Orijinalini görmek için tıklayınız : Arap Alevileri.. ( Nusayriler )

Şoreş
04.08.2007, 02:59
Ya Hızır diyorlar onlarda dikkatli izleyin :)

http://www.youtube.com/watch?v=tAPnx1QnTlk

http://www.youtube.com/watch?v=ASki5KzIiEM&mode=related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=ilXDtSKn84E&mode=related&search=

pazarcıklı
04.08.2007, 12:59
teşekürler paylaşımın için, görüntüler çok güzeldi... bende 18 seneden beri antakyada oturuyorum...bunca sene içerisinde arap alevisi arkdaşlarımız dostlarımız oldu ve her sene de bu hiriseden yedik saolsunlar... yeri gelmişken sıcak kanlı bu insanlara arkadaşlıkları, dostlukları için teşekür etmek istiyorum:D ...bu arada hiriseden yemeyenler varsa çok şey kaybettiklerini üzülerek söylüyorum:yamukgul: ...

alirada
04.08.2007, 14:19
paylasım icın tesekkurler gururla ızledım bızım evdede heryıl kuzu kesılıp hrıse yapılır hrıse kelıme anlamı arapcada ezılme,ezme manasını tasır.buyuk kazanda haslanmıs etın uzerıne bugday dokulup ıyıce dovulen bu asurenın ustune kımyon ve kavrulmus ıc yagının eklenmesıyle yapılan lezız bır yıyecektır.sadece yardımlasma ıcın yapılır.bıze yanı arap alevılere has olan namazdan sonra butun davetlılere dagıtılır ve namaz kılanlara namaz bıtımınde hemen ıkram edılır.

Şoreş
04.08.2007, 16:25
paylasım icın tesekkurler gururla ızledım bızım evdede heryıl kuzu kesılıp hrıse yapılır hrıse kelıme anlamı arapcada ezılme,ezme manasını tasır.buyuk kazanda haslanmıs etın uzerıne bugday dokulup ıyıce dovulen bu asurenın ustune kımyon ve kavrulmus ıc yagının eklenmesıyle yapılan lezız bır yıyecektır.sadece yardımlasma ıcın yapılır.bıze yanı arap alevılere has olan namazdan sonra butun davetlılere dagıtılır ve namaz kılanlara namaz bıtımınde hemen ıkram edılır.

Namaz dediniz merak ettim ben:o
Camide kılınan Namaz mı ? Yoksa Arap Alevilerinin kendi özel İbadetleri mi?

ilkay123
04.08.2007, 21:26

Peygamber efendimiz s.a.magaralarda bazen yanliz kaldiginda yapmis oldugu ibadeti ehlil beyt soyundan geldiklerine inanan nuseyriler (namaz olarak ,)anlayacaginiz dilde ibadet ederek gerceklestirirler.Görüntülerde gördügünüz bugday ezmesi ibadetten sonra genelde muhtac olanlara (komsulara, ibadette yer alan kisilere) dagitilarak paylasimcilik örnegi sergilenir.

ilkay123
04.08.2007, 21:51
Neden benim tesekkür edisim onay almiyor?TESEKKÜR ettigim arkadaslara teskkürüm görünmüyor...nedeni ne olabilir?tesekkürler

Şoreş
04.08.2007, 22:11
Peygamber efendimiz s.a.magaralarda bazen yanliz kaldiginda yapmis oldugu ibadeti ehlil beyt soyundan geldiklerine inanan nuseyriler (namaz olarak ,)anlayacaginiz dilde ibadet ederek gerceklestirirler.Görüntülerde gördügünüz bugday ezmesi ibadetten sonra genelde muhtac olanlara (komsulara, ibadette yer alan kisilere) dagitilarak paylasimcilik örnegi sergilenir.

Evet.. Anadolu Alevilerinde ise Xızır Günlerinde Miaz, Kömbe, Qavut, Bavko, Bizik gibi yemekler yapılarak komşulara ve Akrabalara dağıtılır..

Qavut, Bavko genelde Kürt Alevilerinin yemekleridir ama Lokma genel olarak dağıtılan bir yemektir.

sıra neferi
04.08.2007, 22:13

bu namaz camide kılınmaz.hayır sahibinin evinde bir hocanın önderliğinde kılınır.arap alevilerine has bir namazdır ve arapça kılınır:)

Şoreş
04.08.2007, 22:23
bu namaz camide kılınmaz.hayır sahibinin evinde bir hocanın önderliğinde kılınır.arap alevilerine has bir namazdır ve arapça kılınır:)

Evet.. Teşekkür ederim açıklamanız için :) İnsanların kendi dillerinde ibadet etmeleri kadar güzel bir şey yok bence.. :)

sıra neferi
04.08.2007, 22:46
Evet.. Teşekkür ederim açıklamanız için :) İnsanların kendi dillerinde ibadet etmeleri kadar güzel bir şey yok bence.. :)

rica ederim.. asıl ben inançlarımızı buraya taşıyıp bilgilendirdiğiniz için size teşekkür ederim.dil konusunda da size katılıorum:)

rozerin62
04.08.2007, 22:49
Valla benimde bir dönem çok Arap Alevisi arkadaşım olmuştu tek kelimeyle süper arkadaşlardı.Hepside birbirinden iyiydi.

LaDY
04.08.2007, 23:39
Arap Alevlerinde namaz mı, camide mi kılınır :O bu soruların cevabı aslında daha önce bir çok kere verilmişti :) Anadolu Alevileri Allah'a secde etmezler mi? merak ettim. Namaz sunnilerin camide kıldığı namaz değildir. Kendi dilimizde Allah'a olan secdemizdir o namaz. Nusayrilik topiğini incelemenizi öneririm ;)

neyse işte :) yapılan yer bizim eve çok yakın ama yapanları tanıyamdım :) Hızır Türbesi'nin (Hıdır bil-krum) bahçesinde yapılıyor :) çocukken az gitmedim :D valla Gürselim,hrise yemeni tavsiye ederim, neyse ben gelirken sana getiririm :p

Şoreş
05.08.2007, 01:42
Arap Alevlerinde namaz mı, camide mi kılınır :O bu soruların cevabı aslında daha önce bir çok kere verilmişti :) Anadolu Alevileri Allah'a secde etmezler mi? merak ettim. Namaz sunnilerin camide kıldığı namaz değildir. Kendi dilimizde Allah'a olan secdemizdir o namaz. Nusayrilik topiğini incelemenizi öneririm ;)

neyse işte :) yapılan yer bizim eve çok yakın ama yapanları tanıyamdım :) Hızır Türbesi'nin (Hıdır bil-krum) bahçesinde yapılıyor :) çocukken az gitmedim :D valla Gürselim,hrise yemeni tavsiye ederim, neyse ben gelirken sana getiririm :p

İstanbula gelirken istiyorum ablacım.. Muhakkak getireceksin ama:)

terranova
05.08.2007, 03:50
goruntuler cok guzeldi tesekkurler paylastiginiz icin.bir nusayri olarak bu inanc ve geleneklerimizin olmesini istemiyorum.dini bakimdan arap aleviligi hakkinda cok genis bilgim yok, ama bunu icimde hissediyorum.antakya adana ve mersindeki arap alevilerin kulturu ve yemekleri harikadir, bence bunlar daha cok desteklenip yayginlasmali.ve gercekten bizim inancimizi yakindan tanimak isteyenler bunu ancak arap alevilerin yaninda ogrenebilirler, aksi halde pek cok yanlis bilgi edinebilirsiniz.

onur melis
05.08.2007, 11:15
gerçekten güzel görüntüler ve insanın iştahını kabartıyor özellikle daha sıcakken yiyecekseniz bu arada canım hrisede çekti bu arada görüntülerde hızır deyil hıdır deniliyor ama hızır olarakta anlaşılabiliyor çünkü ben kendimi bildim bileli hızır kelimesini kullanmadık son olarak hrise yemiyenler için bir ara hrişe şenliyi düzenlemeyi düşünüyorum

alirada
08.08.2007, 16:56

bızım namaz sunnı namazla alakası yoktur tamamen nusayrılere has bır ıbadet tır tesekkurler

Şoreş
08.08.2007, 17:38
bızım namaz sunnı namazla alakası yoktur tamamen nusayrılere has bır ıbadet tır tesekkurler

Teşekkür ediyorum :o

Ben de bunu merak ediyordum..
Çünkü son yıllarda Nusayriliği Şiilik ile iç içe sokanlar çoğaldılar..

enahasan
09.08.2007, 16:12
merhaba arkadaşlar, öncelikle bazı arkadaşlarımız hızır-hıdır kelimeleri üzerinde birşeyler söylemişler ben bu konuda şunu söylemek istiyorum. arapçada orjinali hızır dır tıpkı ramazan gibi ama biz arap alevileri arapçadaki zel ve ze harflerini genelde dal ve dad harfleriyle kullanırız. kelime karışıkllığı buradan kaynaklanıyor.
ikincisi bizim ibadetimiz saf batın ibadetidir, zikridir. tabiki bizim zahir ibadetimiz vardır, caferi sadık efendimizin öğrettiği zahir namazımız vardır. lakin bunu uygulayan kişi sayısı çok çok azdır. esasen yanlışlarımızdan biride bence buradadır. çünkü inancımıza göre zahirden geçmeden batına ulaşamazsın. bu araştırılması gereken derin bir konu.
herkese teşekkürler

Bahçeli
18.01.2008, 12:56
Arap alevileri(Nusayriler) ile ilgili sunulan ön bilgiler ve bu bilgilere verilen müspet cevaplar ve
ek bilgiler Ehl-i Beyt yolundan giden her Alevinin hatta iyi niyetli bir çok sünni kardeşiminde
olumlu karşılaması beni son derece sevindırdi.Nusayrilerin kıldıkları namaz hakkında nusayri
olmayan kardeşlerimin çok az bir bilgiye sahip olmaları gayet doğaldır.Batıni (Gizli) olarak
bilinen namazın İmam Ali`den ve Ehl-i Beyt`ten geldiği,Hz. Zekeriya`nın( Kuran`da ) mihrap`ta gezerek ve dolaşarak batini namaz kıldığını(Ali İmran 39). tevrat`ta ise Hz.Yakupùn gece gezerek namaz kıldığını ve bu adetinden ötürü kendisine İsraleyl dendiğini her iki kutsal kitap ispatlamıştır. Sünni alemin kılmış oldukları zahırı(Rüku)namazı Hz.Muhammede
vahiy indiğinden bu yanadır. Vahi`den önce yani Hz.Muhammet`ten önce gelmiş geçmiş
bütün peygamberler dinsizmiydi? Haşa...Hz.Adem`den bu yana bütün peygamberlerin kıldıkları namaz Taki yani Batıni namazıdır(Kanıt: Müzzemmil suresi 20).
Hz. Muhammedin aşağıdaki hadisi şerifi sanırım her şeyi açıklayacak.
Küntu nebiyyen ve edemu beynel mei vettıyn(Adem çamur ve su arasındayken ben peygamberdim). Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle saygılarımı ve sevgilerimi sunarım.

Iskender Doğan