Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviler Hayatin Neresinde...
Biz aleviler tarih boyunca,hep aşşağılandık ,hep ikinci planda kaldık, üvey evlattan beter olduk ,Hallacı Mansur gibi parcalandık, Nesimi gibi yüzüldük,Pir Sultan gibi asıldık.Soruyorum size bu gün değişen bir şey varmı ? Bence yok aleviler hep arka planda kalmış bugünde aynı 25 milyon alevi var deniliyo ama nerde ben göremiyom varsa hayatın neresinde bugün onca kıytırık tv kanalı olmasına rağmen alevilerin bir tane ulusal anlamda tv kanalı bile yok belki yerel kanal vardır .Hep aleviler olarak örgütlü bir toplum olduğumuzdan övündük durduk doğruda bugün alevilerin kurduğu birçok dernek ,vakıf var ama bunlar ne kadar yeterli.Ben hiç bir yerde raslamadımki 1milyon alevi haklarını aramak için başkente yürüdü veya 1 milyon alevi aşure gününü kutladı gibi habere raslamadım .Ramazan ayı geldiğinde adeta hayat duruyor aman on bir ayın sultanı ramazan geldi , kandil yakmalar ,ramazan programlarıydı ,ilahiler neler neler.Alevilerin hiçmi kutsal günü yok elbette bizim de sultanımız ramazan ama aleviler için kutsal bir ay olan muharrem ayını biz ne kadar hakkıyla kutlaya biliyoruz
Yine bügün aleviler siyasetin neresindeler hani 25 milyonduk örgütlü bir yapıya sahiptik alevilerin sorunlarını ,isteklerini ,şikayetlerini dile getirecek bir siyasi partimiz bile yok .Bügün 17 milyon oyla AKP iktidar oldu biz 25 milyon oyla iktidarı elden bırakmamız gerekirken ama bırak iktidar olmayı bizim siyasi partimiz bile yok .Onu geçtim bugün avrupa birliği uyum yasalarında alevilerden azınlık olarak bahsediliyo burda büyük bir çelişki var ya alevilerin sayısı fazlasıyla abartılıyo ya da biz aleviler abartıldığı gibi örgütlenememişiz.
Özetlemek gerekirse sayıca fazla olduğumuz bir ülkede tarih boyunca olduğu gibi hep ikinci planda kaldık azınlık statüsüne düştük .Hep yakılan yıkılan biz olduk ne kültürümüzü geniş kitlelere duyuracak tv kanallarına sahip olduk (ntv,kanal D,atv shov gibi) Nede kendi düşüncelerimizi dile getirecek siyasi bir partiye sahip olduk. kendimizi ne sosyal anlamda ne siyasal anlamda nede ekonomik anlamda yeterince gösteremedik.
Bu Konu Hakkinda Sİzİnde DÜŞÜncelerİnİzİ Beklİyorum Herkese Şİmdİden TeŞekkÜrler...
rockçı turna 05.01.2006, 21:40 ==) alevilerin gerektiği kadar aktif olamadıgı görüsüne katılıyorum
==)artık 2 tane televizyon kanalımız var: cem tv ve su tv
==)muharrem ayı kutlanılacak bir ay degildir
==)25 milyon olmadıgımız bu söylediklerinizle de kanıtlanmış oluyor kalıdıki nüfüsun tamamı oy kullanamıyor.
==) ben bizim nesilden umutluyum. bizden öncekiler kadar pasif olacagımızı sanmıyorum. umutlu olmakta fayda var.
Nhemasvs 14.01.2006, 13:20 evet bugune kadar cok geri pLanda kaLdik ama artik Allah'in izniyLe sesimizi duyuracagiz...
Derimiz yuzuLse de, daragacini boyLasak da, davamizdan vazgecmeyiz.
çiğerparem 14.01.2006, 15:03 Bİz Alevİlerİn En BÜyÜk EksİklİlİĞİ Daha DoĞrusu Hatamiz DevletÇİlİkten Kendİmİzİ Soyutladik.alevİ GenÇlerİnİn BÜyÜk ÇoĞunluĞu İŞsİz Durumda.bugÜm Ordu Ve Emnİyette Alevİ Ve Demokrat İnsanlarin Olmasi İyİ Olmazmiydi?
Bİz Alevİlerİn En BÜyÜk EksİklİlİĞİ Daha DoĞrusu Hatamiz DevletÇİlİkten Kendİmİzİ Soyutladik.alevİ GenÇlerİnİn BÜyÜk ÇoĞunluĞu İŞsİz Durumda.bugÜm Ordu Ve Emnİyette Alevİ Ve Demokrat İnsanlarin Olmasi İyİ Olmazmiydi?
tabiki var benim tanıdıgım çok ama görevleri geregi kimliklerini saklamak zorumlulugu içindeler okadar alevilige düşmanlık varki öğrenildiklerinde ya sürgun yada görevin en basıfi veriliyor adletsizlik eşitsizlik nedersen de
çiğerparem 14.01.2006, 17:00 doğan 24 fazla yorum yapma tam karşındayım:)Aydın ve ekirüsü
çiğerparem 20.01.2006, 18:24 seviyorum seni Doğan 24:)
Hz Ali döneminden beri ezilen horgörülen dışlanan zulümlere ölümlere uğratılan bizleriz.. Bu tarih boyunca bu hiç değişmedi.. Selçuklu ve osmanlı döneminde de türlü katliamlara zülümlere uğratıldık bu hepimizce mağlum. Bu durum Cumhuriyet döneminde de değişmedi.Maraş , Çorum , Sivas katliamları hala dün gibi aklımızda.. Egemen sınıf hep onlar oldular..Bu hiç değişmedi.. Sürekli aleviliği yok etmeye alevileri asimile etmeye uğraştılar ama bunu asla başaramadılar ve başaramayacaklar. Ama bize burda düşen görev asla zulme boyun eğmemek ve asla teslim olmamak yılmadan mücadeleye devam etmektir.. Örgütlü olmak bir olmak diri olmak ve benliğimizi değerlerimizi asla yitirmemektir...
seviyorum seni Doğan 24:)SAĞOLASIN CANDOST SEVGİN GÖNÜL MÜHABETİMDE DAİMDİR
Hz Ali döneminden beri ezilen horgörülen dışlanan zulümlere ölümlere uğratılan bizleriz.. Bu tarih boyunca bu hiç değişmedi.. Selçuklu ve osmanlı döneminde de türlü katliamlara zülümlere uğratıldık bu hepimizce mağlum. Bu durum Cumhuriyet döneminde de değişmedi.Maraş , Çorum , Sivas katliamları hala dün gibi aklımızda.. Egemen sınıf hep onlar oldular..Bu hiç değişmedi.. Sürekli aleviliği yok etmeye alevileri asimile etmeye uğraştılar ama bunu asla başaramadılar ve başaramayacaklar. Ama bize burda düşen görev asla zulme boyun eğmemek ve asla teslim olmamak yılmadan mücadeleye devam etmektir.. Örgütlü olmak bir olmak diri olmak ve benliğimizi değerlerimizi asla yitirmemektir...
Aynen katılılıyorum arkadaşım .Her şeyin başı örgütlü bi toplum olup birlikte hareket etmektir .
Bugün sünni islama baktığımızda hayatın her yerinde görmekteyiz .Yeşil sermaye altında hayatın her yerinde görmek mümkün buna karşılık bizim neden bi kızıl sermayemiz olmasın öyle değilmi yanlışmı düşünüyorum...
ne diyeyeim bizde birlik yok ki hiç olmadı bu gidişlede olmayacak ne yazık
birlik olmak için ne yapdık şimdiye kadar yapmaya çalışanlarada sadece güldük gecdik birşey olmaz diye
SAYGILAR
ne diyeyeim bizde birlik yok ki hiç olmadı bu gidişlede olmayacak ne yazık
birlik olmak için ne yapdık şimdiye kadar yapmaya çalışanlarada sadece güldük gecdik birşey olmaz diye
SAYGILAR
HAKLISIN GÖNÜL BİZİM TOPLUMUZUN TAMAMINA YAKINI vurdum duymaz oysa kamuoyunun sesi o kadar etkiliki bunu mehmet ali ağca olayı çok net biçimde açıklıyo kamu oyunu bu serbest bırakılmaya duyarsız kalsaydı adam şimdiye havai adalarında kumsalda güneşleniyor ve acunun konuğu olacaktı onun için susmamak gerekir bi söz vardır =Ağlamayana meme yok= diye .
sonerk teşekürler cevabın için
duyarlı olmak ne güzel 3 kanal birde acılıdı bakalım hangisi başarılı olacak
saygılar
EŞİTLİK PARTİSİ 27.01.2006, 15:31 ALEVİLER HAYATIN MERKEZİNDEDİR...
Hepimiz hayatın bir aşamasında ALEVİLİKLE olumlu yada olumsuz şeylerle karşılaşmışızdır...ama bu olumsuz diye niteleyebileceğimiz olay acaba gerçekten ALEVİLİK tavrımı...arkadaşlar çok değerli şeyler yazıyorlar,zaman zaman HEYECANLI yapımızdan olacak,ki-bu yanlışa yada o an yanlış saydığımız düşünceye derhal tepki vermek,hatta aşırı tepki vermek özelliğimiz... aslında güzel bir nitelik,insanlarımız haklı,o kadar kandırılmışızki kime nasıl inanacağımıza karar verinceye kadar bazan zaman alıyor...çoğu insanımız ALEVİLERİN,duyarsızlığından,birlik olamadığından...vs..bahsetmekte,bizce bunlar çok çok yanlış bir kanı,çok bildiğimi iddia edemem ama karşılaştığım tüm örnekler de gördüğüm bu kanıyı çürütüyor...ha bazı insanlar sorgulanmaktan korkabilir,yüzeysellik bazı insanlara hoş gelebilir,hele ALEVİLİĞİ tam kavrayamayan insanlara tümden ters gelebilir...ama İNSAN OLMANIN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ TANIMA İSTEĞİDİR,BUDA SORGULAMAK VE SORGULANMAKTAN GEÇER...
Bilirsiniz idarei maslahatçılıkla ALEVİLİĞİN asla alakası yokturdur...çoğu hemen şu soruyu sorabilir...bu sözleri söylüyorsunuz ama siz bu şekilde davranabiliyormusunuz...bazı eksikliklerime rağmen mümkün olan en üst düzeyde davranmaya çalışıyorum.
Özellikle gençlerimiz şunu bilsinki vede öğrenmeye çalışsın ki,ALEVİLİK HAYATIN MERKEZİDİR diyor saygılar sunuyorum.
Bektaş ÇELEBİ
electronicsmemo 28.01.2006, 01:00 Bizler Türkiye'de yaşayan Atatürk Türkleriyiz bizim şimdiye kadar bir örgütlenme içinde olmayışımızn nedeni ülke bütünküğünün bozulmasına karşı bir hareket içinde bulunmamamızdır.Bizler her zaman sorunlarımızı içten çözmeye çalışıyoruz.(ne kadar iyi ne kadar kötü sizin taktiriniz)
zulfikar_orak 28.01.2006, 01:10 Bizim halkımızın bir olması için bizim cem evlerimizin(bizim olduğumuz heryerde) olması özellikle Türkiye'de,Dedelerimizin kurumlaşması gerekiyor.ve bütün bunları devletin kabul etmesi gerekiyor.bunu yapmak için de iktidar olmamız lazım.bir de birbirimizden kopuk yaşıyoruz kendi çevremizden başka nerde alevi var pek bilmiyoruz.bütün aleviler arasında iletişim sağlanmalı.bu forum bu amaca güzel bir örnek.hep birlikte aynı şekilde hareket edersek bunları yapabiliriz.benim düşüncem bu candostlar!
Alevi toplumu dag köylerinde de örğütlü hareket edemedi ve hep ezilen kesim oldu ve ezilenin yanında oldu. İnsan sevgisi temel felsefemiz oldu ...
Bir bütün haline eskidende gelemedik şimdide bir bütün değiliz.. Bunun içinde sorunlarımızı kendi içimizde bile çözemiyoruz. Bunun içinde dışarıya karşıda kendimizi savunamıyoruz ....
Candacan 28.01.2006, 03:16 Biz aleviler tarih boyunca,hep aşşağılandık ,hep ikinci planda kaldık, üvey evlattan beter olduk ,Hallacı Mansur gibi parcalandık, Nesimi gibi yüzüldük,Pir Sultan gibi asıldık.Soruyorum size bu gün değişen bir şey varmı ? Bence yok aleviler hep arka planda kalmış bugünde aynı 25 milyon alevi var deniliyo ama nerde ben göremiyom varsa hayatın neresinde bugün onca kıytırık tv kanalı olmasına rağmen alevilerin bir tane ulusal anlamda tv kanalı bile yok belki yerel kanal vardır .Hep aleviler olarak örgütlü bir toplum olduğumuzdan övündük durduk doğruda bugün alevilerin kurduğu birçok dernek ,vakıf var ama bunlar ne kadar yeterli.Ben hiç bir yerde raslamadımki 1milyon alevi haklarını aramak için başkente yürüdü veya 1 milyon alevi aşure gününü kutladı gibi habere raslamadım .Ramazan ayı geldiğinde adeta hayat duruyor aman on bir ayın sultanı ramazan geldi , kandil yakmalar ,ramazan programlarıydı ,ilahiler neler neler.Alevilerin hiçmi kutsal günü yok elbette bizim de sultanımız ramazan ama aleviler için kutsal bir ay olan muharrem ayını biz ne kadar hakkıyla kutlaya biliyoruz
Yine bügün aleviler siyasetin neresindeler hani 25 milyonduk örgütlü bir yapıya sahiptik alevilerin sorunlarını ,isteklerini ,şikayetlerini dile getirecek bir siyasi partimiz bile yok .Bügün 17 milyon oyla AKP iktidar oldu biz 25 milyon oyla iktidarı elden bırakmamız gerekirken ama bırak iktidar olmayı bizim siyasi partimiz bile yok .Onu geçtim bugün avrupa birliği uyum yasalarında alevilerden azınlık olarak bahsediliyo burda büyük bir çelişki var ya alevilerin sayısı fazlasıyla abartılıyo ya da biz aleviler abartıldığı gibi örgütlenememişiz.
Özetlemek gerekirse sayıca fazla olduğumuz bir ülkede tarih boyunca olduğu gibi hep ikinci planda kaldık azınlık statüsüne düştük .Hep yakılan yıkılan biz olduk ne kültürümüzü geniş kitlelere duyuracak tv kanallarına sahip olduk (ntv,kanal D,atv shov gibi) Nede kendi düşüncelerimizi dile getirecek siyasi bir partiye sahip olduk. kendimizi ne sosyal anlamda ne siyasal anlamda nede ekonomik anlamda yeterince gösteremedik.
Bu Konu Hakkinda Sİzİnde DÜŞÜncelerİnİzİ Beklİyorum Herkese Şİmdİden TeŞekkÜrler...
Sevgili canlar,
Tarih boyunca aleviler hiç bir zaman iktidara talip olmamışlardır. Ayrıca devletin başına gelmeklede iktidar olunmaz. Tarih boyunca alevilerin tek bir hedefi olmuştur. O da alevi gibi yaşamaktır. Dinlerdeki tabuları yıkarakyaşamak. Eline, diline,beline sahip olarak olarak yaşamak. Büyük bir sevgi ve hoşgörü içinde o kutsal ve yüce ideallerini gerçekleştirmek. Hem yaşamak hem örnek olmak. Gerçek iktidar budur. Bunu onlarda çok iyi biliyorlardı. Hallac-ı Mansur zindanlarda devleti ele geçirmek istediği için çürütülmedi. Pir Sultan devleti ele geçirmek istediği için asılmadı. Nesiminin derisi iktidar olmak istediği için yüzülmedi. Baba İyası Selçuklu Devleti, ancak frank askerlerini getirerek engelledi. İsteselerdi devleti ele geçirecekleri güçleri vardı. Gene aynı şekilde osmanlılar Şeyh Bedrettinin müritleri Torklu Kemal ve Börklüce Mustafayı bir kaç kez ordularının yok edilmesine rağmen durduramazlardı. Partileşmeyle, devletin çeşitli kademelerine gelmekle iktidar olunmaz. Geçmişteki mücadele tabulara karşı yapılmıştı. Geçmişteki mücadele, alevi gibi yaşama mücadelesidir. Günümüzde de bu yapılmalıdır. En iyi birlik, en iyi mücadele; diğer dinlerin ve özellikle islamın tabularına karşı direnerek, alevi gibi yaşamaktır.
zulfikar_orak 28.01.2006, 16:00 bizler tarihte iktidar olduk.Safevi devletinde iktidardık unutmayalım ve son iktidarlığımız da bence Atatürk ile geldi ama onun ölümünden sonra gene bizleri uzaklaştırdılar iktidardan.
"İktidara talip olmayanlar ondan gelecek zulme boyun eğmek zorunda kalır"
Hz.Ali
EŞİTLİK PARTİSİ 28.01.2006, 17:16 İKTİDAR OLMAK HEMDE BİR DAHA DÜŞMEMECESİNE...
Tabi hangi anlamda iktidar,nasıl iktidar...velevki olmadınız o zaman nasıl ALEVİ gibi yaşayacaksınız sevgili candacan...
Sevgili zülfikar orak teşekür ederiz...hem tarihimizle bağ kurmuşsunuz hem İKTİDAR olmamız gerekliliğini...
İKTİDAR olmamayı savunan arkadaşları tenzih ederek söyleyelim ki,bu biraz sinsice teslimiyeti öngörüyor,yada bize böylemi öğretildi dersiniz...
Dinsel tabu diye bir şey yokturdur,tabulaştırılmaya çalışılan din vardır...bu ikisi tamamen birbirinin zıttıdır...birinde gerçek,diğerinde gerçek olmayanı gerçek gibi sunmak...sanıyorum bununda ALEVİLİKLE alakası yoktur desem herhalde taktir edersiniz...saygılarımla.
Bektaş ÇELEBİ
zulfikar_orak 28.01.2006, 17:40 çok güzel söyledin taktir etmemek elde değil.Gerçek olmayanı gerçek gibi sunmak lafı tam yerinde çünkü bazı kişilerin inancı tamamen bunun üzerine kurulu.tekrar sağol.
Candacan 28.01.2006, 20:33 Sevgili Canlar,
Bir önceki yazımda çok kısa ve öz olarak anlattım. Tekrar yazmayacağım ama belliki anlamak istemeyenler var.
Devleti ele geçirmekle iktidar olunmaz. Bunun adı olsa olsa hegomanya olur. Bu da uzun ömürlü olmaz. Kaldıki aleviliğin böyle bir arzusu da olamaz. Çünkü alevilik her türlü ayrımcılığa, baskıya, hegomanyaya karşıdır. Diğer dinlerin böyle bir arzusu olabilir. İşte aleviliği diğer dinlerden ayıran özelliklerden biri de budur. Aleviliğin gerçek anlamda ve kalıcı iktidar olmasının mücadelesi; evrensel alevi ilkelerinin hayata geçirilmesi, özgürce yaşanması mücadelisidir. Devleti ele geçiren tüm güçler kendilerini korumak ve devamlılığı sağlamak için yasaklara ve tabulara sığınırlar. Aleviliğin partileşmesi aleviliği daraltır. Hele hele hükümet kurup devleti yönetmesi, aleviliğin tabulaştırılmasından öteye gitmez. O zaman da bunun adı alevilik olmaz, başka bir şey olur. İşte İran örneği. Aleviliğin Anadoluya özgü olduğunu bilmeyen bazı canlar Safevi devletini alevi iktidarı olarak algılayabilirler ama aleviler tarihinin hiç bir döneminde gerçek anlamda iktidar olmamışlardır.
Bunları belirttikten sonra yazını cevaplayım.
İKTİDAR OLMAK HEMDE BİR DAHA DÜŞMEMECESİNE...
Tabi hangi anlamda iktidar,nasıl iktidar...(Özgürlüğün ve gerçek demokrasinin iktidarı.)velevki olmadınız o zaman nasıl ALEVİ gibi yaşayacaksınız sevgili candacan...(Eee... Biz de bunun için mücadele veriyoruz zaten. Yüzüleceğiz, yakılacağız, asılacağız ama mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz.)
Sevgili zülfikar orak teşekür ederiz...hem tarihimizle bağ kurmuşsunuz hem İKTİDAR olmamız gerekliliğini...
İKTİDAR olmamayı savunan arkadaşları tenzih ederek söyleyelim ki,bu biraz sinsice teslimiyeti öngörüyor,yada bize böylemi öğretildi dersiniz...(Sanırım size öyle öğretildi. Teslimet. Nasıl ve ne anlamda teslimiyet. Asıl teslimiyet; aleviliği partileştirerek daraltmak ve tabulaştırmaktır.)
Dinsel tabu diye bir şey yokturdur,tabulaştırılmaya çalışılan din vardır...bu ikisi tamamen birbirinin zıttıdır...birinde gerçek,diğerinde gerçek olmayanı gerçek gibi sunmak...(Hangisi gerçek. Sizin gerçeğiniz mi gerçek, yoksa başkasının gerçeği mi gerçek. O mu tabu, bu mu tabu. Yoksa her ikisi birden mi tabu.)sanıyorum bununda ALEVİLİKLE alakası yoktur desem herhalde taktir edersiniz...saygılarımla.
Bektaş ÇELEBİ
Sevgili can,
siz bir partisiniz. Sizin alevilerden oy istemeniz kadar doğal bir şey olamaz, tıpkı diğerlerinin yaptığı gibi. Alevilİğin böyle bir iktidar sorunu olamaz. Ama alevilerin var. Hem de çok var. Alevi iktidarı olmayı bir kenera bırakın. Tüzüğünüzle, programınızla; ezilenden, emekçiden, tam bir özgürlük ve gerçek bir demokrasiden, kısacası insanın insan gibi yaşayacağı bir düzenden yana tavır ve duruşunuzu sergileyin. Biz de o zaman sizi sonuna kadar destekleyelim. Sizinle birlikte mücadele edelim. İşte gerçek iktidar mücadelesi budur.
Serkan_Devrim 28.01.2006, 20:44 Sevgili can,
siz bir partisiniz. Sizin alevilerden oy istemeniz kadar doğal bir şey olamaz, tıpkı diğerlerinin yaptığı gibi. Alevilİğin böyle bir iktidar sorunu olamaz. Ama alevilerin var. Hem de çok var. Alevi iktidarı olmayı bir kenera bırakın. Tüzüğünüzle, programınızla; ezilenden, emekçiden, tam bir özgürlük ve gerçek bir demokrasiden, kısacası insanın insan gibi yaşayacağı bir düzenden yana tavır ve duruşunuzu sergileyin. Biz de o zaman sizi sonuna kadar destekleyelim. Sizinle birlikte mücadele edelim. İşte gerçek iktidar mücadelesi budur.
işte bu kadar basit. bir partinin etnik, dini ve ya mezhepsel oylara yönelmesi eşitlik ilkesine aykırıdır. zaten sosyalizmede ters olur. bu bakımdan değerli abim eşitlik partisini bu durmdan çıkıp olayı emekçi yığınlarına dökmeye çağırıyorum. sizinde çok iyi bildiğiniz gibi lenin in emperyalizm çözümlemesine dayalı sosyalist devrim kuramında sosyalist devrim için gereken şertlardan bir tanesininde; geniş emekçi yığınlarının tepkilerini dile getiren söylemler ve eylemler olduğudur. böyle bir emekçi yığınının; yani işçi sınıfının ve onun başlaşığı olan köylülerin ve de yan desteklerin başına geçecek ve onları tek bir ereğe yönlendirecek bir işçi partisinin zorunluluğunu leninde dile getirir. bu işçi partisi neden siz olmayasınız?
saygılar.
EŞİTLİK PARTİSİ 28.01.2006, 20:56 Sevgili candacan,SEVGİLİ HOCAM...
Müsade edeseniz her yerde söylediğim bir şeyi tekrarlayayım...ben kendimi seviyorum nedeni ise ALEVİ olmam...çoğu bunu SEN-BEN YOK,BİZ VARIZ ilkesi ile çelişir bulsada bunu biz genel anlamda söylüyorz...
Cevabınıza gelince yine tekrarlayalım engin bilgi birikiminizle olaya bakış açınız bize sadece yol gösterir...SAYGILARIMLA.
Sevgili aliekber...
Siyasi düşüncene saygım sonsuz ama,bizim burada bulunuş nedenimiz sırf ALEVİLİK için...takip ettiğiniz kadarıyla bilirsiniz ki biz etnik ve dini temelde politika yapmıyoruz,bu zaten temel siyasi felsefemiz olan A.D.S.ile çelişir...tabi diğer açıklamalarınız sizi bağlar diyor saygılar sunuyorum.
Bektaş ÇELEBİ
Sevgili canlar,
Tarih boyunca aleviler hiç bir zaman iktidara talip olmamışlardır. Ayrıca devletin başına gelmeklede iktidar olunmaz. Tarih boyunca alevilerin tek bir hedefi olmuştur. O da alevi gibi yaşamaktır. Dinlerdeki tabuları yıkarakyaşamak. Eline, diline,beline sahip olarak olarak yaşamak. Büyük bir sevgi ve hoşgörü içinde o kutsal ve yüce ideallerini gerçekleştirmek. Hem yaşamak hem örnek olmak. Gerçek iktidar budur. Bunu onlarda çok iyi biliyorlardı. Hallac-ı Mansur zindanlarda devleti ele geçirmek istediği için çürütülmedi. Pir Sultan devleti ele geçirmek istediği için asılmadı. Nesiminin derisi iktidar olmak istediği için yüzülmedi. Baba İyası Selçuklu Devleti, ancak frank askerlerini getirerek engelledi. İsteselerdi devleti ele geçirecekleri güçleri vardı. Gene aynı şekilde osmanlılar Şeyh Bedrettinin müritleri Torklu Kemal ve Börklüce Mustafayı bir kaç kez ordularının yok edilmesine rağmen durduramazlardı. Partileşmeyle, devletin çeşitli kademelerine gelmekle iktidar olunmaz. Geçmişteki mücadele tabulara karşı yapılmıştı. Geçmişteki mücadele, alevi gibi yaşama mücadelesidir. Günümüzde de bu yapılmalıdır. En iyi birlik, en iyi mücadele; diğer dinlerin ve özellikle islamın tabularına karşı direnerek, alevi gibi yaşamaktır.
Haklısınız aleviler aleviler tarihte hiçbir zaman iktidar olmadı. Pir Sultanlar Nesimiler Baba İshaklar belki iktidar olmak için düzene karşı çıkmadılar ama düzeni düzen yapan devamını sağlayan ve onu ayakta tutan statükolara karşı çıktıkları için yok edildiler. Bu bugün de böyle. Bugün de geçmişte de düzenin devamını sağlayan en önemli yapıtaşı din ve onun durağan dogmatik yapısı ve bunun toplum üzerindeki etkileridir. Sizin de dediğiniz gibi alevilik her zaman dinin bu durağan dogmatik ve toplumu sınırlıyan yapısına karşı olmuş her zaman ilerlemeyi ve dinamizmi savunmuştur. Bu durum tabiki bu düzeni sürdürenlerin işine gelmez o zaman düzenleri yıkılır. Onun için tarihten bugünümüze kadar alevilik ve düzen her zaman karşı karşıya gelmiştir. Bu düzenin sahipleri aleviliği her zaman için düzenin dışında tutmaya ve yoketmeye çalışmışlardır. Onun içindir ki her zaman bu düzenin bozukluğunu yanlışlığını dile getirenler bir şekilde yokedilmiştir. Evet geçmişte olduğu gibi bugün de mücadele alevi gibi yaşama mücadelesi olmalıdır ama nasıl bu düzen bu şekilde sürüp gittiği sürece nasıl. Bence bu mücadeleyi kazanmanın tek bir yolu var o da bu düzenin değişmesi. Birilerinin birilerinin sırtından geçindiği , birilerinin birilerinin ezdiği , birilerinin sürekli dışlandığı bu dogmatik düzenden kurtulmak..
BİR TÜRKÜDE DE GEÇTİĞİ GİBİ "UYANANI UYUTTURUR BU DÜZEN HEP KENDİNİ KORUTTURUR BU DÜZEN..."
Sevgili canlar,
güzel yazmışsın abi eline sağlık ona bişey demiyorum benim demek istediğim alevi düşüncesinin ,alevi hoş görüsünün iktidarıdır yoksa aleviler iktidara oturmuş geçmiş geçmemiş önemli değil önemli olan alevi felsefesini ,alevi hümanizmini iktidara çıkarıp bunu devlet politikası haline getirerek geniş kitlelere ulaştırmaktır saygılar abi .kuşsaraydan demi abi bende kussaraylıyım görüşürüz abi..
dogru lafa ne denir sonerk emege saygı türkülerle kal....
fırtınam 14.12.2006, 23:43 arkadaşlar bilmiorum ama ben şu anda öz benliğini saklayan arkadaşlarımı biliyorum.ama kimse merak etmesin onlarada avaz avaz ben aleviyim diye bağırmasını öğretcem.bu yolda önüme taş koyan olursa taşı alır kafasına atrım heee.
bence biz aleviler hayatın da islamında en doğru yerindeyiz ve emin olun ki bizi yerenlere aşağılayanlara hatta müslüman olarak bile görmeyen yada görmek istemeyenlere inat hep o güzel ve özel olan yerde varlığımızı muhafaza edeceğiz...
Biz hayatın her dönemindeyiz....
Teşekkürler..
esunger85 15.10.2007, 09:16 aleviler kendi aralarındaki tartısmaları bitirmeden orta bi yol bulunupta birlik olunacagını sanmıyorum bi iç anadolu alevisi ile dogu anadolu alevisinin arasında cok fark var bazısı peygamberim alidir diyor bazısı muhammed ki bu daha baslangıc hadi asıldı diyelim sunniler gibi maddi ve manevi destegini esirgemeyen bi alevi toplumuda dusunemiyorum adamlar felaket sekilde orgutleniyo her işe giren ilk maasının tamamını ve sonraki maaslarından da kucuk kucukte olsa cemaatine destek oluyo inanc ve guven eksikligimi dersiniz ne derseniz deyin oyle birlik olalımla filan olmuyo yani gonul aksini isterdi ama hala herhangi bi yerde gerine gerine ben aleviyim diyemeyen aleviler var ve bulundukları konumda buna da mecburlar ne biliyim benim zoruma gidiyo yazılacak cok sey var ama ...........
Sevgili canlar,
islamın tabuları yıkılmaz senin gibi düşünenler yüzünden onlar bizi daha çok yanlış anlıycaklardır bu savaşta hep sürecetir
aleviler hayatın kenarlarında malesef sokak aralarında
daha yeni yeni sesimizi çıkarabiliyoruz,başbakan tayip erdoğan
alevilerle beraber toplantı yapmak istedi bence çok güzel bişey
sesimizi duyurmak için güzel bir fırsat bence kim yaptı bu zamana
kadar böyle bir toplantı alevi olmasada yaptığı güzel bişey belki oy
toplamak için yapıyor belkide gerçekten yapıyor ama hayatın içinde
olduğumuzu anlatmaya çalışıyor vede kabul ediyor.
|
|