Orijinalini görmek için tıklayınız : Dünya ancak bir iblisin eseri olabilir...

anti-fasist
30.04.2007, 18:29
Bu başlıkla ne demek istedigimi belki anlamadınız ama yıllar yıllar önce ünlü alman filozof böyle demişti..

Acaba filozoflar neden böyel söylerler ya da neden söyledikleri ilginç seyler hemen kabul görür?Bence açık; dogru olan sacmalıklar söylendiginde zaten dogru olan görülür.Ya da dogru değilse bile mantıklı olan.

Bahsettiğimiz kişi bir yandan kadınları akılsız olarak nitelerken diğer taraftan zekasını annesinden aldıgını söylemiş, o cagdaki düşünürler bu adam kendine mi yoksa annesine mi yoksa her ikisine de mi gerizekalı dedi diye yorumlara baslamıslardır.

Gelelim dünyanın yaratılış tezine..

Dünyada ki tüm kötülükler savaşlar ve açlıklarla birlikte herşeyi gözden geçirmiş, dünyanın "Her özellliğiyle mükemmel iyilik sever,yaptıgını bilen..vs" bir "tanrı" nın degil ancak bir iblisin eseri olabilicegini öne sürmüş, bunun üzerine her türlü tepkiyi almıştır.

bu konuda ne kadar haklı olabilir bunu bilemiyorum bu konuda sizinde yorumlarınızı bekliyorum??

Başka bir kişiden daha bahsetmek istiyorum.Gerçek aşkı yakaladıgına inandıktan sonra onu elinden kacıran bir kişi...Bu da dünyadaki tek düzelikten ve dünyadaki her seyin aynılıgından sikayet ediyordu...

"Aynı dünyalı erkeklere benzedim!Sabaha kadar play station oynamak,sürekli bira içmek, hiç aşık olmadan sürekli kadınlarla olmak gibisi yok"

Bence bunu hem toplumsal eleştiri hem de öz eleştiri olarak ele alabiliriz ama tabiki bence...

Yine aynı kişi şöylşe diyordu: Dünya da herşey aynıdır.Terk edilen kadınlar ağlar, üzülen erkekler içki içer,akşamdan sonra sabah sabahtan sonra da yine akşam olur...

sizce bu "aynı"lık ya da onun deyimiyle "tekdüze" lik bir problem midir?Bence gercekten büyük bir problemdir:((

Bunlarla ilgili düşünce ve görüşlerinizi merakla bekliyorum çünkü 80 sonrası yasaklanan felsefe ülkemizde sanki itilmiş ya da "aatıl"" hala gelmiştir.Dikkat ettiyseniz bunlarla ilgili konuşan kimse yok((Bence o kadar ilginç seyler var ki insanın okudukça okuyası geliyor..

saygılarımla

0nurr
30.04.2007, 19:44
Dünya üzerindeki mükemmel düzen ne yaptığını bilmeyen bir iblisin eser olamaz.. Tek düzelik ise bu mükemmel düzenin sonucudur bizde bunun içindeyiz böylece.. Bu kocaman tekdüze dünya da kendi küçük farklılıklarımızı yaratmak bizi kurtarır bence

anti-fasist
30.04.2007, 23:43
bu yukarıda bahsettiğim filozofun adını yazmayı unutmuşum...

ARTHUR SCHOPENHAUER

Bu adama hem hayranlık duyuyoarum hemde onun cimriliğinden, insanlara karşı olan tutumundan, kadınlarla ilgili görüşlerinden tiksiniyorum..

birgül demir
01.05.2007, 00:44
ben parmağımla ay'ı gösteriyorum , aptallar parmağıma bakıyorlar denir ya hani.
o senin okuduğun filozof parmağa bakıyor işte...yada bazı insanlar . ona neyin gösterildiğine bakmayıp kafayı yormadan nesneye odaklanan adama ''öküzün trene baktığı gibi bakması''diyebiliriz.

Tanrısından şüphelenen kadar dünyayı iblisin yarattığına değilde iblis gibi insanların bu şekle soktuğunu düşünerek konuşsa o kadar tepki almazmış.
Ayrıca kadınların aptal olduğunu söylemesi kendisinin aptal olduğuna işaret eder.
Tembel erkekler dünyayı kadınlara bırakıyorlar farkında değiller.
Fast food sisteminin esasını kavramaya çalışın. Bu sistemin fast food restoranları dışında da hayatımızı dört bir yandan kuşattığını, benliğimizi sınırlandırdığını, haz alma duyumuzu körelttiğini, bizi bütün Dünya için biçilmiş insanîlikten uzak bir hayat tarzına sürüklediğini göreceksiniz. Tekdüzelik size göre değilse, bir makina gibi ömür tüketmek değil, insanca haz alarak yaşamak istiyorsanız, bu sisteme ayak direyin.”
işte sabaha kadar bira içmek,play station oynamak, sevmediğin kadınlarla birlikte olmakta fast food gibi bir şey..

yemeği kendin pişirdiğinde yerken alacağın zevki alamazsın emek vermeden fast food dan.
Buraya kadar söylediklerimden anlaşılan anlaşılmıştır sanırım. Sonuç olarak şunu söyleyebilirim: Biz, yaşamanın gayesini sadece verimlilikten ibaret saymıyoruz. Bize göre, yaşamak, bir makina gibi ömür tüketmek değil, hayattan haz alabilmektir. Çalışırken, dinlenirken, eğlenirken, yemek yerken haz alabilmek...

LAZIMMMM

anti-fasist
01.05.2007, 01:57
Bende senin dediklerinin coguna katılıyorum ama bu söylediklerini ne kadar yaşayabiliyoruz??

yine bu aynı kişinin bir deyimi daha vardır.

"hayat o kadar karmasık ki hayatı onu anlamaya calısarak harcamaya karar verdim"

yani bu insan inanılmaz cimri inanılmaz da hastalık hastasıdır.Bence söylemek istediklerinin içinden çok farklı şeyle cıkabilir.Ben bunları ilk okudugumda yorumlamaya çalıştım.Aklıma ilk gelen şey şu oldu.

Yani schopenhauer dünya bir iblisin eseri derken acaba havva ile ademe atıfta bulunmuş olabilir mi?Yani ademle havva cennetteydi seytan onlrı kandırdı,daha sonra cezalandırıldılar.Bizde onlar yüzünden bu eziyeti cekmekteyiz.Yani islama göre..

Benim aklıma hemen bu yorum geldi benim sormak istedigim de bu herkesin yorumu farklıdır bundan da güzzel bir sonuc cıkabilir diye düşünüyorum
saygılarımla