Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi konferansına CHP-DSP katılmadı... + Sonuç Bildirgesi

aykudgöksun
21.05.2007, 10:31
Alevi konferansına CHP-DSP katılmadı
'Alevi konferansı'na ÖDP, DTP, SHP, EMEP, TKP ve SDP katılırken, CHP ile DSP temsilci göndermedi. Uras, "İzin almadan tuvalete bile gitmiyorlar" dedi
MİTHAT YURDAKUL Ankara

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin (PSAKD) düzenlediği ve sol parti temsilcilerinin Alevi toplumuna ilişkin programlarını açıkladığı konferansa CHP ve DSP'den katılım olmadı.
"Aleviler ve Siyaset" konferansının ikinci gününe ÖDP, DTP, SHP, EMEP, TKP ve Sosyalist Demokrasi Partisi'nden (SDP) katılım oldu.
PSAKD Genel Başkanı Kazım Genç, konferans davetiyelerini CHP ve DSP'nin özel kalemlerine ilettiğini, ancak temsilci göndermeyen her iki partinin herhangi bir mazeret bildirmediğini söyledi.
CHP'nin temsilci göndermemesini eleştiren ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, "Bu panele gelememelerinin nedeni, liderlerinden izin almadan tuvalete bile gidememeleridir. Ansiklopedilerin 'hizip' maddesinde Deniz Baykal'ın adı örnek gösteriliyor" dedi.
DSP ile CHP'ye karşı gerçek sol birliğin oluşturulması gerektiğini ifade eden Uras, yüzde 10'luk seçim barajının kaldırılması ve parti tüzüklerinin ittifaklara izin verecek şekilde değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
DTP'li İsmet Şahin de parti üyelerinin yüzde 40'ını Alevilerin oluşturduğunu belirterek, "DTP, bağımsız adaylarla Meclis'e girdiği zaman Alevilerin talepleri için gerekli kanalları açacaktır. DTP, Alevi partisidir aynı zamanda" diye konuştu.
SHP İstanbul Milletvekili Güryüz Ketenci ise, "Devletin dini alandaki örgütlülüğü son bulmalıdır" diyerek Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması gerektiğini savundu.

kaynak:milliyet

chp ve dsp alevi konferansına katılmamış..ve bir mazeret bile belirtmeyerek muhatap almadıklarını gözler önüne sermiş..o beğenmediğiniz DTP bile chp ve dsp'den daha çok değer veriyor alevi toplumuna..chp-dsp'nin mitinglerden o kadar başı dönmüş ki her zaman olduğu gibi alevileri unutmuştur..

eldorado
21.05.2007, 10:38
iyide zaten alevi konferansına sol partiler çağırılmamışmı? chpnin gelmemesi gayet normal bir durum...

sertur
21.05.2007, 10:46
yok yok bu chp ve dsp bizi temsil edemez iyice kanaatgetirdim, şimdiye kadar boşuna destek vermişiz,

eldorado
21.05.2007, 10:56
yok yok bu chp ve dsp bizi temsil edemez iyice kanaatgetirdim, şimdiye kadar boşuna destek vermişiz,

zararın neresinden dönülürse kar kardır...sanırım zaten bunların düşünceleri şu alevi kesmi bizden başkasına oy vermez,şimdi sağ görüşlü insanlara kendilerini bir alevi ve sol partisi değilde ortada bir parti izlenimini vererek göz boyama yoluyla oy potansiyelini artırmak istemeleri...diyoruz ya chp bireyselleşmiş bir kurum olmuştur...

Serhatlı
21.05.2007, 11:32
ilk defa akıllı hareket etmişler yıllardır her seçimde alevi lerin kapılarını arşınlayanlar, ve bu topluluk için hiç birşey yapmayanlar,gelecek olan tepkilerin farkında olarak katılmamışlardır. bu organizyasyonu kimin düzenlediğini bilmiyorum ama çağrılarına cevap vermeyerekde büyük bir terbiyesizlik yapmışlardır.herhangi bir şekilde cevap yazmak istemedim çünkü son zamanlarda bazı konularda artık şahsıma yönelik sataşmalar oluyor:(ben bunlara meyve veren ağaç taşlanır derim.:)bu gün yukarda olan partilerden birinden olmamın etkisi olabilir bazı arkadaşlara göre bu parti milliyetçilik yapıyor ben ise aksine sadece oy aldığı yerlerin istek ve taleplerine göre hareket ediyor diyorum,burdan belirtmek istediğim beğensenizde beğenmesenizde ben çorum ve maraş katliamlarını bu sayede öğrendim diğer arkadaşların aksine bu parti sadece milliyetçi değil diğer topluluklara vede inançlara da saygılı bir partidir

SoL BiRLiK VE HaLKlArIn kaRDeŞliĞi Gümbür GÜMBÜR geliyor

SaYgıLaRıMlA

insanlar kardeş
21.05.2007, 12:24
Devlet içinde devletleşmiş partilerin bu oluşumlardan rahatsız olması kadar doğal bir şey yoktur.
Cumhuriyet mitinklerinde yeterince sürüyü peşine şimdilik takmayı başaran CHP ve DSP'nin bu seçimlerrde barajın üstünde tutunmayı garantilerken sonraki seçimlere kadar koltuk endişeleri şimdilik rafta dura dursun.

Özde solda birliğin Alevi söylem ve eylemlerine kulak asmaları ve harekete geçmeleri için zaman sınırlı.Biran evel mevcut sol partilerin birlik kararlarını deklere ederek çalışmalarına başlamaları gerekmektedir.
Seçim çalışmalarında ortak plan ve projelerini halka anlatmalılar.Aksi halde bu kalkış veyahut uyanmanın zaman geçtikçre rehavete dönüşmesi an meselesidir.
Yoğun tahrik ve medya baskısına seçim arefesindeki halkın siyasal ve politik duyguları törpülenmektedir.

Bu birliktelik ruhunun acilen davranışsal motifle tüm kurum ve kuruluşların halka göstermesi gerekmektedir.....

saygılarımla.....

gencsosyalist
21.05.2007, 13:01
chp nin alevilerin konferansında ne işi var.... onlar MHP ile tekir yaylası şenliklerine katılsın...YÜREK SOL'DA ATAR....

Westside
21.05.2007, 18:16
Gelseler de bu sefer oy toplamaya çalışıyorlar derdik.Bundan adım gibi eminim.

aykudgöksun
21.05.2007, 19:08

ÖDP, DTP, SHP, EMEP, TKP ve SDP bu partiler geldi ve öyle birşey demedik..ama CHP'nin günlük politikaları bize neyin ne olduğunu gösteriyor zaten..farklı düşünmek yersiz..gelmemeleri mantıklı gelselerdi de gerçekten alevileri düşündükleri için değil oy için gelirlerdi..

Agop
21.05.2007, 22:40
Ne yazıkki hala bazı aklı selimler (!) CHP nin propagandasını yapıyor. Yazıklar olsun bu insanlara. Ama kızmıyorum onlara sadece acıyorum. Yılların eşitsizliğini ve chp nin kalleşliğini göremeyecek kadar beyin yoksulluğu çekiyorlar.

Nesimi
21.05.2007, 22:44
DTP'li İsmet Şahin de parti üyelerinin yüzde 40'ını Alevilerin oluşturduğunu belirterek, "DTP, bağımsız adaylarla Meclis'e girdiği zaman Alevilerin talepleri için gerekli kanalları açacaktır. DTP, Alevi partisidir aynı zamanda" diye konuştu.

DTP'ye Bravo.

CHP, DSP ve İP bu konuda büyük yanlış yaptılar. Oylarının belki yarısından fazlasını (İP ve DSP hariç) Alevilerden almalarına rağmen bu önemli konferansa temsilci göndermemeleri oldukça üzücü.

ufkuner
21.05.2007, 22:58
YA CHP DEYİP YOLUMUZA DEVAM EDECEGİZ NE AB NE ABD TAM BAGIMSIZ TÜRKİYE YA AKP VE OYLARI BÖLMEK İSTEYENLER. BÖLENLER DE AKP DEN FARKI YOK YADA ILIMLI İSLAM VE BÖLÜNMÜŞ TÜRKİYE ABD NİN KOLLARINDA TÜRKİYE SON KARARINIZI VERİN MANTIKLI OLUN ARTIK BİREYSEL ÇIKARLAR YAPMAYALIM EN AZINDAN ŞİMDİLİK BU SEÇİMLERDE BARİ YAPMAYALIM.

GELİN CANLAR BİR OLALIM MÜNKÜRE KILINÇ ÇALALIM. TEVEKKELLÜ TAAL ALLAH.

halitseyfi
21.05.2007, 23:40

Sevgili can

Elbet söylediğiniz gibi değerlendirme yapanlarda çıkacaktı.Fakat bunlar eminim ki çok az olacaktı.

Yıllardır sülale olarak CHP den başkasına oy vermedik.

CHP bize(Aleviler) ne yaptı. Kişisel bazda demiyorum.Zaten en son benim işimi yapacak olanlar CHP lilerdir. Çünki ben bir Aleviyim

Oy tabanını yıllarca alevilere dayandıran CHP bizleri bir limongibi sıkıp kenara attı. Az çok bizlere sahiplenme eğliminde olan birçok siyasetçiyide bünyesinden attıktan sonra, içinde sadece bir miktar iyi niyetli diyebileceğim,demokrasiye inanmış fakat siyasetin CHP deki yarattığı kirliliği göremeyen,CHP nin alevilere ve demokrasiye bakışındaki sol söylemden ne kadar uzaklaştığını göremeyen bir miktar kişi kaldı. Bu kişilerde çok yakında CHP baronlarının iç yüzünü görerek geri çekilecektir.

Şahsımın gözünde CHP, aleviler için faşist ve gerici partilerden daha tehlikelidir. Çünki onlar bize karşı açık ve net olarak karşı olduklarını göstermelerine rağmen CHP bunu bizlerin kucağına oturarak sakkalımızı yolarak yapıyor.

Sevgili canlar

CHP eski ilerlemeci, özgürlükçü CHP değil bize karşı hiç bir zamanda özgürlükçü olmadı. Daha Alevilerin bir inanç gurubu olarak varlığını bile tanımış değildir.

Alevilerin varlığını kabul etmeyen, bu yönde çalışması ve proğramı olmayan (demokratikleşme,insan hakları bazındada olsa) hiç bir partiye oy vermeye niyetim yok, alevi canlarında olmamalı diye düşünüyorum.

rockçı turna
22.05.2007, 00:23
“Bu konferansta,

“Aleviler-Alevi Örgütleri ve Siyaset”,
“Seçim Sistemleri ve Temsiliyet”,
''Alevilerin Siyasi Parti Denemeleri ve Deneyimleri”,
“Emek ve Demokrasi Güçlerinin ‘Alevilerin Siyaset İlişkisine Bakışı’,
“Siyasi Partiler ve Aleviler”

konu başlıkları tartısıldı ve sonuçta düzenlenen “Forum”da konuşmacılar düşüncelerini katılımcılar ile paylaştı. Her oturum sonunda katılımcılar, konuşmacılara yönelttikleri sorularla tartışmaları daha da zenginleştirdiler.

Ana teması,
“Ülkemizde ve dünyamızda şu yıllarda yaşamakta olduğumuz bunca kötülüğe 2007 Genel Seçimleri bir çare olabilir mi? “
olan konferansta şu düşünceler belirginlik kazandı.

Artık çoğunlukla kentte yaşayan Aleviler bu kent koşullarında, kapitalist ekonomik ilişkiler ağı içinde kendilerini korumanın, yarınlara kalmanın yolunu mutlaka bulmalıdırlar.

Alevilerin, Alevi olmaktan kaynaklı yaşadıkları kimi sorunları olmakla birlikte, asıl sorun demokrasi, laiklik ve emek sorunudur. Gerçek demokrasi kurulduğunda, emek ve demokrasi mücadelesi başarıya ulaştığında, diğer tüm ezilenlere birlikte Aleviler de özgürleşmiş olacaktır.

Alevi örgütlerinin, örgüt yöneticilerinin, konuya ilişkin yazan-çizen, konuşan kanaat önderlerinin bir program oluşturmakta, vizyon ve misyon sahibi olmakta eksiklikleri vardır. Bir şehirde on gün önce “Türkiye Laik Değildir, Laik Olacak” diyebiliyorlarken, bir başka şehirde “Türkiye Laiktir, Laik Kalacak” diyebilenlerin peşlerine “vagon” olabilmektedirler.

Aleviliğin ne olduğuna dair, en azından büyük çoğunluğun katılabileceği bir tanımlamada hemfikir olunamaması nedeniyle; farklı çizgiler oluşmuş, farklı yaklaşımlar gelişmiş, bu ise gücün parçalara ayrılmasına ve zayıflamasına neden olmuştur.

Aleviler, Alevi örgütleri; kendilerine bunca acılar yaşatan daha da ötesi, yok sayan, inkâr eden; devlet ve onun siyasi partileriyle ilişkilerini yeniden değerlendirmek, dost ve dost olmayanları iyi belirlemek zorundadırlar.

Alevilerin, Sünni halkla bir sorunu yoktur. Barış içinde aynı kaderi paylaşarak yaşamak, saygı göstermek ve saygı görmek haklarıdır.

Cemevi, caminin alternatifi değil, Alevilerin ibadethanesidir.

Aleviler, daha birçok alanda olduğu gibi; siyasette de acemidirler. Örgüt oluşturmak, seçime girmek, yönetim erkini elinde bulundurmak gibi konularda; siyasete hakim olan çoğunluğun elinde, çoğu zaman, herhangi bir motif olmakta ve bir türlü belirleyen, karar veren, yöneten düzeyine ulaşamamaktadırlar.

Aleviler üzerinde uygulanan red, inkâr ve asimilasyon politikalarının sona erdirilmesinde; dış dinamiklerden (örneğin Avrupa Birliği) daha çok, ülke dinamiklerine görevler düşmektedir. Bu anlamda, Kürt sorununu Türk yurttaşlar, Alevi sorunu Sünni yurttaşlarca kendi sorunları gibi algılamadıkça, çözümüne zor olacak ve zaman alacaktır.

Seçim sitemindeki yüzde 10 barajı, özelde Kürtlerin genelde kendilerini parlamentoda ifade etmek isteyen her kesimin önünde bir engeldir. Seçim sistemi mutlaka değiştirilmeli, çok partili sisteme geçtiğimizden bu yana, uygulanmış, en adil sistem olan ‘milli bakiye’ sistemine dönülmelidir.

Alevilerin parlamentoda olmayı amaçladıkları ve bu nedenle oluşturdukları, Birlik Partisi, Demokratik Barış Hareketi ve Barış Partisi girişimleri zengin deneylerle, derslerle doludur. Günümüze ve geleceğe dair bu girişimlerin, hem Alevilerin ilişkilerine dair, hem de bu partilerin, kurucu, yönetici ve üyelerinin diğer (sağ-sol) partilerle ilişkilerine dair öğreneceğimiz çok şey vardır. Olumlulukları ve olumsuzluklarıyla bu girişimler siyaset tarihine yazılmıştır. Bir gerçek var ki, o da bu girişimlerin, o günkü koşullarda bir ‘cesaret’ işi olduğu ve bugünü belirlemede de bir etmen olduklarıdır.

Siyasi partiler demokratikleşmedikçe, ne parlamento, ne de Türkiye demokratikleşebilir. Alevilerin sorunu bir demokrasi sorunudur. Bu seçimler; ümit ediyoruz ki, bu açmazları görmenin bir başlangıcı olabilir.

Aleviler, kendilerine şirin görünüp, onları anladıklarını, sorunlarını çözeceklerini vaat eden; ancak bunların ne olduğunu ve nasıl çözeceklerini, parti programlarına, seçim bildirgelerine açık açık yazmayan, yazmış olsa dahi seçim sonrası çabukça unutan siyasi partilerin bu samimiyetsiz tutumlarının farkındadırlar.

AKP’den, MHP’den, başlayarak ırkçı, milliyetçi, gerici partilerden aday olan; “Alevi Aday” olduğunu iddia edilen kişilerin, adlarının önlerinde “Dede” gibi, “Alevi Araştırmacı” gibi hangi sıfat olursa olsun; bu kişilerin aslında kimler olduklarını Hünkâr Hacı Bektaş Veli, 700 yıl öncesinde tanımlamıştır. Hünkar der ki : “Ev içindeki düşmandan kork.”

İki gündür süren bu çalışmadan çıkardığımız genel sonuç şudur: Tüm ezilenleri, tüm sömürülenleri, tüm hak ihlallerine uğrayanları kucaklayacak bir perspektifle, tüm sosyal demokrat, sol, sosyalist, komünist partileri, gruplar ve çevreleri, önümüzdeki seçimde birlikte davranmaya davet ediyoruz. Kimi güç birliği girişimlerini, olumlu bulmakla birlikte, yeterli görmüyoruz. Şeriata, emperyalizme, ırkçılığa, şovenizme, savaşa, darbelere ve muhtıralara karşı mücadelede, bir tek kum tanesine dahi ihtiyacımızın olduğunu düşünüyoruz.

Bu güçbirliğinin adı CEM olacaksa, biz o CEM’de her hizmete hazırız.

20.05.2007

Aleviler ve Siyaset Konferansı Düzenleme Kurulu

insanlar kardeş
23.05.2007, 00:59
Sevgili canlar bakıyorum konuyla ilgili ankete kimseler iştirak etmiyor.
Demek şu ana kadar 5 canımız bu raporun altına imza atabiliyor....
Bu beşin içinde biride benim.geriye dört kaldı.

Bu seçim sandığı değil canlar haydi ankete haydeeee::::)))

saygılarımla....

Nesimi
23.05.2007, 01:04
Sevgili canlar bakıyorum konuyla ilgili ankete kimseler iştirak etmiyor.
Demek şu ana kadar 5 canımız bu raporun altına imza atabiliyor....
Bu beşin içinde biride benim.geriye dört kaldı.

Bu seçim sandığı değil canlar haydi ankete haydeeee::::)))

saygılarımla....

Vallahi bir taneside benim :)

oldukça yerinde tespitler yapılmış ancak Alevilerde bir huy vardır sülalece CHP ye oy verirler benim ailemde dahil :) Her neyse herkes vicdanına göre bir şekilde oy kullanacak. Herkes oy versin ama vicdanının sesini dinlesin diyorum.

meymane_usari
23.05.2007, 09:01
Aleviler yıllarca Chp yi destekledi iktidar olamadıkları halde ve sonunda bunu da yaptı Chp tam bir nankörlük....

Dtp'yi kutluyorum temsilci göndermişler....

alirada
29.05.2007, 02:09
[QUOTE=ufkuner;433880][COLOR="DarkSlateBlue"][SIZE="3"]YA CHP DEYİP YOLUMUZA DEVAM EDECEGİZ NE AB NE ABD TAM BAGIMSIZ TÜRKİYE YA AKP VE OYLARI BÖLMEK İSTEYENLER. BÖLENLER DE AKP DEN FARKI YOK YADA ILIMLI İSLAM VE BÖLÜNMÜŞ TÜRKİYE ABD NİN KOLLARINDA TÜRKİYE SON KARARINIZI VERİN MANTIKLI OLUN ARTIK BİREYSEL ÇIKARLAR YAPMAYALIM EN AZINDAN ŞİMDİLİK BU SEÇİMLERDE BARİ YAPMAYALIM
kesinlikle haklisin simdi herzamankinden cok birliye ihtiyacimiz var baraji gecmeyecek partiye oy verip oyumu cope atacagima ayni zamanda akpyi guclendireceyime bazi politikalarini beyenmediyimiz chpye oy vermek daha mantikli olacaktir soldaki oylari boleceyimize chpden isteklerimizi kabul ettirmek adina yapabileceyimiz herseyi yapmaliyiz diye dusunuyorum saygilarimla

PeN_ChE
29.05.2007, 11:34
Malesef bizde sülaleden CHP'liyiz.. Ama CHP'nin son 3-5 senelik politikaları objektif olarak baklırsa bu kadar sağa yaklaşmamıştı hiçbir zaman..Deniz Baykal'ın liberalleşmeye doğru sapması var.. CHP'den en aydınlık yüzlerin gönderilmesi ; sağa ve asker ile politikaların paylaşılması.. Kısacası zaman'a göre politika.. Sanırsam kafalarındaki alevilerin oyu zaten benim... Benim oynayacağım kesim sağ'da duranlar.. İlhan Kesici'yi ve buna benzer birkaç kişiyi partiden aday yapması bunun en net göstergesi..İnşallah aleviler bu oyuna gelmez.. Bu seçimlerde böyle giderse kesinlikle oyumu vermeyeceğim..

anadolu75
29.05.2007, 15:12
baykal oldugu surece bunlarin olmasi normaldir.baykal kim alevilere temsilci yollamak kim.chpnin ahi gitmis vahi kalmis yazik cok yazik.baykalinh yeri chp degil mhpdir.dsp niye boyle yapti anlayamiyorum ecevitin partisine yakismaz boyle seyler.

halitseyfi
29.05.2007, 17:32
herşeye rağmen Alevi Meclisinin Bildirisine imzamı atar ve tam destek veririm.

vermeklede kalmaz alevi birliğinin sağlanması amacına hizmet için bildirideki isteklerede uyarım.

anti-fasist
29.05.2007, 17:50
ee sidmi deniyor ki CH gönderse oy icin olacaktı göndermedi yine olmuyor??

ya diyorsunuz ki chp aleviler icin ne yaptı?DTP ne yaptı ÖDP ne yaptı ya da diger cerez partiler ne yaptı ben sizlere bunu soruyorum son 50 yıldır tek basına iktidara gelememistir CHP buda sizin gibi solu bölenler yüzünden olmustur her zaman....

Acıkcası bende üzüldüm göndermemelerine ama ne olmus??DTP demis ki DTP AYNI ZAMANDA ALEVİLERİN PARTİSİ:)) Bunu baykal söyleseydi hemen atlarlardı oy icin yapıyor..öööö oy için yapıyor böööö!!

DTP de aynen oy icin söyledi DTP lilerin hangisi alevileri sever ya??PKK da zaten safi kesimi savunur o da onun siyasi kanadı zaten ee bizimle ne ilgisi var?Aranızda kürdistan isteyen var mı?ne demisti apos istanbulu bırakıp gidemem ee kardes ozaman alacaksın diyen fasistler bu durumda haklılasıyor...Yani uzun lafın kısası adam öldüren katilleri savunan insanlar beni savunmasın beyler adımız kirleniyor..Bence kürt halkıda bunlardan bir an önce uzaklasmalı...Kendisini kullandırtmasın kimse nolur ya bu kadar da görmemezlik olamaz yani??

Ben diyorum ki etnik köken siyasetine hayır ırk cinsiyet milliyet aı söylemeye kalksak bu ülkede hiç bir parti barajı gecemez..Lütfen kafanızı birazcık duvara yaslayıp düşünün lütfennn