Merheba Canlar,
Bu seçimlerin genel olarak cumhuriyetin altını oymaya çalışan gericilerle, cumhuriteyete ve laik Türkiye'ye sahip çıkan iki kitle arasında geçeceğini düşündüğüm için 22 Temmuz seçimlerinin çok büyük bir manevi anlam taşıdığına inanıyorum. Son yerel ve genel seçimlerde medya'dan takip edildiği kadarıyla çöplerden çoğunluğu sol partiler olmak üzere akp dışındaki partilerin işaretlenmiş olduğu oy pusulalarının çıktığını görmüş, akp'li sandık görevlilerinin büyük yolsuzluklar gerçekleştirdiğine şahit olmuştuk.
Bu bağlamda kendi bireysel çabam olarak, geçen hafta bağlı bulunduğum ilin merkez ilçe seçim kuruluna seçimlerde sandık görevlisi olmak için başvurmuşdum. Başvurumun kabul edildiği, görev alacağım okul ve sandık no'su hakkında bilgiler verildi. Sanırım sandıklarda siyasi parti temsilcileride olacakmış. Fakat parti temsilcilerinin görevi, bizim resmi sandık görevlileri olarak işlevlerimiz neler bilemiyorum. Daha önce oy dahi kullanmadığım için, şu an napacağım hakkında hiç bir bilgiye sahip değilim. Bu konu hakkında bilgi, tecrübesi veya önerileri olan canlar varsa paylaşırlarsa sevinirim.
sandık başkanları ne yapacaklarına dair seçimlere az bir süre yani bir kaç gün kala iki saat kadar bir seminer veriliyor neler yapılacaksa anlatılıyor.sandık başkanı sandıkta kaç kişi görev almışsa görev dağılımı yaparsınız herkes yapacağı işi bilir ve elinizdeki verilen kitapcığı ilk sayfasında başlarsanız madde madde okur ve yemin yapıldıktan sonra oy verme işlemini yapmaya başlarsınız oylama işlemi bittikten sonra gözlemciler huzurunda sandıklar açılır oy sayma işlemi başlatılır bu arada çok karışan olur görevli olmayan kişileri dışarı çıkartma hakkınız var ben görevli olduğum sandıktan adamın tipine bakar zarfı ona göre verirdim mesala baktım adam cember sakkalı murakepli elimle zarfı tutar veririm onun nereye oy atacağını bildiğim için sayımda bu zarfa işaret konmuş bu iptal hiç açmıyorum gibi bunlar işin püf noktaları bu yapılanı haksızlık yapılıyor diye düşünmeyin ölen kişilerin yerine bile onlar oy kulanmaya kalkıyorlar karşı çıkınca kafa tutuyorlar tehdit ediyorlar bence bunlar bile az dikatli olmak lazım saygılar başarılar
Şair verdiğiniz bilgiler için çok teşekürler. Bir seminer olacağını biliyorum ama sandık başkanlarının katılma zorunluluğu olduğu söylendi. Benimde bize söyledikleri tarihte üniversite de final sınavım olduğu için katılma ihtimalim çok düşük. Eğer sandık başkanı olarak çıkmazsam katılma zorunluluğum olmadığı için dediğiniz gibi verilen kitapçıktaki bilgilerden yararlanmaya çalışabilirim.
Ayrıca sizden öğrenmek istediğim bazı noktalar var; Parti görevlilelerinin biz seçim kurulundan görevli sandık görevlileri üzerinde herhangi bir yaptırımları var mı? Okuma yazma bilmediği iddia edilen veya engelli seçmenlerin oylarını kullanırken bir yakınını refakatçi olarak kabul edebiliyor muyuz? Yoksa bir sandık görevlisi mi yardımcı olmalı?
canlar merhba seçimlerden seminerlere katılamasanız kitapcıkta herşey var tanıdık biri varsa onunla temasa geçin seminerde neler konuşulmuş sorun partilier gözlemcidirler sadece bakarlar oy verecek kişilere kesinlikle refakat edemezler tek başına gelen özürlü varsa siz yanınızda görev verdiğiniz birini görevlendire bilirsiniz sizde yardımcı olabilirsiniz parti gözlemcileri sandığa yaklaşamazlar hatta onun da belli mesafesi vardı fakat hatırlamıyorum 5.mi.10n metre yaklaşamazlar diye yönetmeliğ var. o gün sen kralsın her şey sandık başkanında sorulur. tek yetkili sensin diğerleri yardımcı gözlemcidirler.başarılar.
ilkay123
08.06.2007, 16:24
Merheba Canlar,
Bu seçimlerin genel olarak cumhuriyetin altını oymaya çalışan gericilerle, cumhuriteyete ve laik Türkiye'ye sahip çıkan iki kitle arasında geçeceğini düşündüğüm için 22 Temmuz seçimlerinin çok büyük bir manevi anlam taşıdığına inanıyorum. Son yerel ve genel seçimlerde medya'dan takip edildiği kadarıyla çöplerden çoğunluğu sol partiler olmak üzere akp dışındaki partilerin işaretlenmiş olduğu oy pusulalarının çıktığını görmüş, akp'li sandık görevlilerinin büyük yolsuzluklar gerçekleştirdiğine şahit olmuştuk.
Bu bağlamda kendi bireysel çabam olarak, geçen hafta bağlı bulunduğum ilin merkez ilçe seçim kuruluna seçimlerde sandık görevlisi olmak için başvurmuşdum. Başvurumun kabul edildiği, görev alacağım okul ve sandık no'su hakkında bilgiler verildi. Sanırım sandıklarda siyasi parti temsilcileride olacakmış. Fakat parti temsilcilerinin görevi, bizim resmi sandık görevlileri olarak işlevlerimiz neler bilemiyorum. Daha önce oy dahi kullanmadığım için, şu an napacağım hakkında hiç bir bilgiye sahip değilim. Bu konu hakkında bilgi, tecrübesi veya önerileri olan canlar varsa paylaşırlarsa sevinirim.
bu duyarliliginizdan dolayi sizleri kutluyorum...tüm canlari kendilerini bu dogrultuda göreve cagirmakta gereklidir..AKP önceki secimlerde her sandikta kendi görüsündeki insanlari görevllendirdi..neden bizler bu konularda duyarli olamiyoruz..saygilar..
bu duyarliliginizdan dolayi sizleri kutluyorum...tüm canlari kendilerini bu dogrultuda göreve cagirmakta gereklidir..AKP önceki secimlerde her sandikta kendi görüsündeki insanlari görevllendirdi..neden bizler bu konularda duyarli olamiyoruz..saygilar..
Teşekürler ilkay,
Aslında bu duyarlılığı toplumsal olarak paylaşabilirsek daha çok bir anlamı olabileceğini düşünüyorum. Tüm can'ları öncelikleri seçimlerde oy kullanmaya çağırıyorum. Kullanılmayacak her oy'un gerici zihniyetlere destek olarak döndüğü bilincinde olmamız gerekiyor. Ve kullandıkları oylarında sağlık bir şekilde sayılıp, sayılmadığının kontrol edilmesi için sorumluluk almalarını diliyorum. İdeallerimizi sadece söylemlerimizle değil, hür, demokrat ve laiklik açısındaki beklentilerimizi uygulamaya dökebilmek için her kişisel çaba, aydınlık değerlerimize sahip çıkılabilmesi için toplumsal bir uyanışın mihenk taşları olabilecektir.