Orijinalini görmek için tıklayınız : eskiden nas?l k?l?yorlard??
YOLGEZER1984 11.04.2005, 20:04 Benim yazımın konusu ?slamiyette namaz ibadeti hakkında..arkadaşlar bir de ben namaz kılmıyorum ama aklıma bir soru takıldı sizlerlen paylaşacam...
şimdi namaz kılanlar. namaz vakitlerini güneşe göre yorumluyorlar değil mi..?
yani daha güneş sabah dogarken tan yeri ağarırken sabah namazı,güneş entepe noktaya ulaşınca öğle namazı,güneş biraz batmaya meyil verince yatsı,tam yokolduğu zamanda akşam namazının vaktidir diye namaz kılınıyor.
Yani benim sorunum Güneşin bu hareketleri yalnızca dünyanın belli kesimlerinde tam olarak görülür.Daha güneye yada daha kuzeye gidildikce güneş daha kısa yada daha uzun sürelerde farkedilmekte.Örnesin Sibiryanın çoğu bölgesinde vede Avrupanın kuzeylerinde 5 aya yakın bir zamanda güneş hiç kaybolmamakta hatta hareket etmiyormuş gibi görünmektedir.
?şte buralarda yaşayan insanlar vakitlerini nasıl ayarlayacaktır tamam şimdiki zamanımızda bu mümkün en yakın Müslüman bir ülkeye göre ayarlayalımda yüzyıllar önce bu teknoloji yokken nasıl olacaktı yoksa islamiyetin yeni doğduğu dönemlerde Dünyanım Arabistandan faklı güneşe sahip insanların var olduğunu fark edemedilerimi acaba.....
ben bu konu hakkındaki görüşlerinizi merak ediyorum walla!:36_1_33:
YOLGEZER1984 12.04.2005, 20:11 arkadaşlar bu konu benim için çok önemli yaa kimsenin bir ğörüşü yok mu....
TheGodfather 12.04.2005, 21:13 güneş biraz batmaya meyil verince yatsı,tam yokolduğu zamanda akşam namazının vaktidir diye namaz kılınıyor. !
Yalnış... dostum....Güneş batmaya meyil verince akşam namazı kılınıyor olucaktı...Namazın güneşe göre Arabistanda ayarlanması hususunda pek fikrim yok.Sibiryada ne işin var gurban....:5: dünyada yaşayacak yer mi kalmadı?:3D_NG (9)
neyse işin şakasıydı bu ama bu konuda araştırma yapıcam umarım.?u ana bu konuda pek bir bilgim yok...
saygılar.
dem_dost 12.04.2005, 21:15 ya günese bakiyorlar ; ) amma iste burada 5 vakitin nasil diyeyim... fazla düsünülmüs iseyin olmadigini düsüniyorum
allah müminlere sibiryada gerceklestiremiyecekleri isleri yaptirirmi ; )))
saygilar
munzur_hozat 13.04.2005, 00:10 Yalnış... dostum....Güneş batmaya meyil verince akşam namazı kılınıyor olucaktı...Namazın güneşe göre Arabistanda ayarlanması hususunda pek fikrim yok.Sibiryada ne işin var gurban....:5: dünyada yaşayacak yer mi kalmadı?:3D_NG (9)
neyse işin şakasıydı bu ama bu konuda araştırma yapıcam umarım.?u ana bu konuda pek bir bilgim yok...
saygılar.
:11: güzel espiriydi tebrikler,
"sunni düşüncesine göre cevaplıyorum"
senin probleme bakış açın yanlış namaz günün vakitlerine göre değil insanın yaş***** göre hazırlanmış.Eğer kuzeydeki insanlar 6 gece 6 ay gündüz olduğunda 6 ay yatıp 6 ay uyanık kalsalardı dediğin doğru.Ama 6 ay gece de olsa insanlar ortalama 14 saat uyanık.Ve bu uyanık vakitler içinde namaz kılmakla mukellef sonra bu dediğim kutuplarda geçerli. insanların yaşabildiği yani hayat sürdürdüğü noktalarda gece gunduz farkı bu kadar büyük değil.Problem yaratacak kadar değil yani.Gülü seven dikenine katlanır.:sas:
Nefer_Nefru 13.04.2005, 00:28 Ben Allah'ın mümin kuluna yapamayacağı bir şeyi boynuna farz kılmaz diye düşünüyorum..Namaz gerçekten bügün bildiğimiz anlamda kılınan namazmıdır?.Bu konuda ben alevilere hak vermiyorda değilim..Kanımca güneşe göre ayarlanan namaz aslında Hz.Muhammed döneminde saatin kullanılmamasından ileri gelmektedir...?slamiyetin yayıldığı sınrlar asırlarca sonra sibiryaya ulaşmıştır..Dolyısıyla teknoji diyorum artık...:bitmisbu:
Güneş saati diye bir olay var yere bir sopa dikersin günün belli vakitlerinde güneşin hareketine göre zamanı tayin edersin insanlık tarihinin en basit ve hala geçerliliğini koruyan zaman ölçütüdür.
kutuplarda müslüman olduğunu düşünmüyorum bi kez sadettin teksoy gitmişti kıldıda namaz ama nafile namazdı sevaptan ziyade günah kazandı kendisi.
diğer saat farkları diyanete baglı astronomlar ve cografyacılar tarafından meridyen farklarına göre hesaplanıyor günümüzde kısaca cami kilise yada din ile ilğili her kurum aynı zamanda hayata bu sekilde katkıda bulunabiliyor
YOLGEZER1984 13.04.2005, 10:14 hepinizde bilği
den mahsum kalmış... kendi ******ine göre cevaplamaya çalışlmış.. senin sünni olmaNDA BEni ilğilendirmez.. ben şunu söylemey çalıuştım.. ister kabul edin ister etmeyin..... hz. muhammed döneminde namaz yoktu.. onun içinde bende kılmıyorum..
Alevi_cocuk 13.04.2005, 10:18 hz. muhammde döneminde namaz vardı.
YOLGEZER1984 13.04.2005, 10:24 sen öyle bil ... arkadaşım ... bir gün buraya çok güzel bir yazı koyacam.. o zaman görürsün varmıymış?
Alevi_cocuk 13.04.2005, 10:40 Sen koy öyle bir yazı bende çok güzel bir yazı koyacam .
YOLGEZER1984 13.04.2005, 10:48 daha fazla uzatma seninle konuşmayacağımmm....
Nefer_Nefru 13.04.2005, 22:29 hepinizde bilği
den mahsum kalmış... kendi ******ine göre cevaplamaya çalışlmış.. senin sünni olmaNDA BEni ilğilendirmez.. ben şunu söylemey çalıuştım.. ister kabul edin ister etmeyin..... hz. muhammed döneminde namaz yoktu.. onun içinde bende kılmıyorum..
Gözüm ben sunni değilim..... :))))
Ayrıca ben HZ.muhammed döneminde namaz vardı demiyorumki....:))
Sen anlaşılan herkese küssün....
Alevi_cocuk 15.04.2005, 09:14 yolgezer benimle felsefe yapmaya ne yüreğin yeter nede beynin..
1989 doğumluyum ama senden çok bilgim olduğumu iddaa ediyorum
öyle konuyu kapatmakla bir yere varamazsın.
eğer biraz bilgilenmek istiyorsan yada benimle tartışmak istiyorsan
denizim_41@hotmail.com msn adresim ...
dem_dost 15.04.2005, 14:10 ama senden çok bilgim olduğumu iddaa ediyorum
türaplik nedir biliyormusun ama?
bizim okulu basarmanin sirri burda yatiyor
saygilar
Daha sakin tartışmanız dileklerimi sunuyorum (1. uyarı)
|