adurmus
03.01.2006, 10:35
Merhaba,
Ben Yumrukluçetmi-özgören köyündenim.
Balıkesir'de iki grup halinde aleviler yaşar. Bir grubu Tahtacı olarak adlandırılır ve daha çok edremit körfezi cüvarında yaşarlar. Bunlardan en ünlüleri Tahtakuşlar köyüdür, ayrıca merkeze bağlı Türkali köyü vardır.
Balıkesirde aleviye alevi denmez idi. Balıkesirde aleviye çetmi (çepni) ya da kızılbaş denirdi. Alevi kelimesi son zamanlarda kullanılır oldu. Manisa, İzmir'de de çetmi alevileri bulunur.
Benim isimlerini hatırladığım çetmi köyleri aşağıdakiler, arkadaşlar bildiklerini de eklerlerse bir liste oluşur.
Resmi Adı - Eski Adı
Özgören - Yumrukluçetmi
Ortamandra - Karagedik
Kocasinan - Cehennemdere
Danaveli
Armutlu
Gökçeren
Yeşildere - Killik
Karaman
Macarlar
Elyapan
Akyar
Kozpınar
Güvemçetmi
Çukurhüseyin
Kavakbaşı
Çiftlik
İnkaya
Çitlenbik
Kıraç
Ben Yumrukluçetmi-özgören köyündenim.
Balıkesir'de iki grup halinde aleviler yaşar. Bir grubu Tahtacı olarak adlandırılır ve daha çok edremit körfezi cüvarında yaşarlar. Bunlardan en ünlüleri Tahtakuşlar köyüdür, ayrıca merkeze bağlı Türkali köyü vardır.
Balıkesirde aleviye alevi denmez idi. Balıkesirde aleviye çetmi (çepni) ya da kızılbaş denirdi. Alevi kelimesi son zamanlarda kullanılır oldu. Manisa, İzmir'de de çetmi alevileri bulunur.
Benim isimlerini hatırladığım çetmi köyleri aşağıdakiler, arkadaşlar bildiklerini de eklerlerse bir liste oluşur.
Resmi Adı - Eski Adı
Özgören - Yumrukluçetmi
Ortamandra - Karagedik
Kocasinan - Cehennemdere
Danaveli
Armutlu
Gökçeren
Yeşildere - Killik
Karaman
Macarlar
Elyapan
Akyar