Orijinalini görmek için tıklayınız : İsviçrede ilk: 16 yaşında seçiyorsun, seçiliyorsun

Alevimen
06.05.2007, 20:28
Glarus kantonunda bugün yeni yasa kabul edildi. 16 yaşından itibaren oy kullanıyorsun!
Gündem şu an seçimler olduğu için enteresan bir haber olacağını düşündüm :yamukgul:

Zahir
06.05.2007, 20:34
Evet oldukça ilginç. Bence 16 yaşında olan biri ayırt etme gücüne sahip olamaz ki.

İsviçre Demokrasi beşiği!!!!!!!!

Vardır bir bildikleri....

Agop
06.05.2007, 20:48
Glarus şu ambleminde elimde sarı deynek taşıyan bir adam olan kanton değilmi. Yönetim ve Yasa dersinden hatırladığım kadarı ile nüfusu 40 bin (?) kadardı. Anlaşılan sınırlı nüfusunda +18 birey sayısı seçim yapmaya yetmedi :) . Ama yanlışta hatırlıyor olabilirim. Çünkü o dersten kredimi doldurunca çikolata dağıtmıştım kurtuldum diye.

Farklı bir haber. Teşekkürler erhan abi.

maymay
06.05.2007, 20:49
Gidip oy veriyim o halde :D Bence iyi olmamis ama... Yasitlarima baktigimda, çogu daha demokrasi nedir bilmezler, sadece futbol oynamasini bilirler :D

dilket
06.05.2007, 20:57
Türkiye'de daha temsilde adalet sağlanamazken başka memleketler nelerle uğraşıyor hey gidi türkiyedeki siyasetçiler heyy..

Nesimi
06.05.2007, 23:02
Halkına güvenen bir toplum yapısı. İsviçre savaşcı değil hep barışcı ve demokrasi ülkesi olmasıyla tanınmış bir ülke eminim bunu yapıyorlarsa bildikleri vardır. Halkına güvenmeleri oldukça ileri düzeyde olduklarını gösteriyor.

Agop
06.05.2007, 23:23
Halkına güvenen bir toplum yapısı. İsviçre savaşcı değil hep barışcı ve demokrasi ülkesi olmasıyla tanınmış bir ülke eminim bunu yapıyorlarsa bildikleri vardır. Halkına güvenmeleri oldukça ileri düzeyde olduklarını gösteriyor.

Ben isviçrenin demokratik bir ülke olduğunu düşünmüyorum. Kendi yerli zengin halkına karşı demokratik bir tutumu olabilir ama çok katı bir kapitalizmle yönetildiği için fakir kesime asla demokratik değil. Bildiğim kadarı ile avrupada mitink(?) ve grev in yasak olduğu tek ülke.

Nesimi
07.05.2007, 00:14
Ben isviçrenin demokratik bir ülke olduğunu düşünmüyorum. Kendi yerli zengin halkına karşı demokratik bir tutumu olabilir ama çok katı bir kapitalizmle yönetildiği için fakir kesime asla demokratik değil. Bildiğim kadarı ile avrupada mitink(?) ve grev in yasak olduğu tek ülke.

Benim akrabalarım orada. Düzenli bir ülke sistemini kurmuş. Her Avrupa ülkesi gibi kapitalizm kendisini gösteriyor ama sosyal devlet anlayışı gelişmiş ve insanlara pek çok hak veriliyor. Türkiyede kimin özel doktoru var? İsviçrede sağlık ve eğitim sistemleri gelişmiş, ulaşım sisteminde raylı sisteme büyük önem vermişler. Demokrasiye gelince. Türkiyede illegal işlere karışıp iltica edenleri bağrına basıyor ayrıca pek çok mitinge izin veriliyor. Orada polisler miting yapanı dövmüyorlar o insanları koruyorlar, dışardan bir saldırı gelebilir endişesiyle. İsviçrede 4 dil konuşuluyor kantonlara göre ayrılmış halkına değer veren bir ülke. Demokratlığına birşey söylemek doğru olmaz diye düşünüyorum. Sosyal Devlet anlayışı ve dolayısıyla Demokrasi Kapitlazmin sorunsuz şekilde hayatını devam ettirmesi için iyi birer aktördür. Kapitalizmin eksileri ise her toplumda var hele gelişmekde olan ülkelerde bunun etkisi daha çok görülüyor misal Türkiye.

Felhan
08.05.2007, 04:47
Avusturya dan sonra Isviçrede de Gençlerin 16 yasindan itibaren Oy kullanabilmesi çok güzel bir olay. Fakat suan yanlizca Glarus Kantonunda kabul edildi. Bu Kantonda uygulamanin basarili oldugu görülürse diger Kantonlarda bu uygulamaya geçecektir diye düsünüyorum. Türkiyenin böyle bir uygulamaya geçebilmesi için daha çok ekmek yemesi gerek malesef.