Orijinalini görmek için tıklayınız : Komünizm de AFYON dur....
Başlığa bakıp hemen heycanlanmayın arkadaşlar. :komik
Marksın " Din Afyondur" sözünü anketlerle, konularla konuştuk. Şimdi diyeceksiniz ki Komünizm de nerden Afyon oluyo. Zahir kafayı yemiş galiba :p
Açıklayayım Niye Afyondur diye;
Arkadaşlar Kuranın Kafirun Suresinin 6. ayeti aynen şöledir;
" Sizin dininiz sadece sizin için, benim dinim sadece benim içindir" Allah Elçisine böle sölettiriyo.
Şimdi;
Allah bu ayette geçen Din ibaresini hangi anlamda kullanmış onu tahlil edelim. Sakın Namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek vs vs gibi putperest sunnilerin yaptıkları şeyi algılamayın darılım sonra :komik
Bu ayette Din kelimesi " toplum nizamı, yaşam kurallarının bütünü, yani şeriat" anlamında kullanılmıştır.
Bu ayetteki Din ile kast edilen düzen sadece Allahın koyduğu ilkeleri kapsayan Hak düzenden ibaret olmayıp, insanlar tarafından kurulan düzenleride kapsar. Yani Din ister hak ister batıl olsun, ister Allah ister insanlar tarafından kurulmuş olsun her türlü toplumun nizamı, yaşam kuralı demektir.
İnsanların kurdukları düzene din denmesinin Kafirun suresi dışında Ali İmran, Enam, Araf, Yusuf ve Mümin surelerinde de görmekteyiz.
Bu ayetler dışında Kuranda karşılaştığımız Din sözcüğü ceza veya ödül anlamında kullanılır. Bizim konumuz Kafirun suresindeki bu anlamı.
Şimdi Kafirun suresinde Din kelimesinin anlamı Allah tarafından yada insanlar tarafından kurulan düzen yaşam kuralları olduğuna göre gerek eski toplumların gereksi günümüzdeki toplumların oluşturdukları toplumsal kurallar düzenler, yaşam biçimleri Din demektir. Kominizmde, Kapitalizmde, Sosyalizmde, liberalizm gibi ekonomik düzenler de birer DİN dir.
Şimdi üstad Marksa soralım;
---- Üstad Din Afyondur Derken!!! İnancı yada bireylerin İlahlarını kast ediyorsan Tanrılar İnsanların Afyonudur demeliydin!!!
----Yok eğer Din olarak; toplumsal düzeni, yaşam kurallarını kast ediyosan KOMÜNİZM de bir yaşam kuralı, toplumsal düzen olduğundan DİN demektir. Dolayısıyla senin savunduğun sistemde AFYON dur.
----Üstad!!! yok eğer ben toplumsal düzenin, yaşam kurallarının inanç olarak şekillenmesine Afyon dedim diyorsan; O zaman Dinin ne demek olduğunu bilmiyosun. Çünkü üstad senide Yaradan Allah : Din sözcüğünü sadece inançla sınırlamamış Kafirun süresinde toplumsam düzeni, yaşam biçimini kast etmiştir. Dolayılsa böyel bir düzeni ister Tanrı ile ister Tanrısız şekillendirin bunun Adı DİN olarak konmuştur.
Neyse Üstad!!! Uzun lafın kısası DİN Afyon ise Komünizmde bir Dindir. Dolasyısla Komünizmde AFYON dur...
O zaman ne demeli Biliyomusun Marks Üstad!!!
AFYONA Hayır Yaşasın AFYONSUZ Toplum:p
Şunun gibi olmuş gerçekler acıdır biberde acıdır o zaman biber gerçektir
şöylede olabilir gerçekler acıdır şeker tatlıdır o zaman şeker gerçek değildir:lol: :p
Şunun gibi olmuş gerçekler acıdır biberde acıdır o zaman biber gerçektir
şöylede olabilir gerçekler acıdır şeker tatlıdır o zaman şeker gerçek değildir:lol: :p
Üzüm Üzüme Baka Baka Kararır....
Bölede olamaz mı???:yamukgul:
Üzüm Üzüme Baka Baka Kararır....
Bölede olamaz mı???:yamukgul:
Senin yorumuna göre kim kararmıştır marksmı :yamukgul:
Marksın maddeci olduğunu ve ateist olduğu bilinir din afyon deyimini de söylediğin ilk seçenekte olduğu gibi kullanmıştır. Tabi sen markstan hesap sorabilirsin niye tanrı demedinde din dedin diye.:whistling :whistling
kızılgüneş 19.06.2007, 16:40 DİN afyondur
bu sözden kasıt(bence) idealist düşünce sistemlerinin
insanların bilime ve doğruya ulaşmada en büyük engel olduğu vede insanları uyuttuğudur
idealizm insanlığı karanlığa iterken materyalizmin amacı onu karanlıktan aydınlığa çıkarmaktır
en büyük hedefi güzdüzleri sömürülmeyen geceleri aç yatılmayan bir hayat olan bir sistemi
nasıl oluyorda afyon diye tanımlıyorsun??
abi Allah aşkına bi defa da ayetsiz gel :D:D
Sen Üstad'a sormuşsun soruları, bekle gelir üstad cevap verir sana? hadi kafanı kurcaladı bizim kafalardan ne istiyosun? yollayaydın ya meleklerle bir mail :p Marks da sana cevap verirdi biz de öğrenirdik :biggrin:
'Afyon'dan kasıt sanırım bağımlılık burada, eğer öyleyse evet başlığın doğru olmuş bence. Kömünizm bağlılık gerektirir, Din gibi... ama benim kafam şurada karıştı biraz. Din ve Kömünizm'i bu bağlamda mı bağdaşlaştırıyorsun ( bağımlılık bağlılık gerektirdiği bağlamında)?
neyse işte sen şimdi gene Kur'an'dan bir ayetle çıkmazsın karşıma di'mi :biggrin:
Senin yorumuna göre kim kararmıştır marksmı :yamukgul:
Marksın maddeci olduğunu ve ateist olduğu bilinir din afyon deyimini de söylediğin ilk seçenekte olduğu gibi kullanmıştır. Tabi sen markstan hesap sorabilirsin niye tanrı demedinde din dedin diye.:whistling :whistling
Marks kararmamış Marksa bakanlar...:komik
"Tanrılar İnsanların Afyonudur demeliydi şeklinde düşünüyorsun..." bencede böle olması kendi düşüncesi açısından biraz mantıklı oluyo gibi.
Yok hesap sormuyom. Zaten hesap veriyo şimdi. Allah yardımcısı olsun diyecem de ben karışmıyom Allahın işine:komik
Neme lazım bakarsın Yarabbim Marksıda affet dememden ötürü banada kızabilir. :komik
Ama köprüyü geçerde cennete attım mı kapağı; Rabbimde bu tarafta görmek istediğin biri varmı derse, Marks paçayı yırttı demektir :p
Ben gitmeden oralara bişe yapamam. Artık beklemeli beni:)
Din ve Kömünizm'i bu bağlamda mı bağdaşlaştırıyorsun ( bağımlılık bağlılık gerektirdiği bağlamında)?
Leylacım; verdiğim Kuran ayeti ile Allahın Din sözü ile Kafirun suresinde, ister gerçek, ister batıl (yani doğru olmasada, putlara tapılsada yada allaha tapılmasada) insanların oluşturdukları, yaşam kurallarına, toplumsal düze din dediğini görüyoz.
Kominizmde toplumsal düzeni, yaşamın kurallarını ihtiva eden bir sitem ise bu durumda Kominizmede, Allahın Kafirun suresinde verdiği örnekteki gibi Din demek yanlış olmaz.
Muhammed ayetle diyorki; Ey putperestler(inanmayanlar, inanıpta puta tapanlar vs) sizin yaşam biçiminiz, sizin kurallarınız, sizin düzeninniz size, benim yaşam biçimim benim kurallarım bana.
Demekki putpererstlerin yada inanmayanların vs. bir yaşam kuralı bir toplumsal düzeni var. İster bu Allahtan olsun ister olmasın. Allahta bu düzen Din demiş.
Üstadda Dine Afyon demişse; dolayısla toplumsal düzen, yaşım kurallarını belirleyen ister içinde inanç olsun ister olmasın Kominizmde marksın mantığı ile afyondur. kapitalizmde, Liberalizmde veya islamda... demi hespi belirli toplumsal kurallar belirler.
Afyon boyutuna gelince. Bağamlılık değil. Özgür düşünceyi, bilinci kullanamayıp dogmatik olmak değişime ayak uyduramamak anlamında.
Okiş :komik
Hepside belli başlı kuralları içerir ve bağımlılık gerektirir bu açıdan bakıldığında kominizm ve din arasındaki Zahir abinin verdiği örnek mantıklı gibi gözüküyor.
Ancak kominizminde belli bir dinin kurallarını kabul etmediği bir gerçek.Kominizmi insanların dinsizlik gibi algılamaları bence çok acı bir durum çünkü kominist sistem belli bir dini temsil etmeyi kabul etmez ve dini kişilerin vicdanlarına bırakır.
Leylacım; verdiğim Kuran ayeti ile Allahın Din sözü ile Kafirun suresinde, ister gerçek, ister batıl (yani doğru olmasada, putlara tapılsada yada allaha tapılmasada) insanların oluşturdukları, yaşam kurallarına, toplumsal düze din dediğini görüyoz.
Kominizmde toplumsal düzeni, yaşamın kurallarını ihtiva eden bir sitem ise bu durumda Kominizmede, Allahın Kafirun suresinde verdiği örnekteki gibi Din demek yanlış olmaz.
Muhammed ayetle diyorki; Ey putperestler(inanmayanlar, inanıpta puta tapanlar vs) sizin yaşam biçiminiz, sizin kurallarınız, sizin düzeninniz size, benim yaşam biçimim benim kurallarım bana.
Demekki putpererstlerin yada inanmayanların vs. bir yaşam kuralı bir toplumsal düzeni var. İster bu Allahtan olsun ister olmasın. Allahta bu düzen Din demiş.
Üstadda Dine Afyon demişse; dolayısla toplumsal düzen, yaşım kurallarını belirleyen ister içinde inanç olsun ister olmasın Kominizmde marksın mantığı ile afyondur. kapitalizmde, Liberalizmde veya islamda... demi hespi belirli toplumsal kurallar belirler.
Afyon boyutuna gelince. Bağamlılık değil. Özgür düşünceyi, bilinci kullanamayıp dogmatik olmak değişime ayak uyduramamak anlamında.
Okiş :komik
not okiş, I have got a few questions what I want to answered you :001_tt2:
şimdi sen diyosun ki Salim abi "Muhammed ayetle diyorki; Ey putperestler(inanmayanlar, inanıpta puta tapanlar vs) sizin yaşam biçiminiz, sizin kurallarınız, sizin düzeninniz size, benim yaşam biçimim benim kurallarım bana."
Fakat aynı Muhammed bir başka ayetinde diyor ki :"... puta tapanlardan yüz çevir"(En'am Sûresi 106.) bir başka yerde de "...Müsrikleri (puta tapanlari) buldugunuz yerde öldürün,.." (Tevbe Sûresi 6.) konuyla alakası yok denilecek evet konuyla alakası yok ama kafam karıştı benim, nasıl bir çelişki bu? hangisine inanalım??? yoksa Ayet ve Sureleri bağımsız kabul edip, işimize geldiği gibi mi yorumlayalım?
"Afyon boyutuna gelince. Bağamlılık değil. Özgür düşünceyi, bilinci kullanamayıp dogmatik olmak değişime ayak uyduramamak anlamında."ysa
Komünizm Afyon değildir o zaman! yanılıyor olabilirim ancak, Komünizm özgür düşünceyi benimsemez mi? yani kurallar vardır ancak dogmatik değildir düşünceler değil mi? sınır koyuyor mu düşüncelere Komünizm?
Hepside belli başlı kuralları içerir ve bağımlılık gerektirir bu açıdan bakıldığında kominizm ve din arasındaki Zahir abinin verdiği örnek mantıklı gibi gözüküyor.
Ancak kominizminde belli bir dinin kurallarını kabul etmediği bir gerçek.Kominizmi insanların dinsizlik gibi algılamaları bence çok acı bir durum çünkü kominist sistem belli bir dini temsil etmeyi kabul etmez ve dini kişilerin vicdanlarına bırakır.
Değerli kardeşim; Afyonu Bağamlılık olarak düşünme. Bence Marksın Afyondan kastı: Dogmatik olmak, bilnçsiz olmak, sorgulayamamak, değişime ayak uyduramamak.....
Bu konu ile ifade etmek istediğim SÖZCÜK lerin anlamı....
DİN dendiği zaman hepimiz içerisinde toplumsal düzen, yaşam kuralları olan inançsal boyutu ile düşünüyoruz.
Oysa ben Verdiğim ayet örneğinde (Kafirun Suresi): Allahın ister doğru inanç, ister yanlış, ister putperest, ister değil şeklinde inançsal olsada olmasada toplumsal düzene ve yaşam kurallarına DİN dediğini görüyoz.
Birazda espiri kattım konuya :)
Konunun içeriği DİN sözcüğünün anlamıdır. Lütfen bütün arkadaşlar bunu göz önünde bulundursun...
Evet Zahir abi bence her konu gibi din konusu da sorgulanmalı doğru belirtmişsin.
Yukarıda da yazmış olduğun üzere,insanlar hep din diyince genelde sünni dostlarımızın algıladığı gibi bakıyorlar konuya din sadece namaz oruç zekat hac vs...gibi ritüellerden ibaret değildir.
devrimciyol 19.06.2007, 17:31 Aristo mantğıyıla komünizmi açıklamak çok irrealisttir.
Marx din afyondur derken konuyu kuralcılık ve mutlakçılık olarak görmedi.
Marx din afyondur derken neyi kast ediyordu. Tanrı senyör demektir. Köleci toplumlarda derebeylerine senyör denir. Yani sömürücü zümreler kendilerini tanrı ilan etmiştir.
Latince kökenli tüm dilleri inceleyin. Tanrı ve derebeyi aynı manaya gelir. O halde tanrı sınıfsal bir kavramdır. Yani sömürücülerin hizmetindedir. Komünizmde sömür yoktur. Herkes ihityacına göredir. Ezen ve ezilen olmadığına göre komünizm nasıl afyondur.
Sınıfsal boyut dahi ortadan kalkmışken afyondan bahs etmek aristo mantığından öte bir şeydir. Aristonun mantığında yine ayakları havada kalsa bile doktrin vardır.
eldorado 19.06.2007, 17:44 aman allah ım...din dersinde bile bu kadar ayet ve sure okumadım...bence bu konuyu yaşar nuri hocaya danışalım....
Değerli kardeşim; Afyonu Bağamlılık olarak düşünme. Bence Marksın Afyondan kastı: Dogmatik olmak, bilnçsiz olmak, sorgulayamamak, değişime ayak uyduramamak.....
Bu konu ile ifade etmek istediğim SÖZCÜK lerin anlamı....
DİN dendiği zaman hepimiz içerisinde toplumsal düzen, yaşam kuralları olan inançsal boyutu ile düşünüyoruz.
Oysa ben Verdiğim ayet örneğinde (Kafirun Suresi): Allahın ister doğru inanç, ister yanlış, ister putperest, ister değil şeklinde inançsal olsada olmasada toplumsal düzene ve yaşam kurallarına DİN dediğini görüyoz.
Birazda espiri kattım konuya :)
Konunun içeriği DİN sözcüğünün anlamıdır. Lütfen bütün arkadaşlar bunu göz önünde bulundursun...
Dogmatizm, tabular bütünü değil midir? ki öyledir. eğer öyleyse Komünizm tanımı boyut mu değiştiriyor...
Kominizm değil Komünizm....
aman allah ım...din dersinde bile bu kadar ayet ve sure okumadım...bence bu konuyu yaşar nuri hocaya danışalım....
Zekeriya Beyaz olmaz mı Abi :biggrin:
eldorado 19.06.2007, 18:06 benim düşüncem şu..;
marks gibi düşünürsek ( ki henüz o bilgi ve seviyeye gelemedik ve gelmemizde çok zor ) ne anlatmak istediğini çok iyi anlayabiliriz...çünki bizim o ince kelimeleri anlamak yada açıklamak için o insanın fikirlerini tümüyle iyi bilmemiz gerekir...bakınız birçok arkadaşımız konuyu okumuş ama yorum yapma cesareti gösterememiş,gösteren arkadaşlarda olaya tam olarak bir açıklık getirememiş...biz saatlerce yazalım yada yorum yapalım kesin bir sonuç çıkartma ihtimalimiz çok zor...
tamam lady zekariya beyaz hoca faktörünüde unutmayalım...son olarak okan bayülgenin şovunda görmüştüm,ibadet hakkında bilgi veriyordu...
kızılgüneş 19.06.2007, 18:09 Zekeriya Beyaz olmaz mı Abi
aslında güzel olur zekariya beyaz da kendi alanına dönmüş olur
tabi sabah kadın proğramlarından vakit bulursa:komik
benim düşüncem şu..;
marks gibi düşünürsek ( ki henüz o bilgi ve seviyeye gelemedik ve gelmemizde çok zor ) ne anlatmak istediğini çok iyi anlayabiliriz...çünki bizim o ince kelimeleri anlamak yada açıklamak için o insanın fikirlerini tümüyle iyi bilmemiz gerekir...bakınız birçok arkadaşımız konuyu okumuş ama yorum yapma cesareti gösterememiş,gösteren arkadaşlarda olaya tam olarak bir açıklık getirememiş...biz saatlerce yazalım yada yorum yapalım kesin bir sonuç çıkartma ihtimalimiz çok zor...
tamam lady zekariya beyaz hoca faktörünüde unutmayalım...son olarak okan bayülgenin şovunda görmüştüm,ibadet hakkında bilgi veriyordu...
abi işin açığını söylemek gerekirse, senin düşüncelerine sahip olduğum için, yani kesin bir sonuç çıkarma ihtimalimizin olmadığını düşündüğümü cümlelerimde espirili bir dille açıklamıştım :D marks bize cevap veremez demeye getirerek :)
Ağzına sağlık Kızıl Güneş pek güzel yazmışsın ama o da emin ol öylesine yazmış bu yazıyı pek de katılmadık açıkcası
anadolu75 20.06.2007, 14:53 komunizm dini kabul etmedigi belli ama 1920lerde sanirim azerbaycanda hem musluman komunistler adinda bir kurulus kuruldu hem de muslumanlardan olusan bolsevik birligi kuruldu.burada celiski yok mu?
gencsosyalist 20.06.2007, 15:12 muahalefetim sert olacak ama ne yapayım dayanamıyorum.... chp de aleviler üzerinde afyon etkisi yapıyor...bundan kurtulmak lazım...
devrimciyol 20.06.2007, 15:48 komunizm dini kabul etmedigi belli ama 1920lerde sanirim azerbaycanda hem musluman komunistler adinda bir kurulus kuruldu hem de muslumanlardan olusan bolsevik birligi kuruldu.burada celiski yok mu?
SSCB'de komünizm hiç bir zaman gerçekleşmedi bu bir.
SSCB'de gerçekleştirilen sosyalist devrimdir, bu iki.
Bolşevikler müslüman azerileri ikna ve aşamalı bir şekilde din olgusunda arındırıyordu. Bu sebeple insanların şiddet veya zorla din olgusundan arındırılması doğru değildir. O sebeple her hangi bir çelişki yoktur. Sosyalizm komünizme geçiş evresidir.
Marks'a göre Din toplumları, halkı uyutmak için, hizaya sokmak için bir araçtır. Kitleleri kontrol altında tutmanın en ideal yolu onlara bilinmez bir korku vermek ve bu korku ile de insanları sınırlandırmakdır.
Afyon boyutu şu şekilde oluyor:
Eski İmparatorluklar, Krallıklar vs devrinde Kral, Padişah, Sultan vs hepsi kendilerini Tanrının yeryüzündeki temsilcisi olarak lanse edip manevi erk kazanmışlardır.
Zira tek tanrı öncesi toplumlarda Krallar bizzat Tanrıya en yakın varlık sayılıyordu. Tabi böyle etkisi olan krallar, padişahlar vs bu sayede halkı kendilerine birer "kul" yaparak halkı maddi manevi sömürmüşlerdir.
Osmanlıda da durum böyleydi zira kanunu sultan süleyman arapça olarak Allahın yeryüzündeki gölgesi lakabını taşıyordu aynı şekilde Yavuz Sultan Selim sonrası tüm padişahlar halife ünvanını da alarak sülale boyu tanrısallığın keyfine bakıp Osmanlı halkı yani onların deyimiyle "Reaya"(güdülen anlamındadır) onların elinde birer köle ve sömürge olmuştur bu din afyonuyla zehirlenen beyinler kuzu kuzu itaat edip açlıkdan yoksullukdan ölselerde, savaşlara yollansalarda allahlarına şükür edip yaşadılar.
ve sonuç
Ezenler (Krallar, İmparatorlar, Beyler, Ağalar ve günümüz modern kapitalist sınıfları ve özel olarak Oligarşi) halkı yani ezilenleri din afyonuyla uyuşturup keyiflerine baktılar...
Marks'a göre Din toplumları, halkı uyutmak için, hizaya sokmak için bir araçtır. Kitleleri kontrol altında tutmanın en ideal yolu onlara bilinmez bir korku vermek ve bu korku ile de insanları sınırlandırmakdır.
Kurana göre Dinin Tanımını yaptım. Bu hususu gözden kaçırmışsın ama....
Kurana göre Dinin Tanımını yaptım. Bu hususu gözden kaçırmışsın ama....
Kur'andan incilden, Tevrattan yada Avesta dan değil tarihi olaylardan bahsediyoruz.
Bu örnek şuna benzer Kafaları çekelim sonra mantıklı düşünelim? veya Esrarı çekelim mantıklı düşünelim ?
Kur'an ı %100 doğru deyip savunmak ve konulara Kur'an kitabına göre yorum yapmak bu afyondan çekip yorum yapmak gibi
Kur'andan incilden, Tevrattan yada Avesta dan değil tarihi olaylardan bahsediyoruz.
Bu örnek şuna benzer Kafaları çekelim sonra mantıklı düşünelim? veya Esrarı çekelim mantıklı düşünelim ?
Kur'an ı %100 doğru deyip savunmak ve konulara Kur'an kitabına göre yorum yapmak bu afyondan çekip yorum yapmak gibi
Sen Dinin tanımını yap ozaman...
Sen Dinin tanımını yap ozaman...
Din afyondur :innocent:
bolşevik 20.06.2007, 22:29 İyi de, Marks zaten dini bir afyon olarak görmemiş mi, ona ne ki Kurandaki anlamından...
Ayrıca Komünizm insanlığın uyanması, eşitliğin sağlanmasıdır. Birilerinin sürü başı olmasına gerek yoktur Komünizmde, o halde Komünizm de Afyon Değildir.
Hem ben mi yanlış hatırlıyorum, Kuranda yanlışlıklar vardı, Diyanet İşleri düzeltileceğini söylüyorlardı...
Din afyondur :innocent:
Din toplumsal düzen, yaşam kuralladır. İster Tanrı tarafından isterse bireyler tarafından belirlensin, ister içerisinde inanç taşısın isterse taşımasın.
Din toplumsal düzen, yaşam kuralladır. İster Tanrı tarafından isterse bireyler tarafından belirlensin, ister içerisinde inanç taşısın isterse taşımasın.
Esasında ilk mesajım din konusunda herşeyi özetliyor. Ayrıca dini duygular kişilerin vicdani sorunudur bu konuda dayatma yapılamaz. İsteyen inanır isteyen inanmaz veya herkes farklı dinde olabilir. Dinin gerekliliği yavaş yavaş işlevini yitiriyor artık akıl ve mantık ile bilim hayattaki bilinmezleri hızla çözüyor bu aşamada dinin işlevi bir yoga yapmakdan farksız olmamalı. Ancak halen Din egemen güçlerce halkları en iyi şekilde kullanmanın bir aracı hali olma durumundan kurtulamadı çünkü hiç kimse Komünizm'deki söylemler kadar net biçimde dini eleştirme ve insanlara aydınlığı sunabilme cesaretini gösteremiyor.
Takva adında bir film vardı bu konuda en güzel yanıt o filmdir o filmi izlemenizi tavsiye ediyorum.
Takva adında bir film vardı bu konuda en güzel yanıt o filmdir o filmi izlemenizi tavsiye ediyorum.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=24116
devrimciyol 21.06.2007, 00:30 Din toplumsal düzen, yaşam kuralladır. İster Tanrı tarafından isterse bireyler tarafından belirlensin, ister içerisinde inanç taşısın isterse taşımasın.
Tarihte ilk yasalar hamburabi kanunuyla konuldu. Bu yasalar içerisinde din yoktur. Bu yasalar kölelere karşı köle sahiplerini koruyan ve kollayan kanunlardır. Bu yasalardan çok çok sonra bildik dinler ortaya çıkmıştır. Araştırmanızda fayda vardır.
ilker_che 21.06.2007, 01:54 biraz geç geldim ben ve konu dallanıp budaklanıp gitmiş.ama zahir abi ye katılmıyorum çünkü komünizm le dinin aynı kefeda tartılması yanlış olur bence.o da afyondur bu afyondur lafını bırakalım.toplumsal düzeni amaçlayan her düşünce sistemi din olacaktır die bişey.bunla sınırlayamazsınız.komünizm dinse ibadeti neymiş zahir bütün ögeleriyle acıkla o zaman?ya da üstad a sor burda yanlışsın burayı açıkla die.cvp werir belki :D
olmayan bir sistemi takip etmek şartlanmışlıktır, macereperestliktir. bütün hayatı boyunca marxı allah sız servet düşmanı olarak bilmişlik, iktisattan ve felsefeden zerre kadar anlamayan komünizm şekli sadece türk insanına haiz olsa gerek. marx teorilerini din e veyahut allah a karşı değil hegel, trust, adam smith ve prodhon a karşı geliştirmiştir. din sistem içerisinde bir engeldir ve bertaraf edilmesi gerekir. sosyalistlerin en büyük açmazıda bu; zira din i yok etmekle herkesi sosyalist edecekleri düşüncesine kapılırlar. dindar olmuyacaksan sosyalist olacaksın gibi. marksın düşüncelerini (yada düşünsel praksilerini) yine kendi dini olan (yaşamasada) yahudilik inancı içinde değerlendirmek gerekiyordu ancak postmodern kapitalizm bu düşünceyi yine postmodern kapitalizm minvaline sürükledi. kominizm bireyi afyonlaştırır, sosyalist devletler toplumları afyonlaştırmıştır. koministin dünyası kominist sosyal çevresi ile sınırlıdır. sosyalist devlet içinde yaşayan toplumların ilah ı devlettir. dinlerde dini duygular vardır ve baskındır, sosyalimde sosyalist duygular değil idealler vardır ve geçiçidir.
|
|