Orijinalini görmek için tıklayınız : Yavuz Sultan Selim _40 Bin Alevi'nin Katili

YOLGEZER1984
11.04.2005, 12:39
Yavuz Sultan Selim, Sünni inancı Anadolu Alevileri için bir zulüm nedeni yapan Osmanlı sultanıdır.
Yavuz Sultan Selim'in Sünnilik adına Alevi halkı kitlesel olarak yok etmeye kalkışmasının nedeni Osmanlı'nın doğu sınırlarında hızla gelişen Türk Safevi Devleti'dir; bu devletin Anadolu Alevileri için Osmanlı zulmüne karşı bir umut olması ve Anadolu insanının Osmanlı topraklarından kaçmaya başlamasıdır.

Bu güçlü Türk devletinin gelişip kökleşmesinin, sömürü alanı olarak görüp değerlendirdikleri Anadolu'nun elden çıkması demek olduğunu anlayan Osmanlı, bu gelişimin "tek ıslam devleti" kurma çabalarını da engelleyeceğini düşünüyordu.

Sıra sıra cellatlar, sürü sürü Türkmen'i doğramaya başladı. Zaten Fatih ta 1473 yılından itibaren (Otlukbeli) bu işe başlamıştı. Ardından Sünnilik güç buldukça Alevi düşmanlığı körüklenmeye başlandı.

Yavuz Sultan Selim, halifeliği, Abbasiler'den kılıç zoruyla aldıktan sonra Sünnilik tutucu bir niteliğe bürünmüş ve artık toplumsal gelişmeye ayak uyduramaz hale gelmişti.

Anadolu'da Türklerin anlayamadığı Arap ve Acem dili yaygınlaşmaya
başlamıştı. ışte Anadolu'da yaygın olan Alevilik, Sünniliği bir baskı
aracına dönüştürmüş olan padişahların kabul edemeyeceği bir düşünceydi.
Aleviler aynı zamanda Doğu sınırındaki Türk devletini destekliyorlardı ki;
Osmanlı devleti bu nedenlerden Ötürü Anadolu Alevilerine baskı uyguluyordu.

Yavuz Sultan Selim, şah ısmail üzerine sefere çıkarken; ordunun arkasında
kendisine karşı çıkabilecek bir güç olsun istemiyordu. Savaş başladığında
Alevilerin şah ısmail'den yana tavır alma olasılığı da oldukça yüksekti. Ve
Yavuz Sultan Selam 40 bin Aleviyi kılıçtan geçirdi. Kendini haklı çıkarmak
için Alevilerin kadınları ortaklaşa kullandıkları, Kuran'ı, camileri
yaktıkları şeklinde iddialarda bulundu ve bunun üzerine fetvalar yazdı.
Yavuz Sultan Selim'in Alevi kırımı yapabilmek için yazdırdığı fetvalardan
birisi

Müftü Hamza'ya ait olanıdır; "Ey Müslümanlar, bilin ve haberdar olun ki,
reisler; Erdebil oğlu ısmail olan Kızılbaş topluluğu, Peygamberimizin
şeriatını, sünnetini, ıslam dinini, iyiyi ve doğruyu açıklayan Kuran'ı küçük
gördüler. (...) Onlara sempati gösteren, batıl dinlerini kabul eden veya
yardımcı olanlar da kafir ve dinsizdirler. Bu gibi kimselerin topluluğunu
dağıtmak bütün Müslümanların görevidir. Bu arada Müslümanlar'dan ölen kutsal
şehitlerin yeri yüce cennettir. O kafirlerden ölen ise, hakir olup
cehennemin dibinde yer tutacaklardır. (...) Bu türlü topluluk hem kafir ve
imansız hem de kötülük yapan kimselerdir. Bu iki sebepten onların
öldürülmesi vaciptir."

Dönemin büyük fıkıh ve hadis bilgini olarak tanınan Müftü Hamza 1521 yılında
ölmüştür. Tarihte yalnız böyle yüz karası bir fetvayla değil, rüşvet almak
gibi bir suçla da anılır. Kuran üzerine yemin etmesine rağmen 50 bin akçe
karşılığında Semendire Valisi Yusuf Bali'nin yolsuzluklarını ve
haksızlıklarını kapatır. Müftü Hamza'nın rüşvet aldığını öğrenen Yavuz
Sultan Selim onu sıkıştırıp canının bağışlanması karşılığında bu fetvayı
verdirir.

Osmanlı, iktidarı için her şeyi kullanmıştır, kullanmaya çalışmıştır.
Alevi kırımına izin veren bir diğer fetva da şeyhülislam ibni Kemal
tarafından kaleme alınmıştır. "...
Kızılbaş topluluğu şeri yasalar gereği öldürülmeleri helaldir.
Islam askerlerinden onları öldürenler gazi, ellerinde ölenler ise şehittirler."
Halkı birbirine düşman etme kırdırma Osmanlı'dan bugüne devredilmiş bir
devlet geleneğidir.

24 Aralık 1978'de
"Müslüman Türkiye",
"Kanımız Aksa da Zafer ıslamın" haykırışlarıyla Maraş'ta Alevi halkı katledilir. "Allah
Allah" diyerek "Komünistlerin büyüğü, küçüğü demeyip kafasını ezin" diye
bağıranların sloganlarıyla, Alevilere yönelik Osmanlı dönemindeki fetvaların
benzerliği çarpıcıdır.

1514 yılında 40 bin kişiyi kılıçtan geçiren gelenek, 1978'de Maraş'ta ihtiyar, çocuk, kadın ayrımı yapmaksızın halkı katleder.

Yakılıp yıkılan evler, çivilenen, gözleri tornavidalarla oyulan, bıçaklarla,
baltalarla, satırlarla parçalanan insanlar... Tecavüz edilen kadınlar,
karnında bebeleriyle şişlenen hamile gelinler...
Maraş'ta tablo budur.
Bu vahşet tablosu Osmanlı'da bir başka dönem uygulanan kırımla da benzerlik
taşır. Osmanlı 1875-1876 Bulgar ayaklanmalarını bastırmada Çerkesler ve
başıbozuk birliklerini kullanır. Dönemin tanıklarından biri o günleri şöyle
anlatır: "Kadınlar ve kız çocukları saçlarından tutuldular, bir darbeyle diz
çökertildiler, boyunlarından kesildiler. Çocuklar süngülere geçirildiler,
hamile kadınların karınları deşildi. Bir çoğu sırayla soyuldular ve bir odun
parçasının üzerinde hayvan sürüleri gibi büyük bir serinkanlılıkla
kesildiler..."
Yine Meclisi Meb'usan tutanaklarında o günlere ilişkin şöyle anlatımlar yer
alır: "1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sırasında gayri-resmi olarak teşkil
edilen ve Çerkeslerin ağırlıkla olduğu Osmanlı birliklerinin yolları üstünde
rastladıkları Hıristiyan köylerini yağmalayıp, insanları kılıçtan
geçirdikleri yüzlerce, hatta binlerce çocuğu köle olarak yanlarına
aldıkları, çocuk ve eşyaların bir bölümün sattıkları...."

Yavuz Sultan Selim'le birlikte din, imparatorluğun üst yapı kurumlarından en
kapsamlısı olarak güçlü bir varlık kazanmıştır. Artık iktidarı tehdit eden
her şey "din zararına" ilan edilecek, her düşünce, eylem "din sapkınlığı"
olarak anılacaktır. Ve fetvalar, fermanlar, bu yollu açıklamalarla
muhalefetin ezilmesinde önemli role sahip olacaktır... Yani her türlü
katliam, vahşet böylece meşrulaştırılacaktır. O günün toplumsal gerçekliği
Anadolu halk şiirlerine ve türkülerine de yansır

not: siteden alıntıdır.. ancak bu konu haKKINDA görüşlerinizi bekliyorum..

Alevi_cocuk
12.04.2005, 14:07
yavuz suktan selim ve yandaşlarını kınıyoruz....
Katiller.

YOLGEZER1984
13.04.2005, 15:50
ben artık onu sevmeye başladım iyi yapmış....

Özenturk
23.04.2005, 12:14
bilgiler için teşekkürler
şimdide kalmış sünlüler bizlere YAVUZ SULTAN SEL?M? MELAKA GÖSTER?YORLAR.
YAVUZ TÜRK DE??LD?R,DEV??RMED?R

Eren Türkmen
04.06.2005, 23:16
1- Benim kardeşim değil Çaldıran seferi öncesi Tunceli-Sivas-Tokat-Malatya Erzincanda Alevi Türkmenleri kesen Kürt beylerinin torunları. Alevilerin katline fetva veren katil Yavuz ve iş birlikçileri Ebussuudlar, ?dris - i Bitlisiler de ?afii Sünni Kürttür.

2- Benim kardeşim değil Tuncelili Seyit Rızanın kestiğini bu mundardır biz kızılbaşın kestiğini yemeyiz diyen ?eyh Saitin torunları

3- Benim kardeşim değil Maraş olaylarını çıkaran Kürt kökenli Ökkeş ?endiller

4- Benim kardeşim değil 93 sivas olaylarında 11 otobüsle adıyamandan sivasa gelip olayları tetikleyen molla kürtler.

Eksik olanlar vardı...?imdi tamam oldu...

gezerpunta
29.06.2005, 17:49
Nedir bu kürt düşmanlıgı yaw ,sanki ulkucu formundayım.

Hiçbir millet kotu yada iyi degildir sadece kotu ve iyi insanlar vardır.Bunların içinde isterseniz Turklerdende sayabilirim.Var mısınız ?

chatlakalper
29.06.2005, 20:19
gezerpunta ülkücüler kürt düşmanlığımı yapıyor?

celikmslm
29.06.2005, 22:03
evet ülkücüler ayrımcılık ve kürt düşmalığı yapıyor.. bunu göremiyormusunuz

chatlakalper
29.06.2005, 22:05
genellemeye varmak yanlış. Neden yanlış kürt olupta milliyetçi ve ülkücü olan çok tanıdığım var. Tabii milliyetçi olupta kendi vatanını satan da var neyse konu sapacak kesiyorum burada

munzur_hozat
01.07.2005, 11:19
Ben ülkücüler içinde yaşıyorum onların kürtlerle alıp veremediği yok kürt ol ama bölücü olma diyorlar.Alevilere de sol görüşlü oldukları için pek hoş bakmıyorlar ama tanışıp samimi olursan ülkücülerle iyi anlaşırsın.Ama geçmişi unutmamakta gerekli ülkücülerin aleviler için yaptıkları pek nahoş şeyler var.

Ceyhun
01.07.2005, 11:26
Ben ülkücüler içinde yaşıyorum onların kürtlerle alıp veremediği yok kürt ol ama bölücü olma diyorlar.Alevilere de sol görüşlü oldukları için pek hoş bakmıyorlar ama tanışıp samimi olursan ülkücülerle iyi anlaşırsın.Ama geçmişi unutmamakta gerekli ülkücülerin aleviler için yaptıkları pek nahoş şeyler var.

Evet var. Neler mesela? Maraş Olayları. O zaman da Alevilerle bir alıp veremedikler yoktu. "Komünist olma" diyorlardı. Ama Maraş'ta Komünist olmamasına rağmen birçok Alevi katledildi. Dolayısıyla her an herşey için kullanılabilir onlar. Ne dediklerinin pek bir önemi yok.

LiberalistiC
01.07.2005, 16:38
Öncelikle şunu belirteyim kürtlerle ülkücülerin alıp veremediği çok şey var.

Arkadaş demişki kürt ol bölücü olma, kürtler bölücü değil kürtlerin sadece bir görüşü var adamlar o görüşü destekliyor bu bölücülük değil .

sadece inanç

Sıpa_Mansur
26.07.2005, 16:30
40 binn değil bu sadece resmi rakam larda sayı 100 bin olacak

rockçı turna
13.09.2005, 21:14
1- Benim kardeşim değil Çaldıran seferi öncesi Tunceli-Sivas-Tokat-Malatya Erzincanda Alevi Türkmenleri kesen Kürt beylerinin torunları. Alevilerin katline fetva veren katil Yavuz ve iş birlikçileri Ebussuudlar, ?dris - i Bitlisiler de ?afii Sünni Kürttür.

2- Benim kardeşim değil Tuncelili Seyit Rızanın kestiğini bu mundardır biz kızılbaşın kestiğini yemeyiz diyen ?eyh Saitin torunları

3- Benim kardeşim değil Maraş olaylarını çıkaran Kürt kökenli Ökkeş ?endiller

4- Benim kardeşim değil 93 sivas olaylarında 11 otobüsle adıyamandan sivasa gelip olayları tetikleyen molla kürtler.

Eksik olanlar vardı...?imdi tamam oldu...

bak dostum kendisini o 'çaldıran seferi öncesi tunceli-sivas-tokat-malatya-erzincan da kürt beylerince katledilen kızılbaş-türkmenler' in torunu olarak gören birisi olarak, sana/size diyorum ki;

benim bildigim bir insan suç işledimi bir tek kendisi suclu sayılır, ailesini bilene suclayamazsınız...siz kalkmıssınız koskoca bir ırkı suçluyorsunuz.. el insaf yanii be.

bu katliamları yapanların hepsimi kürt tü yok bilmem dewsirmeydi.... yani bu güne kadar hiç bir alevi öldürülmedi mi bir türk tarafından????? nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz... ki tabii ki öldürülmüştürr ve bu olanlar bugün bütün türk ırkından gelenleri biz alevilere potansiyel düsman yapmazzzz,yapmaz,yapmazzzzzzz.

bizler TÜRK olmadan önce İNSAN olalım İNSAN!!!!!

yada düsündüm de aslında siz boswerin bunları ya... siz türklüğünüzle gurur duymaya dewam edin....bunların size bi etkisi olmazzz...size yanlız tek bir bedduam(!) war;:3D_NG (9) inşallah günün birinde büyükannenizin yada baska bir akrabanızın kürt kökenli oldugunu falan ögrenirsinizde bu yazdıklarınızdan utanırsınız:sas: utanırmısınız????

not; burada sadece bir yazıyı kopyaladım ama bu cewap yalnız bu yazıya degildir.... daha bir cok ırkcı düsünceleri görebilirsiniz bu forum sayfasında...dolayısıyla bu hepsi için ortak bir cewaptır....HER TÜRLÜ IRKÇILIGA HAYIRRRRRRRR!

izmirksk
13.09.2005, 22:21
bu yazının altına imzamı atarım.
yanlız bu forum sayfasında ırkçı düşünceleri atanlar azınlıkta.genel çoğunluk ırkçılığa prim vermiyor.o tip yazılar yazanların çoğu site yöneticileri ve üyeleri tarafından şizofren diye nitelenen kişiler.bütün türkçü yazılar yazanları kastetmiyorum ama genelde öyle.o şizofrenik vakalar yüzünden ben de sitedeki arkadaşlarımla çok fazla kaynaşamıyorum.şizofrenik vakaların en büyük zararı bana oldu.
ama şunu iyi bilmeni isterim.gerçi sende bilirsin bunu ama yinede söyleyeyim biz aleviler ırkçı değiliz .öyle yazılar çıkabilir.azınlıkta kalacaklardır

Canan
13.09.2005, 22:27
bu yazının altına imzamı atarım.
yanlız bu forum sayfasında ırkçı düşünceleri atanlar azınlıkta.genel çoğunluk ırkçılığa prim vermiyor.o tip yazılar yazanların çoğu site yöneticileri ve üyeleri tarafından şizofren diye nitelenen kişiler.bütün türkçü yazılar yazanları kastetmiyorum ama genelde öyle.o şizofrenik vakalar yüzünden ben de sitedeki arkadaşlarımla çok fazla kaynaşamıyorum.şizofrenik vakaların en büyük zararı bana oldu.
ama şunu iyi bilmeni isterim.gerçi sende bilirsin bunu ama yinede söyleyeyim biz aleviler ırkçı değiliz .öyle yazılar çıkabilir.azınlıkta kalacaklardır

lutfen sizofren hastaligini bir kufur olarak kullanmiyalim. sizofren hastaligi gayet citdi bir piskologik rahatsizlikdir.

basga hastaliklara (kanser, aids) gosterdigimiz saygiyi onlarada gosterelim lutfen.

izmirksk
13.09.2005, 22:55
özür dilerim ama sitedeki çoğu kişi bu tip tavırlı insanlaar böyle yaklaşınca bende meseleye böyle yaklaştım.şu zaman kadar sitede (yöneticiler dahil) herkes bu insanlara bu kelimeyi kullandı.şimdi ben kullanıncamı suçlu oldum
yinede özür dilerim

Ceyhun
13.09.2005, 23:11
lutfen sizofren hastaligini bir kufur olarak kullanmiyalim. sizofren hastaligi gayet citdi bir piskologik rahatsizlikdir.

Burada teşhis çok önemli. Eğer bir vakanın şizofreni olduğu teşhisi konursa hasta olarak tanımlanıp gerekli tıbbi yardımda bulunulmalı. Ama tanımlama ile ilgili bir problem varsa orada bir sakatlık oluşur. Hastalığı tanımlanmamış bir şizofren toplum için tehlike oluşturur. Burada şizofrene "hasta" şeklinde yaklaşılıp yaklaşılmaması için teşhisin önemi büyük.

kızılbaş
22.09.2005, 11:17
ARKADAŞLAR, ülkücülerin bu sitede savunulması yalnıştır. nedeni gelince= alevilik tarihi "kafalarına at gözlüğü geçirilmiş" bu insanlardan çok çekmiştir. hiç bir türk miliyetçisi alevilere dost gözüyle bakmazlar! bunu hepiniz biliyorsunuz! onun için sakın olaki onları dost sanmayın!

chatlakalper
22.09.2005, 15:06
bence sende sakın olaki önyargılı konuşma.

Ceyhun
22.09.2005, 15:53
bence sende sakın olaki önyargılı konuşma.

Nerede, ne önyargısı var? Kim yapıyor?

chatlakalper
22.09.2005, 16:32
ARKADAŞLAR, ülkücülerin bu sitede savunulması yalnıştır. nedeni gelince= alevilik tarihi "kafalarına at gözlüğü geçirilmiş" bu insanlardan çok çekmiştir. hiç bir türk miliyetçisi alevilere dost gözüyle bakmazlar! bunu hepiniz biliyorsunuz! onun için sakın olaki onları dost sanmayın!

bu mesajda

Ceyhun
22.09.2005, 16:52
bu mesajda

Ben herhangi bir önyargı göremedim o mesajda. Arkadaş "ülkücü" ismi verilen grup hakkındaki düşüncelerini yazmış. Nasıl bir önyargı var? Gözlemlediklerini, çıkardığı sonuçları yazmasın mı? Ki geçmişte ülkücülerle ilişkilendirilen katliamlara bakarak ben de aynı gözlemi yapınca önyargılı mı olmuş oluyorum?

kızılbaş
23.09.2005, 13:35
bu mesajda

YAPTIGIM açıklama sizce önyargılı davranmaksa?
bilinsinki ön yargılı davrandım!
yaptıgım açıklama sizce yanlışsa ?
bilinsinki en büyük yanlışı yaptım!...

kafanızdaki atlardan kalma gözlükleri çıkarında
etrafınızdaki yaşanmış olaylara duygularınız esiri altında kalarak,
değil gerçekler çerçevesinde bakın.
işte ozaman ne kadar yanlış ne kadar ön yargılı olup olmadıgımı
anlıyacaksınız!

chatlakalper
23.09.2005, 15:14
ben herşeyi yerinde görüp yasadığım için kulaktan dolma seylerle yorum yapmıyorum o yüzden ön yargılı olma dedim arkadasa

Ceyhun
23.09.2005, 15:31
ben herşeyi yerinde görüp yasadığım için kulaktan dolma seylerle yorum yapmıyorum o yüzden ön yargılı olma dedim arkadasa

Hepimiz birşeyler yaşadık ve yaşıyoruz. Üstelik bu tür konularda insanın fikir sahibi olmaması için başka bir gezegende büyümesi lazım. Arkadaşların tespitleri de çok uçuk falan görünmedi bana. Önyargılı da bulmadım. Onun da yaşadığı gördüğü şeyler vardır muhakkak.

chatlakalper
23.09.2005, 15:42
kızılbaş kullanıcı adıdamı sana ait

Ceyhun
23.09.2005, 15:47
kızılbaş kullanıcı adıdamı sana ait

Sen neden bahsediyorsun? İthamlarına ve yaratmaya çalıştığın şüphelere dikkat et. Benim iki farklı kullanıcı adıyla takılıp mesajlar yazacak bir karakterde olmadığımı buradaki herkes bilir. Doğru bildiğini savunmanın altında hep bir çapan oğlu arayan insanlardan hoşlanmıyorum. Çünkü doğru yok onlara göre, çıkar var. Beni bulaştırmayın bu tür basitliklerin içine. Saygını takın. Elinde herhangi bir delil, en ufak bir belirti yokken insanları suçlamaya, kafaları bulandırma, iftira atmaya çalışma. Dürüstlük insanı, insan yapan değerlerden biridir. Sen ve senin gibiler için bir anlam ifade etmediği için ele ayağa düşürdüğünüz bir kavram olabilir ama benim için değerli. O yüzden ya ithamını kanıtla ya da konuştuklarına, söylediklerine dikkat et.

chatlakalper
23.09.2005, 15:59
bak dostum ben önyargılı olma diye kızılbaşa dedim ve hemen sen atıldın ve ön yargılı değilim dedin bende ne sonuç çıkarayım bundan.

Ceyhun
23.09.2005, 16:04
bak dostum ben önyargılı olma diye kızılbaşa dedim ve hemen sen atıldın ve ön yargılı değilim dedin bende ne sonuç çıkarayım bundan.

Böyle sonuç çıkarılabilecek hiçbirşey yok ortada. Ortada bir tartışma var ve fikirler söyleniyor. Karşılıklı dedikoduyu özelden yapardın. Burada konuşuluyorsa herkesi ilgilendiriyor demektir ve herkes fikrini söyleyebilir. Ortadakine bir "sonuç çıkarma" değil de "pislik atma" çabası diyelim. Ben de senin bu asılsız (ki IP'leri de görebildiğinize göre kendin de biliyorsun asılsız olduğunu) kafa bulandırma çabandan bu sonucu çıkardım.

chatlakalper
23.09.2005, 16:07
yavru ceylan bak yukarda yazdım tekrar oku...

Ceyhun
23.09.2005, 16:10
yavru ceylan bak yukarda yazdım tekrar oku...

Hala terbiyesizliğe devam ediyorsun. Konuşmalarına dikkat et. Ben öyle mahalle karısı ağzıyla "yavru ceylan" falan türü yazılardan hoşlanmam. Zırvalamayı kes.

Alevimen
23.09.2005, 16:18
Arkadaşlar hiç olmayacak yerden tartışma büyüyor, hiç güzel sözler okumadım bu son mesajlarda arada sırada bir güzel laf yazın. hep agresif tartışm tartışma... olmuyor. çok üzücü, aylardır ne güzel yazışıyorsunuz böyle olması size yakışıyor mu?
haksız yazıyorsunuz demiyorum ama bunun üzerine çıkarak yanlışları düzeltelim yanlışları kullanarak atağa çıkmayalım, birde böyle deneyelim... lütfen.
İkinizde kişiliğinizi ispatlamışsınız ve böyle bir tartışma yakışmıyor size.
Lütfen olumlu sinyaller verin.. her ikiniz. ben şimdi çıkıyorum birsonraki girişimde bir süprizle karşılaşmak isterim arçıkçası, tabii pozitif bir süpriz :3D_NG (9)

kızılbaş
23.09.2005, 17:04
bilindik gerçekleri kabullenmek gerekir!
nasıl ki, alevilerin sürekli ezildğini biliyorsak ki bu en büyük gerçek,
demiş olduklarımıda kabullenmek gerek!
bireysel olarak düşünmüyorum genel anlamda yaşanmış olaylardan ötürü bu şekilde bir açıklama getirdim.
ve ne güzel bir şey yaptım!
alevilerin sanal alemde de olsa herzaman yanında olacak insanların var oldugunu bir kez daha anladım ve bir kezde bizlerin inancımıza ne kadar duyarlı oldugumuz gördüm.
son olarak canlar, GERÇEKLER DEMİNE HÜ!

Alevimen
23.09.2005, 17:29
bilindik gerçekleri kabullenmek gerekir!
nasıl ki, alevilerin sürekli ezildğini biliyorsak ki bu en büyük gerçek,
demiş olduklarımıda kabullenmek gerek!
bireysel olarak düşünmüyorum genel anlamda yaşanmış olaylardan ötürü bu şekilde bir açıklama getirdim.
ve ne güzel bir şey yaptım!
alevilerin sanal alemde de olsa herzaman yanında olacak insanların var oldugunu bir kez daha anladım ve bir kezde bizlerin inancımıza ne kadar duyarlı oldugumuz gördüm.
son olarak canlar, GERÇEKLER DEMİNE HÜ!
şüphesi alevilik hakkında söylediklerinize katılıyorum ama yinede başlık konusuna geri dönülmesini daha doğru buluyorum...

Canan
23.09.2005, 18:23

bu görüşe katılıyorum bence ön yargı degildir fakat ön yargı olsa bile katiliyorum.

ayrica osmanlı zamanında Alevilerin basgi altında yaşamiş olduklarına inaniyorum, bu nedenle ben osmanlıyı savunan veya ona sempati duyan insanlari alevi dostu olarak görmuyorum.

memço
23.09.2005, 19:33
ayrica osmanlı zamanında Alevilerin basgi altında yaşamiş olduklarına inaniyorum, bu nedenle ben osmanlıyı savunan veya ona sempati duyan insanlari alevi dostu olarak görmuyorum.
Sayın Canan; öncelikle Osmanlı sempatizanı olmakla Alevi düşmanlığını birbirinden ayırmak lazım. Osmanlılar ta ki Yavuz devrine kadar türkmendi ve devletin belli bir dini yoktu. Bu devirde Safevi Devleti’ne karşı oluşan politika nedeniyle Safevi Devleti’nin Şii olmasına mukabelen Sünnilik mezhebi devletin resmi mezhebi haline gelmiştir.Alevilere olan baskı o devirden sonra çeşitli periyotlar halinde günümüze kadar süregelmiştir.Yavuz’dan önce böyle bir baskıdan bahsetmek zor.Hatta önceki devirlerde dergahların serbestliği bir yana bazı padişahların bile dergahları ziyaret ettikleri ve bu dergahların müridi oldukları da bilinmektedir.Bu nedenlerden dolayı tüm Osmanlı tarihini ve soyunu Alevi düşmanı gibi göstermek yanlış kanımca.

Ceyhun
23.09.2005, 20:43
Sayın Canan; öncelikle Osmanlı sempatizanı olmakla Alevi düşmanlığını birbirinden ayırmak lazım. Osmanlılar ta ki Yavuz devrine kadar türkmendi ve devletin belli bir dini yoktu. Bu devirde Safevi Devleti’ne karşı oluşan politika nedeniyle Safevi Devleti’nin Şii olmasına mukabelen Sünnilik mezhebi devletin resmi mezhebi haline gelmiştir.Alevilere olan baskı o devirden sonra çeşitli periyotlar halinde günümüze kadar süregelmiştir.Yavuz’dan önce böyle bir baskıdan bahsetmek zor.Hatta önceki devirlerde dergahların serbestliği bir yana bazı padişahların bile dergahları ziyaret ettikleri ve bu dergahların müridi oldukları da bilinmektedir.Bu nedenlerden dolayı tüm Osmanlı tarihini ve soyunu Alevi düşmanı gibi göstermek yanlış kanımca.

Kaç yıllık tarihi var Osmanlı'nn Yavuz'dan önce? Zaten yıllarca küçük bir beylik ve küçük bir devlet olarak devam etti. E büyüyüp güçlendikçe de gerçek kimliği ortaya çıktı.

Canan
23.09.2005, 21:22

okey yanliz yapmisim o zaman tum osmanli surecinde degil ama yavuzdan sonra aleviler zor gunler gecirmislerdir.......
bunu bilmis olmak benim bugunki turkiyedeki osmanli sempatizanlarina olan dusuncelerimi degistirmemisdir. benim gozumde onlar hic bir zaman alevi dostu olmamislardir ve bu gidisle olmayacaklardir.

memço
23.09.2005, 21:27
Kaç yıllık tarihi var Osmanlı'nn Yavuz'dan önce? Zaten yıllarca küçük bir beylik ve küçük bir devlet olarak devam etti. E büyüyüp güçlendikçe de gerçek kimliği ortaya çıktı.

SayınCcGunal (http://www.aleviforum.com/member.php?u=317); öncelikle ben burada Canan arkadaşımıza Osmanlı sempatizanı olmakla Alevi düşmanlığını birbirinden ayırmasını belirtmek gerekçesiyle Osmanlı tarihinden örnek verdim. Yoksa benim Osmanlıyı savunmak gibi bir hedefim yok. Mesele Osmanlının Yavuzdan önce küçük bir beylik ya da devlet olması değil, Yavuz döneminde ve bu dönemden sonra oluşan politika ve siyasi emellerdir.

Ceyhun
24.09.2005, 01:51
SayınCcGunal; öncelikle ben burada Canan arkadaşımıza Osmanlı sempatizanı olmakla Alevi düşmanlığını birbirinden ayırmasını belirtmek gerekçesiyle Osmanlı tarihinden örnek verdim. Yoksa benim Osmanlıyı savunmak gibi bir hedefim yok. Mesele Osmanlının Yavuzdan önce küçük bir beylik ya da devlet olması değil, Yavuz döneminde ve bu dönemden sonra oluşan politika ve siyasi emellerdir.

Benim yazımda da sizi itham edici birşey yok zaten. Siz Osmanlı'yla ilgili bir eleştiriye bir ayrıntıyı hatırlatarak bir eleştiride bulunmuşsunuz; ben de sizin eleştirinize karşı başka bir ayrıntıyı hatırlatmak istedim. Yoksa bir hedefiniz olduğunu düşünmedim de yazmadım da. Sizin bu ayrıntıdan bahsetmeniz de, benim de size başka bir ayrıntıdan bahsetmem de tartışmak adına olumlu şeyler zaten. Bir hedefiniz olduğunu düşünmedim. Yanlış anlama olmasın.

kızılbaş
24.09.2005, 10:11
bakın canlar. osmanlıyı savunmak, o devletin zamanında yaptıgı yanlısları kabullenmektir. osmanlının torunlar yani "ülkücü" vatandaslar da halen o yaboz devletin fikirlerini güdmektedir.
dolayısı ile biz aleviler bu yüzden ülkücülere karşı çıkmaktayız/çıkmaktayım.
ve şimdi size çevrenizden örneklerle alevilerin nasıl bir "eziyete" mahruz kaldıgını açıklıyacağım!
evet, hepimiz genel anlamada, anadolu alevisiyiz. ve anadoludaki alevi köylerinden çıkıp gelmişiz.herkez köyünün konumunu çok iyi bilir. peki sizin köyleriniz neden dağ arasında? yada bir kuytu köşede? yada bir orman içinde?
bunun nedenini daha önce hiç düşündünüzmü?
bunun nedeni, Osmanlı devletinin yanlış politikalarını kendi halkı üzerinde sürdürmesi yani alevilere yaptıkları baskılar!
bu baskılar sonucu, biz aleviler sürekli o köyden bu köye, o diyardan bu diyara kovulmuşuz,! ve en sonundada bizi kimselerin bulamıyacağı yerlere göç etmişiz! genel anlamda tüm alevi köyleri merkezden uzak,dağ arası,orman içi yada kolayca yeri bulunamayan kırsal kesimlerdedir. İŞTE BUNUN EN BÜYÜK NEDENİ OSMANLI DEVLETİDİR...
alın size çok güzel ve kalıcı bir örnek!

OSMANLIDA ZALİM PAŞA,
KUZGUN GİBİ DÖNER BAŞA,

izmirksk
24.09.2005, 12:10
osmanlı impaartorluğu en az hoşgörüyü alevilere göstermiştir.başka dinlere ve mezheplere bile çok daha fazla saygı göstermiştir.
osmanlı 'nın torunu değil cumhuriyetin çocuğuyum.bunu söylemek üzerime borçtur

erdem
26.09.2005, 18:39
senin bikere yanlı şın var bu bil gileri nerden aldınnı bilmi yorum ama şunu bili yorum yanlış almıssın bikere yavuz sultan selim 40 bin alevi yi degil 9 bin alevi yi öldürmüştür oda yavuz sultan selim iran üzerine sefere çıktıgında yanında sadece yeni çeri ocagını götürmüş. yeni çeri ocagı top yekün alevi lerden oluşmaktaydı . iranı kuşatıp fetihe beşlı yaca gısıra yavuz sultan se4limin veziri gelip demiş ki : devletlum biz birazdan alevilerin kökenini {yani alevilerin yaşadı gı yeri vuracagız} eger biz burayı feth etmeye çıkarsak yeni çeri ocagı bize karşı cephe alır vede bizi yok ede bilir ler demiş ve tabiki bazı yaşanan ger ginleri katmı yorum buna yeni çeriagasının yavuza karşıgelmesi falan . ve yavuz hemen orduyu toplayıp isten bula geri gelmiş vede ozaman yeni çeri yi top yekün öldürmüş bunun yanısıra bazı öndegelen alevi dedeleri alevi aydınlar falan öldürül müş ve bunu duyan anadolu alevileri daglara kaçmış bubusüreç böyle devam etmiş ve yavuz sultan selimin bögründe bir çıban çıkmış buçıban okadar derinmiş ki bakınca nerdeyse yavuzun akcigerleri görünü yormuş ve bir alevi dedesi şöyle demiş :sen alevi katliamına son verirsen vede hacı bektaşın afını kazanırsan senin buyara iyleşir demiş yavuz sultan selim ise hacı bektaş türbesine hemen bir cami yaptırır ve tan rı huzurunda afını diler ve ondan sonra alevi katli amı durur ve yavuzun yarası iyleşir ve bir iki yıl içindede ölür ve busüreçtede toplam 9 bin alevi öldürülmüş olur ve burakam kulaktan kulaga 40bin bazende99 bin diye söylenir ama olyın aslı böyledir ben bu olayı tamı tamına bir yıl araştırdım osmanlı arşivleri ve birçok elyazması okudum

Alevimen
26.09.2005, 19:46
senin bikere yanlı şın var bu bil gileri nerden aldınnı bilmi yorum ama şunu bili yorum yanlış almıssın bikere yavuz sultan selim 40 bin alevi yi degil 9 bin alevi yi öldürmüştür oda yavuz sultan selim iran üzerine sefere çıktıgında yanında sadece yeni çeri ocagını götürmüş. yeni çeri ocagı top yekün alevi lerden oluşmaktaydı . iranı kuşatıp fetihe beşlı yaca gısıra yavuz sultan se4limin veziri gelip demiş ki : devletlum biz birazdan alevilerin kökenini {yani alevilerin yaşadı gı yeri vuracagız} eger biz burayı feth etmeye çıkarsak yeni çeri ocagı bize karşı cephe alır vede bizi yok ede bilir ler demiş ve tabiki bazı yaşanan ger ginleri katmı yorum buna yeni çeriagasının yavuza karşıgelmesi falan . ve yavuz hemen orduyu toplayıp isten bula geri gelmiş vede ozaman yeni çeri yi top yekün öldürmüş bunun yanısıra bazı öndegelen alevi dedeleri alevi aydınlar falan öldürül müş ve bunu duyan anadolu alevileri daglara kaçmış bubusüreç böyle devam etmiş ve yavuz sultan selimin bögründe bir çıban çıkmış buçıban okadar derinmiş ki bakınca nerdeyse yavuzun akcigerleri görünü yormuş ve bir alevi dedesi şöyle demiş :sen alevi katliamına son verirsen vede hacı bektaşın afını kazanırsan senin buyara iyleşir demiş yavuz sultan selim ise hacı bektaş türbesine hemen bir cami yaptırır ve tan rı huzurunda afını diler ve ondan sonra alevi katli amı durur ve yavuzun yarası iyleşir ve bir iki yıl içindede ölür ve busüreçtede toplam 9 bin alevi öldürülmüş olur ve burakam kulaktan kulaga 40bin bazende99 bin diye söylenir ama olyın aslı böyledir ben bu olayı tamı tamına bir yıl araştırdım osmanlı arşivleri ve birçok elyazması okudum
1 yıl boyunca araştırdınız.. peki neden kaynakları bizimle paylaşmıyorsunuz çünkü kaynaksız, belgesiz bir yazı yazmışsınız. inandırıcı olması için kaynak şart, yoksa herkes birgün gelip 30 bin, 50 bin söyler... bir iki kişilik cinayet'ten bahsedilmiyor KATLİAM var! binlerce insan öldürüldü ve binlerce insan yaralandı, evsiz kaldı...

A.Kemal
26.09.2005, 22:08
senin bikere yanlı şın var bu bil gileri nerden aldınnı bilmi yorum ama şunu bili yorum yanlış almıssın bikere yavuz sultan selim 40 bin alevi yi degil 9 bin alevi yi öldürmüştür oda yavuz sultan selim iran üzerine sefere çıktıgında yanında sadece yeni çeri ocagını götürmüş. yeni çeri ocagı top yekün alevi lerden oluşmaktaydı . iranı kuşatıp fetihe beşlı yaca gısıra yavuz sultan se4limin veziri gelip demiş ki : devletlum biz birazdan alevilerin kökenini {yani alevilerin yaşadı gı yeri vuracagız} eger biz burayı feth etmeye çıkarsak yeni çeri ocagı bize karşı cephe alır vede bizi yok ede bilir ler demiş ve tabiki bazı yaşanan ger ginleri katmı yorum buna yeni çeriagasının yavuza karşıgelmesi falan . ve yavuz hemen orduyu toplayıp isten bula geri gelmiş vede ozaman yeni çeri yi top yekün öldürmüş bunun yanısıra bazı öndegelen alevi dedeleri alevi aydınlar falan öldürül müş ve bunu duyan anadolu alevileri daglara kaçmış bubusüreç böyle devam etmiş ve yavuz sultan selimin bögründe bir çıban çıkmış buçıban okadar derinmiş ki bakınca nerdeyse yavuzun akcigerleri görünü yormuş ve bir alevi dedesi şöyle demiş :sen alevi katliamına son verirsen vede hacı bektaşın afını kazanırsan senin buyara iyleşir demiş yavuz sultan selim ise hacı bektaş türbesine hemen bir cami yaptırır ve tan rı huzurunda afını diler ve ondan sonra alevi katli amı durur ve yavuzun yarası iyleşir ve bir iki yıl içindede ölür ve busüreçtede toplam 9 bin alevi öldürülmüş olur ve burakam kulaktan kulaga 40bin bazende99 bin diye söylenir ama olyın aslı böyledir ben bu olayı tamı tamına bir yıl araştırdım osmanlı arşivleri ve birçok elyazması okudumBizim lise yıllarındaki tarih kitapları bile 40 bin olduğunu yazardı.

ALUNDRA
08.10.2005, 09:29
1514 yılında 40 bin kişiyi kılıçtan geçiren gelenek, 1978'de Maraş'ta ihtiyar, çocuk, kadın ayrımı yapmaksızın halkı katleder.

Yakılıp yıkılan evler, çivilenen, gözleri tornavidalarla oyulan, bıçaklarla,
baltalarla, satırlarla parçalanan insanlar... Tecavüz edilen kadınlar,
karnında bebeleriyle şişlenen hamile gelinler...
Maraş'ta tablo budur.
Bu vahşet tablosu Osmanlı'da bir başka dönem uygulanan kırımla da benzerlik
taşır. Osmanlı 1875-1876 Bulgar ayaklanmalarını bastırmada Çerkesler ve
başıbozuk birliklerini kullanır. Dönemin tanıklarından biri o günleri şöyle
anlatır: "Kadınlar ve kız çocukları saçlarından tutuldular, bir darbeyle diz
çökertildiler, boyunlarından kesildiler. Çocuklar süngülere geçirildiler,
hamile kadınların karınları deşildi. Bir çoğu sırayla soyuldular ve bir odun
parçasının üzerinde hayvan sürüleri gibi büyük bir serinkanlılıkla
kesildiler..."
Yine Meclisi Meb'usan tutanaklarında o günlere ilişkin şöyle anlatımlar yer
alır: "1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sırasında gayri-resmi olarak teşkil
edilen ve Çerkeslerin ağırlıkla olduğu Osmanlı birliklerinin yolları üstünde
rastladıkları Hıristiyan köylerini yağmalayıp, insanları kılıçtan
geçirdikleri yüzlerce, hatta binlerce çocuğu köle olarak yanlarına
aldıkları, çocuk ve eşyaların bir bölümün sattıkları...."

not: siteden alıntıdır.. ancak bu konu haKKINDA görüşlerinizi bekliyorum..[/quote]

Bana kalirsa sen yanlis filmdesin...!! anlatmak istedigin sirplarin bosna halkina yaptigi katliama benziyor...

Ne o be..???!!!! yasli , cocuk , kilictan gecirme , hamile kadinlari tornavidayla delme , göz oyma... bakiyorum da gerilim filmleri icin fantezin mükemmel calisiyor.... birak kardesim bu duygu sömürüsü oyunlarini... sana senin zihniyetten baskasi inanmaz..." yuh " diyecem ama yine banlanirim diye demiyorum...

Ceyhun
08.10.2005, 12:28
Ne o be..???!!!! yasli , cocuk , kilictan gecirme , hamile kadinlari tornavidayla delme , göz oyma... bakiyorum da gerilim filmleri icin fantezin mükemmel calisiyor.... birak kardesim bu duygu sömürüsü oyunlarini... sana senin zihniyetten baskasi inanmaz..." yuh " diyecem ama yine banlanirim diye demiyorum...

Yuhh be artık. 1978 Maraş Katliamı'nda hamile bir kadın karnındaki çocuğu ile birlikte öldürüldü. Bir kadının gözleri oyularak öldürüldü. Bilgiler ve belgeler açık. Herşey açık. Hiçbirşey bilmiyorsan; okuyup araştıracaksın. Ondan sonra yorum yapacaksın. Hem hiçbirşey bilmiyorsun hem de "duygu sömürüsü" edebiyatı yapıyorsun. Ya tipik "önyargılı" ve "bilmeden konuşan" gelenek. Biraz araştır. Ne biliyim ya da birine sor şu "Maraş Katliamı nedir?" diye.

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=248

http://www.akmb.ch/Dokumente/alevi_katliamlari1/maras_katliami.htm

Canan
08.10.2005, 18:53

insaf be insaf.
söyleyecek laf bulamıyorum bile.
Geçmişde olan şeyleri kınayacagına, olmamış gibi davranmak bence çok büyük bir saygısızlıkdır.

Maraşda aleviler ölduruldu hemde gaddar birsekilde, ölumlerinin detaylarının yalanlamak yapilan ayıbın üstunu kapatmaz. maraşda öldurulmuş olan alevilerin öldurulme şekilleri benim için cok önemli degil cunku günün sonunda bu suçsuz gunahsiz insanlar inançları için ölduruldu. İster tornavidayla ğözleri şökulsun ister kafaya tek kursun.

Tamam hadi diyelimki biz maraş katliyamini abartiyoruz peki sivas’a ne demeli? Suçsuz günahsiz Aleviler canlı canlı yakıldılar. Simdi sen kesin dersinki yok onlar yanarak ölmediler dumandan zehirlenip ölduler.

Bana kalirsa sen yanlis filmdesin...!! anlatmak istedigin sirplarin bosna halkina yaptigi katliama benziyor...

bosnadakilerin cani canda bizimki patlicanmı??????????????????????????
bosnada olanlari neden kabul ediyosunda bizimkini yalanliyosun?

zapatistas
09.10.2005, 01:08
arkadaslar maraş katliamının baş aktörlerinden ökkeş kenger daha sonra ismini değiştirmiş ökkeş sendiller ismini almış ve anap tarafından milletvekilliğiyle ödüllendirilmiştir.mhp faşizminin gercek yüzünü görebiliriz bu olayda.alevililere karsı uygulanan bu vahsice katliamda kullanılan yöntemler eksik bile yazılmış burda.demekki bebek katilliğinin sadece pkk ye özgü olmadığını artık anlayabiliriz

ALUNDRA
11.10.2005, 13:04
Ilk önce Osmaliya olan düsmanliginizi körükleyen Yavuz Sultan Selim in hayatini buradan okuyun... okuduktan sonra bakalim konuyu nasil degerlendireceksiniz..?? .. veya ne kadar inanacaksiniz... ??

http://www.osmanlimedeniyeti.com/makaleler/tarih/Yavuz-Sultan-Selim-I-Hayati.html

Ceyhun
11.10.2005, 13:15
Ne okuyacağız, ne anlayacağız; ben onu anlamadım. Tarihsel gerçekler kaygısı yerine propoganda amacıyla yazılmış basit bir yazı. Herhangi bir değeri yok. Tarafkirliği ve amacının propoganda olduğun ayan beyan ortada duruyor. Kimsenin bu yazıyı okuyup da etkileneceğini sanmıyorum. Bunun gibi birçok insan hakkında birçok yazı mevcut internette. Ben de şimdi Hitler'i öven bir yazı bulup "Ha hadi şimdi bir daha düşünün bakalım Hitler'i ne kadar anladığınızı" mı diyeceğim?

Bırakın tarafsızlığı, "tarafsız görünmeye çalışmak" gibi bir kaygı bile yok. Aşağıdaki yazı bir bilgi yazısı mı, yoksa basit bir propoganda yazısı mı okuyanlar karar verebilir sanıyorum:

Diğer taraftan Şah İsmail’in Doğu Anadolu’da artan ve Akdeniz sahilleriyle İç Anadolu içlerine ve Rumeli’ye kadar varan propagandasına karşı, gayet şiddetli tedbirler aldı. Şah İsmail’in gayesi ve propagandasının neticesini iyi tespit ettiğinden, daha köklü tedbirler alınması gerektiğini teşhis etti. Valilik yetkisiyle bütün ülkede, Şah İsmail’in faaliyetlerinin önüne geçilemeyeceğini bildiğinden, şehzadeler meselesinden faydalanarak, Osmanlı tahtına namzed oldu. Babası İkinci Bayezid Han hayatta olmasına rağmen, Şehzade Ahmed ve Korkut, Osmanlı Sultanı olmak için faaliyetlerde bulunduğundan, Şehzade Selim de harekete geçti. Uzun mücadelelerden sonra, 24 Nisan 1512 tarihinde, Osmanlı Sultanı olup, babası İkinci Bayezid Hanı, yılda iki milyon akçe tahsisatla Dimetoka’ya, büyük hürmet göstererek maiyetiyle beraber yolcu etti. Babası 26 Mayıs 1512 tarihinde yolda vefat edince, cenazesini İstanbul’a getirtti. Bayezid Camii yanına türbe yaptırıp, buraya defnettirdi.

Sefer hazırlığı esnasında, şehzadeliğinden beri tespit ettirdiği bozguncuları, memleket aleyhinde çalışanları sürgün, hapis ve gerekli olan cezalarla cezalandırdı. Yavuz Sultan Selim Han'ın, asi, hain ve ahlaksızları Anadolu ve Rumeli’den temizlemesi, Türkiye’nin birlik ve beraberliği, ülke bütünlüğü için çok yerinde, isabetli bir karar oldu.

Gerçi ne kadar propoganda yazısı olursa olsun bu kişinin "saldırgan", "sağa sola savaş açmak için bahane arayan" politikalarını inkar edememiş. Yazıyı okuyunca benim aklıma George Bush geldi.

polata
11.10.2005, 14:54
Sevgili CcGunal, bana kalırsa Alundra ile yazışmak boşuna. Nasıl olsa o kendi bilgilerini doğrulatmak için soru soruyor. İlk gelişlerinde öğrenmek, fikir alışverişinde bulunmak, tanımak v.b. nedenleri sıralayıp ardından da bu söylemlerinin tam tersini yapıp kendi fikirlerinin, doğrularının, öğretilerinin, katı kurallarının çerçevesinde davranış sergiliyorlar. Öğrenmek için sormak, sorulan cevapları anlamak ve bunları yaparkende önyargısız olmak gerekir, nerde. Dışarıdan katılıpda öğrenmek kelimesini zırhına bürünenlerin genel çabası sadece kendi doğrularını kabul ettirmek aslında.Konuyu açarlar soru sorarlar cevapladığında ise beğenmezler kendi doğrularını öne sürerler , o konu ve doğruları üzerinde soru geldiğinde ise hiç cevaplamazlar... tıpkı bu arkadaşın Maraş katliamı konusunda sessiz kalp hala Osmanlı yı sevmek sevmemek konusuna takılı kalması gibi..
Türkleri sevmeyen, Türk insanını savaşların dışında hatırlamayan bir hanedanı sevip sevmemekten dolayı sorgulayacak bizi...Benzer şeyler dikkat edersen namaz, Türkçe ibadet, oruç, hac gibi konularda oldu...

chatlakalper
11.10.2005, 18:42
peki o zaman sizde yavuzun 40 bin aleviyi katline dair kanıtları ortaya koyun bizde ordan gerçekleri öğrenelim. Sakın bana bu yüzyıllardır böyle anlatılıyor demeyin yavuz selim çaldıran savaşında şah ismailin anadoluda ki eylemlerini ve ayaklandırmalarını önlemek için böyle yaptı ne olsaydı yani sah ismaile hiç birşey söylenmeyecekti oda safevi devletini anadoluda kuracaktı bu mu yani istediğiniz.

Alevimen
11.10.2005, 19:57
peki o zaman sizde yavuzun 40 bin aleviyi katline dair kanıtları ortaya koyun bizde ordan gerçekleri öğrenelim. Sakın bana bu yüzyıllardır böyle anlatılıyor demeyin yavuz selim çaldıran savaşında şah ismailin anadoluda ki eylemlerini ve ayaklandırmalarını önlemek için böyle yaptı ne olsaydı yani sah ismaile hiç birşey söylenmeyecekti oda safevi devletini anadoluda kuracaktı bu mu yani istediğiniz.

Osmanlı Devleti ile İran'daki Safevi devleti arasındaki en bunalımlı dönem, Yavuz dönemidir.
Yavuz, devletini doğuya doğru genişletmek istiyordu, Karşısındaki en önemli güç de Saviler idi.
Orta ve Doğu anadolu'da yaygın olarak bulunan Türkmenler, Safevilerle hem ayni etnik kökenden geliyorlardı, hem de benzer dinsel inançlara sahiptiler. Anadolu Türkmen Alevi halk "nezir" denen dinsel vergisini Safeviler'e
gönderiyordu.
Şah Ismail'in halifeleri de Anadolu'nun Türkmen ve Alevi halki içinde Safevi propagandası yapıyorlardı.
Yavuz, daha Trabzon ve Amasya valikileri döneminde babası Bayezid'in aleviler'e tavrını fazla yumuşak buluyordu.
Tahta geçtiğinde de bu görüşlerinin gereğini yapti.
Yavuz dönemi, Aleviler'in en çok baskıya uğradığı dönemlerdenbiri oldu.
Üstelik Yavuz dönemi, halifeliğin Osmanlılar'a geçtiği dönem olarak devletin Sünni temellere oturduğu dönemdir.
Şii Türkmenler'e dayanarak kurulan Safevi devleti, Şah Ismail zamanında Iran'in siyasal birliğini sağlamıştı.
Devletin kuruluşunda, Anadolu'dan Iran'a göçen Türkmenler'in oldukça büyük bir rolü vardı.
Yavuz zamanına kadar çok belirgen bir hal almasa da Sünni bir devlet olan Osmanlı Devleti'nin baskısını üzerinde hisseden Aleviler için Savevi Devleti, bir umut kaynağı oldu.

Ayni zamnda Şah Ismail, Akkoyunlu Devleti'nin akrabsı olarak Anadolu'da hak iddia ediyor ve tüm Türkmen kökenli boylar ile Batini-Alevi kesimlere kucak açıyordu.
Bu çagrıya sadece köylüler değil, Amasya valisi Sehzade Sehinsah gibi kimi Osmanlı sehzade ve beyleri bile cevap veriyorlardı. Bu durum, Osmanlılar için tehlikeli bir gelişme anlamına geliyordu.

Yavuz, tahta çıkınca ilk olarak Safeviler sorununu çözmeye karar verdi.
Safeviler üzerine sefere çıkmadan önce de Anadolu'da Safeviler'in uzantısı olarak gördüğü Aleviler konusunda önlem almak istedi.
ilk yaptiği sey, Anadolu'da Aleviler'in bir sistesini çikarttıirmak oldu.
Sonra da Aleviler için Müftü Hamza Efendi'den bir fetva alarak kıyım emrini verdi.
Müftünün verdiği fetvada Kızılbaşların kafir ve dinsizler topluluğu olduğu, onlara yardımcı olanların da kafir ve dinsiz oldukları, bunları kırıp topluluklarını dağıtmanın bütün Müslümanlar'ın görevi olduğu, bunların tövbe ve pişmanlıklarına inanmamak ve tümünü öldürmek gerektiği söyleniyor,
"Bu topluluk hem kafir, hem imansız, hem de kötülük yapıcı olduklarından öldürülmeleri gerekir" deniyordu.
Bu fetvayla da yetinilmedi. Yavuz ayrıca Ibni Kemal'e Rafizilerin suçlanması ve yokedilmesi konulu bir risale yazdırdı.
Ibni Kemal bu risalesinde "Kızılbaşın malının helal, nikahının geçersiz" ve "Kızılbaş ödürmenin caiz"
olduğunu savunarak I. Selim isteklerine kapi araladı.

Ceyhun
11.10.2005, 21:15
Bu konu yeterince açık ve herkesin bildiği bir durum zaten. Burada bahsedilen "söylenti" ifadesi ilginç geldi. Küçük bir tarihsel araştırma bile yeterince aydınlatıcı olur bu konuda.

Kaldı ki bu "40 Bin Alevinin Katli" konusu daha önce burada tartışıldı ve tarafsız (hatta karşı taraftan) kaynaklardan argümanlar sunuldu. Yeterli olur sanırım:

Boşa sallamayalım. Buyrun kaynaklarla konuşalım.

Bu yazı tarihçilerin farklı görüşlerinden bahsetmiş. Üstelik yazan Alevi değil, tam aksine eski ülkücü, sağcı bir yazar. Üstelik yazıda Alevileri savunmadığı, hatta "Kızılbaş Zulmü" diyerek objektiflik ayağına zulmü iki taraflı göstermeye çalıştığı açık. Ama o bile abartıp senin gibi "Osmanlı Alevilere zulmetmedi" diyemiyor. Gazete köşesinde komiklik olmuyor çünkü:
http://www.milliyet.com.tr/1998/05/10/yazar/akyol.html

SONRADAN EKLEME:
40 Bin Alevinin öldürülmesiyle ilgili olarak da şurasını alalım:

İran seferine hazırlanan Yavuz, beylerbeyi ve sancakbeylerine emir vererek "Şah İsmail'e taraftar olan ve ayaklanma ihtimalleri bulunan 40 bin kişiyi" 'defter'e yazdırarak bunları hapis ve idam ettirdi.(4)
Tarihçi Danişmend, bu sayının "memurların ifradı yüzünden 40 binden çok fazla tuttuğu da rivayet edilir" diyor.(5)
Tarihçi Akdağ ise, 40 bin sayısını mübalağalı bulmaktadır:
"Şah İsmail'e bağlılıkları, sadece dini inanç olma çizgisini aşarak para yardımı, asker olarak gidip ordusuna katılma, kızılbaşlık propagandası yapmak ve Şah'a casusluk etmek gibi yollarla hizmet ettikleri sabit olanlar hakkında kovuşturma başladı; yakalananlar suç derecesine göre ya yerlerinden sürülüyorlar (özellikle Rumeli tarafına) ya da hapis ve idam ediliyorlardı."(6)

4) İ.H. Uzunçarşılı, Osmanlı Tarihi, II, TTK yy. sf. 257 - 258.
5) İ.H. Danişmend, İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi, II, sf. 6 - 7.
6) M. Akdağ, Türkiye'nin İktisadi ve İçtimai Tarihi, II, DTCF yy. 1971, sf. 125.

İlk kaynak 40 bin diyor. İkinci kaynak daha fazla diyor. Üçüncü ise sayının daha az olduğunu söyleyip ölümleri de "kızılbaşlık propogandası", "Şah'a casusluk" gibi şeylere bağlamaya çalışıyor ama o bile inkar edemiyor. Demek ki tarih kitaplarında da komiklik olmuyormuş.

Tekil Mesaj: http://www.aleviforum.com/showpost.php?p=9524&postcount=15

Konu: http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=224&page=2

ALUNDRA
12.10.2005, 09:19
[quote=CcGunal]Ne okuyacağız, ne anlayacağız; ben onu anlamadım. Tarihsel gerçekler kaygısı yerine propoganda amacıyla yazılmış basit bir yazı. Herhangi bir değeri yok. Tarafkirliği ve amacının propoganda olduğun ayan beyan ortada duruyor. Kimsenin bu yazıyı okuyup da etkileneceğini sanmıyorum. Bunun gibi birçok insan hakkında birçok yazı mevcut internette. Ben de şimdi Hitler'i öven bir yazı bulup "Ha hadi şimdi bir daha düşünün bakalım Hitler'i ne kadar anladığınızı" mı diyeceğim?
Bırakın tarafsızlığı, "tarafsız görünmeye çalışmak" gibi bir kaygı bile yok. Aşağıdaki yazı bir bilgi yazısı mı, yoksa basit bir propoganda yazısı mı okuyanlar karar verebilir sanıyorum:

Bak iste sorun burada...!!! sen o zata tanimak istedigin sekilde bakiyorsun.
Görüslerine saygim var... ama aynisini bende senden bekliyorum zira ben bir Osmanli hayrani olarak o sayfada okudugum sekilde bakiyorum.. Kendi görüslerine saygi duyulmasini istiyorsan baskalarinin görüslerine saygi duymak gerekir.....

polata
12.10.2005, 09:43
Görüslerine saygim var... ama aynisini bende senden bekliyorum zira ben bir Osmanli hayrani olarak o sayfada okudugum sekilde bakiyorum.. Kendi görüslerine saygi duyulmasini istiyorsan baskalarinin görüslerine saygi duymak gerekir.....

Osmanlı hayranı olmak başka, olayları subjektif olarak değerlendirmek bir başka. Önemli olan hayranlık duyduğumuz kişi, kurum, örgüt,devlet,ırk v.b. yeri gelsin eleştirebilmek yanlışlarını söyleyebilmektir.Osmanlı hayranı olmandan dolayı kimse sana saygısızlık etmez ancak yaşanmış olayları irdelerken bu hayranlığının esaretine düşersen o zaman gerçekçi olamazsın. Bu sadece senin için değil her insan için geçerlidir.İnsan yeri gelsin anne-babasını eleştirebiliyor yanlışlarını vurgulayabiliyorsa bir adım öndedir gerçeklere yakındır.

polata
12.10.2005, 10:03
Osmanlı Devleti ile İran'daki Safevi devleti arasındaki en bunalımlı dönem, Yavuz dönemidir.
Yavuz, devletini doğuya doğru genişletmek istiyordu, Karşısındaki en önemli güç de Saviler idi.
Orta ve Doğu anadolu'da yaygın olarak bulunan Türkmenler, Safevilerle hem ayni etnik kökenden geliyorlardı, hem de benzer dinsel inançlara sahiptiler. Anadolu Türkmen Alevi halk "nezir" denen dinsel vergisini Safeviler'e
gönderiyordu.
Şah Ismail'in halifeleri de Anadolu'nun Türkmen ve Alevi halki içinde Safevi propagandası yapıyorlardı.
Yavuz, daha Trabzon ve Amasya valikileri döneminde babası Bayezid'in aleviler'e tavrını fazla yumuşak buluyordu.
Tahta geçtiğinde de bu görüşlerinin gereğini yapti.
Yavuz dönemi, Aleviler'in en çok baskıya uğradığı dönemlerdenbiri oldu.
Üstelik Yavuz dönemi, halifeliğin Osmanlılar'a geçtiği dönem olarak devletin Sünni temellere oturduğu dönemdir.
Şii Türkmenler'e dayanarak kurulan Safevi devleti, Şah Ismail zamanında Iran'in siyasal birliğini sağlamıştı.
Devletin kuruluşunda, Anadolu'dan Iran'a göçen Türkmenler'in oldukça büyük bir rolü vardı.
Yavuz zamanına kadar çok belirgen bir hal almasa da Sünni bir devlet olan Osmanlı Devleti'nin baskısını üzerinde hisseden Aleviler için Savevi Devleti, bir umut kaynağı oldu.

Ayni zamnda Şah Ismail, Akkoyunlu Devleti'nin akrabsı olarak Anadolu'da hak iddia ediyor ve tüm Türkmen kökenli boylar ile Batini-Alevi kesimlere kucak açıyordu.
Bu çagrıya sadece köylüler değil, Amasya valisi Sehzade Sehinsah gibi kimi Osmanlı sehzade ve beyleri bile cevap veriyorlardı. Bu durum, Osmanlılar için tehlikeli bir gelişme anlamına geliyordu.

Bu kısma kadar olanlar devlet ve siyasi anlamda tartışılabilir. Her devlet her sistem kendisini korumak, devamını sağlamakla görevlidir.O dönem içerisinde devletlerin yönetim kademesinin oluşumu, idarelerde hakim olan düşüncelerin etkilendiği inanç ve dinsel etkiler düşünüldüğünde net olarak dogru veya yanlış yapılmıştır demek imkansız gibi. Osmanlı devleti-hükümdarlığının yapısı o çağa uygun olarak tek bir ailenin, tek bir kişinin hakimiyetinde, devlet yapısı bugünki devlet anlayışından uzak ancak çağına uygun. Dolayısı ile siyasi yapıyı bulunduğu çağa göre değerlendirmek gerekiyor.
Ancak bu kısma kadar olan olayları o çağın içerisinde eh olabilir diye kabul edilebilir olarak yorumlansa bile,

Yavuz, tahta çıkınca ilk olarak Safeviler sorununu çözmeye karar verdi.
Safeviler üzerine sefere çıkmadan önce de Anadolu'da Safeviler'in uzantısı olarak gördüğü Aleviler konusunda önlem almak istedi.
ilk yaptiği sey, Anadolu'da Aleviler'in bir sistesini çikarttıirmak oldu.
Sonra da Aleviler için Müftü Hamza Efendi'den bir fetva alarak kıyım emrini verdi.
Müftünün verdiği fetvada Kızılbaşların kafir ve dinsizler topluluğu olduğu, onlara yardımcı olanların da kafir ve dinsiz oldukları, bunları kırıp topluluklarını dağıtmanın bütün Müslümanlar'ın görevi olduğu, bunların tövbe ve pişmanlıklarına inanmamak ve tümünü öldürmek gerektiği söyleniyor,
"Bu topluluk hem kafir, hem imansız, hem de kötülük yapıcı olduklarından öldürülmeleri gerekir" deniyordu.
Bu fetvayla da yetinilmedi. Yavuz ayrıca Ibni Kemal'e Rafizilerin suçlanması ve yokedilmesi konulu bir risale yazdırdı.
Ibni Kemal bu risalesinde "Kızılbaşın malının helal, nikahının geçersiz" ve "Kızılbaş ödürmenin caiz"
olduğunu savunarak I. Selim isteklerine kapi araladı
kabul edilemeyecek kısım bu nokta, dini siyasetin içerisinde kukla gibi kullanma zihniyeti, insanları sadece dinsel inanışları nedeni ile suçlama, katlini caiz görme, yüzyıllar sonra bile insanların kafasında yer edecek asılsız iftira ve suçlamalarda bulunma.İslam'ın insan sevgisdi üzerine kurulu olduğunu söyleyip İslam içerisinde yer alan bir toplumu din adını kullanarak yok etmek. Bu kabul edilemeyecek unutulmayacak olandır.
Belki en üzücü olanda müslümanım deyip, İslam'a inanan, Hz.Muhammed'in sünnetine bağlıyız deyip kendini inançlı insan sayan kişilerce, toplumca hala akıl ve vicdan muhakkemesi yapılmadan kör bir inanç ile
Yavuz ayrıca Ibni Kemal'e Rafizilerin suçlanması ve yokedilmesi konulu bir risale yazdırdı.
Ibni Kemal bu risalesinde "Kızılbaşın malının helal, nikahının geçersiz" ve "Kızılbaş ödürmenin caiz" sözüne inanmaları savunmaları.

Ceyhun
12.10.2005, 15:03

Ne saygısı/saygısızlığı? Konu 40 bin Alevinin öldürülmesi. Kaynaklar, kanıtlar yukarıda duruyor. Sen saygı duyuyorsun, bunun söylenmesini istemiyorsun diye tarihsel bir gerçeği inkar mı edeceğiz?

izmirksk
12.10.2005, 15:39
[Bak iste sorun burada...!!! sen o zata tanimak istedigin sekilde bakiyorsun.
Görüslerine saygim var... ama aynisini bende senden bekliyorum zira ben bir Osmanli hayrani olarak o sayfada okudugum sekilde bakiyorum.. Kendi görüslerine saygi duyulmasini istiyorsan baskalarinin görüslerine saygi duymak gerekir.....[/quote]
tarihsel gerçekler ortada.sayı 40.000 olur 41.000 olur .bu çok farkeder mi?
kimse bu olayı inkar edemiyor.damarlarından muhafazakarlık akan bir takım kendini laf ustası ve kelime oyunları üstadı zanneden bir kaç tarihçide olayı inkar edememekle birlikte akılları sıra kelime oyunları ile örtbas etmeye çalışıyorlar.
hiç kimse yavuzu sevmek zorunda değil

chatlakalper
13.10.2005, 16:49
Erhan teşekkür ederim öncelikle açıklaman için. Osmanlı alevileri öldürttü kabul ediyorum hiç bir insan oğlu sebepsiz yere öldürülmemeli. Safevi devleti engelenemeseydi ne olacaktı?

ALUNDRA
15.10.2005, 19:22
[
tarihsel gerçekler ortada.sayı 40.000 olur 41.000 olur .bu çok farkeder mi?
kimse bu olayı inkar edemiyor.damarlarından muhafazakarlık akan bir takım kendini laf ustası ve kelime oyunları üstadı zanneden bir kaç tarihçide olayı inkar edememekle birlikte akılları sıra kelime oyunları ile örtbas etmeye çalışıyorlar.
hiç kimse yavuzu sevmek zorunda değil[/quote]

Sana da sanki yalvariyorduk , ne olur Yavuzu sev diye....!!!! Nedense Osmanliya kafa tutan Sah Ismaile bir sey diyen yok... Onu neden elestirmiyorsunuz..??

chatlakalper
15.10.2005, 20:53
dur işte ben eleştiriyorum ya alundura soruyoruz bak

izmirksk
15.10.2005, 22:56
[
Sana da sanki yalvariyorduk , ne olur Yavuzu sev diye....!!!! Nedense Osmanliya kafa tutan Sah Ismaile bir sey diyen yok... Onu neden elestirmiyorsunuz..??
valla yalvarsan da sevmem:3D_NG:

cihan
08.12.2005, 17:33
tarih daima acımasız olmuş. bu acımasızlığa çorum, maraş, sivas ve daha bilmediğimiz ama bizlerin kişisel gördükleri baskılar anlatılmakla bitmez. tek suçumuz ALLAHın aslanı ALİyi ve onun yolundan gidenleri uunutmamak ve sevmek. biz bunun için ölmeyi değil yaşamayı göze almışız. dönen dönsün biz dönmezek yolumuzdan.

kemalkalir
20.12.2005, 23:39
Bir koç sorum var:
1. Yavuz'un Katlettiği Alevileri kimler katletmiştir....... Cevap Yeniçerive fransız paralı askerleri.
2. Yeniçeriler hangi ocağa bağlı ve nereden icazet alır........ Hacı Bektaşi veli dergahından.
3. Peki katliamın boyutları konusunda bir varsayımda bulunalım 40.000 insan o dönemde Osmanlı anadolusunun nüfusuna oranlayabilecek birileri varmı
4. Bu katliamda anadoludan bugünkü İran göç edenlerin veya zorunda bırakılanları sayısı. Bu arada toprağın sökülüp atılanlar cabası
Tüm bunlara rağmen yüzyıllarca kulanıldığımız, kurtuluş savaşında nedeni ne olursa olsun can verdiğimiz bu ülke içinde bile HAKEDİP ALAMADIĞIMIZ neler var acaba.

Dogan24
24.12.2005, 19:17
soylenecek cok şey var ama onların adlarını kullanmak bile iğrenç

altobelli
25.02.2006, 13:56
yavuz bildiğinis üzre allah tarafından belasını bulmuştur....
saray tarihçisi ayrıca hekimbaşına göre kendi ciğerini görerek ölmüştür.. belgeleri var dır......
ama pir sultanı yavuz asmamışdır demiii

chang
07.11.2006, 17:59
[QUOTE=altobelli;57190][B]yavuz bildiğinis üzre allah tarafından belasını bulmuştur....
saray tarihçisi ayrıca hekimbaşına göre kendi ciğerini görerek ölmüştür.. belgeleri var dır......

evt yavuz 40000 aleviyi tesbit edip bir kısmını öldürmüş bir kısmınıda sürgüne yollamıştır bu dogrudur(ateş olmayan yerden duman cıkmaz) alevilerin şah ismail tarfına gecmeleri ve bulundukları bölgede ayaklanmaları........osmanlı arşivlerinde mevcuddur ama şunu bilmiyorsunuz yavuz icin devlet bütünlügü her şeyden önce gelir (kendi kardeşleri ve sadrazamları dahil)....bildiginiz üzere cok sevdigi abisi sehzade ahmet ve korkutta yavuz tarafından öldürülmüştür ve hatta 6 sadrazamını asmıştır eger yavuzun hayatını okursanız bunları daha iyi anlarsınız ve hatta abisi ahmedin cenazesini kendi kıldırmış ve bir daha böyle bi acı yaşamamak icin tek cocuk yapmıştır buda 46 yıl hüküm süren kanuni sultan süleymandır .... ciger meselesine gelice yaşlanan babası 2.beyazıtı ıstırahat icin edirneye gönderince babası bu olaya cok alınır ve ogluna (ogul padişahlıgın büyük olsun ama ömrün kısa ola ,baktıgın zaman cigerini görmek nasip olsun dedigi bilinir.........yavuz 8 yıl hüküm sürmesine ragmen devletin hazinesi agzına kadar dolduran tek padişahdır ve hala hazine odasına kendi mührü bulunur(nedeni kim bu hazineyi bir daha doldurursa o mührünü vursun demesi ve bir daha dolmamıştır).....osmanlı benim atamdır ve hic bir zaman katliam yapmamışlardır (yapılan her şey arşiflerde mevcuddur) ve bu arada bu topraklara kac şehid verdiniz alparslanlanmı savaştınız(inancımız farklıydı demeyin alparslanın yanında bu savaşta ermenilerde yer almıştır) , selcuklularlanmı direndiniz osmanlıylamı mücadele eddiniz yoksa kurtuluş savaşında ALLAH ALLAH DİYE KOŞANLAR SİZLERMİYDİNİZ sadece benim köyümde 21 kişi pkk ya şehid düştü ve ilce veya şehir degil köy burası ?? inanc özgürlügü bam başka bir şeydir vatan sevgisi başka bir şeydir hic bir zaman kimseyi sen alevisin sen kürtsün diye dışlamadım en samimi arkadaşlarımdan biri kürttür ve kurt dedesi canakkalede şehid düşmüştür .....ben kimseyi dışlamıyorum hatta dedigim gibi güzel bir kültür elbette yaşatmak hakınız elbette cem evleriniz olacak ama burda osmanlıya atıp tutmanız cok yanlış bi olay buraya alevilik hakkında bilgi almak icin üye oldum (eski kız arkadaşım aleviydi ) soru sordum güzel cevaplar yazanlar oldu ama bazıları(kız alırız kız vermeyiz) şeklinde yazanlarda oldu.. kendini ne sanıyorsa!!!! ben her zaman inanc insanın icendedir güzel huylu ve ahlaklı olsun insan olsun demişimdir........ve sizde bunu savunan insanlarsınız bunun icin bilmeden kulaktan dolma bilgilerle insanları yanıltıp kin besletmeyin

sunam
07.11.2006, 18:41
ve sizde bunu savunan insanlarsınız bunun icin bilmeden kulaktan dolma bilgilerle insanları yanıltıp kin besletmeyin
benimde köklerim yavuz zamanında yapılan katliamlardan kaçıp asimele olmuştur bu gün araşrtıdıkça daha çok kin ve nefret duyyuyorum.

Serkan_Devrim
07.11.2006, 18:50
[QUOTE=altobelli;57190]yavuz bildiğinis üzre allah tarafından belasını bulmuştur....

[B]evt yavuz 40000 aleviyi tesbit edip bir kısmını öldürmüş bir kısmınıda sürgüne yollamıştır bu dogrudur(ateş olmayan yerden duman cıkmaz)bir kısamını değil hepsini öldürtmüştür. tabi dönüşünde de Halep'te 70000 arap aleviyi öldürtmüştür.

alevilerin şah ismail tarfına gecmeleri ve bulundukları bölgede ayaklanmaları........osmanlı arşivlerinde mevcuddur ama şunu bilmiyorsunuz yavuz icin devlet bütünlügü her şeyden önce gelir (kendi kardeşleri ve sadrazamları dahil)...arşivleri sununda görelim. Aleviler tarafa falan geçmediler. bu sizin katliamı onaylamak için kendi uyduruğunuzdur.

.bildiginiz üzere cok sevdigi abisi sehzade ahmet ve korkutta yavuz tarafından öldürülmüştür ve hatta 6 sadrazamını asmıştır eger yavuzun hayatını okursanız bunları daha iyi anlarsınız ve hatta abisi ahmedin cenazesini kendi kıldırmış ve bir daha böyle bi acı yaşamamak icin tek cocuk yapmıştır buda 46 yıl hüküm süren kanuni sultan süleymandır .... iyi sallıyorsunuz. yavuzun öldürdüğü sadrazamlar 6 değil 80 dir. hatta halkta beddua çıktı. birine beddua edileceği zaman Yavuz'a vezir olasın denirdi. ayrı tek çocuk yapmamıştır. gerçekleri saklamayın. 13 çocuğu olmuş ve taht kavgası olmasın diye 12 sini(Süleyman hariç) öldürmüşür.

ciger meselesine gelice yaşlanan babası 2.beyazıtı ıstırahat icin edirneye gönderince babası bu olaya cok alınır ve ogluna (ogul padişahlıgın büyük olsun ama ömrün kısa ola ,baktıgın zaman cigerini görmek nasip olsun dedigi bilinir.........yavuz 8 yıl hüküm sürmesine ragmen devletin hazinesi agzına kadar dolduran tek padişahdır ve hala hazine odasına kendi mührü bulunur(nedeni kim bu hazineyi bir daha doldurursa o mührünü vursun demesi ve bir daha dolmamıştır)....
osmanlı benim atamdır ve hic bir zaman katliam yapmamışlardır (yapılan her şey arşiflerde mevcuddur) yukarıda 40000 aleviyi kestiğini sen doğrulamamışmışdın.

ve bu arada bu topraklara kac şehid verdiniz alparslanlanmı savaştınız(inancımız farklıydı demeyin alparslanın yanında bu savaşta ermenilerde yer almıştır) , selcuklularlanmı direndiniz osmanlıylamı mücadele eddiniz yoksa kurtuluş savaşında ALLAH ALLAH DİYE KOŞANLAR SİZLERMİYDİNİZ sadece benim köyümde 21 kişi pkk ya şehid düştü ve ilce veya şehir degil köy burası ?? sen kimsinde bizi bu vatana hizmet etmemiş sayıyorsun? birinci Dünya Paylaşım savaşında da Kurtuluş savaşında da Çanakkalede de bizler vardık. ey gafil topraklarında sizinle savaşan Kürt, Arap, Zaza ve hatta bir kısım Rum ve bir kısım Ermeniyi ve dahi bu topraklarda vatanını müdafa eden Alevileri yok mu sayıyorsun?

inanc özgürlügü bam başka bir şeydir vatan sevgisi başka bir şeydir hic bir zaman kimseyi sen alevisin sen kürtsün diye dışlamadım en samimi arkadaşlarımdan biri kürttür ve kurt dedesi canakkalede şehid düşmüştür .....ben kimseyi dışlamıyorum hatta dedigim gibi güzel bir kültür elbette yaşatmak hakınız elbette cem evleriniz olacak ama burda osmanlıya atıp tutmanız cok yanlış bi olay buraya alevilik hakkında bilgi almak icin üye oldum (eski kız arkadaşım aleviydi ) soru sordum güzel cevaplar yazanlar oldu ama bazıları(kız alırız kız vermeyiz) şeklinde yazanlarda oldu.. kendini ne sanıyorsa!!!! ben her zaman inanc insanın icendedir güzel huylu ve ahlaklı olsun insan olsun demişimdir........ve sizde bunu savunan insanlarsınız bunun icin bilmeden kulaktan dolma bilgilerle insanları yanıltıp kin besletmeyinvatan sevgisiymiş. yalan sevgisi olmasın. o masum 40000 insanın; geçciyle yaşlısıyla çoluğuyla çocuğuyla erkeğiyle kadınıyla öldürülen biçarelerin hesabını veremeyen Yavuz gafilini mi savunuyorsun? evet Osmanlı sizin atanız. katliamların babası olan, devşirme Osmanlı sizin atanız. bizim değil. bizim atalarımız Pir Sultan'dır, Yunus Emre'dir, Hacı Bektaşi Veli'dir vb. bizim atamız bizzat hz Ali'dir Ali. hangi birini katliam yaptığını duydun? atalarımız tertemiz çok şükür. siz baba, iki abi, 12 evlat, 80 vezir, 40000 Anadolu alevisi ve 70000 arap alevisi katili atanızla övünün. nede olsa aynısınız.

Muaviye'den Yezid, Yavuzdan da siz doğarsınız elbette.

YoLdAsMg
07.11.2006, 19:14
[QUOTE=altobelli;57190][B]yavuz bildiğinis üzre allah tarafından belasını bulmuştur....

evt yavuz 40000 aleviyi tesbit edip bir kısmını öldürmüş bir kısmınıda sürgüne yollamıştır bu dogrudur(ateş olmayan yerden duman cıkmaz) alevilerin şah ismail tarfına gecmeleri ve bulundukları bölgede ayaklanmaları........osmanlı arşivlerinde mevcuddur ama şunu bilmiyorsunuz yavuz icin devlet bütünlügü her şeyden önce gelir (kendi kardeşleri ve sadrazamları dahil)....bildiginiz üzere cok sevdigi abisi sehzade ahmet ve korkutta yavuz tarafından öldürülmüştür ve hatta 6 sadrazamını asmıştır eger yavuzun hayatını okursanız bunları daha iyi anlarsınız ve hatta abisi ahmedin cenazesini kendi kıldırmış ve bir daha böyle bi acı yaşamamak icin tek cocuk yapmıştır buda 46 yıl hüküm süren kanuni sultan süleymandır .... ciger meselesine gelice yaşlanan babası 2.beyazıtı ıstırahat icin edirneye gönderince babası bu olaya cok alınır ve ogluna (ogul padişahlıgın büyük olsun ama ömrün kısa ola ,baktıgın zaman cigerini görmek nasip olsun dedigi bilinir.........yavuz 8 yıl hüküm sürmesine ragmen devletin hazinesi agzına kadar dolduran tek padişahdır ve hala hazine odasına kendi mührü bulunur(nedeni kim bu hazineyi bir daha doldurursa o mührünü vursun demesi ve bir daha dolmamıştır).....osmanlı benim atamdır ve hic bir zaman katliam yapmamışlardır (yapılan her şey arşiflerde mevcuddur) ve bu arada bu topraklara kac şehid verdiniz alparslanlanmı savaştınız(inancımız farklıydı demeyin alparslanın yanında bu savaşta ermenilerde yer almıştır) , selcuklularlanmı direndiniz osmanlıylamı mücadele eddiniz yoksa kurtuluş savaşında ALLAH ALLAH DİYE KOŞANLAR SİZLERMİYDİNİZ sadece benim köyümde 21 kişi pkk ya şehid düştü ve ilce veya şehir degil köy burası ?? inanc özgürlügü bam başka bir şeydir vatan sevgisi başka bir şeydir hic bir zaman kimseyi sen alevisin sen kürtsün diye dışlamadım en samimi arkadaşlarımdan biri kürttür ve kurt dedesi canakkalede şehid düşmüştür .....ben kimseyi dışlamıyorum hatta dedigim gibi güzel bir kültür elbette yaşatmak hakınız elbette cem evleriniz olacak ama burda osmanlıya atıp tutmanız cok yanlış bi olay buraya alevilik hakkında bilgi almak icin üye oldum (eski kız arkadaşım aleviydi ) soru sordum güzel cevaplar yazanlar oldu ama bazıları(kız alırız kız vermeyiz) şeklinde yazanlarda oldu.. kendini ne sanıyorsa!!!! ben her zaman inanc insanın icendedir güzel huylu ve ahlaklı olsun insan olsun demişimdir........ve sizde bunu savunan insanlarsınız bunun icin bilmeden kulaktan dolma bilgilerle insanları yanıltıp kin besletmeyin

Kardeşce düşüncelerin için tebrik ediyorum,
Yavuz sultan selimin hazineyi doldurmasından övündüğüne göre o kadar akıtılan kanlarıda destekliyosun, yavuz hazineyi çalışarakmı doldurdu yoksa dünya halklarını sömürerekmi, kan akıtarakmı, asarakmı keserekmi, eğer öcündüğünüz osmanlı sanırım her zaman kılıç kalkanlarla ülkeyi yöneteceğini zannediyodu, ama devir bilim devri olunca senin osanlın sömürgeci yapısıyla kazandığı altınlarla cami yaptırıken batılılar parlementoda karar alıyorlardı çoktan bilime yönelmiş ve ilerlemeye başlamışlardı, sömürgeci osamnlının mührü hazinede kiyamate kadar kalacaktır, çünkü bilim düşmünı hala osmanlı kafalı insanlar türkiyede var oldukca türkiye hep geride kalacaktır. Eğer osmanlıyı savunuyosanız şu andada kimsenin amarikaya söz etmeye hakkı yoktur diye düşünüyorum o da kendi halkına göre kazanıyor dünyaya hükmediyor sömürüyle, osmanlının şuanki herkezin kızdığı sömürüsünden dolayı eleştirdiği amarikadan farkı nedir. Osmanlının asıp kesmeleriyle altınlarıyla övünüyosunuz ama yılan sizi sokmaya başladığı zaman (Dinci Faşistleri) kahrolsun amarika:) senin ataların osmanlıcılar bir zamanlar kahrolsun amarika diye bağıran çok insanı türkiyede yok etti yarısınıda sürgünlere yolladı, o yüzden boş boş milliyetcilik yapmayın herşeyi tarih yazıyor, osmanlıyı öven cuneyt arkın filmleri hala aklımda, en komiğide keloğlan padişağın kızını uyandıramasaydı kellesi gidiyodu:)

saygılarımla

chang
08.11.2006, 19:07
SEVGİLİ...... SERKAN DEVRİME....
Topkapi Sarayi Müzesi Arsivi'nde 3l92 (ll) (YANLIZ OKUYA BİLMEN İCİN 3VEYA 6 AY ÖNCESİNDEN İZİN ALMAN GEREKİYOR HER KESTE BU İZNİ ALAMIYOR HABERİN OLSUN EGER ÜNİVERSTE ÖGRENCİSİYSEN KOLAY OLUR....)
Yavuz'un agabeyi olan Sehzâde Ahmed'in en büyügü Murad adini tasiyan dört oglu vardi. Murad, babasinin Amasya'dan ayrilmasindan sonra bura valiligini yapti. O, Amasya ve Çorum çevresinde bulunan Kizilbaslarin tesiriyle Siîligi sevmeye ve benimsemeye basladi. Bu yüzden Siîler tekrar harekete geçtiler. Sahkulu, Antalya'dan Iç Anadolu'ya dogru ilerlerken Amasya ve çevresinde bulunan Kizilbaslar, küme küme toplanip sehirleri yakip yiktilar. Sahkulu, Bati ve Güney Anadolu'daki faaliyetleri yürütürken, Orta Anadolu'dakini de Nur Ali Halife idare ediyordu. Rumiye'li olan Nur Ali Halife, Sah Ismail tarafindan Amasya ve çevresine gönderilmisti. Nur Ali Halife, devletin çok nazik bir zamaninda, Çorum, Amasya, Yozgat ve Tokat taraflarinda bulunan Yörük, Türkmen ve Kürd alevîlerini devletin aleyhine kiskirtmak üzere görevlendirilmisti. Hele 3000 Kizilbasla Faik Bey kuvvetlerini yenip Tokat'i zapt edip Sah Ismail adina hutbe okutmasi, daha sonra, Amasya Vaisi Sehzade Ahmed tarafindan üzerine gönderilen Yular -Kisdi Sinan Pasa'yi magub etmesi, yeni bir buhranin çikmasina sebep olmustu........Nur Ali'nin tesvikiyle harekete geçen Kara Iskender ve Isa Halife, Çorum ile Amasya havalisinde bulunan Kizilbaslari ayaklandirdilar. Bunlardan, Sah adina asker toplayip, baslarina kirmizi tac giydirdiler. Ondan dolayi bunlara Kizilbas (Surhser) denildi. Bu iki halifenin telkinlerine kanan Sehzâde Ahmed'in oglu Murad, merasimle kirmizi taci giyerek Kizilbas olur. Murad, etrafinda bulunan halifeleri Geldigelen'de toplantiya çagirir. Gelmeyenleri öldürtüp mallarini yagma ettirir. Sehzâde Ahmed, oglunu yola getirmek için epey ugrastiysa da muvaffak olamadi. Bundan sonra Sehzade Murad, Nur Ali Halife ile birlestigi gibi Tokat'i atese verip yakacak, arkasindan da Nur Ali ile Sah Ismail'e siginacaktir.bu arad yavuzun vali oldugu dönmede cıkan Şah Kulı isyanı da vardır...
..VE DEVAM EDELİM ..80 sadrazam diyorsun osmanlıda yavuz dönemi dahil kac sadrazam vardı? acaba kim salllıyo ....???sayıyı vermiyom cünkü baya bi salladın
....12 cocugu dedin buda hatalı 4 tane anne tarafından yigenini 7 tane kendi abilerin cocuklarını idam eddirmiştir 1 tanesi yavuzla savaşta şehid düşmüştür
diger 2 si kacmışlardır(savaşlardan sonra) toplam idam sayısı dogru buda bir gelişme diyelim ...devam edelim ne zamandan beri askere alınıyorsunuz 1. dünya savaşında toplam 1 milyon osmanlı öldü kacı aleviydi( osmanlı orduları cihad ordusu oldugu icin ayrı dini inanıştakilert askere alınmıyordu asker yerine vergi alınıyordu ve yayuz zamanında olaylara karışan aleviler bir cogu sürgüne gönderildi veya idam edildi kacanlar dagların ulaşılmıyacak yerlerine sıgındı (alevi köyleri ve toplumdan asimile olmanızın burdan geldigi savunulur ) (devşirme askerler haric osmanlıda devşirme asker vardı) ....komutanlar devşirme idi bunuda okuyup nedenini ögrene bilirsiniz ..........ve hatta ne zamandan beri askere alındıgınızı ve görev yerleri nereye düştüğüne bakabilirsin ....
ve biz HZ.Alinin inancında ve yolunda degişmeDen yanılmadan peyganberimiz HZ.Muhanmed olan inancımızı yitirmeden Ali'nin şehid düştügü camilerde namazımızı kılarak onun tuttugu orucu tutarak Kurana olan baglılıgımızı yitirmeden devam ediyoruz hakkımızda hayırlısı neyse o olsun sizin icinde bizim icinde......

chang
08.11.2006, 19:28
ve benimle tartışmanıza gerek yok cünkü ben artık bu siteye girme geregi duymuyorum kendinize iyi bakın canlar ve sakın size karşı bir kin besledigimi sanmayın (umursayan olursa) beraber yaşamayı anlaşmayı cok isterim ama bazı yazılanlar hatalı belki bu bizim icinde gecerlidir ....................ama her olay kendi zamanı ve şartlarına göre degerlendirilmelidir (yavuz dogru yapmış demiyorum ama yanlış yapmışta demiyorum sadece yaptıklarının nedenleri ve belgeleri mevcuddur) ama ilerliyen zamanda umarım ic ice ayrım yapılmadan (günümüz küreselleşen dünyası insana buna mecbur kılacagına inanıyorum) yaşamak nasib olur ..sevgilerle

Servan
11.11.2006, 21:01
ama simdi hala yavuzu ermiş bilenler var canlar bu konuyu ben de acmıstım ama tepki coktu yavuz boyle birsey yapmamıstır diye ama hersey acıktır.dersimin tekir yaylasında olanlar sivastaki katliamlar yavuzun osmanlıların alevilere olan tavrını gosteriR.zamanın seyhul islamına altın vererek yazdırmıstır bu fetvayı inkarın anlamı yok.

GELİNCANLAR BİR OLALIM....

garcia
11.11.2006, 21:11
sayın chang sayı üç bin değil çok daha fazladır.çünkü nur ali halife tokat ve çevresinden on bin kızılbaşla mücadele veriyor ve yenilince binlercesi şahismalin yanına kaçıyor.ben kendi memleketim olan tokatın bu asi,ayaklanmacı yönüylede grur duyuyorum ve üstelik bende zilede ayaklanmış olan türkmen-alevi ayaklanmacı lider emir alinin torunlarından oluyorum.tokat osmanlıya defalarca ayaklanmış,kesmekle katletmekle bitiremişler,onlarca köyü sürmüşler ve yüzyıllarca kızılbaşlığın merkezi,ayaklanma merkezi olarak görülmüş ve yöre her dönem toplumsal haksızlığa karşı asi ruhu olan bir yer olarak bilinmiş.yani osmanlı yönetiminde olan bir yerde şahismal adına hutbe okutuluyor ve yavuzun bir kardeşi tokatta kırmızı taç giyerek kızılbaş olyor.şehzade murattan bahsediyorum.

eskici
11.11.2006, 21:18
Yavuz sultan köpeğini vede onun gibi bize birçok katliam yapanları kınıyoruz....
Tarih kitaplarında bu ismi duymaktan nefret ediyorum..Kahrolsun osmanlı vede yavuzlar,günümüzde türkeşler vb......

fehat60
13.11.2006, 20:17
slm arkadaşlar yavuzselim aslında milyonlarca aleviyı oldurerek soykırım yapmıştır

mmum
14.11.2006, 08:47
arkadaşlar sinirlenmeyin...kime sinirleniyorsunuz...
soykırım,katil vb..kelimeler sizleri yıpratır..
hayır; gerçekten o devirde bahsettiğiniz padişahın olayları yaptığına canı gönülden inanıyorsanız...
inanç varsa...bırakın bu dünyada bulmamışsa Allahtan bulsun...siz sorgunuzu hazırlayın...

Kanuni Sultan Süleyman "Muhibbi" mahlasıyla divan şiirleri yazardı.
Sarayın tüm ağaçlarını karınca sarınca, karıncaları yok etmek için
Zamanın şeyh-ül islamı Zembilli Ali Efendiye bir beyit göndererek fetva vermesini istedi.....

Drahtı ağacını sarmış olsa karınca
Zarar var mıdır karıncayı kırınca

Zembilli ali efendi, aynı güzellikte bir beyit gönderir...
Yarın Hakk'ın divanına varınca
Kanuniden hakkın alın karınca...

hak burda alamazsan orda alırsın....hak hiç bir zaman kalmaz...mutlaka alınır...
karınca hakkını alırken....İnsanoğlu :garibbak:

Azrail
15.11.2006, 20:50
o degilde kulaga küpe takmayı erkeklikten cıkmak olarak nitelendirenlerin cogunun, yavuz'u önder kabul etmesi ne gariptir öle degil mi?

MeRaLiNa
15.11.2006, 22:36
o degilde kulaga küpe takmayı erkeklikten cıkmak olarak nitelendirenlerin cogunun, yavuz'u önder kabul etmesi ne gariptir öle degil mi?

o küpe olayi söyleymis, bu yavuz köpegi misirda erkeklerin küpe taktiklarini görmüs, neden küpe taktiklarini sorunca köle olanlar küpe takiyorlar cevabini almis, ve bu katilde o zaman bende "Islamin" kölesi olurum demis.....

Muhammedin emanetine ihanet eden, Ali'nin hakkini yiyen, Hüseyinin kanini döken cahiliyeye geri dönen, kirletilmis, carptirilmis bozulmus islamin kölesi

Şoreş
15.11.2006, 23:05
Yavuz'un fikirleri, düşünceleri ve yaptığı seferler, kendini Ülkücü olarak adlandıran kesimler tarafından her zaman abartılarak anlatılmaktadır...

Tarihe ve bu kendine Ülkücü diyenlere baktığımızda, onların Tarihe ne kadar yüzeysel baktıklarını görmüş oluruz...

Çünkü bu insanlar Yavuz ve Osmanlı övünürken, Dedelerimiz dedikleri Yezit soylu Padişahların Doğu Anadoluda birçok yeri biz Alevilerden temizlediğini görmezden gelerek bizlere '' İhanet eden Kızılbaşlar kuyruk acısı çekiyor '' derler..

Neyin kuyruk acısı anlamadım...

Aleviler yüzyıllar önce İnançlarını yaşatamıyorlardı..

Sünni değiliz bu yüzden Şeriata karşıyız.

Sadece İslam değiliz.

Yobaz değiliz..

Kadın Erkek ayırmayız vs...

Tüm bunlar Sünnilikle zıt olgulardır..

Bu yüzden Osmanlını Sünni Şeriatı herzaman Aleviliğe karşı olmuştur...

Bizler bu baskılarda baş kaldırdık.. Yoksa ortada ülkücü tabiriyle bir '' İhanet '' yok... Bu ülke bizimle ışıklandı, bizimle hayat bulmalıdır..

Aşağıdaki Belgeleri İncelemenizi öneriyorum, Osmanlı Belgelerinden...

Belgeler Ülkücülere kapak olsun..

Görsünler dedemiz dedikleri padişahların hoşgörüsünü !

İşte başkaldırılarımızın haklı sebepleri !

Cuma Namazına Gitmeyenlerin Cezalandırılması

http://img125.imageshack.us/img125/4053/01cumahf6.gif

BOZOK SANCAĞI‘NDA ÇOCUKLARINA KIZILBAŞ ADI KOYANLARIN CEZALANDIRILMASI
http://img374.imageshack.us/img374/1271/03bozokba6.gif

BEŞ VAKİT NAMAZ KILMAYANLARIN

CEZALANDIRILMASI

http://img419.imageshack.us/img419/3334/78osmanliwo5.gif

eylüleren
15.11.2006, 23:09
osmanlı devleti kuruluş aşamasında alevi bektaşi felsefesini benimsiyor taki yavuz sultan selim dönemine kadar yavuz döneminde asıl katliamlar başlıyor.öteden beri savunulan şu mantığı saçma buluyorum yavuz 40.000 aleviyi katletti ama bunu devleti korumak sınırlarını genişletmek adına yaptı.bu mantığı da yapılan katilamı haklı göstermek isteyen çevrelerin bahanesi bunu okul döneminde tarih bölümü derslerine girdiğimde ileri süren de bir proftu bu mantığın saçma olduğu ileri sürüldüğünde verdiği cevap ilginçti şah ismailin hangi savaş olduğunu hatırlamıyorum sunnileri kattletiğini belirtti.yavuz yapınca katliam değilde devleti korumak sınırlarını genişletmek adına yapılıyorda şah ismail yapınca neden katliam oluyor.buda gösteriyorki tarih insanlar istedikleri şekilde çevirebiliyorlar.sığ mantıkla da yorumluyabiliyorlar.

Şoreş
15.11.2006, 23:32
Osmanlı Devleti Kurulduğu ilk yıllarda Anadolu Topraklarında Alevilik Felsefesi yayılmış ve yayılmaya devam ediyordu.. Zaten Osmanlıdan önce de Anadolu Selçuklular vardı.. Devlet Sünni, Halk Aleviydi... O zamanlarda baş kaldırılarımız oluyordu haklı olarak..

Osmanlı Yavuza kadar Alevilere karşı sıcak tavırlar içindeydi ama baskılar Fatihle beraber başlamıştır.. Mesela Fatih zamanında zorla Ramazan Orucu tutma ve zoraki Cuma Namazı kuralları Şeriatın öngördüğü şeylerdi..

Yavuz ise Sünniliğin en aşırısını kendi zamanında bu topraklara enjekte etmiştir... Babasını Sürgün ettiren Yavuz, onun Alevilere çok sert olmamasından yakınıyor ve tepkisini böyle gösteriyordu..

Doğuda ise Şah İsmail hızla ilerliyor sınırları Osmanlıya dayanmış, Osmanlı bir tehlikeye girmişti..Fatih ile beraber başlayan dinsel baskılar, biz Alevileri, Alevi bir Devlet olan Safevilere yakınlaştırdı..Çünkü kendileride Kızılbaştı, Alevilerdi...
Aleviler Şah İsmaile sığınıyor, Yavuz Yezidi ise etekleri tutuşmuş bir şekilde Aleviler üzerinde hain olanlar kurmaya çalışıyordu..

Sonunda 40.000 Alevinin sayımını yaptırdı..Kimilerini öldürttü, kimilerini zindanlara hapsettirdi... Doğu Anadoluda Diyarbakır sınırından, Anadolu sınırına kadar 300 Alevi kökenli köy yok edildi... Çorum Ovalarında Aleviler katledilerek, ovalardaki Aleviler dağlara kaçmak zorunda kaldılar.. Ovalarda Sünnilere kaldı...

Sivas Tunceli Erzincan yöresi ise baskı altındaydı... 1500lü yıllarda Pir Sultan Abdal başkaldırmıştır Osmanlının hainliklerine karşı... Asılmıştır Pirimiz dar ağacında..

Yavuzun Safevilere olan kini artmış, 6 aylık bir yolculuk ile Çaldıran Ovasına gelmişlerdir... Safevilerle savaş başlamış, savaşın ilk başlarında Safeviler önce giderken, Yavuzun daha fazla asker ve daha iyi silahları ile savaşın yönü değişmiştir.... Bu savaştan sonra Yavuz Tebrize kadar ilerleyip Alevi katliamları yapmıştır...

Yavuz Savaş bitiminde Amasya Merzifona uğrar.. Burda konaklarlar.. Amasyada Alevilerin yoğun olduğu bir yer olduğundan, askerlerine emir vererek Amasya Merzifon civarındaki tüm Alevi Türkmenleri yok ettirir...

Bütün bu olanlardan sonra Anadolu Topraklarının ezici çoğunluğu Aleviyken;

Alevilerin büyük bir kısmı Sünnileştirilir.

Sünniliğe geçenlere altın verilir.

Karadeniz Çepni Türkmen Alevileri Sünnileştirilir..

Doğu Anadolu Sünni Şafiileştirilir.

Alevilerin Toprakları Sünnilere devir edilir.

Yokluktan doğan başkaldırılarda Osmanlı, Alevilerin yanında yer alan Sünniler Arsa vaadleriyle isyanlardan çeker.

Sünni Ulema ve Şeyhülislamlar Camiilerde Aleviler hakkında '' Veledi Zina, Kafir, Zındık, Dinsizler '' gibi Fetvalar verdirerek, Sünnilerin Alevilere kin beslemesine ve bu kin ve ayrımcılığın bugün Maraş Olaylarına, Çorum, Malatya, Sivas, Gazi Olaylarına aslında yansımasını, Alevilerin katledilmesini sağlar..

Tayyiplerin, Ebussuudların, İslamcıların doğusudur Osmanlının Kahrolası Sünni Şeriatı..

b.alina
16.11.2006, 01:17
arkadaşların osmanlının resmi tarikatının bektaşi olmasının nedeni devşirmelerdir.Sünni katı inanç sistemiyle istila ettikleri toprklardada müslüman olmayan çocukları nasıl eğitecekti.Osmanlıda bunun farkındaydı.

Gün geldi osmanlının Bektaşiye ihtiyacı kalmadığı gün bektaşilerde kıyımlardan sürgünlerden ve asimilasyondan nasibini aldı

Şoreş
16.11.2006, 18:56
Osmanlının Yezitliğini İnkar edenlere, Osmanlının kendi Belgeleri Kapak olsun..:D

1 -HACI BEKTAŞ VELİ DERGAHI DEDESİ MEHMET HAMDULLAH EFENDİ’NİN AMASYA’DAKİ 14 YILLIK SÜRGÜN

HAYATININ SONA ERDİRİLMESİ…

http://img308.imageshack.us/img308/48/266rl6.jpg

2 -MERZİFON’DAKİ KIZILBAŞLAR’IN

İSTANBUL’A SÜRGÜNÜ

http://img189.imageshack.us/img189/5100/46hm1.jpg

3 - RAFİZİ MEZHEBİNDEN OLAN DERSİM ŞEYH HASAN AŞİRETİ’NİN İDAM EDİLMESİ

http://www.karacaahmet.com/kitaplar/dersim/36.gif

seyyah1982
27.04.2007, 21:44
yavuz sultan selim küpe takar bilirsiniz belki bununla ilgili bir şey duymuştum bunu abant izzet baysal ünv.de bir ögretim üyesi söylüyor.yavuz malum olaydan sonra mısır seferine çıkmış ve dönüşünde vicdan azabı çektiği için bir daha yapmayacağım kulağıma küpe olsun dediğini iddia ediyor.ben çok şaşırmıştım...

ibrahim-ch
27.04.2007, 22:46
yavuz sultan selim küpe takar bilirsiniz belki bununla ilgili bir şey duymuştum bunu abant izzet baysal ünv.de bir ögretim üyesi söylüyor.yavuz malum olaydan sonra mısır seferine çıkmış ve dönüşünde vicdan azabı çektiği için bir daha yapmayacağım kulağıma küpe olsun dediğini iddia ediyor.ben çok şaşırmıştım...

Bu katliam in kiskirticisi idris bitlisi dir.

Bu konu hk detayli bilgi icin google de idris bitlisi diye arttirirsaniz detayli bilgilere ulasabilirsiniz.

Küpe olayina gelince,
Küpe takmak eski Roma hukukuna göre sadece erkek kölelere, yani hizmetkarlara mahsus idi.

Yavuz küpeyi KABE nin hizmetkari oldugunu anlatmak icin takmistir.

rockçı turna
27.04.2007, 22:59

Bu konu hk detayli bilgi icin google de idris bitlisi diye arttirirsaniz detayli bilgilere ulasabilirsiniz.

konuyu kürtlerin üzerine yıkmak için geliştirilmiş tipik senaryolardan biri...maraş'ı da zaten oradaki kürtler yaptı. haa unutmadan sivas katliamını da yine bir kaç gün önceden doğu illerinden sivas'a otobüslerle getirilen kürtler yaptı!!!

alevileri yanlarına cekmek isteyen türk milliyetçilerinin yeni oyunu...işin doğrusu şudur; bu insanları kürt idrisi bitlisi ve türk yavuz selim katletmiştir. ortak özellikleri da kızılbaşları katli vacip görmeleriydi.

biz de yolun gereği kin tutmak yoktur fakat bir istisna hariç; yezid (her cem ayininde muhakkak laned edilir ona) ...ve yavuz selim'de idrisi bitlisi de kendi zamanlarının yezidleridir. allah'ın laneti üzerlerine olsun....

ibrahim-ch
27.04.2007, 23:15
...işin doğrusu şudur; bu insanları kürt idrisi bitlisi ve türk yavuz selim katletmiştir. ortak özellikleri da kızılbaşları katli vacip görmeleriydi.

biz de yolun gereği kin tutmak yoktur fakat bir istisna hariç; yezid (her cem ayininde muhakkak laned edilir ona) ...ve yavuz selim'de idrisi bitlisi de kendi zamanlarının yezidleridir. allah'ın laneti üzerlerine olsun....

Aynen katiliyorum düsüncelerinize.

xezale
27.04.2007, 23:27

Küpe olayina gelince,
Küpe takmak eski Roma hukukuna göre sadece erkek kölelere, yani hizmetkarlara mahsus idi.

Yavuz küpeyi KABE nin hizmetkari oldugunu anlatmak icin takmistir.

yani sen diyorsun ki küçük bir bitlis beyi koca osmanlı imparatorluğunun en önemli ve gaddar padişahlarından biri olan yavuzun aklına girmiş alevileri katletmiştir.sen ne yapmaya çalışıyorsun.provakatörmüsün.alevi ve kürt yurttaşları birbirine mi düşürmeye çalışıyorsun.bu art niyetli bir davranıştır.vatan millet sakarya safsatasının en açık örneğini sergiliyorsun dikkatini çekerim...kaldı ki yavuz zaten şahsen alevilerden nefret eden bir kişiliktir hastalıklıdır.öyle olmazsa mercidabık ve ridaniye seferlerinde o kadara müslümanı yok etmez peygamberin kutsal sayılan emanetlerini ve halifeliği zorla alıp istanbula getirmezdi..küpeyi kabenin hizmetkarı (hadim ül harameyn)olduğu için taktığını yazmışsın.işte buna gülerim yaptıklarından sonra.hem sen nerden biliyorsun.o vakitte onun vezirimiydin.öyle yazılıyor diyeceksin.bende sana derim ki tüm osmanlı tarihi uydurmadır ve yalandan ibarettir.hele o devirde devleti ali osmaniyenin aleyhine birşey yazılsın bak bakalım neler geliyor başına.bu devirde idam edilen aydınlar ortadadır...

seyyah1982
28.04.2007, 15:35
babasına darbe yapan yavuz malum babası 2.bayezid bektaşidir.bunları yapan bir adam kabenin hizmetkarı olsa ne olur olmasa ne olur.

mazot_ci
14.08.2007, 15:14
yavuz sultan selim mi vaybe

alidendir
14.08.2007, 15:59
aynen katılıyorum biz aleviler ırkçı degiliz... hiç bir zamanda olmadık...
onların tepkileri ırkçılık degil öfke sadece kızgınlık yoksa ben inanmıyorum hiç bir alevi ırkçı olamaz atalarımız bunu yapmadı biz de yapmamalıyız diye düşünüyorum...
saygılarımla

yusufçukgecegez
14.08.2007, 22:45
yavuza mutlaka birileri,aleviler kuranın bozulduğuna inanıyor demiştir.yavuz bu.böyle bişey desem beni bile keserdi alimallah.