Orijinalini görmek için tıklayınız : Kuran-ı Kerim'de Kadın

fellow
07.07.2007, 20:09
'Allah'ın kimini kimine üstün kılmasından ötürü..... erkekler kadınlar üzerinde hakimdirler....' Kur'an:Nisa 34

'Erkeklerin (kadınlardan) bir üstün dereceleri vardır....' Kur'an:Bakara 228

'İki kadının tanıklığı bir erkeğin tanıklığına bedeldir' Kur'an: Bakara 282

'Erkeğin payı, iki dişinin payı kadardır.... Erkeğe kadına nispetle iki pay verilir'
Kur'an : Nisa 11,176

'Serkeşlik (itaatsizlik, inatcılık) etmelerinden endişelendiğiniz (kadınları) .... dövün.' Kur'an: Nisa 34

Tüm bunlar Kuran'da yer almaktadır ama Muhammed'in kadın tanımı ve kadın nitelikleri hakkındaki yorumlarına bakınca acaba Kur'an ın mı(Allah) yoksa Muhammed'in bize biçtiği değer mi bu diye sormaktan kendini alamadım. Nedir Peygamber Efendinin kadınlarla alıp veremediği....

Bakın Peygamber Efendimiz ne demiş:
' Uğursuzluk üç şeyde vardır: karı'da ev'de ve at'da.....'
'Namazı kat'eden (bozan) şeyler (Kara köpek), eşek, domuz ve KADIN'dır....'
'Kadınlar arasında saliha (iyi, yararlı) kadın, yüz tane karga arasında alaca bir karga gibidir....'
'Benden sonra erkekler için kadınlardan daha zararlı bir fitne bırakmadım...'
'Bana cehennem halkı gösterildi; çoğunluğu kadınlardı.... Siz kadınların çoğu Cehennem kütüğüdür.'
'Kadınlar aklen ve dinen dun (aşağı) yaratıklardır'
(MUHAMMED)

aytek
08.07.2007, 04:15
Bizler bunu böyle olduğunu inkar ediyor ve kabul etmiyoruz!!! Bu konudaki hadislere de inanmıyoruz!!!

Adem, Havva' yı görünce der ki;
Ey büyük Allahım bundan daha güzel bir yaradılmış var mıdır?
Allah'ta cebraile ;
Adem kulumuza yarttığımız en güzeli göster!
Cebrail Ademi alır ve cennet bahçelerinin en güzel yerine götürür!!! Bu bahçelerden birinde bir taht üstünde oturan bir kadın görür Adem!
Sorar bu kim diye;
Bu yaratılanların en güzeli Ayşe 'dir.
Başındaki taç Muhammettir!
Belindeki kemer Alidir!
Kulağındaki iki küpe ise Hasan ile Hüseyindir!

Kadın doğurgandır! Ben toprağa inanırım,suya ,havaya, ben evrene inanırım; EVREN DOĞURGANDIR!!!!!!

Bütün analarımızın,bacılarımızın ve elbette sevgilimiz olan kadınların önünde saygı ile eğiliyorum!!!

ugursarak
08.07.2007, 11:50
'Allah'ın kimini kimine üstün kılmasından ötürü..... erkekler kadınlar üzerinde hakimdirler....' Kur'an:Nisa 34

'Erkeğin payı, iki dişinin payı kadardır.... Erkeğe kadına nispetle iki pay verilir'

'Serkeşlik (itaatsizlik, inatcılık) etmelerinden endişelendiğiniz (kadınları) .... dövün.' Kur'an: Nisa 34

Tüm bunlar Kuran'da yer almaktadır ama Muhammed'in kadın tanımı ve kadın nitelikleri hakkındaki yorumlarına bakınca acaba Kur'an ın mı(Allah) yoksa Muhammed'in bize biçtiği değer mi bu diye sormaktan kendini alamadım. Nedir Peygamber Efendinin kadınlarla alıp veremediği....

'Kadınlar arasında saliha (iyi, yararlı) kadın, yüz tane karga arasında alaca bir karga gibidir....'
'Bana cehennem halkı gösterildi; çoğunluğu kadınlardı.... Siz kadınların çoğu Cehennem kütüğüdür.'
(MUHAMMED)

Akıllı insan bilmediği şeyi değil bildiği şeyi eleştirendir, sen saf bir şekilde inanmaya, ataistlerin islam yorumunu kabullenmeye devam et can. Ama yinede içim elvermedi, her söylenene inanma, her yazılanı doğru kabul etme, eğer herkes her söylenene inanmış ve her yazılanı doğru kabul etmiş olsaydı şu an doğru düzgün ne alevi, ne kürt ne müslüman ne hristiyan nede ataist kalırdı. Çünkü her biri hakkında söylenen kötü sözler, iftiralar var. O hadislerde çocukların dahi inanmayacağı uydurma hadislerdir, eğer alevi isen 12 imamların doğru kabul edilen hadislerine, hz. Ali ve peygamberin yaşam tarzına bir göz at. Onlar kadınlara nasıl davranmışlardı.

alevite
08.07.2007, 11:55
Kur'an da kadınlarla ilgili ayetler vardır ama dikkat ederseniz hepsi kadını hor görüyor aşağılıyor küçümsüyor.Hatta bir ayette kadını ıslah etmek için döv,söv,tokat at gibi kelimeler geçiyor.Peki ben şimdi soruyorum Allah erkekleri kayırıp kadınları neden aşağılasinki ???

fellow
08.07.2007, 21:34
Akıllı insan bilmediği şeyi değil bildiği şeyi eleştirendir, sen saf bir şekilde inanmaya, ataistlerin islam yorumunu kabullenmeye devam et can. Ama yinede içim elvermedi, her söylenene inanma, her yazılanı doğru kabul etme, eğer herkes her söylenene inanmış ve her yazılanı doğru kabul etmiş olsaydı şu an doğru düzgün ne alevi, ne kürt ne müslüman ne hristiyan nede ataist kalırdı. Çünkü her biri hakkında söylenen kötü sözler, iftiralar var. O hadislerde çocukların dahi inanmayacağı uydurma hadislerdir, eğer alevi isen 12 imamların doğru kabul edilen hadislerine, hz. Ali ve peygamberin yaşam tarzına bir göz at. Onlar kadınlara nasıl davranmışlardı.

Eleştirenler ateist bile olsalar heralde kafalarından uydurarak eleştirmiyorlardır değil mi? Ayrıca benim için herkesin eleştirisi değerlidir hiçkimseye inandıkları ya da düşündükleri ya da eleştirdikleri için saf deme hakkını kendimde bulmuyorum. Belki kızarım, anlatmaya çalışırım ama saf vs.. bunlar hoş değil. Bence sen de yapma. Ayrıca benim doğrulara bakış açım senin açından uzakta kalabilir ama doğru düzgün insanım. Ben Kuran-ı Kerim de yer alan hadisleri yazarak açtım topiği , bana ters geldiği için, fikir alışverişi için, belki bu konuda kendi içimdeki kararı verebilmek için. ....

Alevilikte kadının yeri elbetteki daha uygardır.. Bence biraz da sen İslamiyet öncesi arap kadınlarının durumunu araştır belki islamiyet öncesi ve sonrası arap kadınlarının durumları arasındaki farka benim kadar şaşarsın. Ama araştırırken her kutuptan insanı baz almaya çalış, evrensellik kat yani. Öyle her şeye tek açıdan tek pencereden bakarsan çok şey kaçar arada...
Eh senden o kadar tavsiye aldık. Kabul edersen bu da benim tavsiyem.

zazatürk
08.07.2007, 22:03
merak ediyorum bunları nerden alıyorsunuz? ateist sitelerinden olsa gerek. kırpılmış ayetler silsilesi. cevap vermekten bıktık artık vesselam...

fellow
08.07.2007, 22:37
merak ediyorum bunları nerden alıyorsunuz? ateist sitelerinden olsa gerek. kırpılmış ayetler silsilesi. cevap vermekten bıktık artık vesselam...

Sen kırpılmayanından ver kardeş. Nasıl olsa herkes kendine göre yorumluyor hadisleri ayetleri. Arapça . çek nereye istersen gider. Hee ılımlımı olman gerek tamam deiştir yumuşat...orda bunu demek istemişti vs.. ne menem bi dilse.
Daha henüz bu konu ile ilgili olarak hiçbir ateist içerikli siteye bakmadım.
Vallahi ben de ateist suçlamalarından ve akıl hocalarından bıktım vesselam...

esme
08.07.2007, 23:36

(MUHAMMED)

Bu yazdıklarını bende okudum kadın ve şeriat kitabında aynı örneklendirmeler var.örnek sayısı biraz daha fazla ama verdiğin örneklerle birebir örtüşüyor .Şöyle bir gerçeklik var özel mülkiyet sisteminden sonra ekonomik güce sahip olan erkek kadınıda mülkü olarak gördü bugün kadının karşılaştığı cinsiyet ayrımcılığının ve edilgen oluşunun ana sebebi bu olsa gerek.Konunun dini kısmına gelince alevi ,ve sünni din adamları inkar edemezler ki mirasda ve şahitlikte ve eşlerin cinsel yaşamlarında asıl söz /hak sahibi erkektir,kur-an'daki hadisler bunu gerektirir. Elbetteki bazı arkadaşları bu yorumlar günümüz şartlarında rahatsız decektir ve çağa uygun yorumlar yapmaya çalışacaklardır ama malasef olan budur.Ama bunları dinlendirdiğimiz için eleştriyel ve sorgulayıcı yaklaşımımızdan dolayı mutlaka ateistlik yada benzeri ithamlarla karşılaşıcaz bunu unutmamalıyız çünkü biliyoruz ki kuranı kerimi eleştirmek sorgulamak mantık aramak haşa Allah'ı sorgulamakla eşit sayıldığından inançlı arkadaşlar bu yazdıklarımızı kabuletmiceklerdir.Ama ne yazıkki cahiliye dönemi diye küçümsenen dönemde kadınların erkekleri boşama hakları vardı ama islamiyetle bu hak şeriat kanunlarına göre geri alındı yada cahiliye döneminde kadın şairler vardı ve bunlar aşk şiirleri yazarlardı ama cahiliye döneminden sonra değil aşk şiirleri yazmak ewe kapatıldılar yada kadınların eşlerini seçme hakları vardı ewlilik anlaşmalı vardı ama bunlar islamiyetle beraber kalktı bunları iftira yada safsata olarak değerlendiren arkadaşlar olacaktır bende sizin inandıklarınıza inanmak isterdim ama objektif araştırmalar yapmak gerçeğe götürür insanı eğer düşünüyorsak varız ,dolayısıyla din dahil sorgulamak yerinde olacaktır .saygılar.

esme
08.07.2007, 23:43

(MUHAMMED)

Bu yazdıklarını bende okudum kadın ve şeriat kitabında aynı örneklendirmeler var.örnek sayısı biraz daha fazla ama verdiğin örneklerle birebir örtüşüyor .Şöyle bir gerçeklik var özel mülkiyet sisteminden sonra ekonomik güce sahip olan erkek kadınıda mülkü olarak gördü bugün kadının karşılaştığı cinsiyet ayrımcılığının ve edilgen oluşunun ana sebebi bu olsa gerek.Konunun dini kısmına gelince alevi ,ve sünni din adamları inkar edemezler ki mirasda ve şahitlikte ve eşlerin cinsel yaşamlarında asıl söz /hak sahibi erkektir,kur-an'daki hadisler bunu gerektirir. Elbetteki bazı arkadaşları bu yorumlar günümüz şartlarında rahatsız decektir ve çağa uygun yorumlar yapmaya çalışacaklardır ama malasef olan budur.Ama bunları dinlendirdiğimiz için eleştriyel ve sorgulayıcı yaklaşımımızdan dolayı mutlaka ateistlik yada benzeri ithamlarla karşılaşıcaz bunu unutmamalıyız çünkü biliyoruz ki kuranı kerimi eleştirmek sorgulamak mantık aramak haşa Allah'ı sorgulamakla eşit sayıldığından inançlı arkadaşlar bu yazdıklarımızı kabuletmiceklerdir.Ama ne yazıkki cahiliye dönemi diye küçümsenen dönemde kadınların erkekleri boşama hakları vardı ama islamiyetle bu hak şeriat kanunlarına göre geri alındı yada cahiliye döneminde kadın şairler vardı ve bunlar aşk şiirleri yazarlardı ama cahiliye döneminden sonra değil aşk şiirleri yazmak ewe kapatıldılar yada kadınların eşlerini seçme hakları vardı ewlilik anlaşmalı vardı ama bunlar islamiyetle beraber kalktı bunları iftira yada safsata olarak değerlendiren arkadaşlar olacaktır bende sizin inandıklarınıza inanmak isterdim ama objektif araştırmalar yapmak gerçeğe götürür insanı eğer düşünüyorsak varız ,dolayısıyla din dahil sorgulamak yerinde olacaktır .saygılar.

fellow
08.07.2007, 23:59
Evet size katılıyorum. Benim amacım burda ateistlik yapmak falan değil. Bu işin kolay tarafı ataist , anarşist türü etiketler kolay yapıştırılır. Fakat ben mantığımı bu tür konularda da susturmak zorunda hissetmiyorum kendimi . Gerçekten de değindiğiniz gibi ki daha açık yazayım Kuran la beraber kadının değeri düşmüştür. Bu benim algılayışım ama elbetteki araştırmaya devam edeceğim.
Saygılar...

hasan cicek
09.07.2007, 13:46
Bizler bunu böyle olduğunu inkar ediyor ve kabul etmiyoruz!!! Bu konudaki hadislere de inanmıyoruz!!!

Adem, Havva' yı görünce der ki;
Ey büyük Allahım bundan daha güzel bir yaradılmış var mıdır?
Allah'ta cebraile ;
Adem kulumuza yarttığımız en güzeli göster!
Cebrail Ademi alır ve cennet bahçelerinin en güzel yerine götürür!!! Bu bahçelerden birinde bir taht üstünde oturan bir kadın görür Adem!
Sorar bu kim diye;
Bu yaratılanların en güzeli Ayşe 'dir.
Başındaki taç Muhammettir!
Belindeki kemer Alidir!
Kulağındaki iki küpe ise Hasan ile Hüseyindir!

Kadın doğurgandır! Ben toprağa inanırım,suya ,havaya, ben evrene inanırım; EVREN DOĞURGANDIR!!!!!!

Bütün analarımızın,bacılarımızın ve elbette sevgilimiz olan kadınların önünde saygı ile eğiliyorum!!!
Selam Aytek. yazdığınız yazı hangi kaynaktan alıntı yaptınız? yazarsanız çok memnun olurum.
saygılar

erkan2434
09.07.2007, 15:01

Sadakatsizlik ve iffetsizliklerinden korktugunuz kadınlara önce ögüt verin, sonra onları yataklarında yalnız bırakın ve
nihayet onları evden çıkarın/bulundukları yerden baska yere gönderin! Bunun üzerine size saygılı davranırlarsa artık onlar aleyhine
baska bir yol aramayın.

Erkeklerin kadınlar üzerindeki hakları gibi, kadınların da erkekler üzerinde belli hakları vardır.

Kişinin hakim önünde bir dava için bilgisini sunmasına tanıklık, bilgi veren kimseye de tanık denir. Kur'ân'ı Kerîm'de; bir ayrıcalık dışında, kadın-erkek ayrımı yapılmadan bütün insanların tanık olabileceği kuralı geneldir. Ancak Bakara 2/282 ayetinde yalnız ticaret ile ilgili vadeli borçlanmalarda, bir erkeğe karşılık iki kadının tanıklığı geçerli olmaktadır. Kur'ân'da buna gerekçe olarak; kadının şaşırma, unutma ve yanılması gösterilmiştir. O zamanlarda, kadınların okuma - yazma bilenleri çok az olduğu gibi, ticaret ile de ilgilenmedikleri bilinmektedir. Bu bakımdan hakkın ve adaletin tam işlemesi için bu ayrıcalıklı kural konmuştu.

Gücün egemen olduğu Cahiliye Devri'ndeki Arap toplumunda kadına hiç değer verilmezdi. Kur'ân'ın inişi ve Hz. Peygamberimizin gayreti ile kadın, hakkı olduğu değere kavuşmuştu. Ancak sonraları bu haklar geri alınarak zulüm devam etti. Kadının tanıklığı; bir çok alanlarda sınırlandığı gibi Bir erkek tanığa karşı iki kadın tanık gerekir. ayrıcalıklı hükmü, genelleştirilerek kurallaştırıldı.

Bugün değişen toplumumuzda kadın; erkek ile birlikte her alanda olduğu gibi ticari işlerde de çalışarak tecrübe kazanmış, böylece adaletin temini için gerekli tanıklık ehliyetine de sahip olmuştur.

Bugün toplumumuzda; şehirleşmenin ve medeniyetin getirdiği ekonomik şartlar çok ağırlaşmış, ailenin geçimi yalnız erkeğin kazancı ile sağlanamaz olmuştur. Bu şartlar altında kadın da çalışarak geçime katkıda bulunmak mecburiyetinde kalmıştır. Çağımızda yalnız eşler değil, ailenin yetişkin bütün fertleri de çalışarak geçime iştirak etmek durumundadırlar. Erkeklerin İslâm Miras Hukuku'nun ilke ve hükümlerine göre mirastan pay alıp, buna karşılık o fazla payın verilmesine sebep teşkil eden sorumluluk ve yükümlülükleri yerine getirmemesi... korunmaya çalışan dengeyi altüst ettiğinden, kadınların açık bir mağduriyetine yol açmaktadır...

erkut ziya
09.07.2007, 15:57
Birde kuran erkekler icin yazilmis sanki. Kadin hakkindaki ayetler dahi erkeklere hitap ediyor. Misal: Kadinlar sizin tarlanizdir...

aytek
09.07.2007, 16:59
Selam Aytek. yazdığınız yazı hangi kaynaktan alıntı yaptınız? yazarsanız çok memnun olurum.
saygılar

Selamlar... Eğer hikayeyi soruyorsan kaynağı pirimdir... Alıntı değildir... Pirim, geçtiğimiz aylarda kaybettiğim Hasan dedemdir... Hakkında forumda bir konu vardır;
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=28787

Yazının geri kalan bölümü,ki ufak bir yer kalıyor, benimdir!!
Bu sorunuzun amacını ve sebebini anlayabilmiş değilim!!??
Saygılar...

derbeder24
09.07.2007, 17:07
ANACIĞIM

—Anneme ve bütün annelere—

Nasıl hatırlamam anacığım nasıl?
Kaç geceler bana ninni söylerdi,
Hasta olunca oydu başucumda bekleyen,
Biraz yorulmayayım, üzülmeyeyim, hemen
Alır kucağına okşardı, saçlarımı öperdi.

Uzun kış geceleri masal masaldı.
Güzel çoban kızları, iyi kalpli sultanlar,
Bir suyun akışı gibi geçip gitti zamanlar
Şimdi ne o dünkü çocuk, ne de o masal kaldı.

Yıkayan oydu mürekkep lekeli parmaklarımı.
Akşam biraz geciksem yollara düşerdi .
Sokağa çıkarken «Yavrucuğum üşütme» derdi.
Hemen bir kazak örerdi biraz boş kaldı mı.

Bilirim yine kalbinde yerim anacığım.
Selam sana Kadınlar Günü İstanbul’dan.
Yeni dönmüşçesine bir akşam okuldan,
Vefalı ellerinden öperim anacığım

ilker_che
12.08.2007, 00:08
tartısmaya gerek bile yok canlar.kuranda islamda kadına werilen değer zaten apaçık ortada.kadınların topraga gömülmesi engellemiş ve erkeklerin önüne sunulmus o zaman.peygamberin karılarını sayıları bile bilinmiyor.ama o ortada kalmasınlar bi bakanları olsun die almış onca kadını:D

sedefim
12.08.2007, 00:55
yüregine saglık derbeder....

yusufçukgecegez
12.08.2007, 14:44
tartısmaya gerek bile yok canlar.kuranda islamda kadına werilen değer zaten apaçık ortada.kadınların topraga gömülmesi engellemiş ve erkeklerin önüne sunulmus o zaman.peygamberin karılarını sayıları bile bilinmiyor.ama o ortada kalmasınlar bi bakanları olsun die almış onca kadını:D1500 yıl önce.erkekler savaşlarda öldüğünden kadın sayısı daha fazla.sahipsiz insanlar özellikle kadınlar köle olarak alınıp satılıyor.öyle olmasa bile bir erkeğin himayesine girmeden yaşama şansları çok az.şimdi sen bize çözüm sun.ne olacak bu sahipsiz kadınlar.ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklar.

yusufçukgecegez
12.08.2007, 14:52
Birde kuran erkekler icin yazilmis sanki. Kadin hakkindaki ayetler dahi erkeklere hitap ediyor. Misal: Kadinlar sizin tarlanizdir...burda yanlış olan nedirki.

alevi_che
12.08.2007, 15:27
Şimdi aşağıda yazmış olduğum ayetler,hiç bir şekilde değiştirilmemiş ve hiç bir siteden alınmamıştır.Ben kendim bizzat Kuran ın içinden çıkarıp sizlere aktarıyorum.

İnanmayan olursa da ayetleri de veriyorum açın Kuran ı bakın.

Başlıyorum...

Nisa 34
Erkekler kadınlardan üstün yaratılmıştır.
Kadınların serkeşlik etmelerinden endişe ederseniz,önce kendilerine nasihat edin sonra yataklarında yalnız bırakın yine düzelmezlerse DÖVÜN

Nisa 15
Kadınlarınızdan zina edenlerin aleyhine 4 şahit getirin eğer şahitlik ederlerse ölüm onları alıp götürünceye kadar veya Allah onlara yeni bir kapı açıncaya kadar evde hapsedin

Nur 60
Nikah umudu kalmamış oturmuş kadınların zinet ile gösteriş yapmamaları şartıyla çarşaflarını bırakmalarında günah yoktur.

Bazı hadislerde var bu konuyu açan arkadaşımız onları ilk yazısında yazmış.Benim yazmama gerek yok.

fellow
12.08.2007, 15:40
1500 yıl önce.erkekler savaşlarda öldüğünden kadın sayısı daha fazla.sahipsiz insanlar özellikle kadınlar köle olarak alınıp satılıyor.öyle olmasa bile bir erkeğin himayesine girmeden yaşama şansları çok az.şimdi sen bize çözüm sun.ne olacak bu sahipsiz kadınlar.ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklar.

O halde Kuran günümüz şartlarına uygulanamaz tarzında bir inanca sahip misin sayın Yusuf?
Çünkü günümüz şartları senin de bildiğin gibi 1500 yıl öncesinden çok farklı .

Ayrıca topikte değindiğim kadınlara dair Muhammed'in yaklaşımını paylaşıyor musun sende?
Kadınların aklen ve dinen aşağı olduklarına, erkeklerin daha üstün olduğuna, kadınların uğursuz olduklarına vs. vs..... tüm bunların o dönemdeki şartlarla kadını koruma maksadıyla söylenildiğini savunabilir miyiz sence?

Labrys
12.08.2007, 16:26
magazin programları gibi söylenen cümlelerin içindeki kelimeleri cımbızla ayıtlayıp yeniden cümle oluşturarak belgeymiş gibi önümüze süremessin. bu hiçde etik değil! surelerin tamamını ve gerçek anlamlarını araştırmanı tavsiye ederim can. saygılar...

''cennet anaların ayakları altındadır''

ilker_che
12.08.2007, 19:08
1500 yıl önce.erkekler savaşlarda öldüğünden kadın sayısı daha fazla.sahipsiz insanlar özellikle kadınlar köle olarak alınıp satılıyor.öyle olmasa bile bir erkeğin himayesine girmeden yaşama şansları çok az.şimdi sen bize çözüm sun.ne olacak bu sahipsiz kadınlar.ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklar.

peygamberler hepsinin her ihtiyacını karsılama yolunu bulmus bizlere gerek kalmadan...etrafında o kadar insan warken peygamberin bu kadınlarla ewlenmesi normal yani?aslında onlarla ilişkisi yok zaten o mısırlı cariyeden olan cocugu da leylekler getirdi yani?ortada kalan insanları korumak için illa ewlenmek mi gerekir?sen de bunlara cvp wer abicim...

yusufçukgecegez
12.08.2007, 20:06
Şimdi aşağıda yazmış olduğum ayetler,hiç bir şekilde değiştirilmemiş ve hiç bir siteden alınmamıştır.Ben kendim bizzat Kuran ın içinden çıkarıp sizlere aktarıyorum.

İnanmayan olursa da ayetleri de veriyorum açın Kuran ı bakın.

Başlıyorum...

Nisa 34
Kadınların serkeşlik etmelerinden endişe ederseniz,önce kendilerine nasihat edin sonra yataklarında yalnız bırakın yine düzelmezlerse DÖVÜN

Nisa 15
Kadınlarınızdan zina edenlerin aleyhine 4 şahit getirin eğer şahitlik ederlerse ölüm onları alıp götürünceye kadar veya Allah onlara yeni bir kapı açıncaya kadar evde hapsedin

Nur 60
Nikah umudu kalmamış oturmuş kadınların zinet ile gösteriş yapmamaları şartıyla çarşaflarını bırakmalarında günah yoktur.

Bazı hadislerde var bu konuyu açan arkadaşımız onları ilk yazısında yazmış.Benim yazmama gerek yok.yani sen bu ayetlerden dolayı inanmıyorsun.senin ayetleri nasıl yorumladığını kafanda bilemiyorum ama benimki gibi olmadığı kesin.bu ayetlerde bence inanmama gerekçesi olabilecek bişey yok.çok tuhaf bir durumda yok

O halde Kuran günümüz şartlarına uygulanamaz tarzında bir inanca sahip misin sayın Yusuf?
Çünkü günümüz şartları senin de bildiğin gibi 1500 yıl öncesinden çok farklı .

Ayrıca topikte değindiğim kadınlara dair Muhammed'in yaklaşımını paylaşıyor musun sende?
Kadınların aklen ve dinen aşağı olduklarına, erkeklerin daha üstün olduğuna, kadınların uğursuz olduklarına vs. vs..... tüm bunların o dönemdeki şartlarla kadını koruma maksadıyla söylenildiğini savunabilir miyiz sence?
merak etmeyin kuran geçmişede günümüzede geleceğede hitap eden bir kitaptır.sadece her çağın kendi anlayışı vardır ve kuranıda çağına göre anlayabilir.ama bazı çağdaş düşünenler bunu anlayamayabilir.kuranın hiçbir kelimesi değişmemiştir.buna karşın bazı mana değişimleri olabilir.mesela kuranın ilk ayeti olan alak kelimesi sülük manasınada gelir.bu durumda ayetin manası ;o sizi sülükten yarattı olur.oysa anlam daha geridedir.alak tutunup yapışan sıvımsı madde demek.yakın zamana kadar alak kan pıhtısı veya bir damla meni olarak olarak çevrilirdi.fakat mesenin özünde çok fazla anlam kaybı olmamış.

hz muhammede gelince.pok çok sahih hadis olduğu gibi uydurma hadislerde vardır.hadislerin anlam kaybına uğrama ihtimalide var.hz muhammedi sevmeyenler,ya sahih olmayan hadisleri kullanır yada,sahih hadisleri tersinden anlamaya çalışır.burda böyle bir durumdan başka bişey görmüyorum.yaklaşımlar kötü niyetli gibi.siz alevi gençlerisiniz.bilimsel düşündüğünüzü iddia ediyorsunuz.hz muhammede,kuranın allah katından olduğuna,inanmıyorsunuz ama aleviliği temsil ediyorsunuz şu anda,şimdi bana bir sünni aleviler müslüman değil dese şu yazıları okuyup ona haksızsın diyemem.çünkü yaptığınız bilimsel düşünce değil kurana ve peygambere kasıtlı iftira.:confused1

alevi_che
12.08.2007, 22:08
''yani sen bu ayetlerden dolayı inanmıyorsun.senin ayetleri nasıl yorumladığını kafanda bilemiyorum ama benimki gibi olmadığı kesin.bu ayetlerde bence inanmama gerekçesi olabilecek bişey yok.çok tuhaf bir durumda yok''

Daha nasıl tuhaf bir durum bekliyorsun???

Ayet te apaçık ortada Allah ın kadınlara nasıl baktığı da ortada.Sanki bunları kendi kafamdan yazmış....

Bu yazdıklarım Kuran ın içinde yazıyor.... İnanmıyorsan da bak oku...

Şimdi bu Kuran yalnış çevrilmiş gibisinden laflarda söyleme.Çünkü elimde iki tane Kuran var ve bunların yazarlarıda müslüman aleminde kabul gören adamlar.

Hani belki hadislere inanmayabilirsin.Ama ben Kuran ın içinden Allah ın söylediği lafları sizlere sunuyorum...

Ayetleri daha değişik yorumlamaktan bahsetmişsiniz.Merak ettim aşağıda bulunan ayeti nasıl yorumluyorsunuz?

Size göre bu normal bir durum mu?

Nisa 34

yusufçukgecegez
12.08.2007, 22:36
peygamberler hepsinin her ihtiyacını karsılama yolunu bulmus bizlere gerek kalmadan...etrafında o kadar insan warken peygamberin bu kadınlarla ewlenmesi normal yani?aslında onlarla ilişkisi yok zaten o mısırlı cariyeden olan cocugu da leylekler getirdi yani?ortada kalan insanları korumak için illa ewlenmek mi gerekir?sen de bunlara cvp wer abicim...henüz yaşından dolayı bazı kavrayamayacağın şeyler var.seninle tartışmıyorum ama bilgi vermek istiyorum.öncelikle bir peygamberden bahsederken çok saygısızca bahsediyorsun inansanda inanmasanda bunu yapmaya hakkın yok.sırf bu yüzden bile cevabı haketmiyorsun.peygamber evliliklerinin mantıklı bir sebebi vardır.ama sen istediğin gibi düşünmekte serbestsin.bir kadını ancak evlenerek koruyabilirsin o çağda o yaşam şartlarında.birde insanların ihtiyaçları vardır kadın olsun erkek olsun.peygamberin cinsellik düşkünü biri olduğunu ima ederek aleviliğe verdiğin zararın farkındamısın.

''yani sen bu ayetlerden dolayı inanmıyorsun.senin ayetleri nasıl yorumladığını kafanda bilemiyorum ama benimki gibi olmadığı kesin.bu ayetlerde bence inanmama gerekçesi olabilecek bişey yok.çok tuhaf bir durumda yok''

Daha nasıl tuhaf bir durum bekliyorsun???

Ayet te apaçık ortada Allah ın kadınlara nasıl baktığı da ortada.Sanki bunları kendi kafamdan yazmış....

Bu yazdıklarım Kuran ın içinde yazıyor.... İnanmıyorsan da bak oku...

Şimdi bu Kuran yalnış çevrilmiş gibisinden laflarda söyleme.Çünkü elimde iki tane Kuran var ve bunların yazarlarıda müslüman aleminde kabul gören adamlar.

Hani belki hadislere inanmayabilirsin.Ama ben Kuran ın içinden Allah ın söylediği lafları sizlere sunuyorum...

Ayetleri daha değişik yorumlamaktan bahsetmişsiniz.Merak ettim aşağıda bulunan ayeti nasıl yorumluyorsunuz?

Size göre bu normal bir durum mu?

Nisa 34
Kadınların serkeşlik etmelerinden endişe ederseniz,önce kendilerine nasihat edin sonra yataklarında yalnız bırakın yine düzelmezlerse DÖVÜNben allahın yarattığı kadınları allahtan daha iyi bilecek değilim.ayetin doğruluğunada bir itirazım yok.sen bu ayetten kadının dövülmesi gerektiğini anlıyorsun.ben ise,sosyal düzenin aile yapısının ve kadının korunması için bazen olumsuz bir yolada başvurulabileceğini anlıyorum.ben allaha inandığım için böyle anlamamı sağlıyor.kuranıda ancak ona inanan anlar.okey:excl:

alevi_che
12.08.2007, 22:39
''ben allahın yarattığı kadınları allahtan daha iyi bilecek değilim.ayetin doğruluğunada bir itirazım yok.sen bu ayetten kadının dövülmesi gerektiğini anlıyorsun.ben ise,sosyal düzenin aile yapısının ve kadının korunması için bazen olumsuz bir yolada başvurulabileceğini anlıyorum.ben allaha inandığım için böyle anlamamı sağlıyor.kuranıda ancak ona inanan anlar.okey''

Bu nasıl bir Allah ki sosyal düzenin sağlanması için kadınların dövülmesini istiyor?

fellow
13.08.2007, 00:06
'merak etmeyin kuran geçmişede günümüzede geleceğede hitap eden bir kitaptır.sadece her çağın kendi anlayışı vardır ve kuranıda çağına göre anlayabilir.ama bazı çağdaş düşünenler bunu anlayamayabilir.kuranın hiçbir kelimesi değişmemiştir.buna karşın bazı mana değişimleri olabilir.mesela kuranın ilk ayeti olan alak kelimesi sülük manasınada gelir.bu durumda ayetin manası ;o sizi sülükten yarattı olur.oysa anlam daha geridedir.alak tutunup yapışan sıvımsı madde demek.yakın zamana kadar alak kan pıhtısı veya bir damla meni olarak olarak çevrilirdi.fakat mesenin özünde çok fazla anlam kaybı olmamış.'

hz muhammede gelince.pok çok sahih hadis olduğu gibi uydurma hadislerde vardır.hadislerin anlam kaybına uğrama ihtimalide var.hz muhammedi sevmeyenler,ya sahih olmayan hadisleri kullanır yada,sahih hadisleri tersinden anlamaya çalışır.burda böyle bir durumdan başka bişey görmüyorum.yaklaşımlar kötü niyetli gibi.siz alevi gençlerisiniz.bilimsel düşündüğünüzü iddia ediyorsunuz.hz muhammede,kuranın allah katından olduğuna,inanmıyorsunuz ama aleviliği temsil ediyorsunuz şu anda,şimdi bana bir sünni aleviler müslüman değil dese şu yazıları okuyup ona haksızsın diyemem.çünkü yaptığınız bilimsel düşünce değil kurana ve peygambere kasıtlı iftira.:confused1[/QUOTE]

Sayın Yusuf... Nickinizi kısaltıp yazdım kusura bakmayın. Dediğiniz gibi ortada uydurma hadisler olabileceğine katılıyorum fakat benden önce de arkadaşımız Alevi_che'nin de belirttiği gibi kadınlara biçilen değersizlik Kuran'ı Kerim'de yer alıyorsa ve de su götürmez bir biçimde anlamı açıksa o zaman oturup düşünürüm öncelikle bir insan ve sonrasında bayan olarak ... Şunu da belirtmem gerekir ki ben sadece var olanı yazıp fikirlerimi aktardım, ne Hz. Muhammed ne de Allah hakkında sizin kastettiğiniz manada karalama da bulunmadım. Bu konunun uzmanı olarak kendimi sunmadım, böyle bir iddiam yok. O zaman hiç kimse burda yazmamalı... Çünkü herkes uzman olduğu için yazmıyor burada. Biz toplumun bir parçasıyız böyle de güzel bir forum sitesinde fikir alışverişinde bulunabiliriz. Her konuda, bunda bir kısıtlama yok anladığım kadarıyla.. Ayrıca siz aleviler diyerek başladığınız cümlelerinizi çok da yerinde bulmadım. Sünni olup bunun için kafa patlatmış olan, bunu mantığına bir şekilde belki de sizin gibi izah ederek kabul ettirmiş olan ya da körü körüne bağlanan insanlar olabileceği gibi inanmayan alevilerin yanı sıra inanmayan sünni ateistlerin de olabileceğini unutmayın lütfen. Yani bizler düşünen varlıklarız neticede. Tabi her kültürün getirdiği düşünme tarzlarını da unutmayalım.

Neyse.. Kuran'ın kendi çağımıza göre yorumlamak gerektiğini yazmışsınız. Peki sizce kadınlarla ilgili olan hadisleri günümüze göre nasıl yorumlayabiliriz. Kadının dinen ve aklen daha aşağı olduğu ile ilgili hadisi neresinden tutup günümüze getirebiliriz???
Aslında varmak istediğim nokta şu ki; her din çağa ayak uydurmak zorunda kalırken çıkış noktasında sahip olduğu bir çok inanışı değiştirmiş ya da tamamen kaldırmak zorunda kalmıştır. İslamiyet buna direnmektedir. Ilımlı islam modelleri de bunun kanıtıdır. Eğer çağdaş düşünce de kalmak istiyorsak tabi. Çağın gerisinde kalarak yaşamayı tercih edenlere hiç değinmiyorum, bu bir tercih meselesi....Diğer dinlerin de tabi ki İslamiyet üzerinde baskılayıcı etkileri vardır tabi ama ben o konuya girmek istemiyorum . Ayrı bir topik konusu olacak kadar geniş.

Sonuç olarak ta ben kadının hem manen hem de hukuken erkekle eşit haklara sahip olduğuna inanıyorum. Evet fiziksel ayrıcalıklar muhakkak ki vardır. Bir erkeği bir vuruşta yere yapıştıramam ama onun da benim yapıpta kendisinin yapamayacağı özelliklerim olduğunu da bilirim. Bu farklar bence güzel ve tamamlayıcıdır. Benim bahsettiğim insan değeri anlamında Kuran'da yer alan koskoca fark. Bir alevi genç olarak babam beni erkek kardeşimden asla aşağıda görmemiştir, asla ev içinde adaletsizlik var olmamıştır. Farklı düşündüğüm için ya da annem farklı düşündüğü için asla şiddete maruz kalmamışızdır. Tüm bunlar çağdaşlıktır, kadına verilen değerdir..Ve tabi ki sadece alevilere ait değildir. Konuyu açarken alevi kimliğimi vurgulayarak açmadım. Düşünün bunu bir zamanlar kendinize siz de sormuşsunuzdur Kuran'ı okurken. Belki de 'Annem dinen ve aklen benden aşağıda mı? ' sorusu kafanızı kurcalamıştır kimbilir....

yusufçukgecegez
13.08.2007, 18:09
''ben allahın yarattığı kadınları allahtan daha iyi bilecek değilim.ayetin doğruluğunada bir itirazım yok.sen bu ayetten kadının dövülmesi gerektiğini anlıyorsun.ben ise,sosyal düzenin aile yapısının ve kadının korunması için bazen olumsuz bir yolada başvurulabileceğini anlıyorum.ben allaha inandığım için böyle anlamamı sağlıyor.kuranıda ancak ona inanan anlar.okey''

Bu nasıl bir Allah ki sosyal düzenin sağlanması için kadınların dövülmesini istiyor?bir filim seyrettim,sosyalizm yanlısı gerillalar,faşist yönetime karşı mücadele ediyorlar.gerilla 15 yaşında bir çocuk faşitlerin işkencesinden kortuğundan gerillaların yerini söylüyorki çocuk gerillaların muhbiri normalde.geri
lla lideri yerlerini bildiren 15 yaşındaki bebekliğini bildiği çocuğu öldürüyor.bu benim kanımı dondurmuştu.bu nasıl birşey dedim ve direk sosyalizmi suçlamak istedim 15 yaşındaki kendi arkadaşlarını öldürmüşlerdi.ama bazen öyle durumlar vardırki olması gereken olur.sen şu anda dövün kelimesinden başka bişey görmüyorsun.bu dar bakış açınla bende bişey anlatamam.

alevi_che
13.08.2007, 19:19
bir filim seyrettim,sosyalizm yanlısı gerillalar,faşist yönetime karşı mücadele ediyorlar.gerilla 15 yaşında bir çocuk faşitlerin işkencesinden kortuğundan gerillaların yerini söylüyorki çocuk gerillaların muhbiri normalde.geri
lla lideri yerlerini bildiren 15 yaşındaki bebekliğini bildiği çocuğu öldürüyor.bu benim kanımı dondurmuştu.bu nasıl birşey dedim ve direk sosyalizmi suçlamak istedim 15 yaşındaki kendi arkadaşlarını öldürmüşlerdi.ama bazen öyle durumlar vardırki olması gereken olur.sen şu anda dövün kelimesinden başka bişey görmüyorsun.bu dar bakış açınla bende bişey anlatamam.

Güzel bir filim.Ama sonuçta bir filim öyle değil mi?

Benim size sorduğum şeyler gerçek hayatta var olan şeyler... Allah ın gerçekten yazdığı ve kullarına emrettiği Gerçekler

Aslında bende tam tersine sizin dar görüşlü olduğunuzu söyleyicektim.Kuran a okadar çok bağlanmışsınız ki ben kadınlara yönelik bir zorba bulsam, siz hemen bunun tam tersini söylüyorsunuz.
Bu artık bir refleks haline gelmiş otomatikmen düşünmeden verilen tepki....

Ben herşeyin eleştirisini yaparım.Dar görüşlülük felsefemde yoktur.Ben evrensel görüşlü bir insanım....

yusufçukgecegez
13.08.2007, 19:26
'merak etmeyin kuran geçmişede günümüzede geleceğede hitap eden bir kitaptır.sadece her çağın kendi anlayışı vardır ve kuranıda çağına göre anlayabilir.ama bazı çağdaş düşünenler bunu anlayamayabilir.kuranın hiçbir kelimesi değişmemiştir.buna karşın bazı mana değişimleri olabilir.mesela kuranın ilk ayeti olan alak kelimesi sülük manasınada gelir.bu durumda ayetin manası ;o sizi sülükten yarattı olur.oysa anlam daha geridedir.alak tutunup yapışan sıvımsı madde demek.yakın zamana kadar alak kan pıhtısı veya bir damla meni olarak olarak çevrilirdi.fakat mesenin özünde çok fazla anlam kaybı olmamış.'

hz muhammede gelince.pok çok sahih hadis olduğu gibi uydurma hadislerde vardır.hadislerin anlam kaybına uğrama ihtimalide var.hz muhammedi sevmeyenler,ya sahih olmayan hadisleri kullanır yada,sahih hadisleri tersinden anlamaya çalışır.burda böyle bir durumdan başka bişey görmüyorum.yaklaşımlar kötü niyetli gibi.siz alevi gençlerisiniz.bilimsel düşündüğünüzü iddia ediyorsunuz.hz muhammede,kuranın allah katından olduğuna,inanmıyorsunuz ama aleviliği temsil ediyorsunuz şu anda,şimdi bana bir sünni aleviler müslüman değil dese şu yazıları okuyup ona haksızsın diyemem.çünkü yaptığınız bilimsel düşünce değil kurana ve peygambere kasıtlı iftira.:confused1

Sayın Yusuf... Nickinizi kısaltıp yazdım kusura bakmayın. Dediğiniz gibi ortada uydurma hadisler olabileceğine katılıyorum fakat benden önce de arkadaşımız Alevi_che'nin de belirttiği gibi kadınlara biçilen değersizlik Kuran'ı Kerim'de yer alıyorsa ve de su götürmez bir biçimde anlamı açıksa o zaman oturup düşünürüm öncelikle bir insan ve sonrasında bayan olarak ... Şunu da belirtmem gerekir ki ben sadece var olanı yazıp fikirlerimi aktardım, ne Hz. Muhammed ne de Allah hakkında sizin kastettiğiniz manada karalama da bulunmadım. Bu konunun uzmanı olarak kendimi sunmadım, böyle bir iddiam yok. O zaman hiç kimse burda yazmamalı... Çünkü herkes uzman olduğu için yazmıyor burada. Biz toplumun bir parçasıyız böyle de güzel bir forum sitesinde fikir alışverişinde bulunabiliriz. Her konuda, bunda bir kısıtlama yok anladığım kadarıyla.. Ayrıca siz aleviler diyerek başladığınız cümlelerinizi çok da yerinde bulmadım. Sünni olup bunun için kafa patlatmış olan, bunu mantığına bir şekilde belki de sizin gibi izah ederek kabul ettirmiş olan ya da körü körüne bağlanan insanlar olabileceği gibi inanmayan alevilerin yanı sıra inanmayan sünni ateistlerin de olabileceğini unutmayın lütfen. Yani bizler düşünen varlıklarız neticede. Tabi her kültürün getirdiği düşünme tarzlarını da unutmayalım.

Neyse.. Kuran'ın kendi çağımıza göre yorumlamak gerektiğini yazmışsınız. Peki sizce kadınlarla ilgili olan hadisleri günümüze göre nasıl yorumlayabiliriz. Kadının dinen ve aklen daha aşağı olduğu ile ilgili hadisi neresinden tutup günümüze getirebiliriz???
Aslında varmak istediğim nokta şu ki; her din çağa ayak uydurmak zorunda kalırken çıkış noktasında sahip olduğu bir çok inanışı değiştirmiş ya da tamamen kaldırmak zorunda kalmıştır. İslamiyet buna direnmektedir. Ilımlı islam modelleri de bunun kanıtıdır. Eğer çağdaş düşünce de kalmak istiyorsak tabi. Çağın gerisinde kalarak yaşamayı tercih edenlere hiç değinmiyorum, bu bir tercih meselesi....Diğer dinlerin de tabi ki İslamiyet üzerinde baskılayıcı etkileri vardır tabi ama ben o konuya girmek istemiyorum . Ayrı bir topik konusu olacak kadar geniş.

Sonuç olarak ta ben kadının hem manen hem de hukuken erkekle eşit haklara sahip olduğuna inanıyorum. Evet fiziksel ayrıcalıklar muhakkak ki vardır. Bir erkeği bir vuruşta yere yapıştıramam ama onun da benim yapıpta kendisinin yapamayacağı özelliklerim olduğunu da bilirim. Bu farklar bence güzel ve tamamlayıcıdır. Benim bahsettiğim insan değeri anlamında Kuran'da yer alan koskoca fark. Bir alevi genç olarak babam beni erkek kardeşimden asla aşağıda görmemiştir, asla ev içinde adaletsizlik var olmamıştır. Farklı düşündüğüm için ya da annem farklı düşündüğü için asla şiddete maruz kalmamışızdır. Tüm bunlar çağdaşlıktır, kadına verilen değerdir..Ve tabi ki sadece alevilere ait değildir. Konuyu açarken alevi kimliğimi vurgulayarak açmadım. Düşünün bunu bir zamanlar kendinize siz de sormuşsunuzdur Kuran'ı okurken. Belki de 'Annem dinen ve aklen benden aşağıda mı? ' sorusu kafanızı kurcalamıştır kimbilir....[/QUOTE]

:thumbdown
öncelikle bir özür borçluyum siz bir bayansınız ve bunu fakketmedim şu ana kadar.bilirsiniz hz ali bir savaşta yüzüne tüküren adamı affetmişti kendi nefsi işin içne karıştığı için.şimdi
bende kendi nefsimi bir tarafa bırakıp kuranın emrettiği gibi bir kadınla konuşacağım.biz sünniler allaha inanırız.inanmayan ateist olur.bir ateisttinde ben sünni ateistim diyeceğini sanmıyorum.derse onun aklında bir problem vardır.isterseniz hemen bir topik açalım,kendine ateist diyen bir sünni varmı.bulamazsınız.çünkü sünnilik alaha ve kitabına ve peygamberine imanla olur.sünnilik dini bir mezheptir.alevilik ise değildir,çeşitli inaçta mensupları olabulir buda sizin zenginliğiniz.biz salt islamın bir mezhebiyiz başka alternatifi yok.

kuranda kadına gelince.yine bir sünni olarak kayıtsız şartsız kabul ettiğimiz şey,allahın varlığı,hz muhammedin peygamberliği,kuranın bir harfinin bile değişmediği.delilimiz,kabul ederseniz halifeler zamanından kalma orjinal kuran,kabul etmezseniz ehlibeyt takipçilerinin elindeki kuran.hz ali ilmin kapısıdır ve kuranın en büyük alimlerindendir..bir gün hz aliye fitne çıkarmak için gelen insanlar,muhammet senin hakkında şöyle şöyle diyor diye uydurma şeyler söylemişler.oda peygamber diyorsa doğrudur diyerek adamları matetmiş.şimdi bende diyorumki hz ali ne derse doğrudur.hz ali kurandaki bir ayete itiraz etmemişse bende etmem,hz aliden iyimi bileceğim.işte bizim dogmatik inanç anlayışınız budur.sorgularız ama gerekirse,sorgularız ama inancımız daim kalbimizde olarak sorgularız.şimdi ben sorguluyorum.neden kuranda bazı ayetlerde kadını dövün gibi kelimeler geçiyor.allah neden kadının dövülmesini istiyor.ilk cevabim şu,alah böyle birşey demişse bunun sebebini en iyi şekilde yine allah bilir,yarattığı kulunu bildiğinden dolayı.tekrar sorguluyorum,aklıma gelen en ilkel düşünce allahın kadınlara düşman olduğu.böyle bişey ancak ilkel pagan tanrılarda olabilir.oysa allahh evrenin yaratıcısıdır ve yaratma sanatının en güzelini kadını yaratarak göstermiştir.bugün kadın dünya üstündeki en estetik çizgilere sahip formdur.erkegin kaba saba fizigi yanında kadın fizigi gerçekten bir sanat eseridir.kadını en iyi şekilde bilende yine allahtır.şimdi biraz daha evrensel ve bilimsel düşünmemiz gerekiyor. dünya gerçeğine bir bakalım.modern dünya kadınına.dünyada erkekten dayak yemeyen kaç kadın vardır.modern dünyadan bahsediyorum.tecavüze ve cinsel istismara uğrayan kadının haddi hesabı yok.fahişe olarak kullanılan kadının haddi hesabı yok.en basitinden intermette binlerce porno sitesi var ve burdaki kadınlar kendi rızalarıyla o sitelerdeler.çünkü onlara yine erkekler tarafından siz özgürsünüz ve istediğinizi yapabilirsiniz hayatınızı yaşayın denmiş.bugün modern özgür kadın,herkez tarafından beğenilme duyguları kullanılarak,dergilerde gazetelerde televizyonlarda yine cinsel obje olarak kullanılıyor,yine kadının rızasıyla.erkeklerin kendi ailesindeki kadınları uütünde hakimiyeti vardır.onların madi ihtiyaçlarını karşılarlar,onları dış etkenlere karşı korurlar,onlar için canla başla çalışırlar,onları başka erkeklerden korurlar.işte kuranın bakış açısı budur.kadınlarınız üzerinde hakimsiniz,onları koruyum,gözetin,kol kanat gerin,güzel konuşun,iltifat edin,kadınlar narindir ,ama aynı zamanda bazı şeylerin kendilerini nereye götüreceğini hesabedemezler,yanlişlarında ikna edin edmezseniz güç göstermenizdesakınca yoktur.

sizin babanız sizim üstünüzde hakimdir,çünkü babanız olmasa ne kadar hayatta tutunabilirsiniz.ve annaniz babanızla iyi geçinmediği zaman,babanıza cehennem azabı çektirdiği zaman,iknayla bu tavrından vaz geçmediği zaman,babanız ennenize bir tokat atsa.bunuda rabbimin emri böyle dese çok yanlış bişeymi yapmış olur.bu yine aile saadetiniz için gerekli olan bişey değilmi,yoksa siz boşanmalarınımı tercih ederdiniz.ayet en son çare diyor buna dikkatinizi çekerim saygılar.

readme
13.08.2007, 19:28
haticeye değil neticeye bakın diye bir deyiş vardır; haticeler kafayı çok karıştırı!. kuranda üstünlük hikayeleri yoktur. her dem üstünlüğün takvada (iyi kişilik) te olduğunu söyler.
netice şu:
en az boşanma olayları müslüman ve muhafazakar toplumlarda oluyor.
kuran kadın erkek eşitliğini şöyle açıklar

''kadınlar sizin için, siz de onlar için bir libassınız." bakara-187

bir elmanın diğer yarısı gibi.

ayrıca kadınlara hitaben ''nisa'' süresi vardır.

bir kadın olan hz meryem e çok yer vermiştir.

diğer bir ayette

"çocuk doğuran ve ailesini seven kadınlar ile evleniniz. kıyamet gününde sizinle diğer milletlere karşı iftihar ederim''(bakara-6).

iyi ve kötü kadın ayrımı yapılmıştır. gerçektede öyle değilmidir. kadınların hepsi iyimidir?.

son olarak cariyelik kuran la birlikte kaldırılmıştır.

yusufçukgecegez
13.08.2007, 19:43
Güzel bir filim.Ama sonuçta bir filim öyle değil mi?

Benim size sorduğum şeyler gerçek hayatta var olan şeyler... Allah ın gerçekten yazdığı ve kullarına emrettiği Gerçekler

Aslında bende tam tersine sizin dar görüşlü olduğunuzu söyleyicektim.Kuran a okadar çok bağlanmışsınız ki ben kadınlara yönelik bir zorba bulsam, siz hemen bunun tam tersini söylüyorsunuz.
Bu artık bir refleks haline gelmiş otomatikmen düşünmeden verilen tepki....

Ben herşeyin eleştirisini yaparım.Dar görüşlülük felsefemde yoktur.Ben evrensel görüşlü bir insanım....film gerçek bir hikayeydi neyse bu önemli değil.işte sizde kurana bağlanabilseniz görüşünüz okadar genişleyecekki,ayet altında buzağı aramayı bırakıp,aslında kurana bağlanmanında evrensel düşünceyi geliştirebileceğini kavrayabileceksin.kimsenin felsefinde dar görüşlülük olmaz zaten.sadece felsefesini dar bir görüşle kurar ama farkına varmaz.:confused1

readme
13.08.2007, 19:50
sadece felsefesini dar bir görüşle kurar ama farkına varmaz.:confused1

şöle yani: kendi komik dünyasını bir şey sanma veyahut kendi alemi etrafında dönüp durma.. ölümün kıyısına yaklaştıkça kendi içinde boğuşmaya kadar giderbu durum.
bazan dünyayı kendi içine sığdırmak gerekli. çünkü gercekten dünya küçük, küçüklüğü nispetindede geniş.
öyle ise dünyayı kuyruğunda yakalama zamanı..
''hayat film sahnesidir' klasik romanlarda kaldı. gerçeklerle yüzleşeceğiz, dünya saltanatımızı mahvolarak yıkılana kadar.
hiç sünni forumda cemevi sataşmasına rastlamadım ben ya. bu ayrım nerden geliyor.. sünni varsa alevide vardır öyle ise hadi bir duruş..

alevi_che
13.08.2007, 19:54
haticeye bakın netice bakın diye bir deyiş vardır; haticeler kafayı çok karıştırı!. kuranda üstünlük hikayeleri yoktur. her dem üstünlüğün takvada (iyi kişilik) te olduğunu söyler.
netice şu:
en az boşanma olayları müslüman ve muhafazakar toplumlarda oluyor.
kuran kadın erkek eşitliğini şöyle açıklar

“kadınlar sizin için, siz de onlar için bir libassınız." bakara-187

bir elmanın diğer yarısı gibi.

ayrıca kadınlara hitaben ''nisa'' süresi vardır.

bir kadın olan hz meryem e çok yer vermiştir.

diğer bir ayette

"çocuk doğuran ve ailesini seven kadınlar ile evleniniz. kıyamet gününde sizinle diğer milletlere karşı iftihar ederim''(bakara-6).

iyi ve kötü kadın ayrımı yapılmıştır. gerçektede öyle değilmidir. kadınların hepsi iyimidir?.

son olarak cariyelik kuran la birlikte kaldırılmıştır.

Bakara 187
Oruç günlerinin gecesi kadınlarınızla ilişkide bulunabilirsiniz.Size helal edildi.Onlar sizin için bir giyisi ,siz de onlar için bir giyisi durumundasınız....

Bakara 6
Küfre saplananlara gelince onları uyarsanda uyarmasanda onlarca aynıdır.İman etmezler.(Sizin bakara 6 niye değişik? Karıştırmış olabilirsiniz.)

Şimdi Kuran da kadınların değerinin erkeklerin değerinden düşük olduğunu zaten bize Allah söylemiş.Yalnış mı söylüyorum? Hayır. Peki neden? Çünkü Allah söylemiş.

Sizin bahsettiğiniz Ayetlere de baktım ve kadının zararına olan bir durum yok.Ama ben burda yararına olan bir şeyde göremedim.

Benim sizlere sunduğum ayetlerde ise Allah apaçık fikrini tavrını herşeyini belirtmiş.

Bunun yanısıra Muhammed e helal kılınan CARİYELER var.Hemde bu AYET de yazıyor.(Yani bunu ALLAH söylüyor.)

Ahzab 50
Ey peygamber,Biz özellikle sana şunları helal kıldık: Mehirlerini vermiş olduğun eşlerini ,Allah ın sana ganimet olarak verdiklerinden sahibi bulunduğun cariyeleri,amcanın kızlarından,dayının kızlarından,teyzenin kızlarından seninle birlikte hicret etmiş olanları: Bir de inanan ....... (Ayet çok uzun devamına bakarsınız)

Hadi bakalım şimdi bunu yorumlayın....

alevi_che
13.08.2007, 19:59
film gerçek bir hikayeydi neyse bu önemli değil.işte sizde kurana bağlanabilseniz görüşünüz okadar genişleyecekki,ayet altında buzağı aramayı bırakıp,aslında kurana bağlanmanında evrensel düşünceyi geliştirebileceğini kavrayabileceksin.kimsenin felsefinde dar görüşlülük olmaz zaten.sadece felsefesini dar bir görüşle kurar ama farkına varmaz.:confused1

Nisa 34

Evet yukarıdaki ayet de buzağı arıyorum :yamukgul: :yamukgul:

Buzağı yı zaten Ayeti yazan koymuş benim aramama gerek yokk...

readme
13.08.2007, 20:09
Bakara 187
Oruç günlerinin gecesi kadınlarınızla ilişkide bulunabilirsiniz.Size helal edildi.Onlar sizin için bir giyisi ,siz de onlar için bir giyisi durumundasınız....

Bakara 6
Küfre saplananlara gelince onları uyarsanda uyarmasanda onlarca aynıdır.İman etmezler.(Sizin bakara 6 niye değişik? Karıştırmış olabilirsiniz.)

Şimdi Kuran da kadınların değerinin erkeklerin değerinden düşük olduğunu zaten bize Allah söylemiş.Yalnış mı söylüyorum? Hayır. Peki neden? Çünkü Allah söylemiş.

Sizin bahsettiğiniz Ayetlere de baktım ve kadının zararına olan bir durum yok.Ama ben burda yararına olan bir şeyde göremedim.

Benim sizlere sunduğum ayetlerde ise Allah apaçık fikrini tavrını herşeyini belirtmiş.

Bunun yanısıra Muhammed e helal kılınan CARİYELER var.Hemde bu AYET de yazıyor.(Yani bunu ALLAH söylüyor.)

Ahzab 50
Ey peygamber,Biz özellikle sana şunları helal kıldık: Mehirlerini vermiş olduğun eşlerini ,Allah ın sana ganimet olarak verdiklerinden sahibi bulunduğun cariyeleri,amcanın kızlarından,dayının kızlarından,teyzenin kızlarından seninle birlikte hicret etmiş olanları: Bir de inanan ....... (Ayet çok uzun devamına bakarsınız)

Hadi bakalım şimdi bunu yorumlayın....
o ayette evleneceğin kişileri belirtmiş sınırlar çizmiştir. teyze hala v.s ile evlenmiyeceksin demiş.
milyonlarca yaşam boyutunun bir parcasını tersten yorumlamaya çalışmayı entelektüel eleştirilliğe değil yobazlığına bağlıyorum

ortada mevcut kutsal bir kitap var ve kendi hesaplarına veyahut ideallerine göre çevrilmeye çalışılıyor.

birde islamdan önceki kabile anlayışları ve kadına verilen değeri araştırsaydık ya.

mesala mehir hakkı kadına sınırsız haklar getirmiştir.

örneğin kadın kocasından ev, araba, tatil istiyorsa erkek yapmak zorunda.. tabi kocasının ekonomik durumunu aşmıyacak şekilde. zaten öle bir durumdada evlenilmez.
hadislerle

kadınlarla güzel geçinin..

cennet anaların ayağı altındadır...

sizin en iyiniz, hanımına karşı en iyi olanınızdır..
geçelim cahiliye dönemini, eski tarihi, ortacağ avrupasını, doğu medeniyetlerini:

birkaç cümle ile de komünist alemdeki kadına göz atalım. bu ülkelerdeki kadının durumu ayrupadaki-dünyadaki kadınların durumundan çok daha beterdir. o nazik eller, o zayıf vücut, ağır sanayide, gece gündüz vardiya usulü olarak çalıştırılıyor. erkek, bir fabrikada kadın, bir fabrikada; yani karı-koca ayrı ayrı fabrikalarda ya da çiftliklerde çalıştırılıyorlar. çocuk, bakım yuvasına bırakılmış, üçünün bir araya gelmesi büyük mesele.
çünkü erkek eve geliyor kadın yok, kadın eve geliyor erkek yok… nerededirler, ne yaparlar,
nasıl yaşarlar, bunu arayıp sormalarına da imkan yok, kendilerini de bilmezler.
kadın, mutfakta bir kap yemek pişirmenin saadetinden çok uzaktır. çünkü, mutfak yok. varsa da üç-beş aileye bir mutfak, dolayısıyla da tadı yok burada hayatın…
orada kadın, koluna bir bilezik, boynuna bir kolye takmaktan mahrumdur.çünkü,
mülkiyet yok, para yok…

ilker_che
13.08.2007, 20:10
henüz yaşından dolayı bazı kavrayamayacağın şeyler var.seninle tartışmıyorum ama bilgi vermek istiyorum.öncelikle bir peygamberden bahsederken çok saygısızca bahsediyorsun inansanda inanmasanda bunu yapmaya hakkın yok.sırf bu yüzden bile cevabı haketmiyorsun.peygamber evliliklerinin mantıklı bir sebebi vardır.ama sen istediğin gibi düşünmekte serbestsin.bir kadını ancak evlenerek koruyabilirsin o çağda o yaşam şartlarında.birde insanların ihtiyaçları vardır kadın olsun erkek olsun.peygamberin cinsellik düşkünü biri olduğunu ima ederek aleviliğe verdiğin zararın farkındamısın.

cevap verip vermemek sana kalmıs tabii ki ağabey ama ben düşündüklerimi yazdım.
aleviliğe bi zarar verdiğimi nerden cıkardın ki?ben aleviyim ama peygamberi tanımıyorum mu dedim?bunu söyleyen biri zaten alevi olamaz.peygamber evliliklerinin mantıklı bi sebebi wardır demişsin.hangi mantık 5 yasında bi kızla nişanlanmayı acıklar?sayısı bilinmeyecek kadar kadınla ewlenilirse ne olur?bir örnek yazayım...sahabeden Halid Bin Velid mesela.müslüman ordusunun basına gectiği zaman bi kralı sanırım öldürüyor ve karısını ortada kalmasın die(!)alıp evleniyor.abi söylediklerime istediğin kadar katılma ama su aşikar ki islamiyette kadına verilen değer hepimizin sandıgından cok daha az...bunu zaten bütün dünya biliyor.yukarda da yazdıgım gibi topraga gömmek yerine erkeklerin önüne sunulmuslar.fikrim budur zikrim de böle olur...
saygılarımla...

alevi_che
13.08.2007, 20:40
o ayette evleneceğin kişileri belirtmiş sınırlar çizmiştir. teyze hala v.s ile evlenmiyeceksin demiş.
milyonlarca yaşam boyutunun bir parcasını tersten yorumlamaya çalışmayı entelektüel eleştirilliğe değil yobazlığına bağlıyorum

ortada mevcut kutsal bir kitap var ve kendi hesaplarına veyahut ideallerine göre çevrilmeye çalışılıyor.

birde islamdan önceki kabile anlayışları ve kadına verilen değeri araştırsaydık ya.

mesala mehir hakkı kadına sınırsız haklar getirmiştir.

örneğin kadın kocasından ev, araba, tatil istiyorsa erkek yapmak zorunda.. tabi kocasının ekonomik durumunu aşmıyacak şekilde. zaten öle bir durumdada evlenilmez.
hadislerle

kadınlarla güzel geçinin..

cennet anaların ayağı altındadır...

sizin en iyiniz, hanımına karşı en iyi olanınızdır..
geçelim cahiliye dönemini, eski tarihi, ortacağ avrupasını, doğu medeniyetlerini:

birkaç cümle ile de komünist alemdeki kadına göz atalım. bu ülkelerdeki kadının durumu ayrupadaki-dünyadaki kadınların durumundan çok daha beterdir. o nazik eller, o zayıf vücut, ağır sanayide, gece gündüz vardiya usulü olarak çalıştırılıyor. erkek, bir fabrikada kadın, bir fabrikada; yani karı-koca ayrı ayrı fabrikalarda ya da çiftliklerde çalıştırılıyorlar. çocuk, bakım yuvasına bırakılmış, üçünün bir araya gelmesi büyük mesele.
çünkü erkek eve geliyor kadın yok, kadın eve geliyor erkek yok… nerededirler, ne yaparlar,
nasıl yaşarlar, bunu arayıp sormalarına da imkan yok, kendilerini de bilmezler.
kadın, mutfakta bir kap yemek pişirmenin saadetinden çok uzaktır. çünkü, mutfak yok. varsa da üç-beş aileye bir mutfak, dolayısıyla da tadı yok burada hayatın…
orada kadın, koluna bir bilezik, boynuna bir kolye takmaktan mahrumdur.çünkü,
mülkiyet yok, para yok…

Bak kardeşim bana resmen Ayeti çarpıtıyorsun diyorsun ama asıl sen aşırı müslümanlıktan ayeti eleştirmeye bile korkuyorsun.Bırak eleştirmeyi neden böyle bir şey yazılmış diye düşünmüyorsun?

Benim elimde ki Kuran ı yazan adam Müslüman aleminde tanınmış ve sevilen bir adam.Eğer o adam ayeti yalnış çevirmiş ise çevirileri milyon sattığı için bunu okuyan bütün müslümanları kandırmış olur.

Ben bu bağnaz anlayışla başa çıkamıyorum.Allah resmen döv diyor siz bunu ailenin huzuru için söylüyor diyorsunuz ve kabul ediyorsunuz.Allah resmen cariyeleri helal kılıyor siz tersten yorumluyorsun diyorsunuz.

Gelelim Komünist anlayışa...
İşte sizin bittiğiniz nokta.Komünist anlayıştaki kadınla sizin Kuran da savunduğunuz anlayıştaki kadın arasında 1500 küsür yıl bir fark var.Birde
Faşist ülkelerdeki kadınların durumuna bakın istiyorsanız.

Rezillik saymakla bitmez...

Benim görüşüm açık ve net.Ben hiçbir şekilde bir ayeti kırpıp buraya yazmıyorum.Allah ne demişse aynen sizlere sunuyorum...

İslamiyetten önce Türklerde kadının değeri erkeğin değeriyle eşitti.

yusufçukgecegez
13.08.2007, 23:25
şöle yani: kendi komik dünyasını bir şey sanma veyahut kendi alemi etrafında dönüp durma.. ölümün kıyısına yaklaştıkça kendi içinde boğuşmaya kadar giderbu durum.
bazan dünyayı kendi içine sığdırmak gerekli. çünkü gercekten dünya küçük, küçüklüğü nispetindede geniş.
öyle ise dünyayı kuyruğunda yakalama zamanı..
''hayat film sahnesidir' klasik romanlarda kaldı. gerçeklerle yüzleşeceğiz, dünya saltanatımızı mahvolarak yıkılana kadar.
hiç sünni forumda cemevi sataşmasına rastlamadım ben ya. bu ayrım nerden geliyor.. sünni varsa alevide vardır öyle ise hadi bir duruş..şu alevilik çok güzel bişe ama,birde şu sünnilik hakkında atıp tutma vede bilinçaltı nefret olmasa.

yusufçukgecegez
13.08.2007, 23:29
Nisa 34

Evet yukarıdaki ayet de buzağı arıyorum :yamukgul: :yamukgul:

Buzağı yı zaten Ayeti yazan koymuş benim aramama gerek yokk...şimdi hiç yapmadığım bişey yapıcam ama başka nasıl anlatabilirim bilmiyorum.bu ayet bir boru parçazı olsun.ben diyorumki boru silindir.sen ise borunun dövün ucundan bakıyorsun ve diyorsunki boru konik.ben şimdi sen bakış açını değiştirmeden borunun silindir olduğunu nasıl anlatabilirim sana.:confused1

fellow
14.08.2007, 00:25
öncelikle bir özür borçluyum siz bir bayansınız ve bunu fakketmedim şu ana kadar.bilirsiniz hz ali bir savaşta yüzüne tüküren adamı affetmişti kendi nefsi işin içne karıştığı için.şimdi
bende kendi nefsimi bir tarafa bırakıp kuranın emrettiği gibi bir kadınla konuşacağım.biz sünniler allaha inanırız.inanmayan ateist olur.bir ateisttinde ben sünni ateistim diyeceğini sanmıyorum.derse onun aklında bir problem vardır.isterseniz hemen bir topik açalım,kendine ateist diyen bir sünni varmı.bulamazsınız.çünkü sünnilik alaha ve kitabına ve peygamberine imanla olur.sünnilik dini bir mezheptir.alevilik ise değildir,çeşitli inaçta mensupları olabulir buda sizin zenginliğiniz.biz salt islamın bir mezhebiyiz başka alternatifi yok.

kuranda kadına gelince.yine bir sünni olarak kayıtsız şartsız kabul ettiğimiz şey,allahın varlığı,hz muhammedin peygamberliği,kuranın bir harfinin bile değişmediği.delilimiz,kabul ederseniz halifeler zamanından kalma orjinal kuran,kabul etmezseniz ehlibeyt takipçilerinin elindeki kuran.hz ali ilmin kapısıdır ve kuranın en büyük alimlerindendir..bir gün hz aliye fitne çıkarmak için gelen insanlar,muhammet senin hakkında şöyle şöyle diyor diye uydurma şeyler söylemişler.oda peygamber diyorsa doğrudur diyerek adamları matetmiş.şimdi bende diyorumki hz ali ne derse doğrudur.hz ali kurandaki bir ayete itiraz etmemişse bende etmem,hz aliden iyimi bileceğim.işte bizim dogmatik inanç anlayışınız budur.sorgularız ama gerekirse,sorgularız ama inancımız daim kalbimizde olarak sorgularız.şimdi ben sorguluyorum.neden kuranda bazı ayetlerde kadını dövün gibi kelimeler geçiyor.allah neden kadının dövülmesini istiyor.ilk cevabim şu,alah böyle birşey demişse bunun sebebini en iyi şekilde yine allah bilir,yarattığı kulunu bildiğinden dolayı.tekrar sorguluyorum,aklıma gelen en ilkel düşünce allahın kadınlara düşman olduğu.böyle bişey ancak ilkel pagan tanrılarda olabilir.oysa allahh evrenin yaratıcısıdır ve yaratma sanatının en güzelini kadını yaratarak göstermiştir.bugün kadın dünya üstündeki en estetik çizgilere sahip formdur.erkegin kaba saba fizigi yanında kadın fizigi gerçekten bir sanat eseridir.kadını en iyi şekilde bilende yine allahtır.şimdi biraz daha evrensel ve bilimsel düşünmemiz gerekiyor. dünya gerçeğine bir bakalım.modern dünya kadınına.dünyada erkekten dayak yemeyen kaç kadın vardır.modern dünyadan bahsediyorum.tecavüze ve cinsel istismara uğrayan kadının haddi hesabı yok.fahişe olarak kullanılan kadının haddi hesabı yok.en basitinden intermette binlerce porno sitesi var ve burdaki kadınlar kendi rızalarıyla o sitelerdeler.çünkü onlara yine erkekler tarafından siz özgürsünüz ve istediğinizi yapabilirsiniz hayatınızı yaşayın denmiş.bugün modern özgür kadın,herkez tarafından beğenilme duyguları kullanılarak,dergilerde gazetelerde televizyonlarda yine cinsel obje olarak kullanılıyor,yine kadının rızasıyla.erkeklerin kendi ailesindeki kadınları uütünde hakimiyeti vardır.onların madi ihtiyaçlarını karşılarlar,onları dış etkenlere karşı korurlar,onlar için canla başla çalışırlar,onları başka erkeklerden korurlar.işte kuranın bakış açısı budur.kadınlarınız üzerinde hakimsiniz,onları koruyum,gözetin,kol kanat gerin,güzel konuşun,iltifat edin,kadınlar narindir ,ama aynı zamanda bazı şeylerin kendilerini nereye götüreceğini hesabedemezler,yanlişlarında ikna edin edmezseniz güç göstermenizdesakınca yoktur.

sizin babanız sizim üstünüzde hakimdir,çünkü babanız olmasa ne kadar hayatta tutunabilirsiniz.ve annaniz babanızla iyi geçinmediği zaman,babanıza cehennem azabı çektirdiği zaman,iknayla bu tavrından vaz geçmediği zaman,babanız ennenize bir tokat atsa.bunuda rabbimin emri böyle dese çok yanlış bişeymi yapmış olur.bu yine aile saadetiniz için gerekli olan bişey değilmi,yoksa siz boşanmalarınımı tercih ederdiniz.ayet en son çare diyor buna dikkatinizi çekerim saygılar.[/QUOTE]

Sayın Yusuf.... Ben sünni ateist var demedim aslında orada belki de doğru ifade edemedim. Doğduğumuz andan itibaren biliyorsunuz ki dini islam ibaresi yer alır. Ve sünni olan bir genç doğar, büyür, sorgular, sonra ben ateistim der. Diyebilir. Böyle düşünen sadece aleviler değildir bunu demek istiyorum. Şimdi bu ben ateistim diyen adamın öncesinde bağlı bulunduğu mezhebi belitrmemin yanlış anlaşıldığı olayına takılı kalıp da laf kalabalığı olayını atlatmak istiyorum. Örneğin bir öğretmen arkadaşım vardı. Babası imam, kendisi ateist. Tabi ki kız tutup sünni ateistim demez. Neyse sanırım demek istediğimi anladınız.

Sizin Kuran'da kadına verilen değerle ilgili düşüncelerinizi anladım diyemem. Ama bunu ne şekilde mantığınıza oturtmaya , içinize sindirmeye çalıştığınızı anladım sanırım. Daha önce sormuş olduğum soruyu tekrar sormak istiyorum. Kuran'da kadının dinen ve aklen daha aşağıda olduğu ile ilgili hadisi bugüne nasıl uyarlarsınız acaba? Hani çağımıza göre bakmayı bilmiyoruz ya biz alevi gençlerii....

Kadının günümüzde cinsel obje olarak kullanılması olayı benim topiğimle tam olarak alakalı değil. Ama kadının erkeklerden aşağı olduğu inancının temeli ona çokkkkk öncelerden biçilen değerle de ilintili olabilir mi ne dersiniz??? İslamiyetin kadına bakışından itibaren olabilir mi? Elbette ki bu da tam olarak bu topiğe bağlanmaz. Ona bakarsanız tecavüz ve istirmara uğrayan kadınlar eskiden de bunları yaşıyorlardı. Belki Mutluluk filmini izlemişsinizdir. ( iyi bir izleyicisiniz sanırım) Köyün ağası kendi yiğenine tecavüz eder ve kızı oğluna öldürtmek ister. Kızı öldürmek için İstanbul a götüren genç ona aşık olur ve öldüremez en sonunda da kendi babasının suçlu olduğunu öğrenir. Yani kadın haklarını ekonomik özgürlüğünü elde etmeden önce de çekiyordur çekeceğini. Şimdi Batman da intihar eden onlarca kızımız medya önündeler mi? Eğitim eşitliğinden bile yararlanamadan küçük yaşlarda evlendirilen bu kızlarımız aile içinde de cinsel istismara uğramıyorlar mı sanıyorsunuz. Bu kızlarımız erkeklerle aynı değerde mi tutuluyorlar sizce? Aileleri onları korumak için mi....

Ayrıca bana hiç bir şey borçlu değilsiniz ..... Bu konuda içiniz rahat olsun...

alevi_che
14.08.2007, 19:59
şimdi hiç yapmadığım bişey yapıcam ama başka nasıl anlatabilirim bilmiyorum.bu ayet bir boru parçazı olsun.ben diyorumki boru silindir.sen ise borunun dövün ucundan bakıyorsun ve diyorsunki boru konik.ben şimdi sen bakış açını değiştirmeden borunun silindir olduğunu nasıl anlatabilirim sana.:confused1

Aslında iyi bir taktik oluşturmuşsunuz.Benim sizde gördüğüm eksiklikleri bana yüklemeye çalışıyorsunuz. :) Tabi bu konularda fazla bilgisi olmayan insan burada tıkanır. :cool:

Yine tekrar söylemek istiyorum.İslami felsefedeki bakış açısı tek tiptir.Peki nedir o? Kuranda yazılan bütün ayetler doğrudur bizlere gerçeği söyler bunlar Allah ın bize emrettiği şeyler ve biz de bunları yapmak zorundayız.

İşte sizin fikirlerinizde bu kalıba uymuş artık.Aylarca tartışsak bile ben size Nisa 34 de kadınların alehine bir durumun olduğunu anlatamam...

yusufçukgecegez
14.08.2007, 22:00
cevap verip vermemek sana kalmıs tabii ki ağabey ama ben düşündüklerimi yazdım.
aleviliğe bi zarar verdiğimi nerden cıkardın ki?ben aleviyim ama peygamberi tanımıyorum mu dedim?bunu söyleyen biri zaten alevi olamaz.peygamber evliliklerinin mantıklı bi sebebi wardır demişsin.hangi mantık 5 yasında bi kızla nişanlanmayı acıklar?sayısı bilinmeyecek kadar kadınla ewlenilirse ne olur?bir örnek yazayım...sahabeden Halid Bin Velid mesela.müslüman ordusunun basına gectiği zaman bi kralı sanırım öldürüyor ve karısını ortada kalmasın die(!)alıp evleniyor.abi söylediklerime istediğin kadar katılma ama su aşikar ki islamiyette kadına verilen değer hepimizin sandıgından cok daha az...bunu zaten bütün dünya biliyor.yukarda da yazdıgım gibi topraga gömmek yerine erkeklerin önüne sunulmuslar.fikrim budur zikrim de böle olur...
saygılarımla...kendi içinde çelişkinin farkındamısın.hz muhammedi tabiki peygamber olarak kabul etmek zorunda değilsin.ama saygı göstermek zorundasın.inansanda inanmasanda.peygamberin çok kadınla evlendiği doğru,5 yaşındaki çocukla evlendiği yalanı enez mumsödü olayı kadar vahim,atılmış bir iftira.böyle bişeye inanıyosan,insanların aleviler hakkında uydurulan hikayelerede nasıl inanabildiğini şimdi anlıyorum.bir alevi olarak böyle bişey olamayacağını düşünebilmeni arzu ederdim.halifelere iftiradan sonra peygamberede iftira,..diyebilecek bişey bulamıyorum.

Aslında iyi bir taktik oluşturmuşsunuz.Benim sizde gördüğüm eksiklikleri bana yüklemeye çalışıyorsunuz. :) Tabi bu konularda fazla bilgisi olmayan insan burada tıkanır. :cool:

Yine tekrar söylemek istiyorum.İslami felsefedeki bakış açısı tek tiptir.Peki nedir o? Kuranda yazılan bütün ayetler doğrudur bizlere gerçeği söyler bunlar Allah ın bize emrettiği şeyler ve biz de bunları yapmak zorundayız.

İşte sizin fikirlerinizde bu kalıba uymuş artık.Aylarca tartışsak bile ben size Nisa 34 de kadınların alehine bir durumun olduğunu anlatamam...
taktik falan yok bizde doğaçlama,söyleyene değil söyletene bak demişler.daha araştırmacı olsaydın.kuranın yorumnun bir ayetteki bir kelimeye göre değil,bütün ayetlerin,genel hükmüne göre,nerde niçin indirildiğine göre yorum yapılabileceğini anlardın.kuranda şarhoşken namaz kılmayın ayetide vardır..senin bakış açınla bu içkiye ruhsattır.ama bize göre öyle değildir,ayet kuranın bütününe göre mana kazanır bu bakış açınla bunu anlayamazsın.kuran kadını aşağılamaz buda yine dar bakış açın.bakış açını değiştirmeden bunuda anlayamazsın.sen sadece yaşadığın şu zamandan ve çevrendeki insanların dış görünüşlerinden bihabersin.kuranın hükümleri ise geçmi
şin ve geleceğin zamana yönelik hükümlerinin üstünde bir hükümdür.inanmadan anlayamazsın.saygılar.

alevi_che
14.08.2007, 22:09
taktik falan yok bizde doğaçlama,söyleyene değil söyletene bak demişler.daha araştırmacı olsaydın.kuranın yorumnun bir ayetteki bir kelimeye göre değil,bütün ayetlerin,genel hükmüne göre,nerde niçin indirildiğine göre yorum yapılabileceğini anlardın.kuranda şarhoşken namaz kılmayın ayetide vardır..senin bakış açınla bu içkiye ruhsattır.ama bize göre öyle değildir,ayet kuranın bütününe göre mana kazanır bu bakış açınla bunu anlayamazsın.kuran kadını aşağılamaz buda yine dar bakış açın.bakış açını değiştirmeden bunuda anlayamazsın.sen sadece yaşadığın şu zamandan ve çevrendeki insanların dış görünüşlerinden bihabersin.kuranın hükümleri ise geçmi
şin ve geleceğin zamana yönelik hükümlerinin üstünde bir hükümdür.inanmadan anlayamazsın.saygılar.

''Sarhoşken namaz kılmayın ayeti'' Böyle bir ayet de olabilir ve benim buna bakış açım Allah ın kullarından namaz kılarken sarhoş olmamasını istemesi.Yani sizin söylediğiniz gibi değil.

Ancak benim size sunduğum ayetlerde hiç bir kelime oyunu yok... Yani apaçık ortada... Döv demişse uyucaksın.Niye uyucaksın? Çünkü bunu söyleyen senin Allah ın.

Kuran da benim bulduğum kadınlara yönelik (alehte) ayetleri kimse savunamaz.Tabi mantıklı bir açıklamayla.Ama yine savunanlarda oluyor.''Aile içi huzuru sağlamak için dayak faydalıdır.'' diye...

Aşırı müslümanlık böyle olsa gerek...

yusufçukgecegez
14.08.2007, 22:29

Sayın Yusuf.... Ben sünni ateist var demedim aslında orada belki de doğru ifade edemedim. Doğduğumuz andan itibaren biliyorsunuz ki dini islam ibaresi yer alır. Ve sünni olan bir genç doğar, büyür, sorgular, sonra ben ateistim der. Diyebilir. Böyle düşünen sadece aleviler değildir bunu demek istiyorum. Şimdi bu ben ateistim diyen adamın öncesinde bağlı bulunduğu mezhebi belitrmemin yanlış anlaşıldığı olayına takılı kalıp da laf kalabalığı olayını atlatmak istiyorum. Örneğin bir öğretmen arkadaşım vardı. Babası imam, kendisi ateist. Tabi ki kız tutup sünni ateistim demez. Neyse sanırım demek istediğimi anladınız.

Sizin Kuran'da kadına verilen değerle ilgili düşüncelerinizi anladım diyemem. Ama bunu ne şekilde mantığınıza oturtmaya , içinize sindirmeye çalıştığınızı anladım sanırım. Daha önce sormuş olduğum soruyu tekrar sormak istiyorum. Kuran'da kadının dinen ve aklen daha aşağıda olduğu ile ilgili hadisi bugüne nasıl uyarlarsınız acaba? Hani çağımıza göre bakmayı bilmiyoruz ya biz alevi gençlerii....

Kadının günümüzde cinsel obje olarak kullanılması olayı benim topiğimle tam olarak alakalı değil. Ama kadının erkeklerden aşağı olduğu inancının temeli ona çokkkkk öncelerden biçilen değerle de ilintili olabilir mi ne dersiniz??? İslamiyetin kadına bakışından itibaren olabilir mi? Elbette ki bu da tam olarak bu topiğe bağlanmaz. Ona bakarsanız tecavüz ve istirmara uğrayan kadınlar eskiden de bunları yaşıyorlardı. Belki Mutluluk filmini izlemişsinizdir. ( iyi bir izleyicisiniz sanırım) Köyün ağası kendi yiğenine tecavüz eder ve kızı oğluna öldürtmek ister. Kızı öldürmek için İstanbul a götüren genç ona aşık olur ve öldüremez en sonunda da kendi babasının suçlu olduğunu öğrenir. Yani kadın haklarını ekonomik özgürlüğünü elde etmeden önce de çekiyordur çekeceğini. Şimdi Batman da intihar eden onlarca kızımız medya önündeler mi? Eğitim eşitliğinden bile yararlanamadan küçük yaşlarda evlendirilen bu kızlarımız aile içinde de cinsel istismara uğramıyorlar mı sanıyorsunuz. Bu kızlarımız erkeklerle aynı değerde mi tutuluyorlar sizce? Aileleri onları korumak için mi....

Ayrıca bana hiç bir şey borçlu değilsiniz ..... Bu konuda içiniz rahat olsun...

sn fellow.forumla ilgili olmayan konulara değindim çünkü savınız kuranın kadını küçümsedeği.ben ise şunu demek istiyorum .sizin o küçümseme zannettiğiniz şey aslında kadını korumak için.bunun da en büyük örneği,özsgüzlüğe çağrılan kadının özgürlüğünün sınırları yine erkekler kadınları cinsel olarak istismar ederek belirliyor.dünyada özgür bir kadın yok.sadece eline verilmiş bir avuç özgürlükle kullanılan kadınlar var.erkekler özgür kadınları çokta iyi kullanıyor ama kadınlar bile bundan memnun ne yazikki.

yanlış olan kuranın hükmü değil,insanların inanç sanarak yaptıkları şeyler en kötü ihtimalle.verdiğiniz örneklerin kuranla bir alakası yok.bu olayları niye kuranla ilişkilendiriyorsunuzki.bu anlattıklarınız zaten kurana göre günah kapsamında.bahsettiğiniz şeyler geleneklerle ilgili kuranla değil.ne kadar yanıldığınızı bir anlayabilseniz.saygılar.

yusufçukgecegez
14.08.2007, 22:40
[B]

''Sarhoşken namaz kılmayın ayeti'' Böyle bir ayet de olabilir ve benim buna bakış açım Allah ın kullarından namaz kılarken sarhoş olmamasını istemesi.Yani sizin söylediğiniz gibi değil.

Ancak benim size sunduğum ayetlerde hiç bir kelime oyunu yok... Yani apaçık ortada... Döv demişse uyucaksın.Niye uyucaksın? Çünkü bunu söyleyen senin Allah ın.

Kuran da benim bulduğum kadınlara yönelik (alehte) ayetleri kimse savunamaz.Tabi mantıklı bir açıklamayla.Ama yine savunanlarda oluyor.''Aile içi huzuru sağlamak için dayak faydalıdır.'' diye...

Aşırı müslümanlık böyle olsa gerek...bin defa anlatsamda yine anlamayacağına eminim bende niye anlatmaya çalışıyosam.boru diyorum silindir.yani genel bak.sen tutmuşsun bir ucundan diyorsun konik işte sanamı inanıcam.tabiki inanmak istediğine inanıcaksın bana niye inanasın allah sanada akıl vermiş.bütün kuranı bir tarafa itip takılmışsın bir kelimede bunu bana açıkla deyip duruyorsun.hayır açıklamıyorum.madem allah sanada akıl verdi sen bul.yada bulamıyosan inandığına inanmaya devam

alevi_che
15.08.2007, 20:06
bin defa anlatsamda yine anlamayacağına eminim bende niye anlatmaya çalışıyosam.boru diyorum silindir.yani genel bak.sen tutmuşsun bir ucundan diyorsun konik işte sanamı inanıcam.tabiki inanmak istediğine inanıcaksın bana niye inanasın allah sanada akıl vermiş.bütün kuranı bir tarafa itip takılmışsın bir kelimede bunu bana açıkla deyip duruyorsun.hayır açıklamıyorum.madem allah sanada akıl verdi sen bul.yada bulamıyosan inandığına inanmaya devam

Bin defa anlatmana gerek yok ben her şeyi anladım ve halen de çeşitli yapılardaki zihniyetlerlede tartışıyorum.En yobazına kadar herkesle tartıştım bütün üye olduğum forumlarda.Ancak tabi zihniyet bir defa dinin içine battı mı bir daha oradan çıkarılması çok zor oluyor.

Ben kuranın herhangi bir yerindeki ayeti okuyup, bak burda bir yalnışlık var demiyorum.Ben Kuran ın hepsini okudum.Türkçesini tabi.Ve çeşitli yazarların çevirilerinden de okudum.

Ve size bunu anlatamıyacağımı da biliyorum.Ama olsun madem bu kadar bağlanmışsın devam et.Gerçekleri görmemezlikten gel.

Yine söylediğim gibi, 1 ay tartışsak ben size yine anlatamam.Geldiğimiz nokta değişmez yani.Çünkü bakış açılarımızdan ziyade sizde aşırı bir dini bağlanma var.

ilker_che
15.08.2007, 20:14
kendi içinde çelişkinin farkındamısın.hz muhammedi tabiki peygamber olarak kabul etmek zorunda değilsin.ama saygı göstermek zorundasın.inansanda inanmasanda.peygamberin çok kadınla evlendiği doğru,5 yaşındaki çocukla evlendiği yalanı enez mumsödü olayı kadar vahim,atılmış bir iftira.böyle bişeye inanıyosan,insanların aleviler hakkında uydurulan hikayelerede nasıl inanabildiğini şimdi anlıyorum.bir alevi olarak böyle bişey olamayacağını düşünebilmeni arzu ederdim.halifelere iftiradan sonra peygamberede iftira,..diyebilecek bişey bulamıyorum.

sen bana yasından dolayı anlayamacagın seyler war demiştin abi ama su yasına gelmişsin bi kitap acmadan bi arastırma yapmadan cıkıp bana psikanaliz yapıyosun.istediğin islami kaynagı aç bak.arastır bakıyım peygamber ebu bekirin kızı aişeyle kaç yasında nişanlanmış...daha bunu bilmiosun benim aleviliğimi test etmeye kalkısıyosun.nasıl yalan oluyo yaa?nerde duydun yalan oldugunu.aç islami kaynaklara bak baska kaynaklara bakma.ben kafamdan iftira atmıyorum.atacak olsam o sünnilerin buldugu mumsöndü den cok daha yaratıcı seyler de bulurum.ama işte o olmadıgını düşündüğün saygımdan ötürü arastırıp ögrendiğim şeyleri yazıyorum buraya.bi doğruluk payı war mı ara öğren sonra eleştir beni.ama beni eleştirirken aleviliği işin içine nie karıstırıyosun anlamadım.daha önce de yaptın sen bunu...benim düşüncemle aleviliği karsılastırma.cünkü ben ateistim...

alevite
15.08.2007, 20:22
yusufçukgecegez sen böyle konuyu bilip bilmeden birşey öğrenmek amaçlı
değil adeta insanlara saldırı amaçlı sözler söylersen bunun ne sana nede başkalarına faydası olmaz.Bunun için allah herekese akıl fikir verdiği gibi sana da vermiş.O zaman neden adaptasyon yediğini bir düşün.Ve biraz daha saygılı ve ölçülü davranıp forum kurallarına uymaya çalış...
:oops:

fellow
15.08.2007, 23:35
sn fellow.forumla ilgili olmayan konulara değindim çünkü savınız kuranın kadını küçümsedeği.ben ise şunu demek istiyorum .sizin o küçümseme zannettiğiniz şey aslında kadını korumak için.bunun da en büyük örneği,özsgüzlüğe çağrılan kadının özgürlüğünün sınırları yine erkekler kadınları cinsel olarak istismar ederek belirliyor.dünyada özgür bir kadın yok.sadece eline verilmiş bir avuç özgürlükle kullanılan kadınlar var.erkekler özgür kadınları çokta iyi kullanıyor ama kadınlar bile bundan memnun ne yazikki.

yanlış olan kuranın hükmü değil,insanların inanç sanarak yaptıkları şeyler en kötü ihtimalle.verdiğiniz örneklerin kuranla bir alakası yok.bu olayları niye kuranla ilişkilendiriyorsunuzki.bu anlattıklarınız zaten kurana göre günah kapsamında.bahsettiğiniz şeyler geleneklerle ilgili kuranla değil.ne kadar yanıldığınızı bir anlayabilseniz.saygılar.

Sayın Yusuf; dünyada özgür kadının olmadığını savunuyorsunuz ki buna katılamayacağım. Erkekler özgür kadınları nasıl kullanıyorlar, bir insanın özgürlüğü neresindeki acaba??? Bu da sanırım bakış açısı farklılıklarımızın getirdiği başka bir çıkmaza sokar bizi.

Verdiğim örneklerimin Kuran'la bir alakası olmadığını söylemişsiniz. Doğrudur. Ben Kuran da kadın değerini ifşa eden örnekler vererek açtım topiği siz bana modern dünyada kadın dediniz. Sizin gibi insanlar Kuran'ı çağa göre algılayamıyorlar dediniz. Ben bunun üzerine çağımızda yaşanan örnekleri verdim. Yani konuyu dağıtmayalım die de belirtmiştim satır arasında farkettiyseniz.
Ayrıca Kuran insanlara bakış açısı kazandırmış, sosyal yaşamlarını da (kimine göre doğru ya da kimine göre yanlış) düzenlemelerini de sağlamıştır. Sanırım bunun aksini savunamayız. O halde nasıl olur da dinin gelenekle ilişkisini gözardı edebiliriz ki???
Örnek olarak kız çocuklarının küçük yaşlardan itibaren evlendirilmelerini verelim. Hadi diyelim 1500 yıl öncesinde kadınları korumak için yaptılar ...peki neden devam etti ve gelenek halini aldı. Ve nasıl hala insanlar bu çağda küçücük kızları örterek, oyun çağında babaları yaşlarındaki adamların koynuna oyuncaklarıyla gönderiliyorlar. .Kaldı ki bir insanın beden ve ruh gelişimi 18 yaşına kadar tamamlanır. Bu durum nasıl koruma amaçlı olur ki yıllar öncesi bile olsa.... Ben ce korkunç...... O yaştaki bir kız çocuğundan nasıl olur da kadınlık beklenir... Asıl üzücü olan ne yazık ki bazı kız çocuklarımızın daha bu dünyada cehennem hayatın atılmış olmalarıdır.

fellow
15.08.2007, 23:55
magazin programları gibi söylenen cümlelerin içindeki kelimeleri cımbızla ayıtlayıp yeniden cümle oluşturarak belgeymiş gibi önümüze süremessin. bu hiçde etik değil! surelerin tamamını ve gerçek anlamlarını araştırmanı tavsiye ederim can. saygılar...

''cennet anaların ayakları altındadır''

Tavsiyen için teşekkür ederim can. Aslında ben cevap yazdım ama burada tam olarak beni kastedip kastetmediğini anlamadım. Ayrıca anlamadığım bir başka nokta da senin gerçekten tüm yorumları okuyup okumadığın çünkü verdiğim örnekler cümleler içinden seçilmiş olan sıradan söylemler değil. Kuran da kadın ile ilgili olan ayetler. Ama ben tekrar bakarım istersen belki yanlış görmüşümdür. Bir insanın fikrini açıklaması zaten ülkemizde hep sorun olagelmiştir. Ama ilk kez etiğe bağlandığını görüyorum doğrusu. Bırakın da bari burada özgürce tartışalım saygı çerçevesi içinde tabi ki ... Ne kaybederiz ki!!!!!

Çok şükür magazin programları izlememe kükreyen bir babam var:) Yani onlar örnek olamaz bana....
İyi forumlar.....

yusufçukgecegez
16.08.2007, 01:31
Bin defa anlatmana gerek yok ben her şeyi anladım ve halen de çeşitli yapılardaki zihniyetlerlede tartışıyorum.En yobazına kadar herkesle tartıştım bütün üye olduğum forumlarda.Ancak tabi zihniyet bir defa dinin içine battı mı bir daha oradan çıkarılması çok zor oluyor.

Ben kuranın herhangi bir yerindeki ayeti okuyup, bak burda bir yalnışlık var demiyorum.Ben Kuran ın hepsini okudum.Türkçesini tabi.Ve çeşitli yazarların çevirilerinden de okudum.

Ve size bunu anlatamıyacağımı da biliyorum.Ama olsun madem bu kadar bağlanmışsın devam et.Gerçekleri görmemezlikten gel.

Yine söylediğim gibi, 1 ay tartışsak ben size yine anlatamam.Geldiğimiz nokta değişmez yani.Çünkü bakış açılarımızdan ziyade sizde aşırı bir dini bağlanma var.

dini duygularımdan ötürü üç şeyi kabul etmem.ama sorgularım.allahın varlığı.hz muhammedin allahın peygamberi olduğu,kuranın allah katından tek harfi değişmemiş bir kitap olduğu.bunlar kesin doğrularımdır.dini duygulara bağlı olmak dar görüşlülüğe sebepse,demekki dünyadaki tüm bilgi erbabı insanlar ateistti bu sayede ufukları açıktı.:confused1 kuranın her kelimesini sorgulayabilirm.harfi bile değişmemmiştir ama manadaki mantıksallık nedir.dar açıdan bakıyor olsam ayetin kadını dövmeyi emrettiğini ve bunun allahım emri olduğunu söylerdim.evrensel bakış açısı iseayette öyle bir kelime olsa bile,genel sosyal düzen içindekadın erkek ilişkilerinde,medeni veya geri kalmış toplumlarda,inanlı veya inançsız değişmeden,her kadının en bir defa.birçokkadınınen ufak bir hatası yokken pek çok kere dayak yediğini bildiğimden.erkeğin her fırsatta ,erkekliğini ispat için,kadına şiddet uygulama eğiliminde olduğunu bildiğimden.bunun geçmişte vede gelecekte böyle olduğunu ve olacaganı bildiğimden,aşırı şiddetin önüne geçmek için,sadece kocaya,karısının aile saadetini bozacak şekilde davranması ve iknayla güzel sözle yaptığı kötü eyleminden vaz geçmemesi halinde sadece korkutacak şekilde darp yapmasına ruhsat verilmiştir.ayetten anladığım budur.doğrusunu allah bilir.evrensel düşünceye sahip olan ve önyargılı olmayan herkez burdaki asıl maksadın kadını korumak olduğunu anlayabilir.bunu anlayamazsa en azından şunu anlasın.kutuplarda balığı buzdolabına koymanın mantığı nedir.donup buz olacak balığın donmasını engellemek..ayetteki mananın mantığı nedir.zaten dayak atma eğiliminde olan erkeği mümkün olduğunca engellemek.peki neden sonçare olarak boşanmayı önermemiştir.bugün modern ülkelerde bu oluyor.direk boşanıyorlar ve paramparça sevgisiz ailesiz büyüyen milyonlarca çocuk,giderek artan suçlu çocuklar.çöken aile yapısı.pisikolojik yapısı bozulmuş insanlar.

sen bana yasından dolayı anlayamacagın seyler war demiştin abi ama su yasına gelmişsin bi kitap acmadan bi arastırma yapmadan cıkıp bana psikanaliz yapıyosun.istediğin islami kaynagı aç bak.arastır bakıyım peygamber ebu bekirin kızı aişeyle kaç yasında nişanlanmış...daha bunu bilmiosun benim aleviliğimi test etmeye kalkısıyosun.nasıl yalan oluyo yaa?nerde duydun yalan oldugunu.aç islami kaynaklara bak baska kaynaklara bakma.ben kafamdan iftira atmıyorum.atacak olsam o sünnilerin buldugu mumsöndü den cok daha yaratıcı seyler de bulurum.ama işte o olmadıgını düşündüğün saygımdan ötürü arastırıp ögrendiğim şeyleri yazıyorum buraya.bi doğruluk payı war mı ara öğren sonra eleştir beni.ama beni eleştirirken aleviliği işin içine nie karıstırıyosun anlamadım.daha önce de yaptın sen bunu...benim düşüncemle aleviliği karsılastırma.cünkü ben ateistim...
ben bir din adamı değilim dinin tarihiyle ilgili her konuyu ince ayrıntısına kadar bileyim.ama beş yaşındaki bir kız çocuğundan bahsediyorsun.bunu hangi kaynakta bulduysan bizede sun.çünkü bu bahsettiğin açıkça peygamberi cinsel sapıklıkla suçlamaktır.sen benim okuyup okumadığımı bilemeyeceğin gibi bende bu dediğini gerçekten okuduğunu bilemem.okumuş olsan bile ya ayanlış okudun.yada bir iftiranın yayılmasına destek oldun.delil sun.:no:

xolxol_12
16.08.2007, 09:29
Ben Hz.Muhammed'in böyle şeyler diyeceğine , demiş olmasına inanmıyorum.Bana Hz.Muhammed demek Hz. Ali demek , aynı şekilde Hz.Ali demek Hz.Muhammed demektir.Keza bunların karalama şeyler olduğunu tasdik ediyorum.

ilker_che
16.08.2007, 20:17
ben bir din adamı değilim dinin tarihiyle ilgili her konuyu ince ayrıntısına kadar bileyim.ama beş yaşındaki bir kız çocuğundan bahsediyorsun.bunu hangi kaynakta bulduysan bizede sun.çünkü bu bahsettiğin açıkça peygamberi cinsel sapıklıkla suçlamaktır.sen benim okuyup okumadığımı bilemeyeceğin gibi bende bu dediğini gerçekten okuduğunu bilemem.okumuş olsan bile ya ayanlış okudun.yada bir iftiranın yayılmasına destek oldun.delil sun.:no:

ben de bir din adamı değilim ama bilmem gereken herseyi biliyorum.bunu bilmek için din adamı olmaya da gerek yok.hepimiz ortaokulda az-cok peygamberin hayatıyla ilgili kitaplar okumusuzdur.kaynak istiyosun demek.suraya onlarca kaynak yazarım önüne cesitli yzarların peygamberin hayatını anlattıkları kitaplar.ama en basitinden yazayım da senin bulabilmen kolay olsun.evinde büyük laroussa vardır muhakkak.3 cildinde aişe ismine bak.sayfa numarası yazardım ama üşeniyorum şimdi tekrar gidip bakmaya.meydan larousse yada ana britanica da olur.theme larousse,dictionary larousse,veya junior larousse da da bulabilirsin abicim.istediğini seç bak.sen yeter ki kaynak iste benden:D

alevi_che
16.08.2007, 20:44
''dini duygularımdan ötürü üç şeyi kabul etmem.ama sorgularım.allahın varlığı.hz muhammedin allahın peygamberi olduğu,kuranın allah katından tek harfi değişmemiş bir kitap olduğu.bunlar kesin doğrularımdır.dini duygulara bağlı olmak dar görüşlülüğe sebepse,demekki dünyadaki tüm bilgi erbabı insanlar ateistti bu sayede ufukları açıktı. kuranın her kelimesini sorgulayabilirm.harfi bile değişmemmiştir ama manadaki mantıksallık nedir.dar açıdan bakıyor olsam ayetin kadını dövmeyi emrettiğini ve bunun allahım emri olduğunu söylerdim.evrensel bakış açısı iseayette öyle bir kelime olsa bile,genel sosyal düzen içindekadın erkek ilişkilerinde,medeni veya geri kalmış toplumlarda,inanlı veya inançsız değişmeden,her kadının en bir defa.birçokkadınınen ufak bir hatası yokken pek çok kere dayak yediğini bildiğimden.erkeğin her fırsatta ,erkekliğini ispat için,kadına şiddet uygulama eğiliminde olduğunu bildiğimden.bunun geçmişte vede gelecekte böyle olduğunu ve olacaganı bildiğimden,aşırı şiddetin önüne geçmek için,sadece kocaya,karısının aile saadetini bozacak şekilde davranması ve iknayla güzel sözle yaptığı kötü eyleminden vaz geçmemesi halinde sadece korkutacak şekilde darp yapmasına ruhsat verilmiştir.ayetten anladığım budur.doğrusunu allah bilir.evrensel düşünceye sahip olan ve önyargılı olmayan herkez burdaki asıl maksadın kadını korumak olduğunu anlayabilir.bunu anlayamazsa en azından şunu anlasın.kutuplarda balığı buzdolabına koymanın mantığı nedir.donup buz olacak balığın donmasını engellemek..ayetteki mananın mantığı nedir.zaten dayak atma eğiliminde olan erkeği mümkün olduğunca engellemek.peki neden sonçare olarak boşanmayı önermemiştir.bugün modern ülkelerde bu oluyor.direk boşanıyorlar ve paramparça sevgisiz ailesiz büyüyen milyonlarca çocuk,giderek artan suçlu çocuklar.çöken aile yapısı.pisikolojik yapısı bozulmuş insanlar.''

Ayetteki mantık

Dayak atma eğilimindeki bir erkeği Allah kadınları Dövün diyerek mi engelliyecek?

Bana neredeyse her mesajınızda sen bunu algılıyamıyorsun diyorsunuz.Bir noktadan aldığın bir ayeti sunmuş ve mantığını bilmiyorsun diyorsunuz.Sizin bana anlatmış olduğunuz içerikli mesajlarınızı da okuyorum.Peki siz Kendinizin bu konudaki sabitleşmiş fikirlerini görebiliyor musunuz? Yani hep bir kalıba uygun.Bir çember içerisinde dönüp dolaşıyorsunuz.Hiç bir gelişme yada olumlu bir sonuç vermiyorsunuz.

Biz sürekli bu ayet için tartışıyoruz.Tabi yazmış olduğum başka ayetlerde var.Ama esas olarak bu ayet hakkında tartışıyoruz.Çünkü Allah ın kadınlara yönelik fikirlerini en net anlatan ayet bu.

Konu inanma yada inanmama konusu değil.Konu ortada şiddet içeren bir ayetin var olması.Ve siz bunu körü körüne savunuyorsunuz.Ben sizin gibi kalıplaşmış düşünceleri olan insanlarla çok tartıştım ama onları bile en sonun da ikna etmeyi başardım.Yani anlatabildim.

Ve ilk kez de bu ayet hakkında böyle bir yorum ile karşılaşıyorum.Kibarca ve incelterek anlatmanıza karşın bu ayetin üstü kolayca örtülecek cinsten değil.

''Güneş Balçıkla Sıvanmaz''

Bir gün gelecek insanoğlu bütün gerçekleri öğrenicek...

alenya
16.08.2007, 21:39
hz muhammedin bu hadisleri söyleyebileceğini sanmıyorum ki hadislerinde güvenilirliği tartışılır.hz muhammed kadın aönem vermiştir.konuşma meclislerinde kadınlarada yer vermiştir.sonrada islamda yozlaşan bazı tarikatlar kadını 2 hatta 3 sınıf yerine koymuşlardır.mesela kadın ve erkek haremlik selamklı durumundadır.kadının mahremi olmıyan bi erkekle konuşması tokalaşması günahtır.kadınların kayınpederlerine bakması mecburi diildir gibi abuk sabuk kurallar getirmişlerdir.böylelikle dinde yozlaşma başlamış ve kadına bakış açısı değişmiştir.

yusufçukgecegez
16.08.2007, 23:12
ben de bir din adamı değilim ama bilmem gereken herseyi biliyorum.bunu bilmek için din adamı olmaya da gerek yok.hepimiz ortaokulda az-cok peygamberin hayatıyla ilgili kitaplar okumusuzdur.kaynak istiyosun demek.suraya onlarca kaynak yazarım önüne cesitli yzarların peygamberin hayatını anlattıkları kitaplar.ama en basitinden yazayım da senin bulabilmen kolay olsun.evinde büyük laroussa vardır muhakkak.3 cildinde aişe ismine bak.sayfa numarası yazardım ama üşeniyorum şimdi tekrar gidip bakmaya.meydan larousse yada ana britanica da olur.theme larousse,dictionary larousse,veya junior larousse da da bulabilirsin abicim.istediğini seç bak.sen yeter ki kaynak iste benden:Dbu konuda iki ana görüş var.birisi 6 yaşında nişanlanıp 9 yaşında evlendiği.ikincisi 17 yaşında evlendiği.iki görüşte doğrular ve yanlışlar ihtiva ediyor kesin sonuca varmak belki uzun bir araştırma gerektiriyor.diyelimki 6 yaşında nişanlanıp 9 yaşında evlendi,senin iddiana yakın olanı.sence bu ne demek.sen yorumunu yap ben araştırıp yapıcam.

''dini duygularımdan ötürü üç şeyi kabul etmem.ama sorgularım.allahın varlığı.hz muhammedin allahın peygamberi olduğu,kuranın allah katından tek harfi değişmemiş bir kitap olduğu.bunlar kesin doğrularımdır.dini duygulara bağlı olmak dar görüşlülüğe sebepse,demekki dünyadaki tüm bilgi erbabı insanlar ateistti bu sayede ufukları açıktı. kuranın her kelimesini sorgulayabilirm.harfi bile değişmemmiştir ama manadaki mantıksallık nedir.dar açıdan bakıyor olsam ayetin kadını dövmeyi emrettiğini ve bunun allahım emri olduğunu söylerdim.evrensel bakış açısı iseayette öyle bir kelime olsa bile,genel sosyal düzen içindekadın erkek ilişkilerinde,medeni veya geri kalmış toplumlarda,inanlı veya inançsız değişmeden,her kadının en bir defa.birçokkadınınen ufak bir hatası yokken pek çok kere dayak yediğini bildiğimden.erkeğin her fırsatta ,erkekliğini ispat için,kadına şiddet uygulama eğiliminde olduğunu bildiğimden.bunun geçmişte vede gelecekte böyle olduğunu ve olacaganı bildiğimden,aşırı şiddetin önüne geçmek için,sadece kocaya,karısının aile saadetini bozacak şekilde davranması ve iknayla güzel sözle yaptığı kötü eyleminden vaz geçmemesi halinde sadece korkutacak şekilde darp yapmasına ruhsat verilmiştir.ayetten anladığım budur.doğrusunu allah bilir.evrensel düşünceye sahip olan ve önyargılı olmayan herkez burdaki asıl maksadın kadını korumak olduğunu anlayabilir.bunu anlayamazsa en azından şunu anlasın.kutuplarda balığı buzdolabına koymanın mantığı nedir.donup buz olacak balığın donmasını engellemek..ayetteki mananın mantığı nedir.zaten dayak atma eğiliminde olan erkeği mümkün olduğunca engellemek.peki neden sonçare olarak boşanmayı önermemiştir.bugün modern ülkelerde bu oluyor.direk boşanıyorlar ve paramparça sevgisiz ailesiz büyüyen milyonlarca çocuk,giderek artan suçlu çocuklar.çöken aile yapısı.pisikolojik yapısı bozulmuş insanlar.''

Ayetteki mantık

Dayak atma eğilimindeki bir erkeği Allah kadınları Dövün diyerek mi engelliyecek?

Bana neredeyse her mesajınızda sen bunu algılıyamıyorsun diyorsunuz.Bir noktadan aldığın bir ayeti sunmuş ve mantığını bilmiyorsun diyorsunuz.Sizin bana anlatmış olduğunuz içerikli mesajlarınızı da okuyorum.Peki siz Kendinizin bu konudaki sabitleşmiş fikirlerini görebiliyor musunuz? Yani hep bir kalıba uygun.Bir çember içerisinde dönüp dolaşıyorsunuz.Hiç bir gelişme yada olumlu bir sonuç vermiyorsunuz.

Biz sürekli bu ayet için tartışıyoruz.Tabi yazmış olduğum başka ayetlerde var.Ama esas olarak bu ayet hakkında tartışıyoruz.Çünkü Allah ın kadınlara yönelik fikirlerini en net anlatan ayet bu.

Konu inanma yada inanmama konusu değil.Konu ortada şiddet içeren bir ayetin var olması.Ve siz bunu körü körüne savunuyorsunuz.Ben sizin gibi kalıplaşmış düşünceleri olan insanlarla çok tartıştım ama onları bile en sonun da ikna etmeyi başardım.Yani anlatabildim.

Ve ilk kez de bu ayet hakkında böyle bir yorum ile karşılaşıyorum.Kibarca ve incelterek anlatmanıza karşın bu ayetin üstü kolayca örtülecek cinsten değil.

''Güneş Balçıkla Sıvanmaz''

Bir gün gelecek insanoğlu bütün gerçekleri öğrenicek...ilk defa karşılaşman çok normal.allah her kuluna akıl vermiştir.apaçık ayetlerini okuyup anlayabilesin diye.ben sana kendi anladığımı anlattım başkalarının yorumunu değil.beni ilk önce allahın olmadığına ikna etmen gerekir.ozaman bu konudada ikna edebilme şansın doğar.sen inanmadan bu ayeti anlayamayacağın gibi,bende inançsız olmadansenin gibi düşünmeye başlayamam.çünkü yine allahın vaadi...ben istemedikçe inanmazlar... dır.bunu değişik bir yorumuda ....ben istemedikçe inandıramazsınız....

alevi_che
17.08.2007, 20:04
[/QUOTE]ilk defa karşılaşman çok normal.allah her kuluna akıl vermiştir.apaçık ayetlerini okuyup anlayabilesin diye.ben sana kendi anladığımı anlattım başkalarının yorumunu değil.beni ilk önce allahın olmadığına ikna etmen gerekir.ozaman bu konudada ikna edebilme şansın doğar.sen inanmadan bu ayeti anlayamayacağın gibi,bende inançsız olmadansenin gibi düşünmeye başlayamam.çünkü yine allahın vaadi...ben istemedikçe inanmazlar... dır.bunu değişik bir yorumuda ....ben istemedikçe inandıramazsınız....[QUOTE]

Aslında benim sizi inandırıp inandırmama gibi bir fikrim ve düşüncem yok.Size söylemek istediğim mesajı zaten bu kadar yorumdan sonra almışsınızdır.Siz yine inanmaya devam edin.Ben buna karışamam.Ama neye inandığınızı da göstermek isterim.Bunu çeşitli yazılarımda anlatmak istedim.İnansanızda bu kitabın bir eleştirisini yapmalısınız.Yani önünde saygı ile eğildiğiniz kitabın içeriğini bilmelisiniz.Ancak kibar ve düzgün bir dille de yalnışlarını örtmeye çalışmayın.İşte bu da sizin gibi tartışmaya açık insanlara yakışmaz...

ilker_che
17.08.2007, 20:09
[QUOTE=yusufçukgecegez;481367]bu konuda iki ana görüş var.birisi 6 yaşında nişanlanıp 9 yaşında evlendiği.ikincisi 17 yaşında evlendiği.iki görüşte doğrular ve yanlışlar ihtiva ediyor kesin sonuca varmak belki uzun bir araştırma gerektiriyor.diyelimki 6 yaşında nişanlanıp 9 yaşında evlendi,senin iddiana yakın olanı.sence bu ne demek.sen yorumunu yap ben araştırıp yapıcam.QUOTE]

peygamberlik görevi verildiğini,yeryüzüne gelen son peygamber oldugunu,bütün dinlerin en mükemmelini en iisini bütün dünyaya getirdiğini iddia eden bi insandan bahsediyoruz.herkes tarafından örnek alınacak yaptıkları yapılacak bi insan.6 veya 9 yaşında bi kız cocugla nikah kıymanın yorumu acıklaması ne olabilir?bi laf vardır hani "imam namazda .... yaparsa,cemaat ...." die.ve en yakın tarihimizdeki osmanlı...hemen hemen tüm padişah kızları 10 yasına gelmeden paşaların kıdemli insanların ellerine teslim edilmiştir.sen buna da inanmıcan şimdi.büyük laroussa da bulabilirsin bu iddiamı...teokratik bi yapıyla yönetilen bi devlette bunun yapılması islam ın kadına verdiği değeri aleni bi şekilde bizlere anlatır.ilk yorumumda yazdıgım gibi hiç tartısılacak bi konu bile değil çünkü çelişki yok hersey acık ve ortada.kadınlar toprağa gömülmekten kurtarılıp erkeklerin önüne sunulmuşlar...benim düşüncem bu şekildedir.

yusufçukgecegez
18.08.2007, 00:34
[B]

Aslında benim sizi inandırıp inandırmama gibi bir fikrim ve düşüncem yok.Size söylemek istediğim mesajı zaten bu kadar yorumdan sonra almışsınızdır.Siz yine inanmaya devam edin.Ben buna karışamam.Ama neye inandığınızı da göstermek isterim.Bunu çeşitli yazılarımda anlatmak istedim.İnansanızda bu kitabın bir eleştirisini yapmalısınız.Yani önünde saygı ile eğildiğiniz kitabın içeriğini bilmelisiniz.Ancak kibar ve düzgün bir dille de yalnışlarını örtmeye çalışmayın.İşte bu da sizin gibi tartışmaya açık insanlara yakışmaz...[/QUOTE]çok önemli bir noktaya değinmişsin neye inandığınızıda göstermek isterim diyerek.bu durumda adaptasyonda olduğum için silinmezsem bende bazı yorumlar yapıcam önce evlilik meselesinden başlayalım.

bu konuda iki görüş var.6 yaşında nişanlanıp 9 yaşında evlendiği.buna bazı hadislerle örnekler verilmiş ve desteklenmiş.fakat bunu yanında hz aişe,hz muhammetle nişanlanmadan önce başka biriyle nişanlıymış.fakat hz aişe müslüman olduktan sonra bu nişan atılmış.bu iddiaya göre demekki hz aişe daha bebekken nişanlıymış.bunun iki sonucu var.o zaman araplarda küçük kız çocuklarıyla evlenme adeti var ve bu evlenmeler döneminde tuhaf karşılanmıyor.bu zayıf bir ihtimal olduğuna göre nişanlanıp nişanı atılan bir kızın yaşı daha büyük olması gerekir.islam dünyasındaki diğer görüş ise evlenirken 17 yaşlarında olduğudur.bu evlilik ise bana göre normaldir.peygamber evliliklerinin özelliği,islamda evlilik sınırlarının belirlenmesi içindir.ilk önce yaşlı bir kadınla evlenmiş,sonra çocuk yaştaki bir kadınla evlenmiş,boşanan bir kadınla evlenmiş vs vs.emin olduğum bişey varki hz muhammet allahın resulü ve yaptığı her uygulama doğrudur.fakat bu doğruları insanların çarpıtıp çarpıtmadığıda çok önemlidir.ben çocuk taşta biriyle evlendiğine inanırım.ama bu altı yaş mevzuna inanmıyorum açıkçası.fakap arabistenda kızların normalden daha erken ergenliğe ulaşıp daha erken yaşlandığıda bir gerçek.evlilik yaşıda daha erken.ortadaki tek gerçek hz muhammedin yaşta anlaşamasakda günümüzde çocuk sayılabilecek hz aişeyle evlendiği.islam alimleri buna çeşitli yorumlar getirmişler.fakat ben kendi düşüncemi söyleyeceğim.islam evrensel bir dindir.insan gerçeği tüm yönleriyle islamın kapsamındadır.bugün biz mantığımıza uymadığı için pek çok şeyi hatalı bulabilirriz.ama bizim düşüncemiz evrensel değil günceldir.güncel olan düşünce peygamberin çocuk yaştaki bir kızla evlenmesini anlayamamaktadır.çünkü güncel bilgimiz bize 18 yaşından küçüklerin çocuk olduğunu söylemektedir.fakat şuda bir gerçekki çocuk ortalama kızda 11 ,,erkekte 13 yaşında çocukluğundan cinsel anlamda çıkar.bu çıkışlada cinsel arayışa girer.ahlaken böyle bişey olmayacağınıda iddia edebiliriz ama bu insan gerçeğidir.ben 13 yaşındaki bir kızın kadın görümünde olup kendi isteğiyle evlendiğine şahidim.bugün dünyada bir yılda 15 -19 yaş arası 15 milyon kadın doğum yapıyor.modern ülkelrde ergenliğe ulaşan kızlar cinselliğe teşvik ediliyor.bekaret yaş ortalaması dünya çapında 15 yaş .ergenlik ve ilk cinsel deneyim yaşı giderek düşüyor.sıcak ülkelerde ergenlik yaşı 8 erken ergenlik yaşı ise 7.kız çocuğu ergenliği ile birlikte kadın görümünede ulaşabiliyor.bunları bilgi olarak verdim.

peygamberin çocuk yaştaki bir kızla evlendiği doğru.buda bir dünya gerçeği.burda önemli olan cinsel bir isteklemi evlendiği.senin inancın bu yönde olabili
r.fakat bizim inancımız bunun allahın izniyle olduğu.islam inancı insanın hiçbir halini inkar etmez.uygulamalarıda insanın tüm zamanlardaki tüm durumlarını içerir. ister inanırsın ister inanmazsın.

neye inandığınızı göstermek isterim mevzusuna gelince.senin gibi banada alevilerin inandığı pekçok şey asılsız ve mantıksız geliyor.hadi bizler zatenbilimsellikten yoksunuz.ama alevilik bir bakıma bilimsel düşünüş değilmi.bu bilimsel düşünüşle nasıl hz alinin insanüstülüğüne inanıyorsunuz.ve ben neye inandığınızı göstermeye çalıştığımda neden adaptasyona alınıyorum.ben cevap vereyim.bunları kötü niyetle yaptığım düşünüldüğünden.şimdi bende senin kötü niyetle bu konuyu irdelediğini düşünüyorum.bu konuda yine kötü niyetle açılmış durumda.

[

peygamberlik görevi verildiğini,yeryüzüne gelen son peygamber oldugunu,bütün dinlerin en mükemmelini en iisini bütün dünyaya getirdiğini iddia eden bi insandan bahsediyoruz.herkes tarafından örnek alınacak yaptıkları yapılacak bi insan.6 veya 9 yaşında bi kız cocugla nikah kıymanın yorumu acıklaması ne olabilir?bi laf vardır hani "imam namazda .... yaparsa,cemaat ...." die.ve en yakın tarihimizdeki osmanlı...hemen hemen tüm padişah kızları 10 yasına gelmeden paşaların kıdemli insanların ellerine teslim edilmiştir.sen buna da inanmıcan şimdi.büyük laroussa da bulabilirsin bu iddiamı...teokratik bi yapıyla yönetilen bi devlette bunun yapılması islam ın kadına verdiği değeri aleni bi şekilde bizlere anlatır.ilk yorumumda yazdıgım gibi hiç tartısılacak bi konu bile değil çünkü çelişki yok hersey acık ve ortada.kadınlar toprağa gömülmekten kurtarılıp erkeklerin önüne sunulmuşlar...benim düşüncem bu şekildedir.onlar yobazlıktan yapmışlarya,bugün ülkelerde bekaret yaşı 10,11 e kadar indi ama evlenme yok.buda medeniyetten kaynaklansa gerek.islan fuhşu yasaklamıştır.fakat insan gerçeğini göz önüne alarak işi nikaha dökmüştür.islamın kimseye 9 yaşındaki kızla evlenin dediği yok.ergenliğiğe girmiş kadınlarla evlenebilirsiniz iznivar ve tercihe bırakılmıştır.kız istemezse ailesi evlendiremez.islam peygamberden sonra olan olaylara göre değerlendirilmez,islama göre değerlendirilir.

ilker_che
18.08.2007, 15:39
[B]

Aslında benim sizi inandırıp inandırmama gibi bir fikrim ve düşüncem yok.Size söylemek istediğim mesajı zaten bu kadar yorumdan sonra almışsınızdır.Siz yine inanmaya devam edin.Ben buna karışamam.Ama neye inandığınızı da göstermek isterim.Bunu çeşitli yazılarımda anlatmak istedim.İnansanızda bu kitabın bir eleştirisini yapmalısınız.Yani önünde saygı ile eğildiğiniz kitabın içeriğini bilmelisiniz.Ancak kibar ve düzgün bir dille de yalnışlarını örtmeye çalışmayın.İşte bu da sizin gibi tartışmaya açık insanlara yakışmaz...çok önemli bir noktaya değinmişsin neye inandığınızıda göstermek isterim diyerek.bu durumda adaptasyonda olduğum için silinmezsem bende bazı yorumlar yapıcam önce evlilik meselesinden başlayalım.

bu konuda iki görüş var.6 yaşında nişanlanıp 9 yaşında evlendiği.buna bazı hadislerle örnekler verilmiş ve desteklenmiş.fakat bunu yanında hz aişe,hz muhammetle nişanlanmadan önce başka biriyle nişanlıymış.fakat hz aişe müslüman olduktan sonra bu nişan atılmış.bu iddiaya göre demekki hz aişe daha bebekken nişanlıymış.bunun iki sonucu var.o zaman araplarda küçük kız çocuklarıyla evlenme adeti var ve bu evlenmeler döneminde tuhaf karşılanmıyor.bu zayıf bir ihtimal olduğuna göre nişanlanıp nişanı atılan bir kızın yaşı daha büyük olması gerekir.islam dünyasındaki diğer görüş ise evlenirken 17 yaşlarında olduğudur.bu evlilik ise bana göre normaldir.peygamber evliliklerinin özelliği,islamda evlilik sınırlarının belirlenmesi içindir.ilk önce yaşlı bir kadınla evlenmiş,sonra çocuk yaştaki bir kadınla evlenmiş,boşanan bir kadınla evlenmiş vs vs.emin olduğum bişey varki hz muhammet allahın resulü ve yaptığı her uygulama doğrudur.fakat bu doğruları insanların çarpıtıp çarpıtmadığıda çok önemlidir.ben çocuk taşta biriyle evlendiğine inanırım.ama bu altı yaş mevzuna inanmıyorum açıkçası.fakap arabistenda kızların normalden daha erken ergenliğe ulaşıp daha erken yaşlandığıda bir gerçek.evlilik yaşıda daha erken.ortadaki tek gerçek hz muhammedin yaşta anlaşamasakda günümüzde çocuk sayılabilecek hz aişeyle evlendiği.islam alimleri buna çeşitli yorumlar getirmişler.fakat ben kendi düşüncemi söyleyeceğim.islam evrensel bir dindir.insan gerçeği tüm yönleriyle islamın kapsamındadır.bugün biz mantığımıza uymadığı için pek çok şeyi hatalı bulabilirriz.ama bizim düşüncemiz evrensel değil günceldir.güncel olan düşünce peygamberin çocuk yaştaki bir kızla evlenmesini anlayamamaktadır.çünkü güncel bilgimiz bize 18 yaşından küçüklerin çocuk olduğunu söylemektedir.fakat şuda bir gerçekki çocuk ortalama kızda 11 ,,erkekte 13 yaşında çocukluğundan cinsel anlamda çıkar.bu çıkışlada cinsel arayışa girer.ahlaken böyle bişey olmayacağınıda iddia edebiliriz ama bu insan gerçeğidir.ben 13 yaşındaki bir kızın kadın görümünde olup kendi isteğiyle evlendiğine şahidim.bugün dünyada bir yılda 15 -19 yaş arası 15 milyon kadın doğum yapıyor.modern ülkelrde ergenliğe ulaşan kızlar cinselliğe teşvik ediliyor.bekaret yaş ortalaması dünya çapında 15 yaş .ergenlik ve ilk cinsel deneyim yaşı giderek düşüyor.sıcak ülkelerde ergenlik yaşı 8 erken ergenlik yaşı ise 7.kız çocuğu ergenliği ile birlikte kadın görümünede ulaşabiliyor.bunları bilgi ola