Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviler neden çekimser?

Notamatik
26.08.2007, 02:38
Sevgili Alevi arkadaşlar,
Ben sunni islam dininden gelme bir dinsizim.
Uzun zamandır merak ettiğim ancak, sormaya henüz yeni vakit bulabildiğim bazı sorularımı sizlere sorarak anlamak istiyorum.

Merak ettiğim şey şu;

Bildiğiniz gibi; Türkiye'de devlet Alevi, Hristiyan, dinli, dinsiz ayırd etmeden herkezden topladığı vergilerle sadece sunni islama yatırım yapıyor ve insanlara zorla sunni islamı pompalamaya çalışıyor.
Bu herkezin bildiği gibi resmi bir haram para.
Haram paradan da öte; apaçık sunni islam haracı. Daha doğrusu gasp.

Ben Türkiyede'ki hristiyan dünyasını yakından tanıyan biriyim, yaşadığım, büyüdüğüm semtlerden dolayı aralarından çok sayıda gayrımüslüm dostum ve arkadaşım var.
Bu yüzden onların Türkiye'deki yaşam tarzını ve sorunlarını çok iyi bilirim.
Bu gayrımüslüm kesim, Türkiye'de ezilmiş, horlanmış ve korkutulup ürkütülmüştür.
Kısacası sunni islam mensupları tarafından sindirilmiştir.
Onlar da bu korkularından dolayı hemen hemen hiç seslerini çıkaramazlar haklarını savunamazlar. Zira haklarını savunurken bile gayrımüslüm oldukları için zulüm göreceklerine inanırlar.
Günlük yaşamlarında bile; gayrımüslüm olduklarını ellerinden geldiğince belli etmeden yaşamaya gayret ederler.
Zira sokakta sıradan bir vatandaş bile; sırf gayrımüslüm olduğu için, sudan bir bahane bulup ona sataşabilir, dayak atabilir ve çoğunlukla polis, kanun bile onların haklarını yeterince korumaz.
Korkularından dolayı, kimileri Türk ismi dahi kullanmaktadır.
Bunların kliseleri bile, dikkat çekmemek için çan çalmaz, bahçe duvarları ise 4 metre yüksekliğindedir.

Ben bu gayrımüslümlerin korkularına hak veriyorum.
Eğer ben de bir gayrımüslüm olsaydım bende onlar gibi sinmek ve korkmak zorunda kalırdım.
Zira onlar sadece gayrımüslüm değil, aynı zamanda Türk olmadıkları için de ayrıca korkutulur ve ezilirler.

Fakat siz alevileri anlamam mümkün olmadı şimdiye kadar.
Hadi gayrımüslümler hem müslüman olmadıkları için, hemde Türk olmadıkları için korkuyorlar haklarını aramaya.

Peki ya siz neden korkuyorsunuz?
Hem Türksünüz hem müslüman.
Üstelik sayınız da epey fazla.
Yani nüfus bakımından da gayrımüslümlerin durumunda değilsiniz.

Nedir bu ürkeklik? gerçekten merak ediyorum.
Sizi sunni islam haracı ödemeye razı eden şey nedir?
Benim bilmediğim, sizin de söyleyemediğiniz gizli birşey mi var?
Tehdit mi ediliyorsunuz?

Diyanet kırk yılda bir, alevi kitapları bastırıyor yada buna benzer aleviler için göstermelik birşeyler yapıyor ve sizin ağzınaza bir parmak bal çalıyor.
Ama sonrası eski tas eski hamam. Dini asimilasyona, baskıya, zülume devam ediyor.
Sizin paranızla, sizin çocuklarınıza okullarda zorla sunni islamı aşılamaya çalışıyor.
Bazı yerlerde okuyorum, diyanetin sunni islam için devletten çektiği para, yıllık 1 milyar YTL filan diyorlar.
Arkadaşlar bu koca bir yalandır. Diyanetin devletten aldığı para en az 10-15 milyar YTL dir. Bunu bir keresinde bu forumda yazmıştım, dilerseniz bu rakamı nasıl bulduğumu tekrar detaylarıyla yine yazarım.

Para işi bir yana, diyanet ve devlet sizlerin kültürlerini, sizlerin inançlarını da yok sayarak sizi aşağılamıyor mu?
Bunlara nasıl katlanıyorsunuz?

Neden hiçbir direniş göstermiyorsunuz?

Ben çoğu zaman sokaklarda çeşitli yürüyüşler, protestolar görürüm.
Kimisi çıkar elinde pankartlar, kominizm için yürür, kimisi doğa için, hayvan hakları için yürür.
Kimisi grev için, yada başka bir şey için yürür, vs..
Ama ömrümde şimdiye kadar bir tek alevinin çıkıp da "Bizi niye yok sayıyorsunuz?" diyerek yürüdüğünü görmedim.

Meclise giren Alevi milletvekilleri var. Bunlar ne işe yararlar?
Neden sizin haklarınızı mecliste dile getirmezler?
Hatta bildiğim kadarıyla Deniz Baykal bir Alevi.
Bu adam niye bir kere olsun çıkıp da Türkiye'deki Alevi haklarını savunmaz?
Niye sizin dernekleriniz yok? Yada yokmuşcasına pasifler?
Niye Alevi gazetecileriniz bu konuda hiç yazmazlar?

Hem Türksünüz hem Müslüman. Sizi korkutan nedir?
(Kürt olanlarınız da var tabiki ama bu birşeyi değiştirmez)

Bunları inanınki acaip Merak ediyorum.
Cevaplayan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Not: Mod arkadaşlar! Bu konuyu siyasi olarak gördğüm için bu topicde açtım, uygun değilse taşıyabilirsiniz.
Saygı ve Sevgilerimle.

Notamatik
26.08.2007, 03:34
Bu arada bir not daha eklemek istedim.
Sanırım bazılarınız kendini ne müslüman nede Türk olarak nitelendirmiyor olabilir.
Fakat bu bile baskıyı kabullenmenize neden olmaması gerekir çünkü ister Türk olun, ister Kürt, ister kendinizi müslüman değil sadece Alevi olarak görün; yine de Aleviler olarak sizin Türkiyede'ki sayınız bir hayli fazla.
Yani kendinizi ezdirmeye bir maazeretiniz olmamalı.
Lütfen bana en azından birkaç kişi cevap yazsın. Çünkü hakikatten bu sorduğum şeyin nedenini merak ediyorum. Sizin neden çekindiğiniz hakkında en ufak bir fikrim dahi yok.
Hepinize çok teşekkürler.

Garaoglan
26.08.2007, 05:28
Malesef yukarda yazmis oldugunuz sorulara net bir cevap veremiyecegim
cünkü yasamis oldugum ülkede yukarda yazmis olduklariniz DIN IRK ETNIK AYRIMI
suctur ve bu kanunca yürürlüge gecmistir ama gel gelelim insanlarin beyninde vardir !

suna deginmek istiyorum :

Onlar da bu korkularından dolayı hemen hemen hiç seslerini çıkaramazlar haklarını savunamazlar.

Günlük yaşamlarında bile; gayrımüslüm olduklarını ellerinden geldiğince belli etmeden yaşamaya gayret ederler.

Zira sokakta sıradan bir vatandaş bile; sırf gayrımüslüm olduğu için, sudan bir bahane bulup ona sataşabilir, dayak atabilir ve çoğunlukla polis, kanun bile onların haklarını yeterince korumaz.

Bunların kliseleri bile, dikkat çekmemek için çan çalmaz, bahçe duvarları ise 4 metre yüksekliğindedir.

Türkiyede bunu yapan ve buna karsi gelen yobaz düsünceli ayni insanlar
avrupada haklarini aramak, yaptiracaklari camilere para almak icin calmadigi kapi birakmiyor
birakin cami yaptirmayi bu camilerde sesli ezan okumalari icin gitmedikleri
mahkeme birakmiyorlar

Müsliman olduklarini belli etmek icin ellerinden gelen herseyi yapiyorlar
eger biri yan gözle baktigi zaman (ben dahi bakiyorum, aman tanrim yoksa ben irkcimiyim !! ) hemen insan haklari nerede
siz yoksa irkcimisiniz gibi karsit cevapla yüz yüze kalabiliyorsunuz

Bazen düsünüyorum ya biz nicin böyle catik kasli insanlariz vurdugum vurduk kirdigim kirdik
bizden olmayana yan bakariz vururuz kiririz zorla zorbalik yapar
kendimizi kabullendirmeye calisiriz diye ama bir cevap bulamiyorum
ve bu benim gözlenim sadece müslüman ülkelerden gelen insanlarda böyledir
Ya biz iyiyiz , onlar cok kötü veya Onlar iyi biz kötüyüz
al basina koskocamaan soru ,ari kovani cöpler gibi cöple dur artik :w00t:

evet biz alevileri anlatacak ve türkiyede yasayan arkadaslar önden buyurun ....sira sizde

ankh
26.08.2007, 09:02
Bilirmisiniz bilmem fillerin boynunda incecik bir ip ve küçücük bir kazıkla bağlarlar gitmesin diye aslında o filleri tutan ne o iptir ne o kazık filler küçükken eğitimlerinde onların baş edemeyecekleri kadar büyük kazıklar ve kalın iplerle bağlanır. Filler küçükken baş edemedikleri kazıklarla büyükkende baş edemeyeceklerini sanırlar.

İşte biz alevilerinde bence fil kazıklarımız var. Taaaa kerbeladan beri sonra yavuz sonra dersim sonra maraş sonra çorum sonra sivas sonra gazi. Bizlere atılan iftiralar katliamlar bizim ibadetlerimizi gizli saklı yapmamıza neden olmuş. Siz diyanetin sömürüsünden bahsediyorsunuz. Haklısınız ama doğmatik fil kazıklarımızdan kurtulduğumuzda belki bizde haklarımızı ararız.

Ha ayrıca bu kadar baskı ve zulume rağmen hala diren başkaldıran alevilerdir bunuda belirtmeden geçemeyeceğim.

Beşiktaşli58
26.08.2007, 11:39
Aleviler çok çekti, Sivas olaylari, Maras olayi hatta ve hatta Çorum olayi. Belkide yeniden bir katliam olacak diye çekiniyorlar (gerçi o bir hayli zor artik), belkide devlet bizlerin elinde degilde sünnilerin elinde olmasindan çekiniyorlar. Ve sünni insanlarda pek saygili degil dinimize, belki de o yüzden çogu Aleviler kendini gizlemeye çalisir ki tavir falan yapilmasin diye. Aslinda çok basit ama yinede çok komplike bir is.

Belki sayimiz epey fazla, tamam olabilir ama sünnilerin sayisi bizim 3 kati yani ister istemez heryerde sünniler daha fazla (Tunceli vs. hariç). 10 kisiden 6'si sünni genelde ve bu da sünnilerin üstün oldugu gösteriyor, bazilari vardir hiç çekinmez (mesela ben) ama bazilari çekinir, korkar, ürker. Kendilerine sormak gerekir diye düsünüyorum.

midiloğlu
26.08.2007, 12:07
ben sizin dediğiz tip baskıların olduğuna inanmıyorum bu gün alevilerde kendi cem evlerini açmakta buralarda kendi inançlarına göre ibadet edilmektedir
Gayrimüslümlere yapılan baskılar belki çok eskidendi ama artık bizlerin arasında gayet rahat yaşamaktadırlar. hatta Türkiyenin elit tabakası ( zengin ve lüks ) yaşayan kesimi bunlardır. Geçmişte Olan Olaylar Hem Sivas Hadisesi Hem Gazi Olayları Ülkemizde Meydana getirilmek İstenen Kardeş Kavgası Olduğunu Düşünmekteyim Lütfen herkes dikkat etsin ve böyle oyunlara gelmeyelim
bizler et ve tırnak gibiyiz bizi bölmeye ve tahrik etmeye kalkan insanlara karşı dikkatli olup Allah'ın (c.c) Onun Resulu Muhammet(s.a.v.) , Ehlibeytinin (Hz. Ali R.a - Caferi Sadık R.a ve Ashabının izlediği yolu izlemeliyiz .
Unutmayalım Tüm müslümanlar Kardeştir Farklılıklarımızla birbirimizi sevelim saygı gösterelim

suveydiyeli
26.08.2007, 12:15
BİZ KİMSEDEN KORKMUYORUZ!!!!!!!!!!!!

Ben Aleviler'in yoğun yaşadığı bir şehirde büyüdüm ve herşey çok güzeldi üniversiteye gidene kadar...Daha sonra il dışına çıktım ve babamın yaptığı ilk uyarı "Alevi olduğunu gerekmedikçe söyleme..." İlk etapta anlam veremedim, biraz yadırgadım, sonra boynumdaki Zülfikarı çıkarmamı istedi..(Oysa ben gözlerimi açtığımdan beri evlerin duvarlarındaki Hazreti Ali ve Zülfikar resimlerine aşinaydım..Ben Hazreti Ali'nin resmindeki gözlerindeki ışıkla büyüdüm ve halen etkilenirim gördüğüm zaman...) Daha sonra üniversiteye kayıt olurken sıradaydım ve arkamdaki öğrenci adayı bana nereli olduğumu sordu, cevabını aldıktan sonra kısık bir sesle "ben de aleviyim" dedi...AMA KISIK BİR SESLE.......... Oysa ben herzaman gururla söylemişimdir ve hiçbir zaman sesim kısılmamıştır...Bu konuda babamı asla dinlemedim ve alevi kimliğimi asla gizlemedim...O nedenle bu konuda genelleme yapılmasını yanlış buluyorum..KİMSE KİMSEDEN KORKMUYOR!!! Evet bizi sindirme politikaları devam ediyor ve uzun süreler devam edecek ancak sadece devam edecak........BİZİ KİMSE SİNDİREMEZ........ Biz lisede "din kültürü ve ahlak(!) bilgisi " derslerinde sadece ezbere yapardık.sadece dersten geçmek zorunda olduğumuz için...O bilgileri öğrenmedik, ya da ben öğrenmedim...Daha sonra sadece genel kültür olsun diye kendim araştırdım "bilim adamı kimlikli kişilerin kitaplarından"...EVET HAKLISIN biz çok fazla birlikte değiliz, tek çatı altında toplanamıyoruz ya da kimi zaman yarı yolda kalıyoruz.......ANCAK HERŞEY ZAMANLA DÜZENE GİRECEK.. Bu ülkenin laikliği şimdiye kadar Alevi/İlerici insanlar sayesinde korundu..EZİLİR UN GELİRİZ, BİR GİDER BİN GELİRİZ.............

ezgede
26.08.2007, 12:43
Bu ülkede Ermenilere karşı baskı ve katliamlar yapıldığı için sinmiş olduklarını yazıyorsunuz.
Alevilere karşı yapılanlar Ermenilere yapılanlardan beter oldu.
Yavuz Selim Çaldıran seferine giderken kırkbin aleviyi katletti.
Maraş ta günlerce süren katliamlarda bebelere dahi tecavüz edilip, ağaçlara çivilendi.
Sivasta , sevin ve neşe çığlıklarıyla yakmadılarmı?
Hakim olan suni inanışı içinde, Alevilik sapkın bir inanış ilan edildi.
12 eylülde tüm alevi köyleri basılıp gençler tutuklandı.
Alevi olduğu için birçok alevi kızı tecavüze uğradı.
Bu ülkede Alevilere yapılanın yarısı ermenilere yapılmadı.
Ermeniler Ermeniliğini gizliyorsa, aleviler daha çok gizlemeli. ama daha çok direndiler.
Bu gün bile sokakta kimlik kontrolünde Kimliğinde Tunceli yazıyorsa özel ilgi görüyorsun
Demekki baskı kesintisiz devam ediyor.
Sadece alevileri Pkk dan koparmak için biraz serbes bıraktılar.
Cem evlerine izin verdiler
Yarın Pkk sorunu biterse O cem evlerini tek tek yıkarlar.
Yeni yavuz selimler, Kenan Evrenler, Türkeşler, Ökkeş Şindiller hazır bekliyor.

Kürtleri, Türkleştirecekler
Alevileri, Sunileştirecekler
Süryanileri ve Ermenileri göçe zorlayacaklar
Dikensiz gülbahçesi yaratacaklar
Mozaik mermere dönecek
İşte Türk milliyetçiliğinin hedefi

Notamatik
26.08.2007, 15:08
Sevgili dostlar,
Cevaplarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkürler ederim.
İşin özü yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.
Meğer üzerinizdeki baskılardan dolayı durumunuz gayrımüslümlerden pek de farklı değilmiş.

Sunniler inkar eder ama sizlerin tarih boyunca bizim sunniler tarafından zülum gördüğüne hiç şüphem yok.
Hatta öylesine şüphem yok ki; Aleviler bile "bize zulüm yapılmadı" dese, buna bile inanmazdım.
Bunlar kimseyi bulamasalar, birbirlerine bile zulum yaparlar zira.

Sivas olayları daha dün gibi yakın.
Ondan öncekiler ise; inkar edilen gerçekler malesef.

Yukarıda arkadaşlarımızdan biri "Babam bile Alevi olduğunu kimseye söyleme dedi" diyerek konunun aydınlanmasına son derece yardımcı olmuş, kendisine ayrıca teşekkür ederim.

Sevgili kardeşler,
Ben zaman zaman bazı Alevi kişiler tanıdım ve hayatımda şimdiye kadar yobaz veya gerici bir Alevi hiç görmedim.
Benim tanıdıklarımın hepsi son derece candan, samimi, modern dost kalpli insanlardı.

Sunniler arasında da ilerici modern olanlar var ama gerici cahillerin tamamı malesef sunnilerden çıkıyor.
Ben sunnilikten gelmeme rağmen bunu itiraf ediyorum.

Aslında demekki, Aleviler, gayrımüslümler ve benim gibi dinsizler yada ateistler olarak hepimiz aynı durumdayız.
Ben bu diyanetin haram para ile geçindiğini ve bunun bir gasp olduğunu defalarca çeşitli forumlarda anlattım.
En modern gözüken, tatlı su müslümanı denilen; Sunnilerin bile hiçbirinden cevap gelmedi ve çıtları dahi çıkmadı.
Ancak çıtları bile çıkmaması onların bu yaptıklarını hafifletmiyor, tam aksine suçlarını kabullendikleri halde susarak bu soyguna ve zulüme onay verdiklerini gösteriyorlar.
Yani bu şu anlama geliyor; din ile hiç alakası olmayan modern(!) sunniler bile bu soyguna susarak destek oluyorlar.
Hemde hiç yüzleri bile kızarmadan.
Sunninin yobazının zulmüne haydi; şaşmamak lazım diyelim ama modern, Atatürk'çü çağdaş olanına ne demeli?
Bunlar nasıl utanmadan bu gerçekler dile getirilince susuyorlar? pes doğrusu.
Sanki diyanet denen mafyavari örgüt kendilerinin değilmişcesine söylediklerimi duymamazlıktan geliyorlar.
Bu sunni kesim; dindar olmadığına göre, demekki bu zülmu din açısından ele alıp, değerlendirmiyorlar.
Yani demekki bu; "birilerinin sırtından geçineyim de, ne mamaçla, ne bahaneyle olursa olsun" mentalitesi.
Demekki; "Eğer ben ezilenlerden değil de, ezenlerden isem, ezilenler kardeşim bile olsa bana yarar" mentalitesi.

Bu tatlı su müslümanlarının din ile alakası olmadığına göre; demekki bu; herhangi bir şekilde çoğunluk sağlayıp azınlığı ezme politikasını güdüyorlar.
Ezerken Müslümanmış, Türkmüş diyerek ayırd etmediklerine göre, durum bunu gösteriyor.

Demekki ortada din veya ırk denilen bir kavram olmasa, bunlar bir başka takım kuracak ve kendileri gibi olmayanları yine ezecek.
Birileri çıkıp sunni müslüman olarak senin adına gasp yapacak; sende ben kendim yapmıyorum diyerek susacak ve menfaat sağlamaya devam edeceksin.
Senin adına yapılan gasp'a susacaksın. Bunun bence gasp'ı kendinin yapmasıyla hiçbir farkı yoktur.
Ha kendin yapmışsın, ha yaptırmışsın, ha senin adınla yapılana susmuşsun. Bunların üçü de aynı şey.

Arkadaşlar diyanetin yıllık değil, aylık masrafı bile 1 milyar YTL'nin üzerindedir. Hesabını yaptığınızda cebinizden her yıl ne kadar gasp yalıldığını hesap etmek hiç zor değil.

Bazen diyorum ki; eğer dinden çıkmayıp bende hala sunni müslüman olsaydım acaba aynı utanmazlığı yaparmıydım?
Meğer dürüst geçinen ben bile yaparmışım, çünkü geçmişime baktığımda sizlerin bu durumunu görmeyerek zaten yapmışım.
Bu yüzden de utanarak hepinizden özür diliyorum.
Bu hatamı telafi etmek için de daima yanınızda size destek olacağım.
Zaten eminim ki; sizlerin yanında olmak medeniyetin yanında olup, kendim de dahil olmak üzere bütün ülkeye faydalı olmak demektir.

Sevgili dostlar,
Anladığım kadarıyla ilk yapılması gereken sizlerin Alevi olduğunuzu saklamanız yerine, göğsünüzü gere gere, kendinizle gurur duya duya, bağıra bağıra heryerde Alevi olduğunuzu söylemeniz olmalıdır.
Siz kendinizi yok sayarsanız, başkası sizi var saymaz.
Büyükleriniz, dedeleriniz sanırım sinme politikası sürdürüyor.
Oysaki tam tersine onlar Alevi kültürünü ayakta tutabilmek için, sizden fazla direnmesi gerekirdi.
Madem ki onlar bunu yapmıyorlar, bence size düşen onları dinlemeden, kendiniz büyüyüp onlara büyüklük yapmanız ve yol göstermenizdir.

Sizin hak arama çabalarınız, başkalarının ülkelerine gidip başkaldırmak değildir.
Bunu böyleymiş gibi hissetmemeniz gerekir.
Bu vatan sizlerin kendi vatanınızdır, insanın kendi vatanında ezilmeye razı olmaması gerekir.
Kimseden birşey dilenmiyorsunuz, kendi hakkınızı istiyorsunuz.
Belki birden bire birşeyler yapabilmek zor olur ama en azından şu anda yapmanız gereken şey, Alevi olduğunuzu üstüne basa basa heryerde söyleyip varlığınızı insanlara göstermeniz gerekir.
Sunni biri "Alevi şöyledir" dedi diye, sizde Alevi olduğunuzu saklarsanız, onun gözünde, onun sözünü tastiklemiş gibi olursunuz.
Bu sefer de; sizin sustuğunuzu gördükce; söylediğinden de emin olur, heryerde söylemeye devam eder.

Tamam belki hakkınızı almak o kadar kolay olmayabilir ama, gurur duymanız gerekirken Aleviliğinizi saklamanız, hiçbir zaman hakkınızı alamayacağınız manasına gelir.

Ben Alevi olsam, bırakın saklamayı, bana sorulmasa bile inadına heryerde "Ben Aleviyim" diyerek beyinlere kazırdım.

Belki bazı sunniler çıkıp beni kraldan çok kralcı olarak niteleyecekler ama; alevi konusunu neden en az bir Alevi kadar önemsediğimi sıralarsam konu aydınlanır.

1- Ülkemin şeriata doğru sürüklendiğini düşünüyorum. Buna engele olabilecek tek unusurun Aleviler olduğunu düşünüyorum.
Zira diyanet denilen, şariatçı üretmekten başka bir görevi olmayan, sunni islam mafyasına karşı en güçlü unsurun Aleviler olduğuna eminim.

2- Alevilerin çoğunun doğu illerinden çıkmasına rağmen, Alevilerin batı illerindeki, hatta İstanbuldaki sunnilerden bile daha modern ve çağdaş olduklarını görerek hayrete düşüyorum.
Bu yüzden Alevilerin öne çıkıp; ülkemin gelişmesinde katkıları olsun istiyorum. Sunnilere de örnek olmalarını istiyorum.

3- Kendim de bir dinsiz olarak Alevilerin durumundayım. Bu yüzden onlarla dayanışma yapmalıyım.

4- Sunni islamdan gelme biri olarak, Alevi kardeşlerime hem maddi hemde manevi olarak borçlu olduğumu düşünüyorum.

5- Aleviliği sadece bir din olarak görmüyorum, aynı zamanda bir medeniyet, barış kültürü ve felsefesi olarak görüyorum.
Ateist Alevilerde de aynı felsefe var çünkü.

Sevgili dostlar,
Biliyorsunuz, bir avuç Yahudi dünyayı yönetiyor.
Bunu birlik beraberlik ve Yahudilikleriyle gurur duymaları sayesinde kazandılar.

Arkadaşlar bir de şunu merak ettim.
Siz bu konularda AB mahkemelerine başvurdunuz mu?
Başvurdunuz ise; sonuç ne oldu?

Hepinize saygılar ve sevgiler.

ezgede
26.08.2007, 15:31
Ermeniler Uluslararası güvenceye sahip,
Kendi okullarında kendi dillerince eğitim yapabiliyorlar,
Kendi ibadethanelerinde dini inanışlarını gerçekleştiriyorlar,
Vakıf ve dernekler kurup örgütlenebiliyorlar,
Ekonomik olarak iyi durumdalar,
Günlük gazeteleri çıkıyor.
60 bin nüfusla bu haklara sahipler.

Aleviler okullarda zorunlu suni inanışı öğreniyor
Düne dek ibadethaneleri yasaktı
Basın yayın organları yoktu
Örgütlenmeleri suçtu
Oruç tutmayanlar dövülüp hatta öldürülüyordu
Çocuklar okullarda namaz kılmaya zorlanıyordu ve hala zorlanıyor.

Kısaca aleviler üzerindeki baskı çeşitli şekillerde devam ediyor.
Alevilik, Cem Vakfı gibi kuruluşlarca devletçede desteklenerek islami inanış içinde eritilmeye çalışılıyor.
Alevilik bilinci gençliğe öğretilmiyor,
Bektaşilikle karıştırılıyor
Alevilik bektaşiliğe yönlendirilip, osmanlılaştırılıyor.
Şahismail, Nesimi, Hallacı Mansur, Şeh bedrettin, öğretisinden uzaklaştırılıyor.
Alevilik üzerinde her tür oyun yüzyıllardır oynanıyor ve oynanacaktırda.
Alevi olmak zor iş
Onu yaşatmak dahada zor.

mutlumusuncan
26.08.2007, 16:34
Değerli Notamatik;

Alevileri gayri müslümler gibi ikinci sınıf vatandaş olarak görmüşsünüz ancak biz ikinci sınıf vatandaş falan değil üçüncü sınıf vatandaşız inançlar konusunda. Yani durumumuz gayri müslümlerinkinden daha da vahim. Çünkü gayri müslümlerin anayasal hakları vardır ancak bizim böyle bir statümüz yok. İnancımız hala inkar ediliyor. İbadethanelerimiz ibadethane olarak kabul edilmediği gibi ülkenin başbakanı tarafından cümbüş evi deniliyor. Kısacası asimile edilmekten başka bir seçenek bırakılmamıştır.

Saygılarımla;

Bakır
26.08.2007, 16:39
alevilerin durumu gayrimüslimlerin durumundan daha kötü.türkiye'nin çeşitli yerlerine dinler bahçeleri açıyorlar,içinde cami,kilise,vs. olan.ama cem evlerini ibadethane olarak bile kabul etmiyorlar.

bir_taneyim
26.08.2007, 22:26
ben şahsım adına alevi olduğumu hiç kimseden saklamam asla.aklıma gelmişken ramazan ayında sünniler oruç tutarken biz onlara saygı gosterıosak onlar neden bize muharrem ayında saygı gostermezler. neden bızım oruç ayımızı bilmezler?ya da sadece su orucu dıye bılırler?bana annem hep kucukken derdı kı alevı oldunu kımseye soyleme sakın. sorarlarsa ben anlamam de derdi.kucukken saklardım hep. ama artık coktan anladım kı asla saklamammalıyım,ve saklamıcam da.hıc kımseden de korkum yok.ehlıbeyt yoluna kurban oluyum.alevılerın nasıl oldugunu bılen sunnıler de var. muharrem ayında oruc tutan sunnıler de var. yobaz sünniler var bi de,bızı muslumandan saymayan. asıl musluman bızız!! hz Ali,hz muhammedın hem damadı hem de amcasının oğlu!!!pekı neden sunnıler bu durumda alevılere karsı nefret içinde?amaan ALEVİler hakkında kım ne dusunurse dusunsun..BİZİM yolumuz belli izimiz belli.YA ALLAH YA MUHAMMED YA ALİ........

sutiv
27.08.2007, 00:00
alevi oldugunu saklama olayı orta çaglara dayanmaktadır .alevilerin tarihi incelendiginde karşımıza hep zulüm ve katliyamlar çıkıyor.dolayısiyla aleviler kendilerini budumlarla karşılaşmamak için koruma altına almışlarıdır.aleviler en büyük darbeyi 1960 ve 1980 darbelerinde büyük tasfiyelerle geçirdi.alevilere katliyamlar yapıldı.zorunlu din dersleri getirildi,ibadet yerleri mühürlendi ,yıkılmak istendi.müslümanlıkta allahın verdigi canı allah alır mantıgını yok bilip sanki bu canı kendileri vermişcesine aldılar bu çok feci bir durum.devletin bu olaylara yaklaşımı,yapılan bu zulüm ve katliyamları sanki haklı bir gerçege dayandırılırmışcasına eften püften kanuni işlemler yapılmıştır.devletin büyük organları aleviler için mumsöndü diye bilecek kadar aşşalaşmışlardır.devletin böylesine bir tutumu karşısında halkın buna yaklaşımı farklı olmuyor.halbuki alevi köyleri ve köylerde insanlar birlik ve beraberlik içersinde yaşamışlar hiç bir şekilde aralarında ayrı gayrı olmamış.bu alevilece uygulanana rejimin bir parçası.aleviler bu duruma dur diye bilecekmi bilmiyorum.sermayelerin az olması,uluslar arası bir güvencelerimizin olmayışı,ve en önemlisi bizi temsil edebilecek birilerinin olmayışı. bundan ötürü aleviler bu sistem içersinde bu duruma nekadar dayabilir bilmiyorum

Bedrana
27.08.2007, 00:22
böyle konular açarak bizleri ne başkalarına karşı kin beslemeye nede kışkırtmaya yeltenmeyin...lütfen alevilerin kendilerini savunamadığı hep baskı içinde ürkek olduğu birşeylerden çekindikleri gibi asıl olmayan kulaktan duyma sözlerlede buralara gelip üye olmayın...çok şükür kendimizi savunacak bilgimiz gücümüz cesaretimiz fazlasıyla mevcut...saygılarımla....

Notamatik
27.08.2007, 00:25
Evet dostlar,
Görünen o ki; siz Alevilerin en temel sorunu kendi aranızda birlik ve beraberlik sağlayamamanız.
Öyleyse dışardan size bakan biri olarak; ben size naçizhane önerilerimi sunmak istiyorum.

Yapmanız gereken en temel şey; kendi aranızdaki "Alevi şöyle olur, böyle olur" tartışmalarını en azından haklarınızı elde edene kadar bir kenara koymanızdır.
Bundan şunu kastediyorum; şu tartışmalarınızı tez elden bırakmalısınız:

Alevi Kürt'dür, yada Türk'dür tartışmaları.
Yada şu kadarı Türk, bu kadarı Kürt'dür tartışmaları.
Yada bir zamanlar şu kadarı şuydu, asimile oldu vs. vs.
Bunların hiçbiri önemli şeyler değildir arkadaşlar. Ben Hem Türk'üm hemde sunnilikten gelme bir dinsizim.
Yarın öbür gün ben Alevi dinini ve felsefesini seçip kendimi Alevi olarak görsem, benim için "bu adam şudur, bunu Alevi saymayalım kovalım" mı diyeceksiniz?
Eğer bunu yaparsanız zaten evrensel olamazsınız. Yaptığınız şey ırkçılıktan pek de farklı birşey olmaz.
Bir Alman yada bir Yunan bile Aleviliği seçse, ona dahi hoşgeldin demelisiniz.
Hal böyle olunca, Alevinin Türk veya Kürt olması hiçbir önem taşımıyor.
Dolayısıyla bu tartışmalar tamamen yersiz.
Evet sunniler sizi bölmek ve/veya asimile etmek için böyle lafları çıkarıp sizlerin arasına nifak sokmak istiyorlar ama sizler buna alet olmayıp; onlarla bunu tartışmak yerine "bu seni hiç ilgilendirmez" diyerek susturmalısınız.
Eğer siz onları susturucağına; kendi aranızda bile bunu tartışırsanız, kafadan Alevi-Türk olarak ikiye bölünür güç kaybedersiniz.

Anladığım kadarıyla yine sunniler tarafından Aleviliğin dini ve felsefesi kasıtlı olarak kollara böldürülmüş.
Örneğin aranızda cem vakfına karşı olanlar var olmayanlar var.
Yada aranızda "Alevilik şu şekildedir" diyen var, "değildir" diyen var.
Bence kendi aranızda şimdilik bunu da bir kenara bırakıp, ilkönce Aleviliğin adını kurtarmalısınız.
Zira Aleviliğin adı kurtulmadıkça; ister cem vakfı taraftarı olun, ister Kürt oldun, yada her ne çeşit Alevi olursanız olun, hiçbirşeyi asla kurtaramazsınız.
Alevilik diye birşey kabul olmadıkça; Alevinin çeşidi kabul olurmu hiç?
Bu yüzden, "Alevilik şudur", tartışmalarını bir kenara bırakıp Aleviliği kurtarmaya çalışan her kuruma destek vermelisiniz.
Sözkonusu kurum, Hangi tür Aleviliği kurtarmaya çalışıyor olursa olsun, yeterki Aleviliğin haklarını kurtarmaya çalışsın.

Cem vakfından başka vakıflarınız var mı bilmiyorum.
Cem vakfı gerçek Aleviliği mi savunuyor onu da bilmiyorum.
Fakat her neyi savunuyor olsa da gördüğüm kadarıyla Alevliği savunan tek kuruluş gibi. (Yada ben bilmiyorum)
Eğer gerçekten Cem vakfından başka vakfınız yoksa; o halde Cem vakfına Alevi gençler olarak sizin de katılmanız ve orda kavga etmeden, kavga edeni dışlayarak kendi fikirlerinizi ve katkılarınızı sunmalısınız.
Bu şekilde davrandığınızda o vakıf da sizin istediğiniz şekle girer.

Yahudilerin de kendi aralarında çok çeşitlileri vardır.
Fakat iş yahudiliği savunmaya gelince kendi aralarındaki çekişmelerini bir kenara bırakıp, sadece yahudiliği korumaya çalışırlar.
Bu hristiyanlar da da böyle.

Birde size şunu tavsiye ediyorum.
Yukarda arkadaşlardan biri çok güzel bir fil örneği vermiş.
Dediği çok doğru. Zaman eski zaman değil, artık hak arama zamanı.
Belki hala, yobazın bol olduğu yerde Aleviliği savunamazsınız ama hiç olmazsa büyük şehirlerde, meclisde, medyada ve internette pekala Aleviliği savunabilirsiniz.
Kimse size saldıramaz.
Örneğin bu gün belki Ümraniye, Fatih gibi yerlerde yürüyüş yapamazsınız ama Kadıköy gibi semtlerde 100 kişi bir araya gelip derdinizi dökse, kimse size saldırmaya cesaret edemez.

Yukarda anlattıklarınıza göre; durumunuz çoğu yönden gerçekten gayrımüslümlerden bile fena.
Onların hiç olmazsa devlet tarafından tanınan kiliseleri var.
Ancak şunu da belirtmeliyim ki; onlar sadece alınması gereken haklar bakımından sizden öndeler.
Fakat seslerini çıkartabilme cesareti bakımından sizden çok gerideler.
Size küçük bir örnek anlatayım.
18-19 yaşlarındayken, bir gün bir Ermeni arkadaşımla Karaköy vapur iskelesine doğru yürüyorduk.
Bir tane son model BMW kasten üzerimize doğru geldi. Kenara kaçmasak bizi ezecekti.
Sonra bir baktık, arkasından bir araba daha geldi o da bize aynı şeyi yaptı.
Daha sonra arabaların içinden eli sopalı 8-9 kişi indi. Hiçbirşey söylemeden direk olarak bize saldırdılar.
Yaklaşık 10 dakika boyunca ikimizi de fena halde tartakladılar. Kan revan içinde kaldık.
Daha sonra polis arabası geldikten sonra kaçtılar. İlkönce bizi birilerine benzettiler o yüzden saldırdılar zannetttik.
Fakat küfür ederken, "Ermeni gavuru" dediklerini duyunca, bize niye saldırdıklarını anladık. Beni de Ermeni sanmışlardı.
Arkadaşımın Ermeni olduğunu da sanırım yürüyüşümüz esnasında ona ismi ile hitap etmemden anladılar. Her halde bir yerlerde kulak misafiri oldular.

Bunu neden anlattım?
Sanırım sizde en azından böyle durumlar yaşanmıyor.
"Aaa bakın şu Alevi" diyerek sokakta üzerinize saldırmaya cesaret edenler olmuyor.
Evet olan yerler de vardır belki ama en azından İstanbul gibi bir yerin göbeğinde bu tür olaylar yaşamazsınız.
Yani demek istediğim; yukardaki arkadaşın Fil örneğindeki gibi, kendinizi hala kalın iplerle bağlı sanarak çaba göstermemezlik yapmayın.

Ayrıca şunu da söylemek istiyorum ki; sakına hiçbir yerde Alevi olduğunuzu saklamayın.
Bu ilke sizin ilk adımınız olmalıdır.
Kendinizle gurur duyarak heryerde üstüne basa basa "Ben Aleviyim" demeniz gerekir.
Bence Alevi olup da bunu yapmamak Aleviliğe yapılacak en büyük ihanetdir.

Ben heryerde "ben bir kafirim" diye bas bas bağırıyorum. Siz neden Aleviliğinizi saklayacakmışsınız?
Alevilik saklanacak değil, gurur duyulacak birşeydir.
Alevilik barış demektir, kardeşlik demektir. Bunun nesini saklıyorsunuz?

Hepinize en güzel dileklerimle.

Notamatik
27.08.2007, 00:38
böyle konular açarak bizleri ne başkalarına karşı kin beslemeye nede kışkırtmaya yeltenmeyin...lütfen alevilerin kendilerini savunamadığı hep baskı içinde ürkek olduğu birşeylerden çekindikleri gibi asıl olmayan kulaktan duyma sözlerlede buralara gelip üye olmayın...çok şükür kendimizi savunacak bilgimiz gücümüz cesaretimiz fazlasıyla mevcut...saygılarımla....
Bedrana kardeşim,
Bu yaptığın gereksiz bir çıkış. Kimseyi kışkırtmadım, kimseye kin beslemesi tavsiyesinde bulunmadım.
Sadece yapılan haksızlıkları dile getirdim ve merak ettiğim bazı şeyleri öğrenerek aydınlanmış oldum.
Eğer sen benim yazdıklarıma dayanarak birilerine kin ve nefret duyduysan, yanlış iş yapmışsın. Kin ve nefret duymadıysan o halde "kimseyi kin ve nefrete sürükleme" demen yanlış.
Ayrıca uzatılan eli tırmalak son derece yakışıksız birşey.
Saygılarımla.

mucizee
27.08.2007, 00:40
Sevgili notmatik.Öncelikle bu şekilde önemli bir konuya değinip bir forum açtığınız için tşk ederim.Kısa kısa cevap vermeye çalışacağım uzun olursa kusura bakmayın.
Biz alevilere eski yüzyıllarda etnik temizlik uygulanmıştır.Amaç malum sayıca azınlık olarak tutulmak istenmiştir.
Yakın tarihlerde kanunlar ve yasalar düzenlenince insan öldürmenin suç sayıldığı zamanlarda ise yöntem değiştirilmiştir.Sivas olaylarında amaç sadece bir otel dolusu aleviyi yakalım değil eğitimli,kültürlü,halk içerinde saygı gören makamlara gelmiş alevilerin bir arada olduğu yerde kaçırılmıyacak bir fırsat olarak gördüklerinden harekete geçirilmişlerdir.
Yakın tarihteki amaçta alevi kesiminin eğitim görmesine devlet kadrolarında, basında televizyonlarda saygın yerlere gelmesini önleme çalışmalarıdır.Söz sahibi olunabilinecek yerlere gelmemiz engelleniyordu.Ders notlarımızla oynanıyordu mazaret bulunup sürekli dövülüyorduk öğretmenler tarafından okul yıllarında.Eğitim eşitliği bile sağlanmıyordu anlıyacağınız bizlere.
Olaki alevi olduğu bilinen biri esnaf dükkanımı açtı ben diyeyim ikinci gün siz deyin üçüncü gün soyuluyordu dükkanı.
İşte bu nedenlerden dolayı çoçuklarımızın normal bir eğitim görmesi eğitimli birer birey olmalarını sağlamak için kültürlü gençler çıkarabilmek için,aramızda maddi olarak destek sağlıyabilecek zenginler çıkarabilmek için saklamak zorunda kaldık yoksa İNANÇLARIMIZ UĞRUNA ÖLMEKTEN KORKTUĞUMUZ için değil.
Benim yaşadığım bir olayı anlatacağım size müsaadenizle;
Küçük kızım 4 yaşında okuma yazmayı söktü.Okula başladığından beride bütün sınıfı arkasından sürüklüyordu.Öğretmeni sürekli övgü ile bahsediyordu.Alevi olduğumu saklamıyordum komşularımızdan.Bir gün sınıfta hiç bir neden yokken çoçuğumu kaldırmış ve en arkaya oturtmuş boyu kısa olmasına rağmen.Konuşmaya gittim nedenini öğrenmek için bize övgüler yağdıran kızıma övgüler yağdıran öğretmen değişmiş benim işime karışmayın ben ne yaptığımı biliyorum diyerek ben çok nazikçe yaklaşmama rağmen tersledi.tahtayı göremiyordu çoçuk tabi dersleri düşmeye başladı.bir daha konuşmaya gitim gene tersleme.Bir gün eşime sınıftaki velilerden biri siz alevimiysiniz öylemi dedi.Bende ışıklar yandı.O akşam okul çıkışında öğretmeni bekledim ve etrafımızda fazla kişilerin olmadığı bir yerde sıkıştırdım.Okul müdürünün söylemesiyle yaptığını söyledi.
Ozaman biizm çoçukluğumuzda saklattırarak biizim güzel bir eğitim alıp ünüversitede okumamızı meslek sahibi olmamızı sağlayan babamların bunu benim için yaptıklarını anladım.Aynısı bende kendi çoçuğum için yapmam gerektiğini düşünüp alevi canlarımızın yoğunlukta olduğu mahallemize geri taşındım.
Ve kızım normal bir eğitim alıp anadolu lisesini ilk yüz içerisinde kazandı.
Peki bu hep böylemi gidecek diyişinizi duyuyor gibiyim:) Tabiki değil.Şimdi bakıyorum eğitimli gençlere sahip oluyoruz.Televizyonlarda tartışma proğramlarında anti düşünceye sahip kişilerle ezilmeden tartışabilecek bireyler çıkartıyoruz.Avukatlar doktorlar hakimler çıkartabiliyoruz.Barışçıl yaklaşımlarımızla taki açıkça televizyonlarda inancımızı anlatabildiğimiz,diyanette bizede bir masa verilmesini sağladığımız,Bence en önemliside bir alevi partisini özgürce kurabilip mecliste temsil edilebildiğimiz zaman.Ama bunun için eğitim görmemiz şart çünkü devletimizin okularında okuyup diplomalarımızı almadan bunlar hayal.
ALEVİLİK YOLU BARIŞTIR SAVAŞ DEĞİL,ALEVİLİK YOLU İNSAN SEVMEKTİR NEFRET ETMEK DEĞİL,ALEVİLİK YOLU VATANINI SEVMEKTİR BÖLMEK DEĞİL,
SAYGILARIMLA

Notamatik
27.08.2007, 01:04
Sevgili notmatik.Öncelikle bu şekilde önemli bir konuya değinip bir forum açtığınız için tşk ederim.Kısa kısa cevap vermeye çalışacağım uzun olursa kusura bakmayın.

Sevgili mucizee,
Bu anlattıklarınızı duydum ya! Ne kadar üzüldüğümü ve ne kadar utandığımı anlatamam.
Siz anlattıça durumun benim bildiğimden çok çok kötü olduğuna şahit oluyorum.
Bu nasıl vicdandır? Okul müdürü olabilmiş biriniin nasıl medeniyetidir ki bu küçücük bir yavrucağın geleceğine ve mutluluğuna engel olmak istiyor? Bunu anlayıp çözmek gerçekten imkansız gibi.
Bir insan böyle birşeyi en büyük düşmanının çocuğuna bile yapamaz yahu. Delirdim o yazdıklarınızı okuyunca.
Gerçekten çok zor işmiş Alevi olmak. Ben bu kadarını tahmin etmiyordum.
Derler ya! Çeken bilirmiş diye. Bizimkisi de aynen o şekil bir egoistlik.
Yanıbaşımda neler dönüyormuş da 43 yaşına kadar haberim bile olmamış.
Fazla yazamıyorum zira bunları duyunca şu anda çok kötü oldum.
Böyle şeyleri duydukça kan beynime sıçrıyor, üzüntüden.
Sizden hem özür diliyorum hemde size ve mutluluklar sabır diliyorum sevgili mucizee.

Notamatik
27.08.2007, 01:06
Umarım bir gün rastlarım öyle bir okul müdürüne. Andolsun ki; elimden çekeceği var. Onu bütün dünyaya rezil etmezsem, kendimden utanacağım. Tekrar saygılar.

alenya
27.08.2007, 01:07
alevi canların korktuğunu sindiğini sanmıyorum.onlar en güzel cevabı veriyor.aydınlarınla,yazarlarınla,müziklerinle ve hoşgörülerinle kendilerini ifade ediyorlar.ülkemizde inanç özgürlüğü var.gayrimüslimlerde alevi canlarda ibadetlerini rahat yapıyor.bütün sünnileri aynı kefeye koyuyorsunuz.sünnilerin bir kısmı ki bu sayı artıyor.yapılan haksızlıkların farkında ve bunun verdiği üzüntü içinde.acıkcası söylemlerinizi kışkırtıcı buldum.

Notamatik
27.08.2007, 01:20
acıkcası söylemlerinizi kışkırtıcı buldum.
Siz de mi aynı düşünüyorsunuz?
Kendiniz kışkırdığınız için mi kışkırtıcı buldunuz?
Diğer topiclerde Alevilerin benim söylediğim şeyleri yazdıklarını görünce de kışkırtıcı buluyormusunuz? Yoksa Alevi olmadığım için benimkiler mi kışkırtıcı oluyor?
Ne kadar kışkırdınız? Çok mu?
Yada siz kışkırmazsınız ama diğer Aleviler mi kışkırır? Neden siz değil de onlar kışkırır?
Oysaki dikkat ettim de, yazdığım yazıların altına teşekkürünüzü ilave etmiştiniz ama neyse.
O halde demekki halinizden memnunsanız bana ancak susmak düşer.
Tüm alevi kardeşlerden özür dileyerek konuyu kendi açımdan kapatıyorum.
Hepinize saygı ve sevgilerimle.

alenya
27.08.2007, 01:35
Diğer topiclerde Alevilerin benim söylediğim şeyleri yazdıklarını görünce de kışkırtıcı buluyormusunuz? Yoksa Alevi olmadığım için benimkiler mi kışkırtıcı oluyor?
Yada siz kışkırmazsınız ama diğer Aleviler mi kışkırır? Neden siz değil de onlar kışkırır?
Oysaki dikkat ettim de, yazdığım yazıların altına teşekkürünüzü ilave etmiştiniz ama neyse.

ne alaka?arkadaşım alevi canlar vergi konusunda ne yapabilir?insan hakları mahkemesine bu konuyla gitseler.türkiyenin savunması ne olacak?vergi yol su elektrik okul olarak geri dönüyor dicek.bu sistem meselesi.ozaman alevi canlar yanlış anlaşılacak ve art niyetli kişiler tarafından farklı lanse edilecekler.teşkkürü yazdığınız ve emek sarfettiğiniz için verdim.haklı olduğunuz noktalara verdim.ve bu kadar hiddetlenmenize anlam vermedim.ben alevi canların bu konu hakkındaki fikirlerine yorum yapamam.sadece destek veririm.ve elimden ne gelirse yaparım.

Garaoglan
27.08.2007, 01:37
sevgili Notamatik

yanlis anlamayin ama

yazilarinizda gayet resmi davraniyorsunuz veya banami öyle geliyor

hep "siz aleviler" veya "sizin" veya buna benzer kelimeleri geciyor
bunu genel olarak "aleviler" diyede adlandirabilirdiniz
sanki "siz" demeyle yani parmakla gösterir gibi olmusta :w00t: !!!

alenya
27.08.2007, 01:43
sevgili Notamatik

yanlis anlamayin ama

yazilarinizda gayet resmi davraniyorsunuz veya banami öyle geliyor

kesinlikle:thumbup1:

mucizee
27.08.2007, 01:43

Üzüldüm.İşte bakın konuştuk kendimizi ifade ettik ve aleyna arkadaşımızında bahsetiği gibi sayıları hızla artanlara bir kişi daha ekledik.Yazılarınızdan zaten eğitimli kültürlü bir ferd olduğunuz açıkça belli.Ben aslında sizide kazandığımızdan dolayı memnun olmuştum.Benden özür dilemişsiniz ama ben kabul etmiyorum çünkü özür dilemenizi gerektirecek bir durumunuz yok.O
sizin ince düşüncenizden kaynaklanıyor.
Sizin bunları bilmemeniz sadece sizin değil aslında biizimde suçumuz ama mazeretimizin geçerliliğini sanırım anladınız.
Aleyna arkadaşım kimseyi kışkırtığımız yok bencede.Sadece bir konu üzerinde sohbet ettik ve nedenlerini açtık.İşte bir kişi daha kazandık kötümü oldu sizce?

Notamatik
27.08.2007, 01:47
ne alaka?arkadaşım alevi canlar vergi konusunda ne yapabilir?insan hakları mahkemesine bu konuyla gitseler.türkiyenin savunması ne olacak?vergi yol su elektrik okul olarak geri dönüyor dicek.bu sistem meselesi.ozaman alevi canlar yanlış anlaşılacak ve art niyetli kişiler tarafından farklı lanse edilecekler.teşkkürü yazdığınız ve emek sarfettiğiniz için verdim.haklı olduğunuz noktalara verdim.ve bu kadar hiddetlenmenize anlam vermedim.ben alevi canların bu konu hakkındaki fikirlerine yorum yapamam.sadece destek veririm.ve elimden ne gelirse yaparım.
Özür dilerim sevgili Alenya,
Her ne hata yaptıysam hepsi için hem senden hemde tüm Alevi dostlardan özür dilerim.

Sevgili Garaoglan,
Neticede sizin evinizde bir misafirim, burası sizin forumunuz.
O yüzden "siz" diyerek hitap ettim ki; Aleviler adına ahkam kesiyor gibi olmayayım diye.
Kasıt yokdu ama yanlış yaptıysam, bunun için de hepinizden özür dilerim.
Saygı ve sevgilerimle

Garaoglan
27.08.2007, 01:54
Her ne hata yaptıysam hepsi için hem senden hemde tüm Alevi dostlardan özür dilerim.

Sevgili Garaoglan,
O yüzden "siz" diyerek hitap ettim ki; Aleviler adına ahkam kesiyor gibi olmayayım diye.
Saygı ve sevgilerimle

abicim özür dileyecek birsey yok ,
burasi hepimizin forumu yani sana ve senin gibi düsünen insanlara herzaman forum kapimiz ve kalbimizin kapisi aciktir
insallah seni burda daha cok görme dilegiyle

Notamatik
27.08.2007, 01:57
[QUOTE=mucizee;485481]Üzüldüm.İşte bakın konuştuk kendimizi ifade ettik ve aleyna arkadaşımızında bahsetiği gibi sayıları hızla artanlara bir kişi daha ekledik.QUOTE]
Sevgili mucizee,
Siz üzülmeyin ne olur! Ben sizden özür dilemedim, önceki sayfada "kışkırtma var" diyen başka bir arkadaş daha vardı onu kasdetmiştim.
Az önce anlattıklarınızdan çocuğunuzu sanki görmüş ve tanımış gibi oldum.
Ona çok selam söyleyin, başarılı bir öğrenci olabildiği için onunla gurur duyduğumu söyleyin lütfen.
En güzel dileklerimle sevgili mucizee.
Yanlış anlamayın, kimseye küstüğüm filan da yok hee!! :)
Sadece burda misafir olduğum için biraz tedirginim hepsi bu. Ama başka gerek yerli gerek yabancı başka platformlarda sizleri savunmaya gücümün yettiğince devam edeceğim.
Saygılar, sevgiler.

tanrıverdi o
27.08.2007, 04:06
:thumbdown Ya bu yazıyı hangi hakla yazıyorsun buraya ve sana nasıl izin veriyorlar anlamıyorum resmen dinsizin teki olduğunu söylüyor ve resmen burda Provakasyon yapıp milleti birbirine düşürmek için elinden geleni yapıyorsun yazıklar olsun sana ve senin gibi düşünenlere ve burda sana ve senin gibilere çanak tutanlara.. kardeşim alışın artık insanları farklı olarak kabullenmeye bizim en büyük eksiyimiz öteki ni kabullenmemek ve ona yaşama hakkı vermemek yapmayın yazık aşın bunları; hala örümcek beyinlilerin ve bu ikilemden parsalanmak isteyenlerin oyununa gelmekten bıkmadınızmı,uyanın artık alevi,sünni,laz,çerkez Müslüman ve kardeş tirler ama bakıyorum bazıları bir dinsizin bile azıcık taraflı konuşmasına bile veya bizden olmayana hakaretler yağdırmasıbna bile alkış tutluyor yazık yaaaa bu kadar ucuz mu insanları birbirine düşürmek aklıselim olmanızı temenni eder saygı ve sevgilerimi sunarım:2: :2: :36_5_8: :

mutlumusuncan
27.08.2007, 11:03
:thumbdown Ya bu yazıyı hangi hakla yazıyorsun buraya ve sana nasıl izin veriyorlar anlamıyorum resmen dinsizin teki olduğunu söylüyor ve resmen burda Provakasyon yapıp milleti birbirine düşürmek için elinden geleni yapıyorsun yazıklar olsun sana ve senin gibi düşünenlere ve burda sana ve senin gibilere çanak tutanlara.. kardeşim alışın artık insanları farklı olarak kabullenmeye bizim en büyük eksiyimiz öteki ni kabullenmemek ve ona yaşama hakkı vermemek yapmayın yazık aşın bunları; hala örümcek beyinlilerin ve bu ikilemden parsalanmak isteyenlerin oyununa gelmekten bıkmadınızmı,uyanın artık alevi,sünni,laz,çerkez Müslüman ve kardeş tirler ama bakıyorum bazıları bir dinsizin bile azıcık taraflı konuşmasına bile veya bizden olmayana hakaretler yağdırmasıbna bile alkış tutluyor yazık yaaaa bu kadar ucuz mu insanları birbirine düşürmek aklıselim olmanızı temenni eder saygı ve sevgilerimi sunarım:2: :2: :36_5_8: :
Kuşkunuzu anladım. Haklılık payınız da var. Sonuçta Notamatik adlı canı tanımıyoruz. Dinsiz şeklindeki yaklaşımınızı da açıkçası kınıyorum. Bu Aleviliğin hoş görüsüne yakışmaz. Ben dinsizim demesini bir samimiyet olarak algılamıştım.

alenya
27.08.2007, 11:21

Sevgili Garaoglan,
Saygı ve sevgilerimle

özür dileyecek bi durum yok.ama her kelimede kırılgan olursanız anlaşamayızki.tabiki fikirlerimizi belirticez ve birbirimizi eleştirecez.birbirimizden çok şey öğrenicez.nasılki sosyal cevremizle ailemizle iş arkadaşlarımızla iyi kötü herşeyi her olayı tartışıyoruz beraber seviniyoruz beraber üzülüyoruz.burdada durum aynı.önemli olan laflarımıza kırılmak dğil eleştirelerede kulak verip ortak noktayı bulmak.

alenya
27.08.2007, 11:30
Üzüldüm.İşte bakın konuştuk kendimizi ifade ettik ve aleyna arkadaşımızında bahsetiği gibi sayıları hızla artanlara bir kişi daha ekledik.Yazılarınızdan zaten eğitimli kültürlü bir ferd olduğunuz açıkça belli.Ben aslında sizide kazandığımızdan dolayı memnun olmuştum.Benden özür dilemişsiniz ama ben kabul etmiyorum çünkü özür dilemenizi gerektirecek bir durumunuz yok.O
sizin ince düşüncenizden kaynaklanıyor.
Sizin bunları bilmemeniz sadece sizin değil aslında biizimde suçumuz ama mazeretimizin geçerliliğini sanırım anladınız.
Aleyna arkadaşım kimseyi kışkırtığımız yok bencede.Sadece bir konu üzerinde sohbet ettik ve nedenlerini açtık.İşte bir kişi daha kazandık kötümü oldu sizce?

sanırım yanlış anlaşıldım.kışkırtıcı kelimesini provoke anlamında kullanmadım.notamatik arkadaşın yazdıklarında bazı doğru noktalar var.ama bunları düzelticek gücte değilizki.elimizdende bişi gelmeyince sinirleniyoruz kahretsin falan oluyoruz.kışkırtmayı bu anlamda kullandım.bi kişi kazandık demişsiniz bence tabiki iyi oldu.çünkü bir kişi bir kişiyi mutlaka etkiler.buna en çok ben sevinirim.

siyah_incim
27.08.2007, 12:23
Beni yanlış anlamayın bende aleviyim ama ben şunu gördüm bizim insanımızda birlik yok yada benim çevremde öyle örnegin sünniler çoçuklarını elinden geldigince din derslerine alıştırıyor peki bizim büyüklerimiz ben 22 yaşındayım daha ceme bile gidemedim ha bu aslında büyüklkerimin şuçuda degil maddi sorunlarda var tabi onlarda bişey yapamıyor birde maddi sorunlardan çok cem evlerimiz yok yani hüsran yani demek istedigim hep korktular dagıldılar bir arada yaşamadılar zulume katlandılar ezildiler sonuçta birilerinin gölgesinde kaldık bu kadar suumak benimde hoşuma gitmiyor

eldorado
27.08.2007, 13:13
sevgili notmatik
güzel tesbitlerde bulunmuşsunuz ama;
bu eleştiri yada kaygılarınız bir yana benimde size bir sorum olacak...siz ne sünni,ne alevi nede bir dini olguyu temsil etmiyorsunuz,kısacası ateistim diyorsunuz... peki siz ne kadar bu olaylara tepki verdiniz? ve bizdende bu tepkiyi vermemizi istiyorsunuz?
evet türkiyede diyanete ayrılan para bir çok kuruma ayrılan paradan daha çok ve her türlü ayrıcalığada sahip...çünki türkiyede siyaset üzülerek söylüyorum hala din üzerine istismarlarla yapılıyor...bir imam yada şeyhlerin halk üzerinde etkisi büyük...bu insanlarıda doyurmak diyanete kalıyor...buda şunu gösteriyorki düşünceleri satın almanın kolay olduğu bir ülkede yaşıyoruz ve kolaylık ise para ile eşdeğer,sizin söylediğiniz gibi HARAM para...oysa alevi kimliğe sahip insanımız asla fikirlerini satmaz..her ne kadar alevi liderleri bile seçimlerde işaret ettiği partilere sırf işaret etti diye oy vermezler..çünki sürü koyun olmayı biz kabüllenemeyiz....birçok arkadaşımız alevileri dağılmış ve birlik beraberlikten uzak göstermeye çalışsada alevi kimliğinde özgürlükcü düşünce her zaman ön plandadır...
siz özellikle vergi alınıp geri dönüşümünün alevilere hiç katkısı olmadığını savunuyorsunuz,evet katkısı yok..ama kapitalist sistemde zaten alt tabakada alevi yada sünni ayrımıda yok,ploreter olarak guruplandırılan sınıf devletin gözünde hepsi bir hiçtir...dini ibadet olarak görülen camiler okullardan daha çok,bu ise hala devlet yapısının özündeki örümcek ağlarının kalkmadığının göstergesidir...ve bu göstergenin ibreside bu ağı oluşturan zihniyetlerden oy alma hevesi...
biz çekimser değiliz,
demokrasiye inan türkiyenin aydınlığıyız,
birçok aydınımızıda bu uğurda şehit vermişiz,
korkak ve pısırık kalan birçok cahil insanların sesi olmuşuz meydanlarda,
emperyalizm virüsünün yayılmasına karşı duvar olmuşuz,
işkenceler görmüş,katledilmiş bir çok insanımızı vermişiz toprağa,
din vicdanın aynasıdır diyerek kendimize hak yolunu böyle bulmuş,ibadetlerimizi bir meskene hapsetmemişiz,
düşüncelerimizi dini bakış açılarımız belirlemez,biz felsefesini alırız,günlük yaşamda DAHA ONURLU VE DİKBAŞLI DURABİLMEK İÇİN BU YOBAZ İNSANLARIN KARŞISINA..
BU NASIL BİR ÇELİŞKİDİR Kİ ŞİMDİ ÇEKİMSER olduk..?

binali
27.08.2007, 13:49
HALLAÇOĞLU RESMİ İDOLOJİYİ YENİDEN ÜRETİYOR

Kürtlerin Türkmen, Kürt Alevilerin de Ermeni kökenli olduğunu araştırmalarıyla tespit eden
sözde bilm adamı Yusuf Hallaçoğlu aslında bilimsel kılıf altında şaklabanlık yapmaktadır.
Bilim çevrelerinin açıklamalarında Hallaçoğlu'nun yaptığı tarihsel araştırma değil, resmi ideolojiyi
yeniden üretmek olduğu ifade edilmiştir.
T.T.K. Başkanı Yusuf Hallaçoğlu; Anadolu da halkları inkar eden, katliama uğratan resmi
tarihin çarpıtmalarını yeniden ele alarak resmi ideolojiyi güncelleştiren bir çaba içerisindedir.
Halbuki onun bilimsel tarihsel araştırmadır diye bize yutturmaya çalıştığı zırvalamaları bizler
seksen küsür yıldır masallar gibi dinlemekteyiz.
Kürtleri kartkurt diye inkar edenlerin yalanları ortaya çıkınca oligarşik rejim Hallaçoğlu'nun şahsında yeni manevralara başvurmaktadır.

Siyasal rejim destekli Hallaçoğlu Türkiye'de bölücülük milliyetçilik ve ırkçılığı körüklemeye çalışıyor. Halkları birbirine düşman ederek aralarında kin ve nefret tohumları ekmek, bölme parçalama yöntemiyle sömürgeci politikalarını sürekli hale getirmeye çabalamaktadırlar. Onların amacı Kürd'ü - Türk'e Alevi'yi - Sünni'ye Ermeni'yi Alevilere düşman etmektir. Ancak Güneş balçıkla sıvanmaz. Maymun gözünü açtı.

Hallaçoğlu tarihsel gerçeklikleri saptırırken aynı zamanda Ermenilerin tehçire uğradığınıda itiraf ediyor.

Evet. Ülkemiz de Türklerin ve Müslümanların varlığı gibi Kürtler - Aleviler ve Ermeniler de elbette vardırlar. Anadolu'da Kavimler karışımı yadırganacak bir şey değildir. Biz Kürt Alevileri olarak, tarihin belli dönemlerinde korkuyla baskıyla tehçirle içimize sızmış Ermenilerin var olduğunu doğal ve insani bir durum olarak kabul ediyoruz. Biz Hallaçoğlu yada Hitler gibi kafatasçı değiliz. Kültürel ve yaşam biçimimize önem vermekteyiz. TTK Başkanının yaptığı bilimsel çalışma değil güncel politikadır. Kürt Orjinli Politik Hareketlerin ve Sosyalist Hareket Öncülerinin çoğunun Kürt Alevi olduğu noktasından hareket etmektedir. Böylece bu örgütleri kuranlar Hallaçoğluna göre "Ermeniler" dir. "Ermeni Kökenli" dir. Sonuçta Kürt Alevileri ve Kürtleri Tarihsel yalanlara dayanarak Ulusal demokratik mücadelelerinden vazgeçirmeye çalıştırmaktadır. Özellikle Kürtler arasında gelişmekte olan Ulusal birliği Ulusal yakınlaşmayı baltalamak için "Güneş Dil" Teorileri Türk Tarih tezlerini uyandırmaktadır.

Özellikle böylesi saçma iddiaların atıldığı dönemi iyi okumak gerekir. Bunun yanıtını iyi verilmesi gerekir. DTP Mecliste grup kurduğunda Kürtleri barış kardeşlik ve demokrasi talepleri yükselmeye başladı. Bu durum milliyetçi ve bölücü çevreleri rahatsız etmeye başladı. Sistemin resmi politikaların, savaş çığırtkanlıkları zora girmeye başladı. Devletin geleneksel politikaları bozulma ile yüz yüze gelmeye başladı. Öyleyse siyasal iktidara yeni bir yalancı tarih, yeni bir sahtekar idoloji ve yeni bir kör felsefe lazımdı. Şu an bunun çabası içerisindedirler.

Kürtlere ve tüm emekçilere karşı yeni bir top yekün saldırının hazırlığı bilinmektedir. Hallaçoğlu zırvalamaları ise mevcut genel saldırıların bir parçasıdır. Onların istediği Anadolu mozaiğini mermerleştirmektir .Biz Devrimciler, Emekçiler ,Kürtler, Kürt Aleviler ve Türkiye Emekçi halkları olarak halkların kardeşliğini savunuyoruz. Tüm halkları ve emekçileri kardeş biliriz. Haksızlığa uğrayan kesimlerin yanındayız. Örneğin; Ermeniler Haksızlığa uğradığında, hemen göğsümüzü gerer kendimize Ermeniyiz diyebiliyoruz. Bugün Kürdüz yarın Bulgaristan'daki Türk'de olabiliriz. Yetmiş iki buçuk Millet arasında hiç bir ayrım yapmayız.

Yapılması gereken; halklara yeni saçmalıklarla karşı karşıya getirmek değil kardeşliği ve bütünlüğü savunmaktır.
Kürtlerin Alevilerin ve diğer ezilenlerin ulusal ve kültürel haklarını anayasal güvence altına almak olmalıdır.
Yeni emekten ve halkların kardeşliğinden yana olacak demokratik özgürlükçü bir anayasa oluşturmaktır.
Bu anayasa'da Asimilasyoncu ve oto asimilasyoncu politikalara yer verilmemelidir.
Herkes tarihi ile barışık kimliği ile kardeşçe ve özgürce yaşamalıdır.

KOÇGİRİ KÜLTÜR MERKEZİ GİRİŞİMİ

Notamatik
27.08.2007, 19:28
Aşağıda yazdıklarımdan hiçkimse "din yanlıştır" yada "milliyetçilik yanlışdır" manası çıkarmasın.
Ben bir dinsizim, dinlerin hepsine de karşıyım ama din düşmanı değilim.
Çoğu zaman dinleri (Sizin alevi dininiz hariç) sert bir şekilde eleştiriririm ama zaman zaman kendim için değil ama insanların çoğu için dinlerin gerekli olduğunu da savunurum.
İnsanları Japon, Hintli, Türk, Kürt diye de bölmem. Ama milletimi de diğer milletlerden ayrı severim. Herkezin kendi milletini sevmesini de apayrı severim.
İşte bu yüzden hiçkimse "din yanlıştır" yada "milliyetçilik yanlışdır" manası çıkarmasın.

Bölücülük, bölücülüktür.
Bölücünün şöyle bölmüşü, böyle bölmüşü farketmez, zira neticede yapılan iş bölmektir.
Bir pastayı ha enine bölmüşsünüz, ha boyuna, hiç farketmez. Her iki durumda da netice, pastayı ikiye bölmüş olmaktır.
Pastayı enine bölenle, boyuna bölenin niyeti aynıdır. Çaprazlama bölenin niyeti de aynıdır.
İşte bu yüzden bölücülük, bölücülüktür.

İnsanlar birbirlerini neden böler? Ne şekilde böler? Enine mi? Boyuna mı?
Yukarda "bölücülük, bölücülüktür" dedim ya! Tıpkı pastayı bölen gibi; bölücülük yapan için de, insanları ne şekilde böldüğü hiç önemli değildir, maksat insanları bölmek, ister enine ister boyuna hiç farketmez.

İyi ama bıçak nerde? Hangi bıçakla bölecek?
Al sana din bıçağı, beğenmezsen ırk bıçağı. Onuda mı beğenmedin? Bıçak çok, maksat bölmek olsun, al sana mezhep bıçağı.
Beğenmedin mi bıçağı? Futbol takımı bıçağına ne dersin? biraz küçük ama idare et.

Peki insan insanı neden bölmek ister?
Sebepleri gayet açık, iki sebebi vardır.
1- İkiye bölüp kendi tarafında olmayanı ezmek.
2- Kendi tarafında olandan çıkar sağlamak. Yani klüpçülük, takım ruhu.

Peki her dini olan, yada mezhebi olan ve bir ırka mensup birisi bölücümüdür?
Hayır.
Birini ezme veya kendi klübünden "Bak ben sizdenim" diyerek çıkar sağlama, medet umma peşinde olmayan bölücü değildir.
Böyle kişiler için, karşısındakinin hangi dinden, hangi ırktan olduğu önemli olmadığı gibi, aynı zamanda hangi takımı tuttuğu da önemli değildir.

Diğerleri ise tutucudur. Fanatic.
Ne bulursa böler ve böldüğü şeyin bir tarafını tutar.
Fanatic! Adı üstünde "tutucu" onun hayat felsefesi "tutmak"dan ibaretdir.
Tutacak ki; tuttuğu şeyden çıkar sağlasın.
Sıradan bir futbol taraftarı düşünün, maçına gider, eğlenir, çıkışta rakip takım taraftarı arkadaşlarıyla iğneli şakalaşmalar yapar ama sonunda da onunla öpüşür.
Ama bir fanatic, holigan taraftarı düşünün; eline satırı alır maça öyle gider, bunu yaptığı için ise takımını en iyi kendisinin savunduğunu düşünür.
İçten içe fanatic (tutucu) olup da, bunu yapmaya cesareti olmayanlar ise, bu eli satırlılara alkış tutar.
Bu alkışı gören fanatic ise; yaptığı şey sayesinde kendi klübü içinde statüsü yükseldiğini sanır.
Bu fanatiklere bedava bilet verildiği, işsiz olanına iş verildiği, her çeşit korunup kollandıkları sıkça görülür. İşte sana çıkar.

İşte sana bölücünün neden bölmek istediğinin sebebi.
Çıkar sağlamak, korunmak, kollanmak, statü sahibi olup klüpten daha fazla çıkarlar sağlamak vs.
Bunun dışında; birde böldüğün zaman güçlüysen ve karşı bölümü sömürebiliyorsan; değme keyfine gitsin.
Böldüğün zaman karşı tarafı sadece sömürmek değil, aynı zamanda ezebiliyorsan, sadist duyguların da tatmin olur ki; gel keyfim gel o zaman.

Bunlar hangi tip insanlardan çıkar?
Bir takım, grup yada bir ırk yada din vs. gibi grupların dışındayken kendini zayıf ve güçsüz hisseden kişilerden çıkar.
Kendine güvensizlikten kaynaklanır. Bu kişiler yanlız kaldıklarında kendilerini bir hiç gibi hissederler.
Mesela dinci fanatik ise; insanların dinlerine, ırklarına göre bölünmediği, insanlara buna göre değer verilmediği ortamlarda adam yerine koyulmadığını görerek rahatsız olur.
Oysaki ona, onun zaten adam olmadığı için değer verilmemiştir fakat o bunu anlamak istemez.
Bu yüzden adam olmaya çabalamak yerine, dini bölücülük yaratıp kendini kendisi gibilerin içinde rahat hissetmek iser.
Aynı şey, ırkcı bölücü için de geçerlidir.
İnsanların ırkına ve milletine göre değerlendirilmediği ortamlarda ırkcı da adam yerine koyulmadığını görünce rahatsız olur. Bu yüzden o da ırkcılık yaparak kendi kabilesine çekilerek oradan diğerlerini dışlar, gerekirse saldırır.

İşte bölücülük budur! Size felsefesiyle birlikte anlattım.
Irk bölücülüğü, din bölücülüğü, Mezhep bölücülüğü veya hergangi bir tür bölücülük farketmeyecek bir biçimde, fanatic ruhlu kişilerde mevcutdur.
İyi araştırırsanız, sıkı bir dincinin aynı zamanda sıkı bir ırkcı olduğunu da görürsünüz.
Sıkı bir ırkçının ise aynı zamanda da sıkı bir futbol taraftarı olduğunu da görürsünüz.

Fanatic olan kişi bu gün birini kendi dininden olmadığı için döverse ve o kişi sizin kendi dininizdense size bir zarar gelmez.
Ama bu kişi fanatik ruhlu olduğu için, yarın sizi de aynı takımı tutmadığınız için dövebilir. Yada aynı dinden olsanız bile yarın sizi aynı ırkdan olmadığınız için dövebilir.

İnsanlar arasında her türlü kabgayı ve savaşları çıkaranlar da bu kişilerdir.

Malesef fanatik olmayanların çoğu ise; "bana dokunmayan yılan bin yaşasın" felsefesiyle kendi fanatiğine ses çıkarmaz, hatta çoğu zaman ona alkış tutar.

"Benim fanatiğim iyidir, seninki fanatiktir ve kötüdür" felsefesi insanları daima kavgaya ve savaşlara sürüklemiştir.

Yeri geldiğinde hepimiz, "bütün insanlar kardeşdir" deriz. Hatta bunu en fanatikler bile takiye amacıyla bazen söyler.
Fakat uygulamaya gelince malesef çoğunluk sınıfta kalır.

En büyük emek; beyinde sarfedilen emekdir. Bu emek sırtında odun taşımakdan daha faziletli, daha erdemli ama bir o kadar da daha zor bir emekdir.
Irkcı veya dinci fanatik bunu çok iyi bilir.
Bildiği için, zor olanla uğraşmaz.
Yani birşeyler öğreneyim, akıllı olayım, barışla nasıl yaşanır onu bulayım diyerek vakit ve emek sarfetmek yerine; hazıra konar.
Nedir bu hazır olan?
Doğduğunda ona hazır olarak ne verilmişse odur.

Siz bunu okuyadurun, birazdan size bunları neden burada yazdığımı açıklayacağım.

Şimdilik, hepinize en güzel çiçeklerimle.

eldorado
27.08.2007, 20:01
size pek güvenmiyorum sayın notamatik ve samimi bulmuyorum...sizin bizi susmakla ve çekimser kalmakla eleştirmenizide doğru bulmuyorum...ayrıca size bir soru sormuştum,siz ne kadar tepki verdinizde bu olaylara bizden tepki göstermemizi bekliyorsunuz?sonuçta sizin söyleminizle sessiz kalma konusunda aynı kategoride bulunuyoruz...

aklıma en çok takılan cümleniz bu oldu...şimdi sizin alevilere karşı ( ki dini bir mezhep )tavrınız net iken sizi ne kadar samimi bulabileceğiz? din düşmanı değilim diyorsunuz ama dini bir kimliğe sahip insanları ilk önce susmakla yargılayıp sonrada bölücülük ve fanatizm hakkında bilgilerle bir yerlere çekmeye çalışıyorsunuz....
ve benim anlamadığım nokta ise şu;yazınız ALEVİFORM'UN girişinde ilk sutunlarda yer almakta...ve ben bir üye olarak bu yazınızın orayı haketmediğini düşünüyorum...alevi insanları ACİZCE bulan bir yazının benim üzerimde olumsuz bir etki yarattığınıda belirtmek isterim çünki biz okadar sessiz değiliz sayın modlar....

kolpa
27.08.2007, 20:29
bence bazı iyi tespitlerde bulunmuşsunuz sayın notamatik.Ben de kendimce özeleştiride bulunuyorum,alevi olduğumu söylemediğim zamanlar oluyor ancak türk insan sentezine uymayan en az 10 milyon insan var ve sadece aleviler arasında değil bu insanlar arasında birbirini anlamama,birbirine cesaret vermeme,kendi kabuğuna çekilme gibi bir durum var.farklılıklarımızı söylemeye çekiniyoruz çünkü hiç yandaş bulamıyoruz.Genelleme yapmamak lazım tabii ki alevi olduğunu gururla söyleyen canlar var.Ama mesela bir defa ailece validebağ öğretmen evine gittik ve boş masa olmadığı için yaşlı bir kadın bizi davet etti.kendisine nereli olduğunu sorduk,sivaslı olduğunu söyledi.Alevi olduğumuzu söylememize rağmen kadın alevi olduğunu söylemede tereddüt etti.kadın bayağı duygulanmıştı.Sonuçta herkes cesaret sahibi değil yaşadığı koşullar insanı çekingen yapıyor.

Notamatik
27.08.2007, 22:27
din düşmanı değilim diyorsunuz ama dini bir kimliğe sahip insanları ilk önce susmakla yargılayıp sonrada bölücülük ve fanatizm hakkında bilgilerle bir yerlere çekmeye çalışıyorsunuz....

Diğer sorularına da cevap vereceğim sevgili Eldorado,
Yanlız acil gördüğüm için şu "bölücülük ve fanatizm" konusunu Alevilere yada sunnilere yada herhangi belli bir kesime toptan yakıştırıp yapıştırmadığımı belirtmek istedim.
Yukardaki iletimi istersen tekrar oku. Orada Alevi yada sunni yada başka bir kesimin adı geçmiyor.
Bazı arkadaşlar da cevap bekliyor. Malesef konu aleviliğik sorunları konusundan benim kim olduğum yada samimi olup olmadığım konusuna döndü.
Ne yapalım diyerek, hepinize cevap vereceğim ama şu an vakit darlığım var az sonra sizleri tek tek cevaplamaya ve yukarda yazdıklarımın de ne manaya geldiğini açıklayacağım.
Saygı ve sevgilerimle.

Notamatik
28.08.2007, 03:04
Lütfen dostlar! bu yazımı okumadan önce şu yukardaki alıntıyı tamamen bir okuyun.
Okudunuz mu?
İşte aşağıdaki linkdeki yazımın sebebi bu yukardaki şahısdır:
http://www.aleviforum.com/showpost.php?p=485766&postcount=37

İkisini de okudunuz mu?
İşte bu şahıs her kim ise; ister Alevi olsun yada ister Alevi taklidi yaparak bu foruma üye olan sunnileden biri olsun, kendisi bölücülerden bir tane örnekdir.

Neden mi?

:thumbdown Ya bu yazıyı hangi hakla yazıyorsun buraya ve sana nasıl izin veriyorlar anlamıyorum resmen dinsizin teki olduğunu söylüyor
Resmen insanları ikiye bölüyor, Dinli ve Dinsiz diye.
Alın size bir bölücü! İnsan pastasını dinli dinsiz olarak ikiye bölmüş.
Kardeşlik mi? barış mı? artık 2 parça. Dinlinin kardeşliği, dinsizin kardeşliği olarak 2 tane ayrı kardeşlik, 2 ayrı barış çeşidi.
Ne güzel değil mi?
Dinliler aralarında kardeşce yaşayacak, dinsizler de kendi aralarında kardeşce yaşayacak. Barış içinde. Mükemmel birşey!!!!
Karşı karşıya gelince ise; kavga edecekler. Bu da çok normal, çünkü fazla kardeşliğe gerek yok değil mi?

Bunun "en güzel din benimdir, benim dinimden olmayan ölsün"'den ne farkı var şimdi?
Yarın bu adamın, "En güzel mezhep benimdir, benim mezhebimden olmayan ölsün" demeyeceği ne malum acaba?
Peki Perşembe günü; aynı adamın; "En güzel ırk benimkidir, benim ırkımdan olmayan ölsün" demeyeceği kesin mi?
Hee, ne dersiniz?
Ya cumartesi günü sabahı kalkıp; "En güzel takım benim takımımdır, benim takımımı tutmayan ölsün" derse ne yapacaksınız?
Belkide öyle yapmaz hıı? Belkide salı günü askere gittiği zaman orda "En erdemli insanlar, benim hemşerilerimdir, benim hemşerim olmayan ölsün" derse çok mu şaşıracaksınız?

Nede aydın bir kişi bu!!
Nede güzel anlamış, dinsiz birinin, pislik, aşağılık, cahil ve alçak olduğunu!!
Hiçbiriniz anlayamadınız ama o anladı. Alnından öpülesi bir insan.
Nerden anladı? Beni tanıyormu? hayır.
Bir insan dinsiz ise; o insan alçağın biridir elbette, ordan anladı.
Eee nede olsa tecrübe konuşuyor dimi?
Dinsiz biri böyle birini muhattap alıp, onunla çok arkadaşlık yapar ya!! Onun da bu yüzden çok dinsiz arkadaşları vardır mutlaka, ordan biliyordur dinsizlerin ne mal olduğunu.

sana nasıl izin veriyorlar anlamıyorum resmen dinsizin teki olduğunu söylüyor
Nasıl izin veriyorlar böyle yazılar yazmama? bir türlü anlamıyor.
Nasıl anlayacaksın ki? Nasıl?
Senin gibi birinin bunu anlaması demek, bir kedinin uzaya nasıl gidilebileceğini anlaması demektir.
Eğer kedi onu anlayamaz ise; sende bunu anlayamazsın, boşuna uğraşma.

Burda biraz sert gitdiysem modlardan özür dilerim, sinsilikle, (provakasyon) suçlanmak, benim için çok daha sert bir itham çünkü.

=Provakasyon yapıp milleti birbirine düşürmek için elinden geleni yapıyorsun
Birazdan anlaşılır kimin provakasyon yaptığı.

yazıklar olsun sana ve senin gibi düşünenlere

Burda düşünce suçlusuyum..

ve burda sana ve senin gibilere çanak tutanlara..

Burda da benim düşüncemi tasdik edenler de suçlu.
Al sana provakasyonun dik alası!
Milleti, din adına, yada başka bir şeyin uğruna körükleyip, kendisi gibi düşünmeyenin üzerine yollama provakasyonu.
"Ben bizden olmayanı dışlıyorum, sende dışla" provakasyonu.

Şimdi dikkat edin!!
Aşağıda tamamen kendisine ters açıklamalar yapıyor.

[kardeşim alışın artık insanları farklı olarak kabullenmeye
Hoca verir talkımı, kendi yutar salkımı.
Acaba neyi kastediyorsa? Bu çok kültürlü, herşeyi aşmış arkadaşımız, insanları farklı olanı kabulenmeye zorluyor.
Ama her nedense kendisi farklı olanı kabullenmek istemiyor.
Sanırım farklı olanı kabullenme sınırları var bu efendinin ve sizin sınırlarınızı da kendine göre belirlemek istiyor.
Mesela "din hariç" farklı olanı kabullen diyor.
Bu bölücü bey, yarın da karşınıza "ırk olarak hariç" farklı olanı kabullen diye çıkar.
Nede olsa kardeşlik bile olsa bir sınır olması gerekir dimi?
Nede olsa bu sınırları, ırkcı, dinci, hemşerici, yanlız kaldığında kendine güvenemeyen, kendini ırk olmadan, din olmadan, yada herhangi bir sürü olmadan bir hiç hisseden kişiler koyuyor dimi?
Nasıl olsa böyle kişilere; "Bana dokunmayan, benim kendi yılanım bin yaşasın" felsefesiyle kimse dokunamıyor dimi?

Devam edelim..

bizim en büyük eksiyimiz öteki ni kabullenmemek ve ona yaşama hakkı vermemek yapmayın yazık aşın bunları;
Lütfen şu yukardaki sözleri bir daha okuyun.
bizim en büyük eksiyimiz öteki ni kabullenmemek
En büyük eksiyi öteki ni kabullenmemekmiş!!
Bak sen şu işe, kendini nasıl da tarif ediyor!
Eksiyi ni de biliyor ama eksiğini de seviyor, o yüzden bırakamıyor bu eksiyi ni.
Bir insan bir yerde başka konuşur, başka bir yere gidip başka bir zamansa tam aksine bir şey söyler ama aynı zaman içinde, aynı iletinin içinde, aynı anda nasılda böyle söylediklerinin tam aksine şeyler söyler, pes pes pes.
Bu arkadaşın iletisi o kadar insanlığa aykırı ki; bunu benden başka hiçkimsenin görmemesine de sevindim sanmayın hee! Bunu görmemeniz beni epeyce üzdü.

yazık aşın bunları
Aşın arkadaşlar bunları, aşın.
Bakın aşamadınız diye nasıl da kızıyor size ordinaryüs professörünüz!
Kızdırmayın aristokrat kesimi, mahrum kalırsınız akıldan fikirden sonra.
Aşın aşın, aşırtma oynayın.

hala örümcek beyinlilerin ve bu ikilemden parsalanmak isteyenlerin oyununa gelmekten bıkmadınızmı,
Hee bıkmadınız mı?
Sizi saflar, sizi akılsızlar. Siz hiç eğitim almadınız mı?
Hala provakatör ajanı yakalayamadınız mı?

bir dinsizin bile azıcık taraflı konuşmasına bile veya bizden olmayana hakaretler yağdırmasıbna bile alkış tutluyor yazık yaaaa
Küfürler ettim ya ben size!!
Siz akılsızlar da bunu çakozlayamadınız ama bu kıvrak zeka, bu ajan avcısı hemen çaktı köfteyi.
"Yazık yaa" diyor. ardından.
Siz neymişsiniz be ağbi. Yazıklar olsun size.

bu kadar ucuz mu insanları birbirine düşürmek
Gerçekten ucuz galiba.
Dinli dinsiz olarak böl, insanları birbirine düşür.
Alevi sunni olarak böl, insanları birbirine düşür.
Fenerbahçeli, Beşiktaşlı olarak böl yine düşür.
Trabzonlu, Hakkarili olarak böl, birbirine düşür.
Senin bölme bıçağın, din bıçağı. Bölmüşsün ne güzel.
Ama unutma!!
Karşında bir cahil yok. En azından senin gibi biri yok.
Yutturmam senin zehirini benim milletime, benim insanıma.

aklıselim olmanızı temenni eder saygı ve sevgilerimi sunarım:

Rajon kesti, hadi yiyin gağri.
Aklı selim olun bundan sonra.
Eğer birisi sizin dininizden yada ırkınızdan yada tuttuğunuz takımdan biri değilse, yada hemşeriniz filan değilse, aklınızı başınıza alıp aklı selim olarak onu dışlayın, ne lafına nede sözüne güvenin.

Ah be tanrıverdi!!
Eğer seni tanrı verdiyse gerçekten. Beni kesin şeytan vermiştir.
Biz seninle yerden verilmiş olamayız.
Tam tersine, eğer, yani beni tanrı verdiyse o halde seni mutlaka şeytan vermiştir.
Dedim ya! Aynı yerden verilmiş olamayız biz seninle.

Sevgili dostlar,
Ben size kötü niyetli değilim desem de sizin bunu anlamanız çok zor, veya çok zaman alabilir.
Ama gerçekden bende taştan yapılmadım.
Ben de sizin gibi bir insanım.
Kedi filan da yemiyorum.
Bu yüzden, her ne kadar güçlü olsam da; benim de gücüm ve sabrım sınırlı, sonsuz bir gücüm yok.
Bu yüzden bu tür insanları gördükce şevkim kırılıyor.
Belki bir delinin biriyim.
Ama işte bu deli, bazen bu tür insanları gördükçe bir şeyler anlatmaktan kendini alıkoyuyor.
Elbette bazen hızla dönüp, ama bazen duruyor.

Böyle olmayanlarınızdan özür diliyorum.
Destek verenlere de çok teşekkür ediyor ve onları da gördüğümü bildirmek istiyorum.
Bu sebeple, fazla da nankörlük etmek istemiyorum.
Cevap vermem gereken çok kişi var, onu da biliyorum ve hepinize cavap vereceğimden emin olabilirsiniz.

Şimdilik herkeze dost sevgilerimle.

Notamatik
28.08.2007, 03:24
Beni yanlış anlamayın bende aleviyim ama ben şunu gördüm bizim insanımızda birlik yok yada benim çevremde öyle örnegin sünniler çoçuklarını elinden geldigince din derslerine alıştırıyor peki bizim büyüklerimiz ben 22 yaşındayım daha ceme bile gidemedim ha bu aslında büyüklkerimin şuçuda degil maddi sorunlarda var tabi onlarda bişey yapamıyor birde maddi sorunlardan çok cem evlerimiz yok yani hüsran yani demek istedigim hep korktular dagıldılar bir arada yaşamadılar zulume katlandılar ezildiler sonuçta birilerinin gölgesinde kaldık bu kadar suumak benimde hoşuma gitmiyor
Canımın içi,
Bu konuda anlaştık, bana öyle şeyler anlattılar ki; Aleviliğin saklanması konusunda artık aynı şeyleri düşünmüyorum.
Ben her sunni gibi; Alevilerin bu kadar ezildiğini bilmiyordum.
Özellikle bir arkadaşımız bir okul meselesi anlattı ki; bunu hayatım boyunca unutmayacağım. Eğer unutursam namerdim.
Hak veriyorum sevgili dostum, çok hak veriyorum.
Değişecek merak etmeyin, değiştireceğiz hepbirlikte.
Saygı ve sevgilerimle canım benim.

Notamatik
28.08.2007, 05:40
Önceden bir iletin daha var bana sevgili Eldorado,
Ama daha acil gördüğüm için, sırlamayı bozup önce bu iletine cevap vereceğim.

size pek güvenmiyorum sayın notamatik ve samimi bulmuyorum..

Saygı duyuyorum ama bunu her sizden farklı olana sakın yapmayın zira alışkanlık haline gelebilir.
Bir insanı birkaç iletisinden tanıyamazsınız bu gayet doğal.
Benim için de aynı şeyler geçerli, eğer çok bariz birşeyler sırıtmıyorsa; tek bir yada birkaç iletisinden kimseyi tamamen tanımak mümkün değil.
Aslına bakarsanız, tanımak da fazla önemli değil, öyle değil mi?
Tanıyıp da ne yapacağız insanları? Biri gelir bir şey der, katılmayız, öbürü gelir başka birşey der, ona belki katılırız, böylece kimseyi tanısak da tanımasak da bunun hiçbir önemi olmaz öyle değilmi?
Okur geçeriz yani!!
Peki ya o insana birşeyler soruyorsak! Onunla ilgili birşeyler yazıyorsak yine de onu tanıyıp tanımamamız önemli sayılmaz mı?
Tabiki; eğer ona birşeyler soruyorsak bu ona önem verdiğimizi, gösterir ki; o halde onu tanımamız gerekir.

Peki ya tanımamız gerektiği halde ya tanıyamaz isek, ne yapmalıyız?
Yeterli iletisi yok, sorularımıza da henüz cevap vermedi, ne olacak şimdi?
Öyleyse onu tanımadığımız için ona güvenmediğimizi söyleyelim.. Hee?
Yada tanımadığımız halde tanıyormuş gibi güvendiğimizi söyleyelim.??
Hangisi doğru?

Bence en iyisi tanıma fırsatını bulana kadar, güvenip güvenmeme konusunda ona hiçbirşey söylememek.
Aslında kesinlikle sence de öyledir ama galiba ben biraz vakitsizlikten dolayı cevapsız kaldım, sende biraz aceleci oldun, ondan böyle oldu.

Şimdi vakit var, cevaplamaya çalışayım.

sizin bizi susmakla ve çekimser kalmakla eleştirmenizide doğru bulmuyorum..
Bu konuda yukarda bir arkadaşa cevap yazdım, sanırım seni de tatmin eder.
İlk iletimden bu yana Alevilere suskun kalma konusunda hak vermeye başladım, artık aynı düşünmüyorum.
Ama bu sakın mücadeleyi bırakın anlamına da gelmesin.
Her ne kadar eskisinden farklı düşünsemde, yapılabilecek kadar mücadeleyi hala yapamadığınıza inanıyorum.
Yanlız bu herkez için geçerli olmayabilir. Kimisi belki çok mücadele veriyordur.
Ben sadece genele vurup, ortalama alıyorum, hepsi bu.
Eskisinden farklı olarak bu konuda ne düşündüğümü de söyleyeyim de ifadelerim lastikli kalmasın.
Önceden bir Alevinin her zaman her yerde hakkını arayabilecek kadar rahat olduğunu sanıyordum.
Şimdi ise; bunun böyle olmadığını ve Aleviler üzerindeki baskının benim düşündüğümden çok daha fazla olduğunu çok üzülerek anladım ve artık heryerde değil ama müsait olan her ortamda haklarını hala hiç taaviz vermeden aramalarıo gerektiğini düşünüyorum.
Hiçbirinizi korkaklıkla filan suçlamıyorum.
Evet, ilk iletimde "korkma" kelimesini bol bol kullandım.
Ama bunu korkak insanların korkaklığı olarak algılamayın.
Ben asla korkak biri değilim ama, aklın gerektirdiği yerlerde korkmayı da ihmal etmem.
Akıl ne gerektiriyorsa onu yapmak lazım (Yere ve zamana göre).
Eğer korkmak gereken bir ortam varsa; korkmak en akıllıca davranıştır.
Korkulacak ortamlarda korkmak; korkaklara mahsus değildir. Akıllının işidir bu.
Eğer hiçbir zaman hiçbir yerde, hiçbir durumda korkmayacak biri varsa; o kişi bir kahraman değil, bir akılsızdır.

Hemen dürüstçe belirteyim ki; ilk iletimde "çekinmek" kelimesi yerine "korkmak" kelimesini daha fazla kullandım.
Ama fena mı oldu? Aranızda vurdumduymazlar varsa eğer, belki onlar bana kızarak biraz kıpırdandılar.
Yani birilerine biraz doping etkisi yapmış oldum.

Kaçak mı güreşiyorum? Bence hayır.
Zira bir insanın neyi ne için yapmaya çalıştığı çok önemlidir.
Eğer benim ulaşmaya çalıştığım şey, birilerinin sırtından bir çıkar sağlamak ise; o zaman yaptığım yanlıştır.
Değilse, birilerinin elinden tutup, onun haksızlığa uğramasına razı olMaMaksa, insani amaçlarla çıkar sağlamaksızın yapılıyorsa; üslubumun tartışmasını yapmaya ben gerek duymuyorum. Beni anladıysan sanırım artık sende gerek duymazsın.

ayrıca size bir soru sormuştum,siz ne kadar tepki verdinizde bu olaylara bizden tepki göstermemizi bekliyorsunuz?sonuçta sizin söyleminizle sessiz kalma konusunda aynı kategoride bulunuyoruz...
Güzel bir soru bu, tebrik ederim.
Kan beynime sıçrıyor sevgili Eldorado,
Birisi bana "sen dinsizsin, öyleyse şöyle şöyle..." vs. dediği zaman deliriyorum.
Delirdiğim zaman ise aklıma dinsizliğimi saklamak filan vs. gelmiyor genelde.
Aynı şekilde; birisi bana "Sen dinsizsin" demese bile; din vesilesi ile birisine haksızlık yaptığı zaman yine çıldırıyorum, yine deliriyorum, yine dinsizliğimi saklamak aklıma gelmeden, verip veriştiriyorum.
Bu benim yapımda var.
Birgün mucizevi bir şekilde; allah yukardan "Sen karışma ben dinsizi yada şöylelerini veya böyle olanları ezerim" dese, yine kan beynime sıçrar, kendimi tutamam ona da söylemediğimi bırakmam.

Ama yukarda da dedim ya!! Her zaman her ortamda cesareti olan aptaldır diye.
Bu ilkemi de hiçbir zaman unutmam. Zaten bu yüzden hayattayım, yoksa çoktan ölmüş olurdum.
Nerde ne zaman konuşabileceğimi iyi biliyorum.
Konuşamayacağım yerde susuyorum.
Eğer susturalabilecek durumdaysam, ölmemek için susuyorum, zira ben ölürsem haksızlıklarla savaşamam; bu da aptalca ölmek olur.
Ama konuşabileceğim yerde kendim bile kendimi durduramıyorum.
Konuşabileceğim ortam olmasa bile, kendi kendime o ortamı yaratıp, sırf konuşabilmek için düzenek kuruyorum.
Bu kadarı bana yetiyor sevgili eldorado,
Beni susturamıyorlar, ne vapurda, ne minibüste, nede yollarda.
Yobazlık yapıldığını gördüğüm zaman, "Sen yobazsan bende dinsiz imansız kafirim, ne Allah tanırım ne kitap" diyerek gözünün içine baka baka haykırıyorum.
Çok kızdığımda "ben bir satanistim" diyorum onlara.
Şok oluyorlar tabiki bunu duyunca; hiç beklemedikleri birşey bu.
Gözümdeki o bakışın kararlılığını gördükleri zaman, ses seda kesiliyor.

Evet, herşeyi yapmamam.
Mesela bir dinsiz olarak devlet kapısına gidip hakkımı arayamam.
Ama inanki bir alevi olsam, "Ulan bende Türküm, üstelik müslümanım, hodri meydan" demezdiysem namerdim.
Ancak bunu söylerken, gidip de bunu Fatih gibi yobazların mahkemesinde tabiki yapacak kadar salak değilim.
Hırsla kalkan zararla oturur, akılla kalkıp kar ile oturmakda fayda var daima.
Yani sana anlatmak istediğim şey biraz detaylı ve tecrübe isteyen birşey.
Sadece şunu söylemek isterim ki; benim kadar susmayan bir dinsiz bulmak herhalde çok zordur.
Varsa bile ya ölmüstür yada çok az ömrü kalmıştır.
Belki benim de çok az ömrüm kaldı.

aklıma en çok takılan cümleniz bu oldu...şimdi sizin alevilere karşı ( ki dini bir mezhep )tavrınız net iken sizi ne kadar samimi bulabileceğiz? din düşmanı değilim diyorsunuz
Sevgili dostum beni iyi dinle,
Din dümanı değilim.
Alevilerin dostuyum zira daha önce de belirttiğim gibi Aleviliği sadece bir din olarak görmüyorum.
Benim gözümdeki alevilik bir kültürdür, bir insanlık zenginliğidir.
Bu medeniyet bir dinden mi geliyor yoksa sadece Alevilerin kültüründen mi geliyor? orası beni ilgilendirmez.
Ben bu güzel üzümü yerim, bağını da sormam.
Çünkü Alevilerin dini;
1- Benim ülkemin aydınlarını öldürmüyor, mahkemelerimi basıp cinayetler işlemiyor.
2- Alevilerin dini, sabahın köründe benim evime zorla ezanla girip; bana meydan okumuyor.
(Ezan okumanın namaza çağırmakla hiçbir ilişkisi yoktur, Ezan okumanın esas maksadı, hakimiyet ilan etmek, meydan okumak, insanlara cennete ve cehennemi hatırlatarak tedit etmektir.)
3- Aleviler benim devletimi ele geçirip; devletimi dine göre yönetmeye çalışmıyor.
4- Alevilerden bir yobaz çıkıp; plajda benim kızımın memelerine saldırarak; "nasıl mayoyla denize girersin?" demiyor.
5- Ve daha bir sürü şey.

Hal böyle olunca; benim ne derdim olacak böyle bir din ile, böyle bir kültür ile.
Üstelik tam tersine insanlara barış, kardeşlik aşılıyorsa; bırak ona karşı çıkmayı o benim işime bile gelir, ben salakmıyım beni bile sevecek, beni bile üzemeyecek, bu güzel kültürü "bu bir dindir" diyerek dışlayayım?
Kendime düşmanmıyım ki; kendi işime yarayan bir şeye karşı çıkayım?

İşte bu yüzden, ben kendim hiçbir dine inanmasam bile; eğer inananın bana ve benim canım ülkemin insanlarına bir zararı yoksa; ona hiçbir zaman karşı çıkmam.
Bilakis, burdan sesleniyorum.
Eğer aranızda ateist yada benim gibi dinsiz olanlarınız varsa; sakına tek bir Aleviyi bile dinden çıkarmaya çalışmayın.
Çünkü eğer Alevilik dini de ölürse; meydan tamamen sunnilere kalır ki; "o zaman vay biz dinsizlerin ve ateistlerin haline."
Bu ülkede Alevilerin var olması demek; bu dinsiz ve Ateistlerin de sigortası demektir.
Zira dinde zorlama yoktur felsefesi sadece Alevi islamında vardır.
Keşke bu ülkenin çoğunluğu Alevi olsaydı da biz de dinlerle uğraşmayı, savaşmayı bırakıp işimize gücümüze, ilime, bilime, kardeşliğe, kısaca hayatımıza bakabilseydik.

İslam dinini hırpaladığım, en ağır şekilde eleştirdiğim olmuyormu?
Hem de çook, ama benim her eleştirdiğim, her hırpaladığım islam, sunni islamdır.
Eğer birgün üstümden sunni islam zülmu kalkarsa, tek bir gün ne sunni islama nede başka bir dine tek laf etmeyeceğim.

Şimdi bunun neresinde çelişki var?
Eğer hala çelişki görüyorsan, sor bana anlatayım.

ilk önce susmakla yargılayıp sonrada bölücülük ve fanatizm hakkında bilgilerle bir yerlere çekmeye çalışıyorsunuz....

Bunun cevabını yukarlarda bir yerlerde verdim.

ve benim anlamadığım nokta ise şu;yazınız ALEVİFORM'UN girişinde ilk sutunlarda yer almakta...ve ben bir üye olarak bu yazınızın orayı haketmediğini düşünüyorum...alevi insanları ACİZCE bulan bir yazının benim üzerimde olumsuz bir etki yarattığınıda belirtmek isterim çünki biz okadar sessiz değiliz sayın modlar....

Bence çok iyi yapmışlar.
Her ne kadar sunnilerin çoğu bunu yazdığım için bana düşman olsalar bile; Alevi olmayan birinin Alevi haklarını savunduğunu, birilerinin dışardan bakarak, onların ezildiğini görmeleri ve burda anlatmaları, Alevilerin kendi dertlerini anlatmalarından çok daha fazla etkilidir.
Örnek mi istiyorsun?
Bir keresinde çok muhterem bir şahısa birisi imalı imalı "sen alevimisin yoksa?" diyerek sırıta sırıta bir soru sordu, bende orda açtım ağzımı yumdum gözümü, milletin ortasında rezilin daniskası yaptım onu.
Hala beni gördüğünde yolunu değiştirir.
Söylediğine bin kere pişman oldu.
Ama bunu bir Alevi kendi namına yapsa; bunun etkisi o kadar fazla olmazdı. Çünkü nede olsa kendini koruyor derlerdi.

Önceki iletine yarın tekrar bakacağım, ayrı cevaplamam gereken birşey varsa yarın cevaplarım.
Saygı ve sevgilerimle sevgili Eldorado.

Nihat
28.08.2007, 16:36
türkiyede alevi olmak ve ya ermeni olamk sanırım ikisininde arasında perk fark yok aslında bu ülkenin aslı unsurları olan aleviler malesef tarih boyunca hep zulme maruz kaldı bu yönde alev iliğin bu şekılde algılanması ve bir birlik olarak tek vücut hareket edememesinin sebeplerinden biride büyük şehirler ve varoş diye tabir etiğimiz yaşam biçimi
olan ve günlük ihtiyaçların bile zorlandığı bir ülkede yaşam biçimi ve bu yaşam alanı içinde alevilerinde bir araya gelemediği ve tek vücut olmadaığı bu ülkede. ve baskılaın sadece zulüm olarak devlet kadrolarında bile varlığını sürdürürken aleviler neden biraraya gelemiyora sadece küçük bir kesittir .

Bedrana
29.08.2007, 01:10
Bedrana kardeşim,
Bu yaptığın gereksiz bir çıkış. Kimseyi kışkırtmadım, kimseye kin beslemesi tavsiyesinde bulunmadım.
Sadece yapılan haksızlıkları dile getirdim ve merak ettiğim bazı şeyleri öğrenerek aydınlanmış oldum.
Eğer sen benim yazdıklarıma dayanarak birilerine kin ve nefret duyduysan, yanlış iş yapmışsın. Kin ve nefret duymadıysan o halde "kimseyi kin ve nefrete sürükleme" demen yanlış.
Ayrıca uzatılan eli tırmalak son derece yakışıksız birşey.
Saygılarımla.

ya bu forumda benim konuştuğum dil mi farklı yoksa anlattıklarım çokmu abest kaçıyor sizlere.ilk yazdığım mesajda net ve açık bir şekilde yapılmaması gerekenleri sıralamış öle olmadığını düşündüğünden daha güçlü bir alevi toplumu olduğunu sölemişim dimii...şimdi bana yazılan cevabı okuyun gereksiz bir çıkış yapma,uzatılan eli tırmalama, ya allah aşkına sonra birşey deyince ceza alıyoruz...sizlere soruyorum tarafsız canlar bu arkadaş madem ii birşey yapmak istiyor niye kendisine birtakım şeyleri açıklayan kişiyi hemen böle bir mesajla sindirmeye çalışıyor...böle bir konu açarsan hertürlü sonuca da katlanırsın güzel kardeşim herkes aaa evet aleviler ezdiriyor kendini sessiz kalıyorlar haklarını yediriyorlar demezki hatırlatayım burası aleviforum...

Notamatik
29.08.2007, 20:01
siz özellikle vergi alınıp geri dönüşümünün alevilere hiç katkısı olmadığını savunuyorsunuz,evet katkısı yok..

Sevgili Eldorado,
Bu alıntıladığım iletindeki benimle ilgili olan diğer soruna yukarda cevap verdim.
Yine bu alıntıdaki tüm görüşlerine katılıyorum.
Yanlız şu yukarda almış olduğum cümlelerini biraz daha detaylandırmak istedim.

Diyanet yoluyla Alevilerden, gayrımüslümlerden ve dinsizlerden zorla alınan haram paranın geri dönüşümü düşünüldüğünden daha berbat.
Zira diyanete aktarılan bu haram paranın geri dönüşümü sıradan sunni islam mensuplarından bile daha çok, sunni islamcılara yani hacı-hoca takımı dediğimiz radikal dincilere olmaktadır.

Türkiye'de hep yeşil sermayenin gün geçtikçe güçlenmesinden şikayet edilir. Ancak bu yeşil sermayenin hangi yoldan bu kadar güçlendiğinden de pek kimsenin haberi yoktur.
Yurt dışından para girişi ile güçleniyor denir ama gerçekte bu yurt dışından giren yeşil paranın bununla pek alakası yokdur.
Yeşil sermayeye esas para aktarımı diyanet yoluyla yapılmaktadır.

Küçük birkaç örnek verirsem ne demek istediğimi daha iyi anlatabilirim.

1- Türkiye'de camilerin çoğunu halk kendi yaptırıyor denir. Bu koskoca bir yalandır. Türkiyede camilerin çoğunu diyanet yaptırır.
Bu camilerin ihaleleri tabiki ateistlere veya Alevilere yada Ermenilere vermezler.
Kimlerelere veriliyor bu ihaleler? Tabiki hacı-hoca takımına. Zira cami mütahitleri sıradan sunniler bile değil, hacı-hoca takımıdır.

2- Diyanet tarafından sayısı yüzbinleri bulan, imam, din dersi hocası, imam-hatip okul personeli, ilahiyat fakültesi çalışanları, müftülük çalışanları vs. türünden yine hacı-hoca takımına maaş verilerek para aktarılmaktadır.

Yukarda iki küçük örnek verdim, diyanetin bunlara benzer tüm harcamaları çeşitli yollardan hacı-hoca takımına gitmektedir.
Küçük bir caminin tamirinden ve bakımından tut, en büyük ihalelere kadar bu para dinci takımının eline geçmektedir.
Dinci takımının eline geçmesi bir yana; daha sonrasında da; yine dinci takımının elinde dönerek daha da güçlenmektedir.
Zira bu kitle; günlük alışverişlerinden tut da; en büyük alışverişlerine kadar tüm ticaretini yine birbirleriyle yapmaktadır.

Örneğin diyanetten aldığı maaşla kirada oturan bir imam, genellikle dinci takımından birinin evinde kiracı olmaktadır.
Yada evine eşya almak isteyen bir dinci, sıradan bir vatandaştan alışveriş etmek yerine, gider yine bir dincinin mobilya mağazasından alışveriş eder.
Bunların artık marketleri bile ayrılmış durumda, kendi marketlerini işletiyorlar, kendi marketlerinden alışveriş ediyorlar.

Sıradan vatandaş her türlü alışverişini, her türlü insandan yapar ama, bu dinci grup ayrımcılık yaparak kendi gibisinden alışveriş yapar.
Bunların kestikleri kurbanlar, verdikleri zekatlar bile birbirlerinedir.
Yani para dışarı kaçmıyor.
Diyanetden yüklü miktarda para girişi var ama çıkış hemen hemen hiç yok gibi.
Böyle olunca da yeşil sermaye güçlendikçe güçleniyor. Özellikle son yıllarda sıkmabaşların altındaki son model lüks otomobillerin sebebiyeti bu kapalı devre yeşil sermayedir.
Belediyeler yoluyla yeşil sermayeye girişleri de sayarsak, yeşil sermayenin bu kadar güçlenmesine hiç şaşmamak lazım.
Ancak dediğim gibi; yeşil sermayeye en yüklü miktarda giriş, diyanet denen sunni islam mafyası tarafından yapılmaktadır.
Her ay en az 1 milyar YTL. Yıllık dedikleri yalandır diyanetin masrafı en az aylık 1 milyar YTL dir.
Bu çok büyük bir paradır. Bir de bu paranın içerde döndüğünü düşünürsen, yeşil sermayeye yaptığı etkinin ne kadar büyük olduğunu anlamak çok basit.

Yeşil sermayenin güçlendirilmesi Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana yapılmaktadır.
Yani bunun suçunu sadece AKP ve FP gibi partilerde aramak da yanlış olur.
Tarihten bu yana hangi parti ikdidarda olursa olsun, yeşil mafya haracını daima almıştır. Malesef her hükümet de bu haracı vermiştir.
Fakat özellikle Erbakan tarafından başlatılan ve AKP tarafından devralınan din hareketi, tabiki yeşil sermayenin eskisinden çok daha fazla güçlenmesine yol açmıştır.

Saygı ve sevgilerimle.

eldorado
29.08.2007, 20:20
sevgili ağabeyim notamatik
yaşınızın ve kültürünüzün verdiği bilgi birikimine saygım var...ayrıca her cümleyi açıklamak için yazdığınız o uzun yorumlara verdiğiniz emek içinde teşekkürler...elbette bunlar hakkında küçükte olsa bilgi sahibiyiz ama burada sorun şu;ülkeyi yöneten irade kapitalizm sistemine sahip ve bu sistemde amaç güçsüz,cılız ve sessiz bir toplum...diyanete sunni kesmi susturmak için büyük ölçüde para aktarılıyor ve bundada başarılı oluyor devlet...ama o para direk halka yansımıyor,dini kimlik çatısı altında bürünen cemaatlara yansıtılıyor ve bu cemaatlar bu paraları kendi kurdukları iş yerlerinde para ile satın aldığı insanlara dağıtıyor...yani köleleştiriyorlar...
biz çekimser kalmıyoruz ama sistem belli olanakları kısıtladığı için sesimizi duyuramıyoruz...devleti devletin mahkemesine verip kazananı gördünüzmü hiç?
ha illegal olarak hakkınızı alın derseniz bunun doğuracağı sonuçları iyi düşünmek gerekir...ama kestirmeden vergi kaçırmak bence en ideali olur:biggrin:

Notamatik
29.08.2007, 21:12
Canımın içi Eldorado,
Çok teşşekkür ederim üstteki iletin için.
Bütün söylediklerine katılıyorum. Vergi kaçırma çözümünü de şaka olarak söylediğne eminim, zaten smile ekleyerek şaka olduğunu da belirtmişsin.
Ama bu gün forumda Aleviler adına çok güzel haberler duydum ve çok sevindim.
AB zorlamasıyla sanırım birşeyler olmaya başlayacak artık.
Zaten bizim milletimiz egoistleşmiş, herkezin gözü başkasının emeğinde, başkasının hakkında. Bu yüzden kendi kendimize adam olamıyoruz ve ancak başkalarının sopasıyla birşeyler yapabilirsek yapabiliyoruz.
Biraz ümidlendim, umarım gerisi de gelir.
En güzel dileklerimle, canım kardeşim.

ismailgokhan
30.08.2007, 18:20
Sevgili Alevi arkadaşlar,
Ben sunni islam dininden gelme bir dinsizim.
Uzun zamandır merak ettiğim ancak, sormaya henüz yeni vakit bulabildiğim bazı sorularımı sizlere sorarak anlamak istiyorum.

Merak ettiğim şey şu;

Bildiğiniz gibi; Türkiye'de devlet Alevi, Hristiyan, dinli, dinsiz ayırd etmeden herkezden topladığı vergilerle sadece sunni islama yatırım yapıyor ve insanlara zorla sunni islamı pompalamaya çalışıyor.
Bu herkezin bildiği gibi resmi bir haram para.
Haram paradan da öte; apaçık sunni islam haracı. Daha doğrusu gasp.

Ben Türkiyede'ki hristiyan dünyasını yakından tanıyan biriyim, yaşadığım, büyüdüğüm semtlerden dolayı aralarından çok sayıda gayrımüslüm dostum ve arkadaşım var.
Bu yüzden onların Türkiye'deki yaşam tarzını ve sorunlarını çok iyi bilirim.
Bu gayrımüslüm kesim, Türkiye'de ezilmiş, horlanmış ve korkutulup ürkütülmüştür.
Kısacası sunni islam mensupları tarafından sindirilmiştir.
Onlar da bu korkularından dolayı hemen hemen hiç seslerini çıkaramazlar haklarını savunamazlar. Zira haklarını savunurken bile gayrımüslüm oldukları için zulüm göreceklerine inanırlar.

Ben bu gayrımüslümlerin korkularına hak veriyorum.
Eğer ben de bir gayrımüslüm olsaydım bende onlar gibi sinmek ve korkmak zorunda kalırdım.
Zira onlar sadece gayrımüslüm değil, aynı zamanda Türk olmadıkları için de ayrıca korkutulur ve ezilirler.

Fakat siz alevileri anlamam mümkün olmadı şimdiye kadar.
Hadi gayrımüslümler hem müslüman olmadıkları için, hemde Türk olmadıkları için korkuyorlar haklarını aramaya.

Peki ya siz neden korkuyorsunuz?
Hem Türksünüz hem müslüman.
Üstelik sayınız da epey fazla.
Yani nüfus bakımından da gayrımüslümlerin durumunda değilsiniz.

Nedir bu ürkeklik? gerçekten merak ediyorum.
Sizi sunni islam haracı ödemeye razı eden şey nedir?
Benim bilmediğim, sizin de söyleyemediğiniz gizli birşey mi var?
Tehdit mi ediliyorsunuz?

Diyanet kırk yılda bir, alevi kitapları bastırıyor yada buna benzer aleviler için göstermelik birşeyler yapıyor ve sizin ağzınaza bir parmak bal çalıyor.
Ama sonrası eski tas eski hamam. Dini asimilasyona, baskıya, zülume devam ediyor.
Sizin paranızla, sizin çocuklarınıza okullarda zorla sunni islamı aşılamaya çalışıyor.
Bazı yerlerde okuyorum, diyanetin sunni islam için devletten çektiği para, yıllık 1 milyar YTL filan diyorlar.
Arkadaşlar bu koca bir yalandır. Diyanetin devletten aldığı para en az 10-15 milyar YTL dir. Bunu bir keresinde bu forumda yazmıştım, dilerseniz bu rakamı nasıl bulduğumu tekrar detaylarıyla yine yazarım.

Para işi bir yana, diyanet ve devlet sizlerin kültürlerini, sizlerin inançlarını da yok sayarak sizi aşağılamıyor mu?
Bunlara nasıl katlanıyorsunuz?

Neden hiçbir direniş göstermiyorsunuz?

Ben çoğu zaman sokaklarda çeşitli yürüyüşler, protestolar görürüm.
Kimisi çıkar elinde pankartlar, kominizm için yürür, kimisi doğa için, hayvan hakları için yürür.
Kimisi grev için, yada başka bir şey için yürür, vs..
Ama ömrümde şimdiye kadar bir tek alevinin çıkıp da "Bizi niye yok sayıyorsunuz?" diyerek yürüdüğünü görmedim.

Meclise giren Alevi milletvekilleri var. Bunlar ne işe yararlar?
Neden sizin haklarınızı mecliste dile getirmezler?
Hatta bildiğim kadarıyla Deniz Baykal bir Alevi.
Bu adam niye bir kere olsun çıkıp da Türkiye'deki Alevi haklarını savunmaz?
Niye sizin dernekleriniz yok? Yada yokmuşcasına pasifler?
Niye Alevi gazetecileriniz bu konuda hiç yazmazlar?

Hem Türksünüz hem Müslüman. Sizi korkutan nedir?
(Kürt olanlarınız da var tabiki ama bu birşeyi değiştirmez)

Bunları inanınki acaip Merak ediyorum.
Cevaplayan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Not: Mod arkadaşlar! Bu konuyu siyasi olarak gördğüm için bu topicde açtım, uygun değilse taşıyabilirsiniz.
Saygı ve Sevgilerimle.

sevgili kardeşim ne yazık ki biz Aleviler olarak kendi hakkımızı savunamıyacak kadar aciz durumdayız hak verilmez alınır bu daha öğrenemedik bir araya gelip yürüsek ankaraya meclise haklarımızı alırız ama hiç bir Alevi sokağa çıkalım desek çıkmaz konser var desek koşa koşa gelir ben Aleviler olarak hepimiz kendimize sizin yazdıklarınızı sormamız lazım özeleştri yapmamız lazım

tanrıverdi o
31.08.2007, 12:08
Sevgili nota matik kardeşim siz bu işi çok güzel beceriyorsunuz maşallah...
hadi hakkımda birde katli vaciptir fetvası verinde olsun bitsin kardeşim yaptığının adı ne söylermisin ben senin yazdıklarını okudum ve temel düşüncemi en sığ şekilde yazdım ve yaptığın şeyi en düz şekliyle anlatmaya çasl