Orijinalini görmek için tıklayınız : 22 Temmuz itibari ile seçilmesi kesinleşmiş alevi milletvekilleri?
Birçoğu sözde de olsa, alevi olarak bilinen kişiler içerisinde 22 Temmuz itibari ile seçilmesi kesinleşmiş milletvekilleri.
AKP'den seçilenler;
Hüseyin Tuğcu (kütahya)
Reha Çamuroğlu (istanbul)
İbrahim Yiğit (istanbul)
CHP'den seçilenler;
Derviş Günday (çorum)
Durdu Ozbolat (maraş)
Yılmaz Ateş (ankara)
Ali Oksal (mersin)
Vahap Seçer (mersin)
Tacidar Seyhan (adana)
Fuat Çay (hatay)
Abdullaziz Yazar (hatay)
Erol Tınaztepe (erzincan)
Malik Ecder Özdemir (sivas)
Bayramali Meral (istanbul)
Mehmet Ali Özpolat (istanbul)
Kemal Kılıçdaroğlu(istanbul)
Hüseyin Mert (istanbul) 'Dsp'e geçti'
Süleyman Yağız (istanbul) 'Dsp'e geçti' (sünni 'kökenli')
Şevket Köse (adıyaman) *?
Orhan Ziya Diren (tokat) *?
Hüseyin Ünsal (amasya) *?
Bağımsızlar;
Aysel Tuğluk (diyarbakır) 'Dtp'e geçti'
Gülten Kışanak (diyarbakır) 'Dtp'e geçti'
Fatma Kurtulan (van) 'Dtp'e geçti'
Şerafettin Halis (tunceli) 'Dtp'e geçti'
Sevahir Bayındır (şırnak) 'Dtp'e geçti'
Sebahat Tuncel (istanbul) 'Dtp'e geçti'
Kamer Genç (tunceli)
*emin olmadıklarımız: ?
Bunlara ek olarak sizlerin bildikleri?
Erzİncan Chp Erol Tinaztepe Alevİ Dİye Bİlİyorum
H.BaranYıldırım 23.07.2007, 10:52 CHP'nin oylarının yarısı Alevilerin oylarıdır ama seçilenlerin ne kadar alevidir?
CHP'nin acaba neresine oy vermişler?
Meraklar içindeyim...
CHP'den bildiklerim;
Derviş Günday (çorum)
Durdu Ozbolat (maraş)
Yılmaz Ateş (ankara)
Vahap Seçer (mersin)
Tacidar Seyhan (adana)
Fuat Çay (hatay)
bildiğim kadarıyla alevilerin yüzde 80 i chp yi destekliyor. chp de oyların yüzde 80 inini alevi kesimden alıyor. buna ragmen 6 milletvekili..düşündürücü değilmi?
Blackfox 23.07.2007, 11:11 bildiğim kadarıyla alevilerin yüzde 80 i chp yi destekliyor. chp de oyların yüzde 80 inini alevi kesimden alıyor. buna ragmen 6 milletvekili..düşündürücü değilmi?
22 milyon alevi olduğunu düşünürsen ?
muharremdemir 23.07.2007, 11:21 orhan ziya diren(tokat) bildiğim kadarıyla alevi bir milletvekili
En güzel oran DTP de %30 oranında Alevi vekili meclise soktular.
DTP eşbaşkanı sn.Aysel Tuğluk Dersim Alevisidir
Bunun dışında sn.Gülten Kışanak (Diyarbakır vekili)
sn.Fatma Kurtulan (Van vekili)
sn.Şerafettin Halis (Tunceli vekili)
sn.Sevahir Bayındır (şırnak milletvekili)
İstanbul 3.bölge de kazanan DTPli aday sn.Sebahat Tuncel de gine bir Malatya Alevisidir.
Ayrıca aday gösterilip seçilemeyen Alevi adaylarda var bunda hata desteğini bazı bölgelerde göstermeyip ırkçı, sağcı CHPye oy verenlerdedir.
Bu açıdan en çok takdir edilmesi gereken Bağımsızlardır. Ayrıca Ufuk Uras, Akın Birdal gibi demokrat sosyalist Sunni Türk insanlarda sevindirici.
orhan ziya diren(tokat) bildiğim kadarıyla alevi bir milletvekili
Kadim Durmaz'ın söylediğine göre 99 seçimlerinde MHP'ye çalışmış.Alevi olup olmadığını bilmiyorum.
memnunmusunuz tkp liler ödp liler emep liler ip liler esp liler memnunmusunuz...bu sonuçlardan memnun olabiliyormusunuz..bağıra bağıra savunduğunuz fikirleri düşünceleri kim nerede savunacak şimdi ezerek iktidara yükselen bu cehalet karşısında ne yapacaksınız şimdi...batının hakkından doğu gelebilecekmi şimdi...sosyalistler amaçlarına ulaşacakmı...komünistler düşünce özgürlüğünü yaygın hale getirebilecekmi...ya özgürlükçüler tek bir adayla mecliste ne yapabilecekler...yazık yazık ezile ezile yenildiğimiz şu seçimlerden inşallah bir ders alırsınız...alırsınızda hiç değilse ülkenizde rahat yaşama ortamını kaybetmezsiniz...yoksa değil çocuklarınızın torunlarınızın bile geleceği tehlikede...
memnunmusunuz tkp liler ödp liler emep liler ip liler esp liler memnunmusunuz...bu sonuçlardan memnun olabiliyormusunuz..bağıra bağıra savunduğunuz fikirleri düşünceleri kim nerede savunacak şimdi ezerek iktidara yükselen bu cehalet karşısında ne yapacaksınız şimdi...batının hakkından doğu gelebilecekmi şimdi...sosyalistler amaçlarına ulaşacakmı...komünistler düşünce özgürlüğünü yaygın hale getirebilecekmi...ya özgürlükçüler tek bir adayla mecliste ne yapabilecekler...yazık yazık ezile ezile yenildiğimiz şu seçimlerden inşallah bir ders alırsınız...alırsınızda hiç değilse ülkenizde rahat yaşama ortamını kaybetmezsiniz...yoksa değil çocuklarınızın torunlarınızın bile geleceği tehlikede...
Aynı mesajları her tarafa yazmayın. Alevi vekillerden bahsediliyor seçim bitmiş oylar sayılmış halen CHP-MHP propagandasına devam ediyorsun :) Bu tarz insanları gördükçe AKP ye oy verenleri haklı buluyorum :devil2:
ek olarak mersinde son anda dtp'nin desteklediği miroğlu seçilemeyince 4. sıradaki alevi aday ali oksal'ın seçilmesi de kesinleşmiş.
+ali oksal
+sebahat tuncel (nesimi'nin referansıyla)
diğer illerdeki isimlerin bir çoğunu bilmiyorum..
bildiğim kadarıyla alevilerin yüzde 80 i chp yi destekliyor. chp de oyların yüzde 80 inini alevi kesimden alıyor. buna ragmen 6 milletvekili..düşündürücü değilmi?
readme bunlar sadece benim aklıma gelenlerdi, şu an chp'de 20 civarı alevi milletvekili seçilmiş sanırım ama kimler olduklarını bilmiyorum.
orhan ziya diren(tokat) bildiğim kadarıyla alevi bir milletvekili
Erzİncan Chp Erol Tinaztepe Alevİ Dİye Bİlİyorum
Ben chp'nin tokat ve erzincan'daki seçilen bu birinci sıra adayları alevi değil diye o bölgelerden bağımsız alevi adaylar çıktı diye biliyorum ama emin değilim. çünkü orta anadoluda tokat, amasya, erzincan, adiyaman, maraş, malatya, sivas, yozgat, kayseri gibi illerin chp tabanının ve dolayısıyla oylarının nerdeyse tamamının alevi oyları olduğunu biliyoruz. ama buna rağmen geçen seçimlerde bu illerden seçilenlerin büyük bir çoğunluğu bırakın tabanın tamamı olan aleviliği, seçildikleri illerle alakaları olmayan baykal'ın bizlerin sırtından meclise taşıması için atadığı milletvekilleri idi. bu seçim bu saydığım illerdeki chp milletvekillerinin alevi olup olmadıklarını bilmiyorum.
En güzel oran DTP de %25 oranında Alevi vekili meclise soktular.
DTP eşbaşkanı sn.Aysel Tuğluk Dersim Alevisidir
Bunun dışında GÜlten Kışanak
Fatma Kurtulan
Şerafettin Halis
İstanbul 3.bölge de kazanan DTPli aday sn.Sebahat Tuncel de gine bir Maraşa Alevisidir.
Ayrıca aday gösterilip seçilemeyen Alevi adaylarda var bunda hata desteğini bazı bölgelerde göstermeyip ırkçı, sağcı CHPye oy verenlerdedir.
Bu açıdan en çok takdir edilmesi gereken Bağımsızlardır. Ayrıca Ufuk Uras, Akın Birdal gibi demokrat sosyalist Sunni Türk insanlarda sevindirici.
evet aday profilleri açısından bence en başarılı olanlar bağımsız adaylardı. hem çıkan en fazla kadın milletvekili oranı, hem alevi adayların diğer partilere göre daha adil bir şekilde yer verilmesi açısından.
mecliste kürt sorununun yanında, kadın hakları, küresel felakete yönelik çevre faaliyetleri ve diğer tüm insan hakları ile ilgilide çalışırlarsa tam demokratikleşme adına bazı açılımlar geliştirilebilinir. ama direkt marjinal bir yol izlerlerse daha önce olduğu gibi, hem kendileri hemde onlardan bir beklentisi olan kitle için büyük bir hayal kırıklığı olurlar. çünkü birşey yapabilmeleri için önce meclisde mücadele edebilmeleri gerekiyor, Türkiye yasalarına göre içinde bulundukları platforma aykırı faaliyetlerde bulunurlarsa mecliste kalmaları ve söylemlerini geliştirebilmeleride zorlaşacaktır. leyla zana'nın açıklamalarını dinledikten sonra bu konudaki tereddütlerim daha da arttı. umarım aysel tuğluk ve ahmet türk'ün ifade ettiği gibi daha sağ duyulu bir politika izleyeceklerdir.
bende sonradan öğrendiğime göre; fatma kurtulan, daha doğrusu kurtulan ailesi maraşta (pazarcıkta) dedemlerin yakın köylerdenmiş(salmanı pak). ama sebahat tuncel'in alevi olduğunu ve maraşlı olduğunu şimdi öğrenmiş oldum.
ismailgokhan 24.07.2007, 19:30 sebahat tuncel'i Malatya Alevisi olarak biliyorum
Kartopu86 25.07.2007, 09:34 Chp de sadece okadarcık alevi mi?:ohmy: İnanın ben bu kadar beklemiyordum..Yazık hemdeeeee çoooooooooookkk :no: İnanın şuan şok içerisindeyim vede çok öfkeliyim:sarkazm..Bu yönetim ya değişecek ya da yeni bir parti kurulacak (gerçek bir sol parti).Bizleri temsilen kaç kişi meclisteki ben hiç zannetmiyorum alevilerin yanında gözüküyormuş gibi yapan chp sen muhalefet olmayı haketmiyosun..Daha doğrusu mecliste olmayı
eski_adam 25.07.2007, 09:36 orhan ziya diren DİMES A.Ş'nin (bu meyve suları üreticisi) sahibidir ve tek kelimeyle bi b..ka yaramaz bir adamdır
umarım diğerleri öyle değildir
(ayrıca 1.sıra millet vekili olabilmek içinde 450 milyar vermiştir.Ne sosyal demokratlık ama!)
orhan ziya diren DİMES A.Ş'nin (bu meyve suları üreticisi) sahibidir ve tek kelimeyle bi b..ka yaramaz bir adamdır
(ayrıca 1.sıra millet vekili olabilmek içinde 450 milyar vermiştir.Ne sosyal demokratlık ama!)
Kişilere bu şekilde hakaret etmeyin. Bazı konuları olgunlukla tartışmak önemli herkes birbirine böyle küfürler ederse hakaretler ederse olmaz...
orhan ziya diren DİMES A.Ş'nin (bu meyve suları üreticisi) sahibidir ve tek kelimeyle bi b..ka yaramaz bir adamdır
Onun şimdiye kadar Tokat'a dişe dokunur bir faydası olduysa söyleyin allah aşkına.Onun geçmiş 5 yıl içerisinde yaptığı sadece fabrikalarını büyütmek oldu.
Alevimen 26.07.2007, 13:14 Birçoğu sözde de olsa, alevi olarak bilinen kişiler içerisinde 22 Temmuz itibari ile seçilmesi kesinleşmiş milletvekilleri.
AKP'den seçilenler;
İbrahim Yiğit (istanbul)
İ. Yiğit'in alevi olduğuna emin misiniz?
İ. Yiğit'in alevi olduğuna emin misiniz?
Kesinlikle eminim.
Kendisi cem tv'de sevilay yükselir'in sunduğu çapraz ateş programına telefon konuğu olarak katılmıştı. erzincanlı ve alevi olduğunu söyledi, ayrıca bunu akp'liler dahil herkesin bildiğini de ekledi. baykal bizleri dışladı ama akp beni alevi ve sosyal demokrat kimliğimle kabul etti, akp'de aleviler için çok şey yapacağım gibi birtakım şeyler söyledi ama programa konuk olanlar kendisini rezil etmişti. sanırım ertuğrul günay'ın yakın arkadaşıymış 20 yıldır beraber aynı eksende politika yapıyorlarmış, günay'ın akp'ye katılımı ile çevresinde katılmasını istediği 3 arkadaşında birisi oluyormuş.
+1 Sevahir Bayındır (şırnak) Bağımsız
Sevahir Bayındır bingöl karlıova'lıymış, bugün kendisinin köylüsü alevi bir arkadaştan aldığım bilgi üzerine Sevahir Bayındır'da aleviymiş.
Dtp'nin bağımsız 22 milletvekili içerisinde 5'i bayan toplam 6 alevi kökenli milletvekili var.
ilk kadın alevi milletvekili ise shp tokat milletvekili güler ileri, geçen yılda chp izmir milletvekili türkan miçoğulları vardı. baykal'ın seçimlerden önce listelerden tasfiye ettiği bir çok alevi milletvekilleri arasındaydı..
Hayır doğru değil...
Ankarada en önemli semtlerden olan Dikmende bile...
MHP...AKP...ÖDP...TKP...ve BAĞIMSIZLARA oy kullanan çok sayıda alevi var.
Hemde alevilerin en yoğun oldugu bölgede bunlar....oluyor..:)
Yakınlarımdan,çevremden çoğu kişi CHP hari. diğer partileri tercih ettiler.
Yani sandığınız ve bildiginiz gibi değil durum...:thumbup1:
Sevahir Bayındır bingöl karlıova'lıymış, bugün kendisinin köylüsü alevi bir arkadaştan aldığım bilgi üzerine Sevahir Bayındır'da aleviymiş.
Dtp'nin bağımsız 22 milletvekili içerisinde 5'i bayan toplam 6 alevi kökenli milletvekili var.
ilk kadın alevi milletvekili ise shp tokat milletvekili güler ileri, geçen yılda chp izmir milletvekili türkan miçoğulları vardı. baykal'ın seçimlerden önce listelerden tasfiye ettiği bir çok alevi milletvekilleri arasındaydı..
DTP üyelerinin %40 ı Alevidir. Bunu DTP istatistiklerini bilen birisindende teyit edebilirsiniz. Sevahir Bayındır'ın da Alevi olması sevindirici. Ayrıca Şerafettin Halis Tuncelili bir Alevi vekildir. Yani 2 erkek 4 bayan olması gerekiyor. DTP Alevilere değer veren bir parti olduğunu buradan gösteriyor. CHP ise Oy oranının çoğunu Alevilerden almasına rağmen halen Alevilere yeterli saygıyı göstermiyor. Umarım bazı kesimler artık bunun farkına varırlar. Artık çok geç olsada farkına varmalılar.
Hayır doğru değil...
Ankarada en önemli semtlerden olan Dikmende bile...
MHP...AKP...ÖDP...TKP...ve BAĞIMSIZLARA oy kullanan çok sayıda alevi var.
Hemde alevilerin en yoğun oldugu bölgede bunlar....oluyor..:)
Yakınlarımdan,çevremden çoğu kişi CHP hari. diğer partileri tercih ettiler.
Yani sandığınız ve bildiginiz gibi değil durum...:thumbup1:
Ben de aynı fikirdeyim, bu sene alevilerden chp'e giden oy sayısının diğer dönemlere göre baya düştüğü kanısındayım. Bir kısmı bin umut bağımsızlarına, bir kısmı mhp'e, hatta kütahya, bingöl ve çorumda bazı bölgelerdeki alevilerin önemli bir kısmıda akp'i desteklemişler.
Tahminimce aleviler tarafından her dönem chp ortalama %55-60 civarı destekleniyorsa, bu dönem bu oran maksimum %40-45 civarı olmuş olabilir..
DTP üyelerinin %40 ı Alevidir. Bunu DTP istatistiklerini bilen birisindende teyit edebilirsiniz. Sevahir Bayındır'ın da Alevi olması sevindirici. Ayrıca Şerafettin Halis Tuncelili bir Alevi vekildir. Yani 2 erkek 4 bayan olması gerekiyor. DTP Alevilere değer veren bir parti olduğunu buradan gösteriyor. CHP ise Oy oranının çoğunu Alevilerden almasına rağmen halen Alevilere yeterli saygıyı göstermiyor. Umarım bazı kesimler artık bunun farkına varırlar. Artık çok geç olsada farkına varmalılar.
Nesimi bildiğim kadarı ile, dtp'nin erkek olan tek alevi milletvekili şerafettin halis. 8 bayan milletvekillerinin ise 5'i alevi. Bu isimler; sebahat tuncel, fatma kurtulan, gülten kışanak, aysel tuğluk, sevahir bayındır.. aleviler içersinde kadının diğer mezheplere göre daha fazla hak kazanımı elde etmesinden dolayı, zaten dtp içerisindeki kadın hareketinin önde giden isimlerinin çoğu alevi.
22 milletvekili çerisinde toplam 6 milletvekili alevi. Diğer partilerdeki duruma bakınca en adil oran dtp'nin bağımsızlarında olduğu gözüküyor. Özellikle bayanlar için uyguladıkları bu önceliği takdirle karşılıyorum, keşke tüm partilerde bayanların seçilebilmesi için benzeri bir kota uygulanabilse.
Evet diğer adaylar seçilemedi maalesef ama ginede güzel bir oran. Aslında Maraşda, Manisada, ve diğer pek çok bölgelerde genelde Alevi adaylar ön plandaydı ama Alevilerden beklenen oy gelmedi. Umarım Aleviler siyasette etkin rol oynarlar nede olsa bu ülkenin azımsanmayacak bir kısmı Alevi ve bu yüzden Alevilere değer veren partiler saygıyı hakediyorlar.
Vay be tahminlerim malesef doğru çıkmış. Şafii Kürtlerden bukadar bayan milletvekili çık(a)maz diye düşünüyordum. ama seçilen illere baktığımda Van, Şırnak ve Diyarbekir gibi 99% SÜNNİ olan illerden çıktıklarını gördüğümde kafamda soru işareti olarak kalmıştı.
Aponun dağdaki korumalarıda istisnasız Alevi bayanlarımış.
Acınacak durumdayız: AKP ve MHP de Aleviler: bunların karşıtı (herkesın PeKeKe li gözüyle bakılan) bağımsız milletvekilleride.
Devletin yeni böl-parçala-yönet politikası olsa gerek.
Cumhuriyetçi-Ulusalcı Türk milliyetçisi ´´Alevilerin´´ ve PeKeKe li Kürt milliyetçisi ´´ Alevilerin´´boynuzlarından öperim.
Zülcenah Çakmak 30.07.2007, 10:56 Seçenler alevi, seçilenler iki elin parmağını geçmeyecek kadar az.
Aleviliği siyasete alet etmeyi hiç birimiz istemiyoruz evet, ancak yalnızca
seçime yakın dönemlerde hatırlanan büyük bir kitle olarak mecliste
daha fazla alevi tarafından temsil edilmeyi istemekte hakkımız.
Apo dağda iken korumalarının (neredeyse) hepsi bayan ve Alevi idi, hatta dağdaki bayan terroristlerin/gerillaların ezici çoğunluğu alevi bu ne gösteriyor sence?
Dün bir gazete'de milletvekillerinin ve eşlerinin profil bilgilerini sunuyordu. Burda Kütahya'dan seçilmiş alevi milletvekili olarak ifade ettiğimiz Yard. Doç. Dr. Hüseyin Tuğcunun eşi türbanlı eşler arasında bulunan 234 milletvekili eşinden birisiydi.
Ayrıca Hüseyin Tuğcu, imamhatip mezunu ve ilahiyat doktoru. Zaman gazetesindeki bir röportajında tuğcu; alevileri şiiliğin devamı olarak görürler fakat aleviler hanefi inancı şekillerine göre namaz kılar gibi absürd bir ifadesi vardı..
Sanırım akp tam kafalarına göre bir alevi bulmuş. Full asimile olmuş bir kişiyi karşımıza alevi milletvekili misyonu ile sunmaları içlerinde bulundukları durum açısından hakikaten gülünç (!)
selam
İstanbul Chp Milletvekillerinden alevi olduklarını bildiklerim;
Kemal Kılıçdaroğlu(İstanbul)
Mehmet Sevigen(İstanbul)
selam
İstanbul Chp Milletvekillerinden alevi olduklarını bildiklerim;
Kemal Kılıçdaroğlu(İstanbul)
Mehmet Sevigen(İstanbul)
Kemal Kılıçdaroğlu Tunceli Nazimiye'li alevi kendisi fakat bildiğim kadarı ile Mehmet Sevigen sünni ve dini vecibelerini tam olarak yerine getiren bir aileden geliyor..
En güzel oran DTP de %30 oranında Alevi vekili meclise soktular.
Ufuk Urasın sünni olduğuna eminmisin..
ufuk uras istanbulda doğmuş ancak sivas divriğli dir...alevidir..bunu ben söylemiyorum kendisine çok yakın bir tanıdığım dan duydum.
mehmet sevigen'i yakından tanıma fırsatım olmuştu seçim döneminde kendisi malatyalı ve alevidir..
silberhaus 20.10.2007, 18:15 mehmet sevigen'i yakından tanıma fırsatım olmuştu seçim döneminde kendisi malatyalı ve alevidir..
Mehmet sevigen sünni bir aileden geliyor.
İstanbul milletvekili Bayram Meral - CHP
Sivas milletvekilli Malik Ecder Özdemir - CHP
Liste'de cevaplarla sonradan eklenen isimler ve daha sonradan öğrendiklerimiz kadarı ile değişikleri yaptım. Fakat soru işareti koyduklarımız emin olmadığımız isimler. Bu milletvekilleri hakkında kesin bilgileri olanlar veya eklemediklerimiz dışında bilgisi olan arkadaşlar varsa aktarabilirler.
MehmetBaran 17.12.2007, 02:09 Şu bir gerçektir Alevilerin mecliste dolayısı ile yaşadıkları topraklar üzerinde temsil edildiklerine inanmıyorum... En azından tanıdığım birkaç alevi milletvekilinden dolayı... bence bu konuda bir çalışma yapılmalı... Bize yakın bir partiye ya da milletvekiline değilde direkt bizi temsil eden yeni kurulacak bir partiye oy vermeliyiz... Sonuçta biz azınlık değil çoğunluğuz...
emekli95 17.12.2007, 09:05 Sayın canca bence bir milletvekilinin yada kişinin alevi kökenli olması yada olmaması hiç önemli deyil.O kişinin yaptıklarına ve eylemlerine bakmalıyız.Aleviyim diyenler,aleviliğin kuyusunu kazabiliyor.Alevi kökenli olmayan demokratlar aleviliğe daha yararlı işler yapabiliyor. Kendimizi bu şekilde tarif etsek bence daha doğru olur.
Sayın canca bence bir milletvekilinin yada kişinin alevi kökenli olması yada olmaması hiç önemli deyil.O kişinin yaptıklarına ve eylemlerine bakmalıyız.Aleviyim diyenler,aleviliğin kuyusunu kazabiliyor.Alevi kökenli olmayan demokratlar aleviliğe daha yararlı işler yapabiliyor. Kendimizi bu şekilde tarif etsek bence daha doğru olur.
Sayın emekli95, aynı sendromu 'ünlü aleviler' konu başlığında da bazı üye arkadaşlarımız tarafındanda bir çok kez yaşandı.
Bizim bu başlığı açmaktaki amacımız alevi milletvekillerinin önemli olup olmadığını vurgulamak, ya da bir ayrım faaliyeti değildir.
Dikkat ederseniz forumun adı aleviforum ve bu anlamda alevi milletvekillerini öğrenmek isteyen canlar olabilir diye bu başlığı açtık. Eğer ilgilenmiyen ya da önemsemiyen arkadaşlar varsa başlığa tıklamamak gibi bir iradeleride vardır.
Saygılar.
reha camuroglu yok mu hic sevmem ya
emekli95 18.12.2007, 23:30 Sayın Canca ben herhangibir sendrom içinde deyilim,önemsemesem cevap yazmazdım.Meramımı anlatamamışım.Ben aleviyim diyenleri,yada alevi kökenli olanları deyil,aleviliğin yararına çalışma yapan milletvekillerini tartışalım demek istedim.Sevgilerimle.
Sayın Canca ben herhangibir sendrom içinde deyilim,önemsemesem cevap yazmazdım.Meramımı anlatamamışım.Ben aleviyim diyenleri,yada alevi kökenli olanları deyil,aleviliğin yararına çalışma yapan milletvekillerini tartışalım demek istedim.Sevgilerimle.
'Aleviyim diyenleri,yada alevi kökenli olanları deyil,aleviliğin yararına çalışma yapan milletvekillerini' ile ilgili bu anlamda forumda yeterince ilgili topik var. Bunu bu topiği açmamız için bir engel olarak göremiyorum. Mevcut alevi milletvekillerinin hiç bir yararı olmadıkları konusunda heralde hem fikirizdir, fakat buda alevilerin siyasal bir güç oluşturamadıklarından kaynaklı. Tavandan bir potansiyel oluşturamayınca, orta katmandaki az miktardaki kırıntılar malesef hiç bir işe yarayamıyor.
Bu temel etkisizliğin kaynağıda alevilik kimliklerini önemsemeyen aman alevi olsa nolur, olmasa nolur algısı. Şu ana kadar hiç bir sünni anlayışın egemenliği altında alevi toplumunun sorunları çözülemedi. Bu nedenle alevi kişilikleri tanıtcı başlıklara gelen bazı tepkimeleri anlamakta güçlük çekiyorum.
Tabiki alevi kimlikleri derken bir siyasal islam yalakası reha çamuroğlu veya proto-sünni hüseyin tuğcu'yu kast etmiyorum. Dejenere olmamış alevi anlayışındaki insanların temsiliyeti ile ancak alevilerin kimliksel var oluş mücadeleri yoktan var olmadına bir umut belirebilir.
Saygılarımla.
ekonuralp 05.01.2008, 12:04 Merhabalar canlar,
Yukarıda Alevi kökenli milletvekillerimizin listesini yayımlanmış. Ama sanırım bir düzeltme yapmakta yarar var. DSP'nin İstanbul Milletvekili Sayın Süleyman Yağız çok önemli bir Alevi dostu olmasına ve bu konuda önemli çalışmalar yapmasına karşın Alevi kökenli değil, Sunni kökenlidir. Kendisinin özgeçmişini "Türk Edebiyatında Yazarlar ve Şairler Sözlüğü"nden aldım ve aşağıya ekledim.
Bilginize sevgiyle sunarım.
YAĞIZ, Süleyman (*)
Gazeteci, yazar, şair (doğ. Gaziantep, İslâhiye, Arfalı, 1 Ocak 1950-). İlk ve ortaokulu İslâhiye'de okudu. Manisa'da başladığı liseyi Gaziantep'te bitirdi, İstanbul’a geldi. İstanbul Gazetecilik Yüksek Okulu'ndan mezun oldu (1972). İzmir Bornova'da kısa dönem (4 ay) yedek subay askerlik yaptı (1975).
1970’te Birlik Sigorta’da iş dünyasına, 1972’de Yeni Ortam gazetesinde yazı dünyasına adım attı. İşyerinde sendikacılık yaptı, işçi baştemsilcisi oldu. Bu arada İslâhiye ve İstanbul'daki bazı ilkokullar ile Vatan Lisesi'nin orta kısmında öğretmenlik yaptı. 1976-78 yılları arasında İş Bankası'nda çalıştı. Başka işlerde çalışırken de yazarlığını, dışarıdan yazı yazarak sürdürdü.
1999 seçimlerinde DSP'den İstanbul milletvekili oldu. Milletvekili ve parti yöneticisi olduğu dönemde DSP adına Güvercin dergisini çıkardı. 2001 kurultayından bu yana DSP Parti Meclisi üyesi. DSP’de ayrıca genel sekreter yardımcılığı ve genel sekreterlik yaptı.
1970'li yıllarda Yeni Halkçı, Vatan, Demokrat, Hâkimiyet ve Politika gazeteleri ile Yeni Toplum, Çağ, Saçak, Halkbilimi, Oluşum, Toplum, Sanat Emeği, Yazko Edebiyat, Soyut ve Eleştiri dergilerinde şiir ve düzyazılar yazdı. Yine 1976 yılında Halk Ozanları Kültür Derneği İstanbul Merkez Şubesi'ni kurdu ve kapanıncaya kadar da başkanlığını yaptı.
Gazeteci, yazar Rıza Zelyut’un öncülüğünü yaptığı Alevilik Bildirgesi’ne imza attı (1989). Türkiye’deki ilk Alevi örgütlenmesi olan ve sonradan adı Alevi-Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı olarak değişen Semah Kültür Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı (1991). Sünni kökenli olmasına karşın, yazılarında Alevilik’le ilgili çalışmalara ağırlık verdi. TBMM’de de Alevilik-Bektaşilik üzerine konuşmalar yaptı.
Alevilik’le ilgilenmesinin nedenini, bir kitabında, “Amacım, Alevi-Sünni ayrımını körüklemek değil; tam tersine, kalıcı kardeşliğin daha sağlam temellerde tesisine katkıda bulunmaktır” diye açıklıyor.
Yeni Ortam'ın yanı sıra Ankara'daki Yenigün gazetesinde yazarlık; Anadolu Ajansı'nda muhabirlik ve istihbarat şefliği; Ulusal Basın Ajansı'nda muhabirlik, İstanbul bölge müdürlüğü ve genel yönetmenlik; Son Havadis'te haber müdürlüğü; Tan'da redaktörlük, sorumlu yazı işleri müdürlüğü, yazı işleri koordinatörlüğü ve yazarlık; İzmir'deki Yeni Asır gazetesinde yazı işleri müdürlüğü, Sabah'ta redaktörlük, editörlük yaptı. Şiir ve yazılarında asıl adının yanı sıra; S. Serpil Savcıoğlu, A. İ. Avşaroğlu, Adsız Ozan Avşaroğlu, Seydali Rüzgâr, M. Ali Şirvan, Süleyman Avşaroğlu, Can Cansın, Burhan Demirel ve Selim Yener gibi takma adlar da kullandı.
1993 yılında Sabah'tan ayrılırken resmî açıdan emekli oldu. Ancak daha sonra Yeni Günaydın'da yorum ve dizi yazarlığı yaptı. (1993-1994). Yazarlığını, kurucu kadrosunda (1994) görev aldığı Takvim gazetesinde 2002 yılı başlarına kadar sürdürdü. Aynı yıl milletvekili iken gazete yazılarına politik nedenlerle ara vermek zorunda kaldı.
2007 seçimlerinde İstanbul milletvekili seçilen Yağız, parti faaliyetlerinin yanı sıra, Alevi-Bektaşi kültürü araştırmaları ile şiir ve diğer kitap çalışmalarına sürdürüyor.
Eserleri:
Sevdamın Savaşı: (Adsız Ozan Avşaroğlu adıyla, şiir, 1974), Berçenekli Âşık Mahzunî (1976), Direnen Saz Direnen Söz: Ölçülü-uyaklı devrimci halk şiiri gerçeği (inceleme, 1977), Yürü Bre Hızır Paşa: Yaşayan halk ozanları antolojisi (şiir, yaşam öyküleri, konuşmalar, 1983), Sürgün Adası (masal, 1983), Alevi Aydınları Alevi Dedeleri (röportaj, 1994), Ecevit Hep Haklı Çıktı: Sol, İslâm, Milliyetçilik, Türkiye’nin Geleceği (1997), İşte Bizim Mahzunî (Berçenekli Âşık Mahzunî kitabının genişletilmiş ikinci basımı, 1999), Ecevit Hep Haklı Çıktı (genişletilmiş ikinci basım, 2002).
(*) Hikmet Altınkaynak: Türk Edebiyatında Yazarlar ve Şairler Sözlüğü, Doğan Kitap, Ekim 2007, Sayfa: 727-728
ekonuralp rumuzlu arkadaşın yukarıdaki mesajı üzerine;
Daha önce Süleyman Yağız'ın alevi olduğuna dair bilgiler almıştık. Birçok alevi örgütlerinin kuruluşunda ve çalışmalarında ismi geçen, katkısı olan bir kişi. En son mecliste alevilikle ilgili konularda kamer genç'ten sonra, en fazla öne çıkan kişiydi. Arama motorlarında ismini araştırdığınızda, hakların kazanılması anlamında alevilikle ilgili ciddi bir mücadelenin içine girdiğini görmek mümkün. Zaten bilgilendirme kısmında sünni 'kökenli' olduğundan bahsediliyor. Eğer ailesinin kökeni sünni ise bile, bu durumda bir insanın sonradan alevilik yolunu tercih etmiş olma ihtimali yüksek.
Arkadaşın yukarıdaki bilgilendirmesi ve aşağıdaki özel mesajı üzerine konu sayfasında bazı değişikler yaptım. Genel olarak alevi milletvekilleri hakkında bilgisi olan arkadaşlar varsa, bu konu başlığı altında belirtebilirler.
Küçük bir ekleme yapmak istiyorum:
İstanbul Milletvekili Hüseyin Mert, KAyseri-Karaözü'den bir Alevidir.
Saygılar
ilkay123 18.03.2008, 17:51 Mecliste önemli olan alevi kökenli milletvekillerin cogalmasi degildir.Alevilerin haklarini savunan milletvekillerinin cogalmasidir...saygilar...
Mecliste önemli olan alevi kökenli milletvekillerin cogalmasi degildir.Alevilerin haklarini savunan milletvekillerinin cogalmasidir...saygilar...
Katılıyorum.önemli olan nicelik değil, nitelik.
Ona bakılırsa AKP'li Reha ÇAMURoğlu da alevi.
powerspeed 01.06.2008, 20:00 hüseyin ünsal alevi değildir arkadaşlar chp amasya milletvekili
araknafobia 01.06.2008, 20:18 Bağımsızlar;
Aysel Tuğluk (diyarbakır) 'Dtp'e geçti'
Gülten Kışanak (diyarbakır) 'Dtp'e geçti'
Fatma Kurtulan (van) 'Dtp'e geçti'
Şerafettin Halis (tunceli) 'Dtp'e geçti'
Sevahir Bayındır (şırnak) 'Dtp'e geçti'
Sebahat Tuncel (istanbul) 'Dtp'e geçti
Bu kişiler bağımsız giren vede sonunda dtp ye geçenler.Peki bu kişilere ne demeli.Aldıkları oyların belli kesimlerinde alevilerden aldılar.Dtp'ye geçtiler.
Dtp ise türkiye cumhuriyetini eyalet sistemine bölmek isteyen vede bölücü örgüte olan samimi desteğini biliyoruz.
22 Temmuz seçimleri halkı tamamen bölmüştür.Özellikle bağımsız giren adayların geçtikleri partiler ne yazikki şuana kadar mecliste ses olamamıştır.
saygılar.
ya anlayamadığım şey bu form alevi veya alevi olmayanların ismini yazmak için uygun ortammıdır .Bizte faşiştler gibi insanları kamplara bölerek ,milletlerini inceleyerek nerden geldiklerini yazarak ne yapabiliriz.Ayrıca bu kişiler şuan mecliste ne yapmaktadırlar .Eğer diğer insanların yaptıklarının yanlış ve tarafalı olduklarını düşünüyorsak onların yaptığı gibi davranmamalıyız onlardan ne farkımız kalır.önemli olan alevi kimliği değildir önemli olan alevi anlayışıdır eğer alevi anlayışı olmazsa zaten gerisi boştur
ya anlayamadığım şey bu form alevi veya alevi olmayanların ismini yazmak için uygun ortammıdır .Bizte faşiştler gibi insanları kamplara bölerek ,milletlerini inceleyerek nerden geldiklerini yazarak ne yapabiliriz.Ayrıca bu kişiler şuan mecliste ne yapmaktadırlar .Eğer diğer insanların yaptıklarının yanlış ve tarafalı olduklarını düşünüyorsak onların yaptığı gibi davranmamalıyız onlardan ne farkımız kalır.önemli olan alevi kimliği değildir önemli olan alevi anlayışıdır eğer alevi anlayışı olmazsa zaten gerisi boştur
Temel etkisizliğimizin kaynağında alevilik kimliklerini önemsemeyen aman alevi olsa nolur, olmasa nolur algısı vardır. Şu ana kadar hiç bir sünni anlayışın egemenliği altında alevi toplumunun en insani var oluş sorunları çözülemedi. Bu nedenle alevi kişilikleri tanıtcı başlıklara gelen bazı tepkimeleri anlamakta güçlük çekiyorum.
Tabiki alevi kimlikleri derken bir siyasal islam yalakası reha çamuroğlu veya proto-sünni hüseyin tuğcu'yu kast etmiyorum. Dejenere olmamış alevi anlayışındaki insanların temsiliyeti ile ancak alevilerin kimliksel var oluş mücadeleri yoktan var olmadına bir umut belirebilir.
Soru aynen şöyle; "ya anlayamadığım şey bu form alevi veya alevi olmayanların ismini yazmak için uygun ortammıdır"
Dikkat ederseniz forumun adı AleviForum ve alevilikle ilgili her türlü araştırmanın burada sunulması kadar normal bir durum olamaz. Hatta milyonlarca alevilerin bölge bölge köken, coğrafik araştırmalarımızla her türlü bilgilerini sunuyoruz. Aynı şekilde başka inanç veya etnik yapılarda bu nitelikte kurulmuş platformlarında kendi araştırmalarını gerçekleştiriyor.
Alevi milletvekillerinin bu forumda tanıtılmasının uygunluğunu veya uygunsuzluğunu sorabilmenin bile ancak ciddi bir mantık sorunu olabilir.
Sadece edebiyat parçalamışsınız. Alevi kimliği olmayan bir insan nasıl alevi bir anlayışı barındırabilir? Bugüne kadar hangi faşist yazılarımızı okudunuz, kimi farklılıklarından dolayı kesin, biçin dedik, salt var oluşundan dolayı kime nefret kustuk? İnsanları inanç ekolünden gelen kişilerle ilgili bilgilendirdiğimiz için, hattinizi aşarak bizleri faşistlikle itham edeceğinize öncelikle kendi kimlik algılarınızın yada kimliksizliğinizin kesinliğine emin olun. Kaldıki alevi kimliğini bile önemli görmeyen bir insan, kalkıp alevilikle ilgili ahkam kesebilecek son kişidir.
Banane umrumda değil öğrenmesemde olur derseniz, inançlarla ilgili bilgi forumlarından ziyade anlık geçici hazların olduğu magazin siteleride mevcut, ki oralardan bir farkımız olduğu için bu anlamda merakı olan insanların bilgilendirmesi için bizler varız. İlgi duymayanlarında bir kere Alevi isimli bir siteye üye olması bile en baştan hatadır!
|
|