Orijinalini görmek için tıklayınız : manisa / Salihlidede cok sayida alevi var!

BesiktasliBABA
02.01.2006, 03:03
kendim aslen kutahyali olmama ragmen,hanimim salihliden,cok fazlaca gezme imkani buldugum icin diyorum,salihlidede cok sayida alevi insanimiz var.

rockçı turna
02.01.2006, 21:21
besiktaslıbaba ii ki burdasınız ya. ben mesela salihli de cok sayıda alevi oldugunu bilmezdim. sayenizde duydukca mutlu oluyorum.

dogrusu batı anadolu alevileri herhalde fazla göç yasamadıklarından büyüksehirlere, bizler istanbul da ankara da v.s. hep dogu (sivas,erzincan, malatya,tunceli v.s.) alevilerini görürüz. dolayısıyla batıdakilerden pek haberdar olmayız.dolayısıyla alevileri buralardan ibaret görüyoruz. farklı yerleri dıydukca inanın seviniyoruz.:3D_NG (9)

BesiktasliBABA
02.01.2006, 23:08
evet rockercrane,bati alevisi hala kabugunu kiramamis durumda,ornegin acilarimizi(sivas katliami)gibi alir paylasir,goz yasini doker ama isyan etmez,sebebi bilinmez.eger ben bugun ornegin kutahya haci bektasi veli derneginin yoneticisi olsam,her 2 temmuzda,kutahyali kardeslerininde onlarin yaninda oldugunu belirtmek uzere orada olurdum.hacibektas senliklerinde sergi acardim kutahyayla ilgiliki,en azindan buralardan baslanarak duyulabilinirdi,buralardada alevilerin oldugu.ama bugunun yoneticileri maalesef,derneklesmeyi sadece uyelik olarak goruyor.onlarin yapamadiklarini biz yapmaya calisiyoruz.

Dogan24
03.01.2006, 08:42
aslında batı karadeniz bolgesinde bulunan alevi toplumu yabana atılmayacak kadar coktur genelleme yapılırsa zonguldak .duzce. kostamonu ve cevre illerde köy değiller ama bir mahlenin üçde ikisi kadarlar
benim soylemek istediğim alevilerin olmadığı yer yoktur herhalde türkiyenin her karış toprağındayız bir gül gibi acan canlar hepinizi cok seviyoruz
hak sizinle olsun

Devrimci Marksist
05.01.2006, 19:39
Evet ben de Salihli'de oturuyorum ve burada bayağı alevi var benim bildiğim en az
6-7 köy (isimlerini hatırlamıyorum) şehir merkezi yaklaşık 90 bin ve orda da epey alevi var ancak benim merak ettiğim bu bölgedeki aleviler tahtacı mı yörük mü oranın eski yerlilerinden mi?

sheen
07.04.2006, 12:15
Mesela ben Salihli'denim ve aleviyim :)

Aklima gelen birkac Alevi koyunu sayayim. Mersindere, Yesilova, Kabazli, Torunlu, Hasalan, Mevlutlu...

Baya bi alevi koyu vardir, ancak burdaki alevilerin kokunu malesef ben de merak ediyorum, hos bisey degil biliyorum ama ben de nerden geldigimizi bilmiyorum.

Şoreş
07.04.2006, 12:30
Ordaki canlarımız sanırım hakiki türk.Türkmenler bildiğim kadarıyla

Devrimci Marksist
08.04.2006, 19:58
Bir de Bektaş köyü var merkeze çok yakın ayrıca Dombaylı belediyesinin de yarısı alevi bildiğim kadarıyla. Demirci tarafında İcikler belediyesinde de nüfusun önemli bir kısmı alevi.
Ayrıca onlar türkmen olsa ne olur olmasa ne olur. Öneml olan insanlık.

flame-i
08.04.2006, 20:24
salihli yakınında kavaklıdere var alaşehire bağlı

malcok
08.04.2006, 20:40
evet arkadaşlar bende salihlidenim salihlide çok sayıda alevi insanlar var.

malcok
16.04.2006, 23:49
merhaba sheen ben de salihliden bir aleviyim sen istanbuılda mı yaşıyosun aslen salihli nin neresinden sin senle tanışmak isterim..... Selam lar .... Görüüşmek üzere...

malcok
16.04.2006, 23:52
arkadaşlar salihliden başka alevi yok mu varsa yazın da tanışalım bir olalım olmaz mı? Ben Salihli Çukuroba Köyündenim... Hepinize selamlar...........

malcok
16.04.2006, 23:53
arkadaşlar salihliden başka alevi yok mu varsa yazın da tanışalım bir olalım olmaz mı? Ben Salihli Çukuroba Köyündenim... Hepinize selamlar...........

Devrimci Marksist
17.04.2006, 17:24
Salihli'de alevilerin birararaya gelebileceği bir dernek ya da cemevi yok mu?
Örneğin merkezde kurtuluş mahallesinde çevre köylerden göçmüş bayaa alevi var
Bi de merak ediyorum salihli alevileri tahtacı mı?

Devrimci Marksist
02.05.2006, 00:45
Sevgili malcok yanlış anlaşılmamak için söyleyiverem ben alevi değilim sünni kökenli bir marksistim.

Divani
17.05.2006, 16:14
canlar manisada yeşilova köyü var sanırım salihlide o köy hakkında bilgisi olan varmı? yazarsanız sevinirim
SAYGILARIMLA

Naci
17.05.2006, 16:41
Salihli'ye üç sene önce gelin almaya gelmiştim bizim dayıoğluna. Tunceli 'den göç etmişlerdi, epeyde kalabalıklardı.Bende şaşırmıştım, insan gittiği yerlerde kendi kültüründen insanları görünce bir başka oluyor.

salihliumut
18.06.2006, 12:12
bende salihli'liyim ayrıca aleviyim yeşilova.mevlütlü,torunlu,çukuroba,kabazlı,hacıbek taşlı köyüleri aklıama geliyor. babam yeşilova köyünden annemde çukuroba köyünden. salihli merkezde de çok alevi var
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
yol_nerede_kaldı can. babam oralı zaten o tarafta üç tane köy var yeşilova,meylütlü ve torunlu diye. çok koyu alevidirler. o üç köyde topu topu bir tane göstermelik olsun diye bir tane cami var örnek olarak şehirde bir sünniye işin düştüğünde ve o köydenim dediğinde o işi yapacağı varsa bile yapmazlar
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
malçok arkadaş benim anne tarafımda ordan belki de tanışıyoruz. ;);)

Devrimci Marksist
02.07.2006, 20:24
Salihliumut arkadaşım biz selendili yörüğüz bilirsiniz bizde de çok hacı hoca yoktur. Zaten Salihlinin sünnileri de çoğu yerdekilere göre demokrat insanlardır.
Bu verdiğin örnekler çoğunlukla istisnadır, bizim birçok tanıdığımızın ve akrabamızın kızı ya da oğlu aleviyle evlidir. Bilirsin salihlinin bazı alevi köyleri 'araplı köyleri olarakifade edilir. Bunun bir hakaret olup olmadığını bilmiyorum. Salihli Türkiye'de alevi düşmanlığının çok az olduğu yerlerden biridir. yanlış anlama ama salihlideki sünniler hatta 'araplı' olmayan aleviler arasında 'araplı' köylerinde yaşayanlar tefeci, mafya olarak bilinirler. Tabii ki çoğu böyle değil ama böyle insanlar varmış. 'Araplı' denenlere karşı soğukluk mezheplerinden çok bu yüzdendir. Ben her hafta Krtuluş mahallesine gidiyorum, orada Hacıbektaşlı'lılar çoktur. Ama alevi sünni ilişkileri genelde iyi. Her şey güllük gülistanlık demiyorum ama yanlış anlama olmasın istedim, ayrıca 'araplı' kelimesini yanlış anlamayın, benim buradaki yazdıklarımı okuyanlar alevileri ne kadar sevdiğimi de bilirler.

garcia
03.07.2006, 18:19
Salihliumut arkadaşım biz selendili yörüğüz bilirsiniz bizde de çok hacı hoca yoktur. Zaten Salihlinin sünnileri de çoğu yerdekilere göre demokrat insanlardır.
Bu verdiğin örnekler çoğunlukla istisnadır, bizim birçok tanıdığımızın ve akrabamızın kızı ya da oğlu aleviyle evlidir. Bilirsin salihlinin bazı alevi köyleri 'araplı köyleri olarakifade edilir. Bunun bir hakaret olup olmadığını bilmiyorum. Salihli Türkiye'de alevi düşmanlığının çok az olduğu yerlerden biridir. yanlış anlama ama salihlideki sünniler hatta 'araplı' olmayan aleviler arasında 'araplı' köylerinde yaşayanlar tefeci, mafya olarak bilinirler. Tabii ki çoğu böyle değil ama böyle insanlar varmış. 'Araplı' denenlere karşı soğukluk mezheplerinden çok bu yüzdendir. Ben her hafta Krtuluş mahallesine gidiyorum, orada Hacıbektaşlı'lılar çoktur. Ama alevi sünni ilişkileri genelde iyi. Her şey güllük gülistanlık demiyorum ama yanlış anlama olmasın istedim, ayrıca 'araplı' kelimesini yanlış anlamayın, benim buradaki yazdıklarımı okuyanlar alevileri ne kadar sevdiğimi de bilirler.

dediklerin doğrudur hadigari arkadaş zaten manisada 1980 öncesi turgutlu ve salihli ilçeleri devrimci potansiyelin çok yüksek olduğu yerlerdi ve binlerin sokaklarda yürüyüş yaptıkları eylemler yaptıkları ilçelerdi(akhisar bile öyleydi).çok üzülerek söylüyorumki bizler çoğu yeri olduğu gibi oralarıda kaybettik.özellikle kürt göçünün olduğu ve türk milliyetine mensup insanlarımızın yaşadıkları yerlerde bizler türk şovenizminin etkisini kıramadık.üstelik buna birde türkiyedeki sol hareketlerin yaptığı yanlış politikalarda eklenince bir çok ege ve karadeniz illerinde olduğu gibi geçmişte kale sayılan salihli,turgutlu,akhisar,uşak gibi muhalif kimliğe sahip insanların çok sayıda olduğu yerleşim birimlerinide kaybettik.bu dolaylı,dolaysız hepimizin hatasıdır.neyse konuyla ilgisi yok ama genede bahsetmeden geçemedim.
manisa ili hem şeyhbedrettin ayaklanması,hemde atçalı kel memed ayaklanmasında aktif rol oynamıştır ve atçalı kelmemed ayaklanmasında en çok osmanlıya direnen ilçe turgutlu olmuştur.yani manisa ili muhalif ayaklanmalara sahne olmuş bir geçmişe sahiptir.manisada ve egenin bir çok bölgesinde dinsel inanç ayrımcılığı pek yok.o bölgede çalışmış alevi inşaat işçilerinin anlattıklarına göre ramazanda,kendileri oruç tutsalar bile sabah kahvaltı hazırlayıp kendilerini çağırdıklarını söylüyorlar.birde merak ettim hangi ilde yaşayan yörükler alevidir.muğla ilinde bir köy yörük-alevi köyü olduğunu bir kaynakta okumuştum.ülkemizde yaşayan yörüklerin tamamının geçmişi alevi olmakla birlikte bu gün alevi olan yörükler daha az.ege bölgesinde yörük aleviler varmı?saygılar...

Devrimci Marksist
04.07.2006, 12:35
Sevgili Garcia çok doğru yazmışsın. Soruna gelince, Türkiye'deki etnik kimliklerle ilgili okuduğum bir yazıda alevi yörüklerin olduğu ve bunların Bilecik, Kütahya, Afyon yörelerinde bulunduğu yazıyordu.
Aslında yörüklüğün tam olarak ne olduğu net değil bir defa yörklük tanımı soya yani kabile birliğine dayanmıyor. Oğuzların çok farklı, çok değişik yerlerden gelen boyları bile yörük olarak adlandırılıyor. Hatta tahtacıları yörüklerin bir kesimi olarak görenler bile var. Yörük olup ta şiveleri değişik olan gruplar da var. Muğla, Denizli, İzmir, Burdur, Manisa, İzmir gibi yerlerdeki yörükler birbirine benzer ve ben buralarda alevi yörük duymadım. Bazı alevilerin yanlışlıkla yörük olarak nitelendiğini duydum, yanlış olduğunu nereden bildiğimi sorarsan daha sonra bunların tahtacı, çepni veya diğer ocaklı alevilerden olduğunu öğrendim.
Yörüklerin çok geç yerleşik yaşama geçmekleri ve diğer tüm göçer türkmenlerden daha göçer olmaları bana alevi olmalarını engellemiş gibi geliyor. Sonradan sünnileştiklerine de pek inanmıorum, çünkü 'anadolu erenleri'nin aleviliğin oluşumundaki en önemli etken olduğunu ve yörüklerin yaşayışının onları erenlerin etkisine biraz kapattığını düşünüyorum. Bu açıklamam aslında çok sağlam değil, zaafları var ama bana en makul açıklama gibi geliyor. Tahtacıların yörüklerle aynı zamanda(13. yüzyıl) aynı bölgeye(Adana-çanakkale arası) gelmesinden beri onlardan ayrı 'Tahtacı' olarak nitelendirimesi de önemli.

malcok
04.10.2006, 21:23
merhaba shen bende salihliden im tanışabilir miyiz????

salihliumut
07.11.2006, 09:55
canlar kusura bakmayın uzun bir aradan sonra yeniden aranızdayım:) Bu arada
malçok arkadaş acaba nerelisin???yanii hangi köydensin

cemalettin
07.11.2006, 10:11
Tahtacı-lar

Anadoluya ilk girişlerinden sonra yerleştikleri Maraş yöresinde ağaç işlerini meşgale edinmelerinden dolayı"Tahtacılar" diye anılmaya başlanmış Türkmenler
olabilir mi?
(1071) tarihi Türkmenlerin Anadolu topraklarına yoğun bir şekilde girmelerinin başlangıcıdır,Bizans direnişinin kırılması sonucu.
daha evvelinden Irak/Musul-Kerkük ve Suriye Halep yöreleri ile Anadolunun içlerine doğru yerleşim zaten başlamış idi sanırım.

Hu

ernic 45
13.03.2007, 00:55
salihlide var manisanin her ilinde var

Alevi_Semih
20.03.2007, 14:47
ben salihliyide bilirim.gerçekten ordada çok alevi var.size alevi köylerden birini daha sölüyeyim.Kula/Kenger köyü. tam bir alevi köyü.

egelions
01.08.2007, 12:01
Evet ben de Salihli'de oturuyorum ve burada bayağı alevi var benim bildiğim en az
6-7 köy (isimlerini hatırlamıyorum) şehir merkezi yaklaşık 90 bin ve orda da epey alevi var ancak benim merak ettiğim bu bölgedeki aleviler tahtacı mı yörük mü oranın eski yerlilerinden mi?

evet dostum yine sana cevap yazıyorum salihlinin köyündekiler tahtacı alevisidir ama bazı köyleride doğudan göçme alevi kardeşlerimiz vardır..evet salihli 100binden fazla evet çoğu yerli halk ama onların arasında tahtacı var ...doğudan gelen göçmen daha fazla ama...he zaten tahtacıların ne olduğunu öğrenirsen adetlerinin , gelenek ve göreneklerinin yaşam biçimlerinin ne kadar benzediğini öğrenirsin bence araştır net elinin altında..

egelions
01.08.2007, 13:27
Tahtacı-lar

Anadoluya ilk girişlerinden sonra yerleştikleri Maraş yöresinde ağaç işlerini meşgale edinmelerinden dolayı"Tahtacılar" diye anılmaya başlanmış Türkmenler
olabilir mi?
(1071) tarihi Türkmenlerin Anadolu topraklarına yoğun bir şekilde girmelerinin başlangıcıdır,Bizans direnişinin kırılması sonucu.
daha evvelinden Irak/Musul-Kerkük ve Suriye Halep yöreleri ile Anadolunun içlerine doğru yerleşim zaten başlamış idi sanırım.

Hu

evet dostum öle olmalı yazılı kaynaklardada öle diyor ama biraz daha kalabalık olduklarından akdeniz ve egeye hatta kısmen de marmaranın güneyine zaman la yerleşmişlerdir evet onlar yani biz müslümanlığı kabul eden ilk türkleriz....

E_f_e_44
21.09.2007, 10:09
slm salihlili alevi canlar bu mesajımı okluyanlardan bır ricam olacak ben malatyalıyım ama salihlili bir arkadsım vardı unıversıteden GALERİCİLER SİTESİNDE PAŞA OTO GALERİleri var o arkadaşı tanıyanklar varsa lütfen yazsınlar beklıyorum

SAGLICAKLA KALIN

TaNeR_45
20.03.2008, 22:58
Selam canlar bende salihliliyim ...

Benim bildiğim kadarıyla yok dernek yok fakat acılacak diye biliyorum ...
___TaNeR___

sedatbaba24
29.03.2008, 19:19
merhaba ben sedat. salihlide öğretmenim.aslen erzincanlıyım.salihlilere selamlar