murat eliaçık
12.06.2007, 00:48
Eskimiş, kokuşmuş, kirlenmiş, bozulmuş, miadını doldurmuş olan düşünce ve yaşam biçimini inatla savunan, bunun doğruluğuna katî bir şekilde inanan ve bu doğruluğu kendine yaşam biçimi seçerek dolaylı ya da direkt bunu diğer insanlara dayatan insan yobazdır. Bu yobaz kavramını daha çeşitli örneklerle ele alıp değerlendirmekte mümkün. Fakat öz itibariyle yobaz, geriliği temsil eden kişidir.
Yobazlık gericiliktir. Yobazla muhafazakâr karıştırılmasın. Yine yobazlığı geriye gitme şeklinde belirtirken, bu her türlü yozluğu yenilik adına sunan ve sahiplenen olarak anlaşılmasın. Nasıl ki yobazlık eskimişi, köhnemişi, kirlenmişi temsil ediyorsa; yozluk da yenilik adına sapıtmışı, dejenere edilmişi temsil etmektedir. Yobazlığa da, yozluğa da karşı olmak gerekiyor.
haciyannis
12.06.2007, 23:05
arkadaşlar yobazlıktan uzak duralım yobaz olan insanlardan uzak duralım veya mesafe koyalım
ben bir arkadaşıma yanlış bişey yapmıştım ,bana artık eskisi gibi olamayız aramızda mesafe olacak dedi
Ve size yemin ederim hala içime batar ve o hatamın yanından geçmiyorum artık, evet bende yobazlık yaptım diyorum ve 2 cümle bana herşeyi anlattı....
Yobazlık her dinde inancda olabilir. Yobaz, Bağnaz insanlar Hristiyan tarihinde Ortaçağda cadı avına çıkan insanlara çeşitli baskılar yapan baskıcı din anlayışı ve günümüzde koyu şeriat yanlısı kadına köle muamelesi yapan hayatı sadece belli dogmatik inanclara göre belirleyen ve kısaca "insana" değer vermeyenler topluluğu olarak tanımlayabiliriz. Tabi Hristiyan dünyasında Protestanlık ile belirli atılımlar sağlandı. Müslüman dünyasında da bu bir nebze Alevilik ile aşıldı. İslam coğrafyasını incelersek Türkiye kadar rahat ve çağdaş-istisnalarda var tabiki mükemmel değiliz ya da halen din adına insan öldürülebiliyor- bir ülke yok (din açısından).
yobazlık bana göre sadece karşındaki insanın varlığını hazmedememekle alakalı yani karşındaki insanı kendilerine göre ama objektif bakıldığında son derece yanlış bir biçimde dışlamak kendi düşüncelerini onun beynine sokmaya çalışmaktan başka bişey değildir... bu nedenle bu tip insanlardan uzak durmak gerekiyor herkes senden herkes senin düşüncenden olamazz bunu hazmetmek gerekiyor!!!
Yobazlık var olmayan gerçek olmayan şeylerı savunmaktır bence.
Yobaz sadece kendi varlığını kabul edip başka düşünceleri hazmedemeyen kişidir.
Allah aklımızdan yobazlığı yanımızda yobaz insanları barındırmasın inşallah...
Anatolianman
13.06.2007, 13:25
Müslüman dünyasında da bu bir nebze Alevilik ile aşıldı.
İslam coğrafyasını incelersek Türkiye kadar rahat ve çağdaş-istisnalarda var tabiki mükemmel değiliz .
Aleviliğin yeryüzünde ait olması gereken yer olarak müslüman dünyası içine konumlandırman cesaret verici bir tespit olmuş, tebrik ederim.
Aleviliğin yeryüzünde ait olması gereken yer olarak müslüman dünyası içine konumlandırman cesaret verici bir tespit olmuş, tebrik ederim.
Evet Coğrafi olarak Müslümanlıkla iç içe gelişmiştir. Tabiki Arap istilası olmasa Anadoluda bir tek müslümana rastlamak mümkün olmayacakdı.
Kürtler Zerdüşt dininden zorla şafi mezhebine sokuldu bir kısım yezidilik adı altında eski dinlerini korudular. Türkler Talas savaşı ve daha bir çok savaşla yüzbinlerce ölüm ile birlikte islamı benimsemeye zorlandılar. Türkler bu noktada şiiliğe daha yakın bir tavır geliştirdiler. Pek çok Alevi ise Eski Zerdüşt, Şaman veya paganist inanclarını islam ile birleştirerek günümüz Aleviliğine son rütuşu verdiler. Ancak genel olarak Aleviliğin dünyaya bakışı İslamın sunni veya şii tüm mezheblerinden farklıdır. Ortak noktalarda var misal islamda olan sosyal adalet kavramı "komşun açken tok yatma" felsefesi gibi pek çok durum Alevilik ile ortakdır. İslamın modern versiyonu diyebiliriz ancak burdan islam gericilikmidir sorusu akıllara takılabilir. Şeriat sistemini inceleyince zaten insanların pek beğenmediği sürekli baskı altında bırakıldığı ve insanı "kul" dan öte bir varlık görmediği ortada bu da Alevilik ile İslamın ne kadar uyuştuğunu(!) gösteriyor.
ilker_che
17.06.2007, 02:33
ben çocukken civarımda bu kelime çok kullanılırdı.özellikle gazi olaylarında.ama öle bi kullanılmış bi etrafımda yobaz ın anlamını sünni olarak biliodum.öle yerleşmiş kafama.biz aleviler bunu gercekten yapıoruz.
Yobazin tanimlamasina gerek yok aslinda cevremize bir bakmak yetiyor o kadar yobaz varki ic ice yasiyoruz kurtulmak ise imkansiz düsünceleriyle yasayislariyla kendilerini bize anlatiyorlar burdayiz diye bagiriyorlar.Yobaz kisiler heryerde var.Allah onlardan bizi uzak tutsun diyecem ama nerde heryerde karsimiza cikiyor.
Türk dil Kurumunda ki karşılığı
//YOBAZ
1 . Dinde bağnazlığı aşırılığa vardıran, başkalarına baskı yapmaya yönelen (kimse):
"Bu memleketi de dört buçuk yobaza bırakamayız."- A. Gündüz.
2 . mecaz Bir düşünceye, bir inanca aşırı ölçüde bağlı olan (kimse).
3 . halk ağzında Kaba saba, inceliksiz (kimse).
//YOBAZLIK
Yobaz olma durumu, yobazca davranış:
"Halit'in bu sövüşlerini yobazlığına, kaba sofuluğuna verdiler."- M. Ş. Esendal.
Bana göre :D
Çoğu gerçeği bildiği hâlde, kabul etmeyen, kendi çıkarları ve hatâlı görüşlerini körü körüne savunmakta ısrar ve inat eden CAHİL ve günümüzde bile "katli vaciptir" diyerek son sözü söyleyip konudan kaçan odun kişiler...