Orijinalini görmek için tıklayınız : Şeytanmısın Arkadaşım?

Zahir
20.06.2007, 21:46
Arap dilinde Şeytan "ştn" kökünden gelir. İp; derin kuyulardan kovaya bağlanarak su çekileni, hayvanların bağlandığı ip demektir. Uzak ve derin işlerde kullanıldığından şatana fiiil uzak oldu anlamında kullanılmıştır.

Kuranda Şeytan; hakka ve ahlaka aykırı hareket eden uzak olan her türlü kişi, güç ve kurumun karakteristik adıdır.

Onun için Şeytan Ya İnsanın Ta kendisi yada insanın içindeki düşünce yetisidir; İblistir.

Şeytan başka bir boyuttan varlık değildir arkadaşlar. Eğer öyle olsaydı Allah adil olamazdı. Farklı bir boyuttan varlığı bize musallat edip mücadelemizi istemezdi.

Şeytan Kuranda 70 defa tekil 18 çoğul olmak üzere 88 kez geçer.

Kuran Şeytan ifadesini ins şeytan (tanına bilinen görünen şeytan;insan şeytan) ve cinn şeytan (gizli kapalı şeytan; iblis ve ajan) kimseler olmak üzere ikiye ayırır.

Kuranda Şeytanın yaptırım gücü olmayıp vesvese kışkırtma telkin ettiği sölenir.

Lanetlenmiş Kovulmuş (Şeytani Racim) ile Şeytan farklı şeylerdir. Kovulmuş Şeytan insanın zihinsel faliyeti Düşünme yetkisidir.

Şeytan İse bir karakter kötülük semboldür.

Kısacası; Şeytan İnsanın ta kendisi ve düşünce yetisidir.....

Bence çevrenizdeki herkese bakın. Kurandaki tanımı ile hakka ve ahlaka aykırı eden biri var ise o Şeytandır.

bolşevik
20.06.2007, 22:03
Böyle deyince haniŞeytanla özdeşleşen cehennem var ya ben de onunla ilgili okuduğum bir şeyi yazam dedim yani paylaşım için...Sınavda çıktığı için ezberimde tamı tamına cümleler...:biggrin:

"Kudüs,İsrail, Devleti ve Ürdün arasında bir şehir. Çok eski bir şehirdir.1517 yılında Yavuz Sultan Selim aldı,1917'ye kadar bizde kaldı. Osman Amcan doğduğunda Sivas gibi, Adana gibibir Türk şehriydi. Bu şehrin dışında buralarda Hennem veya Hinnom isimli bir vadi vardır. Eski zamanlarda Kudüs şehrinin çöplerini bu vadiye dökerlermiş. Çöpler yığılır , temizlenmezse ne olur?"
...
"Hennem çöplüğüne fareler dadanmış, veba salgını çıkmış. Veba mikrobunu bilirsin fareler atşır. Kudün Belediyesi Hennem çöplüğünü ateşe vermiş. Vebadan ölenlerin cesetlerini de bu ateşin içine atmışlar. Çok büyük bir yangınmış; ama fareler çöplüğe yaklaşmasınlar diye ateşi bir daha hiç söndürmemişler..."

"Şimdi 'ca' Arapçada yer, mekan demektir. Ca Hinnom ya da Ca hennem Hennem yeri manasındadır. "

Alev Alatlı'nın Kabus isimli kitabında cehennem böyle tanımlanıyor, final konusu bu kitap olduğu için ve birkaç kez okuduğum için( özellikle de buraya dikkat etmiştim:D) biraz aklımda kalmış...İçimden geldi, yazayım dedim, umarım mahsuru yoktur...:D

Ben belli bir yaşa kadar şeytanın hep omuzlarımdan tekinde oturduğunu düşünürdüm:D Beni kötülüklere teşvik edecek diye korkardım:biggrin:
Ama şeytan olan varsa onlar da insanlardır...

meymane
20.06.2007, 22:31
acaba seytanin diyer meleklerden farki ney? o sadece direnisci:biggrin: diz cekmemis o kadar:wink: kotuluk seytandan deyil icinizden geliyor seytanla ne alaka, birazda hatalari kendimizde aramak lazim baskasinda deyil

ankh
21.06.2007, 03:09
Bence şeytan insanın kendi içindeki karanlıktır kim karanlığı içinden atmazsa o beslenir ve hakimiyet sağlar şeytan sensin benim o içimizdeki karanlık yön.

ugursarak
23.06.2007, 17:08
Şeytan bizsek melek kim?

EREN izm
23.06.2007, 17:15
Şeytan bizsek melek kim?

evet :biggrin: :biggrin:

bAmBu
23.06.2007, 17:37
Şeytan bizsek melek kim?

şeytanlıkta,meleklikte insanın içinde mevcut.tabi varlıklarını inkar etmiyorum.

lion12
23.06.2007, 17:46
Bence Zahir abinin yaklaşımı gayet mantıklı gibi.
Zaten konulara da gayet batıni hoş yorumlar getiren bir abimiz klasik Sünni inançtan oldukça uzak yaklaşımları var sağol abi.

meymane
19.07.2007, 22:48
Şeytan bizsek melek kim?

oda bizde :wink: isimize geleni dinliyoruz

alenya
19.07.2007, 22:57
tayyib ,gerge bush ,hizbullah vb.bunlar ortaya cıktıktan sonra şeytanlar şeytanlıklarından utanıp cehennemmde uslu uslu oturuyordur.

pazarcıklı
19.07.2007, 23:22
paylaşım için teşekürler...güzeldi gerçekten şeytanda melekte insanın kendisinde,yaptıklarında...cennet ve cehenneme de bu yaklaşımla bakarsak, aslında gözümüzün önünde ortadoğuda hergün insanlar cehennemi yaşarken,bu olayların sebebi emperyalist güçlerde cennet gibi yerlerinden izliyolar malesef:wink: ...

izmirksk
20.07.2007, 15:54
Kuranda Şeytan; hakka ve ahlaka aykırı hareket eden uzak olan her türlü kişi, güç ve kurumun karakteristik adıdır.
fakat kimi insanlar kolsuz ,ayaksız ya da felçli vs...şekilde dünyaya gelebiliyor...bunu yapan bir Tanrı ,eğer adaletsizlik yapmıyor ise yani bizim bimediğmiz bir hikmeti var ise ,pekala şeytanıda musallat edebilir..yukarıdakiler insanın günlük yaşamında sıkıntı doğuran şeyler..fiziki etkisi var..şeytan ın ise fiziki etkisi yok..yukarıdakiler (insanın felçli doğması vs..) adaletsizlik değilse,şeytan ın dışarıdan telkinlerle rahatsızlık vermesi bence adaletsizlik olmaz..