Orijinalini görmek için tıklayınız : Savaş Başlıyor :(((

alevi_che
09.09.2007, 12:08
İsrail Suriye'yle savaşa hazırlanıyor

Suriye'ye operasyon düzenleyen ve Türkiye'nin hava sahasından geçtiği anlaşılan İsrail savaş uçaklarının, Suriye'nin hava savunma sistemini hedef aldıkları öğrenildi. İsrail'in Suriye hava savunma sistemlerini hedef almasının, Tel Aviv'den son dönemde gelen provokatif mesajlarla birlikte değerlendirildiğinde İsrail'in Suriye'ye karşı savaş hazırlığında olduğu şeklinde yorumlanıyor.

Arap gazetesi El Arabiya'ya demeç veren bir İsrailli yetkilinin, savaş uçaklarının Suriye'nin Akdeniz kıyılarına yerleştirdiği Rus yapımı havadan karaya füze (SAM) sistemini vurmayı amaçladığını söylediği belirtildi.

İsrail'in 14 Eylül 2004'te Suriye hava sahasına girmesiyle başlayan ve Suriye'ye ait 2 MİG-29 uçağının düşmesiyle sonuçlanan çatışmanın ardından, hava savunma sistemini güçlendirmek isteyen Suriye yönetimi Rusya'dan, SA-18 kısa menzilli füze sistemi satın almıştı.

Lübnan'a geçen yıl savaş açmasının hemen öncesinde Suriye hava sahasını bir kez daha ihlal eden İsrail savaş uçakları Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Lazkiye'deki ikametgahı üzerinde alçak uçuş yapmış, Suriye ise karşılık verememişti. Buna karşın Suriye'nin 28 Temmuz 2007'de Lübnan üzerinden hava sahasına giren İsrail'e ait pilotsuz casus uçakları başarıyla düşürmesi İsrail'i alarma geçirdi. Suriye'nin hava savunma sistemini güçlendirdiğini kavrayan İsrail'in, Suriye'ye karşı gelecekte düzenleyeceği bir saldırı öncesinde hava savunma sistemini imha etmeyi hedeflediği düşünülüyor.

Durumun bu noktaya geleceği ABD nin tavrından belliydi zaten.Bizler yine bu savaşta da kanlar içinde ölen sivilleri izlemeye devam ediceğiz.

Biz silahsız ve savaşsız bir dünya istemiyoruz derken,adamlar savaş hazırlığı yapıyor.

eski_adam
09.09.2007, 12:30
Niyetleri uzun zamandan beri belli ama durdurmanın pek bi çaresi yok herhalde.
74'te İsrail ordusu Şama girmeye 40 km kala SSCB tarafından durduruluyor-girersen müdahale ederim diyor- şimdi Rusya bunu yapabilirmi bilinmez ama Suriyenin kendisini savunması zor gerçi tank sayısı felan baya iyi ama ne yapilirler açıkçası bilmiyoruz.Umarım direnebilirler yoksa bu işin sonu bölge halkı için hiç iyi değil

amanos
09.09.2007, 12:48
ısraıl uçakları bızım ustumuzden geçtı yani antakyadan ama turkıyeden tık yok ve 25 dakıka sonra tekrar ters isyakemette geçtıler gene turkıye uykuda bu nedır sence dostlar...

suveydiyeli
09.09.2007, 12:51
Evet yine siviller ölecek..Ortadoğu suyu herzaman sıcaktır, biri bitiyor diğeri başlıyor..İran'da Ahmedinnejat Amerika'ya meydan okuyor, Amerika ortalığı karıştırmak için Lübnan'da Hariri'yi süikasle öldürüp tüm tepkiyi Suriye'nin üzerine çekmeye çalışıyor...........Ortalık karışıyor, kardeşler birbirine kırdırılıyor.Sonra Amerika çıkıp "demokrasi ayarı" yapmaya çalışıyor...
Yıllarca İsrail tanklarının çocukları nasıl ezdiğini izledik, evleri nasıl yerle bir ettiklerini...Şimdi aynı senaryoyu Suriye için izletecekler..( ben Suriye'nin güçlü bir karşılık verebileceğini düşünüyorum.)
Ama İsrail'in arkası sağlam, yandaşları çok......Neler yaşanacak az çok tahmin edebiliyorum ama bu savaşların son bulmasını diliyorum.......
Çünkü savaş sonraları hazırlanan, sivil halkın nasıl öldüğünü gösteren belgeseller izlemek istemiyorum..Ya da şarkı yarışmaları için hazırlanan parçalara malzeme olmasını istemiyorum (Bosna için yapılmıştı)...
Birleşmiş Milletler, UNICEF, yine uyuyacak ama bizim uykularımız kaçacak........
SAVAŞSIZ GÜZEL GÜNLERE.............

amanos
09.09.2007, 12:57
ben surıyenın kolay lokma olduğunu sanmiyorum çunku orda bı sure yaşadım ama sorun diş dunyadakı destek bu konuda suriye israille kıyasla çok geride burdakı sorun suriye değil burdakı gerçek amaç
ortadoğu hakımıyetı ve buna kım karşiysa ezılecek aynı şü ankı surıye ve yarınkı ıran gıbı .......

Beşiktaşli58
09.09.2007, 12:59
Ne olursa olsun Israil çok güçlü bir ülke. Adamlar kendileri silah yapiyor yani SIKINTI'da çekmiyorlar. Suriye ise karisik bir ülke ve kimden yardim alacaklar merak ediyorum. Bölge halkina çok yazik olacak ama Suriye bu sefer bitti gibime geliyor...

amanos
09.09.2007, 13:04
karışık değil o sadece bızım basının yanlı yayıncılık tutumundan oturu bıze tek yonlu empoze edılen amerıka buyuktur israil buyuktur imajları.ama en buyuk sılah ınsanın kendısıdir kendı dırencıdir..işte ırak bıttımı
afganıstan bıttımı ..vietnam yenıldımı..kore yıkıldımı....kuba hala durmuyormu...

Findorin
09.09.2007, 13:52
Büyük Ortadoğu projelerinden:thumbdown biri beklenen bir şey bundan sonraki hedefleri iran olacaktır.Zaten bizim hükümet ABD ne derse onu yapıyor yani onlara karşı hiç bir güç yok.:turned:

SessizSedasız
09.09.2007, 14:59
Amanos rumuzlu arkadaşıma katılıyorum. Yıllardan beridir kendimizi aşağılamaya, bir başka medeniyeti ve onların yetiştirdiklerini büyütmeye alışmışız. Türk değil mi, yok biz millet olarak aklımız şeye çalışır, türk2ün aklı ya kaçarken yada s.. ken gelir, türkçe bu çek nereye çekersen, millet aya gitmiş biz yaya..

İyi de bu komplekse insan ve devlet kendini nasıl geliştirir. Irak halkı bir kaç yer hariç hemen kendini teslim etti. Amerikalılarla yüzleşti ve şimdi onlarla çatır çatır kent savaşı veriyor. Yanlı medya gerçek ölü listelerini vermiyor. Onca teknoloji , onca silah ve donanım ne işe yaradı ? Vietnam'da ne oldu ? Sıkıysa kuzey koreye müdahale etsinler.

Yeni bloklaşmalar oluyor. Çin, Hindistan ve Rusya birbirlerine yaklaşmaya başladılar. Cetvelle çizilmiş sınırlarıyla araplar ise hala birlik oluşturamadılar. Çoğu arap ülkesinin başlarında musevilikten dönme adamlar var.bizleri ingilizlerle birlikte vuranlar , hatta birbirlerini vuranlar şimdi bedellerini ödüyorlar.
Bence bir ülkeyi işgal edebilirsin ama bir ülkede barınmak artık çok zor.
Hele ki İsrail bir ülkeyi işgal edip uzun süre kalamaz. Çok katliam yapması gerekir. ama bununda bedelini öder.

İsrail'e ve yahudilere atıp tutan necmettin erbakan mensup oldu RP partisinin hükümeti zamanında İsrail ve amerika'a ile savunma işbirliği anlaşması yapmış ve akdenizde ortak tatbikatlar yaptırtmıştır.

Gerek amerika, gerek israil ortadoğuda müttefik bir devlet olmadan uzun süre barınamaz.Devlet yöneticileri müttefik olsa bile halk asla olmayacaktır. Arap devletleri Türk düşmanlığı yapacaklarına kendilerini geliştirselerdi. Kafanızdaki ortadoğu arap modelii düşündüğümüzde, petrol zengini, çöllerde golf sahası yapan, çok eşli, gaddar, medeniyetten yoksun gibi şeyler canlanıyor.

Geleneksel hale gelmiş islam anlayışı ile gerçek islam'dan uzaklaşmışlardır. Burada bir millleti kötülemek istemiyorum ama baktığım pencereden bunları görüyorum. tüm araplar birleşti, hatta İngilizleri bile yanlarına aldılar ufacık ve az sayıdaki yahudilere birşey yapamadılar. Teslim oldular.

Umarım halkların aklı başına gelir bu şeyh bozuntusu, kral bozuntusu kişileri yönetimden indirir aydınlık bir ülke haline getirirler. Petrol'ün sonu var. Onu hesaba katsınlar..

Bakır
09.09.2007, 15:39
nasrallah'ın gerillaları mahvetti israili.

hizbullahla baş edemeyen israil'in suriye'ye saldırması ütopyadan başka birşey değil......

önce filistin'i ve orda ki örgütleri ve kampları daha sonra lübnan'da ki hizbullahı dağıtması gerekiyor israil'in suriye'ye saldırması için.burada ki yapıların bu saldırıya kayıtsız kalacağını sanmıyorum.....

hemlik
09.09.2007, 15:54
abd nin küçük sömürgesi haline gelmeyen ülkemi kaldı.sonumuz bir ırak bir iran olacak belli değilmi

Ceno
09.09.2007, 16:19
Bizim sonumuz ırak gibi olmaz çünkü ırak gibi ülkeler abd ye kafa tuttukları için, abd çıkarları ile çeliştikleri için onurlu oldukları için işgal edildiler. biz ise zaten abd nin boyunduruğu altındayız her isteğine 'HE' diyoruz. kukla durumundaki ülkeyi yıkmayı göze alamaz abd zaten her isteğini yapıyoruz.

alenya
09.09.2007, 16:41
bu savaşlar hiç bitmicekmi?gene siviller ölecek masum bebekler can vericek.dünya tarihine bir utanç sayfası daha eklenecek.yeni bir savaş filmi çevriliyor bu filmde izleyiciyiz.ama bir gün bu filmde başrol oynıyacaz.savaşın içinde bulacaz kendimizi.

renat
09.09.2007, 16:50
israil yıllarca filistinde ki çocukları öldürdü dünya izledi . geçen yaz Lübnan'daki
hiç bir suçu olmayan sivilleri ve çocukların üstüne bombalar yağdirdı dünya bir sinema filmi izler gibi izledi.Sırada komşumuz Suriye'deki çocuklar var .
savaşlarda ne oluyorsa hep sivil halka ve çocuklara oluyor

Labrys
09.09.2007, 17:58
içten parçalamadan bir ülkeye girmeye çalışacaklarını hiç sanmıyorum. ne suriyeye nede irana girebilirler, elmayla armutu karıştırmayalım buralar ırak a benzemez fena kayaya toslarlar. suriye ile iranda, ırakda olduğu gibi kendilerine destek olacak bir gurup yok bu yüzden bu ülkeler tek vücut durumunda savaşı göze alabiliceklerini hiç sanmıyorum. arkadaşın dediği gibi en önemli silah insan, istedikleri kadar akıllı bomba yapsınlar çamura gömülürler.
işin kötü tarafı zafı olan ülke iranla suriye değil türkiye. umarım biz bölünmeyiz, umarım birbirimizi satışa getirmeyiz, umarım içimizden bağımsızlığımıza kavuşucaz diye amerikaya yardım ve yataklık yapan insanlar çıkmaz ırakda olduğu gibi...

İliryali
09.09.2007, 19:20
Değerli Canlar;
Konu başlığında belirtildiği gibi "savaş başlıyor". Aslında bu savaş ABD nin Afganistan'a ve Irak'a girmesiyle başladı. Bütün bu gelişmeler "Büyük Ortadoğu Projesi"nin bir parçası. Gelişmeleri değerlendirmek için bu projeye ve dünya konjektürünü iyi okumak gerektiği kanısındayım.
BOP'sini, salt ABD'nin ortadoğudaki zengin petrol yataklarının kontrolünü ele geçirme projesi olarak görürsek yanılgıya düşeriz. ABD'nin, Teksas eyaletinde halen hiç el değmemiş, kendisine on yıllarca yetecek petrol bulunmakta. Hatta dünya petrol rezervinin önemli bir bölümünü elinde tutan, ABD'nin "arka bahçesi" durumundaki Venezuella dururken neden ortadoğu ve Afganistan? Bence gelişmeleri kavramak açısından cevap aranması gereken soru işte budur.
Sovyetler Birliği "çöktük"ten sonra, herkes artık dünya, "tek kutuplu" bir dünya haline geldi şeklinde bir yorum ortaya attı. Evet, görünüşte Sovyetler Birliği'nin dağılması, ABD'yi dünyada tek "süper güç" konumuna getirdi. Yalnız, bugün baktığımızda Rusya ve Çin, tek kutuplu dünya düzenini zorlayan iki güç olarak karşımıza çıkmakta. ABD, "Büyük Dünya İmparatorluğu"nu koruyabilmek için bu iki gücü önce izole etmek sonra da yok etmek zorundadır. Bu amaçla, Afganistan ve ortadoğuya bu kadar ilgilidir. Bunu daha iyi anlayabilmek için kim, kime karşı silahlanmakta ona bakmalıyız.
Uzak doğu'da, ABD'nin en yakın müttefiki Japonya'dır. Japonya, uzun süredir hızla terör gerekçesi ile silahlanmaktadır. Gençler, geniş çapta orduya alınmakta, onları motive edebilmek için kamikaze filimleri hazırlanmaktadır. 2007 yılının bahar aylarında Japonya anayasasını değiştirdi. Anayasasında var olan ülke dışında silahlı güç bulundurmama maddesini kaldırdı. Japonya, kime karşı silahlanıyor; Japonya'nın tarihine baktığımız zaman görürüz ki, kıta Asya'sında her zaman emelleri olmuştur. Sık sık işgal girişimleri olmuş, fakat halkların direnişi karşısında tutunamamıştır. Japonya, ABD'nin desteğiyle Rusya ve Çin'e karşı silahlanmaktadır.ABD'nin uzak doğu'da iki müttefiki vardır. Biri Japonya diğeri ise Avusturalya'dır.
Batı'da da durum bundan farklı değildir. Batı'daki en büyük müttefiki ise, İngiltere'dir. Batı'da Rusya'dan başka şimdilik iki hasmı vardır. Fransa ve Almanya. Özellikle Almanya'nın Rusya ile yakınlaşması ve ABD karşısında çatlak ses oluşturması karşı cepheye itmektedir. Dünya'daki politik gelişmelere baktığımızda, tam billurlaşmasa bile dünyanın iki cepheye ayrıldığı karşımıza çıkmakta. Bir tarafta; ABD-İngiltere-Japonya-Avusturalya-İsrail, diğer tarafta ise; Rusya-Çin-Fransa-Almanya. Bu şu anki durumdur, Fransa ve Almanya'nın gelecekteki konumunu, iç siyaseti ve dünya üzerindeki çıkarlarının ne yönde gelişeceği tayin edecektir.
Batı'daki en büyük müttefiklerinden bir diğeri de, İsrail'dir. İsrail, denizin kıyısında oynayan yedi Filistinli çocuğu katlettiğinde ABD'nin sesi çıkmadı. Hizbullah, iki İsrail askerini kaçırdığında ise, Amerika İsrail'in kendini savunma hakkı vardır diyerek, Lübnan'a saldırmasını destekledi. ABD, İsrail'i Suriye ve İran'a karşı kışkırtmaktadır. Son gelişen olaylar, bu kışkırtmanın ve ABD'nin dünya politikasının bir parçasıdır.
Bir arkadaşımızın dediği gibi, insan savaşlarda en önemli unsurdur. Bu doğru söze hiç bir söyleyecek sözüm yok. Ama, acaba bugünün insanı nasıl bir insan, işte buna bakmakta yarar var.
Günümüzün insanı, büyük çoğunluk olarak, genel bilgiden, tarih bilincinden, kendi yerel ve ulusal zenginliklerine yabancılaştırılmış, tek boyutlu, parçalanmış, kendi kendine yabancılaşmış topluluklar haline getirildi. Bu topluluklar, bilgisiz ve en kötüsü bilgiye susamış değillerdir. Paraya ve egemenliğe susamışlardır. Böyle toplulukları, emperyalistler ve onların desteklediği erki elinde bulunduran güçler kolayca, dinsel fanatizme, ultra milliyetçiliğe ve hatta ırkçılığa kolayca çekilebilirler. Yönetim erkini elinde bulunduran güçler, bu güçlerini sadece emperyalistler veya mülkiyet dünyasından almazlar, yönettikleri insanların geri yanlarından da alırlar. Bu yönetilmeye ihtiyaç duyan insanlar, hiç soru sormadan "Çok düşünenin kafasına kötü şeyler üşüşür, bizi büyüklerimiz bizden iyi düşünür" atasözünde olduğu gibi, istenildiği şekilde kullanılabilir.
Evet, canlar; çok karamsar bir tablo çizdiğimin farkındayım. Ama ne yazık ki, içinde bulunduğumuz yirmibirinci yüzyılın gerçekleri bu.
Bu tabloyu değiştirecek olan yine insandır. Kendi evrenselini yani kendi yerel ve ulusal zenginliklerini araştırıp, sorgulayan insandır değiştirecek olan. Kendisini, ideolojik, politik, ekonomik, sosyal, kültürel ve örgütsel alanlarda geliştirip, yenileyecek olan insandır, değiştirecek olan.
Savaşın asıl caydırıcı gücü insandır. Yoksa savaşın muazzam yıkıcılığı değildir. Savaş, mutlak kader değildir. Barış güçlerinin örgütlenmesi savaşı engeller.

Saygılarımla

alenya
09.09.2007, 19:24
içten parçalamadan bir ülkeye girmeye çalışacaklarını hiç sanmıyorum. ne suriyeye nede irana girebilirler, elmayla armutu karıştırmayalım buralar ırak a benzemez fena kayaya toslarlar. suriye ile iranda, ırakda olduğu gibi kendilerine destek olacak bir gurup yok bu yüzden bu ülkeler tek vücut durumunda savaşı göze alabiliceklerini hiç sanmıyorum. arkadaşın dediği gibi en önemli silah insan, istedikleri kadar akıllı bomba yapsınlar çamura gömülürler.
işin kötü tarafı zafı olan ülke iranla suriye değil türkiye. umarım biz bölünmeyiz, umarım birbirimizi satışa getirmeyiz, umarım içimizden bağımsızlığımıza kavuşucaz diye amerikaya yardım ve yataklık yapan insanlar çıkmaz ırakda olduğu gibi...

optimist bi yaklaşım ama keşke olabilse.türkiye içten bölünmeye başladı bile tarikatlar cemiyetler radikal gruplar mollalar.öte yandan türkiye jeostratejik konumu nedeniyle yüzyıllar boyu bu güçlerin iştahını kabartmıştır.ve sanırım artık o yemeği yemek istiyorlar.

Labrys
10.09.2007, 12:48
bu arada nabzı yoklanan suriye değil türkiye. ırak savaşı başladıkdan sonra kordineli olarak türkiyenin nabzı ve sabrı yoklanıyo. bu süreç çuval geçirme olayıyla başladı ve hala devam ediyor... çok dikkat edilmesi gereken zamanlar, hakkımızda hayırlısı...

basında bununla ilgili gelişmeler;

İsrail uçaklarının Türkiye hava sahasından Suriye'yi 'bombalama' krizi bugün Ankara'da masaya yatırılıyor. Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, dün gece elinde 'kanıtlarla' geldi.

İsrail gazetelerine göre Bakan Muallim, "İsrail'in kendi hava sahalarını ihlal ettiğine dair kanıtlar" sunacak. Jerusalem Post gazetesi "Türkiye öfkeli" başlığı attığı haberinde, Ankara'nın İsrail'e resmi protesto gönderdiğini yazdı. Haaretz gazetesi de diplomatik kaynaklara dayandırarak Ankara'daki İsrail elçisinin Türk Dışişleri'ne çağrıldığını ve diplomatik protesto verildiğini belirtti. Gazete, "Diplomatik kaynaklar, Hatay'da bulunan yakıt tanklarının büyük ihtimalle İsrail jetlerine ait olduğunu söyledi" diye yazdı. İsrail basını, "hükümetin sessizliği ABD ile koordineli sürdürdüğünü, tarafların gerekli çabayı gösterdiğini" söyledi.