Orijinalini görmek için tıklayınız : cumhuriyette partinin zorunluluğu

müttaki
09.01.2006, 16:13
demokrasi ve seçme özgürlüğünü aynı zamanda egemenliğin milletin elinden alınıp bireyselleşmesine neden olan particilik kaldırılmalı diye düşünüyorum. ama nasıl kaldırılmalı yerine nasıl bir sistem getirlimeli

bu konuda fikir üretebilen tüm insanların insan kalabilmesini tebrik ediyorum:)

Oli
09.01.2006, 17:02
demokrasi ve seçme özgürlüğünü aynı zamanda egemenliğin milletin elinden alınıp bireyselleşmesine neden olan particilik kaldırılmalı diye düşünüyorum. ama nasıl kaldırılmalı yerine nasıl bir sistem getirlimeli

bilmiyorum ki ne yapmalı? allahı iktidar yapalım, erbakanıda başkanlığa oturtalım babadan oğula geçsin. hem iktidar kişiselleşmez allahın kalır. hemde din hükümlerine göre yönetiliriz. :3D_NG:

ben insan kalamadım malesef :3D_NG (23 :3D_NG (23 :bitmisbu:

Dogan24
09.01.2006, 17:07

sana tek kelimeyle bu kafayla evden çıkma mazallah insan olmayan çıkar karsına :7: :36_1_29:

bülentişcan
09.01.2006, 17:07
Particilik kalkmalımı?
Hangi anlamda?
Adam kayırma anlamında mı?,Kaynakların hortumlanması anlamında mı?
Tüm siyasal partiler lav edilmeli mi?
demokrasi secme ve secilme özgürlüğü zaten bireyselliktir,
Yani Toplucamı secim yapalım,yada seçilelim,
Egemenliğini oy kullanarak tercihle yapıyosun
Sorunu ben Anlamadım,Anlayan dostlar varsa açıklarlar,
DOSTCA KAL

Serkan_Devrim
09.01.2006, 17:18
baştan anlamışsın tepki geleceğini. kendini sağlama almışsın. iyi. senin istediğin olsun. şeriat gelsin. senimi kıracaz.

müttaki
09.01.2006, 17:29
sn. Oli siz Allah olun kimseyi seçmemize gerek kalmasın kendi din hükümlerinizle bizi yönetirsiniz

Sn. bülentişcan cumhuriyet demek seçme ve seçme hakkı değilmidir. bende diyorumki seçip seçilelim. ama çağdışı particilik anlayışı ile değil. bireysel seçerek bireylere oy verelim. partilere değil.

Şah-Mat
09.01.2006, 18:07
sn. Oli siz Allah olun kimseyi seçmemize gerek kalmasın kendi din hükümlerinizle bizi yönetirsiniz

Sn. bülentişcan cumhuriyet demek seçme ve seçme hakkı değilmidir. bende diyorumki seçip seçilelim. ama çağdışı particilik anlayışı ile değil. bireysel seçerek bireylere oy verelim. partilere değil.

Ah Sevgili müttakii.., Ah bir bilsen o zaman ben temizim, ben sizin istediğiniz her şeyi harfiyen yerine getiririm.Bana oyunuzu verin kimseye vermeyin.Diyenlerin sayısında çok fazla bir patlama olur.O zaman hacı olup gelen herkes ben allahın en temiz kullarındanım.15 kere hacca gittim .14 kabul görmedi bu kabul görür diye milletin ortasında söyleyenler hiç düşünmek bile istemiyorum.şeriatı biz daha iyi uygularız.Sayın Erbakan diyenlerin çıkmasını istemiyorum.Ben nazımcıyım diyenlerinde çıkmasını istemiyorum.NAZIMLAR çıksın istiyorum.Atatürkçüler çıksın istiyorum.çÜNKÜ;o zaman Yobazlar daha bi aydınlanır.Belki Pirsultanın Hızır paşaya söylediği gibi bir oratam oluşur.Adam yakmak için daha güzel bir yöntem bulurlar.Sahtekarlık yapmak için ,milletyi soymak için daha güzel süslü arap kelimeleri söylerlerde.bizlerde inanırız.

Esas olarak konuya dönecek olursak :))

Eğer bireysel olarak seçersek,bu daha tehlikeli bir hal alır.Parti olarak seçim oyunu vermek daha mantıklı.Sen oyunu vermeden önce,hangi bölgeden seçime giren milletvekili hakkında bilgi edinmeden mi? girip veriyorsun ..:3D_NG (7)

müttaki
09.01.2006, 19:39
ah sevgili ŞAH-MAT

yine önyargılar, yine gericilik:)
particilik anlayışı ile ilerlediğimiz birgün varmı acaba çok merak ediyorum ben daha oy kullanmadım kullanmayıda düşünmüyorum ama kullananlarında kişilere değil partilere verdiğini biliyoruz istisnalar müstesna:)

YOZCAY
12.01.2006, 12:51
bilmiyorum ki ne yapmalı? allahı iktidar yapalım, erbakanıda başkanlığa oturtalım babadan oğula geçsin. hem iktidar kişiselleşmez allahın kalır. hemde din hükümlerine göre yönetiliriz.

ben insan kalamadım malesef

Egemenlik kayıtsız şartsız milletteydi,yada en azından öyle olması için getirilmiş bir ülke dizaynı yapılmıştı.Öylemi oldu?Olduysa darbeler neden oldu,bu sırada partilere ne oldu,son darbeden sonra egemenlik kayıtsız şartsız Özal'da mı idi,askerlerin balans ayarı neden gereklidir,28 Şubat nedir,sol ama gerçek sol halkın kendisimidir,halkçı politikalar nelerdir,halk siyasette bir politikacının peşinde koyun olmak zorundamıdır.....?

Yani arkadaşlar polemik bazen kaçınılmaz oluyor ama birbirimizi bu konularda uyaralım ve daha bilimsel konuşmalara imza atalım ve bu sorulara cevaplar bulalım.Bilmeyene anlatalım.

GERÇEK PARTİ VE GERÇEK DEMOKRASİ NEDİR?

müttaki
14.01.2006, 14:15
sn. yozcay
egemenlik kayıtsız şartsız hiçbirzaman milletin olmadı aynı zamanda da böyle bir ülkenin dizaynıda hiç kurulmadı. sadece bazı şeyler değiştirilmek istendi ve bunun için demokrasi ve egemenlik kelimeleri kullanıldı. dizayn edilen ülkenin temelleri baskı ve empoze ile atıldı. bu ülkeninde temeli buraya kadar gidebilirdi ve öyle oldu.

darbelerin olma sebebi ise güç millette olmadığı için menfaate göre bir partilere kaydı bir devlete ama güç sadece hukukta olmalıydı. tabi hukukta empoze ve yalaka olunca sonuçlar kaçınılmaz oldu.

bana göre sağcılık ve solculuk, alevilik yada sünnilik, zenginlik ve fakirlik yoktur ve bunlar sadece babadan oğula geçen etiketlerdir ve kimse bu etiketleri doğuştan temsil edebilme bilincine de sahip olamaz. bana göre sadece insan vardır ve insanlık. ve kurtuluşta insanın kendisindedir.

insan etiketi ne olursa olsun ne olduğunu bilmelidir insanın ne olduğunu bilen eşitliğide görür hakkıda bilir adaletinde yapıtaşı olur etiketlerdende kurtulur.

YOZCAY
14.01.2006, 20:17
kurtuluşta insanın kendisindedir.

Egemenlik milletin şahsında sembolleşinceye kadar ve insanlık özgür oluncaya kadar aklı selim davamızda burada dimdik yanyan duracağız.Bu ülkenin dizaynı yanlış değildir,eksik olabilir ama asla yanlış değildir.Emperyalizmin kovulmasından hemen sonra küllerinden yaratılmaya çelışılan bir devlet.Biliyormusunuz bu ülkenin kuruluşunda gösterilen birlikteliğin milyonda biri bu sitede bile sağlanamadı.Ne mutludur ki bu ülke kurulurken birlikteliğin tarihi yazıldı ve Anadolu insanı topyekün ger,iciliğe,Emperyalizme karşı direndi.Kurulan ülke AAnadolu halkının alınteriydi harcadılar.

Şimdi süren özgürlük mücadelesinde sıra neferi olmak zamanı.

müttaki
15.01.2006, 17:36
sn. yozcay

peki kim harcadı devleti ben söylim. devleti güçler ayırımına çevirip cumhurbaşkanlığı bir yere tsk bir yere hükümet bir yere meclis bir yere ve sonrada mit bir yere araba sürüyor. peki egemen halk bunların ne kadarına hükmedebiliyor:) bunun temellerini atan devleti kuranlar değilmidir. hatta çıkış yolu bulamayıp geri dönemeyen sonrada tek partili cumhuriyeti yaşayanda o insanlar değilmidir. osmanlıyı öcü diye gösterip şimdi o zaman öyle gösterilmesi gerekiyordu diyenlerde bu kesim değilmidir. ileride de diyecekleri şeyler vardır tabi. mesela bankaların soyulması gerekiyodu, politikacıların yalancı olması gerekiyodu, ımf ye köle olunması gerekiyodu, araplarla düşman olmamız gerekiyodu, ruslarla düşman olmamız gerekiyodu, ab ye girmeliyiz çünkü bizim imanımız para gibi bir sürü söz duyabilirsiniz:)

YOZCAY
16.01.2006, 00:40
Ne durumda olduğumuz konusunda özelştiri vermek dururken neden etki alanımızın dışındaki mekanizmaları suçlamak kolaylığını gösteririz.

Çok önceleri hepimizin yaptığı bir kolaycılığı örnaklamek isterim.

Öğretmenimiz kötü bir puan verince ortak bir cümlemiz vardı "hoca zayıf verdi"

Aynı öğretmenin dersinden iyi bir not almış isek.Evet düğüm noktası burası ALMAK..Yani iyi bir sonuç varsa kendimizi ortak saymak ama kötümser tablolardan sorumluluk hissetmemek.

cumhurbaşkanlığı bir yere tsk bir yere hükümet bir yere meclis bir yere ve sonrada mit bir yere araba sürüyor.

Yani bu ülkedeki kurumların başından sonuna hepsi işlerliğini ve senkronizasyonunu yitirmiş ama biz mükemmeliz anlayışı pek gerçekçi olamaz.Ben şimdi sizden özeliştiri adına bir şeyler konuşmalımıyız yada ne yapalım yani biz yani kendimiz?Suçlama ve sorumsuzluklar yerine alternatifler oluşturmak için çaba sarfedelim derim hemde bunu konu dışına taşmadan yapmalıyız?

cagsaklı_reso
16.01.2006, 19:29
demokrasi nedir dedigimde herkez bi cevap verebilir...bu dünyada gecerlimi dedigimde cogunuz gecerli diyeceksiniz ama demokrasi dünyanın hiçbir yerinde tamanlamıyla yok.. saygılar

müttaki
16.01.2006, 19:59
ne olmadığını herkes söyleyebilir zaten bu sadece demokraside değil her konuda kime ne sorsanız 50 farklı cevap verir. çünkü doğru olan söz değildir, söz doğru veya yanlışın Hale yani şekle dönüşmüş halidir. kişisel doğru ve yanlışlar olabildiği gibi bizi ilgilendiren genel olan doğru ve yanlışlardır.

hasan1
17.01.2006, 15:16
demokrasi nedir dedigimde herkez bi cevap verebilir...bu dünyada gecerlimi dedigimde cogunuz gecerli diyeceksiniz ama demokrasi dünyanın hiçbir yerinde tamanlamıyla yok.. saygılar

demokrasi dünyada her yerde vardir fakat insanlar yada devletler
isine geldigi gibi kulaniyorsa burada demokresinin sucu nedir
suc insanlardadir önce kendimizi yargilamaliyiz isletmiyorsan
suclu biziz yada isimize geldigi icindir yada gücümüz yetmedigi icin
demokresi calismiyor her sey birlik olunca isler saygilar

müttaki
17.01.2006, 18:34
bana göre particilik anlayışı yanlıştır. şimdi düşünün Atatürkte, İnönüde, deniz baykalda Chp'lidir. ama hiçbirisi partinin anlayışına göre davranmaz. kendi bakış açılarını partinin anlayışına çevirirler. tabi Deniz baykaldan sonra gelen de Partiyi kendi bakış açısına çevirecek ve aslında sadece CHP ismi kullanılmış olacak. Partiyi parti yapan başında ki kişidir. başında ki kişi değiştiğinde de parti değişiyorsa Parti gereksiz olmuş olur.

benim demokrasi ve cumhuriyet anlayışıma göre meclis ile hükümet farklı kişiler olmalı. devlette 3 kurum var.
1, si hükümet- yürütme
2,si tbmm- yasama
3, sü yargı - anayasa mah. yargıtay,danıştay,

bunlardan yürütme ve yasama seçim ile geliyor. ama meclise girenler hükümet seçiyor. ama meclisin görevi aynı zamanda hükümetin yürütmelerini denetlemek peki yürütme ile yasama aynı kişilerden oluşuyorsa bu denetleme ne kadar milleti temsil eder. etmiyeceği için de bazı Devlet organları mesela cumhurbaşkanı, tsk komutanları ve mit elemanları yürütmeye müdahalede bulunmazlarmı. çünkü güçler ayrımı ilkesi kullanılmıyor.
güçleri ayırmak için ise insanları bağnaz birlikteliklere sıkıştıran particilik anlayışı kalksa ve millet vekilleri bağımsız olarak seçilse.
hükümet ise bağımsız kişilerden fakat ehil insanlardan ayrı olarak seçilse.
cumhurbaşkanlığı makamı kaldırılsa.
hükümet başkanı Devlet başkanı olsa
Meclis başkanı da Millet adına Devleti denetlese daha iyi olmaz mı.

YOZCAY
27.01.2006, 21:50
bana göre particilik anlayışı yanlıştır. şimdi düşünün Atatürkte, İnönüde, deniz baykalda Chp'lidir. ama hiçbirisi partinin anlayışına göre davranmaz. kendi bakış açılarını partinin anlayışına çevirirler. tabi Deniz baykaldan sonra gelen de Partiyi kendi bakış açısına çevirecek ve aslında sadece CHP ismi kullanılmış olacak. Partiyi parti yapan başında ki kişidir. başında ki kişi değiştiğinde de parti değişiyorsa Parti gereksiz olmuş olur.

şimdi müttaki sen bu konuları cevaplarken kullandığın literatür ve ağız yoluyla ATATÜRK'Ü,DEVRİMLERİ,CUMHURİYETİ,ÖZGÜRLÜKLERİ KARALAYACAKSIN...

Hatta yetinmeyip bu ülkede emeği geçen her insanı aşağılayacaksın (sadece bu yazın bile delildir) ve biz susacaz.

Madem kişiler partileri kendi kafalarına göre şekillendiriyolar o halde bu liderlerin çok güçlü olduğunumu yoksa halkın içinde bulunduğu cehaletimi anlatır bize.Halk istese o liderleri alaşağı etmezmi,mesela Osmanlıyı yıkan yerle bir eden Mustafa Kemal ve onun halkı sence senin gibileri yada senin gibi yöneticileri ve gericileri alaşağı edemeyecek kadar güçsüzmüdürler.Sen hiç korkma müttaki ne M.Kemal,ne İsmat İnönü,nede Baykal CHP nin özünden en azından senin kadar bir şey çalmamıştır,çalmaya kalkmamıştır.

Main
27.01.2006, 22:46
şimdi müttaki sen bu konuları cevaplarken kullandığın literatür ve ağız yoluyla ATATÜRK'Ü,DEVRİMLERİ,CUMHURİYETİ,ÖZGÜRLÜKLERİ KARALAYACAKSIN...

Hatta yetinmeyip bu ülkede emeği geçen her insanı aşağılayacaksın (sadece bu yazın bile delildir) ve biz susacaz.

Madem kişiler partileri kendi kafalarına göre şekillendiriyolar o halde bu liderlerin çok güçlü olduğunumu yoksa halkın içinde bulunduğu cehaletimi anlatır bize.Halk istese o liderleri alaşağı etmezmi,mesela Osmanlıyı yıkan yerle bir eden Mustafa Kemal ve onun halkı sence senin gibileri yada senin gibi yöneticileri ve gericileri alaşağı edemeyecek kadar güçsüzmüdürler.Sen hiç korkma müttaki ne M.Kemal,ne İsmat İnönü,nede Baykal CHP nin özünden en azından senin kadar bir şey çalmamıştır,çalmaya kalkmamıştır. baykalın chp'sini mi tartışıyoruz? haktan uzak elit tabakanın partisi mi konumuz! bana chp yi anlatır mısın? lider güçlü ve partiyi kafasına göre şekillendiriyor. bu ülkede karaoğlanlı chp dönemleride oldu. ama şimdi baykalın koltuk sevdasını yaşıyor chp!

YOZCAY
27.01.2006, 23:15
baykalın chp'sini mi tartışıyoruz? haktan uzak elit tabakanın partisi mi konumuz! bana chp yi anlatır mısın? lider güçlü ve partiyi kafasına göre şekillendiriyor. bu ülkede karaoğlanlı chp dönemleride oldu. ama şimdi baykalın koltuk sevdasını yaşıyor chp!

Chp baykalın değil zaten..Ayrıca biz sizn Cumhuriyetle,onu kuranlarla,korumaya çalışanlarla ne gibi bir alıp veremediğiniz var bunu tartışıyoruz.

müttaki
27.01.2006, 23:48
valla ben birşey çalmadım. daha yeni hayata giriyorum. emin ol sağ kesimden siyesete girsem herkesten iyi ağzım laf yapar. herkesten iyi sömürü kitlesi bulurum. hatta soldanda. benim çalmayla çırpma ile işim olmaz. çalanlar, yatlarda katlarda takılanlar, ve bunu siyasete borçlu olanlar ben değilim. senin derdin müttaki değil müttakinin inançlarıdır.

YOZCAY
28.01.2006, 05:32
valla ben birşey çalmadım. daha yeni hayata giriyorum. emin ol sağ kesimden siyesete girsem herkesten iyi ağzım laf yapar. herkesten iyi sömürü kitlesi bulurum. hatta soldanda. benim çalmayla çırpma ile işim olmaz. çalanlar, yatlarda katlarda takılanlar, ve bunu siyasete borçlu olanlar ben değilim. senin derdin müttaki değil müttakinin inançlarıdır.

Sağ kesimden siyasete gir bence..Evet bu fikirlerinle sende iktidar olacaksın buna şüphe yok.Ama solculardan oy alamazsın.Müttakinin inançlarına kimsenin bir şey dediği yoktur.Hatta müttaki inançlarını en çok ta bizim karşımızda özgürce savunabilmekte ve kendisine destek bulabilmektedir.Ama bu ortamı her nedense iyiye kullanıp karşısında kendisi gibi yaşamayı kabul etmeyenleri de anlamaya çalışmamaktadır.Herkes Müslüman olmak yada solcu olmak zorunda değildir.Buna rağmen insanları bir arada tutabilecek yapının adı olsa olsa sol iktidarlardır.Yoksa İRAN,AFGANİSTAN,ARABİSTAN rejimlerinde olsak ne sen ne de ben bu konuları bu kadar rahat konuşamayız.Cumhuriyetin bir kazançlar sistemi olduğunu ve Atatürk'ün yaratmak istediği sistemin tamda şu an konuşmakta olduğumuz sistem kadar özgür bir sistem olduğunu anlamalısın.

müttaki
28.01.2006, 10:42
Sağ kesimden siyasete gir bence..Evet bu fikirlerinle sende iktidar olacaksın buna şüphe yok.Ama solculardan oy alamazsın.Müttakinin inançlarına kimsenin bir şey dediği yoktur.Hatta müttaki inançlarını en çok ta bizim karşımızda özgürce savunabilmekte ve kendisine destek bulabilmektedir.Ama bu ortamı her nedense iyiye kullanıp karşısında kendisi gibi yaşamayı kabul etmeyenleri de anlamaya çalışmamaktadır.Herkes Müslüman olmak yada solcu olmak zorunda değildir.Buna rağmen insanları bir arada tutabilecek yapının adı olsa olsa sol iktidarlardır.Yoksa İRAN,AFGANİSTAN,ARABİSTAN rejimlerinde olsak ne sen ne de ben bu konuları bu kadar rahat konuşamayız.Cumhuriyetin bir kazançlar sistemi olduğunu ve Atatürk'ün yaratmak istediği sistemin tamda şu an konuşmakta olduğumuz sistem kadar özgür bir sistem olduğunu anlamalısın.

evet özgürlük ama kime.... devletin içine giremeyen İnsanlar kimler. laiklik maskesi ile tüm inançlar çatıştırılmakta. eski şeriat gitti yeni laiklik geldi. sömürenler değişti. sömürülen aynı. işte düşünün öyle bir ülke ki konuşmak hatta örgütlenmek bile yaramıyor öyle kaleler zaptedilmiş. gelelim müslüman olmak konusuna. müslüman olmak bana göre Allah'ı bilmektir. neden yaratıldığını sorgulamaktır. yada inanmayan birisi için neden yaşadığını sorgulamak. herşeyin bir sebebi vardır bilimde. sebepsiz sonuç, etkisiz tepki olmaz. bu bakımdan yaşayan her varlık müslüman olsun, sağcı olsun, solcu olsun sebepleri ve etkileri sorgulamalıdır. Müslümanlık bunun sürecidir bu bağlamda. gerçek müslüman aydındır. bilgilidir ilim sahibidir. hayatta ki herşeyi Allah'ın yarattığını bilerek hareket eder savgi ve muhabbetle. ırkçılık, etnikçilik gibi kavgaların ayrımına girmez, maddiyat kavgalarına da girmez Hz. Ali, Hasan Hüseyin gibi. amaç hissetmek ve paylaşmaktır. Dünya akibetinde viran olmamak için dünya malından medet ummamak, tüm inançları ve görüşleri, etiketler arası farklılığın adaletini sağlamak bence gerçek müslümanların görevidir. ama dediğim gibi Hz. Ali gibi bir zata bırakmamışlar bunu bu zamanda kimi bulup bırakacaz. alın dünya malı sizin olsun kavgasını yapın öldürün çalın çırpın. elbet hesap sorulur bu günlerin. doldum ya... :pisman

müttaki
21.03.2006, 22:05
bu ülke neler gördü siyasetten

Atatürkçüyüm dediniz. egemenliği kayıtsız şartsız devrettiniz.

istiklal marşımız var dediniz. M. Akifi istiklalsiz bıraktınız. mısırda hayatını sürdürdü.

özgürüz, Türküz, kimse bize zincir vuramaz dediniz, Deniz Gezmişi asdınız. Uğur mumcuyu kestiniz.

tüm inançlara saygılıyız dediniz. milletin başındaki bezle uğraşır oldunuz.

sağcıyım diyenler ne kadar bu ülkeye hizmet eti.
solcuyum diyenler ne kadar hizmet etti.

bakıyorum herkes siyaset sahibi olmuş. hakikat unutulmuş. gerçekleri savunmak unutulmuş.

kimse benim gibi istiklal aşkı ile yanmıyordur. bide bize densiz diyorlar. ne densizliğimizi gördünüz gerçekleri söylemekten başka.

ayrıca durmadan topiclerin kilitlenmesi beni rahatsız ediyor. kavgacı değiliz. tartışırız, el ele sıkışır kardeş kardeş sohbetimize devam ederiz.