Orijinalini görmek için tıklayınız : Otobüste namaz tartışması

ismailgokhan
05.09.2007, 12:35
Şehirlerarası yolculuklarda namaz tartışması yaşanıyor.
Şehirlerarası sefer yapan firmalara bağlı bazı otobüslerin, yolculuk sırasında "namaz molası" için camilerin önüne götürüldüğü iddia ediliyor.

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre tartışma Samsun'dan İstanbul'a gelmek üzere Metro Turzim'e ait bir otobüsü kullanan yolcu aracılığıyla ortaya çıktı.

İsmi açıklanmayan yolcu, yaptığı açıklamada, aracın saat 18.15'te hareket ettiğini, 20.00'de de bir caminin önünde park edildiğini ileri sürdü.

Otobüsten inen bazı kişiler, caminin avlusunda önce abdest aldı, ardından namaz kıldı. Bu sırada otobüste yarım saat bekleyen yolcuların itirazı üzerine gerginlik yaşandı.

Metro Turizm Genel Müdürü Sinan Solok, "Bu, yönetmeliğimize ve uygulamalarımıza ters düşen bir durumdur. Günlük 1500 seferimiz var, her mola talebine yanıt veremeyiz. Bu olay, cezaya tabidir, gereği yapılacak" dedi.

Canlar bu haberi internethaber.com'dan aldım bu haberden önemlisi habere yapılan yorunlara bakalım bir kaç örnek nereye gittiğimizin göstergesi

habere yapılan yorumlar tüyler ürpertirici

parantezici takma isimiyle yorum yapan kişinin yorumu

ah
iki tane inançsız için adamlar namazını kılamayacakmı.bal gibi kılar bu olayda hiç bişey yok.eğer benim otobüsümde böyle olay olacak olay çıkartır namazımı yine kılarım.iki tane inançsız saygısız dinsiz için herşeyi yaparım.utanın be hristiyan desek değilsiniz yahudi desek değilsiniz nesiniz anlamıyorum.onlardan olsanız hiç yoktan saygınız olur.ama sert kayaya çarparsınız birgün.bekleyin.göreceğiniz bazı şeyler var.bekleyin....

ukeybe takma isimiyle yorum yapan kişinin yorumu

namaz
ey insan topluluğu kainatta en yüksek hakikat imandır. imandan sonra namazdır. namaz kılmayan haindir. hainin hükmü merduttur....

cobweb takma isimiyle yapan kişinin yorumu

yuh ki ne yuuuh
kardeşim %99 u Müslüman olan bir ülkede yaşıyoruz. 10 dakika insanlar namaz kıldı die ne zoruna gidiyo. artık herkes kendine gelsin dini bütün insanlara müdale etmeyin....

nehir takma isimiyle yorum yapan kişi

Elveda METRO
demek ki metro firması insanların ihtiyaçlarına cevap vermiyor. o zaman bizde metro ya binmeyiz. başka firmaları tercih ederiz. Ayrıca namaz için hiçbir yerde 30 dk kadar bekleme olmaz.olayı saptırma var.
tesislerde yeteri kadar mescid yapsın.ayrıca cami önünde durmayıpta yol da mı durmalıydı şöfor.
arkadaşım konuyu medyaya taşımaktaki amacın namaza karşı olduğu ifade etmekse bal gibi yaptın.Allah hidayet versin.Yoksa cehenneme kadar yolun var. itiraz etmeyin.cennet te cehennem de Allah'ınd...

bu yorumları yazanlara gibi düşünen çok kişi var Türkiye'de giderek güçleniyorlar artık insanları toplum içinde zorluyacaklar yakında ramazan geliyor zorla oruç tutulmasına zorlanacak insanlar amaç insanları toplum baskısıyla islama uygun şekilde yaşatmak onların dışında davrandığınızda dinsiz islam düşmanına çıkacak bu gidiş kötü bir gidiş buna karşı çıkmamız ve dur dememiz lazım

haberin linki
http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=102632&uniq_id=1189583972

FAAciAA
05.09.2007, 12:48
bu dediğin olay yıllardı süre gelen bi konu ben çok iyi biliyorum dadaş ve esadaş firmaları sabah ezanı saatinde cami önünde değil her neredeysek bi dağ başında yada bi ovada durup namaz kılınırdı böyle durum yıllardır devam eden bir olay

xolxol_12
05.09.2007, 12:50
Yuh ya :D ne günlere kaldık
bundan önce neden böyle olaylar olmuyordu?
cevabı çok basit çünkü bundan önce iktidar olan partilerin hiç birisi bu ölçüde insanların dini inançlarını siyasallaştırmamıştı.
Din siyaset olunca daha nice sorunlar ortaya çıkar...

ismailgokhan
05.09.2007, 12:50
bu dediğin olay yıllardı süre gelen bi konu ben çok iyi biliyorum dadaş ve esadaş firmaları sabah ezanı saatinde cami önünde değil her neredeysek bi dağ başında yada bi ovada durup namaz kılınırdı böyle durum yıllardır devam eden bir olay

namaz için durmaları değil sorun sorun namz için durmayanları yada karşı çıkanları dinsizlikle hainlikle suçlamaları önemli olan bu

eldorado
05.09.2007, 12:58

bende şahit oldum...ama o kadar üzerinde durmayada gerek bulmuyorum..nihayetinde o dini bir eylem ve saygı duyulmalı fakat bizi rahatsız etmeden olmalı bu saygı...genelde zaten tesislerde verilen molalarda namaz kılınıyor....ha bu istisna olmuş zaten firma yetkilileri gerekeni yapacaklarını beyan etmişler...gelelim bu konuda arkadaşların yaptıkları yorumlara;kendileri kendilerini kayde almıyorki biz kayda alalım....

ismailgokhan
05.09.2007, 13:06
bende şahit oldum...ama o kadar üzerinde durmayada gerek bulmuyorum..nihayetinde o dini bir eylem ve saygı duyulmalı fakat bizi rahatsız etmeden olmalı bu saygı...genelde zaten tesislerde verilen molalarda namaz kılınıyor....ha bu istisna olmuş zaten firma yetkilileri gerekeni yapacaklarını beyan etmişler...gelelim bu konuda arkadaşların yaptıkları yorumlara;kendileri kendilerini kayde almıyorki biz kayda alalım....

bu olay çok tehlikeli bir olay ciddiye alınmıyacak birşey değil basit bir dini bir eylem değil küçük şehirlerde özellikle ramazan aylarında bulunanlar bilir gündüzleri yemek yiyecek yer bulamazsınız açık lokantalar zorla kapatılır kapatmasan dinsiz denir kimse allışveriş yapmaz büyük şehirlerde özellikle cuma günleri cuma namazlarını çok yakında cami olmasına rağmen mescitlerde kılınıyor şehrin en işlek caddelerinin kaldırımları tamamen kapatılıyor özellikle üniversitelrde ramazanda oruç tutmaya zorlanıyor bu yavaş yavaş toplumu şeriat düzeninde yaşamaya zorlamaya yönelik yapılan planlı eylemler bu yavaş yavaş toplumun her alanına taşınacak yapılacak herişi islama uygun hale getirelcek karşı çıkanları din düşmanı islam düşmanı ilan edilecek

eldorado
05.09.2007, 13:20
bu olay çok tehlikeli bir olay ciddiye alınmıyacak birşey değil basit bir dini bir eylem değil küçük şehirlerde özellikle ramazan aylarında bulunanlar bilir gündüzleri yemek yiyecek yer bulamazsınız açık lokantalar zorla kapatılır kapatmasan dinsiz denir kimse allışveriş yapmaz büyük şehirlerde özellikle cuma günleri cuma namazlarını çok yakında cami olmasına rağmen mescitlerde kılınıyor şehrin en işlek caddelerinin kaldırımları tamamen kapatılıyor özellikle üniversitelrde ramazanda oruç tutmaya zorlanıyor bu yavaş yavaş toplumu şeriat düzeninde yaşamaya zorlamaya yönelik yapılan planlı eylemler bu yavaş yavaş toplumun her alanına taşınacak yapılacak herişi islama uygun hale getirelcek karşı çıkanları din düşmanı islam düşmanı ilan edilecek

sanırım birçoğumuz şunu kabüllenmek istemiyor;
bu ülkenin büyük bir çoğunluğu namaz kılıyor dini gereği...yani nazmaz kılmayı sizin büyük bir şeriat tehlikesi olarak görmenize anlam vermedim bir türlü...bu konular gerçekten hassas konular,iyi düşünerek yorum yapılmalı...caddede namaz kılıyorlar aha şeriat mı geliyor?
evet üniversitelerde baskı var ama bu baskı devletin acizliğinden gelen bir baskı...düşünün ramazan aylarına gelen insanlar birden o ay müslüman oluyor,içki içenler,fuhuş yapanlar,çete kurup mafyalaşıp haraç alanlar birden müslüman oluyor 1 aylığına...o kendilerinin karaktersizliğidir...ayrıca % 20 lik bir yobaz kesmi diğer insanlarla aynı kefeye koymak o insanlarada haksızlık etmiş olmaktır...sünni olup şeriatı istemeyen bir kesmi yanımıza alacağımıza bu haraketlerle karşımıza alıyoruz...söylediğim gibi bu konuları hassas bir terazide tartıp ölçmeliyiz....

Bakır
05.09.2007, 13:28
namaz kılmak isteyen bir kaç kişi yüzünden onlarca yolcuyu yolda yarım saat bekletmek yanlış bir hareket.otobüsde hristiyan biri olsa ve otobüsü durdurun ben ibadet edeceğim deseydi buna müsade ederlermiydi acaba?

ismailgokhan
05.09.2007, 13:33
bu ülkenin büyük bir çoğunluğu namaz kılıyor dini gereği...yani nazmaz kılmayı sizin büyük bir şeriat tehlikesi olarak görmenize anlam vermedim bir türlü...bu konular gerçekten hassas konular,iyi düşünerek yorum yapılmalı...caddede namaz kılıyorlar aha şeriat mı geliyor?
evet üniversitelerde baskı var ama bu baskı devletin acizliğinden gelen bir baskı...düşünün ramazan aylarına gelen insanlar birden o ay müslüman oluyor,içki içenler,fuhuş yapanlar,çete kurup mafyalaşıp haraç alanlar birden müslüman oluyor 1 aylığına...o kendilerinin karaktersizliğidir...ayrıca % 20 lik bir yobaz kesmi diğer insanlarla aynı kefeye koymak o insanlarada haksızlık etmiş olmaktır...sünni olup şeriatı istemeyen bir kesmi yanımıza alacağımıza bu haraketlerle karşımıza alıyoruz...söylediğim gibi bu konuları hassas bir terazide tartıp ölçmeliyiz....

yine başladık bu milletin %99 müslüman tabi namaz kılacak edebiyatına;insanların namaz kılması sorun değil olayı başka yere çekme insanların tamamın islama uygun şekilde yaşamaya zorlanması yada onların kurallarına göre yaşamaya dikte edilmesi sorun ne yazık ki son yıllarda artan şekilde devam ediyor

eldorado
05.09.2007, 13:44
yine başladık bu milletin %99 müslüman tabi namaz kılacak edebiyatına;insanların namaz kılması sorun değil olayı başka yere çekme insanların tamamın islama uygun şekilde yaşamaya zorlanması yada onların kurallarına göre yaşamaya dikte edilmesi sorun ne yazık ki son yıllarda artan şekilde devam ediyor

siz hala gerçekleri görmemekle neden ısrar ediyorsunuzki?
sizce bu bir edebiyatmı,yoksa gerçekten ülkenin büyük bir kesiminin dini islam değilde başka bir dinmi?
evet sizinde söylediğiniz gibi toplum sizden,bizdeni kaldırıp ya islam yada terket mantalitesini el altından yürütüyor ama bu mantalite halkın bütününü teşkil etmiyor....sadece kendi çıkarları doğrultusunda bazı kesimler...amaç din yada islamlaştırmak da değil...amaç,tarikatcılaştırmak,şeyhleştirmek,putl aştırmak,köleleştirmek...dikkat edin şeriatın olduğu her ülkede sömürü var ve bu sömürü devletini hükümetler yönetmiyor,dini kimliğe mensup insanlar yönetiyor...

Garaoglan
05.09.2007, 13:52
namaz kılmak isteyen bir kaç kişi yüzünden onlarca yolcuyu yolda yarım saat bekletmek yanlış bir hareket.otobüsde hristiyan biri olsa ve otobüsü durdurun ben ibadet edeceğim deseydi buna müsade ederlermiydi acaba?

sen ne diyon be gardasim :clown: :clown:
seytan kulagina kursun yoksa namliyi coktan seytan doldurmus olurdu
eh o ibadet eden hiristiyanda rahmetine kavusurdu :whistling :whistling

shahrud
05.09.2007, 16:14
Bu apacik gunluk yasamin dini kurallar dogrultusunda donusturulmesidir. Yani bir din devletinin dogusudur. Burada artik kisisel secimlerden veya ozgurluklerden bahsetmenin bir anlami yoktur cunku kimse sizi dinlemez.
......utanın be hristiyan desek değilsiniz yahudi desek değilsiniz nesiniz anlamıyorum.onlardan olsanız hiç yoktan saygınız olur.ama sert kayaya çarparsınız birgün.bekleyin.göreceğiniz bazı şeyler var.bekleyin....
ne gorecegimizi bilen var mi?

fatih
05.09.2007, 18:27
Yıllardır süre gelen bir olay acaba niye bugün gazete haberi olur ki?
Acaba hangi namaz 30 dk sürüyor, teravih yada cuma numazı için mi mola vermişler? (Yolculukta seferi olayı vardır sadece 2 rekat, en çoğu 10 dk)

Namaz kılmayanlara tepki yok dikkatinizi çekerseniz, namaz kılınmasına tepki verenlere tepki var.

anadolu75
05.09.2007, 19:43
otobusude camiye cevirdiler.ev ve cami disindaki tum yerlerde namaz kilmak yasaklanmalidir.

poyrazz
05.09.2007, 20:19
Adamlar uygun adımla geliyorlar..Buda hakları..%47 oy alan onlar..Siz otobüsden bahsediyorsunuz.O devede kulak..Tokat-Zile-Yalınyazı (eski ismi maşat) beldesinin tamamı alevi..Bu gün orada CAMİ yaptırma dernegi kurulmuş diye duydum..Elebaşı da belediye başkanı..
Yani arkadaşlar biz birbirimizi harcarken onlar örgütlü bir şekilde geliyorlar..Zileliler bu konuda ne diyor acaba..

fatih
05.09.2007, 20:30
otobusude camiye cevirdiler.ev ve cami disindaki tum yerlerde namaz kilmak yasaklanmalidir.

Süper kesin çözüm.
Ev ve camiler dışında, oruç tutmak, Bismillah demek, Fatiha okumakta yasaklansın mı?

alevi_che
05.09.2007, 20:34
Süper kesin çözüm.
Ev ve camiler dışında, oruç tutmak, Bismillah demek, Fatiha okumakta yasaklansın mı?

anadolu75 sadece namaz ı kastetmiş.Oruç-Bismillah-Fatiha nereden çıktı?

Zaten ev ve camiler dışında namaz kılmak kurana göre de yasak.Bu davranışı kuranı kulaktan dolma bilgilerle öğrenenler yapar.

kreşmir
05.09.2007, 20:58
otobüste namaz,hastanede namaz,okulda namaz,çayırda namaz,çimende namaz......toplum nerde namaz kılınacağını unututtu heryer ibadet alanı oldu..kaza namazı diye bişey var kılmadın kazasını kılarsın..

otobüsteki insanlar beklemek zorunda değil ki....aslında niyet farkıda var onuda unutmamak lazım....otobüsü durduranlar hastanede ve okul içlerinde resmi kurumlarda ibadethane açanlarda kabahatin büyüğü....

yakında bu otobüse binenler ibadet etmek zorundadır, yazarlarsa hiç şaşırmam....nasılki bugün üniversitelerde namaz kılmayanlar dinsizlikle kafirlikle suçlanıyorsa yakında hayatın her alanında kafir avı başlatırlar.....

ismailgokhan
05.09.2007, 21:04
Süper kesin çözüm.
arkadaşım senin anlamadın olay şu sorun namaz kılma yada başka birşey değil sorun insanların kendi yaşam biçimlerine başka insanlara dikta ettirmesi ben namaz kılarım sende beni beklersin anlayışı faşişt bir anlayıştır bu toplumu gittikçe islama göre yaşam tarzını inşa etme anlayışıdır ve karşı çıkanları dinsiz ilan etmek göreceğiz bunu şiddete döndürecekler faşist anlayışın sorunları çözme yolu şiddetdir bunu Allah adına yaptıklarını ilan edip yaptıklarını meşrulaştıracakalrdır

zaten demokrasi ve laiklik neden çağdaş ülkelerde var insanların dini inançları toplumun diğer kesimlerine baskı aracı olarak kullanmasın diye

ama siz işinize gelmediğinde insanları dinsiz kafir ilan edin devam edin

ismailgokhan
05.09.2007, 21:07
otobüste namaz,hastanede namaz,okulda namaz,çayırda namaz,çimende namaz......toplum nerde namaz kılınacağını unututtu heryer ibadet alanı oldu..kaza namazı diye bişey var kılmadın kazasını kılarsın..

otobüsteki insanlar beklemek zorunda değil ki....aslında niyet farkıda var onuda unutmamak lazım....otobüsü durduranlar hastanede ve okul içlerinde resmi kurumlarda ibadethane açanlarda kabahatin büyüğü....

yakında bu otobüse binenler ibadet etmek zorundadır, yazarlarsa hiç şaşırmam....nasılki bugün üniversitelerde namaz kılmayanlar dinsizlikle kafirlikle suçlanıyorsa yakında hayatın her alanında kafir avı başlatırlar.....

amaç zaten o yavaş yavaş islami düzene göre sosyal hayatı düzene sokmak buna karşı çıkan insanları kafir dinsiz islam düşmanı ilan edip yok etmek

sivas katliamında müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz denip insanları dinsiz ilan edip insanlar yakılmadı

anadolu75
05.09.2007, 22:54
Süper kesin çözüm.

bismillahi icinden denir fatihada yalniz basina ya da aile arasinda okunabilir.

fatih
06.09.2007, 08:35
anadolu75 sadece namaz ı kastetmiş.Oruç-Bismillah-Fatiha nereden çıktı?

Zaten ev ve camiler dışında namaz kılmak kurana göre de yasak.Bu davranışı kuranı kulaktan dolma bilgilerle öğrenenler yapar.

Kuran'ın neresinde yazıyor bu yasak?

Otobüs nerde mola verdi acaba, habere göre cami önünde mola vermiş. Eğer Kuran böyle bir yasak varsa ona uyulmuş.

fatih
06.09.2007, 08:49
arkadaşım senin anlamadın olay şu sorun namaz kılma yada başka birşey değil sorun insanların kendi yaşam biçimlerine başka insanlara dikta ettirmesi ben namaz kılarım sende beni beklersin anlayışı faşişt bir anlayıştır bu toplumu gittikçe islama göre yaşam tarzını inşa etme anlayışıdır ve karşı çıkanları dinsiz ilan etmek göreceğiz bunu şiddete döndürecekler faşist anlayışın sorunları çözme yolu şiddetdir bunu Allah adına yaptıklarını ilan edip yaptıklarını meşrulaştıracakalrdır

zaten demokrasi ve laiklik neden çağdaş ülkelerde var insanların dini inançları toplumun diğer kesimlerine baskı aracı olarak kullanmasın diye

ama siz işinize gelmediğinde insanları dinsiz kafir ilan edin devam edin

Benim anladığım şu; yıllardır süre gelen ve halkın genelini rahatsız etmeyen bir olayın bugün gazetelere çıkması tesadüf değildir. Acaba o otobüste bulunan kaç kişi bu namaz molasına karşı çıkmıştır. 45 yolcunun büyük çoğunluğu namaz kılmasa bile namaz kılanlar için mola verilmesini doğal karşılar bu toplumda. Kimse namaz kılmayada zorlanmıyor bu molalarda. Olayları yorumlarken toplumun değerlerinide biraz dikkate alın.

Ben kimseyede kafir demedim genelleme yapmayınız...

fatih
06.09.2007, 09:04
bismillahi icinden denir fatihada yalniz basina ya da aile arasinda okunabilir.

Sizin, benim ve ya başka birinin her tasvip etmediği şeyi yasaklayamayız, benim ifade etmek istediğim buydu.

Yasaklar yerine çözümler üretilmeli.

Güzelyürek
06.09.2007, 09:14

sana katılmıyorum can.namaz kılan müslümanlara saygı duymak lazım eğer biz onlara saygı duymazsak bizde onlardan saygı beklememeliyiz.biraz daha geniş bakmak lazım.tamam yolda durup da zaman çalmaları biraz yanlış.sonuçta yolcauya farz değiil.sonrada kılabilir.ama bölesine sert bir tavırla eleştirmemek lazım.konu namaz sonuçta

pazarcıklı
06.09.2007, 09:26
aslında bu tür olaylar eskiden beri var, otobüslerin mola verdiği yerlerde mescitlerde insanlar namazlarını kılıyorlar zaten yıllardır ama sorun özellikle cami önüne durulup ,namaz kılmayanlardan kılanları beklemeleri istenmesi bana göre diğer türlü olduğunda sorun yok molada isteyen namaz kılar isteyen başka ihtiyaçlarını giderir kimse de buna karışmaz...böyle bişey olacaksa herkese uygun olmalı ,bi taraf yararlanırken öbür tarafın bekletilmesi yanlıştır bana göre...

Kaptan75
06.09.2007, 10:01
[QUOTE=fatih;490563]Benim anladığım şu; yıllardır süre gelen ve halkın genelini rahatsız etmeyen bir olayın bugün gazetelere çıkması tesadüf değildir. Acaba o otobüste bulunan kaç kişi bu namaz molasına karşı çıkmıştır. 45 yolcunun büyük çoğunluğu namaz kılmasa bile namaz kılanlar için mola verilmesini doğal karşılar bu toplumda. Kimse namaz kılmayada zorlanmıyor bu molalarda. Olayları yorumlarken toplumun değerlerinide biraz dikkate alın.
Ben kimseyede kafir demedim genelleme yapmayınız... Otobüsteki namaz kılacak olan insanlar!Otobüs şoförünü Dinsizlikle suçluyorlar.Namaz kılacak insanlar! Kazaya bırakamazmıydı?
Benim bildiğim şehirler arası yolculuklarda,Otobüs Namaz vaktine yakın bir saatte mola verdiyse namaz kılacak olan yolcular mola yerinin,mescidinde namazlarını kılıyorlar.Buna da engel olan yok.Namazını kaçıranlarda kazaya bırakıyorlar.Ben sadece şunu görüyorum.Otobüs şoförünü dinsizlikle suçlayıp Cami önüne çektiripte namaz kılmak için camiye girip namaz kılan yolcular şov yapmaktadırlar.Bu olaydan sonra Metro otobüs firması ne açıklama yaptı?
Namaz molası veren personel hakkında gerekli cezai işlem yapılacaktır.

horasan66
06.09.2007, 10:17
dün akşam haberlerde izledim bu haberi ve sanırım zekeriya beyaz çok güzel bir cevap verdi. "eğer ibadet başkasına zarar veriyorsa o sebab olmaktan çıkar günah olur" dedi. daha ne desin. Aslına bkarsan bence namaz ibadet olmaktan çıkıp gösteriş olduğu için birileri kendini birilerine ispatlmaya çalışıyor. bunlarda bunun göstergesi

ismailgokhan
06.09.2007, 10:27
dün akşam haberlerde izledim bu haberi ve sanırım zekeriya beyaz çok güzel bir cevap verdi. "eğer ibadet başkasına zarar veriyorsa o sebab olmaktan çıkar günah olur" dedi. daha ne desin. Aslına bkarsan bence namaz ibadet olmaktan çıkıp gösteriş olduğu için birileri kendini birilerine ispatlmaya çalışıyor. bunlarda bunun göstergesi
kaçırdığınız nokta amaçları namaz kılmak değil zaten yanlış olduğunu onlarda biliyor amaçları sosyal hayatı dine göre şekillendirmek yanlış şey tartışılıyor namazın yolculukta kılınıp kılınmayacağı tartışması konunun gerçeklerini görmemizi engeller gerçek soru şu sosyal hayat dine göre mi şekillenecek ?arkadaşlar siz bu yanlışa alet olmayın namazın yolculukta kılınıp kılınmayacağı konusunda tartışmaya girmeyin

cemalettin
06.09.2007, 10:32

üzerinde durulması gereken bir düşünce ve doğrudur.

cemalettin
06.09.2007, 10:44
... "eğer ibadet başkasına zarar veriyorsa o sebab olmaktan çıkar günah olur" dedi. daha ne desin. Aslına bkarsan bence namaz ibadet olmaktan çıkıp gösteriş olduğu için birileri kendini birilerine ispatlmaya çalışıyor. bunlarda bunun göstergesi

yolculuk sırasında ibadet farz değildir diye bilmekteyim.
Allah'ı anmak isteyen eğer samimi ise oturduğu yerde de ibadet edebilir.
"otururken,yan yatarken,ila... beni anın"demektedir.(ibadetin sessizi makbuldür)
"kul hakkı" ibadetten evvel gelse gerektir zira Allah'ın affetmediği ve kulun kul ile helalleşmesini istediği bir şeydir.başka insanların zamanlarını çalmak kul hakkına tecavüzdür ve zamanın telafisi yoktur.
pek ısrarlı şekilde "namaz kılmak"isteyenler var ise ihtiyaç molası sırasında
farzını eda eder,yemek yemeye vakit kaldı ise de yemeğini yer.
esas olan başkasının hakkına tecavüz etmemesidir.

önce eğitim/öğrenim eksiğinin giderilmesi,bunun için de kişinin Kuran'ı Kerim'i kendi lisanından okuyup anlayabilmesi şarttır.
okuyamayan ve anlayamayan ise zaten ibadetten muaf tutulmuştur.
"oku"ilk emirdir...

fatih
06.09.2007, 10:45
[/B]

Ben otobüste değildim, siz de otobüste değildiniz, yani otobüsteki diyalogların nasıl olduğunu sadece gazetedeki haberden öğreniyoruz. Ne kadar doğru ne kadar yanlış Allah bilir.

Doğrudur çoğu insan namaz vaktinde otobüs mola verdiyse zaten namazını eda ediyor. Fakat eğer vakitler örtüşmüyor ise, sıkıntı ortaya çıkıyor. Bunun için ekstra bir mola verilmiş ve bu ilk kez olmuyor, ben bildim bileli, kendi yöreme göre konuşayım, doğu karadenizden kalkan otobüslerde bu gibi durumlar olur. Niye şimdi çok büyük bir sorun varmış gibi yansıtılıyor?

colddream
06.09.2007, 10:51
Laik miyiz..?

elbette isteyen istedi gibi ibadet eder. Tartışılan konuyu saptırmayın konu otobüste seyehat esnasında namaz kılmak isteyenler otobüsü durduruyorlar. Nası durdurursunuz dinini bilen bir adam seferi olmanında ne oldugunu ibadetini nasıl gerçekleştirecegini çok iyibilir. Otobüsü durdurmak milleti kışkırmak bununda medyaya yansıması elbetteki farklı amaçlara yöneltilecektir. sizlerdem ricam bu yazıyı nerde görürseniz bir maille seferi olduklarını bilmeyen insanlar dinlerini biraz daha iyi ögrensin diye yazın.

cemalettin
06.09.2007, 10:55
[QUOTE=fatih;490563]Benim anladığım şu; yıllardır süre gelen ve halkın genelini rahatsız etmeyen bir olayın
zamanı çalınma durumuna gelmiş insanların da saygısızlığı ele alarak haklarını yüksek sesle ifade etmeleri durumundan kaçındıkları için "ya sabr"diyorlar olabilir mi?
bugün gazetelere çıkması tesadüf değildir. Acaba o otobüste bulunan kaç kişi bu namaz molasına karşı çıkmıştır. 45 yolcunun büyük çoğunluğu namaz kılmasa bile namaz kılanlar için mola verilmesini doğal karşılar bu toplumda. Kimse namaz kılmayada zorlanmıyor bu molalarda.
her ne kadar zorlama olmasa da,insanların "ya sabr"çekerek aslında daha makbul bir ibadet yaptıklarını sanırımOlayları yorumlarken toplumun değerlerinide biraz dikkate alın.
toplumun değerleri kişilerin haklarından sonra gelir.kitabımızda kul hakkından bahsedilir öncelikle

...vesselam.

cemalettin
06.09.2007, 10:58
kulağınız ile duyduğunuzun hiç birine,gözünüz ile gördüğünüzün yarısına inanmayınız.

ismailgokhan
06.09.2007, 11:11
Ben otobüste değildim, siz de otobüste değildiniz, yani otobüsteki diyalogların nasıl olduğunu sadece gazetedeki haberden öğreniyoruz. Ne kadar doğru ne kadar yanlış Allah bilir.

Doğrudur çoğu insan namaz vaktinde otobüs mola verdiyse zaten namazını eda ediyor. Fakat eğer vakitler örtüşmüyor ise, sıkıntı ortaya çıkıyor. Bunun için ekstra bir mola verilmiş ve bu ilk kez olmuyor, ben bildim bileli, kendi yöreme göre konuşayım, doğu karadenizden kalkan otobüslerde bu gibi durumlar olur. Niye şimdi çok büyük bir sorun varmış gibi yansıtılıyor?

Hala konu tama anlamıyorsun konu namaz kılmak yolculukta namaz kılınır mı seferi mi olur değil konu sosyal hayatı dine dayalı bir düzene sokma girişimi

şimdi ben Erzincanlıyım Erzincan'dan 10 Alevi otobüsle istanbul!a bilet alıp yola çıksak yolda şöförü durdursak biz yolculuğun kazasız belasız geçmesi için dini inanışlarımıza göre Hacı Bektaş-i Veli Hazretlerinin türbesine gidip bir dua edelim Otobüsü Hacı Bektaş'a çekelim desek karşı çıkanlarıda dinsiz olarak suçlayıp olay çıkarıp zorla Hacı Bektaş'a götürsek

sence bu doğru mudur?

şimdi diyeceksin bu namazla bir mi? bir çünkü he insanın dini inanışlarına saygı göstermek lazım sen dini inanıiın için Otobüsü durduyorsan bende durdururum

laiklik dini yönetimler arasında fark ne sosyal yaşamdan çok basit bir örnekle açıklamak yeterli olur

bakın deniyor ki otobüs seferleri namaz vakitlerine göre ayarlansın bu laik devletlerde olmaz bu şeriatla yönetilen devletlerde olur bu istek yavaş yavaş toplumu ayrıştırmya yönelik bir girişim yakında islami otobüs firmaları laik otobüs firmaları Alevi otobüs firmaları musevi otobüs firmaları toplumu bölmeye ayrıştırmaya yönelik bir çaba

peki bu anlayış nereden geliyor çok uzağa gitmeğe gerek yok Milli görüşün çok hukukluluk anlayışı
musevilerin otübüsü farklı olsun ,müslümanların otobüsü farklı olsun ,Alevilerin otobüsü farklı olsun,

herkes isteği yaşasın bunun ileriside herkesin mahkemesi farklı olsun peki bunun temeli nereye gidiyor medine döneminde yönetim biçimi

hala bu olayı basit bir namaz yolculukta kılınır mı kılınmaz mı tartışmasına dökmek zaten islamcıların istediği bir tartışma çünkü bu tartışmayı büyütlüklerinde bakın namaz kılmamıza izin vermiyorlar diye yaggara koparacaklar

fatih
06.09.2007, 11:24
İsmail Bey bende şunu anlatmak istiyorum, Bu güne kadar yapılan bu olay laiklik adına bir ihlal değilken, niye şimdi bu şekilde sunuluyor.

cemalettin
06.09.2007, 11:32
İsmail Bey bende şunu anlatmak istiyorum, Bu güne kadar yapılan bu olay laiklik adına bir ihlal değilken, niye şimdi bu şekilde sunuluyor.

ortalığı bulandırmak isteyenler için ufacık bir olay bile bir kazançtır.
farklılıklar meydana getirmek,farklılıkları çatışma sebebi kılmak,insanların arasına nifak sokmak ve sonunda nizaya sebep olmak için sebepleri olanlar vardır.
yapılması gereken halkımızın sağduyu ile davranması ve olaylara sebep olabilecek fikirlerden,konuşmalardan ve hareketlerden kaçınmasıdır.

güçlü bir halkımız olduğundan dolayı bozguncular halkın birlik ve direncini kırmak üzre yoğunlaşmışlardır.

eldorado
06.09.2007, 11:35

ben size sebebini söyleyim....
insanlar özgürlük ve laiklik kavramını kendine has bir kavram olarak kabülleniyorsa ve bu kavramların sadece kendi için yapıldığını düşünüp başkalarının haklarını kısıtlıyorsa olası sonuçlardan biri ile karşılaşır....yani böyle hala doğruluğu belli olmayan istisnai bir durumu abartarak kendine ve başkalarına vahim ve endişeli bir durum ortaya çıkartır...dün normaldi molalarda namaz kılmak bugün birşeylerin alameti oldu...

ismailgokhan
06.09.2007, 12:12

arkadaşım sen laiklik nedir onu bilmiyorsun laiklik neden ne zaman ortaya çıkmış neden gerek görülmüş onları öğren sonra konuşalım sadece bir kaynaktan okursanız bilgiler eksik oluyor laiklik üzerine fransız kaynaklarını incelerseniz ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar

gelelim asıl meseleyi oraya o taraftan baktığın için olayları görmüyorsun arkadaşım ben bunlara hiç girmek istemiyordum ama ramazanda oruç tutmuyor diye sen hiç dayak yedin mi (bir çok Alevi çoçuğu maruz kalmıştır)yada belediye sana gayri resmi olarak gelip lokantanı gündüzleri çalıştırma çalıştırdığında sana sudan sebeplerle ceza verdimi yada işyerinde yada okulunda ramazanda gündüzleri yemekhane kapatıldığı için aç kaldın mı içki sattığın için ruhsatını iptal edildimi, devlet dairesinde iptal ettimi belediye köyüne zorla camii yaptırıldımı yada sırf Alevi köyü olduğu köyüne yapılması gerekirken yıllarca yapılmadığı oldumu büyükşehirlerde yaşayanlar bilir bazı mahallere Alevi mahallesi diye otobüs verilmez tarih dersinde bir hoca çıkar Alevilere hakaret eder ben sana binlerce örnek veririm

arkadaşım sen hayatında baskı görmemişsin sen zulum görmemişsin sen sen ibadetini yap özgürce hatta deki ben namaz kılarken sen otobüste bekle de tabi canım biz bekleriz özür dileriz hatta

arkadaşım bunları niye yazıyorum sen rahat olabilirsin ama toplumun büyük kesimi baskı altında sürekli birileri tarafından dinsiz ilan edilip cadı avına çıkıyorlar

Alevi arkadaşlara sor bakalım okulda işyerinde be tür zorlamlarla karşı karşı kalıyorlar toplumsal baskıyla onlar sünnü gibi yaşamaya zorlanıyorlar anlatsınlar istersen

son kez söylüyorum arkadaşım olay kendi yaşam tarzını başkalarına dikte ettirmektir senin için önemli olmaya bilir ama benim için önemli sorun

arkadaşım ayrıca fransa tarihini incele neden din ve devlet işleri ayrılmış neden sosyal hayatta dini kurallarış ekillenmesine izin vermiyolarneden neden gerek duymuşlar

çünkü fransa ve avrupa cadı avlarının olduğu kanlı bir tarihten geliyor insanlar dinsiz ilan edilip öldürdükleri bir kilise zulmunden geliyor arkadaşım sivasta yakın zamanda yaşanan olayları unutma yine birileri birileri dinsiz ilan edip namaz çıkışı yakılmıştır

her zaman olduğu dincilerin taktiği bu olay komplodur ve iftiradır dikkatinizi çekerim metro turizm genel müdürü açıklama yapıyor adam durduk yere açıklama yapmıyor

nuran
06.09.2007, 12:47
Allah sonumuzu hayır etsin ne diyim...

sausen
06.09.2007, 12:57
Merhaba,

Namaz için mola verildiğini ilk defa duyuyorum.
Ayrıca başımdan geçen bir olayı anlatayım.
Metro Sivas'tan İstanbul'a yolculuk ediyordum.
Önümüzde bir hacı ve eşi oturuyordu.
Yolculuğun ilerleyen saatlerinde otobüs hareket halindeyken,
hacı koltukta namaz kılmaya başladı.
Ama benim şaşırdığım kıble devamlı değişirken hacının nasıl namaz kıldığıydı.

Saygılarımla...

cemalettin
06.09.2007, 13:09
[QUOTE=sausen;490687]

Ama benim şaşırdığım kıble devamlı değişirken hacının nasıl namaz kıldığıydı.

Saygılarımla...

aslında biraz sevinmek gerekir ki,bazı kimseler farkında olmasalar da
uygulamaları ile "O"nun her yerde olduğunu tevsik etmekteler bu şekilde.
kendilerine dense ki "her yer kutsaldır"kıyametleri kopartırlar.
sonra bilerek veya bilmeyerek her yöne doğru dönüş halinde "secde"ederler.

yaradılmış herşeyin daimi hereket ve dönme halinde olduğunu,bazı ibadet şekillerinde bunun vurgulandığını belki zaman içerisinde anlayacaklardır.

geç olsun,temiz olsun.zararın neresinden dönülse kardır...

azel24
06.09.2007, 13:18
yaşasın özde laik ülkemin sözde özgür insanları...değişmez bu düzen..onlardan olanlara hak ve özgürlükte sınır tanınmıyor..saçmalıklarda cabası..namaza uygun mola...!!!yarın uçak tarifeleri içinde bir düzenleme yapılır ardından hiç şaşmaz..hatta okullarda teneffüsler falanda buna göre ayarlanır..hiç şaşırmam...

fatih
06.09.2007, 18:06
arkadaşım sen laiklik nedir onu bilmiyorsun laiklik neden ne zaman ortaya çıkmış neden gerek görülmüş onları öğren sonra konuşalım sadece bir kaynaktan okursanız bilgiler eksik oluyor laiklik üzerine fransız kaynaklarını incelerseniz ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar

gelelim asıl meseleyi oraya o taraftan baktığın için olayları görmüyorsun arkadaşım ben bunlara hiç girmek istemiyordum ama ramazanda oruç tutmuyor diye sen hiç dayak yedin mi (bir çok Alevi çoçuğu maruz kalmıştır)yada belediye sana gayri resmi olarak gelip lokantanı gündüzleri çalıştırma çalıştırdığında sana sudan sebeplerle ceza verdimi yada işyerinde yada okulunda ramazanda gündüzleri yemekhane kapatıldığı için aç kaldın mı içki sattığın için ruhsatını iptal edildimi, devlet dairesinde iptal ettimi belediye köyüne zorla camii yaptırıldımı yada sırf Alevi köyü olduğu köyüne yapılması gerekirken yıllarca yapılmadığı oldumu büyükşehirlerde yaşayanlar bilir bazı mahallere Alevi mahallesi diye otobüs verilmez tarih dersinde bir hoca çıkar Alevilere hakaret eder ben sana binlerce örnek veririm

arkadaşım sen hayatında baskı görmemişsin sen zulum görmemişsin sen sen ibadetini yap özgürce hatta deki ben namaz kılarken sen otobüste bekle de tabi canım biz bekleriz özür dileriz hatta

arkadaşım bunları niye yazıyorum sen rahat olabilirsin ama toplumun büyük kesimi baskı altında sürekli birileri tarafından dinsiz ilan edilip cadı avına çıkıyorlar

Alevi arkadaşlara sor bakalım okulda işyerinde be tür zorlamlarla karşı karşı kalıyorlar toplumsal baskıyla onlar sünnü gibi yaşamaya zorlanıyorlar anlatsınlar istersen

son kez söylüyorum arkadaşım olay kendi yaşam tarzını başkalarına dikte ettirmektir senin için önemli olmaya bilir ama benim için önemli sorun

arkadaşım ayrıca fransa tarihini incele neden din ve devlet işleri ayrılmış neden sosyal hayatta dini kurallarış ekillenmesine izin vermiyolarneden neden gerek duymuşlar

çünkü fransa ve avrupa cadı avlarının olduğu kanlı bir tarihten geliyor insanlar dinsiz ilan edilip öldürdükleri bir kilise zulmunden geliyor arkadaşım sivasta yakın zamanda yaşanan olayları unutma yine birileri birileri dinsiz ilan edip namaz çıkışı yakılmıştır

her zaman olduğu dincilerin taktiği bu olay komplodur ve iftiradır dikkatinizi çekerim metro turizm genel müdürü açıklama yapıyor adam durduk yere açıklama yapmıyor

Doğrudur bir taraftan bakıyorum, eğer bir şeylere taraf olmasam bu siteye gelip değişik fikirleri ve kültürleri inceleyeceğime geyik yapardık nette. Benim gibi düşünmeyen insanların olaylara nasıl baktıklarını merak ettiğim buradayım. Sizde o taraftan baktığınız için belki benim gibileri görmüyorsunuz?

Kaptan75
06.09.2007, 19:10

Ben yıllardan beri 20 yıldır otobüsçülük yapıyorum.3 yılı münübücçülük,7 yıl şehirler arası(Ardahan,Ankara,İstanbul)10 yıldır da İstanbulda Özel Halk Otobüsçülüğü.Ben şehirler arası çalıştığım zamanlarda yolda bir kere olsun bir yolcunun gelipte,Kaptan biz Namaz kılacağız! Namaz molası ver demedi.
Yolculuk sırasında seyir halindeyken otobüsün içinde oturduğu yerde namaz kılan yolcularımız vardı.Bazı yolcularda mola yeride mescitte Namaz kılıyorlardı.Hepsinede saygı duyuyorum.Çünkü o Yolcular bunlar gibi şov yapmıyolardı.