Orijinalini görmek için tıklayınız : Üniversite har(a)çlarına yine zam geliyor

başkabirdünya
05.09.2007, 10:19
http://img522.imageshack.us/img522/1006/universiteharaclarinayizw9.jpg

Üniversite har(a)çlarına yine zam geliyor

Üniversiteler bu yılda zamla açılıyor. Adım adım eğitimi özelleştirenler,
har(a)çlara her yıl olduğu gibi bu yılda zam yaptı.

Üniversite öğrencilerinden bu yıl alınacak har(a)çlara ortalama yüzde 5'lik zam yapıldı.

En yüksek har(a)ç tıp fakültesinin

Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek Bakanlar Kurulu kararına göre, mühendislik fakültelerinin harcı 317 YTL'den 332 YTL'ye çıkacak. Hukuk, iktisat, işletme ve siyasal bilgiler fakültelerinin harcı ise 256'dan 269 YTL'ye yükselecek. İlahiyat, eğitim bilimleri ve fen-edebiyat fakültelerinin harcı da 244 YTL olacak. Tıp fakültesinin harcı ise 508 YTL olacak.

Üniversite yönetim kurullarına verilen yüzde 20'lik zam yetkisi de bu rakamlara dahil edilince öğrencilerin ödemesi gereken har(a)ç miktarı 600 YTL'nin üzerine çıkabilecek. Bu rakamlara bir de neredeyse her üniversitede uygulamaya konulan zorunlu bağış, kimlik parası gibi haraçlar eklenince daha üniversite kapısındaki soygunun miktarı artıyor.

Paralı eğitim, eğitim hakkı gaspıdır

Paralı eğitimin kara yüzü daha ilk kayıt anından öğrencileri vuruyor. Belirlenen süre içinde har(a)cını yatıramayan öğrencinin kaydı yapılmadığı gibi üniversite hakkını da kaybediyor. Zorunlu bağışı ödemeyen öğrencilerin ise laboratuar, bilgisayar gibi haklarından faydalanmasının önüne geçiliyor.

Öğrenciler bu paraları ödemek zorunda değil

Her üniversitenin kendince uygulamaya koyduğu bu haraçları öğrencilerin ödeme zorunluluğu yok. Daha önce Dokuz Eylül Üniversitesi’nde rektörlüğün “kimlik kartı bedeli” adı altında haraç istemesine tepki gösteren öğrenciler, yürüttükleri mücadeleyi kazanmıştı.

Geçen yıl Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü, kayıt yenileme döneminde harç ücretinin yanı sıra 60 milyon öğrenci kimlik kartı bedeli istemiş buna karşı mücadele yürüten öğrencileri de “Ülkemizi bölmeye çalışanlara bir fırsat yaratmayacak şekilde değerlendireceğinize inanıyorum.” sözleri ile hedef göstermişti. Öğrencilerin kararlı mücadelesi sonucu rektörlük geri adım atmıştı.

Bir diğer örnek ise yine Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi’nde okuyan Mesut Averbek'in İdari Mahkeme’ye açtığı dava sonucunda elde edilen kazanım olmuştu. Diğer üniversitelerde de emsal teşkil edebilecek kararda öğrencilerden kimlik parası alınmasının yasal olmadığı belirtilerek DEÜ parayı faizi ile birlikte ödemeye mahkum edilmişti

kaynak : ATILIM - www.atilim.org

NiSAN_Rojda
05.09.2007, 10:50
valla can harçlar her dönem artıyordu şaşırmadım çok ama gitgide yüzdelik dilim artıyor,sanırım bi 5 sene sonra ½ 50 artmaya başlar.....devlet öğrenci kesminide sömürüyor ya helal ....
kimbilir kaç öğrenci ne şartlarla okuyor kredi ve burs sistemide yine ilk kendi adamlarına çıkıyor ne hikmetse......maddi geliri düşük öğrencilere vermezler ya....yazık valla,hele üni kitapları şaşırtıcak kadar ucuk fiyatta...80 ytl ye bir kitap olur mu ?? 2 yıl önce idi bide :no:
bizim yurttan bi kız öğrenci okulunu yarım bırakmak zorunda kalmıştı,o kadar umutluydu ki krediden oysaki,çıkmadı malesef..ve bu harçlar okul kitapları,yurt -yemek ihtiyacı kızın ailesine ağır geldi.....hala aklıma geldikce üzülüyorum ve isyan ediyorum...devlet arttırsın bakalım....ve de övünsün türk gençleri neden üniversite mezunu az diye,oturup bir araştırsınlar....kolay mı okumak heleki şehir dışında ise,devletin bize tek verdiği 1 ytlik yemek fişiydi..bilmem kaç yüz öğrenci yurt dışından topluyor onların her türlü imkanını sağlıyor,kendi öğrencilerinden de ne kadar sömürsem diye düşünüyor...ilk önce kendi ülkesinin okuma imkanı olmayanları okutsun sonra komşu ülkelerin çocuklarını okutsun...

ONU®
05.09.2007, 16:30
Gelmese şaşardım.Bu paralar nereye gider hep merak ederim.Çünkü verdiğimiz onca paralara rağmen okul şartlarında bir düzenleme olmuyor maalesef.

PAÜlü
05.09.2007, 16:40
Ya yine mi zam.Ama gerçekten yeter artık.Ya elimizde üç kuruş para var onuda ya har(a)ca veriyoruz ya okul kayıtlarına ya da yazokuluna.
İşte devlet nasılda okumaya teşfik ediyor ama...
Anlamadığım şu, bizim okul mesela hem har(a)clardan hemde yazokulndan para kazanıyor.Geri bize hizmet olarak dönüyor mu? Bi kısmı..E diğer paralar nerde..(Artık cepte):milletin hakkını yiyorlar afiyet olmasın

the lion
05.09.2007, 18:52
bende okulu uzatmanın cezasını çok pis çekiyorum haracı % 50 zamlı yatıracam ..ceza herhalde :)..bu ülkede paran yoksa öl daha iyi , hiç bir haktan yararlanamassın , başka bi açıklaması yok.

EREN izm
05.09.2007, 19:20
evet arkadaşlar zam gelmiş. ben bugün yatırdım %20 zam gelmiş

cuma günüde kayt yaptırcam :)

alevi_che
05.09.2007, 19:26
Gelin bu konuda bir eylem yapalım desem, gelin bu adaletsizliğe bir dur diyelim desem... Biliyorum ki yarın gösteri sırasında devlet babadan iyi bir dayak yiyeceğiz.

Bu hükümet hiç bir zaman öğrencinin yanında olmadı...

başkabirdünya
05.09.2007, 19:29
Gelin bu konuda bir eylem yapalım desem, gelin bu adaletsizliğe bir dur diyelim desem... Biliyorum ki yarın gösteri sırasında devlet babadan iyi bir dayak yiyeceğiz.

ben varım:thumbup1:

(ses getirecek bir eylem yapalım)

anadolu75
05.09.2007, 19:40
ogrencileri somurmeye devam ediyorlar anlasilan.

koçgirli
05.09.2007, 19:45
zaten eski harç parası bize çok geliyordu şimdi ne yapacağız hiç bilmiyorum
tuhaf şey ya

eley
05.09.2007, 19:52
yeter artık bide devlet okulu olacak bu okullar.adamakıllı devlet adamları başımızda olmayınca bizde bu duruma düşüyoruz.cem uzanın harcı kaldıracam vaatini uygulayacağına emin olsam başa geçmesi için elimden geleni yapardım.

nihallll
05.09.2007, 19:54

bende varım eyleme:thumbup1:

İrMaK_D
05.09.2007, 20:00
üniversite harçları bitirdi bizi zaten geçen dönem 331.5 ytl yatırdık bu dönem daha yatırmadım yatırmakda istemiyorum.. soygun ya bu :cursing:

eley
05.09.2007, 20:02
alevi_che bende varım can

İrMaK_D
05.09.2007, 20:06
bende varımmmm eylemde :thumbup1: