Orijinalini görmek için tıklayınız : Aşiretiniz?

Sayfa : [1] 2 3

Alevimen
25.12.2005, 17:32
bu konudada oylama yapılabilir..

Alevimen
25.12.2005, 17:41
üç önemli sınıf vardır:

a) aşiret reisi
b) dinsel sınıf (rehber, pir, mürşit)
c) halk, talipler (müridler)

izmirksk
25.12.2005, 17:46
benim baba tarafım yoktu anne tarafını işaretledim

Canan
25.12.2005, 17:49
benimkide yok
ya bende bir yanlis var yada anketde...
acaba bizim asiretin basga bir adidami var??????

izmirksk
25.12.2005, 18:08
benimkide yok
ya bende bir yanlis var yada anketde...
acaba bizim asiretin basga bir adidami var??????
benimki kaza idi:3D_NG:
seninkindede muhtemelen senin aşireti aşiretten saymıyoruz:3D_NG:
galiba tek üyesi sensin.sen kız olduğun için aşiret bitti:3D_NG (3)

Canan
25.12.2005, 18:13
benimki kaza idi:3D_NG:
seninkindede muhtemelen senin aşireti aşiretten saymıyoruz:3D_NG:
galiba tek üyesi sensin.sen kız olduğun için aşiret bitti:3D_NG (3)

tek uye ben degilim
hem sen neden ayrimcili yapiyon......:3D_NG (6)

Gannush
25.12.2005, 18:15
Şıhhasanlılardanmışız..

Bu aşiret hakkında daha fazla bilgisi olan var mı? Bilgisi olan varsa, Özel mesaj atarsa sevinirim..

izmirksk
25.12.2005, 18:17
tek uye ben degilim
hem sen neden ayrimcili yapiyon......:3D_NG (6)
şaka yaptım canan yavvv
bu anket zamanla yerine oturur.çok geniş alınmış eksik sayısı azdır.
güzel bir anket

Naz
25.12.2005, 19:35
(DS) Kurensan

dedebey
25.12.2005, 19:57
Arkadaşlar listede eksikler var. Olsun. En azından ben listede adı geçmemekle beraber ocağımızı ekleyeyim. Ali Abbas ya da diğer adıyla Celal Abbas ocağı.

Alevimen
25.12.2005, 20:36
Arkadaşlar listede eksikler var. Olsun. En azından ben listede adı geçmemekle beraber ocağımızı ekleyeyim. Ali Abbas ya da diğer adıyla Celal Abbas ocağı.
listede mevcut dikkatli inceleyin: Abbasanlılar

rockçı turna
25.12.2005, 21:24
bende en kısa zamanda bizimkilere soriim bakimm biz hangi aşiretteniz. cok merak ettim:3D_NG (4)

demişim ama;

şimdi isimlere baktım ve tamam. küçükken söylemişlerdi; PİLVENKLİLER olcak. PİLVENKLİLER hakkında bilgisi olan varmı??

dedebey
25.12.2005, 21:30
listede mevcut dikkatli inceleyin: Abbasanlılar

abasanlıların bizle bir ilgisi yok. Genelde karıştırılıyoruz onlarla. Abasanlılar aşiret. Ali Abbas ise ocak. Tıpkı Kureyşan, Baba Mansurlular gibi.

rockçı turna
25.12.2005, 21:36
bende en kısa zamanda bizimkilere soriim bakimm biz hangi aşiretteniz. cok merak ettim:3D_NG (4)

demişim ama;

şimdi isimlere baktım ve tamam. küçükken söylemişlerdi; PİLVENKLİLER olcak. PİLVENKLİLER hakkında bilgisi olan varmı??

wayyyyy; google dan pilvenklilere baktım ve böyle bir yerleşim birimi varmış tunceli de ve ferhat tunç un annesi oralıymış. hemşeri cıktık.demek ki atalarım tunceli den gümüshane ye göçmüş gercekten. bir yerde okumustum. köyün dedesi tunceli den gelirmiş. taa dersim den gümüşhane ye:3D_NG (29 ne inanç ama.

etkilendim simdi yaww:) konuyu acan arkadasa teşekkürler. köklerime indim sayesinde:)

Oli
25.12.2005, 21:57
esasında bize "Gınıc" aşireti derler. ya da Gınian. Ama ondan öncesininde Hormek olduğu söylenir...

yagmur
25.12.2005, 23:29
Ya bu kadar asiret yazilmis ama Kocgiri asireti yazilmamis.

mercan
25.12.2005, 23:43
bu soruyla karşılaşıncaya kadar aşiretimi bilmiyodum hemen anneme sordum :3D_NG:
hatta bide ocağımız varmış:)) onuda öğrendim
Şadıllı aşireti ve Seyyid Nuri Cemaleddin / Cemal Abdal Ocağı

Ceyhun
26.12.2005, 12:32
Ya benim aşiretim yok. Bilmiyorum, öyle birşeyden haberdar değilim :) Aşiret üyesi olmak zorunda mıyım? Yani şunun için soruyorum. Aşiret üyesiyim de benim haberim mi yok. Yoksa herhangi bir aşiretten olmama ihtimalim de var mi?

Adam
26.12.2005, 15:38
Babaanne tarafım balaban aşireti ama dedemin aşireti hakkında bir bilgim yok. Nasıl öğrenebilirim? :)

Kizilbas 66
26.12.2005, 15:55
Anadolu Alevilerinde Asiret olgusu sadece Doguda yasayan Alevilerin ait oldugu bir durumdur.Genellikle Tunceli,Erzincan,Elazig,Varto,Malatya ve Sivasin bir bölümü Maras ,Adiyaman,Erzurum vs... illerinde daha yaygindir.
Orta Anadolu ve Batida Asiretcilik Asiret olgusu yoktur.Bunun yerine Boy lar ve Oymak lar mevcuttur.Yani bir genelleme yapacak olursak daha cok Kürt Alevilerinde Asiret olayi vardir diyebiliriz.Batiya dogru geldikce bu azalir.Olsa bile bunlar göclerle ve sürgünlerle gelen Alevilerde buna rastlayabiliriz.......
Örnegin yaptigim arastirmaya göre ben de herhangi bir Asirete mensup degilim yani öyle bir durum yok..Orta ve batida yasayan Alevilerde Ocak sistemi mevcuttur ocaga bagli olmak ocagin mensubiyeti olmak esastir.Doguda ise Ocakla Asiret ayni sekilde beraber telaffuz edilir.Yani ocagini sordugunuz zaman Asiretinide beraberinde söylerler.Ankette yazilan bir cok Asiretinde ayni zaman da Bir Alevi Ocak ini temsil ettigini söyleyebiliriz.( örnegin.. Kureysan,Babamansur,sari saltuk vs...)

Saygilarimla........

Alevimen
26.12.2005, 16:34
Mensup olduğunuz veya genel olarak Aşiret hakkında bilgi için muhakkak Pirinize veya imkan olursa Mürşidinize danışın. Ama ufak bir araştırma yaparsanız kendinizde bu bilgilere ulaşabilirsiniz:
- eğer atalarınız Tuncelide yaşamış ise büyük ihtimalle bir aşirete bağlısınız.
- Ailenizdeki en büyük (yaşlı) üyesine eski adlarınızı sorun, dikkat bazıların lakablarıda olur bir karışıklık olmasın (o zamanlarda AD SOYAD yasası yoktu).
- Babanızın köyü yeni ve eski isim ve daha önce başka köyden göç yapıldı mı diye araştırabılırsınız.
- Köylülerinize sorun bilgi alış verişi yapın!

--------
Listedeki aşiretler Tunceli yöresinde doğmuştur ve zamanla Kızılbaş 66'nın dediği gibi komşu illerde yayılmıştır. Fakat burda Kürtler deyip genellendirme yapmak pek doğru bulmuyorum çünkü ZAZALAR'da var!

kızılırmak77
26.12.2005, 20:03
batı alevilerinde neden aşiret yok

Kizilbas 66
26.12.2005, 20:05
Mensup olduğunuz veya genel olarak Aşiret hakkında bilgi için muhakkak Pirinize veya imkan olursa Mürşidinize danışın. Ama ufak bir araştırma yaparsanız kendinizde bu bilgilere ulaşabilirsiniz:
- eğer atalarınız Tuncelide yaşamış ise büyük ihtimalle bir aşirete bağlısınız.
- Ailenizdeki en büyük (yaşlı) üyesine eski adlarınızı sorun, dikkat bazıların lakablarıda olur bir karışıklık olmasın (o zamanlarda AD SOYAD yasası yoktu).
- Babanızın köyü yeni ve eski isim ve daha önce başka köyden göç yapıldı mı diye araştırabılırsınız.
- Köylülerinize sorun bilgi alış verişi yapın!

--------
Listedeki aşiretler Tunceli yöresinde doğmuştur ve zamanla Kızılbaş 66'nın dediği gibi komşu illerde yayılmıştır. Fakat burda Kürtler deyip genellendirme yapmak pek doğru bulmuyorum çünkü ZAZALAR'da var!

Haklisiniz Alevimen ..Zaten genelleme yapmadim fakat Zazalarinda oldugu konusunda hemfikiriz....Zazalari yazmayi unuttugumu bildiririm ben özellikle büyük ulusal gruplari yazdim..Arap yada farkli kökenden olan Alevileri degerlendirmedim........

Saygilarimla...

Yakapınarlı
26.12.2005, 20:15
Yani şimdi Biz Aşiretsiz Mi Kaldik.benim Babamin Atalari Tunceliden Gelmişler Izmire Demekki Bir Aşiretimiz Varmiş Ama Ne Olduğunu Bilmiyorum öğrenmeyi çok Isterdim Aslinda:))

Canan
26.12.2005, 20:23
Yani şimdi Biz Aşiretsiz Mi Kaldik.benim Babamin Atalari Tunceliden Gelmişler Izmire Demekki Bir Aşiretimiz Varmiş Ama Ne Olduğunu Bilmiyorum öğrenmeyi çok Isterdim Aslinda:))

bizim asiret varda sanki bir isimize yariyo.............. bak komamislar ankete.....
alevimen benim basim kelmi????????????????????????

TüRk"A"
26.12.2005, 20:34
kızılbaş66 kaedeşime katılıyorum.bizde de aşiret yok ve kürt-zazalar da var.Özbeöz Türküz Soy olarak Azerbaycan'dan geldiğimizi söylerdi büyüklerimiz...

Vatan24
Mekan34

Canan
26.12.2005, 20:39
kızılbaş66 kaedeşime katılıyorum.bizde de aşiret yok ve kürt-zazalar da var.Özbeöz Türküz Soy olarak Azerbaycan'dan geldiğimizi söylerdi büyüklerimiz...

ya bizim asiretler sunni asiretler gibi degil.....
bir birimizi tanimayiz bile...........leader falan yok........duyunlerde altin yamuruda yok.........namus cinayetleride yok................
bizim asiretdeki insanlarin tek ortak noktasi ayni dede ocagina bagli olmalari.... eskiden bide asiret disi kiz vermeme olayi varmis, galiba .......

rockçı turna
26.12.2005, 20:42

Vatan24
Mekan34

benim dedem de hem horasandan geldigimizi söylerdi hemde anadili kürtçeydi. gelde cık işin içinden:3D_NG (23 esasında hiç bir önemi olmasada ben de -etnik olarak- ''özbeöz'' ''ne?'' olduumu bilmek isterdim:3D_NG (28

rockçı turna
26.12.2005, 20:49
[quote=Canan]ya bizim asiretler sunni asiretler gibi degil.....
bir birimizi tanimayiz bile...........leader falan yok........duyunlerde altin yamuruda yok.........namus cinayetleride yok................
bizim asiretdeki insanlarin tek ortak noktasi ayni dede ocagina bagli olmalari.... quote]

aynen katılıyorum. arkadaslar ben bile ''aşiretimi'' bu konuyla birlikte tanıdım. neticede bunu sadece insanların geçmişini bilme istegi olarak algılamalıyız. yani gecmişte insanlar bu sekilde sınıflandırılırmış. yoksa bu gün bizimde bir aşiret bagımız falan yok yani:)

ayrıca bu aşiretlerin benim için bir önemi de aynı zamanda ''ocak'' olmalarından kaynaklıdır. yoksa tabii ki öncelik ve önem ''yurtttaş'', ''birey'' olmaktadır.

Canan
26.12.2005, 20:51
benim dedem de hem horasandan geldigimizi söylerdi hemde anadili kürtçeydi. gelde cık işin içinden:3D_NG (23 esasında hiç bir önemi olmasada ben de -etnik olarak- ''özbeöz'' ''ne?'' olduumu bilmek isterdim:3D_NG (28

al benden de o kadar.................
sen nesin dediklerinde kafam oyle bir karisiyo ki anlatamam......................
dedelerim hep aslimiz horazsandan der..... ama sivas a gelene kadar urfada marasada ve ankarada yasamislar......yaslilar kurtce bilir konusur bizim koye kurt koyu derler ama bizim insanlar hep horazsandan gelen turkmeniz derler.......benimde aklim karisdi baya...... ben neyim???????????? 9insan olmak yetmiyo galiba)

rockçı turna
26.12.2005, 20:59
al benden de o kadar.................
sen nesin dediklerinde kafam oyle bir karisiyo ki anlatamam......................
dedelerim hep aslimiz horazsandan der..... ama sivas a gelene kadar urfada marasada ve ankarada yasamislar......yaslilar kurtce bilir konusur bizim koye kurt koyu derler ama bizim insanlar hep horazsandan gelen turkmeniz derler.......benimde aklim karisdi baya...... ben neyim???????????? 9insan olmak yetmiyo galiba)

yaw bu konu o kadar karısık bişeyki. bide araya şu türk ve kürt milliyetçileri girince iş iiyice karman çurman oluyor. şöylee bilimsel;tarafsız bir çalışmaya ihtiyaç var kesinlikle. yani kimseye bişey anlatmak,kimliini açıklamak zorunda deilsin ama; kendi içine döndüünde kendine anlatamıyorsun ''ne oldugunu!!!''

ben bu konuda şimdilik kürt, türk deil ama ''kürtçe konuşan alevi'' tanımını geliştirdim. şimdilik en dogrusu tarafsızı bu herhalde.:3D_NG (4)

Canan
26.12.2005, 21:09
''kürtçe konuşan alevi''

guzel bir yaklasim tabi kurtce bilene........
safi kurtlerin konusdugu kurtce bizimkileirn kurtcesinden o kadar degisikki birbirlerini anlamazlar.....yani aslinda benim dedeler bile kurtce bilmiyo.....kendi ozel dilleri var :)))))))))))

rockçı turna
26.12.2005, 21:25
safi kurtlerin konusdugu kurtce bizimkileirn kurtcesinden o kadar degisikki birbirlerini anlamazlar.....yani aslinda benim dedeler bile kurtce bilmiyo.....kendi ozel dilleri var :)))))))))))

ahahaha! hiç şüphen olmasın bizimkilerde öyle. özel dilleri var yaşlıların; karıstırıp konusuyolar iki dili:)

yaw dediin gibi o zaman da bu tanıma annem babbam giriyo ama ben dısarda kalıyorum:) çünkü bende bilmiyorum kürtçe. ama dediim gibi en azından bizden önceki kuşak için bu tanım herhalde en tarfsız olanıdır.

bazen keşke antropolog olsaymışım dediğim olur bu konu yüzünden:3D_NG (28

Kizilbas 66
27.12.2005, 10:28
Sevgili Canlar....

Asiretler ile ilgili acilan bu yazi altinda bir cok can imiz görüslerini dile getirmekteler.Bunu da saygiyla karsiliyoruz.Asiretler konusunun ele alinmasinda bizi düsünmeye yönlendiren bir ince ve önemli nokta oldugunu kabul ettigimiz bir olgunun ortaya ciktigini gördüm. Önceki yazimda belirttigim gibi Asiret olgusunun daha cok Dogu da yasayan yada Dogu Kökenli Alevilerde oldugunu belitmistim.Yazilara dikkat ettigimde Orta ve Bati Anadolu Alevilerinde Asireti olmadiklarini söylüyorlar buda gayet dogal cünkü böyle bir durum yok.
Bu bölgelerde yasayan Alevilerde ise Boy ve Oymak bagliligi vardir.Ben onunla ilgili bir kücük arastirma yaptim.Siz sevgili canlarla paylasmak istiyorum....

TAHTACI ALEVI OYMAKLARI :

Iki büyük kol vardir.Bunlar YANYATIR ve HACI EMiR li dir..

YANYATIR OCAGINA BAGLI OYMAKLAR :

1- Cobanli oymagi
2- Caylak oymagi
3- Sivri külahli oymagi
4- Kokluca Tahtacilari
5- Cingöz oymagi
6- Üsküdarli oymagi
7- Enseli oymagi
8- Ala abali oymagi
9- Cicili oymagi
10- Mazici oymagi
11- Kahyali oymagi
12- Gökceli oymagi
13- Nacarli oymagi

HACI EMIRLI OCAGINA BAGLI OYMAKLAR

1- Sehepli oymagi
2- Kabakci oymagi
3- Aydinli oymagi

Devam edecek.....

Kizilbas 66
27.12.2005, 11:00
Anadoluya ilk gelenler arasinda olan CEPNi Alevileriyle devam ediyoruz....
Anadoluda genis bir Cografyaya dagilan ve tarihte önemli roller oynamis olan Cepni ler,Residüttin ( Tarihler derlemesi ) adli yapitinda verdigi bilgilere göre ÜCOK larin GÖK Han Ogullarina mensup bir Türkmen boyudur.
OGUZ Boylarini gösteren listede 21.sirada Cepnilerin ismini vermektedir. Cepniler Türkiyede yogun olarak Aydin,Balikesir,Izmir,Gaziantep,Manisa ,Mugla ve azda olarak Trabzonda yasarlar.

CEPNI OYMAKLARI

1- Bayindir oymagi
2- Becenek oymagi
3- Cavuldur oymagi

TÜRKMENLER

Anadoluya ilk göclerle gelen tarihi Bin yila yaklasan ve Aleviligi ilk kabul edip benimseyen en kalabalik Alevi Toplulugudur.Türkiyenin hemen hemen her yerinde vardir.Haci Bektas Veliye ilk mürit olan topluluklardandir.

TÜRKMEN OYMAKLARI

1- Avsar oymagi
2- Kinik oymagi
3- Bayat oymagi
4- Eymir oymagi
5- Bayindir oymagi
6- Alayunt oymagi
7- Kayi oymagi
8- Durdurgalar oymagi
9- Kirkin oymagi
10- Yazir oymagi
11- Cavuldar oymagi
12- Begdili oymagi
13- yapirli oymagi
14- Kara evli oymagi
15- Bükdüz oymagi

BARAK KOLUNUN OYMAKLARI

Genellikle Gaziantep ,Maras yöresinde bulunan bir Topluluk

1- Abdürrezakli oymagi
2- Kürdili oymagi
3- Torun oymagi
4- Isali oymagi

ABDALLAR

Özellikle Orta Anadoluda yasayan ( Kirsehir,Ankara,Yozgat ..) bir Alevi toplulugu olan Abdallar halk arasinda daha cok müzigiyle sevilir..Neset Ertas .Haci Tasan,Refik Basaran ve Cekic Ali bunlardan bazilaridir.

ABDALLAR a ait olan oymaklar adlandirildiklari kol ise
1- Carcar
2- Alakecili
3- Karakoyunludur.

Devam edecek.............

Kizilbas 66
27.12.2005, 13:07
YÖRÜKLER

Yörük sözcük anlamiyla göc eden yer degistiren gecimini hayvancilikla saglayan konar-göcer Türkmen toplulugudur.Yasadiklari alana Oba denir.

YÖRÜK OYMAKLARI

1- Anamasli
2- Ahmetli
3- Gökmusali
4- Kizilkecili
5- Narincali
6- Kacar
7- Karatekkeli
8- Varsak
9- Manavli
10- Sarac
11- Yagcibendirli
12- Dedekarginli
13- Harmandali
14- Akkozali
15- Sarikecili
16- Alacakoyunla
17- Sacikarali
18- Gerinizli
19- Honamanli
20- Sacikarali
21- Kara hacili
22- Piroglu
23- Tekkeli

1890 yilinda yapilan arastirmalara göre Türkiyede yasayan konar-göcer Yörüklerin hemen hemen Elliye yakin oymaktan olustugu ve o tarihte sayilarinin 300 Bin civarinda oldugu sanilmaktadir.Benim tesbit edebildiklerim bu kadar unuttugum bir kol yada Oymak varsa ekleyebilirsiniz...

Saygilarimla..........

Alevimen
27.12.2005, 15:30
ahahaha! hiç şüphen olmasın bizimkilerde öyle. özel dilleri var yaşlıların; karıstırıp konusuyolar iki dili:)

yaw dediin gibi o zaman da bu tanıma annem babbam giriyo ama ben dısarda kalıyorum:) çünkü bende bilmiyorum kürtçe. ama dediim gibi en azından bizden önceki kuşak için bu tanım herhalde en tarfsız olanıdır.

bazen keşke antropolog olsaymışım dediğim olur bu konu yüzünden:3D_NG (28 aşiretin özelliği DİL farkıdır. Unutulmasın ki AŞİRETlik eski zamanlardaki standard sosyal ağ sistemiydi elbette bugüne kadar hele tekonoloji ve iletişim çağına kadar saflığını koruyamazdı. Fakat çok sevdiğiniz aile-dostlarınızın aşiretini araştırırsanız büyük bir süpriz ile karşılaşabilirsiniz çünkü kendi aşiretinizdeki insalar çoğunlukta olması büyük ihtimaldır, bunun nedenini bilmiyorum ama ilginçtir.

Ayrıca Zazaca vardır ve Kürtçe vardır.
Tekrarliyorum: Zazaca dili farkli Kürtçe dili farklı. Nasıl Türkçe ve Kürtçe arasında fark varsa Zazaca ve Kürtçe arasındada öyle bir fark var.
Kürtler sayısal olarak çoğunlukda olduğu için azınlıkta olan zaza halkını ve dilini (tahminlere göre yaklaşık 2 milyon Zaza yaşıyor ve 25% Avrupada!) asimile etme peşinde ve siz değerli arkadaşlar zazacaya kürtçe diyorsanız bu asimilasyon politikası başarıyla yürüyor demektir ve buna ben bir zaza olarak çok üzgün bir şekilde takip ediyorum.
Belki buna benzer yazıyı daha önce bu forumda okumuş olabilirsiniz fakat bu mesajı tekrarlamak zorunda hissine kapıldım. Sizlerden rica ediyorum benim gibi topik dışına çıkmayın :3D_NG (4) mümkünse sabit fikirlerle topik başlığna göre mesaj yazalım. Sevgiler.

izmirksk
27.12.2005, 15:41
evet zazaca farklı kürtçe farklı.
bizim erzincada iken sünni kürt ailesi ile yakınlığımız olmuştu.bizim eve gelir giderlerdi ve ne onlar bizimkilerin dediklerinden ne de bizimkiler onların dediklerinden tek kelime anlamazdı.
fakat zazaların sayıca az olması kürt gibi görülmesine sebep olmuş.ayrıca kürtçe yada zazaca bilmeyenler bu dillerden herhangi biri konuştuğunda onları tamamen kürt sınıfına sokuyor.geçen gün evdekilerle beraber googleda zazaca üzerine araştırmalar yaptık ve çok güzel kaynaklara ulaştık.her iki dilin doğuş yerleride farklı.
neyse konu ile alakası yok ama maalesef zazalarda kendisini kürt diye ifade etmeye çalışıyor(bir kısmıda ırk açısından türk diyor)
zaten sayıca(kimilerine göre 4-5 milyon zaza yaşıyor.(zaza sünnisi ve alevisi toplam)tabi kesin bir istatistik yok ama bilinen bir şey sayıca az olan bu kültürün asimilasyonla iyice azalmaya başlaması.
neyse konu dışı bir yazı oldu .aşiret olarak araştıran arkadaşlar (özellikle doğu kökenliler) çok enteresan bilgilere ulaşabilirler.

memço
27.12.2005, 22:32
Öncelikle Cananın dediği gibi bizim mensubu olduğumuz ya da öyle bilinen (ne kadar doğru bilemiyorum) Sinemali Aşireti yok. Anketi açan arkadaştan rica ediyorum bu aşiret hakkında bilgisi varsa bir açıklama yapabilir mi?Ya da aşiret olarak geçiyor mu? Şahsen ben öyle biliyorum. Yanlış bilgim varsa düzeltilmesini bilen arkadaşlardan rica ediyorum.

Canan bilindiği üzere zamanında yavuz katliamından korunmak amacıyla Aleviler dağlık bölgelere sığınmışlar ve bundan dolayı o bölgeledeki yerleşik halkın diline ve yaşam şekline adapte olmak zorunda kalmışlar gizlenmek amacıyla. Bildiğim kadarıyla kürtçe ve benzeri şiveler bu şekilde öğrenilmiş. Zaten şu an itibariyle Alevi gençleri kürtçeye pek itibar etmemekte ve unutulmaya yüz tutmaya başlamıştır.

dedebey
28.12.2005, 14:34
Öncelikle Cananın dediği gibi bizim mensubu olduğumuz ya da öyle bilinen (ne kadar doğru bilemiyorum) Sinemali Aşireti yok. Anketi açan arkadaştan rica ediyorum bu aşiret hakkında bilgisi varsa bir açıklama yapabilir mi?Ya da aşiret olarak geçiyor mu? Şahsen ben öyle biliyorum. Yanlış bilgim varsa düzeltilmesini bilen arkadaşlardan rica ediyorum.

Canan bilindiği üzere zamanında yavuz katliamından korunmak amacıyla Aleviler dağlık bölgelere sığınmışlar ve bundan dolayı o bölgeledeki yerleşik halkın diline ve yaşam şekline adapte olmak zorunda kalmışlar gizlenmek amacıyla. Bildiğim kadarıyla kürtçe ve benzeri şiveler bu şekilde öğrenilmiş. Zaten şu an itibariyle Alevi gençleri kürtçeye pek itibar etmemekte ve unutulmaya yüz tutmaya başlamıştır.

Sinemali aşireti bildiğim kadarıyla aşiret değil bir ocak. Sinemeli olarak da biliniyorlar. Aslen Dersim ve Elazığ taraflarından Maraş taraflarına göç ediyorlar. Oradan da başka yerlere dağılmış olabilirler.

Canan
28.12.2005, 16:22
Sinemali aşireti bildiğim kadarıyla aşiret değil bir ocak. Sinemeli olarak da biliniyorlar. Aslen Dersim ve Elazığ taraflarından Maraş taraflarına göç ediyorlar. Oradan da başka yerlere dağılmış olabilirler.

:3D_NG (6) deyilmiymis.................
tuh be bende ne guzel 'ben asiret kiziyam' demeye alismisdim...................:36_1_3:

rockçı turna
28.12.2005, 16:38
Ayrıca Zazaca vardır ve Kürtçe vardır.
Tekrarliyorum: Zazaca dili farkli Kürtçe dili farklı. Nasıl Türkçe ve Kürtçe arasında fark varsa Zazaca ve Kürtçe arasındada öyle bir fark var.
Kürtler sayısal olarak çoğunlukda olduğu için azınlıkta olan zaza halkını ve dilini (tahminlere göre yaklaşık 2 milyon Zaza yaşıyor ve 25% Avrupada!) asimile etme peşinde ve siz değerli arkadaşlar zazacaya kürtçe diyorsanız bu asimilasyon politikası başarıyla yürüyor demektir ve buna ben bir zaza olarak çok üzgün bir şekilde takip ediyorum.

alevimen benim yazımı kopyalayarak altına bu yazıyı yazmıssın. sanırım bi yanlış anlaşılma var dostum. ben kürt-zaza ilişkisi hakkında bir sey yazmadım orda ama demekki o şekilde anlaşılmış.

benim bu konuda bir bilgim yoktu önceden fakat foruma girmeye baslayınca senin ve izmirksk nın bu konudaki görüslerinizden hareketle zaza ların da tıpkı kürtler türkler lazlar gibi farklı bir alt kimlik oldugunu sorgulamaya gerek görmeden ögrenmiş oldum. çünkü bir insanı/toplulugu en iyi kendisi tanımlar. bu konuda hiç kuskun olmasın.

eger o yazıda seni rahatsız eden yeri gösterirsen sevinirim ki böylece asıl demek istedigimide bu vesileyle anlatmış olurum.

Oli
29.12.2005, 12:31
Zaza-Kürt meselesi için kapsamlı bir sayfa (Google den gelmeyen bir sayfa) www.zaza.arsivi.com (http://www.zaza.arsivi.com)

Ezo
29.12.2005, 16:53
Bizim asiretimiz yada ben ocak olarak biliyorum Arzumanli diye biliyorum ama bu konuda pekte bilgi sahibi degilim burda görup arastirdim,,,

Servan
22.01.2006, 13:25
burada bazı aşiretler eksik ben yusufanlıyım ama benim aşiretim yok

derviscemal
01.02.2006, 13:49
sevgili arkadaşlar ben henüz yeni üyeyim ama takip ettiğim kadarıyla aşiretlerle ocakları karıştırıyoruz. aşiret dediğimiz bir topluluga verilen addır ama ocak dediğimiz ise alevi inanç önderlerinin geldiği ve soylarının ehlibeyte kadar gittiği bir secereleri vardır..

sevgiyle kalın...

DrHues
01.02.2006, 20:59
Dostum galiba bir kac asiretleri unutmussun !
Mesela Kemizler ve Saoisler (böyle mi yaziliyor ) ??
Pülümür ve köylerinden gelme !

Alevimen
02.02.2006, 03:17
sevgili arkadaşlar ben henüz yeni üyeyim ama takip ettiğim kadarıyla aşiretlerle ocakları karıştırıyoruz. aşiret dediğimiz bir topluluga verilen addır ama ocak dediğimiz ise alevi inanç önderlerinin geldiği ve soylarının ehlibeyte kadar gittiği bir secereleri vardır..

sevgiyle kalın...
klasik bir boş yorum örneği, tam olarka neyi karıştıryoruz irdeleyebilirmisiniz?

Dostum galiba bir kac asiretleri unutmussun !
Mesela Kemizler ve Saoisler (böyle mi yaziliyor ) ??
Pülümür ve köylerinden gelme !

biraz şiddetli olacak fakat büyük ihtimal okuma, anlama veya görme eksikliğiniz bulunuyor ne yazikki böyle bir sonuca variyorum çünkü şu mesajda http://www.aleviforum.com/showpost.php?p=29705&postcount=21 mesajınızı eşitleyen bir yazı bulunuyor.
Mesaj içeriğinize dikkat edin hele sabit bir topikde bulunuyorsanız 3 defa okuyun. bu mesajımada cevap yazmayın, cvp yazma hissine kapılırsanız derhal özel mesaj sisteminden yararlanın.

Hüseyin69
02.02.2006, 04:11
tivnigi(ortaköyü)bilenler iyi bilir hatta sitede bir kac resim bile ekledim karisik bir köydür aleviler ve karadenizliler LAZLAR kücük didismeler olsada birbirimizle iyi gecinirdik tabiki 1990 lara kadar bir birimize tarlada bagda bahcede sürekli dayanisma icerisindeydik gel görki onlar bizi kirmanciki(zaza)görmüyorlardi genelleme yapip kürt olarak görüyorlardi hatta bizden daha iyi zazaca bilen bir kac laz komsularimiz bile vardi 1990lardan sonra hersey öyle bir degismiski artik o köyün insanlari birbirine süpheyle bakiyormus nedeni malum PKK terörü
neyse konuyu dagitmadan basliga gecim benim asiret dem(o) demo hüseyin derler yada kirmancikiUSENE DEM diyorlar bu bizim asirettir ocaga gelince artik nerden gelmisek (celiskili aciklamalar var)horasandan azerbaycandan vs gbi ama son mekanimiz dersim oldugu ortak bir noktadir ocagimiz KURESIZ(kuresan)ocagidir ne ilginctir hic ne arstirdim nede sordum ama kuresan ocaginin bir büyügü ve ilk ocak babamansur ocagiymis yani biz ne kadar dede pir olsakta bizimde mürsitlerimiz pirlerimiz rehberlerimiz var senede bir kez iki kez bizimde pirlerimiz gelir

the lion
02.02.2006, 13:06
Arkadaşlar ben de merak edip dedeme sordum bana YALINCAKOĞULLARI dedi galiba ocak oluyo sizden yardım istiyorum.şimdiden sağolun............

musayipakyuz
02.02.2006, 13:11
ya arkadaşlar bu aşiret ler ne oluyo biri bana açıklama yapsın muhakkak bi aşiretten olmamız mı gerekiyo

devrim023
03.02.2006, 20:18
merhaba ben alan aşiretindenim ama şunuda belirtmek isterim hem kürtçe biliyorum hem zaza ca ama alevilerin kürt veye zaza olduğuna inanmıyorum çünkü alevi toplu heryerde sömürülen hor görülen toplum olduğu için sadece yaşadığı topluma ayak uydurmuş ve onların dillerini öğrenmek zorunda kalmış diye düşünüyorum ayak uydurmuş derken sakın yanlış anlaşımasın sadece dil ve örf adet vs ama mezhep veya din olarak değil tabiki

devrim023
03.02.2006, 20:21
dervişcemal yoldaş tunceli de 66 aşiretin dışında birde kabileler var bildiğim kadarıyla bunların ismide binlercedir bunu da belirmek istedim

AleviKürt
03.02.2006, 20:27
merhaba ben alan aşiretindenim ama şunuda belirtmek isterim hem kürtçe biliyorum hem zaza ca ama alevilerin kürt veye zaza olduğuna inanmıyorum çünkü alevi toplu heryerde sömürülen hor görülen toplum olduğu için sadece yaşadığı topluma ayak uydurmuş ve onların dillerini öğrenmek zorunda kalmış diye düşünüyorum ayak uydurmuş derken sakın yanlış anlaşımasın sadece dil ve örf adet vs ama mezhep veya din olarak değil tabiki

Siz herhalde Erzincanlisiniz..

ISIK
03.02.2006, 20:36
Anadolu Alevilerinde Asiret olgusu sadece Doguda yasayan Alevilerin ait oldugu bir durumdur.Genellikle Tunceli,Erzincan,Elazig,Varto,Malatya ve Sivasin bir bölümü Maras ,Adiyaman,Erzurum vs... illerinde daha yaygindir.
Orta Anadolu ve Batida Asiretcilik Asiret olgusu yoktur.Bunun yerine Boy lar ve Oymak lar mevcuttur.Yani bir genelleme yapacak olursak daha cok Kürt Alevilerinde Asiret olayi vardir diyebiliriz.Batiya dogru geldikce bu azalir.Olsa bile bunlar göclerle ve sürgünlerle gelen Alevilerde buna rastlayabiliriz.......
Örnegin yaptigim arastirmaya göre ben de herhangi bir Asirete mensup degilim yani öyle bir durum yok..Orta ve batida yasayan Alevilerde Ocak sistemi mevcuttur ocaga bagli olmak ocagin mensubiyeti olmak esastir.Doguda ise Ocakla Asiret ayni sekilde beraber telaffuz edilir.Yani ocagini sordugunuz zaman Asiretinide beraberinde söylerler.Ankette yazilan bir cok Asiretinde ayni zaman da Bir Alevi Ocak ini temsil ettigini söyleyebiliriz.( örnegin.. Kureysan,Babamansur,sari saltuk vs...)

Saygilarimla........

Sevgili Halil abi,

Soylediginizi yaptim ve okudum. Simdi ne demek istediginizi anladim ve bende biraz arastirma yaptim. Ben Sari Saltik ocagindan ve herhangi bir asiretten degilim..asiret kelime kullanisi yanlismis. Sari Saltik: tuncelide (Hozat-Ovacik yolu uzerinde) bir turbe icinde Sari Ismail ve Sari Sultan (SARI SALTIK) yatmaktadir. Ve bu ocagin Anadolu disindada makamlari bulunmaktaymis.

Tskler Halil abi,

Isik

AleviKürt
03.02.2006, 22:38
Asiretimi tam olarak bilmiyorum, ama galiba Kavli asiretindenim.

Agucan
10.02.2006, 04:20

sevgiyle kalın...

Evet Dervis Cemal(Dedemin Ocagi) hakli!! Siz bu anketi baya baya Asiretlerle ve Alevi Ocaklarinla karistirmisiniz!! Gülmem geliyor ve bi aradada aglamam lazim!!!

Balaban Asireti(Tunceliler Zazaca konusurlar) nezamandan beri Derviscemal Ocaginla ayni izada bulunur?? Ayip bisey bu!!!

Ve Derviscemal bu Topikte cok güzel ve net bi aciklama yapmis:
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=4442

Niye burda kimse kendi Asiretini bulmadida Sikayetci olmadi????

Ve en cok beni üzen bu ankette: 12 Ocak vardir, ve ama ankete 13 bulunuyor ve bundan beni daha cok üzen AGUCAN Dede ocagi yoktur!!!

Bilmiyorum ben daha ne diyeyim, cok üzüldüm!!! Böyle anketlerden önce iyi arastirma altinda gecmesi lazim

bidaha: Asiretler(genelde Kürtce Konusan Vatandaslarda bulanur) Ve zamaninda Asiretler birbirine karsi savasirdi.. Hani derlerya:Sen Kimlerdensin? (aynen Kizildereliler gibi, Apache, Sioux vs vs) Bunlarda Asiret!!!

Ama Dede ocaklari Farklidir..
Benim Dede Ocagim,imam Cafere yaslaniyor, Agucandir, yani agu icen..
Ama bizim (Ayle) Asireti Kurmesi veya Kumresi diyiliyor!! Lakabimizda Bello
Ikisi birbirinle hic alakasi yoktur!!!Benziyormu birbirine? Yok!!

Bu Anketin kapanmasini isterim, cünkü icindeki bilgiler tamam ve dogru degildir!!

Anketi acan kisiye burda hic kücümsemek istemedim.. Yanlis anlasilmasin.. Ltf

Ama Dogru degil bu Anket.. Asiretlerle ve Dede ocaklarini karistirmayin!!!

Ey allahim, ey ali..biz böyle devam edersek nereye varacagiz??

Saygilarimla

Alevimen
10.02.2006, 11:14
Evet Dervis Cemal(Dedemin Ocagi) hakli!! Siz bu anketi baya baya Asiretlerle ve Alevi Ocaklarinla karistirmisiniz!! Gülmem geliyor ve bi aradada aglamam lazim!!!

Balaban Asireti(Tunceliler Zazaca konusurlar) nezamandan beri Derviscemal Ocaginla ayni izada bulunur?? Ayip bisey bu!!!

Ve Derviscemal bu Topikte cok güzel ve net bi aciklama yapmis:
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=4442

Niye burda kimse kendi Asiretini bulmadida Sikayetci olmadi????

Ve en cok beni üzen bu ankette: 12 Ocak vardir, ve ama ankete 13 bulunuyor ve bundan beni daha cok üzen AGUCAN Dede ocagi yoktur!!!

Bilmiyorum ben daha ne diyeyim, cok üzüldüm!!! Böyle anketlerden önce iyi arastirma altinda gecmesi lazim

bidaha: Asiretler(genelde Kürtce Konusan Vatandaslarda bulanur) Ve zamaninda Asiretler birbirine karsi savasirdi.. Hani derlerya:Sen Kimlerdensin? (aynen Kizildereliler gibi, Apache, Sioux vs vs) Bunlarda Asiret!!!

Ama Dede ocaklari Farklidir..
Benim Dede Ocagim,imam Cafere yaslaniyor, Agucandir, yani agu icen..
Ama bizim (Ayle) Asireti Kurmesi veya Kumresi diyiliyor!! Lakabimizda Bello
Ikisi birbirinle hic alakasi yoktur!!!Benziyormu birbirine? Yok!!

Bu Anketin kapanmasini isterim, cünkü icindeki bilgiler tamam ve dogru degildir!!

Anketi acan kisiye burda hic kücümsemek istemedim.. Yanlis anlasilmasin.. Ltf

Ama Dogru degil bu Anket.. Asiretlerle ve Dede ocaklarini karistirmayin!!!

Ey allahim, ey ali..biz böyle devam edersek nereye varacagiz??

Saygilarimla

Anketin kaynağı:
Sezai Öztürk'ün 1972'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde hazırladığı Tunceli'de Alevilik Üzerine Sosyolojik Bir Deneme adlı lisans tezindeki aşiret listesi.
Kendisi hayatta olmadığı için şükranla anıyorum.

Agucan, lütfen sabit araştırma yapın ve kaynaklar ve araştırmalarla bizi aydınlatın.

seher.yeli
10.02.2006, 11:59
Babamansurlar

Agucan
10.02.2006, 13:50
Anketin kaynağı:
Sezai Öztürk'ün 1972'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde hazırladığı Tunceli'de Alevilik Üzerine Sosyolojik Bir Deneme adlı lisans tezindeki aşiret listesi.
Kendisi hayatta olmadığı için şükranla anıyorum.

Agucan, lütfen sabit araştırma yapın ve kaynaklar ve araştırmalarla bizi aydınlatın.

Alevimen canim Kardesim

Benim Esimin Balaban Asiretindedir, Dersimliler (Ic Anadoluda BALABAN köyüdebulunur, nerde oldugunu simdi hatirlamiyorum, esim yanimda olsaydi sorurdum...Kendisi yok suan yanimda ama arastiririm...)ve DEDE DEGILER!!! Ben icinde yasiyorum ve bendimde Kulaklarim var... Yukarda anlatigim gibi ben Erzincanliyim ve bizim Asiret Kurmesi veya Kumresi dir. Ama Bizim DEDE OCagiminzda AGUCAN..Ikisininde birbirinle allakasi yoktur, bana sorarlasa sen Hangi Asiretesin-- Asiretimi söylerim. AMA biri gelipde bana hangi Dede Ocagina yaslaniyorsun. AGUCAN derim..!!!!!

Cok basit!!!

Halla Halla biz ayni dilli konusuyoruz ama anlamsiyoruz.
Asiretlik Kürtler ve o 1000 yillarca Kürtlerin bölgesinde yasanain Halkta vardir.

Gelelim ankete bulundugu LOLAN ASIRETI..

Lolan Asireti Asli Tuncelidir, bunlarda Bingölde ayanan var (bunlar genelde Safilesmisler) Erzincandada bulunurlar ve Marasdada varlar...Ama Dede degiller.. Bunlarda ben en az 10kisi Taniyorum.

Bilmem Senin Almancan varmi?
Bunlari sana buldum
http://de.wikipedia.org/wiki/A%C5%9Firet

Bak bide benim büyük bi arastirmama hic bi nedeni yoktur..Babami ararim ve kendisi aynisini bana söyler (Alevulik konusunda baya bilgisi var) buda bana yeterli degilse Erinzincanda 84 Yasindaki Dedemi ararim. Babamda ve Hepimizde daha cok yasamiytir, Türkceyi bilir,Eski yaziyida okur ve Arapca Duva okumasinda bilir, ve Kirdasca konusur. Yani dedem her sorumu bana cavaplastirir..

Ve her kitapda yazanda dogru olamaz..Nuri Dersinim bi kitabinda Dervis Cemal Ocagi Zazaca konusurlar ve Türkce Bilmezler.. Benim anemin Ocagidir Dervis Cemal, Dedem Ane Anem HIC BI kelime Zazaca bilmezler!! Neymis Nuru Dersimi söylüyour bunu!!! Ozaman dogrudur!! ama istde hayat agördügüm gibi degildir!! Ane anem Kirmanci (Kirdasca) Konusurdu, Türkce bilmezdi...Ama bi kere Nuri derimi öyle dediya, simdi öyledir..!!

Ha bide ben bunu söylemek isterim:
Safi Kürtlerde(yani bi alevi düsmani) bunlardada Asiret vardir. Hakkari ve Diyarbakir (bu tek bi örnekdir, daha cok bölgeledede vardir) Asiret genel olarak Kürtlerde ve Kürtlerin yasadigi bölgelerde, Dillini, kültürünü, bahzen Dinini alan (zorla olsun olmasin) insanlarda vardir..

Bak ben sana kendimden anlatiyorum:
Kendim yasadigim icin neden anlamadigin bilemem.
BEN bi Aleveyim.
Benim DEDE OCAGIM ANE Tarafi DERVIS CEMAL ve BABA tarafi AGUCANdir!!
Ve bizim Asiret kurmesi veya Kumresi dillir!!Kitap yazmama hic geregiye yooktur, cünkü Hayat en iyi Kitaptir ve ben yasiyorum bu olayi.!!!

Hem sen bi AGUCAN Ocagini arastirir , bu ocak diger 11 Ocaklarinla EN BÜYÜKLERINDEDIR..Niye senin Anketinde yok!!!!!!

Biz bu arada tartismaya basliyoruz,.. Özelde bana mesaj ceke bilirsin..

rahat rahat konusa biliriz.. Eger almancada biliyorsan ben kendimi daha iyi anlata bilirim..

Saygilarimla

Alevimen
10.02.2006, 14:16
Şöyle başlamak istiyorum: Dinsel ve aşiret sınıfını karıştırmayayalım.
Bu topik altında 2 nolu mesajım'da açıklamışım: http://www.aleviforum.com/showpost.php?p=29398&postcount=2

Benim Esimin Balaban Asiretindedir, Dersimliler (Ic Anadoluda BALABAN köyüdebulunur, nerde oldugunu simdi hatirlamiyorum, esim yanimda olsaydi sorurdum...Kendisi yok suan yanimda ama arastiririm...)ve DEDE DEGILER!!! Tersini söyleyen oldu mu?!

Halla Halla biz ayni dilli konusuyoruz ama anlamsiyoruz. Yazıyı okuyanda aramızda 10 sayfa muhabbetleşme var zannedecek :)

Asiretlik Kürtler ve o 1000 yillarca Kürtlerin bölgesinde yasanain Halkta vardir. Olabilir fakat Aşiretlik kürtlere özel deyildir. Dünyanın birçok bölgesinde aşiretlik vardır.

Gelelim ankete bulundugu LOLAN ASIRETI..

Lolan Asireti Asli Tuncelidir, bunlarda Bingölde ayanan var (bunlar genelde Safilesmisler) Erzincandada bulunurlar ve Marasdada varlar...Ama Dede degiller.. Bunlarda ben en az 10kisi Taniyorum. İşte yazılar dikkatlice okunmuyorsa böyle yanlış anlaşmalar olabilir... veya siz yazı şeklinizi biraz daha modife etmelisiniz çünkü sanki beni yargılayarak ve bana zorla birşey izah etmek gibi bir stiliniz var.
Gene bu topik altında 21 nolu mesajda şunu yazmışım:
Listedeki aşiretler Tunceli yöresinde doğmuştur ve zamanla Kızılbaş 66'nın dediği gibi komşu illerde yayılmıştır.

Bak bide benim büyük bi arastirmama hic bi nedeni yoktur..Babami ararim ve kendisi aynisini bana söyler (Alevulik konusunda baya bilgisi var) Beni mi yargılıyorsunuz? Benim alevilik bilgimden endişe mi ediyorsunuz, efendim siz babanızı elbette tanıyorsunuz fakat bu konuda bana hüküm giydiremezsiniz.

önce:
Benim anemin Ocagidir Dervis Cemal, Dedem Ane Anem HIC BI kelime Zazaca bilmezler!! sonra:
Ane anem Kirmanci (Kirdasca) Konusurdu, Türkce bilmezdi... Ne demek istediğinizi anlamadım :sarkazm

Hem sen bi AGUCAN Ocagini arastirir , bu ocak diger 11 Ocaklarinla EN BÜYÜKLERINDEDIR..Niye senin Anketinde yok!!!!!! bence üzücü bir yaklaşım, yorumsuz.

Ayrıca burası çok rahat ve düzeyli bir ortamdır, aşırı !!!!! ve ??? gibi simgeleri kullanmanıza gerek yok. İlerisi için: aşırı şekilde yazı mantığına sığmayan simgeler kullanıyorsanız sorularınıza cevap beklemeyin, peşinen belirtmek isterim.

barabar
10.02.2006, 22:17
arkadaşlar ben alxas aşiretindenim ama burda yok

Canan
10.02.2006, 22:19
arkadaşlar ben alxas aşiretindenim ama burda yok
maraslimisin??? benim hanidigim bir kac (aslinda baya) alxas var. onlar marasli.

altobelli
10.02.2006, 22:35
şadıllı aşiretinden olan var mı ??????

Agucan
10.02.2006, 23:26
şadıllı aşiretinden olan var mı ??????

Sen gümüshanelisin?

rockçı turna
10.02.2006, 23:37
Sen gümüshanelisin?

aguçan bu arada benim köyümün ismi sinanlı, senin annen hangi köylü?

Abbastan
11.02.2006, 13:47
Karababalar diye bir aşiret yoktur,doğrusu Karaballılar aşiretidir.
Hozat Ağzunik,Karaca,Avşeker....gibi oldukça fazla köyler vardır.
Kayseri Sarız İncemağara Köyünde de Karabal aşireti mensupları vardır.

Agucan
11.02.2006, 16:01
Şöyle başlamak istiyorum: Dinsel ve aşiret sınıfını karıştırmayayalım.
Bu topik altında 2 nolu mesajım'da açıklamışım: http://www.aleviforum.com/showpost.php?p=29398&postcount=2

Tersini söyleyen oldu mu?!

Yazıyı okuyanda aramızda 10 sayfa muhabbetleşme var zannedecek :)

Olabilir fakat Aşiretlik kürtlere özel deyildir. Dünyanın birçok bölgesinde aşiretlik vardır.

İşte yazılar dikkatlice okunmuyorsa böyle yanlış anlaşmalar olabilir... veya siz yazı şeklinizi biraz daha modife etmelisiniz çünkü sanki beni yargılayarak ve bana zorla birşey izah etmek gibi bir stiliniz var.
Gene bu topik altında 21 nolu mesajda şunu yazmışım:
Listedeki aşiretler Tunceli yöresinde doğmuştur ve zamanla Kızılbaş 66'nın dediği gibi komşu illerde yayılmıştır.

Beni mi yargılıyorsunuz? Benim alevilik bilgimden endişe mi ediyorsunuz, efendim siz babanızı elbette tanıyorsunuz fakat bu konuda bana hüküm giydiremezsiniz.

önce:
sonra:
Ne demek istediğinizi anlamadım :sarkazm

bence üzücü bir yaklaşım, yorumsuz.

Ayrıca burası çok rahat ve düzeyli bir ortamdır, aşırı !!!!! ve ??? gibi simgeleri kullanmanıza gerek yok. İlerisi için: aşırı şekilde yazı mantığına sığmayan simgeler kullanıyorsanız sorularınıza cevap beklemeyin, peşinen belirtmek isterim.

Ben burayi unutmusum,Yorumsuz Kalmiyacak!

barabar
12.02.2006, 15:45
maraslimisin??? benim hanidigim bir kac (aslinda baya) alxas var. onlar marasli.

evet elbistanlıyım...elbistanlılar maraşı pek sevmezler ondana elbisatanlıyım diyorum...

sinan boztepe
12.02.2006, 19:57
değerl icanlar hepinizi aşkı muhabbet ile selamlarım..
bir aşevi olarak beni rahatsız eden bir konu üzerinde durmak istiyorum.. aşiretiniz hangisi diye bir anket düzenlenmiş. tabiki doğal bir şey.. herkes bir aşirete mensuptur.. ama aşiretler içine bilerek veya bilmeyerek ocaklar da yerleştirilmiş ve onlarda bir aşiret gibi gösterilmişlerdir.. ocak demek imam hüseyin soyuna mensup yani evladı resul kanı taşıyan dede demektir.. bu nedenle herkes dede olamaz.. dede olamk için imam soyundan gelmek gerekir.. işte bu soya mensup kişilerin oluşturduğu aileyede ocak denilir.. 12 adet ocak vardır.. aşiret ise çoğu zaman kan bağı olmayan bazen aynı soydan gelen insanların oluşturdukları topluluk ismidir. şimdi nasıl olurda ulviyeti olan ocaklar ile aşiretler aynı kefeye koyulur. dede ile talip aynı kapıya itilir.. buradan aşiterleri alçak mevkide gördüğüm manası asla çıkarılmasın.. benim taliplerim aşiretlerdir. ben onlarla varım.. ama aramızdaki farklar bilinmelidir.. bu hatanın düzeltülerek yaniden sınıflama yapılması gerekmektedir. çünki insanları yanlış bilgilendirmemek gerekir.. en yakınınızdaki dedeye sorarak bu ocak isimlerini öğrene bilirsiniz.. eğer bana kulak verme gereksinimi dutarsanız bende size ocak ve aşiretleri ayırmada tardımcı olurum.
bende b8u tür sitelerin kurulmasından yanayım.. çünki insanların bilgi almaları için bu şart.. ama doğru bilgi edinmeleri daha iyi olacaktır...
ali yar ve yardımcınız olsun

sinan boztepe
12.02.2006, 20:00
yazmış olduğum mesajda harf hatası yapmışım onu düzeleteyim.. ilk cümlemde "bir aşevi olarak" yazdığım cümle aslında şudur "" bir alevi dedesi olarak"" tır.. tüm canların dikkatine....

Alevimen
12.02.2006, 20:57
değerl icanlar hepinizi aşkı muhabbet ile selamlarım..
bir aşevi olarak beni rahatsız eden bir konu üzerinde durmak istiyorum.. aşiretiniz hangisi diye bir anket düzenlenmiş. tabiki doğal bir şey.. herkes bir aşirete mensuptur.. ama aşiretler içine bilerek veya bilmeyerek ocaklar da yerleştirilmiş ve onlarda bir aşiret gibi gösterilmişlerdir.. ocak demek imam hüseyin soyuna mensup yani evladı resul kanı taşıyan dede demektir.. bu nedenle herkes dede olamaz.. dede olamk için imam soyundan gelmek gerekir.. işte bu soya mensup kişilerin oluşturduğu aileyede ocak denilir.. 12 adet ocak vardır.. aşiret ise çoğu zaman kan bağı olmayan bazen aynı soydan gelen insanların oluşturdukları topluluk ismidir. şimdi nasıl olurda ulviyeti olan ocaklar ile aşiretler aynı kefeye koyulur. dede ile talip aynı kapıya itilir.. buradan aşiterleri alçak mevkide gördüğüm manası asla çıkarılmasın.. benim taliplerim aşiretlerdir. ben onlarla varım.. ama aramızdaki farklar bilinmelidir.. bu hatanın düzeltülerek yaniden sınıflama yapılması gerekmektedir. çünki insanları yanlış bilgilendirmemek gerekir.. en yakınınızdaki dedeye sorarak bu ocak isimlerini öğrene bilirsiniz.. eğer bana kulak verme gereksinimi dutarsanız bende size ocak ve aşiretleri ayırmada tardımcı olurum.
bende b8u tür sitelerin kurulmasından yanayım.. çünki insanların bilgi almaları için bu şart.. ama doğru bilgi edinmeleri daha iyi olacaktır...
ali yar ve yardımcınız olsun
Sn. Sinan Boztepe

Tarihde ilk yapılan sınıflandırma şöyledir:
a) Aşiret reisleri (veya ağaları)
b) dinsel sınıf yani Dedeler
c) halk yani talibler

Ve aşiretlerde iki ana öbek vardır, dede soylu ve dede soylu olmayanlar. Fakat dede soylu aşiretler kendilerine yüksek bir paye vererek şovenist şeklinde biz evladı resülus derler. Kendilerini yaklaşık 1000 yıl evvel farklı sınıflandırmak istedikleri için Ocak kurumunu getirtmişlerdir yani sadece sözde farklılık vardır halbudur ki Ocak ve Aşiret aslında bu durumda eş anlamındadır. Fakat bazı Dedeler kendilerini aşırı derecede yüksek gördükleri için dede soylu olan aşiretleri dede ocakları olarak adlandırmışlar.

altobelli
12.02.2006, 21:40
Çok Pardon Ama Aranizda Şadillin AŞİretİnden Olan Var Mi Varsa Bana Bİ Mesaj Atabİlİrmİ ? Yada Şadilli AŞİretİyleİlgİlİ Bİlgİsİ Olan Varsa Merak Ettİm De

ISIK
12.02.2006, 22:29
yazmış olduğum mesajda harf hatası yapmışım onu düzeleteyim.. ilk cümlemde "bir aşevi olarak" yazdığım cümle aslında şudur "" bir alevi dedesi olarak"" tır.. tüm canların dikkatine....

Sevgili Sinan,

Bunu "Duzen" buttondan da degistirebilirsin, ozaman yeniden msj yazmana gerek kalmiyor! Sana haber verim dedim:D

sevgiler

ISIK

Kızılırmaklı
19.02.2006, 02:07
Baba mansur ocağına bağlı xiran aşiretine mensubum...

pirimunzur
22.02.2006, 19:47
yaw burada beytuşah aşireti yok olmazki ama ovacigın aşireti olmazsa olmaz .hani türküsüde var ovacigin aşireti zapt eyledi memleketi??

ISIK
22.02.2006, 21:52
yaw burada beytuşah aşireti yok olmazki ama ovacigın aşireti olmazsa olmaz .hani türküsüde var ovacigin aşireti zapt eyledi memleketi??

Hee Ovacik derken: Ovacikta (Tuncelide) Sari Saltik ocagindanda cok var.......:yamukgul: (biz asil Tunceli Ovaciktan:p )

pirimunzur
22.02.2006, 22:10
sevgili ovacikli evet dogru ama biz mahmut dede ye bagliyiz ovaciklilar oaray abagli oldugunu bilyordum ben

türkü yüreğim
26.02.2006, 22:49
(DS) Babamansurlar

sinan boztepe
28.02.2006, 20:55
değerli canlar hepinizi aşkı muhabbet ile selamlarım..

bir dede olarak bu anketteki yanlışın düzeltilmesini istiyorum.. öncelikle aşiretin ve ocağın ne demek olduğunu açıklamak isterim.. aşiret aynı soydan gelen veya aynı kaderi paylaşan insanların aynı coğrafyada bir araya gelerek oluşturdukları birliktir.. genellikle akrabadırlar.. dil din ırk birliği vardır... ocak ise imam hüseyinin soyundan gelen yani seyit olan insanlara verilen addır.. ocak sahibi olan biri imam hüseyin soyundan geliyor demektir.. ocak seyyit soyuna verilen bir addır.. belli başlı 12 ocak vardır..

bu ankette yapılan hata ocak ve aşiretleri iç içe vererek karışıklığa sebep olmasıdır.. niçin biz ocakları aşiret olarak gösteriyorsunuz.. biz aşiret değiliz.. ben kureşan ocağı mensubuyum.. cedddim imam zeynel abadır.. aşiretler ise bizim talibimizdir.. burada aşiretleri küçümsediğim için onlarla anılmak istemediğim kanısına varılmasın.. ben sadece ocakların ve aşiretlerin birbirine karıştırılmasını istemiyorum... eğer düzeltilir ise memnun olurum..

Alevimen
28.02.2006, 21:02
değerli canlar hepinizi aşkı muhabbet ile selamlarım..

bir dede olarak bu anketteki yanlışın düzeltilmesini istiyorum.. öncelikle aşiretin ve ocağın ne demek olduğunu açıklamak isterim.. aşiret aynı soydan gelen veya aynı kaderi paylaşan insanların aynı coğrafyada bir araya gelerek oluşturdukları birliktir.. genellikle akrabadırlar.. dil din ırk birliği vardır... ocak ise imam hüseyinin soyundan gelen yani seyit olan insanlara verilen addır.. ocak sahibi olan biri imam hüseyin soyundan geliyor demektir.. ocak seyyit soyuna verilen bir addır.. belli başlı 12 ocak vardır..

bu ankette yapılan hata ocak ve aşiretleri iç içe vererek karışıklığa sebep olmasıdır.. niçin biz ocakları aşiret olarak gösteriyorsunuz.. biz aşiret değiliz.. ben kureşan ocağı mensubuyum.. cedddim imam zeynel abadır.. aşiretler ise bizim talibimizdir.. burada aşiretleri küçümsediğim için onlarla anılmak istemediğim kanısına varılmasın.. ben sadece ocakların ve aşiretlerin birbirine karıştırılmasını istemiyorum... eğer düzeltilir ise memnun olurum..

Tekrarlamak zorunda kalacağım:
Sn. Sinan Boztepe

Tarihde ilk yapılan sınıflandırma şöyledir:
a) Aşiret reisleri (veya ağaları)
b) dinsel sınıf yani Dedeler
c) halk yani talibler

Ve aşiretlerde iki ana öbek vardır, dede soylu ve dede soylu olmayanlar. Fakat dede soylu aşiretler kendilerine yüksek bir paye vererek şovenist şeklinde biz evladı resülus derler. Kendilerini yaklaşık 1000 yıl evvel farklı sınıflandırmak istedikleri için Ocak kurumunu getirtmişlerdir yani sadece sözde farklılık vardır halbudur ki Ocak ve Aşiret aslında bu durumda eş anlamındadır. Fakat bazı Dedeler kendilerini aşırı derecede yüksek gördükleri için dede soylu olan aşiretleri dede ocakları olarak adlandırmışlar.

Ayrıca ceddim imam zeyneldir diyorsunuz bu soy deyildirde nedir? aşiretliği anlatıyorsunuz. aşiretler varken ocak sistemi yoktu alevilik'deki ocak sistemi 9. 10. y.Yıl arasında 'kuruldu'. ocak sistem ile ilgili kaynaklarda belgelenmiştir.

Hz. Ali ile 6. y.Yılında alevilik yeni tanımlama ile yola çıkarken ocak sistemi bulunmuyordu 300-400 yıl sonra ocak sistemi kurumlaşmıştır.

Şoreş
28.02.2006, 21:40
edit..

aydınlı_kasalak
01.03.2006, 18:42
Benim ve tabi olduğum alevi toplumunun anketteki hiç bir aşiretle bağlantısı olmadığını söyleyebilirim. Etrafımdaki olayları gözlemlediğim kadarıyla hala orta asyadaki göç etmeden önceki ateşle ilgili yapılan törenler yapılıyor. Ben evlendiğim zaman evimde ilk ateşi aile büyükleri gelip yaktı. Türkmen boylarından birisiyiz mutlaka. Bildiğim tekşey safkan Tahtacı olduğum.

cerzincan
08.03.2006, 13:36
dedebey merhaba bende celeal abbaslıyım sen nerelisin

Urfalı
08.03.2006, 13:40
Evvela, AŞİRET kavramına bir eğilin dostlar.
Dinsel olarak Alevilik'te, Ulussal olarak da Türklerde Aşiret var mı?
Aşiret, Kürtlerde vardır.
Yanılıyorsam lütfen siz düzeltin...

örnek: İzollular, kürt aşiretidir. Asıl adları İzollar'dır. Geçmişlerinde Türk olup, aynı zamana Alevidirer, diye biliyorum. Şimdi ise, hem sünni ve hem de Kürtleşme sözkonusudur. Urfa Siverek'tedirler

beşkozlu
09.03.2006, 11:12

örnek: İzollular, kürt aşiretidir. Asıl adları İzollar'dır. Geçmişlerinde Türk olup, aynı zamana Alevidirer, diye biliyorum. Şimdi ise, hem sünni ve hem de Kürtleşme sözkonusudur. Urfa Siverek'tedirler

İzollar konusunda söylediklerinle ilgili doğruluk derecesini bilemiyorum ama ben insanların bazı özelliklerinin kanla yani genlenrinde taşıdıklarına inanıyorum eğer genlerinde vardıysa inkar mekanizmasını işleteceklerini sanmıyorum. Lütfen İzollardan herhangi birine tanıdığın biri varsa yukarıda bahsettiğin konuyu sorarmısın alacağın cevabı benimlede paylaşırsan sevinirim.

ozcangulum
16.03.2006, 17:14
babam areyiz annem lolan aşiretinden bu arada areyliler diye bir aşiret yok galiba areyiz demek istediniz

halitseyfi
19.03.2006, 16:30
bu aşiret işine bir anlam veremedim
yinede boş geçmeyelim şeçeneklerde yok ama ben buraya yazayım

Alhaslar

Nesimi
20.03.2006, 00:31
Areyiz. nickimdende anlaşılacağı üzere nazımiyeliyim. nazımiyenin ismi Türkçe isim kanunu çıkmadan önce birçok dersim köyü ve ilçesi gibi kürtçe yada farklı kelimelerdi. sonradan değiştirdiler asimile etmenin bir yoluda insana geçmişini unutturmaktır

kemal02
23.03.2006, 23:46
kardeşlerim ankette Kav (KAVLILAR) aşireti yok......

elazıgsünköyü
23.03.2006, 23:49
ya babam koçgiri niye yok

astokomlu
23.03.2006, 23:54
Arkadaşlar bende Kureyşan Ocağı'ndanım... birde bişe sormak istiyorum...Alevilikte ocak mı ? aşiret mi ?? hangi terim doğrudur ?? benim bildiğim aşiret herhangi inanışa bağlı bağlı değildir..ama alevilikte ocak vardır..yanlişım varsa lütfen düzeltin....saygılar...

bir önce ki sayfada sinan boztepe dedemiz gerekli açıklamayı yapmış...

demir29
09.04.2006, 22:10
merhaba
Şadıllıyım, şadıllılarla görüşmek istiyorum

selva
09.04.2006, 22:34
ya gerçekten benim babamların aşiretide yok burada annem babamansurlu bende onu işaretledim.şıh ahmet dede yok

nuri durmaz
09.04.2006, 22:35
balıkan aşireti yok

deniz gibi
09.04.2006, 22:44
bu olayı yeni gördüm ve
essefle kınıyorum!
Aleviforum dediniz adam gibi geldik
ne güzel şeyler paylaşıyoruz!
siz hangi aşirret daha büyük?
bu aşiretleride aralarında kaça ayırmayı düşünüyorsunuz...
Parçalaya parçalaya memlekette değer bırakmıyacaksınız.........

Günes
10.04.2006, 00:23

Saygilarimla........

söylediklerinin bir kismina katilamayacagim.alevilerde evet ocaklar vardir burada bunlar asiret diye yazilmis.Dogu bati güney kuzey farketmiyor.Benim bulundugum ocak doguda batida güneyde ve kuzeyde de var.bilmiyen arkadaslar buradan bakabilir.

www.alewiten.com/ocak1.htm

sevgi ve saygilar

Günes
10.04.2006, 00:26
Ya benim aşiretim yok. Bilmiyorum, öyle birşeyden haberdar değilim :) Aşiret üyesi olmak zorunda mıyım? Yani şunun için soruyorum. Aşiret üyesiyim de benim haberim mi yok. Yoksa herhangi bir aşiretten olmama ihtimalim de var mi?

www.alewiten.com/ocak1.htm

yukarda yazdigim gibi bu sayfaya bakabilirsin asiret degil ocak ailene sorup arastirman mümkün.

sevgi ve saygilarimla

nuri durmaz
13.04.2006, 21:47
Üç bin yıllık geçmişini bilmeyen geleceğini tayin edemez. Gothe

insanların geçmişlerini sorgulamalarının,
ona sahip çıkmalarının,
öğrenmek istemelerinin,
nesi bölücülüktürki nesini esefle kınıyorsunuz.
Aleviyim demenin ayıp olduğu zamanı aştık sanıyorum.

Nesimi
13.04.2006, 22:18
Aşiret insanın soyudur. Köken aşiretten gelir. Akrabalardır aşirettekiler feodal açıdan baktığımız zaman aşiretçilik yapmak yanlışdır Aleviler olarak birbirimizi tutmamız gerekiyor ama Aşiretde bir kimliktir ister istemez insan buna bakıyor. Nasılki amcaçocuğuna, dayına saygı gösterirsin aşiret olayıda böyle bir durum.

Ardahanlı
15.04.2006, 00:50
arkadaslar aşiret değil de neden talip olduğumuz ocak yazılmıyor?

zülfikar ali
29.04.2006, 13:19
Bizde aşiret olarak bilinmez,fakat türkmen asıllıyım. yani türküm.

Günes
29.04.2006, 13:30
Arkadas bunlar sadece bir kaci ya hepsini listeye ekleyin yada bu anket ne kadar gecerli olacak bir düsünün.Benim bildigim alevilerin 201 tane bulundugu ocak vardir.Kendi ocak yada asiretimin adini göremiyorum.

s e y y a h
02.05.2006, 15:25
arkadaşlar ankette nusayrilik neden yok.

Nesimi
02.05.2006, 22:22
Bunlar dersim aşiretleri

eylüleren
02.05.2006, 22:42
Kureşanlılar

Nesimi
02.05.2006, 23:31
Kureşanlılar

dede aşireti =)

eylüleren
02.05.2006, 23:37
dede aşireti =)

dedelerdeniz

eyhayat
13.05.2006, 23:30
Bizde de aşiret yok ancak bağlı bulunduğumuz ocaklar var.

canazerbaycan
14.05.2006, 00:25
Şii Azerbaycan Türklerinde de aşiret yoktur.

Son Yaprağıydı
19.05.2006, 19:42
hıranlılar!

Gannush
19.05.2006, 20:31

Bütün halkların geçmişinde aşiret, klan, boy, oymak gibi aşamalar vardır. Göçebe evreden, tarımcı aşamaya geçilirken, yavaş yavaş kan ilişkisine dayalı toplum yapısı çözülür. Daha küçük aile yapılarına geçilir.

Türklerin de geçmişinde göçebe evre dolayısıyla aşiret yapısı var. Öztürkçe boy kelimesi ile ifade ediliyor bildiğim kadarıyla. Türkmen aşiretleri yavaş yavaş yerleşik yaşama geçtikçe, aşiret olgusu aşılmış. Ayrıca Osmanlı Devleti Türkmen aşiret liderlerinin/beylerini öldürtüp, aşiret yapısını dağıtmış, Türkmen-Alevileri Anadoluya saçılmış. Eğer geçmişinizi araştırırsanız, siz de hangi Türkmen boyundan geldiğinizi bulabilirsiniz.

Dersim Anadolu'nun diğer bölgelerine nazaran daha kapalı ve korunaklı bir yer olduğu için, aşiret ve kabile yapısı tam anlamıyla çözülmemiş. Bu yüzden aşiret aidiyeti Dersim kökenlilerin belleğinde yer tutuyor.

ersiner
20.05.2006, 10:20
ben de koç aşiretindeyim ama bizim aşiretin ismi yok listede ne ye göre bu anketi yaptınız merak ettim? cevap verirseniz sevinirim...(OVACIKLI)

huseyincem
20.05.2006, 10:42
baba tarafımdan pilvenk aşiretindenim.

sevgiler.

canacanmistik
20.05.2006, 13:49
selam canlar bu konuda biraz eksiğim var aşiretimiz iki tane olabilir benim ba tarafın aslen erzincanlı ama kimse bana bu konuda bilgi vermediği için kendim araştırma yapmak zorunda kaldım
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
selam canlar bu konuda biraz eksiğim var aşiretimiz iki tane olabilir benim ba ba tarafım aslen erzincanlı ama kimse bana bu konuda bilgi vermediği için kendim araştırma yapmak zorunda kaldım

canacanmistik
21.05.2006, 12:09
Selam Canlar Benİm Babam Tuncelİ KÖkenlİ Sonradan Erzİncanin Tercan İlcesİnİn Kavaklik KÖyÜne YerleŞmİŞler.aranizda Ayni KÖylÜ Olan Varmi?

dercem
21.05.2006, 19:15
üç önemli sınıf vardır:

a) aşiret reisi
b) dinsel sınıf (rehber, pir, mürşit)
c) halk, talipler (müridler)

Sayın Arkadaşım,
Aleviliği sınıflamak için yeni kategoriler oluşturmaya çalışmak ayrılık noktalarını çoğaltır.Herkes birleştirmeye çalışıyor.Ayrıca aşiret reisi de, dinsel sınıf diye yazdığın da, halktır.Onlar aynı toprakta yaşıyor.Niye birbirine karşı konumlara getiriyorsunuz.Bu teknoloji bu ayrılıklar için kullanılacaksa, kullanılmasın daha iyi.
Yine bir başka ve önemli nokta; aşiret aynı soydan gelen aile fertlerinden oluşur.Ancak yukarıda aşiret olmayan ve ocak olarak geçen adlar var.Bunların bir kısmının ailesi geniştir.Ancak aşiret değildir.Aşiret tanımlaması zorlanacak olursa, bu ocak denilen ailelerin hepsi tek çatı altında birleştirilmelidir.Çünkü hepsi seyyid soylu olduğu konusunda hem fikirler.Bu durumda aileleri de aynı kökten gelen ailelerdir.Bu birlik için önderlik görevi de yine bunlara düşer.Sevgilerle.

ersiner
26.05.2006, 11:18
arkadaşlar ben bi mesaj daha yazmıştım cevep gelmedi siz bu aşiretleri neye göre ankete yerleştirdiniz bizim aşiret yok koçanlı ( koç)

alevi_dede91
26.05.2006, 23:33
Valla bizim Kars taraflarında da Alevi aşiretlere pek rastlanmaz.Olsa olsa G.doğu'da olur böyle aşiretler..

sertur
10.06.2006, 11:56
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=12076

cevo
12.06.2006, 13:48
:( hiçbiri:yaw

Aze
12.06.2006, 13:59
haydaranlı olarak demek iki kişiymişiz aslında anne tarafımda lolanlı
hangisini işaretlesem dedim ama baba tarafını seçtim

Nesimi
12.06.2006, 14:37
aşiretde baba tarafı önemlidir. Benim anne ve babam farklı aşiretler ama baba tarafımı işaretledim çünkü bir aşiretde belirleyici olan babanın hanngi aşiretden olduğudur.

Hayal@
12.06.2006, 15:29
bizde akraba evliliği olduğu için pek kafa yormuyom anne hangi aşiretten baba hangi aşiretten diye (:
neyse biz HIRAN aşiretindeniz.. benden başka biri daha oy vermiş.. (kuzen değilse ) kimler hıranlı bir de bu aşiretle ilgili bilgisi olan arkadaşlar beni de bilgilendirse sevinirim..(:

KızılBant
14.06.2006, 12:11
Areyij aşiretindenim.

Aşiret insanın geçmişidir evet bir nevi sülale ama feodaliteyi yıkmak çok önemli tüm toplum birlikte hareket etmeliyiz.

denzz
14.06.2006, 16:48
yok benim aşiretim falan:)bilmiyom valla:)

pirim ali
14.06.2006, 17:24
aşiretler gündoğuya hastır amasya ve yörelirinde yani iç anadoluda aşeret yoktur dede birliği vardır

denzz
14.06.2006, 17:30
yanii.. dedim bende noluyoo:)

Nesimi
14.06.2006, 17:32
Bunlar hepsi Dersim aşiretleri
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
Dedesoylu olanların bazıları dışardan gelmişler zamanında aleviliği yaymak için mesela sarısaltıklar. türkmen aşiretidir haci bektaşla bağlantısı var. Pirsultanlılar, pir sultan soyundan geliyorlar. BaBamansurlarında türkmen kökenli olduğunu biliyorum. şöyle bir durum var Bir aşiretin dede soylu olması için Hz.Hüseyine şecere sayması gerekiyor dedenin. Bunalr geniş konular işin içine türkmen-kürt konuları girmesin gine :)

sivaspiri
14.06.2006, 18:22
Biz Seyyid Selahaddin evlatlarındanız

zozan
20.06.2006, 22:17
bu konudada oylama yapılabilir..
biz kemikanlıyız ama listede göremedim en yakın isim olan kemanlılar olarak mı geçiyor acaba

KızılBant
23.06.2006, 17:09
biz kemikanlıyız ama listede göremedim en yakın isim olan kemanlılar olarak mı geçiyor acaba

kemiz'dir sizin aşiret daha çok pülümür ve erzincada yaşarlar. Keman da derler

seyder
08.07.2006, 00:11
Hem birlik havaları çalacağız; hem halk-ağa bey paşa-din adamları diye üçe ayıracağız; hem de o parçaları bile bölük bölük böleceğiz ve bunu da "aslını bilmek adına" diyeceğiz.Bence bu doğru değil.Bak bir çok insan böyle bir ayrımı bilmiyor bile.İlla siz de bir ayrım noktası bulun mu diyelim?

duygugemisi
14.07.2006, 10:11
Ya benim aşiretim yok ya...Ne yapacam şimdi!!Olmasını çok isterdim ama bir tercih yapmam gerekirse tabiiki KOÇGİRİ derim...Ama o da listede yok...

royemi
14.07.2006, 10:25
ben balaban aşiretindenim:)

Niwan
14.07.2006, 10:34
listeye baktım koçgiri aşiretini göremedim yada var benmi göremiyorum bu konuda biri beni aydınlatırsa çok sevinirim saygılar.....

tercanli
15.07.2006, 15:49
valla ben lolanlıyım.daha once lolanlı arkadaslar bulmak için bi topik açmıştım.ve bi kaç arkadas buldum. lolanlı asireti cok buyuktur. ve biz zaza degiliz. bizim aşiret turkmen aşireti.merak edenler google dan bakabilirler.hatta yanlıs hatırlamıyosam avusturya da sadece lolanlıların bulundugu buyuk bi kasaba var.ama onlar hristiyan. turkler batıya goc ederken lolanlıların yarısı anadoluya yarısı da avrupaya gocmus.lolanlıların kökü su anda çin sınırlarunda bulunan lop gölü kıyısında bulunan bir yerlesim yerinden baslıyor. hatta su and aorda lolanlılardan kalma eserler bile var.kısacası lolanlılar anadolu avrupa(çoğunlukla avusturya ve polonya) ve asya( cogunlukla çin) ya yayılmışlar. allah nasip ederse ilerde lolan köyüne (çinde lop gölü kıyısı) gitmek istiyorum. baska lolanlılar var mı burda?

sait
22.07.2006, 20:23
Şıhhasanlılardanmışız..

Bu aşiret hakkında daha fazla bilgisi olan var mı? Bilgisi olan varsa, Özel mesaj atarsa sevinirim..
şıh hasan değil Şeyh Hasan diyeadlandrılır. İsmail Onarlı`nın araştırması var,internette mevcut okuyabilirsiniz ,ayrıca bende Şeyh Hasan aşiretinin körmeş kolundanım. selamlar.

sait
22.07.2006, 20:34
Şıhhasanlılardanmışız..

Şıhhasan degil,Şeyh Hasan aşireti olarak adlandırılır. İsmail Onarlı `nın araştırması var,isterseniz internetten araştırabilirsiniz,ayrıca bende aşiretin körmeşli kolundanım.selamlar.

tuncerbio
23.07.2006, 23:10
Bizim aşirette yok listede en azından annem Haydaranlı o var onada şükür.............

candost
24.07.2006, 21:03
arkadaslar gercekden listede cok eksik var..

alevi_murat24
24.07.2006, 23:12
listede benimde aşiretim yok Şavalanlı anne tarafımda Ağucanlılar

Nesimi
24.07.2006, 23:27
listede benimde aşiretim yok Şavalanlı anne tarafımda Ağucanlılar

Şavelan listede var Şahveliyan diye yazılmış

Bazen Şevoliz bazen Savoliz diyorlar benimde bi tarafım bu aşiret

alevi_murat24
25.07.2006, 23:29

teşekkür ben billmiyordum cevabın için teşekkür

Şoreş
31.07.2006, 16:44
Koçgiri Aşireti neden yok ?? Koçgiri Anadolunun en büyük birkaç aşretinden biridir ve Sivas, Erzincan, Kayseri, Maraş, Adıyaman, Elazığ, Adana, Tunceli gibi illerde Koçgiriye ait birçok köy var.

Koçgiride Dersim aşiretler gurubundan ama Koçgiri yok ??

anemler koçgir, babamlar xormek

mehmet kara
31.07.2006, 16:59
mesala cambek aşiretide yok

ender77
31.07.2006, 17:23
valla bende göremedim arkadaşlar.pehlivangiller yok

tamerx
31.07.2006, 17:29
ya benim asiretim yok, ne yapcaz simdi :) :)
kayseriliyim ve türkmen alevi oldugum icin asiretimiz yokdur herhalde...

Gannush
31.07.2006, 17:32
Türkmen aşiretleri var. İyice araştırırsanız bulabilirsiniz, kökeninizi..

astare_dersim
10.08.2006, 13:44
ben şavolanlıyım ama bu ismin hiç şahveliyan olduğunu duymadım bize zazaca savoliz derler

Maksim
13.08.2006, 15:50
Ben Areyliler denim

Umudum_Sende
22.08.2006, 13:18
aşiret nedir bilmem benim aşiretim felan yok hubyar dergahına bağlı sivaslı ********** o kadar... başka nedir ne değildir bilemiycem...

poyrazz
15.09.2006, 01:05
Ben SİNEMİLLİ Aşiretindenim.

keklikoluk köyü
15.09.2006, 12:14
Koçgiri Aşireti unutulmuş.
Babam= Kahramanmaraş Göksun Keklikoluk Köyü ( Koçgiri - Sefan / Sefik'i /Sefolar )
Annem= Sivas İmranlı Doğançal Köyü ( Koçgiri - Sefan / Sefik'i /Sefolar )

Not: Aşiret, bizim için kültürel bir bağ ifade ediyor. Yoksa, ağalarının her dediğine baş eğen aşiret zihniyeti değil.

Şoreş
15.09.2006, 15:32
Koçgiri Aşireti unutulmuş.
Babam= Kahramanmaraş Göksun Keklikoluk Köyü ( Koçgiri - Sefan / Sefik'i /Sefolar )
Annem= Sivas İmranlı Doğançal Köyü ( Koçgiri - Sefan / Sefik'i /Sefolar )

Not: Aşiret, bizim için kültürel bir bağ ifade ediyor. Yoksa, ağalarının her dediğine baş eğen aşiret zihniyeti değil.

Merhaba Abican.. Koçgiri Aşiretinin Sefikan boyundan mısınız ?

keklikoluk köyü
15.09.2006, 17:59
Evet; Koçgiri - Sefan / Sefik'iyiz.

yol kulu
15.09.2006, 18:16
şadillı aşiretindenim aldığım duyumlkara göre şadillı aşireti
kureşanla beraber en büyük aşirettir ancak birlik olmadığı için hükmünü kaybetmiş
şadillı aşiretini bağlı adıyaman malatya sivas tunceli muş bingöl v.s illerde şadillı aşireti mensupları vardır
ve en kötü olanı ise şadiyan aşiretinden bir çok insan sünniliğe dönmüştür.

Şoreş
17.09.2006, 04:03
şadillı aşiretindenim aldığım duyumlkara göre şadillı aşireti
kureşanla beraber en büyük aşirettir ancak birlik olmadığı için hükmünü kaybetmiş
şadillı aşiretini bağlı adıyaman malatya sivas tunceli muş bingöl v.s illerde şadillı aşireti mensupları vardır
ve en kötü olanı ise şadiyan aşiretinden bir çok insan sünniliğe dönmüştür.

Malesef Bingöl Şadıllılarında Sünnileşme yaşanmış önemli bir kısmında.. Bunu gerçekten yıllarca görüştüğümüz Şadıllı Aşiretinden olan yakınlarımızda gördüm.

keklikoluk köyü
17.09.2006, 12:58
Koçgiri unutuldu mu? (http://iskenderyildiz46.sitemynet.com/Keklikoluk/)

rinda
17.09.2006, 13:12
sinemilli

isditanlebulda
20.09.2006, 01:24
ben bilmiyorum . daha doğrusu ayıplarsınız belki ama ben alevilikte aşiret diye birşey olduğunu yeni duyuyorum . ben aşireti bir tek kürt kültüründe var diye biliyordum . bildiğimden farklı anlamda bi aşiret olgusu mu var alevilikte?

Gannush
20.09.2006, 02:53
Aşiret, klan, kabile örgütlenmesi bütün toplumların geçmişinde var... Türklerde aşirete boy deniyor. Oğuz boyları olarak anılan toplum birimleri de Türk aşiretleridir. Yerleşik yaşama geçen tarımla uğraşan, merkezi Osmanlı otoritesine tabi olan Türklerde aşirete dayalı toplumsal örgütlenme biçimi çözülmüş. Göçebe kalan kesimde ise varlığı 20. yy'ın başlarına kadar sürdürmüş bildiğim kadarıyla.
Eğer aile geçmişinizi incelerseniz, hangi Türk-Türkmen boyundan/aşiretinden geldiğinizi öğrenebilirsiniz.

isditanlebulda
20.09.2006, 03:08
Aşiret, klan, kabile örgütlenmesi bütün toplumların geçmişinde var... Türklerde aşirete boy deniyor. Oğuz boyları olarak anılan toplum birimleri de Türk aşiretleridir. Yerleşik yaşama geçen tarımla uğraşan, merkezi Osmanlı otoritesine tabi olan Türklerde aşirete dayalı toplumsal örgütlenme biçimi çözülmüş. Göçebe kalan kesimde ise varlığı 20. yy'ın başlarına kadar sürdürmüş bildiğim kadarıyla.
Eğer aile geçmişinizi incelerseniz, hangi Türk-Türkmen boyundan/aşiretinden geldiğinizi öğrenebilirsiniz.

mesajınızı yeni gördüm bilgilendirme nezaketinde bulunduğunuz için çok teşekkür ederim.

Kizilbas 66
20.09.2006, 08:32
ben bilmiyorum . daha doğrusu ayıplarsınız belki ama ben alevilikte aşiret diye birşey olduğunu yeni duyuyorum . ben aşireti bir tek kürt kültüründe var diye biliyordum . bildiğimden farklı anlamda bi aşiret olgusu mu var alevilikte?

Sevgili Can...

Asiret konusunda ön sayfalara dogru bakarsan 3.4. sayfalarda Bati ve Orta Anadolu Alevilerinde Boy ve Oymak sistemiyle ilgili yazim var..oradan yararlanabilirsin...

saygilarimla..

isditanlebulda
20.09.2006, 09:13
çok teşekkürler hemen bakıyorum bilgi eksiğim çok fazla o yüzden bazen çokça soru sorup bunaltabilirim affınıza sığınarak..

Kader GÜNGÖR
20.09.2006, 10:20
selam benimkide yok vede tuncelide büyük bir aşiret bilinmemesi mümkün değildir.aşiretin adı yazacam ama umarım yanlış yazmamış olurum.
Qırxan aşireti listeyue eklenmesini rica ediyorum

amerikalı
20.09.2006, 10:33
Ne aşireti ya bu çağda? Millet uzaya gidiyor biz yok ben şu aşirettenim sen şu aşirettensin diye kavga ediyoruz.

mawzer
20.09.2006, 10:41
sinemilli

sinemilli çok tanıdığmz var dır bizim....

alxas dır aşiretimiz...elbistandan....

burda da görmek sevindirici..

saygılar..

Aydın.
20.09.2006, 10:52
Güzel bir anket yapmısın ama avucanlar aşiretini almamasın ankete yada ben göremedim...

tamerx
20.09.2006, 11:08
ben bir daha büyüklerime sordum, bir ocaga bagli oldugumuzu söylediler...asiretden haberleri yok :)

Aydın.
20.09.2006, 11:14
ben bir daha büyüklerime sordum, bir ocaga bagli oldugumuzu söylediler...asiretden haberleri yok :)

Evet haklısın bende sordum ocak dediler:D

hevalim
20.09.2006, 11:49
merhaba arkadaşlar ben balçıkanlı aşiretindenim tunceli-nazmiyeden gelmeyiz

rinda
20.09.2006, 15:31
sinemilli çok tanıdığmz var dır bizim....

alxas dır aşiretimiz...elbistandan....

burda da görmek sevindirici..

saygılar..

alxasın diğer adı yanlış bilmiyorsam sevdilli'dir?
sağol seni görmekte güzeldi...

bu arada seçeneklerde sinemilli aşireti yok..sanırım forumda benden başka sinemilli aşiretinden olan yok gibi..

Kizilbas 66
20.09.2006, 16:07
çok teşekkürler hemen bakıyorum bilgi eksiğim çok fazla o yüzden bazen çokça soru sorup bunaltabilirim affınıza sığınarak..

Tabiki soru soracaksiniz sevgili kardesim..Zaten sormazsaniz ben bu iste bir tuhaflik oldugunu hissederim..Bizlerinde görevi, sizlere bildiklerimizi paylasma noktasinda fayadali olabilmektir..Ne zaman sorun olursa iletebilirsin..Ben bundan büyük mutluluk duyarim..

Sevgilerimle..

keklikoluk köyü
20.09.2006, 17:13
Koçgiri Aşireti (http://iskenderyildiz46.sitemynet.com/Keklikoluk/)unutuldu mu, bilerek mi yazılmadı?

Şoreş
20.09.2006, 17:16
Koçgiri Aşireti (http://iskenderyildiz46.sitemynet.com/Keklikoluk/)unutuldu mu, bilerek mi yazılmadı?

Sadece Dersim Kökenli Aşiretler verilmiş fakat Koçgiri Tunceliden Sivasa gelen bir Aşirettir.. Tuncelide çok olmasada Koçgirili baya var ve Aşiretin büyük kısmı Sivasta zaten.. Ama listede olmalıydı...

mawzer
21.09.2006, 00:12
alxasın diğer adı yanlış bilmiyorsam sevdilli'dir?
sağol seni görmekte güzeldi...

bu arada seçeneklerde sinemilli aşireti yok..sanırım forumda benden başka sinemilli aşiretinden olan yok gibi..
sevdilli benim köyümün ismidir....:bitmisbu:

sevdilli merkez köydür birçok mezrası mevcuttur...ve buralarda yaşayanların hepsi alxas aşiretindendir..:001_rolle

saygılar..

barabar
21.09.2006, 20:49
bir alxas lı olarak alxas aşiretini eklemnizi rica ediyorum..baya da bir koçgiri aşiretinden arkadaşlar var onların aşiretleride eklenmeli adil olmalıyız

rinda
21.09.2006, 21:00
bir alxas lı olarak alxas aşiretini eklemnizi rica ediyorum..baya da bir koçgiri aşiretinden arkadaşlar var onların aşiretleride eklenmeli adil olmalıyız

katılıyorum...madem burada bir araştırılma yapılıyor ve forumda bulunan aşiretler belirleniyor.
anketin doğruluğu bakımdan bu bir kişi bile olsa eklenmelidir...

Keklikoluk-46
22.09.2006, 07:54
Memleketim : Kahramanmaraş Göksun Keklikoluk Köyü.
Koçgiri - Sefan ( Sefik'i )
Ama listede yok !? (http://iskenderyildiz46.sitemynet.com/Keklikoluk/)

46-Keklikoluk
22.09.2006, 18:35
Kahramanmaraş Göksun Keklikoluk Köyü.
Koçgiri - Sefan ( Sefik'i )
Ama listede yok !? (http://iskenderyildiz46.sitemynet.com/Keklikoluk/)

siliye
23.09.2006, 04:07
Haydaranlı, Burda az gördüm ama. bu arada bişey ekliyeyim anne tarafımda DevrişCemalli

Nesimi
23.09.2006, 13:06
Bunlar Dersim aşiretleri. Keşke açık anket olsaydı bu. Her ne kadar aşiretçilik yapmasamda inasn merak ediyor :) :)

HoZaTLi_62
23.09.2006, 19:14
seçeneklerde göremedim ama baba tarafı karaballılar anne tarafı kırganlılar aşiretinden

Şoreş
24.09.2006, 02:47
edit...

funky
25.09.2006, 22:38
Babam baba mansurlu dede ,kureyşanlılar da kardeşimiz sayılır ..aslında tarihimizde anlatılan baba mansurla kureyşin kardeş olup anlaşmazlığa düşütüklerinde kureyşin aslana binip elinde yılanla abisi mansuru öldürmeye gelmesi ve mansurun o anlarda ördüğü duvara binip ya Allah demesiyle duvarı yürütmesi ,kureyşin de bunun üzerine pişmen olması..tabi baba mansur affeder onu ve barışırlar ve bizler de bugünlermize geliriz..

HoZaTLi_62
26.09.2006, 10:32
Babam baba mansurlu dede ,kureyşanlılar da kardeşimiz sayılır ..aslında tarihimizde anlatılan baba mansurla kureyşin kardeş olup anlaşmazlığa düşütüklerinde kureyşin aslana binip elinde yılanla abisi mansuru öldürmeye gelmesi ve mansurun o anlarda ördüğü duvara binip ya Allah demesiyle duvarı yürütmesi ,kureyşin de bunun üzerine pişmen olması..tabi baba mansur affeder onu ve barışırlar ve bizler de bugünlermize geliriz..
güzel ve ilginç hikayesi varmış:)

Nesimi
26.09.2006, 13:06

Babamansur un bi resmi var aslana binmiş elinde yılan var bu hikayeden dolayı yapılmış galiba. Mazgirtte bi ziyarette var

funky
26.09.2006, 17:29
Babamansur un bi resmi var aslana binmiş elinde yılan var bu hikayeden dolayı yapılmış galiba. Mazgirtte bi ziyarette var

ölemi ,görmek isterdim cidden; bir de baba mansurun senedi varmış(soy kütüğümüz yani) onu da görmek isterdim..

sevgicocuk78
27.09.2006, 18:26
Efendim merhaba, güzel bir anket ama burada bulamadığım ve kaynaklar ile de tespit edilmiş olan en önemli aşiretlerden KOÇGİRİ aşireti ve kaynaklarda bizim şu an bulunduğumuz PERVUZAN kolunu göremedim. Teşekkür ederim.

diablo21
28.09.2006, 15:13
Cok karısık :)
Ama hepimiz erenlerdeniz

selva
29.09.2006, 13:20
ölemi ,görmek isterdim cidden; bir de baba mansurun senedi varmış(soy kütüğümüz yani) onu da görmek isterdim..
evet var şu anda bildiğim kadarıyla cevahirlerde benim annemde babamansurlu ve babamensurluların seceresi var

Şoreş
01.10.2006, 16:15
Efendim merhaba, güzel bir anket ama burada bulamadığım ve kaynaklar ile de tespit edilmiş olan en önemli aşiretlerden KOÇGİRİ aşireti ve kaynaklarda bizim şu an bulunduğumuz PERVUZAN kolunu göremedim. Teşekkür ederim.

Selam can..
Zaten Oymak oymak yazılamazdı ankette.. Tüm Oymakların buluştuğu nokta Koçgiri.. Pewruzan, Laçinan, Gerniyan, Balolar, Sarolar, Sefolar, Zazalar gibi kabileler, Koçgiri soyundan gelen Oymaklardır.. Hepsinin genel adı Koçgiri olduğundan bu isim altında verilirdi..:wink: Bu tip Oymak ayrımları, Aşiretin zamanla büyümesinden olmuştur.. Mesela benim annemlerde Laçinan Oymağından.. :wink:

Bu arada belirtmek isterim ki Sivas Koçgiri Yöresinde bazı Aşiretler o bölgede yoğun olmadığından kabile olarak algılanyor.Yöredeki Zerikanlılar, Çarekanlılar vs. Koçgiriden ayrı Aşiretlerdir ve bu 2 aşiret Erzincan Tercandan gelmiştir Kuzey Batı Dersim / Koçgiri yöresine...

acareftelya
04.10.2006, 21:36
ya bizim koçgiri aşireti onun ismini bulamaıdm

canacanmistik
05.10.2006, 10:13
selam ya sonucda hepimiz canız ama tabikii dedelerimizin nerden geldiği çok önemli ben mesela cok merak ediyorum bana denen biz erzincana dersimden seferberlik zamanında gelmişiz babam 7 yaşındaykende zonguldağa göçetmiş bende 7 yıldır yalovadayım bakın nasıl bir harita ortaya cıktı siz yorumlayın beben nerden geldim şimdi..........*?

Şoreş
06.10.2006, 22:44
selam ya sonucda hepimiz canız ama tabikii dedelerimizin nerden geldiği çok önemli ben mesela cok merak ediyorum bana denen biz erzincana dersimden seferberlik zamanında gelmişiz babam 7 yaşındaykende zonguldağa göçetmiş bende 7 yıldır yalovadayım bakın nasıl bir harita ortaya cıktı siz yorumlayın beben nerden geldim şimdi..........*?

Atalarınızın kesinlikle bir Aşireti vardır can.Dersim yöresi Aşiretler konfederasyonudur.Aşireti olmayan varsa bile bu çok azdır.
Eğer hangi ilçeden Erzincana göç ettiğinizi öğrenebilirseniz, forumdaki canlar muhakkak size yardımcı olacaktır.

Nesimi
06.10.2006, 23:34

Meraba Dersim sürgünü olmalısınız. Dersimden sürgün gönderdikleri insanlar Aşiretlerin yöneticileridir yani ağalardır. Ancak Dersimdeki ağalar Güneydoğu bölgesindeki gibi baskıcı feodal ağalar değildi. Dersimdeki ağaların tek farkı biraz daha fazla davarı olmasıydı. Alevilik de feodalizm bile çok vahşi olmuyor.

HoZaTLi_62
06.10.2006, 23:44
kızılkilise bizde dersim sürgünüyüz ama aşiret yöneticiliği yokmuş bizde

Nesimi
06.10.2006, 23:49
kızılkilise bizde dersim sürgünüyüz ama aşiret yöneticiliği yokmuş bizde

Anlıyorum dost.

Dersimde masumlar nasılki öldürüldü. Sürgünede aslında ağaları yollamayı planlamışlar ama belliki sürgünde bile eline geçirdiklerini yollamışlar.

HoZaTLi_62
06.10.2006, 23:59
evet aslında bunda erlerinde katkısı olmuş.

Şoreş
07.10.2006, 00:00
Benim annemler Dere Laçiden gelmeler Sivasa. Koçgirinin Laçinoğlu Laçinan oymağından..

( Şeyh Hasanlıların Laçinlerle karıştırılmaması gerekir)

silopya
09.10.2006, 14:41
allah allah ben hiç duymamıştım bu aşiret olayını. aşiret derler bize bizde aşiret diye sıraçlara deriz ama bunu bu isimleri ilk duyuyorum. doğuda falan mı yoksa. yağmur oğulları diye bişi var ama oda türk doyu. aşiret değil. akşam babama soruyum bide varmış:-)))

Şoreş
10.10.2006, 18:41
allah allah ben hiç duymamıştım bu aşiret olayını. aşiret derler bize bizde aşiret diye sıraçlara deriz ama bunu bu isimleri ilk duyuyorum. doğuda falan mı yoksa. yağmur oğulları diye bişi var ama oda türk doyu. aşiret değil. akşam babama soruyum bide varmış:-)))

Bu Aşiretler Alevi olup, Dersim kökenlidir..

Şoreş
14.10.2006, 17:20
Koç Aşiretini, Koçgiri Aşireti sananlar var...:yamukgul:

baran62
17.10.2006, 19:20

izollar geçmiş te türk falan değildir. bunlar (kendimden biliyorum) dersim mazgirt yöresinde ki kürt alevileridir.kırmanci şivesini konuşurlar malatya elazığ ve diğer bazı illerede dağılmış durmdadırlar. izolların sünnileşmesi gibi bir durum sadece çok az bir kısım için geçerlidir kii onlarda dersimden sürüldükten sonra gidilen yerdeki baskılardan kaynaklanır. ama bildiğim kadarıyla zaten kürtçe konuşan bir aşiret sonradan kürtleşiyor demek doğru bir tanım olmaz. izollar şadıllılar hıranlılar lolanlılar aynı yörenin bildiğim aşiretleridir. diğer aşiretlerinde hemen hemen hepsini bilirim ve hemen her aşiretten tanıdıklarım var. bunların hepsi dersim kökenli aşiretler.
herkese selamlar:surrender

Şoreş
20.10.2006, 17:37
izollar geçmiş te türk falan değildir. bunlar (kendimden biliyorum) dersim mazgirt yöresinde ki kürt alevileridir.kırmanci şivesini konuşurlar malatya elazığ ve diğer bazı illerede dağılmış durmdadırlar. izolların sünnileşmesi gibi bir durum sadece çok az bir kısım için geçerlidir kii onlarda dersimden sürüldükten sonra gidilen yerdeki baskılardan kaynaklanır. ama bildiğim kadarıyla zaten kürtçe konuşan bir aşiret sonradan kürtleşiyor demek doğru bir tanım olmaz. izollar şadıllılar hıranlılar lolanlılar aynı yörenin bildiğim aşiretleridir. diğer aşiretlerinde hemen hemen hepsini bilirim ve hemen her aşiretten tanıdıklarım var. bunların hepsi dersim kökenli aşiretler.
herkese selamlar:surrender

Bazı İzollar , Koçgiri Aşiretini İzol Aşiretinden gösterme çabasındadırlar..Bu doğru değildir..

İzolların yarısı Sünnidir.. Belkide yarısından da fazlası..Çünkü Urfa Adıyaman gibi illerdeki İzolların hepsi Sünni Hanefidir..

Sadece Dersim Yöresindekiler Aleviliğini korumuş..

Yani '' Çok azı Sünni '' deyimin yanlış.

İzolların Sünni bölgelere göç ettirilenleri yada sürgün edilenleri Sünnileşmiştir malesef.

denis
01.11.2006, 16:00
hormekli aşiretindendik sanırım..

tanocan_
01.11.2006, 16:03
babam hıranlı, annem lolanlı

Nesimi
01.11.2006, 16:33
Areyiz

Şoreş
01.11.2006, 16:50
babam hıranlı, annem lolanlı

benim babamlar xormekli hiranlı, annemler koçgirili :)

meltem381
07.11.2006, 16:10
selam sınamili aşiretinin kalender oymağından olduğumuzu söylemişti dedem ama ben bu konuda pek bilgili değilim eğer bilen varsa beni aydınlatmasını rica ediyorum Ayrıca Aleviler gerçekten kürt değildir arkadaşlar asıl Türk olan biziz ama geçmişte yapılan zulumler nedeniyle Kürtlerle yaşamaya başlayınca asimize olmuşuz

Şoreş
07.11.2006, 17:21
selam sınamili aşiretinin kalender oymağından olduğumuzu söylemişti dedem ama ben bu konuda pek bilgili değilim eğer bilen varsa beni aydınlatmasını rica ediyorum Ayrıca Aleviler gerçekten kürt değildir arkadaşlar asıl Türk olan biziz ama geçmişte yapılan zulumler nedeniyle Kürtlerle yaşamaya başlayınca asimize olmuşuz

Kendi kimliğinle yetişşeydin, Kürt kimliğini kabul ederdin...
Kürt Alevilerin aslı Türk değildir.. Aynı Arap Alevilerin aslının Türk olmayacağı gibi... Tamam Kürtçe konuşan Türk Alevileri azda olsa var ama tüm Alevi Kürtler hakkında böyle bir genelleme yapmanız hiç doğru ve hoş değil...

Neden can ?

Alevi olan sadece Türk mü olmalı ?

Türk, Kürt, Arap, Arnavut vs. Aleviler, Aleviliğin Evrenselliğinin kanıtıdır..

Bakır
07.11.2006, 17:55
Ayrıca Aleviler gerçekten kürt değildir arkadaşlar asıl Türk olan biziz ama geçmişte yapılan zulumler nedeniyle Kürtlerle yaşamaya başlayınca asimize olmuşuz

kemalistler başarıya ulaşıyor!..

biz asıl şimdi asimile oluyoruz! kemalistler,alevi kürtlerin ve zazaların sünni kürtlere ve zazalara oranla daha çabuk asimile olacağını belirtiyorlardı! neden mi alevi oldukları için!türkçe ibadet ettikleri için.dersim katliamı ile kızılbaş kürt asimile hareketinden büyük zafer kazandı faşistler !
kürdistan işçi partisi ortaya çıkmadan öncede sünni kürtlerlen herhangi bir ilişkimiz yokdu ! nasıl onlara karışıp türklüğümüzü unutmuşuz??????
4 yanı yaralı yurdum gül yapraklarıyla güvercin kanadıyla saracağım yaranı...

Şoreş
07.11.2006, 18:10
kemalistler başarıya ulaşıyor!..

biz asıl şimdi asimile oluyoruz! kemalistler,alevi kürtlerin ve zazaların sünni kürtlere ve zazalara oranla daha çabuk asimile olacağını belirtiyorlardı! neden mi alevi oldukları için!türkçe ibadet ettikleri için.dersim katliamı ile kızılbaş kürt asimile hareketinden büyük zafer kazandı faşistler !
kürdistan işçi partisi ortaya çıkmadan öncede sünni kürtlerlen herhangi bir ilişkimiz yokdu ! nasıl onlara karışıp türklüğümüzü unutmuşuz??????
4 yanı yaralı yurdum gül yapraklarıyla güvercin kanadıyla saracağım yaranı...

Kendi aslını İnkar edenlere verilebilecek en güzel cevap;

'' Alevilerin Şafii Kırmanç/Kurmançlarla hiçbir şekilde toplumsal ilişkileri yokken, nasıl oluyorda Şafii Kurmanç/Kırmançlarla yaşıyorlar geçmişte ?

Birkaç kanıtsız yazarın sözüyle aslımızı İnkar etmemeliyiz...

Evet Aleviyiz, Kurmançız, Kırmançız, İrandan gelmeyiz ama bu birkaç yazarı pek alakadar etmesin.

Bir Coğrafyanın kültürünü ve geleneklerini yok sayamazlar bir anda..

Bu kolay olmamalı.

meymane_usari
07.11.2006, 18:29
Biz Qerebel(Karabel) aşiretindeniz listede yok koçgiri aşireti bizden öteki köylerde.....

Bakır
07.11.2006, 19:17
Biz Qerebel(Karabel) aşiretindeniz listede yok koçgiri aşireti bizden öteki köylerde.....

bende beypınarlıyım.çevre köylerle beraber karabel yöresi diye geçer bizim oralar.

aşiretimizde ginyan aşiretidir.

meymane_usari
07.11.2006, 19:24
bende beypınarlıyım.çevre köylerle beraber karabel yöresi diye geçer bizim oralar.

aşiretimizde ginyan aşiretidir.

ben de iğdeli liyim can :D size yakınız beypınar bizim nahiyemiz.

PirO_62
07.11.2006, 20:18

Teşekkürler Cenk Savoliz derler evet bir an Şahveliyan düşündüm ama bizimkilere sormadan yazmıyayım dedım senın mesajı gordum :D:D

teşekkürler

maymay