Orijinalini görmek için tıklayınız : Allah Simdi Ne Yapiyor?
erzincanlikiz 16.02.2005, 20:45 Bir gün yolda yaya giden bir Bektasi'nin önüne bir atli çikti :
-Baba, dedi, bir müskülüm var. Beni aydinlatir misin?
Bektasi yanit verdi :
-Elimden gelen bir seyse, hay hay, oglum.
-Sunu ögrenmek istiyorum : Su anda Allah ne yapiyor?
Sualin münasebetsizligine içerliyen dervis, hic belli etmemis :
-Yanit veririm ama, bir sartla, sen o attan in, ben bineyim.
-Neden?
-Böyle yüksek bir suale yüksekten yanit vermek gerekir de ondan!
Adam attan inmis, Bektasi binmis.
Adam:
-Hadi, demis söyle bakalim. Allah simdi ne yapiyor?
Bektasi :
-Ne yapacak, demis, ati senin gibi budalanin elinden alip, benim gibi akilliya veriyor, deyip atla uzaklasmis.
Alevimen 16.02.2005, 21:08 Bir gün yolda yaya giden bir Bektasi'nin önüne bir atli çikti :
Bektasi yanit verdi :
-Neden?
Adam:
Bektasi :
-Ne yapacak, demis, ati senin gibi budalanin elinden alip, benim gibi akilliya veriyor, deyip atla uzaklasmis.
hıhı daha öncede okumuştum bu fıkrayı http://www.aleviforum.com/images/smilies/3D_NG%20%289%29.png
bu ara aramıza hoşgeldin erzincanlikiz
erzincanlikiz 18.02.2005, 00:32 hıhı daha öncede okumuştum bu fıkrayı http://www.aleviforum.com/images/smilies/3D_NG%20%289%29.png
bu ara aramıza hoşgeldin erzincanlikiz
Sagol Alevimen... Hosbulduk..... :3D_NG (4)
MuratAsilturk 21.09.2005, 18:10 Bize aslında bu konuşmanın mezhebimin kurucusu olan İmam-ı Azam'ın bir cevabı olarak söylerler.Tarih her ne kadar bilim gibi addedilse de ,bilim olmanın şartlarından biri olan "deneyleme" yi yerine getiremediğimizden ve kanıtlanabilirliği kısıtlı olduğundan bilim özelliği taşımaz.O halde hangi taraf doğru söyler bilemem ama bize anlatışıl şekli de şöyledir ve fıkra değildir:
"Ne sormak istiyorsan sor" dedi. Bunun üzerine Dehrî İmam'a şöyle sordu:
— Başlangıcı ve sonu olmayan bir varlığın bulunması mümkün müdür? dedi. İmam-ı Âzam, tereddütsüz cevabında:Sen sayı bilir misin? dedi.
Dehrî de:
Evet bilirim, dedi.
İmam Azam:Beş rakamını hangi rakam yarattı?Dört.
Dört rakamını?Üç rakamını? İki.İki rakamını?
Bir.
Bir rakamını?Niçin sustun?.. Söylesene, bir rakamını hangi rakam yarattı?.
Bir rakamı evvelidir, ondan önce rakam yoktur.Peki bir nasıl oluştu?Ne bileyim? Bir, birdir işte. Kendi kendince bir.Basit bir rakamın kendi kendine birliğini kabul
ediyorsun da, Allah'tan önce bir varlık olmadığını ve var
lıkların evvelinin Allah olduğunu niçin kabullenmiyor
sun?.Bu kıssa, zannederim, bu soruyu soranları tatmin (ikna) etmiştir. Evet, Allah (c.c) vardır. Varlığı da kendindendir, varlığının evveli ve sonu yoktur. Allah, insanın
aklını belli bir noktaya kadar yaratmıştır. Onun ötesini anlayamaz, anlayacak kapasitede değildir. Böylece aklın ölçüsü de sınırlı olduğu için her şeyi anlayamaz..
Akıl bazen melektir, bazen de yılan Bazen aya çıkandır, bazen de yalan Bulursa sırattan geçiş fendini, Gerçek eser budur, akıldan kalan
İnanmak isteyene herhalde bu kadar delil yeter. İnanmak istemeyene ise ciltler dolusu deliller getirsen yine de inanmaz. Atalarımızın söylediği gibi: "Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az."
Faydası olur babından İmam Âzam'ın münazarasına devam edelim. Dehrî ikinci sorusunu sormaya devam etti:Allah ne tarafa yönelmiştir?
Bu soruya karşılık İmam-ı Âzam:Bir mum yakınca onun ışığı ne tarafa yönelir? dedi
Dehrî:Her tarafa yayılır, cevabını verdi.
Buna karşılık İmam-ı Âzam:— Mecazî bir mum ışığı her tarafı kaplar da göklerin
ve yerin nuru olan Allah Tealâ, her tarafı kaplamaz mı?
Bunun doğruluğu güneşten daha açıktır, dedi.
Dehrî üçüncü sorusunu şöyle sordu:Varolan her şeyin bir mekâna ihtiyacı vardır. Buna
göre Allah nerededir? .Bunun üzerine İmam-ı Âzam bir
kâse içinde süt getirerek:
Bu sütün içinde yağ var mıdır? dedi.
Dehrî:Evet vardır, cevabını verince İmam-ı Âzam:Yağ sütün neresindedir? diye sordu.
Dehrî:— Sütün içinde belli bir yer yoktur. Sütün her tarafında yağ vardır, dedi.
Dehrî'nin bu cevabı karşısında İmam-ı Azam:
— Fani ve zail (yok olucu) olan bir varlığın belli bir mekânı olmuyor da, Allah Tealâ için nasıl bir mekân tasavvur edebilirsiniz? Allah Tealâ vardır ve O'nun varlığı
her şeyi kaplamıştır, dedi.
Bundan sonra Dehrî dördüncü sorusunu şöyle sordu:
— Rabbin şimdi ne işle meşguldür?
İmam-ı Azam:
— Sen birkaç soru sordun, ben ise cevap verdim. Soru soranın yüksekte, cevap verenin aşağıda olması yakışmaz. Sen in de minbere ben çıkayım, dedi.
Bu söz üzerine Dehrî minberden aşağıya inip, yerine İmam-ı Azam minbere çıktı ve:
— Benim Rabbim, senin gibi bir kâfiri minber üzerinde lâyık görmeyip aşağıya indirmekte ve benim gibi bir Müslüman'ı minber üstüne çıkartmaktadır, cevabını ve
rince Dehrî cevap veremez duruma geldi ve pes dedi.. İşte o zaman Dehrî'yi yakalayıp öldürdüler ve İmam-ı Hammad'ın gördüğü rüya gerçekleşmiş oldu. (210)
ALLAH AKLA SIĞMAZ AMA AKIL ALLAH'I BULACAK KUVVETTEDİR
özgüreren 05.11.2005, 15:31 fıkra çok güzel hemşo ama uzun zamandır yoksun heralde..burdan sana saygılarımı iletiyorum kulakların çınlasın:))
astokomlu 20.03.2006, 00:00 Bir gün yolda yaya giden bir Bektasi'nin önüne bir atli çikti :
Bektasi yanit verdi :
-Neden?
Adam:
Bektasi :
aramıza hoşgeldin....
eline sağlik güzel bir fıkra paylaşımıniçin sağolasın....
Serkan_Devrim 20.03.2006, 21:38 dostlar erzincanlikiz aramıza 2005 yılının ikinci ayında katılmış. çok eski bir topiği canlandırmışsınız. (bkz topik tarihi)
yüreğine sağlık fıkranın hangi gerçek temele dayandığı hakkında yorum yapmaktan ziyade fıkranı eleştireceğim:::)))
gerçekten çok hoş yüreğine sağlık mizahi bi zenginliği bektaşinin bilgeliği söz konusu sağol arkadaşım
aklı olan kazanıyor
teşekkürler erzincanlıkız
deniz gibi 07.04.2006, 22:42 Çok hoştu gözüm teşekkür ettik bende yeniyim ama hoş geldin...
saol kardeş fıkra çok güzeldi paylaşımın için saol
arkadaşlar bunlar süper herkesin emeğine sağlıkkk.....
güzeldi... paylaşımın için saol can
bende topiği görünce ciddi bişey mi acaba dedim içimden fıkra çıkınca çook güldüm kendi halime :)
volkanyurt 20.10.2006, 20:10 hoss fıkra
hafikakpinar 21.10.2006, 10:19 bektaşiye bulaşan belasını bulur tabi:D
sivasliokan79 23.10.2006, 22:13 gerçekten çok komikti çok güldüm
|
|