Orijinalini görmek için tıklayınız : Mahsuni Şerif bu türküyü Abdullah Çatlı için mi yazdı?
MısriKız 11.05.2007, 20:54 http://www.youtube.com/watch?v=bXChgkWzYUo
Merhaba arkadaşlar eminim aşık mahzuni şerif'in bu güzel türküsünü bi çoğumuz biliyoruz.bu türküyü üstat,Mahzuni şerif
kayseride konser verirken abdullah çatlı geliyor mahzuniye silah dogrultup tehtid ediyor...Buna çok kızmış olan mahzuni,çatlıya cevap olarak bu türküyü yazıyor..(alıntıdır).
Bana dönek demiş itin birisi
Açığım neymiş sor hele hele
Eli çatlamamış ayı irisi
Sen bizim köylerden geç hele hele
Köylüden yanadır toprak görmemiş
Viskiden gayriye dudak sürmemiş
Ömür boyu serçe bile vurmamış
Beni vuracakmış bak it'e hele
Bir yığın kitabı yığmış önüne
Sinek konsa korkar tatlı canına
Hipi yosmasını almış yanına
Pehlivanlık taslar bak it'e hele hele
Yiğittir ölüsü dağlarda kalan
Maraş'ta kalan,Sivas'ta kalan ,Anadolu'da kalan
Yiğittir yiğidin öcünü alan
Soytarıdan yiğit olur mu ulan
Ordu yıkacakmış "ker (eşek)" hele hele
Bu herifin önü sonu ayandır
Anlayana benim sözüm beyandır
Senden korkan hayvan oğlu hayvandır
Gel de Mahzuni'yi vur hele hele
Fakat bu türküyü Mahzuni şerifin bir koylüsü için yazdığıda söyleniyor.sözleri Abdullah çatlıya ne kadarda uygun ama:wink: :wink:
Daha ne söylenirki bunun üstüne ruhun sad olsun mahsuni
Bende başkalarının yalancısı olayım.Rahmetli Mahsuni Baba Zevzek Türküsünü Arif Sağ'a itafen yazmış.Arif Hocada dellenmiş ve haber salmış.Onu kurda kuşla yem ederim.Vurum diye.Ve arkasından bu türkü oluşmuş.
Araştırmaya çalışıyorum eğer türkü yazılış tarihleri sırayla giderse doğruluk payı yüksek olabilir.
Alevimen 21.05.2007, 05:43 Aşık Mahzuni plak ve kasetlerin'de taşlamalar yapmıştır (özellikle Mahmut Erdal ile karşılıklı).
Eskiden Ali Ekber, Mahumt Erdal ve Mahzuni üçlüsü arasında sert taşlamalar olmuştur hatta atışmalardan dolayı ozan Feyzullah Çınar'da bu olaylara atfen Ali Ekber, Mahmut Erdal ve Mahsuni'nin Fazileti adında plak üretmiştir.
Ama sanırsam en meşhur atışması 70'li yıllarda Erim erim eriyesin türküsü oldu. O zamanın başbakanı Nihat Erim tüm sol muhalefeti ve aydın insanları teker teker tutuklatmaya başlattırdığı için Mahzuni böyle bir plak yapar. Mahir Çayan gibi sol görüşlü aydınlar kurşuna dizilir, mal mülkleri yakılır yok edilir, ailelerine şiddet ve terör uygulanır, hayatları zindan edilir, hapis yatar ve işgence çekerler... Evet, Mahzuni'de bu plağın yüzünden mahkemelik oldu ve 10 ay hapis yattı. Kişilere ve düzene hitaben çeşitli plaklar okudu.. Ha bunların arasında A. Çatlı var mıdır diye soruyorsanız.. .. .. cevabım:
Köşkün sarayın yıkılsın
Erim erim eriyesin
Umudun suya dökülsün
Erim erim eriyesin
Çölden çöle sürünesin
Musa isen Turi Sinan
Hakktan gelmiş idi İnan
Yesin seni yılan Çayan
Erim erim eriyesin
Sürüm sürüm sürünesin
Aslan pençesi vurulsun
Çayın denize kurusun
Gözlerin yansın çürüsün
Erim erim eriyesin
Sürüm sürüm sürünesin
Mahzuni' yi sever idin
O'na sevgilim der idin
Candan başka ne yer idin
Erim erim eriyesin
Sürüm sürüm sürünesin
Nihat Erim CHP li ve İsmet İnönü'nün sağ kolu idi, 1980'da kaderin cilvesi olmalı ki kendiside teröre kurban oldu.
Saygılar
Alevimen
Mahsuni Baba bu,yazmışta olabilir,kah yücelterek arşa çıkarır,kah yererek dibe götürür,ama her söylediği doğrudur,her yazdığı gerçektir,bu kadar ileri görüşlü olmak,düzene,kötülüğe,haksızlığa kafa tutan ender üstadlardan biri olmak ona çok şey kazandırdığı gibi,bu kadar gerçekçi olmasından dolayı,doğruyu söyleyeni dokuz köyden kovarlar misali,mapuslarda da yatmıştır.Kendisini
rahmet ve saygıyla anıyorum.
yitirilen 21.05.2007, 10:42 Arifem canım benim rahmetle ve saygıyla anıyoruz Mahsuni Şerifi...Çok güzel doğaşlamaları,ezgileri,türküleri yıllardır hep kulağımızda dediğini Arif Sağ'a hitaben yazmış biliyorum ben doğrusunu bilen varsa aydınlantısın bizi bilgimiz olsun bu konuda..
HER SORUN BİR FIRSATTIR.YETER Kİ DEĞERLENDİRMESİNİ BİL!!!
ozarslan 21.05.2007, 10:53 bundan daha ne kadar güzeli söylenirki. mekanın cennet olsun mahsuni
goss'Desouza 21.05.2007, 15:06 Ağzına sağLık mekanı cennet olsun
Serhatlı 21.05.2007, 15:25 bende ozan arif'e yazdığın duymuşdum
ayrıca alıntı yapmak zorunda kaldım
buyrun internet izahı google diliyle bu olay
AŞIK MAHSUNİ ŞERİF'ten Taşlama
--------------------------------------------------------------------------------
Aşık Mahzuni şerif kayseride konser verirken biri geliyor mahzuniye silah dogrultup tehtid ediyor... Araya girenler sayesinde olay orda daha da büyümeden önleniyor... Buna çok kızmış olan mahzuni,cevap olarak bu türküyü yazıyor ve 1 ay sonra piyasaya çıkarıyor...
Şiirin Çatlıya Yazıldığı İddiaa edilmektedir..
Bana dönek demiş itin birisi
Açığım neymiş sor hele hele
Eli çatlamamış ayı irisi
Sen bizim köylerden geç hele hele
Köylüden yanadır toprak görmemiş
Viskiden gayriye dudak sürmemiş
Beni vuracakmış bak it'e hele
Bir yığın kitabı yığmış önüne
Sinek konsa korkar tatlı canına
Hipi yosmasını almış yanına
Pehlivanlık taslar bak it'e hele hele
Yiğittir ölüsü dağlarda kalan
Maraş'ta kalan,Sivas'ta kalan ,Anadolu'da kalan
Yiğittir yiğidin öcünü alan
Soytarıdan yiğit olur mu ulan
Ordu yıkacakmış "ker (eşek)" hele hele
Bu herifin önü sonu ayandır
Anlayana benim sözüm beyandır
Senden korkan hayvan oğlu hayvandır
Gel de Mahzuni'yi vur hele hele
maktunpek 21.05.2007, 15:33 oazn arife yazmıştı diye duymuştum arkadaştan
Westside 21.05.2007, 16:21 Mahzuni baba bir tane .
kızılgüneş 18.06.2007, 01:13 mahzuni şerif kayseride konser verirken abdullah çatlı geliyor mahzuniye silah dogrultup tehtid ediyor...araya girenler sayesinde olay orda daha da büyümeden önleniyor...buna çok kızmış olan mahzuni,çatlıya cevap olarak bu türküyü yazıyor ve 1 ay sonra piyasaya çıkarıyor...türküden sonra çatlının adamları mahzuniyi tehtid ediyolar ve ankara akdere deki evine bomba atıyolar..tikko gerlillaları bu bomba atan çatlının adamları belirleyip hepsini imha ediyolar... BANA DÖNEK DEMİŞ İTİN BİRİSİ..
parçayı buradan indirebilirsiniz
http://www.speedyshare.com/962683830.html
Ordu yıkacakmış ker hele hele
NOT:burada anlatılan ordu
tkp/ml ye bağlı tikko(türkiye işçi köylü komünist ordusu) ordusu
Bende başkalarının yalancısı olayım.Rahmetli Mahsuni Baba Zevzek Türküsünü Arif Sağ'a itafen yazmış.Arif Hocada dellenmiş ve haber salmış.Onu kurda kuşla yem ederim.Vurum diye.Ve arkasından bu türkü oluşmuş.
Araştırmaya çalışıyorum eğer türkü yazılış tarihleri sırayla giderse doğruluk payı yüksek olabilir.
Yıllarca mahsuni'nin evinde kalan arif sağ milletvekili olduktan sonra mahsuni'nin oğlunu ankara'ya kendi yanına göndermesine rağmen ilgisiz davranır ve misafir etmez evinde.Üstad da alır sazı eline bu türküyü yazar diye duydum..
Merhaba Canlar,
Mahsuni yazmışsa bir bildiği vardır.
Bütün taşlamalarını çok seviyorum.
Onun gibileri gelir mi bilmiyorum ama onu çok özlediğim kesin.
Saygıyla anıyorum kendisini...
anti-fasist 18.06.2007, 02:36 Hangisi icin olursa olsun yazdıysa dogrudur ama benim fikrimce bu taslama daha cok catlıya uygun hkayelerden bence onu secelim:))
Mahsuni Şerif gibi bir ozan daha zor gelir bu dünyaya,Allah rahmet etsin mekanı cennet olsun.
Kızılgüneş kardeş saol.En sonunda verdiğin linkden türküyü indire bildim.Piyasada CD sinide kasedinide bulamamıştım.
rahmetli sanatçimiz çok sinirli yazmis olabilir belki mantikli
H.BaranYıldırım 14.07.2007, 19:40 Mahzuni Şerif gibi bir Ozan'ın Çatlı ya da Ozan Arif gibi biri için taşlama yapacağını hakikaten düşünüyor musunuz?
Kim ki bu iki kişi, onları kaale alacağını düşünmek bile abestir.
Ben de Arif Sağ için söylendiğini duymuştum ama kesin olarak biliyor değilim.
Halka silah çekmek hakka çatmaktır
Böyle insanlara bu taşalama cevaptır
Madımakta babayı yakmaya kalkan
Ya vatan haini yada alçaktır
İnşallah Çatlı'ya yazmıştır rahmetli....Sözlerine bakılırsa köylüsüne yazmışa hiç benzemiyor..
makaay2077 21.09.2007, 23:25 mahzuni babamız bu türküyü çatlıya yazdığı belli oluyor.ama kayseri konseri olayını hakkında kesin bişe yoktur.mekanın cennet olsun
mahzuni mizi saygıyla anıyoruz
Herkez abdullah çatlıya yazıldığını biliyor..bende öyle düşünüyorumm.
ama buraları okuyunca kafam kaıştı..
bunu gerçekten bilen birine sorulmalı.biri hüseyin uğurluya sorsun!!
şimdi aşık mahsuninin her türküsünde zaten bir mesaj vardır.ama mühim olanı o mesajı anlayıp kavramaktır.çok yıllar öncede bir örnegi işte amerika KATİL KATİL yıllar sonra ayılıyor insanlar...?
AleviKürt 19.12.2007, 16:48 Büyük üstadimiz ve ozanimiz MAHZUNI SERIF'in ismini dogru yazsak daha güzel olur.
Mahzuni, Z ile yazilir, S ile degildir.
Ve duyduguma göre kendisi "S" ile yazilmasini sevmezmis. Mah-SUNI'nin cagristirdiklarindan dolayiymis. Hikayenin dogrulugunu bilmiyorum, ama isminin Z ile yazilacagindan eminim.
Saygilar
Lazoşa_62 19.12.2007, 16:53 Bende başkalarının yalancısı olayım.Rahmetli Mahsuni Baba Zevzek Türküsünü Arif Sağ'a itafen yazmış.Arif Hocada dellenmiş ve haber salmış.Onu kurda kuşla yem ederim.Vurum diye.Ve arkasından bu türkü oluşmuş.
Evet Mameki başkaların yalancısı değilsin tam doğrusunu söylemişler. Bu türküyü Arif Sağın "Dönek herifi Vururum kurda kuşa yem ederim" lafı üzerine Mahsuni baba gönderme yapmıştır.
Araştırmana gerek yok Arif sağ ve Arif sağın etrafındakilerin Baba Mahsuni Şerife dönek gibi kelimelerde sarf etmişlerdir. Doğruluk payı % 100,
Bir mahzuni daha gelse
Cihan kahrın bana kalsın
Şerif gitse özü bizde
Soysuz softa kına yaksın....
ustaya saygılar
valla sözleri harika... kime dediyse şimdi bile birilerinin üzerine alındığına eminim..
|