Orijinalini görmek için tıklayınız : Uzayda namaz kılmak ?
Arkadaşlar belki ilginizi çeker, belki çekmez ama şu konu hep kafamı karıştırmıştır.Başlıktan ta anlayacagınız gibi Uzayda namaz kılmakla ilgili bir konu bu.Söylemek istediğim biliyorsunuz ki; Namaz kılanlar Kıbleye dönerek namaz kılarlar.Bizler ise her taraf allahın olduğu için, dogu batı,tüm yeryüzü allahın olduğunu bildigimiz için ibadetimizi bir yere dönerek yapmayız.Çünkü allahı bir yere sığdırmak çok saçma gelir düşünen insanlar için öyle değil mi..:sasirdi: Kuranda da belirtilirki DOĞUDA batıda allahındır..
bundan esinlenerek şunu sormak istiyorum KIBLEYE dönerek namaz kılan arkadaşlara..
Ben;
Uzayda namaz kılsam Kıble ne tarafa düşer..?
yada
KABE nin içinde olsak KIBLe ne tarafa düşer..
sorular hakkında bilgi alış-verişi sağlamak istiyorum.? Bu konuda sizlerin düşünceleri nelerdir?
bunu bize sorma arkadasım bizim yönümüz insan olan her yerdir hem allah her yerde ise kabeyi kutsal yapan nedir yoksa benim bir başlıkta açtığım kabede hala putlar mı var?
bi uzay gemisi yaparlar. adı da kâbe olur. işte sana uzay kâbesi :sas:
bunu bize sorma arkadasım bizim yönümüz insan olan her yerdir hem allah her yerde ise kabeyi kutsal yapan nedir yoksa benim bir başlıkta açtığım kabede hala putlar mı var?
Sayın ADAM, bende biliyorum bizde ibadet için bir yön bulunmadığına.Sadece burda bilgi var.Burda herkesin düşünerek aslında Namazı illa KIBLEYE dönerek kılınmalıdır diyen insanlar için yazdım ,sordum.
Seninde dediğin gibi işte ben burda Kabeyi kutsal yapanlara sesleniyorum.Ve diyorum ki; Ben uzayda namaz kılmak istiyorum KIBLE ne tarafa düşer diyorum.Burda fikrimce; alevilerin dediği kıble önemli değildir.demelerinin doğruluğunu isapata çalışmak istedim.:buyukgoz:
izmirksk 06.01.2006, 17:49 uzay gemisinde isen (ya da uzay mekiğinde)yönünü çevir arabistana.artık uzay mekiği yörüngeden çıkarsan şansına küs
:3D_NG: :3D_NG: :3D_NG: :3D_NG: :3D_NG: :3D_NG:
Yaaaav uzayda ne isiniz var sizin???? hihihi...
Hüseyin69 06.01.2006, 18:53 bundan esinlenerek şunu sormak istiyorum KIBLEYE dönerek namaz kılan arkadaşlara..
bu soru ucakta hostese namaz kilabilirmiyim sorusuyla es degerdir lakin ucaklarda bazen yön degistiriyorlar vatandas hostese kibleyi soruyor hostes
yarim saat sonra yerde namazini kilabilirsin ucagimizda henüz namazla ilgili bir bölüm yok diyor
Serkan_Devrim 06.01.2006, 18:55 arkadaşlar. namaz vakti güneşin gökteki durumuna göre kılınıyo. eee uzayda napcaz? uzayda güneşin durumu nicedir? bu sorulara cevap verecek bi keklik varmıdır?:yamukgul:
bide enteresan bişey daha var ama uzay konusuyla ilgili değil. namaz ve oruç vakitleri güneş ve ayın durumuna göre yapılıyor. kutuplardaki adam ne yapacak. senede üç namaz mı kılacak? oruçta açlık altı ay mı sürecek? :3D_NG (7)
Bu tur sorular bana neyi hatirlatti biliyormusunuz? Yasar Nuri Ozturk hocaya izleyicinin biri su soruyu sordu: " Ciplak namaz kilinirmi? " ve "yuksek yerde bulunan ekmegi yetisebilmek icin, Kuran kitabinin uzerine cikarak alabilirmiyiz?" Adamda (ne yapsin artik) aynen su cevaplari verdi: " Sizin evde hic giyinecek kiyafetiniz yokmu?" ve "Sizin evde kurandan baska uzerine cikip yuksekten ekmegi alabilmek icin herhangi sandeliye gibi birsey yokmu?"
hahahah ozaman cok gulmustum ben.....
bu soru ucakta hostese namaz kilabilirmiyim sorusuyla es degerdir lakin ucaklarda bazen yön degistiriyorlar vatandas hostese kibleyi soruyor hostes
yarim saat sonra yerde namazini kilabilirsin ucagimizda henüz namazla ilgili bir bölüm yok diyor
hehehe o olayı biliyorum cok komik yaww:)
bencede o uzay aracındaki adam sabretsin biraz (nederler di cezamı derler, herneyse ) inince dünyaya cezalarıyla birlikte kılar işte :3D_NG (9)
Serkan_Devrim 06.01.2006, 19:05 hehehe o olayı biliyorum cok komik yaww:)
bencede o uzay aracındaki adam sabretsin biraz (nederler di cezamı derler, herneyse ) inince dünyaya cezalarıyla birlikte kılar işte :3D_NG (9)
ceza değil kaza kaza. :yamukgul: kazalarıyla kılarlar.
ablamız(mercan) kızmazsa birazcık güldüm ceza lafına. birazcık ama.
rockçı turna 06.01.2006, 19:07 ablamız(mercan) kızmazsa birazcık güldüm ceza lafına. birazcık ama.
ablamız( mercan) kızdın mı?:) yok yok ablamız kızmazzz
ceza değil kaza kaza. :yamukgul: kazalarıyla kılarlar.
ablamız(mercan) kızmazsa birazcık güldüm ceza lafına. birazcık ama.
heheh napim aklıma gelmedi bilmemek değil öğrenmemek ayıp ... hem ilgi alanımın dışında hatırlıyamamam normal :))
gülme konusuna gelince valla şimdi sen kaza olduğunu hatırlatınca bende çok güldüm...ali ekber sakın kimseye söleme tamammı rezil olmiyim bide :3D_NG (9)
ablamız( mercan) kızdın mı?:) yok yok ablamız kızmazzz
ne ablası yaaa:3D_NG (6)
bak ona değil ama buna çok kızabilirim haaaaa:3D_NG (8)
:))))))))
kible nerde? dunyada
o zaman yuzunu dunyaya cevir kil namazini.... dunya eyer altindaysa o zaman kafanin ustunde dur kil ..... cok kolay ve eylenceli olur cunku uzayda yer cekimi yok.............
Serkan_Devrim 06.01.2006, 19:16 heheh napim aklıma gelmedi bilmemek değil öğrenmemek ayıp ... hem ilgi alanımın dışında hatırlıyamamam normal :))
gülme konusuna gelince valla şimdi sen kaza olduğunu hatırlatınca bende çok güldüm...ali ekber sakın kimseye söleme tamammı rezil olmiyim bide :3D_NG (9)
olur sölemem. hehehe
yalnız abla lafını samimiyet ifadesi olarak benden küçüklerede sölerim. kızarmısın?
Hüseyin69 06.01.2006, 19:17 kible nerde? dunyada
o zaman yuzunu dunyaya cevir kil namazini.... dunya eyer altindaysa o zaman kafanin ustunde dur kil ..... cok kolay ve eylenceli olur cunku uzayda yer cekimi yok.............
uzaya gidecek bir müslüman icin iyi bir fikir :3D_NG (4)
hehehe o olayı biliyorum cok komik yaww:)
Mercan sus kiz....zaten gule gule olucem burda...hahahahah! Hihihihi yaa cok komik ne deyim su an cok guluyorum....
Mercan sus kiz....zaten gule gule olucem burda...hahahahah! Hihihihi yaa cok komik ne deyim su an cok guluyorum....
yaaa işte bende bilmediğimden değil canım, ben sonderece bilgiliyim o konularda.... sırf arkadaşlar gülsün diye dedim onu ....ıııı şeeyyy nasıl inandırıcı oldummu ??
kible nerde? dunyada
canancım gerçekten güzel bi tezz :) katılıyorum sana... :3D_NG:
MERCAN:
oldu oldu inandim canim... ihhhhm sey biz ne zaman uzaya gidiyoruz??? :)))))))))
oldu oldu inandim canim... ihhhhm sey biz ne zaman uzaya gidiyoruz??? :)))))))))
benim yukseklik korkum var ben gitmiyorum hic bir zaman..................
izmirksk 06.01.2006, 19:23 bir kere adam uzay elbiselerini çıkarmak zorunda.nasıl abdest alacak.
meshetmek için bile cilde temas lazım.halbuki özel elbiseler çıkınca adam ölür.
sahi uzayda müslümanların ne işi var ki.
bize çok uzak biz daha bisiklet yapamadık.hristiyanlarda kılımıyor sorun yok yani
MERCAN:
şu kıble işini çözer çözmez biz türklerde gideriz ışık ...boşu boşuna bide kazalarla uğraşmayalım:3D_NG (9)
izmirksk 06.01.2006, 19:35 namaz kılarken gerekli olan şeylerden birisi sesini duymak.yani en azından ettiğin duayı duymak.
fakat uzayda ses yok-ses dalgalarının oluşabileceği ortam yok(yani ne birisini duyabilirsin ne ateş seni yakar(ateş olsa bile) vs....)
kendini nasıl duyacaksın
eğlendik en azından
keh keh keh:3D_NG (9)
fakat uzayda ses yok-ses dalgalarının oluşabileceği ortam yok(yani ne birisini duyabilirsin ne ateş seni yakar(ateş olsa bile) vs....)
kendini nasıl duyacaksın
aaaaaaaaaa öylemiymişşşş :3D_NG (5) bişey daha öğrendim :)
Hüseyin69 06.01.2006, 19:38 benim yukseklik korkum var ben gitmiyorum hic bir zaman..................
hehe benimde yükseklik korkum var
birak giden gitsin ne güzel dünya bizim olacak :3D_NG (4)
Yaaa arkadaslar....beni oldurecekmisiniz...Ben varya gule gule geberiyorum nerdeyse. En iyisi bu forumkonusunu okumayim, yoksa ben.....
Hihihihihhahahahahhohohohoohhoohohoh
Hepinizi optummmm
hehe benimde yükseklik korkum var
birak giden gitsin ne güzel dünya bizim olacak :3D_NG (4)
gidenler bush'u ve kuslarida gotursun yaninda biz dunyada kardes kardes geciniriz...............
Şimdi yer çekimi olayı çok doğru secde yapmak zor olsa gerek...Bir de ezan olayı var gün saati Dünya ve Diğer gezegenlerden farklı?Ayrıca her gezegenin dönme hızı farklı yani marsın yörüngedeki hızı ile jupiterin ki farklı...Sonuçta güneşin doğuş batış saatleri de...Güneşe yakın gezegenler Güneşin etrafında çok kısa sürede gönüyor, örneğin Merkür ve Venüs..365 günlük Güneş yada diğer Ay yılı hesabı üzerine kurulu olan Hicri takvim Dünya'nın Güneşin etrafındaki bir turunu baz alınarak yapılmış...Ama Güneş'e yakın olanlar bir yılı daha kısa süre de uzak olanlar mesela Plüton ve Neptün çok uzun zamanda tamamlıyor..Buna göre RAMAZAN ve KURBAN bayramları nasıl ayarlanacak...Ya da Uranüse gitseniz Ramazan için hangi gezegenin güneşin etrafında dönüşüne göre baz alacaksınız...Merkürdeyseniz iki günde bir Ramazan gelir...
doğuda batıda Allahındır. doğru söylüyorsunuz. Ama bu saygı bekleyen Alevilere yakışmıyor çünkü yazılanlar saygısızca.
bunları yazmak için önce yazanın batıya ve doğuya bakınca Allahı görebilmesi gerekir :)
din nedir Allaha yönelmektir. peki Kabeye yönelmeden Allaha yönelelim. ama nereye yöneleceğiz. doğuya mı batıya mı. yukarıya mı aşağıya mı. sağa mı solamı. sonuçta Yalan olan bedenimizin Yalan olan bir yönelişe ihtiyacı vardır. bunun manası ise Allaha yönelmektir. sonuçta Kabeye yönelende, yönelmeyende Allaha yöneliyor.
peki birlik için beraberlik için nereye yöneleceğiz. işte bu yalansız gerçeğe ulaşamazsınız. bu Yalanda kıbledir, Kabedir. ama gerçeğin yolu yalandan geçer.
Hüseyin69 07.01.2006, 16:12 namaz kılarken gerekli olan şeylerden birisi sesini duymak.yani en azından ettiğin duayı duymak.
kendini nasıl duyacaksın
eğlendik en azından
keh keh keh:3D_NG (9)
bir yerlerde duymustum aya giden astronotun biri ezan sesi duymus
dogru ise izmirksk senin iddian güme gidecek ona göre :3D_NG (4)
insanın kıblesi insandır............... gözünü kapatıp ortada ki kabe'yi kaldırırsan bunu görebilirsin,, her insan yine bir insanı kıble aldır.... istersen bi dene... ;))
izmirksk 07.01.2006, 16:46 bir yerlerde duymustum aya giden astronotun biri ezan sesi duymus
dogru ise izmirksk senin iddian güme gidecek ona göre :3D_NG (4)
bildiğim kadarı ile uzaydaki yapı ses dalgalarının yayılmasına imkan vermiyor.daha doğrusu titreşim olmuyor çok güçlü bir ses bombası patlatılsa bile yanındaki kişi hiç bir şey duymaz
sadece rahatsız edici şok edici dalgalanmayı hissedebilir belki
doğuda batıda Allahındır. doğru söylüyorsunuz.
Sevgili Müttaki, Tabiiki Doğuda batıda allahındır.Bu yüzden fikrimce Aleviler derlerki ; Tüm yeryüzü allahındır bu yüzden bir yere (KABE) yönelerek kılmak önemli değil.Çünkü o zaten bizi görüyor zaten biliyor.Buna dayanarak Allahı saft bir şekilde bir yere sığdırarak Namaz kılmak yada İbadet yapılmasını Yanlış olduğunu söylüyorlar.Yoksa sen Allahı bildikten sonra ,ona inandıktan sonra gerisi zaten boş.Amacım; burda Böyle bir FİKİR ortaya atarken Kuranda bazı ayetlerin yanlış tercüme yada bilerek (işlerine gelen şahıslar için) ortaya atılan yanlışı düzeltmek.
Eğer Mantıklı bir şekilde bu Toeriye baktığımızda Namazın Kıbleye dönülerek kılınması imkansızdır.Gene dünyanın yuvarlak olduğunu bildiğimiz için herhangi bir yöne dönsende gene Kabe karşımıza çıkacaktır.Bunun yanlış olduğunu vurgulamak istedim.Kezaki Kuranda..
BAKARA SURESİ 155. AYET
Doğu da, Batı da (tüm yeryüzü) Allah’ındır. Nereye dönerseniz Allah’ın yüzü işte oradadır. Şüphesiz Allah, lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.
Zaten gerekli açıklama var. Bizde bundan yararlanarak konuşuyoruz.Ancak senin açıklamalarını Baz alarak , bir bütünlük sağlanması için KIbleye yönelme ortaya atılmış olabiliir.bunda sana Hak veriyorum.:3D_NG (25
ortaya atılmışmı. bu çok komik:) Kuranın bir kısmına (bakara-155) inanıpta bakara 144 e inanmıyormusunuz yani.
(Ey Muhammed!) Biz senin çok defa yüzünü göğe doğru çevirip durduğunu (vahiy beklediğini) görüyoruz. (Merak etme) elbette seni, hoşnut olacağın kıbleye çevireceğiz. (Bundan böyle), yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir. (Ey Müslümanlar!) Siz de nerede olursanız olun, (namazda) hep o yöne dönün. Şüphesiz kendilerine kitap verilenler, bunun Rabblerinden (gelen) bir gerçek olduğunu elbette bilirler. Allah onların yaptıklarından habersiz değildir.
birde o ayet bakara 115: Doğu da, Batı da (tüm yeryüzü) Allah’ındır. Nereye dönerseniz Allah’ın yüzü işte oradadır. Şüphesiz Allah, lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.
ortaya atılmışmı. bu çok komik:) Kuranın bir kısmına (bakara-155) inanıpta bakara 144 e inanmıyormusunuz..
Sevgili müttaki,yukarıda yaptığım açıklamada ortya atılmış derken, bütünlük sağlanılması için böyle bir şey yapıldığını söylemek daha doğru olabileceğini vurgulamak istedim.Her neyse kavramlar üzerinde küçük yanlışlar mutlaka olabalir ancak biz bütünü alıp, incelersek daha doğru bir tespitte bulunuruz.Şimdi sizin göstermiş olduğunuz Bakare suresine bakacak olursak bu şekilde bir ayet vardır.Hatta bakare 140 ayet ve 146 ayete kadar Kıble ile ilgili ayetler içermektedir.Ancak ; benim söylemiş olduğum Teoriye bakarak Ne tarafa yönelmeli dersek buna cevap alamadığımızı görüyoruz.İşte burda Kurandaki ayetler olsun veya hadisler olsun.Saçma geliyor ne yazık ki?
Kuranı ele alarak tabiiki bu soruya cevap vermek gerekiyor..Eğer herkes KIBLeye yönelerek namaz kılınmalıdır diyorsa. Sizdeburda işte ayetler ve Hadisler doğru diyorsan.Bu soruya Mantıklı bir açıklama yapmalısınız.Böyle bir soru sorulduğunda işte arkadaşım kuranda yazıyor demekle kurtulmaya çalışılmamalıdır.Mantıklı bir şekilde üstüne durmak ve cevap aramak düşer.Bu tür sorular veya teoriler çokça var.BU TEORİlerde kurandaki ayetlerin saçmalığını veya yanlışlığını vurgulayanların sadece %1o'dur.Zamanla bu teorilerede yer vericez inşallah.
şİMDİ Burda ALLAH insanlara sesleniyor ve diyor ki.. Muhammed biz seni hoşnut olacagın bir kıbleye ve ey müslümanlar sizde her nerede olursanız olun o yöne dönün buyuruyor.!(kısa olarak alım dedim yoksa günah mı işledim :)) )
Arkadaşım İslam dini geldiginde Allah..Muhammedi peygamberlikle görevlendirdiğinde acapa hiç düşünmedi mi? İnsanların daha fazla gelişeçeklerini.Biliyoruz ki; Hz.muhammed "İlim çinde bile olsa gidip alınız".diye buyurmuştur.Bu tespitte şuraya diikat çekmek istedim.İnsanlar daha fazla sorgulayarak büyüyerek KURANIDA eleştirecekleri acapa kimsenin aklına gelmedi mi.? Yanii bugün insaların böyle bir noktaya ulaşarak Allahın gönderdiği ve dünyada kabul gördüğü bu Dinde NESNEL bir şekilde eleştiri yaparak onu eleştireceklerini ve öğrendikleri bu bilgilerin(Astronomi,bilim..dalında)kullanacakları nı acapa ALLAH düşünme dimi.?
Bir düşünsene müslümanlar çok gelişmiş ve Astronot olarak uzay hakkında bilgi edinmek için uzaya gönderiliyorlar.Bu insanlar namaz kılmak istiyorlar ancak;KIBLE dünyada olduğu için ve nereye dönülerek kılınacağını bilmedikleri için aylarca bekleyip..Dünyaya indikten sonra Kaza namazımı kılacaklar.Hey allahım hey :)) Yada bizim bektaşi fıkralarındaki gibi ,Peşin kılar giderler artık :))
kuranın bir ayetinde
BAKARA SURESİ 155. AYET
Doğu da, Batı da (tüm yeryüzü) Allah’ındır. Nereye dönerseniz Allah’ın yüzü işte oradadır. Şüphesiz Allah, lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.
demiş bir cümle bu kadar berrak ve net olamaz.Bu ayet tüm yeryüzünün allaha ait olduğunu gösteriyor.Siz hala KIBLEYE dönülerek namaz kılınmalıdır diyorsanız Bana göre ;yanlış olduğunu vurgulamak isterim.Ancak eskiden insanların namaz yönünde aşırıya kaçmamaları için sizin söylemiş olduğunuz Birlik ve bütünlük sağlanılması için böyle bir karar alınmış olabillir.Şuan bunun dışındaki görüşleri zaten fazla görüş yok kabul etmiyorum.
özgüreren 08.01.2006, 18:28 dostum elbetteki Allahın olmadığı yer yok..fakat namaz kıbleye dönülerek kılınır..Allah yönünü şaşıranlar için söylemiştir olaki bilmiyorsa ve soracak kimsesi yoksa yönünü namazından vaz geçmesin diye söylemiştir bazı ayetlerde,sırasını ve ayetin adını felan sormayın hatırlamıyorum
sevgili ŞAH-MAT :)
herşeye bir bütünün parçaları olarak baktığımızda bütünün ne olduğunu anladıktan sonra parçaların işlevini anlamak hiçte zor olmuyor. eğer yaratılışın anlamını ve sebebini ankarsak istenilenlerinde sebebini anlayabiliriz namazda diğer ibadetlerde sonuçta insan içindir. sonuçta namaz kılanda kendisine kılıyor. kendisine dönüyor. insanın kıblesi insan olmuş oluyor ama ne ile namazla. duayla. okumakla:)
namazda diğer ibadetlerde sonuçta insan içindir. sonuçta namaz kılanda kendisine kılıyor. kendisine dönüyor. insanın kıblesi insan olmuş oluyor ama ne ile namazla. duayla. okumakla:)
Sevgili Müttaki.., Aynen katılıyorum sana arkadaşım.Söylediğin gibi herkes kendine kılıyor.Ancak;Unutmayalım Herkes kendine kılıyor derken,Allahı ve onun peygamberlerini kabul ettiği için bunu yaparlar.Yanii aslolan insanın kendini,Kötü düşüncelerden,huylardan,,vs uzaklaştırmak içindirde..Yoksa Ben Namaz kılacam ,Oruç tutacam diye İlla Cennette girecem diye bir şey yoksa..Her türlü pisliği yapanında Cennete gireceğinden söz edilemez.
Önemli olan ..Seni yaratanı tanıman ve onu Bilmen.Hoş görmediği işleride yapmamak.Bütün iş burda yatıyor.:yamukgul:
sevgili ŞAH-MAT:)
sana aynen katılıyorum ve Allahı tanımak için kendini tanımalısın bunun içinse kendine yönelmelisin namaz ve oruç gibi ibadetler insanın kendini idrakidir
sevgili ŞAH-MAT:)
sana aynen katılıyorum ve Allahı tanımak için kendini tanımalısın bunun içinse kendine yönelmelisin namaz ve oruç gibi ibadetler insanın kendini idrakidir
Sevgili Müttaki..,
sen yazdın ama bende biraz genişletim dedim..:))
Sadece Namaz ve Oruç insanların kendi idraki değildir.Eğer Dua ilese Buna CEM de İbadet ise SEMAH ta girer.Hristiyanların Ayinleride ,Dualarıda Girer.Afrikalıların kendi inançlarıda girer.Dünyada halen vucut bulmuş yanii helan yaşayan tüm inançların (ALLAHI bilenleri tabii) kendi duaları ve ibadetleride girer.Eksik olanlar vardı tamamlayayım dedim..:)))
sevgili ŞAH-MAT
bende sana katılıyorum fakat söylediğim gibi bunları ve dinleri birbirinden ayıran fark Tanrının tanımı ve yaratılışın sebebine verilen anlamdır. gerisi bunlardan kopma parçalardır. birlik için bir TANRI tanımı ve yaratılış sebebi kabul görmelidir. bu da Kurana göre olmalıdır. bu değişmedikçe ibadetlerin şeklen değişmesi pekde önemli değildir. ama şeklende bir olmasının yararları daha fazladır.
sevgili ŞAH-MAT
bende sana katılıyorum fakat söylediğim gibi bunları ve dinleri birbirinden ayıran fark Tanrının tanımı ve yaratılışın sebebine verilen anlamdır. gerisi bunlardan kopma parçalardır. birlik için bir TANRI tanımı ve yaratılış sebebi kabul görmelidir. bu da Kurana göre olmalıdır. bu değişmedikçe ibadetlerin şeklen değişmesi pekde önemli değildir. ama şeklende bir olmasının yararları daha fazladır.
Sevgili müttaki..,
Aynı şeylerde hem mütabıkız ancak; halen ya Namaz dersin yada Kuran.Bırak ya mumin :)) millet istediğini seçsin bundan bize ne.Emin ol burayıda aşarsan gerçek bir müslüman olucaksın..:))
sevgili ŞAH-MAT
kimseyi zorladığımız yok. zaten isyeten istediği oluyor. biz sadece bakış açımızı gösteriyoruz:)
sevgili ŞAH-MAT
kimseyi zorladığımız yok. zaten isyeten istediği oluyor. biz sadece bakış açımızı gösteriyoruz:)
alevi forumunda sünni bakış açısını niye göstermek istiyorsun ki? yoksa çıplak uyarıcımısın? bizi dinsiz görüp dine mi davet etmek istiyorsun?
daha açık lütfen!
yazı yazarken sünnilik adına yazıyorum demedim
Alevileri dinsiz yada öcü diyede nitelendirimedim
ama illa beni bir öcü yapıp etiketlerle yaşamaya devam edicem diyosan ne diyebilirimki
bazilari acik olamazlar aleviler gibi gizlilik kaninda dolastikca biz alevilerin dini
daha zengindir hangi dinde bu kadar özgürlük vardir
bazilari acik olamazlar aleviler gibi gizlilik kaninda dolastikca biz alevilerin dini
daha zengindir hangi dinde bu kadar özgürlük vardir
Sevgili hasan1.., Eğer o şekilde tanıtırsa bırak tanıtsınlar.Gizli tutarlarsa tutsunlarda.Ama sonra bizde öyle insanlara..
Eline dest ,Beline Kemer
Başına Taç vurur,Sırtına Semer
Ait olduğu Yobaz sürüsünün içine gene süreriz! :)) olur biter.Tabiiki dayatma olmadan görüş varsa eyvallah deriz.Çekemiyorsada güle güle demek kalır bize.Uygulamasıda ona düşer,ister kalır Hakikati görür.İster gider gene bildiği gibi yaşar.
Arkadaşlar şimdi aklıma geldi. Hani biz burda latifelerle tartışıyoruz ya uzayda namaz nasıl kılınır. Amerika uzaya Armstrongu yollarken bizim yobazlar ne tartışıyormuş biliyo musunuz? Kur'an da bunun yeri yok Allah böyle bir şeye izin vermez mümkünatı yok öle bir şey olamaz fln derlerken bugün Aya ilk insan ayağının basılışı nın Kur'an da şifreli bir şekilde yazdığını idda ediyolar. Hey Allahım :)
ps: olmaz demiyorum ama bir şeyi önce inkar edip inkarlık yanı kalmadıktan sonra ben söylemiştim zaten demeye benzemiyor mu bu?
sn Adam
bunun da Kuran da yeri var. her zerre Kuranda yerini almıştır. :)
Ey cin ve insan toplulukları! Göklerin ve yerin uçlarından bucaklarından geçip gitmeye gücünüz yeterse geçip gidin. Büyük bir güç olmadıkça geçip gidemezsiniz. (Rahman-33)
sn Adam
Ey cin ve insan toplulukları! Göklerin ve yerin uçlarından bucaklarından geçip gitmeye gücünüz yeterse geçip gidin. Büyük bir güç olmadıkça geçip gidemezsiniz. (Rahman-33)
Muhakkak vardır da o günün ümmet kesmi böyle bir şeyin olmayacağına inanıyorlardı.
sn Adam
kuranda her seyi yerli yerinde yazdigini söylüyorsunuz güzel ama ortalikta okadar kuran dolasiyorki hangisi dogru olani miligürüsün elinde olanim kaplancilardakimi feytulah gülendekimi yoksa teyar altikulacinmi yazdigi kuran bizim bildigimiz islamda müslümanlar icin bir kuran vardir
gözüküyorki sizin elinizde bir cok kuran var lütfen burada alevilerin kafasini
karisdirmayin önce kendinizi düzeltin sonra göklerde nutuk atarsiniz
bizim kimseyi düzeltmeye niyetimiz yok sn.Hasan1 düzelmek isteyen gitsin doğruyu arasın ben şahsen kendimi düzeltmeye çalışıyorum. kimseyi düzeltecek dini bilgiye de imana da sahip değilim. ama yazdıklarınızın sebebini de anlayamıyorum. birisi Kurandan ayet yazınca diğerini düzelltmeye mi çalışmış oluyor. ayrıca ellerde dolaşan Kuran bir tanedir. bu tartışma konusu olarak görmüyorum sizin dediğiniz meallerdir herhalde.
Arkadaşlar forumun ..,Kuran değişti mi , değiştirildi mi yada nasıl yazıldı diye forumda aratırsanız bazı üye arkadaşların Kuranın nasıl meydana getirildiğini anlatmaya çalışmışlar, Bilmiyorsanız bir şeyler öğrenebilirsiniz.
Sevgili müttaki.., Sizde biliyorsunuz ki Bugün ellerde dolaşan KURAN değil,MUHAFtır.Kuran ayetleri eksiktir.en son muhaf Osman bin affan'a aittir ve şuan Topkapı sarayında meryem suresi açık bir vaziyette orada şehit edilen osman bin affan'ın kanını bile surenin üzerinde görebilirsiniz,eğer görmediyseniz.
Hayır kuran'da ayet göstermek suç değildir?Bilakis bizimde rehberlerimizden biride Kuran'dır.Burda tabiiki ayetlerdende bahsedilecek yoksa yanlışlar ve doğrular nasıl ortaya çıkacak.:)))
Sevgili Adam.., Eğer hanif bir dine inanan insanlar gerçektende inansayidiler.Zamanında bazı osmanlı müftüleri fetva verdiklerinde,neyin helal neyin haram olduğunu bilip ona göre amel işlerlerdi.Yanii Alevilerin kestiklerinin yenmemesi,alevilerin katlinin helal olması,kızlarının,karılarını helal olması ..vs yada adamlar şehit olunca Cennetle kandırılmazlardı eğer gerçekten inansayidiler.
Dediğimiz gibi gerçeği zaten bilselerdi bu tür saçma sapan konuşmalarla kesin bir şekilde türev alıp insanlara bunlar doğrudur diye diretmezlerdi.Birde insanlar o zaman hacıdan,hocadan laf yerse dinden çıkmış gibi olurdu :)))
Senin söylediğin doğru o zamanlar böyle şeyler onlara göre olamazdı;Çünkü ileriyi göremiyorlardı.Eğer görseidiler SAZ'ada ŞEYTAN demezlerdi.Yabancıların yaptıklarınada "GAvur" icadıdır demezlerdi.Onlar bizi mağaralarda yaşamaya sevk etmişken bizler gerçeği biliyorduk,onlara bunları ancak;Mustafa kemal atatürk'ün kurduğu cumhuriyet sayesinde biraz bişeyler öğretebildik.Yoksa irandan,suriyeden,arabistandan..vs pek farkımız olmazdı gene:)))
Mehmet Demir 17.01.2006, 13:57 Bizler Allah'ı sembolik de olsa herhengi bir mekana sığdırmayız.Çünkü o zaten içimizde, dışımızda, heryerdedir.O halde neden bir yere dönerek ibadet yapılır.?
Bizler Allah'ı sembolik de olsa herhengi bir mekana sığdırmayız.Çünkü o zaten içimizde, dışımızda, heryerdedir.O halde neden bir yere dönerek ibadet yapılır.?
Sevgili Mehmet Demir.., Neden bir yöne yönelerek ibadet yapılır dersen şunun için yapılır;
1..) Kuranda belirtilmiştir Tüm yeryüzü allahındır.İstediğin yere dönerek kılabillirsin.Sorun yok ister sağa,ister sola,ister yukarıya,ister aşagıya önemş değil.Yeter ki sen ibadetini yap.
Biz kurandan yola çıkarsak her şey doğru, yanlış bir şey yok..
LAKİN..,bir yer düşün tüm insanlar namaz kılıyor ve hepsi farklı yönlere doğru namaz kılıyor bunun önüne geçilmesi içinde , Toplu olarak kılınan namazların tümü Güney'e dönülerek kılınır,Çünkü;Biz kuzey yarım küredeyiz Kıblede güneye düşüyor bunun için Güneye dönmemiz gerekiyor.
2..)Toplu yerlerde namaz kılınırken uyum ve bütünlük açısından bu uygulama vardır.Yoksa sen kuzey yarım küredende kılsan Dünya yuvarlak olduğu için Kabenin her hangi bir yöününe denk gelecektir.Ancak;Bulunduğumuz yarım kürede Kabe'ye en yakın yön seçillir ve namaz kılınır.?
İnşallah yararlı olmuştur!
bak kardeş eger uzayda namaz kılıyorsan kıble önemli degildir. yani netarafa dönüp namaz kıldıgın önemlidegildir önemli olan senin namazı itihakla tam kılmandır.
uzayda namaz kilman önemli deyil önemli olan senin niyetindir
gecenlerde bir mardinli arkadasim arabayi bana verdi ben arabayi kulandim
o namaz kilacagini söyledi ve arabada kildi ben giderken banada allah kabül
etsin düser
Mirioglu 19.01.2006, 16:08 "Lillah il meşriku vel megribu fe eyne metevella fesemme vech Allah, inna allah vesigun alim.."
arkadaslar yuce allah heryerdedir... namazinizi sadece ama sadece allah icin, can gonulden kilin, iciniz rahat olsun...
Bu sorunu cevabı çok basit.Çünkü bu sünni kitaplarda açıklanmıştır.Bir yolcu yolda giderken binek üzerindeyse o şekilde niyet eder ve binek üzerinde sadece gözüyle namaz kılabilir.Abdest ise Aynen teyemmüm alır gibi elini bir yere vurur dirseklerine kadar sıvar,sonra tekrar yere vurarak yüzüne sürer.
Yani dinde zorlama yoktur.UZAYDA İSE ZATEN KOLAYLIK VAR.DÜNYAYI GÖRDÜĞÜN YÖME DÖNERSİN.YOK DÜNYAYI GÖREMİYORSAN SÜREKLİ GİDİYORSAN AYNEN BİNEK ÜZERİNDEKİ İNSAN GİBİ O ŞEKİLDE NİYET EDER NAMAZINI KILARSIN.(Zaten siz namaz kılalım dedinizde biz kılmayınmı dedik.Yeterki namaz kılın.İster Kabeli ister kabesiz.Niyet ihlas olsun.
Şu çok gülen hanım kızada aşık olacağım.Bu kadar neşeli olanı bulamıyorum.Gelsin bi iki rekat namaz kılsın içi daha da çok neşe dolsun.
Mirioglu 09.03.2006, 19:50 Aynı şeyleri tekar edip durmayalım :)
manifesto 10.03.2006, 15:21 Esasen öncelikle yazı yazma hakkımın kısıtlanmış olması hasebiyle forum başlıklarından kendimce önem arzeden başlıklara az ama öz yazmak durumundayım.Umarım bu ksıtlama sadece şahsıma münhasır değildir.
Şimdi bazı arkadaşların yorumlarına cevap vermek istiyorum
Şahmat demiş ki ; Namaz kılanlar Kıbleye dönerek namaz kılarlar.Bizler ise her taraf allahın olduğu için, dogu batı,tüm yeryüzü allahın olduğunu bildigimiz için ibadetimizi bir yere dönerek yapmayız.Çünkü allahı bir yere sığdırmak çok saçma gelir düşünen insanlar için öyle değil mi.. Kuranda da belirtilirki DOĞUDA batıda allahındır..
bundan esinlenerek şunu sormak istiyorum KIBLEYE dönerek namaz kılan arkadaşlara..
Ben;
yada
Öncelikle Namazda kıbleye dönülmesinin hikmetini öğrenmek gerekir,bir semboldür Kabe tavhidin ve Allah'ın varlığının bir sembolü.Ve Kabe'nin islam için son derece ehemniyetli olduğunu anlatmaya gerek yoktur sanırım zira Kur'anda birçok yerde bunun önemi anlatılmıştır.
***Kureyş suresinde 3- Bu Beyt (Kâbe)nin Rabbine kulluk etsinler' denmiştir. Ve yine Ali İmran da "96- Şüphesiz insanlar için kurulan ilk mabed, Mekke'deki çok mübarek ve bütün âlemlere hidayet kaynağı olan Beyt (Kabe)dir" denerek önemine işaret etmiştir.Yani yeryüzünde imanın sembolü olmuştur.Ve yine başka bir ayette namazla ilişiklendirilerek
37- "Rabbimiz! Ben çocuklarımdan bir kısmını namazı dosdoğru kılmaları için, senin Beyt-i Haram'ının yanında, ekinsiz bir vadiye yerleştirdim. Artık sen de insanlardan bir kısmını onlara meylettir. Ve onları bazı meyvelerle rızıklandır ki şükretsinler İbrahim suresi
Yine Kıbledeki nizama işaret edilerek "97 - Allah, Kâbe'yi, o Beyt-i haram'ı, haram ayı, kurbanı ve (kurbanlardaki) gerdanlıkları insanlar için bir nizam kıldı" .maide.
Yani bütün bu ayetler Kabenin ehemniyetine işaret ediyor ve bir müslümanın Rabbinin rızası için Tevhidi semboliz eden Kabeye yönelip namaz kılması kadar doğal bir şey yoktur.
Ve bizler yine biliyorusz ki kıblenin tespitinin mümkün olmadığı yerlerde her yer kıbledir.
Tıpkı kutuplarda vaktin tespiti için güneşi değilde saati kullanmak gibi.
Yani bunlar çok lüzumu olmayan sorular.
Ve müslümanlar Allah'ı Kabeye sığdırdıkları için oraya yönelmezler sende bilirsin ki Allah c.c zamandan ve mekandan münezzehtir.Bu kendi yorumun,ve kıble namazın farzlarındandır yani ben kıbleye değilde şuraya buraya dönerek kılmak istiyorum diyemezsin.Çünkü müslüman peyganberi nasıl namaz kılmış ise o şekilde namaz kılması gerektiğini bilir.
Bazı arkadaşlar işe espiri katmaya çalışarak uçakta hosteslere kıbleyi soranlardan bahsetmiş,çok anlamsız bir yorum bende uçakta namaz kıldım çünkü bazı uçak seyahatleri vardır 8 10 saat sürer vakiti geçirmemek için niyet edilir ve oturduğu yerde namaz kılabilir bunlar fıkıh kitaplarında açıklanmış zaten.Ama iniş vaktinde namaza yetişebiliyorsa indikten sonra kılmak daha uygun olur.
Ve Adam arkadaşımız demiş ki Arkadaşlar şimdi aklıma geldi. Hani biz burda latifelerle tartışıyoruz ya uzayda namaz nasıl kılınır. Amerika uzaya Armstrongu yollarken bizim yobazlar ne tartışıyormuş biliyo musunuz? Kur'an da bunun yeri yok Allah böyle bir şeye izin vermez mümkünatı yok öle bir şey olamaz fln derlerken bugün Aya ilk insan ayağının basılışı nın Kur'an da şifreli bir şekilde yazdığını idda ediyolar. Hey Allahım
ps: olmaz demiyorum ama bir şeyi önce inkar edip inkarlık yanı kalmadıktan sonra ben söylemiştim zaten demeye benzemiyor mu bu?
O bahsini ettiğiniz sizin yobazlar olsa gerek, bir müslüman böyle şeyler demez zaten.O bahsettiğin yobazlar öyle derken sen ne yaptın hadi onlar öyle yorumladılar Sen çıksaydın uzaya
Yani bunlar ilkel yaklaşımlar, islam ilim dinidir tefekkür dinidir azıcık islam ve dünya tarihine vakıf olsaydın astronomi ilmine müslüman ilim adamlarının katkısını görebilirdin.
Oturduğun yerde konuşma ile olmuyor bu işler.BAtılı bugün uzaya çıkan yollara ulaşmış ve müslüman dünyası bu noktada geri kalmışsa bunun faturasını dine kesmek cahillik olur.Aynı din Endülüsü ortaya çıkaran dindir, yani kişilerin sebep olduğu şeyleri dine fatura etmemek lazım
Nasıl ki batının bugün ileri tekniğe sahip olmasında hristiyanlığın bir etkisi yoksa müslüman dünyasının geri kalmışlığınıda islamdan görmek doğru değil.
İslam bir kaynaktır , mesele o kaynağı nasıl kullanıcağındır.Onu bağnazlık içinde kullanırsın,medeniyetler inşa etmek içinde tercih insanındır.İşin latifesi de burada zaten.
Sünni Osmanlı alimlerinin Alevileri kesmek için verdikleri fatvaya gelince herkezin yaptığı iş kendini bağlar şeyhulislam da olsa müftü de olsa islama uygun olmayan fetvalar çıkarmışsa bu islamdan değil onun islam yorumundan kaynaklanıyordur.Tıpkı bugün masum insanları intihar bombaları ile öldürerek şehit olacağına fetva veren birtakım sözde din adamlarının yaptıklarını islmadan görmek gibi.
Bizler biliyoruz ki bir masum insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmek gibidir.
Ve intihar bombacısı bombayı patlattığı zaman kaç kişinin öleceğini bilemez hedefi aslında bütün insanlık olur.
Umarım verildiği varsayılan Fetvaları bu bakış açısı ile değerlendirebiliriz, ve Osmanlıyı anlamak konusunda mesafe alabiliriz.
Arguvan 44 10.03.2006, 15:34 ben bi sünni arkadasimdan sunlari duydum ve sizlerle paylasmak istiyorum pek verilen cevap ve sorularla alakali deyil ama olsun:
Neil Armstrong güya aya ciktiginda ezan sesini duymus ve türkiye gelince de o ezan sesini ilk kez orda yine duymus ve müslüman olmus ...
Acaba bu dogrumudur ?
Bana cok ilginc geldi ...
Mirioglu 10.03.2006, 16:20 Sünni Osmanlı alimlerinin Alevileri kesmek için verdikleri fatvaya gelince herkezin yaptığı iş kendini bağlar şeyhulislam da olsa müftü de olsa islama uygun olmayan fetvalar çıkarmışsa bu islamdan değil onun islam yorumundan kaynaklanıyordur.Tıpkı bugün masum insanları intihar bombaları ile öldürerek şehit olacağına fetva veren birtakım sözde din adamlarının yaptıklarını islmadan görmek gibi.
Bizler biliyoruz ki bir masum insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmek gibidir.
Ve intihar bombacısı bombayı patlattığı zaman kaç kişinin öleceğini bilemez hedefi aslında bütün insanlık olur.
Umarım verildiği varsayılan Fetvaları bu bakış açısı ile değerlendirebiliriz, ve Osmanlıyı anlamak konusunda mesafe alabiliriz.
Manifesto konuyu çarptırıp burda yorum yazan arkadaşları islamşyete hakaret ediyormuş gibi göstermeye çalışma..!!!! Hiçkimsenin islam diniye lafı yok. Yüce kitap kuranı kerim de peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v) de başımızın tacıdır. O bahsettiğin ve aklınca cevap verdiğin yorumlarda sünniliğe değil sünni yobazlara yönlendirilmiş bir eleştiridir..!!
Arkadaşlar şimdi aklıma geldi. Hani biz burda latifelerle tartışıyoruz ya uzayda namaz nasıl kılınır. Amerika uzaya Armstrongu yollarken bizim yobazlar ne tartışıyormuş biliyo musunuz? Kur'an da bunun yeri yok Allah böyle bir şeye izin vermez mümkünatı yok öle bir şey olamaz fln derlerken bugün Aya ilk insan ayağının basılışı nın Kur'an da şifreli bir şekilde yazdığını idda ediyolar. Hey Allahım
ayrıca
; Namaz kılanlar Kıbleye dönerek namaz kılarlar.Bizler ise her taraf allahın olduğu için, dogu batı,tüm yeryüzü allahın olduğunu bildigimiz için ibadetimizi bir yere dönerek yapmayız.Çünkü allahı bir yere sığdırmak çok saçma gelir düşünen insanlar için öyle değil mi..
evet ben bu arkadaşa kesinlikle katılıyorum çünkü senin bahsettiğin ayetler kabenin önemini belirtiyor.. bu da başımız ütüne buna lafımız yok..
Ama konu namaz kılarken orya dönmek zorunlumudur değilmidir.. orya doğru dönmeden kılınan namaz kabul olurmu olmazmı..
o zaman bende san başka bi ayet yazıyım..
"Lillah il meşriku vel megribu fe eyne metevella fesemme vech Allah, inna allah vesigun alim.."
sen kopyala yapışyır yapıyorsan ben kuranı kerimi okuyan biri olarak kuranı kerimin kalbinden yaıyorum bunları..
yüce Allah heryerdedir ve herşeyden haberdardır.. NAmaz kılmanın şartı Allaha dönmek ise, ve Allah her yerde ise (ki bunu inkar eden müslüman değildir) o zaman her tarafa dönerek namaz kılınabilir..
yeterki o kılınan namazın amacı gösteriş olmasın..!!!
namaz kabeye salat heryeredir sn. miroğlu :)
namaz bedenle kılınır salat gönülle. bedenin kıblesi kabe. gönülün kıblesi ise Hz. Muhammeddedir.
Mirioglu 10.03.2006, 16:45 namaz kabeye salat heryeredir sn. miroğlu :)
namaz bedenle kılınır salat gönülle. bedenin kıblesi kabe. gönülün kıblesi ise Hz. Muhammeddedir.
salat namazın arapça karşılığıdır sen alimlik ettiğinimi sanıyorsun iki lafı bir araya getirince :p :p
töbe töbe :uhhm:
salat namazın arapça karşılığıdır sen alimlik ettiğinimi sanıyorsun iki lafı bir araya getirince :p :p
töbe töbe :uhhm:
namazı kıldınız mı, gerek ayakta, gerek otururken ve gerek yan yatarak hep Allah’ı anın. Güvene kavuştunuz mu namazı tam olarak kılın. Çünkü namaz, mü’minlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır. (nisa-103)
peki burada ki namaz neyin karşılığı. :uhhm:
manifesto 10.03.2006, 17:05 Lillah il meşriku vel megribu fe eyne metevella fesemme vech Allah, inna allah vesigun alim.."
sen kopyala yapışyır yapıyorsan ben kuranı kerimi okuyan biri olarak kuranı kerimin kalbinden yaıyorum bunları..
yüce Allah heryerdedir ve herşeyden haberdardır.. NAmaz kılmanın şartı Allaha dönmek ise, ve Allah her yerde ise (ki bunu inkar eden müslüman değildir) o zaman her tarafa dönerek namaz kılınabilir..
yeterki o kılınan namazın amacı gösteriş olmasın
Kimin kalbinden kimin başka yerinden yazdığının Hükmü Allah'a aittir
Ben kalp cerrahı değilim.Allah ihlasını ve samimiyetini artırsın.
O yazdığın ayet tam olarak şöyle "Velillahil meşrigu vel mağribu fe eyna tuvevvu fesemme vech Allah innallahe vasiun alim"
yani diyor ki ; Bununla beraber,doğu da Allah'ın batı da Allah'ın dır.Artık nereye dönerseniz dönün orası Allah'a çıkar.Şüphe yok ki Allah'ın rahmeti geniştir,bilendir.
Kur'anın Latin alfabesi ile doğru yazılması mümkün olmadığı için ben türkçe manalarını yazmayı uygun görüyorum mesele budur.
Ayetlerin neye işaet ettiğini anlamak için tefsirlere bakmak gerekli zira kur'an ayetleri diğer ayetlerin neye işaret ettiği bilinmeden yorumlanamaz.
Bu ayetin nazil oluş sebebine Elmalılı hamdi yazır tefsirinde bir önceki ayete de işaret ederek Allah'ın mecsitlerinde onun isimlerini anılmaktan yasaklayan ve onların harap olmalarına çalışanlardan daha zalim kim olabilir mealindeki ayetten de müşriklerin müslümanları Kabeden uzaklaştırmalarına orada ibadet etmelerine engel olmasının akebinde bu ayet müslümanlara bir müjde ve ferahlatıcı olarak nazil olmuştur diyor.
Bey-i makdisin durumunada işararet ederek hristiyanların orayı tahrip ettiğini ve Allah'ın evi olmaktan uzaklaştırdığına işsaret etmiştir.
Yani hülasası şudur ki müslümanlar ibadet etmek için bir mescitte olmak zorunda değillerdir,zorla çıkarılmalarından dolayı üzülmesinler Doğuda Batıda Allah'ındır diyerek onlara teselli veriyor.
Yani namaz kılmak için mutlaka bir mescitte bulunmak mecbur değildir zira yeryüzü bir mescittir
Ve önceki ümmetlerin herbirisi kendi mabed ve mescitleri dışında namaz kılamazken,ibadet edemezken yeyüzü müslümana mabed yapılmıştır.
Ayrıca peyganberlere Kıble emretmesi darlıktan veya bilgisizlikten değil , kullarını korumak ve onların birlik ve beraberlik demek Tevhid sırrı ile terbiye etmek içindir.
Aksi halde herkez birbirine dönerek namaz kılması gibi acaip manzaralar ortaya çıkabilirdi.
Ayrıca şu Yobaz edebiyatınız eksidi artık eskisi gibi etkili olmuyor elinize başka damgalar alsanız onlarla damgalasabız daha etkili olabilir.
İnanan insanların Yobaz olarak nitelenmesi ancak cehalet ile mümkün olabilir.
Allah alimdir Vasidir.
izmirksk 10.03.2006, 17:17 ben bi sünni arkadasimdan sunlari duydum ve sizlerle paylasmak istiyorum pek verilen cevap ve sorularla alakali deyil ama olsun:
Neil Armstrong güya aya ciktiginda ezan sesini duymus ve türkiye gelince de o ezan sesini ilk kez orda yine duymus ve müslüman olmus ...
Acaba bu dogrumudur ?
Bana cok ilginc geldi ...
sayın arguvan 44
uzay yapısı iitbari ile ses dalgalarının yayılmasına müsait değildir
elektromanyetik dalgalar yayılıyor bunda bir sorun yok
ama ses dalgaları yayılmıyor
uzayda yanınızda çok şiddetli bir patlama gerçekleştirseler muhtemelen hiç bir şey duymazsınız lakin patlama dünyada olsa çok şiddetli olabilecek türden bir patlama ise rahatsızlık verici şok dalgaları yayılabilir..
fakat uzaya çıkanlar özel teçhizatla donatılıyorlar bu yüzden bir şey demem yanlış olur..
yani normalde duyulmamalı ama...:)
izmirksk 13.03.2006, 00:01 uzayda namaz kılmak konusunu açan arkadaş belkide beklemiyordu bu kadar konun açılacağını:)
Bu yüzden gerekli cevaplar zamanında verildi...Doğru olarak.Bunda Sn:Müttaki nin bilgisi yetti.Konuyu dallandrımak budaklandırmak iyi değil din ile.ama bilimle teorilerle süslenirse olabilir neden olmasın..saygılar..!:)
:) Önce Merhaba , Seni Kutluyorum bu yasta böyle bir soru sordugun icin,kimin aklina gelirdi?? ama o Zihni tasiyanlar her yerde Kilmayi biliyosa bunu da basarirlar,onlar icin fark eden sey yok ,sadece insanlari yakmak tan dahil ,,,,daha bir sey demek yanlic olur ,, buna kafani yorma aslanlar gibi düsüncen var tekrar tebrikler seni yetistiren anaya babaya ... Sevgilerimle Gözlerinden Öperim ben biiiraz Yasliyim senden Anlindan öperim..SEVGILER
Önce Ben Bu konuya deginen arkadaslari tebrik ederim,bunlarin isi gücü yokta devamli türk bayragini koyup, birde altina fatiha yazmaya ? birakin insanlar nasil kilacaksa kilsin !!! Arkadasimizin dedigi gibi karsi,karsi olursa ?? Semahi demek istiyor???
acayip bir sey oluyormus ?? ben anlamadigim sey Burada Neden Insanlar Yüz Yüze Dururken Sirtini dönsünde ibadet etsin ? Sizin tek bir kelimeniz acaip olur ,Neden acaip olsun?????????yüz yüze ibadet lütven bir bakin yazinizin sonunda yüce mevlanin güzel nefesine yer vermissiniz NE OLURSAN OL GEL NEDEN DEMIS , NEDEN ?. daha gencsin anladigim kadar görüsürz ,Görüslerinizi beklerim .. burasi her görüse acik bölge unutmayalim
saygilar
Önce Ben Bu konuya deginen arkadaslari tebrik ederim,bunlarin isi gücü yokta devamli türk bayragini koyup, birde altina fatiha yazmaya ? birakin insanlar nasil kilacaksa kilsin !!! Arkadasimizin dedigi gibi karsi,karsi olursa ?? Semahi demek istiyor???
acayip bir sey oluyormus ?? ben anlamadigim sey Burada Neden Insanlar Yüz Yüze Dururken Sirtini dönsünde ibadet etsin ? Sizin tek bir kelimeniz acaip olur ,Neden acaip olsun?????????yüz yüze ibadet lütven bir bakin yazinizin sonunda yüce mevlanin güzel nefesine yer vermissiniz NE OLURSAN OL GEL NEDEN DEMIS , NEDEN ?. daha gencsin anladigim kadar görüsürz ,Görüslerinizi beklerim .. burasi her görüse acik bölge unutmayalim
saygilar
Erdal dostum-arkadaşım-hemşehrim seni kutluyorum ha şöyle yaz ya.Öptüm Akşam görüşmek üzere
Erdal dostum-arkadaşım-hemşehrim seni kutluyorum ha şöyle yaz ya.Öptüm Akşam görüşmek üzere Benim ortaokul yıllarımda Fen Bilgisi öğretmenide Armostrongun ayda ezan sesini duyduğu özelliklede Antalya da bir camiden yankılandığından bahsetmişti.Burdaki amaç körpecik beyinleri yıkamaktı.Bu iddanın hiç bir bilimsel dayanağı olmadığı gibi adı geçen astronotta sonuçta bilim adına ,fen adına aya çıktı.Ezanı duymak için uzaya gitmeye gerek yokki.
Benim ortaokul yıllarımda Fen Bilgisi öğretmenide Armostrongun ayda ezan sesini duyduğu özelliklede Antalya da bir camiden yankılandığından bahsetmişti.Burdaki amaç körpecik beyinleri yıkamaktı.Bu iddanın hiç bir bilimsel dayanağı olmadığı gibi adı geçen astronotta sonuçta bilim adına ,fen adına aya çıktı.Ezanı duymak uzaya gitmeye gerek yokki.
Can dost güzel insan yazima deger verip okudun, buradan sen gibi canlari öpmeyi birak,bize yakisacak yapan bir sey varsa sen vardin, ben de ona yakisir birseylere cevap yazacaktim ,tabbi bu gün beni arayan cok oldu nereden bulmuslar adresimi bilemiyom ? Ama olsun herkeze tek cevap yazdigimda bulurlar .ve bunu degil sadece bir insanlarin derceseine sahip cikalim tek kelime benim oglum HASRET O GIDERSE BU GELIR
;EN SEVDIGIM GENC OZAN HASRET BUNLARIN BIRI YANDI NEDEN ??HALA DAHA BIRISI YOBAZ KELIMESINI KULANMYALIM DIYOR RICA EDERIM OKU NEYI KULANALIM ? INSANLARI CANLI CANLI YAKAN TEK BIR KELIME YOBAZDIR 1556 BASLADI YAKIP YIKMAK BARBARLIK NE OLURSA OLSUN SAZ BIZIM SÖZ BIZIM HALAA DAHA DEVAM EDIYOR SEMAH DÖNMEK YÜZ YÜZE ARKA ARKA DEGIL ............. CAN DOSTUM YALCIN BIRAZ KABA OLDU BÜYÜK YAZI AMA AFINNA SIGINDIM; VALLA INSAN BIRAZ DA OKUSA DEMEK YOBOZ KELIMESI KALKAR DEMEKKI OKUYALIM , YA YEMIN OLSUN BEN SU AN GIZLTUG DINLEYNEN BIRIYIM SADAECE INSANLAR ANLASI DIYE BÜYÜK YAZIYOM BUNU OKUDUN ZAMAN BENI TANIRSIN ,SAYGISIZLIK FALAN OLAMDINI
SEVGILER BASARILARIN DEVAMINI ISTERIM
Benim ortaokul yıllarımda Fen Bilgisi öğretmenide Armostrongun ayda ezan sesini duyduğu özelliklede Antalya da bir camiden yankılandığından bahsetmişti.Burdaki amaç körpecik beyinleri yıkamaktı.Bu iddanın hiç bir bilimsel dayanağı olmadığı gibi adı geçen astronotta sonuçta bilim adına ,fen adına aya çıktı.Ezanı duymak uzaya gitmeye gerek yokki.
böyle bir saçmalığı bende duymuştum ama okul sıralarında değil. Çok şükür beni yetiştirenler bunlardan uzak insanlardı. Onlara teşekkür ediyorum. Bu söylenenlere zaten 15 yaşına kadar inanırız. Daha sonrası olmaz..
:sas
Uzaya YerleŞtİk De Namaz Kilmaya Mi BaŞladik Ne...:sas
Merak ediyorum namazı ayatka arabada kılmak olmasaydı uzayda olsalardı nereye secde edeceklerdi :D
zeynel abidin 16.03.2006, 16:17 http://www.turandursun.com/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=28
kıble hakkında baya bilgi var incelemek isteyen olursa
ben hiç namaz kılmıyorum bunuda hiç dert etmiyorum.ne uzayda ne de dünyada kılmam.nasılsa tanrı ben doğmadan benim ne olacağımı bliyordu.benim ne olduğumu biliyorsa ben ne diye kendimi tanrıya kanıtlayım ki!!!!!!cennette görüşmek üzere.
saygılar.
evet zeynel abidin hz.leri de senin gibi düşünüyordu. o yüzden kendisine seccad lakabı takılmıştı. yani çok secde eden derlerdi imam zeynel abidine.
Serkan_Devrim 16.03.2006, 16:34 http://www.turandursun.com/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=28
kıble hakkında baya bilgi var incelemek isteyen olursa
ben hiç namaz kılmıyorum bunuda hiç dert etmiyorum.ne uzayda ne de dünyada kılmam.nasılsa tanrı ben doğmadan benim ne olacağımı bliyordu.benim ne olduğumu biliyorsa ben ne diye kendimi tanrıya kanıtlayım ki!!!!!!cennette görüşmek üzere.
saygılar.umarım dostum umarım. :yamukgul: ama fazla güvenme kendine. :p :yamukgul:
manifesto 16.03.2006, 18:27 Uzayda Namaz Kilinmaz Arkadaşlar,
Nezaman eğer abdestiniz yoksa;
Çünkü Abdest Alamazsiniz:) Teyemmümde
Onun İçin Uzaya Abdestsiz Çikmayin
Uzayda Namaz Kilinmaz Arkadaşlar,
Nezaman eğer abdestiniz yoksa;Çünkü Abdest Alamazsiniz:) Teyemmümde
Onun İçin Uzaya Abdestsiz Çikmayin
Sn:Manifesto..,
Gerçekten namaz kılabilmek için gerekli şartlar yoksa , ABDEST gerekli mi ?
Bir düşünün....? Bence gerekmez...ordada toprak var.
Ama kimsenin hesaplayamadığı zaten o elbiselerle kimse eğilip kalkarak namaz kılamaz sadece NİYAZ eder.
Peki ya uzay aracında kılabilirler mi ?
manifesto 16.03.2006, 20:53 Soruda UZAY deniyor uzay aracı denseydi cevap ona göre olurdu:)
Abdest için gerekli şartlar olmadığından Namaz düşer Aslında ben kaza yapılmasından yanayım,
toprak olması teyemmüm için yeterli değil biliyorsun şah-mat el yüz sürmek lazım.
bence dünyada beş vakiti kılalımda, uzaya çıkınca kıble nerde diye düşünürüz..dereyi görmeden paçayı sıvamayalım...:)
Ya arkadaşlar dinde zorluk yoktur.Madem o elbiselerle abdest alamayacağınızi düşünüyorsunuz.O zaman uzaya çıkmadan önce abdest alın.
Uzayda da sadece abdest alır gibi yapıp sadece üzerinize sürtersiniz.O zamanda zaten abdest almış olursunuz.
İlk açıklamamı okursanız oradada nasıl namaz kılabileceğinizi görürsünüz.
Yine tekrarlıyorum.Siz namaz kılmak istiyorsanız sadece niyet eder kılarsınız.
Kılmak isteyene.
Not:Bende her zaman namaz kılan birisi değilim.Cuma'dan cuma'ya
Ya arkadaşlar dinde zorluk yoktur.Madem o elbiselerle abdest alamayacağınızi düşünüyorsunuz.O zaman uzaya çıkmadan önce abdest alın.
Uzayda da sadece abdest alır gibi yapıp sadece üzerinize sürtersiniz.O zamanda zaten abdest almış olursunuz.
İlk açıklamamı okursanız oradada nasıl namaz kılabileceğinizi görürsünüz.
Yine tekrarlıyorum.Siz namaz kılmak istiyorsanız sadece niyet eder kılarsınız.
Kılmak isteyene.
Not:Bende her zaman namaz kılan birisi değilim.Cuma'dan cuma'ya
ben anlamadım... şimdi birbirine sürtünce abdest alınmış mı oluyo? allahta hemen kanardı o kadar saftı di'mi? :komik :yamukgul:
dilediğin gibi olsun.
Sen bildiğini yap.
İllaki abdest almak istiyorsan yanında bi testi götür.
Elini ayağını başını aç öyle abdest al
nasıl yolculuktayken arabanın içinde kılamıyorsan... uzaydada kılmayıver dünyada kazasını yaparsın...
aman ha ben kıldığımdan değil, müslim kardeşlerime kolaylık olsun diye söylüyorum...
başları okurken çok güldüm dersteyim şuan bilgisayar programlama dersinde öle bir kaptırmışım ki herkes bana bakıyor ya bu siteyi ve canlarımızı çok seviyorum sizler biz küçük canların öğrenmesini sağlayan büyük canlarımıza çok teşekkür ediyorum
mutlumusuncan 28.03.2006, 16:01 Arkadaşlar belki ilginizi çeker, belki çekmez ama şu konu hep kafamı karıştırmıştır.Başlıktan ta anlayacagınız gibi Uzayda namaz kılmakla ilgili bir konu bu.Söylemek istediğim biliyorsunuz ki; Namaz kılanlar Kıbleye dönerek namaz kılarlar.Bizler ise her taraf allahın olduğu için, dogu batı,tüm yeryüzü allahın olduğunu bildigimiz için ibadetimizi bir yere dönerek yapmayız.Çünkü allahı bir yere sığdırmak çok saçma gelir düşünen insanlar için öyle değil mi..:sasirdi: Kuranda da belirtilirki DOĞUDA batıda allahındır..
Ben;
yada
sorular hakkında bilgi alış-verişi sağlamak istiyorum.? Bu konuda sizlerin düşünceleri nelerdir?
Tebrik ederim bende seninle hem fikim.Allah heryerdedir.
|