cihan24xx
30.12.2005, 14:43
Selam dostlar,siz kendiniz ne olarak görüyorsunuz???
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Kimliginiz nedir??? cihan24xx 30.12.2005, 14:43 Selam dostlar,siz kendiniz ne olarak görüyorsunuz??? mercan 30.12.2005, 14:45 nemi .....tabiki Atatürkün kurduğu Türkiye cumhuriyetinin bi vatandaşı yani Türk cihan24xx 30.12.2005, 14:47 ozaman ankete katil ve türküm yaz ... cihan24xx 30.12.2005, 14:48 sivasin neresindensin sen .... Ceyhun 30.12.2005, 14:49 Tek seçenek olması doğru değil. Ben hem sosyalistim, hem Aleviyim mesela. Ama madem açmışsın katılayım. "Sosyalistim"i işaretliyorum. mercan 30.12.2005, 14:50 Hııı yorum yazarken anket henüz çıkmamıştı :) iyide ben hem türküm hem aleviyim ikiside bi bütün benim için nasıl olcak şimdi bu :3D_NG: Oli 30.12.2005, 14:50 Alevilikte bir kimliktir. Ben Aleviyim. isteğe göre Türk, Sünni Türk, Alevi, Alevi Arap, Müslüman, Ateist ... vb. kimliklerde olabilir. Kizilbas 66 30.12.2005, 14:50 Selam dostlar,siz kendiniz ne olarak görüyorsunuz??? Güzel bir istatistik olabilir..O zaman önemine göre siralayalim.. ÖNCE......... 1. iNSANIM 2. ALEViYiM 3. SOLCUYUM 4. TÜRKÜM 5. ALMAN VATANDASIYIM Saygilarimla........... Lamekan 30.12.2005, 14:52 arkadaşlar burada bir tanlışlık var gibi.. Alevilik le kürtlük ve türklük birer seçenek halinde sunulmuş. Bir dinle ırkkı bir kıyaslayamassınız... Burada yanlışlık var bence.... İnsan türk ve alevi olamazmı yad kürk ve alevi.. burada bir ayrımcılık kokuyor ama bakalım altından ne çıkacak... Lamekan 30.12.2005, 14:53 bu anket tek seçenekden oluşuyor kızılbaş abi sıralama yapılamıyor tek seçim.. Ceyhun 30.12.2005, 14:55 Ben şimdi tekrar düşündüm. Etnik köken soran bir anket daha önce açılmıştı ve sonu kötüye gittiği için kapanmıştı. Tabi ki açan arkadaşımızın kötü bir niyeti yok ama anketin biçimine de çok itiraz geldi. Zaten ankete tam olarak tek bir cevap vermek de zor gibi görünüyor. Cihan arkadaşım senin de bütün anketleri kapatıyoruz ama biraz daha dikkatli olursan sevinirim. Kötü bir niyetin olmadığını biliyorum. Anketi kapatayım, konu açık kalsın. Arkadaşlarımız kimliklerinden bahsetsinler. cihan24xx 30.12.2005, 14:57 Hııı yorum yazarken anket henüz çıkmamıştı :) iyide ben hem türküm hem aleviyim ikiside bi bütün benim için nasıl olcak şimdi bu :3D_NG: kendini nasil hissetiyorsun daha cok türk mü daha cok alevi gibi mi... cihan24xx 30.12.2005, 14:59 Ben şimdi tekrar düşündüm. Etnik köken soran bir anket daha önce açılmıştı ve sonu kötüye gittiği için kapanmıştı. Tabi ki açan arkadaşımızın kötü bir niyeti yok ama anketin biçimine de çok itiraz geldi. Zaten ankete tam olarak tek bir cevap vermek de zor gibi görünüyor. Cihan arkadaşım senin de bütün anketleri kapatıyoruz ama biraz daha dikkatli olursan sevinirim. Kötü bir niyetin olmadığını biliyorum. Anketi kapatayım, konu açık kalsın. Arkadaşlarımız kimliklerinden bahsetsinler. desene yine yanlis yapdik...galiba bu form bana göre degil benim tek bilmek istedigim sey burda yasan katilan insalar kendilerini nasil görüyorlar ....nasil hissetiyorlar.. saglik olsun Lamekan 30.12.2005, 15:01 desene yine yanlis yapdik...galiba bu form bana göre degil benim tek bilmek istedigim sey burda yasan katilan insalar kendilerini nasil görüyorlar ....nasil hissetiyorlar.. saglik olsun kendimizi nasıl gördügümüzü bir sıralama yaparak anlata biliriz eger anketi ona göre düzenlensersen.. Ben aleviyim ve türk kökenli bir aleviyim sen ya alevilik ya türklük seçenegini seç dersen olayın rengi değişiyor.... cihan24xx 30.12.2005, 15:04 arkadaşlar burada bir tanlışlık var gibi.. Alevilik le kürtlük ve türklük birer seçenek halinde sunulmuş. Bir dinle ırkkı bir kıyaslayamassınız... Burada yanlışlık var bence.... İnsan türk ve alevi olamazmı yad kürk ve alevi.. burada bir ayrımcılık kokuyor ama bakalım altından ne çıkacak... Haklisin süphe etmekle amac ayrimcilik degildi,amac insanlar kendini nasil hissetiyor onu ögrenmedi,,,örnegin ..bazi insanlar türk yada kürt fark etmes..kendilerini sadece alevi olarark tanimliyorlar...yani alevilik onlari icin hayatinda agirlik yaratandir..o anlamda benim merak ettigim sey burda ki insanlar kendini nasil hissetiyor..neye daha yakin görüyorlar kendilerini.... galiba bu sayfada yeniyiz diye acemi sorular sorduk,ve insanlarin kafalarini karisdirdik saygilarimla zülfikar ni_u 30.12.2005, 15:08 nerde can varsa ben oyum.. nerde ağlayan varsa ben dermanıyım.. nerde düşen varsa koşanıyım nerde yanlız varsa ben yandaşıyım nerde seven varsa ben kalbiyim.. nerde yürek varsa ben acısıyım.. nerde ölen varsa ben toprağıyım... ben herşeyim.. benim için kimlik önemli, değil .. ama onuda işaretliyorum yinede belki ne olduğumu merak edenler olur... rockçı turna 30.12.2005, 15:12 Ben şimdi tekrar düşündüm. Etnik köken soran bir anket daha önce açılmıştı ve sonu kötüye gittiği için kapanmıştı. Tabi ki açan arkadaşımızın kötü bir niyeti yok ama anketin biçimine de çok itiraz geldi. Zaten ankete tam olarak tek bir cevap vermek de zor gibi görünüyor. Cihan arkadaşım senin de bütün anketleri kapatıyoruz ama biraz daha dikkatli olursan sevinirim. Kötü bir niyetin olmadığını biliyorum. Anketi kapatayım, konu açık kalsın. Arkadaşlarımız kimliklerinden bahsetsinler. bence anketin şıklarını göz önüne alırsak ccgunal in önerisi en mantıklısı.kendisini tek kimlikle acıklamayan insanlarda var çünkü. cihan24xx 30.12.2005, 15:14 diyarbakirin neresindensin sen Ceyhun 30.12.2005, 15:15 desene yine yanlis yapdik...galiba bu form bana göre degil benim tek bilmek istedigim sey burda yasan katilan insalar kendilerini nasil görüyorlar ....nasil hissetiyorlar.. saglik olsun Zamanla alışırsınız. Yanlışlıklar yapıyorsunuz, biz de bunları düzenliyoruz. Yeni olduğunuz için gayet normal. Konuyu kapatmadım ki tartışma devam edebilsin. Sadece anketi kapattım. İyi forumlar. Ceyhun 30.12.2005, 15:20 Güzel bir istatistik olabilir..O zaman önemine göre siralayalim.. ÖNCE......... 1. iNSANIM 2. ALEViYiM 3. SOLCUYUM 4. TÜRKÜM 5. ALMAN VATANDASIYIM Saygilarimla........... Bu şekilde gidebiliriz. Hem yanlış anlaşılma olmaz. Hem de Cihan arkadaşımızın merakı giderilmiş olur. Ben de bu şekilde bir sıralama yapayım. 1. INSANIM 2. SOLCUYUM 3. ALEVIYIM 4. TURK VATANDAŞIYIM 5. TURKUM Kizilbas 66 30.12.2005, 15:20 bu anket tek seçenekden oluşuyor kızılbaş abi sıralama yapılamıyor tek seçim.. Evet sevgili Lamekan kardesim ben anketi yanlis yada eksik gördügüm icin tek secenekle olmayacagini belirttim..Insana tek secenek sunmayi dayatmacilik olarak görüyorum..Ben yine de siralamadan yanayim.. saygilarimla....... izmirksk 30.12.2005, 15:29 ok bende katılayım bari. 1-sosyalist 2-alevi birbirinden farklı konular(ırk-mezhep-ideoloji vb..) arasında siz hangisiniz demek mantıklı değildi.çünkü bir insan hepsini taşıyabilir. Yakapınarlı 30.12.2005, 16:00 anket kapatılmış buradan yazalım bari aslında formda olmayanbaşak kimliklerimde var ama yazanarı açıklayayım aleviyim ve sosyalist düşüncedeyim. bülentişcan 30.12.2005, 16:27 İnsan Türk-Anadolulu-Alevi Devrimci demokrat,laik Ankaralı-Çubuklu Galatasarylı İki evlat babası Biraz çelişkili değilmi dostlar,ben şöyle bir ikilem yaşıyorum, Anadolu luk mu önce,Türklükmü?Türk olmasaydım Anadolu alevisi olurmuydum (Kürt alevilerde var,amma anlatımım ayrı) hangisi daha belirleyicidir. DOSTCA KALIN atayselvi 31.12.2005, 17:56 Önce İnsan,Sonra Türk ,Alevi,Sosyalist ve sırasıyla gidiyor Serkan_Devrim 31.12.2005, 18:37 bu anket çokta faydalı olmayacağa benziyor. katılımcılarda tek seçeneği seçmek istemiyorlar. ben forumun ana konusundan dolayı aleviliği seçtim. ama ortada üç farklı durum var. birincisi dini inanış, ikincisi etnik köken ve üçüncüsü siyasi ideoloji. bu sınıflamadan sonra belirtebilirim ki dini inanç olarak aleviyim. siyasi ideoloji olarak sosyalistim. etnik köken olarak ise Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan arap kökenli bir Türk vatandaşıyım. sanırım böyle belirtmek daha aydınlatıcı olur. Bir Zeynep 01.01.2006, 19:02 INSANIM Türk kiziyim Aleviyim Ayirimciya hayir denenlerdenim eren89 01.01.2006, 19:05 Güzel bir istatistik olabilir..O zaman önemine göre siralayalim.. ÖNCE......... 1. iNSANIM 2. ALEViYiM 3. SOLCUYUM 4. TÜRKÜM Saygilarimla........... katılıyorum Canan 01.01.2006, 19:18 ben vallah yanlizca aleviyim........ ne politic dusunce nede irk veya vatan benim dini dusuncelerimin onune gece bilir... Adam 01.01.2006, 21:26 Kimlikten kastınız nedir? yaşamsal kimlik ise kastın hayvanım>memeliyim>insanım cinsel kimlik ise kastın > erkeğim Yaşadığımız devletin bize verdiği kimlik(vatandaşlık) ise kastın> TC Vatandaşıyım yani mevcut anayasamıza göre Türküm(ama bunu kabul etmiyorum anayasanın bir maddesinde yazan TC'ne vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türk'tür. Bu bence yalnış bir şey, çünkü Türk bir etnik grubu temsil eder ve farklı etnik gruptan TC vatandaşı olsa dahi kendini Türk görmeyebilir) Etnik kimlik ise kastın > Türküm Dini kimlik ise kastın > Aleviyim Siyasal kimlik ise kastın > Sosyal demokratım Felsefi kimlik ise kastın > Akılcıyım ... diye gider fakat kendini ne olarak görüyosun dersen bütün diğer kimliklerimden sıyrılırım ve doğdumda(ırkı kastetmiyorum) bu dünyaya gözlerimi açtığımda nijerya da doğan dakarai gibi, yunanistan da doğan yason gibi, amerika da doğan kacee gibi, israil de doğan moselle gibi,çin de doğan liang gibi,japonya da doğan haruko gibi,ırakda doğan hêjar gibi, mısır da doğan ömer gibi, suriyede doğan ali gibi bir insan evladıyım. çiğerparem 01.01.2006, 22:44 Alevİlİk İnsanliĞin Ve YaŞamin En GÜzel YÖnlerİnİ Ele AlmiŞ Bİr YaŞam BİÇİmİ OlduĞu İÇİn Alevİyİm onurtt 02.01.2006, 01:12 Din, mezhep,etnik köken diye bir konu başlığı açıp aralarındaki farkları iyice açıklamak gerekli.... Oli 02.01.2006, 15:03 Din, mezhep,etnik köken diye bir konu başlığı açıp aralarındaki farkları iyice açıklamak gerekli.... sen açıkla dostum... buranın neyi var? kimlik kişiden kişiye farklıdır. kimi etniği ön plana alır kimi dini vs. vs. eminim herkes farkın farkında. sen dersen dinden kimlik olmaz, ya da etnikten kimlik olmaz tartışalım. tunc2 02.01.2006, 19:12 Alevİlİk İnsanliĞin Ve YaŞamin En GÜzel YÖnlerİnİ Ele AlmiŞ Bİr YaŞam BİÇİmİ OlduĞu İÇİn Alevİyİm kardes cok dogru yazmıssın sana katılıyorum Hüseyin69 02.01.2006, 20:22 nemi .....tabiki Atatürkün kurduğu Türkiye cumhuriyetinin bi vatandaşı yani Türk bunu sadece atatürke mal etmen biraz yanlis mercan hic kimse hic bir zaman agir ve zahmetli ise yanliz girismez yardimcilarida vardir bugün recep tayip basbakansa kendi bilek gücüyle olmamistir onurtt 02.01.2006, 21:05 sen açıkla dostum... buranın neyi var? kimlik kişiden kişiye farklıdır. kimi etniği ön plana alır kimi dini vs. vs. eminim herkes farkın farkında. sen dersen dinden kimlik olmaz, ya da etnikten kimlik olmaz tartışalım. İnsanın birden fazla kimliği olabilir, dini, milliyeti, mezhebi gibi değil mi ama bu ankette öyle bir seçenek yok yani milliyet ve mezhep birbirlerinin alternatifi gibi verilmiş, birini seçmek durumundasın... Oli 02.01.2006, 21:19 İnsanın birden fazla kimliği olabilir, dini, milliyeti, mezhebi gibi değil mi ama bu ankette öyle bir seçenek yok yani milliyet ve mezhep birbirlerinin alternatifi gibi verilmiş, birini seçmek durumundasın... evet dediğin ortak kanaat zaten. üst cevaplara bakarsan. Oli 02.01.2006, 21:21 bunu sadece atatürke mal etmen biraz yanlis mercan hic kimse hic bir zaman agir ve zahmetli ise yanliz girismez yardimcilarida vardir bugün recep tayip basbakansa kendi bilek gücüyle olmamistir dediğinde haklısın. ismetsiz atatürk ya da atatürksüz ismet ne olurdu bilinmez. (diğerleri içinde geçerli) hatta atatürk ün diktatör olup olmadığı konusundada fikir ayrılıkları olabilir. Dikatatör olmadığını savunacaklar dahi halka rağmen halk için (jakoben) devrim olduğunu kabul edeceklerdir. konu müsait değil başka bi konu açıp tartışabiliriz. Bir Zeynep 02.01.2006, 22:24 Alevİlİk İnsanliĞin Ve YaŞamin En GÜzel YÖnlerİnİ Ele AlmiŞ Bİr YaŞam BİÇİmİ OlduĞu İÇİn Alevİyİm Helal can sana, cok güzel söylemisin, sana katiliyorum. mercan 02.01.2006, 22:29 bunu sadece atatürke mal etmen biraz yanlis mercan hic kimse hic bir zaman agir ve zahmetli ise yanliz girismez yardimcilarida vardir bugün recep tayip basbakansa kendi bilek gücüyle olmamistir tabiki sadece ona mal edemem ama şu bi gerçek Atatürk olmasaydı onunla birlikde maal edeceğimiz başkalarıda olmazdı!!!!!!!! yani Atatürk ilk adımı atmsaydı başkalarıda olmazdı.... adı üstünde kararlı cesur ulu önder Atatürk Oli 02.01.2006, 22:40 tabiki sadece ona mal edemem ama şu bi gerçek Atatürk olmasaydı onunla birlikde maal edeceğimiz başkalarıda olmazdı!!!!!!!! yani Atatürk ilk adımı atmsaydı başkalarıda olmazdı.... adı üstünde kararlı cesur ulu önder Atatürk enver paşa da kararlıydı cesurdu hemde atatürkten daha kariyerliydi. kararlıydı cesurdu ve 90 000 mi 75 000 mi ne askeri dondurdu. Tarih ufak nüanslarla enver paşanın yanında da olabilirdi. şu anda başka bir ülke ismi ile başka bir yönetimle olabilirdik. Bence çok abartıyoruz... hemde cumhuriyet yönetiminin atatürk ölünceye kadar hatta biraz daha tek parti ile yönetildiğini biliyoruz. sadece iyi yönlerini değil yanlışlarını da görmek lazım bence. mercan 02.01.2006, 22:48 . Bence çok abartıyoruz... hemde cumhuriyet yönetiminin atatürk ölünceye kadar hatta biraz daha tek parti ile yönetildiğini biliyoruz. sadece iyi yönlerini değil yanlışlarını da görmek lazım bence. valla oli arkadaşım kim ne düşünür ne eder bilemicem ama benim düşüncem Atatürk bir ulusun başına gelebilecek en büyük önder ve kurtarıcıdır biz onun değerini bilemedik o başka tabi !!!!!! dediklerime abartı diyebilirsiniz !!!!!ama benim gözümde Atatürk abartılmayıda hak ediyo... valla nedesem az ona :3D_NG: Anlıyacağınız bende büyük bi Atatürk aşkı var :)) xMIZGIN77x 02.01.2006, 22:58 Ben kendimi bir KÜRT olarak görüyorum. Alevilik benim icin ikinci siradadir. Bizim anlimizda SARI,KIRMIZI,YESIL "KÜRDÜM" yaziyor. KÜRDÜZ ölene kadar!!!!!!!!!!!!!! Oli 02.01.2006, 23:12 Bizim anlimizda SARI,KIRMIZI,YESIL "KÜRDÜM" yaziyor. KÜRDÜZ ölene kadar!!!!!!!!!!!!!! tercih senin ancak keşke slogan atmasaydın. sen böyle dersin başkası gelir ya sev ya terk et der ortam gerilir. ne gereği var. zaten herkes ölene kadar kendi etniğinde yaşar. xMIZGIN77x 02.01.2006, 23:20 tercih senin ancak keşke slogan atmasaydın. sen böyle dersin başkası gelir ya sev ya terk et der ortam gerilir. ne gereği var. zaten herkes ölene kadar kendi etniğinde yaşar. Ben slogan attigimi zannetmiyorum. Bir kac arkadas gururla türk olduklarini söylemisler, bende gururla bir kürt oldugumu söylüyorum. Ve herkesinde ölene kadar etniginde yasadigini düsünmüyorum. Burda, bu sayfada aramizda kürt olupta kürtlügünü inkar eden bircok arkadasimiz var!!! Ölene kadar kendi etnigimizde yasadigimiz ülke Türkiye Cumhuriyetimi??? ISIK 03.01.2006, 01:15 Merhaba arkadaslar, Ben Isik memleketim Sivas ve aleviyim. Aleviyim ve alevi olduguma gurur duyuyorum. Bizim kulturumuz, dusuncelerimiz, insanligimiz hepsi cok cok guzel. Herkezin gelmisine, gecmisine, dinine, kulturune ayrica cok cok saygi gosteriyorum. Ama sunu soylemek istiyorum, artik "Aleviler muslumanmi?" sorusundan gercekten cok SIKILMAYA basladim. Benim Alevi oldugumu ogrenen sunni kardesler hep bu soruyu soruyorlar....? Isik xMIZGIN77x 03.01.2006, 02:00 Ama sunu soylemek istiyorum, artik "Aleviler muslumanmi?" sorusundan gercekten cok SIKILMAYA basladim. Benim Alevi oldugumu ogrenen sunni kardesler hep bu soruyu soruyorlar....? Peki sence Aleviler müslümanmi???? hasan1 03.01.2006, 03:14 Peki sence Aleviler müslümanmi???? diyelim aleviler müslüman deyil sen bana müslümanligin recetesini verirmisin müslümansan her hangi bir yerinde beli damganmi var bende olmadigi icin senden ögreneyim dedim Serkan_Devrim 03.01.2006, 14:06 ben böyle durumlarda nufuz cüzdanımı çıkarıp dini: islam kısmını gösteriyorum. bu soruyu soranla muhattab olmaya değmez çünkü. konuşmadan cevap vermek en güzeli. çokta komik oluyor arkadaşlar. surat ifadelerini görmeniz gerek. sizede tavsiye ederim. Oli 03.01.2006, 14:28 ben böyle durumlarda nufuz cüzdanımı çıkarıp dini: islam kısmını gösteriyorum. bu soruyu soranla muhattab olmaya değmez çünkü. konuşmadan cevap vermek en güzeli. çokta komik oluyor arkadaşlar. surat ifadelerini görmeniz gerek. sizede tavsiye ederim. kimlikte din hanesinin olması bir rezillik. sorana da çıkarıp göstermek en büyük rezillik. ISIK 03.01.2006, 19:44 kimlikte din hanesinin olması bir rezillik. sorana da çıkarıp göstermek en büyük rezillik. Bana sorduklari zaman bende kimligimi gosterecek durumda degilim, yaa sonucta hesap vermek zorunda degiliz. Ama bazi insanlar anlamiyorlar malesef: Herkezin dini, inanci kendine... bu kadar basit. Ben Aleviyim, bunu kendim icin yasiyorum ve gurur duyuyorum, bunu sakliyacak durumda degilim, ama baskalarina hesap verecek durumdada degilim. Ama beni bozmaya calistiklari zaman cevabini veririm. Yaa benim okuldaki sunni arkadaslar "su gunah, bu gunah" diye tuttururlar, ama kendi gunahlarini unuturlar. Herkezin gunahi kendine bence, ve bu dunayada Tanridan baska bilen olmaz kimin gunaha girip veya girmedigini.... Optummmmm Isik Lamekan 04.01.2006, 07:49 1- İNSANIM 2- ALEVİYİM 3- ANADOLU ALEVİYİM 4- TÜRK KÖKENLİ ALEVİYİM 5- SOSYALİSTİM Nufus cüzdanım bile ayrımcılık yapıldıgının bir belgesi oldugu için taşımayı bile sevmiyorum.... Serkan_Devrim 04.01.2006, 14:07 kimlikte din hanesinin olması bir rezillik. sorana da çıkarıp göstermek en büyük rezillik. kimlikte din hanesinin olması rezilliktir doğru. ama onu çıkarıp göstermekteki kastım kişiyle muhattap olmamak, kendimi müslüman kabul ettiğimi göstermektir. yani sana ne ben kendimi müslüman görüyorum demenin yolu. bu durumu neden rezilliğin en büyüğü olarak gördün merak ettim. ayrıca üslubun da kırıcıydı dostum. ibrahim-ch 04.01.2006, 19:10 Kimliklerde din hanesinin olmasi eski bir gelenek. Eskiden osmanlida cok HUKUK lu bir sistem uygulaniyordu insanlarin hangi hukuka göre yargilanacagini belirtmek icindi örrnek Hristiyanlik 1-Katolik 2-Ortodoks 3-Reformist (Lutheryan) 4-Asurian 5-Gregoryan Müslümanlik 1-Hanbeli 2-Safii 3-Maliki 4-Hanefii (Alevilerede Hanefi hukuku uygulanmistir.) 5-Caferii Bu Tarik(yol) larin yani mezheplerin Ayri ayri hukuk uiygulamakli var amac kisiyi kendi inancina göre yargilamak idi yani ayni sucu islemis kisilere verilen cezalarda farkli oluyordu insanlar hafif cezalarla kurtulmak icin kolay cezanin oldugu yada cezasinin olmadigi din ve mezhep ismi söyleyerek yalan söylüyorlardi. MESELA sarhos yakalanan birine Hiristiyansa ceza yok Eger müslümansa mezhebine göre farkli ceza uygulaniyordu yani tek bir islam HUKUKU yok. islam adina uygulanan hukuklar var. Onun icindirki Cumhuriyetin kurulusuyla birlikte tek hukuk uygulamasi basladi. yani herkese tek hukuk. Onun icin din ve mezhep haneleri günümüzde gereksizdir. xMIZGIN77x 05.01.2006, 19:04 diyelim aleviler müslüman deyil sen bana müslümanligin recetesini verirmisin müslümansan her hangi bir yerinde beli damganmi var bende olmadigi icin senden ögreneyim dedim Aleviler müslümanmi?? Kim demis onu?? Peki aleviler müslümansa neden en cok alevileri ezenler, alevilere zulüm edenler müslüman veya sünniler oluyorlar??? Alevi katliamlarini yapanlar kim ozaman??? Ben kendimi simdiye kadar bir müslüman veya islam dinine bagli olan biri olarak hic görmedim ve görmemde. Ve ben kendim alevilerin müslüman olduklarina inanmiyorum! T.C. herkesin nüfus cüzdanina "dini: Islam" yaziyor. Benim tanidigim yezidi arkadaslarim var, onlarin islamla hicmi hic alakalari yok, onlarin nüfus cüzdanlarinin cogundada "dini: Islam" yaziyor. Peki bana bir örnek ver Hasan Beyefendi, alevilerle sünnilerin ortak yanlari nelerdir? Senin demene göre alevilerde müslümansa, ozaman sünnilerle ortak yanlarimizin olmasi lazim. Bu ortak yönleri buyurun sayin Hasan Beyefendi! ISIK 05.01.2006, 20:30 Aleviler müslümanmi?? Kim demis onu?? Ben kendimi simdiye kadar bir müslüman veya islam dinine bagli olan biri olarak hic görmedim ve görmemde. Sevgili GULASOR77, Simdi sen kendini belki musluman olarak gormuyorsun, olabilir buna saygi duyuyorum. Sonucta her insan kendisini istedigi gibi gorur. Ben Aleviyim ve muslumanim. Simdi tabiki Aleviler ve sunnu muslumanlarin aralarinda farklar var. Simdi ben mesela ALEVILIK=MUSLUMAN formulune inanmiyorum, ama aleviligin musluman dininden olusan birsey oldugu degismeyen gercek. Sonucta ben Hz. Muhammed peygamberime inaniyorsam, Hz. Ali efendimize inaniyorsam ve en onemlisi ALLAHA inaniyorsam..muslumanim. Arkadaslar unutmayalim, Hz. Ali efendimizde bir muslumandi, hemide ilk muslumanlardan biri. "Ne olursan ol, insan ol" Herkeze sevgiler ve saygilar, ISIK xMIZGIN77x 05.01.2006, 20:50 Sevgili GULASOR77, Simdi sen kendini belki musluman olarak gormuyorsun, olabilir buna saygi duyuyorum. Sonucta her insan kendisini istedigi gibi gorur. Ben Aleviyim ve muslumanim. Simdi tabiki Aleviler ve sunnu muslumanlarin aralarinda farklar var. Simdi ben mesela ALEVILIK=MUSLUMAN formulune inanmiyorum, ama aleviligin musluman dininden olusan birsey oldugu degismeyen gercek. Sonucta ben Hz. Muhammed peygamberime inaniyorsam, Hz. Ali efendimize inaniyorsam ve en onemlisi ALLAHA inaniyorsam..muslumanim. Arkadaslar unutmayalim, Hz. Ali efendimizde bir muslumandi, hemide ilk muslumanlardan biri. "Ne olursan ol, insan ol" Herkeze sevgiler ve saygilar, ISIK Allah'a tek müslümanlarmi inaniyorlar? Öteki dinlere mevcut olan kisiler Allah'a inanmiyorlarmi??? Ben Aleviligin zerdüst dininden geldigine inaniyorum.Ve islamla hicmi hic alakamizin olmadigina inananlardanim.Zerdüst diniyle aleviligi ve islamla aleviligi bir karsilastir.Bizim zerdüst diniyle ortak yönlerimizin daha cok oldugunu fark edeceksin ibrahim-ch 05.01.2006, 21:32 Bence Zerdüstlük Caferiligi etkiledi Maniheistlik ise Hanefilik ve aleviligi etkiledi Mitraizm de Hiristiyanlik i etkiledi rockçı turna 05.01.2006, 21:38 Maniheistlik ise Hanefilik ve aleviligi etkiledi her fırsatta alevilikle hanifiliği yan yana getiriyorsunuz... alevilerin gecmişte hanifi hukuku uyguladıklarını bile yazdınız. yavuz seliminde aslında bir alevi oldugunu yazacakmısınız diye meraklanmaya basladım:3D_NG: hadi hayırlısı. ISIK 05.01.2006, 22:41 Ben Aleviligin zerdüst dininden geldigine inaniyorum.Ve islamla hicmi hic alakamizin olmadigina inananlardanim.Zerdüst diniyle aleviligi ve islamla aleviligi bir karsilastir.Bizim zerdüst diniyle ortak yönlerimizin daha cok oldugunu fark edeceksin Selam arkadaslar, GULASOR77 VE Ibrahim-ch arkadaslarimiz Zerdustluk dininden bahsediyorlar. Cok entersan, cunku Alevilik Samanizm ve Zerdustluk dinlerinden etkilenmis olduguna bende inaniyorum. Arti diger Hıristiyanlık, Yahudilik, Budizm, Manicilik gibi dinlerdende etkilenmis oldugunada inaniyorum. Gunler, aylar, yillar, yuzyillar gecerek. Ama "Aleviler Muslumanmidir?" sorusuna bunlara ragmen yinede "Evet muslumanlar" diyorum. Ama tabiki bu "evet " demenin cok buyuk bir "ama"si vardir arkadaslar. Aleviler (Ehl-i Sunnet dışı) muslumanlar, yani sunni musluman degildirler.Bu nedenle Aleviligi tanımlamak icin tek basina Musluman sozcugu yetersiz kalır. Ayni andada Alevilik tek basina Islam icine hapsedilmez. Onun icin sevgili Gulasor77 ve ibrahim-ch, bu konuda sizede hak vermek zorundayim, cunku ben "Aleviler musluman" derken, Zerdustluk ve yukaridaki diger dinlerden acilimlari yapmayi unuttum. Saygilar, Isik Kizilbas 66 05.01.2006, 23:16 Bence Zerdüstlük Caferiligi etkiledi Maniheistlik ise Hanefilik ve aleviligi etkiledi Mitraizm de Hiristiyanlik i etkiledi Arkadaslar burada Kimlik ile ilgili bir istatistik bulunuyor..Konulari ona göre degerlendirip ilgili topiklerde düsüncelerimizi aktaralim.Dolayisiyla yazdiginiz bu konunun bu konuyla pek alakasi yok ,yani bölümleri birbirine karistirmayalim... saygilarimla........ er1964 05.01.2006, 23:22 Ne biçim anket anlamadım doğrusu! Anket düzenlemek çok ciddi bir iştir.Eğer her önüne gelen anket hazırlarsa sonuçta böyle bir komedi ortaya çıkar.Lütfen foruma saygı gösterelim ve seviyeli olalım. mercan 05.01.2006, 23:34 Ne biçim anket anlamadım doğrusu! Anket düzenlemek çok ciddi bir iştir.Eğer her önüne gelen anket hazırlarsa sonuçta böyle bir komedi ortaya çıkar.Lütfen foruma saygı gösterelim ve seviyeli olalım. voooovvv neden bukadar sinirlendin yaww..... konuyu açan arkadaşımız ozaman yeni üyeydi ve gayet iyi niyetlilikle böyle bi anket açmış :3D_NG: zaten dikkat edersen anket kapatıldı ama üyelerin görüşlerini yazmaları için konu açık kaldı saygısızlığın nerde olduğunu anlamaya çalışıyorumda...... hhıııımmmm bana görede ortaya bi komedi çıkmamış herkes düşüncesini güzelce yazmış işte:) er1964 05.01.2006, 23:40 Hanım efendi size şunu soruyorum ALEVİLER TÜRK MÜDÜR değilmidir? mercan 05.01.2006, 23:44 Hanım efendi size şunu soruyorum ALEVİLER TÜRK MÜDÜR değilmidir? çok önemlimi!!!!! ben Türkdür dicem.... başkası kürttür diyecek... sonucda alevi..... ricatti 05.01.2006, 23:52 arkadaslar bıraz sacma bır anket olmus kımlık dınle alkalı degıldır yanı turkluk le dının ne alakası var ben anlayamadım... Candacan 06.01.2006, 02:21 Dil, din, ırk ayrımı yapmam. Türkçe konuşurum başka bir dil bilmediğim için. Şu ırktanım dediğim zaman; diğerlerini küçümsemiş kendimi de üstün görmüş olurum. Onun için sadece insanım. Din ayrımı yapmam. Şu dindenim diyerek, üstelik te ona tanrısal bir hedef koyduğum zaman;baştan din ayrımı yapmış olurum. Üstelik te diğer dinlere mensup insanlara, kendi dinimin doğrularını kabul ettirmek için baskı yapmam gerekir. Diğer dinlerden farklı olduğu için, bütün diğer dinlere aynı uzaklıkta ve aynı yakınlıkta olduğu için, felsefesinin temelinde insan, ibadetinin temelinde sevgi olduğu için Aleviyim. İnsanın insan gibi yaşayacağı bir düzen istediğim için,solcuyum. Kısacası ben sadece insanım. Gerisi doğal olarak geliyor zaten. Kizilbas 66 06.01.2006, 10:57 Hanım efendi size şunu soruyorum ALEVİLER TÜRK MÜDÜR değilmidir? Arkadasim senin bu sorunun mantikli bulmamakla beraber ,maksatli oldugunu düsünüyorum.Bu sorularin sorulmasinin altinda yatan zihniyet nedir.biz bu konuyla ilgili yazilar yazdik eger okusaydin böyle bir soru soruya ihtiyac duymazdin.Yillardir ayni terane ayni Milliyetcilik kokan tuzak sorular,biktik artik kardesim bunlara cevap vermekten. Biz Alevilerin 72 millete ayni nazarla bakma felsefesini siar edindigimiz ve Aleviligin bir inanc olgusu olup,Bir Ulus,Milliyet olmadigini, Alevilerin ( Türk,Kürt,Arap,Arnavut,Balkanli etnik gruplardan vs.. ) olustugunu bir kez daha belirtelim... Kardesim Inanc olgusuyla,Ulus kavraminin birbirine karistirmayalim..Neden bu tür sorular Alevilere sorulur anlamis degilim.. Biz ,Sünniler Türkmü dür ? degilmidir? diye sorduk mu hic !!!!... Saygilarimla..... kavakli 06.01.2006, 11:08 aynen katiliyorum Ceyhun 06.01.2006, 12:17 Arkadaşlar. Lütfen anket hakkındaki yorumlara bir son verelim. Anketin biçim olarak doğru olmadığı konusunda mutabakat sağlanmış ve anket kapatılmıştır. Kimlikle ilgili fikirlerimizi belirteceksek veya konu üzerinde görüşlerimiz varsa yazalım. "Saçma anket" vs tarzındaki üyemizi sürekli rahatsız edebilecek yazılara son verelim. Ortada bir anket yok. Kapatıldı. candost 07.01.2006, 17:49 haklisin lamekan bencede biraz yanlis yazilmis anket.. er1964 16.01.2006, 23:52 Kızılbaş 66 senin herşeyden önce anketteki bölümleri iyi incelemeni daha sonra aleviler TÜKMÜDÜR soruma yanıt vermeni bekliyoruum.Şayet bir tuzak olduğunu düşünüyorsan bunu anketi hazırlayan arkadaşa sormanı öneririm.Şunu unutmaki zaten anket kapatılmış gerekçesi benim görüşümde olsa gerekirki böyle anketlerin alevi toplumuna yarar değil zarar verebileceğini düşünenlerdenim.sevgiler Mercane 17.01.2006, 00:44 Ben herseyden önce insanim, sonra müslüman, inancim alevilik mercan 17.01.2006, 00:47 Ben herseyden önce insanim, sonra müslüman, inancim alevilik aa mercane merhaba :3D_NG: tutamadım kedimi adını görünce normalde asla böyle sazanlık yapmam :3D_NG (9) ama heehh ayy işte kısaca bende mercan hoşgeldin :)) adın mercanmı yoksa Serkan_Devrim 17.01.2006, 02:02 Ben herseyden önce insanim, sonra müslüman, inancim alevilik foruma hoşgeldin. iyi paylaşımlar diliyorum. Serkan_Devrim 17.01.2006, 02:03 aa mercane merhaba :3D_NG: tutamadım kedimi adını görünce normalde asla böyle sazanlık yapmam :3D_NG (9) ama heehh ayy işte kısaca bende mercan hoşgeldin :)) adın mercanmı yoksa bu mercane senin kurutulmuş olabilir bak. :yamukgul: hehehe Kizilbas 66 17.01.2006, 09:48 Kızılbaş 66 senin herşeyden önce anketteki bölümleri iyi incelemeni daha sonra aleviler TÜKMÜDÜR soruma yanıt vermeni bekliyoruum.Şayet bir tuzak olduğunu düşünüyorsan bunu anketi hazırlayan arkadaşa sormanı öneririm.Şunu unutmaki zaten anket kapatılmış gerekçesi benim görüşümde olsa gerekirki böyle anketlerin alevi toplumuna yarar değil zarar verebileceğini düşünenlerdenim.sevgiler Kardesim sen ya anlamak istemiyorsun yada kasitli birseylerin pesindesin. Belkide yazdiklarimi okumuyorsun cünkü hala sordugun sorudaki Mantigi ve dayatmaciligi cözemiyorum.Aleviler Türkmüdür ? sorusunu biz ilkokula giderken sorardik yani 30 yil önce..Bununla ilgili yazilarimi okumaya 10 dakikani ayirirsan saglikli bir bilgi edinecegini umuyorum.. Arkadasim insanlarimiz yüzyillarca sindirilmis,baskilara ugramis ,konusturulmamis,kendini ifade edememis ve tartismamis.. Söz gümüsse Sükut Altin denmis insanlar susmaya tesvik edilmis..Artik 21.yüzyilda özgür ve cagdas ortamda birakin da insanlar konussun ,tartissin..Fikir tartismalarindan,düsünce farkliligindan korkmamak gerek..Birbirini anlama .fikir alisverisi,düsünce özgürlügü gelenegini hayata gecirmek bizlerin aydinlik gelecegi acisindan olumlu bir adim olacagini düsünüyorum... Saygilarimla...... izmirksk 17.01.2006, 11:49 farzedelim ki alevilerin hepsi türk(öyle değil elbete ama biz öyle farzedelim ) bu hangi derde derman olacak hangi yaraya merhem olacak solcumusun devrimcimisin konu bu.solcu değilsen türk ol kürt ol arap ol şu ol bu ol kimsenin umrunda değil ama eğer devrimciyim solcuyum diyorsan işte orada türklükte kurtarmaz maraşta ,çorumda kurtarmadığı gibi Ceyhun 17.01.2006, 12:15 Arkadaşlar. Bazı konular sürekli kaynıyor. Bu konu farkedesiniz ki "Hoşgeldin" forumu değil. Söylemeyim diyorum. Ondan sonra "kötü kurt" oluyoruz ama bütün konuların kaynamaya başladığını görüyorum ve oldukça canımı sıkıyor. İsim de vermek gerekirse "Mercan" ve "Ali_Ekber" rumuzlu üyelerimiz. Birkaç satır yukarıdaki mesajlarınızı tekrar okuyunuz. Ve lütfen durumunuzu gözden geçiriniz. Bizim gözümüzden kaçmıyor ama sizleri tanıdığımız için bu durumlara hoşgörü göstermeye çalışıyoruz. Ama artık birazcık fren lütfen. skandinava 17.01.2006, 12:59 Peki sence Aleviler müslümanmi???? tabiki değil bunu neye dayanarak söylüyorsun bunu bilmiyorum.ama düşüncelerinde slogana yer vermesen daha iyi olmazmıydı sence.sonuçta tc üzerinde bir bütün olarak yaşıyoruz. skandinava 17.01.2006, 13:05 alevilik,sunnilik,müslümanlık,araplık hepsi islamın bir parçası olduğuna göre ben İSLAMIM............................. Leyla 19.01.2006, 04:05 Merhaba dostlar, benim nufusda Islam yaziyor... ama benim terciyim degildi. Ben sah-sen Alevi ve Kurdum...bazen iki kultur arasinda kaliyorum ama bu guzel birsey...ingilterede yasiyorum ama 3 kultur sayilmaz...cunku ingilterde kultur diye birsey yok :( malesef!! bu benim gorusum sadece :) Naz 21.01.2006, 01:23 bence bu katergoriler hic uymamis.... dini irki mezhepi birbirine katarak bir anket kuruldugunu ilk kez goruyorum... yani mezhepleri siralasan, yada salt dinleri veya irklari secim yapilir ama bu anket gereksiz olmus bence... DIN- Musluman IRK-Turk MEZHEP-Alevi... bunlarin bitanesinin eksikligi benim kimliksiz olmam demektir ...... d.n-- hadi hepsini anladik, karma olsa dahi, peki su sosyalist kel alaka bu seceneklerde bi anlam cikaramadim! bence biraz daha itinayla hazirlanmali bu tur anketler.... Candacan 21.01.2006, 01:42 bence bu katergoriler hic uymamis.... dini irki mezhepi birbirine katarak bir anket kuruldugunu ilk kez goruyorum... yani mezhepleri siralasan, yada salt dinleri veya irklari secim yapilir ama bu anket gereksiz olmus bence... DIN- Musluman IRK-Turk MEZHEP-Alevi... bunlarin bitanesinin eksikligi benim kimliksiz olmam demektir ...... d.n-- hadi hepsini anladik, karma olsa dahi, peki su sosyalist kel alaka bu seceneklerde bi anlam cikaramadim! bence biraz daha itinayla hazirlanmali bu tur anketler.... Sevgili Naz, Eğer gerçekten böyle düşünüyorsan kimliksiz Naz'ımız bizim gerçek canımız olur. Naz 21.01.2006, 01:46 Sevgili Naz, Eğer gerçekten böyle düşünüyorsan kimliksiz Naz'ımız bizim gerçek canımız olur. ben bugune kadar ne turklugumden ne muslumanligimdan nede aleviligimden utandim... bunlar bir butun bende... hangisi hosunuza gitmedi bilmem ama.. ben kimliksiz insan ozunden mahrum insandir diyorum ... ben hic bir sekilden bunlardan soyutlanmam... d.n-- sosyalistlik hakkinda bi onceki mesajda yazdigim yanlis anlasildimi bilmiyorum ben yine aciklayayim... onun sadece din irk ve mezhep secenekleri arasinda olusunu anlamadim... gerci bu anketten hic birsey anlamadim ama neyse... Azrail 21.01.2006, 03:10 Bana bir sünni demişler Ben alevi olamam ki İşim gücüm yalan dolan Ben alevi olamam ki Eğer böyle isen dostum Sen alevi olamassın On iki imamı haktır Bende layık imam yoktur Aleviyim diyen çoktur Ben alevi olamam ki Olsam da bilemem ki Bilsem bile süremem ki Cahil cahil muska yazdım Yapıp yapıp ikrar bozdum Muhammed'e kuyu kazdım Ben alevi olamam ki Olsam da bilemem ki İnan ki bulamam ki Ali yalan söyledi mi? Yetim hakkını yedi mi? İyiye kötü dedi mi? Ben alevi olamam ki Olamam ki olamam ki Olsam da bilemem ki Alevi yalan söylemez Yetimin hakkını yemez Yalanı dolanı sevmez Ben alevi olamam ki Olsam da bilemem ki AŞIK MAHZUNİ ŞERİF bizim din anlayışımızda insan sevgisi yatar, D-e-v-r-i-m 21.01.2006, 11:29 Eğer ki sen müslüman değil isen ne kimliginde ne beyninde islam kavramı olamayacak ise sen nasıl bir alevi olabilirsin müslümanlık dininin içinde buyüyen gelişen ve beslenen bir mezheptır bir felsefe bir hayattır. Merhaba dostlar, benim nufusda Islam yaziyor :( ama yakinda degistirecem, benim terciyim degildi. Ben sah-sen Alevi ve Kurdum...bazen iki kultur arasinda kaliyorum ama bu guzel birsey...ingilterede yasiyorum ama 3 kultur sayilmaz...cunku ingilterde kultur diye birsey yok :( malesef!! bu benim gorusum sadece :) Ceyhun 21.01.2006, 14:14 bence bu katergoriler hic uymamis.... dini irki mezhepi birbirine katarak bir anket kuruldugunu ilk kez goruyorum... yani mezhepleri siralasan, yada salt dinleri veya irklari secim yapilir ama bu anket gereksiz olmus bence... DIN- Musluman IRK-Turk MEZHEP-Alevi... bunlarin bitanesinin eksikligi benim kimliksiz olmam demektir ...... d.n-- hadi hepsini anladik, karma olsa dahi, peki su sosyalist kel alaka bu seceneklerde bi anlam cikaramadim! bence biraz daha itinayla hazirlanmali bu tur anketler.... Anket hakkında açıklama yapıldı. Ve anket kapatıldı. Lütfen konunun içeriğini takip ediniz. Anketi açan arkadaş da gerekli açıklamayı yaptı. Hala anketin "saçmalığını" vurgulamanın bir anlamı yok. Candacan 22.01.2006, 01:12 Eğer ki sen müslüman değil isen ne kimliginde ne beyninde islam kavramı olamayacak ise sen nasıl bir alevi olabilirsin müslümanlık dininin içinde buyüyen gelişen ve beslenen bir mezheptır bir felsefe bir hayattır. Sevgili canlar, Çoğu yerde yazdık. Aleviliğin özünü,dinsel felsefesini,kültürünü, öğretilerini pirlerimizden, önderlerimizden örnekler vererek açıkladık. Ama hala bazı canlar aleviliği islamın bir mezhebi olarak göstermeye özen gösteriyorlar. Alevilik herhangi bir dinin mezhebi değildir. Diğer dinlerden ve özellikle islamdan etkilendiği doğrudur. Birçok etnik kültürden de etkilendiği doğrudur. İşte bütün bu etki, iz ve ritüeller anadolu insanı tarafından harmanlanıp yoğrulmuştur. Böylelikle alevilik doğmuştur. Alevilik; anadoluya özgü, eşi benzeri olmayan, farklı bir dinsel felsefe ve yaşam kültürüdür. Aleviliğin kendisi dışında hiç bir din aleviliğin referansı olamaz. Ayrıca alevilik hiç bir ırka da maledilemez. atayselvi 22.01.2006, 13:57 Alevilik herhangi bir dinin mezhebi değildir. Diğer dinlerden ve özellikle islamdan etkilendiği doğrudur. Birçok etnik kültürden de etkilendiği doğrudur. İşte bütün bu etki, iz ve ritüeller anadolu insanı tarafından harmanlanıp yoğrulmuştur. Böylelikle alevilik doğmuştur. Alevilik; anadoluya özgü, eşi benzeri olmayan, farklı bir dinsel felsefe ve yaşam kültürüdür. Aleviliğin kendisi dışında hiç bir din aleviliğin referansı olamaz. Ayrıca alevilik hiç bir ırka da maledilemez. yani senin bu anlayış tarzın ve açıklamanla aleviliğin islamiyetin dışında olduğu nu mu çakarmamız gerekiyor.Öyleyse Ya Allah, Ya Muhammet,Ya Ali üçlemesi sence ne kadar doğru.Bu üçlemenin dışında mısın yoksa bu üçlemeye katılıp islamiyetimi seçiyorsun. Serkan_Devrim 22.01.2006, 15:09 Alevilik herhangi bir dinin mezhebi değildir. Diğer dinlerden ve özellikle islamdan etkilendiği doğrudur. Birçok etnik kültürden de etkilendiği doğrudur. İşte bütün bu etki, iz ve ritüeller anadolu insanı tarafından harmanlanıp yoğrulmuştur. Böylelikle alevilik doğmuştur. Alevilik; anadoluya özgü, eşi benzeri olmayan, farklı bir dinsel felsefe ve yaşam kültürüdür. Aleviliğin kendisi dışında hiç bir din aleviliğin referansı olamaz. Ayrıca alevilik hiç bir ırka da maledilemez. yani senin bu anlayış tarzın ve açıklamanla aleviliğin islamiyetin dışında olduğu nu mu çakarmamız gerekiyor.Öyleyse Ya Allah, Ya Muhammet,Ya Ali üçlemesi sence ne kadar doğru.Bu üçlemenin dışında mısın yoksa bu üçlemeye katılıp islamiyetimi seçiyorsun. bu konuda candacan abiyle beraber bir kaç söyleşimiz oldu. ilk başta benim candacan abiyi anlayamayışım gibi sizde aynısı var. bugün islamiyet diye birşey yoktur. mezhebler, tarikatlar, felsefeler vardır. hepside birbirine zıt olmalarına rağmen islamiyet oldukları idda ederler. bugün islamiyet olarak adlandırlan şey sünniliğin hanefi koludur. canda can abinin anlatmak istediği şey bu noktada başlar. islamiyet bugün varolmadığı ve hanefiliğin islamiyet olarak adlandırıldığı bir zamanda islamiyet kimliği telaş yaratmaktadır. çünkü istemeden islamiyet yerine sünniliği kimlik edinebiliriz. işte buna asimile olma denir. bugün islamiyet olarak anılan hanefilik mezhebinin, gerçekte islamla çelişkileri çok fazladır. saymaklada bitmez. ve hanefilik islam diye bilinmekte. bu gerçeği bilim, şartları gözönüne alıp geniş bir değerlendirme yapılmaksızın aleviliğin kimliğini belirlemeye çalışmak; özelliklede aleviliği sadece tamamen yoşlaşmış olan islamiyet olarak yorumlamak tehlikelidir. bugün islamın en temel kuralları diye bilinen hanefilerin uyguladığı cami, namaz vb şeylerde bile aslında büyük yozlaşma vardır. alevilik; asıl gerçek islamın(bugün o islam yok. yüzyıllardır yok.) özünden kaynaklanan ama diğer dinlerden ve kültürlerden etkilenen ve çok şey alan, zamanın muyasavvufların(hacı bektaşi veli, yunus emre, nesimi, fuzuli, kul himmet vb) bütün dinleri batıni yorumlaşıyışı ile ele alan, sabit kalmayıp kendi içindeki dinamikliğiyle sürekli değişen ve kendini yenileyen bir inanç bütünüdür. çok kaba bir tanım olsada, üstün körü açıklayı olsun diye yazdım. kısacası bugün islamın olmadığını ve bizimde bugün islam olarak idda edilen şey olmadığımızı bilmemiz gerek. saygılar. maruska 22.01.2006, 16:55 kısacası bugün islamın olmadığını ve bizimde bugün islam olarak idda edilen şey olmadığımızı bilmemiz gerek. Demişşin güzel açıklamanın sonunda a.ekber arkadaşım. Evet alevilik bugün islam diye dayatılan şey değildir. İslamın ta kendisidir. Dolayısıyla islam dini vardır. Özü öz aleviler tarafından yaşatılmaktadır. maruska 22.01.2006, 17:01 Ankete de katılmak isterim. Ama bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum. Biri bana yardımcı olabilir mi? İnsanın kimliğini birden fazla özellik oluşturur bence. Seçeneklerin ayrı ayrı belirtilmiş olması doğru gelmedi bana. Ama bir tanesini seçmem gerekiyorsa , en önemlisi Türk olmam. İnsan evvela içinde doğduğu ve şekillendiği vatanla , milletle anılır. Oli 22.01.2006, 17:02 kısacası bugün islamın olmadığını ve bizimde bugün islam olarak idda edilen şey olmadığımızı bilmemiz gerek. Demişşin güzel açıklamanın sonunda a.ekber arkadaşım. Evet alevilik bugün islam diye dayatılan şey değildir. İslamın ta kendisidir. Dolayısıyla islam dini vardır. Özü öz aleviler tarafından yaşatılmaktadır. sevgili maruska! ali ekber, dediğin gibi olayı güzel açıklamış. aliekber alevilikte islamın özüde bulunmakta derken başka yazılarında bunun altını doldurmuştu arap aleviliğinin bazı uygulamalarını anlatarak. senden ricam alevilik islamın özüdür derken bu kanı'nın altını mantıklı bir şekilde doldurmandır. kulaktan dolma bilgilerle değil kanıt göstererek aleviliğin esas islam olduğunu kanıtlamanı bekleyeceğim. Hüseyin69 22.01.2006, 17:13 su andaki kimligim mavi resimli dir tc damgali adim soyadim gibi kisilsel bilgilerim devlet tarafindan dinim ve kisiligim bana bile sorulmadan onaylamis naylon icinde bir kagit parcasidir maruska 22.01.2006, 17:15 Açıklaman için teşekkür ederim oli arkadaş. A.ekber arkadaşımızın başka yazıları konu değil şu an. Ben sadece yukarıdaki yazılanı gördüğümden eksik bir değerlendir me yapmış olabilirim. (sitenin acemisi olduğumu hatırlatırım) Bilindiği gibi farklı meshepler de ve tarikatlarda islam değişik değerlendirmelere tabi tutulmış ve neticede farklı yorumlar oluşmuştur. Alevilik yolu benim gönlümde en güzel yollardan biridir. Sitenin çeşitli sayfalarında zaten konuyla ilgili bir çok yazı bulunmaktadır. Gerek kuran dan yapılan alıntılar gerekse yaşanan tarihi gerçekler ve neticede aleviliğin felsevi yaklaşımı onun islamın özünü kavrama yolu olduğunu göstermektedir. Tabi bu benim kişisel inancım ve görüşümdür. Leyla 22.01.2006, 18:41 merhaba dostlar, Bence secim sizin olmali...her kezin dusunceleri ayri....demek istedigim, bazen insanlar kendini nasil rahat hisediyorsa oyle davranmali....evet dogrusunu soylemekse...kimligimde Alevi yazmasini istiyorum, cunku bu bana daha cok rahatlik verir....belki turkcem yeterli olmadigi icin kendimi anlatamiyorum....ama ben kotu amaclarlan bunu soylemdim, en sonunda kendim gibi yasmak istiyorsam...kimligimde yalan olmamli...hayatim yalan olmasini istemiyorum, yoksa kendime yalan soylemis oluyorum. Serkan_Devrim 22.01.2006, 19:32 Açıklaman için teşekkür ederim oli arkadaş. A.ekber arkadaşımızın başka yazıları konu değil şu an. Ben sadece yukarıdaki yazılanı gördüğümden eksik bir değerlendir me yapmış olabilirim. (sitenin acemisi olduğumu hatırlatırım) Bilindiği gibi farklı meshepler de ve tarikatlarda islam değişik değerlendirmelere tabi tutulmış ve neticede farklı yorumlar oluşmuştur. Alevilik yolu benim gönlümde en güzel yollardan biridir. Sitenin çeşitli sayfalarında zaten konuyla ilgili bir çok yazı bulunmaktadır. Gerek kuran dan yapılan alıntılar gerekse yaşanan tarihi gerçekler ve neticede aleviliğin felsevi yaklaşımı onun islamın özünü kavrama yolu olduğunu göstermektedir. Tabi bu benim kişisel inancım ve görüşümdür. abla oli arkadaşın söylemek istediği; benim diğer yazılarımda burdaki iddamın açıklamaları olduğunu ve o açıklamaları okuyup onlarada katılman halinde yazımı onaylaman gerektiğidir sanırım. ama açıklama yeterli de olabilir. ben böyle düşünüyorum. seninlede ortak noktada olmamız çok güzel. ama altını çizerek tekrar etmek gerekir ki bugün islam olarak insanlara sunulan islam değil sünniliğin hanefi koludur. biz bugün islam olarak sunulan sünnilik değiliz. bu bakımdan islam olarak sunulan sünniliği kimlik olarak edinmememiz gerekir. değerlerimiz bunlardır. değerlerimizi yitirmemeliyiz. islamlaştırma adı altında sünnileştirme kampanyaları geçmişte olduğu gibi bugündede devam ediyor. bunlara aldanmamalıyız. candacan abiye, büyüklerimize, atalarımıza, hünkarlarımıza, pirlerimize, şahımıza vb mahçup olmamalıyız. saygılar. maruska 23.01.2006, 20:21 Sanırım aynı şeyi düşünüyoruz oli arkadaş. Tartışmaya hiç lüzum yok bence. Kelimeleri bazen doğru kullanamadığımızdan yanlış anlamalara sebebiyet verebiliriz. Farklı kelimelerle aynı şey ya da aynı kelimelerle farklı bir şey anlatılabiliyor. Senin bu son mesajında kullandığın kelimelerin sonucu ve benim mesajımdakiler aynı şeyi işaret ediyor aslında :) di mi maruska 23.01.2006, 20:24 Sanırım aynı şeyi düşünüyoruz oli arkadaş. Açekber yerine oli demişim. Düzeltiyorum. Özürlerimi kabul edin. maruska 23.01.2006, 20:44 kimligimde Alevi yazmasini istiyorum, cunku bu bana daha cok rahatlik verir İnsanların kimliklerinde inanca dair bir ibarenin yer almasını uygun bulmuyorum. İnsanoğlu doğduğunda ne olduğunu , neye inandığını bilebilecek yetiye sahip değildir. İçinde doğduğu toplumun inancı onun inancı olacak diye bir şey yok. Nitekim n.cüzdanlarımızda '' dini : islam '' ibaresinin yer almasına rağmen farklı inanç sistemlerini benimsemiş ve yahut ateist olmayı tercih etmiş vatandaşlarımız bulunmakta. Şekilciliğe ve zorakiye karşı biri olarak doğar doğmaz bir insanın inancının başkaları tarafından belirlenip kimliğine işlenmesi son derece yersiz. Ayrıca leyla arkadaşımın dediği gibi bu işi daha da ayrıntıya ilerletmek , halk arasındaki bölücülüğü tırmandırmaktan ileriye gitmez. Leyla nın kimliğini rahatça , açıklıkla yaşamak istemesini ise sevinçle karşılıyorum. Ama bunun yolu n.cüzdanından geçmiyor. Serkan_Devrim 24.01.2006, 00:26 Aliekber yerine oli demişim. Düzeltiyorum. Özürlerimi kabul edin. önemli değil. evet aynı düşünüyor olmamız çok güzel. saygılar Candacan 24.01.2006, 03:54 "yani senin bu anlayış tarzın ve açıklamanla aleviliğin islamiyetin dışında olduğu nu mu çakarmamız gerekiyor.Öyleyse Ya Allah, Ya Muhammet,Ya Ali üçlemesi sence ne kadar doğru.Bu üçlemenin dışında mısın yoksa bu üçlemeye katılıp islamiyetimi seçiyorsun."(atayselvi) Ya Allah, ya Muhammed, ya Ali(Dikkat et, önünde Sav, Ra, Hz. gibi ünvanlar yok). Elbette bu üçlemeye katılıyorum. Bu sorunun bana sorulması bile benim için bir hakaretten farksızdır. Ama gene de soruna yanıt vereceğim. Bu üçlemeye gururla katılıyorum ama islamiyeti seçmiyorum. Seni bilmem ama ben seçimimi çoktan alevilik olarak belirlemişim. candost_20 24.01.2006, 09:59 Evet Lekaman kardeşim haklı burada bi yanlışlık var insan bu anketi cevaplarkenken tereddütte kalıyo.Kürt alevisi de var onlar nasıl bi seçeneği cevaplayacak yada ben, türk ve alevi seçeneklerinde tereddüt ettim.bunlar ayrı ayrı degilde bütün halinde sunulsaydı daha güzel ve anlamlı olurdu ama mademki emek harcanmış bende aleviliği seçiyim bari... Leyla 24.01.2006, 17:07 Leyla nın kimliğini rahatça , açıklıkla yaşamak istemesini ise sevinçle karşılıyorum. Ama bunun yolu n.cüzdanından geçmiyor. Merhaba Maruska, dedigini cok iyi anliyorum, evet bir anlamda dogrusun....cunku nufus cuzdani benim hakkimda hic birsey soylemez....en sonunda bir keyat parcasi, ama demek istedigim bazen sanki bir delil lazimis gibi geliyor bana...belkide bu toplumun ve hukumetin verdigi birseydir. Bilemiyorum artik...ama dedigine katiliyorum...seni senden daha iyi taniyan birsi yada birsey yok...bir kimlik birsey ispatlamaz. GSA 30.01.2006, 02:50 Anketi yapan arkadaşımız kusura bakmasın ama anketi çok saçma olmuş. Neden insanları böyle sınıflar kalıplar içine koyarak bölmeye çalışmış anlamadım ama umarım bunda herhangi bir art niyeti yoktur. Hatta bu bölme olayında o kadar ileri gitmiş ki siyasi görüşü ,ırkı , dini bile ayrı ayrı yazmış şimdi ben sosyalistim diyen biri diğer hiçbir gruba dahil olamayacak mı ? Neyse bu ankete fazla takılmamak gerekir.. Ha birde alevilik islamın içinde mi değil mi tartışması var. Bence alevilik islamın baskıcı, dogmatik , durağan yapısını aşmış birçok inanç sisteminden etkilenmiş ilerlemeci çağdaş din üstü felsefi bir inanç sistemidir... Ama tabi bunu o sen müslüman mısın diye soranlara anlatmak ve kavratmak pek kolay değil... electronicsmemo 01.02.2006, 08:33 Yapılan anket biraz değişik geldi. Bu anket ayrımcılığı doğurur çünkü Kürt Alevisi de vardır Türk Alevisi de biz birbirimizi kardeş olarak görüyoruz. Eğer kendimi çok nitelendirmemi istiyorsanız Türkmenim yani Alevi Türk. electronicsmemo 01.02.2006, 08:35 Acaba burada neden Kürt oranı var da Türk oranı yok. Burada kendini rahatsız hissedenler mi var. Arkadaşlar hepimiz biriz böyle oyunlara gelmeyelim. Ceyhun 01.02.2006, 12:36 Acaba burada neden Kürt oranı var da Türk oranı yok. Burada kendini rahatsız hissedenler mi var. Arkadaşlar hepimiz biriz böyle oyunlara gelmeyelim. Anket kapatıldı. Anket kapatılmadan 1 kişi de "Kürdüm" diye oy kullanmış. Yağmurdan nem kapmanın manası yok. Oli 01.02.2006, 16:30 Eğer kendimi çok nitelendirmemi istiyorsanız Türkmenim yani Alevi Türk. diğer söylediklerin doğru da alıntıladığım yer tuhaf. ülkemizdeki sünni Türklerde çoğunlukla Türkmendir. Festoolaa 01.02.2006, 18:33 diğer söylediklerin doğru da alıntıladığım yer tuhaf. ülkemizdeki sünni Türklerde çoğunlukla Türkmendir. Bence senin lafın dahada tuhaf sunni türklerde coğunlukla türkmen??? adı üstünde zaten sünni türkler diyosun sonrada coğunlukla türkmen diyorsun... AleviKürt 01.02.2006, 19:25 Bence senin lafın dahada tuhaf sunni türklerde coğunlukla türkmen??? adı üstünde zaten sünni türkler diyosun sonrada coğunlukla türkmen diyorsun... senin gibiler de alevi KÜRTLERIN coguna "türkmen" diyor.. adi üstünde Alevi Kürtler..????? Ceyhun 01.02.2006, 19:26 Bence senin lafın dahada tuhaf sunni türklerde coğunlukla türkmen??? adı üstünde zaten sünni türkler diyosun sonrada coğunlukla türkmen diyorsun... Alıntıyı okumadınız galiba. Arkadaşım "Türkmenim yani Alevi Türk" deyimine karşılık bunu söylemiş arkadaş. Türkmenliğin "Alevi Türk" anlamına gelmediğini belirtmek istemiş. Mehmet Bulut 01.02.2006, 20:55 İmzamda yazıyor. Müslüman Sadece Müslüman. Demali 01.02.2006, 21:06 öncelikle bir tezat var, din, ırk mezhep ayrı şıklarda ben önce müslümanım sonra aleviyim sonra türküm.Ama ırkçı değilim alevi forumunda böyle kimliğin ne gibi ayrımcılığa sebep olacak sen ben siz biz gibi polemiklere yol açacak bu tip şeyler yanlış bilmiyorum benim düşüncem böyle en azından. açıkçası bu anketi yapan arkadaşın niyeti nedir.Bu saçmalığın bir anlamı olmalı. Ceyhun 01.02.2006, 21:18 öncelikle bir tezat var, din, ırk mezhep ayrı şıklarda ben önce müslümanım sonra aleviyim sonra türküm.Ama ırkçı değilim alevi forumunda böyle kimliğin ne gibi ayrımcılığa sebep olacak sen ben siz biz gibi polemiklere yol açacak bu tip şeyler yanlış bilmiyorum benim düşüncem böyle en azından. açıkçası bu anketi yapan arkadaşın niyeti nedir.Bu saçmalığın bir anlamı olmalı. Anket kapatılmıştı. Anketi açan arkadaş da uyarıldı. Ve acemi olduğunu söyleyip yanlışlık için özür diledi. Ama konu hala lastik gibi uzatiliyor arkadaşlar. Bu yüzden konuyu da kapatıyorum artık. Defalarca anketin iptal edildiği ve arkadaşın hatasını kabul ettiğini söyledim. Ama "kimlik" konusu ile ilgili fikirlerimizi paylaşabilmemiz için konu açık kalmıştı. Ama hala anket üzerindeki değerlendirmeler devam ediyor. Konu tamamiyle kapatıldı. |