Orijinalini görmek için tıklayınız : şiilik Anadolu Kültürleri Ve Alevilik

Dogan24
24.12.2005, 14:11
bizde imam caferi sadık.ı severiz ama iran şia,larıyla bizimdeğer ölçulerimiz farklı irandan gelen şia,ların,,biz.de aliyi huseyini severiz namaz bizim için haktır kuran bizim için de kurandır ğibi duşunçeleri vardır ama anadoluda olan alevi dedeleri bu anlayışın yanliş olduğunu söylüyorlar
bizim namazımızda niyazımızda alinin öldurulmesiyle bitmiştir
biz ne alinin küfede bırakmış olduğu ********** nede huseyının kerbaladaki alevisiyiz bizler onadoluda yeniden şekillenenaynı bir renge toprağa aynı bir mayaya kavuşan **********
biz irandaki ğibi iktidar olsaydık onlar gibi hirçinlaşırdık halbuki anadolu aleviliği devletle anlaşamayan bir yapıya sahiptir irandaki şiilik devlet olup şimkiki sünniliğe yakınlaşırken onadolu alevilerihep muhalefet olmuş ezilip horlanmışlardır iftiraya uğramişlardır sünni devletçe yüzbin yüzbin kesilmişlerdir
yani anadolu toprağı bizi halk muhalefetinin yönetiçileri olarak yetiştirdi bizi tarih içinde olgunlaştırdı bu anadolu aleviliğinin ileriçi karakteri vasfıdır

(canlar alıntı bir makele ve yorumlarınıza acık)

saygılarla

ilginize teşekkürler canlar

bülentişcan
24.01.2006, 22:02
Sevgili Doğan24
(canlar alıntı bir makele ve yorumlarınıza acık)
Yazının kendi içinde bütünlüğü yok,öğreti ve düşünce anlamında temel bir anlatımı da yok.
Bilmiyorum nerden aldın bu alıntıyı ancak bunu yazan veya söyleyen can iyi niyetle bir ev sohbeti veya dost sohbetlerinde söylenmiş sözler deyim,
Olgunlaşma ve ilerici kavramlarının muhalefetlikle birebir ilişkisinin olmadığını düşünüyorum
Dogan; bu tip alıntılarda yorumda getir istersen düşünceni bildir ki,bizlerde ona göre bir şeyler diyelim,
sence bu yazının eleştirisi nasıl olmalı,
Ekine sağlık sagol
Dostca Kal

cagsaklı_reso
24.01.2006, 23:28
yazın iyi niyetli görünüyo ama cok eksik ve yetersiz bi anlatım...

Candacan
24.01.2006, 23:53
"canlar alıntı bir makele ve yorumlarınıza acık"(DOĞAN24)

Sevgili can,
Keşke kendi yorumunu da ekleseydin. Ama ben bu yazının altına, bazı eksiklikler bulmama rağmen aynen imzamı atarım.

Sevgili bülentişcan,
"Olgunlaşma ve ilerici kavramlarının muhalefetlikle birebir ilişkisinin olmadığını düşünüyorum" diye yazmışsın. Ama biraz daha derin düşünürsen, tam tersine birebir ilişkisi vardır diye düşünüyorum. Unutma ki hiç bir ilerleme, hiç bir yenilik, hiç bir devrim egemen sınıf veya toplumlarca yapılmamıştır. Hep karşısındaki güçler tarafından gerçekleştirilmiştir. Kim ki muhalif olmaktan vazgeçmiş, kim ki kendini düzene entegre etmiş, onlardan ilerici, yenilikçi, devrimci fikirler bekleyemezsin. Yok mudur alevilerin arasında böyleleri. Bir kaç örnek vereyim. İzzettin Doğan, Fermani Altun, A.R.Selmanpakoğlu...

bülentişcan
25.01.2006, 11:59
"canlar alıntı bir makele ve yorumlarınıza acık"(DOĞAN24)

Sevgili can,
Keşke kendi yorumunu da ekleseydin. Ama ben bu yazının altına, bazı eksiklikler bulmama rağmen aynen imzamı atarım.

Sevgili bülentişcan,
"Olgunlaşma ve ilerici kavramlarının muhalefetlikle birebir ilişkisinin olmadığını düşünüyorum" diye yazmışsın. Ama biraz daha derin düşünürsen, tam tersine birebir ilişkisi vardır diye düşünüyorum. Unutma ki hiç bir ilerleme, hiç bir yenilik, hiç bir devrim egemen sınıf veya toplumlarca yapılmamıştır. Hep karşısındaki güçler tarafından gerçekleştirilmiştir. Kim ki muhalif olmaktan vazgeçmiş, kim ki kendini düzene entegre etmiş, onlardan ilerici, yenilikçi, devrimci fikirler bekleyemezsin. Yok mudur alevilerin arasında böyleleri. Bir kaç örnek vereyim. İzzettin Doğan, Fermani Altun, A.R.Selmanpakoğlu...
Sevgilli Candacan aga
Eyvallah,verdiğin örnekler doğru ve yerinde,ançak ilericilik ve yenilikciliğin konusunda bakışımız farklı,
Belkİ konu dağılacak ;fransız devrimi ilericilerin,İran devrimi gericilerin ürünüdür,
Avrupada ki demokratik yapı gelişmişlik neyin ürünüdür sizce,bu ülkeler buğün gelişmiş ve refah sa bu Muhalefetlerinden mi dir,
Sanırım İlerici ve Çagdaş olmak,ideoloji,ve felsefeden kaynaklanıyordur,Yoksa bügün şeriatsı,Irkcı,muhalefetler var bunlara ilerici ve yenilikci demek mümkünmüdür,
Karşılaştırmayı felsefe anlamında ve onu yorum anlamında değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum,
DOSTCA KAL

Dogan24
25.01.2006, 15:54
canlar bu makaleyi okudugumda bendeki izlenimi şia elevileri ve anadolu alevileri arasındaki aleviliğin islamın içinde veya dışında düşünçe ayrımıydı ve kafamdaki soru şu oldu açaba anadoluya gelen alevilerin değişimi olduysa nasıl oldu gerçekdende boyle bir ayrı düşünçe varmıydı..? bügünkü durumda kimileri aleviliği islamın içine oldugunu iktası kimilerininde olmadıgı düşünçesine nasıl gelindi.....? cemlerimizde olsun evlerimizde olsun yüreklerimizde olsun en ihtiyaç duydugumuzda yakarısımız ( allahu muhammet ya ali )derken islamiyetin alevililikle bir butun oldugu söyleniyorken sia alevileri ve anadolu alevileri arasındaki farklılık namaz ve camiye gitip gitmemekmi ..?

doscakalın

halitseyfi
29.01.2006, 17:58
bizim namazımızda niyazımızda alinin öldurulmesiyle bitmiştir

Alevilikte namazın kılınmayışını Hz Alinin ölümüne bağlamak çok hatalı bir söylemdir.
Aleviler namazı inkar etmezler fakat niteliğinin bu olmadığını düşünürler.Bunun içinde namaz kılmazlar (içlerinde kılanlarada engel olmazlar) İsteyen arkadaşlar kur'anda namaz konusunu inceleyip fikir edine bilirler.
Saygılar sevgiler

izmirksk
29.01.2006, 18:07
Alevilikte namazın kılınmayışını Hz Alinin ölümüne bağlamak çok hatalı bir söylemdir.
Aleviler namazı inkar etmezler fakat niteliğinin bu olmadığını düşünürler.Bunun içinde namaz kılmazlar (içlerinde kılanlarada engel olmazlar) İsteyen arkadaşlar kur'anda namaz konusunu inceleyip fikir edine bilirler.
Saygılar sevgiler
güzel bir yaklaşım

bülentişcan
29.01.2006, 18:41
güzel bir yaklaşım
evet izmirksk
bence ilginç bir yaklaşım,
gerci konu başlığı bu degil amma,kurandan mı icazet alıp, alevilikde namazın içeriğini ögreneceğiz,
İnkar derken ne kast ediliyor,alevilikde namaz vardır mı?
bu biraz olayı grileştirmiyormu,Alevilikte var mı yokmu,
alevi kılarmı kılmaz mı,ynıt nrt olmalı, gri ye de beyaz demeyelim
DOSTCA KAL

bülentişcan
29.01.2006, 19:03
canlar bu makaleyi okudugumda bendeki izlenimi şia elevileri ve anadolu alevileri arasındaki aleviliğin islamın içinde veya dışında düşünçe ayrımıydı ve kafamdaki soru şu oldu açaba anadoluya gelen alevilerin değişimi olduysa nasıl oldu gerçekdende boyle bir ayrı düşünçe varmıydı..? bügünkü durumda kimileri aleviliği islamın içine oldugunu iktası kimilerininde olmadıgı düşünçesine nasıl gelindi.....? cemlerimizde olsun evlerimizde olsun yüreklerimizde olsun en ihtiyaç duydugumuzda yakarısımız ( allahu muhammet ya ali )derken islamiyetin alevililikle bir butun oldugu söyleniyorken sia alevileri ve anadolu alevileri arasındaki farklılık namaz ve camiye gitip gitmemekmi ..?

doscakalın
SEVGİLİ dOĞAN24
ŞİA BAŞLANGIÇDA SİYASİ BİR OLUŞUMDU,BU OLUŞUM ÖZELLİKLE KERBELA DAN SONRA KEMİKLEŞTİ, ibadet yönünden ehli sünnetten farklı bir ibadet biçimi yapmadılar,sadece namaz kılma bicimleri ve ehlibeyte muhabbetleri ile onlardan farklılaştılar,İslamın içinde kaldılar,
iran daki bugünkü şii ler ise onlardan etkilendiler,şöyle (Benim bildiğim kadarı ile)
Şah İsmail in çaldıranda Osmanlı ya yenilmsi ve dogu sınırlaına Sünnu Kurt aşiretlerinin yerleştirilmesi neticesinde,Anadolu ile İran arasındaki bağ zayıfladı,ondan önceki dönemlerde anadolu türkmenleri anadoludan irana insan ve mal göcü vardı,Tabi bu göcün ,
1.Şah İsmail in devleti,Türlerden oluşturması ,veziri,komutanı vs nın türk olması,
2.Türkmenlerin devletin asli unsurları olması gibi belirleyici sebebleri vardı,
Oluşturulan tampon bölge nedeniyle ,Osmanlı nın güçlü olması,ismail Şah torunlarının devlet idare politikasını değiştirdi,bu sürecden sonra irandaki Alevi türkmenler veya alevilerde şii lşmeye başladı,
İran daki şi/Şia larla önceden bir ayırım yoktu,sonradan oluştu.
Şia dediğimiz başlangıcı ve siyasi ayrışımı Hz. Ali ye kadar varan şia ile Anadolu alevileri,kökten ayrıdırlar,tek birleşikleri senin yazdığın gibi ALLAH-MUHAMMED-ALİ üçlemesidir,
Bu üçlemede Alevilik deki islam etkisidir,bildiğimiz gibi alevilik bir cok inancın sentez bileşimidir,İslam etkiliyendir,Belirliyen değil
Umarım geçte olsa acizane yanıtım faydalı olmuştur,

eksik ve yanlışlarımdan hoşgörünüze sığınırım
DOSTCA KAL

izmirksk
29.01.2006, 20:50
evet izmirksk
gerci konu başlığı bu degil amma,kurandan mı icazet alıp, alevilikde namazın içeriğini ögreneceğiz,
DOSTCA KAL

yani uzun bir konu tabi
sonuç olarak anadolu aleviliği şiilik gibi değil.başka bir yapılanma.bu yüzden hazreti ali namazda öldürüldü bizde bu yüzden namaz kılmayız cevabı çok yüzeysel.
anadolu aleviliği şiilikten faklı gelişmiştir biz farklıyız.bizim oluşumumuz çok daha değişik.zaten sizde aynı görüştesiniz sanırım.
dolayısı ile aleviler neden namaz kılmıyor sorusuna cevap vermek zorunda değiliz .ama mutlaka verecekse de bu uzun konu.ama biz anadolu alevileri hazreti ali ve evladının ezilmişliğine acıdığımız için onların yanındayız/taraftarız diyebiliriz

bülentişcan
29.01.2006, 23:13
Eyvallah İzmirksk
evet aynı ortak düşüncedeyiz,bende o yazına şaşırdım ondan sorma gereği duydum
DOSTCA KAL

halitseyfi
30.01.2006, 23:15
evet izmirksk
DOSTCA KAL

Sevgili bülentişcan
Aleviliğin icazet aldığı kaynaklarda biriside kurandır.
Namaza gelince farsça olan bu kelimenin manası; anmak,söylemek tir.Kuran kaynak alındığında "namaz; sizden öncekilere farz kılındığı gibisizede farz kılındı" der. peki ne olduğuna bakalım:Yine kuranda: "yatarken otururken,at üstünde....vs namaz kılın"der. Bu söylenen durumlarda günümüzdeki şekliyle namaz kılmak olamayacağına göre farklı bir şekilden bahsediliyor demektir.Çünkü islamdan öncekilerede namaz farz kılındığına göre namaz sadece bu günkü şekliyle özleştirilemez. Öyleyse namaz her neşekilde olursa olsun Allahı anmaktır. Bugükü şekliylede başka şekillerlede allahı anmak namazdır.Alevilerde allahı andıklarına göre alevilerdede namaz vardır ve kılınmaktadır.
Alevilerdede şekilli namazda vardır. Eğer cem ayinini gördüyseniz cemlerde halka namazı vardır.Bu namazda halka şeklinde olunup bütün yüzler bu sayede birbirine cevrilir ve dualar okunur bu da halka namazıdır.(Bu şekil alevilerin "kıblemiz insandır" felsefesinin basit bir ifadesidir.)
Alevilerin içazet aldığı kaynaklara gelince;Aleviler ciddi ve bilimsel olan bütün kaynaklardan şu veya bu şekillerde icazet alır.Bence aleviliği günümüze taşıyan üstün özelliklerden biride budur.
Umarım düşüncelerimi gırilikten kurtarıp daha net hale getirmişimdir.

Selamlar ve saygılar

bülentişcan
30.01.2006, 23:47
Sağ olasın Hali Abi,
Bizim Cemler de yaptığımız kuran da gecen namaz mı? Sence
Ayette Kıble İnsandı ona dönüp namaz (Halka namazı) kılın demiyor,
Bence Alevi ler Tanrıyı Anmazlar,
Severler,Bilirler,Bulurlar,Olurlar
Benim düşüncelerim net,
ve yine Bence (Bencillik şeytan işidir) Alevi inancınınibadet şekli ve yorumunu Kur an dan almaz
Eline Saglık
DOSTCA KALIN

halitseyfi
31.01.2006, 00:34
Sağ olasın Hali Abi,
Bizim Cemler de yaptığımız kuran da gecen namaz mı? Sence

Hayır sadece kuranda yazılan değildir. bizimki islamdan önce yaşanan kültürleri kuranla harmanlayarak yaptığımız bir uygulamadır.

Ayette Kıble İnsandı ona dönüp namaz (Halka namazı) kılın demiyor,

haklısın: bir şekilde yönün bir tarafa dönmüş olacaktır.alevilerde bütün yönler kıbledir.İnsan ise yüzümüzü dönmemiz gereken tek değerdir.

Bence Alevi ler Tanrıyı Anmazlar
Severler,Bilirler,Bulurlar,Olurlar

Bu söyledikleriniz "Enel hak" felsefesi dahilindeyse katılırım. Ama tanrı, allah,.........vs ne ad verirseniz verin herkes anar. İşte bu anma ise bir nevi namazdır.

"Benim düşüncelerim net,
ve yine Bence (Bencillik şeytan işidir) "

Buna bir anlam veremedim. Acaba be bir bencillikmi yaptım? Yaptım ise nasıl yaptığımı bana söylerseniz sevinirim. Haklısın bencede Bencillik şeytan işidir.

"Alevi inancınınibadet şekli ve yorumunu Kur an dan almaz"

etkilenmediğini söylemekte yanlış olmaz mı? benim söylediğimde bu.
Alevelik ilk çağlardan beri gelmiş geçmiş tüm kültürlerden etkilenerek gelmiş ve bu günkü şeklini almıştır.

Selamlar sevgiler

bülentişcan
31.01.2006, 22:38
SevgliHalit Abi
Ben (bencillik şeytan işi diye kendime dedim söze ben diyerek başladım ya ondan
Evet İslam dan etkilenir,
Sagol abi eline sağlık
Dostca kal

halitseyfi
31.01.2006, 23:04
SevgliHalit Abi
Ben (bencillik şeytan işi diye kendime dedim söze ben diyerek başladım ya ondan