Orijinalini görmek için tıklayınız : Yahudiler, Hristiyanlar -> Cennet? Cehennem?

AleviKürt
05.05.2007, 11:16
Selam dostlar..

Merak ettigim bir konu var..

Ben dün bir hoca ile konustum.. sordum ki: "hocam, cok temiz ve iyi kalpli, hayirli bir Yahudi cennete girebilir mi?"

"Hayir kesinlikle" dedi..

Ben de elime Kuran'i aldim.. Biraz karistirdim, ama Ehli-Kitap'larin "korkmamasi" gerektigini yazan ayetler buldum.. Simdi, her kötülügü yapip, sonradan "afedilen" Yobaz insanlar cennete girebilecek, ama temiz ve iyi niyetli bir Yahudi giremeyecek???

Bu konuyu daha iyi bilen varsa ve bizleri biraz bilgilendirirse cok memnun olurum..

lion12
05.05.2007, 11:28
Vallahi sevgili can bana da dediğin gibi enteresan geliyor yani bir adam her türlü kötülüğü yapsın Müslüman diye günahlarının cezasını çektikten sonra girsin cennete,bir yandan da bir Yahudi ömrü billah hep iyilik yapsın insanlığa hayır işlesin ama cennet yüzü görmesin bunu akıl mantık dahi almıyor bence.

halitseyfi
05.05.2007, 11:37
Selam dostlar..

Ben dün bir hoca ile konustum.. sordum ki: "hocam, cok temiz ve iyi kalpli, hayirli bir Yahudi cennete girebilir mi?"

Ben de elime Kuran'i aldim.. Biraz karistirdim, ama Ehli-Kitap'larin "korkmamasi" gerektigini yazan ayetler buldum.. Simdi, her kötülügü yapip, sonradan "afedilen" Yobaz insanlar cennete girebilecek, ama temiz ve iyi niyetli bir Yahudi giremeyecek???
Bu konuyu daha iyi bilen varsa ve bizleri biraz bilgilendirirse cok memnun olurum..

Sevgili can

İslamiyet öyle bir hale getirildi ki, bazı hocaların,şehlerin ve din bilginiyiö diyenlerin söyledikleriyle, onlara uyulmasıyla cehhennemden kurtuluş yok.

" hz. Muhammete sormuşlar;

-ya muhammet islamiyet nedir?
- güzel ahlak, demiş.

diğer bir argüman: Müslümanlar diyorlar ki "dört kitabın dördüde haktır" peki bu yahudi insanının tek suçu yahudi biranne babadan mı doğmuş olmak.

Oldukça saçma bir söylem, kimin cennete kimin cehhenneme gideceğinin kararını kimse veremez. Bu karar sadece Allaha aiittir. kimsede kendini allah yerine koymasın. Helede geri zekalı yobazlar hiç konuşmasın.Tabi dinlerine zarar vermek amacı güdüyorlarsa buyursun hiç susmasınlar.

Zahir
05.05.2007, 11:39
Bakara Suresi 62. Ayet: "Şu bir gerçek ki, iman edenlerden, Yahudilerden, Hıristiyanlardan, Sâbiîlerden Allah'a ve âhiret gününe inanıp barışa ve hayra yönelik iş yapanların, Rableri katında kendilerine has ödülleri olacaktır. Korku yoktur onlar için, tasalanmayacaklardır onlar. "

Nisa Suresi 46. Ayet :"Yahudilerden öyleleri var ki, kelimeleri yerlerinden kaydırırlar; din içinde sövgüler üreterek, dillerini eğip-bükerek: "Dinledik, isyan ettik; dinle, dinlenmez olası, davar güder gibi güt bizi" derler. Eğer onlar, "Dinledik, boyun eğdik, dinle, bak bize!" demiş olsalardı, kendileri için daha hayırlı ve daha yerinde olurdu. Fakat Allah, küfürleri yüzünden onlara lanet etmiştir. Çok az bir kısmı hariç, iman etmezler."

Tevbe 30: Yahudiler: "Uzeyr, Allah'ın oğludur." dediler; Hıristiyanlar da: "Mesih, Allah'ın oğludur." dediler. Kendi ağızlarının sözüdür bu. Kendilerinden önce inkâr edenlerine sözlerine benzetme yapıyorlar. Allah onları kahretsin! Nasıl da yüz geri çevriliyorlar.

Bu şekilde bir çok ayet örneği sıralanabilir. Özellikle Bakara Suresi 62. ayete dikkat ederseniz hangi dine mensup olursa olsun sistem içerisinde Allaha, Ahiret gününe inanıp barışa ve hayra yönelik işler yapanları Rabbimiz ödüllendireceğini yani cennete alacağını ifade etmektedir.

Yahudilerin çok az bir kısmının iman ettiğini yine ayet örneklerinden görmekteyiz. Aşağıda Maide 82. ayettede görüyoruz ki Hırıstiyanların Yahudilere nazaran iman edenlere karşı daha sevecen olduğu yine Yahuıdilerden imanlı olduğu bir gerçektir.

Maide 82: Şu tartışılmaz bir gerçektir ki, insanların iman edenlere en şiddetli düşmanlık duyanlarını, Yahudilerle şirke batanlar bulursun. Şu da tartışılmaz bir gerçektir ki, insanların iman edenlere sevgide en yakın olanlarını "Biz Hıristiyanlarız" diyenler bulursun. Bu böyledir. Çünkü o Hıristiyanlar içinde derin araştırmalar yapan keşişler, kendini Allah'a adamış rahipler vardır. Ve onlar, kibre sapmazlar.

Kısaca toparlamak gerekirse kıstas Bakara suresi 62. ayettir. Ancak Kuran bilgimizden Yahudilerin çok azının bu kıstas içerisinde olduğunu söyleye biliriz. Kimin cennetlik kimin cehennemlik olduğu konusunda peşin hükümlü olmak doğru olmayabilir. Ancak bugün karşılaştığınız gördüğünüz kişisel uygulamalara ve yaptırımlara yada inançlara göre yorumda bulunabilirsiniz. Ban şahsen bugün Siyonist İsrail Devleti mensubu olan veya olmayan Yahudilerin pekte cennetlik olacağını sanmıyorum. Geçmişte verilen Kuran ayetlerinde olduğu gibi.

Bence konuyu açan arkadaş sohbet ettiği kişinin Yahudiler Cehennemliktir veya Cennete alınmayacaktır ifadelerini daha geniş aktarmalı bize. Eminimki bu kadar kısa cümlelerle değil daha geniş açıklama yaparak aktarmıştır düşüncesini.

Dolayısla bizlerinde Kuran ayetleri ışığında önceki Yahudilerin cehennemlik olduğu bugünki yahudilerin ise yapmış olduğu tutum ve davranışlarından aynı akıbete ulaşacağını tahmin etmesinde hiçte zorluk çekmeyeceğimiz aşikardır.

sertur
05.05.2007, 11:41
Selam dostlar..

islamdaki cennete girme anlayışı kalbinde zerre kadar iman olan eninde sonunda cennete girecektir deniliyor, yahudide yaşasa ateistte yaşasa akibetimizi bilecek ancak ve ancak Allah'tır(c.c) kimse cenneti garantilememiş ve kimse cehenneme gideceğim diyemez, yeterki özümüz doğruolsun vicdan zaten insanı hergün imtahan eder.. muhabbetle...

Zahir
05.05.2007, 11:42
Vallahi sevgili can bana da dediğin gibi enteresan geliyor yani bir adam her türlü kötülüğü yapsın Müslüman diye günahlarının cezasını çektikten sonra girsin cennete,bir yandan da bir Yahudi ömrü billah hep iyilik yapsın insanlığa hayır işlesin ama cennet yüzü görmesin bunu akıl mantık dahi almıyor bence.

Böyle bir şey yok. Bu senin zannın. Neden Kuranın lafı ile değilde Hacı hocaların lafı ile dini yorumluyorsunuz???

Cehennemlik olan bir kul asa cezasını çekip cennete giremeyecektir. Bu ister müslüman ister yahudi yada başka bir inançtan olsun değişmez.

Zahir
05.05.2007, 11:48
peki bu yahudi insanının tek suçu yahudi biranne babadan mı doğmuş olmak.

Vallahi çok şaşırdım. Bu argümanı ayırt edemeyecek kadar aklını kullanamıyorsun!!!! yazık çok yazık hemde...

Biz müslüman anadan babadan doğacağız ve doğuştan torpilli olup cenette gideceğiz yada doğuştan sahip olduğumuz şanstan dolayı inancı kavrama yeteneğimiz diğer inanç mensuplarını nazaran daha kolay olacak öylemi???

Bu Allahın Allah olma özellikleri ile çelişir. Ki oda bundan münezzehtir. Sadece biraz saksıyı çalıştırmak lazım... her şey apaçık ortada...

Zahir
05.05.2007, 11:54
Arkadaşlar Allaha, Ahiret Gününe ve Yargılanacağınıza inanıyorsanız Cennete girmek için yapacağınız tek şey;

Malınızı karşılık bekemeden tüm ihtiyaç sahibi insanlara karşı harcamanızdır.

Karşılık bekemeden malanını harcayan ve sosyal adeleti gözeten her birey kurtulmuş demektir...

Allahın Kelamı olan Kuranın özündeki tek kurutuluş kıstası budur.

halitseyfi
05.05.2007, 12:55
Vallahi çok şaşırdım. Bu argümanı ayırt edemeyecek kadar aklını kullanamıyorsun!!!! yazık çok yazık hemde...

Biz müslüman anadan babadan doğacağız ve doğuştan torpilli olup cenette gideceğiz yada doğuştan sahip olduğumuz şanstan dolayı inancı kavrama yeteneğimiz diğer inanç mensuplarını nazaran daha kolay olacak öylemi???

Bu Allahın Allah olma özellikleri ile çelişir. Ki oda bundan münezzehtir. Sadece biraz saksıyı çalıştırmak lazım... her şey apaçık ortada...

HAklısın zahir can

Aklını kullanan sadece sensin. Senin akkıllı olduğında yazdığınla ortada.

belki aklın varda saygı sınırlarının ne olduğunu bilemeyecek kadar kullanılmaz durumda sanırım.

Şunuda eklmeme izin ver, bu saldırgan davranışınızada bir anlam veremedim. Bir yanlış düşünce var ise bunu ifade etmek senin için bu kadar mı güç.

Yada canını yakacak birşey mi yazdım. "ben senin kuyruğuna" bastığımı san mıyorum.

Eğer mümkünse, başara biliyorsan saygı sınırları içinde tartışalım. Bir birimizi kırmanın, birbirimize saygızızca yaklaşmanın bir anlamı olacağını sanmıyorum.

Bizler hiç bir insanı hiç bir şekilde doğuştan cehhennemlik görmeyiz. Bu görüşünde sağlıklı bir yaklaşım olduğunada inanmayız. Nerde yazdığıda önemli değildir. Bu benim ve benim gibi düşünen tüm insanların eleştirel bakış açısından kaynaklanmaktadır.

İnançlar toplumsal bağlantılar değil, insanları kişisel olarak bağlayan değerledir. Bu değerleri yargılamakta biz insanların değil ( eğer allaha inanıyorsanız) sadece ve sadece allahın gcüdür. Sen veya ben kimim ki, kişileri inancından dolayı cennetlik veya cehnemlik diye ayırıyoruz.

Kuran a gelince lütfen kuranın mantığını benden iyi bildiğinizi biliyorum. Bir düşünceyi yargılar ama asla bir kişiyi yargılamaz. O kişiyi yargılamak sadece Allahın yetkisi içindedir.

Tekrar ifade edeyim ki uslubunuz oldukça saygısız bir şekilde umarım daha saygılı bir tutumla birbirimize hitap ederiz. BEn varım ya sen var mısın?

erkut ziya
05.05.2007, 13:16
Isterse putperest olsun, iyi insan odullendirilir bence.

hasan cicek
05.05.2007, 13:34
Bakara Suresi 62. Ayet: "Şu bir gerçek ki, iman edenlerden, Yahudilerden, Hıristiyanlardan, Sâbiîlerden Allah'a ve âhiret gününe inanıp barışa ve hayra yönelik iş yapanların, Rableri katında kendilerine has ödülleri olacaktır. Korku yoktur onlar için, tasalanmayacaklardır onlar. "

Al-i imran süresi. 85- Kim İslam'dan başka bir din ararsa asla ondan kabul edilmez. O, ahirette de kayba uğrayanlardandır

Evet degerli arkadaşlar bu iki ayeti nasıl yorumlanacağını taktir sizlerindir.
yanlız şu vardır her dinden insan iyi işler yaparsa iyi kul sayılırsa. O zaman ne gerek var bir dine ayıt olmak? Yahudi ve Hıristiyan'ları neden İslam dinine geçmelerini iseteniyor? ve ya neden diger dinlerin başka dinlere geçmesini sağlanıyor? bunlar insani düşündüren sorulardır. Gerçek birmi yoksa gerçeklermi var? esas bunu bilmemiz gerek. İnsanın tek görevi tarafsız olarak araştırmaktır

Saygılar.

selef
05.05.2007, 13:58

Al-i imran süresi. 85- Kim İslam'dan başka bir din ararsa asla ondan kabul edilmez. O, ahirette de kayba uğrayanlardandır

Evet degerli arkadaşlar bu iki ayeti nasıl yorumlanacağını taktir sizlerindir.
yanlız şu vardır her dinden insan iyi işler yaparsa iyi kul sayılırsa. O zaman ne gerek var bir dine ayıt olmak? Yahudi ve Hıristiyan'ları neden İslam dinine geçmelerini iseteniyor? ve ya neden diger dinlerin başka dinlere geçmesini sağlanıyor? bunlar insani düşündüren sorulardır. Gerçek birmi yoksa gerçeklermi var? esas bunu bilmemiz gerek. İnsanın tek görevi tarafsız olarak araştırmaktır

Saygılar.

52.Nitekim İsa, onlarda inkarı sezince, dedi ki: "Allah için bana yardım edecekler kimdir?" Havariler: "Allah'ın yardımcıları biziz; biz Allah'a inandık, bizim gerçekten Müslümanlar olduğumuza şahid ol" dediler.

Yani kuran'da hristiyanlarda müslüman olarak tanımlanmış. İnanmış kimselerin hepsi müslüman olarak tanımlanır.

ayrıca gerekirse ayetleri de yazarım kitap sahibi olanların ayrılacağı kuranda yazamaktadır. Yani ayrılacaklar şirk koşmayanlar Alalhın sözünü eğip bükmeyeneler cenete gidecekler diyebiliriz.

hasan cicek
06.05.2007, 23:30
52.Nitekim İsa, onlarda inkarı sezince, dedi ki: "Allah için bana yardım edecekler kimdir?" Havariler: "Allah'ın yardımcıları biziz; biz Allah'a inandık, bizim gerçekten Müslümanlar olduğumuza şahid ol" dediler.

Yani kuran'da hristiyanlarda müslüman olarak tanımlanmış. İnanmış kimselerin hepsi müslüman olarak tanımlanır.

. Selam Selef:Müslüman ''Allah'a teslim'' olmuş anlamına gelir. Teslim olmak birine boyun egmek,tabi olmak anlamına gelir.Nitakim Ömer Nesuhi Bilmen tarafında yazılmışBüyük İslam İlmihali'nde (s.8) şöyle denilimektedir:<<İslam tabirine gelınce bu da Lügat itibariyle itaat,inkiyat,bir şeye teslimiyet manalarındadır İstilahta ise: 'Allah Teala'ya itaat etmek'...tir. Bu anlam büyük bir anlam taşır.Eger bütün Müslümanlar Tanrı'ya teslim olmuş olsalardı, kendi aralarında bir barış ve kardeşlik havası sürmeyecek miydi?

Binden fazla yıl boyunca Hıristiyan olduklarını iddia eden milletlerden oluşan Hıristiyan alemi >>kılıç<<a veya savaşa baş vurmuştur.İsa açıkça şu uyarıda bulundu>>Kılıç tutanların hepsi kılıçla helak olacaklardır.(İncil. Matta 26:52) Bir çok doğru yürekli insan bu şeyleri görünce kendi kendilerine şunu sormuştur. Aramızda acaba kaç kişi gerçekten Allah' teslim oldu?

Bir insan hangi dinde olursa olsun Tanrıya teslim degilse sonsuz yok olmak demektir.Veya Tanrı'nın Onaylamadığı ögretiler mevcut olan dinlerde vardır örnegin Nuh'un zamanındaki Tufan'dan sonra sahte din ortaya çıkmıştır Babil şehrinde çıkmıştır.Örnegin üçlü tanrılara inanırlardı.Onların inancına göre,beden öldügünde can yaşamaya devam ediyor ve bir azap yerine acı çekebiliyordu.Cehennemde acı çekebilen ölümsüz can veya ruh inancı bugün de çoğu dinde ögrettilmektedir.Bu ögretiler Kitabı Mukaddes (Tavrat Zebur İncil) de yazmaz. Tanrı'nın kabul ettigi tapınma veya Din cennette ebediyen yaşıyacaktır.

saygılar

guneyyy
06.05.2007, 23:37
cennet-cehennem masaldan öte birşey degildir.. ve nasıl girilecegi üzerine binlerce laf.......

fuzuli89
07.05.2007, 12:26
Cennete gitmek için öncelikle müslüman olmak şart bunu tartışmanın manası yok. Kur'anda deniyor ki 'Allah katında din İSLAMdır' Yani hristiyan,yahudi olanın önce müslüman olması gerekir.Tabiki güzel ahlak her müslümanda olması gereken bi şeref.Kelime anlamı da öyle zaten. Yani inandığımız Tanrı kavramı Allah olmalı.Yehova, ya da hristiyanların inandığı Tanrı değil.

readme
26.06.2007, 13:13
hz isa yı tanrı nın oğlu görmeyen ve tek bir allah a inananlar allahın geniş rahmetinden istifade edip cennete girebileceği düşüncesi var bazı alimlerde..

Hüzün Kovan
26.06.2007, 13:23
Arkadaşlar malesef son din islamiyete ve son peygambere inanmayanlar direk cehenneme gidiyor.Müslüman değilsen iyi insan zararsız insan olman bişeye yaramıyormuş.Yani cennete gitmek için hakikatli bir müslüman olman ve sivasta maraşta çorumda insan katletmen gerekiyor.Sanırım bizde gidemicez...

arkadas_62
26.06.2007, 13:23
he ya zaten öyle oluyor müslümanım diyen bazi zatlar 50-60 yaşina kadar her türlü onursuzlugu yapar sonrada gider hacca gelir günahim temizlendi der bu zihniyetle nereye kadar işlerine baksınlar külahıma anlatsınlar ne yani hırıstiyan yahudi budist ate cennete degil gitmek kapisini bile göremiyecek olan koministler bu insanlar ne olucak peki gülerim ya o lafı eden hocayada onu düşünen zihniyetede lanet olsun yobaz oglu yopazlar:)

CaNCa
26.06.2007, 13:33
hocanın desturuyla giriş alan cennet kapısı sadece 2 ayaklılarla dolmayacağı için, salt kriterin yobaz olması kafidir sanırım.

readme
26.06.2007, 13:36
Arkadaşlar malesef son din islamiyete ve son peygambere inanmayanlar direk cehenneme gidiyor.Müslüman değilsen iyi insan zararsız insan olman bişeye yaramıyormuş.Yani cennete gitmek için hakikatli bir müslüman olman ve sivasta maraşta çorumda insan katletmen gerekiyor.Sanırım bizde gidemicez...

evet öle. müslümansan muhammedin peygamberliğini kabul etmiş müslüman olacaksın. yada hz muhammede saygı duyan iyi bir hristiyan. ''dinde zorlama yoktur'' hukukuda bu hristiyanlar için geçerlidir.

insan öldüren katil dir. katilin hükmüde merduttur. o bütün insanlara zarar vermiş gibidir.

rabbimiz, haksız katile bu nazarla bakmakta ve şöyle buyurmaktadır: "- kim bir insanı (suçsuz yere) öldürürse, sanki bütün insanları öldürmüş gibidir. kim de suçsuz bir insanı ölümden kurtarırsa, sanki bütün insanları ölümden kurtarmış gibidir!.." (Maide, 32)

demek ki, rabbimiz, yarattığı insanlardan bir tekinin dahi haksız yere öldürülmesini istemiyor, bunu küçük bir günah, basit bir olay olarak
görmüyor. hatta bir ayet-i kerimede de şöyle buyuruyor:
"kim bir mü'mini kasdi olarak öldürürse, o kimsenin cezası cehennem'de (ebedi) kalmaktır!.." (Nisa, 93)

o sivas olaylarını yapanları dinde (belki islamda) aramamak gerekiyor çünkü öyle bir güdü islam ahlak ve düşüncesini temsil etmez. bu durum dinsizlikle yada asabiyetle açıklanabilinir.

ÖzgürEfe
26.06.2007, 13:44
Durun bakalım önce bi kıyamet kopsun, hepimiz bi topraktan çıkalım Ahirette Hesabımız bir görülsün. Orada görürüz kimin nereye gittiğini.

Xece
26.06.2007, 13:52
Bence önemli olan hangi dine mensup olduğun değil niyetlerdir.Kalbinde kötülük yoksa bunun karşılığını alırsın.Kimsede bence ayrıcalıklı değildir bu konuda.

cemalettin
26.06.2007, 14:21
konuyu açan böyle bir soruyu birilerine sorup da öğrenmeye kalkışmak yerine Kuran'ı Kerim'i okumuş ve cevabı orada aramış olsa idi her halde bunca söze gerek kalmaz idi.(tefsirlerden değil de sadece mealden okunmalı ve cevap bulununcaya kadar da okunmalıdır.)
dinini başkalarından öğrenmeye kalkanlar korkarım ki yanlış yönlere de gidebilirler bu devirde.

kitabımızın emri "oku"dur.birilerinden öğrenin değil...

Anatolianman
27.06.2007, 14:18
"Cennet yada cehennem hakkında ileri geri konuşamam.
Zira ikisinde de dostlarım olacak."

yoldaş1903
28.06.2007, 01:58
Toplum olarak ne kadar çok seviyoruz,bilmediğimiz şeyler üzerinden yorum yapmaları.Burdaki bazı arkadaşlarımı yazılarını yazarken daha dikkatli olmaları konusunda uyarmak isterim.Bu sitenin herkese açık bir kanal olduğunu ve yazılanların her hangibir toplum kişisi tarafından okunabilceği göz ardı edilmemelidir.Dünyada tartışılması gerekn daha ciddi konular varken,böle başkalrının dinini ya da inancını kimse basite indiremz.Çin de yaklaşık 3000 tane yakın inanç var.Ve kimse,kimsenin inancına müdahale etme gereği duymaz.Bütün batı ülkelerin bildiği gibi hiçbirşeyin eğitimden daha önemli olmadığı konusunda hem fikirlerdir.Uzun lafın kısası arkadaşlar;eğitimle gidilmeyen toplumların sonu bellidir.Bakınız sömürülen islam ülkelerine.En büyük kusurları bir kiataba göre yaşamak oldu.İnanç güzeldir ama kendini sürekli olarakyenilemek dahada güzeldir.

AleviKürt
29.06.2007, 01:52
konuyu açan böyle bir soruyu birilerine sorup da öğrenmeye kalkışmak yerine Kuran'ı Kerim'i okumuş ve cevabı orada aramış olsa idi her halde bunca söze gerek kalmaz idi.(tefsirlerden değil de sadece mealden okunmalı ve cevap bulununcaya kadar da okunmalıdır.)
dinini başkalarından öğrenmeye kalkanlar korkarım ki yanlış yönlere de gidebilirler bu devirde.

kitabımızın emri "oku"dur.birilerinden öğrenin değil...

Kuran'da, benim anlayabilecegim düzeyde, birbiriyle celisen iki "cevap" buldum, zaten o yüzden bu konuyu actim. Birinde "Ehli-Kitabin ödüllendirilecegini" digeri ise tam tersini anlatiyordu.
Olay bu kadar basit olsaydi emin olun acmazdim.
Maalesef bir Mürsid-i Kamil degiliz ki Kuranin zahirini batinini bilelim. Siz biliyorsaniz, lütfen, bizi aydinlatin.

cemalettin
29.06.2007, 09:28
Kuran'da, benim anlayabilecegim düzeyde, birbiriyle celisen iki "cevap" buldum, zaten o yüzden bu konuyu actim. Birinde "Ehli-Kitabin ödüllendirilecegini" digeri ise tam tersini anlatiyordu.

ehl'i kitab dendikte uyulmasından bahsedilen "kitap"her halde hurafeler ile doldurulmuş olan ve bugün kullanılanlar olmasa gerek.
bahsedilen kitapları okur iseniz,peygamberler vasıtası ile tebliğ edilenlerden çok daha fazlasının mevcut olduğunu göreceksiniz.sanki Kuran'ı Kerim'e hadisleri ve fıkıh kitaplarını da ekleseniz ve hatta falcıların bazı öngörülerini de koysanız
olacağı gibi.
bu gün muhakkak mevcuttur da,zamanında daha samimi inançlara sahip"ehl'i kitab" oldukça fazla sayıda olsa idi gerek.bahsi geçenler onlardır.
uydukları veya uymaya gayret içerisinde oldukları kitaplarının bildirdiği/istedikleri Kuran'ı Kerim'de bildirilen/istenenlerden pek farklı şeyler değildir,mevcut toplumun özellikleri ile ilgili olanlar haricinde.
günümüzde halen bahsi geçen ve kullanılmakta olan kitapların bazı sonradan eklenmiş konularını kabul etmeyen ve asıllara uymaya gayret içerisinde olan,
topluluklar vardır.maalesef azınlıktadırlar,çoğunluk halinde olabilseler idi zaten dünyada din ile ilgili savaşlar olmaz idi.

kitaplar zaman içerisinde, bazı kişiler/topluluklar yararına kullanılacak hale sokulmuş,bu hallere itiraz edenler ise dışlanmış/yok edilmişlerdir.
bulunduğumuz coğrafyada başlayan ve Balkanlara doğru yayılan bazı protest hareketler,sonuçları ve bugünkü şekli ile inananların insanlığa ettikleri malum olsa gerektir...

Şah-Mat
29.06.2007, 09:56
Olay basit ve net....

Sevgili Kardeşim sana cevap veren şahıs,kendi dünyasındaki ilahı ve yolu açıklamıştır.Oysa evreni çepeçevre saran ve onu yaratan ALLAH'ın katında "doğru yolu" izleyenlere en azından "hür insan" olanlara kapılar açıktır.Bunu zaten semavi dinlerin hepsinde görebilirsin.

Allah'a ortak koşmayan ve HÜR insanları Allah müjdeleyeceğini belirtmiştir.

HÜR insan ne demektir...

Kerbelada İmam Hüseyinin karşısındaki (inançsız oldugunu söyleyenlere) insanlara söylediği ve çağırdıgı İSLAM içerisindeki HÜR adlı yoldur.

İşte...

Ona uyan kurtulur..

Zahir
29.06.2007, 10:33
Olay bu kadar basit olsaydi emin olun acmazdim.
Maalesef bir Mürsid-i Kamil degiliz ki Kuranin zahirini batinini bilelim. Siz biliyorsaniz, lütfen, bizi aydinlatin.

Kuranı anlaman için Mürsidi Kamil olmana gerek yok. Kuran apaçık anlaşılır sade Arapça bir dille indirilmiştir. Kuranı anlaşılmaz, kavranılmaz, Şehlerden evliyalardan, Mürşitlerden.... başkası anlamaymaz savı malesef Kuranın ruhuna aykırı olup bireyleri Kurandan uzaklaştırmak ve İslam adı altında Putperest bir Din yaratmanın gayretidir.

Eğer Kuranı sen, ben....aynalayamacaksak, Özel bir sınıf için indirmişse Allah, bu durumda Allahın adil olduğunu düşünemeyiz.

Kuranda Ehli Kitabın ödüllendirileceği ve cezalandırılacağı konusunda hiç bir çelişki yoktur. Önceki yorumlarımda ayet örnekleri sundum. Konuyu şimdide değişik bir şekilde aktarayım.

"Andolsun, Biz Musa’ya kitabı verdik ve ardından peş peşe elçiler gönderdik. Meryem oğlu İsa’ya da apaçık belgeler verdik ve onu Ruhu’l-Kudüs’le teyid ettik. Demek, size ne zaman bir elçi nefsinizin hoşlanmayacağı bir şeyle gelse, büyüklük taslayarak bir kısmınız onu yalanlayacak, bir kısmınız da onu öldürecek misiniz? Dediler ki: “Bizim kalplerimiz örtülüdür.” Hayır; Allah, inkarlarından dolayı onları lanetlemiştir. Bundan dolayı pek azı iman eder. Allah Katından yanlarında olan (Tevrat)ı doğrulayan bir kitap geldiği zaman, -ki bundan önce inkar edenlere karşı fetih istiyorlardı- işte bilip-tanıdıkları gelince, onu inkar ettiler. Artık Allah’ın laneti kafirlerin üzerinedir. ( 2 Bakara Suresi, 87-89)"

Evet gördüğün gibi bu ayetle Kitap ehlinin lanetlendiği sölenir. İyi okunursa bu ayet İnsanların Musevi dinine tabi oldukları için lanetlenmediği görülecektir. Niçin naletneniyo yada niçin cezalandırılıyolar?? Çünkü gerektiği gibi Musevi dinine uymadıkları için.

" Ey İsrailoğulları, size bağışladığım nimetimi ve sizi (bir dönem) alemlere üstün kıldığımı hatırlayın. ( 2 Bakara Suresi, 47)

Kendilerine verdiğimiz Kitabı gereği gibi okuyanlar, işte ona iman edenler bunlardır. Kim de onu inkar ederse, artık onlar hüsrana uğrayanların ta kendileridir. Ey İsrailoğulları, size bağışladığım nimetimi ve sizi (bir dönem) alemlere muhakkak üstün kıldığımı hatırlayın. ( 2 Bakara Suresi, 121-122)"

Bu ayetlerde ne var ödül var. Niye Ödül Var??? Çünkü İseviliğin ve Museviliğin gereği yerine getirilmiştir.

Yani dinin gereklerini yerine getirdiniz mi ödüllendirilsiniz getirmediniz mi cezalandırılırsınız... Dolayılsa her hangi bir çelişki yoktur.

Basit bir örnek; çocuğa yaptığı güzel davranıştan dolayı ödül verirsiniz, kötü davranıştan dolayı ceza.

Sizin ceza ve ödül tavranızda her hangi bir çelişki yada anlamsızlık varmı????

AleviKürt
29.06.2007, 21:44
Yani siz diyorsunuz ki:

Museviligi ve Iseviligi dogru benimseyenler - ki bunlar da Müslüman? - ödüllendirecektir.

Fakat dogru benimsemeyenler - bugünün Hristiyan ve Yahudileri - lanetlilerdir?

Dogru anlamis miyim?

Ve dogru ise, ben, bugünün Hristiyan ve Yahudilerinden bahsetmek istedigimi belirtmek istiyorum.

Ve sizin bunlar hakkinda ki cevabiniz: onlar cennete giremeyecek (mi acaba).

Yaniliyorsam düzeltin.

Ayrica, Zahir demis ki:
Kuranı anlaman için Mürsidi Kamil olmana gerek yok. Kuran apaçık anlaşılır sade Arapça bir dille indirilmiştir. Kuranı anlaşılmaz, kavranılmaz, Şehlerden evliyalardan, Mürşitlerden.... başkası anlamaymaz savı malesef Kuranın ruhuna aykırı olup bireyleri Kurandan uzaklaştırmak ve İslam adı altında Putperest bir Din yaratmanın gayretidir.

Bu görüsün Aleviligin sahip oldugu bir görüsün olmadigini da eklemek istiyorum. Yani, bu ortodoks bir yaklasim.

Bana göre yanlis, ki benim inancim galiba seninkinden ayri. Ben de "Mürsid-i Kamil"den bahsettigimde, kendi inancimin yorumundan kastediyordum. Yani biraz birbirimize karsi anlayis gösterelim demek istiyorum.

readme
29.06.2007, 21:58
Yani siz diyorsunuz ki:

Museviligi ve Iseviligi dogru benimseyenler - ki bunlar da Müslüman? - ödüllendirecektir.

Fakat dogru benimsemeyenler - bugünün Hristiyan ve Yahudileri - lanetlilerdir?

Dogru anlamis miyim?

Ve dogru ise, ben, bugünün Hristiyan ve Yahudilerinden bahsetmek istedigimi belirtmek istiyorum.

Ve sizin bunlar hakkinda ki cevabiniz: onlar cennete giremeyecek (mi acaba).

Yaniliyorsam düzeltin.

Ayrica, Zahir demis ki:

Bu görüsün Aleviligin sahip oldugu bir görüsün olmadigini da eklemek istiyorum. Yani, bu ortodoks bir yaklasim.

Bana göre yanlis, ki benim inancim galiba seninkinden ayri. Ben de "Mürsid-i Kamil"den bahsettigimde, kendi inancimin yorumundan kastediyordum. Yani biraz birbirimize karsi anlayis gösterelim demek istiyorum.

şöyle diyelim müslüman olmayıpta müslümanca yaşayan erdemli, ahlaklı, akıllı, yardımsever ve aklı yüreği sürekli din eksenindeki maneviyatı arayan ehl-i kitap. bunların sayısı son yıllarda azımsanmayacak derecede çoğaldı. said nursi peygamberin varlığını bilmesede sıradan ama iyi bir isevininde (tabi zihni isa allahın oğludur şirkine bulaşmamış) klisede ayinini eden ancak içinde tek allah inancı arayışı içinde olanlarında cennete girebileceğini söylüyor.

daha ileri götürüp: birinci dünya savaşında bizimle savaşmış da olsa, bir hristiyan ölmüşse şehit sayılır, ahirette mükafatı vardır. (Kastamonu Lahikası,s.45)

burada siyasi bir durum aramamak gerekiyor. çünkü o çok zor şartlarda bizimle aynı kaderi paylaştıklarını ifa ediyor bir şekilde. savaş psikolojisi içinde müslüman bir toplumla aynı hisleri paylaşması o hristiyanın müslümanlaştığına işarettir.

şöyleki: kimliğinde müslüman yazılıpta, görüntüsü müslüman olupta cehenneme girecekler de coktur. demek her şey iyi niyet ve gönül ve doğru akıldaymış.

yahudi ve hıristiyanları kınayan ve azarlayan ayetler, ya hz Muhammed döneminde yaşayan ya da kendi peygamberleri döneminde yaşayan bazı yahudi ve hristiyanlar hakkındadır. bu ayetler genelde işte sizden önceki ümmetler (isevi ve musevi) böyleydi/böyle oldular. sizde onlar gibi bozulmayın-dejenere olmayan şeklindeki nasihatlerdir.