Orijinalini görmek için tıklayınız : Melek Nedir?
Arkadaşlar;
Melek, Sözcük anlamı olarak " kuvvet, yönetim gücü, elçi, haber verici"
Terim anlamı olarak " Allahın bütün emrilerine uyan, ona hiç isyan etmeyen varlıklar" olarak tanımlanmıştır Kuranda.
Kuranda aynı zaman Melek insandaki akıl, zeka, haya, hafıza, dikkat gibi zihensel fonksiyonlarla yağmur, bulut, soğuk, sıcak, nebat, ağaç gibi gibi insan dışında doğada mevcut diğer canlılar ve güçler olarakta bildirilmiştir.
Hepiniz Meleklerin ADEM'e secde etme kıstasını duymuşsunuzdur.
Arkadaşlar; ADEM demek Bilgilendirilmiş İnsan demektir. Hani Meleklerin "... Kan döken fesat çıkaran...." şeklindeki Allaha ifadelerinden Henüz bilgilendirilmeyen İnsan türünden varlıkların yeryüzünden yaşadıklarını anlıyoruz. Bizler bilgilendirilmemiş aynı türden olan İnsana Halife olduk. Halife olmak aynı türden olmayı gerektirir. Dolayısla İlk Yaradılışta Bilgilendirilmeyen İnsan Rabbimizin Ruh Üflemesi (Ruh= Bilgilendirmesi) ile Evrim geçirerek bugünki şekline ulaşmıştır.
Burda altını çizerek vurguluyorum değişim (Halife) olmak aynı türden olmayı gerektirir. Darwinin Evrim kuramından farklıdır. Eğer Darwinin teorisine inanırsak farkı bir türe halife olmamız söz konusu olurki bu Kurana aykırıdır. Bir türün yerini almak onun yerine geçmek halife olmak aynı türden olmanın zorunlu koşuludur.
Adem (Bilgilendirilmiş İnsan) kıstasına değinerek şunu ifade etmek istedim;
Melekler (Yönetim Güçleri), Bilgilendirilmiş İnsana (Ademe) boyun eğmektedirler. Akıl, Zeka, Hafıza gibi fonksiyonlar (Melekler) Bilgiliendirilmiş İnsanın kullanımı ile yada bilgilendirilmiş insana itaat ederek İnsanın doğada kendine yarar sağlamasına yardımcı olmaktadırlar.
Hepinize selamlar
Saygılarımla...
Rindabdal 11.07.2007, 13:00 Kaynak belirtir misiniz lütfen bu enteresan görüşlerinize. Yoksa siz mi "keşf"ettiniz. Şu Adem ve evrimle ilgili olanına yani...
sevgiler
Melek diyince aklıma gelen ilk şey, Bizim Köylerde Meleklere edilen Dualardır..
Ya Meleke Erd u Asmanye, yada Ya Meleke Serı Sıbey..
Ya yerin ve göğün Mekeği, Ya Sabah Melekleri.
Kaynak belirtir misiniz lütfen bu enteresan görüşlerinize. Yoksa siz mi "keşf"ettiniz. Şu Adem ve evrimle ilgili olanına yani...
sevgiler
Kaynak Kuran.
Bakara 30:
" Bir Zaman, Rabbin Meleklere; Ben yer yüzünde bir halife kılacağım (yapacağım) demişti. .........................."
Halife sözcüğü arkada demek olan hlf kökünden bir sözcüktür. Arkadan gelen yani zaman itibariyle bir başkasının arkasından gelip onun yerine geçen demektir.
Bakara Suresi 30. ayette Rabbimiz "Ben halife kılacağım (yapacağım)..." demektedir. Burda insanın halife yapılışı yaratmak anlamındaki "halk" fiili ile değil bir halden başka bir hale dönüştürmek anlamındaki "ca'l" fiili ile anlatılmıştır.
Buda bize şunu gösterir; Rabbimiz yeryüzünde kan döken fesat çıkaran bir varlık yaratmıştır. Bakara suresi 30. ayetteki gibi bir halden başka bir hale dönüştürerek (halife) yaparak o varlığa Ruhundan üflemiştir. Yani ruhundan üfelemekle Bilgilendirilmiş İnsan (Adem) yapmıştır.
Bizler kan döken fesat çıkaran varlıklara selef olduk. Yani O varlığın yerine geçtik bildilendirilmiş insan olduk. Ama unutulmamalıdır ki selef olduklarımızda bizim gibi aynı türden varlıklar olmalıdır. Aksi takdirde farklı türün yerine geçmemiz (halife) olmamız söz konusu olamaz.
canikocan 12.07.2007, 12:58 bence melek insanınn içinde varolan iyiliktir güzelliktir
oldukça hoş bir yorum...
halifeliğin aynı zamanda insanın allah'ın sıfatlarının tam mazharı olabilme özeliği olduğunu da reddetmiyorsuunzdur herhalde.. yani klasik batıni yorumunu dışlamıyor bu dedikleriniz...
ben de bir tür evrime inanıyorum zaten.... bu henüz bir bilimsel kuram olsa da giderek doğrulanan evrim teorisine de bir islami yanıt olabilir...
Var mı bunun gibi başka "aykırı" yaklaşımınız...:)
Konuda da dile getirmiştim. Bunu Darwinin evrim teorisi ile karıştırıp teorinin doğruluğunu sanmayın.
Yine altını çizerek söylüyorum. Allahın ruhunu üflemesi İnsana çok az bilgi vermesi demektir. Yani koklatmak gibi. Bizim gibi insan türünden varlıkların yeryüzünde olduğu ancak bilgilendirilmiş insan olmadıkları Allahın lütfü sayesinde Allah ruhundan üfleyerek (bilgilendirerek) bu günki insan şekli ve durumunu aldığı dolayısıla bizimde insan türünden olan ancak bilgilendirilmeyen (yani ruh üfürülmeyen) insan türü varlıklara halife olduğumuz sunduğum ayette açıkca anlışmaktadır.
Bizler halife olmakla Allahın sıfatlarına tam mazhar değiliz. Kuranda kullanılan Halife sözcüğü Allahın yeryüzündeki temsilcisi vekili değil zaman itibariyle bir başkasının arkasından gelerek onun yerine geçen anlamında kullanılmıştır.
Yerüzünü Aldaletme yönetmede Allahın temsilcisi olduğunu düşünüp Kurana dayandırarak Halifeliği siyasi bir olgu şekline dönüştürüp İslam dinini değiştiren zihniyetleri Allaha havale etmekten başka çare göremiyoz.
Hiç kimse Allahın Halifesi değildir. Kimse Muhammedin Halifesi değildir. Bizler Allaha halife değil aynı türden bilgilendirilmemiş insana halife olduk.
Aykırı yaklaşım mı?
Benim konularım hepsi sunni İslama aykırıdır.
izmirksk 12.07.2007, 14:23 aslında halife sözcüğü,bir başkasının yerini almaksa,adem in (eğer o mücadeleisnde ilkse)halife olmaması lazım....belki sonrakiler için denebilir...
fakat bakara 30 da Ve bir zaman Rabbin, meleklere: “Ben yeryüzünde bir halîfe kılacağım (yapacağım)” demişti.
fakat burada eğer adem den öncesi yoksa bu neyin halifesi..yani kimin yerine?
belkide burada kulanılan tümden insanoğludur...fakat yinede o insanoğlu neyin halifesi?
halife kelimesinin,arkadan gelen yani bir başkasının yerini alan manasında ise elbet...
tabi meleklerin ,bakara 30 da “Orada bozgunculuk yapan, kan döken birisini mi kılacaksın (yapacaksın)? Oysa biz seni överek tesbih ediyor ve seni takdis ediyoruz” demişlerdi. “Ben sizin bilmediğiniz şeyleri çok iyi bilirim” dedi.
insana ait bu özelliği bilmesi akılları karıştıyor elbet...insanoğlunun tarihi kan ve gözyaşının tarihidir...melekler bunu bildi...peki Tanrı nın kastettiği ben sizin bilmediğiniz çok şeyleri bilirim tam olarak neydi?
aslında halife sözcüğü,bir başkasının yerini almaksa,adem in (eğer o mücadeleisnde ilkse)halife olmaması lazım....belki sonrakiler için denebilir...
fakat bakara 30 da Ve bir zaman Rabbin, meleklere: “Ben yeryüzünde bir halîfe kılacağım (yapacağım)” demişti.
fakat burada eğer adem den öncesi yoksa bu neyin halifesi..yani kimin yerine?
belkide burada kulanılan tümden insanoğludur...fakat yinede o insanoğlu neyin halifesi?
halife kelimesinin,arkadan gelen yani bir başkasının yerini alan manasında ise elbet...
tabi meleklerin ,bakara 30 da “Orada bozgunculuk yapan, kan döken birisini mi kılacaksın (yapacaksın)? Oysa biz seni överek tesbih ediyor ve seni takdis ediyoruz” demişlerdi. “Ben sizin bilmediğiniz şeyleri çok iyi bilirim” dedi.
insana ait bu özelliği bilmesi akılları karıştıyor elbet...insanoğlunun tarihi kan ve gözyaşının tarihidir...melekler bunu bildi...peki Tanrı nın kastettiği ben sizin bilmediğiniz çok şeyleri bilirim tam olarak neydi?
Sayın Moderatör;
Adem demek Bilgilendirilmiş ilk İnsan demektir. Allahın Bilgilendirilmiş insanı halife yani öndekinin yerine geçirmesi Bilgilendrilmemiş insana Bilgisini üflemesi (Ruh Üflemesi) demektir. Yani Allah ne yaptı; Yarattığı ancak bilgilendirmediği insana ruhunu üfleyerek bilgilendirerek ona konuşmanın temeli olan kelimeleri, doğayı, evreni, eşyayı .....idrak etmeyi öğretmesi demektir. Ademden öncesi var tabiki nasıl yok!!!
Çünkü bizler bilgilendirilmemiş insana halife olduk. Bunu yaptığım yorumla açıkladım. Bakara suresinde halife kılacağım (yapacağım) demesi ca'l fiili ile ifade edilmiştir. Bir halden başka Bir hale dönüştürmek fiili ile. Eğer halife yaratacağım deseydi o zaman halk fiiilini kullanırdı. Buda bize Ademden önce bilgilendirlmeyen insan olduğunu bizlerinde aynı tür seleflerimize halef olarak şu anki insan durumuna dönüştüğümüz gösterir.
Ben sizin bilmediğiniz çok şeyi bilirimden kasıt şahsımca şu olsa gerek;
Eğer bilgilendirilmeyen haleflerimiz kan döken fesat çıkaran bir yapıda idiseler, Allahın bu kan döken fesat çıkaran haleflerimizi başka bir hale dönüştürme eylemini Meleklerin idrak edemeyeceği bunu anlayamayacağı anlamına gelir.
melekler insanların hizmetcisidir. sadece insanlara haiz kalp, ruh ve beden dinamiklerinin perde arkasındaki yöneticileridir diye düşünüyorum. insan güzelleşetikçe, ruhen güçlendikçe melekleşir. ordan gelio aklıma..
sanırım edip yüksel veya Yaşar nuri merkezli bir görüş bu sizinkisi...
siz hadisleri ve ikincil bütün kaynakları da reddediyorsunuzdur...
yanılıyor muyum!!!!
Benim için tek geçerli kaynak Kurandır. İlim sahibi insanların düşüncelerine saygı duyar Kuran nisbetinde paylaşır faydalanırım. Kuran dışından hiç bir söz itibar etmem.
Rindabdal 12.07.2007, 16:10 hmm. sen alevileri müslüman görüyor musun bakayım zahir..
YAni müslüman olduğunu söyleyen alevileri...
Mesela Pirlere inana aleviler sence şirke giriyor değil mi... dolayısıyla müslüman değiller değil mi!!!
Birisi namazda peygambere salat-ü selam etse bu şirk oluyor değil mi sana göre... ve direk cehenneme gidiyoruz değil mi....
Söyle bakalım...cevap ver bunlara...
hmm. sen alevileri müslüman görüyor musun bakayım zahir..
YAni müslüman olduğunu söyleyen alevileri...
Mesela Pirlere inana aleviler sence şirke giriyor değil mi... dolayısıyla müslüman değiller değil mi!!!
Birisi namazda peygambere salat-ü selam etse bu şirk oluyor değil mi sana göre... ve direk cehenneme gidiyoruz değil mi....
Söyle bakalım...cevap ver bunlara...
İlk önce şu uslubunu değiştir. Söle bakalım, cevap ver......Diğer topiktede aynı uslüpla konuşuyon. Hiç hoş değil yakışmıyo sana.
Efendi efendi yazarsan efendi efendi konuşur fikir alış verişinde bulunuruz.
Şimdi güzel bir uslupla bu sorduklarını tekrar sor. Bende fikrimi söleyim
Aleviler hakkında ne düşünüyorsunuz sayın Zahir...
Kendine müslüman diyen aleviler müslüma mıdır..
Pirlere inanan aleviler cehennem ehli midir?
Namazlarda ve cemlerde salat-ü selam getiririz... biz size göre şirk ehli miyiz.. söyler misiniz...
Aleviler hakkında ne düşündüğümü tartışdığın diğer topikte az çok ifade ettim.
Kendine Müslüman diyen Aleviler Müslümanmıdır?
Kimsenin inancını sorgulamam, kimsenin inancına karışmam. Yaratıcı ile kendisi arasındaki mesele beni ilgilendirmez.
Ancak kendine Müslümanım diyen bireyin yaptığı, yapacağı veya düşündüğü din veya ibadet hakkındaki görüşünü düşüncesini Kurana göre bu şekildedir veya değildir gibi ifadelerde Kuran ışığı altında değerlendirme yaparım. Doğru olduğunu görür isem tabiki o kişi gibi onaylarım. Yanlış görür isem nedenleri ile beraber, gerekçelerini ortaya sunarak fikrimi sölerim.
Namazlarda veya Cemlerde gitirdiğiniz salat-ü selamı Azhap Suresinin 56. ayetine yanlış mealler vererek yanlış bir uygulama sonucu getirdiğinizi düşünüyoruz.
Bu yanlış uygulama neticeniz sonucunda şirk ehli olup olma konusundaki danışma merciniz ben değil Yaradanınız dır....
Saygılarımla...
gül_rasul 14.08.2007, 16:26 saygı mı ??? komıksın zahır.......hala ısrarla varoldugunu iddia ettıgın ayetın numarasını yazmıs degılsın!!!zahır yakında cok yakında ıddıa ettıgın seylerın aslında ne kadar sacma olduklarını once kendıne sonra da cumle aleme ıtıraf etmek kalacaksın.......ya yakında olmadı ahırette......agır gelebılır soledıklerım kaldırmazsan yıne ozele mesaj atma hakaret ıceren SAYIN ZAHİR BEYYY (SAYIN MI :):):) )
|
|