Orijinalini görmek için tıklayınız : Kürt Kardeşlerimizin Sorunları
ugursarak 12.06.2007, 21:27 Bu forumda ve genel olarak Türkiye'de Kürt kardeşlerimizin sorunlarıyla PKK'nın eylemlerinin birbirlerine karıştırıldığını farkettim halbuki Kürt kardeşlerimizin sorunları PKK ile karıştırılamayacak kadar hassas ve değerlidir diye düşünüyorum.
Bildiğiniz gibi vücudumuzun bir parçası kanarken tüm vücut onun acısını çeker, bizimde bugün tek vücut olmamız gerekir, o halde kanayan yaraları bir bir tedavi etmeliyiz.
Ekonomik sorunlarla eş zamanlı olarak tedavi edilmesi gereken birinci sorun bence Kürt olmadığım halde Kürtlerin sorunlardır(Kürt sorunu), ikinci sorunda alevi olmadığım halde alevi sorunudur. "Eğer özgürseniz o vatan sizin vatanınızdır..."
Alevi sorunları bu sitede zaten sık sık konuşuluyor benim öğrenmeyi en çok istediğim Kürtlerin en büyük sorunlarının (ve en küçük sorunlarının) neler olduğudur. Türkler bu sorunların haklılığını kabul ediyorlar mı?
Eğer millet meclisinin bu forum ve millet vekillerininde bizler olduğunu farzedersek, bu forum yani meclisimiz (Türkler ve Kürtler olarak) hangi kürt sorunlarına müşterek çözüm yolu üretir ve yasalaştırırlar? Ya da anlaşamayarak çözümü bir sonraki zamana bırakırlar?
Tabi öncelikle Kürtlerin kendi sorunlarını görüşülebilmesi için meclise yazmaları(sunmaları) gerekir ki tartışma başlasın.
halitseyfi 12.06.2007, 22:01 Sevgili Can
Gerçekten güzel bir konu umarım sorun var diyen arkadaşlarımızın ilgisini çeker ve bu sorun burada güzel bir şekilde tartışılır.
Kürtlerin temel sorunu bölgenin ekonomik ve sosyal olarak geri kalmışlığıdır.
Kendi köyüm veya bölgemde örnek verecek olursak. Kendi köyüm ve çevre köylerin en önemli sorunlarından biri ürettiği ürünlerin kendileri için yeterli gelir kaynağını oluşturmamasıdır. Hayvancılıkla uğraşanlar süt ürünlerini pazarlayacak pazar sorunu yaşamasıdır.
Bu sorunlar tartışıldıkça daha somutlaşacaktır.
shahquli85 12.06.2007, 22:03 Devletimizin içerisinde bazı ihraç elma kurtlarının yarattığı dış güçlerinde oynaya oynaya sulu yaraya çevirttiği SULU DEVLET ÇIBANI ayrıca bu olay bize de pek yabancı değil !!!Umarım daha kötüye gitmeden durdurulur.
devrim69 12.06.2007, 22:18 Ben bir alevi kürdüyüm ve yaşadığım sorun dilim.Bu forumda bile bazıları tarafından alevilerin kürt olmadığı,yaşadıkları coğrafyadan dolayı kürtçeden etkilendikleri söyleniyor ve dayatılıyor.Hatta kürçe diye bir dilin varlığı dahi inkar edilebiliyor.Sorunlar çok tabi diğer arkadaşlarda yazarlarsa daha geniç bir şekilde tartışabiliriz bu konuyu.Konuyu açan arkadaşa teşekkürler
firariHH 12.06.2007, 22:21 Kürt Kardeslerimizin Okadar cok Sorunlari varki yazmakla bitmez.
° Kürtlügünle ortaya ciktigin zaman her yerde önün kesilir.
° Gazeteciysen kesilir, is hayatındaysan kesilir.
° Hak ettigin yere kolay gelemezsin.
° Esitsizlik yapilip,hor görülür´sün.
° Kimligini her yerde ifade edemezsin.
° .....ve daha bir sürü sey....
Bu yazdigim gercekleri hepimiz görüyoruz.
alevi_siyah 12.06.2007, 22:25 Ben bir alevi kürdüyüm ve yaşadığım sorun dilim.Bu forumda bile bazıları tarafından alevilerin kürt olmadığı,yaşadıkları coğrafyadan dolayı kürtçeden etkilendikleri söyleniyor ve dayatılıyor.Hatta kürçe diye bir dilin varlığı dahi inkar edilebiliyor.Sorunlar çok tabi diğer arkadaşlarda yazarlarsa daha geniç bir şekilde tartışabiliriz bu konuyu.Konuyu açan arkadaşa teşekkürler
gerçekten haklısn devrim sana katılıyorum bende kurt alvisiyim ve yoksayılmak istemiyorum
halitseyfi 12.06.2007, 23:21 TURK ve KURT KARDESTİR PKK KALLEŞTİR
Sevgili can
Sorunları konuşsak daha iyi olmaz mı?
Konuyu açan arkadaşın yazısını okuyup ona göre cevap verirsek veya fikrimizi yazarsak slogan yazmaktan dah faydalı olur.
peki haklisin yazim
PKK'nin Kürt bir kurulusa sahip olduguna bile inanmiyorum Turkiye Degil orta doguyu parcalamaya calisan guclerin acikca gorunen bir oyunu bugun iraka nukleer tehdit diye girenler yarin tuırkiyete terori temizliyecez diye girerlerse hic sarsirmaylim
Serhatlı 13.06.2007, 01:08 türkiye de yaşıyorum her hangi bir sorunum tunne
Galiba bu konu oncede konusulmustu, Kurt sorunu nasil cozulur diye.. bence burda yok Alevi Kurt yok Sunni Kurt ayrimi yapmamak lazim, burda Kurt sorunu konusuluyor. Bence cogu kisinin artik bir Kurt sorunu oldugunu biliyordur.. ama Kurtler bu sorunun farkindami? Yani demek istedigim... Kurt ler bu sorunu cozmek icin yeterince caba harciyorlarmi? Bence su an Kurtlere sorulsa, siz kendinizi daha cok ne hisediyorsunuz, Kurt mu yoksa Muslumanmi? Sizce sonuc ne cikar? Cogunluk Kurt dedikleri an zaten kendi hakklarini kendileri alacaktir..yoksa su an cami ver baska sey verme gibi geliyor bana..Birde unutmamak lazim devletin icinde Kurt olan cok insanlar var, onlar bile sadece kendi menfaatlarini dusunuyorlar. Bence en buyuk cozum gene Kurt halkini egitmek..kendi kurtuluslari sadece kendi elerinde olur...
ülkemizdeki,yoksulluk,sosyal-ekonomik sorunlar,sağlık ve eğitimde hak eşitliği gibi sorunlar; ister türk,ister kürt olsun bu ülkede yaşayan bütün milliyetlerden işçi ve emekçilerin sorunudur.
ancak,kürt halkı bu sorunların yanında,birde ulusal,etnik kısıtlamalar ve onlarca yılldır süre gelen,yanlış politikaların neden olduğu,ulusal bir sorunda yaşıyor.ve bu ülkede kürt ulusal sorunu vardır.kürt kökenli insanlarında,kendini özgürce ifade edebileceği,kimsenin etnik kökeni ve anadilinden dolayı dışlanmadığı ve kürtlerinde kendi anadilinde özgürce,eğitim göremediği bir dünyada sorunların çözüleceğini sanmıyorum.birde her şeyden önce,kürt halkına özgürce kaderini tayin hakkı tanınmalıdır.bu her ulusun en doğal hakkıdır.eğerki,halkların eşit ve gönüllü birlikteliğinden yanaysak,bu ezilen ulus olan kürt halkının tercihiyle olmalıdır.
şimdi; bazı arkadaşlar bana''sanada ne oluyor,yeter bırak! birazda kürt kökenliler yazsın'' diyebilir.ancak kürtlerin yaşamış olduğu sorun özünde türklerin ve bu ülkede yaşayan ''insanım'' diyen herkesin sorunudur...
Öncelikle şunun çözülmesi gerektiğine inanıyorum ben. Herkesin dilinde bir cümle vardır " Kürt Sorunu" diye.. bence Kürtlerin asıl sorunu bu cümleyle başlıyor. Eğer Kürtler bir sorun olmakdan ziyade bir gerçeklik olarak kabul ve ilan edilirse bu iş kökünden çözülecektir.
Bizim asıl sorunumuz Kürt realitesinin kabulüdür. Bir çok insan kalkıp "Kürt yoktur sizler aslında Türksünüz" dedikleri zaman bizim en büyük kabul edilmemişliğimiz kimliğimiz çıkıyor ortaya ki bu en büyük sorundur bizim için. Şu forumda bile bunu hazmedemeyen o kadar çok kişi varki bunu tek tek isim isim vermek elbette doğru değil onlar kendilerini çok iyi biliyorlar zaten. Örneğin bana gelen bir ÖM de bana kimliğimle ilgili sorulan bir soruya Kürdüm cevabını verdiğimde karşımdaki kişi kalkıp bana memleketimden yola çıkarak benim asyatik bir yüz ifadesine sahip olduğu yüzümü hiç görmeden söylemesi bile çok komik bir ifadeydi.
Dil meselesi işin başka bir boyutu.. Dilimiz hazmedemeyen çok kimse var. Ve bize laf atarken bile o kadar komik bir Türkçe kullanıyorlar ki inanın gülüyorum ve bilsinler ki biz Kürtler Türk dilini kullanırken saygıyla kullanıyoruz. Kalkıpda saçma sapan bir ses tonu ve kelimelerle başka bir milletin diliyle dalga geçmiyoruz. Herşeye rağmen biz inadına dilimiz yaşatacağız bunuda belirteyim..
Bizi kimse zorla sevmek zorunda değil elbette amaaaaaa şunu unutmasınlarki kimse kalkıpda "Ben Kürdüm" dediğimde bana kalkıpda "Kürdistan kurulsun oraya gidin" deme lüksü bulunmuyor bunuda ilgili yerlere ileteyim. Bu memleket Türk kardeşimin olduğu kadar Kürdün, Arabın, Çerkezin, Lazın ve diğer azınlık etnik kimliklerinde toprağıdır unutmasınlar bunu.. Benim Atalarımında bu ülke topraklarının kurtuluşunda dökülmüş kanları vardır. Biz kardeşçe yaşıyoruz bu topraklarda yüzyıllardır. Kız alıp verdik biribirimize bunun anlamını bilmeyen varsa söyleyeyim "Namus olduk biribirimize" bu değere saygı göstersinler bari..
Bu forumda ve genel olarak Türkiye'de Kürt kardeşlerimizin sorunlarıyla PKK'nın eylemlerinin birbirlerine karıştırıldığını farkettim halbuki Kürt kardeşlerimizin sorunları PKK ile karıştırılamayacak kadar hassas ve değerlidir diye düşünüyorum.
ne güzel düşünüyosunuz... bir de diğer yazılarınızla çelişmeseniz...
Forumda bu tarz sorunlarla ilgili topikler mevcut.
Ayrıca...
Forum Kuralları (http://www.aleviforum.com/announcement.php?f=36) diyor ki...
25. Tecrübelerimize göre PKK hakkında mesajlarda tamamen kaos oluşmakadır o nedenle forumda PKK hakkında yorum yazmak genel olarak yasaktır, yorumun içeriği önemli deyildir olumlu veya olumsuz yorumların tümünu sansürlemek zorundayız. Seviyeli biçimde tartışmalar olduğunda hoş görü ile karşılama olabilir.
İyi Forumlar...
xolxol_12 24.06.2007, 10:40 Kürdün sorunu Türkün sorunu ; Türkün sorunu Kürdün sorunu..!!
İlle de bir sorun söz konusu olursa da Kürtlerin Doğu Anadolu bölgesinde yaşamaları dolayısıyla eğitim,sağlık,terör,yer yer altyapı yetersizlikleri(elektrik,su vb..) denilebilir.
alevi_siyah 24.06.2007, 11:17 :thumbup1: :thumbup1: Kürdün sorunu Türkün sorunu ; Türkün sorunu Kürdün sorunu..!!
İlle de bir sorun söz konusu olursa da Kürtlerin Doğu Anadolu bölgesinde yaşamaları dolayısıyla eğitim,sağlık,terör,yer yer altyapı yetersizlikleri(elektrik,su vb..) denilebilir.
gazetede okudum.silivri'de çalışan dört kürt kökenli inşaat işçisi, lokantada kendi aralarında kürtçe konuşurken o sırada orada bulunan iki polis tarafından,dövüldüğünü ve polislerin: kürtçe konuşanların t.c vatandaşı olmadığını ve silivri'yi terk etmeleri yönünde işçileri tehdit ettiği yazıyordu.ekip otosunda ve karakolda uzun süre dövülmüşler,iki polis tarafından..
gerçektende demokrasinin olduğu bir ülke olsa,bu iki polisin;bir daha göreve dönmemek üzere, görevden alınarak hapse atılması ve ceza almaları gerekiyor.bırakın cezayı,bu ikiside daha önceki işkenceciler gibi,ödül bile alır.
DiLkeT-CeZaM 25.06.2007, 09:53 sorunun başlangıç noktası türkiyede uygulanan ulus devlet projesinin hayata geçirilmesinin sancılarıdır eğer teklikten vazgeçer insanları olduğu gibi sisteme dahil ederseniz ve makul, yerinde olan taleplerini pratiğe dökerseniz bir sorun kalmaz ama gel gör ki devlet türk ve islam sentezini benimseyen tavırlar içerisinde bu şekilde nasıl sorun kalmayacak hayret doğrusu!. aslında sorun sadece kürtlerin de değil sorun türk-sunnilerin dışında kalanların sorunudur ben bunda ayrım görmüyorum. nasıl ki bir alevi inancına sahip insanın cemevlerini ibadethane statüsünde görülmesini ve devletten pay alınmasını istiyorsa kürtler de kendi kültürel haklarını ve toplum içerisinde kürt oldukları için damgalanmamak istiyorlar. aslında bunlar tam anlatılamaz hem kürt hemde alevi olanlar bu durumu daha iyi anlar. tr de en büyük tehlike kürtler ve alevilerdir hele bunun her ikiside bir kişide yani benim gibi insanlarda birleşince vay haline hem alevilerden hemde kürtlerden hemde gerizekali kendinden baskasini tanimayanlardan tokat yeme ihtimalin artıyor. şu an tam zamanım yok daha sonra gerçekte karşılaştığım sorunları tek tek yazarım.
sorunun başlangıç noktası türkiyede uygulanan ulus devlet projesinin hayata geçirilmesinin sancılarıdır eğer teklikten vazgeçer insanları olduğu gibi sisteme dahil ederseniz ve makul, yerinde olan taleplerini pratiğe dökerseniz bir sorun kalmaz ama gel gör ki devlet türk ve islam sentezini benimseyen tavırlar içerisinde bu şekilde nasıl sorun kalmayacak hayret doğrusu!. aslında sorun sadece kürtlerin de değil sorun türk-sunnilerin dışında kalanların sorunudur ben bunda ayrım görmüyorum. nasıl ki bir alevi inancına sahip insanın cemevlerini ibadethane statüsünde görülmesini ve devletten pay alınmasını istiyorsa kürtler de kendi kültürel haklarını ve toplum içerisinde kürt oldukları için damgalanmamak istiyorlar. aslında bunlar tam anlatılamaz hem kürt hemde alevi olanlar bu durumu daha iyi anlar. tr de en büyük tehlike kürtler ve alevilerdir hele bunun her ikiside bir kişide yani benim gibi insanlarda birleşince vay haline hem alevilerden hemde kürtlerden hemde gerizekali kendinden baskasini tanimayanlardan tokat yeme ihtimalin artıyor. şu an tam zamanım yok daha sonra gerçekte karşılaştığım sorunları tek tek yazarım.
bizlerle paylaşmanız,bu sorunu,bu insanlık dramını görmezden gelenlerin kafasında belki soru işareti bırakmak açısından iyi olur.ancak,türk-sünni yoksullarıda sonuçta bu ülkede sorunlarla boğuşuyor dost.herkesin kendi sınıf gerçeğiyle yüzleşmesi lazım.sünni-türklerinde öyle.sonuçta egemenlerin politikası hep aynı olmuştur,ezilenleri bir birine düşürüp kendi koltuklarını dahada sağlamlaştırmanın hesabını yapıyorlar.bu açıdan baktığımızda gerek alevi,gerekse sünni olsun türk ve ya kürt olsun bütün ezilen sınıf ve topluluklar arasındaki yapay ayrımların ve şovenizmin,ırkçılığın etkisinin kırılması için çaba göstermek gerek.sorun özünde sınıfsaldır.yani burjuva sınıfının iktidar kavgası sorunudur.kürt burjuvalar,hiç bir zaman yoksul,emekçi kürtlerin yaşadıkları sorunların aynısını yaşamadılar.onlarda tıpkı türk burjuvaları ve türk gerici sınıfları gibi,kürt gerici sınıflarıda bu ülkede rahat bir yaşam sürüyor.önemli olan;tüm ezilenlerin birlikteliği ve birlikte mücadelesidir.buda ancak pratikte mümkündür.yani özelliklede çeşitli milliyetlerden işçi,emekçi ve yoksulların bir arada yaşadığı metropollerde ortak sınıfsal talepler üzerine mücadelenin yükselmesiyle emekçiler bir birlerini daha iyi tanıyacak,sınıf kardeşliği ön plana çıkacaktır.bu dönemde sınıf hareketi dibe vurduğu için ve aynı zamanda,bu dönemdeki mücadelenin sadece ekonomik-sendikal sınırların dışına çıkılmadığı için şoven politikalar belli oranda taban buluyor ve etkisini gösteriyor.
bunda biz muhaliflerin,sosyalistlerinde çok hatası ve yanlışı var...
yoksa,türk ve kürt emekçilerinin kurtuluşu ortaktır ve gerçek kurtuluş sosyalizmle mümkündür...
DiLkeT-CeZaM 25.06.2007, 10:32 yazmış olduklarında katıldığım yerler tabiki var. ekonomik olarak türkiyede her sınıftan insan ezilmekte bu inkar ve görmezden gelinemez bir gerçektir. sorun olarak dile getirdiklerim insanın hayatta yaşayabilmesi gereken gereksinimleri sistem tarafından öncelik sırasına göre yürütülmesi. kendi özüne dönemeyip hep başkalarının dayattığı gibi olan başka milliyetlerden olan emekçi ve yoksul insanlar eğer bugün teorik açıdan çok ters partilerle işbirliği yapıyorsa bunda bizde bir yerde hata yaptığımızı görebilmeliyiz. türkiye nüfusunun %5'i ekonomik olarak %90 gibi bir ekonomik güce sahipse buna rağmen emekçi ve yoksul kesimler başka yönlere gidip geirici ve ırkçılarla hareket ediyorsa bunun sebebi özünden ve değerlerinden uzaklaşmadır.
|
|