Orijinalini görmek için tıklayınız : Ne Kadar Okuyoruz ?
Bir Japon yılda 25, İsveçli 10, Fransız 7 kitap okuyor. Peki bir Türk yılda kaç kitap okuyor ?
- Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan'da kitaplar ortalama 100.000 tirajla basılırken, Türkiye'de bu rakam 2000 - 3000 civarında basılmaktadır.
- Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 100 ABD doları, Türkiye'de ise bu rakam 10 ABD dolarının altındadır.
- Türkiye'de her 100 kişiden sadece 4,5 kişi kitap okuyor.
- Japonya'da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor. Türkiye'de sadece 23 milyon.
- Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu'nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada.
- Japonya'da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa'da 7. Türkiye'de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor.
- Türkiye'de yüksek öğrenim görenlerin oranı 1965'e göre 14 kat arttı. Ama Yüksek Öğrenim mezunlarının kitap okuma oranı 1965'in de altında kaldı.
Dünyada Bir Yılda Ders Kitapları Hariç Basılan Kitap Sayısı
Amerika
72 000
Almanya
65 000
İngiltere
48 000
Fransa
39 000
Brezilya
13 000
Türkiye
6 031
EREN izm 07.07.2007, 21:57 walla ben bu aralar hiç okumuyom:(:( bizde kitap okuma alışkanlıgı yok
nihallll 07.07.2007, 22:23 gönül ister türk insanı da kitap okusun;ama insanların kitap okumamak için bir sürü bahanesi var.ve ne acıdır ki bu durum istatistiklere vurulunca daha da kötü.gelişmekten bahsediyoruz ama gelişmenin bi kolu olan kitapları toplumca ihmal ediyoruz.Daha çok okuyan bi Türkiye dilemekten başka diyecek bir şey bulamıyorum.Ama kendi adıma rahatım elimden geldiği kadarıyla okumaya gayret ediyorum.
asd.1950 07.07.2007, 22:50 Kitap okuma medeniyetin asıl göstergesidir. Çok kitap okuyan yaşamı daha iyi ve doğru algılar. Okuduğu her kitabın düşüncesi ve yaşamı ona yeni düşünceler ve yaşamlar katar. Hani derler ya bir dil bir insan iki dil iki insan. Ben de diyorum ki okunan her kitap insanı zenginleştirir ve onu sayısızlaştırır. Böylece çok yaşamın sahibi olan insan her insanı daha doğru algılar. Bu söylediklerim okumanın gerekliliğini açıklayan düşüncelerim. Ancak ülkemde her alanda doğulu kalıpları içinde yaşayan bizlerden batılı kalıpta yaşamamız istenmektedir. Özellikle kültür çok pahalı bir alandır. Asgari ücretleri açlık düzeyini altında olan bu insanlardan neden okumuyorsunuz demenin doğru bir yanını göremiyorum. Okunması gereken ciddi bir kitabın 10-20-30 YTL den satılan bu ülkede hangi gelir gurubu okuma eyleminin içinde olabilir? Ben 40 yıl önce 1000 Tl maaş alırken tanesi 1-2-3 TL den satılan varlık yayınlarını alıp okuma şansını yakalamıştım. O kitaplardan Panait İstra'nın karakterlerini tanımış, insan olmanın ne olduğunu anlamaya başlamıştım.Bugün insanlarımıza neden okumuyorsunuz diyeceğimize kültürün finansmanını bireylere bırakmadan yeni kaynaklar oluşturmalıyız. Kültür bakanlığı halkımızın daha ucuz kitap edinmesinin yolunu açması gerekmektedir.
nihallll 07.07.2007, 23:14 tabiki çoğu kişi maddi imkansızlıklar yüzünden okuyamıyor bu da bi gerçek.ama kitap okumak için de çaba sarf ettiğimizi hiç düşünmüyorum.yeni çıkan telefon markalarına,son moda kıyafetlere ve gözde mekanlara bi dolu para harcayıp sonra da kitap okunmamasından yakınan kişilerde var ülkemizde;ama kültür bakanlığının bu konuda çalışması gerektiği bi gerçek.ama ne yazık ki kültür bakanı genelde uyumayı tercih ediyor bu işlerle ilgilenecek zamanı olduğunu düşünmüyorum.
KİTABA KİM NE KADAR PARA VERMİŞ
BİLMEK İSTİYORMUSUNUZ.?
. KİŞİ BAŞINA
. Norveçli 137 Dolar.
. Alman 122 Dolar
. Belçikalı 100 Dolar
. Avusturyalı 100 Dolar
. Güney Koreli 39 Dolar
. İspanyalı 39 Dolar
. Dünya Ortalaması 1,3 Dolar
. Türkiyeli 0.45 Dolar( 45 Sent)
KİTAP OKUMAK İÇİN
. Türkün ayırdığı zamanın;
. 300 katını bir norveçli ayırıyor.
. 210 katını bir Amerikalı ayırıyor.
. 87 katını bir İngiliz ayırıyor.
. 87 katını bir Japon ayırıyor.
. Dünya ortalaması bile bizim ayırdığımız zamandan 3 kat fazla..!
. 1995 yılı kitap piyasasının cirosu 80 Milyar $
. Bir önceki seneye göre %8 oranında artmış.
. Yıllık ciro Amerika 25.5 Milyar $
. Yıllık ciro Japonya 10.5 Milyar $
. Yıllık ciro Almanya 10 Milyar $
. Yıllık ciro Türkiye 30 Milyon $
. Elbette daha çok okuyan daha bilgili olacaktır.
. Bilgili insanların, az bilgili insanlardan daha başarılı olacağı
kesindir.
1986 Yılı Raporu
50 MİLYONLUK TÜRKİYEDE BASILAN KİTAP SAYISI
9 MİLYONLUK YUNANİSTANDA BASILAN KADAR
. 1997Yılında ALMANYADA SEKSENBİN KİTAP BASILIRKEN TÜRKİYEDE BASILAN
KİTAP
SAYISI ALTIBİN CIVARINDA
KİŞİ BAŞINA DÜŞEN KİTAP (Bir yılda basılan kitap sayısına göre)
İsrail 1169 kişiye bir kitap
Almanya 1022 kişiye bir kitap
Japonya 600 kişiye bir kitap
Türkiye 10.600 kişiye bir kitap
. 1990 SENESİNDE İRANDA 6289 KİTAP BASILMIŞ
. 1992 SENESİNDE TÜRKİYEDE 6151 KİTAP BASILMIŞ
. BU SAYI 2000 TÜRKİYESİNDE DE PEK FARKLI DEĞİL
KAÇ KİŞİ GAZETE OKUYOR
(Dünyada Gazete okumada Türkiye yine en kötüler arasında)
Bin NORVEÇliden 558 i Gazete okuyor.
Bin JAPONdan 557 si Gazete okuyor
Bin FİNLİden 445 i Gazete okuyor Bin İSVEÇliden 430 i Gazete okuyor Bin
KOSTARİKAlıdan 412 Gazete okuy.
Bin ARJANTİNliden 62 si Gazete okuyor
Bin TÜRKten 61 i Gazete okuyor.
Bin ÇİNliden 36 sı Gazete okuyor
Bin UKRAYNAlıdan 3 ü Gazete okuyor
ANKARA ÜNİVERSİTESİ nin Yaptığı Bir Araştırma
KONU
İlköğretim Okulları Ders Kitaplarında Kelime ve Kavramlar
. DERS KİTAPLARINDA Kİ KELİME KAVRAM SAYISI
. A.B.D. Ders kitaplarında 71.618
. ALMANYA Ders kitaplarında 70.400
. JAPONYA Ders kitaplarında 44. 224
. İTALYA Ders kitaplarında 31.762
. FRANSA Ders kitaplarında 30.193
. SUUDİ ARABİSTAN Dre. Kit. 13.576
TÜRKİYE Ders kitaplarında 7.260
DERS KİTAPLARIMIZ RESİM, FOTOĞRAF, KARAKATÜR, AFİŞ,ŞEMA, VE TABLO
AÇISINDAN DA OLDUKÇA FAKİR.
Alman Bild Der Wissenschaft Dergisine Yer alan İlginç Tahminlerden
Bazıları
Yıl 2025 Ayrıntılı protez el-ayak yapılacak.
Yıl 2028 Dünya nüfusu 8 milyar olacak.
Yıl 2040 Robotların aklı ve şuuru olacak.
Yıl 2050 Atom çekirdeğini eriten ilk santral kurulacak.
Yıl 2061 Halley kuyruklu yıldızı yine dünyaya yaklaşacak.
Yıl 2081 Tam güneş tutulması Almanyanın güneyinde gözlemlenecek.
Yıl 2100 Deniz seviyesi bugünkünden 96 metre daha yukarıda olacak.
Kitap okumak gercekten emek verilen ve yapmasi zor bir islev. Lisenin sonuna kadar turlu bahanelerle pke fazla kitap okumamistim. Ama daha sonradan cok fazla kitap okudum, hala da okuyorum. Ustelik cevremdekilere de kitap okutarak. Okuyan kazanir, okumayan kendi bilir. Napalim..
Aslında yeni, bir topic acacaktım ama topic kirliliği olmasın,hemde bu konuyla alakalı bir video izledim gecenlerde....
Yer Kayseri....Sadece İzleyin ve gülün ağlanacak halimize...
http://www.youtube.com/watch?v=TzLdq1vqlNc
okumak güzeldir arkadaşlar!! kitap kurdu değilim ,benden kültür de fışkırmaz ama okunan her satır hatta her kelimenin bir insana neler kattığını bilirim!!
gazete,dergi,kitap fark etmez!!
yeter ki okuyalım !!!
hernepeş 10.07.2007, 13:54 nerde ne zaman nasıl olursa olsun mutlaka okumalıyız
izmirksk 10.07.2007, 14:07 okumak var,okumak var...
bence seçici olmak lazım....sırf çok okumak için okumak zaman kaybıdır
hernepeş 10.07.2007, 14:11 okumak var,okumak var...
bence seçici olmak lazım....sırf çok okumak için okumak zaman kaybıdır
sırf okumak için okumak diil,kendimizi geliştirmek,hayata bakış açımızı genişletmek için okumalıyız
her yeni kitap yeni bir hayattır
izmirksk 10.07.2007, 14:17 sırf okumak için okumak diil,kendimizi geliştirmek,hayata bakış açımızı genişletmek için okumalıyız
her yeni kitap yeni bir hayattır
kendinizi geliştirebileceğiniz kitapları nasıl anlayacaksınız?
seçici olmakla.....yani benim dediğimde bu..
her yeni kitap yeni bir hayat değildir...inanın bana değildir...asla değildir...öyle kitaplar vardır ki ,kişiden çok şey götürür hiçbir şiey vermez..seçici olmak şart
hernepeş 10.07.2007, 14:20 kendinizi geliştirebileceğiniz kitapları nasıl anlayacaksınız?
seçici olmakla.....yani benim dediğimde bu..
her yeni kitap yeni bir hayat değildir...inanın bana değildir...asla değildir...öyle kitaplar vardır ki ,kişiden çok şey götürür hiçbir şiey vermez..seçici olmak şart
ben seçici olamaya birşey demedim ki
sonuçta bende seçici bir insanım kitap konusunda oturup da her kitabı okumam tabii ki
her kitap yeni bir hayattır derken şöyle bi açıklama yapayım o zaman daha ii anlaşılması için;herkes kendini tanır ve kendine göre kitapları okur.Okuduğu kitaplarda kişiye yeni şeyler katar dolayısı ile bakış açısı genişler dünyaya karşı
|
|