Orijinalini görmek için tıklayınız : Aşiretiniz?
Bir Zeynep 16.11.2006, 20:51 Karadenizin Türkmenleri 400 sene önceye kadar Komple Alevilerdi.. Sonradan Sünnileştirildiler..
Anne tarafından Çepni Türkmeni olmalısınız.. Çünkü Ordu Giresun gibi Karadeniz Türkmenleri genelde Çepnidir... Anne tarafınızdan büyük ihtimalle Çepnisiniz.
Çepni Bektaşi Alevileri:yamukgul: Bektaşilik Çepniler arasında da yayılmıştır.. Eski zaman Cemlerinde yaylı Çalgılar kullanırlarmış...
Tokat Niksarı araştıracağım.. Ama anne tarafınızdn % 99 Çepni Türkmenisiniz.
Baba tarafınıdan yaşlılara sorarsanız abla, daha sağlam bilgilere ulaşabilirsiniz.. Baba tarafınız Beğdili Türkmenide olabilir, Sıraçta olabilir..
sagol canim kardesim cok sagol bütün zahmetlerin icin.
cepni türkmeni demek haaa? vay canina, ilk defa esitiyorum böyle bisey...
malesef baba tarafimdaki hangi büyüklere sorayim :( baba annem ve dedem coktandir rahmetliler, babamlada kontagim yok kac senelerdir :(
yinede saol sorec canim kardesim. fazla yormayi seni daha. emeklerin icin sagol.
Dediğim gibi Çepni olma İhtimaliniz çok çok yüksek.. % 99 :p
!9 Mayıs 2006'da afyon-Şuhut İlçesi2nin bir beldesinde Şeyh Hamza Dede'yi anma törenleri yapılmıştı.Katılmıştık biz de bir gurup olarak.Gazi Üniversitesi organize etmişti.
Oraya çok çeşitli bölgelerden, bilmediğimiz yerlerden gelen ve SEMAHlarından sunanlar oldu.
Benim ve bir çok katılımcının gözünde en ilgi çeken gurup, ordu gürgentepelilerdi.Çünkü, yaşlılardı ve hiç ummadığımız bir şekilde, ellerinde kudüm-zil ve bir kaç sazla geldiler.Bunlar ile yaşanan dedelerinin emanetlerinin kerametle Osmanlı Valisinin elinden nasıl alındığını anlattılar.Çok ilginç ve çok da hoşuma giden bir durumdu.
Üzüldüğüm ise şu olmuştu:Üstü kapalı artık sünnileştiklerini söylemişlerdi.
Karadeniz'de de 3 yıl bulundum ve ÇEPNİlerden çok çekinildiğini öğrendim.Sebep olarak da,çok çetin yapılı ve bir defa dediklerini ikiletmeyecek kadar sert olduklarını öğrenmiştim.Bu nedenle bir çepni ile, ancak benim bulunduğum yöredeki yaşlılar cesaret edip konuşabiliyorlardı sadece.Gençler o kadar cesaetli değillerdi.
Bir Zeynep 17.11.2006, 10:13 bu bilgilerin icin sagol dost.. ama yok yaaa biz ne sünnilestik nede kapali felaniz yaaa :(
eylüleren 17.11.2006, 13:38 aşiretimizden baya insan varmış ha forumda kureşanlılar 25 kişi:)
sinemcan 17.11.2006, 17:40 aşiretimizden baya insan varmış ha forumda kureşanlılar 25 kişi:)
zaten kureşan en büyük aişretlerden biriymiş. Peki soyu kimlere dayanıyor bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim. Bir kureyşli olarak bilmek isterim:ehyani
zaten kureşan en büyük aişretlerden biriymiş. Peki soyu kimlere dayanıyor bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim. Bir kureyşli olarak bilmek isterim:ehyani
Koçgiri, Kureyşan, Xiran, Areyan, Şeyh Hasanlılar, İzollar en büyük Aşiretlerin başında gelir.
yaa dostlar bende tam olarak aşidetimin ne olduğunu bilmiyorum.ben pertek şükrük yeni ismiyle BALLIDUT köyündenimbir bilgisi olan varsa çok sevinirim:)
helige_62 17.11.2006, 21:13 bende kureşanlıyım ...::thumbup1:
Listede Koçgiri olsaydı sanırım en yüksek oran Koçgirinin olurdu :D
eylüleren 17.11.2006, 21:33 zaten kureşan en büyük aişretlerden biriymiş. Peki soyu kimlere dayanıyor bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim. Bir kureyşli olarak bilmek isterim:ehyani
kaynaklardan bulduğum bilgiyi veriyim diğer arkadaşlarda bilgilerini paylaşırsa bilmediklerimizide öğrenmiş oluruz.daha geniş kapsamlı bir araştırma yapınca eklemeye devam ederim yeni gördüm yazdığını..
KUREYŞAN BÜYÜKLERİ
Kureyşanlılar’ın İç-Dersim kolu Mazgirt ve Nazımiye Kureyşanlıları olarak ayırt ediliyor.
Derviş İbrahim (Balluceli’dir. Kureyşanlılar’ın Nazımiye kolunun başıdır. Nam-ı diğer: Casus İbrahim. Kiğı’nın Sitir Köyü)
Derviş İbrahim’in kardeşi Ali oğlu Şah İsmail
Derviş İbrahim’in amcazadeleri Ali Çavuş oğlu Hüseyin ile Hafidi Ali
Zeynel Çavuş
“Haso Seydo” (Birgiç köyü, Mazgirt. Kureyşanlılar’ın Mazgirt kolunun ileri gelenlerinden biri. Seyit Rıza’nın dostu ve müttefiği)
Ali Gah Ağa (Seyit Mahmut oğlu Aligah. Kalecik veya Zine/Zive Köyü. Gülnan/Günnan kabilesi büyüğü)
“Ali Çavuş’un Hasan Efendi”
Seyit Mahmut Mahalli Ağa (veya sadece Mahalli Ağa)
Rehber (Havr/Havar köyü)
Keki Alibert (Koresipi köyü)
Hasan Efendi (Türüşmek)
Dilo Ağa (Tarda Köyü)
Seyit Mahmut oğlu Hamdi (Panan/Palnam Köyü, Nazımiye)
Seyit Mahmut oğlu Ali (Palnamlı. Aliyan/Alyan kabilesinin büyüğü)
Hasan Şeyh (Mehmet Çavuş, Golik Köyü-Nazımiye)
Mehmet oğlu Süleyman (Kalman Köyü)
Hulitli Hüseyin oğlu Mehmet Çavuş (Kalyan reisi. Casus İbrahim’i sevmediği ve hükümet yanlısı olduğu kayddedilir).
Zeynel Ağa (Çamurek Köyü)
İbrahim Ağa (Sis Köyü-Kiğı)
Hasike, Hasibürç, Hasidav
(Bk. A.g.y., s. 94, 95, 96)
Not: Bu ocaktan 19 ailenin Saray Kazası’na iskanı teklif edilmiştir
alıntı:seyfi cengiz- dersim aşiret ve ocak
Lazoşa_62 17.11.2006, 22:56 kaynaklardan bulduğum bilgiyi veriyim diğer arkadaşlarda bilgilerini paylaşırsa bilmediklerimizide öğrenmiş oluruz.daha geniş kapsamlı bir araştırma yapınca eklemeye devam ederim yeni gördüm yazdığını..
KUREYŞAN BÜYÜKLERİ
Kureyşanlılar’ın İç-Dersim kolu Mazgirt ve Nazımiye Kureyşanlıları olarak ayırt ediliyor.
Derviş İbrahim (Balluceli’dir. Kureyşanlılar’ın Nazımiye kolunun başıdır. Nam-ı diğer: Casus İbrahim. Kiğı’nın Sitir Köyü)
Derviş İbrahim’in kardeşi Ali oğlu Şah İsmail
Derviş İbrahim’in amcazadeleri Ali Çavuş oğlu Hüseyin ile Hafidi Ali
Zeynel Çavuş
“Haso Seydo” (Birgiç köyü, Mazgirt. Kureyşanlılar’ın Mazgirt kolunun ileri gelenlerinden biri. Seyit Rıza’nın dostu ve müttefiği)
Ali Gah Ağa (Seyit Mahmut oğlu Aligah. Kalecik veya Zine/Zive Köyü. Gülnan/Günnan kabilesi büyüğü)
“Ali Çavuş’un Hasan Efendi”
Seyit Mahmut Mahalli Ağa (veya sadece Mahalli Ağa)
Rehber (Havr/Havar köyü)
Keki Alibert (Koresipi köyü)
Hasan Efendi (Türüşmek)
Dilo Ağa (Tarda Köyü)
Seyit Mahmut oğlu Hamdi (Panan/Palnam Köyü, Nazımiye)
Seyit Mahmut oğlu Ali (Palnamlı. Aliyan/Alyan kabilesinin büyüğü)
Hasan Şeyh (Mehmet Çavuş, Golik Köyü-Nazımiye)
Mehmet oğlu Süleyman (Kalman Köyü)
Hulitli Hüseyin oğlu Mehmet Çavuş (Kalyan reisi. Casus İbrahim’i sevmediği ve hükümet yanlısı olduğu kayddedilir).
Zeynel Ağa (Çamurek Köyü)
İbrahim Ağa (Sis Köyü-Kiğı)
Hasike, Hasibürç, Hasidav
(Bk. A.g.y., s. 94, 95, 96)
Not: Bu ocaktan 19 ailenin Saray Kazası’na iskanı teklif edilmiştir
alıntı:seyfi cengiz- dersim aşiret ve ocak
Eylüleren;Ben nazımiyeliyim yazdıklarının birkaçı dışında bu kadar bilgim yoktu.bu araştımandan ve paylasımından dolayı teşekürler.
eylüleren 17.11.2006, 23:00 Eylüleren;Ben nazımiyeliyim yazdıklarının birkaçı dışında bu kadar bilgim yoktu.bu araştımandan ve paylasımından dolayı teşekürler.
ben teşekkür ederim.benim de çok bilgili olduğum söylenmez araştırma sonucunda bu çıktı....
izmirksk 17.11.2006, 23:01 slm canlar, ben bu anketi ilk gördügümde dedi ki: yaw bua ne asiret neyki pek bilmiyorum hele siralanmis asiretlerinde birisi benimmi degilmi bilmiyorum dedim ve anneme sordum bizde asiret yok kizim, bizim büyüklerimiz haci bektasta yatiyo dedi. bisey anlamadim üzülerek gittim.
artik bu anketi yeniden görüyorum ve son gelisimden beri beni bilgilendiren canlar oldu, sag olsunlar. dediklerine göre, asiret KÜRTLÜGE özge biseymis, dogru mu bu acaba? yani ister alevi kürdü olsun ister sunni kürdü, kürtlerde genelde asiret varmis, soy ve aile demek mis, türklerde yokmus, ister alevi ister sunni.
bense asiret olayini ALEVILIGE özge bisey sandim, ama öyle degilmis.
dogru mu duydum acaba?
saygilar.
zeynocan.
sana bir aşiret bulunmasına sevindim zeyno can..:)
eğer bulunmasa idi ,sen yabancı değilsin yukarıdaki aşiretlerden herhangi birini seç senin olsun derdik senden kıymetlimi:)
Evet.. Zeynep abla büyük ihtimalle Çepni Türkmenlerinden. Çepniler Anadoluya gelen Türk kökenli Alevilerin ilk boyudur.
merhaba dost
kureyşan aşireti ve soyunun bir parçası sanırım
Büklü ailesi, Pülümür'e bağlı Pintıge (Doganpınar) köyünün Bük (Buk) mezrasında, kendi aile ocaklarının bulunduğu yere Cemevi yapıyor. Büklü ailesi (Çé Bavaı Buki), Dersim'in en yaygın ve köklü aşiretlerinden biri olan Kureyşanlar'a (K'uresu) mensuptur. Kureyşanlar, ermiö bir evliya olarak kabul edilen Kureyş'in (K'ureş) evlatlarıdır.
Kureyş'in, evlad-ü Resul, yani Peygamber evlatları olan Ehlibeyt soyundan geldiği kabul edilir. Kureyşanlar, zamanla çoğalarak Kureyş adına atfen Kureyşan aşiretini oluşturmuşlar. Kureyşan aşireti, süreç içinde farklı adlarla bilinen kabilelere ayrılmıştır. Bu kabilelerden biri de, Zazacası 'Qajiyu' olan Gaziyanlar'dır.
Büklü ailesi kendilerinin, K'ureyş'in evlatlarından olan Gaziyan (Qajiyu) kabilesinin atası Seyit Gazi (Sey Qaji)'nin soyundan gelen Derviş İlyas (Dewres Eylas) evlatları olduklarına inanırlar. Anlatılanlara göre, Dewres Eylas'ın türbesi, Nazimiye'de Derı Mosku/Derı Masku olarak bilinen Maskan deresi bölgesindedir.
Bavaı Buki, Dewres Eylas'ın evlatlarından biridir. Zamanla gelip bugün de 'Bük' (Buk) olarak bilinen bölgede yerleşmiştir. Asıl adı Baba Derviş'tir (Bava Dewresı Buki). Bavaı Buki evlatları, Bük mezrasına atfen bugün 'Büklü' soyadları ile bilinirler. Bük mezrası, Pülümür'ün Seteriye (Dağyolu) nahiyesine bağlı Doğanpınar köyü mıntıkası içindedir.
Bük mezrasında, Jiara Buki denilen ziyaretgah vardır. Bu ziyaretgahda kutsal kabul edilen bir Evliya'nın -ya da ruhunun- bulunduğuna inanılır. Bu, Dersim İnancı'nın tipik Örneklerinden biridir. Dersim'in öteki ziyaretgahları gibi, Bük Evliyası da yöre halkı taraffından yıllar yılı ziyaret edilmiş, kurbanlar kesilip dualar okunmuş, dileklerde bulunulmuş ve bugüne gelinmiştir.
Aşiretler zamanla genişledikçe kendi içlerinde Oymaklara ayrılmışlardır.. Hatta kendi Aşiretinden ayrılıp bağımsız hale gelen Aşiretler bile vardır...
Koçgiri, Areyan, Xiran, Karsan, Lolan, Alan, Pilvenk, Xormek, Kureyşan, Çarekan gibi Aşiretler genellikle Tunceli kökenli Aşiretlerdir.. Dersim Coğrafyasında hüküm sürmüşlerdir çoğunlukla..
Kabileler demiştik.. Mesela;
Koçgiri Soyu kendi içinde birçok kabileye ayrılmıştır.Mesela Laçinanlar, Sefikiyanlar, Balolar, Gerniyanlar, Zazalar, Kerteliler, İbolar, Mıstolar, Pewruzanlar vs. Koçgiri Soyundandır...Koçgirililer Sivas, Tunceli, Erzincan, Adıyaman, Kayseri, Adana gibi illerde yaygındır.Aşiret Tuncelide Kırmançki, diğer tüm bölgelerde Kurmanci konuşur.
Areyan Aşireti ise Tunceli, Erzincan ve Gümüşhanede bulunur...Tuncelinin büyük Aşiretlerinden olup tamamen Kırmançki konuşurlar.. Pülümürdeki Areyanlıların, Nazmiye Kırıg Köyünden göç ettikleri söyleniyormuş.
İzollar ise Tuncelinin Mazgirt ilçesinde ve Şafii bölgeler olan, Diyarbakır, Şanlı Urfa, Mardin gibi illerede geçmişte zorunlu olarak sürülmüşler ve Sünnileşmişlerdir.. Tuncelidekiler Alevidir.Diller Kurmancidir...
Karsan Aşireti ise Tunceli, Erzincanda bulunur.. Diğer bölgelere dağılmışlarmı bilmiyorum malesef ama Maraş Pazarcıkta 2 Köy Karsan Aşiretenmiş bir abimin dediğine göre... Karsanlıların dilleri Kırmançkidir.. Sadece Maraştakiler Kurmanci konuşur.
merhaba dost
kureyşan aşireti ve soyunun bir parçası sanırım
Büklü ailesi, Pülümür'e bağlı Pintıge (Doganpınar) köyünün Bük (Buk) mezrasında, kendi aile ocaklarının bulunduğu yere Cemevi yapıyor. Büklü ailesi (Çé Bavaı Buki), Dersim'in en yaygın ve köklü aşiretlerinden biri olan Kureyşanlar'a (K'uresu) mensuptur. Kureyşanlar, ermiö bir evliya olarak kabul edilen Kureyş'in (K'ureş) evlatlarıdır.
Kureyş'in, evlad-ü Resul, yani Peygamber evlatları olan Ehlibeyt soyundan geldiği kabul edilir. Kureyşanlar, zamanla çoğalarak Kureyş adına atfen Kureyşan aşiretini oluşturmuşlar. Kureyşan aşireti, süreç içinde farklı adlarla bilinen kabilelere ayrılmıştır. Bu kabilelerden biri de, Zazacası 'Qajiyu' olan Gaziyanlar'dır.
Büklü ailesi kendilerinin, K'ureyş'in evlatlarından olan Gaziyan (Qajiyu) kabilesinin atası Seyit Gazi (Sey Qaji)'nin soyundan gelen Derviş İlyas (Dewres Eylas) evlatları olduklarına inanırlar. Anlatılanlara göre, Dewres Eylas'ın türbesi, Nazimiye'de Derı Mosku/Derı Masku olarak bilinen Maskan deresi bölgesindedir.
Bavaı Buki, Dewres Eylas'ın evlatlarından biridir. Zamanla gelip bugün de 'Bük' (Buk) olarak bilinen bölgede yerleşmiştir. Asıl adı Baba Derviş'tir (Bava Dewresı Buki). Bavaı Buki evlatları, Bük mezrasına atfen bugün 'Büklü' soyadları ile bilinirler. Bük mezrası, Pülümür'ün Seteriye (Dağyolu) nahiyesine bağlı Doğanpınar köyü mıntıkası içindedir.
Bük mezrasında, Jiara Buki denilen ziyaretgah vardır. Bu ziyaretgahda kutsal kabul edilen bir Evliya'nın -ya da ruhunun- bulunduğuna inanılır. Bu, Dersim İnancı'nın tipik Örneklerinden biridir. Dersim'in öteki ziyaretgahları gibi, Bük Evliyası da yöre halkı taraffından yıllar yılı ziyaret edilmiş, kurbanlar kesilip dualar okunmuş, dileklerde bulunulmuş ve bugüne gelinmiştir.
Abi İmranlıda da çok fazla Ziyaret var sanırım.. Anneannemin dediğine göre çok eskiden Evliyalara karşı büyük bir saygı varmış köylerde... Çok Şefaatlerini görürlermiş.Şeyh Ahmet Türbesi var Arık köyünde.. Sanırım Şeyh Ahmet Aşiretinin Atası o..
musa1985 20.11.2006, 21:42 ben GEYGEL aşiretin denim canlar
imranlı-karacahisar'lıyım sanırım lolanlılar aşiretindeniz.tam bilmiyorum ama
imranlı-karacahisar'lıyım sanırım lolanlılar aşiretindeniz.tam bilmiyorum ama
Büyüklerine danışmanı öneririm. Benim kuzenlerimde Karacahisarlı.
ben GEYGEL aşiretin denim canlar
Geygel bir Aşiret mi yoksa bilindiği gibi Çepniler, Abdallar, Beğdilliler, Sıraçlar, Bayatlar gibi bir Türkmen Boyu mu?
Ben Geygellerin bir Türkmen Boyu olduğunu biliyorum.. Yanlışımı düzeltirsen sevinirim..:turned:
Ankete Yusufhanlılar seçeneğide eklenmiştir.
Eğer Farklı bir isimle anılıp aşiretler listesinde varsa yeniden ayarlayabilirim
Abican Koçgirililerde eklenebilir mi ?
Koçgiride Kuzey Batı Dersim Aşiretidir... ;)
Tunceliden Erzincana, Sivasa, ordan da Adanaya, Adıyamana, Kayseriye, Kahraman Maraşa vs göç edip köylerde kurmuşlardır ama ezici çoğunluğu Sivas İmranlı/Zaradadır.. Pülümürde de var.
Koçgiri Aşiretinin Soyunden gelen Oymak/Kabileler;
Laçinanlar
Zazalar
Balolar
İbolar
Sefolar
Sarolar
Pewruzanlar
Gerniyanlar
Kerteller
Aklıma gelen Oymaklar bunlar.. Fakat Koçgiri Yöresinde az sayıda Çarekan, Şadiyan, Kurmeşan, Giniyan, Şeyh Hasan gibi Aşiretlerden de İnsanlar bulunmaktadır... İmranlı İlçesindeki en büyük İkinci Aşiret ise Zerikiyanlardır.. Zerikiyan Aşireti, Xiran Aşiretinin Oymağıdır.. Yani Xiran Aşiretinin Mazgirt Zeriki Köyünden Erzincana, Sivasa dağılan Xiranlıların adı Zerikiler olarak kalmış ve ayrı bir Aşiret olarak algılanmıştır...
Genel olarak Koçgiri konfederasyonunu ekledim. Koçgiri aşiretlerindenseniz seçebilirsiniz.
Teşekkürler abican.. Sadece Koçgirinin olması iyi olmuş.Çünkü adlarını saydığım kabileler Koçgiri Aşireti Soyunun Kabileleridir...
Biryerde okuduğuma göre Xormek ve Xiran Aşireti iki kardeşin soyuymuş.. Gerekli bilgileri bulursam paylaşacağım..
Teşekkür ederim abican.. ;)
allah allah herkezin aşireti var bizimki ne acep veya bizim aşiretimiz varmı???..:confused1...bizim aşiretimiz falan yok,aşiretsiz alevi olurmu aceba hemen hiç vakit kaybetmeden yeni bi anket topici açıp sormak lazım forumdaki canlara...:yamukgul: ellerin aşireti var benimki ne olaaaa...yoksa ben aşiretsizmiyim...:surrender
allah allah herkezin aşireti var bizimki ne acep veya bizim aşiretimiz varmı???..:confused1...bizim aşiretimiz falan yok,aşiretsiz alevi olurmu aceba hemen hiç vakit kaybetmeden yeni bi anket topici açıp sormak lazım forumdaki canlara...:yamukgul: ellerin aşireti var benimki ne olaaaa...yoksa ben aşiretsizmiyim...:surrender
Abican bana Sivastan göçtük demiştin Çorum'a.. Göç ettiğiniz Köy'ün adını öğrenebilirsen, o köyden yola çıkarak Köyünüzü kuran sülalenin adını bulabiliriz.:)
Abican bana Sivastan göçtük demiştin Çorum'a.. Göç ettiğiniz Köy'ün adını öğrenebilirsen, o köyden yola çıkarak Köyünüzü kuran sülalenin adını bulabiliriz.:)
Vallahamı diyonn...:olmadi ne kadar mutlu oldum söyleyemem...:)ama sivastan öncesi var malatya hekimhan güvenç köyünden sivas zaraya karaözü köyüne gelmişiz ordan çoruma gitmişiz ne demeye gittiyseler çoruma... gidecek yermi yoktu..:001_unsur daha önceside var ben bu kadarını biliyorum ellerinden gelse horasana orta asyaya kadar götürecekler....baya bi bilgi verdim bulursun artık inaşallah mehmet ali bey bi yardımcı olursanız sevinirim..3 yaşında bi çoçuğum var onun hatrına şeddirdim zaten :yamukgul:
Vallahamı diyonn...:olmadi ne kadar mutlu oldum söyleyemem...:)ama sivastan öncesi var malatya hekimhan güvenç köyünden sivas zaraya karaözü köyüne gelmişiz ordan çoruma gitmişiz ne demeye gittiyseler çoruma... gidecek yermi yoktu..:001_unsur daha önceside var ben bu kadarını biliyorum ellerinden gelse horasana orta asyaya kadar götürecekler....baya bi bilgi verdim bulursun artık inaşallah mehmet ali bey bi yardımcı olursanız sevinirim..3 yaşında bi çoçuğum var onun hatrına şeddirdim zaten :yamukgul:
En kısa zamanda ilgileneceğim abi.
Bizim Öyküde sizinkine benzer :)
İrandan Tunceli:) Tunceliden Sivas :)
Nerede bu Koçgirili canlarımız hepinizden oylarınızı bekliyoruz yalnız bırakmayın bizi ....
Güvenç Köyünün kökeni Urfa Akçakale Yöresiymiş.Yani Güvenç Halkı Hekimhan'a, Urfanın Akçakale Yöresinden göç edip gelmişler.. Akçakalenin Tarihine bakacağım bir aralar.. Sen Türkmen kökenlisin ve bu yüzden hangi Türk Boylarının yerleşimlerine sahip olmuş, onu öğrenebilirsek, bazı şeylere daha iyi yaklaşabiliriz..:yamukgul: Ama büyük İhtimalle Barak Türkmenlerindensin.
Alıntı : Barak Türkmen köyleri Gaziantep'in Oğuzeli ilçesiyle Urfa'nın Akçakale ilçesi arasındadır. Bu ovaya Barak Ovası denir. Önceleri Karkamış olan beldenin adı "Barak Bucağı" olarak 1970'de değiştirilmiştir. Barak ovasının güneyinden Suriye sınırı geçmektedir. Bu nedenle Barak aşiretinin birçok köyleri bugün Suriye toprakları içinde kalmıştır. Barak Ovası'nda Suriye topraklarında kalanlar ile birlikte 81 Barak köyü vardır.
Akçakale TARİHÇE
M.Ö.Iİ. asır ortalarında Asur hakimiyetinde olan yöre; M.Ö. 610'da Med ve Persler'in eline geçmiştir. Büyük İskender'in M.Ö. 331 yılındaki Asya Seferi'nde Makedonya Krallığına katılmış ve İslam dönemine kadar sırayla Seleukoslar, Edessa (Osrhoene) Krallığı, Roma, Bizans ve Sasaniler arasında el değiştirmiştir.
Akçakale 640 yılında Şam ordusunun 661 yılında Emevîler'in eline geçti. 750 yılında Emevîler'in ortadan kaldırılması üzerine Abbasi hakimiyetine geçen yöre 1087'de Selçuklular tarafından feth edilmiştir.
1144 yılında Urfa'nın Zengiler tarafından fethedilmesi ile Musul Atabeyliğine bağlanan bölge daha sonra Eyyubiler'le Anadolu Selçukluları arasında paylaşılmıştır.1244 yılında Tatarlar, 1260'da ise Moğollar tarafından tahrib edilen şehir Türkiye-Suriye sınırı çizilmeden önce Tel Ebyâd (Beyaz Tepe) olarak biliniyordu. 1921'de sınır tespitinden sonra Akçakale olarak tanındı ve 1946 yılında ilçe haline getirildi.
Güvenç Köyünün kökeni Urfa Akçakale Yöresiymiş.Yani Güvenç Halkı Hekimhan'a, Urfanın Akçakale Yöresinden göç edip gelmişler.. Akçakalenin Tarihine bakacağım bir aralar.. Sen Türkmen kökenlisin ve bu yüzden hangi Türk Boylarının yerleşimlerine sahip olmuş, onu öğrenebilirsek, bazı şeylere daha iyi yaklaşabiliriz..:yamukgul: Ama büyük İhtimalle Barak Türkmenlerindensin.
Alıntı : Barak Türkmen köyleri Gaziantep'in Oğuzeli ilçesiyle Urfa'nın Akçakale ilçesi arasındadır. Bu ovaya Barak Ovası denir. Önceleri Karkamış olan beldenin adı "Barak Bucağı" olarak 1970'de değiştirilmiştir. Barak ovasının güneyinden Suriye sınırı geçmektedir. Bu nedenle Barak aşiretinin birçok köyleri bugün Suriye toprakları içinde kalmıştır. Barak Ovası'nda Suriye topraklarında kalanlar ile birlikte 81 Barak köyü vardır.
Akçakale TARİHÇE
M.Ö.Iİ. asır ortalarında Asur hakimiyetinde olan yöre; M.Ö. 610'da Med ve Persler'in eline geçmiştir. Büyük İskender'in M.Ö. 331 yılındaki Asya Seferi'nde Makedonya Krallığına katılmış ve İslam dönemine kadar sırayla Seleukoslar, Edessa (Osrhoene) Krallığı, Roma, Bizans ve Sasaniler arasında el değiştirmiştir.
Akçakale 640 yılında Şam ordusunun 661 yılında Emevîler'in eline geçti. 750 yılında Emevîler'in ortadan kaldırılması üzerine Abbasi hakimiyetine geçen yöre 1087'de Selçuklular tarafından feth edilmiştir.
1144 yılında Urfa'nın Zengiler tarafından fethedilmesi ile Musul Atabeyliğine bağlanan bölge daha sonra Eyyubiler'le Anadolu Selçukluları arasında paylaşılmıştır.1244 yılında Tatarlar, 1260'da ise Moğollar tarafından tahrib edilen şehir Türkiye-Suriye sınırı çizilmeden önce Tel Ebyâd (Beyaz Tepe) olarak biliniyordu. 1921'de sınır tespitinden sonra Akçakale olarak tanındı ve 1946 yılında ilçe haline getirildi.
eyvallah soreş can emeğine klavyeye uzanan parmaklarına sağlık,gözüm yaşardı...:) inşallah sıkmıyorsundur...demek bi kökümüzde urfaya gidiyor,urfalıyam ezelden türküsünü artık içten hıçkıra hıçkıra söyleyebilecem demi:rolleyes: yaşasıııın !!!:clown: bakalım daha nerelere uzanacağız aslında ben uzaylıyımda süpermenin yirmi otuz kuşak sonrası torunlarından biriyimde aleviler bizi asilime etmişler süper yeteneklerimi kaybetmişim yoksa biz eskiden neydik.....
Urfalısın yani :) Akçakaleden göçmüşsünüz Hekimhan'a, ordan da siz Sivas'a, Sivastan da Çorum'a... Büyük ihtimalle Barak Türkmen Boyundansınız.. Çünkü o yöredeki Türkler, Barak Türkmenleriymiş diyor vardığım sonuçlar..
Urfalısın yani :) Akçakaleden göçmüşsünüz Hekimhan'a, ordan da siz Sivas'a, Sivastan da Çorum'a... Büyük ihtimalle Barak Türkmen Boyundansınız.. Çünkü o yöredeki Türkler, Barak Türkmenleriymiş diyor vardığım sonuçlar..
eyvallah sen neymişsin be abi....bi tarih öğrencisi olarak ben hiç biyere varamadım sen beş dakkada kökümüzü önce urfaya sonrada barak türkmen boyuna götürdün helal sanaaaaaaaa:thumbup1:
eyvallah sen neymişsin be abi....bi tarih öğrencisi olarak ben hiç biyere varamadım sen beş dakkada kökümüzü önce urfaya sonrada barak türkmen boyuna götürdün helal sanaaaaaaaa:thumbup1:
Barak Havası:yamukgul:
Gider dumam da gider yayladan gider
Şeydi Battal gibi kurmuş cenk eder
Aman bu yıllık da canım canım karadan gider
Firuz Bey Acem 'e gitti durnalar
Şemsi kamer doğmuş yârin yüzüne
Ateş saldın vücuduma özüme
Aman Kıya bakma da canım nazlı yarin yüzüne
Finiz Bey Acem 'e gitti durnalar
_
_
_
Aman yine neler geldi geldi garip başima
Kan karişti gözlerimin yaşina
Aman gene garip yazin da gene mezarimin taşina
Bu dünyada yine muradini almamiş deyin
Ben öldüm aman aman
Yanarsin tamam
Aman gene karşi ki dağlar boran olmuş erimez
Aman zalim olan da yine yar kiymeti bilemez
Aman çok söyledim o yar beni dinlemez
Aman yine bu dünyada bir murada ermemiş deyin
Nerede bu Koçgirili canlarımız hepinizden oylarınızı bekliyoruz yalnız bırakmayın bizi ....
:yamukgul: Abla Koçgiriler Anketi görürse sanırım en yüksek oran Koçgiride olacaktır:rolleyes:
Koçgiri Aşireti Konfederasyonu bir Bölgedeki Aşiretler bütünü olarak görülür.. Bu biraz doğru ama o Bölgedeki tüm Aşiretler Koçgiri Soyundan değildir.. Mesela Koçgiri Aşiretinin Soyu genişledikçe kendi içinde Oymaklara bölünmüştür.. Laçinanlar, Gerniyanlar, Pewruzanlar, Zazalar, İbolar, Sarolar, Balolar, Sefolar vs.... İşte Koçgiri Konfederasyonunu bunlar oluşturur..
Anatolianman 25.11.2006, 12:10 Benim baba tarafım Çarekanlılar, ana tarafım ise Şadılılar dan. sanırım ikiside Kureşhanlılara bağlı aşiretler.
Benim baba tarafım Çarekanlılar, ana tarafım ise Şadılılar dan. sanırım ikiside Kureşhanlılara bağlı aşiretler.
Çarekanlılar ve Şadıllılar başlı başına iki Aşirettir.. Yani Kureyşanlıların bir Oymağı değiller.Çarekanlı ve Şadıllı tanıdıklarım var.. Şadıllılar genelde Bingöl, Tunceli, Elazığ ve Sivasta bulunurlar.. Çarekler ise Sivas, Erzincan, Tunceli benim bildiğim.. Kureyşanlılar ayrı bir Aşiret, Şadıllı ve Çarekler ayrı Aşiretlerdir.
Belki Kureyşanlıların Taliplerinden olabilirsiniz.. Kureyşan Peygamber Soyundan gelir.. Dede Soyudur onlar.
Anatolianman 25.11.2006, 12:18 valla Soreş ben babamın yalancısıyım :) o şekilde aklımda kalmış. haklı olabilirsin.
valla Soreş ben babamın yalancısıyım :) o şekilde aklımda kalmış. haklı olabilirsin.
:yamukgul: :yamukgul:
Mesela bazı Aşiretler var can.. Bizim Koçgirililer ve Xiranlılar genellikle Baba Mansur Ocağına Bağlı olurlarmış.Yani Baba Mansur Aşireti Dede Soyudur ve onların Talibi olurmuşuz genelde..Bundan yola çıkarak kendine '' Baba Mansurluyum '' diyenlerde var.. Tabi kastedmek istediği o Ocağa olan Bağlılığıdır..:wink:
Bu arada Şadıllı Aşireti büyük bir Aşirettir.. Bingöldeki Şadıllıların büyük kısmı Sünni Şafiliğe geçmişler ama diğer bölgedekiler Alevi hala.. Sanırım Şadıllılar Azerbaycanda bir Beylik kurmuşlar.. Tam bilgim yok ama en kısa zamanda bilgilendiririm seni.
Barak Havası:yamukgul:
Gider dumam da gider yayladan gider
Şeydi Battal gibi kurmuş cenk eder
Aman bu yıllık da canım canım karadan gider
Firuz Bey Acem 'e gitti durnalar
Şemsi kamer doğmuş yârin yüzüne
Ateş saldın vücuduma özüme
Aman Kıya bakma da canım nazlı yarin yüzüne
Finiz Bey Acem 'e gitti durnalar
_
_
_
Aman yine neler geldi geldi garip başima
Kan karişti gözlerimin yaşina
Aman gene garip yazin da gene mezarimin taşina
Bu dünyada yine muradini almamiş deyin
Ben öldüm aman aman
Yanarsin tamam
Aman gene karşi ki dağlar boran olmuş erimez
Aman zalim olan da yine yar kiymeti bilemez
Aman çok söyledim o yar beni dinlemez
Aman yine bu dünyada bir murada ermemiş deyin
harbi soreş sen neymişsin yaaaaaaa...dede torunumusun yoksa :) kökenimizi bulmakla kalmadın,barak türkülerini bile buldun :walkman: hele bende bi yanık ses var bi uzun havaya başladımı dağlar taşlar ağıda başlıyordu meğerse bunun bi sebebi varmış barak türkmenlerinden almışım bu yanık sesi:lol: :lol: ...soreş bişey itiraf edecen bizim çevre alevi köyler bize mırıh diyor...mırıhlık neyse lehçemiz çok farklı....merkezde bi yerde konuşunca konuşmamızdan hemen anlaşılıyor sen kuşsaraylımısın diyorlar...hazır elin değmişken şu mırıhlığıda bi araştırırsan sevinirim...:001_rolle
:yamukgul: :yamukgul:
Mesela bazı Aşiretler var can.. Bizim Koçgirililer ve Xiranlılar genellikle Baba Mansur Ocağına Bağlı olurlarmış.Yani Baba Mansur Aşireti Dede Soyudur ve onların Talibi olurmuşuz genelde..Bundan yola çıkarak kendine '' Baba Mansurluyum '' diyenlerde var.. Tabi kastedmek istediği o Ocağa olan Bağlılığıdır..:wink:
Bu arada Şadıllı Aşireti büyük bir Aşirettir.. Bingöldeki Şadıllıların büyük kısmı Sünni Şafiliğe geçmişler ama diğer bölgedekiler Alevi hala.. Sanırım Şadıllılar Azerbaycanda bir Beylik kurmuşlar.. Tam bilgim yok ama en kısa zamanda bilgilendiririm seni.
merhaba can soreş ben oylamayı yaptım canım tavsiyene uydum oylama için şimdide teşekürler can .
merhaba can soreş ben oylamayı yaptım canım tavsiyene uydum oylama için şimdide teşekürler can .
Nihat abi çok teşekkür ederim..
Saygılar..:thumbup1:
valla bizi 38,de giresuna sürgün ettikleri icin fazla bilgim yok ama büyüklerimiz diyor biz yusufhanlı asiretinde gelmisis
harbi soreş sen neymişsin yaaaaaaa...dede torunumusun yoksa :) kökenimizi bulmakla kalmadın,barak türkülerini bile buldun :walkman: hele bende bi yanık ses var bi uzun havaya başladımı dağlar taşlar ağıda başlıyordu meğerse bunun bi sebebi varmış barak türkmenlerinden almışım bu yanık sesi:lol: :lol: ...soreş bişey itiraf edecen bizim çevre alevi köyler bize mırıh diyor...mırıhlık neyse lehçemiz çok farklı....merkezde bi yerde konuşunca konuşmamızdan hemen anlaşılıyor sen kuşsaraylımısın diyorlar...hazır elin değmişken şu mırıhlığıda bi araştırırsan sevinirim...:001_rolle
Şivenizden örnek verirsen sevinirim abi.. Mesela Köyünüzdeki şive nasıl ?
Örnek vereyim, Suşehri, Akıncılar gibi Sivas İlçelerinde, gitmek sözcüğü '' Gidiyiz'' gibi söylenmektedir.. Bu oranın Şivesidir.. Sizin Şiveyede örnek verirsen belki bişeyler bulabiliriz..
baranejder 03.12.2006, 13:21 yaw bu aşiret listesi yanlış yapılmış ocaklarla aşiretler karıştırılmış haberinizolsunnn bende n demesi
yaw bu aşiret listesi yanlış yapılmış ocaklarla aşiretler karıştırılmış haberinizolsunnn bende n demesi
Dİkkat ettiyseniz Ocakların sol tarafında (DS) yazıyor yani Dede Soylu.
buda benden demesi :)
MeRaLiNa 03.12.2006, 16:53 hic bir bilgim yok :no:
hic bir bilgim yok :no:
Tahminimce koçgiri aşiretlerinden olmalısın. Ama dil olarak Zazaca Kürtçe karışık konuştuklarına göre zazaca konuşan kesimin Dersim aşiretleriyle bir bağı vardır çok eski zamanlarda. En güzel yöntem büyüklere sorup araştırmak.
MeRaLiNa 03.12.2006, 17:03 Vallahamı diyonn...:olmadi ne kadar mutlu oldum söyleyemem...:)ama sivastan öncesi var malatya hekimhan güvenç köyünden sivas zaraya karaözü köyüne gelmişiz ordan çoruma gitmişiz ne demeye gittiyseler çoruma... gidecek yermi yoktu..:001_unsur daha önceside var ben bu kadarını biliyorum ellerinden gelse horasana orta asyaya kadar götürecekler....baya bi bilgi verdim bulursun artık inaşallah mehmet ali bey bi yardımcı olursanız sevinirim..3 yaşında bi çoçuğum var onun hatrına şeddirdim zaten :yamukgul:
Sonerk demek sivas zara ile bir bagin var.... olamaz benimde :yamukgul:
ikimizdeki anormal durum ayni asiretlerden olma ihtimalini güclendiriyor :))
Tahminimce koçgiri aşiretlerinden olmalısın. Ama dil olarak Zazaca Kürtçe karışık konuştuklarına göre zazaca konuşan kesimin Dersim aşiretleriyle bir bağı vardır çok eski zamanlarda. En güzel yöntem büyüklere sorup araştırmak.
Evet abican Meral ablanın Koçgirili olma ihtimali yüksek.. Sivasın Zara, İmranlı ilçeleri, ezici olarak Koçgiridir.. Ulaş, Divriği, Hafik, Kangalda Koçgiri Köyleri daha seyrektir.. Meral Ablaların Köyü sanırım Zarada.Koçgiri Aşireti yüzyıllar boyunca, yavaş yavaş, Nazmiye, Hozat, Dere Laçiden gelmiştir..
Meral abla, Koçgirinin Kabileleri; Zazalar, Kerteliler, İbolar, Pewruzanlar, Laçinanlar, Sarolar, Balolar, Sefolar, Gerniyanlar vs.. Bunlardan biri isen, Koçgirilisindir.. Ama Dedenin Giniyan Aşiretinden olma şansıda yüksek.. Çünkü Zaranın bir bölgesinde Kırmançki konuşulur ve ordaki canlarımız ya Giniyanlı, yada Şeyh Hasan Aşiretinin Karabali Kabilesindenler. Büyüklerine sormanı tavsiye ederim abla.
MeRaLiNa 03.12.2006, 17:10 Tahminimce koçgiri aşiretlerinden olmalısın. Ama dil olarak Zazaca Kürtçe karışık konuştuklarına göre zazaca konuşan kesimin Dersim aşiretleriyle bir bağı vardır çok eski zamanlarda. En güzel yöntem büyüklere sorup araştırmak.
simdi söyle bir sey var... tek bir asiret ve irkla alakali bir durumum yok benim
yani bende irklar ve asiretler karisIk
annemin babasi Türkmen, enistemde anne tarafi ayni taraftan ve onun söyledigine göre Türkceden baska dil bilen yok, Kurucay köyünden zamaninda hafike gelmisler, Kurucay köyü erzincan sivas arasinda bir köymüs
annemin annesi Kürt-Zaza karisIK
babamin babasi Zaza, annesi Kürt
babaannemin asiretinin ismi Kocgiri degilmis baska bir seymis annem söyledi
babaannem sivas imranlidan zaraya gös etmis, dedemde baska yerlerden zaraya göc etmis, orda görüp biirbirlerini asIk olup evlenmisler :)) (gerci babaannem cadinin teki dedem melek gibiydi ama olsun gönül iste :)) )
sonra sivas zaradan hafike köyüme göc etmisler...
ondan öncesi dersime dayaniyor... hozat ismini duydum ama bu tabiki sadece bir taraf icin gecerli
diger sivasa göc eden kesim dersimin baska ilcelerinden
köyümde eski bir ermeni köyü, yani arastirirsam japon papua neuginayali bile cikabilirim:))
MeRaLiNa 03.12.2006, 17:13 evet sores can babaannneme ve anneanneme yakaliyinca ilk firsatta soracam
su an tek sorabilecegim kisi annem ve onunda bilgileri yetersiz
Meral abla eğer Hozattan geldiyseniz, büyük ihtimalle Şeyh Hasan Aşireti Konfederasyonundan olabilirsiniz.. Yada dediğim gibi Giniyanlı Aşiretinden de olabilirsiniz.. Eğer Hozattan geldiyseniz önümüzde 3 seçenek var.. Ya Seydanlılar Grubu, ya Giniyan, yada Şeyh Hasan Konfederasyonundan Karabali.
Aşiretler Babadan çocuklara geçer. Ataerkil bir yapı var. O yüzden babana ve onun babasına bakmak lazım. Zaza aşiretlerinden birisine mensupsun yani. Hozat kelimesi geçtiğine göre Hozatta, derviş cemal, Şah hasan gibi aşiretler var Şeyh Hasan Aşiretinin Karabali Kabilesindenler Soreşde Şeyh(Şah, Şıh) Hasan aşiretinin Karabal grubunun zara da olduğunu söyledi. O zaman senin aşiretin %90 Karabal dır :) Yani zamanında babanın soyu Hozattan Koçgiriye göç eden Karabaliz aşiretinden. Karaballar ı ankette Şıhhasanların içinde gösterilmiş. Bu açıdan istersen Şıhhasanları işaretleyebilirsin :) Aşiretin %90 bu :)
Aşiretler Babadan çocuklara geçer. Ataerkil bir yapı var. O yüzden babana ve onun babasına bakmak lazım. Zaza aşiretlerinden birisine mensupsun yani. Hozat kelimesi geçtiğine göre Hozatta, derviş cemal, Şah hasan gibi aşiretler var Soreşde Şeyh(Şah, Şıh) Hasan aşiretinin Karabal grubunun zara da olduğunu söyledi. O zaman senin aşiretin %90 Karabal dır :) Yani zamanında babanın soyu Hozattan Koçgiriye göç eden Karabaliz aşiretinden. Karaballar ı ankette Şıhhasanların içinde gösterilmiş. Bu açıdan istersen Şıhhasanları işaretleyebilirsin :) Aşiretin %90 bu :)
Evet abicim.. Hatta Zaranın Karabel Yöresi vardır.. Bu yörede genellikle Giniyanlar ve Karabaliler vardır..:thumbup1: Ama başka Aşiretler var mı bilmiyorum..:crying: Mamo Baranın Koçgiri Kitabından temin etmek lazım aslında.. O kitapta çok şeyler yazıyormuş Koçgiri Bölgesi ile ilgili.:crying:
MeRaLiNa 03.12.2006, 17:24 Aşiretler Babadan çocuklara geçer. Ataerkil bir yapı var. O yüzden babana ve onun babasına bakmak lazım. Zaza aşiretlerinden birisine mensupsun yani. Hozat kelimesi geçtiğine göre Hozatta, derviş cemal, Şah hasan gibi aşiretler var Soreşde Şeyh(Şah, Şıh) Hasan aşiretinin Karabal grubunun zara da olduğunu söyledi. O zaman senin aşiretin %90 Karabal dır :) Yani zamanında babanın soyu Hozattan Koçgiriye göç eden Karabaliz aşiretinden. Karaballar ı ankette Şıhhasanların içinde gösterilmiş. Bu açıdan istersen Şıhhasanları işaretleyebilirsin :) Aşiretin %90 bu :)
babadan cocuga gecer ataerkil gibi söylemleri kesinlikle kabul etmiyorum
her insanda 46 chromoson vardir yarisi anne yarisi babadan... :wink:
sores ve Kizilkilise biraz daha zorlarsaniz bütün sicilimi bulacaksiniz :)))
Bizler kabul etmiyoruz ancak Aşiret sistemi maalesef böyle işliyor :) Alevi bayan olarak bunun farkında olmanda güzel. Diğer sunni şafi kesimdeki aşiretlerde kadına zerre değer verilmez ama bizim insanımız bilinçli :)
Irk olarak Kürt Zaza Türkmen belkide Ermeni karışık olabilirsin ama aşirette baba belirleyicidir
Benim mesela Babam Areyiz, Annem Şavoliz Dedem nenem aynı şekilde 2 tarafta kendi aşiretlerinden ondan öncesi
Babamın babasının annesi Karsanlı
Babamın annesinin annesi Alanlı
Babamın annesinin annesinin annesi Kureşanlı
Annemin annesinin annesi tarafıda Alevi Kurmanci konuşan ifkan lı aşiretinden
Yani bakınca kaç aşiret grubu var ama baba belirleyici olduğundan Şahveliyan ve Areyan aşiretleri ve en son babam Areyan olduğundan bende Areyan aşiretinden olmuş oluyorum.
Mesela Dersimde Aleviler dışında sadece Ermenilerle evlenmeye izin vardı yani Şafi Kürt veya Şafi Zaza ile dahi evlenilmezdi. ırk olarak böyle iken aşiret konusu birazdaha farklı soy olarak ataerkil yapı var.
Ataerkil söylemleri bende sevmem.. İki Dedemde Kürt benim.. Bi Tarafım Koçgirili, diğer tarafım Zerikili... Bazen Koçgiriliyim diyorum, bazende zeriki..:yamukgul: Doğru olanda budur bence..:thumbup1:
Mesela Kuzenim var, 15 yaşında..Babası Türkmen. Ama o anne tarafına yakın olduğu için ben '' Pacılıyım '' der..:yamukgul: Gunde Paci anne tarafımın Köyüdür..:yamukgul:
Sonerk demek sivas zara ile bir bagin var.... olamaz benimde :yamukgul:
ikimizdeki anormal durum ayni asiretlerden olma ihtimalini güclendiriyor :))
valla ben bizimkilerin yalancısıyım....sende mırıhlık varmı diyecem o ne demenden korkuyorum bilmemki desemmi...:o...ben senin olduğun aşiretten olmam inşallah yanılıyoruzdur hehehhehe(şaka şaka)...hele seni ilk gördüğümde bi kanım kaynamıştı demekki bu yüzdendi.....:p ..:)
valla ben bizimkilerin yalancısıyım....sende mırıhlık varmı diyecem o ne demenden korkuyorum bilmemki desemmi...:o...ben senin olduğun aşiretten olmam inşallah yanılıyoruzdur hehehhehe(şaka şaka)...hele seni ilk gördüğümde bi kanım kaynamıştı demekki bu yüzdendi.....:p ..:)
Yaw siz aynı Aşiretten değilsiniz...:uhhm: Abi sen Urfa Taraflarından gelmesin Çoruma, Meral ablalarda Tunceliden..:garibbak: :D
Yaw siz aynı Aşiretten değilsiniz...:uhhm: Abi sen Urfa Taraflarından gelmesin Çoruma, Meral ablalarda Tunceliden..:garibbak: :D
öyle diyorsan öyledir soreş....zaten tüm aleviler tunceliden gelme sen onu bilmiyormusun ne kaadar ayıp.:komik ...
Alıntı; (Hiranlılar için)
''19. Yüzyil sonunda Dersim’i gezen Ermeni Antranik, Dersim baslikli eserinde Hiran, Izol ve Bal adli topluluklari Esas Dersim’in çevresinde yasayan en eski irklar olarak tanimlar ve Dersimliler’i tarife çalisirken Ermenistan’da yasayan ve hâlâ hatirlanmakta olan Babilliler’e isaret eder. O’nun Babilliler derken Bal adli toplulugu kastettigini düsünüyorum. Hiran adi ise benim düsünceme göre kesinlikle ünlü Harran adinin bir seklidir. Dersim’in Hiran adini tasiyan bölgesinin ve asiretinin asil adi Harran’dir. Ünlü Harran, Eski Babil uygarliginin bir ileri karakolu gibiydi.
Kisacasi Bal adi altinda Dersim’de bugün de mevcut bulunan topluluklarin bir kesimi daha sonraki göç dalgalarinda gelmis olsa bile, onlarin önemlice bir bölümünün daha eski Dersim sakinleri olup Eski Babilliler’le ve Hititler çaginin Bala (Pala) halkiyla iliskili olduklarini saniyorum. ''
Kaynak: Seyfi Cengiz
MeRaLiNa 03.12.2006, 22:23 valla ben bizimkilerin yalancısıyım....sende mırıhlık varmı diyecem o ne demenden korkuyorum bilmemki desemmi...:o...ben senin olduğun aşiretten olmam inşallah yanılıyoruzdur hehehhehe(şaka şaka)...hele seni ilk gördüğümde bi kanım kaynamıştı demekki bu yüzdendi.....:p ..:)
mirihlik ilk defa duyyom valla :hopala belkide birbirimize benzememiz ayni genlerden degilde benimde senin gibi kücükken kafami bir yere carpmamdan geliyordur :))) hem bak forumun nufüs memuru sores'e görede ayni asiretten degilmisiz :sweatdrop
sores ve Kizilkilise bakin bi sey daha buldum
hozat bir taraf bir taraf Kurucay köyü ama bir tarafta mazgirtten olabilir:
malatya, sivas, tunceli, erzincan vs. şehirlerde kırdasice konuşanlar vardır.
tuncelide sanırım mazgirtte epey varlar.
tunceli didem 03.12.2006, 22:28 bende kuresanliyim :)
mirihlik ilk defa duyyom valla :hopala belkide birbirimize benzememiz ayni genlerden degilde benimde senin gibi kücükken kafami bir yere carpmamdan geliyordur :))) hem bak forumun nufüs memuru sores'e görede ayni asiretten degilmisiz :sweatdrop
sores ve Kizilkilise bakin bi sey daha buldum
hozat bir taraf bir taraf Kurucay köyü ama bir tarafta mazgirtten olabilir:
Hozat taraflarında Şeyh Hasanlılar, Mazgirtte Xiranlılar, İzollar, Xormekliler, Kuruçay Bölgesinde ise Koçgirililer, Xormekliler, Şeyh Hasanlılar, Xiranlılar bulunur.
Son Yaprağıydı 10.12.2006, 16:30 corovanlılar die bi aşirette var diyo bizimkiler,hakkında bilgisi olan varsa paylaşırsanız sevinirim(:
Aşiret isimleri hakkında bilgi verelim biraz..
Mesela bizim Koçgiri;
Koçgiri/Koçkiri/Qoçgiri Kürtçede Göç Eden demektir..
Koç : Göç demektir, Kirin : Etmek demektir..
Koç - Kiri : Koçgiri yani göç eden demektir.. Koçgiri Göçebe bir Aşiretmiş.. Tuncelinin Nazimiye, Ovacık, Hozat, Dere Laçi gibi Bölgelerinde Batıya göç etmiştir.. Hala Tunceli İlçelerinde Koçgirililer muhakkak vardır.. Bunu araştırmak gerekiyor..
Ermenican 13.12.2006, 15:21 diğer karsanlı arkadaş kim :D
Ben hakisliyim
diğer karsanlı arkadaş kim :D
Ben hakisliyim
Benim eniştemlerde Hakislidirler.. Onlarda Karsanlı.. Hakiste tamamen Karsanlı sanırım.. O Bölgede Karsanlılar, Areyanlılar baya çok..
Aşiretler Hakkına önemli Bilgiler;
''Ermeniler tarafindan Pavlakiler olarak da tanimlanan Yezidiler arasinda Hasan Basri (Seyh Hasan) ve Mansur adlari da önemli bir yer isgal ederler. Öte yandan Yezidiler’in kendi orijinlerine iliskin geleneklerinden biri Kureys soyundan olduklari ve Güney Irak (Basra) taraflarindan geldikleri yönündedir. Dersimli Kureysanlilar’in bazi asiretlerle birlikte Kerbela’dan geldiklerine dair bir rivayet de Nasit Hakki Ulug’da kaydedilmektedir. Gelenekte onlarla birlikte geldikleri rivayet edilen asiretlerden biri Hiran (dogrusu: Harran) asiretidir ki, bu asiret arasinda “Ya Meleke Tavus“ diye dua edildigine defalarca tanik oldum. Ek olarak Yusufan asiretinin bir Osmanli kaynaginda “Seyatin asireti“ seklinde tanimlandigini ve bununla adi geçen asiretin Yezidi olduguna referans verildigini de not etmeliyim''
gürbüz deniz 14.12.2006, 15:28 selam biz hubyar lıyız ocağımız oraymış.aşiret bizde hiç konuşulan ,bir olgu değildir.sanırım biz tamamen feodal bağlarımızı kopartık.
KızılBant 14.12.2006, 15:31 selam biz hubyar lıyız ocağımız oraymış.aşiret bizde hiç konuşulan ,bir olgu değildir.sanırım biz tamamen feodal bağlarımızı kopartık.
Meraba Tokatlı olmalısınız Hubyar ocak ismidir evet ama Türkmen olduğunuza eminim Türkmenlerinde çeşitli aşiretleri vardır.
Bende Areli aşiretine mensubum ancak feodal bağlara önem vermiyorum. Önemli olan aşiretler bazında yada milliyetler bazında değil Alevilik hatta daha üst düzeyde demokrat çağdaş insanlar olarak birleşebilmemizdir.
saygılarımla.
gürbüz deniz 14.12.2006, 15:35 selam ana tarafım turhal kızoglu köyünden.gerçekten ailemin hem alevilik,hem aşiret vb kavramları çok iyi ögretrmediginden,ögretemediğinden dolayı kopuk bir ilişkiler yumağı içersinde büyüdüm.sizede yürek dolusu sevgiler....
Meraba Tokatlı olmalısınız Hubyar ocak ismidir evet ama Türkmen olduğunuza eminim Türkmenlerinde çeşitli aşiretleri vardır.
Bende Areli aşiretine mensubum ancak feodal bağlara önem vermiyorum. Önemli olan aşiretler bazında yada milliyetler bazında değil Alevilik hatta daha üst düzeyde demokrat çağdaş insanlar olarak birleşebilmemizdir.
saygılarımla.
Xorte Areyan, Gence Areyan :yamukgul: Benimde Pülümürlü Yengemler Areyanlıdır.. Köyün adını unuttum ama sanırım Beceli Köyüydü..
Aşiretçilik gerçekten bize göre değil. Mesela Aşiretler arası kavgalar olurmuş bir zamanlar.. Bizim Sivasta hiç olmazmış ama
KızılBant 14.12.2006, 15:53 Xorte Areyan, Gence Areyan :yamukgul: Benimde Pülümürlü Yengemler Areyanlıdır.. Köyün adını unuttum ama sanırım Beceli Köyüydü..
Aşiretçilik gerçekten bize göre değil. Mesela Aşiretler arası kavgalar olurmuş bir zamanlar.. Bizim Sivasta hiç olmazmış ama Devlet Aşiretler arasında olay çıkarmaya çalışır ve Aşiretleri parçalarmış..
Evet haklısın aynı aşiretin kabilelerini dahi birbirine düşürüp kendine pay çıkarmaya çalışmışlar. Alevi kesim olarak aşiret veya il ilçe bazında değil birlikte hep beraber hareket etmeliyiz.
Hatta çağdaş demokrat sunnilerlede birlik olmalıyız bu hepimiz için en idealidir. Aşiretlerin ayrımdan öte kültürel yönünü desteklerim..
Ben pülümür kırmızı köprü köyündenim. Beceli köyünü duymamıştım.
selam biz hubyar lıyız ocağımız oraymış.aşiret bizde hiç konuş**** ,bir olgu değildir.sanırım biz tamamen feodal bağlarımızı kopartık.
Hubyarlılar Tokatta çoktur.. Sivasta ise seyrek olarak varlar benim bildiğim..
Tokatta Ocağımız, Otağımız var diyordu bir arkadaşım :)İnançlarına baya bağlılar.. Birde Sıraçlar var.. Anlamı Işık demekmiş sanırım.. Onlarda Aleviliğine çok bağlıdırlar..
Dersim Kökenli en bilindik Aşiretler ;
1 - Qoçgiri / Koçkiri Aşireti Konfederasyonu - Kurmanca / Kırmançki
Alt Oymakları ;
''Laçinanlar - Zazalar - Balolar - Gerniyanlar - Pewruzanlar - İbolar - Kerteller - Sarolar
Sefolar - Mıstolar''
2 - Areyan / Arilli - Kırmançki
3 - Xiran / Harran - Kırmançki / Kurmanca
4 - Şeyh Hasanlı Konfederasyonu - Kurmanca / Kırmançki
Alt Oymakları ;
Şeyh Hasan kolu: Abbasan, Bahtiyar, Ferhatan, Laçin, Karabali, Kazikali, Seyyid Kemal, Komeşli, İksorlu, Gülabi, Bütikenli, Beyt oymaklarından oluşur.
Seyyid (han) Kolu : Arslan , Aşuran, Bal, Birman, Gav, Keçeli, Koç, Maksut, Rejik, Şam, Süleyman, Topuz oymaklarından meydana gelmiştir.
6 - Karsan / Karsaniz - Kırmançki / Kurmanca ( Maraş )
7 - Lolan / Loliz - Kurmanca / Kırmançki
8 - Hormek / Xormek - Kırmançki / Kurmanca
9 - Çarekan / Çarekiz - Kurmanca / Kırmançki
10 - Pilvekler - Kurmanca / Kırmançki
11 - Alan - Kırmançki
12 - Kurmeşan - Kurmanca
13 - Kureyşan - Kırmançki / Kurmanci
14 - Haydaran - Kırmançki
15 - Yusufhan - Kırmançki
16 - Sinemliler - Kurmanca
17 - Kavi / Qavi - Kurmanca
18 - Şadiyan - Kurmanca / Kırmançki / Türkçe
19 - Giniyan - Kırmançki
20 - Şavelan - Kırmançki / Kurmanca
21 - Sarı Saltuklular - Türkçe
22 - İzol / Hizoli - Kurmanca
23 - Abdalan - Kırmançki
Lolanlılar : Büyük çoğunluğu Alevi olup, Şafi Bölgelere göç etmek zorunda kalan bir kısım Lolanlılar Sünnidir.
İzollar : İzolluların bir kısmı Dersimden Şafii Bölgelere, Urfa / Mardin / Diyarbakır Yörelerine göç etmek zorunda bırakılmıştır... Dersim Yöresindekiler Alevi, Mardin/Urfa ve Çevre Köylerdeki İzollar ise Sünnidir..
Çarekan : Ezici çoğunluğu Alevi olup, Ağrı yöresine zorunlu göç eden Çarekler Sünnidir..
Şadiyan : Tunceli, Sivas, Erzincan Yöresindeki Şadıllılar Alevi, Elazığ - Bingöl Yöresindeki Şadıllıların ise büyük kısmı Sünnidir.. Zamanla Sünnileştirilmişlerdir.
Anket sonuçlarına baktığımda Koçgiri aşiretinin sadece 6 oy aldığını gördüm..sanırım anket'e sonradan eklendiği için olsa gerek ama olsun geçte olsa aşiretimi görmek güzel..
sevgili şoreş evet hubyarlıların en yoğun olduğu yer ve ocaklarının olduğu yer tokat-almus hubyar köyüdür.(tokat alevilerinin yaklaşık yüzde 30-35 gibi olsa gerek hubyarlıdır).ancak hubyarlılar yani diğer adlarıyla sıraçlar türkiyede bir çok ilde yaşarlar:mesela sivasta hafik(özellikle,tekeli dağı çevresi),yıldızeli,zara,merkez de var.yozgatta var,amasyada,ama türkiyenin bir çok ilinde az çok varlarmış...
ya ben napayım hiç bi fikrim yok bir aşirettenmiyim onu bile bilmiyorum
ben antalya kaş tanım burda bize tahtacı deniyo fikri olan varsa lütfen beni aydınlatsın
ya ben napayım hiç bi fikrim yok bir aşirettenmiyim onu bile bilmiyorum
ben antalya kaş tanım burda bize tahtacı deniyo fikri olan varsa lütfen beni aydınlatsın
Tahtacı Aşiretlerde varmış ama çok yaygın değil.. :) Kısacası Türkmen Aşiretlerde vardır.. Zaten yukardaki Aşiretler Dersim Kökenlidir..:)
Koçgiri Aşireti
Zerikiler
Şadiyanlar
Şeyh Hasanlar
Çarekanlar
Canbeganlar
Kurmeşanlar
Xormek
Giniyanlar
demektir.
Bu aralar aldığım en güzel haber bu çok sevindim.ne mutlu bize artık Koçgiri kültür merkezimiz olacak Koçgiri unutmayacak..hep birlikte yaşatacağız umarım kuruluşunda bir engel çıkmaz,en kısa zamanda faliyete geçer.şimdiden kuruluşunda emeği geçecek bütün canlara teşekkür ediyorum...
Koçgiri Coğrafyası İnsanları
Koçgiri Hasret Güktekinin Kabri ;
http://img151.imageshack.us/img151/7266/imgp3561jpgzj1.jpg
http://img223.imageshack.us/img223/2999/kocgiriliselale1yd6.jpg
http://img151.imageshack.us/img151/4430/222kj4.jpg
http://img151.imageshack.us/img151/8724/kogirililer5nvbr5.jpg
http://img139.imageshack.us/img139/1738/8eh1.jpg
http://img412.imageshack.us/img412/9009/weqdh7.jpg
arkadaşlar ben de koçgiri aşiretindenim yeni üye oldum
Koçgirililer burda görmek çok güzel.. Forumda çok Koçgirili var ama Oylamada 10 görünüyor çünkü Listeye sonradan eklendi :yamukgul:
belli zaten listenin en son sırasında yer alıyo :D
baris1976 25.12.2006, 21:49 merhaba lar bizde hormekli aşiretindeniz ama cok fazla bir bilgim yok bilgisi olan arkadaslar varsa aydınlatırsa sevinirim
Hoşgeldin aramıza ceytunç.....İnasanımızı burda görmek son derece onur verici.
merhaba lar bizde hormekli aşiretindeniz ama cok fazla bir bilgim yok bilgisi olan arkadaslar varsa aydınlatırsa sevinirim
Xormekanlılar Tunceli Nazmiye ve Mazgirt, Sivas Koçgiri Yöresi, Refahiye, Muş Varto Yörelerinde yaygındır. Ağırlık zazacadır dilleri
baris1976 25.12.2006, 21:58 cok tesekkuler sorej vartoda bır haylı cok oldugunu biliyorum halamın eşi vartolu yalnız babaannem zaza ca konusuyordu ama babama bir kac kere sormustum zazamıyız dıye degiliz demisti yarın ilk işim babamla konusmak bakalim ne diyecek :)))
cok tesekkuler sorej vartoda bır haylı cok oldugunu biliyorum halamın eşi vartolu yalnız babaannem zaza ca konusuyordu ama babama bir kac kere sormustum zazamıyız dıye degiliz demisti yarın ilk işim babamla konusmak bakalim ne diyecek :)))
Vartoda Kurmanciden çok Kırmançki/Zazaca yoğundur..
Karababalar diye bir aşiret yoktur,doğrusu Karaballılar aşiretidir.
Hozat Ağzunik,Karaca,Avşeker....gibi oldukça fazla köyler vardır.
Kayseri Sarız İncemağara Köyünde de Karabal aşireti mensupları vardır.
Karabal ayrı bir Aşiret değil bir Oymaktır.. Şeyh Hasan Aşiretinin bir Oymağıdır... Yani Şeyh Hasan soyundandır... İksorlular, Komreş, Laçin, Koç, Abbasanlılar gibi...
Yani şimdi Biz Aşiretsiz Mi Kaldik.benim Babamin Atalari Tunceliden Gelmişler Izmire Demekki Bir Aşiretimiz Varmiş Ama Ne Olduğunu Bilmiyorum öğrenmeyi çok Isterdim Aslinda:))
Tahtacıları bir kısmı Dersim'e gelip o yöreden dağılmışlardır..
Anadolu Alevilerinde Asiret olgusu sadece Doguda yasayan Alevilerin ait oldugu bir durumdur.Genellikle Tunceli,Erzincan,Elazig,Varto,Malatya ve Sivasin bir bölümü Maras ,Adiyaman,Erzurum vs... illerinde daha yaygindir.
Orta Anadolu ve Batida Asiretcilik Asiret olgusu yoktur.Bunun yerine Boy lar ve Oymak lar mevcuttur.Yani bir genelleme yapacak olursak daha cok Kürt Alevilerinde Asiret olayi vardir diyebiliriz.Batiya dogru geldikce bu azalir.Olsa bile bunlar göclerle ve sürgünlerle gelen Alevilerde buna rastlayabiliriz.......
Örnegin yaptigim arastirmaya göre ben de herhangi bir Asirete mensup degilim yani öyle bir durum yok..Orta ve batida yasayan Alevilerde Ocak sistemi mevcuttur ocaga bagli olmak ocagin mensubiyeti olmak esastir.Doguda ise Ocakla Asiret ayni sekilde beraber telaffuz edilir.Yani ocagini sordugunuz zaman Asiretinide beraberinde söylerler.Ankette yazilan bir cok Asiretinde ayni zaman da Bir Alevi Ocak ini temsil ettigini söyleyebiliriz.( örnegin.. Kureysan,Babamansur,sari saltuk vs...)
Saygilarimla........
Aşiret olayı Türkmen Kökenlilerde de vardır.. Fakat dağılmışlardır.. En önemli Türkmen Aşiretinden biri ise Tuncelideki Sarı Saltuklulardır.. Tahtacı Aşiretleride vardır..
bu soruyla karşılaşıncaya kadar aşiretimi bilmiyodum hemen anneme sordum :3D_NG:
hatta bide ocağımız varmış:)) onuda öğrendim
Şadıllı aşireti ve Seyyid Nuri Cemaleddin / Cemal Abdal Ocağı
Şadıllı Aşireti İran taraflarından Anadoluya gelen bir Aşirettir.. Genel olarak Kurmanca konuşurlar.. Azda olsa Kırmançki konuşanlarda vardır... Tunceli Mazgirt, Erzincan, Elazığ, Sivas Yöresine yerleşmişlerdir genellikle.. Bir kısmı Sünnileşmiştir.. Bingöl Kığıdakiler mesela..
dogan_09 27.12.2006, 18:25 öncelikle böyle güzel bir çalışmayı bizlere sunan saygı deger arkadaşlara teşekkür ederim.ben kureşan aşiretindenim erzincanlıyım.insanların soy agacını atalarını geldikleri yeri aşiretini geleneklerini bilip uygulaması o kişinin tarihine sahip çıkmasıdır yücelt mesidir yücelmesidir.saygılar
Şah Mansur Seceresindeki Dersim Aşiretleri ;
Delisenler (Delsinler, Delihasanlar, lakabi Hurem began) kabilesinden Cafer
(Delsinler-Delihasanlar kabilesinden Horembegan adiyla anilan oymagin basi Cafer)
(Edip Yavuz’un tercümesine göre: Hurrem beyler lakabi ile anilan yüksekdag Sülbüs ismini tasiyan Delisenler kabilesinden Cafer)
Alan kabilesinden Teymur
(Alan kabilesinden Burkent oymagi ve baslari Teymur)
Ba-Ilyas kabilesinden Hüseyin
(Ilyas kabilesinden Han adiyla taninan oymagin basi Hüseyin)
Milli kabilesinden Muhammet
(Milli kabilesinden Bozkir oymaginin basi Muhammed)
Izol kabilesinden Abdullah (lakabi: Iki Bölük)
(Izol kabilesinden Üç Ayak oymagi ve baslari Abdullah)
Haydar kabilesinden Ali (lakabi: Karavel)
(Haydar kabilesinden Bedirhan oymagi ve baslari Ali)
Karsan kabilesinden Mustafa (lakabi: Saz)
(Karsan kabilesinden Hançer oymaginin basi Mustafa)
Lal kabilesinden Ibrahim (lakabi: Yürük Uzun)
(Lal kabilesinden Baykara oymagindan Ibrahim)
Çakir Tahir kabilesinden Mahmut
(Çakir Tahir kabilesi ve basi Mahmut)
Dada kabilesinden Muhammet
(Dada kabilesinden Börek Uzun oymaginin basi Muhammed)
Zor Veliyan kabilesinden Yusuf
(Zor Veli kabilesinden Duvardelen oymagindan Yusuf)
Merdis kabilesinden Abbas
(Merdis kabilesinden Dik Külah oymaginin basi Abbas)
zamane24 04.01.2007, 19:41 Koçgir
Dersimlilerin kökenini belirten 2 ana unsur vardır bunlar atalarımızında bizlere anlattığı ve Seyfi cengizin makalesindede gördüğüm 2 tabakadır.
I) Eski Dersim Aşiretleri (Kalmem-Kalferat Grubu)
II) Geç Dersim Aşiretleri: Şah Hasananlılar ve Seydanlılar
Bu gruplara hangi aşiretlerin dahil olduğunu üstteki mesajlarda sizlerle paylaşmıştım
Khal Mem ve Khal Ferat ve daha sonradan Horasan civarlarından gelen Şah Hasanlılar grubu ve bunların karışımı bugünkü Dersim halkını yani Kırmancları oluşturur.
"Khal Mem ve Khal Ferat Grubu Aşiretleri (Mıleto Khan Tabakası/ Eski millet)
Areyliler’in Pülümür’e Nazımiye Kirik’ten geldiklerini söyleyen Pülümür’ün Arilli (Arıllı) aşireti yaşlılarından birinin anlattığına göre, Dımılki konuşan bütün Dersim aşiretleri Khal Mem ve Khal Ferat adlarında iki kardeşten türemişlerdir. Bu gelenek başka yaşlılarımız tarafından da dile getirilmektedir.
Haceri köyünden olup şimdi Köln’de oturmakta olan Alan’lı bir yaşlı Khal Mem ve Khal Ferat hakkında sorduğum soruyu şöyle yanıtlıyordu:
“Khal Mem’le Khal Ferat, Momın (Muhammed)’ın oğullarıdır. İki kardeştirler. Nereden geldikleri belli değil. İlkin gelip Nazımiye’ye yerleşirler ve orada ölürler. Khalmem’in mezarı (türbesi) Nazımiye’nin Khalmem köyünde, Khal Ferat’ınki ise Nazımiye’nin Geriş köyündedir”.
Dersim ulusal geleneği ve tek tek aşiretlere ilişkin rivayetlerden ve bilgilerden hareketle Khal Mem ve Khal Ferat olarak tanımlanan gruplara dahil bazı aşiretleri saptamak mümkündür.
Kalmem-Kalferat geleneğinde referans verilen Erken Kalmem ile Şah Hasan-Seyit geleneğinde sözü geçen Geç Kalmem (Seyit, Kalemamsor) sık sık birbirine karıştırıldığı için, Kalmem grubunda anılan aşiretlerin bazısı Eski Dersimliler’e, bazısı da Geç Dersimliler’e ait olmalıdır.
Bu noktayı akılda tutmak koşuluyla bu gruptaki aşiretlere kabaca değinebiliriz."
Kalmem Grubu
Khal Mem grubu aşiretleri Dersimliler’in Domanê Khalmemi dedikleri aşiretlerdir. Bunların erken tabakası Mamakan (Çan) orijinlidir. Daha geç grubu ise Seydanlılar adıyla bilinenlerdir.
Sade halkın ve geleneğin ilk elde bu gruba dahil gösterdiği aşiretler şunlardır:
Şıxmamed, Demenan, Alan, Lolan, Areyli, Haydaran ve Karsan.
Bu yedi aşiret en yoğun olarak Eski Dersim olarak tanımlanan bölgede ve bu bölgenin sınırlarında bulunmaktadırlar. Bunlara Jandarma Umum Kumandanlığı yayınlarından olan Dersim başlıklı kitapta Dersim aşiretleri arasında verilen Puh-Pug (Puğ-Puhar) aşireti de ilave edilebilir. Bahtiyar aşiretinin ve Geç Dersimliler arasında anılan başka bazı aşiretlerin de gerçekte bu gruba ait olduklarını sanıyorum.
Yukarıdaki yedi aşiretten Demenanlılar’ın adı bazı kaynaklarda Dedeman, Temelhoran/Temehoran (Bk. Edip Yavuz), Ademi, Ademan (Bk. M. Ş. Fırat) şeklinde kaydedilmektedir.
Bu aşiretlerden Alanlar’ın bir kabilesi Khalmem (Pêra Khalmemu), bir diğeri Mamedu (Pêra Mamudo) adlarını taşırlar. İlki Körtan köyü halkı, ikincisi Haceri köyü halkına tekabül ediyor. Bu adlar Khal Mem adı ve Mamanlar’la ilişkili olabilir.
Khalman Ocağı’ndan olduklarını söyleyen Areyliler cedlerinin Khal Ferat olduğuna işaret ederler.
Alan, Areyli ve Şıxmamed aşiretlerinin geleneklerinde ortak bir nokta dikkati çekmektedir. O da bu aşiretlerin bugün yaşadıkları daha içerilerdeki bölgelere Nazımıye’nin Khalmem adlı yerleşmesinden hareketle dağıldıkları ve Khal Mem grubuyla ilişkili olduklarıdır.
Dersim’in Şeyh Hasan-Seyit (Khalemamsor) geleneğinin bir versiyonu da bu iki grubun birbirinden Khalmem köyünden ayrıldıklarına işaret etmektedir.
O halde Dersimliler’in en azından bir tabakası ilk gelişinde Nazımıye’nin Khalmem adını da verdiği Duzgı Bava çevresine yerleşmiş ve buradan dağılmıştır. Duzgı Bava’nın bütün aşiretlerin kâbesi olarak tanınması bu ortak geçmişle ilişkili olabilir. Bu dağın eteğinde Ocağê Khalmemi (Khalmem Ocağı) adını taşıyan kutsal bir mekân (ocak) da mevcuttur.
Duzgın’ın asıl adı Dersim Geleneği’ne göre Şah Haydar’dır. Domanê Khalmemi grubuna dahil gösterilen Haydaran aşiretinin isim babası belki de bu Şah Haydar (Duzgı Bava)’dır. Nitekim geleneğimizde Haydaranlılar’ın koruyucu tanrısı veya atası gibi tanıtılan Jêlê aynı geleneğe göre Şah Haydar (Duzgın)’ın bacısıdır. Kızıl Kilise (Nazımiye)’nin bir dönemler Aydaran/Haydaran adıyla bilindiğini de not etmeliyim.
Dersim’in ulusal cedleri olan Khal Mem-Khal Ferat ikilisinin yanısıra, bazı Dersim aşiretlerinin cedlerinin, tanrılarının ve ziyaretlerinin de tek tek sayıldığı bir Dersim halk deyişinin bazı versiyonlarında Şıx Mamedliler’in ceddi Khal Ferat olarak anılır.
Dersim Geleneği’nin destan türünde bir versiyonu olan bu parça şöyledir:
Şiyo Khal Ferat, Wayirê Şıxmamedano
Khal Ferat şixmamed tanrısıdır
Khal Mem-Khal Ferat, Wayırê Alan u Areyzano
Alan ve Areyizlerin kisi Khal Mem ve Ferattır
Khalo Sıpe, Wayirê Çarekano
Çarekanlarınki Khalo beyazdır
Evliyayê Tosnıgê, Wayırê Bamasurano
Babamansurlarınkisi Evliya Tosnig dir.
(Bone Tasnige mekanê de qano)
Hewsê Dewê, Wayırê Kuresano
Jêlê (Zêla Zalalê), Wayıra Heyderuna
Jele Haydaranlıların tanrısıdır
(Jêlê orte Heyderuna)
Duzgınê Kemeri (Kemerê Duzgıni, Bava Duzgın), Pile Pilano (Pile Jarano)
Düzgin bava en büyük ziyarettir. Dersimin kabesidir.
Hopa Şıxanki, Wayırê Seğankano
Cımê Muzır Bavay, Wayırê Avasano
Munzur suyu Abbasanların tanrısıdır
Aliyê Kıstımi, Pilê Pilvankano
Kiştim evliyası Pilvanklarınkisidir
Buyer Bava orte (wayırê) Bolebaniyanu
Buyer bava gölü dağı Balabanlıların tanrısıdır
Gola Buyerê Caê Cematiyo
Sultan Baba (Tujik) orte (wayırê) Keçelanu
Keçelanlarınki Tujik baba dağıdır
Celal Abbas, wayırê Abasano
(Cımê Muzır Bavay wayirê Avasano) (...)
Wayir=Tanrı/sahip
Köylerde Dua ederken Ya Khal Ferat şeklinde dualar ederlerdi. Evet aşiretler konusu oldukça geniş bir konu bunu zaman zaman sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.
Bizim Aşiret için Khal Mem diyorlar.. Mamikonyanlardan geliyormuşuz. Mamik'in Soyu olarak geçiyor.. Hiran/Xiran/Haran o Bölgedeki en eski Topluluklardan biriymiş..
Efsaneleşmiş bir öyküdür o anlatılanlar ve hepsi aslında bu efsaneden Atalarımızın kökeni konusunda fikir veriyor.
Efsaneleşmiş bir öyküdür o anlatılanlar ve hepsi aslında bu efsaneden Atalarımızın kökeni konusunda fikir veriyor.
Evet abi, Dersim Mitolojisi:thumbup1: Doğruluk payını bilmiyoruz ama yinede geçmiş hakkında ipuçları içermektedir.. :thumbup1:
Fakat Zerkan'lılarla karıştırılmaması gerekir.. :)
selam benim asiretim sehmehmehhanli bebn cayirli erzincan buyuk gelengec koyundeyim yoksa benmi yanli biliyorum canlar
Dostlar putekan aşireti hakkında bilgisi olan var , veya o aşiretten olan var mı?
Dostlar putekan aşireti hakkında bilgisi olan var , veya o aşiretten olan var mı?
Butikan, Putikan..:) Bu Aşiret değil bir Oymaktır.. Nasıl diyeceksin.
Batı Dersimliler vardır.. Yani Şeyh Hasanlılar.. Diğer adıyla '' Geç Dersimliler ''. Dersim'e sonradan yerleşen bir Konfederasyondur bu. Şeyh Hasan'ın soyu zamanla genişlemiş ve bu Aşiret kendi içinde Oymaklara ayrılmıştır..
Mesela ilk aklıma gelenler;
Laçinler, Butikanlar, Abbasanlar, Gülabilar, Koç, İksor, Kormeş, Karabali vs.
Tüm bu oymaklar aynı kanı taşır, aynı atanın evlatlarının soyudur.. Sadece Aşiret genişleyince Kabilelere ayrılmışlardır..
İşte Butikanlılarda böyledir.. Sen '' Şeyh Hasanlılara oy vermelisin ''. Çünkü Aşiretiniz Şeyh Hasanlılar.. Şeyh Hasanlı Aşiretinin yada Şıh Hasan / Şex Hasan Aşiretinin '' Butikan '' Kabilesindensin..
Butikan, Putikan..:) Bu Aşiret değil bir Oymaktır.. Nasıl diyeceksin.
Batı Dersimliler vardır.. Yani Şeyh Hasanlılar.. Diğer adıyla '' Geç Dersimliler ''. Dersim'e sonradan yerleşen bir Konfederasyondur bu. Şeyh Hasan'ın soyu zamanla genişlemiş ve bu Aşiret kendi içinde Oymaklara ayrılmıştır..
Mesela ilk aklıma gelenler;
Laçinler, Butikanlar, Abbasanlar, Gülabilar, Koç, İksor, Kormeş, Karabali vs.
Tüm bu oymaklar aynı kanı taşır, aynı atanın evlatlarının soyudur.. Sadece Aşiret genişleyince Kabilelere ayrılmışlardır..
İşte Butikanlılarda böyledir.. Sen '' Şeyh Hasanlılara oy vermelisin ''. Çünkü Aşiretiniz Şeyh Hasanlılar.. Şeyh Hasanlı Aşiretinin yada Şıh Hasan / Şex Hasan Aşiretinin '' Butikan '' Kabilesindensin..
Dost eyvallah biz aşkaleliyiz bir asırdır gerçi ama göçmüşüzdür, butikanlı (putekan :) ) olduğumuzu da bir yaşlı amca söylemiş ne kadar doğru bilemem :) ama genede şeyh hasanı isaretliyim ben şimdi zaza mı oldum kardes noldu ? :)
Dost eyvallah biz aşkaleliyiz bir asırdır gerçi ama göçmüşüzdür, butikanlı (putekan :) ) olduğumuzu da bir yaşlı amca söylemiş ne kadar doğru bilemem :) ama genede şeyh hasanı isaretliyim ben şimdi zaza mı oldum kardes noldu ? :)
Konuştuğun Dil'e göre.. Yani Dedenler Kürtçenin hangi Lehçesini konuşurlardı ?
Şöyle bir durum var.. Şeyh Hasan Soyunun Anadoludaki İlk Köyü Türkçe konuşur.. Malatyada.. Tuncelidekiler Kürtçenin Kırmançki Lehçesi, Sivas ve Erzincandakiler ise Kürtçenin Kurmanca Lehçesini kullanırlar... Butikanlılar sanırım Kurmanca konuşuyorlar. Benimde Köken konusunda kafam karışık.. Bazen diyorum, Kurmanç Kürtmüyüm yoksa Kırmanç Kürt müyüm :) Çünkü bizim Aşirette Çift Dil kullanıyor.. Olsun :) Sonuç itibariyle Kürdüm diyorum.. :yamukgul:
Valla kardes dedemler hep Türkçe konuşuyordu, babaları da keza öyleymiş bizim köyde de hep Türkçe konuşuluyor. Bizim ailede bir anneannemin annesi zazaca konusurdu, onlarda Tercanlı zaten. Aşkaleli değil.
Valla kardes dedemler hep Türkçe konuşuyordu, babaları da keza öyleymiş bizim köyde de hep Türkçe konuşuluyor. Bizim ailede bir anneannemin annesi zazaca konusurdu, onlarda Tercanlı zaten. Aşkaleli değil.
Özel Mesaj göndermem gerekiyor sana..
Açıklaman için teşekkür ederim can.
Karsanlılar
Amasya’nın eski adı Harşene (Canik)’dir. Amasya Tarihi adlı eserin yazarı Hüseyin Hüsameddin Harşene adının ilk şeklinin Karasan (Karisini, Karasan, Karaçan) olduğunu söyler. Ona görüşüne göre Karasan (Kara-Çan) adlı kişi büyük olasılıkla Çanlar adlı antik Pontus kavminin ceddidir. Onun aktardığı rivayetler Amasya (Harşene, Canik) kenti ile bu kentteki Kale-i Bala (Ulu Kale)’nın Karaçan tarafından kurulduğunu söylerler. Hüseyin Hüsameddin eski kaynaklardan Karaçan’ın şeceresini de aktarmaktadır. Bu bilgiler Dersim’in Kar-san aşiretinin adına fazlasıyla açıklık getirmekte, bu adın ikinci kısmının Çan (Mamakan) etnik adının kendisi olduğunu göstermektedir. O halde Karsanlılarn Kalmem (Mamakan, Çan) grubundan olduklarını söyleyen Dersim geleneği tartışma götürmez.
Türk milliyetçisi Kadri Kemal Kop (Sevengil) bile 1933 yılında yayınlanan Anadolu’nun Doğu ve Güneydoğusu adlı kitabında ünlü Truva Savaşı sırasında Amasya hükümdarının Karsan Han adında biri olduğunu söylüyor ve onun adıyla Dersim’in Karsan aşireti arasında bağlantı kurmakta güçlük çekmiyor.
Tüm bu veriler Karsanlılar’ın Çan olduklarına işaret etmektedirler
(bu konuda daha fazla bilgi için Dersim ve Zaza Tarihi-Sözlü Gelenek ve Tarihsel Gerçek adlı çalışmanın III. Bölümündeki Tzanica ve Tzaniler başlıklı kısma bakınız).
Birman Aşireti
Hüseyin Hüsameddin’in Amasya Tarihi’nde Birman (Birim) aşiretinin de Çan kökenli olduğuna ilişkin bilgiler verilmektedir. Onun aktardığı eski şecerelerde Birman (Barum, Bermi), Karsan’ın babası olarak geçmektedir (ayrıntı için bk. Dersim ve Zaza Tarihi..., III. Bölüm, Tzanica ve Tzanlar kısmı).
Pahlılar (Paxıco)
Modern ‘Tunceli’nin merkezi (Mamikan), 1937-38’e kadar Mazgirt’e bağlı bir köydü. Bazı kaynaklarda Türüşmek’e bağlı gösterilen Maman köyü, Uluğ’a göre Pah nahiyesine, Pah ise Mazgirt’e bağlıydı. 1937-38’de Türk sömürge valisi Abdullah Alpdoğan bu köyü tüm Dersim’in genel hükümet merkezi yaparak, Dersim’e de ilk kez Tunç Eli adını verdi. 1937-39 yılları arasında Mameki’de hükümet konağı, kışla ve Munzur kıyısında subay-memur evleri yapıldı.
Mameki (Maman) adının Mamakanlar’la ilişkisine değinmiştim.
Eski notlarıma göre; Xağu, Teşnigê, Qela, Seynu (Sinan), Çuxurê, Xeceriyê, Vanguğ, Govê, Qıl, Kortu, Pırkaniyê, Kilse, Ambar, Derê Çermi, Sogayiğê, Putik, Gomemiş, Vılêkasu, Kemero Şa, Şuyageurê, Bınedewê, Kortasure vaktiyle Pah bucağına bağlı köylerdir. Bugün Alan, Kureşan, Suran ve Yusufan aşiretlerinin de yaşadığı bu mıntıkada veya bu köylerin bir bölümünde (Teşnige vd gibi) Mıleto Qan (Eski Millet) denen bir halk katmanı vardır. Hatta Pahlılara genelde Mıleto Qan denmektedir. Bununla Pahlılar’ın, en azından bu yörenin eski sakinlerinin Eski Dersimliler’e mensup olduğu söylenmek istenir. Eski Dersimliler’den kasıt daha önce açıkladığım gibi Kalmem-Kalferat grubudur. Yusufan aşireti köylerinde de Mıleto Qan tabakasından oldukları söylenen bazı aileler olduğunu hatırlıyorum.
Hıran (Haran) Aşireti
Hıdır Öztürk adında 1917 Mazgirt doğumlu biri Tarihimizde Tunceli ve Ermeni Mezalimi (1985) adlı kitabında Osmanlı arşivlerinde Mazgirt’teki Hıran aşireti için “Mamık ile Konak adlarında iki şehzadeden birinin evlatlarıdır“ dendiğini aktarmaktadır (Bk. a.g.y., s. 4.
Ben bu kaydı kendim görmüş değilim. Ama bu kitabın başlığı ve içeriği hoşuma gitmese de bu alıntının doğruluğundan kuşkulanmak için sebep görmüyorum.
Kuzuçan Aşireti
Mehmet Nuri Dersimi, Kürdistan Tarihinde Dersim adlı kitabında Kuruçay ilçesindeki aşiretler arasında Kozıçan adında bir aşiretten sözeder (a.g.e., s. 66). Bu aşiretin adı ile Pülümür’ün eski adlarından Kuzuçan (Evliya Çelebi’de Kuzujan, Mehmet Nuri’de Koziçan) birbirinin aynıdırlar. Pülümür’e adını veren belki de bu Kozıçan aşiretidir. Bu adlarla Koçan aşiret adı arasında da bir bağlantı kurulabilir.
Kozıçan adının ikinci kısmı Çan etnik adıdır.
M. Nuri, aynı kitabında Sultan Selim döneminde Dersim’deki Milan aşiretinden ayrılarak Kangal ve Divriği’nin Yellice ve Tekye nahiyelerine yerleşen Çanbegan aşiretinden (ve Canbegan mıntıkasından), aynı mıntıkada veya civarında bulunan Mamaş köyünden bahseder (a.g.e, s. 64). Hatıratım adlı kitabında ise Kangal’da Canikan adında bir aşireti kaydeder. Çanbegan ve Canikan büyük ihtimal aynı aşirettirler.
Bu adlarda da Çan öğesiyle karşılaşmaktayız.
Uzun yazıları okumak insanımıza sıkıcı gelebilir. O nedenle burada meramımı mümkün olduğunca özet şekilde ifade etmek zorunda kalıyorum. Daha fazla bilgiye ihtiyaç duyan arkadaşlarımıza Dersim ve Zaza Tarihi’nin III., IV. ve V. bölümlerine bakmalarını önereceğim.
Son olarak Kalmem-Kalferat grubundan, yani Dersim’in eski halk tabakasından olup başka aşiretler içinde eriyen veya varlığını onlara eklemlenerek sürdüren toplulukların bulunduğunu belirtmek zorundayım. Geç Dersimliler (Sonradan Gelenler) bazen onları ‘Ermeni‘ olarak tanımlasa da, Ermeni sanılan bu grupların genelde asıl Ermeni olmayıp Dersim’in eski halk katmanına ait olduklarını düşünüyorum.
hormekan asiretinden , benim bildigimce xormekan diye yazilir
hormekan asiretinden , benim bildigimce xormekan diye yazilir
Xormeklilerin Kökeni nazmiye cıvark köyüdü
Xormek/Hormek/Alhas Aşireti;
Erzincan, Gümüşhane, Varto ve Bingöldeki Hiran/ Zerikiyan Köylerinide kısa zamanda toparlayacağım..
Tuncelideki bazı Hiran/ZerikiyanHaran Köyleri ;
Polan, Pulan: Bu köyde Diyare Sin adında bir mevki bulunmaktadır. Diyare Sin ve Pulan köyünün ikisinin de şekil olarak yarım Ay’ı andırıyor olmaları dikkat çekicidir. Sin, uzak geçmişin Ay tanrısıdır. Bir Sümer kenti ile antik Harran’ın tanrısı olarak ünlüdür. Antik Harran’da bu tanrıya adanan tapınaklar bulundu. Bu tür tapınaklar bir gün Dersim Haran’ında da ortaya çıkarsa şaşırmamak gerekir.
İbn Mamud
Gevan, Geban
Reş Mezra
Sindam
Qele, Khele (Kale)
Qurçik, Khurçik
Beroj
Oruj
Dalık
Kamkamık
Xerva, Xereve: Bu yerin karşısında “Diyare Zilan” adında bir mevki/makam mevcuttur.
Khuşhane
Khuşhan Seinan
Melikyan
Germisi: 1938’in kırım mevkilerinden biri
Bardakçiyan (Bardakçı Kömü)
Basü
Hörs: Peri’de vaktiyle Hristiyanlar ve/veya Ermenilerle yerleşik bir köy
Köteriç: Hıran ve İzolan aşiretleriyle yerleşik bir köy
Diyare Kepur (Bir mevki)
Qorta Guri
Arnik
Are Xeleke: 1938’in kırım mevkilerinden biri
Sindam Deresi: 1938’in kırım mevkilerinden biri
Khirzi (Kırzı)
Harman
Bazıne Ali
Deşta Aşan
Zenan: Qurkurik köyü civarındadır.
Khcır, Kheceran
Şilk
Garsiyan: Hıranlılar ve Alanlılar ile yerleşik.
Şevki Mezrası: Hıran, Alan ve Haydaran aşiretleriyle yerleşik.
Mırzan
Boran
Zerikan
Topan
Pırık
Celaqas
Ferej
Kepur
Kastun
Baxın
Dersim Aşiretleri;
1 - Ağuçan
2 - Abdalan
3 - Alan
4 - Arilli
5 - Balaban
6 - Baba Mansur
7 - Çarekan
8 - Ciban
9 - Demenan
10 - Derviş Cemal
11 - Kuzuçan
12 - Hiran
13 - Haydaran
14 - Hormek
15 - İzol
16 - Karsan
17 - Koçgiri Aşireti Konfederasyonu ve Oymakları ;
-Zazalar
-Laçinanlar
-Gerniyanlar
-Pewruzanlar
-Kerteller
-Balolar
-Sarolar
-Sefikiyanlar
-Mıstolar
-İbolar
-Halililer
-İvaskiler
18 - Kureşan
19 - Lolan
20 - Milli
21 - Pilvenk
22 - Rutan
23 - Sarı Saltık
24 - Suran
25 - Şadili
26 - Şeyh Hasanlı Aşireti ve Konfederasyonu
-Karabali
-Seyyit Kemal
-Abbasân
-Ferhatân
-Kargın
-Laçin
-Bahtiyar
-Bütikan
-Gülabi
-İksor
-Kormeş
-Karikali
Seyyidânli Kolu:
-Arslan
-Aşuran
-Bal
-Birman
-Gav
-Keçeli
-Koç
-Maksut
-Rejik
-Şam
-Süleyman
-Topuz
27 - Şeyh Mehmet
28 - Şavak
29 - Yusufan
varto daki xormakanlar in ana dili zazaca dir
Ben sivas divriğin armutak köyündenim.Hangi aşiretler var orada bilen varsa benimle paylaşmak isterse çok memnun olurum.
Sevgi_2420 07.02.2007, 19:55 ben hormeklıyım kardeşim
varto daki xormakanlar in ana dili zazaca dir
xormeklileirn kökeni mazgirt cıvarktır ordan dağılmıtır
karababa diye bir aşiret varmıydı?
karababa diye bir aşiret varmıydı?
İlk kez duyuyorum.. Karabali ve Karakali var.
GüneyinEfendisi 07.02.2007, 22:53 Bende Koçgiri aşiretindenim canlar. Dersim ateşini başlatan sonrada tarihin en acı katliyamını yaşayan ve sürülen. Bir yanımda biraz Kızıldeli
Cengizhan 07.02.2007, 22:57 Kızıldelililer olarak, seyidali sultanin soyu kastediliyorsa, onun soyundanım..
ama aynı anda, asiret olarkta sayılıyormu, onu bilemiyorum
şoreş kardeş koçgiri oymaklarından cafıki, kalkancı oymaklarını yazmamışsın kardeş.
Bizim dedeler sivas/imranlı/gilicek köyünden göç etmişler.
baba tarafım koçgirinin gerni kolu
ana tarafım koçgirinin pewruzi koluna bağlıdır.
tam bir koçgiriyim anlayacağınız...
şoreş kardeş koçgiri oymaklarından cafıki, kalkancı oymaklarını yazmamışsın kardeş.
Bizim dedeler sivas/imranlı/gilicek köyünden göç etmişler.
baba tarafım koçgirinin gerni kolu
ana tarafım koçgirinin pewruzi koluna bağlıdır.
tam bir koçgiriyim anlayacağınız...
Abican Kalkancı ve Cefikiler geniş bir sülalemi yoksa ayrı Köyleri olan Oymaklar mı ? Cefikikerin diğer adı Cefolar mı yoksa ?
Abican Kalkancı ve Cefikiler geniş bir sülalemi yoksa ayrı Köyleri olan Oymaklar mı ? Cefikikerin diğer adı Cefolar mı yoksa ?
kalkancı ve cefıkiler köken bir sülale ayrılmışlar daha sonra.cefıkilerin diğer adını cafanlar diye biliyorum.(dedelerimizden duyduğumuz bu şekilde.)
kalkancı ve cefıkiler köken bir sülale ayrılmışlar daha sonra.cefıkilerin diğer adını cafanlar diye biliyorum.(dedelerimizden duyduğumuz bu şekilde.)
Ekliyorum Listemize..:thumbup1:
Cafanlar
Kalkancılar olarak yazacağım lakin isimde hata olabilir.. Benim bildiğim bir Cefolar vardı abican.
kardeş cafan ismini sana şöyle söylemek gerekirse sağlamlığı bakımından benim babaannemgillere cafanlar derlermiş hatta bizim gezbeli taraf köyleri bu sülaleyi iyi bilir. (ama belki cefolar diye ayrı bir sülale daha varsa onu bilemem)
O zaman Listeyi yenileyelim Cenap abi..:yamukgul:
Koçgiri Aşireti Konfederasyonu ve Oymakları ;
-Zazalar
-Laçinanlar
-Gerniyanlar
-Pewruzanlar
-Kerteller
-Balolar
-Sarolar
-Sefikiyanlar
-Mıstolar
-Cafanlar
-Kalkancı
-İbolar
-Halililer
-İvaskiler
bizim koyun yukari mezrasinda kureysanlilar yasamaktadirlar ,onlarin dersim den geldigini herkes bilir de xormekan lilarin dersimden geldigini kimse bahsetmedi su ana kadar.
sores kardes ,sadiz yada sadi diye bir asiret duydunmu hic (varto daki bir safi koyundeki asiret onceden aleviymisler)
musa canpolat 08.02.2007, 09:40 merhaba canları ben Üryan hızır ocağındayım tercan yaylacık köyünde yaşamakdayız atalarımız asırlar önce buraya yerleşmişler bu 30 ev vardır
ÜRYAN HIZIR OCAĞI
Üryan Hızır Ocağı Tunceli ilinde Pertek-Hozat yolu kenarında bir sırtın üzerinde bulunan Dorutay (Zeve) Köyü'ndedir. Bu köyde Üryan Hızır'ın kutsal ziyaretgahı bulunur. Bu ocak çocuğu olmayanlar, sara ve akıl hastalarının akınına uğramakla ünlüdür. Bu ocağın Kahramanmaraş ve Erzurum'da da talipleri bulunur. Hubyar Dedeleri mürşit ocaklarının Üryan Hızır olduğunu söylerler. 3-4 Kasım 1999 tarihinde bu köye yaptığım ziyarette Ocağı gördüm. Bu köyün tamamı taliplerden oluşuyor. Dört aileye dayanıyormuş Dorutay köylüleri. Üryan Hızırlı ve Ağuiçenli Dedeler zaman zaman bu köye gelerek cem yapıyor ve sorunları çözmeye çalışıyorlarmış. bizler atalarımızın 8 dedemize kadar olanı biliyoruz bu konuda bilgisi olan canlarda biz aydınlatırlarsa çok seviniriz saygılarımla musa canpolat
Ya canlar bu kadarmı önemli kimin bilmem hangi aşirete bağlı oldugu, hanigi aşiretin kaç köyü var , ne kadar toprağı var, onlarıda tartışalım bari,
Bence kimin hangi aşiretten olup olmadığı çokmu önemli, bence hiç bi önemi yok ,bizim açımızdan. bence bu konu fazla uzatılmadan kapatılmalı. kusura bakmayın arkadaşlar.
TÜM İNSANIM DİYREN CANLARA.......
Ya canlar bu kadarmı önemli kimin bilmem hangi aşirete bağlı oldugu, hanigi aşiretin kaç köyü var , ne kadar toprağı var, onlarıda tartışalım bari,
Bence kimin hangi aşiretten olup olmadığı çokmu önemli, bence hiç bi önemi yok ,bizim açımızdan. bence bu konu fazla uzatılmadan kapatılmalı. kusura bakmayın arkadaşlar.
Dil, Din, Irk tabiki önemli değil ama bu Anket güzel bir Anket.. Çünkü Akrabalarımızı görüyoruz, tanıyoruz.. Bu açıdan oldukça önemli..Kimsede Aşiretçilik yapmıyor farkındaysan...
imsenin aşiretçilik yaptığı yok can bu senin hüsn-ü kuruntun. ayrıca atatürk'ü Hz. Ali'den çok sevip, atatürk resmini daha ön planda tuttuğuna göre atatürk ün şu sözünü de bilmelisin geçmişini bilmeyen bir millet geleceğini sağlam temeller üzerine oturtamaz. bizler de birbirimizi tanımaya çalışıyoruz can izin verirsen tabi...!!!
Alevilik yolu bize insan ayırt etmeyi de yasaklar bunu da bil. saygılarımla...
muratsiner 09.02.2007, 01:14 üstat liste eksik sinemilli ler bir aşiret değilmi benmi yanlış biliyorum
muratsiner 09.02.2007, 01:18 "Aksu Vadisi'nden (Kürtçe'de Abê Spi) yukarıya tırmanarak, Hasan Ağa Sarayı diye bilinen ve Sinemilli aşiretinin iki reisi olan Tapu Ağa ve Asaf Ağa'nın kışları kaldıkları köye vardık. Sinemilli sözcüğünün kökenine ilişkin hikaye şöyle anlatılır:
'Altı yüzyıl önce Harput'un gümüş madenlerinden buraya göçettik. Orada hamile olan bir genç kız yaşamaktaydı. Onu canlı canlı gömdüler. Kapatıldığı kabirde (Kürtçede Sin) çocuğunu doğurdu ve onu emzirdi. Sonunda yoldan geçen birisi, bebeğin ağlamasını duydu ve mezarı açmak için adam topladı. Çocuk büyüdü ve "Mezardan gelenler" (Sinemilli) diye anılan aşiretin kurucusu oldu." (Hêvi, aynı sayı)
tamamen alıntıdır www.demanu.com.tr/kovaradeng/arsiv/sayi58/yazi_05_munzurcem.htm - 103k - ayrıntısı buradadır ilgin için şimdiden teşekkür ederim
üstat liste eksik sinemilli ler bir aşiret değilmi benmi yanlış biliyorum
Sinemliler eğer Dersim Kökenli bir Aşiret ise ekleyebilirim Listeye.. Yani Dersim Yöresinden mi göçtüler ?
"Aksu Vadisi'nden (Kürtçe'de Abê Spi) yukarıya tırmanarak, Hasan Ağa Sarayı diye bilinen ve Sinemilli aşiretinin iki reisi olan Tapu Ağa ve Asaf Ağa'nın kışları kaldıkları köye vardık. Sinemilli sözcüğünün kökenine ilişkin hikaye şöyle anlatılır:
'Altı yüzyıl önce Harput'un gümüş madenlerinden buraya göçettik. Orada hamile olan bir genç kız yaşamaktaydı. Onu canlı canlı gömdüler. Kapatıldığı kabirde (Kürtçede Sin) çocuğunu doğurdu ve onu emzirdi. Sonunda yoldan geçen birisi, bebeğin ağlamasını duydu ve mezarı açmak için adam topladı. Çocuk büyüdü ve "Mezardan gelenler" (Sinemilli) diye anılan aşiretin kurucusu oldu." (Hêvi, aynı sayı)
tamamen alıntıdır www.demanu.com.tr/kovaradeng/arsiv/sayi58/yazi_05_munzurcem.htm - 103k - ayrıntısı buradadır ilgin için şimdiden teşekkür ederim
Aşiretler hakkında böyle efsaneler gerçekten çok.. Ya gerçekten doğru yada bir efsane... Mesela bizim Aşiretin öyküsü öyle. Dersimde Koçgölü var.. Ordan iki Koç çıkmış savaşmışlar.. Daha sonra göle atlayıp kaybolmuşlar.
Peygamberin Kabilesi olan Kureys ile en köklü Alevi ocagi olan Kureysan arasinda baglanti var mi?
Peygamberin Kabilesi olan Kureys ile en köklü Alevi ocagi olan Kureysan arasinda baglanti var mi?
Kureyşanlılar Dede Aşiretidir.. Çok az bir kısmı Kurmanca olmak üzere genel olarak Kırmançki konuşan bir Aşirettir.. Kureyşanlılar Peygamber soyundan geldiklerini söylerler.. Tunceli, Erzincan başta olmak üzere diğer Bölgelerde seyrek, büyük bir Aşirettir..
"Aksu Vadisi'nden (Kürtçe'de Abê Spi) yukarıya tırmanarak, Hasan Ağa Sarayı diye bilinen ve Sinemilli aşiretinin iki reisi olan Tapu Ağa ve Asaf Ağa'nın kışları kaldıkları köye vardık. Sinemilli sözcüğünün kökenine ilişkin hikaye şöyle anlatılır:
Sinemilli ayrı aşireti Milan Kürt aşiretiyle ilgili olabilir Sine mil li Maraş yöresinde yaşıyorlar daha çok. Önceden Sunni iken ALeviliği benimsemişler eğer Milan grubuyla ilişkisi varsa. Bazı kaynaklar Türkmenlere kökenini dayandırıyorlar nedeni ise Daha önce Elazığ, Hozat gibi yörelerden Maraşa göç etmesi ve Hozat ta Şeyh hasan aşiretlerinin olmasıdır. Bir kesim o grupdan bir kesimse Milan lardan gelidğini söylüyor tabi en doğrusunu yaşlı insanlar biliyor.
Aşiretler zamanla parçalanmışlar.. Mesela Şeyh Hasan Aşireti Grupları var..Örneğin Butikan Oymağından olan birine Aşiretini sorduğun zaman Şeyh Hasan değil de, Butikan der.. Sülalenin genişlemesiyle Kabilelere ayrılmış Aşiret ve hatta bir Aşiretin Köyünden çıkanlar farklı bir Aşiret olarakta algılanabilmiştir..
CHE GUEWERA 13.02.2007, 00:39 ben hormekan aşiretindenim................
ben hormekan aşiretindenim................
Xormek Aşiretinin aslında Hiran Aşiretinin bir Boy'u olduğu söyleniyor ama ne kadar doğru bilinmez.. Xormek Kurmanca ve Kırmançki konuşur.. Bazı Yörelerde Kurmanç, bazı Yörelerde Kırmançtır.
Koçgiri : Kurmanca - Kırmançki
Hormek : Kırmançki
muratsiner 13.02.2007, 22:45 Sinemilli ayrı aşireti Milan Kürt aşiretiyle ilgili olabilir Sine mil li Maraş yöresinde yaşıyorlar daha çok. Önceden Sunni iken ALeviliği benimsemişler eğer Milan grubuyla ilişkisi varsa. Bazı kaynaklar Türkmenlere kökenini dayandırıyorlar nedeni ise Daha önce Elazığ, Hozat gibi yörelerden Maraşa göç etmesi ve Hozat ta Şeyh hasan aşiretlerinin olmasıdır. Bir kesim o grupdan bir kesimse Milan lardan gelidğini söylüyor tabi en doğrusunu yaşlı insanlar biliyor.
bazı msjlarda gordüm sinemilli olduklarını söyleyen. sinemillinin aşiret olmadını kanıtlamak lazım ayrıca aşiretlerin isimleri konusunda bazı hikayeler vardır gercek olup olmadığı tartışılır ve bu aşiretler sadece dersim aşiretlerimi yoksa bütün aşiretlermi buna bir açıklık getirmelisiniz ve aşiret olup olmadıklarınıda kanıtlamalısınız ilginizz için şimdiden teşekkür ederim
muratsiner 13.02.2007, 22:49 yazdıklarım biraz anlaşılmaz olmuş sanırsam :d demek istedigim aşiretlerin tamamını ekleyelim aşiret olmayanları ispatlayalım söyle olması lazım falan diyerek degil.kesin ve net ifadelerle tekrar teşekkür edeim
Yukarıdaki Aşiretler Dersim Aşiretleridir.
muratsiner 13.02.2007, 23:01 Yukarıdaki Aşiretler Dersim Aşiretleridir.
Dersim dini Raa Haqe Bagli veya buyuk Dersim haritasinda yer alan onemli bir asiret, buyuk ihtimal Dersim asireti Milu dan kopmus ve 1700 lerde elaziga yerlesmis daha sonra Maras ve sonra bir bolumu Erzincana yerlesmis bir Dersim asiretidir.Sinemilli aynen Dersimdeki Ana Asireti Milu Asireti gibi kendi icinde bir suru “kutsal emanet” korumaktalar. Sinemilli Asireti hakkindaki bu ayrintili ve guzel arastirma Dersimin asiret ve dini dagilima buyuk bir katkidir, ve son derece enteresan bir calismadir ayni zamanda. Marastaki Sinemilli ve Dersimdeki Milu Asiretleri Dersimin onemli Asiretlerindendirler tabiiki buyuk Dersim haritasini bize daha netlestirmeleri acisindan isimlerinin bile degismemesi ilgi cekicidir”
muratsiner 13.02.2007, 23:03 daha fazlası burada mevcut
http://216.239.59.104/search?q=cache:Tg7TPl85olcJ:www.dersim.biz/html/sinemilli_ocagi.html+sinemilli+a%C5%9Fireti+tapo+a %C4%9Fa&hl=tr&ct=clnk&cd=3&gl=tr&client=firefox-a
muratsiner 13.02.2007, 23:05 www.dersim.biz/html/sinemilli_ocagi.html - 189k
Ankete Sinemli Aşiretinide ekliyorum.Sinemlilerde Dersimlidirler.Dersim Kökenlidirler.
”Dersim dini Raa Haqe Bagli veya buyuk Dersim haritasinda yer alan onemli bir asiret, buyuk ihtimal Dersim asireti Milu dan kopmus ve 1700 lerde elaziga yerlesmis daha sonra Maras ve sonra bir bolumu Erzincana yerlesmis bir Ders |