Orijinalini görmek için tıklayınız : Kelimeleri Resim halinde görmek
Alevimen 12.04.2005, 13:29 Bir ignliiz üvnsertsinede ypalın arşaıtramya gröe, kleimleirn hrfalreiinn hnagi srıdaa yzalıdkılraı ömneli dğeliimş. Öenlmi oaln brinci ve snonucnu hrfain yrenide olmısımyış. Ardakai hfraliren srısaı krıaışk oslada ouknyuorumş.Çnükü kleimlrei hraf hraf dğeil bri btüün oalark oykuorumuşz.
Nasıl? Rahat okudunuz mu? http://www.aleviforum.com/images/smilies/3D_NG%20%2811%29.png
YOLGEZER1984 12.04.2005, 19:10 EVET.. hiç zorlanmadan okudum..:36_1_33:
Alevi_cocuk 13.04.2005, 13:59 walla normal yazılmış bir yazıdan daha okunaklı.
HEP YOLDA?'ÇA
TheGodfather 14.04.2005, 10:35 Bir ignliiz üvnsertsinede ypalın arşaıtramya gröe, kleimleirn hrfalreiinn hnagi srıdaa yzalıdkılraı ömneli dğeliimş. Öenlmi oaln brinci ve snonucnu hrfain yrenide olmısımyış. Ardakai hfraliren srısaı krıaışk oslada ouknyuorumş.Çnükü kleimlrei hraf hraf dğeil bri btüün oalark oykuorumuşz.
Nasıl? Rahat okudunuz mu? http://www.aleviforum.com/images/smilies/3D_NG%20%2811%29.png
Evet çko rhata oukdum...:3D_NG (9) .Gerçekten ilginç
Gercekten cok ilginc bir gozlem ve hic bir sozcugu sektirmeden okudum:)) Buda insan beyninin algilamada ne denli kuvvetli oldugunun bir gostergesidir 36_1_55:
yaraLiCeyLan 19.06.2005, 21:00 Wallah bende cok rahat okudum:)
selam arkadaşlar ya sizin ifade ettiğiniz kadar kolay okuyamadım gerçekten okurken hiç zorlanmadınız mı:3D_NG (28
dogrusunu soylemek gerekirse ilk okumaya basladigimda bu kadar duzgun turkce konusan alevimen e ne olmus boyle yazi hatalarla dolu demeye kalmadiki amac anlasildi.gercekten ilginc ya hic hatasiz okudum walla.
izmirksk 01.10.2005, 12:40 Bir ignliiz üvnsertsinede ypalın arşaıtramya gröe, kleimleirn hrfalreiinn hnagi srıdaa yzalıdkılraı ömneli dğeliimş. Öenlmi oaln brinci ve snonucnu hrfain yrenide olmısımyış. Ardakai hfraliren srısaı krıaışk oslada ouknyuorumş.Çnükü kleimlrei hraf hraf dğeil bri btüün oalark oykuorumuşz.
bu araştırmayı üye olduğum bir bilim sitesinde daha önce bir arkadaş yayınlamıştı.
o zamanda kolay okumuştum şimdide kolay okudum.
ben bu yaziyi daha once dersde ingilizce olarak okumusdum.
bu arasdirma piskologi bolumunde yapilmisdir. bu arasdirmanin amaci insanlarin hafizasini ve ogrenimini daha yakindan bilmekdir. arasdirmaya gore insanlar cogu zaman okuduklarini beyinlerinde tam olarak islemiyorlar ve yanlizca hafizalarini kullaniyorlar.
insan hafizasi hada once gormus oldugu bir kelimenin ilk harfini ve son harfini gordukden sonra harfin geri kalanini okumadan o kelimenin ne oldugunu hatirliyo. bu tur isleme otomatic hafiza denilir.
insallah yazdiklarimi anlaya bilmissinizdir cunku ben yazarken cok zorlandim daha once dersde gordugum seyleri turkce yazmamisdim. anlasilmazi zorsa ozur dilerim.
Alevimen 01.10.2005, 23:16 ben bu yaziyi daha once dersde ingilizce olarak okumusdum.
bu arasdirma piskologi bolumunde yapilmisdir. bu arasdirmanin amaci insanlarin hafizasini ve ogrenimini daha yakindan bilmekdir. arasdirmaya gore insanlar cogu zaman okuduklarini beyinlerinde tam olarak islemiyorlar ve yanlizca hafizalarini kullaniyorlar.
insan hafizasi hada once gormus oldugu bir kelimenin ilk harfini ve son harfini gordukden sonra harfin geri kalanini okumadan o kelimenin ne oldugunu hatirliyo. bu tur isleme otomatic hafiza denilir.
insallah yazdiklarimi anlaya bilmissinizdir cunku ben yazarken cok zorlandim daha once dersde gordugum seyleri turkce yazmamisdim. anlasilmazi zorsa ozur dilerim.
bence net ve mantıklı bir açıklama, sağol.
Gercektende yazilanlari ilk once farkina varmadan dogru okudum sanirim goz asinaligi kelimeleri harflerin yer degistirmesi bir seyi degistirmiyor bilinc alti cozulebiliyor:)
eervt bnede çkfk rhata odukdm :)
ahahahh ben ilk başta anlamadım bile kelimelerin yerlerinin değiştirildigini:sas
okudum okudum...en sonda "ee rahat okudunuzmu" kısmın gelince alla allaa neyi okucaktım :sas herralde kaldırılmış okumam gereken yer diyede sağa sola bakındım :D
aşağıdaki yorumları okuyunca jeton düştü :S
buda o bilim adamlarınını doğruyu sölediğini kanıtlıyo diimi:laugh:
Erkan Sevgi 20.10.2006, 10:37 Yani bu kadar kalıplaşmış demek kafamızda kelimeler, kelimeleri yanlış yazılsada anlamak güzel ama içeriklerini umarım sürekli doğru algılayabiliriz :)
tubişimm 21.10.2006, 01:44 :o :o :o
bende hiç zorlanmadan okudum. ya ilginç bişi. göz aşinalığından dolayı ne kadar karışık da olsa okunuyo.
teşekkürler...
zohre-35 21.10.2006, 11:55 evet kolaylıkla okunabiliyir.
güldestim 21.10.2006, 12:08 Çok rahat bir şekilde okudum.Kelimelerde farklılık olduğunu sonradan farkettim.
pazarcıklı 24.10.2006, 02:35 gerçekten de çok ilginç farketmedim bile önce resmen okunuyoo yaawww:36_1_12: :3:
karakartal 25.10.2006, 20:10 insan hafizasi hada once gormus oldugu bir kelimenin ilk harfini ve son harfini gordukden sonra harfin geri kalanini okumadan o kelimenin ne oldugunu hatirliyo. bu tur isleme otomatic hafiza denilir.
Aynen öyle. Alışkanlık diyoruz. Kısaca ilk öğrenme aşamasında geçen aşamaların atlanıp, sadece ve düz olarak bayatlaşmış geçmiş görüntülerin kullanılması. Şiir ezberlemek gibi bir şey.
Daha önce kullanılmayan kelimelerde beyin zorluk çekiyor.
bir işin gidişatı pek önemli değildir önemli olan başı ve sonudur. nasıl başladığın ve sonunda ne olduğu süreci istediğin gibi değiştire bilirsin. diye bir yorum yapsam.
Hehe, evet, ama bunu iyi hatirliyorsam, Ingiltere'de degil, Noverc'te bulundu.
bende rahatlıkla okudum.
aslında bu bir kuramdır GEŞTALT KURAMI adı altında Wertheimer, Kurt, Koffka ve Köhlerin öne sürdüğü bir kuram.
GEŞTALT=BÜTÜNLÜKTÜR ayrıca
bu kurama göre, bir şeyin bütünü parçasından daha çok şey ifade eder.
algı üzerinde ilk çalışma yapan kuramda bu kuramdır. öğrenmeyi bir "ani kavrama(seziş)" olarak açıklamışlardır.
birazda özellikleirne değinelim bunları çoğumuz biliyoruzdur.
ÖZELLİKLER
TAMAMLAMA: organizma algılamış olduğu parça parça nesneleri bütünleştirir
BENZERLİK: organizma birbirine benzeyen uyarıcıları birlikte algılar
YAKINLIK: birbirine yakın olan uyarıcılar bütünleştirilerek birlikte algılanır
ZEMİN-FİGÜR(ŞEKİL) İLİŞKİSİ: zemin uyarıcıların bulunduğu ortam
şekil ise dikkat ettiğimiz uyaran
Örneğin; bir sınıfta dersi dinleyen öğrenciler için sınıf ortamı ZEMİN, öğretmenin sesi ŞEKİLdir. bir süre sonra dışardan gelen herhangi bir sese öğrenciler dikkatlerini verdiğinde öğretmenin sesi ZEMİN, dikkat edilen ses ŞEKİLdir.
BASİTLİK: basit parçlar daha kolay algılanır/anlaşılır.
DEVAMLILIK: aynı yönde gidilen çizgiler, parçalar birbiri ile ilişkili olarak algılanır.
ALGIDA DEĞİŞMZLİK: nesnelerin değişik koşullarda aynı biçimde görülmesine denir.
Örneğin; bardak içinde kırılmış gözüken kaşığın aslında kırılmadığını biliriz.
ALGIDA SEÇİCİLİK: bizler algılarken ilgi ve ihtiyaçlarımıza göre algılarız.
Örneğin, sokakta yürüyen ikişiden birinin karnı açsa sokakta ki lokantalar dikkatini çeker ve onu algılar, diğer kişi de yeni bir kıyafet alacaksa mağazaların vitrinlerine bakar yani magazalar algı içersine girer.
ayrıca GEŞTAL KURAMI, BİLİŞSEL KURAMIN içinde yer alır.
BİLİŞSEL kuramdan da bahsedersek biraz:
kurucuları; Wertheimer, Köhler, Koffka, Piaget, Bruner, Asubel dir.
bunlara göre öğrenme zihinde gerçekleşir.temel kavramları anlama, algılama, düşünme, duygu ve yaratmadır.
üründen çok (gözlenen davranıştan) süreç üzerinde durulur. yani sonuçta elde edilen değilde süreç içinde nasıl ve ne kadar öğrenildiği önemlidir.
|