Orijinalini görmek için tıklayınız : 'Kimliğime Alevi yazın'

efkeriliercan
27.04.2007, 06:16
Belediye işçisi Işık'ın, "Nüfus cüzdanımın din hanesine Alevi yazılsın" talebi reddedildi. Diyanet'in görüşü: Alevilik din değil, İslamın yorumu

TURAÇ TOP İzmir DHA

Nüfus cüzdanındaki "din" bölümüne, "İslam" yerine "Alevi" yazılması isteği mahkemece reddedilen Sinan Işık (42), temyiz ettiği ret kararının Yargıtay'da onanması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracak.

Konak Belediyesi işçisi Işık, Konak Nüfus Müdürlüğü aleyhine mayısta yaptığı başvuruda, "Bir insanın hem Alevi hem de İslam olamayacağına inandım" dedi. İzmir 11. Asliye Hukuk Mahkemesi Hâkimi Muharrem Ünal'ın bilgi istediği Diyanet İşleri Başkanlığı, "Alevilik, müstakil bir din olmadığı gibi, İslam'ın bir mezhebi de değil. İslam'da tasavvufi ve kültürel özellikler taşıyan bir alt grup ve yorumdur... Nüfus cüzdanında bu hususun belirtilmesinin, milli bütünlüğümüze, cumhuriyetimizin ilkelerine, laikliğe uygun düşmeyeceği mütalaa olunur" görüşünü bildirdi. Katolik ve Protestanların Hıristiyan olduğu örneğini veren hâkim de, davayı reddetti. Işık ise, "İnancımda namaz kılmak, camiye gitmek yok. O bölüme Alevi yazılmasını istiyorum. Bu Türkiye'de bir ilk. Birçok insan bunu istiyor ancak çekiniyorlar" dedi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç de, "30-40 yıl önce kimliklerde Alevi yazardı. Uygulamayı kaldırdılar. Daha önce dava açılmadı. Bize başvuru olursa konuyu, AİHM'ye taşımaya hazırız" diye konuştu.

Budist'e izin var, Alevi'ye olmaz!

Yasaya göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının nüfus cüzdanına aksi belirtilmediği sürece doğar doğmaz "İslam" yazılıyor. 18 yaşından sonra mahkeme kanalıyla değişiklik yapılabiliyor. Daha önce Haluk Aslaniskender adlı vatandaş, nüfus cüzdanına "Budist" yazdırmıştı.

Kimliğe Hıristiyan ve Musevilik gibi diğer dinler de yazılıyor.

Okan22
27.04.2007, 07:22
bu konuyu bastırmalı ve görüşümüzü kabul ettirmeliyiz benim din haneme gurur duydugum alevilik yazılmalı

nusayri
27.04.2007, 08:08
arkadaşlar alevilik islamın içindedir ,dinhanesinde islam alevi olarak olabilir yalnız alevi olarak yazılmak istendiyinde islam kavramını yok olmaktadır,
alevilik islamda yorum farklıklarından dolayı olan oluşan kutuplardan bir tanesidir,alevilik ;muslumanlığın temel ilkeleriyle var olduğu için islam adı altında alınması genelleme olarak kabul görmaktadir.
benim düşüncem hiç bir din ibaresi yazılmaması yönündedir,bireye öyle zor şartlar altında yaşyorki canına bile mal olmaktadır .

dinler var olmadan insanlar vardır,ortakça doğaya karşı olan mucadeleleri dinler olmasıyla birbirlerine karşı mucadele etmeye başladılar.

saygılarımla.

efkeriliercan
27.04.2007, 08:22
bu konuyu bastırmalı ve görüşümüzü kabul ettirmeliyiz benim din haneme gurur duydugum alevilik yazılmalı
evet arkadaşım aynen sana katılıyor vede bu konun üzerine gitmelıyız...

gelawej
28.04.2007, 22:49
arkadaşlar alevilik islamın içindedir ,dinhanesinde islam alevi olarak olabilir yalnız alevi olarak yazılmak istendiyinde islam kavramını yok olmaktadır,
alevilik islamda yorum farklıklarından dolayı olan oluşan kutuplardan bir tanesidir,alevilik ;muslumanlığın temel ilkeleriyle var olduğu için islam adı altında alınması genelleme olarak kabul görmaktadir.
benim düşüncem hiç bir din ibaresi yazılmaması yönündedir,bireye öyle zor şartlar altında yaşyorki canına bile mal olmaktadır .

dinler var olmadan insanlar vardır,ortakça doğaya karşı olan mucadeleleri dinler olmasıyla birbirlerine karşı mucadele etmeye başladılar.

saygılarımla.
alevilik islamın içinde değildir arkadaşım. Alevilik başlı başına bir din bir inanç sistemidir. Alevilik islamiyettn önce de vardı
hristiyanlıktan öncede vardı
yahudilikten öncede vardı..
kısacası alevilik insanın varoluşundan beri vardı.

Onun için ben de kimliğimin din hanesine alevi diye yazılmasını uzun zamandır istiyorum.

Deniz Yıldızı
28.04.2007, 23:39
Elbette eger aleviysem alevi yazılmalı ama keşke iş kimlikte bitebilse yani varolan bu zihniyetler degişmedikçe belki bu bile çözüm olmayacak..

hezdar
29.04.2007, 00:03
bence din hanesi diye birşey olmamalı nüfuz cüzdanında

birlik
29.04.2007, 00:34

slm arkadaslr arkadasım sen bole dusunr sen türküyede bircok dil ve koken var ozaman onlarda tc deılde kokenlerını yazsınlar bole sacmalık olurmu bana kalırsa kımlıgıne yazılmadıgı halde bırcok hakarete ve haksızlıga magdur oluyosun bıde yazarsan gerısını sen ve senın gıbı dusunenler dusunsun bence senın yaptıgın gecen mesajındakı gıbı boluculukten baska bısey deil benım bıldıgım dınloer;hırıstıyanlık ,musevılık, yahudilik ve islamdır ama sen islamıyetı kabul etmıyosan alevılıgıde otomatıkmen kabul etmıyosun demektır ben onu anladım ama neyı savudugunu anlamadım gıttı cok enteresan bu sekılde dıger arkadaslrada kotu ornek oldugunun altını cızmek gerekır saygılarımla

halitseyfi
29.04.2007, 00:39
Din hanesine bir şey yazılması taraftarı değilim.

Nufus cüzdanımda din hanesinin kaldırılması taraftarıyım.

birlik
29.04.2007, 01:03
alevilik islamın içinde değildir arkadaşım. Alevilik başlı başına bir din bir inanç sistemidir. Alevilik islamiyettn önce de vardı

Onun için ben de kimliğimin din hanesine alevi diye yazılmasını uzun zamandır istiyorum.

slm arkadasım bence cok yanlıs dusunuyosun eger alevılık butun dınlerden once varolsaydı alevılık dınınede bır kıtap ınerdı bılmedıgın ıcın 4 hak dını ve 4 kıtabu bu yazınla ınkar edıyosun bu kanıya nasıl vardın bılmıyorum ama bellikı yanlıs bı kanıya varmısın bu sekılde dusunup ondan sonra neden aramızda dusmanlık var dıyosun gercı bu senın ozgur dusunce ve fıkırlerın kımlıgınde ne yazılıp yazılmadıgı benı hıc teres etmez karsı da cıkmam aksı takdırde saygı duyarım cok sıtıyosan gel sana bı orjınal bı sekılde kımlık yapalım ne yazdırmak ıstıyosan yazdır emın ol bı zaman sonra rahatsız olup kendı ıstegınle deısmek ıstıceksın bundan adım gıbı emınım bende zazayım ozaman gıdıp kımlıgıme uyruguma zaza yazdırıyım bole bı sacmalık olurmu mesele orda deil herkes ınandıgı gıbı yasasın yanı ızın verılsın gercı kımse verılmıyo dıyemez eskısı gıbı alevı sünni ayrımcılıgı yok hem vardıysa bıle emınım bu tek taraflı deil olmazda bırcok provake ye alet olmus ınsanlar dan dolayı bu catısmalar cıkmıs kardesım ha alaevi ha sünni ha hırıstıyan ne fark yapar kı ınsanı dusunceye sahıpse alır onu sırtımda tasırım ınsan dıslamak gunahatır oncelıkle ınasana ınsan oldugu ıcın saygı duymalıyız orenıcez ama bunu daha cok erken henuz hersey oturmus deil ama yınede bız gencler olarak bizlere cok ıs dusuyo belkıde haklı olabılırsınız cok dıslandınız belkıde cok ezık hıssteınız kendınızı yada bana basıt gelıyo aslında basıt demıyımde cunku bızım buyuklerımız bıze alevilik soledır boledır aman yaklasmayın cok kotudurler dıe bır bılgı vermedıler ben ıstanbula geldıgımde ogrendım alevılık ve sünniliği arkadasım sordu alevımısın yoksa sünnimisin die o nedır dedım yanı ben bu konuda herkese saygı duyarım hepımız kardesız saygılar

Okan22
29.04.2007, 01:21
slm arkadaslr arkadasım sen bole dusunr sen türküyede bircok dil ve koken var ozaman onlarda tc deılde kokenlerını yazsınlar bole sacmalık olurmu bana kalırsa kımlıgıne yazılmadıgı halde bırcok hakarete ve haksızlıga magdur oluyosun bıde yazarsan gerısını sen ve senın gıbı dusunenler dusunsun bence senın yaptıgın gecen mesajındakı gıbı boluculukten baska bısey deil benım bıldıgım dınloer;hırıstıyanlık ,musevılık, yahudilik ve islamdır ama sen islamıyetı kabul etmıyosan alevılıgıde otomatıkmen kabul etmıyosun demektır ben onu anladım ama neyı savudugunu anlamadım gıttı cok enteresan bu sekılde dıger arkadaslrada kotu ornek oldugunun altını cızmek gerekır saygılarımla

dinime küfür eden müslüman olsa bari neye dayanarak beni bölücükle suçladıgını açıkçası anlamadım can benim din haneme bana sormadan müslüman yazılması çok mu doğru ayrıca kökenleri yazılsın herkesin kürt yazılsın çerkez yazılsın sen niye bu kadar gocundun anlamadım

halitseyfi
29.04.2007, 01:43
slm arkadasım bence cok yanlıs dusunuyosun eger alevılık butun dınlerden once varolsaydı alevılık dınınede bır kıtap ınerdı bılmedıgın ıcın 4 hak dını ve 4 kıtabu bu yazınla ınkar edıyosun bu kanıya nasıl vardın bılmıyorum ama bellikı yanlıs bı kanıya varmısın bu sekılde dusunup ondan sonra neden aramızda dusmanlık var dıyosun gercı bu senın ozgur dusunce ve fıkırlerın kımlıgınde ne yazılıp yazılmadıgı benı hıc teres etmez karsı da cıkmam aksı takdırde saygı duyarım cok sıtıyosan gel sana bı orjınal bı sekılde kımlık yapalım ne yazdırmak ıstıyosan yazdır emın ol bı zaman sonra rahatsız olup kendı ıstegınle deısmek ıstıceksın bundan adım gıbı emınım bende zazayım ozaman gıdıp kımlıgıme uyruguma zaza yazdırıyım bole bı sacmalık olurmu mesele orda deil herkes ınandıgı gıbı yasasın yanı ızın verılsın gercı kımse verılmıyo dıyemez eskısı gıbı alevı sünni ayrımcılıgı yok hem vardıysa bıle emınım bu tek taraflı deil olmazda bırcok provake ye alet olmus ınsanlar dan dolayı bu catısmalar cıkmıs kardesım ha alaevi ha sünni ha hırıstıyan ne fark yapar kı ınsanı dusunceye sahıpse alır onu sırtımda tasırım ınsan dıslamak gunahatır oncelıkle ınasana ınsan oldugu ıcın saygı duymalıyız orenıcez ama bunu daha cok erken henuz hersey oturmus deil ama yınede bız gencler olarak bizlere cok ıs dusuyo belkıde haklı olabılırsınız cok dıslandınız belkıde cok ezık hıssteınız kendınızı yada bana basıt gelıyo aslında basıt demıyımde cunku bızım buyuklerımız bıze alevilik soledır boledır aman yaklasmayın cok kotudurler dıe bır bılgı vermedıler ben ıstanbula geldıgımde ogrendım alevılık ve sünniliği arkadasım sordu alevımısın yoksa sünnimisin die o nedır dedım yanı ben bu konuda herkese saygı duyarım hepımız kardesız saygılar

Çok doğru can belkide sildirmeye çalışacak. Fakat bunun nedenini sende bende biliyoruzki çekeceği sosyal ve fiziksel işkence yüzünden bunu isteyeceklerdir.

keşke dediğingibi olsa keşke ayrım hiç olmasa ama var. Tabi sana yapacak değiller. Bunu bize yapıyorlar, bunu biz yaşıyoruz. Ateş düştüğü yeri yakıyor.
Nasıl bir provakasyon olabilir ki söyler misin? Hangi alevi bir sünniyi oruç tutmadı diye öldürdü. Hangi sünniye "katli vacip" fermanı verdi. Hangi sünniye "mum söndürme" iftirası attı. hangi sünniye sen sünni değilsin Alevisin dedi. daha çok sayılır ama gerek yok.

HAklısın gerçekten siz gençlere, özellikle sünni gençlere çok iş düşüyor. Bu zincirin kırılmasında yardımcı olabilirsin. İyi niyetli olduğunu hissediyorum, iyi niyetli insanlarınızda bolca vardır. Yalnız insanın kendi insanına karşı çıkması, onlara yanlışlarını söylemesinde geri duruyorsunz.

Ayrım hoşbirşey değil, helede bunu devletin kimliği üzerinde yapmak o devletin sağlığına iyi gelmez. Bence sizinde savunmanız gereke,benimde savunmam gereken şey Nufus cüzdanından din hanesini çıkarılmasıdır. Benim dinimle, başkasının diniyle devletin işi yok.

vitamin
29.04.2007, 01:47
yazılmaz alevilik bir din değildir ki

Okan22
29.04.2007, 02:04

neye dayanarak bunu söylüyorsun alevilği şekle sokup islamın içinde göstermek mi ne yani aleviliği sığdırabilirmisin islamın içine bir çok konuda ayrı düşer islamla alevilik ama bu demek değildirki alevilik ile islam tezattır benim islamdan kastım bugunku asimile olmus sunnilik tir eğer islam buysa kusura bakmayın ben hırıstiyanım ayrıca alevilik geniş kültürüile apayrı bi din bence

birlik
29.04.2007, 02:10
dinime küfür eden müslüman olsa bari neye dayanarak beni bölücükle suçladıgını açıkçası anlamadım can benim din haneme bana sormadan müslüman yazılması çok mu doğru ayrıca kçkenleri yazılsın herkesin sen niye bu kadar gocundun anlamadım

slm ozaman bunun hesabını babandan sorman lazım sana sormadan nasıl dın hanene musluman yazmıs ben nerden bılıyım demekkı baban ole ınanmıs yanı islama ama gorunen oki alevılıkte mutasyona ugruyo yavas yavas benım gocundugum falan yok hadı hayırlısı ozaman ınsallah dıledıgın gıbı olur senın ıcın dua etcem saygılar

CANDAVUT
29.04.2007, 02:16
Çok doğru can belkide sildirmeye çalışacak. Fakat bunun nedenini sende bende biliyoruzki çekeceği sosyal ve fiziksel işkence yüzünden bunu isteyeceklerdir.

keşke dediğingibi olsa keşke ayrım hiç olmasa ama var. Tabi sana yapacak değiller. Bunu bize yapıyorlar, bunu biz yaşıyoruz. Ateş düştüğü yeri yakıyor.
Nasıl bir provakasyon olabilir ki söyler misin? Hangi alevi bir sünniyi oruç tutmadı diye öldürdü. Hangi sünniye "katli vacip" fermanı verdi. Hangi sünniye "mum söndürme" iftirası attı. hangi sünniye sen sünni değilsin Alevisin dedi. daha çok sayılır ama gerek yok.

HAklısın gerçekten siz gençlere, özellikle sünni gençlere çok iş düşüyor. Bu zincirin kırılmasında yardımcı olabilirsin. İyi niyetli olduğunu hissediyorum, iyi niyetli insanlarınızda bolca vardır. Yalnız insanın kendi insanına karşı çıkması, onlara yanlışlarını söylemesinde geri duruyorsunz.

Ayrım hoşbirşey değil, helede bunu devletin kimliği üzerinde yapmak o devletin sağlığına iyi gelmez. Bence sizinde savunmanız gereke,benimde savunmam gereken şey Nufus cüzdanından din hanesini çıkarılmasıdır. Benim dinimle, başkasının diniyle devletin işi yok.

bence de bize çok iş düşüyor. bu güne kdar, bir çok sebeple ezilmiş horlanmış zulüm görmüş alevileri, artık, doğru dürüst algılamak ve anlamak zorunda ve bunu aktarmalıyız. fakat ben buraya bu siteye geldiğimde, öylesine kafam karıştı ki,
bir bakıyorum bir kısmınız bizleri şiileştirmeye çalışıyorlar diyor ama inanç meselelrinde, hüsniye adlı şii kaynaklarını kullanıyor, baz alıyor.
bir kısmınız bizi sunnileştiremezsiniz deyip, tam bir cepheleşme mantığıyla, bektaşiliğe ve bir çok öğeye ters kavramlar sunuyor,
bir kısmınız, aleviliğin islam dışı olduğunu iddia ediyor
bir kısmınız, islamın özü diyor
bir kısmınız bektaşilikle gelişen tsavvufi yoldur diyor ve ekliyor, mezhebi değil sufi bir yoldur, islamla ortaya çıkmış ve diğer dinler ve inançlardan etkilenmiştir diyor
hani birine göre aleviliği anlatalım biz şimdi
şii imamiyet inancına göre mi
caferi fıkhına göre mi
bektaşilere göre mi
kızılbaşlara göre mi
aleviliğin islamın içinde mi, dışında mı olduğunu
daha doğrusu aleviliğin ne olduğunu tanımlmayı aleviler bırakıyoruz (ki bize sunniler bizim inaçlarımızı sorgulayıp bize tanımlamada dayatmasınlar diye karşı çıkılıyor) ama tanımlarken bile her birirniz birbirinizle çelişiyorsunuz.
bizim de aklımız karışık doğrusu.

ve din hanesi kısmına bence de gerek yok

saygılarımla...

alirada
29.04.2007, 02:19
arkadasla oncelikle okudugumuz arkadaslarin fikirleri bize gore sacma gelebilir ama yorumu yapan icin deyildir saygi duymaliyiz ayrica alevilik dunyanin varolusundan beri vardir inanmayan arkadaslara tavsiye hatayli alevi bir din adamindan eyer imkanlari varsa bilgi alabilkirler tatmin olacaklarindan eminim.bende onumuzdeki gunlerde bende bukonudaki arastirmalarimi yazacagim.kimlik konusuna gelince bizim kabemiz insansa din yazilmamalidir saygilar

Okan22
29.04.2007, 02:22
slm ozaman bunun hesabını babandan sorman lazım sana sormadan nasıl dın hanene musluman yazmıs ben nerden bılıyım demekkı baban ole ınanmıs yanı islama ama gorunen oki alevılıkte mutasyona ugruyo yavas yavas benım gocundugum falan yok hadı hayırlısı ozaman ınsallah dıledıgın gıbı olur senın ıcın dua etcem saygılar

maalesef can babamada sormamıslarki ayrıca mutasyona uğradığında haklısın duaların için teşekkür

saygılar

vitamin
29.04.2007, 02:25
neye dayanarak bunu söylüyorsun alevilği şekle sokup islamın içinde göstermek mi ne yani aleviliği sığdırabilirmisin islamın içine bir çok konuda ayrı düşer islamla alevilik ama bu demek değildirki alevilik ile islam tezattır benim islamdan kastım bugunku asimile olmus sunnilik tir eğer islam buysa kusura bakmayın ben hırıstiyanım ayrıca alevilik geniş kültürüile apayrı bi din bence

o zaman dın nedır dıye sorgulamk lazım dostum alevılık bır kültürdür yaşam biçimidir asla din değildir bak bana göre diyorum kişisel görüşüm belki yanlışımdır sna göre ama kişisel görüşüm işte dinse kitabın peygamberin olması lazım

birlik
29.04.2007, 02:26

slm arkadasım bak oncelıkle ben dıyarbakırda dogup bellı bı yasa kadar orda buyudum bizim hizbullah denen dini orgut te cektıgımızı kımseler cekmedi ben cok gordum oruc tutmadıgı ıcın kafasına tek kursun sıkılıp oldurulen sünnileri sen rahat ol hatta kızlar okulda kısa etek gıyo die backlarına kesap suyu dokulup yakılıyodu camıye gıtmeyenleri sagda solda sıkıstırıp kafalrına cıvılı tahta ile vuruluyodu hatta basıma geldı kuzenle ramazn ayında sokakta bıseler yıyoduk herıfın bırı bızı kenara cektı atın o elınızdekılerı dedi cocuktuk ozaman bızde attık ama sımdıkı aklım olsa tutar kafasını koparırım gercı ayıp tutmasam bıle sagda solda bıseler yemem tutmuyosam saygı duyarım bu bı tarafa ırkımız kurt veya zaza oldugu ıcın ne engellerle karsılastık sen hıc kahvede ok oynarken veya bılardo anıden ıcerıye ellerınde kalesnıkof tufeklerle ınsanları yuz ustu yere serıp kımlık kontrolu yapan polisler den gordunmu yada anıden hizbullah denen orgut tarafından taranan kahveler veya eglence salonları taranırken sucu gunhaı olmayan ınsanların nasıl can verdıgını gordunmu daha sayımmı yoksa yetermı?lutfen genellme yapmıyalım bu yasananları sünnilere yıkmamak lazım kendı adıma konusuyorum ben herkesın fıkır ve dusuncelerıne saygı duyuyorum dılı dını ırkı aleviligi sünniligi benı hıc ılgılendırmıyo acıkcası su ana kadar kımseyı bu sekılde yargılamadım yargılamamda bu kkonular benı asar ben sadece bu sıteye uye oldumkı bizim gibi insanların var oldugu bılınsin die ınsanları uyarmakta gerı duruyorsun uz demıssın bu kadar emın olmassın her bulundugum ortamda aleviligin kotu bırsey olmadıgını dıle getırıyorum gercı cevremde buna karsı gelen ınsanlar hıc yok o yuzden oturup tartısmıyoruz herkesın dını kendıne falankes fılankes benı hıc ılgılendırmıyo ben kendıme bakarım herkesın ımanı kalbınde saklıdır sonsu saygı duyarım zaten olması gerkende budur bunu boyle dusunmeyen ınsana sünni diye hıtap etmeyelım kısacası cahıl desek daha makul olur dıe dusunuyorum saygıar

Okan22
29.04.2007, 02:31
o zaman dın nedır dıye sorgulamk lazım dostum alevılık bır kültürdür yaşam biçimidir asla din değildir bak bana göre diyorum kişisel görüşüm belki yanlışımdır sna göre ama kişisel görüşüm işte dinse kitabın peygamberin olması lazım

haklı olabilirsin can tam olarak din olduğu tartışılır ama kesinlikle islamın içine sıkıştıralmasına veya ait gibi gösterilmesine karşıyım dostum

saygılar

halitseyfi
29.04.2007, 02:34
bence de bize çok iş düşüyor. bu güne kdar, bir çok sebeple ezilmiş horlanmış zulüm görmüş alevileri, artık, doğru dürüst algılamak ve anlamak zorunda ve bunu aktarmalıyız. fakat ben buraya bu siteye geldiğimde, öylesine kafam karıştı ki,
bir bakıyorum bir kısmınız bizleri şiileştirmeye çalışıyorlar diyor ama inanç meselelrinde, hüsniye adlı şii kaynaklarını kullanıyor, baz alıyor.
bir kısmınız bizi sunnileştiremezsiniz deyip, tam bir cepheleşme mantığıyla, bektaşiliğe ve bir çok öğeye ters kavramlar sunuyor,
bir kısmınız, aleviliğin islam dışı olduğunu iddia ediyor
bir kısmınız, islamın özü diyor
bir kısmınız bektaşilikle gelişen tsavvufi yoldur diyor ve ekliyor, mezhebi değil sufi bir yoldur, islamla ortaya çıkmış ve diğer dinler ve inançlardan etkilenmiştir diyor
hani birine göre aleviliği anlatalım biz şimdi
şii imamiyet inancına göre mi
caferi fıkhına göre mi
bektaşilere göre mi
kızılbaşlara göre mi
aleviliğin islamın içinde mi, dışında mı olduğunu
daha doğrusu aleviliğin ne olduğunu tanımlmayı aleviler bırakıyoruz (ki bize sunniler bizim inaçlarımızı sorgulayıp bize tanımlamada dayatmasınlar diye karşı çıkılıyor) ama tanımlarken bile her birirniz birbirinizle çelişiyorsunuz.
bizim de aklımız karışık doğrusu.

ve din hanesi kısmına bence de gerek yok

saygılarımla...

Sevgili can

Forumda alıştığımız bir yapıyı bulamassın. Alevilerin temel özelliklerinden biri herşeyi tartışmaları ve bu tartışmayı sürdürmeleridir. Bu biz alevilerin karekteristik bir özelliğidir. Bu tarihimizden gelen bence çok güzel bir geleneğimizdir. Hiç bir şeyi tartışmadan kabullenemeyiz.

Bu tartışmaların temel nedenlerinden biride: geçmişte var olan kaynaklarının yakılıp yok edilmesi ve kırıma uğramasıdır. Bu kaynaklarını tekrar oluşturma aşamasında olan aleviler bu tartışmalaarı yaşamak zorundadır.

Bizlerin aklı pek karışık değil, sizlerinkide karışmasın. Şöyleki; Alevilik çok kapsamlaı bir yapı içerisinde, serbest vezinli şiir gibidir. Kendini her yönüyle ifade eder. Yani hiç bir kültürü olduğu gibi kabul etmediği gibi hiç bir kültürüde es geçmez, bunu bir zenginlik olarak kendine uyarlar. Yüz yıllardır baskı altında olan bir inanç sistemi içinde (helede bu alevilikse) başka birşey bekleyemezsiniz.

Umarım devlette din hanesine gerek yoktur der.

Sevgiler saygılar

vitamin
29.04.2007, 02:35
haklı olabilirsin can tam olarak din olduğu tartışılır ama kesinlikle islamın içine sıkıştıralmasına veya ait gibi gösterilmesine karşıyım dostum

saygılar

islamın içine sıkıştırılamaz alevilik alevilik islamın bir parçasıdır kültürdür,yaşam biçimidir alevilik Bizim kabemiz insandır lafı herşeyi anlatır zaten
alevi olmak aleviliği yaşamak güzeldir
zaten alevilik islamın dışındadır diyenler yüzünden alevilere dinsiz gözüyle bakıyorlar...

birlik
29.04.2007, 02:48
maalesef can babamada sormamıslarki ayrıca mutasyona uğradığında haklısın duaların için teşekkür

saygılar

slm arkadasım herzaman ıcın allah hepımızın yardımcısı olsun her ıkı tarafada akıl hıdayet versın oncelıkle brbırımızı kabullenmek zorundayız bu bızım gorevımız kız alırız kız verırız dusmanlık yapmanın bı anlamı yok ozelıkkle benım ıkı kız kardesım var kımı severse onlara bagıslanmasında buyuk bı rol oynıcam alevi sünni fark etmez yeterkı mutlu olsunlar hadı bakalım buna bıle varım ama bakıyorumkı alevılerın bır kısmı yok blmem sünnilere kız vermeyız ama kız alırız dıe solentıler var neden alınsında verılmesin bız kızlarımızı verdıgımızde kesınlıkle hıc alıp kendı ınanclarına dahıl etcekler dıe bı supheye dusmeyız tabı kendı aılem ıcın dıyorum ama nedense sizlerden bazıları yok bılmem kızımıZı alırlar zorla kapatırlar turban falan fılan ne alaka ıste kendı ınanclarına saptırırlar bole bı zıhnıyetı once kırmak lazım neyın dusmnalıgını yapıyoruzkı? ben alevılere kın duyulucak bırsey goremıyorum ortada ama sızler goruyosanız bıle bunu butün sünnlere mal etmemek lazım bence hassas bır konu bu yada bana oyle gelıyo saygılar

Okan22
29.04.2007, 02:57
slm arkadasım herzaman ıcın allah hepımızın yardımcısı olsun her ıkı tarafada akıl hıdayet versın oncelıkle brbırımızı kabullenmek zorundayız bu bızım gorevımız kız alırız kız verırız dusmanlık yapmanın bı anlamı yok ozelıkkle benım ıkı kız kardesım var kımı severse onlara bagıslanmasında buyuk bı rol oynıcam alevi sünni fark etmez yeterkı mutlu olsunlar hadı bakalım buna bıle varım ama bakıyorumkı alevılerın bır kısmı yok blmem sünnilere kız vermeyız ama kız alırız dıe solentıler var neden alınsında verılmesin bız kızlarımızı verdıgımızde kesınlıkle hıc alıp kendı ınanclarına dahıl etcekler dıe bı supheye dusmeyız tabı kendı aılem ıcın dıyorum ama nedense sizlerden bazıları yok bılmem kızımıZı alırlar zorla kapatırlar turban falan fılan ne alaka ıste kendı ınanclarına saptırırlar bole bı zıhnıyetı once kırmak lazım neyın dusmnalıgını yapıyoruzkı? ben alevılere kın duyulucak bırsey goremıyorum ortada ama sızler goruyosanız bıle bunu butün sünnlere mal etmemek lazım bence hassas bır konu bu yada bana oyle gelıyo saygılar

alevilik inancında sunnilere kız verilmemesi olayının doğru olduğunu düşünüyorum tabi bunu bütün sünnilere mal edemeyiz ama benim kardeşim sunni ile evlenmek isteseydi ben kesinlikle karşı çıkarım demiyorum ama yinede çok düşünürdüm bence türban takmaya zorlanmasının yanı sıra farklı iki kültürde büyüyen insanların çoğu konuda çatışacağını göz önünde bulundurmak lazım

saygılar

vitamin
29.04.2007, 03:01
benım halamınkızı sunni biriyle evlendı çok laf ettiler olmaz diye çünkü sülalede bir ilkti ama zamanla baktım ki eniştem ablamdan daha iyi birisi bence alevi sunni den önce insan olması gerekir her alevi melek değildir bence ben kan bağım olduğu halde bazı akrabalarımdan tiksinirken ancak insan olmak diye bi ayrım yaparım zorluklar elbet olacak ama aşmak için sabır,hoşgörü sevgi ve saygı şart

Nesimi
29.04.2007, 03:02

üyeleri suçlarken kullandığın kelimelere dikkat etmelisin. Kişileri bölücülükle suçlamak çirkince bir tavır. Şunuda unutmayın Alevilik islamın içineyken iyi örnek, dışında gösterince kötü örnek olacak değil. Alevilik olduğu gibidir kimseninde özellikle Alevi olmayanın bu konuda olumsuz eleştirmesi doğru değildir. İslamın dışında olanlar kötü diye bir genelleme baskıcı, tutucu, dayatmacı bir anlayışdır. Hoşgörüden uzakdır. Bak farkımızı söyleyeyim biz Hristiyana, Ateiste, Budiste vsvs hepsine saygı duyarız bizden farklı diye hor görmeyiz...

İslam yazılmasıda doğru değil. Ama camiye giderim, namazda kılarım, Ramazanıda tutarım diyen kişiler bunu söylüyorlar. Aleviliğin inanc gereklerinden sunniliğe geçiş yapanlar Alevilik için konuşmasınlar. Biz zor süreçden geçiyoruz ya asimile olup gideceğiz yada kendimiz olacağız. Din hanesi kalksın yada İslam yazmasın Alevi yazsın

Şimdi öncelikle şunu bilin, Alevilik baskı altında ve asimile olma tehlikesinde tabiki kendimizi önemseyeceğiz. Osmanlıda kılıçla yapamadıklarını şimdi islami misyonerlerle yapmak istiyorlar. Biz her zaman kardeşlikden yanayız öyle olmasa Sivas yangınına misilleme yapardık, Maraş katliamına misilleme yapardık. Bizim iyi niyetimiz tartışılamaz. Biz hümanistiz ama bazı yobaz kesimler baskılarla bazende tatlı dille bizi asimile etmek istiyor biz buna inanc bazında karşıyız. Kimseyede söz söyletmeyiz. Bu en doğal hakkımızdır.

Okan22
29.04.2007, 03:04
zaten alevilik islamın dışındadır diyenler yüzünden alevilere dinsiz gözüyle bakıyorlar...

başkalarını görüşleri bizi çok fazla düşündürseydi bugünlere erişmemiz zor olurdu önemli olan inandığımız doğruları yaşamak ve yeri geldiğinde bu doğruları dile getirmekten çekinmemektir

birlik
29.04.2007, 03:08
alevilik inancında sunnilere kız verilmemesi olayının doğru olduğunu düşünüyorum tabi bunu bütün sünnilere mal edemeyiz ama benim kardeşim sunni ile evlenmek isteseydi ben kesinlikle karşı çıkarım demiyorum ama yinede çok düşünürdüm bence türban takmaya zorlanmasının yanı sıra farklı iki kültürde büyüyen insanların çoğu konuda çatışacağını göz önünde bulundurmak lazım

saygılar

bana kalırsa karsılıklı sekılde saygı duyulduktan sonra hıcbır sorun cıkmayacagına ınanıyorum ıste lafım aynı yere gelıyo bırbırımızı kabullnnmek zorundayız neden ıkı ayrı kultur dıyosun sızde buyuge saygı kucuge sevgı yokmu?,ınsnaları kırmadan gusellıkle anlatmak yokmu,ve bunun gıbı daha nıce bır cok toplum ıcersınde uyum ve adapta olmak oncelıkle ınsanı dusuncelerı tasımak emınmkı hepsı vardır dıgerlerı benı ılgılendırmez herkes ınancını kalbınde yasar ıbadet ıster cemde yapılırı ıstenılırse camıde ıstenılırse kılısede veya herneyse eger bunlardan bı kulturle evlenırsem eslık bıle yaparım aleviyse cemıne gıderım hırıstıyansa kılısesıne gıderım oncelıkle benı ılgılendıren anlasıyomuyum fıkırlerımız uyusuyomu bakın sakın yanlıs anlasılmasın sonra demeyın alevi ile sünni bir insanın fıkırlerı nasıl uyusur dedıgım gıbı ınancı benı hıc ılgılendırmez hayatımı paylasabılecegıme ınanıyosam gerısı hıkayeee okadar saygılar

Okan22
29.04.2007, 03:14
bana kalırsa karsılıklı sekılde saygı duyulduktan sonra hıcbır sorun cıkmayacagına ınanıyorum ıste lafım aynı yere gelıyo bırbırımızı kabullnnmek zorundayız neden ıkı ayrı kultur dıyosun sızde buyuge saygı kucuge sevgı yokmu?,ınsnaları kırmadan gusellıkle anlatmak yokmu,ve bunun gıbı daha nıce bır cok toplum ıcersınde uyum ve adapta olmak oncelıkle ınsanı dusuncelerı tasımak emınmkı hepsı vardır dıgerlerı benı ılgılendırmez herkes ınancını kalbınde yasar ıbadet ıster cemde yapılırı ıstenılırse camıde ıstenılırse kılısede veya herneyse eger bunlardan bı kulturle evlenırsem eslık bıle yaparım aleviyse cemıne gıderım hırıstıyansa kılısesıne gıderım oncelıkle benı ılgılendıren anlasıyomuyum fıkırlerımız uyusuyomu bakın sakın yanlıs anlasılmasın sonra demeyın alevi ile sünni bir insanın fıkırlerı nasıl uyusur dedıgım gıbı ınancı benı hıc ılgılendırmez hayatımı paylasabılecegıme ınanıyosam gerısı hıkayeee okadar saygılar

öncelikle verdiğin örneklerin hepsi alevilikte fazlasıyla var ama kendini islamın bekçisi gibi göstermeye çalışan insanlıktan nasibini almamış insanların yaptığı gibi camiden çıkıp insan yakmak yok ama tabiiki yazının sonunda demek istediğin gibi insan olarak bişeyler paylaşabiliyor ve anlaşabiliniyorsa gerisi kendiliğinden gelir

birlik
29.04.2007, 03:25
öncelikle verdiğin örneklerin hepsi alevilikte fazlasıyla var ama kendini islamın bekçisi gibi göstermeye çalışan insanlıktan nasibini almamış insanların yaptığı gibi camiden çıkıp insan yakmak yok ama tabiiki yazının sonunda demek istediğin gibi insan olarak bişeyler paylaşabiliyor ve anlaşabiliniyorsa gerisi kendiliğinden gelir

arkadasım bak bunları belırtırken orda emınım var dedım ama sen neden o yazımıda one surmedın neyse ben gayet ıyı bılıyorum camıyıe gıdldıkten sonra neler yapılıyo ben gayet ıyı bılıyorum bunları gecelım once demek ıstedıgım kısacası saygı duylduktan sonra bı meseleyok hem fıkırmıyız bu konuda?

Cemoli12
29.04.2007, 03:29
benim din haneme alevi yazılmalıdır ben böle istiyorum!!!(saygılar)
ben islamda yazsın isterim ama mezhebim olan aleviliğinde yazılmasını isterim ikiside olsun...
bölece alevi nüfus belli olur...

Gülom
29.04.2007, 06:12

Alevilik Ali yoludur, kendinize gore bu Alevilik demek yanlistir. Tarih birak su an yasayan Alevilikte bile bunu gorebiliyoruz, birak bunu, herhangi bir Ceme gitigimizde bile neyin ne oldugunu goruyoruz, fazla eskilere de gitmemiz gerekmiyor zaten, bunun tartismasi bile gereksiz, cunku hersey ortada. Kendi basina bir din olsaydi, bir kitapi ve bir peygamberi olurdu. Alevilerin peygamberi de Hz. Muhammedir.

Ben sahsen nufus a bir din yazilmasina taraftar degilim. Birisinin dini kimseyi ilgendirmedigi gibi, bir cok Atheistler de var, onlar ne olacak? Atheistlere haksizlik olmuyormu? Zamaninda mezhep olarak Cafer yazilmista ne olmus.. Olaylardan baska birsey vermemis, ve onun icinde tekrardan cikarilmis.

Yağmur
29.04.2007, 06:39
Kimliğime ne alevi ne islam yazın. Kimsenin inancını kimliği göstermek zorunda değil. Kimse senin inancını bir kağıt parçasında da görmek zorunda değil. Kimlikte din hanesinin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Kaldırılması taraftarıyım.

nusayri
30.04.2007, 08:46

arkadaşım alevilik muslümanlığın dışında diyorsan ,müslümanlığın temel taşları olan, hz muhamed, hz ali ,ve ehlil beyt için nasıl bir yorumda bulunacaksın?.

dinlerin tarihi konusunda bir az bilgi yetersizliyin var çöklu tanrıdan tek tanrıya geçişi iki bin yılık bir tarih vardır iki bin yıldan önceki süreç için kesin bir kanı yoktur ,çok tanrılar vardı bu konuda ancak bilimsel araştırmalardan edinilen bilgilerle o zamanın hakında bilgi edinebilyoruz .

bilimsel araştırmalara göre dünyanın yaşı milyonlarca yıl olduğuna göre insanların bilinmiyen tarihi konusunda yorumda bulunmak pek inandırıcı olmaz,sadece yazılı tarihlerin hakında yorumlarımız olur.

insan var oluşu ilkel ortaklaşa toplum olarak geçer ,o toplum hoşgörü ve sevgi ve dayanışma içinde olan bir toplum ,işte biz aleviler o toplumun bir parçası olarak asırlardır ezilenden yana sevgi ve höşgörü içinde olan bir toplumu ,alevi ismimiz hazreti aliden almışız ,daha önce halili sonra haşimi en son muslumanlıkla beraber alevi adımızla anılyoruz.

kimlikte,dinle ilgili hiç bir şeyin yazılmamasından yanayım.

saygılarımla.

yoldaşuyarer
30.04.2007, 15:25
bende aleviyim ama alevilik bir din değil..din hanesine alevi yazılmamalı....insan yazılmalı..

ÇaKıL
30.04.2007, 17:11
Aleviliği din olarak görmüyorum.O bir görüştür.Felsefi ulvi bir düşüncedir.Alevi olunmaz doğulur.

dede_27
30.04.2007, 17:17
Bi kere nüfus cüzdanında Din hanesine ne gerek var ..
Ayrıca .. Alevilik İslamın özüdür ... Alevilik ayrı bir din değildir ..

Eyvallah