Orijinalini görmek için tıklayınız : günahmi sevapmi??
Hüseyin69 06.01.2006, 21:32 gayri müslim bir dr müslüman bir hastaya
domuz karacigeri nakledip hastasini iyilestiriyor
allah katinda bu .....
daha önce böyle bir anket varmiydi yokmuydu bilmiyorum
hosunuza yada hos bir anket degilse degerli mod dostlar kazana atsin basligi
ibrahim-ch 06.01.2006, 22:10 Maide suresi
3 - Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkasının adı anılarak kesilen; boğulmuş, vurulmuş, yukardan düşmüş, boynuzlanmış, canavar yırtmış olup da canlı iken kesmedikleriniz; dikili taşlar (putlar) üzerine boğazlanan hayvanlar ve fal oklarıyla kısmet (şans) aramanız size haram kılındı. Bunların hepsi doğru yoldan çıkmaktır. Bugün kâfirler, dininize karşı ümitsizliğe düşmüşlerdir. Onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün dininizi kemale erdirdim, size nimetimi tamamladım. Size din olarak İslâmı beğendim. Kim açlıktan daralır, günaha istekle yönelmeden bunlardan yemek zorunda kalırsa, ona GüNAH YOKTUR. Çünkü Allah bağışlayan, merhamet edendir.
Maturidiliğe göre, Allah her şeyi bir sebeple yaratmıştır. Varlığın ve olayların sebeplerini araştırmak aklın gelişmesini sağlar.
Laik demokrasiye uygun yorum
Yenilikçi âlimlerin görüşlerinden şöyle bir sonuç ortaya çıkıyor: Kuran'ın yasamaya (muamelat) ilişkin araç hükümleri (vesail ahkâm) tarihsel birer örnektir ve şartların değişmesi (ezman-ı tegayyür) ile hükümden düşebilirler (içtihadi nesih). Evrensel ve zamanüstü bağlayıcılığı olan Kuran'ın genel amaçlarıdır (makasıdı şeria). Bu 'genel amaçlar' da aslında tek bir temel ölçüte indirgenebilir: Adaleti sağlayan toplumsal faydalar (mesalih). Bu bağlamda 'iyi ve doğru'nun ne olduğu akıl ile de bilinebilir.
İslam'ın bu yorumu laik demokrasiye zemin teşkil edebileceği için, Atatürk kurduğu Cumhuriyeti 'Kuran ve Allah'ın istediği hükümet' olarak nitelemekte bir çelişki görmemişti. Ancak ortaçağ saltanatlarına özgü bir teoloji ile bu yapının ayakta kalamayacağını da anlamıştı. Cumhuriyet'in teolojik altyapısını inşa etmek için, devletin dine müdahale etmemesi şeklindeki klasik laiklik tanımının ötesine geçerek, kurduğu Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Hanefi-Maturidi inanışı benimsetmesini istemişti.
Ancak tarihimizde Eşarilik hâkim olduğundan, Cumhuriyet'e, evrim değil, devrimle geçmek zorunda kalınmıştır. Ünlü Selçuklu baş veziri Nizamülmülk Eşari olduğundan, kurduğu medreselerde bu inanış okutuldu. Oradan bu gelenek Osmanlı'ya geçti (R. İhsan Eliaçık, İslam'ın Yenilikçileri, I. Cilt, s. 22-23). Osmanlı uleması sözde Maturidi idi, ama gerçekte Eşariliği savunuyordu (Süleyman Uludağ, Şerhu'l Akaid Çevirisi, Önsöz, 33-34). Taftazani ve Cürcani gibi Eşari âlimlerinin Osmanlıda gördüğü himaye, Eşariliği bir devlet ideolojisine dönüştürdü. Medreselerde onların eserleri tercih edildi (Şerhu'l Mevakıf, Şerhu'l Makasıd vb.). Mısır'ın fethini takiben Osmanlı din çevreleri de Eşari olan Mısır ulemasının etkisine girdi.
Domuz cigeri olmasa ölcek yani sevaptir..
bi can kurtarmakdan daha büyük ne sevap olabilirki ??????
bu domuz eti olayınada hiç aklım ermiyo oda ayrı bi konu ya neyse
bence sevaptırr:)
Hüseyin69 07.01.2006, 00:02 ben bunu gecensene bir sitede okumustum yanlis hatirlamiyorsam sitenin adi
dünya dinleri olacak orda yapilan bazi yorumlarda
haramdir günahtir ölmesi daha dogru olacak er gec ölecek ama simdiden ölsün
görmüstüm bugün aklima geldi sizinle paylasmak istedim
ne diyeceğimi bilmiyorum. enküçük bir fikrim bile yok. ama insan hayatı kurtuluyor. en iyisi bişi yazmamak:))))
halitseyfi 03.02.2006, 21:33 Bir insanınhayatı allah katındada kul katındada herşeyden değerlidir. Doktor onu sağlığına kavuşturmuşsa elbetki SEVAPTIR
DersimVatan 06.02.2006, 17:53 sevaptir tabiii
bencede sevaptır önemli olan insan hayatı değilmidir.
domuzun etini yememiş ya, üstünde taşıyor, sonuçta onu sindirmiyor, aynısı gibi duruyor işte kih! kih! kih!.. Şaka bir yana bencede sevap
Ben daha başka bir şey sormak istiyorum :
İslamiyete göre domuz eti neden yasaktır?..
Ama lütfen kimse çıkıpta pis bir hayvandır, dışkısını yer, çamurda barınır veya hastalık bulaştırır gibi bir açıklama yapmasın.Diger hayvanlar da da var hastalık . Sığırlarda Tavuklarda tüm canlılarda var hastalık ve insan azarar veren cinsinden. Ne yapacağız onlaradamı yemeceğiz. Sığırda deli dana tavukta kuş gibi . Ne olacak şimdi. Domuz yasağındaki sebeb hastalıksa diger hayvanlarında yasak olması gerek.
Bence yasak daki gaye yahudileri islama ısındırmak için konulmuştur. Çünkü domuz yasağı islamdan önce tevratta vardır.
Hastalık sahte bir bahane.
esas maksat yahudilere yaranmak.
1- Sünnet
2- Domuz yememe.
3- Kudüsün kutsal kabul edilip sonradan vaz geçilmesi. Kabeye dönülmesi.
bilgisi olan varsa bu konuda paylaşmasını bekliyorum..
manifesto 15.03.2006, 16:47 :) Arkadaşlar tartıştığımız mesele değil ceviz kabuğunu(kastım hulki ceviz değil) fındık kabuğunu bile doldurmaz.
İslam d zaruretler durumunda haramlar mekruh olur yani ne sevap ne günah.
Mesela bir yolcu açlıktan ölmek üzere bindiği eşeği var, hemen yatırsın onu yemeye başlasın afiyet olsun çünkü canı Allah'ın emaneti
yani anlatabildim mi....
Eşek katliamına yok açmayalım ama...
manifesto 15.03.2006, 16:49 Ayrıca müslümanlar DOMUZU Allah yasakladığı için yemezler yoksa pismiş temiz miş mesele bu değil ya güzelim Kuzuyu yasaklasaydı daha mı iyi olacaktı.
Kuzu şiş ....!!! domuz şiş hangisi daha cazip
Allah'ım sen ne büyüksün
Hüseyin69 15.03.2006, 17:01 Ayrıca müslümanlar DOMUZU Allah yasakladığı için yemezler
Allah'ım sen ne büyüksün
sacmaliyorsun demiycem cünki ben kur a ni okumadim
hadislerin yanindan hic gecmedim cahilligime ver
ama
islamin disindaki dinler halen domuz eti yiyorlar
ayrica domuz etini allah sadece müslümanlarami yasakladi
yoksa diger dinleredemi yasakladida o dinler bu yasagi cignediler
manifesto 15.03.2006, 17:27 sacmaliyorsun demiycem cünki ben kur a ni okumadim
hadislerin yanindan hic gecmedim cahilligime ver
Cahilliğine veriyorum zaten....
canerzincan okumadığın ve bilmediğin belli, domuz tüm semavi dinlere yasak edilmiştir,bugün yahudiler de de yasaktır onlar da yemezler ,hristiyanlar ise daha sonra bu yasağı kaldırmışlardır 88 yılındaki konsilde.
Ve Kur'an diliyle ;
115- O size ancak ölü hayvanı, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilenleri haram kıldı. Her kim bu haram şeyleri yemeye mecbur kalırsa (başkasının hakkına) saldırmadan ve aşırı gitmeden yiyebilir. Şüphesiz Allah, çok bağışlayıcıdır, çok merhametlidir
3- Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkasının adı anılarak kesilen; boğulmuş, vurulmuş, yukardan düşmüş, boynuzlanmış, canavar yırtmış olup da canlı iken kesmedikleriniz; dikili taşlar (putlar) üzerine boğazlanan hayvanlar ve fal oklarıyla kısmet (şans) aramanız size haram kılındı(maide)
Mesele budur saçma olan ne istiyorsan ye, ama islam adına yorum yapacaksak ona bir bakmamız lazım......
ben neden yasak koyduğunu soruyorum manifesto?..
domuzun zararı nedir?
hadi içkiyi anlarım (ama gayet de güzel içerim :) )ancak neden domuz eti?..
manifesto 15.03.2006, 18:47 :)s. izem hiç domuz eti yemedim(en azından bilerek),senin yiyip yemediğini bilmiyorum.
Niçin yasak ? bilmiyorum belki ileride bunun nedenini anlayabiliriz
Yada tamamen bir imtihan olsun diye illa bir zararı olmak zorunda değil.
Bazı siteler domuzun faziletlerini boy boy yazmış, insanların ömrünü uzatıyor muş falan bunların önemi pek yok itikat meselesi yani.
Yani domuz eti yiyenler de ölüyor yemiyenlerde domuz eti yiyen ülkelerde geri kalabiliyor kalkınabiliyorda...YANİ YAHUDİLER bu konuda ne diyor onuda bilmiyorum bizim kadar sorguladıklarını sanmıyorum...
Yani domuz etinin boğulmuş hayvanlar yani leşler ile bir arada tutulmasının bir hikmeti olmalı.Yani midye de yemiyoruz ama domuz kadar popüler olmadı
Ama şahşi fikrimi soracak olursan kendi pisliği ile jaşir neşir olan hijyen şartlarına uymayan bir yanı olmasından dolayı sebep olabilir.
Ama domuz birtane oysa Allah'ın envay çeşit mahlukatı var...
Serkan_Devrim 15.03.2006, 18:50 kaynaksız yazmayı sevmem ama domuz etinin insan DNA sını yağa çevirdiğini duymuştum. DNA ise canlılarda ki yönetici moleküllerdir ve yağa dönüşmesinde ciddi sakıncalar olabilir.
manifesto 15.03.2006, 19:01 Boşuna yasaklandığını zannetmiyorum, Hikmetsiz işi olmaz.
Bakıcaz belkide senin dediğin gibidir.
Birgün dünyada domuz eti yasaklanır belkide
müslümanım ( doğuştan kazanılan bir sıfat), o açıdan ben de yemedim, yani istiyerek..Çünkü bir hipermarketin şarküteri reyonunda tadımlık (yanlışlıkla-cahillikle-bilmeyerek) yedim bir parça :höng :hmmm
ancak merak ettiğim neden günah?..neden yasak?..
Bu konuda herhangibir fikrim yok.
Allah katında her yapılanın bir günahı - bir de sevabı vardır.
isditanlebulda 20.09.2006, 03:38 vvallahi ne bileyim hassas bir konu ne ben o kadar dini birikime sahibim ne de bu konu burda oturup bir iki saniye hüküm verilebilecek kadar yüzeysel.. geçiniz..:)
|
|