Orijinalini görmek için tıklayınız : şiilik,alevilik caferilik..

Özgür-Taylan
05.12.2006, 12:45
selam herkese,

bazi kisiler, gruplar tarafindan Anadolu Alevileri ile Iran, Irak vs.. Siilerle ayni sepete koymak istiyorlar..
Ehlibeyt sevdamiz hariç, inançlar ve ibadetler basta gelmek üzere, herseyimiz farklidir !!!

verilecek çok örnek var aslinda ama ben burada bitanesi vermek istedim..
Şii ve Alevi kültüründe, KADINA tanilan yer!! :thumbdown

fazla yoruma gerek yok.. fotograflar kendiliginden konusuyor..

Şii Kadini..

http://www.themuslimwoman.org/images/women_in_iran_1.jpg http://i.cnn.net/cnn/2003/WORLD/meast/03/15/sprj.irq.btsc.sites/vert.iranian.woman.jpg http://weekly.ahram.org.eg/2000/467/re2.jpg http://behrouz.akkasee.com/77.jpg http://www.emaleki.com/portfolio/images/portfolio2.jpg http://www.documentography.com/eduardo/iraq/images/pilgrimage_iraq32.jpg http://www.netvironments.org/blog/images/shiaWomenKarbala.jpg http://behrouz.akkasee.com/200.jpg http://www.sunflower.com/~420/feb6/feb9bag.jpg http://www.yle.fi/teema/dokumentit/kolmas_ulottuvuus/artikkelikuvat/id5033-t4-1.jpg http://www.lesoir.be/mediastore/_2006/fevrier/du_11_au_20/_09_chiite_AFP.jpg

....ve Anadolu Alevi Kadini:

http://www.yureksesi.net/semah1.jpg http://www.bingolonline.com/resimhaberi/4078.jpg http://i2.tinypic.com/zitzz6.jpg http://www.alevihaber.org/resimler/Semah-2005-09-15.jpg ..

ve en önemlisi, ibadetlerimizde kadini erkegi ayretmiyoruz!!!
http://www.araban.org/wp-content/themes/blix/images/SEMAH8.JPG

saygilarrr sevgilerrrr !!

Vapurmania
05.12.2006, 12:52
Eskiden bizimkilerde çarşaflıymış. Ermenisi Rumu hepsi kapalı giyermiş. Aslında İran da şeriat yüzünde şiilerde böyle. Asıl şiiler bu şekilde olmaz.

Özgür-Taylan
05.12.2006, 13:01
Eskiden bizimkilerde çarşaflıymış. Ermenisi Rumu hepsi kapalı giyermiş. Aslında İran da şeriat yüzünde şiilerde böyle. Asıl şiiler bu şekilde olmaz.

Alevi kadinlari, baslarina tülbent hariç baska hiçbirsey örtmemislerdir can :whistling

Vapurmania
05.12.2006, 13:07
Alevi kadinlari, baslarina tülbent hariç baska hiçbirsey örtmemislerdir can :whistling

Günümüz açısından haklısın elbette.

Ama benim bahsettiğim 1930 - 1940 lı yıllar. Büyükler böyle alatıyor. Ama güümüzde tülbent bile takmıyorlar bazen :)

Gönül isterki iradaki şiilerde bu seviyeye gelebilsinler.

ErDaL24
05.12.2006, 14:03
sevgili can inançlar ayrı kültürel yaşam ayırdır evet inanç yönünden şii lerle ortak yanlarımız çok ama onların kültüründe çarşaf vat bizde yok bu bizde çarşaf giyecegiz yada onlarda açılsın deme şansı bize vermez

şiilerin bu kadına bakış açısı kültüründen gelmektedir aslında kuranda böle bir kural yoktur zaten kuran kadına uyugulanan baskı ve şiddet içinde indirmişit bu kuranda yazan ager bunu onlar göremiyorsa yada göstermiyorlarsa onların sorunu...

Zahir
05.12.2006, 17:14
Bence Resimler Kadına bakış açısını pek yansıtmamış.

Şiiliği ve Aleviliği bilmeyen birisine bu resimler hakkında yorum yapın diye sorarsanız yada resimlerde ne fark var deseniz "hiç bir fark yok der biri kara giyinmiş biri renkli her ikisinin başıda kapalı..." diye bilir.

Serkan_Devrim
05.12.2006, 18:01
Bence Resimler Kadına bakış açısını pek yansıtmamış.

Şiiliği ve Aleviliği bilmeyen birisine bu resimler hakkında yorum yapın diye sorarsanız yada resimlerde ne fark var deseniz "hiç bir fark yok der biri kara giyinmiş biri renkli her ikisinin başıda kapalı..." diye bilir.eksik olduğunda hiç bir şüphe yok. ve resimlere bakınca inan aynı şey aklıma geldi. :) fark dış görünüş değil inanç ve anlayıştır. :)

Şoreş
05.12.2006, 18:05

Ben kendi yöremdeki insanlar için konuşayım can... Bizim Koçgiri Dersim Coğrafyasında Alevi Kadınlar Çarşaf giymemiştir asla.. Bizim oraların kendine özgü, siyah giyim tarzları, beyaz tülbentleri var.. Ama çarşaf olmamış eski zamanlarda da..

Bir Zeynep
05.12.2006, 18:54
sii arkadaslarim var benim ve aleviligin siilige ne kadar benzedigini bana sag olsun anatir hep, siilik alevilige cok seyler tasidi ve buna sükür ediyorum. yok illaha siiden ayri tutun bizi diye derdim yok benim. ali yolundan giden ali yolundan gider, bu kadar. gaye bir, yol bin bir. ibadet sekli vs. farkli olabilir ama bu önemli degil benim icin. bir sii insana bir sunniden daha yakin görürüm kendimi. siilik bektasi alevilik gibi sunni islamindan belirli bir ... nasil desem türkcesini... "touch" almistir demek istiyorum ingilizcede.. (özgür yardim et, ene mix yaptim).. demek istedigim, nice aleviler var, siilerle ayni kafese konmak istemiyolar, nice siiler var, alevilerle ayni kafese konmak istemiyorlar.. NEDEN? neden bu kiyaslamak? neden bu kafeslere konulmak? birakin herkes oldugu gibi kalsin! siilik alevilike ayni olsaydi zaten ALEVILIK diye bi "term" (türkcesi ne? cok özür dilerim) olmaszdi. her halde yani ayni degil, ama benim anlamadigim: konusacak, tartisacak baska bisey yokmu bu dünyada? bir sunniden daha bizim icin anlayisli yoldan gidenler var, onlarida bi kendimize düsman bicelim?
ne demek yani, sii kadina bak, alevi kadina bak. (özgür taylan kardesim sen acmisin bu topigi, ama sözüm sirf sana degil, yanlis anlasilma istemiyorum). genel anlamda diyorum yani: birakin bu tartismalari. bizi bi yere getirmez böyle konular.
benim tüm dünyada yasayan tüm insanlara ve onlarin inancina saygim vardir.

saygilar.

DiLkeT-CeZaM
05.12.2006, 19:04
Eğer Alevilikle Şiilik arasındaki farkı bu resimlerde arıyorsanız o zaman karıncanın okyanuslarda kulaç atmasina benzer karayı da hiçbir zaman göremeyeceğinizi gösterir. İnsanların inançları olması doğal ve bu inançlarını yaşarken içinde bulundukları sosyal ve siyasal ortamlar onların giyim kuşamını bile etkileyebilir. En büyük şii nüfusa sahip olan ülke İran, bu ülkede bile üniversitede ki bayanların oranı %70 e yakın bir rakamdır bunu da hatırlatmak isterim dipnot olarak birde türkiye'yi karşılaştırın!. İnançların farklılıklarını dış görünüşlerine, giyim kuşamlarına göre değerlendirmek bence son derece yanlış bir tutumdur. İnsanları küçük görme hevesinde olmaktan çok onları anlama ve sevebilme cürretini gösterelim bu daha iyi bir seçenek değil midir?. Eğer ki bu evreni bir bütün olarak düşünüyorsak olaylara yüzeysel değil neden-sonuç ilişkisinde ve insan odaklı olmak en iyisi olur diye düşünür eder dururum. Dahası Eğer ortada karıştırılan bir durum varsa onları açık ve sade bir dil kullanılarak daha iyi ve saygı sevgi çerçevesinde yapılabilir kanısındayım. Ayrıca Şii olarak İran Bayanları daha güzel almanyanın yapmış olduğu güzellik yarışmasında da gördük bunu belki de ari kökenli oldukları içindir onlara karşı hep bir sempatim olmuştur bu da içten gelen birşey bende çözemedim! bu da dipnotun eki olsun.

astare
07.12.2006, 20:05
valla annem bazen der ki biz köyde dincilerden daha kapalıydık.

kapanma meselesi islamda şarta bağlanmıştır ama kökeni dinlerin çok öncesine dayanıyor..

Serkan_Devrim
07.12.2006, 20:16

kapanma meselesi islamda şarta bağlanmıştır ama kökeni dinlerin çok öncesine dayanıyor..
islamda böyle bir şart yoktur. kapanmak islamın şartı değil İbrahimoğullarının geleneğidir. bunu şarta bağlayan emevi zihniyetinin amacı İslam adı altında Arap dil ve kültür emperyalizmidir. zamanında da Arap olmayan Müslamlara mevali(köle) diyorlardı.

the_doctor_58
08.12.2006, 21:09

Anadoluda tabiki önceden kadınlar kapalı giyiniyordu.Ama bunu türbanla alakası yoktur çünkü türban ile anadoludaki hanımların giydiklerini bir tutmaya çalışıyorlar.Ayrıca çarşaf bizim toplumumuzda yoktur diye düşünüyorum tam bir bilgim olmadığı için bir şey söylemek istemiyorum.Ama düşününce çarşaf arap yarım adasında kullanılan kadın giysisidir.Ama şiilerle bizim herhangi bir ortak yanımız yok mesela şiiler namaz kılarlar ama bizde şahsın kendisine kalmıştır.
Saygılar...

Nesimi
09.12.2006, 03:24

Kapanma olayı köylü kültürünün bir eseri bir bakıma. Özellikle Anadoluda eski zamanlarda gayrimüslim kesim olan Ermeniler, Rumlar, Yahudilerde dahil çoğu kesim kapalıydı. Ermeniler konusunda Avedis adlı üyemiz eklediği fotoğraflarla Ermenilerde dahi çarşaf vya benzeri derecede kapalı kıyafetleri göstermiş. Aleviler Çarşafda giymiştir tabiki yer yer. Doğu yörelerinde özellikle yaşlı kesimde baş kapalıdır yüzde ağız kısmıda dahil kapalıdır.

"Was" diye bir belgesel eklemiş foruma üyemiz canerik orda bugünkü haliyle insanlarımızın örtünme şekilleri gösteriliyor. Eskiden din, gelenekler, yöresellik dünya genelinde daha çok önemsendiğinden köy dışına çıkan kadınların çarşaf giydikleride olmuş.

Aleviler bunu aşabildiler ama Şiiler bunu aşamadılar.

Şoreş
09.12.2006, 03:30
Kapanma olayı köylü kültürünün bir eseri bir bakıma. Özellikle Anadoluda eski zamanlarda gayrimüslim kesim olan Ermeniler, Rumlar, Yahudilerde dahil çoğu kesim kapalıydı. Ermeniler konusunda Avedis adlı üyemiz eklediği fotoğraflarla Ermenilerde dahi çarşaf vya benzeri derecede kapalı kıyafetleri göstermiş. Aleviler Çarşafda giymiştir tabiki yer yer. Doğu yörelerinde özellikle yaşlı kesimde baş kapalıdır yüzde ağız kısmıda dahil kapalıdır.

"Was" diye bir belgesel eklemiş foruma üyemiz canerik orda bugünkü haliyle insanlarımızın örtünme şekilleri gösteriliyor. Eskiden din, gelenekler, yöresellik dünya genelinde daha çok önemsendiğinden köy dışına çıkan kadınların çarşaf giydikleride olmuş.

Aleviler bunu aşabildiler ama Şiiler bunu aşamadılar.

Yorumun için teşekkür ederim abi.
Koçgiri Dersim kadınları kırsal kesimlerde böyle giyinirler.. Başlarına Beyaz Tülbent yada Siyah Puşi bağlarlar.

Resimler;

Nesimi
09.12.2006, 03:42
http://www.yerelnet.org.tr/resimler_gonderdikleriniz/37200%20111512143_14_57_37.jpg

Şafiler dahi çarşaf giymiyorlar pek. Anadolu insanının doğal kıyafetleridir bunlar eminim Müslümanlık bu topraklara uğramasa bile gine giyim kuşam aynı özellikte olacaktı. Çarşaf şeriat sistemiyle bağlantılı hatta daha ötesinde "Burka" lar var Burka giyen kadınlar kemik erimesinden müzdaripler.

Aleviler çarşaf giymedi demek yalan olur çünkü geçmişte yabancıların olduğu yere giderken giydiklerini ( hepsi değil) biliyorum. Tabi Alevilik özgürlüğe endeksli bir inancdır. Kimse çarşaf giymelisin diye dayatmaz insanlar kendi isteğiyle giyerler. Tıpkı Muharrem orucunu isteyenin tuttuğu gibi.

Günümüzde şiilikle Aleviliği aynı kefeye koyamayız tabiki ama Şeriat öncesi şiiliğide çöpe atmak doğru olmaz.

Her zaman çağdaşlıkdan yanayız. İnsanlar özgürlüğü hakediyorlar özellikle kadınların özgürlüğü toplum için önemlidir.

Şoreş
09.12.2006, 03:49
http://www.yerelnet.org.tr/resimler_gonderdikleriniz/37200%20111512143_14_57_37.jpg

Şafiler dahi çarşaf giymiyorlar pek. Anadolu insanının doğal kıyafetleridir bunlar eminim Müslümanlık bu topraklara uğramasa bile gine giyim kuşam aynı özellikte olacaktı. Çarşaf şeriat sistemiyle bağlantılı hatta daha ötesinde "Burka" lar var Burka giyen kadınlar kemik erimesinden müzdaripler.

Aleviler çarşaf giymedi demek yalan olur çünkü geçmişte yabancıların olduğu yere giderken giydiklerini ( hepsi değil) biliyorum. Tabi Alevilik özgürlüğe endeksli bir inancdır. Kimse çarşaf giymelisin diye dayatmaz insanlar kendi isteğiyle giyerler. Tıpkı Muharrem orucunu isteyenin tuttuğu gibi.

Günümüzde şiilikle Aleviliği aynı kefeye koyamayız tabiki ama Şeriat öncesi şiiliğide çöpe atmak doğru olmaz.

Her zaman çağdaşlıkdan yanayız. İnsanlar özgürlüğü hakediyorlar özellikle kadınların özgürlüğü toplum için önemlidir.

Bu benimde dikkatimi çekti abicim.. Sünni Şafii kesim kırsal alanda, Batıdaki, İç Anadoludaki, Güneydeki ve Karadenizdeki Sünni Hanefilere göre daha açık giyiniyorlar.. Mesela birçok Şafii tanıdığım Tülbent'in altına siyah örtüden bağlamazlardı.. Öylesine bir Tülbent atarlar başlarına.. Kırsal alanda bile Şafii Sünni kesim, Hanefi Sünni kesime göre daha özgür giyiniyor bence..Adıyamanlı Şafii Sünni tanıdıklarımızda da bunu farkettim.. Birçoğu açıktı..Ama bi Suşehrine gittim ki ufacık kızların bile başında tülbent sarmış Hanefi Sünniler..
Alevi kesimde ise Tunceli Alevi Kürt Coğrafyasında Beyaz Tülbent çok yaygın.. Aynı zamanda Siyah yada Beyaz Puşide var.. Koçgiriye doğru Tülbent azalıyor ama orda da seyrekte olsa kullanılmakta... Bence toplumlar İslam istiyor diye, kendi kültürlerinden kopup çarşaflara, türbanlara bürünmemeli... Bu konuda Şiiler çok katı ama çok ilginçtir ki koyu Sünni olmalarına rağmen Şafiiler daha açıklar.

Özgür-Taylan
09.12.2006, 04:39
Eğer Alevilikle Şiilik arasındaki farkı bu resimlerde arıyorsanız o zaman karıncanın okyanuslarda kulaç atmasina benzer karayı da hiçbir zaman göremeyeceğinizi gösterir.

tabii ki 2, 3 resimle iki toplumu kiyaslayamayiz.. ben burada sadece iki toplumun kadinlara bakis açisini dile getirmek istedim..

siz ve ben basta gelmek üzere, hepimiz biliyoruz ki Alevi toplumunda kadina tanilinan yer Sii toplumuyla hiçbir alakasi yoktur..
..ama bazi gruplar bizi onlarla ayni sepete koymak istiyorlar ben de buna karsiyim... ve de yagmur sorgusuna tutmazlar mi (..)

Alevilik Islam disi midir?
Alevilik Siilik midir?
Alevilik Islam'in özü müdür?
Aleviler Müslüman midir?
Aleviler Ateist midir?
Alevilik su mudur, bu mudur?.... hepsi AYNI MUHABBET!!

ayiptir söylemesi ama Alevilik.. ALEVILIKTIR!!! ve bundan en iyi sözedenler, Aleviler olsa gerek...
sen kimsin de bizleri BIZ yapan inancimizi sorguluyorsun? diye sorasi geliyo insanin yemin ederim!!

bu dediklerimde ne kin ne irkçilik var ama dogruya dogru kimse alinmasin lütfen..

Sivas'ta kizgin ateslerde yanan masum canlarimiz için kimlerin yürekleri derinden kanadi?.. :sad:

biz ne Sii'yiz, ne Islam disiyiz, ne Islam özüyüz, ne bilmem neyiz.. biz sadece ve sadece ALEVIYIZ, özümüz belli, sözümüz belli... eller bizi hangi kiliga sokmak isterse soksun.. biz ne oldugumuzu çok iyi biliyoruz!!!
ben sadece bunun altini çizmek istedim bu topigi açarak..

konu, onlarin kara çarsafa bürünmesi, veya bizlerin beyaz tülbent takmamiz degil,
bunlar elbette detaylara karisan örneklerdir... hersey bundan öte!!!

saygilarrrr sevgilerrrrr

Serkan_Devrim
09.12.2006, 05:04
arkadaşlar,
kapanma İslam kültürü ile girmiştir Anadoludaki bir çok kültüre. İslam adı altında ki Arap dil be kültür emperyalizminin bir sonucudur. ancak muhalif inançlar(Alevilik, zerdüştlük, hurifilik vb) bu emperyalizme kısmi bir başkaldırıda bulunmuş ve kara çarşaf yerine kendi külrünüyle harmanlayarak kendine özgün bir örtü getirmiştir. bu sebeple Anadolu kültüründe renkli örtünme vardır. ancak örtünme asıl olarak İbrahimoğullarının geleneğidir. Arap ve Yahudi toplumunun geleneği.

AleviKürt
09.12.2006, 12:07
Ya arkadaslar yine hep ayni seylere bakiyorsunuz. SIILER adli bugünkü cogunluk toplumuna bakarsak, evet cok fark gözükür. Ama SIILIK inancini, SIILIGIN tarihi, özüne bakarsak, bence en koyu ve en dogru SII biziz. Imam Muhammed Mehdi'nin zamaninda bile SIILERIN cogunlugu BATINI idi. Ezoterizm agir basiyordu yani. 500 sene önce bile Siilik denildiginde, Sufilik gelirdi insanin aklina. Peki bunlara bakarsak, kim degisti? Bizler mi onlar mi ? Asil siiler kimdir?

Şoreş
09.12.2006, 12:26
Ya arkadaslar yine hep ayni seylere bakiyorsunuz. SIILER adli bugünkü cogunluk toplumuna bakarsak, evet cok fark gözükür. Ama SIILIK inancini, SIILIGIN tarihi, özüne bakarsak, bence en koyu ve en dogru SII biziz. Imam Muhammed Mehdi'nin zamaninda bile SIILERIN cogunlugu BATINI idi. Ezoterizm agir basiyordu yani. 500 sene önce bile Siilik denildiginde, Sufilik gelirdi insanin aklina. Peki bunlara bakarsak, kim degisti? Bizler mi onlar mi ? Asil siiler kimdir?

Eski İran Şiiliğini ele alacak olursak, Eski İran Şiiliğinin, Alevilik/Kızılbaşlık olduğunu söyleyebiliriz.. 500 sene önce İran Şiiliği, Anadoludaki, Balkanlardaki gibi Alevilik olduğu için ve İran hep Şia bilindiği için, o zamanların Aleviliği/Ehli Hak İnancı, kimilerine eski Şialığın Batıni olduğunu çağrıştırabilir... Eski İran Şiiliği dediğimiz Ehli Hak/Kızılbaş/Ehli Kırklar yani Aleviler, Anadoludaki gibi Cemevlerinde Cem Ayinlerini yaparlar.. Bizler asıl Şii olamayız çünkü Aleviliğimiz Mezhep değil, Evrensel bir İnançtır.. Anadolu Aleviliği gerçek anlamda Kızılbaşlık, Şiilik ise Mezheptir..

deniz olmak
09.12.2006, 12:44
dini olarak pek bişey diyemeyeceğim ama peçelerle yüzünü kapatan bir alevi olmaz,

alevi; hep güneşi ve aydınlığı kucaklar özünde,ezilenin yanındadır çünkü yüzyıllar boyu ezilmiştir başını öne eğmemiş hep ileriye bakmıştır...
felsefe anlamında ve bütün güzellikler adına şii liği bilmem ama alevilik büyük bir olgudur.

AleviKürt
10.12.2006, 11:48
Eski İran Şiiliğini ele alacak olursak, Eski İran Şiiliğinin, Alevilik/Kızılbaşlık olduğunu söyleyebiliriz.. 500 sene önce İran Şiiliği, Anadoludaki, Balkanlardaki gibi Alevilik olduğu için ve İran hep Şia bilindiği için, o zamanların Aleviliği/Ehli Hak İnancı, kimilerine eski Şialığın Batıni olduğunu çağrıştırabilir... Eski İran Şiiliği dediğimiz Ehli Hak/Kızılbaş/Ehli Kırklar yani Aleviler, Anadoludaki gibi Cemevlerinde Cem Ayinlerini yaparlar.. Bizler asıl Şii olamayız çünkü Aleviliğimiz Mezhep değil, Evrensel bir İnançtır.. Anadolu Aleviliği gerçek anlamda Kızılbaşlık, Şiilik ise Mezheptir..

Sores can.. Zaten Siiligin asli Kizilbasliktir. Siiligin eski tarihi batini siilik idi, Ismaililik de de yaygin idi. Zaten 12 imamcilik ismaililikten sonra geldi, bu da dogaldir tabi. Imam Mehdi, "imam" ismail'den sonra yasadi.
Örnegin, Deylemliler 9. yüzyilda batini siilikle karsilaniyor. ve önce dedigim gibi, imam mehdi'nin zamaninda bile bu tür siilik yaygindi. Sii olmak bir mezhepe bagli olmak anlamina da gelmez. Bana sorarsan Hz. Muhammed de bir Sia idi. Bu da islamin özü oluyorsa, asil mezhep Sünniler demek oluyor. Ben Aleviligin evrensel, ya da karisik kültürlü bir inanc oldugunu sanmiyorum, biliyorsundur. Tabiki Alevilik öncesi, ve islam öncesi geleneklerimiz falan vardir. Ama bu her millette vardir, ve bu geleneklerin Alevililigimiz ile ilgili olmasi da sart degil. Ve bu geleneklerimiz var diye Alevilikle bagdasilmasina da gerek yok. Aleviligin yolu, erkâni belli, büyük önderlerimiz yolu takip etmemiz icin yeterli aciklamalar vermis zaten. Bunlar benim düsüncem.

Selamlar..

Şoreş
10.12.2006, 12:35
Sevgili can,
Aleviliğin farkı sadece İslamik olmamasıdır.. Alevilik sadece İslamdan beslenmez.. Şunu iyi bilmek gerekir.. '' İnançlar Bütünü / İnanç Sistemi.. İşte Alevilik budur... Başlı başına bir İnanç Sistemidir.. İslam'ında Tekelinde değildir... İslamdır diyorsak o zaman günümüz İslam Anlayışını kabul etmemiz gerekiyor ama kimse kusura bakmasın, Kur'an istediği için '' Yahudi ve Hıristianlara '' düşman olamam..İşte bu yüzden Alevilik Evrenseldir..

İyi Forumlar.

Lazoşa_62
10.12.2006, 15:53
Sevgili can,
Aleviliğin farkı sadece İslamik olmamasıdır.. Alevilik sadece İslamdan beslenmez.. Şunu iyi bilmek gerekir.. '' İnançlar Bütünü / İnanç Sistemi.. İşte Alevilik budur... Başlı başına bir İnanç Sistemidir.. İslam'ında Tekelinde değildir... İslamdır diyorsak o zaman günümüz İslam Anlayışını kabul etmemiz gerekiyor ama kimse kusura bakmasın, Kur'an istediği için '' Yahudi ve Hıristianlara '' düşman olamam..İşte bu yüzden Alevilik Evrenseldir..

İyi Forumlar.

Soreş can;Çok doğru ve yerinde bir yorum.Daha öncedede dediğim gibi Alevilik islamiyetin doğuşu döneminde islamiyetin özü iken daha sonra islamiyetin farkli bir yorum ve inanışa yönlendirilmesinden sonra alevilik bu günkü islamiyetın dışında kalmıştır.

Alevilik sadece inançla kalmamış bir yaşam biçimi ve insanlığı insanca yaşamasını baz almıştır.İnançlar çatışması değil, inançlara saygı ve tüm inançtaki insanlığın insanca yaşaması felsefesi olmuştur.

Şoreş
10.12.2006, 15:57
Aleviliğin Kültürel yanıda var, Felsefi yanıda var.. Bu yüzden Alevilik farklıdır..
Şia İslam Anlayışı ile Aleviliği karşılaştığımızda büyük bir şaşkınlığa düşeriz.. Çünkü Şia ve Aleviler, Ehlibeyt'e karşı büyük bir sevgi beslerler ama gerek yaşam biçimi, gerek uygulamalarımız ile iki İnançta o kadar farklıki..

Alevilerde Ehlibeyt'in savunucularıdırlar ve Alevi Toplumu herzaman Özgürlükçü, Halkçı, Barış ve Kardeşlikten yana olmuştur.. Fakat Şia Toplumu Alevilere göre oldukça tutucu, dindar, katı kurallara sahip insanlar...

Aleviliğin güzelliği ve farklılığı, Evrenselliğindendir..

AleviKürt
10.12.2006, 20:39
Sevgili can,

İyi Forumlar.

Neden günümüz islam anlayisini kabul etmemiz gerekiyor?
Hic kimse cogunluga boyun egmemeli, ve hic kimse bence cogunlugu dogru kabul etmemeli. Insan hangi yolda yürüyorsa, o yolu, cogunluga göre degistirmemeli. Biz kendimizi öz Hak, Muhammed, Ali yolu görüyorsak, biz bu yolun özüyüz. Buna dair kanitlarimiz da vardir, hem dinsel, hem de tarihsel.

Herkes cogunluga göre hareket etse, bu dünya acaba nasil olurdu?

Cogunluga katilmak zorunda kalsam, ben bir Türkmen olurdum, inancim Iran Siiligi olurdu, Siilik de bir azinlik oldugu icin zamanla, gercek müslüman olan Sünnilere katilirdim.

Her görüsün arkasinda kaynaklar vardir, aciklamalar vardir, deliller vardir. Bizim gercek müslüman, gercek Ehlibeyt yolcusu oldugumuzu kanitlayan delillerimizi ne yapmaliyiz peki?

Şoreş
10.12.2006, 20:49
Can şöyle bir durum var.. Öncelikle;

1 - İslamik Motifleri taşıyan Alevilik

2 - İslamik bir Yol olan Alevilik

Canlar genelde ikisi arasında gidip gelirler.
Bu ikisinin anlamını iyi bilmek gerekiyor.. İslamik Motifler taşımak ve İslamik bir Yol olmak çok farklı.. Aleviliğin içinde Ehlibeyt'in Özünün olması, Aleviliği tamamen İslam'ın içine sokmaz.. Çünkü Alevilik '' İslamik Motifler '' taşır.. Buna çok dikkat etmeliyiz.. '' İslamik Motifler ''.. Bu yüzden fikir çatışması yaşıyoruz. Çünkü Alevilikte İslamda olmayan Uygulamalarda vardır..

canazerbaycan
10.12.2006, 20:57
İzzettin Doğan'ın televizyonda Alevilik hakkında bir tanımını işitmiştim :

"Alevilik Oniki İmam Şiiliğinin batıni/esoterik cephesidir."

Bu tanım hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

AleviKürt
10.12.2006, 21:03
Ya arkadaslar. Siz SHIA denildiginde hep iran/iraki düsünüyorsunuz. Ismaililer Sia degil mi? Dürziler Sia degil mi?

Sialigi anlamak icin size bir tablo cizdim:

Bunlarin hepsi Sia Islam altinda degisik inanclar. Kirmizi olanlar, Batini dallar.

BATINILIK cok önemli birseydir. Bunun önemini unutmak da bizim icin cok tehlikelidir.

Bakin size kisa ve öz bir alinti sunuyorum:

"Even Batini sects like Qaramita and Isma'ilis and Duruzis, contrary to popular belief, consider the Qur'an as the most authentic source of authority. However, it does not mean that the Qur'an is understood in the same way by all these sects"

Yani:

Qarmatiler, Ismaililer ve Dürziler gibi Batini "mezhepler" bile Kurani en yüce kaynak olarak görüyor. Ama, bu, Kurani cogunluguk gibi yorumladiginin anlamina gelmez(!).

Yine önce dedigim gibi. SERIAT kapisi, TARIKAT kapisi. Bunlarin bir anlami var arkadaslar. Buyruklarimizi, menakibnamelerimizi bos sayip gecmeyin arkadaslar. Lütfen..

AleviKürt
10.12.2006, 21:04

Ben tamamen katiliyorum.

Şoreş
10.12.2006, 21:04

İzettin Doğan ve ekibi her çıktıkları Programlarda ve yaptıkları açıklamalarda, Aleviliği Günümüz Emevi İslam Anlayışı altında eritip, Aleviliği Kökenini tek bir Irk'a bağlamaktadır.. O yüzden kendilerinin İslamcı ve Irkçı düşüncelerine itibar etmememiz gerekmektedir..Şia Mezhebi ile Aleviliğin çok az ortak noktası olup, Alevilik Batınidir, bu doğru ama asla Şia değildir, olmamıştır.

Nesimi
10.12.2006, 21:11
İzzettin doğanın sözü doğru ancak eksik bir konu olmuş Aleviliği sadece 12 imamla kısıtlayamayız.

Şii - Alevi ortak yanı Ehlibeyttir. Onun dışında bir ortaklık yok.

canazerbaycan
10.12.2006, 21:11
Güzel kardeşim Soreş,

İster batıni ister zahiri olsun Anadolu Aleviliği de diğer bir çok heteroortodoks İslami akım gibi Şia üst başlığı altında sınıflandırılır. Dünyanın her yerinde önce Sünni-Şia-Harici ayrımı yapılır. Daha sonra bunlar alt kollara ayrılır.

Şiilik

Oniki İmam Şiiliği

Caferi Şiilik
Nusayrilik (heteroortodoks)
Anadolu Aleviliği (heteroortodoks)
Ehlihak (heteroortodoks)
Şeyhilik

İsmaili Şiiliği

Bohralar
Nizariler (heteroortodoks)
Dürziler (heterortodoks)

Zeydi Şiiliği
Bütün kolları fıkhi-zahiridir.

AleviKürt
10.12.2006, 21:14
Güzel kardeşim Soreş,

İster batıni ister zahiri olsun Anadolu Aleviliği de diğer bir çok heteroortodoks İslami akım gibi Şia üst başlığı altında sınıflandırılır. Dünyanın her yerinde önce Sünni-Şia-Harici ayrımı yapılır. Daha sonra bunlar alt kollara ayrılır.

Şiilik

Oniki İmam Şiiliği

Caferi Şiilik
Nusayrilik (heteroortodoks)
Anadolu Aleviliği (heteroortodoks)
Ehlihak (heteroortodoks)
Şeyhilik

İsmaili Şiiliği

Bohralar
Nizariler (heteroortodoks)
Dürziler (heterortodoks)

Zeydi Şiiliği
Bütün kolları fıkhi-zahiridir.

ben de bunu aciklamaya calistim. SIA = caferi mezhebi degildir. Ama caferiler elbette Siadir..

canazerbaycan
10.12.2006, 21:17
Ben de Kızılkilise ve Soreş arkadaşlarıma bir soru soracağım. Bir teolog olsanız, dünya dinleri ve bu dinlerin mezhepleri (kolları) kategorisinde Anadolu Aleviliğini nereye koyardınız?

Şoreş
10.12.2006, 21:19
Ben de Kızılkilise ve Soreş arkadaşlarıma bir soru soracağım. Bir teolog olsanız, dünya dinleri ve bu dinlerin mezhepleri (kolları) kategorisinde Anadolu Aleviliğini nereye koyardınız?

Anadolu Aleviliğini ayrı olarak ele alırdım.. Yani '' İnançlar bütünü olan Alevilik '' olarak ele alırdım..

canazerbaycan
10.12.2006, 21:23
Soreş kardeşim,

Teolojik kategorilendirmede bir inanç ya bağımsız bir dindir ya da o dinin alt koludur. Din olarak mı sınıflandırırdım demek istiyorsun?

canazerbaycan
10.12.2006, 21:25
http://en.wikipedia.org/wiki/Shi'a_Islam

Shi'a Islam, like Sunni Islam, has at times been divided into many branches, however only three of these currently have a significant number of followers. The best known and the one with most adherents is Twelvers (اثنا عشرية Ithnāˤashariyya), while the others are Ismaili and Zaidiyyah. Alawites and Druzes consider themselves Shi'as, although this is sometimes disputed by mainstream Shi'as[1]. The Sufi orders among the Shi'as are Alevis, Bektashis, Qizilbashis, Noorbakshis, Kubrawiyas, Hamadanis, Tijānīs, Fatimids etc. Turkey's 20% population is Alevi while Lebanon and Syria have huge presence of Druze and Alawites.

deniz olmak
10.12.2006, 21:25

İlk okulda hoca din dersinde namaz kılmayı bilmediğim için kafamda 3 tane cetvel kımıştı.arkadaşım teneffüsde dediki Barış dünyaya bidaha gelsen sunni olmayı isterdin değilmi,dünyaya beşyüz kere gelsem hepsinde de alevi olurdum.

yani dostum anadolu alevisi ve insanı olarak kendi insanım dan yüce insan göremiyorum. (en mütevazi olamıyacağım konu sanırım)

Şoreş
10.12.2006, 21:32
Soreş kardeşim,

Teolojik kategorilendirmede bir inanç ya bağımsız bir dindir ya da o dinin alt koludur. Din olarak mı sınıflandırırdım demek istiyorsun?

Din ve İnançlar Bütünü farklı şeyler...
Yabancı kaynaklarda çok yanlış bir şekilde Anadolu Aleviliği Şia akım içinde sayılıyor.. Tüm Dünya Ali yanlılığını Şia olarak adlandırıyor.. Oysaki Şia akımların, Alevilik ile ilgisi yok.. Tek ortak yön Ehlibeyt..

Nesimi
10.12.2006, 21:41
Soreş kardeşim,

Teolog olsam emin ol Aleviliği farklı kategoride ele alırdım.

Aleviliğin tek beslendiği kaynak Şii İslam değildir. Elbette Şii islamdan beslendi ancak. İçinde çok farklı kaynaklarda mevcut. Bunun için

Aleviforum Alevileri Aleviliği tartışıyor (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=23227) bölümünde epey fikirler ortaya koyduk oraya davet ediyorum seni geniş kaynaklarıyla tartışabiliriz.

AleviKürt
10.12.2006, 21:47
Nusayrilik, Alevilik/Kizilbaslik, Ehli Hak, Sebekler, Ibrahimiler, vs. vs. Genellikle SUFILER bize daha cok benzerdir. Cünkü biz de batiniyiz.

Bizim caferilerle nekadar ortak noktalarimz var bilemem. Ama bunu tek caferiler icin degil, bütün ortodoks müslümanlar icin gecerlidir bence. Biz ortodokslarla kiyaslanamayiz. cünkü biz heterodoksuz, tam tersi yani. onlarla kiyaslanabilecek yönlerimizi ön plana koymaliyiz, o da bizim inanc kaynaklarimizdir. mesela, 12 imamlari sevmemiz, celal abbas, haci bektas, hz. muhammed vs. yani burdaki ortak noktalarimiza bakilmali.. bu saydiklarimin hepsinin ortak oldugunu söylemiyorum, ama bu tür seylere bakmaliyiz diyorum.
ve burda bir sürü ortak nokta bulunur eminim.

Ama yukarida saydigim Sialarla, bizde, imamet, takiyye, seyyidlik'den baska bir sürü ortak noktalarimiz var. Ismaili siilerle de cok benzerligimiz var. pakistanda, hindistanda, endonezyada (!) bulunan bu siiler de mi samanizmden, zerdüstlükten etkilendi!? :blink:

Nesimi
10.12.2006, 21:54
Alevilik - Hak yolu

Alevilik kaynakları açısından şu şekilde açıklanabilir:

eski kültürler
Ezoterizm
Mevlana, Hallac-ı Mansur, Bedrettin vb diğer ozanlar/mutasavvıflar
batınilik(tasavvuf)
Yedi ulu ozan'ın şiirleri

Bunlar Aleviliğin evrensel ve hümanist yönünü ön plana çıkaran baş kaynaklardır.

Ezoterizm ile batınilik iç içe aslında ancak batınilik daha Alevilikle özdeş bir kavram aslında eski kültürlerle de bağlantılı bir kavram ezoterizm çünkü Aleviliği etkilyen Zerdüşt, Şaman, Pagan, eski Yunan anadolu filozofisini doğrudan içerir. Mani dini nurlanmadan bahseder, Hallac-ı Mansur gibi evrende var olan enerjiden bahseder. Işık, Ateş bunlar hepsi nurdur bu sembol ün zerdüştlüğe geçiş nedenide temel olarak arınmayı sembolize etmesindendir. Budizm de de iyilik erdem gibi kavramlar ön plana çıkartılmıştır ve bunun nedeni evrende bulunan pozitif enerjiyle bir olmaktır.

Hallac-ı Mansurun görebildiği ve bedelini ödediği bu yolu bizlerin görme şansı artık daha fazladır. Hallac-ı Mansur bilgiye ulaşmak için onbinlerce km yolculuklar yaparak Zerdüşt, Budizm, Mani ve İslamı harmanlayıp batıniliğin önemli aşamasına varmıştır. Hallac-ı Mansurdan sonra Nesimi gibileride bu yoldan devam etmiş ve aynı bedeli ödemişlerdir. Ezoterizm yani osmanlıca karşılığı olan Batınilik sır saklamayı ve gruplaşmayı öne çıkarır bunun nedeni de bilgiye ulaşmanın kolay olmaması ve elde edilen bilgilerin hep yönetenleri tedirgin etmesidir. Çünkü gerçeği arayan insanlar gerçeğe ve ışığa kavuşunca dinin bağnaz dogmatik ve insanları sömürmek için kullanılan yönü boşa çıkar. Bu yüzden batıni, ezoterizmi yaşatmaya çalışanlar bilgi arayan insanlar hep baskı zulüm görmüştür. Bu açıdan Yunan mitolojileriyle başlayan bu akım dünyaya ışık saçmıştır Hristiyan dünyasının aydınlık ve çağdaş olmasıda ezoterizmin üretimlerinden faydalanmasının sonucudur. Anadoluda ise bundan faydalanan kesim batıni düşünenler yani Alevilerdir. Alevilerin bu yönünün gelişmesi kadın erkek eşitliği yani insana hümanizme değer vermeleri hep yanlış anlaşılmış ve katliamların ardı arkası kesilmemiştir.

verdiğim linkteki yazımı aynen buraya aktarma gereği duydum.

Alevilik İslamın Şia koluna elbette en yakındır. Ancak Sadece Şialığın alt dalı olarak kabul edersek Aleviliğin diğer kaynaklarını görmezden geliriz ve Alevilik eksik kalır.

AleviKürt
10.12.2006, 22:01
Alevilik - Hak yolu

Alevilik kaynakları açısından şu şekilde açıklanabilir:

eski kültürler
Ezoterizm
Mevlana, Hallac-ı Mansur, Bedrettin vb diğer ozanlar/mutasavvıflar
batınilik(tasavvuf)
Yedi ulu ozan'ın şiirleri

Bunlar Aleviliğin evrensel ve hümanist yönünü ön plana çıkaran baş kaynaklardır.

Ezoterizm ile batınilik iç içe aslında ancak batınilik daha Alevilikle özdeş bir kavram aslında eski kültürlerle de bağlantılı bir kavram ezoterizm çünkü Aleviliği etkilyen Zerdüşt, Şaman, Pagan, eski Yunan anadolu filozofisini doğrudan içerir. Mani dini nurlanmadan bahseder, Hallac-ı Mansur gibi evrende var olan enerjiden bahseder. Işık, Ateş bunlar hepsi nurdur bu sembol ün zerdüştlüğe geçiş nedenide temel olarak arınmayı sembolize etmesindendir. Budizm de de iyilik erdem gibi kavramlar ön plana çıkartılmıştır ve bunun nedeni evrende bulunan pozitif enerjiyle bir olmaktır.

Hallac-ı Mansurun görebildiği ve bedelini ödediği bu yolu bizlerin görme şansı artık daha fazladır. Hallac-ı Mansur bilgiye ulaşmak için onbinlerce km yolculuklar yaparak Zerdüşt, Budizm, Mani ve İslamı harmanlayıp batıniliğin önemli aşamasına varmıştır. Hallac-ı Mansurdan sonra Nesimi gibileride bu yoldan devam etmiş ve aynı bedeli ödemişlerdir. Ezoterizm yani osmanlıca karşılığı olan Batınilik sır saklamayı ve gruplaşmayı öne çıkarır bunun nedeni de bilgiye ulaşmanın kolay olmaması ve elde edilen bilgilerin hep yönetenleri tedirgin etmesidir. Çünkü gerçeği arayan insanlar gerçeğe ve ışığa kavuşunca dinin bağnaz dogmatik ve insanları sömürmek için kullanılan yönü boşa çıkar. Bu yüzden batıni, ezoterizmi yaşatmaya çalışanlar bilgi arayan insanlar hep baskı zulüm görmüştür. Bu açıdan Yunan mitolojileriyle başlayan bu akım dünyaya ışık saçmıştır Hristiyan dünyasının aydınlık ve çağdaş olmasıda ezoterizmin üretimlerinden faydalanmasının sonucudur. Anadoluda ise bundan faydalanan kesim batıni düşünenler yani Alevilerdir. Alevilerin bu yönünün gelişmesi kadın erkek eşitliği yani insana hümanizme değer vermeleri hep yanlış anlaşılmış ve katliamların ardı arkası kesilmemiştir.

verdiğim linkteki yazımı aynen buraya aktarma gereği duydum.

Alevilik İslamın Şia koluna elbette en yakındır. Ancak Sadece Şialığın alt dalı olarak kabul edersek Aleviliğin diğer kaynaklarını görmezden geliriz ve Alevilik eksik kalır.

mani dininde nurlanma var diye, bizim mani dininden etkilendigimizin anlamina gelmez. bu kiyaslamalara bakarsak, bizim cinlilerle bile ortak noktalarimiz cikar. ve bu etkilenmelere dair kanitlar da yok. bunlar tek türk arastirmacilarin yaptigi basit "arastirma" tipleri. ortak nokta bulup, "herhalde burdan etkilenmistir" karari vermektir.

hangi büyük önder, Aleviligi aciklamak icin, bu aciklamalari kullanmistir? haci bektas? nesimi mi, sah hatayi mi, pir sultan mi?

Nesimi
10.12.2006, 22:05
mani dininde nurlanma var diye, bizim mani dininden etkilendigimizin anlamina gelmez. bu kiyaslamalara bakarsak, bizim cinlilerle bile ortak noktalarimiz cikar. ve bu etkilenmelere dair kanitlar da yok. bunlar tek türk arastirmacilarin yaptigi basit "arastirma" tipleri. ortak nokta bulup, "herhalde burdan etkilenmistir" karari vermektir.

hangi büyük önder, Aleviligi aciklamak icin, bu aciklamalari kullanmistir? haci bektas? nesimi mi, sah hatayi mi, pir sultan mi?

Öncelikle Türk milliyetinden araştırmacılar yanlış yapacak diye bir durum yok ortada. Bu konuda dikkatli olun.

Hallac-ı Mansur Fars yani iranlıydı Bağdatta yaşamını geçirdi dünyanın önemli yerlerini gezdi. Sen bu açıklamanla Hallac-ı Mansuru kabul etmiyorum kısacası Enel-Hak fikrine karşıyım diyorsun. Açık konuşursan daha iyi olur.

Alevilik Şiiliğin tekelinde değildir...

AleviKürt
10.12.2006, 22:12
Öncelikle Türk milliyetinden araştırmacılar yanlış yapacak diye bir durum yok ortada. Bu konuda dikkatli olun.

Hallac-ı Mansur Fars yani iranlıydı Bağdatta yaşamını geçirdi dünyanın önemli yerlerini gezdi. Sen bu açıklamanla Hallac-ı Mansuru kabul etmiyorum kısacası Enel-Hak fikrine karşıyım diyorsun. Açık konuşursan daha iyi olur.

Alevilik Şiiliğin tekelinde değildir...

arkadasim.. benim demek istedigim su:

türk arastirmacilarin kitaplarinda nerdeyse sirf benzerliklerden bahsediliyor..

enel-hak fikrini elbette kabul ediyorum. neden kabul etmeyim? hallaci mansur öz be öz bir sufi idi.. batinici, tassavufcuydu.. enel-hak batinilikde bulunur zaten, mevlana da enel-hak demisti. hallaci mansurun kendisini müslüman gördügünden süphe yok ki dostum?

Nesimi
10.12.2006, 22:19
arkadasim.. benim demek istedigim su:

türk arastirmacilarin kitaplarinda nerdeyse sirf benzerliklerden bahsediliyor..

enel-hak fikrini elbette kabul ediyorum. neden kabul etmeyim? hallaci mansur öz be öz bir sufi idi.. batinici, tassavufcuydu.. enel-hak batinilikde bulunur zaten, mevlana da enel-hak demisti. hallaci mansurun kendisini müslüman gördügünden süphe yok ki dostum?

Hallac-ı Mansur Enel Hak Allah evrensel ruhtur (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=19163)

Hallac-ı Mansurun hayatını fikirlerini kitaplar yardımıyla derleyip bir konu açmıştım. Burdanda takip edersen Hallac-ı Mansur ilk yıllarda arayış ve bilgi bulma çabasındadır daha sonra dünyayı gezdikçe olayın sadece islamda değil tüm dinlerde olduğunu görüyor.

Hacca bir kaç kez gitmiş en koyu şeriati yaşamış bir kişidir batınıliğe yöneldikçe Allah kavramını daha doğru buluyor ve emevi abbasi zihniyetini eleştiriyor. Baktığında namaz kılanlar diğer zamanlarda içki kumar herşeyi yapıyorlar, veya hacdakiler bu işi ticarete dönüştürmüş mekke ticaret kenti konumuna gelmiş. Hallac-ı Mansur bunları görüyor.

Budistin veya Zerdüştün Mani dinindekinin aslında aynı varlığı aradığını görüyor. Olay müslümanlıkda değil evrenseldir. Bu evrensel anlayışı kabul ediyor.

Acaba Müslüman kelimesi yeterli gelirmi onun için? Kesinlikle gelmez. Evrensel yönü var ve Müslüman dediğin kesim onu yok ettiler aynı şekilde Nesimi de bu fikirlerden dolayı baskı gördü. Müslümanlığa sığdırmak yanlış olur. Batınilik fikri Müslümanlıkdan öncede vardı.

AleviKürt
10.12.2006, 22:26
Hallac-ı Mansur Enel Hak Allah evrensel ruhtur (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=19163)

Hallac-ı Mansurun hayatını fikirlerini kitaplar yardımıyla derleyip bir konu açmıştım. Burdanda takip edersen Hallac-ı Mansur ilk yıllarda arayış ve bilgi bulma çabasındadır daha sonra dünyayı gezdikçe olayın sadece islamda değil tüm dinlerde olduğunu görüyor.´

Hacca bir kaç kez gitmiş en koyu şeriati yaşamış bir kişidir batınıliğe yöneldikçe Allah kavramını daha doğru buluyor ve emevi abbasi zihniyetini eleştiriyor. Baktığında namaz kılanlar diğer zamanlarda içki kumar herşeyi yapıyorlar, veya hacdakiler bu işi ticarete dönüştürmüş mekke ticaret kenti konumuna gelmiş. Hallac-ı Mansur bunları görüyor.

Budistin veya Zerdüştün Mani dinindekinin aslında aynı varlığı aradığını görüyor. Olay müslümanlıkda değil evrenseldir. Bu evrensel anlayışı kabul ediyor.

Acaba Müslüman kelimesi yeterli gelirmi onun için? Kesinlikle gelmez. Evrensel yönü var ve Müslüman dediğin kesim onu yok ettiler aynı şekilde Nesimi de bu fikirlerden dolayı baskı gördü. Müslümanlığa sığdırmak yanlış olur. Batınilik fikri Müslümanlıkdan öncede vardı.

Yine de adam müslümanliktan vazgecmiyor ki? Batinilik müslümanliktan önce var olabilir. Ama bu hic birseyi degistirmez. Adam islam tassavufcusuydu, budist veya zerdüst degil? ortodoksluga karsi cikmis. islama degil. divanini, siirlerine bakarsan da hep islam var.

Servan
10.12.2006, 23:15
fotograflar herseyi gosteriyor.

AleviKürt
11.12.2006, 12:34
Bir arkadas bana "aleviliği şialıkla karıştırma!" yazmis.. O arkadasa SIALIGIN ne oldugunu biliyor mu acaba, sormak isterim?

MeRaLiNa
11.12.2006, 13:12
Bir arkadas bana "aleviliği şialıkla karıştırma!" yazmis.. O arkadasa SIALIGIN ne oldugunu biliyor mu acaba, sormak isterim?

Siilikle Sialigin ayni seyler olmadigini biliyorum

Alevilikteki Dört Kapi Kirk Makam var, onlardan biride Seriat Kapisi.. ve Seriat Kapisinda sii/caferi vs ile benzerligimiz bulunuyor.. buda Hz. Ali ve Ehlibeyt

ama bu suistimal ediliyor bazi kisiler tarafindan... Hz Ali ve Ehlibeyt sevgimizi sömürmek istiyorlar... Caferi ve Siilerle aramizda baska bir ortak yön bulamiyorum... ilk neden ise Kuran bizde osman ömer kuranidir, o dönemlerde degistirilip carptirildigina inandigimizdan Kurani sadece sünnilere karsi kendi celiskilerini ortaya koymak icin kullaniyoruz :))

paylasim yapilan resimlere gelince:

Iran öyle kara carsaflilar söyledir böyledir denilecek bir ülke degil... Tarihini iyi arastirmak gerekir... bu Kadinlar Kara Carsafa Humeyniden sonra girmek zorunda kaldilar, eger giyinmezlerse baslarina neler gelecegi malum, hafif bir ruj var diye Kadinlarin yüzünün jiletlendigi bir ülke sonucta ayrica Kadin erkek beraber ibadetide sünnilerdeki gibi tutucu degil diye biliyorum

Iranli Kadinlarla ilgili su animi yazmak istiyorum, Istanbulda Havalimanindayiz... yanimizda Iran yolculari... Kadinlarin kiyafetleri son derece cesur, ve acik, ucagin kalkmasina yarim saat kala hepsi WC'ye dogru gitti ve WC'den mini etekli kisa kollular kara kara carsafli olarak ciktilar... yarim saat icinde dünya tersine döndü :hopala

ayrica eksi puan vereceginize sayin AleviKürt'ün yazdiklarina burdan cevap verirseniz daha saglikli bir tartisma olur... hic bir sey havada kalmaz

Vapurmania
11.12.2006, 16:32
Alevilikle şiilik aynı şey değildir. Aynı olduğunu söyleyenler Aleviyiz değil Şiiyiz desinler bizde rahatlayalım onlarda...

AleviKürt
11.12.2006, 21:11
Mevlana'nin (ve benim :stuart: ) Enel-Hak anlamasi:

From Hallaj, I learned to hunt lions, but I became something hungrier than a lion. ~ Jalal al-Din Muhammad Rumi
He says, "There’s nothing left of me. I’m like a ruby held up to the sunrise. Is it still a stone, or a world made of redness? It has no resistance to sunlight." This is how Hallaj said, I am God, and told the truth! The ruby and the sunrise are one. Be courageous and discipline yourself. Completely become hearing and ear, and wear this sun-ruby as an earring. ~ Jalal al-Din Muhammad Rumi
People image that it is a presumptive claim, whereas it is really a presumtive claim to say "I am the slave of God"; and "I am God" is an expression of great humility. The man who says "I am the slave of God" affirms two existences, his own and God's, but he that says "I am God" has made himself non-existent and has given himself up and says "I am God", that is, "I am naught, He is all; there is no being but God's." This is the extreme of humility and self-abasement. ~ Jalal al-Din Muhammad Rumi

Vapurmania
11.12.2006, 21:14
Mevlana'nin (ve benim :stuart: ) Enel-Hak anlamasi:

From Hallaj, I learned to hunt lions, but I became something hungrier than a lion. ~ Jalal al-Din Muhammad Rumi
He says, "There’s nothing left of me. I’m like a ruby held up to the sunrise. Is it still a stone, or a world made of redness? It has no resistance to sunlight." This is how Hallaj said, I am God, and told the truth! The ruby and the sunrise are one. Be courageous and discipline yourself. Completely become hearing and ear, and wear this sun-ruby as an earring. ~ Jalal al-Din Muhammad Rumi
People image that it is a presumptive claim, whereas it is really a presumtive claim to say "I am the slave of God"; and "I am God" is an expression of great humility. The man who says "I am the slave of God" affirms two existences, his own and God's, but he that says "I am God" has made himself non-existent and has given himself up and says "I am God", that is, "I am naught, He is all; there is no being but God's." This is the extreme of humility and self-abasement. ~ Jalal al-Din Muhammad Rumi

Türkçesi ne bunun?

islamiyet yada şiilikden bahsetmemiş. Alevilik inancı gibi anlatmış. "Hallac ben Allahım demiş ve doğru demiş" kısmı önemli. Kur'anda yazan tarzda Allah anlayışını reddetmiş.

garcia
11.12.2006, 21:52
Sores can.. Zaten Siiligin asli Kizilbasliktir. Siiligin eski tarihi batini siilik idi, Ismaililik de de yaygin idi. Zaten 12 imamcilik ismaililikten sonra geldi, bu da dogaldir tabi. Imam Mehdi, "imam" ismail'den sonra yasadi.
Örnegin, Deylemliler 9. yüzyilda batini siilikle karsilaniyor. ve önce dedigim gibi, imam mehdi'nin zamaninda bile bu tür siilik yaygindi. Sii olmak bir mezhepe bagli olmak anlamina da gelmez. Bana sorarsan Hz. Muhammed de bir Sia idi. Bu da islamin özü oluyorsa, asil mezhep Sünniler demek oluyor. Ben Aleviligin evrensel, ya da karisik kültürlü bir inanc oldugunu sanmiyorum, biliyorsundur. Tabiki Alevilik öncesi, ve islam öncesi geleneklerimiz falan vardir. Ama bu her millette vardir, ve bu geleneklerin Alevililigimiz ile ilgili olmasi da sart degil. Ve bu geleneklerimiz var diye Alevilikle bagdasilmasina da gerek yok. Aleviligin yolu, erkâni belli, büyük önderlerimiz yolu takip etmemiz icin yeterli aciklamalar vermis zaten. Bunlar benim düsüncem.

Selamlar..

sevgili gökhan 12 imamcılık ismaililerden sonra değildir.ismaililerin yaşadığı dönemde oniki imamcılık vardı.ismamililer yedi imamcı alevilerdi.11,y.y da mısır halifeliği (kahiredeydi) ehlibeytin temsilciliği durumundaydı ve ismaililere ekonomik destek sağlayordu.yalnız,ismaililer yedinci imam olan,musa kazımı değilde kardeşi ismaili imam olarak görüyorlardı.11.yy.da sünni inancının merkezi bağdattı yani bağdat halifesi.iki tane halifelik vardı.kahire halifeliği on iki imamcıydı ve o dönemdede oniki imamcılar vardı.iyi forumlar....

AleviKürt
11.12.2006, 23:13
Türkçesi ne bunun?

islamiyet yada şiilikden bahsetmemiş. Alevilik inancı gibi anlatmış. "Hallac ben Allahım demiş ve doğru demiş" kısmı önemli. Kur'anda yazan tarzda Allah anlayışını reddetmiş.

Demek istedigi sey bu:

Enel Hak demek, Ben Hakk'im.. Bunun iki anlami var:
1. Hakk = Gercek
2. Hakk = Allah'in bir adi

Zahiri kisiler, ayni senin gibi, bunu ZAHIRI anlamis.. Yani Allah'a sirk kosulduguna sanilmis.. Fakat, Mansur'un Ben Allah'im demesi, kendisini Allah'in yaninda tamamen kücülsemektir, düskün, kul etmektir.. Allah benim özümdedir, hersey Allah'in bir parcasi demektir. Ben hicim, yokum, Allah herseydir, Allah vardir demektir.

AleviKürt
11.12.2006, 23:19
sevgili gökhan 12 imamcılık ismaililerden sonra değildir.ismaililerin yaşadığı dönemde oniki imamcılık vardı.ismamililer yedi imamcı alevilerdi.11,y.y da mısır halifeliği (kahiredeydi) ehlibeytin temsilciliği durumundaydı ve ismaililere ekonomik destek sağlayordu.yalnız,ismaililer yedinci imam olan,musa kazımı değilde kardeşi ismaili imam olarak görüyorlardı.11.yy.da sünni inancının merkezi bağdattı yani bağdat halifesi.iki tane halifelik vardı.kahire halifeliği on iki imamcıydı ve o dönemdede oniki imamcılar vardı.iyi forumlar....

abicim, tabiki 12 imamcilik vardi. ama 12 imamciligin düzenlenmis, "bitmis" hali, son imam, yani onikinci imamdan sonra geldi. mehdi sahib-i zaman, imam muhammed mehdi'den sonra gelir. ama yedicilerin imam ismail'inden sonra, imamlik bitmistir. yani bunlarin yedici oldugu 12cilerden erken belloluyor.. onu demek istedim.

AleviKürt
15.12.2006, 23:01

Cok güzel bir soru canazerbeycan. Tam aradigim sözler.

Teolojide Alevilik islam'da ayrilamaz. Mümkün degil.

Benim "dinsel bakalim" dedigimde teolog olarak bakalim demek oluyor.

Gannush
15.12.2006, 23:18
@AleviKürt
Alevilik panteist bir inanç sistemi. İslam ise teist.

Eğer inanç yönünden bakarsak, Alevilik ile İslam'ın tanrı anlayışı arasında derin farklılıklar var. Tanrı inancı madem dinin merkezindeyse, bu farklılığı nasıl aşıyorsunuz Aleviliği Şia/İslam'ın kapsamı altına alırken?
Samimi bir soru. Polemik amaçlı değil.

AleviKürt
16.12.2006, 01:27
@AleviKürt
Alevilik panteist bir inanç sistemi. İslam ise teist.

Eğer inanç yönünden bakarsak, Alevilik ile İslam'ın tanrı anlayışı arasında derin farklılıklar var. Tanrı inancı madem dinin merkezindeyse, bu farklılığı nasıl aşıyorsunuz Aleviliği Şia/İslam'ın kapsamı altına alırken?
Samimi bir soru. Polemik amaçlı değil.

Diyelim, müslümanlarin yüzde 90'i bizim gibi düsünüyordu.. Ve gerisi Sünni olsa "Alevilik ve Islam" yerine, "Islam ve Sünnilik" dermiydin?

Benim icin cogunluk önemli degil. Önemlisi, Alevilik kendini nasil görüyor? Alevilik kendini islam disi mi görüyor? Yoksa ici mi? Özü mü? Ne görüyorsa da, bu görüsü kanitlamak icin, delilleri, ve kaynaklari mevcut olmali.

Simdi Islam dediginde ortodoksluk/zahirilik diyorsun. Bunun neden heterodokslugunu/batiniligini islamdan ayiriyorsun ki hemen? Alevilik ve Islam dediginde, bu elmanin iki yarisini (ortodoks/heterodoks) ayiriyorsun.

Islamin mezheplerinin hepsi kendisinin dogru oldugu kanisindadir. Bir Hanefi, Hanefiligin gercek islam yolu olduguna inandigi icin Hanefi'dir. Bir Isna-aseriyye Siisi (Irak Siisi) de bu yolun gercek islam yolu olduguna inandigi icin bu yoldan gider. Bu mezhepler kendilerinin dogru oldugunu "ispatlayabilir". Sorun nerde cikar? Sorun kullandiklari kaynaklarda cikar. Siiler ve Sünniler birbirinin kaynaklarini tanimazlar. O yüzden bu sonu gelmez bir tartismadir. Bir INANC meselesidir. Bu yüzden INANC deriz.. Hangi kaynagin güvenilir, ve gercegi söyledigine inaniyorsan o inanci dogru bilirsin.

Bizim de kaynaklarimiz var. Bu kaynaklar neden var? Bosuna mi? Hayir. Bu kaynaklar, bizim gercek, Hak Muhammed Ali yolundan gittigimizin delilidir. Hak Muhammed Ali yolundan gidip, öz-islam'dan baska birsey olmak mümkün müdür?
Hayir.
Sünniler bizim kaynaklarimizi tanimazlar. Ama o ayri bir mesele. Sünniler ve Siiler (ortodokslar) arasinda fark var. Kimine göre az, kimine göre cok. Ama farkin büyüklügü önemli degil. Önemli olan bunlarin ikisi de kendini öz-islam görmesi, degisik "delillere" dayanarak bu yolun gercekligini ispatlayabilmek.

Bizim de Sünnilerle farkimiz var, ortodoks Siilerle de var. Ama bu fark daha büyük, daha göze carpiyor. Carpsin? Bu yaptiklarimizin dogru olduguna dair delillerimiz var. Her yaptigimiz seyin arkasinda bir delilimiz var, kaynagimiz var.

Hangi sünni kendisinin islamin özü degil de, islamin icinde oldugunu kabul eder? Sünniler tek islamin icinde ise, neden bir müslüman olarak islamin özü olmuyorlar? Kimse bunu kabullenemez. Peki biz neden cekiliyoruz? Neden kabulleniyoruz? Bunca zamandir, bizlere "kafir", "zindik", "pis kizilbas", "dinsiz imansiz" diyen osmanlilara karsi direttik, yolumuzu anlatmaya calisirken, neden bunlara hak veriyoruz? Biz kendi yolumuzdan cekiliyoruz, meydan onlara kaliyor. Onlarin bize karsi iftiralari dogru oluyor.

Cok basit bir örnek. Kirklar Cemi olayinda, Hak, Muhammed ve Ali var. Bunlarin nasil bir Cem yürüttügünü okudugunda, ve bu tabiki öz-islam oluyor(!), islamin özü kim oluyor? Cem'i bilmeyen ortodokslar mi, yoksa biz Aleviler mi?

Ayrica cok önemli bir sey var. "Alevilik böyledir, böyledir" denmez. Cünkü Alevilikte celiski cok.. Ben sahsen bu foruma bu celiskileri tartismaya, anlamaya, yorumlamaya gelmistim ilk basta.. Kafa karisikligindan dolayi.. Ama zamanimi islamin neresindeyiz konusu harcadi..

Sana bir celiskiyi anlatayim.. Bu forumun cogu Alevilikte cennet-cehennem yoktur derler, ruh göcü vardir..
Ben de diyorum ki: var mi yok mu kesin degil.
Cünkü Seyh Safi Buyrugunda yaziyorki, "MUSAHIPSIZ CENNET'E GIRILMEZ". Ve cennet-cehennem Seyh Safi Buyrugunun bir sürü yerinde geciyor. Sah Hatayi'nin siirlerinde de cennet-cehennem var..

Bu Bektasilik / Kizilbaslik farki olabilir.. Neyse bu uzun süren bir tartisma olur..

Demek istedigim, Aleviligi inancsal/dinsel yasamak ayri, bilim gözlükleriyle bakmak ayri. Bilim'de Allah'in varligi ispatlanamaz. Bilim'de Allah yoktur. O yüzden, Aleviligi bilimle ögrenmek istiyorsan, Allah'in varligini da inkar edersin. Inancsal bir Alevi degil, kültürel bir Alevi olursun. Cünkü mitoloji (mesela Kirklar Cemi, Riza Sehri vs.) bilimde kaynak sayilmiyor.

Örnek: Bilim bizim cem ibadetimizin bu mitolojiye dayandirmaz. Baska aciklamalari arar. Bizim cem yapmamizin sebebi ne olabilir? Samanlikta buna benzer birsey bulmuslar, kaynagi bu olabilir.
Ayni sey bütün dinlere gecerli. Bilim'de Kurani Allah yazmadi, Muhammed yazdi. Bilim böyle aciklamalar arar, neden Zerdüst, Buddha, Isa vs. Islam'da peygamber olarak sayiliyor? Bilim'in cevabi da bu olabilirdi: Zerdüstleri, Buddhistleri, Hristiyanlarin sempatisini kazanmak icin bunlari Ehli Kitap yapmistir. Ayni sey Sabiilere de gecerli. VE kendisini inandirici yapmak icin, Hz. Muhammed bunlari peygamber ilan etmis, kendisinin son peygamber oldugunu.

Bak: Hz. Musa - Musevilik, Hz. Isa - Hristiyanlik, Hz. Muhammed - Islam

Bilim'de Musa Museviligin yaraticisi, Hz. Isa da bunun devamini, Hristiyanligi yaratmis, Hz. Muhammed de Islami..

Önemli bir konu daha:
Islam'da dünyanin yaratilisi, ve bilime göre dünyanin yaratilisi ayni degil. Siz nekadar inanmazsaniz, islama göre dünya yaratilis aynidir. Hristiyanligin dünya yaratilisi, Tanrinin nefesinden gelen yel ile baslar, vs. Bu böyledir, ama bu yaratilis hikayesini sen nasil yorumluyorsun (sembolik, ya da kelimesi kelimesine mi), o sana kalmis birsey. Ama bu hikayeyi degistirmezsin, Hristiyanliktan cikaramazsin.
Ayni sey Alevilige de gecerli. Alevilige göre dünya yaratilisi nasildir? Alevilige göre, Alevilik nedir? Gercek islam nedir?
Alevilige göre bakarsak, biz de SHIA'iz. Imam Cafer-i Sadik Buyrugunda SHIA MEZHEBI adli bir bölüm var. Asil sialar kimdir, orda ögrenebilirsin.

Katolikler cogunluk diye, Protestanlar gercek Hristiyan degil mi? Katoliklerin 7 ritüelleri var, Protestanlarin 2 tane. Bunlar simdi Hristiyanlik disi mi? Siz nasilsa bize "ya neden namaz kilmiyorsunuz" vs sorularini soruyorsunuz. Bunlar HER dine gecerli. Protestanlarda neden tek 2 ritüel var? 5 ritüelleri olmayanlar Hristiyan degilmidir ozaman? Tabiki Hristiyandir. Kendilerinin dogru olduguna dair delilleri var. Bu katoliklere de gecerli tabiki.

Ve unutma ki, Alevi kültürü ve Alevi inanci iki ayri seydir. Ortodokslarin kültürü ve inanci da ayridir. Mesela genel zahiri islam inancinda bildigim kadariyle namus cinayetleri yoktur. Ama kültüründe var. Irakli sii arkadaslarim da aynisini diyor. "Geleneklerimiz öyle" diyor.

Din / Bilim ayrimini sana anlatabildim mi?

yudum
16.12.2006, 02:29
sevgili özgür-taylan şii kadınına bakışınızı, alevi ve şiilerin aynı kefeye konulamayacağı konusundaki görüşünüzü bu resimlermi belirleyip çerçeveledi. çok kelime kullanmadan ama öyle bir anlatmışsınız ki inanın şaşırdım. hani hiç şii kadını görmesem öcü canavar falan zannedeceğim onları. bu resimlerin çekildiği yerlerde uygulanan rejimi göz önüne alırsak farklı birşey beklemenin hata olacağı apaçık ortaya çıkar zaten. annem ve altı teyzemde şii ama çarşaflı değiller. hatta sülalelerinde başı kapalı kadın yok denebilecek kadar az. böyle bir genelleme yapamazsınız diye düşünüyorum. tamam resimlerde görünenlerin hiç hoş olmadığı konusunda sizle hem fikir olabilirim ama şii kadını hakkında yorum yaparken bu kadar acımasız olmamak lazım.çok uzağa gitmeyelim kendi ülkemizdeki çarşaflı kadınlarımıza bakalım ve soralım kaçı şii acaba....

sevgilerimle...

domanı_dersim19
24.01.2007, 13:43
ben de genelleme yapmaktan yana deilim. fakat şiilerin dinlerine bu derece de bağlı olmasına hayranım doğrusu...

AleviKürt
24.01.2007, 19:48
ben de genelleme yapmaktan yana deilim. fakat şiilerin dinlerine bu derece de bağlı olmasına hayranım doğrusu...

vallaha ben de dost.. Onlarin koskocaman bir teoloji fakültesi var Kum'da. 50.000 talebe her gün oraya gidip geliyor.

Pratigi ve görünüsü nekadar bize aykiri ise, yine inancsal yönleri bize benzer.

12 imamlarin kuranin ic/sir anlamini anlayabildigine inaniyorlar
takiyye
seyyidligin önemliligi
seriat kapisindaki namaz (m. tevfik oytam'a göre bizim seriat namazimiz da bir tas ile olur)

tabi bizde hüllelik ve kadin'dan bosanma ile ilgili para konulari yok.

iranda seriat düzeni var diye siiligi böyle bilmeyin. iranli siilerin cogu bu rejime karsi, fakat ellerinden birsey gelmiyor.

1979'dan önceki irana bakin.

selamlar

Şoreş
24.01.2007, 22:04
açık konuşmak gerekirse alevilere göre şiiler daha doğru yoldadır bana göre.en azından sunni inancı referans alırsak.

Alevilik sadece İslam değildir Evrensel bir İnançlar Bütünüdür..

Ancak Şia Mezhebi ile Sünniliği kıyaslayabilirsin.. Çünkü Sünnilik ve Şia'lık Alevilik kadar Evrensel, Özgürlükçü, Mantıklı fikirlere açık Mezhepler değildir..

Bana sorarsan Sünniler Peygambere ihanet etmiş, kendilerini Hak yolda sanan bir Toplumdur..

Sünnilik, Sünnilik ve yine Sünnilik... Sünnilik Emevi Kültürlü bir Mezheptir..

Sakın Alevilikle kıyaslamaya kalkma yanlış yaparsın..:)

Servan
24.01.2007, 22:46
sareş gerçek ten güzel açıklamış ki biz alevilerle şii lerin arasında sayısız farklar vardır.felsefe deyince onlar felsefe nedir bile diyebilirler ama alevilerde tam tersinedir alevilek sadece bir din yada mezhep degil aynı zamanda da bir felsefedir.şii likle armısdai en yakın birliktelikte ehl-i beyt sevgisidir.yoksa bizden birini aralarına sokun müşvik derler bizlere canlar.

derya05
25.01.2007, 13:56
bencede resimlerde pek fark yok biri siyah giyinmiş biri kırmızı rengli yani anneanne de giyoyormuş eskiden.iranda şeriat var o yüzden üyle giyniyorlar bence.. inançlarımız aynı olduktan sonra ne önemi var üstümüzdeki giysilerin sonuçta onlarda alevi sayılmazmı???:confused1

emreank
25.01.2007, 13:58
Demek istedigi sey bu:

Enel Hak demek, Ben Hakk'im.. Bunun iki anlami var:
1. Hakk = Gercek
2. Hakk = Allah'in bir adi

Zahiri kisiler, ayni senin gibi, bunu ZAHIRI anlamis.. Yani Allah'a sirk kosulduguna sanilmis.. Fakat, Mansur'un Ben Allah'im demesi, kendisini Allah'in yaninda tamamen kücülsemektir, düskün, kul etmektir.. Allah benim özümdedir, hersey Allah'in bir parcasi demektir. Ben hicim, yokum, Allah herseydir, Allah vardir demektir.

Gerçekte mansurun demek istediği ben hakkın bir gerçeği olan hakkım (gerçeğim) demek istemiştir. İslamda kişilerin sözlerine ve niyetlerine göre hüküm verildiğinden o anda orada bulunan topluluk onu zahir olarak değerlendirmiştir.

müttaki
25.01.2007, 14:15
enelhak bir meratipdir...

kişi kendi eylemlerinden sıfatlarından ve zatından kendi benlik hallerinden arınır işte bu arınmaya vahdet-i vücud denir.. yani Allahın vücudunda fena olmak

bir Piramit düşünün

o piramitin zirvesinde ki noktaya çıkmak benliğinden ölmekdir ve burası enelhak denilen makamdır... burası ulaşılacak en son yer değildir çünkü kişi burada herşeyi Allah görür...

sonra Hak..yerli yerince ayrılınır.. önce Allahın eylemi olursun kelamullah.. sonra Allahın ruhu olursun ruhullah sonra Allahın zatı olursun habibullah...

daha doğrusu sen olmazsın Allah sende kelamullah olur ruhullah olur habibullah olur işte bu vücud vacib olan vücuddur.. ve herşey yerli yerine ayrılmıştır

Allahın eylemi Allah değildir.. Allahın melekleri Allah değildir..Allahtandır

kulluk budur...

çocuklar ceviz toplamışlar kendi aralarında pay edemiyorlarmış o sırada da nasrettin hoca geçiyormuş demişler hoca şu cevizleri bize pay et..

nasrettin hoca sormuş.. Allahın adaletine göre mi.. kulun adaletine göre mi...

demişler Allahın adaletine göre olsun :)

nasrettin hoca birine üç tane vermiş birine altı tane birine 10 tane birine de bir tane

demişler hoca bu nasıl Allahın adaleti

hoca demiş Allahın adaletine göre istediniz böyle dağıttım demiş kulun adaletine göre isteseydiniz hepinize eşit dağıtırdım... :)

SeLcAn22
27.01.2007, 01:12
Bence önemli olan çarşaflı olmak yada olmamak değil insanlara yobaz zihniyle yaklaşmamak (özellikle alevilere)
Bu resimde kadınlara yaklaşım ne ölçüde pek anlayamadım.ALİ SEVGİSİNİN ortak olması bence çok önemli:001_wub:

onur melis
11.06.2007, 01:13
canlar bir gazetede alevilik ve şiilik arasındaki temel ayrımları yazmışlarda sizce nekadar dogru yazılanlar

şiilik alevilik

ibadet camide yapılır ibadet cem evlerinde yapılır
imam (hoca) vardır baba dede vardır
ezan var i ibadete çagrı yok
haremlik selamlık ibadet kadınlı erkekli ibadet
kıbleye dönülür yüzyüze ibadet
şeriat kapısı var 4 kapı 40 makam inancı var
müzik günah müzik olmadan ibadet olmaz
ramazan orucu tutulur muharrem orucu tutulur
şeriattan yanalar laik cumhuriyetten yanalar
ibadet farsca yada arapça ibadet türkçe

hezdar
11.06.2007, 01:19
canlar bir gazetede alevilik ve şiilik arasındaki temel ayrımları yazmışlarda sizce nekadar dogru yazılanlar

şiilik alevilik

ibadet camide yapılır ibadet cem evlerinde yapılır
imam (hoca) vardır baba dede vardır
ezan var i ibadete çagrı yok
haremlik selamlık ibadet kadınlı erkekli ibadet
kıbleye dönülür yüzyüze ibadet
şeriat kapısı var 4 kapı 40 makam inancı var
müzik günah müzik olmadan ibadet olmaz
ramazan orucu tutulur muharrem orucu tutulur
şeriattan yanalar laik cumhuriyetten yanalar
ibadet farsca yada arapça ibadet türkçe

burda yazdıklarının hepsi doğrudur,ancak daha başka farklar da var

sausen
11.06.2007, 01:22
Merhaba Canlar,

Benimde okuduğum kadarıyla yazılanlar doğru.

karakartal
11.06.2007, 02:02
Evet yazılanlar doğru. Eklenip liste uzatılabilir. Dikkatimi çeken nokta şiiliğe biraz yabancı kalmamız. İran ağırlıklı olarak mollaların kontrolünde. Buradan irandaki şeriat a tamamen kendini kaptırmış sisteme bakarak şiilerin şeriat istemelerini çıkaramayız. Bizim ibadetimize yakın olmasada aydın şiilerde mevzut. Azerilerde gözle görülür bir fark var.

Funky Caner
11.06.2007, 02:19
burda yazdıklarının hepsi doğrudur,ancak daha başka farklar da var

O haberin devamı niteliğindeki yazıda 'alevi-sünni evliliğinden olan çocuklar mezhep olarak sünni, kültür olarak alevilik kültürünü önemsiyorlar' demiş. (eminim mezhep olarak sünniliği seçmeleri çevre ve ailedeki sünni fertlerinin baskısındandır)

onur melis
11.06.2007, 08:01
ama tamamen bir saçmalıktır söylenen amaç alevi sünni evliliyinde sünniliyi ön plana cıkarmaktır

şair
11.06.2007, 08:24
Alevİlİk Akan Pinara Benzer Kollara Ayrilsakta Tek Bİr Yerde BuluŞuruz. İbadetİn Vaktİ Zamani Olmaz Her Yerde Her Zaman İbadetİnİ Duani Yaparsin İbadette Zorlma Yoktur Kolayliklar Vardir . ÖrneĞİn Bİr Dedeyİ Zİyaeret Edeceksİn Elİ BoŞ Gİtmek Olmaz Ama GÜcÜn Yok HİÇ Bİr Şey Alamiyorsun Ozaman Bİr YeŞİl Yaprak Koparir Onu GÖtÜrÜr Dedeye Verİrsİn Mesala 12 İmam Lar Orucunu Tutun 12 Yili Tamamladin Kurban Kesmen Gerekİyor Fakat Kesmeye GÜcÜn Yok Bİr Elmayi DÖrde BÖler DaĞitirsin Kurban Yerİne Gecer Önemlİ Olan Nİyettİr Alevİlİkte 72 BuÇuk Mİlletİ 73 Etamamlariz Tek GÖzle GÖrÜr Asla Ayrim Etmeyİz Alevİlİkle Şİİlİk Arasinda Ne Fark Var Dersenİz Bİr İran ŞİİlİĞİ İle Anadolu AlevİlİĞİ Arasinda Çok Fark Vardir HoŞca Kailn Canlar

haciyannis
12.06.2007, 23:08
saddam öldüğünde msn başlığıma dünya bir katilden daha kurtuldu diye yazmıştım
Kızın biri :"Sen alevimisin saddamı neden sevmiyorsun." dedi.
O büyük bir sunni liderdi dedi....
Çoğu insan alevilerle şiileri aynı zannediyor...

Nesimi
12.06.2007, 23:10
Ortak noktayı yazsak daha güzel olur. 12 imamlar ehlibeyt sevgisi dışında ortak noktamız yokdur. Şahsen Sunnimi Şii mi olmak istersin deseler şu anki İran rejiminden yana olmam.

halitseyfi
12.06.2007, 23:15
Çok fark var çooooooooook saymakla bitecek gibi değil.

Nesimi canın dediği gibi günümüzde sadece Bir ortak yanımız var Oda 12 imam sevgisi, bence Türkiyedeki çoğu sünni canla daha çok ortak yanımız var.

Şoreş
12.06.2007, 23:16
Şiilik Köken olarak İslamiyetteki Hilafet Kavgasına dayanıyor...
Hani bilirsiniz, bazıları Alevi ve Sünni ayrımını boş bulup, bunlar Siyasi ayrım derler, Aleviliği çöpe atarlar..
İşte Şiilik Köken olarak Hilafet olayına dayanır..
Genel İslam gelenekleri ile örtüşen ve uygulayan bir Mezheptir..
Alevilik ile aynı değildir..
Alevilik ise Köken olarak çeşitli Kültürlerin, İnançların bütünleşmesidir..
İslamik Motiflerden sadece '' Ehlibeyt ve Ali '' Aleviliğe girmiştir..
İslamdaki ayrılığın adı Alevi - Sünni değil, Şia - Sünni dir.. Doğru olan budur..
Çünkü Alevilik büsbütün İslam içinde değildir..
Sadece birkaç Motif ile İslam ile ilişkilendirilir..

YoRuM78
12.06.2007, 23:25
saydıklarınızlarınız hepsi dogrudur..onlarda birde dede yoktur dede yerine seyid dedikleri kişiler var.. birde seyid dedikleri oniki imam soyundan gelenlere seyidlik veriliyormus yanlıs bilmiyorsam..müzikle kesinlikle ibadet etmezler.cok farklar var...

cicim
13.06.2007, 09:26
Bencede ortak yanımız fazla yok 12 imamlar dışında..

Bence şiiler çok fazla şeriatçı ve alevilikle yakından uzaktan alakası yok

ewgu
01.07.2007, 22:51
Aleviler Şii midir?
Herkes biliyor ki şia arapça sözlük anlamında ‘Taraftar olma,takip etme’manasındadır.Bu kelime genellikle Ali ve EhliBeyti sevenler için kullanıldığı için zamanla sadece onları takip edenleri ifade eden ÖZEL BİR İSİM anlamına dönüşmüştür.Öyle ki günümüzde hangi İslam ülkesine gidilirse gidilsin;Hz.Ali ve çizgisine özel bir önem veren müslümanlar kendilerini ŞİA olarak ta tanıtırlar,adlandırırlar ve herkeste bunu böyle bilir.Ülkemizde ise bu kavram yerine ALEVİ kavramı daha çok kullanılmaktadır.Bunun temel sebebi ise Osmanlı belgelerinde Hz.Ali’nin soyundan gelenlere ALEVİ denilmesi ve zamanla da soyu ifade eden bu kelimenin Ali Taraftarlığını ifade edecek şekilde halk diline yerleşmesidir.Dikkat edilirse Hz.Ali’nin soyunu ifade eden SEYYİT kelimesi ile ALEVİ kelimesi anadoluda aynı anlama gelecek şekilde osmanlı secerelerinde kullanılmıştır.Zamanla da ALEVİ kelimesi Hz.Ali yanlısı,Taraftarı anlamına gelen ÖZEL BİR İSİM YA DA TANIMLAMA OLARAK HALK DİLİNE YERLEŞMİŞTİR.Yani anadoluda yaşayan ve Hz.Ali dostluğuna özel bir önem veren VE SÜNNİ OLMAYAN müslümanlar kendilerine Alevi demiş ve demektedirler.Anadolu dışında ise Hz.Ali dostluğu ŞİA,Şİİ olarak ifade edilmiş ve edilmektedir.O halde HER ALEVİ AYNI ZAMANDA Şİİ VEYA ŞİA’DIR DİYEBİLECEĞİMİZ GİBİ;HER Şİİ YADA ŞİA ‘DA ALEVİDİR DİYEBİLİRİZ.

Şia ya da Şii kavramı PEYGAMBERİMİZİN SAĞLIĞINDA DA Hz.Ali için kullanılıyordu.Peygamberimizin kendisi SAĞLIĞINDA Hz.Ali ve dostlarını ‘ŞİA,NACİ,KURTULUŞA ERENLER’ olarak adlandırmıştır.Bu konuda detaylı bilgi
isteyenler sitemizin Ayet ve Hadislerde Ehli Beyt bölümlerine bakabilirler.

Burada sadece yüzlercesinden bir kaynağı hatırlatacağız.Sünni müslümanlardan İbn-i Hacer,’SAVAİK’isimli eserinin 11.babında yine sünni fakih ve alimlerden olan hafız Cemaluddin Muhammed bin Yusuf-u Zerendi el-medine’den
naklettiği hadiste şöyle deniliyor:

‘İman edip salih amellerde bulunanlar ise,işte onlar da yaratılmış olanların en hayırlılarıdır.Rableri katında onların ödülleri,içinde ebedi kalıcılar olmak üzere altından ırmaklar akan Adn cennetleridir.Allah onlardan razı olmuştur,kendileri de O’ndan razı(hoşnut ve memnun)kalmışlardır.’ Ayeti nazil olduğunda :Peygamberimiz ;Hz.Ali’ye şöyle buyurdular:‘YA ALİ ! SEN VE ŞİALARIN HAYR’UL –BERİYYE’SİNİZ(Yaratılmışların en hayırlıları)SEN VE SENİN ŞİALARIN,KIYAMET GÜNÜ ALLAH SİZDEN ,SİZ DE ALLAH’TAN RAZI OLDUĞUNUZ HALDE GELİRSİNİZ;DÜŞMANLARINIZ İSE GAZAPLI VR (Boyunlarına halkalar geçirildiğinden dolayı)BAŞLARI YUKARI KALKIK BİR HALDE GELİRLER.’Anadoluda yaşayan ve kaynaksız ve cahil bırakılmış ama buna rağmen Ali
dostluğunu her aşamada diliyle ifade eden Mazlum Alevileri Hz.Ali’den uzaklaştırıp sömürmek için ‘Siz şii değilsiniz,Siz Anadolu alevisisiniz’denilmektedir.Böyle söyleyenlerin amacı Alevileri Hz.Ali’den ayırmak,koparmak ve aleviliklerini Hz.Ali dışındaki bir temele oturtmaktır.Bunların oyunları bir tek şekilde bozulur.Bütün Aleviler aynı zamanda şii yada şia olduklarını ve bu kelimelerin Alevilikle aynı anlama geldiğini her ortamda açıkça haykırmalı ve Hz.Ali’nin bilgilerini bir an önce elde etmelidirler.

ilker_che
02.07.2007, 23:55
ben resimlerdeki kadınların şii olduklarına inanmıyorum.bunlar bildiğin irandaki seriatcı insanlar gibime geldi.bi tanesinin tuttugu kitabın arkasındaki de humeyni galiba...

Nesimi
03.07.2007, 00:00
ben resimlerdeki kadınların şii olduklarına inanmıyorum.bunlar bildiğin irandaki seriatcı insanlar gibime geldi.bi tanesinin tuttugu kitabın arkasındaki de humeyni galiba...

Şiileri tanımak istiyorsan irana gidebilirsin çok uzağa gitmek istemiyorsan herhangi caferi-şii camiine git. namaz kılar, oruç tutar iyi bir şii olursun. Koyu islamcı olmayıda unutmamalısın.

şair
03.07.2007, 15:42
alevilik ile şiilik arasında çok fark var Türkiyedeki aleviler özgürce konuşup tartışırken şiilerin yaşadığı devletlerde neden Muhamed son peygamberdir daha başka peygmber gelmeyecekmi gibi sorular sor gör başına neeler gelir bizlere bu özgürlüğü çok görenelere karşı her zaman uyanık olmalıyız

ilker_che
03.07.2007, 20:27
namaz kıldıklarını oruç tuttuklarını biliyorum.yurtta azeri şii arkadaslarım olmustu.ama dediğim gibi resimler inandırıcı gelmedi bana

bahar duru
04.07.2007, 19:35
Geçen gün şiilerin bir sitesine girdim.Onlar kendilerine alevi bize ise bektaşi diyorlar.Bizimkilerden biri sormuş hocalarına:Biz 12 gün yas orucu tutarız siz ne düşünüyorsunuz? diye YOK ÖYLE BİRŞEY demiş hocaları.

RoJbiN_DiLaN
14.08.2007, 23:41
Aleviler,Caferimidir..?

Önce bunlara cevap bulalim ...! Alevilik ,Caferilik-Siilik midir..?

Bu konuya mantikli cevap verebilmek icin önce Caferilik nedir kisaca ona bakalim...

Altinci Imam Cafer-i Sadik bir Din bilginidir..Özellikle Hadis uzmanidir..Cafer Sadikin ölümünden sonra yerine gececek Imam konusunda bölünmeler yasar..4 oglu vardir ve bunlarin hepsi Imamlik iddiasindadir..Muhammed,Abdullah,Musa ve Ismail..Ismaili kabul edenlere Ismaililer denir..Büyük cogunlukta Musa el-Kazim üzerinde anlasarak bu zincir 12 ye dek uzatilir.Tarihsel yönü budur..

Caferiligin temel ilkeleri ise..Tevhid,Nübüvvet,,Maad,Imammet,Adalettir..Bu ilk ücü Dinin ,diger ikisi ise mezhebin temelleridir..Bu bes ilkeye inanan mümindir Caferi sayilir..Imamet ve Adalete inanmayan Islamdan cikmis sayilmaz....

Buyruk Ehli-Beyt in ic tüzügüdür..daha dogrusu bir anayasasidir..Buyruklar Imam Cafer Sadika baglansada arastirmaci ve Tarihcilere göre Buyruk Cafer Sadik tan yüzlerce yil sonra eklenti yapilarak yazilmis ve derlenmistir..Bu konuda en saglikli bilgiler A.Gölpinarliya aittir..Büyük Buyruk diye adlandirilan " Menakib`ül Esrar Behcet-ül Ahrar " adli kitaptir...Bu kitap Sah Ismail oglu Sah Tahmasb zamaninda ( 1576 ) Bisati adli biri yazmistir...

Caferilikle Anadolu Alevi-Kizilbasliginin özdeslesmeyen yanlari :

Caferilikte... Kaza ve Kader Tanridandi
Alevilikte ... insanin serbest olmasi anlayisi gelistirilir

Caferilikte... Tanri dünyayi yaratmistir sonra yönetimi peygamberlere ve Imamlara birakmistir...
Alevilikte... Alevilerinde peygambere imamlara saygisi vardir fakat imamlarin yerini alan Mollalik kurumu yoktur..
Caferilikte... Muhammed son peygamberdir..Miraca bedeniyle cikmistir..
Alevilikte... Muhammedi erdemli peygamber olarak görür,Miracin bedensel olarak degil,ruhsal olarak gerceklestigine inanir..Bu konuda kendine özgü Mirac öyküsü vardir..Bu öyküde " Kirklar Meclisi " yer alir..
Caferilikte..Ruh göcü ( tenasüh ) batildir ,yanlistir..
Alevilikte... Ruhgöcü ve Devriye vardir..

Caferilikte .. Bes vakit namaz kilinir ..onyedi rekat namaz farzdir
Alevilikte... Bu anlamda Namaz yoktur..Niyaz vardir buda Cem de yapilir.. Caferilikte... Abdest Islamin kurallarina göre yapilir..Bes vakit
Alevilikte.... Islamda olan Abdest sekli yoktur ,yalniz cenaze ve dinsel törene katilirken temizlenilir..Önemli olan ic temizligidir..

Caferilikte..Ramazan ayinda oruc tutulur..Muharremde ilk on günü oruc tutarlar
Alevilikte...Ramazan kesinlikle yoktur..Muharrem,Hizir orucu tutulur..Asure günü oruc asureyle acilir..
Caferilikte...Fitre ve Zekat farzdir..
Alevilikte..Fitre ve Zekatin farz olmasi anlayisi yoktur..
Caferilikte..Hac gereklidir..
Alevilikte.. Bu zorunluluk degildir..Yalniz Kerbelaya ve Hacibektasa gidilir." Her ne arar isen kendinde ara Kabe de Kudüste Hac da degildir anlayisina uyarlar

Caferilikte..Ramazan Bayrami vardir kutlanir..
Alevilikte..Ramazan Bayrami yoktur,kutlanmaz..( son dönemlerde Aleviligi Sünnilige yakinlastirmak isteyenler kutlamaktadirlar ama böyle bir inanc yoktur Alevilerde )
Caferilikte..Muta ( gecelik nikah ) vardir
Alevilikte... Tek eslilik vardirCaferilikte... Camide ibadet edilir
Alevilikte ... Ibadet merkezi Cemevidir..
Kisaca bunlari yazdiktan sonra kim bizim Caferi oldugumuzu söyleyebilir..Anadolu Aleviligi ile Caferilik arasinda sadece Ehli-Beyt sevgisi ortak yanlaridir..Bunun ötesinde bir bagi yoktur..Deyim yerindeyse Anadolu Aleviligi icin Caferilik bir Nostaljidir..Özünde ve kurallarinda benzerlik kalmamistir..Bugün Caferilik Alevilikten cok Sünnilige benzesmektedir..
Caferiler ,Sünni cevrelerle isbirligi icerisinde olup inanclarina ve siyasal egilimlerine daha yakin durmaktadirlar..Aleviler günümüzde Laik,demokratik bir yapiyi savunur oysa Caferiler anti-Laik,anti-Demokratik ve köktendinci platformlarda yerlerini alirlar..

Sorma be birader mezhebimizi
Biz Mezhep bilmeyiz YOLUMUZ vardir
Cagirma meclis-i riaya bizi
Biz serbet icmeyiz Dolumuz vardir

Alevilik mezhep degildir..Buna karsin caferilik mezheptir..Alevi toplumu gecmisten kalan gelenekle kendilerini Caferi olarak nitelerler fakat hicbir kuralini uygulamazlar..Salt kuramsal olarak ( sembolik ) iliskisi vardir ..Caferilik ,Alevi-Kizilbaslikta yasama gecirilmemis fakat 12 imama duyulan sevgiden dolayi ortak payda olusmustur..baskada hicbir birlikteligi,benzerligi yoktur,bulunmaz sevgili canlar..

Simdi söyleyin bakalim..Aleviler Caferimidir...??

RoJbiN_DiLaN
15.08.2007, 00:42
Bir arkadasimiz geliyor,
"kadin benim tarlamdir" anlayisiyla kizilbasim diyor.
Kadina karaçarsaf giydirip sarap ve erkegin kokusunu haram ediyor.
Korkuyor ondan, korkmadigi için Allahdan.
Allaha sukrediyor, hamdulillah diyor, bu sene "haç nasip olsada gitsem"
ardindan, "Kadin egerki hastaysa erkek ikincisinide alabilir" deyip
"Ben laik demokrat bir adamim" oyununu oynuyor

Namaz kiliyor, ramazani tutuyor, haçça gidiyor, Kuran okuyor
teslisle alay ediyor, tevhitle alay ediyor, devriyeyle alay ediyor...
Ardindan "benim Alevi siz Samanistsiniz, Zerdustsunuz, diyor...

Bir diyeri çikip kin kokan nefesiyle sanki geçsek eline yakacakmis gibi bakip
"Alevilik bize aiitdir, sizler ne oldugu belirsinizsiniz" diyerek assagilama yapiyor
2 karislik boyuyla 200 metre oldugunu saniyor, kendisine gosterilen bin saygiya
bir kere karsilik vermeden fikirlerini akdardigi halde hala bizi "insanliga" çagiriyor.

Bir diyeri adini Dersim koyup bin yildir içimize girmeyen camiyi, kurani,
cennet, cehennemi, koymaya çalisiyor
Ne dersime nede Alevilige dair en ufak bir ozellige sahip olmadan
"Ben dersimli bir Aleviyim" diyor, diyor ama Alevilikden
"NEFret eden ve hiç tanimayan kelimelerinide saklayamiyor...

Ve bizlerde hepberaber bunlari izliyoruz.
Oyleye hep bizden olacak degil, birazda onlardan olsun.
Halbuki bunlarin evlerinde karilarina karaçarsaf giydirdiklerini, her gece haril haril Kuran okuduklarini, Camiyi ikinci evleri bilip Ceme ugramadiklarini, Haç vazifelerini yerine getirmek için sabirsizlikla beklediklerini,
cehennem korkusuyla Allah karisisinda tirtir titrediklerini...

Aleviligin sahip oldugu Teslisi, Tevhidi, Hululu, Devriyeyi, Enel Hakki,
Cennet-Cehennem anlayisini, Kadin-erkek anlayisini,
Tanri-insan anlayisini, RED EDEREK, onlarla alay edip salt
Kuran yolunun verdigi yollari izlediklerini...

Bu yolu izledikleri gibi sahip olduklari SII-Caferi inançlarini Anadolu
kadim inanci olan Kizilbaslik-Bektasilik ile karisdirdiklarini...

Dahasi bu anadolu aleviligini kendi Caferi Aleviligi içinde eritme politikalarina hizmet ettiklerini...

bilmekdeyiz.
Yinede sahip oldugumuz alevi edep ve erkani içinde bunlarla tartismakdan geri durmadik. Içimizdeki çatallasan Aleviler ister Islami savunsun ister savunmasin anadolunun hiçbir yerinde Camiyi savunmazlar.

Ister islami savunsun ister savunmasin, Anadolunun hiçbir yerinde Caferilerin ibadet sekillerine burunmezler.

Ister islami savunsun ister savunmasin bilerek yada bilgisiz kendilerine binyillarin sureginden gelen kadim inançlarini yasarlar.

yasayacaklarda.
Kalkip uç bes mollalar birliginin muhafazakar saldirilari ile
inançlarindan taviz verip kendilerinden geçmezler...

AleviKürt
15.08.2007, 12:55
Aleviler,Caferimidir..?

Önce bunlara cevap bulalim ...! Alevilik ,Caferilik-Siilik midir..?

Bu konuya mantikli cevap verebilmek icin önce Caferilik nedir kisaca ona bakalim...

Altinci Imam Cafer-i Sadik bir Din bilginidir..Özellikle Hadis uzmanidir..Cafer Sadikin ölümünden sonra yerine gececek Imam konusunda bölünmeler yasar..4 oglu vardir ve bunlarin hepsi Imamlik iddiasindadir..Muhammed,Abdullah,Musa ve Ismail..Ismaili kabul edenlere Ismaililer denir..Büyük cogunlukta Musa el-Kazim üzerinde anlasarak bu zincir 12 ye dek uzatilir.Tarihsel yönü budur..

Caferiligin temel ilkeleri ise..Tevhid,Nübüvvet,,Maad,Imammet,Adalettir..Bu ilk ücü Dinin ,diger ikisi ise mezhebin temelleridir..Bu bes ilkeye inanan mümindir Caferi sayilir..Imamet ve Adalete inanmayan Islamdan cikmis sayilmaz....

Buyruk Ehli-Beyt in ic tüzügüdür..daha dogrusu bir anayasasidir..Buyruklar Imam Cafer Sadika baglansada arastirmaci ve Tarihcilere göre Buyruk Cafer Sadik tan yüzlerce yil sonra eklenti yapilarak yazilmis ve derlenmistir..Bu konuda en saglikli bilgiler A.Gölpinarliya aittir..Büyük Buyruk diye adlandirilan " Menakib`ül Esrar Behcet-ül Ahrar " adli kitaptir...Bu kitap Sah Ismail oglu Sah Tahmasb zamaninda ( 1576 ) Bisati adli biri yazmistir...

Caferilikle Anadolu Alevi-Kizilbasliginin özdeslesmeyen yanlari :

Caferilikte... Kaza ve Kader Tanridandi
Alevilikte ... insanin serbest olmasi anlayisi gelistirilir

Caferilikte... Tanri dünyayi yaratmistir sonra yönetimi peygamberlere ve Imamlara birakmistir...
Alevilikte... Alevilerinde peygambere imamlara saygisi vardir fakat imamlarin yerini alan Mollalik kurumu yoktur..
Caferilikte... Muhammed son peygamberdir..Miraca bedeniyle cikmistir..
Alevilikte... Muhammedi erdemli peygamber olarak görür,Miracin bedensel olarak degil,ruhsal olarak gerceklestigine inanir..Bu konuda kendine özgü Mirac öyküsü vardir..Bu öyküde " Kirklar Meclisi " yer alir..
Caferilikte..Ruh göcü ( tenasüh ) batildir ,yanlistir..
Alevilikte... Ruhgöcü ve Devriye vardir..

Caferilikte .. Bes vakit namaz kilinir ..onyedi rekat namaz farzdir
Alevilikte... Bu anlamda Namaz yoktur..Niyaz vardir buda Cem de yapilir.. Caferilikte... Abdest Islamin kurallarina göre yapilir..Bes vakit
Alevilikte.... Islamda olan Abdest sekli yoktur ,yalniz cenaze ve dinsel törene katilirken temizlenilir..Önemli olan ic temizligidir..

Caferilikte..Ramazan ayinda oruc tutulur..Muharremde ilk on günü oruc tutarlar
Alevilikte...Ramazan kesinlikle yoktur..Muharrem,Hizir orucu tutulur..Asure günü oruc asureyle acilir..
Caferilikte...Fitre ve Zekat farzdir..
Alevilikte..Fitre ve Zekatin farz olmasi anlayisi yoktur..
Caferilikte..Hac gereklidir..
Alevilikte.. Bu zorunluluk degildir..Yalniz Kerbelaya ve Hacibektasa gidilir." Her ne arar isen kendinde ara Kabe de Kudüste Hac da degildir anlayisina uyarlar

Caferilikte..Ramazan Bayrami vardir kutlanir..
Alevilikte..Ramazan Bayrami yoktur,kutlanmaz..( son dönemlerde Aleviligi Sünnilige yakinlastirmak isteyenler kutlamaktadirlar ama böyle bir inanc yoktur Alevilerde )
Caferilikte..Muta ( gecelik nikah ) vardir
Alevilikte... Tek eslilik vardirCaferilikte... Camide ibadet edilir
Alevilikte ... Ibadet merkezi Cemevidir..
Kisaca bunlari yazdiktan sonra kim bizim Caferi oldugumuzu söyleyebilir..Anadolu Aleviligi ile Caferilik arasinda sadece Ehli-Beyt sevgisi ortak yanlaridir..Bunun ötesinde bir bagi yoktur..Deyim yerindeyse Anadolu Aleviligi icin Caferilik bir Nostaljidir..Özünde ve kurallarinda benzerlik kalmamistir..Bugün Caferilik Alevilikten cok Sünnilige benzesmektedir..
Caferiler ,Sünni cevrelerle isbirligi icerisinde olup inanclarina ve siyasal egilimlerine daha yakin durmaktadirlar..Aleviler günümüzde Laik,demokratik bir yapiyi savunur oysa Caferiler anti-Laik,anti-Demokratik ve köktendinci platformlarda yerlerini alirlar..

Sorma be birader mezhebimizi
Biz Mezhep bilmeyiz YOLUMUZ vardir
Cagirma meclis-i riaya bizi
Biz serbet icmeyiz Dolumuz vardir

Alevilik mezhep degildir..Buna karsin caferilik mezheptir..Alevi toplumu gecmisten kalan gelenekle kendilerini Caferi olarak nitelerler fakat hicbir kuralini uygulamazlar..Salt kuramsal olarak ( sembolik ) iliskisi vardir ..Caferilik ,Alevi-Kizilbaslikta yasama gecirilmemis fakat 12 imama duyulan sevgiden dolayi ortak payda olusmustur..baskada hicbir birlikteligi,benzerligi yoktur,bulunmaz sevgili canlar..

Simdi söyleyin bakalim..Aleviler Caferimidir...??

Aleviler Caferi midir sorusuna yanlis bir yaklasim yapiyorsunuz. Siz zaten bastan Aleviligi ve Caferiligi bastan beri, iki ayri sey olarak görüyorsunuz, o yüzden soru sormaniz bile gariptir bence.

Ayni "Alevilik Islam midir" sorusu gibi; bastan bu ikisini birbirinden ayiran bir kisi bu soruya verecek tek cevabi da bellidir.

Bu sorularin yerine "Caferilik nedir", veya "Islam nedir" sorulari cevaplanmali..

RoJbiN_DiLaN
15.08.2007, 13:57
Aleviler Caferi midir sorusuna yanlis bir yaklasim yapiyorsunuz. Siz zaten bastan Aleviligi ve Caferiligi bastan beri, iki ayri sey olarak görüyorsunuz, o yüzden soru sormaniz bile gariptir bence.

Ayni "Alevilik Islam midir" sorusu gibi; bastan bu ikisini birbirinden ayiran bir kisi bu soruya verecek tek cevabi da bellidir.

Bu sorularin yerine "Caferilik nedir", veya "Islam nedir" sorulari cevaplanmali..

ben burada caferilerin alevilerle kendilerini bagdastırmalarını dogru bulmuyorum.burda buna acıklık getirmek istedim.garip birşey yok ortada, size öyle gelmiş...

caferilik nedir?islam nedir? bu iki sorunun cevabı iç içe görebilene...

shahrud
15.08.2007, 14:09

Ne alakasi var? Arkadas cok yerinde bir soruyla birlikte cok mantikli yaklasimlarla konuyu acikliyor. Alevilik ve Caferilik kavramsal olarak farkli iki sey ancak pratikte karistirilabiliniyor. Dolayisiyla eger farkliysa ayristirilmasi veya benzerse aynilastirilmasi acisindan soru ve yaklasim cok mantikli. Benzer seklide "Alevilik Islam midir" sorusu da cok mantikli. "bastan bu ikisini birbirinden ayiran .." diyorsunuz. Bu kisilerin kendi iradeleri ile yaptigi bir ayrim degil. Bu tarihsel bir gercek. Zaten eger alevilik ve islam ayni sey olsaydi kavramsal olarak bir ayrisma ve dolayisiyla tartisma da olmayacakti.

RoJbiN_DiLaN
15.08.2007, 14:09
Iste semah,ve iste bizim kadinlarimiz

RoJbiN_DiLaN
15.08.2007, 14:14
Alevilik ve caferilik arasindaki kadin manzaralari.

AleviKürt
15.08.2007, 14:51
ben burada caferilerin alevilerle kendilerini bagdastırmalarını dogru bulmuyorum.burda buna acıklık getirmek istedim.garip birşey yok ortada, size öyle gelmiş...

caferilik nedir?islam nedir? bu iki sorunun cevabı iç içe görebilene...

Beni yanlis anlamisiniz. Alevilik = Caferilik demedim asla. Fakat sizin yaptiginiz kiyaslamayi simdi yapacagim kiyaslamaya benzetiyorum;

Katolikligi ve Protestanlik iki Hristiyan inanclaridir (burda ayir olduklarini zaten öne sürmüsüz(!))ondan sonra Protestanlar Katolikmidir sorusunu soralim:

Ve sonucumuz bu olur: Protestantlik Katolige göre cok farkli oldugu icin Protestanlar Katolik degildir diyoruz.

Ne alakasi var? Arkadas cok yerinde bir soruyla birlikte cok mantikli yaklasimlarla konuyu acikliyor. Alevilik ve Caferilik kavramsal olarak farkli iki sey ancak pratikte karistirilabiliniyor. Dolayisiyla eger farkliysa ayristirilmasi veya benzerse aynilastirilmasi acisindan soru ve yaklasim cok mantikli. Benzer seklide "Alevilik Islam midir" sorusu da cok mantikli. "bastan bu ikisini birbirinden ayiran .." diyorsunuz. Bu kisilerin kendi iradeleri ile yaptigi bir ayrim degil. Bu tarihsel bir gercek. Zaten eger alevilik ve islam ayni sey olsaydi kavramsal olarak bir ayrisma ve dolayisiyla tartisma da olmayacakti.

Tarih hakkinda gerceklerden bahsediyorsunuz. Fakat ne kadar gariptir ki bu gercekleri ünlü batili bilim adamlari ögrenememis fakat siz biliyorsunuz?

Neyse, sevgili Shahrud. Anlatmak istedigimi anlatamamisim. Basligin sorusu "Aleviler Caferi midir?" "Alevilik Caferilik midir?" degil. Iki sorunun arasinda fark var.

Yazili kaynagimizda neden simdi yazacaklarim yaziyor(?):

Buyruk’ta “ Eğer sorsalar, ikrar-ı tercüman nedir?” sorusuna şu yanıt verilmektedir: ‘Cevap: Şah-ı Merdan kuluyum, Al-i aba nesliyim, İmam Cafer Sadık mezhebindenim. Rehberim Muhammed, mürşidim Ali’dir.”( İmam Cafer-i Sadık Buyruğu, Der. Ali Ocaklı, s.225) yaziyor?

Sana bir kac beyit göstereyim, bunlarin anlamini ne oldugunu bana söyleyebilirmisin:

Virani'den:

"Hem Ali Zeyn'l-aba Bakir'dir imanim benim
Sol sebeb rûz-i Ezelden mezheb-i Hak Ca'fer'em"

ve

"Tavafi yektadir ey Virani ilmi kudret cavidan
Fazli Haktir ki rumuzu andan olmustur ayan
Biz güruhu Naci'yiz bunu söyleriz her an
Caferiyim Caferiyim Caferiyim Caferi"

Hatayi'den:

Muhammed Ali´nin kullarındanım
Al-i Aba nesl-i Haydar´ındanım
İmam Cafer Sadık mezhebindenim
Derdimend Hatayi ihsana geldim

Pir Sultan Abdal'dan:

"Didar defterini actim
Münkir münafiki sectim
Mezhebde Cafer'e düstüm
Firdevs-i ala icinde"

NOT: Ben Alevilik Caferiliktir demiyorum. Lütfen terimleri dogru ögrenelim diyorum.

RoJbiN_DiLaN
15.08.2007, 18:12
Caferiler her yil sivas madimakta aleviler icin yürüyormu?

RoJbiN_DiLaN
15.08.2007, 21:28
Iste alevilik maskesinin altina girerek özünü saklama misyonerligi yapanlarin ibadet sekilleri

Buradan alevilik cikarabilme ugrasi verenler aynaya bakin ve
aramizdaki farki görün.

Aşağıdaki büyük fazilet ve sevapları olduğu bildirilen duaları, İbn-i Abbas Resulullah’tan (s.a.a) nakletmiştir:

دعاء اليوم الاول: اللهمَ اجْعلْ صِيامي فيه صِيام الصّائِمينَ وقيامي فيهِ قيامَ القائِمينَ ونَبّهْني فيهِ عن نَومَةِ الغافِلينَ وهَبْ لي جُرمي فيهِ يا الهَ العالَمينَ واعْفُ عنّي يا عافياً عنِ المجْرمينَ.

1. Günün Duası: "Allahummec'al siyamî fîhi siyam'es-saimîn ve giyamî fîhi giyam'el-gâimîn ve nebbihnî an nevmet'il-ğâfilîn ve heb lî curmî fîhi ya ilâh'el-âlemin ve'fu annî ya âfiyen an'il-mucrimîn."

Anlamı: Allah'ım! Bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu gibi ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl; bu günde beni gafillerin uykusundan uyandır; suçumu bu günde bağışla; ey âlemlerin ilâhı! Affet beni, ey suçları affeden. Rabbim!

دعاء اليوم الثاني: اللهمّ قَرّبْني فيهِ الى مَرْضاتِكَ وجَنّبْني فيهِ من سَخَطِكَ ونَقماتِكَ ووفّقْني فيهِ لقراءةِ آياتِكَ برحْمَتِكَ يا أرْحَمَ الرّاحِمين.

2. Günün Duası: "Allahumme garribnî fîhi ilâ merzâtike ve cennibnî fîhi min sehatike ve negimatike ve veffignî fîhi li-girâeti âyâtike bi-rahmetike ya erhem'er-râhimîn."

Anlamı: Allah’ım! Bu günde beni kendi hoşnutluğuna yakınlaştırıp, gazap ve azabından uzaklaştır. Bu günde ayetlerini okumaya beni muvaffak kıl; rahmetin hakkına ey merhametlilerin en merhametlisi.

دعاء اليوم الثالث: اللهمّ ارْزُقني فيهِ الذّهْنَ والتّنَبيهَ وباعِدْني فيهِ من السّفاهة والتّمْويهِ واجْعَل لي نصيباً مِنْ كلّ خَيْرٍ تُنَزّلُ فيهِ بِجودِكَ يا أجْوَدَ الأجْوَدينَ

3. Günün Duası: "Allahummerzugnî fîh'iz-zihne ve't-tenbîh ve bâidnî fîhi min'es-sefâheti ve't-temvîh vec'al lî nesîben min kulli hayrin tunzilu fîh, bi-cûdike ya ecved'el ecvedîn."

Anlamı: Allah'ım! Bu günde bana zekâ ve uyanıklık (ibadet ve itaatten gafil olmama) hali ver; beni cahillik ve batıl işlerden uzaklaştır. Bu günde indirdiğin her hayırdan bana da bir nasip ayır; cömertliğin hakkına ey cömertlerin en cömerdi!

دعاء اليوم الرابع: اللهمّ قوّني فيهِ على إقامَةِ أمْرِكَ واذِقْني فيهِ حَلاوَةَ ذِكْرِكَ وأوْزِعْني فيهِ لأداءِ شُكْرَكَ بِكَرَمِكَ واحْفَظني فيهِ بِحِفظْكَ وسِتْرِكَ يا أبْصَرَ النّاظرين

4. Günün Duası: "Allahumme gavvinî fîhi alâ igameti emrik ve ezignî fîhi halâvete zikrik ve evzi'nî fîhi li-edâi şukrik bi-keramik vehfeznî fîhi bi-hifzike ve sitrik, ya ebsar'an-nâzirîn."

Anlamı: Allah’ım! Bu günde emrini uygulamak için beni güçlendir; bu günde zikrinin güzel tadını bana tattır; kereminle beni bu günde şükrünü eda etmek için hazırla; bu günde hıfzın ve örtünle beni (günah ve beladan) koru; ey basiretlilerin en basiretli!

دعاء اليوم الخامس: اللهمّ اجْعَلْني فيهِ من المُسْتَغْفرينَ واجْعَلْني فيهِ من عِبادَكَ الصّالحينَ القانِتين واجْعَلْني فيهِ من اوْليائِكَ المُقَرّبينَ بِرَأفَتِكَ يا ارْحَمَ الرّاحِمين.

5. Günün Duası: "Allahummecalnî fîhi min'el-musteğfirîn, vec'alnî fîhi min ibâdik'es-sâlihîn'el-gânitîn, vec'alnî fîhi min evliyâik'el-mugarrabîn, bira'fetike ya erham'er-râhimîn."

Anlamı: Allah'ım! Bu günde beni mağfiret dileyenlerden, sana itaat eden salih kullarından ve mukarreb velilerinden kıl; lütuf ve şefkatin hakkında ey merhametlilerin en merhametlisi!

دعاء اليوم السادس: اللهمّ لا تَخْذِلْني فيهِ لِتَعَرّضِ مَعْصِتِكَ ولا تَضْرِبْني بِسياطِ نَقْمَتِكَ وزَحْزحْني فيهِ من موجِباتِ سَخَطِكَ بِمَنّكَ وأياديكَ يا مُنْتهى رَغْبةَ الرّاغبينَ

6. Günün Duası: "Allahumme la tehzulnî fîhi li-tearruzi ma'siyetik, velâ tazribnî bi-siyâti negimetik, ve zehzihnî fîhi min mûcibâti sehatike, bi-mennike ve eyâdîke, ya muntehâ rağbet'ir-râğibîn."

Anlamı: Allah'ım! Sana karşı işlediğim günahtan ötürü bu günde beni yalnız bırakma; azap kırbacınla beni cezalandırma; bu günde gazabına vesile olacak şeylerden beni uzaklaştır; -sonsuz- lütfün ve nimetlerin hakkına, ey şevkli insanların en büyük arzusu!

دعاء اليوم السابع: اللهمّ اعنّي فيهِ على صِيامِهِ وقيامِهِ وجَنّبني فيهِ من هَفَواتِهِ وآثامِهِ وارْزُقْني فيهِ ذِكْرَكَ بِدوامِهِ بتوفيقِكَ يا هاديَ المُضِلّين

7. Günün Duası: "Allahumme einnî fîhi alâ siyamihi ve giyamih, ve cennibnî fîhi min hefevatihi ve asamih, verzugnî fîhi zikreke bi-devamihi, bi-tevfigike ya hadiy'el-muzillîn."

Anlamı: Allah'ım! Bu günde oruç tutup ibadete durmam için bana yardımcı ol; bu günün sürçme ve günahlarından beni uzaklaştır; bu günde sürekli olarak seni zikretmeği bana nasip eyle; tevfikinle ey yolunu şaşanları hidayet eden!

دعاء اليوم الثامن: اللهمّ ارْزُقني فيهِ رحْمَةَ الأيتامِ وإطْعامِ الطّعامِ وإفْشاءِ السّلامِ وصُحْبَةِ الكِرامِ بِطَوْلِكَ يا ملجأ الآمِلين.

8. Günün Duası: "Allahummerzugnî fîhi rahmet'el-eytami ve it'am'et-taam ve ifşa'es-selâm ve suhbet'el-kiram, bi-tavlike ya melce'el-amilîn."

Anlamı: Allah’ım! Bu günde öksüzlere merhamet etmeyi, -fakirlerin- karnını doyurmayı, karşıma çıkan herkese Selâm vermeyi ve değerli insanlarla oturup kalkmayı bana nasip eyle; iyilik ve ihsanınla, ey arzu edenlerin sığınağı

دعاء اليوم التاسع: اللهمّ اجْعَلْ لي فيهِ نصيباً من رَحْمَتِكَ ال