Orijinalini görmek için tıklayınız : "Bu ülkede La-Ha-Sü-Mü-T egemliği var" Baskın ORAN
"Ezilenlerin Taleplerini Meclise Taşıyacağım"
Oran, adaylığını CHP ve diğerlerinin solu temsil iddiasına karşı ezilenleri dışlanmışların taleplerini sahiplenmek diye açıkladı. Oran, Kürtlerden, Çingenelere, kadınlardan, vicdani retçilere, seçildiği takdirde izleyeceği politikanın izleklerini anlattı.
BİA (İstanbul) - Prof. Baskın Oran ezilenlerin, dışlananların taleplerini Meclis'e taşımak üzere İstanbul 2. Bölge'den adaylığını resmen açıkladı ve seçim kampanyasına başladı. Oran'ın aday olacağı bir süredir medyada yer alıyordu.
Taksim Hill'de bugün düzenlenen basın toplantısına, Baskın Oran'a destek vermek üzere katılnaların arasında Ahmet İnsel, Lale Mansur, Zeynep Tanbay, Tahsin Yeşildere, Mehmet Güleryüz, Aydın Engin, İpek Çalışlar, Gençay Gürsoy, Deniz Türkali ve Rüstem Batum da vardı.
"Solu" temsil ediyorum diyenlere karşı adayım
Oran, açıklamasına, "Ben siyasetçi değilim, hocayım" diyerek başladı.
"Bir takım kesimlerin solu temsil ediyorum demesine karşı adaylığımı koyuyorum. Farklı olanlar eziliyor, dışlanıyor. Görülmeyen yüzde 10'luk kesim bizim bağımsız bir aday ortaya koymamıza yol açtı."
Niçin bağımsız ve ortak dedik?
Adaylığa neden "bağımsız ve ortak" isminin seçildiğini açıklayan Oran, sloganı "12 Eylül'ün işlevini yerine getirerek solu bölmesi ve bölünen solun yeniden ortaklaştığını göstermek istemesi" olarak özetledi.
Etnik, ideolojik, dinsel, cinsel, sosyo-ekonomik her türlü dışlanmaya karşı olduğunu belirten Oran sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kürtler dışlanıyorlar. Ülkenin selameti için sisteme dahil edilmeleri gerekiyor. Çingeneler yaşadıkları yerlerden ediliyor. Çerkeslerin ezilmediği söyleniyor, oysa anadillerini bile çocuklarına öğretemiyorlar."
"Müslüman" kadınların da ezildiğine dikkat çeken Oran, bu kadınların türban nedeniyle eğitim hizmetinden yararlanamamasını "utanç verici" olarak niteledi. Oran diğer ezilen kesimleri "kadınlar, travestiler, ateistler, sosyalistler, vicdani retçiler, eşcinseller" diye sıraladı.
Bu ülkede La-Ha-Sü-Mü-T egemenliği var
Bu ülkede La-Ha-Sü-Mü-T egemenliği var" diyen Oran, bu beş kimliğe sahip vatandaşların "iyi vatandaş" olarak adlandırıldığını anlattı.
Laik, Hanefi, Sünni, Müslüman ve Türk olarak sıralanan bu kimliklerin dışında kalanlarında talepleri olduğunu aktaran Oran, ortak talepleri açıkladı:
* 12 Eylül zihniyetinin ve kalıntılarının temizlenmesi,
* Adalet
* İnsanca yaşatacak kadar gelir
* Toplumsal barış
* Ezilmiş ve dışlanmış kimliklere saygı
* Demokrasi.
Oran'ın adaylığı umut veriyor
Oran'ın adaylığına destek veren Lale Mansur, düşüncelerini "Bunu bir umut olarak görüyorum" diyerek açıklıyor.
Sanatçı Zeynep Tanbay'sa, "Artık çalışma zamanı" diyor. Ahmet İnsel, "Ortak adayılığın 'kime oy vereceğim' diyenler için yeni bir başlangıç olduğu" görüşünde.
Oran'ın adaylık başvurusu vekalet verdiği avukat Özden Özdemir tarafından Yüksek Seçim Kurulu'na iletilecek.(AÖ/EÜ)[/B]
Basın açıklamasını canlı yayından dinledim. Çok sevdiğim bir insandı, açıklamasından sonra sevgim bir kat daha arttı.
Gerçekten güzel konuşmuş adam .. Artık çalışma zamanı ..
Beşiktaşli58 04.06.2007, 18:17 Emegine saglik can, gerçekten çok mantikli konusmus.
Bu arada, LA-HA-SÜ-MÜT'un ne demek oldugunu bilmeyenlere:
Laik - Hanefi - Sünni - Müslüman - Türk
Yani, devletimizin tepesindekilerin en çok sevdikleri, en makbul kombinasyon. Tüm toplumu böyle yapmadikça bu ülkenin düzelmeyecegine inaniyorlar :1eye:
eldorado 04.06.2007, 18:29 düşünceler güzelde genel olarak siyasi bir söylem...ve bunu herkes zaten söylüyor...önemli olan bunları gerçekleştirebilmek..ve tek başına mümkünmü?
düşünce anlamında süper bir insan. meclisteki 100 tane milletvekilini silerde süpürür onlar baskin oran'in tozuna kavusamazlar! istanbuldaki tüm insandan yana düsünenlerin desteyelebilecegi tek aday olarak düsünüyorum. umarim baskin oran gibi gercek aydin insanlarimiz daha cogalirlar...
Mükemmel iddiaları ile gelen mükemmel bir şahsiyete benziyor ve de gerçektende birşeyler yapmaya hevesli ve güven veren bir aura veriyor umarım yolunda ve yapmak istediklerinde başarılı olur...Diğer aydınlarımız gibi onunda sonu acı olmaz inşallah...Eğer seçilirse yada meclise girmeyi başarırsa gayet güzel işler başaracaktır kesin...Kendisine başarılar diliyorum.
Evet alışılagelmiş siyaset söylemleri.İnşallah yapar dediğini.Ama bağımsız olarak nasıl becerecek bunu bilmiyorum.Yani bir elin nesi var iki elin sesi var demiş atalarımız.Demekki bir bildikleri var.Buda böyle biline...
Hüseyin69 04.06.2007, 21:10 "Ezilenlerin Taleplerini Meclise Taşıyacağım"
"Solu" temsil ediyorum diyenlere karşı adayım
Laik, Hanefi, Sünni, Müslüman ve Türk olarak sıralanan bu kimliklerin dışında kalanlarında talepleri olduğunu aktaran Oran, ortak talepleri açıkladı:
* Adalet
* Toplumsal barış
* Demokrasi.
Oran'ın adaylığı umut veriyor
(AÖ/EÜ)[/B]
amerika gibi bir ahtapot dünyayi kollarina almissa bu tür aciklamalar sadece secmene bir nebze moral kaynagindan baska birsey degil
bu aciklamalara benzer aciklamalar secimden secime hic kulaginiza duyum da olsa gelmiyormu
deyim yerindeyse lak lak ile peynir gemisi yürümüze is yapacan icraat yapacan halka laf salatasini umut diye yedirmeyecen
neymis
demokrasi
insanca yasam
nedir bunlarin sekli bicimi cinsi biri bana aciklayabilirmi
aykudgöksun 04.06.2007, 21:44 baskın hoca gerçekten diğerlerinin aksine meclise girmeyi hakeden(ki protestodur yaptığı) ender insanlardan..meclise girip güzel işler yapacağına inanıyorum..
devrim69 04.06.2007, 21:53 Baskın hocayı televizyonlardaki açık oturum programlarından ve yazmış olduğu kalkık horoz kitabından tanıyorum.Görüşlerini çok beğeniyorum.Ülke gerçeklerini objektif bir şekilde değerlendiriyor.Umarım meclise girer.Mecliste daha çok aydın insana ihtiyacımız var.
promethe 05.06.2007, 00:42 Taleplere bakalım:
"Laik, Hanefi, Sünni, Müslüman ve Türk olarak sıralanan bu kimliklerin dışında kalanlarında talepleri olduğunu aktaran Oran, ortak talepleri açıkladı:
* Adalet
* Toplumsal barış
* Demokrasi."
Güzel,tüm herkesin özlem duyduğu şeyler.
Ama sol olarak ortaya çıkan ve bu iddiayla oy isteyenlerin bağımsızlıkçı ve antiemperyalist bir program ortaya koymaları gerekmez mi?Sol olabilmenin ön koşulu bunlar değil midir?
Bağımsız olmayan bir ülkede, ne demokrasiden,ne toplumsal barıştan,ne de insanca yaşamak için gelirden söz edilemeyeceğini bilmezler mi?
gencsosyalist 05.06.2007, 09:22 baskın hocanın arkasındayız...
aykudgöksun 05.06.2007, 11:07 Taleplere bakalım:
"Laik, Hanefi, Sünni, Müslüman ve Türk olarak sıralanan bu kimliklerin dışında kalanlarında talepleri olduğunu aktaran Oran, ortak talepleri açıkladı:
* Adalet
* Toplumsal barış
* Demokrasi."
Güzel,tüm herkesin özlem duyduğu şeyler.
Ama sol olarak ortaya çıkan ve bu iddiayla oy isteyenlerin bağımsızlıkçı ve antiemperyalist bir program ortaya koymaları gerekmez mi?Sol olabilmenin ön koşulu bunlar değil midir?
Bağımsız olmayan bir ülkede, ne demokrasiden,ne toplumsal barıştan,ne de insanca yaşamak için gelirden söz edilemeyeceğini bilmezler mi?
biz daha kendi ülkemizdeki kültürleri,dinleri,dilleri kabul etmeden nasıl bağımsızlık için uğraşacağız ben de onu anlamıyorum..bu topraklarda insanlar ne zaman birbirlerini kabul edip hoşgörülü davranmaya başlar o zaman bağımsızlık için savaşabilriz...tek yürek olabiliriz..ancak hala baskın hocanın dediği gibi lahasümüt egemenliğini devam ettirip diğer insanları dışlamakla bağımsızlık için savaşılamaz.savaşılsa bile bir yararı olmaz..
cornflakegirl 05.06.2007, 11:24 kendisini hukuk kurallarıyla bağlı hissetmeyen devlete, insanlar arasında hukuk önünde eşitlik ilkesini bile çiğneyen, insan hak ve hürriyetlerini sadece kendi imgesindeki "ideal yurttaş" tanımına etnik ve dini olarak uyan insanlara sunan düzene,topraklarımızda yaşayan insanları etnik, dini veya kültürel aidiyetleri yüzünden bizzatihi düşman; ayrıca düşünceleri yüzünden vatan haini ilan edilen zihniyete muhalefet ve bunca aday arasında ışıl ışıl ışıldayan adamdır.umarım uyuyan bir seçmen kitlesini uyandırmayı başarır.
ilkay123 08.06.2007, 16:13 bu secim bölgesinde desteklenebilecek bir aday.Ancak dtp nin diger bagimsiz adayinda bu bölgeden aday gösterilmesi Baskin Hocanin secilmesini zora sokabilir.DTP önce destekleme karari almasina ragmen sonra bundan cark etmesi düsündürücüdür..bu secim sisteminde bagimsiz adayda olsaniz belirli bir yüzde oy botansiyeli olmasi gerekir,bu potansiyel yakalanmaz ise oylar yine bosa gidecege benziyor...saygilar...
cnnturk'deki ufuk uras ile katıldığı programı izledim. Baskın Hocayı eskidende severdim ama bu sefer keşke ikinci bölgede otursaydım oyumu ona atsaydım dedim.. Bende birinci bölgeden Ufuk Uras'a oyumu vereceğim..
Ya birde arkadaşlar bu la-ha-sü-mü-t mevzununu bize uyarlamaya çalıştım ama beceremedim.. Fikri olan varmı.. :) la ilahe ehil allah gibi birşey çıktı benim denemelerimde. :) ( tövbe tövbe )
Birinci bölgede Ufuk Uras..
İkinci bölgede Baskın Oran..
Bu ülkede nasıl bir laiklik baskısı var anlamadım? Sanırım burada bir yanlışlık var. Diger sıfatlar etnisite veya dinsel kimliğe atıfta bulunuyor ancak Baskın Oran laikligi tam olarak nasıl yorumluyor bilmiyorum. Musluman kadınlar nasıl eziliyor bu toplumda acaba? Hocanın bu acıklamaları bır çelişkiler yumagı..Kendisi neyi temsil ediyor acaba? Sanırım Tayyip Erdogan'dan teklif alamadıgı icin bagımsız aday oluyor. Diger türlü, soylemleri AKP söylemleri ile son derece örtüşüyor ve her biri bir daldan. Son derece eklektik yaklaşımlar. Bir kere Hanefi tanımını yaptıgında Müslüman ve Sünni tanımlarını yapmaya gerek var mı? Kesinlikle yok. Yani kısaca Laik Hanefi Türk diyor. Türkiyedeki her Türk ve Hanefi Laiktir anlamı çıkıyor buradan. Bu kesinlikle yanlış ve neredeyse tam tersi bir durum söz konusu. Bu ülkede laikliğe karşı olanların büyük bir kısmı Hanefi/Türklerdir. Yani bir Profesör bu kadar mantık yanlışını nasıl bu kadar kısa bir yazıda yapabiliyor anlamak mümkün değil. Kendisi bir de siyaset veya toplum bilimci sanırım.
Bu ülkede nasıl bir laiklik baskısı var anlamadım? Sanırım burada bir yanlışlık var. Diger sıfatlar etnisite veya dinsel kimliğe atıfta bulunuyor ancak Baskın Oran laikligi tam olarak nasıl yorumluyor bilmiyorum. Musluman kadınlar nasıl eziliyor bu toplumda acaba? Hocanın bu acıklamaları bır çelişkiler yumagı..Kendisi neyi temsil ediyor acaba? Sanırım Tayyip Erdogan'dan teklif alamadıgı icin bagımsız aday oluyor. Diger türlü, soylemleri AKP söylemleri ile son derece örtüşüyor ve her biri bir daldan. Son derece eklektik yaklaşımlar. Bir kere Hanefi tanımını yaptıgında Müslüman ve Sünni tanımlarını yapmaya gerek var mı? Kesinlikle yok. Yani kısaca Laik Hanefi Türk diyor. Türkiyedeki her Türk ve Hanefi Laiktir anlamı çıkıyor buradan. Bu kesinlikle yanlış ve neredeyse tam tersi bir durum söz konusu. Bu ülkede laikliğe karşı olanların büyük bir kısmı Hanefi/Türklerdir. Yani bir Profesör bu kadar mantık yanlışını nasıl bu kadar kısa bir yazıda yapabiliyor anlamak mümkün değil. Kendisi bir de siyaset veya toplum bilimci sanırım.
O sizin mantıksızlığınız. Sayın Baskın ORAN gayet net bir tanımda bulundu. Siz anlayamayacak kadar demokrasi karşıtı olduğunuz için anlayamadınız. Laik Hanefi Sünni Müslüman Türk unsurlarının TAMAMIna sahip olmayan vatandaşların devlet tarafından 2. sınıf insan olarak belirlendiğini anlatmaya çalışıyor. Tabi bazı anlama kabiliyeti gelişmemiş olanlar bunu anlamaya bilirler. Sünnilik= Hanefilik değildir sünniliğin içinde şafi, hanbeli, hanefi, maliki meshepleri bulunmaktadır. Müslümanlık= sünnilik değildir müslümanlığın içinde caferilik, islamilik,sünnilik,... vb. meshepler vardır. Türkiyede sadece türkler yoktur ve Her türk müslüman değildir hristiyan, ateist veya başka inançlardan türklerde vardır. Zamanım olmadığı için her kelimesinin açılını veremeyeceğim. Ön yargılarınızı devirip beyninizle yaklaşımda bulunuranız anlaya bilirsiniz.
Teşekkürler
KızıLSakaL 14.06.2007, 18:48 umarım meclisee girer..
|
|