Orijinalini görmek için tıklayınız : Çağ dışı oylama sistemi
Alevimen 06.06.2007, 09:15 Evet.. oy pusularını merak ediyorum, büyük şehirler'de en az bir metre belkide iki metre çarşaf gibi olucağı kesin.
Yıl 2007 Türkiye'de oy pusulaları 2 Metre :) Acaba güvenlik yeterli midir oda başka soru .. Her gelişmiş ülke gibi makina kursalar herşey daha kolay olur. Oy pusulaların'da yolsuzluk ve hatalı oyların durumu nasıl acep.
Matematikçiler'den biri hesaplasın, 2 Metrelik oy pusulasın'da kaç dakkada bir oy verilir ve sayım ne kadar üzün sürer, cidden matematiksel sonucu merak ediyorum..
evet bugünkü gazetenin birindede yazmış,Diyarbakıda oy pusulası tam 2,5 metre ile rekor kırmış,
Yeni sistemde bağımsızların da adı birleşik oy pusulasında yeralacağı için oy pusulaları uzadı. 39 bağımsız ismin aday olmasıyla bir rekora imza atan Diyarbakır, oy pusulasında da rekor kıracak. Diyarbakır’daki yeni tip oy pusulasının uzunluğu tam 2 metre 45 santim olacak. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Mersin’deki oy pusulalarının uzunluğu 1.5 metreyi geçecek. Bağımsız adaylar, eski sistemdeki gibi oy pusulalarının dışında tutulsaydı, 15 partinin yer alacağı oy pusulalarının uzunluğu 60 santim olacaktı.
İSTANBUL’UN 1.80 METRE 3 seçim bölgesinden oluşan İstanbul’da her seçim çevresinden yaklaşık 30 bağımsız aday başvuruda bulundu. Pusulaların boyu bu nedenle 1 metre 80 santimi bulacak.
bence çağdışı bir sistem herkesin tc kimlik kodu var nasıl olsa her kimlik numarası ile bilgisayar ortamında çok rahat bir sistem oluşturulabilir, hemmasrafta daha düşükolur tahminimce..
eldorado 06.06.2007, 12:22 evet bugünkü gazetenin birindede yazmış,Diyarbakıda oy pusulası tam 2,5 metre ile rekor kırmış,
bence çağdışı bir sistem herkesin tc kimlik kodu var nasıl olsa her kimlik numarası ile bilgisayar ortamında çok rahat bir sistem oluşturulabilir, hemmasrafta daha düşükolur tahminimce..
oy pusulaları sandıklardan çalınıyorki bilgisayar ortamında neler olmaz...
anadolu75 06.06.2007, 13:54 ilkel kafalilar ne olucak.turbani,carsafi siyasetede karistirdilar.of allahim kurtulamicakmiyiz su turban,carsaf,iran,akpden.
Evet.. oy pusularını merak ediyorum, büyük şehirler'de en az bir metre belkide iki metre çarşaf gibi olucağı kesin.
Yıl 2007 Türkiye'de oy pusulaları 2 Metre :) Acaba güvenlik yeterli midir oda başka soru .. Her gelişmiş ülke gibi makina kursalar herşey daha kolay olur. Oy pusulaların'da yolsuzluk ve hatalı oyların durumu nasıl acep.
Matematikçiler'den biri hesaplasın, 2 Metrelik oy pusulasın'da kaç dakkada bir oy verilir ve sayım ne kadar üzün sürer, cidden matematiksel sonucu merak ediyorum..
Bence de seçimlerde makinelerın kullanılması daha iyi olur. Uzun vadede seçimlerin yapılmasını daha ucuza bile gelmesini sağlayabilir.
Fakat sorun şu ki, oy vereceği kişiye demga basmayı bile zor becerebilen onlarca milyonlarca insan var Türkiye'de. Bu kişiler, makinayı nasıl kullanılabilecek.
Bence daha acil sorun seçim sisteminde. Türkiye'deki seçim sistemi ne temsilde adaleti sağlıyor ne de istikrarı. Dar bölgeli çoğunlukçu bir sistem bence daha mantıklı.
Ayrıca, milletvekili sayısında da küçük şehirlerin lehine adaletsizlik var.Güneydoğuda sırf garnizon kurmak için il yapılmış yerler var. Batıda 100 000 oy olan milletvekili alamazken, bazı yerlerde 10 000 oy olan milletvekili seçilebiliyor. Bu 2 sorunun çözülmesi bile büyük gelişme olacaktır.
Merhaba Canlar,
Tam olarak hangi sistemin daha iyi olacağını bilemiyorum.
Ama bu çarşaf sistemi kesinlikle yanlış.
Umarım ileride daha olumlu sonuçlar çıkabilecek bir oylama metodu bulurlar.
Daha kolay olmasıda önemli...
Vapurmania 07.06.2007, 17:29 Doğuda pek ok kez hadep oyları öplerde bulundu aynı şekilde büyük şehirlerde de bu tarz hileler yapıldığına eminim. Oldukça zor bir seim olacak o pusulalar zarfa nasıl sığacak merak ediyorum.
Böyle ülkenin böyle seçim kağıdı olur...
Bence de seçimlerde makinelerın kullanılması daha iyi olur. Uzun vadede seçimlerin yapılmasını daha ucuza bile gelmesini sağlayabilir.
Fakat sorun şu ki, oy vereceği kişiye demga basmayı bile zor becerebilen onlarca milyonlarca insan var Türkiye'de. Bu kişiler, makinayı nasıl kullanılabilecek.
Bence daha acil sorun seçim sisteminde. Türkiye'deki seçim sistemi ne temsilde adaleti sağlıyor ne de istikrarı. Dar bölgeli çoğunlukçu bir sistem bence daha mantıklı.
Ayrıca, milletvekili sayısında da küçük şehirlerin lehine adaletsizlik var.Güneydoğuda sırf garnizon kurmak için il yapılmış yerler var. Batıda 100 000 oy olan milletvekili alamazken, bazı yerlerde 10 000 oy olan milletvekili seçilebiliyor. Bu 2 sorunun çözülmesi bile büyük gelişme olacaktır.
Vakti zamanında bir yerlerde okumuştum. Seçim sisteminde büyük şehirler aleyhine yaratılan milletvekili başına düşen oy sayısının yüksek olması durumu, sol partilerin mecliste temsil gücünü düşürmek maksadıyla ortaya çıkarılmış. Malum taşrada sağ daha güçlüdür. Sol ise büyükşehirlerde..
Neler dönderiyorlar memlekette yaw :sad: :sad:
Serhatlı 07.06.2007, 19:32 Böyle ülkenin böyle seçim kağıdı olur...
katılıyorum
deveye sormuşlar boynun niye eğri diye o da demiş nerem düzgün ki
Anatolianman 07.06.2007, 19:55 e-devlete geçmek böyle bir şey olsa gerek....
anadolu75 07.06.2007, 20:04 bu memlekette ne zaman cagdas bir oylama sistemi olduki. hep cagidisi oylama sistemleri.
ÖzgürEfe 07.06.2007, 20:16 Sizlerin önerisi nedir arkadaşlar. Bu kadar sert eleştiri yaptığınıza göre elbet vardır çözüm önerileriniz... Ayrıca sandık başına gitmeden yapılan genel seçim gösterin.
Arkadaşlar yapmayın, tamam sistem doğru değil, senin benim seçimimiz de değil ama ülkemizin gerçekleri var bunu da gözardı etmeyelim.
Alevimen 07.06.2007, 20:20 Sizlerin önerisi nedir arkadaşlar. Bu kadar sert eleştiri yaptığınıza göre elbet vardır çözüm önerileriniz... Ayrıca sandık başına gitmeden yapılan genel seçim gösterin.
Arkadaşlar yapmayın, tamam sistem doğru değil, senin benim seçimimiz de değil ama ülkemizin gerçekleri var bunu da gözardı etmeyelim.
Mesela elektronik sisteme geçilsin diye öneriler yaptık. :gosterge Yani boş yere acımasızca eleştirmiyoruz, argümanlarla birşeyler anlatmaya çalışıyoruz..
Vakti zamanında bir yerlerde okumuştum. Seçim sisteminde büyük şehirler aleyhine yaratılan milletvekili başına düşen oy sayısının yüksek olması durumu, sol partilerin mecliste temsil gücünü düşürmek maksadıyla ortaya çıkarılmış. Malum taşrada sağ daha güçlüdür. Sol ise büyükşehirlerde..
Neler dönderiyorlar memlekette yaw :sad: :sad:
Askeri amaçlarla il yapılan yerlerde var. Örneğin Şırnak. Sırf Garnizon kurulması için il yapılmış. Malum bir yerde garnizon kurmak için, o yerin şehir olması gerek.
Ayrıca, seçim sistemi de sol partilerin aleyhine düzenlenmiş esasında. Amaç bu muydu bilmiyorum ama öyle işliyor. Örneğin, tek bölgeli çoğunlukçu bir sistem olsa, büyük şehirlerde sağ partiler büyük ihtimalle çok daha az milletvekili çıkarırlar.
Mesela elektronik sisteme geçilsin diye öneriler yaptık. :gosterge Yani boş yere acımasızca eleştirmiyoruz, argümanlarla birşeyler anlatmaya çalışıyoruz..
Benim bildiğim elektronik sistem ABD'de bazı eyaletlerde uygulanıyor. Fakat çıkan sonuçlar tartışmalı. Makinenin cumhuriyetçi adayları kayırdığı olduğundan daha yüksek oy aldığı iddia ediliyor sanırsam.
oy pusulasinin uzunlugu türkiye secim sisteminin yüzsüzlügüdür. bizler silahlar altinda oy kullanmisiz oy pusulasinin uzun olmasi ne ki?? (ohal'da yasamayanlar bilmezler)
hayir, bence hicte önemli bir problem degil türkiye gibi uygar bir ülkeye!
Comrat86 08.06.2007, 00:11 ne kadar sacma oldu bu adamlar millet oy kullanmasındiye herseyi yaparlar
|
|