halitseyfi
24.06.2007, 17:18
http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=252960
İran Rabia’yı da korkuttuBir dönem adı Mehmet Ali Ağca ile anılan Rabia, İran’da yaşadıklarını kitap yaptı.
24 Haziran 2007 14:40
--------------------------------------------------------------------------------
Rabia Özden Kazan, 2006 Ramazan ayında gittiği İran’da gördüklerini anlattığı “Tahran Melekleri” kitabında İran’da gençlerin partilerde su gibi alkol tükettiğini, Hollywoodvari dejenere kadın-erkek ilişkilerine şahit olduğunu yazdı.
Kazan, İran’da iftar sonrasında yaşlı bir adamın kendisine 500 dolar karşılığında muta nikahı (Günü birlik nikâh!) kıymak istediğini de anlatıyor. Eylül ayında İtalya’da, daha sonrak da Amerika’da yayınlanacak kitap için Rabia Kazan, yurtdışında insanların kendisini İranlı kadınlara benzetmesi nedeniyle oradaki yaşamı merak ettiği için İran’a gittiğini belirtti.
20 gün Tahran’da kaldığını, bu süre içinde para karşılığında nikah yapan kadınlarla karşılaştığını söyleyen Kazan, “İslam rejiminin zorbalıklarını anlatmak istedim. Dikkat edin İslamiyet demiyorum. Benim öğrendiğim Mevlana’nın İslamiyeti. Oradaki islamiyet değil. İslamiyet’te para karşılığında bir gece beraber olunmaz. Burada tezat ve dram var. Oradaki kadınlar nasıl yaşayacaklarına karar veremiyor. Ben burada istediğim için örtünüyorum. Bana sen niye örtünüyorsun diyorlar. Orada İslamiyet değil Ahmedinecad’ın kuralları var ” dedi.
Akşam
Nebahat Koç
Artık bazı kişiler gerçekleri görmeye başladılar, dahada gerçekleri görecek çok kişi var.Umarım bir an önce görürler. Elbet kör değiller ya.
nanis_75
24.06.2007, 20:07
Bunlari görebilmek icin irana gitmek sartmiymis sormak lazim.. Bizler bagira cagira iran rejiminin tehlikeli oldugunu söylerken neredeydi bu hanim.. Iran rejiminin mollalarin kendi safalarini sürebilme ve baskilarini arttirabilme rejimidir derken, dini kendi iktidarlarini korumak icin kullandiklarini söylerken neredeydi bu hanim? Dogru ya o aralar ülkemizin yetistirdigi eli kanli fasist bir meczubun pesinde flirt yapiyordu.. Simdide kalkmis yok kitapmi yazmis? Her iran rejiminin karsitini din karsitiymis gibi tanitanlarida irana yollmak lazim demekki...
atatürkçe düşünce derneği başkanı ''gördüğüm en sosyal kadınlar'' iranda yaşıyor diye bir laf etmişti. laikler bir bardak suda fırtına koparmışlardı. hümeyni öldüğünde türkiyede bayraklar yarıya indirilmişti ama bu kadar sorun olmamıştı.
muta nikahı iran da geleneksel bazı yerlerde uygulanıyor. çıkış amacı genel ev kadınlarını ne yapalım düşüncesi ile çıkmıştır. bu kadar çok kültürlü insanı barındıran bir ülkede bu nikahın çok olduğunu söylemek bu ülke hakkında hiç bir şey bilmemek demektir. orda bir çoban bile kitap yazıyor. ortadoğunun (almanyanın doğusundan hindistana kadar olan bölge) en büyük kitap fuarı her yıl orada düzenlenir.
70 milyon insan var yüzde 10 u rejime ittiba etmiyorsa bu rejimin sorunu değil.
halitseyfi
25.06.2007, 17:11
atatürkçe düşünce derneği başkanı ''gördüğüm en sosyal kadınlar'' iranda yaşıyor diye bir laf etmişti. laikler bir bardak suda fırtına koparmışlardı. hümeyni öldüğünde türkiyede bayraklar yarıya indirilmişti ama bu kadar sorun olmamıştı.
muta nikahı iran da geleneksel bazı yerlerde uygulanıyor. çıkış amacı genel ev kadınlarını ne yapalım düşüncesi ile çıkmıştır. bu kadar çok kültürlü insanı barındıran bir ülkede bu nikahın çok olduğunu söylemek bu ülke hakkında hiç bir şey bilmemek demektir. orda bir çoban bile kitap yazıyor. ortadoğunun (almanyanın doğusundan hindistana kadar olan bölge) en büyük kitap fuarı her yıl orada düzenlenir.
70 milyon insan var yüzde 10 u rejime ittiba etmiyorsa bu rejimin sorunu değil.
Sevgili can
Muta nikahı sadece irana has olduğunu söylemek de bir noktada irana haksızlık olur. Muta nikahı çoğu islam ülkelerinde uygulanan ve kendini temize(günahsız zina) çıkarma çabasının bir sonucudur.
Yalan bir söze karşı çıkılmış diye suç mu olduki birilerinin başına kakıyorsun.
Bayrakların yarıya indirilmesinide halktan kaç kişi istedi merak ediorum. Bu devletlerin çıkar ilişkisinden kaynaklanan bir diplomatik dildir.
sevgili can
Her halde iranda tarafsız bir anket düzenledin ki kesin bir dille 10 milyon rejime itibar etmediğini söyleye biliyorsunuz. Ben sevilen bir rejim olduğunu hiç sanmıyorum, desbot rejimleri seven insanlarında ruh hali pekte normal olmasa gerek.
Sevgili can
Muta nikahı sadece irana has olduğunu söylemek de bir noktada irana haksızlık olur. Muta nikahı çoğu islam ülkelerinde uygulanan ve kendini temize(günahsız zina) çıkarma çabasının bir sonucudur.
Yalan bir söze karşı çıkılmış diye suç mu olduki birilerinin başına kakıyorsun.
Bayrakların yarıya indirilmesinide halktan kaç kişi istedi merak ediorum. Bu devletlerin çıkar ilişkisinden kaynaklanan bir diplomatik dildir.
sevgili can
Her halde iranda tarafsız bir anket düzenledin ki kesin bir dille 10 milyon rejime itibar etmediğini söyleye biliyorsunuz.
muta nikah ı iranda emir değil bir serbestliktir. şia da kendi içinde mezhep ve fraksiyonlara ayrılmıştır. yönetimi daha çok imamiye ekol unu temsil eder. hümeyni imamiyenin önemli temsilcisidir. eşcinsellerin evliliğine izin veren bir islam ülkesinin bu evliliğede izin vermesi bana normalmış gibi geliyor. yinede yaygın olduu kanaatinde değilim. şartları çoktur.
=Am6yijDGpIs
http://www.youtube.com/watch?v=Am6yijDGpIs
imamiyye ekolüne göre muta evliliğinin esasları şunlardır:
a) süre ile birlikte mehrin zikredilmesi gerekir. aksi durumda akit batıl olur. süre zikredilmeyip, mehir miktarı belirtilse sürekli nikah akdi meydana gelir.
b) akitten önce konuşulacak şartlar geçersizdir. akit sırasında belirlenen ve nasslarla çelişmeyen şartlar bağlayıcı olur.
c) gece veya gündüz cinsel birleşmeyi yahut kadından izinsiz doğum kontrolünü şart koşmak; erkek korunsa da doğacak çocuğun nesebini bu erkeğe bağlamak; bununla birlikte erkek, çocuğun nesebini reddederse mulaane yoluna gidilmeyeceğini şart koşmak mümkün ve caizdir.
d) muta da talak (boşama) söz konusu olmaz. konuşulan süre sona erince nikah kendiliğinden ortadan kalkar. bu konuda şianın görüş birliği vardır. açık görüşe göre muta da mulaane (ayrılma-boşanma) yoluna da gidilemez
e) muta evliliği yapanlar arasında miras cereyan etmez. ancak doğacak çocuk her ikisine mirasçı olur ve her ikisi de çocuğa mirasçı olur.
g) sürenin bitiminden önce akdi yenilemek geçerli olmaz. eğer erkek süreyi uzatmak isterse, önce süreden geri kalan bölümü bağışlar ve yeni baştan akit yaparlar.
sanki islam a uymayan çok şeyler var burada. ancak toplumu acayip sevindirecek bir durum gibi görmekte gerekiyor.
iranda rejime değilde ahmedinejad a karşı bir isteksizlik var. kastettiğim yüzde 10 luk kesim rejim aleyhtarı değil sadece nisbi özgürlükler isteyen kesim (yani başımızı açalım diyenler belki yüzde 1 dir- avrupa ve abd ile ilişkileri geliştirilim diyenlerdir) neticede bütün partiler küçük nuans farklılıklarıyla dini (ermeni, zerdüşti ve hristiyan cemaatlerde dahil) dir. ayrıca ahmedinejadın hükümetten düşürülmesi gündemde. fakat ayetullahlara karşı gelebilecek hiç bir kitle yok. gençler çocukluklarından beri ısındırılmıştır ayetullahlara.. rejim değişikliği şu an için iranda çok uzakta. sosyal güvenceleride sağlam. herkes bir nevi devlet memuru ve askerdir.
yanlış anlaşılmasın ben irancı değilim. bütün ülke ve milletlere aynı sosyal olgu perspektifleri ile bakılması gerektiğini düşünenlerdenim.
halitseyfi
25.06.2007, 18:13
Sevgili readme
Muta nikahı konusunda ben emir olarak yorumlamıyorum. Sadece zinanın "günah yazıldı" piskolojisinden kurtulmanın yani günaha hile katmanın uydurulmuş bir yolu olduğunu söylüyorum. Yani Harama hile katmak.
Milletlere bir gözle bakma konusuna gelince sizinle aynı fikirdeyim. Benim tepkiyle baktığım iran rejimidir. Çünki ayetullahları ve ahmedi nejadı yaratan bu rejimdir.
Baş açmaya gelince %1 lerde olduğuna inanmak nedensa bana masalımsı geliyor. Bütün baskıcı rejimlerde içten içe kaynayan bir kazan vardır. Demokratik ülkelerde dışa vurulurken bu tür rejimlerde insanlar takiye uygulayarak yaşarlar. İranında bir istisna olduğuna pek inanmıyorum.
Sizin irancı olduğunuzu ima eden bir cümlem var ise bu hatadır. Böle bir değerlendirme size yönelik, kişiliğinize yönelik yapmadığımı sanıyorum.
Sevgili readme
Muta nikahı konusunda ben emir olarak yorumlamıyorum. Sadece zinanın "günah yazıldı" piskolojisinden kurtulmanın yani günaha hile katmanın uydurulmuş bir yolu olduğunu söylüyorum. Yani Harama hile katmak.
Milletlere bir gözle bakma konusuna gelince sizinle aynı fikirdeyim. Benim tepkiyle baktığım iran rejimidir. Çünki ayetullahları ve ahmedi nejadı yaratan bu rejimdir.
Baş açmaya gelince %1 lerde olduğuna inanmak nedensa bana masalımsı geliyor. Bütün baskıcı rejimlerde içten içe kaynayan bir kazan vardır. Demokratik ülkelerde dışa vurulurken bu tür rejimlerde insanlar takiye uygulayarak yaşarlar. İranında bir istisna olduğuna pek inanmıyorum.
Sizin irancı olduğunuzu ima eden bir cümlem var ise bu hatadır. Böle bir değerlendirme size yönelik, kişiliğinize yönelik yapmadığımı sanıyorum.
olabilir; günah ın bastırılmış başka bir hali nin menfeate dönüşmüş halidir.. neticede toplum güdü ve istekleri göz önüne alınarak cerayan etmiş bir eylemsel olgudur. bana öyle geliyorki dünyadaki toplumların kültür ve genetik yansımaları dışında hiç bir farkı yok. temelde insan doğa ve düşünceleri aynıdır. avrupada bu istek dışgdümlü yapılır yani serbesttir. iranda yasalarla şekillenmesi mecburidir. abd ve avrupa kendi içinde yüzlerce tarikat, din ve inanç barındıryor. (hatta gördüğüm bir durum bir hristiyan tarikat şeyhinin yada önderinin resimlerinin neredeyse her dükkanda, evde olduğudur) beğeniriz yada beğenmeyiz -ne biçimde olursa olsun- bunlar birey haklarıdır, insanların hayelleri birdir. bu hayel özünü kaybetmeden daima yükselmek, ilerlemektir. mesala araplar bana itici gelir. onlarında ekonomik açıdan bitmeyen şansları varki; örneğin petrolleri bitse. avrupa plajlarına çöl kumu satabilecek ve bundanda muazzam paralar kazanabilecek güçteler. kıymetsizler oda ayrı bir mesele.
iran da partiler mutlaka dini refaranslı olur dedik. liberal san dine uydurmak zorundasın (ki uyacak yönleri çok) muhafazakar ve demokratsan aynı şekilde.
iran da rejime sadakatı ben en çok geçen yıllarda time dergisinin yaptırdığı ''yüzyılın en önemli insanı'' seçiminde hümeyninin ilk 10 a girmesinde anlıyorum. o günki abd teknolojisiyle iran teknolojisi arasındaki farkı gözlemlersek ilk kişi ile (rossolwet) 10. kişi nin arasındaki etki farkınıda anlayabiliyoruz.
ÖzgürEfe
26.06.2007, 13:47
Ve sonunda bastırılmış duygular isyan bayraklarını dalgalandırdı. İran' da görünen durum buna doğru gidiyor...