Orijinalini görmek için tıklayınız : çökelek sündürmesii

tramosoo33
22.05.2007, 20:09
ne güzel olur demi canlar kahvaltıda(birazda yeşillenmiş olacakk)allah allahhh
atacaksın yarım yufkayı tavanın ustüne,bi çay bir çökelek bi çay bir çökelek bence çok güzel oluyorr ben yöresel yemekler hastasıyım ayrıca köyde yetişen yeşillik ve otlara da bayılırımmmesela(kuzukulağı,madımak,yemlik,karamık ,kuşburnu,ıssırgan ,çok severim ) hatta geçenlerde köyden benim için göndermişler di biraz buruşmuştu ama bir tane bile bırakmadım yaklaşık 2 kg filanmış aynı gün sabah akşam yedim bitirdimm :stuart: :) sizde severmisiniz benim gibi ot türü şeylerii?

lamekan_87
22.05.2007, 20:20
ne güzel olur demi canlar kahvaltıda(birazda yeşillenmiş olacakk)allah allahhh
atacaksın yarım yufkayı tavanın ustüne,bi çay bir çökelek bi çay bir çökelek bence çok güzel oluyorr ben yöresel yemekler hastasıyım ayrıca köyde yetişen yeşillik ve otlara da bayılırımmmesela(kuzukulağı,madımak,yemlik,karamık ,kuşburnu,ıssırgan ,çok severim ) hatta geçenlerde köyden benim için göndermişler di biraz buruşmuştu ama bir tane bile bırakmadım yaklaşık 2 kg filanmış aynı gün sabah akşam yedim bitirdimm :stuart: :) sizde severmisiniz benim gibi ot türü şeylerii?

Vay be ben böyle şeyleri Tokatlılar bilri zannediyordum...Bakıyorumda çoğu kişi biliyor vallahi çok güzel ya bud ne kadar ortak şeylerimizin olduğunu gösteriyor...:lol: :thumbup1: :001_tt2: :rolleyes:

saki
22.05.2007, 20:26
Sen ne diyosun can adamın iştahını kabarttırma.Zaten memleketten uzagız ,gıdemıyozda.Şimdi mantar olacaktı ya da ıskın(bılırmısın, bılmıyorum ama anlatılmaz yemek gerekıyo onun tadını anlamak için) ah ah....

tramosoo33
22.05.2007, 20:34
ayrıca bizim orada mantara göbelek derler bende bayılırım çok severim valla sağolasın :yamukgul:

tramosoo33
22.05.2007, 20:37
Vay be ben böyle şeyleri Tokatlılar bilri zannediyordum...Bakıyorumda çoğu kişi biliyor vallahi çok güzel ya bud ne kadar ortak şeylerimizin olduğunu gösteriyor...:lol: :thumbup1: :001_tt2: :rolleyes:

Ben bunları (hamile kadınlar gibi )aşeriyom valla çok ama çok severim. mesela enson 45 dakika önce çökelek yedim yanındada kuruçörek vardı birde çayy allah allahhh işte hayatın tadııı hayattan zevk almayı bilenlerin tadıı beee
:D :D

EREN izm
22.05.2007, 20:49
çökelek sevilmezmi :D:D ayrıca bizim buranında meşur otları var isimleri şimdi aklıma gelmiyo ama. börülce,v.s v.s :D ot türünü bende cok seviyorum.
Etcil degiliz yani :D

Agop
22.05.2007, 21:23

Bitkisel yemekler en çok egede tüketilir. Ege yemeklerinde asla kırmızı et göremessin. Hububatıda çok az görürsün. Ekmeklerimizde bile çeşitli bitki tohumları vardır. Bunun sebebide egelilerin adalardan gelmiş olmasıdır. Adalarda çok fakir bir yaşam sürülüyordu ve bu sebeple ot çöp ne vara yemeği yapılıyordu. Bu alışkanlık ana karadada devam etti. Bizim soframıza ancak 15 günde bir hububat girer. Zate kırmızı eti hiç tüketmeyiz. Asla tere yağı , çiçek yağı, margarin türü şeyleri yediremessin bize. Bizim kahvaltımız bile zeytin yağı ile olur. Yağışın bol olması ve iklimin elverişliliği nedeni ile türkiyenin heryerinde yetişen otların hepsini bulabilirsiniz burda (tokattaki kadar sınırlı seçenek yok yani) Sadece karadaki otlar değil denizdeki bazı yosun türlerinide yeriz. Balığın her türlü yemeğini yaparız (mantısı bile oluyor). Uzun yaşamlarımızıda bunlara borçluyuz (ege yaş ortalamasaı 87 dir).

çeşm-i naz
26.05.2007, 21:14
evet yaa çökelek sündürmesi:):)

size bir de tüyo vereyim içine karbonat katın daha kabarık ve daha güzel tadı oluyor..:)

özelikle dibi yanmış kısmı tercihim ilgi alanımdır:D:D:D

sivaslı_sevda
26.05.2007, 21:45
Ayyy olsada yesem şimdii :(

coşkun
26.05.2007, 22:01
uşahlar çökelek dağal çokelık denir:) hemde guveermiş çokelık süner. yanında gardoolü çörak olacah, davar yoğordu olmadan olmaaaaaz, banacağan yoğurda, gobelağa atacağan sobanığ üsdüne sulanacah iiiiice, aaaah torpağana gurban olduğum koyüm ah...:)

çeşm-i naz
26.05.2007, 22:17
çoşkun abi niye ki normal çökelekte pardon çokelik sünüyor:D:D

bi de küp mü küf mü öyle bir çökelekte var bilgisi olan var mı??

boğazına dursun ham çokelik:D:D:D

coşkun
26.05.2007, 22:26
çoşkun abi niye ki normal çökelekte pardon çokelik sünüyor:D:D

bi de küp mü küf mü öyle bir çökelekte var bilgisi olan var mı??

boğazına dursun ham çokelik:D:D:D

canım kardeşim ham çokelık sünmez yani teze çokelık sünmez, çokelığı küp veya bidona basağaan, ağzı heç hava almayacah, toprağın altına koyacaan o orda iyice kendini bırakacak, küf rengini alacak ama küf değil, yeşil renge bürünecek. bi olay anlatayım, komşumuz bi bidon çökeliği çöpe atmış, babam neden attın dedi, adam yemyeşil olmuş küflenmiş dedi, biz çökeliği o duruma getirmek için bekliyoz. asıl tadı orda kardeşim aaaah çokelık ah :)

çeşm-i naz
26.05.2007, 22:31
anaa küf mü yani küflü çokelik yenir hmm demek ondan onlar ekşi acı bişey oluyor bune yav aklım karıştı bizim yediğimiz neydi o zaman toprak altında çürümez mi o yav ne kadar kalıyor anlamadım çoşkun abii:(:(:(

coşkun
26.05.2007, 22:40
anaa küf mü yani küflü çokelik yenir hmm demek ondan onlar ekşi acı bişey oluyor bune yav aklım karıştı bizim yediğimiz neydi o zaman toprak altında çürümez mi o yav ne kadar kalıyor anlamadım çoşkun abii:(:(:(
,
canımcııım küf demedim, sadece rengi yeşil oluyo, çürümez kardeşim, asıl tadı orda, rengi solana kadar kalıyo, bizim orda alamancılar hasta buna. adamlar taaa dış devletten gelip alıyolar...:)

çeşm-i naz
26.05.2007, 22:44
,
canımcııım küf demedim, sadece rengi yeşil oluyo, çürümez kardeşim, asıl tadı orda, rengi solana kadar kalıyo, bizim orda alamancılar hasta buna. adamlar taaa dış devletten gelip alıyolar...:)

vıyy ben bunu bilmiyordum iyi oldu öğrendiğim teşekür ederim abi:)

coşkun
26.05.2007, 22:48
vıyy ben bunu bilmiyordum iyi oldu öğrendiğim teşekür ederim abi:)

ne demek kardeşim, gece gece acıhdım ay:)

sausen
26.05.2007, 22:52
Merhaba Canlar,

Valla benimde iştahım kabardı olsa da yesek...

çeşm-i naz
26.05.2007, 22:53
ben hemen gidem size yapamda gelem hemde ham çökelek :):)

foodal
28.05.2007, 00:17
Bitkisel yemekler en çok egede tüketilir. Ege yemeklerinde asla kırmızı et göremessin.... Bizim kahvaltımız bile zeytin yağı ile olur. ...Uzun yaşamlarımızıda bunlara borçluyuz (ege yaş ortalamasaı 87 dir).

En sağlıklı beslenme ege ve akdenizde gerçekten. Böyle bir beslenme kültürünüz olduğu için çok şanslısınız:) Etlerin kalp damar gibi birçok hastalığa yol açtığı ortada, ama hiç et de yenememesi protein eksikliğine neden olur. Herşeyi kararında ve dengeli almak en güzeli.

...çokelığı küp veya bidona basağaan, ağzı heç hava almayacah, toprağın altına koyacaan o orda iyice kendini bırakacak, küf rengini alacak ama küf değil, yeşil renge bürünecek.

Küf tabi oluşan yeşiller:) Ama aynı eski kaşar gibi, bu da o tür küflerin tad verdiği gıdalardan. Zaten eskiden peynirlerdeki küflerden penisilin olarak yararlanırmış,çünkü Peynir küfünde penisilin antibiyotiği bulunur.Veremli kişilere peynir küfü yedirilirmiş.

Bu arada eğer normal peynirinizin bir bölümünde küf görürseniz, o kısmı geniş şekilde kesip atmanız yeterli, geri kalan kısma küf sporu bulaşma o lasılığı azdır. Ama yine de iyi şekilde saklayıp küflenmesini engellemeniz daha iyi olur, küflerdeki aflatoksin zehiri büyük risk.

Yeşil renkli peynirlerde aflatoksin maddesinin görülme olasılığı düşük , siyah, beyaz ve kırmızı renkli küflü peynirlerde ise aflatoksin fazla miktarda bulunur. Ve aflatoksin içeren besinler tüketilirse kanser riski artar.

saheser
28.05.2007, 00:38
Postun icinde cökelik alirlardi ailem küfde olsa yerlerdi,hamurun icine koyarlardi kizartir yada sacda yapilirdi demekki faydaliymis gerci bazen iii bune derdik annem babam kendilerine ayri bize ayri yapardi tabiki küfün üstünü alirlardi alttakini yerlerdi.Vallahi almanyada yasiyoruz burdaki otta bile tat yok saman yiyoruz sanki türkiyeye geldimmi baska bir tat var ya otuda lezzetli buranin yemeklerinde lezzet yok ya böyle seyler yazmayin burda kahroluyorum ya lezzetten bash etmeyin.Bizide düsünün simdi cökelikde yok burda nerden bulalim türkiyede hersey var istanbulda bile dolu köyden geliyor.

Agop
28.05.2007, 01:20
En sağlıklı beslenme ege ve akdenizde gerçekten. Böyle bir beslenme kültürünüz olduğu için çok şanslısınız:) Etlerin kalp damar gibi birçok hastalığa yol açtığı ortada, ama hiç et de yenememesi protein eksikliğine neden olur. Herşeyi kararında ve dengeli almak en güzeli.

Kırmızı et tüketmiyoruz ama bol bol balık yiyoruz. Dedimya balığın hertürlüsünü hemde. Ama ben et yemeyince olmayacağına inanmıyorum. Öyle olsa Hindistanda ,Japonyada sağlam insan kalmazdı.

karakartal
28.05.2007, 01:42
küf çökeliği değil küp çökeliği var. Küplere doldurulup toprağa gömülüyor ve bekletiliyor. Süresini tutturduğunda harika bir kahvaltı yiyeceği oluyor. Ben onun tadını diğer yörelerin peynirlerinde hiç rastlamadım. Toprak ananın nimeti işte.

ahmet_turan
28.05.2007, 04:25
ya çökeleği bende çok seviyorumda bizim köyde daha değişik çok sayıda yemek var hepside çok güzel...
mesela :
katıklaş
ekmeğaşı
gibi böyle güzel yemekleri tadan oldumu hiç??

tramosoo33
28.05.2007, 12:27
be bayılırım valla çok severim yöresel yemekleri:D

tramosoo33
28.05.2007, 12:31
Postun icinde cökelik alirlardi ailem küfde olsa yerlerdi,hamurun icine koyarlardi kizartir yada sacda yapilirdi demekki faydaliymis gerci bazen iii bune derdik annem babam kendilerine ayri bize ayri yapardi tabiki küfün üstünü alirlardi alttakini yerlerdi.Vallahi almanyada yasiyoruz burdaki otta bile tat yok saman yiyoruz sanki türkiyeye geldimmi baska bir tat var ya otuda lezzetli buranin yemeklerinde lezzet yok ya böyle seyler yazmayin burda kahroluyorum ya lezzetten bash etmeyin.Bizide düsünün simdi cökelikde yok burda nerden bulalim türkiyede hersey var istanbulda bile dolu köyden geliyor.

ne yapalım bunları konuşmak beni sevindiriyor.bunlar bizim yöremizin insanımızın temel yiyecekleri,ayrıca bende mersinde yaşıyorum ama bizde yeteri kadar bulamıyoruz,onun için çok hasret kalıyoruz,sizlerle paylaşmak istedim :D

pirayem
28.05.2007, 12:57
Bizde de babuko var,ekmekaşi var,çökelik bizde de yeşillenince kıymetli oluyor o zaman tadı daha güzel oluyor off acıktım yaa,ekmeği sacın üstünde iyice bi kızartacan tereyeğını süreceksin şöyle bi güzel ama abartmayın yağı kolesterol yükselir,sonra yeşillenmiş çökeliği dolduracan içine bi güzel dürmeç yapacan yanına da çalkama offff

yitirilen
28.05.2007, 14:43
Bizde de babuko var,ekmekaşi var,çökelik bizde de yeşillenince kıymetli oluyor o zaman tadı daha güzel oluyor off acıktım yaa,ekmeği sacın üstünde iyice bi kızartacan tereyeğını süreceksin şöyle bi güzel ama abartmayın yağı kolesterol yükselir,sonra yeşillenmiş çökeliği dolduracan içine bi güzel dürmeç yapacan yanına da çalkama offff

doğal ürünlerde yok yağ eskiden büyüklerimiz onları yiyerek ayakta kalıyolarmıs canım benim şimdiki gencler modaren olcaktı yeşil yeşil soba olcaktı üzerinde azıcık yakıp öle yiyecektinnnnn....biz öle yaprdık yawwww
nerde eski güzellikler...

yüreğinizdeki sevginiz daim olsun ...