Orijinalini görmek için tıklayınız : isviçre de ezan dalgası
Alevimen 12.07.2007, 06:06 Başlangıç St. Gallen merkez'de başladı, henüz ismi bilinmeyen ama 20min gazetenin tanımıyla aksiyon-sanatçısı kiliseler'de kasetten günde 5 defa ezan dinlettiriyor. Vatandaşların çoğu rahatsız gibi..
Zürih, Bern gibi şehir merkezlerinde'de bu eylemi yapacak.
Sebebi şu sıralar mahkemesi olan Türk derneğiyle ilgili, camilerine minare monte etmek istiyorlar. Fakat Kanton Solothurn'dan inşaat izni çıkmadığı için yüksek mahkeme Kanton Solothurnla aynı fikirde deyil!
Gazeteye görede bu ismi henüz belli olmayan askiyoncu Kanton Solothurnun sert tutumuna karşın olaylara biraz mizah katmak istiyor.
kaynak 20min.ch
Valla aklıma İstanbul'daki Cemevi yıkma talebi geldi, neydi 50 cm başka arsaya yakın mı uzak mı sebebiydi...
:sweatdrop
İsviçre demokrat ülkedir, yok kadar az Türk var (nufüsun 1% i Türk) ama çatır çatır 6 metrelik mini Minareyi dikersin Kantonlar nekadar federal olsada son söz Bern'deki yüksek mahkemedir..
Video:
http://www.20min.ch/news/zuerich/story/21597251
Valla aklıma İstanbul'daki Cemevi yıkma talebi geldi, neydi 50 cm başka arsaya yakın mı uzak mı sebebiydi...
Tayyip Erdoğanın Belediye Başkanı iken Hacı Bektaş Veli Dergahını yıkma girişiminden mi bahsediyorsun?
Bu arada Babamda Bernde İmamlık yapmıştı. Kaçtane cami var Bernde bilmiyom ama tek bir cami varsa bu babamın imamlık yaptığı cami olmalı. Minaresi felan olmadığını anlatırdı. Hatta komple bir iş merkezinde belirli kısımlarında eğlence merkezlerinin olduğu felan...
Haliyle böyle bir devlete hayran kalmıştım. Gerçekten söylendiği gibi Demokrasi abidesimi İsviçre?
Tayyip Erdoğanın Belediye Başkanı iken Hacı Bektaş Veli Dergahını yıkma girişiminden mi bahsediyorsun?
Bu arada Babamda Bernde İmamlık yapmıştı. Kaçtane cami var Bernde bilmiyom ama tek bir cami varsa bu babamın imamlık yaptığı cami olmalı. Minaresi felan olmadığını anlatırdı. Hatta komple bir iş merkezinde belirli kısımlarında eğlence merkezlerinin olduğu felan...
Haliyle böyle bir devlete hayran kalmıştım. Gerçekten söylendiği gibi Demokrasi abidesimi İsviçre?
Hmm,
bence camiler tabiki olmali yurtdisinda ama bir kac sartim olur:minaret olmasin ve ezan okunmasin.
Avrupada herkez kendi dinini yasaya biliyor, bir baskasini rahatsiz etmemek sartiyla. Ezan okunursa, cevredeki insanlar rahatsiz olur ve bu olmamali.
Saygilar
canan
Hmm,
bence camiler tabiki olmali yurtdisinda ama bir kac sartim olur:minaret olmasin ve ezan okunmasin.
Avrupada herkez kendi dinini yasaya biliyor, bir baskasini rahatsiz etmemek sartiyla. Ezan okunursa, cevredeki insanlar rahatsiz olur ve bu olmamali.
Saygilar
canan
Bence camide olmasın ezanda olmasın. İslamın içerisindeki İslami olmayan bütün sunni öğeler yok edilsin.
O zaman gerçek İslam orataya çıkacaktır.
Bence camide olmasın ezanda olmasın. İslamın içerisindeki İslami olmayan bütün sunni öğeler yok edilsin.
O zaman gerçek İslam orataya çıkacaktır.
Cami dedigim zaman, mimarsiz yapilan bina, ev görünümde.:)
Cami dedigim zaman, mimarsiz yapilan bina, ev görünümde.:)
Mekansal İbadet şeklinin hiç birini kabül etmiyorum. Cami, Cemevi, Kilise, Sinegog...
Zamandan ve Mekandan münezzeh Adı Allah olan bir varlığa Mekansal bir alanda Bağlılık göstermek kanatimce doğru değildir.
NiSAN_Rojda 12.07.2007, 10:30 ama Yurt dışında yaşayacan yüzlerce halkımız var...onlara haksızlık değil mi...?? biz cem evine gidebiliyorsak onlarda yaşadığı ülkelerde cem evlerine gidebilseler....bir insanın ibadeti ülkesinin sınırları içinde olmamalı sadece...
Alevimen 12.07.2007, 10:51 Videolar:
haymanali 12.07.2007, 10:55 İsviçre demokrat ülkedir, yok kadar az Türk var (nufüsun 1% i Türk) ama çatır çatır 6 metrelik mini Minareyi dikersin Kantonlar nekadar federal olsada son söz Bern'deki yüksek mahkemedir..
Video:
belki de azınlıklara karşı toleranslı olmasının nedeni budur?
örneğin türkler nüfusun %10 nu oluştursalardı bence bu kadar tolerans göstermezlerdi kanımca.
zira almaya'da bu oranın 3 katı yani %3, cami yapımı bile baya bi tartışma konusu oluyor.
http://news.yahoo.com/s/ap/20070704/ap_on_re_eu/germany_mosque_dispute
anadolu75 12.07.2007, 21:20 avrupada cami olması olabilir ama ezan olmamalı zaten yokta.ama diğer ibadet yerleride eşit sekilde olmalı.
bence çok saçma. eskiden ezanı insanlara namaz vaktinin geldiğini haber vermek amacıyla kullanıyolarmış. şimdi ise teknoloji gelişti saat denen bişey var. bence artık bazı şeyler aşılmalı türkiyede bile ezan yasaklanmalı
Mekansal İbadet şeklinin hiç birini kabül etmiyorum. Cami, Cemevi, Kilise, Sinegog...
Zamandan ve Mekandan münezzeh Adı Allah olan bir varlığa Mekansal bir alanda Bağlılık göstermek kanatimce doğru değildir.
zaten mekanlar siyasi kaygılar gözeterek inşa edilmiştir bence yada başta öyle değilsede bugün öyle malasef camilerde verilen fetvalar bizzat devletin istediği ve istediği yönde fetvalardır.kitlelere ulaşmanın en kolay yanı camiler arkasını hesap edin keşke şöyle bir bilinç olsa fetvalar kalksa herkes ibadetini her yerde yapabileceğini anlasa
yada başta öyle değilsede
Başta nasıl olduğunu düşünüyorsunuz?
Başta nasıl olduğunu düşünüyorsunuz?
Mantık yürüterek cvp vericem islamiyetin yayıldığı dönemlerde birliğe beraberliğe ihtiyaç vardı ve insanlara ulaşmak gerekiyordu bunun için toplu duruşlar sergilenmeli ve aynı düşünceden insanlar bir araya toplanmalıydı o zamanın koşullarında gerekliydi ama daha sonra bu gelenek halini aldı diye düşünüyorum çünkü egemenlerinde işine geldi.tabbiiki bunlar sadece benim kafamdaki teoriler :shifty:
Mantık yürüterek cvp vericem islamiyetin yayıldığı dönemlerde birliğe beraberliğe ihtiyaç vardı ve insanlara ulaşmak gerekiyordu bunun için toplu duruşlar sergilenmeli ve aynı düşünceden insanlar bir araya toplanmalıydı o zamanın koşullarında gerekliydi ama daha sonra bu gelenek halini aldı diye düşünüyorum çünkü egemenlerinde işine geldi.tabbiiki bunlar sadece benim kafamdaki teoriler :shifty:
Kusura bakmayın ama pek anlıyamadım sölediğinizi. Birazdah açarmısınız?
Kusura bakmayın ama pek anlıyamadım sölediğinizi. Birazdah açarmısınız?
konumuz camiler değilmiydi ben camilerin başlangıçta farklı amaca hizmet edebiliyor olabileceğini düşünüyordum hani hatırladınız mı beni :001_rolle
konumuz camiler değilmiydi ben camilerin başlangıçta farklı amaca hizmet edebiliyor olabileceğini düşünüyordum hani hatırladınız mı beni :001_rolle
Pardon siz kimsiniz? Burası Neresi? Ben nerdeyim :p
Sanırım şunu ifade etmek istediniz. İslamın ilk yıllarında bu günkü şekli ile cami olgusunun olmadığı, bu günkü şekli Emeviler dönemim de ortaya çıkarılan siyasi bir imge şekline dönüştürülmüş yapılar olduğu...
Anlaya bildim mi sizi :)
Pardon siz kimsiniz? Burası Neresi? Ben nerdeyim :p
Sanırım şunu ifade etmek istediniz. İslamın ilk yıllarında bu günkü şekli ile cami olgusunun olmadığı, bu günkü şekli Emeviler dönemim de ortaya çıkarılan siyasi bir imge şekline dönüştürülmüş yapılar olduğu...
Anlaya bildim mi sizi :)
vay ben neler demek istemişim öyle galiba iyi şeyler demişim ben sadece mantık yürütmüştüm neyseki biyerlere tutundu görüşlerim :thumbup1:
taylan mahir 12.07.2007, 23:17 bismilllahirrahmanirrahim
|