Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilikte Semah ve sembolik anlamlari..

YOLGEZER1984
08.04.2005, 22:11
Alevilikte Semah ve sembolik anlamlari:

* Semah normalde Cem?de dönülür (dönmek hiçbir seyin durmadigini ölmedigini hareket edip degistigini sembolize der. * Semah, Cem disinda ayrica; toplumsal içerigi olan toplantilarda ve tanitmak amaci için dönülebilir. Baska yerlerde dügün, eglence vs. kurallarina uyulamayacagi için, semah dönülmesi uygun görülmez.
* Yüzün üzerinde semah çesidi vardir, hepsi için geçerli olan, agir tempoyla baslar, hizlanir ve yavaslayarak durur. Duygularin/ruhun uçus ve geri dönüsünü sembolize eder.
* Cemde ve Semah dönülürken normalde çirag/mum yakilir. Bu isik, bütün alemi hareket ettiren/yaratan ilâhî NUR olarak kabul edilir. Ayrica alevi/enerjiyi, bilim ve sevgiyi-aski sembolize eder.
* Semahta kadin ve erkek sarttir, bununda birlik, esitlik, yaradilis, sevgi, karsitlarin birligi gibi çok derin anlamlari vardir.
* Semah yalin ayak dönülür, duygular dünyasinda uçulsa da gerçege, dogaya/topraga bagliligi sembolize eder. (Oku; benim sadik yârim kara topraktir. A.Veysel)
* Semah günlük, fakat temiz elbiseyle dönülebilir, bazi semahlar disinda (üryan semahi) özel elbise gerekmez. Genelde bele, kendini kontrol etmeyi (Eline Diline Beline sahip olmayi) ve sevdigine (yola) bagliligi sembolize eden bir kusak baglanir.
* Bazi semahlarda avuçlar yer ve gökyüzüne döndürülür, yerle gök arasinda (1. kapi hava ve 4 kapi toprak / tanri ve insan) arasinda bag kurulur.
* Gözler genellikle el/avuç içine bakar, bu da aynada kendini (insanda tanriyi) görmeyi, sembolize eder. (Aynayi tuttum yüzüme Ali göründü gözüme. Nazar eyledim özüme Ali göründü gözüme)
* Semahta kalbe, (döse) götürülen eller, Alevilerin bir tür selamidir. Içten ve kalpten sevgi ve yola bagliligi sembolize eder.
* Bazi semahlarda eller dairenin disindan içine uzatilir. Bu Haktan, hakkiyla, helâl alip, halkla ?yarin yanagindan gayrisini paylasmayi sembolize eder.
* Bazi semahlardaki figürlerde dogadaki canli varlilarin (hayvanlarin, bitkilerin) özeliklerini, emek, sevgi, birlik vbg. çesitli konulari sembolize eder.

dem_dost
16.04.2005, 15:55
güzel bir yazi paylastigin icin sag ol.. fakat toplusmal olaylarda.. bence semahin yeri cemdir.. seyir icin degildir

semah seyir icin yapilir diyenlere cevap:

Hasa semahimiz oyuncak degildir

O bir ask halidir salincak degildir

her kim ki oyuncak sana

CENAZESI KALKACAK DEGILDIR (veya: NAMAZI KILINACAK DEGILDIR)

Hünkar Haci Bektas-i Veli

Alevi_cocuk
17.04.2005, 11:13
Bence semah ı tanıtmak için seyir içinde yapılabilir.

B@RI$...

dem_dost
17.04.2005, 11:18
; ) yani sen diyorsun:

SEMAH SEYIR ICIN YAPILIR....öylemi???

o zaman cemlerde niye...

HAK ICIN HAK ICIN ASK ICIN... SEYIR ICIN OLMAYA::: PIR ICIN OLA::HAK ICIN OLA

sen ya semahin anlamini bilmiyorsun ya da folklorik bir oyun zannediyorsun, bu da semahin anlamini bilmemekten gecer

semah hak ile hak olmanin bir yoludur... gösteris felan degildir kesinlikle

dini inancimizi yozlastirmayalim

duaz imamlarimizi zaten yozlastirdilar... raki sofralarinda eglence icin caliyorlar türkü barlarinda...

sen kendi inancina sahip cikmazsan kim cikacak?

saygilarimla

Alevi_cocuk
18.04.2005, 11:30
Sen beni anlamadın ben seyir için demiyor sadece insanlara tanıtmak amacıyla bazı yerlerde yapılması gerekiyor diye düşünüyorum bunda ters bir durum yok sanırım....

dem_dost
19.04.2005, 16:28
Sen beni anlamadın ben seyir için demiyor sadece insanlara tanıtmak amacıyla bazı yerlerde yapılması gerekiyor diye düşünüyorum bunda ters bir durum yok sanırım....

semah seyir icin yapilmaz

zaten semah ellerini kollarini biraz sallamak degildir

folklorik bir dans da degildir

tekrarliyorum

VAHDET-I VÜCUDUN SIMGESIDIR.... HAK ILE HAK OLMANIN YOLUDUR..
bizim semahimizi... semahin sirrina ermektir, biz güzel görüniyor diye... turistik bir atraksiyon ugruna semah dönmeyiz

zira haci bektas-i velinin cevabini yazdim

semah seyir icin dönülmez... o semah olmaz..saygisizlik olur...

semahi yozlastiraninda alevi ögretisine göre: CENAZESI KALKMIYACAKTIR

YÜZÜ KARADIR

saygilarimla

Alevi_cocuk
19.04.2005, 16:45
Ben sana semah bir foklorik danstır demiyorum ama tanıtılması gerkiyor insanlar görmeden nasıl anlayacak ne olduğunu nasıl olduğunu kitap mı çıkaracağız tanıtmak için!

dem_dost
19.04.2005, 16:51
niye tanitma nedenin var?

insanlar oradaki semahi bir atraksiyon olarak göriyorlar... semahin yeri cemdir, kimsenin eglencesi icin semah dönülmez

semahi toplu ibadetin disina itmek ve bir dans sekline getirme tehlikesiyle basbasayiz

nice dügünlerde.. halayin yerine semah dönüldü...

nice türkü barda.. semahlar dönüldü...

senin dedigin tanitmanin sonucu budur iste

biz semahimizi yozlastirmayiz.. buna izinde vermeyiz...

cem vakfi ne güzel tanitti... CEM YAPTi... CEMDE SEMAH DÖNDÜ.. HAKIKI IBADET OLARAk.. kimsenin seyri icin degil...

ordaki canlar ibadet etti... ve 14 000 kisi izledi... tanitiyorsan adam gibi tanitirsin

IBADET OLARAK... IBADETIMIZIN BIR PARCASI OLARAK

ama senin dedigin gibi semahi tanitanlar onu folklorik bir dansdan baska birsey olarak tanitmiyorlar... bu da saygisizliktir

saygilarimla

Alevi_cocuk
20.04.2005, 13:37
Ya sen ne dediğinin farkında değilsin sanırım hem diyorsun 14 000 kişi izledi hemde diyorsun tanıtılmasın, peki 14 000 kişiye neden tanıttınız sorabilirmiyim ??

Bizde herhalde düğünlerde halay niyetine tanıtılsın demiyoruz bayağı geniş bir kitleye tanıtılması için çaba gösterilsin diyorum 14 000 kişiye tanıtınca foklorik olarak görülmedi sanırım ..

dem_dost
20.04.2005, 14:04
orada insanlari IBADETE DAVET ETTIK

ortadaki canlar ibadet yaptilar... gercek cem ibadetini... seyir icin felan degildi

cemin bir parcasi da semahdir

14 000 kişiye tanıtınca foklorik olarak görülmedi sanırım ..

cünkü ibadet olarak görüldü... semaha girmek icin canlar özlerini dara cektiler.. günahlarini tatiya koydular... dualarini aldilar... tevhidi yakaladilar

semah cemin bir parcasidir... bizim ibadetimizin temelidir

bunu cemden uzaklastirmak cok yanlistir

gelsinler ibadetlerimizi görsünler.. semah dönmenin kosullarini görsünler.. yok tanitma amacli semah dönecegiz simdi.. öyle birsey yanlistir... ve öyle bir semah olamaz da

semahi ibadet olarak yaparsin.. insanlari davet de edersin gelirler izlerler

ama ibadetimizin bir parcasi olarak

baska hic bir sey olarak degil

SEN ALEVI OLARAK EL ELE EL HAKKA SISTEMINE GÖRE YASIYORSAN SUNU DA BILMIS OL

MÜRSITSIZ, DEDESIZ SEMAH DÖNÜLMEZ BIZ ALEVILERDE

CÜNKÜ DEDESIZ CEM SÜRÜLMEZ... INSANLAR BIRLIGI YAKALAMADAN DA SEMAH DÖNÜLMEZ

kisacasi: SEYIR ICIN ASLA VE ASLA DÖNÜLMEZ...

saygilarimla

Alevi_cocuk
20.04.2005, 14:06
Bizde ibadet olarak bahs ediyoruz zaten insanların bu ibadet şeklini tanımaları gerekiyor davet ettik diyorsun bizde ederiz kendini haklı çıkarmaya çalışma.