Orijinalini görmek için tıklayınız : Tanrı İnsanı Neden Yarattı?

ilker_che
03.07.2007, 00:07
forumda aradım ve benzer bi konu bulamadım.umarım gözümden kaçmamıstır,benzer bi soru sorulmamış veya konu açılmamıştır...Allah'a inancı olan,Allah tarafından yaratıldığına inananlara sormak istiyorum:Allah kullarını neden dünyaya getirdi?kuran'da yazdığı gibi şeytanla inatlaşmasından dolayı mı?bi iddia yüzünden mi yani?ona kulluk edelim die bizi yaratmaya hakkı var mıdır?Allah kullarıyla eğleniyor mu yani?bana cok da mantıklı gelmiyor canlar.sizlerin fikirlerinizi alabilirsem sevinirim...

taylan mahir
03.07.2007, 00:40
desemki yüce tanrı neden insanı yaratma gereği duysun çünkü o çok ulu. neden aciz kullar yaratsın .neden hiç bir neden yokken ademi yarattı neden melekleri yarattı.tanrı çok büyük ve ulu değil mi?tanrının meleklerin ve insanların kulluğuna ihtiyacı yokki.neden neden mantıklı cevabı olmayan bir çok neden .....????

WeRoz62
03.07.2007, 00:48
tek nedenı olabılır ugrasacak cansıkıntısı :)))

Volcano
03.07.2007, 01:02
forumda aradım ve benzer bi konu bulamadım.umarım gözümden kaçmamıstır,benzer bi soru sorulmamış veya konu açılmamıştır...Allah'a inancı olan,Allah tarafından yaratıldığına inananlara sormak istiyorum:Allah kullarını neden dünyaya getirdi?kuran'da yazdığı gibi şeytanla inatlaşmasından dolayı mı?bi iddia yüzünden mi yani?ona kulluk edelim die bizi yaratmaya hakkı var mıdır?Allah kullarıyla eğleniyor mu yani?bana cok da mantıklı gelmiyor canlar.sizlerin fikirlerinizi alabilirsem sevinirim...

Dostum bu soru beni de uzun süredir meşgul ediyor.Niye yarattı valla çok merak ediyorum.Buna ek olarak,nie 4 kitap göndermiş mesela.Madem üstün yetenekleri var neden 1. de başarılı olamamış da 4. yü göndermiş gene başarılı olamamış.Ayrıca ben ona ibadet edince eline ne geçecek.Ya da ibadet etmeyip beni cehennemde yakınca ne olacak zevk mi alacak bu ve bunun gibi sorular sürüp gider belkide hepsi Allahın bir fantezisidir

selef
03.07.2007, 01:23

sebebi, "İLAHİ HAZZ

eldorado
03.07.2007, 10:18

diğer tarafa gittiğinde sorarsın beni neden yarattın diye...varsa eğer öyle biryer....

arkadas_62
03.07.2007, 10:42
tabiki kullarını yaratti nedenmi sevgi rabbinde sevgiye ihtiyacı var tıpkı insanlardaki gibi rab da kendisine hizmet edecek kendisine ve şevkatine ihtiyacı olacak varlıkların olmasını istemiş oldugundan ötürü insanoglunu yaratmiştir.tanri koruyan kayirandır en büyük olandir tabiatı öyle güzel yaratmişki eşi benzerinden bitane daha olacagını sanmiyorum bu güzelliklerin bu mucizelerin kendi kendiliginden var olabilme gibi bir mantıgı olamaz...

cemalettin
03.07.2007, 10:47
bu soru "Allah bazı insanları neden yarattı?"diye sorulsa sanırım daha faydalı ve üzerinde konuşulmaya değer olur idi.

pek çok kişi konuya katılır,insanlığa felaketler getirmiş olan bazılarını sorgular ve belki de bazı kötü örnekler insanlarımızın düşünmelerini ve ibret alarak daha iyi insan olma arzularını arttırır.

"hikmetinden sual olunmaz"denmiştir...

Westside
03.07.2007, 11:05
Ben de hep aynı soruyu soruyorum.Neden bizi test etme geregi duyulmus?

UsAR
03.07.2007, 11:07
arkadaşlar kuranını bir ayetınde allahın şöyle vahı ettıgını biliyorum

’Ben gizli bir hazine idim;bilinmeyen.Bilinmemi istedim.’’

allah daha once melekleri cinleride yaratı fakat cınlerde ıkrarını bozdu kulluk etmediler daha sonra hepsınden farkı olan ınsanı yarattı dağlarının bile ustunune almaktan kaçındıkları yuk insandadır insan kalubelada ikrar verdiler
allah bizi ikrar imanda ayırmasın

Danışan
03.07.2007, 11:11
Ben Öncelikle böyle bir Konunun Açılmış olmasından Bir Alevi Olarak UTANÇ duydum ! Neden mi ?
Allah'ın varlığını ve Ahiret alemini Sorguladığınız için .. YAzık Diyorum Çok Yazık !
Şöyle Çevrenize bir Bakın Doğada ki dengeleri Göz önünde bulundurun. En basiti Geçin Aynanın Karşısına Kendinize bir Bakın... Ellerinize, Ayaklarınıza, vucudunuzun Yapısına , Nasıl yürüyorsunuz , Nasıl Konusuyorsunuz, Dünyaya Nasıl Geliyorsunuz bir Sorgulayın bakalım...
Biz Alevi toplumunu Karalamak adına Bize atılan en büyük Çamur Allah'a İnanmıyorsunuz siz demeleriydi... Rica ediyorum Buraya Bu yargıyı Doğrulayacak nitelikte mesajlar atmayın!
Hz Muhammed Değilmidir Allah Yolunda Yürüyen, Hz Ali Değilmidir Hz Muhammedin yanında olup Uğruna Canını Ortaya Koyan Bizim İnançlarımız, Bizim Yolumuz Allah!ın yolu Alinin yolu 12 imamların yolu Ehli Beyt Yoludur.
Düşüncelerinize Yargılarınıza Biraz daha dikkat edin. Allah'ın varlığını Yada yaptıklarını Sorgulamak Günahların En büyüğüdür.

Volcano
03.07.2007, 12:39
Ben Öncelikle böyle bir Konunun Açılmış olmasından Bir Alevi Olarak UTANÇ duydum ! Neden mi ?
Allah'ın varlığını ve Ahiret alemini Sorguladığınız için .. YAzık Diyorum Çok Yazık !
Şöyle Çevrenize bir Bakın Doğada ki dengeleri Göz önünde bulundurun. En basiti Geçin Aynanın Karşısına Kendinize bir Bakın... Ellerinize, Ayaklarınıza, vucudunuzun Yapısına , Nasıl yürüyorsunuz , Nasıl Konusuyorsunuz, Dünyaya Nasıl Geliyorsunuz bir Sorgulayın bakalım...
Biz Alevi toplumunu Karalamak adına Bize atılan en büyük Çamur Allah'a İnanmıyorsunuz siz demeleriydi... Rica ediyorum Buraya Bu yargıyı Doğrulayacak nitelikte mesajlar atmayın!
Hz Muhammed Değilmidir Allah Yolunda Yürüyen, Hz Ali Değilmidir Hz Muhammedin yanında olup Uğruna Canını Ortaya Koyan Bizim İnançlarımız, Bizim Yolumuz Allah!ın yolu Alinin yolu 12 imamların yolu Ehli Beyt Yoludur.
Düşüncelerinize Yargılarınıza Biraz daha dikkat edin. Allah'ın varlığını Yada yaptıklarını Sorgulamak Günahların En büyüğüdür.

Utanç duymaya gerek yok.Sadece sorguluyoruz burada.Sen herşeyi olduğu gibi kabul edebilirsin ama ben neden diye soruyorum bunda günah olacak bir durum yok.Madem bize bu beyinler verilmiş kullanalım.Bize çamur atanlar beyinlerini kullanamıyor.Mesela birisi bir mevlitte kuran okuyor orda yazılanın çoğunu bilmiyor ya da o an kendinden geçiyo,ağlıyo okuduğundan bir şey anlamıyor bunu yargılayamıyorda çünkü içindeki öteki dünya korkusu buna izin vermiyor orda yazılanı olduğu gibi kabul ediyo.

Zahir
03.07.2007, 14:16
İnsanın Evveli Cife, Ahiri ise Laşedir....

OKU!!!!

Yardan Rabbin Adına....

Yaratan;En üstün Olandır (Ekrem), Tüm Yaratıkların Programcısıdır, Çok Merhametlidir, Hep Merhametlidir, Karşılık Gününün Kralıdır, Çatlamanın Programcısıdır, Her şeyden haberi olandır, İnsanların Programcısıdır...........

(Tanrıyı sorguya çeken akıl Noksandır...hehehhe)

Kuranda 903 kez karşılaştığımız Rabb kavramı vardır arkadaşlar. Rabb kesinlikle İlah ve Allah gibi kavramlarla karıştırılmamalıdır.

Hiç bir iş, oluş, eylemi... bir sıfat olmadan açıklayamazsınız. Sıfat nedir? Mesala bize edebiyat derlsrinde öğretirlerdi. Niteliktir. Bir ismi niteler. Mesala Kırmızı Elma, elma isminin niteliğinin kırmızı olduğunu gösterir bize. İşte Rabb da böledir. Yaradanın bu sıfatlarının işlerliği Rabb olmasından kaynaklanır. Rabb olmasa her şey bir HİÇ tir.

Allah insanı niye Yarattı sorusu oldukça sığ bir soru. İnsan kendisini evrenin merkezine koyup başlangıçtan sona tüm olgunun kendisi olduğunu sanıyor.

Bu soruya tabiki sığ bir cevap vermek gerekir.

Mesala siz bir progmram hazırlayacaksınız Elinizde X ve Y değerleri var bu değelerle Z diye bir program yapacaksınız. X size neden Z yi yaratıyosun yada neden Z diye bir program oluşturuyosun deseydi cevabınız ne olurdu???

Volcano
03.07.2007, 16:33
Evet sığ bir soru çünkü cevabı yok o zaman olduğu gibi kabul edelim herşeyi dimi ? Son sorun çok saçma değerler diyosun canlı olmayan bir şey nasıl soru sorcak acaba ve ayrıca konuyla alakası yok ?

ilker_che
03.07.2007, 20:01
zahir abi bu kez cevabını anlamadım.ben sadece neden yarattı dedim.gereksinim duymasına sebep olacak sey nedir anlamında.ona kulluk etmemiz yalwarmamızdan haz mı alıyor die düşündüm...
kardeşim danışan sen utandığını sölemişsin ama ben her insan gibi babadan duyduguma gördüğüme inanan biri değilim.ben herşeyi sorgulayan biriyim.en başta da tanrıyı...eğer rahatsız olduysan hiç girip okuma yorum da yapma dostum...

ilker_che
03.07.2007, 20:04
sorarım eldorado.ama bu sorunun cevabını öbür tarafta aldıktan sonra değişen ne olcak?

cano62bln
03.07.2007, 20:32
öncelikle insanlığın bildiği bütün kumsallardaki tek bir kumdan daha da az o zaman sen bu bilginle yaradana hesap soramazsın çünkü bilmediğimiz daha çok şey var...
bizi neden mi yarattı sorusuna gelince...adem ile havvanın nasıl cennetten dünyaya gönderildiğin biliyoruz. yemeseydi o elmadan(ben elma diye hatırlıyorum başka bir meyve de olabilir) bizde cennetteydik...o zaman cenneti neden yarattı diye sorma !!! orasını bende bilmiyorum :)

eldorado
03.07.2007, 20:39
sorarım eldorado.ama bu sorunun cevabını öbür tarafta aldıktan sonra değişen ne olcak?

iyi ya merağını giderirsin...valla değişen ne olur bilmem ama sanırım hiçbirşey....

ilker_che
03.07.2007, 22:36
cano sordugum sorunun sacma oldugunu düşünmüyor ve herkesin sorgulaması gerektiğini düşünüyorum.

Danışan
03.07.2007, 22:48
Utanç duymaya gerek yok.Sadece sorguluyoruz burada.Sen herşeyi olduğu gibi kabul edebilirsin ama ben neden diye soruyorum bunda günah olacak bir durum yok.Madem bize bu beyinler verilmiş kullanalım.Bize çamur atanlar beyinlerini kullanamıyor.Mesela birisi bir mevlitte kuran okuyor orda yazılanın çoğunu bilmiyor ya da o an kendinden geçiyo,ağlıyo okuduğundan bir şey anlamıyor bunu yargılayamıyorda çünkü içindeki öteki dünya korkusu buna izin vermiyor orda yazılanı olduğu gibi kabul ediyo.

Ne güzel Demişsin Madem bize Bir Beyin verildi Kullanalım evet Kullanalım. Ama Bu şekilde Yanlış , İnsanları aksi yönde yönlendirecek asiliklere Gerek yok.
Allah'ın Varlığına İnanmamak ; Yaşadığın bu Hayata ve Seni Yaradana İhanettir. Lütfen Konuyu Kapatalım Düşüncelerinize Fikirlerinize her zaman Saygılıyım ama bu Konuda Saygı Gösterilebilecek Hiçbir yanı yok !

ilker_che
03.07.2007, 23:25
danışan tanrıya inanmamaya mı itiyoruz insanları.ben körü körüne inanacak biri değilim.mantık sebep ararım.dediğim gibi sana ters geliyorsa sen yorum yapma

Volcano
03.07.2007, 23:35
Ne güzel Demişsin Madem bize Bir Beyin verildi Kullanalım evet Kullanalım. Ama Bu şekilde Yanlış , İnsanları aksi yönde yönlendirecek asiliklere Gerek yok.
Allah'ın Varlığına İnanmamak ; Yaşadığın bu Hayata ve Seni Yaradana İhanettir. Lütfen Konuyu Kapatalım Düşüncelerinize Fikirlerinize her zaman Saygılıyım ama bu Konuda Saygı Gösterilebilecek Hiçbir yanı yok !

İşte bende bunu bekliyordum.Şimdi nerde dedim ben Allaha inanmıyorum diye.Gösterirmisin bana.Üstüne basa basa söyliyorum sadece sorguluyorum,inanmıyorum felan demiyorum.Asilik değil bu olsa olsa farklılık olur.Eğer ben bu sorgulamayla cehenneme gideceksem hiç farketmez ama şu korkumuzu yenelim tamam eyvallah herkesin öyle veya böyle bir inancı vardır...

Nesimi
03.07.2007, 23:37
kısa ve net can sıkıntısı olsa gerek. Ben tanrı olsam tek başıma sıkılırdım bu şekilde uğraşacak birşey oluyor. Kimini yakıyorsun kimini mükafatlandırıyorsun. :)

Danışan
03.07.2007, 23:46
İşte bende bunu bekliyordum.Şimdi nerde dedim ben Allaha inanmıyorum diye.Gösterirmisin bana.Üstüne basa basa söyliyorum sadece sorguluyorum,inanmıyorum felan demiyorum.Asilik değil bu olsa olsa farklılık olur.Eğer ben bu sorgulamayla cehenneme gideceksem hiç farketmez ama şu korkumuzu yenelim tamam eyvallah herkesin öyle veya böyle bir inancı vardır...

Bende sana inanmadığını Söylemedim.. İma ettim ... Aynı Hesap .. İnsan Neden Birşeyi Sorgular ki acaba Çok Merak ediyorum.. acaba Varlığına Yokluğuna İnanmadığı için mi ? bunun arası Yoktur arkadaşım ya inanırsın Ya İnanmazsın .. Bu kadar basit. Ayrıca bunları yazdığın için cehenneme Gideceğin fikrinede Nerden kaplıldın Öyle bir yerin varlığına inanıyormusun yoksa ... Aaaa Olmadı Bak Cennet ve Cehennemide Sorgulamak Gerekiyor.
Sorguda Son Moda Herhalde :)

Nesimi
03.07.2007, 23:49
Ciddi olarak yorum yapmak gerekirse Alevilik tanrı anlayışı ile diğer dinlerin tanrı anlayışı arasında fark vardır ayrıntılı bilgi için şu konuyu okuyabilirsiniz:
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=19163

Danışan
03.07.2007, 23:53
zahir abi bu kez cevabını anlamadım.ben sadece neden yarattı dedim.gereksinim duymasına sebep olacak sey nedir anlamında.ona kulluk etmemiz yalwarmamızdan haz mı alıyor die düşündüm...
kardeşim danışan sen utandığını sölemişsin ama ben her insan gibi babadan duyduguma gördüğüme inanan biri değilim.ben herşeyi sorgulayan biriyim.en başta da tanrıyı...eğer rahatsız olduysan hiç girip okuma yorum da yapma dostum...

eğer rahatsız olduysan hiç girip okuma yorum da yapma dostum ...

Buna Sen Karar veremezsin ! Bu forumda herkes istediği yere girip istediği konuya yorum yapaibilir. Ne Oldu Söylediklerim mi dokundu da Yorum yapma Diyorsun ?

Allah size akıl Fikir versin Ben başka Birşey demiyorum...

Bizim Atalarımızdır Babalarımız Bizim Dedelerimizdir Atalarımız.

Biz Büyüklerimizden Ne gördüysek ona İnanırız. Öyle yaşar Öyle Ölürüz.

Doğru bildiğimiz Yoldan Ayrılmayız.

Volcano
03.07.2007, 23:57
Bende sana inanmadığını Söylemedim.. İma ettim ... Aynı Hesap .. İnsan Neden Birşeyi Sorgular ki acaba Çok Merak ediyorum.. acaba Varlığına Yokluğuna İnanmadığı için mi ? bunun arası Yoktur arkadaşım ya inanırsın Ya İnanmazsın .. Bu kadar basit. Ayrıca bunları yazdığın için cehenneme Gideceğin fikrinede Nerden kaplıldın Öyle bir yerin varlığına inanıyormusun yoksa ... Aaaa Olmadı Bak Cennet ve Cehennemide Sorgulamak Gerekiyor.
Sorguda Son Moda Herhalde :)

Yazdığın mesaja bak "Allah'ın Varlığına İnanmamak ; " neyi ima ettin ki açıkca söyliyorsun burda.Ya inanırsın ya da inanmazsın kadar basit değil ben sorgularım.Cehennem konusuna gelince hani senin gibi inanlar varya(ya inanırsın Ya İnanmazsın .. Bu kadar basit) için dedim.Ben böyle düşünüyorum eve sorgulama son moda oldu sen yapamadığın bişi mi yoksa.Yoksa korkuyo musun bunu yapmaktan? euheuehuehue

ilker_che
03.07.2007, 23:57
sen ne söyledin ki kardes bana dokunsun?benim yazdıklarım sana dokunmuş olmalı ki konu kapansın diosun.senin allah inancın tam olabilir saygı duyuyorum sana we de takdir ediyorum.ama benim yaptıgımı yargılamak sanna düşmez.tartısmayı daha fazla uzatmayalım bence can.yoksa birbirimizi kırmaya baslıcaz.düşünceni yaz diğer insanlarınkine yorum yapma lütfen...

Danışan
04.07.2007, 00:10
sen ne söyledin ki kardes bana dokunsun?benim yazdıklarım sana dokunmuş olmalı ki konu kapansın diosun.senin allah inancın tam olabilir saygı duyuyorum sana we de takdir ediyorum.ama benim yaptıgımı yargılamak sanna düşmez.tartısmayı daha fazla uzatmayalım bence can.yoksa birbirimizi kırmaya baslıcaz.düşünceni yaz diğer insanlarınkine yorum yapma lütfen...

Haklısın Kardeşim Konuyu biraz daha uzatırsak Birbirimizi Kırıp üzeceğiz .. Buna Hiç Gerek yok Rahatsız olduğum tek bir Konu var İstediğiniz Şeyi Sorgulamakta Özgürsünüz ama Sorgulanacak O kadar çok şey varken Böyle bir konu Beni Çok Şaşırttı Neyse Ben Görüşlerinize ve fikirlerinize istemeden de Olsa saygı duyup susuyorum :)

ilker_che Can Dostumu Kırmamak Adına.

taylan mahir
04.07.2007, 00:31
o ulu yüce tanrınız isteseydi gökyüzünden bütün dünyaya kitap yağdırabilirdi.madem evreni Hz.Muhammed için yarattı neden 24 tane ondan önce peygamber gönderdi.neden bütün peygamberler erkek(çünkü erkekler kadınlardan fiziksel olarak daha üstün)neden bütün peygamberler arap yarımadasından ?madem islamiyette zorlama yok neden bütün insanlar müslüman doğuyor neden neden neden bir çok neden daha var neden

Volcano
04.07.2007, 00:46
o ulu yüce tanrınız isteseydi gökyüzünden bütün dünyaya kitap yağdırabilirdi.madem evreni Hz.Muhammed için yarattı neden 24 tane ondan önce peygamber gönderdi.neden bütün peygamberler erkek(çünkü erkekler kadınlardan fiziksel olarak daha üstün)neden bütün peygamberler arap yarımadasından ?madem islamiyette zorlama yok neden bütün insanlar müslüman doğuyor neden neden neden bir çok neden daha var neden

Evet dostum bu ve bunun gibi soruları düşünmemek elde değil.

ugursarak
04.07.2007, 01:11
Eğer Allah teala o kadar merhametli ise neden cehenneme gideceğini bildiği halde insanları yarattı?
buda sorulabilecek başka bir soru

alirada
04.07.2007, 01:51
Tanri bizi nedenmi yaratti,cok basit bir baba naslki cocuklari olsun isterse tanrida cocuklarim olsun demis ve bizi yaratmis ve ben allah babaya inaniyorum
onun yarattigi herseye asigim.tanri tanimazlar herseye ramen tanrim sizi korusun.saygilar

Danışan
04.07.2007, 02:07
Tanri bizi nedenmi yaratti,cok basit bir baba naslki cocuklari olsun isterse tanrida cocuklarim olsun demis ve bizi yaratmis ve ben allah babaya inaniyorum
onun yarattigi herseye asigim.tanri tanimazlar herseye ramen tanrim sizi korusun.saygilar

ELİNE, DİLİNE , YÜREĞİNE SAĞLIK :)

Volcano
04.07.2007, 02:58
Eğer Allah teala o kadar merhametli ise neden cehenneme gideceğini bildiği halde insanları yarattı?
buda sorulabilecek başka bir soru

Güzel bir soru

Volcano
04.07.2007, 02:59

Ön yargıda bulunma.Burda inanıp inanmama sorunu yok mesaj yazarken yazılanları bir oku.

Volcano
04.07.2007, 03:00
ELİNE, DİLİNE , YÜREĞİNE SAĞLIK :)

Bundan önceki mesajına göre davranırsan sevinirim.Bu konu seni baya germiş anlaşılan

nusayri
04.07.2007, 08:08

insanları' buyruklarını yerine getirmek için yaratmıştır,namaz kılmıyan yanıyor cehenneme gönderyör,torpili kularına karşı gelenide cezası cehennemliktir diyor,onu sorguluyanda ahirette hiç şansı kalmamıştır ima ediyor,din adına ,efendilerin çıkarları korunması adına yapılan katliamlara verilecek ceza cennetle mukafaetle ödüllendiryör.

saygılarımla.

sesleniş
04.07.2007, 09:40
....anne ve babalarımız da bizi ileride yalnız kalmamak için dünyaya getirmediler mi?Valla o zaman bu da bir nevi kulluk....

alevi_siyah
04.07.2007, 09:46
Arkadaşlar bırakılım bu dogmatik ve soyut olayları tartışmayı... YAratmış ve yaratmamış burdayız ne olursa olsun!

açelya
04.07.2007, 09:52
kader diyeceksin susacaksın!

eldorado
04.07.2007, 10:00
Arkadaşlar bırakılım bu dogmatik ve soyut olayları tartışmayı... YAratmış ve yaratmamış burdayız ne olursa olsun!

dogmatik ve soyut bir olay olması için bu tartışmanın ilk öncelikle bu konunun dogmatik ve soyut olmasını kanıtlamanız gerekir...

kader diyeceksin susacaksın!

kader her ne kadar var yada yok...ama herşeyi akışına bırakmamak lazım...bazen susmak kabüllenmektir...ve kabüllenmek her zaman iyi olmayabilir...

LaDY
04.07.2007, 10:21
orta okuldaydım, ikinci sınıftı sanırım. din hoca bize namaz kılmayı öğretiyodu, ben dediklerini yapmamıştım, çok kızmış azarlamıştı beni. "öğrenmek zorundasın" demişti, "neden öğrenmek zorundayım hocam", "Allaha ibadet etmek için", "Allaha ibadet kafa sallamayla mı olur hocam? sonra Allahın benim ibadetime ihtiyacımı var" demiştim. "Allah biz insanları niye yarattı...." ile söze başlamak istedi, ben hemen "hocam canı sıkılmış, o ara işi yokmuş ve insanı yaratmış, dünyayı böyle pisleteceğini bilse bu hatayı yapmaz,insanı yaratmazdı" demiştim :D
ey gidi günler ey, çocukluk işte :biggrin:
şimdi ne düşündüğüme gelince kesin bişey diyemem, son dönemlerde, yaratıcının var olup olmadığı muamma benim için. somut şeyler istiyor insan bi yerde, eee yaratıcı bazında da şu an elimde somut olan, anne-babam var.

açelya
04.07.2007, 10:56
herşeyi olduğu gibi kabul edilmez tabiki ama yaradılışın amacı nedir die düşünürsek ya düşünsene ortada bir tanrı var ama gücünü gösterecek bir kulu yok hükmedebileceği birşeyler olmalı diye düşünmüş olabilir.

izmirksk
04.07.2007, 13:06
muhatap Tanrı ise ona sormak lazım:)

Danışan
04.07.2007, 13:15
Bundan önceki mesajına göre davranırsan sevinirim.Bu konu seni baya germiş anlaşılan

Gerilmedim sevgili Kardeşim Neden Gerileyim Gayet sakin ve Huzurluyum aynı zamanda Suskun Kalmaya devam Ediyorum :)
Gerekli Açıklamaları Sayfa 1'de yapmıştım. Düşüncelerimin Sonuna kadar Arkasındayım.

LaDY
04.07.2007, 13:29
muhatap Tanrı ise ona sormak lazım:)

abi zahmet olacak, sen bi sorup gelsen :biggrin:

shahrud
04.07.2007, 13:32
Bence tartisilmasi gereken konu "Insan Tanriyi neden yaratti"?

Once tum ihtisami ile yaratti sonra da Bilim denilen olgu ile onu yeniden yavas yavas oldurmeye basladi. Once tanri her yerdeydi. Gunes, yildizlar, yildirim, ruzgar, yagmur vb. Insanlar doga olaylarini Tanri kavramiyla acikladilar. Daha sonra medeniyetin gelismesi ile tanrilarin sayisi azaldi ve bire indi. Ancak faaliyet alanlarida kisitlandi. Once gunes sisteminden ibaret oldugu dusunulen evren genisledi, 2000-3000 yil once yaratildigi sanilan evren'in yasinin 13 milyar yil oldugu kesfedildi, evrim yasasi ile tanri yaratici vasfini kaybetti. Simdi tanrinin varligi Big Bang ile sinirlandirilmis gozukuyor. Ancak o da pamuk ipliginin ucunda. Simdiki tanri kavrami sizleri yaniltmasin. Eski ahitteki tanri kavramini inceleyin. Ibrahim peygamber ile tanrinin maceralari tanri kavraminin nasil olustugunu cok acik bir sekilde gosteriyor.

Volcano
04.07.2007, 13:40
Gerilmedim sevgili Kardeşim Neden Gerileyim Gayet sakin ve Huzurluyum aynı zamanda Suskun Kalmaya devam Ediyorum :)
Gerekli Açıklamaları Sayfa 1'de yapmıştım. Düşüncelerimin Sonuna kadar Arkasındayım.

Evet.Kendi düşüncelerini söylersen daha güzel olur.Başkasının bize karalama yaptığı mesajdan alıntı yaparak bir şeyler yazmak doğru olmuyo dostum...

izmirksk
04.07.2007, 13:41
abi zahmet olacak, sen bi sorup gelsen :biggrin:

dur bekle ben bir zahmet gidip sorayım...kimse ayrılmasın...:lol: :lol:

Seyduna
04.07.2007, 14:07
Bana kalirsa bu soruyu sormak nedenini arastirmak basli basina zaman kaybi. Buna her dinin abuk sabuk yada akla yatkin bir aciklama getirecegi kesin. Bunca yildir hic biri mantikli bir sebep soyleyememisse ne diye bu soruyla ugrasiyoruz ki? Birinin soyledigi bir soz vardi: 'Eger bir yazinini sonunu guzel bir soz eklemek istersen bosuna saatlerce kasip guzel soz arama, cunku birileri senden once kesinlikle uygun bir iki soz soylemistir.' Bu da onun gibi, metafiziksel belki de olmayan bir seyin cavabini aramak sadece zman kaybettiri bize. Birakalim gecmisi, daha faydali isler yapalim, gunumuz sorunlarini nasil cozecegimize bakalim. Ilerlemeye gayret edelim...

Danışan
04.07.2007, 14:16
Evet.Kendi düşüncelerini söylersen daha güzel olur.Başkasının bize karalama yaptığı mesajdan alıntı yaparak bir şeyler yazmak doğru olmuyo dostum...

Yo yo Est... Kimse kimseye karalama yapmak niyetinde değil o arkadaşımızda Düşüncelerini belirtmiş bende beğendim ve tşk ettim.:lol:

ugursarak
04.07.2007, 17:31
Allah suç işleyeceğini bildiği halde insanları neden yarattı?

Belkide yaratılmayı biz istedik (talep ettik) ve yaratılmamız karşılığında önümüze konulan sınav, cennet ve cehennem gibi şartları kabul ettik. Cehennemden korkup şartları kabul etmeyenler ise ta en başta yaratılmadılar ve aramızda yoklar.

horasan66
04.07.2007, 18:13
Allah suç işleyeceğini bildiği halde insanları neden yarattı?

Belkide yaratılmayı biz istedik (talep ettik) ve yaratılmamız karşılığında önümüze konulan sınav, cennet ve cehennem gibi şartları kabul ettik. Cehennemden korkup şartları kabul etmeyenler ise ta en başta yaratılmadılar ve aramızda yoklar.

arkadaşın dediği gibide olabiliriz. biz tam olarak ne zaman yaratıldık dünyaya gelmeden önce neler yaşandı bunları bilmiyoruz ki. bazı soruların cevabı yoktur bu soruda oonlardan biridir alın bi soruda benden bizi yaratmadan önce ne yapıyordu allah? evet bazı soruların cevabı yoktur ve ben şunu söylüyorum kendi kendime sizi ne kadar tatmin eder bilmiyorum ama " eğer her şey ortada olsa idi inanan ve inanmayanlar arasında bir fark kalmazdı. önemli olan onu görmeden onu duymadan ona tapmak onan inanmaktır". ve ben inanıyorum hiçte pişman değilim. ya allah ya muhammed ya ali

readme
04.07.2007, 18:40
Dostoyevski'de Tanrı'nın yanıtı, özgürlüğün yanıtı gibidir.

Büyük Engizisyoncu’da (Karamazov Kardeşler) ; İvan, bir çocuk katiliyle mahşer günü kucaklaşmayı reddettiğini söyler.

Tanrı düşüncesi, özgürlüğün kendisidir Dostoyevski'de. Tanrı'yı sorgulamak hem suçtur hem de en büyük özgürlük. Onun dünyasında onu anlamaya çalışmak ve anlamanın her aşamasında isyan etmek yürekliliğini göstermek... Tanrı'yı sorgularken, özgürlüğü sorgular. O'na en çok inanmak isteyen sorgular çünkü.

Kirlenmesine ve reddedilmesine dayanamayan us'u ve kalbi, kimseye bırakmadan ölünceye dek yargıladı Tanrı'yı. Barışmanın bütün olanaklarını arayarak, Tanrı'yı hem reddetti hem de en derin sevgiyle bağlandı O'na.

Tıpkı Eyüp gibi tam bir güvenliğe ulaştığını sandığı anda yıkılmış, çökmüştür; karısını ve çocuğunu kaybetmiş, hastalıklara yakalanmış, ezilmiş, hor görülmüştür; ve bütün bunlar sanki Tanrı ile mücadele etmekten vazgeçmemesi, gittikçe daha çok isyana kapılması, hiçbir zaman umudunu kaybetmemesi için olmuştur.

Daha sonra sıkı, muhafazakar, kuru belki..! bir ortadoks mü'mini olmuş Eyüb acısını unutmuştur. O' na hayat acılarını.. Acı yı bilmeyen Tanrıyıda/Tanrısınıda bilmez!..

Birde Burdan (http://www.dusle.com/icerik/index.php?p=15&kt=6&es=54)

Garaoglan
04.07.2007, 18:45
1.
http://www.tadimpizza.com.tr/images/lezzet_foto_b.jpg

2.
http://www.21sey.com/yorumresimleri/2570c919f5ef1d7091f0f66d54dac974.gif

3.
http://www.wissenschaft.de/sixcms/media.php/1441/klo.jpg

Bunlar icin yaratmis olabilirmi ???

Volcano
04.07.2007, 19:05
1.
http://www.tadimpizza.com.tr/images/lezzet_foto_b.jpg

2.
http://www.21sey.com/yorumresimleri/2570c919f5ef1d7091f0f66d54dac974.gif

3.
http://www.wissenschaft.de/sixcms/media.php/1441/klo.jpg

Bunlar icin yaratmis olabilirmi ???

Puhahaha :laugh:

candaş
05.07.2007, 02:32
harbi den güsel olmuş...
yoksa gülmek içinmi yaratmışşşşş....:)

LaDY
05.07.2007, 09:41
dur bekle ben bir zahmet gidip sorayım...kimse ayrılmasın...:lol: :lol:

de hayde işimiz var gidecez... bi soramadın hee, abi ne becereksizsin :001_tt2:

Zahir
05.07.2007, 11:24
de hayde işimiz var gidecez... bi soramadın hee, abi ne becereksizsin :001_tt2:

Ben sordum Leyla :yamukgul:

mahmet ali
01.08.2007, 14:36
hıristiyan alemi islamiyet karşısında yenilip avrupa içlerine çekilince ve de
din adamlarının dediği vaadettiği tanrı kralın ordusu gelip türk ve arapları mahvetmeyince ne oldu biliyormusunuz

adamlar sorgulamaya başladılar

biz ne halt ediyoruz bir taraftan ispanyadan araplar, anadoludan türkler geliyo biz bekliyoruz
ve başladılar sorgulamaya
allah'ı sorguladılar
meryem'i sorguladılar
isa'yı sorguladılar
her şeyi sorguladılar
ve sonunda
maddeyi sorguladılar
materyalizmi buldular
kilise şiddetle karşı çıktı materyalizme
çünkü madde karşısında eriyordu
berkeley diye bir filozof papaz çıktı
müthiş fikirleri vardı meteryalizmin önünü kesmek için
ama şu vardı ki müslümanların önü din ile kesilmeyecekti madde ile kesilecekti
ve kesildi de
eğer berkeley başarılı olsaydı bu gün biz ilerde hıristiyan alemi geri kalmışlık içinde olacaktı

Doğru bildiğimiz Yoldan Ayrılmayız.[/QUOTE]

işte bu
sorgulama yok
babamızdan dedemizden bir adım ileri yok
bin yıl evvel nasıl düşünülüyorduysa aynısını düşünürüm

ben gençliğimde babamla uyuşamazdım onu eski fikirlerinden dolayı içten içe eleştirirdim
şimdi oğlumla aynı durumdayız
o her şeyi sorguluyor
yani dedesini 2 gömlek geçmiş durumda
harika bir olay (yüzüne söyleyemiyorum ben de biraz inadım )

Arkadaşlar
hepinizden yaşlıyım galiba
ama sizlere bir büyük tavsiyesi veya ne sayarsanız sayın
her şeyi sorgulayın
mutlaka ama mutlaka ilerlersiniz
her ne kadar bizim gibi moruklar statükocu olsalar bile aldırmayın

bazı benim gibi satükocu morukların yani eski kafalıların sorgulamaya bile tahammülleri yok aldırmayın
siz devam edin
aslında doğru olan bu
tanrı insanı neden yarattı
güzel bir soru
hemen kitapçıya gidin ve
Ennuma Eliş ( .... vaktiyle yukarda )
babil yaratılış destanı kitabını alın yazarı Alexander Heidel
ve tanrının neden insanı yaratmak istediğini diğer tanrıların itirazını isyanını, savaşlarını insanın ve dünyanın nasıl ve hangi tanrıların kurban edilerek yaratıldığını falan okuyun
bu yazıtlar milattan binlerce yıl önce çivi yazılarıyla yazılmış
vaktiyle yukarılarda neler olmuş okuyun
ben o zamanlar yoktum veya vardım hatırlamıyorum
yazarın yabancı olmasına aldırmayın
şimdi bizlere tepeden bakanların dedeleri bizim kitaplarımızı alıp geliştirdiler
biz yerimizde onların o zamanki çağında kaldık

hepinize sevgilerimle...

ilker_che
01.08.2007, 20:02
hıristiyan alemi islamiyet karşısında yenilip avrupa içlerine çekilince ve de
din adamlarının dediği vaadettiği tanrı kralın ordusu gelip türk ve arapları mahvetmeyince ne oldu biliyormusunuz

adamlar sorgulamaya başladılar

biz ne halt ediyoruz bir taraftan ispanyadan araplar, anadoludan türkler geliyo biz bekliyoruz
ve başladılar sorgulamaya
allah'ı sorguladılar
meryem'i sorguladılar
isa'yı sorguladılar
her şeyi sorguladılar
ve sonunda
maddeyi sorguladılar
materyalizmi buldular
kilise şiddetle karşı çıktı materyalizme
çünkü madde karşısında eriyordu
berkeley diye bir filozof papaz çıktı
müthiş fikirleri vardı meteryalizmin önünü kesmek için
ama şu vardı ki müslümanların önü din ile kesilmeyecekti madde ile kesilecekti
ve kesildi de
eğer berkeley başarılı olsaydı bu gün biz ilerde hıristiyan alemi geri kalmışlık içinde olacaktı

Doğru bildiğimiz Yoldan Ayrılmayız.

işte bu
sorgulama yok
babamızdan dedemizden bir adım ileri yok
bin yıl evvel nasıl düşünülüyorduysa aynısını düşünürüm

ben gençliğimde babamla uyuşamazdım onu eski fikirlerinden dolayı içten içe eleştirirdim
şimdi oğlumla aynı durumdayız
o her şeyi sorguluyor
yani dedesini 2 gömlek geçmiş durumda
harika bir olay (yüzüne söyleyemiyorum ben de biraz inadım )

Arkadaşlar
hepinizden yaşlıyım galiba
ama sizlere bir büyük tavsiyesi veya ne sayarsanız sayın
her şeyi sorgulayın
mutlaka ama mutlaka ilerlersiniz
her ne kadar bizim gibi moruklar statükocu olsalar bile aldırmayın

bazı benim gibi satükocu morukların yani eski kafalıların sorgulamaya bile tahammülleri yok aldırmayın
siz devam edin
aslında doğru olan bu
tanrı insanı neden yarattı
güzel bir soru
hemen kitapçıya gidin ve
Ennuma Eliş ( .... vaktiyle yukarda )
babil yaratılış destanı kitabını alın yazarı Alexander Heidel
ve tanrının neden insanı yaratmak istediğini diğer tanrıların itirazını isyanını, savaşlarını insanın ve dünyanın nasıl ve hangi tanrıların kurban edilerek yaratıldığını falan okuyun
bu yazıtlar milattan binlerce yıl önce çivi yazılarıyla yazılmış
vaktiyle yukarılarda neler olmuş okuyun
ben o zamanlar yoktum veya vardım hatırlamıyorum
yazarın yabancı olmasına aldırmayın
şimdi bizlere tepeden bakanların dedeleri bizim kitaplarımızı alıp geliştirdiler
biz yerimizde onların o zamanki çağında kaldık

hepinize sevgilerimle...[/QUOTE]

çok sagol abi bilgilerini ve yorumlarını paylaştıgın için.kitabı en kısa zamanda edinmeye çalısıcam.
saygılarımla...

yusufçukgecegez
06.08.2007, 01:12
bir film izlemiştim.adam çocuğu olsun istemiyor.yarın birgün büyüp benimle dalga çeçer diye.tanrının büyüklüğü burda belkide dalga geçeceklerini bile bile insanı yaratıyor.çok mütiş bir soru.ve en iyi cevabıda yine tanrı verebilir.tanrı bi tarafa allah beni niye yarattı biliyorum.burada bu yazıyı yazabilmem için.

D-e-v-r-i-m-c-i
06.08.2007, 01:30
tanrı insanı yarattı,çünkü:bahçesinden bir ses gelsin diye....

halitseyfi
06.08.2007, 01:54
Bana göre tanrı insanı, kendi tanrılığını bilsin diye yarattı. Ama kendini yaratığının dışında tutmadı. Aslında kendinde parçaları görünür kıldı. ve bu parçaların kendine dönmesini umdu. Noksan olan insanda bu çabayı bekledi.

emozer
29.08.2007, 13:05
Mevlana nin Mesnevi adli eserinde bu konuyu cok guzel anlatan bir hikayecik vardir.Soyle bahsedeyim:

Birgun Hz Yusuf'un (Hz Yusuf sahip oldugu dogal guzellikle bilinir!!! Yani cok yakisikliymis...) iyi bir arkadasi dunyayi gezmeye karar vermis.Donunce de arkadasi Hz Yusuf'a gordugu en guzel hediyeyi getirmeyi vaadetmis.Epey zaman sonra bu gezgin adam nihayet yurduna donmus.Hz Yusuf onu gorunce demiski

-Arkadasim bana bir hediye vadetmistin.Getirdin mi onu?

-Evet getirdim

demis ve cantasindan cıkardigi aynayi Hz Yusuf'a vermis.Hz Yusuf cevap olarak:

-Hani sen bana gordugun en guzel hediyeyi alip gelecektin?O kadar dunyayi katettin de bana bu adi aynayi mi getirdin?

Bu sozu duyan gezgin Hz Yusuf'a hayranlikla bakarak demsi ki

-Ey Habibim! Yeryuzunu dolastim da senden daha guzelini gormedim.O zaman sana hediyem senin esi olmayan guzelligini gosteren bir aynadan baska ne olabilir ki?

-

alevi_siyah
29.08.2007, 13:44
Tanrı insanı yaratmamıştır. İnsanın düşünceleri tanrıyı ortaya çıkarmıştır. İnsan düşünmese ve inanmasa tanırıda olmayacaktır.

siyah_incim
29.08.2007, 13:45

biz ALLAHIN varlıgını inkar etmiyoruz ama insanların kiminde yoktur bu sorular herkez merak eder sorgulamadan bilmedigin şeyleri ögrenemezsin herşeyi oldugu gibi kabul etmek çogu zaman cahilliktir.

emozer
29.08.2007, 13:50
Tanrı insanı yaratmamıştır. İnsanın düşünceleri tanrıyı ortaya çıkarmıştır. İnsan düşünmese ve inanmasa tanırıda olmayacaktır.

Can ona oyle degil de soyle diyelim:

Guzelligin on para etmez
Bu bendeki ask olmasa
Eglenecek yer bulaman
Gonlumdeki kosk olmasa

alevi_siyah
29.08.2007, 13:52
Can ona oyle degil de soyle diyelim:

Guzelligin on para etmez
Bu bendeki ask olmasa
Eglenecek yer bulaman
Gonlumdeki kosk olmasa