde ve toplumda dışlanma, işten atılma ve toplumda ayrımcılığa tabi tutulma olasılığı,

* Aynı şekilde okulda arkadaşları arasında dışlanma ve kötü not alma olasılığı,

* Toplumsal, siyasal ve ekonomik baskının dışında kalan ve ülkede yürütülen "Siz de Müslümansınız, bu oruç da sizin, namaz da sizin" politikaları karşısında gerçekten asimile olup, adı sadece Alevi olanlar,

* Sistemle herhangi bir şekilde işbirliği içersine girmiş, kendine, kültürüne, inancına, tarihine ihanet eden ve yaşamında tüm uygulamalarıyla Sünnileşmiş kişi ve aileler bu orucu tutmaktadırlar.

* Kilisede İsa'nın karşısında (Müslümanlığa göre heykel ve resme karşı dua edilmez) dua eden bir kişiye artık nasıl Müslüman denemeyecekse, aynı şekilde Ramazan orucu tutan bir Alevi'ye artık Alevi demek mümkün değildir.

* Ramazan Bayramında, adı ne olursa olsun herhangi bir şekilde namaza duranlar artık Alevi değildirler. Bunlara Alevi demenin pek bir anlamı da yoktur.

Bu parmakla sayılabilecek kadar az olan kimi asimile olmuş, kimi işbirlikçi, ihanetçileri gündeme getirmenin de Alevi kültür ve inancına bir faydası yoktur.

Erdal YILDIRIM

PSAKD MYK Üyesi Kültür Sanat Sekreteri

nusayri
27.04.2007, 09:13
Alevi inancında ve kültüründe kesinlikle Ramazan orucu diye bir inanç yoktur. Alevi inancinda namaz da yoktur. Ancak günümüzde özellikle metropollerde Ramazan'da oruç tutan kimi Alevilere rastgelindiği de bir gerçek. Bunlar kimi zaman komşumuz, kimi zaman iş arkadaşlarımız, okul arkadaşlarımız olabilir.alevilikte zorlama yoktur bundan dolayı istiyen tutar yalnız başkasının inancına saygı duymak alevilikte bir ilkedir bunu unutmamak lazım ,ayrıca alevilikte oruç vardır yorum farkı bir alevi her zaman oruçludur insanları severek saygı duyarak yardım ederek bu urucunu ifa etmektedir,karnını bir ay aç tutarak oruç tutulmaz yorum farklıklarından kaynaklanmaktadır.

Bu parmakla sayılacak kadar az sayıda asimilasyona uğramışların neden oruç tuttuklarına kısaca değinirsek:

* Çevresine, komşusuna ve dışındakilere şirin gözükme ve 'öteki' damgası yememe,
ne alakası vardır ki alevilerin şirin görünmeye ;ihtiyaçları yoktur, yapılan saygıdır başka bir şey deyildir
* Aleviler üzerinde yoğun olarak yapılan , "Siz zaten Müslüman değilsiniz" söylemi karşısında ne kadar Müslüman olduklarını ispatlama.

* İş yerinde ve toplumda dışlanma, işten atılma ve toplumda ayrımcılığa tabi tutulma olasılığı,

* Toplumsal, siyasal ve ekonomik baskının dışında kalan ve ülkede yürütülen "Siz de Müslümansınız, bu oruç da sizin, namaz da sizin" politikaları karşısında gerçekten asimile olup, adı sadece Alevi olanlar,

* Sistemle herhangi bir şekilde işbirliği içersine girmiş, kendine, kültürüne, inancına, tarihine ihanet eden ve yaşamında tüm uygulamalarıyla Sünnileşmiş kişi ve aileler bu orucu tutmaktadırlar.

* Kilisede İsa'nın karşısında (Müslümanlığa göre heykel ve resme karşı dua edilmez) dua eden bir kişiye artık nasıl Müslüman denemeyecekse, aynı şekilde Ramazan orucu tutan bir Alevi'ye artık Alevi demek mümkün değildir.

* Ramazan Bayramında, adı ne olursa olsun herhangi bir şekilde namaza duranlar artık Alevi değildirler. Bunlara Alevi demenin pek bir anlamı da yoktur.
kardeşim alevilik müslumanlığın içindedir dışında deyildir,sadece yorum farkı vardır yukarıda yazdıkların hepsini alevilere mal edemessin,senin sözüne geleceksek aleviliyi müslümanlığın dışında gösteryorsun ,oysa alevilik müslümanlığın kendisidir.
Bu parmakla sayılabilecek kadar az olan kimi asimile olmuş, kimi işbirlikçi, ihanetçileri gündeme getirmenin de Alevi kültür ve inancına bir faydası yoktur.

Erdal YILDIRIM
bu dedikleriniz alevilere hizmet deyil hedef göstermekten başka bir şey deyildir

ben ilminşehri ve ali kapısıdır.
hz muhamad.

alevilik müslümanlığın dışında deyil içindedir sadece yorum farkı vardaır.

saygılarımla.

lion12
27.04.2007, 10:27
İnancımızda bulunmayan ritüelleri yerine getirmemiz tabi ki de hiç hoş değil yani asimile olmanın bir göstergesi ancak alevi değildir demek biraz yanlış bir tabir olabilir.

serpil_88
27.04.2007, 10:54
kimseye müslüman olup olmadığımı ispatlayacak değilim hele hele ramazan orucunu tuturak hiç :no:
sadece muharrem orucumu yasıyla beraber tutarım:thumbup1:

onur melis
27.04.2007, 10:58
sana katılmıyorum ben nusayri alevisiyim ve ramazanda 28 gün orucumu tutarım bu insanlara şirinlik yaptıgım için deyildir senin deyiminle veya müslümanlıgımızı kanıtlamak için bir nedenden deyildir sadece inancımızdır

cicim
27.04.2007, 11:01
Bu tamamen maneviyattır.İsteyen tutar isteyen tutmaz kişiye kalmış birşeydir.Ben tutmam orası ayrı.Tutanada sen alevi değilsin diyemem.Herkes allahın karşısına tek başına çıkacak herkes kendinden sorumludur.

serpil_88
27.04.2007, 11:10
sana katılmıyorum ben nusayri alevisiyim ve ramazanda 28 gün orucumu tutarım bu insanlara şirinlik yaptıgım için deyildir senin deyiminle veya müslümanlıgımızı kanıtlamak için bir nedenden deyildir sadece inancımızdır

alevilerin inancı ne zamandan beri değişti
ramazan orucu alevilerin inancı mı oldu şimdi?

Nesimi
27.04.2007, 11:23
Alevi inancında ve kültüründe kesinlikle Ramazan orucu diye bir inanç yoktur. Alevi inancinda namaz da yoktur. Ancak günümüzde özellikle metropollerde Ramazan'da oruç tutan kimi Alevilere rastgelindiği de bir gerçek. Bunlar kimi zaman komşumuz, kimi zaman iş arkadaşlarımız, okul arkadaşlarımız olabilir.

Erdal YILDIRIM

Asimilasyon adım adım geliyor ve öyle etki gösteriyorki bazıları Kraldan çok Kralcılık yapıp Aleviliğin gereklerini çöpe atıp koşa koşa sunnilerin ibadetlerini yapıyorlar. Aleviliğin ibadetlerine sahip çıkmayıp müslüman ibadetlerine yapışan Alevi değildir(çünkü Aleviliğe zarar veriyorlar). Ramazan orucu tutan camide, evinde namaz kılan bizden değildir.

pirayem
27.04.2007, 11:30
Namaz kılıp oruç tutuyorsak ne diye alevilikten bahsediyoruz ki,bizden değildir tabiki..

gelawej
27.04.2007, 11:58
Yıllar önce bir ramazan ayında ve öğle tatilinde evden getirdiğim yemeğimi yedikten sonra (her nedense yemekhane bakımları ramazan ayında yapılır bu ülkede) koridorda bulunan su dolabından bir bardak su aldım. Ben suyu alırken genel müdür yardımcısı ile gözgöze geldik. Birden orada bulunan odacıya seslendi: Çabuk boşaltın dolaptaki suyu! Ve dolaptaki su boşaltıtlıncaya kadar başında bekledi.
Benim alevi oladuğumu herkes biliyordu. çünkü hiç bir zaman kendimi saklama gereği hissetmedim. Onlardan korkmuyordum. Yapılan bu eyleme tepki gösterdim.
Ne oldu biliyor musunuz?
Mesai saati başladı yaklaşık 15 20 dakika sonra şb müdür yardımcısı elinde bir kağıtla geldi!
Şefimizle bir şeyler konuştu. İçime doğdu dedim beni sürüyorlar.
Bir yarım saat sonra şefin telefonu çaldı. Tamam dedi. Telefonu kapattı. Müdür seni istiyor dedi.
Gittim..
İmzala dedi
Kağıdı önüme koydu.
Okudum..
Tayinimi çıkarmışlar.
Hiç tereddütsüz imzaladım ve çekip gittim..
Aradan 1 ay kadar zaman geçti..
Üzerime zimmetli bir pc vardı. Onu zimmetimden düşürmek gerektiği için beni çağırdılar.
Gittim.
Müdür kağıdı imzalattı ve ne yapıyorsun dedi;
Gönderdiğiniz yerde keyif çatıyorum dedim gülerek.
Yüzündeki rengi aynaya bakıp görmesini isterdim.
Ben gördüm. kendi hissetmiştir ne renk olduğunu..

çeşm-i naz
27.04.2007, 12:10
ben zevk sefa için oruç tutmam
bilinmedik bir yer için varlığı bile bilinmeyen yerden yer kiralamak için namaz da kılmam
asimile oyunları bunlar uğraşsınlar bakalım asıl kızılbaşlar dönmez yolundan
ne olaylar yaşanmış ne kıyımlar olmuş dönsek o zaman dünerdik ne ot beyinli insanlar var ben anlayamıyorum hala bizimle uğraşıyorlar.

ramazan orucu tutan
haksızlığa boyun eğen
faşistin yezidin sözüne giden
boğun eyen susan bizden değildir...!!!

iki cihan bir araya gelse karşıma haşa allah da dikilse bana kimse ramazan orucunu tutturamaz ki ben zaten öyle bir oruç olduğuna inanmıyorum saymıyorum bile!!!

yagmur12
27.04.2007, 12:18
İnancımızda bulunmayan ritüelleri yerine getirmemiz tabi ki de hiç hoş değil yani asimile olmanın bir göstergesi ancak alevi değildir demek biraz yanlış bir tabir olabilir.

Lion12 arkadaşımıza katılıyorum, tepkilerinizi çoks sert bir şekilde dile getiriyorsunuz, biraz daha ılımlı yaklaşalım lütfen. Eğer Ramazan Orucu tutup namaz kılan alevi canlara bizden değildir diyorsak; Cem' e gitmeyen ve 12 İmam ile Hızır Orucu'nu tutmayanlara "bizden değildir" dememiz gerekir ki bu da yanlış bir söylem olur. Bırakalım herkes inandığı yolda devam etsin ama saptırmadan... :)

kigılı
27.04.2007, 12:22
isteyen tutar isteyen tutmaz,isteyen 30 gun isteyen 1 gun tutar..ama ne olursa olsun tutan bır alevı için o bizden değildir demesi...gercekten cok komik nerde kaldı hoşgörü.nerde kaldı anlayış.nerde kaldı saygı...zaten alevılere ne gelıyosa dernek başkanlarının böyle konuşmalarından geliyo...biri taraf dinden cıkarmaya calışıyo..diğer taraf dine yaklaştırmaya çalışıyo...laik bir ülke diyoruz herkes istediğinde özgürdür diyoruz.ama birisi cıkıyo diyoki ramazanda oruç tutan alevi bizden değildir diyo.....bırakın böyle boş şeyleri millet nelerle uğraşıyo siz hala namazla oruçla uğraşıyosunuz...ben aleviyim kim ne yaparsa yapsın kendine yapar herkesin inancı kendinedir..ben orucumu tutacaksam sunnısı içinde değil alevisi içinde tutmuyıorum kendım için tutuyorum...asıl gösterişle inanç yapan ibadedete saygısı olmayan bizden değildir

rockçı turna
27.04.2007, 12:27
arkadaşlar biraz sakin olun...nerdeyse cadı kazanlarını kaynatacaksınız ramazan orucu tutan alevilere:S

öncelikle aşagıdaki görüşleri bende paylaşıyorum, bu tespitlere sözüm yok;

* Çevresine, komşusuna ve dışındakilere şirin gözükme ve 'öteki' damgası yememek,

* Aleviler üzerinde yoğun olarak yapılan , "Siz zaten Müslüman değilsiniz" söylemi karşısında ne kadar Müslüman olduklarını ispatlamak,

* Aynı şekilde okulda arkadaşları arasında dışlanma ve kötü not alma olasılığını bertaraf etmek için ramazan da oruç tutmak

ve

* Toplumsal, siyasal ve ekonomik baskının dışında kalan ve ülkede yürütülen "Siz de Müslümansınız, bu oruç da sizin, namaz da sizin" politikaları karşısında gerçekten asimile olmak,

[B]gibi eylemler aleviyim diyen bir insana yakışmaz...

fakat!!;

Kilisede İsa'nın karşısında (Müslümanlığa göre heykel ve resme karşı dua edilmez) dua eden bir kişiye artık nasıl Müslüman denemeyecekse, aynı şekilde Ramazan orucu tutan bir Alevi'ye artık Alevi demek mümkün değildir.

demek bir aleviye hiç hiç yakışmaz!!!

her ne olursa olsun bizim insanları afaroz etme yetkimiz yok!!! en fazla insanları uygun dille uyarma,bilgilendirme hakkımız var...iş afaroza kadar varırsa bunun sonu gelmez!! bence tespitler dogru fakat sonuç ve dolayısıyla başlık yanlış!!!

kigılı
27.04.2007, 12:31
bencede başlık değiştırılsın...

sausen
27.04.2007, 12:41
Bu konuyu tartışmak bile yanlış bence.
İnancımız içinde olmayan bir durum.
Neden Ramazan orucu tutalım ki?
Zaten kendi içimizde benimsenmiş olan ibadet ve inanç biçimleri var.
Bunların dışına çıkmamak gerektiğine inanıyorum.
Eğer çıkarsak biz kendimizi nasıl ifade edeceğiz.

Nesimi
27.04.2007, 12:42
isteyen tutar isteyen tutmaz,isteyen 30 gun isteyen 1 gun tutar..ama ne olursa olsun tutan bır alevı için o bizden değildir demesi...gercekten cok komik nerde kaldı hoşgörü.nerde kaldı anlayış.nerde kaldı saygı...zaten alevılere ne gelıyosa dernek başkanlarının böyle konuşmalarından geliyo...biri taraf dinden cıkarmaya calışıyo..diğer taraf dine yaklaştırmaya çalışıyo...laik bir ülke diyoruz herkes istediğinde özgürdür diyoruz.ama birisi cıkıyo diyoki ramazanda oruç tutan alevi bizden değildir diyo.....bırakın böyle boş şeyleri millet nelerle uğraşıyo siz hala namazla oruçla uğraşıyosunuz...ben aleviyim kim ne yaparsa yapsın kendine yapar herkesin inancı kendinedir..ben orucumu tutacaksam sunnısı içinde değil alevisi içinde tutmuyıorum kendım için tutuyorum...asıl gösterişle inanç yapan ibadedete saygısı olmayan bizden değildir

Öncelikle Aleviliğe değer verin. Aleviliği benimsemeyip islamı temel alırsanız Alevilik yok olur gider. Aleviliği kutsal görmelisiniz. Muğlak ifadelerle "hoşgörü" adı altında Aleviliğin içini oydular. Bırakın başka dinleri önemsemeyi kendi inancınıza sahip çıkın.

Kendisine ve kendi inancına saygısı olmayan yok olmaya mahkum olur. Kendi inancımıza sahip çıkalım...

selef
27.04.2007, 12:55
Ramazan orucu tutan alevimidir. İlk önce Allah katında alevi olmak için kimseye soru sormaya gerek yok. Zaten niyetin yeterli sonuçta içinden iyi niyetle aleviyim diyorsan Allah katında alevisin demektir.

Ama toplum bakımından di,ğer insanlar seni alevi olarak kabul edeceklermi insanlar açısında alevilik için belli kurallar vardır. Bu kuralları uyguluyorsan insanlar seni alevi kabul eder yok uygulamazsan alevi olarak kabul edilmezsin.

Elbette din bireyselleştiği zaman Alllah'ın seni nasıl gördüğü önemli toplumun alevi olarak göremsi sadece sosyal yaşam şartlarında ve toplu ibadetlerde etkili olur.

Deniz Yıldızı
27.04.2007, 13:20
Açıkcası bende bu konuya katılmıyor degilim,yaniramazan orucu alevilerin orucu degildir diye düşünüyorum ve hatta bir kitapta ramazan bayramının bile alevilerin bayramı olmadıgını okumuştum.
Nusayri alevilerine gelince evet onlar ramazan orucunu tutarlar hatta namazını kılan bile vardır,ve hatta cem evini bile bilmeyen nusayri arkadaşlarım olmuştur.Onlar daha çok sunnilerden etkilenmiştir diye düşünüyorum yani yaşam şekilleri ben bir kürt alevisi olarak benim yaşam şakline hiç mi hiç benzemiyor hatta bazı nusayrilerin duvarlarında Hz. Alinin resmini görmesem alevi oldugunu bile anlayamazdım.

insanlar kardeş
27.04.2007, 13:53
Hem ramazan orucunu hem Muharrem orucunu tutanlar alevi olabilirler mi acaba !!!!!!

selef
27.04.2007, 13:56
Hem ramazan orucunu hem Muharrem orucunu tutanlar alevi olabilirler mi acaba !!!!!!

Allah katında alevi olarak kabul görür mü mü?

yoksa toplum onu alevi olarak görür mü hangi bakımdan soruldu acaba;?

insanlar kardeş
27.04.2007, 14:10
Allah katında alevi olarak kabul görür mü mü?

yoksa toplum onu alevi olarak görür mü hangi bakımdan soruldu acaba;?

Her iki bakımdan:....

aliaybars
27.04.2007, 14:20
hayırdır hanımlar beyler,birinin alevi olup olmadığına sizler mi karar veriyorsunuz.maaşallah hem alevi olduğunu iddia eden,hem de dinden afarozlara başlamış arkadaşlar görüyorum.sen tutuyorsun alevi değilsin,hadi ya,düpedüz afarozdur bu,ayıp ediyorsunuz.bu konuya tarihsel,felsefi ve dini açılardan bakarsak sağlıklı yargılara ulaşmamız kolaylaşacaktır.Kur'an a bakalım,Hz Adem'den Hz İbrahim'e kadar peygamberlere,Hz Muhammed'e,Hz Ali'ye ve Ehlibeyte bakalım onlar oruç konusunda ne yapmışlar,oruçlarını ne zaman tutmuşlardır.
Ramazan ve Muharreme toplumsal çatışmalardan sıyrılarak bakma cüretini gösterebilmeliyiz...tarihsel ve bilimsel yanıtlarınızı bekliyorum,selametle kalın...

halitseyfi
27.04.2007, 14:26
Sevgili canlar

İnanç sahibi olmak herkes için güzeldir. Bir inanca bağlı iseniz askari düzeydede olsa o inancın gereklerini yaparsınız. Peki ben aleviyim diyen biri, kendi inancının gereğini değilde başka inançların gereğini yapıyorsa buna alevilik denmesi ne kadar doğru olur. Madem bir inancın gereklerini yapmak istiyorsun ozaman kendi inancının gereğini yap. Bah settiğimiz gerekler benim inancımın içindeyse yaparım, yada yaptığım inancın ismiyle kendimi anarım. İşi dolandırmaya gerek yok ki. Bu ya kaçmaktır yada asimile olmaktır.

murat222
27.04.2007, 14:35
bazı arkadaşların yorumlarına bakıyorum asimilasyon etkisini baya göstermişramazan orucu tutan aleviler kiliseyede gidin sinegogada budist tapınağınada daha evrensel olursunuz.bir alrvi ramazan orucu tutuyorsa sünnilikten etkilenmiş ve asimilasyona açıktır demektir.

murat222
27.04.2007, 14:37
Açıkcası bende bu konuya katılmıyor degilim,yaniramazan orucu alevilerin orucu degildir diye düşünüyorum ve hatta bir kitapta ramazan bayramının bile alevilerin bayramı olmadıgını okumuştum.
Nusayri alevilerine gelince evet onlar ramazan orucunu tutarlar hatta namazını kılan bile vardır,ve hatta cem evini bile bilmeyen nusayri arkadaşlarım olmuştur.Onlar daha çok sunnilerden etkilenmiştir diye düşünüyorum yani yaşam şekilleri ben bir kürt alevisi olarak benim yaşam şakline hiç mi hiç benzemiyor hatta bazı nusayrilerin duvarlarında Hz. Alinin resmini görmesem alevi oldugunu bile anlayamazdım.

genelleme yapmak iyi değildir.nusayri yani arap alevilerinde kesinlikle namaz diye bir olgu yoktur.kılan varsa asimile olanlardır.hatta sünni bakış açısı arap alevilerine çok karşıdır.çünkü arap alevileri hz.ali yi tanrının yeryüzündeki tecellisi olarak görürler

cemalettin
27.04.2007, 15:18
"asimilasyon" ?
üzerinde çok konuşulması gerekebilecek bir konu...

Kuran'ı Kerim'de "ramazan ayında oruç tutunuz,bundan size hayr vardır" mealinde ayet vardır.
şu kadar gün demez sadece başlangıç ve sonunu bildirir günlük orucun.
tutmayana şöyle davranın tutanlara böyle davranın da denmez.

bizde algılandığı şekliyle namazın ve oruç tutmanın yaradana hiç bir faydası yoktur,"O"nun da zaten böyle eylemlere ihtiyacı yoktur.
oruç gerçek anlamiyle tutuldukta,insan nefsine ve bedenine yararlıdır lakin
sadece ramazan ayında tutularak/uygulanarak geri kalan 11 ayda aşırıya gitmenin de anlamı yoktur.
namaz kılmak/Rabb'ini anmak en az günün belirli anlarında gerçekleştirilsin,kişi
ne hayatını aşırıya giderek zorlaştırsın ne de hepten unutsun diye istenmiştir.
spor salonlarına para ödeyerek belirli zamanlarda "spor"yapanlar da mı asimilasyona uğramıştır?batılılardan geçmiş bir uygulamadır toplumumuza
vakitleri birleştirerek değil,vakti geldikte alınacak abdest ile kılınacak/şekli namaz ibadet olgusunu bir yana bırakın,insan bedenine fiziki faydası olan bir işlemdir.vücudu yormadan,zorlamadan hemen bütün eklemleri çalıştırır.
abdesti ve namazı/anmayı aşırıya kaçan kurallara bağlamak,yapılmasını zora sokmak insanlığa ihanettir ve de dine karşı ihanettir.
kolay kılınmış olan dini/ibadeti belirli maksatlar ile zaman içerisinde içinden çıkılamaz hale sokanlara elbet sorulacaktır hesabı,hesap günü gelip de sorgu başladığında.
islam/müslümanlık insanlığa huzur gelsin diye tebliğ edilmiştir,hayatı zorlaştırmak,başkalarına zehretmek için değil.
huzurlu insanlar kendilerini bilsin,kendini bilenler Rabb'ini bilsin diye tebliğ gelmiştir.
huzurlu insanlarda sevgi ön planda olsun,huzur daim olsun diye tebliğ gelmiştir.
insanlar birbirlerini yesin diye değil.
yoksa gıybet,bühtan,nifak ve niza yasak kılınmaz idi.
faiz,zina,katl men edilmez idi...

"herkesin kendi yaptığından sorgulanacağı" bildirilmiştir ve kimsenin bir diğerine şefaat edemeyeceği

bu da bir yorumdur,isteyen beğenir,istemeyen beğenmez.
sorgumu "O "yapacaktır

...illa Hu

warlord96
27.04.2007, 15:34
arkadaşlar alevilik islam içerisindedir siz remsn aleviliği ateistliğe doğru götürüyosunuz bizim peygamberimiz hz.muhammed ve alevi olmamızın nedeni de hz.aliyi yani ehlibeyte olan sevgimizdendir aleviliği kötü ve yanlış tanıtıyosunuz dikkat edin kimse kimseye sen alevisin değilsin diyemez

Deniz Yıldızı
27.04.2007, 15:46
genelleme yapmak iyi değildir.nusayri yani arap alevilerinde kesinlikle namaz diye bir olgu yoktur.kılan varsa asimile olanlardır.hatta sünni bakış açısı arap alevilerine çok karşıdır.çünkü arap alevileri hz.ali yi tanrının yeryüzündeki tecellisi olarak görürler

Murat arkadaşım yazımı dikkatli okuduysan genelleme yapmadıgımı kendi çevremde gördüklerimi yazdıgımı belirttim...Elbetteki bu tür hassas konularda genelleme yapmak çok yanlış bir davranış olurdu.Kişinin kültürünü ve inancını yargılamak benim haddime düşmez,amam dedigim gibi ben sadece gördüklerimi yazdım.....SAYGILARIMLA...

Anatolianman
27.04.2007, 15:49
Erdal YILDIRIM

Hayırdır, ramazan ayı geldi de bizim mi haberimiz olmadı?
Bazı şeyler gündemiyle birlikte tartışılsa daha anlamlı olur diye düşünüyorum.

Bektaşiye muştulamışlar "hu erenler ramazan geldi" diye. o da "vay be ne de çabuk geçti mübarek 11 ay demiş."

Nesimi
27.04.2007, 15:52
hayırdır hanımlar beyler,birinin alevi olup olmadığına sizler mi karar veriyorsunuz.maaşallah hem alevi olduğunu iddia eden,hem de dinden afarozlara başlamış arkadaşlar görüyorum.sen tutuyorsun alevi değilsin,hadi ya,düpedüz afarozdur bu,ayıp ediyorsunuz.bu konuya tarihsel,felsefi ve dini açılardan bakarsak sağlıklı yargılara ulaşmamız kolaylaşacaktır.Kur'an a bakalım,Hz Adem'den Hz İbrahim'e kadar peygamberlere,Hz Muhammed'e,Hz Ali'ye ve Ehlibeyte bakalım onlar oruç konusunda ne yapmışlar,oruçlarını ne zaman tutmuşlardır.
Ramazan ve Muharreme toplumsal çatışmalardan sıyrılarak bakma cüretini gösterebilmeliyiz...tarihsel ve bilimsel yanıtlarınızı bekliyorum,selametle kalın...

Burda önemli olan bir kültürü korumak. Bu İslamcı misyonerlerin çalışmaları öyle etkiliki bazı Alevilerin iliklerine kadar işlemiş. Fırsatını bulsa camide yatıp kalkacak, Ramazanda Sunnilerden çok daha fazla hevesli biçimde oruç tutacaklar. Bunlar tehlikelidir. Asimilasyonun etkisini gösteriyor.

Ramazan bayramı dediğimiz bayram Aleviliğe sonradan gelmiştir. Büyük şehirlerde yaşamanın etkisi olarak bayramları benimseyen kesim var. Bazı kesimlerde bu dernek üyesinin belirttiği gibi korkudan, aman bizi yanlış anlamasınlar gibi düşüncelerden dolayı Ramazan orucu tutarlar bunları daha ileri vakaları camide namaz kılar biraz daha ileri aşamaları Aleviliği saklar hatta Alevilikden utanır dahada ötesi Aleviliği bırakırlar. Biraz geniş düşünmekde fayda var.

Kılıçla yapamadıklarını İslamcı misyonerlerle yapmak istiyorlar ve çok daha etkili oluyorlar. Aleviliği asimile ettirmeyeceğiz...

nesem24
27.04.2007, 16:08
ramazanda 3 gün orucumu tutuyorum 12 imamlar orucumuda tutuyorum.bunuda birilerine şirin görünmek için yapmıyorum.bu dünyada yaptığımız, yapmadığımız herşey bizim içindir.madem ki alevilik anlayış.hoşgörü tüm inançlara saygıysa bu tür itamlarda bulunmak çok çirkin ve yersiz.

esinti
27.04.2007, 16:54
bencede kimseye ispatlamamız için oruç tutmak cok saçma ben aleviyim 12 imamı tutuyorum ama 30 günü tutamıyorum herkesin iradesine kalmış birsey 12 gün yasımızı tutalım yeter bize

izmir_35
27.04.2007, 17:21
Ramazan orucundan biz alevilere üç gün tutmak sevaptır derlerama ben hiç tutmadım babaannem her perşembe oruç tutardı öldükten sonra bende tutmayı denedim oda ramazana denk geldi ve hastalanıp acile kardırdılar babamda ramazandan sonra devam et dedi şimdiye kadar ramazan harici tuttum perşembe günlerini hiç rahatsız olmadım belki bir tesadüfdü ama ramazanda tutmaya cesaret edemedim ama bizim ailede ramazan orucundan üç gün sevaptır diye tutanlar hep hastanelik olmuştur yani bize ramazan orucu iyi gelmiyo ayrıca 12 imamların yasındanda üç gün sünnilere tutmak sevaptır diye biliyorum

karacocuk_4455
27.04.2007, 17:40
bende aleviyim ama ben hem 12 imamları 14 gün hende ramazan orukcunu 30 gün tutarım yanlız sonuna kadar aleviyim

Şoreş
27.04.2007, 17:47
Ramazan Orucu tutan bir Alevi ( Asimile olmuş), Camiye giden bir Hristiyan'a benzer.. :)
Bizde Ramazan Orucu yok.
Alevilik Evrenseldir..
Ramazan Orucu olsaydı, bu gelenek devam ettirilir ve Hızır Orucu gibi, Cem Törenlerimiz gibi Aleviler içinde de bugünlere kadar gelirdi.. Ama gelemedi çünkü bizde Ramazan Orucu yok..

Ramazan Orucunu 30 gün tutan bir Alevi asimile olmuştur.
Ramazanı tutupta, Hızır'ı, Muharremi asla tutmayan Aleviler gördüm..
Bu işin sonucuda budur.. Sonu kötüdür..
Asimilasyon Ramazanla başlar, Camide devam eder Aleviler açısından..
Lütfen dikkatli olalım..

izmir_35
27.04.2007, 17:47
bende aleviyim ama ben hem 12 imamları 14 gün hende ramazan orukcunu 30 gün tutarım yanlız sonuna kadar aleviyim

kusura bakma ama bence ramazanı 30gün tutan alevi degildir yada cıkarcıdır ve 12 imamlar 14 gün degil 3günde müslimler tutulur eder 15 gün yani toplam 15 gün tutulur ayrıca buna mahsupaklar denir herkes bu 3günü tutamaz cok temiz kalli olması ve özünün temiz olması lazım

çeşm-i naz
27.04.2007, 17:49
ya arkadaşlar saçmalamayın ramazan orucunun alevilikle ne bağlantısı ne alakası var bırakın allah aşkına burda şirinlik olsun diye oruç tutuyorum yok şu yok bu vs laflar etmeyin bu koca bir yalannnnnnn başka bişey değil

aleviliğin ramazanla hiç alakası bile yookkk

madem tutuyorsunuz da neden tuttuğunuzu söyleyin bana ramazının anlamını vs açıklayın

Şoreş
27.04.2007, 17:52

Bizde Camiye giden, Ramazanı tutan Alevilere '' Müslüman olmuş '' denir.. :)
Ramazanla Alevilik olsaydı, 5 Vakit Namazda kılardık..
Farklı inançları Alevilik içinde eritmek asimilasyona kapı açar..
Aleviliğe zarar verir...

Türk İslamcı sözde Alevi temsilcileri Aleviliğe ne kadar zarar veriyorsa, Ramazanı tutan Alevilerde, Aleviliğe o kadar zarar vermektedir...
Çünkü Sünnilere karşı gerçek Alevi ayaklarına yatar bu kişiler..
Sünnide çıkıp der ki; '' Bak adam Alevi ve Ramazan tutuyor '' der ve Alevilere laf atarlar.. Yani Aleviliğ bilmeden, Asimile olmuş bir Alevi ile övünürler ..:yamukgul:

Vapurmania
27.04.2007, 17:53
Aleviler dikkatli olmalı. Ramazanda oruç tutmak hem korkudan hem çevreye şirin gözükme telaşı hem maddi kaygılar gibi türlü sebeplerden oluyor.

Aleviliği yaşamak zor baskı altındayız Psikolojik ve her türlü şiddeti gördük görüyoruz. Ama buna rağmen yukarda saydığım amaçlarla Ramazan orucu tutanlar Aleviyim demesin kalan sağlar bizimdir.

Aleviliğe sahip çıkalım. Ramazan tutup kendi orucunu yani Muharremi tutmayanları biliyorum. Eğri oturup doğru konuşalım. Bırakın artık Alevilerin yakasını kendimiz olalım saygılar

Şoreş
27.04.2007, 17:57
Aleviler dikkatli olmalı. Ramazanda oruç tutmak hem korkudan hem çevreye şirin gözükme telaşı hem maddi kaygılar gibi türlü sebeplerden oluyor.

Aleviliği yaşamak zor baskı altındayız Psikolojik ve her türlü şiddeti gördük görüyoruz. Ama buna rağmen yukarda saydığım amaçlarla Ramazan orucu tutanlar Aleviyim demesin kalan sağlar bizimdir.

Aleviliğe sahip çıkalım. Ramazan tutup kendi orucunu yani Muharremi tutmayanları biliyorum. Eğri oturup doğru konuşalım. Bırakın artık Alevilerin yakasını kendimiz olalım saygılar

Teşekkür ederim yorumunuz için Vapurmania..

Bazı Aleviler var Alevi demeye bin şahit ister..
Neden ? Çünkü kişi Ramazanı tutuyor ama Hızır Orucunu bir kere bile tutmamış.. Ve Aleviyim diye ortada geziniyor... Kuranda, Camide bizimdir deyip Aleviliği yerin dibine sokuyorlar..

Bu tip İnsanlardan kurtulmamız lazım..
Yoksa Diyanetler tarafından Sünni bir Tarikat olarak gösterilmeye çalışılan Alevilik yok olur..

selef
27.04.2007, 18:02
kisinin vicdanı ona oruc tutmasını söylüyorsa vicdanını dinler ve oruç tutar.

Vicdanlara zincir vurulamaz. Bunu gizlice kimse görmeden de yapabilir. Bana göre bu davranış asimile olmak demek değildir. kişinin kendi iç dünyasının yansımasıdır. Ramazan orcu tuttu diye dışlamak ta yanlış. Sonuçta yapılan iş birilerini incitmek değil birilerine zarar vermek te değil sadece kişi ve allah var tamamen bireysel ibadet.

lion12
Aleviliğin içinde olmayan ritüelleri yapmanın bir anlamı yok bence de...Bu asimilasyonun bir örneği!

çeşm-i naz

bol keseden at kardeş at maşallah sen bizimle ya dalga geçiyorsun ya da alevilikten haberin yok ki bu ihtimal bana göre daha yüksek yaaa kardeşim bak ne alakası varr bana bir bağlantı söleee

alevilikten haberin yok

1.aleviler ramazan orucunu tutmazlar!!!
2.bizde yani doğru kızılbaşlar da 12 imam ve 14 günde diye bir oruç yok
sen sanırsam muharrem orucunu söylüyorsun yada söylemeye çalışıyorsun..
3.sonuna kadar alevi olan insan zaten bu yazıyı yazmaz şaşırdım valla ne diyim size iyi yolculuklar bir de tavsiyem daha yeni üye olmuşsunuz forumda çok zaman geçirin bence size çok çok şey katacak ve çok şey öğretecektir.

ali hüseyin yolundan şaşırtmasın beni eğer şaşırtırsa canımı alsın daha iyi böyle durumlara düşmek istemem kızılbaşlılığı aleviliğe kara sürmek istemem

Seyduna
27.04.2007, 18:04
Bu sadece senin kisisel gorusun. Alevilik heryerde farkli farkli yorumlaniyor, bu da senin farkli yorumun. Tamam asimilasyon var ama sunu yapan bizden degildir onu eden bundan degildir gibi kisitlamalar yapamazsin..

Anatolianman
27.04.2007, 18:05

Çok şükür bu arkadaşlar asimile olmamışlar.
Söylenmesi gerekeni söylemişler. Altına imzamı atarım.

Vapurmania
27.04.2007, 18:12
Çok şükür bu arkadaşlar asimile olmamışlar.
Söylenmesi gerekeni söylemişler. Altına imzamı atarım.

Daha önceki yorumlarında milliyetçilik ve islamcılık yapıyordun hiç şaşırmadım sana göre Aleviler asimile olmuştur Müslümanlar normal.

Biz Aleviyiz inancımızı satmayacağız. İnadına Muharremi Hızırı Hıdırellezi kutlayıp orucu tutacağız. Korkudan, Tırsmakdan gidip Ramazan tutup Hacı hocaya yalakalık yapmayacağız. Toplum içinde Aleviyim demediğine eminim genelde böyle oluyor aslıdna itiraf edin sizleridne içinde Sunniye şirin gözükme çabası var. Bunun ileri aşamasında Sivasda insan yakan yobazlara kibrit vermekde gelecekdir.

Anatolianman
27.04.2007, 18:27
Daha önceki yorumlarında milliyetçilik ve islamcılık yapıyordun hiç şaşırmadım sana göre Aleviler asimile olmuştur Müslümanlar normal.

Biz Aleviyiz inancımızı satmayacağız. İnadına Muharremi Hızırı Hıdırellezi kutlayıp orucu tutacağız. Korkudan, Tırsmakdan gidip Ramazan tutup Hacı hocaya yalakalık yapmayacağız. Toplum içinde Aleviyim demediğine eminim genelde böyle oluyor aslıdna itiraf edin sizleridne içinde Sunniye şirin gözükme çabası var. Bunun ileri aşamasında Sivasda insan yakan yobazlara kibrit vermekde gelecekdir.

Ben ortaya yorumumu yazdım. Beyenmeyebilirsin.
benim için toplum içinde aleviyim demediğine eminim diyorsan haddini bil derim.

Vapurmania
27.04.2007, 18:29
Ben ortaya yorumumu yazdım. Beyenmeyebilirsin.
benim için toplum içinde aleviyim demediğine eminim diyorsan haddini bil derim.

Genel olarak bu fikirdekiler böyle yapıyor başka izahı olamaz işin ucu müslümanlaşmaya gider. sarık cüppeye kadar gider. kolay gelsin

Seyduna
27.04.2007, 18:30

Kimsenin Sunnilere sirin gorunme cabasi yoktur. Sirin gorunmek ihtiyaclari icin kimligini satan asagilik insanlara hastir. Eger Hacca gitmemi tavsiye ediyorsan saol kalsin, cunku onceden yazdigim mesajlari biraz arastirisan, benim ataist biri oldugumu goreceksin. Alevilik de Sunnilik de umrumda degil benim. Ama inanan insanlarla dalga gecilmesini yada sinirlandirilmasina karsiyim. Sunniler Alevilerin inanclarina saygi gostermiyor diye bar bar bagirirken, kalkmis kendi insanlarinizin kendin ic dunyalari ve inanclarini sinirlandiriyorsunuz. Ne farkiniz kaliyor bu sucladiginiz insanlardan? Hem kisitlama etiketleme yetkisini size kim verdi? 'Bana gore Aleviler kilmaz' de gec, kendi fikrin olarak kalsin. Namaz kilan, oruc tutan Alevi degildir diye birsey soylemeye yetkili bir insa degilsin, hos olsan da bu kimseyi baglamaz ya..

Vapurmania
27.04.2007, 18:34
Kimsenin Sunnilere sirin gorunme cabasi yoktur. Sirin gorunmek ihtiyaclari icin kimligini satan asagilik insanlara hastir. Eger Hacca gitmemi tavsiye ediyorsan saol kalsin, cunku onceden yazdigim mesajlari biraz arastirisan, benim ataist biri oldugumu goreceksin. Alevilik de Sunnilik de umrumda degil benim. Ama inanan insanlarla dalga gecilmesini yada sinirlandirilmasina karsiyim. Sunniler Alevilerin inanclarina saygi gostermiyor diye bar bar bagirirken, kalkmis kendi insanlarinizin kendin ic dunyalari ve inanclarini sinirlandiriyorsunuz. Ne farkiniz kaliyor bu sucladiginiz insanlardan? Hem kisitlama etiketleme yetkisini size kim verdi? 'Bana gore Aleviler kilmaz' de gec, kendi fikrin olarak kalsin. Namaz kilan, oruc tutan Alevi degildir diye birsey soylemeye yetkili bir insa degilsin, hos olsan da bu kimseyi baglamaz ya..

Kardeşim ateistsen bırakda biz Alevi olarak kalalım kimse bizi Müslümanlaştıramaz. Bizler kafa kesenlerden değiliz. Evet Namaz oruç tutan Alevi değildir ya asimile olmuş biridir yada inancını satan bir acizdir. Madem Alevi değilsin bizi Müslümanlaştıranlara destek olma... İslama ihtiyacımız yok piyonlarına da...

Anatolianman
27.04.2007, 18:41
işin ucu müslümanlaşmaya gider. sarık cüppeye kadar gider.
.
ne kadar vahim bir durum..... Bu cümle ironiktir, yanlış anlama kapasitesi olanlara duyrulur!
Alevilikten nasibini alan kişi karşısındakine bu derece saldırgan olmaz

Bak sen alevimisin değilmisin emin değilim ama benim Aleviliğimi sorgulayacak çapta olmadığın kesin. özellikle marksist sol materyalist görüşü benimsemiş alevi kökenli senin tarzında insanlar, baktılar ki marksizmde metafiziğe yer yok, Alevilik ise baştan aşağı metafizik. marksizm’le hesaplaşmadan Aleviyim diyebiliyorlar ve fakat kendi bireysel inancını sizin istemediğiniz yönde sergileyenleri asimile olmuş diye etiketleyebiliyorlar. Bu numaraları çok gördük. Zaman zamanda Aleviliğe islam dışıdır tanımlanması yapıyorsunuz ancak önünüze bir çok engel çıkıyor. Yazılı kaynaklar çıkıyor. Alevi halkının tepkisi çıkıyor. Fakat en önemlisi Hz. Ali’nin kendisi çıkıyor. Yani bu insanlarımızın müslüman olmadıklarını ispatlamaları için Hz. Ali’nin müslüman olmadığını ispatlamaları gerekiyordu ki kendilerini ve asıl niyetlerini deşifre etmemek için şimdilik bundan sakınıyorlar.

Hayatın anlamı nedir? Ölümden sonra bir var oluş var mıdır? Ölünce ne olacağız? Niye varım? Bu sorular metafiziğin konusudur. Bunu bilimle, sosyalizmle, benzeri dünyevi ideolojilerle halledemezsiniz. Aleviliğin özünde de bu vardır. Bütün dinî inançlar bu soruları cevaplamaya çalışır. Farklı sistematik cevaplar üretir. Farklılıklar da buradan kaynaklanır. Siz şimdi kendinizi tanımlayıp Aleviyim diyorsanız, birincisi Alevilere saygısızlık ediyorsunuz, ikincisi insanlığa saygısızlık ediyorsunuz.

PirO_62
27.04.2007, 19:28
Alevilik de namaz yok. Cem var.
Ramazan Orucu Yok. Hızır, Muharrem var.

Bunları hepimiz biliyoruz. Sanırım tepkiler Alevi değildir cümlesine.

Bunun kararı bize düşmez, eyvallah.

Lakin Asimile Olmuş demek için Ramazan Orucu tutması, Namaz kılması yeterli. Zorunluluk veya göze hoş görünme kelimelerini kabul etmiyorum. Alevi olmak ben Aleviyim demekle olmuyor. Aleviliği yaşamak önemli. Kalben deriz ya.

Tabi ben Kalben yaşıyorum diyerekte kaçmamak lazım.

Alevi isen kardeşim ;

Senin Cemin var Ne edersin Camide
Tutmazsın Muharremi Acı Yoksa Kalbinde
Hızır dır Yoldaş, Bilmesende Yatar Özünde
Kabeyi Sorarsan İnsan çıkar Aleviyim Dediğinde

PirO_62

ÇaKıL
27.04.2007, 19:29
Alevilik 12 İmam Orucu Hızır Orucu tutmakla olunsaydı keşke diyen çok tanışığım var.Ama nerde önce insan olacaksın ki alevide olabilesin.Alevi bile olamadan kendi yolundan şaşana kızıyorum.
Lafım ortaya herkes üstüne alınabilir.
Önce insan ol sonra öğrenirsin yolu erkanı orucu namazı.

serap_87
27.04.2007, 19:31
neden oruç tutanlar alevi olmasınlar.ben aleviliğimi her koşulda savunan biriyim ama her türlü orucumu da tutarım.ben aleviliğin içinde bunların olduğuna inanıyorum.Hz.Ali ye neden inanıyoruz o zaman o da namazını kılmış bir insandır.

ozanbaki
27.04.2007, 19:54
neden oruç tutanlar alevi olmasınlar.ben aleviliğimi her koşulda savunan biriyim ama her türlü orucumu da tutarım.ben aleviliğin içinde bunların olduğuna inanıyorum.Hz.Ali ye neden inanıyoruz o zaman o da namazını kılmış bir insandır.

Tamam Serap ne bagiriyorsun.git orucunu tut namazini kil,sana yapma diyenmi var.
Sen alevisin diye bütün aleviler ramazan orucumu tutsun, namazmi kilsin.Tutun,kilin hacca gidin önünüzde set kuran oldumu,yapmayin diyen oldumu.sirf geyik yapmak üzerede fikir beyan edilmez ki.
Hatta hizinizi alamadiysaniz bir alevide siz öldürün cennetin vizesi elinizde.gidip konsolosluk önlerinde sira beklemenizede gerek kalmaz.Zaten cennette yerleriniz hazirlanmis.

Haydaryiğit
27.04.2007, 22:44
Lise yıllarımda bazı yaşıtlarım oruç tutmadığımı öğrendikleri zaman bana da yöneltmişlerdi " Sen müslüman değil misin " sorusunu... Bunu duyduğum anda şu türküyü anımsıyorum. Dinime küfreden müslüman olsa diye bir laf var.

Ben hoca değilim muska yazmadım
Ben hacı değilim Arap gezmedim
Kuvvetliyi sevip zayıf ezmedim
Namussuza boyun büktüm ise yuh

Ne demek efendim bey ve amele
Fakir soymak yakışır mı kemale
Rüşveti hak bilip her dakka hile
Yapıp yapıp kafa çektim ise yuh

Bu kadar milletin hakkın alanlar
Onları kandırıp zevke dalanlar
Diplomayla olmaz hakim olanlar
Suçsuzun başına çöktüm ise yuh

Zina yaparlar,namazlarını bile kılmazlar,zekatlarını vermezler... kısacası her türlü kötü olan şeyleri yaparlar bir de Ramazan Ayı geldiğinde yardımseverlikleri tutar;kalkıp rahat yerlerinden bir de göstermelik yardım yaparlar (sanki yoksul diğer 11 Ayda yoksul değilmişte sadece bu ay geldiğinde hatırlanıyormuş gibi).
Bunlar sayılabilir... Siz önce İslam'ın o 5 şartını bile yerine getirmezken müslüman mı kesilirsiniz karşımızda...
diyorum...

Kimin nasıl olduğu ortadadır.
Bizim orucumuz Muharrem'dir,Hızır'dır ki bunlar Ramazan orucuna benzemez.

readme
27.04.2007, 22:51
Namaz kılıp oruç tutuyorsak ne diye alevilikten bahsediyoruz ki,bizden değildir tabiki..

evet. bende en çok bunu merak ediyorum..
oruç tutulur/tutulmaz o kişinin manevi sorumlulukları veya yetiştiği ortam ile alakalı unsurlardandır. her oruc tutan da sütten çıkmış ak kaşık değildir, oruc tutmayanlarda ötekileştirilecek insanlardan hiç değildir. benimde cahilane veya kötü çalışma koşullarından dolayı oruc tutmadığım günlerde oldu. fakat oruc tutamamanın burukluğunu hala üzerimde taşıyorum. fakat dinin bazı emirlerini inkar etmek birazda o dine savaş açmak gibi oluyor. geleneklerle biçimlenmiş ritüelleri/yaşadığı devletin anayasasını/toplum norm ve dünyevi kuralları inkar etmek gibi bi şey..

Erdem12
27.04.2007, 23:05
evet. bende en çok bunu merak ediyorum..
oruç tutulur/tutulmaz o kişinin manevi sorumlulukları veya yetiştiği ortam ile alakalı unsurlardandır. her oruc tutan da sütten çıkmış ak kaşık değildir, oruc tutmayanlarda ötekileştirilecek insanlardan hiç değildir. benimde cahilane veya kötü çalışma koşullarından dolayı oruc tutmadığım günlerde oldu. fakat oruc tutamamanın burukluğunu hala üzerimde taşıyorum. fakat dinin bazı emirlerini inkar etmek birazda o dine savaş açmak gibi oluyor. geleneklerle biçimlenmiş ritüelleri/yaşadığı devletin anayasasını/toplum norm ve dünyevi kuralları inkar etmek gibi bi şey..

Namaz kılmamak; Ramazan Orucu tutmamak; bir dine savaş açma anlamına gelmez. Böyle yorumluyorsanız, ki yorumlamışsınız; siz bayağı fanatik bir algıya sahipsiniz demekki!
Sonrasında yapmış olduğunuz işte ritüel ve anayasa ihlali yumuşatıcı tavrı da bir nevi örnekleme değildir; tersine, dayatmacı anlayışınızın göstergesidir!
Yaşanmamış-yaşanmayan bir şeyin inkarından da söz edilemeyeceği açıktır. Her anlayışın, dinin; mezhebin veya yolun anayasası kendincedir. Siz hak mezhep inanmışlığı ile totaliter algı geliştirmiş, taa buralara kadar vardırmışsınız olayı. Dolayısıyla, hak olduğunuza dair sarsılmaz inancınız, buna bağlantılı olan bir tür bağnaz dayatmacılığınız; makyajlı bir fanatizmin yansıması gibi durmuş...

murat222
27.04.2007, 23:12

alevilerin namaz kılanı asimile olmuştur demenin neresi sünnilere hakaret.önce kavramları araştır,öğren.tabiki namaz kılan alevi asimile olmuştur.önce sen git alevi kalanlara laf söyleyeceğine dinlere karşı bu kada saygılıysan asimilasyon çabalarına karşı olda sonra görelim.

readme
27.04.2007, 23:22
Namaz kılmamak; Ramazan Orucu tutmamak; bir dine savaş açma anlamına gelmez. Böyle yorumluyorsanız, ki yorumlamışsınız; siz bayağı fanatik bir algıya sahipsiniz demekki!
Sonrasında yapmış olduğunuz işte ritüel ve anayasa ihlali yumuşatıcı tavrı da bir nevi örnekleme değildir; tersine, dayatmacı anlayışınızın göstergesidir!
Yaşanmamış-yaşanmayan bir şeyin inkarından da söz edilemeyeceği açıktır. Her anlayışın, dinin; mezhebin veya yolun anayasası kendincedir. Siz hak mezhep inanmışlığı ile totaliter algı geliştirmiş, taa buralara kadar vardırmışsınız olayı. Dolayısıyla, hak olduğunuza dair sarsılmaz inancınız, buna bağlantılı olan bir tür bağnaz dayatmacılığınız; makyajlı bir fanatizmin yansıması gibi durmuş...

namaz kılmayan, oruc tutmayan kafirdir demedim. hatta hiç kimseye kafir dir demedim. ''kafir'' kelimesi ni kullanmadım. evet cephe almak savaşımdır çünkü inkarla oruc tutanların manevi sınırlarına girilmek isteniliyor ve kavramın kendisini bulduğu açıklamada dışlanılmaya çalışılıyor. bunun dindeki adı cebirdir (yani sınırlar psikolojisini zorlamadır)
inkar; varolan bir şeyin olmadığını iddia etmektir. bu bir suç olabilir, bir hata olabilir. fakat oruc un hemen hemen ahlaki anlayışları içinde barındıran bütün din ve din ler içinde kümelenmiş mezheblerin içinde bir emir olduğunuda iyi biliyoruz. nitekim aleviliktede oruc var.. yani alevi olsam kesinlikle o orucu tutmaya çalışırdım.. ramazan orucunu tenkid edip 12 imamlar orucunu tutan varsa eteğinden tutmayı istiyorum. ondaki gizemi ve dinsel derinliği anlamak içinde bir hayli metafizksel enerji harcayacagımı umuyorum.
bence siz beni algılamaya çalışmaktansa tartışmalara ideolojik değilde dinsel bakın çünkü tartışmanın kavramsal boyutu tümüyle din minvali üzerinedir. entelektüel yargılamalarınız ve/veyahut ruhsal yargı yöntemleriniz ne dinsel nede bilimsel. objektif hiç değil ve yargı! lar hiçte yerini bulmuyor inanın.

vitamin
27.04.2007, 23:28
ne alakası var ya ramazan orucu tutan alevı olamazmıs bu yazıyı yazan sahsa mı kalmıs buu elestırmek ona mı kalmıs kımın alevı kımın sunni olduğunu ayırmak
bn ramazanda oructa tuttum cumaya da gıttım ben şimdi alevi değil miyim saçmalık eğer dedıgı dogruysa alevılık muslumanlık dısı ne oldugu bılınmeyen bıseydır tanım bıle koyamazsın alevılıkte muslumanlıgın ıslamın bir parçasıdır ayrı tutamazsın

rockçı turna
27.04.2007, 23:38
ne alakası var ya ramazan orucu tutan alevı olamazmıs bu yazıyı yazan sahsa mı kalmıs buu elestırmek ona mı kalmıs kımın alevı kımın sunni olduğunu ayırmak
bn ramazanda oructa tuttum cumaya da gıttım ben şimdi alevi değil miyim saçmalık eğer dedıgı dogruysa alevılık muslumanlık dısı ne oldugu bılınmeyen bıseydır tanım bıle koyamazsın alevılıkte muslumanlıgın ıslamın bir parçasıdır ayrı tutamazsın

arkadasım camiye gitmek ve ramazan da oruc tutmak alevikteki geleneksel inancın dısındadır.yani ne senin deden ne de onun dedesi %99 bunları yapmamıstır.ama sen yapmıssın; eger bunu içinden gelerek yaptıysan sana kimsenin bir sey demeye hakkı yok. bir kiliseye gidip mum yakmandan farksız bir sey bana göre. hak kabul etsin.

fakat;

ne senin ''hayır bende müslümanmı öyle ise namazda kılarım ramazanı da tutarım '' demen doğrudur ne de birilerinin cıkıp sen bunları yaptıgın için alevi değilsin diye adeta fetva vermeleri doğrudur!!!

ForZaSLaN
27.04.2007, 23:40
Alevilikte dayatma yokdur diyorsak oruç tutmama diye bir dayatmada olamaz."Oruç tutan alevi değildir" demek bence çok yanlıştır.

Erdem12
28.04.2007, 00:10
namaz kılmayan, oruc tutmayan kafirdir demedim. hatta hiç kimseye kafir dir demedim. ''kafir'' kelimesi ni kullanmadım. evet cephe almak savaşımdır çünkü inkarla oruc tutanların manevi sınırlarına girilmek isteniliyor ve kavramın kendisini bulduğu açıklamada dışlanılmaya çalışılıyor. bunun dindeki adı cebirdir (yani sınırlar psikolojisini zorlamadır)
inkar; varolan bir şeyin olmadığını iddia etmektir. bu bir suç olabilir, bir hata olabilir. fakat oruc un hemen hemen ahlaki anlayışları içinde barındıran bütün din ve din ler içinde kümelenmiş mezheblerin içinde bir emir olduğunuda iyi biliyoruz. nitekim aleviliktede oruc var.. yani alevi olsam kesinlikle o orucu tutmaya çalışırdım.. ramazan orucunu tenkid edip 12 imamlar orucunu tutan varsa eteğinden tutmayı istiyorum. ondaki gizemi ve dinsel derinliği anlamak içinde bir hayli metafizksel enerji harcayacagımı umuyorum.
bence siz beni algılamaya çalışmaktansa tartışmalara ideolojik değilde dinsel bakın çünkü tartışmanın kavramsal boyutu tümüyle din minvali üzerinedir. entelektüel yargılamalarınız ve/veyahut ruhsal yargı yöntemleriniz ne dinsel nede bilimsel. objektif hiç değil ve yargı! lar hiçte yerini bulmuyor inanın.

Sizin kafir dediğinizi iddia eden yok; kafiri de nereden çıkardınız?

Tartışma, metafizik dayatmaya kadar gidebilen, "bükemediğin bileği bari eğ-sonra bükersin" yönteminin bir biçimine dönüştürülme taktikselliğine, tarafınızca götürülmeye çalışılıyor...

Alevilikte oruç var,farklı gerekçeleri olan bir oruçtur bu, ayrıca bunun da kısmen metafizik, önemli bir oranda sembolik boyutu var, bu ayrı bir konudur, yeride bu topik değildir!

Sonuçta bazılarınca ve sizin tarafınızdan dayatılmaya çalışılan, önce Sünnilik, o da sonuç vermiyorsa (her ne kadar yanlışsa da veya efendim bu yanlışa hiç te saygı duymuyorsak ta; efendim bari kendi metafiziğinizi yaşamalısınız) falan tarzında, metafizik empozasyon anlamındaki din olgusudur...Ben bu yöntemin pekte saygı içermediğini-içeremeyeceğini ayrıca belirtmeliyim...

Yargılarım demokratlık ve "saygı isteyen" ve içeren temelden kaynaklıdır; dolayısıyla, sosyolojik tahlile-psikolojik tahlile dayalı; yoğun objektivite içeren; bilimsel kaygıları ön planda olan analizler içermektedir...
Sizin, sloganik bir biçimde, tahlillerime ve yargılarıma "bilimsel değildir" demeniz; pek birşey değiştirmemektedir. Güneş balçıkla sıvanamaz; bilimsel olan da, sübjektif tepkilerle bilimsel olmaktan alıkonamaz!
Dinciliğin karşısında, dinsel boyutu da vardır analizlerimin (dinlerin doğasını iyi tanımaktan kaynaklı olarak), ancak dinciliğin sübjektif dayatmacılığını dıştalayan tarzda ve tanımaktan kaynaklıdır. Ayrıca, dayatmacı olmayanlara saygı duyan bir temel çıkışlıdır bu anlayışım...
Ayrıca yargılarım, genel geçerliğin nüvelerini taşımakta olup; her türden egemen dayatmacılığına karşı özgünlüğü savunan, genel bir duruştan temellenmektedir...

Nesimi
28.04.2007, 01:24
Alevilikte dayatma yokdur diyorsak oruç tutmama diye bir dayatmada olamaz."Oruç tutan alevi değildir" demek bence çok yanlıştır.

dayatma yok demek kendi inancını bırakıp başka ibadetler peşinde koşmak değildir emin ol Ramazanda oruç tutan yada bunun ileri aşaması olan Camide namaz kılan Aleviler kalkıpda ne Muharremde ne Hızır için oruç tutmamışlardır. Varsada enderdir.

Önemli olan korkulduğu için, bazı tereddütler olduğu için, çıkar amaçlı gidip Alevilikde olmayan ritüelleri gerçekleştirenleri uyarmakdır. Bunu yapanlar Korktukları ve çevreye şirin gözükme telaşında oldukları için yapıyorlar. Aleviliğin tüm herşeyine sahip çıkıp isterlerse ramazanda oruç tutabilirler veya kilisede mum yakabilirler bu ayrı bir konu ancak burda önemli olan Aleviliği bir kenara itip korkudan, çevreye şirin gözükme telaşından gidip Sunni ritüellerini uygulamakdır ve bu oldukça yanlış , Aleviliğe zarar vericidir.

vitamin
28.04.2007, 01:32
arkadasım camiye gitmek ve ramazan da oruc tutmak alevikteki geleneksel inancın dısındadır.yani ne senin deden ne de onun dedesi %99 bunları yapmamıstır.ama sen yapmıssın; eger bunu içinden gelerek yaptıysan sana kimsenin bir sey demeye hakkı yok. bir kiliseye gidip mum yakmandan farksız bir sey bana göre. hak kabul etsin.

fakat;

ne senin ''hayır bende müslümanmı öyle ise namazda kılarım ramazanı da tutarım '' demen doğrudur ne de birilerinin cıkıp sen bunları yaptıgın için alevi değilsin diye adeta fetva vermeleri doğrudur!!!

bende onu demeye çalışıyorum bu tür şeylerde herkes bilirkişi kesiliyor

murat222
28.04.2007, 02:15

arkadaşım senin sadece kökeninde alevilik kalmıştır.namaz kılan,ramazan orucu tutan biri alevi olmaz.bir şii bile sünninin camisine gidip namaz kılmazken ,alevilikte olmayan namazı kılan biri alevi demesin kendisine.bu çevreye şirin gözükmenin,asimilasyonun ürünü.namaz kılan alevi ne cemi nede muharremi bilir.ikisinide yaparım derse kafası karışmış ama zamanla sünniliğe tam geçecek,arada kalmış biridir.

Nesimi
28.04.2007, 02:20

Şii camisine gitseniz gam yemeyeceğim.

vitamin
28.04.2007, 02:26
herşeye eyvallah diyebilirim ama şu sunnilere şirin görünme lafı çok enterasan ya yapanla olabilir ama ben o amaçla yapmadım kendi isteğimle gittim
öyle direkman sen asimile olmuşsun falan yanlış gerek yok
bunun kararını vermek size ya da bana düşmez bırakın insanlar istedikleri gibi yaşasınlar 23nisanda insanlar kiliseye gidip dua ediyorlar dilek diliyorlar ki ordakilerin nerdeyse hepsi müslüman o zaman derim bende müslümanın kilisede dilekle ne işi var camisine gitsin
konu dallı budaklı bi konudur uzar gider...

efkeriliercan
28.04.2007, 10:01
bu konuya bukadar ilgi beklemıyordum acıkcası herkese tşkler...

Seyduna
28.04.2007, 10:19
alevilerin namaz kılanı asimile olmuştur demenin neresi sünnilere hakaret.önce kavramları araştır,öğren.tabiki namaz kılan alevi asimile olmuştur.önce sen git alevi kalanlara laf söyleyeceğine dinlere karşı bu kada saygılıysan asimilasyon çabalarına karşı olda sonra görelim.

Sunnilere hakaret nerden cikti? Bence tek mesaj uzerinden hareket etme saglikli yorumlar yapmak isitoyrsan. Ben neden yazmisim onu oku ondan snra yorumunu yap. Eger yazdiginin dikkate alinmasini istiyorsan tabiki. Kavramlar konusunda ise yanlis kisiye oneri sunuyorsun. Sonuc olarak burda su Alevidir bu Alevidir diye tipki sunniler gibi kurallar koyup ahkam kesiyorsunuz. El oglu cikmis Basbakanini, Cumhurbaskanini kendi eliyle seciyor bizim burda yaptigimiz ise bak. Boyle bos tartismalarla zaman kaybetmeye ne kadar da merakliyiz. Zaten yapabilgimiz tek sey bu. Tartismak. Ben daha fazla uzatmak istemiyorum konuyu. ISteyen Alevi olsun isteyen sunni. Insanlarin dini beni ilgilendiren birsey degil.

readme
28.04.2007, 11:19
Sizin kafir dediğinizi iddia eden yok; kafiri de nereden çıkardınız?

Tartışma, metafizik dayatmaya kadar gidebilen, "bükemediğin bileği bari eğ-sonra bükersin" yönteminin bir biçimine dönüştürülme taktikselliğine, tarafınızca götürülmeye çalışılıyor...

Alevilikte oruç var,farklı gerekçeleri olan bir oruçtur bu, ayrıca bunun da kısmen metafizik, önemli bir oranda sembolik boyutu var, bu ayrı bir konudur, yeride bu topik değildir!

Sonuçta bazılarınca ve sizin tarafınızdan dayatılmaya çalışılan, önce Sünnilik, o da sonuç vermiyorsa (her ne kadar yanlışsa da veya efendim bu yanlışa hiç te saygı duymuyorsak ta; efendim bari kendi metafiziğinizi yaşamalısınız) falan tarzında, metafizik empozasyon anlamındaki din olgusudur...Ben bu yöntemin pekte saygı içermediğini-içeremeyeceğini ayrıca belirtmeliyim...

Yargılarım demokratlık ve "saygı isteyen" ve içeren temelden kaynaklıdır; dolayısıyla, sosyolojik tahlile-psikolojik tahlile dayalı; yoğun objektivite içeren; bilimsel kaygıları ön planda olan analizler içermektedir...
Sizin, sloganik bir biçimde, tahlillerime ve yargılarıma "bilimsel değildir" demeniz; pek birşey değiştirmemektedir. Güneş balçıkla sıvanamaz; bilimsel olan da, sübjektif tepkilerle bilimsel olmaktan alıkonamaz!
Dinciliğin karşısında, dinsel boyutu da vardır analizlerimin (dinlerin doğasını iyi tanımaktan kaynaklı olarak), ancak dinciliğin sübjektif dayatmacılığını dıştalayan tarzda ve tanımaktan kaynaklıdır. Ayrıca, dayatmacı olmayanlara saygı duyan bir temel çıkışlıdır bu anlayışım...
Ayrıca yargılarım, genel geçerliğin nüvelerini taşımakta olup; her türden egemen dayatmacılığına karşı özgünlüğü savunan, genel bir duruştan temellenmektedir...

allah aşkına ben kimimki sünniliği dayatayım. bu sünnilik kült veyahut hayat mı olmaya başladı?..
hem beni tanımıyorsun, evhamlarına göre konuşuyorsun. yani sadece düşüncelerimi aktarıyorum..

cicim
28.04.2007, 11:37

Size bir soru sormak istiyorum.Namazınızı kılmıssınız orucunuzu tutmuşsunuz size kalmış birşey bu.Alevisiniz pekala ceme gidip onikimam yasını tutup hızır orucunu tutuyormusunuz?

Biz sunnilerin yaptıklarını yapasak nerde kaldı bizim aleviliğimiz.Yapın yada yapmayın beni ilgilendirmez.İş aleviyim demekle olmuyor.İcraat lazım...

murat222
28.04.2007, 13:23
Sunnilere hakaret nerden cikti? Bence tek mesaj uzerinden hareket etme saglikli yorumlar yapmak isitoyrsan. Ben neden yazmisim onu oku ondan snra yorumunu yap. Eger yazdiginin dikkate alinmasini istiyorsan tabiki. Kavramlar konusunda ise yanlis kisiye oneri sunuyorsun. Sonuc olarak burda su Alevidir bu Alevidir diye tipki sunniler gibi kurallar koyup ahkam kesiyorsunuz. El oglu cikmis Basbakanini, Cumhurbaskanini kendi eliyle seciyor bizim burda yaptigimiz ise bak. Boyle bos tartismalarla zaman kaybetmeye ne kadar da merakliyiz. Zaten yapabilgimiz tek sey bu. Tartismak. Ben daha fazla uzatmak istemiyorum konuyu. ISteyen Alevi olsun isteyen sunni. Insanlarin dini beni ilgilendiren birsey degil.

merak etme sen senin yazılarını gayet iyi okudum.dikkate alıp almaman hiç de önemli değil.kim kurallar kuruyor ya.sen kendi inancında olmayan ibadetleri yap sonra aleviyim de ve buna tepki gösterenleride kural koyuyor,saygısızlık yapıyor diye eleştir.aleviliğin asimilasyonu,zorunlu din dersleri,diyenete mecburi vergi vermemiz bunlar seni ilgilendirmiyorsa,(kaldıki bie aleviniin sünnileşmesindeki en temel öğelerdir bunlar) bana dokunmayan yılan bin yaşasın diyenlerdensin.bu tartışma ayrıca boş tartışma değil aksine ülkedeki dinciliğin yükselmesinin sonuçlarındandır.bundan da en çok etkilenen alevilerdir.

aliaybars
28.04.2007, 14:33
dikkat ettim de bir alevi-sunni ikilemidir almış başını gidiyor.sen sünnileşmiş,asimile olmuş,müslümanlaşmışsın şeklinde bazı komik ithamlar geliyor.alevi ve sunniler hep birbirlerini farklı kılan özellikleriyle veriliyor ve bu da tarihsel uzlaşmazlığı daha da derinleştiriyor.bizi birbirimizden ayıran şeyleri üzerine basa basa söylemek yerine neden daha kamil davranıp benzer yanlarımızı keşfetme gayretini gösteremiyoruz.kimse mutlak doğru ya da yanlış değildir.Allah katında üstünlük ancak takva iledir.Allah'ın kimsenin ibadetine ihtiyacı yoktur,ibadet Allah rızası için yapılır ve sosyal yaşamda insan ilişkilerini düzenler,ahlak ve terbiyeyi geliştirmeye yardımcı olur.eğer kişi inancı,adı her ne olursa olsun;alevi,sunni,ortodoks,katolik,protestan,budis t vs...,bunları sağlıyor ve insana hayatı ve insanları sevdirebiliyorsa Hak yoldur.Ama elbette her dinin ya da inanışın belli rituelleri,kalıplaşmış ibadet şekilleri olabilir,ki bu ibadetler de aniden gökten inme bir sebeple inmediğine göre,belli dayanak noktalarından hareketle gelişmişlerdir.dolayısıyla malum konumuzda da alevi inancımızda neden Ramazan orucunun yer almadığı hem tarihsel hem de nedensel boyutlarıyla yanıtlanmalıdır.cahilliğimi affedin ama ben şahsen Hz Muhammedin yahut Hz Ali nin Ramazan ya da Muharrem orucuna bakışlarını bilemiyorum.Gerek Kuran dan gerekse inancımızın özü olan Muhammed Ali den ispatlarla oruca dinsel yanıt vermeye çalışınız.ben şu hususta kendim böyle bir ispat vermeyi çok isterdim ama henüz konuya yüzde yüz vakıf olamamamdan ötürü yanlış ve yanıltıcı cevap yazmak istemiyorum çünkü nesnel olmaktan uzak olacaktır.kendimce elbette oruç konusunda belli bir mantalitem var ama konuya vakıf arkadaşlardan daha sağlıklı yorumlar gelecektir kanısındayım...
sağlıcakla kalın...

serap_87
28.04.2007, 18:51
Tamam Serap ne bagiriyorsun.git orucunu tut namazini kil,sana yapma diyenmi var.
Sen alevisin diye bütün aleviler ramazan orucumu tutsun, namazmi kilsin.Tutun,kilin hacca gidin önünüzde set kuran oldumu,yapmayin diyen oldumu.sirf geyik yapmak üzerede fikir beyan edilmez ki.
Hatta hizinizi alamadiysaniz bir alevide siz öldürün cennetin vizesi elinizde.gidip konsolosluk önlerinde sira beklemenizede gerek kalmaz.Zaten cennette yerleriniz hazirlanmis.

ben oruç tutuyorum diye alevi mi öldürenlerden oluyorum.muharrem orucunu da tutuyorum o zaman ne olmalıyım?ben bütün aleviler bunu yapsın gibi bir cümle kurduğumu hatırlamıyorum sizde yazdıklarımı görüp anlıyorsunuzdur umarım.ben cennete giderim diye oruç tutmuyorum ozaman muharrem de tutmayayım.siz muharrem orucunu bir çıkarın olduğu için mi tutuyorsunuz yani alevilik budur diye mi tutuyorsunuz.lütfen üslubunuza dikkat edermisiniz?siz fikirlerinizi beyan ettiğinizde boş olduğunu düşündüren biri oldu mu?lütfen düzgün cümlelerle dile getirin düşüncelerinizi.

readme
28.04.2007, 22:24
ramazan orucu farklı platformda irdelenebilinir. fakat mutlak manada insanlık için oruc gibi bir ibadet şekli vardır. ''aleviler oruç tutmaz'' deyimide tamamen dayatma güdülüdür. fakat biz arzedince ya şeriatçi oluyoz, ya faşist yada asimilasyoncu oluyoruz !.. neyse buda ayrı bir mevzu

oruç umumi manada hz adem den, hz peygambere kadar gelmiş ve hz muhammedden de günümüze kadar, günümüzdende kıyamete kadarda sürecek bir ibadettir. sadece aç kalma değildir.

değerli ''alevikızı'' rumuzlu üye arkadaşımız aslında çok önemli bir mevzusal duruma parmak bastı. ''inancın bedensel sağlığı da etkilediği'' yönünde bir örnek verdi farkında olmadan. bütün kod ve elementleriye o nun inancı alevilikle biçimlenmiş. muharrem orucu tuttuğunda sağlığı düzeliyor, ramazan orucu tuttuğunda ise bozuluyormuş. inanırım.. (inanç ve ibadetlerin sağlığı etkilediği artık bilimsel veri değil bir gercek olmuştur) aynı şekilde yuzyıllardan beri gelen inançların alışkanlığa dönüşmüş ve ruhtaki enerji ile bütünleşmiş halidir bu arkadaşın yapısı. kimse bana bir budistin oruc tutuş şeklini tutturamaz mesala. bana öyle geliyorki; ''ramazan orucu tutmayın'' diyen arkadaşlar gercekte bütün orucları tutmayın demek istiyor. bilinçaltlarının bir düzeyinde yatan niyet bu. eğer hoşgörülü olsalar idi 12 imamlar orucu veya atalım oruc olmasın;aleviliği ilgilendiren bütün itikadi meselelere parmak basar ve ibadetler konuşuluyor olurdu burada..

nasıl müslüman namaz kılar ve namazı 5 vakte uyarlamaz, ve namaz kılarken ibadet olduğunu düşünür o nedenle namaz kılarsa öylede oruc tutar. namaz kılmanın sınırı yoktur herkes gönlüyle, gönlünün derinliği nispetinde rab bine kulluğunu taktis eder. aynen oructa böyledir. oruc tutmanın da (ifrade kaçmıyacak şekilde) sınırsız şekilleri vardır ve rabbi hatırlatıyorsa o oructur. alevilikteki oruc larıda bu bağlamda inançsal bazda görmek istiyoruz.

rap kul u için neyi öngörmüşse bu dünyevi hayattaki iradeyi terbiye ve uyum için istemiştir.

vitamin
29.04.2007, 00:54
ne güzel yazmışsın anlatmak istediğimi daha iyi yorumlamışsın aramızda çok derin tarih bilgisine sahip olan ve herşeyi çok iyi bildiğini sanan arkadaşlarımız var onların dediği doğrudur onlar diyorsa vardır biri bişey yazar yazdığı normal bişey olsada altında belli adamların teşekkürleri var fikirlere saygının en çok olacağı yer burası olması gerekirken bazı çok bilmişler kendileri gibi düşünmeyenlere direkman saldırıda bulunuyorlar herkes istediğini yaşar arkadaşlar ben en son 2yıl önce bir cuma ya gittim niye sunnilere yaranmak için mi hayır allaha dua etmek içindi bu beni mutlu etti huzurlu oldum
islamın şartlarından biride namaz kılmak değil mi ,alevilikte namaz yoktur diosak o zaman alevilik müslümanlıkla alakası yoktur dememiz gerekir ben namazda kılarım oruçta tutarım aleviliğin gereklerini de yerine getiririm hayat benım degıl mı hesabını ben vercem konu açılmıs fıkrımızı belırtıyoruz saygı duyulcagına oylesın boylesın denıyor ınsanları yargılamak onların ne oldguuna karar vermek bize mi düşer
öyle diyorsanız islamıforumdan farkı kalmaz buranın
saygılar...

rinda
29.04.2007, 00:56
Oruç; nefese hakim olup kontrol altına almaktır...
Günlük hayatta Bunu başarabiliyorsan zaten oruc tutuyorsun demektir..
maddi durumu iyi olmayanlar zaten her zaman oruç tutuyorlar.

Alevilik Sünnilikten ayrı bambaşka bir yoldur.ayrı inaç ve ibadeti vardır..
Eğer bir Alevi ben ramazan orucu tutuyorum diyorsa,
tarihine ve Bu uğurda savaş vermiş ölmüş insanlara ihanet etmiş olur..
ramazan orucu tutan bir alevi, alevimidir değilmidir;
o artık oruç tutan Alevinin kendi vicdanına kalmış bir şeydir.
Ben tutmuyorum.. zaten tutuyorum desemde alevi olduğum için buna kimse inanmaz..

halitseyfi
29.04.2007, 01:21
Ben oruç tutumuyorum, hiçte tutmadım. Ne alevilikten koptum nede nefsimi eğitimden geri kaldım. Ben yine aleviyim, hepte alevi kalacam.

Oruç tutan canlarda alevilikten men olacak diye brşey yoktur. Olamaz. Olmamalı.

Çevremde ve ailemde Muharrem ayında veya ramazanda oruç tutanlar çokca var. Oruç tutmayanda bolca var. Ne tutanın değiştiğini nede tutmayanın değiştiğini gördüm.

Yanlız Alevi isek ibadet aşamasında önceliği Alevi ibadetlerine vermeliyiz. Aleviliğimizi olanca güçümüzle yaşamalıyız. Bunu yapmadığımız zaman, sünni ibadetlere öncelik verdiğimiz zaman emin olunki yarın kendimizi, çocuklarımızı artık alevi olarak görmemiz mümkün olmayacaktır. Yani asimile başarılı olmuş olacaktır.

rinda
29.04.2007, 02:19
ne güzel yazmışsın anlatmak istediğimi daha iyi yorumlamışsın aramızda çok derin tarih bilgisine sahip olan ve herşeyi çok iyi bildiğini sanan arkadaşlarımız var onların dediği doğrudur onlar diyorsa vardır biri bişey yazar yazdığı normal bişey olsada altında belli adamların teşekkürleri var fikirlere saygının en çok olacağı yer burası olması gerekirken bazı çok bilmişler kendileri gibi düşünmeyenlere direkman saldırıda bulunuyorlar herkes istediğini yaşar arkadaşlar ben en son 2yıl önce bir cuma ya gittim niye sunnilere yaranmak için mi hayır allaha dua etmek içindi bu beni mutlu etti huzurlu oldum
islamın şartlarından biride namaz kılmak değil mi ,alevilikte namaz yoktur diosak o zaman alevilik müslümanlıkla alakası yoktur dememiz gerekir ben namazda kılarım oruçta tutarım aleviliğin gereklerini de yerine getiririm hayat benım degıl mı hesabını ben vercem konu açılmıs fıkrımızı belırtıyoruz saygı duyulcagına oylesın boylesın denıyor ınsanları yargılamak onların ne oldguuna karar vermek bize mi düşer
öyle diyorsanız islamıforumdan farkı kalmaz buranın
saygılar...

hayat senin hayatın ama bir çelişki içerisinde kalmışsın..bunun bir ortası mutlaka olmalı. çünkü ikiside apayrı bir yoldur.sen hala bunun farkında değilsin.
ben cemevine gittğimde kendimi inanılmaz huzurlu hissediyorum..başka bir yerde gitme ihtiyacı duymuyorum..
Gerçeğe HÜ!

http://www.youtube.com/watch?v=Ft1G28KJXnA

Şoreş
29.04.2007, 02:36
Arkadaşlar Oruç tutmak, bir saat aç kalıp, hemen ardından yemek için yollarda, Trafiklere neden olmak, Trafiklerde kavga etmek, tartışmak değildir.
Oruç Nefre hakim olma Dersidir.. Amacı budur..
İnsan Nefsine hakim olmak için bazı lükslerini kısar mesela.. Buda Oruçtur.. Çünkü İnsan kendi Nefsini kontrol altına almaya çalışır..

Ramazan Sünnilerindir..
Bizim Orucumuz Nefsimize hakim olmaktır..

Oruç Nefse hakim olmaktır
Ramazanda tüm yollar Trafik
Oruç Nefse Meydan okumaktır
Ramazanda Çadırlar Trafik :D

Ramazan gelir sevinirler
Ramazan biter kabuklarına çekilirler
Tüm günler çöpe gider Ramazan kıymete biner
İnsanlar birtek Ramazanda aç değil kim bilebilir :D

30 gün aç kalmış, sonraki gün Günah başlar
Hergün Allahın der, Mübarek ay Ramazan diyip çelişkiye düşer,
Birkaç Milyon zekatla Müslüman gezilir
Parasızlık Ramazana Ayına has değil kim bilebilir :D

vitamin
29.04.2007, 02:44
hayat senin hayatın ama bir çelişki içerisinde kalmışsın..bunun bir ortası mutlaka olmalı. çünkü ikiside apayrı bir yoldur.sen hala bunun farkında değilsin.
ben cemevine gittğimde kendimi inanılmaz huzurlu hissediyorum..başka bir yerde gitme ihtiyacı duymuyorum..
Gerçeğe HÜ!

zaten bı sız herseyın farkındasınız bı sız herseyı bılıyorsunuz
ben fıkrımı yazdım ne olmus yanı cumaya gıttıysem yada oruc tuttuysam
bnde dıyorum oruc tutmak 12saat ac kalıp onun dısında herturlu ıcraatı yemek degıldır,ama ben allaha ıbadet edıyorum yanı namaza nıye gıdım ben camıye gıttıysem alevı oldugumdan degıl müslüman olduğumdan gittim hemen başlamayın sen özünü kaybettin asimile oldun falan ben size bişey diyor muyum

sivaslı_sevda
29.04.2007, 03:02
Arkadaşlar Oruç tutmak, bir saat aç kalıp, hemen ardından yemek için yollarda, Trafiklere neden olmak, Trafiklerde kavga etmek, tartışmak değildir.
İnsan Nefsine hakim olmak için bazı lükslerini kısar mesela.. Buda Oruçtur.. Çünkü İnsan kendi Nefsini kontrol altına almaya çalışır..

Ramazan Sünnilerindir..

Ramazan gelir sevinirler

Tamamen katılıyorum kardeşim yine döktürmüş birsey eklemeye gerek kalmamış :D :yawn:

readme
29.04.2007, 11:34

Alevilik Sünnilikten ayrı bambaşka bir yoldur.ayrı inaç ve ibadeti vardır..
Eğer bir Alevi ben ramazan orucu tutuyorum diyorsa,
o artık oruç tutan Alevinin kendi vicdanına kalmış bir şeydir.
Ben tutmuyorum.. zaten tutuyorum desemde alevi olduğum için buna kimse inanmaz..

hadi ya diyet mi yapıyoruz. ego ile sinir sistemi bileşimlerini, hucrelerin gelişim haraketine kadar farkında olmalıyız. bu bence oruç ibadetiyle mümkün olabiliyor. sosyal yönlere etkilerini saymıyoruz.

bu bağlamda en iyi orucu tutanlar.
dünyada 0 beden furyasına kapılanlar olmalılar..
ve tarihte ataların kimin için savaştı. hz ali için. hz alinin mucadelesi neydi peygamber sünnetinin ciddi ve gercek manada yaşatılmasıydı.

aliaybars
29.04.2007, 13:09
internetten bulduğum,bir talibin malum konumuz üzerine nacizane yorumu,paylaşmak zaruretini hissettim:

Değerli canlar, cümlenizi aşkı muhabbet ile selamlıyorum.
Sözlerime bir dörtlük ile başlamak istiyorum:

Eğer tutamazsam her daim oruç
Senede bir ay aç tutsam ki ne fayda
İnsanlıkla doyurmazsam özümü
Midemi iftarda doyursam ki ne fayda…

Canlar, orucun Arapça kelime karşılığı, “savm ve siyam” olarak geçer. Savm; hareketsiz kalmak, susmak anlamındadır. Kuran, savm kelimesinin, oruç tutmak ve susmak anlamında iki şekilde kullanıldığını işaret eder. Kişi aklen, fikren, ruhen ve bedenen oruçlu ise, bizim o kişiye eyvallahımız vardır. Orucu sadece açlık olarak algılayan bir kişi, orucun asıl vasvına eremeyip kötü fiillerden uzaklaşamayan bir kişi, aç kalarak bedenine eziyet etmiş olur. Yada diğer bir deyişle, yarım iman etmiş olur.

Cenabı Hakk, Kuran’da "Biz her ümmet için ayrı bir yol şekli öğrettik" diyor. Bu ayetin güzelliğine bakın. Ne diyoruz; 72 millet var, demek ki her milletin kendine özgü ibadet şekli olmalı. Çünkü Allah öyle buyuruyor. Eğer yüce yaratıcı istese idi her millete aynı ibadeti öğretirdi. Herkes aynı şeyleri yapardı. Öyle ise, insanları yaptıkları ibadetlerden ötürü hakir görmemek gerekir. Bırakın efendim, isteyen istediği gibi ibadetinin gereğini yapsın. Senin ibadetin yanlış, benimki doğru demek, Allah’ın emrine karşı çıkmak demektir.

Tüm bu açıklamalardan sonra, gelelim Ramazan orucuna; tutan canlara ibadetlerinin hayırlara vesile olmasını dilerim. Bu yazımda kimsenin ibadetinin doğruluğunu veya yanlışlığını yargılamak gibi bir telaşım yok, aslada olamaz. Herkese saygımız var, tek istediğimiz şey bizim duyduğumuz saygının bir nebzesinin de bize duyulmasıdır.

Ramazan orucu ile ilgili tek bir ayet vardır, o da Bakara suresi 185. ayettir: Bu ayette şöyledir: "Ramazan öyle bir aydır ki Kuran o ay içerisinde indirilmiştir.O Kuran ki doğru yolun apaçık inandırıcı belgelerini taşıyıcıdır, doğru ile eğriyi ayırt edicidir. Öyleyse içinizden bu aya erişenler oruç tutmalıdır. Hasta olanlarla yolculuk edenler için tutmadığı günü daha sonra kaza etmelidir. Allah size kolaylık göstermek ister, yoksa güçlük göstermek istemez. Bu da o günü tutmanız, sizi doğru yola ilettiğinden dolayı Allah'ı ululamanız, ona şükretmeniz içindir."

Bu ayet dışında Ramazan orucunun zikredildiği tek bir ayet yoktur. Ama gelin görün ki, Bakara suresi ayet 183. ayette Ramazan ayının R' si dahi geçmezken; Türkçe meallerde Ramazan orucu olarak vurgu yapılmıştır. Şimdi Bakara Suresi 183. ayete bakalım: “Ey iman edenler! Oruç, sizden evvelkilere farz kılındığı gibi, sizin üzerinize de farz kılındı. Bu sayede korunmanız umulmaktadır.” Ama gelin görün ki, Türkçe meallerde “Ey iman edenler! Sizden evvelkilere farz kılındığı gibi, sizin üzerinize de Ramazan orucu farz kılındı. Ta ki günahlardan sakınasınız.” Diye geçer. Arapça’sında Ramazan ismi geçmezken, orucu meşrulaştırmak için, Allah’ın kelamına kalem katmak Müslümanlık mıdır? Eğer o ayette Ramazan orucu vurgulanacak olsaydı, Cenab-ı Hakk kendisi Yüce kitabına yazdırırdı.(Ve ayetlerin geliş sırası, birçoğunun sandığı gibi değildir. Örneğin; Bakara Suresi 47. ayetin ardından 48. ayet gelmemiştir, başka bir surenin başka bir ayeti onu tamamlayıcı olarak gelmiştir.) Fecr Suresi 1. 2. 3. ayetlerin ardından Bakara Suresi 183. ayet nail olmuştur. Fecr Suresi ise Muharrem orucunu vurgular. Demek ki, Bakara 183. ayet Muharrem orucunun teyitidir. Allah, biz inananların üzerine Muharrem orucunu farz kılmıştır. Ademden buyana, tüm Peygamberlerin tuttuğu bir oruçtur o. Peki değerli canlar, Bakara Suresi 185. ayet, Hz. Muhammed’in peygamber oluşunun 22. yılında nail olmuştur. Öyle ise peygamber, 22 yıl boyunca hangi orucu tuttu? Yada hiç oruç tutup ibadet etmedi mi? Bakara Suresi 183. ayete tekrar dönelim “sizden evvelkilere farz kıldığımız gibi…” diyor, ramazan orucunun tebliğ zamanı belli, evvelki insanlar hangi orucu tuttu ki, o orucu bize farz kılıyor. MUHARREM.

Tekrar konumuza dönecek olursak, Ayet 185. tende anlaşılacağı üzere, sayı belirtilmemiş, aksine tekil bir bildirim yapılmıştır. "Oruç tutmalıdır" diyor, “oruçları tutsunlar” demiyor, yani tekil bir bildirim var burada. Ve bir diğer husus şudur ki; "tutmadığı günü daha sonra kaza etmelidir" bu cümlede de tekil bir bildirim var. “Tutmadığı günleri” demiyor, “tutmadığı günü” diyor. “Bu da o günü tutmanız” diyor, nedir o gün? Dostlar tek bir gün bildirimi var, o gün diyor. Dikkat edecek olursak “Bu da o günüleri tutmanız” demiyor. Çoğul sayı yok.

Demek ki birilerinin savunduğu gibi 30 gün değil de; sadece bir gündür. O gün ise, Kuran’ın nail olduğu gündür.

Peki 30 Gün tutanlar bunu neye dayanarak tutuyorlar? Kuran gayet açık, tekil bir bildirim var ve Allah’ımız asla sayı bildirmemiş. Peki neye dayanarak 30 gün tutuyorlar? Emevi’lerin Arap gelenekleri “Din” olup, Ramazan ayında da karşımıza çıkıyor.

Bazı kesimlerde şunu savunmaktadırlar; Hz. Muhammed de 30gün tuttu! Peki bende şunu sormak isterim: Hz. Peygamber bu orucu tutarken, sizler onun yanındaydınız mı? Eğer Muhammed Mustafa böyle bir oruç tutsaydı; onun her davranışını kendisine örnek alan Ehlibeyt, bu orucu devam ettirirdi. Hz. Muhammed için canını, serini veren ailesi ve onun devamı olan Seyyidler, bu orucu tutmadıysalar, Araplara bir tepki değildir bu! Olan bir orucu ret değildir bu! İslam Dininde olamayan bir orucu, daha sonradan dine soktukları içindir. Olmayan bir ibadeti de çok haklı olarak yapmamışlardır.

Tüm bunların ışığında gelinen sonuç şudur; olmayan bir ibadeti icraa eden büyük bir çoğunluk var, biz Aleviler de onlara saygı duyuyoruz. Ama bize de oruç tutmuyorsunuz diye tepki göstermesinler, bizler Hakk-Muhammed-Ali yolunda gidiyoruz. Üstte de vurguladığım, Allah’ın Adem Peygamberden buyana farz kıldığı Muharrem orucunu tutuyoruz.

Sinan BOZTEPE

rinda
29.04.2007, 13:15
zaten bı sız herseyın farkındasınız bı sız herseyı bılıyorsunuz
ben fıkrımı yazdım ne olmus yanı cumaya gıttıysem yada oruc tuttuysam
bnde dıyorum oruc tutmak 12saat ac kalıp onun dısında herturlu ıcraatı yemek degıldır,ama ben allaha ıbadet edıyorum yanı namaza nıye gıdım ben camıye gıttıysem alevı oldugumdan degıl müslüman olduğumdan gittim hemen başlamayın sen özünü kaybettin asimile oldun falan ben size bişey diyor muyum

peki sen ne biliyorun kardeşim.bilseydin böyle ortada kalmazdın..
saklamayın seçtğiniz yola geçip inancınızı vicdanızla baş başa yaşayın..
alevi adı altında ortada gezip,alevilikte olmayan şeyleri dayatmaya çalışmayın o kadar..
Başkada ne haliniz varsa görün..bir edibe sulari,hasret gültekin,
muhlis akarsu,ve daha niceleri dinlerken umarım vicdanınız rahattır..
Onlar camiye gitmedikleri için ramazan orucu tutmadıkları için inançları için alevi oldukları için öldürüldü..bizler onların deyişlerini dinliyor semahlarıyla dönüyoruz..

readme Alıntı:
rinda´isimli üyeden Alıntı

alevilik sünnilikten ayrı bambaşka bir yoldur.ayrı inaç ve ibadeti vardır..
eğer bir alevi ben ramazan orucu tutuyorum diyorsa,
o artık oruç tutan alevinin kendi vicdanına kalmış bir şeydir.

hadi ya diyet mi yapıyoruz. ego ile sinir sistemi bileşimlerini, hucrelerin gelişim haraketine kadar farkında olmalıyız. bu bence oruç ibadetiyle mümkün olabiliyor. sosyal yönlere etkilerini saymıyoruz.

bu bağlamda en iyi orucu tutanlar.
dünyada 0 beden furyasına kapılanlar olmalılar..
ve tarihte ataların kimin için savaştı. hz ali için. hz alinin mucadelesi neydi peygamber sünnetinin ciddi ve gercek manada yaşatılmasıydı.

Nefsine hakim olmayı öğrenmeyi,güzellik uğrun diyet olarak algılıyorsan sana hiç sözüm yok.. hz alinin verdği mücadelenin ödülü haksızlık ve ölüm oldu. bizler tarih boyu hep haksızlığa uğrayan,ezilen insanlar olduk. her zaman ezilenlerin haksızlıga uğrayanların yanındayız ve bunun mücedalesini veriyoruz..
Biz maraşın sivasın çorumun insanlığımızın inancımızın mücadelsindeyiz..

alevilere soru sorulan bir topikte senin ne işin var anlamadım.
İslamı tartışmak istiyorsan. ilgili bir çok topik var.düşüncelerini oraya yazabilirsin..
burada gelip konuyu dagıtmaya çalışmaya hiç hakkın yok..

ihsan
29.04.2007, 13:19
allaha inanıyorsak
onun peygamberi muhammede inanıyorsak
onun kitabı kuranı kerime inanıyorsak
allahın arslanı ali diyorsak ramazan orucunuda tutacağız

hz alinin hayatını alın okyun nasıl bir hayat sürdüğünü görürsünüz
ağzımızdan hiç düşürmediğimiz ehlibeytin içinde hz muhammed de var bunu unutmayalım

Şoreş
29.04.2007, 16:27
allaha inanıyorsak
onun peygamberi muhammede inanıyorsak
onun kitabı kuranı kerime inanıyorsak
allahın arslanı ali diyorsak ramazan orucunuda tutacağız

hz alinin hayatını alın okyun nasıl bir hayat sürdüğünü görürsünüz
ağzımızdan hiç düşürmediğimiz ehlibeytin içinde hz muhammed de var bunu unutmayalım

Asimile olmuşsunuz..
Ramazan Orucunu yüzyıllardır tutmadık, tutmayacağız..
Kim Aleviliğin içine Ramazanı sokabilir , buna izin vermeyiz..

deniz olmak
29.04.2007, 16:36

Ramazan Sünnilerindir..

Ramazan gelir sevinirler

Ramazan biter bide ardından bayram ederler :lol:

haydaa oruç bitmese ne olurdu ya halimiz nice olurdu bitti şükkürler olsun bayram bizimdir :)

Ramazan orucunu tutmak belki çok büyük sorun olmaya bilir ama belli bir süre sonra çok şeyden taviz verdiğimizde geçişimizi unuttuğumuzda yok olmaktan kurtulamayız...beynimizi örümcekler sarabilir

readme
29.04.2007, 23:17
peki sen ne biliyorun kardeşim.bilseydin böyle ortada kalmazdın..
saklamayın seçtğiniz yola geçip inancınızı vicdanızla baş başa yaşayın..
alevi adı altında ortada gezip,alevilikte olmayan şeyleri dayatmaya çalışmayın o kadar..
Başkada ne haliniz varsa görün..bir edibe sulari,hasret gültekin,
muhlis akarsu,ve daha niceleri dinlerken umarım vicdanınız rahattır..
Onlar camiye gitmedikleri için ramazan orucu tutmadıkları için inançları için alevi oldukları için öldürüldü..bizler onların deyişlerini dinliyor semahlarıyla dönüyoruz..

Nefsine hakim olmayı öğrenmeyi,güzellik uğrun diyet olarak algılıyorsan sana hiç sözüm yok.. hz alinin verdği mücadelenin ödülü haksızlık ve ölüm oldu. bizler tarih boyu hep haksızlığa uğrayan,ezilen insanlar olduk. her zaman ezilenlerin haksızlıga uğrayanların yanındayız ve bunun mücedalesini veriyoruz..
Biz maraşın sivasın çorumun insanlığımızın inancımızın mücadelsindeyiz..

alevilere soru sorulan bir topikte senin ne işin var anlamadım.
İslamı tartışmak istiyorsan. ilgili bir çok topik var.düşüncelerini oraya yazabilirsin..
burada gelip konuyu dagıtmaya çalışmaya hiç hakkın yok..

üstüne basa basa söylüyorum. (bu konuda çok şey bildiğimi söyleyebilirim) hz ali bu şekilde;-sizin algıladığınız sizin yaşadığınız şekilde- bir alevi değildi..

ortada kaldığımın hiç bir önemi yok. ''ol mahilerki derya içinde deryayı bilmezler'', sözü mucibince oturmuş ekran karşsısında calaklayve yazı yazıyorum.

ben hiç bir şey dayatmıyorum. kutsal değerlerimi savunuyorum. en az -an itibariyle- muhlis akarsuyu, hasret gültekini savunduğun gibi. bir lişi değil, bir değeri savunuyorum.

farzetki ben alevi olacagım. beni bu şekilde kabul edebilecekmisin. içtenlikle ali fanatiği olacam orucumuda tutacam, namazımıda.. fakat senin gibi düşünmeyeceğim. yine kabul edecekmisin. farzumuhal ben şu an gercekten aliyi çok seven bir aleviyim. nezdinde alevi değilmiyim. tıpkı bazı fanatik dincilerin şunu bunu tekfir etmesi (kafir demesi) gibi bir şey olacak. hiç bir şeyin diğerinden farkı yok nezdimde..

her zaman ezilen sen değilsin. benim ben, ve ezelde yaşamış-ebedde yaşayacak milyarlar.

akıldanelerimize göre hz ali insan değildir, insan üstüdür..

hatta hz ali uçma yeteneğine sahiptir.

hz ali nin yaşadığı dönemde piyasa kuralları yoktu, dolayısıyla hz alinin ticaretle de işi olmamıştır. yada kapital sermeyaderlere tepki gösterecek bir kılıcı yoktu.

dahası o dönem hayali bir dönem olduğu için hz muhammed denen biride yoktu. bunlar efsanedir, o nun yaşamı dogmadır.

o yaşerken sorumlu davranış göstermemiş, erdemli yaşamayı yeğlemiştir. çünkü aslolan erdemdir değilmi?

dolayısıyla etrafındakilerde nadiren sorumlu davranış sergileyebilen kişilermiş.

ve akıldanelerimize göre mistisizm bıkkınlık ve baygınlık veren bir şeydir.

bazan akla,hayele gelen uyarlama yapılan yunus emre/mevlana
gibi mistikler dalga geçilesi romantiklerdir.

son söz olarak, ikide bir aklım karıştı das kapital i yeniden okumam gerek demek geliyor içimden. yeniden okuması gereken başka kitaplar da olduğunu hatırlatmak isterim tabiyetinde..

ve en sonda derelerin çakılı nerden aldım ben bu akılı türküsünü çığırmalıyım acı acı..

Nesimi
29.04.2007, 23:52
Readme,

İslam misyonerliği yapmayı bırakın. Aleviliği islamın bir tarikati bir mezhebi gibi göstermeyi bırakın. Değerlerimiz farklıdır. Hz.Aliye itikatımız sizin anlayamayacağınız düzeydedir. İnsanlığı anlayan bireyler Aliyide anlarlar. Biz asla dayatma yapmayız dinimize gelin demeyiz. Namaz kılana, Ramazan orucu tutana (Aleviler değil Sunni kesimden bahsediyorum) bir şey demeyiz peki ya yobazlar, şeriatçiler öylemi? Onlar fırsat buldukça dayatma yapıyorlar hatta ileri gidip insan yakıyor, kafa kesiyorlar.

İnsanlığı öğrenirsen elbette bizleri anlarsın. Demek istediğim İnsanlık farklı olana hoşgörülü davranmakdır. Misal Kürt, Arap, Laz gibi grupları hor görmemek, Alevi Hristiyan, Yahudi gibi inancları dışlamamak lanetlememek.
Bunu başarırsan iyi bir insan olursun. Saygı ve Sevgi bizim inancımızın temelidir.

Konuyu dağıtmayın, konumuz Aleviliğin asimile edilmeye çalışılmasıdır. Gençlerimizi kandırıp önceliği farklı ibadetlere (ramazan orucu, namaz, hac) çekmek isteyenler başarılı olamayacaklar.

Biz her zaman Alevi Sunni dostluğuna önem verdik. Namazını kılan, Orucunu tutan sunniyle sorunumuz yok ibadetlerini yaşasınlar özgürce ama iş gelip bizim inancımızı asimile etmeye, veya yok saymaya çalışan yobazlarla ise asla uzlaşamayız. Normal bir sunni yurttaşda asla bir yobazla anlaşamaz çünkü yobazlar herşeyi dayatma ve zorlamayla egemen kılmaya çalışırlar.

readme
29.04.2007, 23:55
Readme,

İslam misyonerliği yapmayı bırakın. Aleviliği islamın bir tarikati bir mezhebi gibi göstermeyi bırakın. Değerlerimiz farklıdır. Hz.Aliye itikatımız sizin anlayamayacağınız düzeydedir. İnsanlığı anlayan bireyler Aliyide anlarlar. Biz asla dayatma yapmayız dinimize gelin demeyiz. Namaz kılana, Ramazan orucu tutana (Aleviler değil Sunni kesimden bahsediyorum) bir şey demeyiz peki ya yobazlar, şeriatçiler öylemi? Onlar fırsat buldukça dayatma yapıyorlar hatta ileri gidip insan yakıyor, kafa kesiyorlar.

İnsanlığı öğrenirsen elbette bizleri anlarsın. Demek istediğim İnsanlık farklı olana hoşgörülü davranmakdır. Misal Kürt, Arap, Laz gibi grupları hor görmemek, Alevi Hristiyan, Yahudi gibi inancları dışlamamak lanetlememek.
Bunu başarırsan iyi bir insan olursun. Saygı ve Sevgi bizim inancımızın temelidir.

Konuyu dağıtmayın, konumuz Aleviliğin asimile edilmeye çalışılmasıdır. Gençlerimizi kandırıp önceliği farklı ibadetlere (ramazan orucu, namaz, hac) çekmek isteyenler başarılı olamayacaklar.

Biz her zaman Alevi Sunni dostluğuna önem verdik. Namazını kılan, Orucunu tutan sunniyle sorunumuz yok ibadetlerini yaşasınlar özgürce ama iş gelip bizim inancımızı asimile etmeye, veya yok saymaya çalışan yobazlarla ise asla uzlaşamayız. Normal bir sunni yurttaşda asla bir yobazla anlaşamaz çünkü yobazlar herşeyi dayatma ve zorlamayla egemen kılmaya çalışırlar.

kardeşim yanlış tanımlıyorsun: misyonerlik yapmıyorum. neyse geçmişiminde alevi olduğunu o nedenle bu siteyi keşfettiğimi yeniden hatırlatmak istemiyorum..

ihsan
30.04.2007, 00:57
"BAŞLIĞA ATFEN"

mesele sadece alevi olmak mı ?
YOKSAA;
iyi ahlaklı
doğru sözlü
nefsine hakimm
hoşgörülü
vatana millete yararlı
iyi bir insan olmak mı?

mesele sadece alevi olmaksa bana göre
alevi bi anne babanın çocuğu olmak yeterli hem o zaman şunu yapan alevidir bunu yapmayan değildir diye ayırım yapmak zorundada kalmazsınız

bence esas önemli olan insan sevgisi bunuda insanın içinde özünde sözünde aramak lazım kimliğinde değill
o yada bu kim olduğu farketmezz...

Amedli
30.04.2007, 01:28
aleviligin temel YAPISINI HOSGÖRÜ DUYGUSU OLUSTURUR..
ORUC TUTANI,NAMAZ KILANI ALEViLiKten dislamak YOBAZLARIN VE GERi KALMISLARIN DAVRANISLARININ BiR ÖRNEGiNE iTER..ONUN iCiN iNSANLIKLA BAGDASMAYAN YANLISLIKLARA DÜSMEYELiM LÜTFEN...

Nesimi
30.04.2007, 01:36
aleviligin temel YAPISINI HOSGÖRÜ DUYGUSU OLUSTURUR..
ORUC TUTANI,NAMAZ KILANI ALEViLiKten dislamak YOBAZLARIN VE GERi KALMISLARIN DAVRANISLARININ BiR ÖRNEGiNE iTER..ONUN iCiN iNSANLIKLA BAGDASMAYAN YANLISLIKLARA DÜSMEYELiM LÜTFEN...

Temel noktayı anlamıyorsunuz.

Alevilikde Ramazan Orucu, Cami Namazı yok. Kalkıp bunları korkudan, şirin gözükmek için veya başka sebeplerle yapanlar bilmelidirki asimile olmuş veya o yolda ilerliyor. İsteyen camiyede gitsin ama bare gidiyorsa Şii camisine gitsin 180 derece dönmek doğru değil dönen 90 derece dönsün :)

İnsanlık kendi inancımızı korumakdır. Hoşgörüde göz göre göre inancımızın erimesini seyretmek değildir. Bu oyunların farkına varın hepsi bir asimilasyonun parçaları.

Burdaki en önemli nokta da bu kişilerin camide namaz kılıp Ramazan orucu tutmasına rağmen gelip Muharremi tutmamaları bu ne büyük tezattır.

Amedli
30.04.2007, 01:46
Temel noktayı anlamıyorsunuz.

Alevilikde Ramazan Orucu, Cami Namazı yok. Kalkıp bunları korkudan, şirin gözükmek için veya başka sebeplerle yapanlar bilmelidirki asimile olmuş veya o yolda ilerliyor. İsteyen camiyede gitsin ama bare gidiyorsa Şii camisine gitsin 180 derece dönmek doğru değil dönen 90 derece dönsün :)

İnsanlık kendi inancımızı korumakdır. Hoşgörüde göz göre göre inancımızın erimesini seyretmek değildir. Bu oyunların farkına varın hepsi bir asimilasyonun parçaları.

Burdaki en önemli nokta da bu kişilerin camide namaz kılıp Ramazan orucu tutmasına rağmen gelip Muharremi tutmamaları bu ne büyük tezattır.

PEKi SiZE BiR SORUM OLACAK;

ALEViLiKTE ALLAH´A iNANMAMAK VAR MIDIR?
ALLAH´IN VARLIGIN RET EDEN ALEVi SAYILIR MI?
FAKAT SiTEMiZDE ATEiST OLUP KENDiNi ALEVi SAYAN BiR COK CAN VAR..
ONLARIDAMI ALEViLiKTEN DISLAYALIM?

burty
30.04.2007, 01:51
kardeşim yanlış tanımlıyorsun: misyonerlik yapmıyorum. neyse geçmişiminde alevi olduğunu o nedenle bu siteyi keşfettiğimi yeniden hatırlatmak istemiyorum..

kardeşim bence Nesimi can pek güzel ve açık bir şekilde tanımlamış tabi anlayana... eski alevi sünni olmaz bunu bil bende bir zamanlar lise yıllarında beynim yıkanmış senin gibi düşünmüştüm hatta namaza başlıyodum tam dualar falan herşey tamam derken bir soğudum tam soğudum . doğru yolu buldum sonra :p :blink:

Nesimi
30.04.2007, 02:06
PEKi SiZE BiR SORUM OLACAK;

ALEViLiKTE ALLAH´A iNANMAMAK VAR MIDIR?
ALLAH´IN VARLIGIN RET EDEN ALEVi SAYILIR MI?
FAKAT SiTEMiZDE ATEiST OLUP KENDiNi ALEVi SAYAN BiR CIK CAN VAR..
ONLARIDAMI ALEViLiKTEN DISLAYALIM?

Ateist olmasına rağmen Aleviyim diyen bir insan, Alevi olduğunu söyleyipde sunni ibadetlerine kendisini kaptırmış insandan daha değerlidir. Neden mi? Ateist birisi normal anlamıyla düşününce Alevilikde dahil hiç bir inancı kabul etmiyor der ama sunnileşmiş birisi zamanı gelince daha ileri gidip Aleviliği tümden bırakabilir halen bu ince noktayı görmek istemiyo bazı insanlar.

Amedli
30.04.2007, 02:12
kardeşim bence Nesimi can pek güzel ve açık bir şekilde tanımlamış tabi anlayana... eski alevi sünni olmaz bunu bil bende bir zamanlar lise yıllarında beynim yıkanmış senin gibi düşünmüştüm hatta namaza başlıyodum tam dualar falan herşey tamam derken bir soğudum tam soğudum . doğru yolu buldum sonra :p :blink:

SENDE BENiM YAZIMI OKUSAYDIN ANLARDIN..BEN SANA NAMAZ KILIP ORUC TUTANLARI SAVUNMUYORUM...HOSGÜRÜYÜ SAVUNYORUM..SEN NEKADAR ATEiST BiR iNSANI KABÜLLENEBiLiYORSAN NAMAZINI KILIP ORUCUNU TUTAN iNSANIDA HOS GÖRMELiSiN.KiM OLURSA OLSUN..
DiNCi SAFSATALARIN BiZE GÜTTÜGÜ KiNE KARSI BIR NEFRET YETiSTiRiRSEK O ZAMAN BU KAVGAYA BiR FAYDA SAGLAMIS OLURUZ..

HA BU ARADA YILLAR ÖNCE SENiN BEYNiNiN YIKANMIS HALDE DÜSÜNDÜKLERiNi BEN DÜSÜNMÜYORUM...

Amedli
30.04.2007, 02:17
Ateist olmasına rağmen Aleviyim diyen bir insan, Alevi olduğunu söyleyipde sunni ibadetlerine kendisini kaptırmış insandan daha değerlidir. Neden mi? Ateist birisi normal anlamıyla düşününce Alevilikde dahil hiç bir inancı kabul etmiyor der ama sunnileşmiş birisi zamanı gelince daha ileri gidip Aleviliği tümden bırakabilir halen bu ince noktayı görmek istemiyo bazı insanlar.

BU SiZiN KiSiSEL YORUMUNUZDUR..KISMEN KATILMAKLA BiRLiKTE KISMENDE KATILMIYORUM..AMA HOSGÖRÜYLE ÖRÜLEN HER DÜSÜNCEYi DESTEKLiYORUM VE ALEViLiK TANIMININ; KiMSENiN TEKELiNE ALIP ACIKLAYAMACAGI KADAR GENiS OLDUGUNU DÜSÜNÜYORUM

Nesimi