Orijinalini görmek için tıklayınız : camiyi genel eve benzetene mason onuru...

alenya
12.09.2007, 14:09
Böşürtüsünü ilk fahişeler taktı. Camilere seks odası kurulsun hem imam para kazanır..." gibi görüşlerin sahibi Muazzez İlmiye Çığ'a Büyük Mason Locası'ndan onur...
Araştırmacı Muazzez İlmiye Çığ, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nda konferans verdi. Loca, Çığ için “Hemşire” ifadesini kullandı.

Sümerolog olarak takdim edilen, ancak Hititoloji mezunu olan araştırmacı Muazzez İlmiye Çığ Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nda konferans verdi. Konferansın duyurusunda “İlmiye Hemşire” ibaresi dikkat çekti.

Yakın tarihe kadar Loca etkinliklerine katılmaları tartışma konusu olan kadınların yeni dönemde etkin görev aldıklarının göstergesi kabul edilen bu gelişme, kısa süre önce mason locasında iktidar mücadelesini kazanan ve “ulusalcı kanat” olarak nitelendirilen Salih Evcilerli'nin reformları arasında sayılıyor.

“KİTAPLARI KAPIŞILDI”

Loca'nın etkinlikleriyle ilgili raporunda, İlmiye Çığ'ın verdiği konferansın içeriğinden bahsedilmezken, “Geçtiğimiz günlerde lokalimizde Muazzez İlmiye Çığ, hemşiremiz ile bir söyleşi düzenlendi. Kalabalık kardeş ve hemşireler önünde yapılan söyleşide Muazzez İlmiye Çığ hemşiremiz ayakta hiç oturmadan 1,5 saat konuştu. Söyleşi sonunda fuayede sunulan kitapları kardeşler tarafından adeta kapışıldı” denildi.

CAMİYİ GENELEVE BENZETMİŞTİ
Muazzez İlmiye Çığ, "Vatandaşlık Tepkilerim" adlı kitabında tartışılacak cümlelere yer vermişti:

"Madem ki dinimizde imam nikahı ile seks doğal görülüyormuş... O zaman gizli yerlerde değil, eski mabetlerde olduğu gibi, camilerde birer aşk odası konsun. İsteyen gidip orada bir imam nikahı ile seks yapsın. Böylece hem camiye gelir olur, hem de imam para kazanır. Canı seks isteyen kadınlar ve erkekler orada imam nikahı ile kendilerine göre veya şeriata göre yasal seks yaparlar."

BÖŞÖRTÜ FAHİŞELERDEN GELDİ
Çığ yine başörtüsü konusunda çok tartışılan fikirleri kitabında yeralmıştı. Çığ, ’Kadınların başını örtme geleneğinin, Sümer tapınaklarında genel kadınlık yapan Sümer rahibelerine dayandığını’ öne sürmüş ve ’Başörtüsü Sümerlerde mabet fahişeleri tarafından kullanılırdı’ iddiasını ortaya atmıştı.

Serhatlı
12.09.2007, 14:16
onlara yakışan birşey olmuş her ne olursa olsun inançlarımız başkalarını hor görmek onlara saygısızca yaklaşmak bana göre basitçe inan veya inanma ama inananlarıda rencide etme saçma sapan tezlerini kendine sakla insanları nefrete sürükleme ey cahill

Urfalı
12.09.2007, 14:23
Ben bunda bir saygısızlık görmüyorum.
Daha doğrusu, Muazzez hanım'ın ne söylemek istediğini anladığınızı sanmıyorum.
Tarihsel gerçekleri, niçin hakaret olarak algılayalım ki?
Diğer yandan, kadını korumayan bir mantıkla yapılan imam nikahı için de getirdiği açılımı da yanlış değerlendirmeyin lütfen.
Yani, "madem öyle, gel böyle!" demiş.

Serhatlı
12.09.2007, 14:27
Diğer yandan, kadını korumayan bir mantıkla yapılan imam nikahı için de getirdiği açılımı da yanlış değerlendirmeyin lütfen.

herkesin kendine göre bir anlam çıkarma vede olduğu konum vardır ben böyle algılarım vede zararlı bir düşünce heleki içindeki inananları düşünürsek ben onun için pek hayırlı olduğunu sanmıyorum bana göre hakaret söz konusudur çünkü inananları veya inanmayanları rencide ediyor

PAÜlü
12.09.2007, 14:35
92 yaşında olan Muazzez İlmiye Çığ;

Daha önce herhangi bir dava nedeniyle hakim karşısına çıkmış mıydınız?
Şimdiye kadar hiç hakim karşısına çıkmadım. İlk kez yarınki duruşmada hakim karşısına çıkacağım. Boşanmadım, boşansaydım belki daha önce hakim karşısına çıkardım. O da olmadı.

İlk olmasının sizin üzerinizde nasıl bir etkisi var?
Bana oyun gibi geliyor. Tiyatro gibi; çok enteresan... Daha önce hiç karşılaşmadığım için, ilk kez olacağı için bir oyun gibi geliyor.

Duruşmada neler söylemeyi düşünüyorsunuz?
Ne soracaklar, ne cevap vereceğim bilmiyorum. Bazen bir celsede bitermiş, bazen avukatları konuşturmazlarmış. Konuşsunlar istiyorum. Ben de sizin kadar ne olacağını merak ediyorum. Bakalım ne olacak?

Ne tür tepkiler alıyorsunuz?
Her taraftan destek telefonları geliyor: Üniversitelerden, kurumlardan, kadın kuruluşlarından, avukatlardan... Kimisi “Bizim yapmamız gerekeni siz yaptınız, yol gösterdiniz” diyor. Tanımadığım kimselerden çok güzel telefonlar, elektronik postalar geliyor. Bilgisayarda olumsuz tepkiler varmış ama ben açmadım, almadım, bilmiyorum. Karşı tepki olacak. CHP’den, İşçi Partisi’nden telefon ettiler.

ÇIG’I ÜÇ AVUKAT SAVUNUYOr
Muazzez İlmiye Çığ’ı duruşmada üç avukat savunuyor: Veli Devecioğlu, Gülseren Aytaç ve Mehmet Aytek.
Çığ’ın avukatlarından Mehmet Aytek, duruşma ile ilgili olarak, “Dosyanın ikinci duruşması, Muazzez İlmiye Çığ’ın ilk duruşması olacak. Sayın Çığ’ın ifadesi alınacak ve savunmasını verecek. Türkiye’nin pek çok yerinden avukat arkadaşlarımız arayarak destek vereceklerini, duruşmaya katılacaklarını bildirdi.” dedi.

YAYINEVİ DE YARGILANIYOR
Kaynak Yayınevi’nden yapılan açıklamada da, ‘Sayın Çığ’ın iddialarının hepsi yaptığı bilimsel araştırmanın sonuçlarıdır ve bunlar dünyanın önemli sümerologlarının eserlerinde de mevcuttur. Bu ifadeler daha önce çeşitli dergilerde gündeme geldiği halde dava açılmamıştı. Bu davanın AKP’nin iş başında olduğu bir dönemde açılmış olması anlamlıdır. Bu durum AKP hükümetinin, karşısında düşünen, tartışan ve sorgulayan bir vatandaşlık bilinci görmek istemediğinin bir kanıtıdır.” denildi."Vatandaşlık Tepkilerim" adlı kitabında, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçuyla yargılandığı davada beraat etmiştir

"Vatandaşlık Tepkilerim" adlı kitabında, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçuyla yargılandığı davada beraat etmiştir.

(aslında Urfalı cana katılıyorum.Madalyonun öbür yüzüde var)

Saygılarımla

alenya
12.09.2007, 14:43
muazzez çığ bi bilim kadınıdır.bu sözleri tepki olarak söylemiştir.beni düşündüren bu sözlerin ne için söylendiğini anlıyamıyan yobaz grupların hedefi olmasıdır.danıştay cinayetinde gazete hedef göstermişti.bundada umarım aynı durum olmaz.

seçil sivas
12.09.2007, 14:44
bence söylenmemişleri ,söylemeye cesaret edilmemişleri söylemek büyük bir erdemdir.. bence muazzez hanım gayet güçlü biri yani bu ülkede farklılara ,tabularla oynayanlara tahammül yoktur..gerçeklik payı varmı diye sorarsanız mantık olarak evet bence var kurduğu teorilerde çok güçlü...

ilker_che
12.09.2007, 14:47
bence söylenmemişleri ,söylemeye cesaret edilmemişleri söylemek büyük bir erdemdir.. bence muazzez hanım gayet güçlü biri yani bu ülkede farklılara ,tabularla oynayanlara tahammül yoktur..gerçeklik payı varmı diye sorarsanız mantık olarak evet bence var kurduğu teorilerde çok güçlü...

ibadet yapılan bi yerde cinsel ilişki odası?ne olursa olsun inansan da inanmasan da saygı göstermek zorundasın.birisi cıkar da cem evleri hakkında böle bişey söylese tepkin ne olurdu?bence büyük terbiyesizlik...

Serhatlı
12.09.2007, 14:50
aydınlık bilim başkalarına hakaret hakkını vermez saygılı olmak gerekir

insanları rencide etmenin hakaret etmenin ne bilimde nede kendine aydınım diyenin yanında işi yoktur

dilan_7670
12.09.2007, 15:03
Mum Söndü Yapıyor Diyenlerin Camilerde Neler Yaptıkları Açıkça Ortada İnsanlar Kendilerini Yansıtmıştır saygılar...
Bence Ciddiye Bile Alınacak Yönleri Yok, Zaten Dünya Kamouyunun Önünde Oldukça Rezil Durumdalar, Üstelik Allah Onları Bush ve Sharon Aracılığıylla Yeterince Cezalandırmakta...

ilker_che
12.09.2007, 15:08
Mum Söndü Yapıyor Diyenlerin Camilerde Neler Yaptıkları Açıkça Ortada İnsanlar Kendilerini Yansıtmıştır saygılar...
Bence Ciddiye Bile Alınacak Yönleri Yok, Zaten Dünya Kamouyunun Önünde Oldukça Rezil Durumdalar, Üstelik Allah Onları Bush ve Sharon Aracılığıylla Yeterince Cezalandırmakta...

senin bu sölediklerinden su cıkar can:hem mum söndü dogrudur hem de camiler hakkında sölenenler dogrudur...biz mum söndüyü uyduranlara hangi gözle bakıosak bunlara da o gözle bakmalıyız.yoksa onlardan hiç bi farkımız kalmaz...

dilan_7670
12.09.2007, 15:27
senin bu sölediklerinden su cıkar can:hem mum söndü dogrudur hem de camiler hakkında sölenenler dogrudur...biz mum söndüyü uyduranlara hangi gözle bakıosak bunlara da o gözle bakmalıyız.yoksa onlardan hiç bi farkımız kalmaz...

İlker can bu yazıdan nasıl bunu anladın...
mum söndü dogrudur nerde yazdım ve dile getirdim ki sen bu şekilde anlamışsın.
yazdıklarımı tekrar okurmusun?
Kendi yaptıkları davranışları Alevi-Kızılbaş'a yüklemek sünni misyonun görevi haline gelmiş ..kendi içlerindeki ahlaksızlıklara bakmazlar ...
Bu tür yobaz insanlar ancak bizlere çamur atmakla birşeyler elde edebilmeyi umuyorlar ama şunu bilmiyorlarki "biz bir ölür bin diriliriz"hacısının hocasının türbanlısının yaptığı edepsizlik diz boyu..önce kendilerine baksınlar ...

ilker_che
12.09.2007, 15:38
dilan kardesim;
bizler mum söndü denen iftiranın sahiplerine onlar gibi cevap wermemeliyiz.yaptıkları dünyanın hiçbir yerinde görülmeyecek saygısızlıktır dogru.bazı sapkınlar din adına cok büyük edepsizlikler yapar bu da dogru.ama ben muazzez çığ ın sölediklerini asla kabul etmem.cok genel konusmus camilerde ilişki odası gibi yine insanların inancına saygısızlık olan bi açıklama yapmıs.mum söndü ne kadar büyük ayıpsa bu da o kadar ayıptır.biri dogru biri yalan da denemez.bizler de bence mum söndüye ne kadar karsı cıkıosak bu iddialara da öle karsı cıkmalıyız...

dilan_7670
12.09.2007, 15:38

ibadet yapılan bi yerde cinsel ilişki odası?ne olursa olsun inansan da inanmasan da saygı göstermek zorundasın.birisi cıkar da cem evleri hakkında böle bişey söylese tepkin ne olurdu?bence büyük terbiyesizlik...

Ve Şu Sorumada Cevap Verirmisin Ne Zaman Hangi Tarihte Cem Evleri Genelev Olarak Kullanıldı...
Biz Onların Camilerini Karalamıyoruz Herşey Ortada...Camilerinde Bunuda Yapmakta Özgürler Aleviler Durun Yapmayın Demiyor...
Camide Yapılan Cinsel Odalarına Bile Saygıda Kusur mu Yaptık?
Sünniler Daha Ne Karalamalarda Bulunacak Can...
Söylemedikleri Ne Kaldı?
Ben Gerçekten Şaşkınım Senden Bu Şekilde Bir Düşünce Beklemiyordum açıkçası...

ilker_che
12.09.2007, 15:48
Ve Şu Sorumada Cevap Verirmisin Ne Zaman Hangi Tarihte Cem Evleri Genelev Olarak Kullanıldı...
Biz Onların Camilerini Karalamıyoruz Herşey Ortada...Camilerinde Bunuda Yapmakta Özgürler Aleviler Durun Yapmayın Demiyor...
Camide Yapılan Cinsel Odalarına Bile Saygıda Kusur mu Yaptık?
Sünniler Daha Ne Karalamalarda Bulunacak Can...
Söylemedikleri Ne Kaldı?
Ben Gerçekten Şaşkınım Senden Bu Şekilde Bir Düşünce Beklemiyordum açıkçası...

beni yanlıs anlamıssın can.
ben cem evleri genel ev olarak kullanıldı mı dedim.böle bişeyi demektense yada duymaktansa ölmeyi tercih ederim.nası bi laftır o?
camide yapılan cinsellik odalarına saygıda kusur mu yaptık ne demek can yaaa.her camii de böle odalar warmıs gibi konusuyosun.
sünnilerin karalamaları biter mi sanmam.beyni küçük olan annesinden haz duyan mum söndü die iftiralar atar.ibadethanesi cinsellik merkezi olarak kullanan da böle iftiralar atar.bu hanımefendinin dini mezhebi nedir bilmiorum ama;alevilik benim gözümde hep aydınlığın,bilginin,ilericiliğin mezhebi olarak yer edinmiştir ve aleviler iftira atmak yerine mantıklı konusmayı tercih konusurlar...bu yüzden böle sözleri agzımıza bile almamalıyız die düşünüorum.çünkü önyargısız bi mezhebe sahibiz...

Labrys
12.09.2007, 16:17
araştırmacı yanı çok güzel, sonuçta tarihçi haklılığına inanırım fakat yorumları çok ağır olmuş, yüzyıllardır bize söylenen hakaretlerin başkasınada yapılmasını istemem... hörmetler.

masonlara gelince onları zaten hepimiz biliyoruz işlerine gelen yorum ve iddalara ödül vermeleri beni şaşırtmadı...

Urfalı
13.09.2007, 00:50
herkesin kendine göre bir anlam çıkarma vede olduğu konum vardır ben böyle algılarım vede zararlı bir düşünce heleki içindeki inananları düşünürsek ben onun için pek hayırlı olduğunu sanmıyorum bana göre hakaret söz konusudur çünkü inananları veya inanmayanları rencide ediyor

"Herkesin kendine göre bir anlam çıkarma..." özgürlüğü vardır demek istemissim sanırım. Bozuk anlatımına karşın ben anlama yeteneği gelişkin biri olarak anlayacağımı anladım! Ama sen arkadaş, anlamamaya çalışmaya devam diyorsun. Ne diyebilirim ki?

Ayrıca Alenya arkadaş, önüne gelene "teşekkür" göndermişsin! Mecbur musun? Farklı düşünenlere de "teşekkür" etmişsin. Oku ve sonra "teşekkür" et. Bir zahmet!
Yani, kendine özgü bir dünya görüşün olsun ve o dünya görüşünü geliştir.
Yani, davul da senin elinde olsun, tokmak da.
Sevgilerimle...

Serhatlı
13.09.2007, 00:58
özgürlük başkalarına hakaret etmekse o özgürlük değildir

Ayrıca Bir İnsan burda konu açıyorsa TARAFLI tarafsız o konuya yorum yazma vede teşekkür borcu vardır bana göre gene bu konuya iştirak edenlere vede konuya SAYGIDIR özgürlük ayrıca karşındakine saygıdırda

Saygılarımla

konuyu uzatmayalım tartışmaya dönmesinDAR DÜŞÜNCELERİM BELLİ OLMASIN DİYE BEN AWAyyy

ilker_che
13.09.2007, 01:02
"Herkesin kendine göre bir anlam çıkarma..." özgürlüğü vardır demek istemissim sanırım. Bozuk anlatımına karşın ben anlama yeteneği gelişkin biri olarak anlayacağımı anladım! Ama sen arkadaş, anlamamaya çalışmaya devam diyorsun. Ne diyebilirim ki?

Ayrıca Alenya arkadaş, önüne gelene "teşekkür" göndermişsin! Mecbur musun? Farklı düşünenlere de "teşekkür" etmişsin. Oku ve sonra "teşekkür" et. Bir zahmet!
Sevgilerimle...

alenya arkadasın kendine özgü bi dünya görüşü vardır zatn ve forumda kendisini takip eden herkes bu görüşünü bilir.çünkü bu kişiler bi insanın dünya görüşünü anlamak için kime tesekkür ettiğine dikkat etmezler...ben de actıgım konulara ilgi gösteren herkese teşekkür ederim.size de tesekkür ettim.ama sırf kendime özgü dünya görüşümü anlamayın die.beni yanlış anlayın die...
saygılarımla...

alenya
13.09.2007, 01:08

Sevgilerimle...

benim görüşüm belli.teşekküre gelince topiği ben actım ve katılan herkeze katılımları için teşekkür ediyorum.okumaya gelince ben her msjı okuyorum dert etmeyin siz.davulda bende tokmakta bende halay cekiceksek buyrun ortaya

Urfalı
13.09.2007, 01:10
Polemik yaşımı geçtim.
Ama ne yazdığınızı anlamak için bir kaç kez okumak gibi bir sorunum var!
Amacım, uyarmak ve ne okuduğunuzu anlama konusunda benim gibi sorun yaşamamanızı sağlamaktı sadece.
İyi geceler gençler.
Sizleri yine de seviyorum.

ilker_che
13.09.2007, 01:13
Polemik yaşımı geçtim.
Ama ne yazdığınızı anlamak için bir kaç kez okumak gibi bir sorunum var!
Amacım, uyarmak ve ne okuduğunuzu anlama konusunda benim gibi sorun yaşamamanızı sağlamaktı sadece.
İyi geceler gençler.
Sizleri yine de seviyorum.

merak etmeyin bizim yöntemlerimiz farklı zaten.tesekkür saymıoruz.
size de ii geceler.
saygılarımla...

alenya
13.09.2007, 01:15
sayın urfalı.bunda polemik yaratıcak bişey yok.ama siz beni msjları okumadığım konusunda itham ediyorsunuz okuyup okumadığımı verdiğim teşkküre göremi çıkardınız?ben her msjı okuyorum.ayrıca düzgün yazdığımı sanıyorum bikaç kere okumaya gerek yok.

erkan2434
13.09.2007, 01:54
Aslına bakarsanız teorik olarak yanlış bişey söylememiş. Uygulamada hoşa gitmemiş elbet ama İran bu işi senelerdir yapar. İmamlar, Şah'ın devrilip molla rejiminin başa geldiği islam devriminden bu yana haftalık günlük saatlik mut'a nikahı kıyar. İran'a gittiğinizde sizi karşılayan yerli halktan biri var ise, size mutlaka sorar, Mut'a nikahı (ordaki adıyla Sıyga Nikahı) ister misin diye. Siz tabi saf saf "o ne ki" dersiniz. O da anlatır size; tamamen islamiyete uygun şekilde, seçtiğiniz bir kadına (tabi bu işi yapan bir kadına) nikahtan hakkı olan mihr miktarını ödeyerek bir imam tarafından aranızda dini nikah kıyılır. Böylelikle o kadın artık allahın huzurunda nikahlı karınızdır, size helaldir. Sözleştiğiniz ve parasını ödediğiniz sürede o kadınla dilediğinizi yaparsınız, süre bitiminde 3 kez boş ol diyerek kadın üzerindeki kocalık hakkınızdan vazgeçmiş olursunuz. Bu süre yukarda yazdığım gibi aylık veya haftalık olduğu gibi saatlik dahi olmakta. İranlılara bakarsanız, bu iş islama ve tabi Kur'ana uygun. Teorik olarak baktığınızda gerçekten öyle, çünkü kurallara aykırı bişey yok. Herşey usulune göre.

Burda Müzeyyen Çığ'ın da söylediği, bu olayın dinen "caiz" sayılmasına bir tepkidir elbette, yoksa bu yazıdan ciddi ciddi camilerin geneleve dönüşmesini istediği anlamını çıkaran olduğunu sanmıyorum. Zaten yazdığı kitabın adı da "vatandaşlık tepkilerim". Çarpık gördüğü noktaları eleştirmesindan ibaret.

Şimdi bişey daha söyleyeyim, iran yapıyor bu işi dedik, iranda yapılıyor dedik. bunu icat eden iran, ama bizim milletimiz de işine gelen hoşuna giden icadı benimsem konusunda az değildir. şu an sağ kesim dediğimiz muhafazakar geçinen ama aslında yobazlık içinde yüzen kesim (son günlerde bu tiplerin çeşitli örneklerini de gördük) bu muta nikahını uygulamaktadır. Bana kalırsa Müzeyyen Çığ kesinlikle güzel bi noktaya değinmiş, bunu yaparken cami adını kullanması Ahmet Hakan'ı ve okurlarını rahatsız etmiş madem, neden aynı insanları islam dini alet edilerek yapılan bu namussuzluk rahatsız etmemiş

erkan2434
13.09.2007, 01:56
92 yaşındaki kadın neden yargılanıyor

92 yaşındaki bir bilim kadınının bugün duruşması var...

Dünyaca ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ yargılanacak.

Peki neden yargılanacak Muazzez İlmiye Çığ?

Bu konuda şu ana kadar en az 30 köşe yazısı, yüze yakın haber okudum.

Hepsinde "yargılanma gerekçesi" olarak şu gösteriliyor:

"Muazzez İlmiye Çığ bilimsel bir kitap yazmış.

Kitabında ’Kadınların başını örtme geleneğinin, Sümer tapınaklarında genel kadınlık yapan Sümer rahibelerine dayandığını’ öne sürmüş.

Yani...

’Başörtüsü Sümerlerde mabet fahişeleri tarafından kullanılırdı’ iddiasını ortaya atmış...

Bunun üzerine...

İzmirli bir avukat mahkemeye başvurmuş.

Mahkeme de, 92 yaşındaki bilim kadınını yaptığı bu saptama nedeniyle yargılamaya karar vermiş."

Can Dündar’ından Zülfü Livaneli’sine birçok yazarın iddiası bu...

Büyük puntolarla atılan manşetlerin altındaki haberlerde bu yazılıyor.

Deniliyor ki:

"Ayıp değil mi? 92 yaşındaki bir bilim kadınını, sırf bilimsel bir saptama yaptı diye yargılamak yakışık alır mı?"

Oysa...

Gerçek hiç de böyle değil...

Hem o haberler gerçeği bildirmiyor, hem de koca koca yazarlarımız bir yalanın peşine takılmış gidiyorlar.

İşin doğrusu şudur.

Muazzez İlmiye Çığ, "Vatandaşlık Tepkilerim" adlı bir kitap yazmıştır.

Bu kitap, Doğu Perinçek ve arkadaşlarının kitaplarını yayımlamakla ünlü Kaynak Yayınları tarafından yayımlanmıştır.

Çığ, kitabında şu cümlelere yer vermiştir:

"Madem ki dinimizde imam nikahı ile seks doğal görülüyormuş... O zaman gizli yerlerde değil, eski mabetlerde olduğu gibi, camilerde birer aşk odası konsun. İsteyen gidip orada bir imam nikahı ile seks yapsın. Böylece hem camiye gelir olur, hem de imam para kazanır. Canı seks isteyen kadınlar ve erkekler orada imam nikahı ile kendilerine göre veya şeriata göre yasal seks yaparlar."

Gördüğünüz gibi...

Ortada ne "bilimsel bir saptama" var; ne de "Beş bin yıl öncesinden bir bilgi" veriliyor.

Yapılan şu:

Milyonlarca insanın kutsal saydığı mabetler hakkında, hiç de yakışık kaçmayan imalarda bulunuluyor.

Yani...

Muazzez İlmiye Çığ, bilimsel bir saptama falan yapmamış; "çok kaba", "çok sorumsuz", "çok incitici" ve "çok ölçüsüz" bir yazı kaleme almıştır.

Yargılanma gerekçesi budur.

Yaşa hürmetimiz tamdır.

Hele "92 yıllık bir ömür" karşısında şapkamızı çıkarırız.

Dünya çapında bilimsel çalışmalar, bizde sadece saygı uyandırır ve önümüzü ilikleriz.

Düşünce özgürlüğü denilince ise akan suları durdururuz.

Değil "92 yaşındaki dünyaca ünlü bir bilim kadını"nın düşüncelerinden dolayı yargılanmasını...

Düşünce suçundan yargılanan can düşmanımız bile olsa, ne dediğine falan bakmadan, yeri göğü inletiriz.

Ancak...

Lütfen elinizi vicdanınıza koyun...

"Camilerin genelev gibi işletilmesi"ni önermenin ve din adamlarını benim burada yazamayacağım şekilde aşağılamanın "düşünce" ile ne ilgisi var!

Eğer bu "düşünce" ise...

Söyler misiniz:

Bundan çok daha hafifini söyleyen Papa’ya neden veryansın ettik?

Demem o ki:

Madem düşünce özgürlüğü konusunda ne yaşa bakıyoruz, ne bilimsel kariyere!

O halde aynı şeyi "inanca saygı" konusunda da yapalım.

Yani...

Kutsala saygısızlık yapanın...

Ne yaşına bakalım, ne de bilimsel kariyerine...

Böylece "Düşünce özgürlüğü" konusunda bülbül gibi şakırken, "inanca saygısızlık" karşısında dut yemiş bülbüle dönmeyelim.

Hadi diyelim ki, yufka yürekliyiz ya da fazla demokratız ve bu nedenle Muazzez Hanım’ın yargılanmasına karşı çıktık...

Bari en azından "Muazzez hanım çok ayıp etmişsiniz çok" diyebilelim de "camiyi geneleve benzetmenin" en azından böyle bir bedeli olsun...

Ne dersiniz, çok şey mi istiyorum?

Ahmet Hakan

Hürriyet....

'Ulusal onur'umuz ve evrensel 'Sümerolog'umuz, türbanın tarihi yüzünden yargılanacak!

Muazzez İlmiye Çığ'ımıza saygı

Kitabında 'türban' ın ilk kez Sümerler'de 'genel kadınlar' ca kullanıldığını yazan Muazzez İlmiye Çığ ile yayıncı İsmet Öğütücü hakkında, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme ve aşağılama ile hakaret' iddialarıyla dava açıldı.

Yaklaşık 3 bin Sümer tabletinin anlamını tarih ve arkeoloji dünyasına kazandıran 92 yaşındaki Çığ ise diyor ki: ''Bilimsel yazıyorum, yorum yapmıyorum. Bilgiler Prof. Schmöckle 'nin kitabında da yer alıyor...''

Buna rağmen ceza yasasının 216. ve 125. maddeleri uyarınca 'hapsi' istenebilen Çığ kimdir? 'Yeterince tanımayan' lar için özetleyelim:

KURTULUŞ SAVAŞI'NDAKİ KIZ ÖĞRENCİ

1914'te Bursa'da doğmuş. İlkokulu, Kurtuluş Savaşı yıllarında ve kız çocuğu olmasına rağmen Çorum'da okumuş. 1926'da Bursa Kız Muallim Mektebi'ni kazanmış. 1940'ta Ankara'da Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nde Hititoloji, Sümeroloji, arkeoloji eğitimini tamamladıktan sonra da İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde 33 yıl çalışmış.

Müzenin depolarındaki çiviyazısı tabletler üzerinde yoğunlaşan Çığ diyor ki: ''Örneğin biz, Cumhuriyete kadar evlenmeyi bilmezken binlerce yıl öncenin Sümer mahkemelerine ait evlenme ilanları bile vardı...''

Bugün dünyada 'bir tarih abidesi' denilen '74 bin tabletlik çiviyazılı belgeler arşivi' işte böylesine bir emektarlığın ürünü... Türkçenin yanı sıra diğer dillerde de insanlığa sunulması, erişilmez evrensel düzeyini de gösteriyor.

''Sümer şiirini, efsanelerini, törenlerini, dinlerini, günlük yaşamlarını, hukuklarını, hatta mizahlarını yayımladıktan sonra yabancı araştırmacılar da Sümer dininden Tevrat'a giren birçok konuyu ortaya koyabildiler'' diyen Çığ, şimdi 'sanık' sayılmasına neden olan, türbanın 5 bin yıllık geçmişini belgelediği 'Kuran, İncil ve Tevrat'ın Sümerdeki Kökeni' kitabıyla da uluslararası ününe ün kattı.

1972'de emekli olduktan sonra da 8 kitabına 5 kitap daha ekleyerek, yaşamını araştırma ve 'aydınlatma' yla bütünleştirdiği için, İstanbul Üniversitesi 2000 yılındaki 'fahri doktor' unvanıyla böylesi bir bilim neferliğine teşekkür etti.

Peki, Dr. Muazzez İlmiye Çığ'ı, bütün bu eşi bulunmaz birikimleri ve engin tarih sevdasıyla 90'lı yaşlarında 'sanık' lığa yakıştırabilenler acaba neyi 'sorgu' layacaklar?

Dava konusu 'Vatandaşlık Tepkilerim' kitabının 163. sayfasına bakıyoruz: ''Çoktanrılı olan Sümer dininde, özellikle büyük tanrıların mabetlerindeki isteyen kadınların kutsal görevlerinden biri de tanrının gelini olarak 'genel kadın' lık yapmak. Diğer rahibelerden ayrılması için de başlarını örtmeleri gerekirdi...''

İşte türbandaki bu tarihsel kökenin ilerleyen çağlardaki serüveni ise şöyleymiş: ''Çok sonra İÖ 1600'lerdeki Asur kanunlarında evli ve dul kadınların da başlarını örtmesi şart koşularak, yasal seks yapan mabet fahişeleri gibi kabul edilmişler. Bu gelenek önce Yahudi kadınlarına, sonra da İslam kadınlarına uygulanmış.''

Bütün bu bilgiler, 1997'de 'Ütopya' dergisinde yayımlandığı halde, kimse ''başörtülülere hakaret var'' dememiş. 1995'te yayımlanan ''Kuran, İncil ve Tevrat'ın Sümer'deki Kökeni'' kitabında da çok daha ayrıntılı belgeleriyle yer aldığı halde dava açılmamış!..

Acaba şimdi ne değişti de aynı bilgilerin yargılanması gündeme geliverdi? Yanıtını kendisi bakın nasıl veriyor:

''Hükümetin yaklaşımından kaynaklanıyor. İzmir'de bir avukat ihbarda bulunmuş. Bu çocukların kafaları maalesef bozuldu.''

AB 'NİN ÖZGÜRLÜKÇÜLERİ NEREDELER?

Böylesine bir 'zamanlama' yla başlatılan mahkeme süreci için Hikmet Çetinkaya özetle şuna dikkat çekmişti; ''Acaba bugüne kadar kaç yazar, kaç sanatçı, kaç aydın Çığ'ın yanında yer aldı?''

Aynı günkü gazete yazısında Orhan Birgit de demişti ki: ''Medya beş bin yıllık türban gerçeğini anımsatan bilim kadınının sanık sandalyesine oturtulmasına kılını kıpırdatmıyor.'' (Cumhuriyet, 22 Eylül 2006)

Çığ'a karşı bu aymazlığın nedenini ise Melih Aşık 19 Eylül 2006 tarihli Milliyet'te bakın nasıl vurgulamıştı: ''Ülke aleyhine yazıp çizenlerin özgürlüğü konusunda pek hassas olan 'aydın' lardan, Çığ için ne bir ses çıkıyor, ne bir nefes... Çünkü Muazzez Hanım cumhuriyetçi, laik, Atatürkçü."

İşte bu nedenlerle 1 Kasım'da mahkemeye çıkacak bir 'bilge kahraman' ımızın 'dava' için söyledikleri de Sümer tabletleri kadar ders verici değil mi: ''Aldırmıyorum; çünkü vatandaşlık vazifemi yapıyorum...''

Evet... Ulusal onurumuz ve evrensel Sümeroloğumuz, türbanın tarihsel gerçeğini belgelediği için sorgulanıyor.

Uygarlıkların birikimlerine asla vefasız olmayan insanlık tarihinin ise 'suskun' demokratlarımızı; hatta Çığ'ın Avrupa tarihini aydınlatmasına bile 'kayıtsız' kalan AB'cileri de bir gün mutlaka yargılayacağından o kadar eminiz ki...

devrim69
13.09.2007, 02:19
Muazzez ilmiye çığın açıklamalarına karşı çıkanlar onun kitaplarını okusaydı eminim bu şekilde düşünmezlerdi.Söylediği her şey bilimsel verilere dayanıyor.Bunları kendisi uydurmamıştır.Sümer tabletlerinde yazılanları çevirmiştir.Bu kadar tepkili olmayalım

Kitanalp
13.09.2007, 21:12

İnançlara biraz saygılı olmak çok mu zor?Bu sözlerin mum söndü karalamasından ne farkı var?Aynı pislik,aynı iğrençlik.Baş örtüsü gibi hem inançta hem de kültürümüz de olan bir varlığı fahişlik üzerinden değerlendirilmesi.........................Söylemey eyim bari.

Urfalı
13.09.2007, 21:20
İnançlara biraz saygılı olmak çok mu zor?Bu sözlerin mum söndü karalamasından ne farkı var?Aynı pislik,aynı iğrençlik.Baş örtüsü gibi hem inançta hem de kültürümüz de olan bir varlığı fahişlik üzerinden değerlendirilmesi.........................Söylemey eyim bari.

Yani,
Yeni inaçlara saygı gösterelim ama, eski inançları görmezden mi gelelim?
Tarihteki yaşanmışlıkları mı değiştirelim?
Önce, konunun ne olduğunu anla genç. Sonra de elmaları, armutlardan ayır!
Aklınıza ilk geleni söylemeyin. Düşünün, taşının biraz da kaşının sonra söyleyin.
Heyecana gerek yok.

Kitanalp
13.09.2007, 22:32
Yani,
Yeni inaçlara saygı gösterelim ama, eski inançları görmezden mi gelelim?
Tarihteki yaşanmışlıkları mı değiştirelim?
Önce, konunun ne olduğunu anla genç. Sonra de elmaları, armutlardan ayır!
Aklınıza ilk geleni söylemeyin. Düşünün, taşının biraz da kaşının sonra söyleyin.
Heyecana gerek yok.

Peki...Eğer yanlış değilse orda yazan 50 yaşındasın.Benden yaşça çok büyüksün.Bana genç dedin ben de sana ağabey diyeyim o zaman.Tamam ağabey yaşın itabariyle senin düşüncelerini değiştirmek çok zor.Dediğin gibi olsun.

turk3458
13.09.2007, 22:57
belki gerçeklik payı olabilir. hatta imam nikahı konusundada tarihi bir gerçrklik olmasada yürüttüğü mantık doğrudur. Ama 92 yaşındaki bir kadının bunu söylemesindeki sebep nedr acaba. Çok tuğafıma gitti. Kenan evrende böyle yapmıştı yaşamının son deminde abuk sabuk savlar ortaya atmıştı. Sonuç olarak söyledikleri doğru olabilir ama her doğruda söylenmiyor. insanları incitti bu. özgürlük içinde toplumlar incitilir diye bir kaide olamaz.

ezgede
13.09.2007, 23:05
Acaba cinsellik ayıpmıdır.
Bu yemek yeme gibi zorunlu ve doğal ihtiyaç değilmi ?
Ayrıca hepimiz bir cinsel ilişkinin ürünü değilmiyiz?
Hz. Muhammed, Hz. İsa da bu cinsel ilişkinin ürünleriydiler. Bu durumda cinsel ilişki ayıp olmak yerine kutsal bir ilişkidir.
Bu ilişkiyle bir canlı dünyaya geliyor ve o canlı allahın kulu sayılıyor sonra o canlı büyüyüp camiye ibadete gidebiliyorsa bu kulların üretiminin camide yapılması abes gibi gelmiyor bana.
Bizim yadırgadığımız yan cinselliğe bakışımızın art niyetli oluşundandır.
Geçenlerde camii imamı oğlunun düğününü camide yapmıştı, gerdeğede orada koybilirdi.
Tabi bu orayı kullananların insiyatifinde olduğu için kullananlar karar verecek.

Kitanalp
13.09.2007, 23:08
[QUOTE=ezgede;494984]Acaba cinsellik ayıpmıdır.
Bu yemek yeme gibi zorunlu ve doğal ihtiyaç değilmi ?
Ayrıca hepimiz bir cinsel ilişkinin ürünü değilmiyiz?
Hz. Muhammed, Hz. İsa da bu cinsel ilişkinin ürünleriydiler. Bu durumda cinsel ilişki ayıp olmak yerine kutsal bir ilişkidir.
Bu ilişkiyle bir canlı dünyaya geliyor ve o canlı allahın kulu sayılıyor sonra o canlı büyüyüp camiye ibadete gidebiliyorsa bu kulların üretiminin camide yapılması abes gibi gelmiyor bana.
Bizim yadırgadığımız yan cinselliğe bakışımızın art niyetli oluşundandır.
Geçenlerde camii imamı oğlunun düğününü camide yapmıştı, gerdeğede orada koybilirdi.
Tabi bu orayı kullananların insiyatifinde olduğu için kullananlar karar verecek.[/QUOTE

Sizde insanlar evlendikleri yerde mi gerdeğe giriyorlar ki cami avlusunda evlenenler orda isterlerse gerdeğe girsinler diyorsun?

devrim69
14.09.2007, 00:12
belki gerçeklik payı olabilir. hatta imam nikahı konusundada tarihi bir gerçrklik olmasada yürüttüğü mantık doğrudur. Ama 92 yaşındaki bir kadının bunu söylemesindeki sebep nedr acaba. Çok tuğafıma gitti. Kenan evrende böyle yapmıştı yaşamının son deminde abuk sabuk savlar ortaya atmıştı. Sonuç olarak söyledikleri doğru olabilir ama her doğruda söylenmiyor. insanları incitti bu. özgürlük içinde toplumlar incitilir diye bir kaide olamaz.

Bilim yalan söylemez.kitaplarını okuyun lütfen fikriniz değişecektir eminim.

Nesimi
14.09.2007, 00:23
Dinlerin ibadet yerlerine böyle asılsız iftira atmak doğru değil. Cami sunni kardeşlerimiz için bir toplanma mekanıdır. Bina olarak diğer yapılardan farkı olmasada dini açıdan toplanma merkezi olarak saygı duyulması gereken bir yapıdır.

Önemli olan Camiyi, Kiliseyi, Budist tapınağını, Havrayı, Cemevini yanyana kardeşce yaşatabilmek.

izmir_35
14.09.2007, 01:17
bence butür başlıklar hiç hoş değil insanların rencide edileceği en son yer aleviforum olmalıdır arkadaşın birinin yazdığı gibi bu başlık cem evi adı altında verirlseydi bizim hoşumuza gidermiydi ibadet yerlerine saygılı olalım kendimiz için olmamasını isdediğimiz bir şeyi başkaları içinde yapmayalım karşılıklı saygıyı ve sevgiyi yitirmeyelim bizede yakışan budur

dilan_7670
14.09.2007, 01:21
bence butür başlıklar hiç hoş değil insanların rencide edileceği en son yer aleviforum olmalıdır arkadaşın birinin yazdığı gibi bu başlık cem evi adı altında verirlseydi bizim hoşumuza gidermiydi ibadet yerlerine saygılı olalım kendimiz için olmamasını isdediğimiz bir şeyi başkaları içinde yapmayalım karşılıklı saygıyı ve sevgiyi yitirmeyelim bizede yakışan budur

Zaten Burda Bunun Aksini Söyleyen Olmadı Ama Senin Açıklaman İyi Olmuş Çünkü Şimdi Herkes Daha İyi Anlamıştır Saol İyi ki Varsın Saygıyla kal can

erkan2434
14.09.2007, 01:47
Zaten Burda Bunun Aksini Söyleyen Olmadı Ama Senin Açıklaman İyi Olmuş Çünkü Şimdi Herkes Daha İyi Anlamıştır Saol İyi ki Varsın Saygıyla kal can

ilk bakıldığın da çok ağır cümleler kullanılmış ama içeriğin de daha da farklı

Burda Müzeyyen Çığ'ın da söylediği, bu olayın dinen "caiz" sayılmasına bir tepkidir elbette, yoksa bu yazıdan ciddi ciddi camilerin geneleve dönüşmesini istediği anlamını çıkaran olduğunu sanmıyorum. Zaten yazdığı kitabın adı da "vatandaşlık tepkilerim". Çarpık gördüğü noktaları eleştirmesindan ibaret.

turk3458
14.09.2007, 08:36
Bilim yalan söylemez.kitaplarını okuyun lütfen fikriniz değişecektir eminim.

bende zaten yalan söylüyor demedim ki. evet doğrudur ama söylenmemesi gerekirdi diyorum.

Labrys
14.09.2007, 11:12
her zaman söylerim; doğruları söylemek, herzaman doğru bir davranış olamıyabiliyo... kişi kendini bilmeli başkalarının değerlerine saygı göstermeyi artık öğrenmeli (yaşı kaç olursa olsun...)

devrim69
14.09.2007, 13:15
her zaman söylerim; doğruları söylemek, herzaman doğru bir davranış olamıyabiliyo... kişi kendini bilmeli başkalarının değerlerine saygı göstermeyi artık öğrenmeli (yaşı kaç olursa olsun...)

Aslında bu çok hassas bir konu ama şöyle bir soru geliyor aklımıza söz konusu din olduğunda bilim yalanmı söylemeli?bir taraftan dogma bir taraftan bilimsel gerçekler.ne dersiniz?

seçil sivas
14.09.2007, 14:37

öncelikle açıklamandan dolayı teşekkür ederim ama ortada yanlış anadığın bişeyler var. bu inanmak inanmamak meselesi değil bu közlerini açmak, düşünmek ,mantık aramak meselesi.ne zoruna gitti anlamadım insanlar aile içi en ufak bir sorun olduğunda, karısı kocaya yada kocası karısına soğuk olduğunda , çocuk olmadığında yada cinselllikte yaşanan en ufak sorunda hacıya ,hocaya yani din adamına yaniiiii allaha hizmet ettiklerini söyleyen o şarlatanlara gitmiyorlarmı.. peki bu camide yapılsa ne çıkar ne farkı olur anlamadım... Üstelik ben onların inancına dil uzatmıyorum olanı söylüyorum mantık yürütüyorum, ama onlar benim ibadethanelerim için inancımı paylaşan kişiler için iğrenç bir okadar korkunç iftralar atıyorlar... bir örnek "mum söndürme" sanırım fazla söze gerek yok herşey ortada

ilker_che
14.09.2007, 14:42
öncelikle açıklamandan dolayı teşekkür ederim ama ortada yanlış anadığın bişeyler var. bu inanmak inanmamak meselesi değil bu közlerini açmak, düşünmek ,mantık aramak meselesi.ne zoruna gitti anlamadım insanlar aile içi en ufak bir sorun olduğunda, karısı kocaya yada kocası karısına soğuk olduğunda , çocuk olmadığında yada cinselllikte yaşanan en ufak sorunda hacıya ,hocaya yani din adamına yaniiiii allaha hizmet ettiklerini söyleyen o şarlatanlara gitmiyorlarmı.. peki bu camide yapılsa ne çıkar ne farkı olur anlamadım... Üstelik ben onların inancına dil uzatmıyorum olanı söylüyorum mantık yürütüyorum, ama onlar benim ibadethanelerim için inancımı pay

dogru can böle saçmalıklar yapanların sayısı azımsanacak gibi değildir.ama hacı,hoca,üfürükçü bunlar din adamı değillerdir.ve eminim aklı başında olan cogu sünni de böle düşünüyodur.ben inançsız biriyim.ama herkesin inancına saygım var."camiide yapılsa ne cıkar" cok yanlış bi söz.bi sünni cıkıp bu muhabbeti cemevi için yapsa burda saymadık laf bırakmayız.lütfen sen de inanmasan da mantıklı bulmasan da ibadethaneler saygı duy diorum.
saygılarımla...

Labrys
14.09.2007, 14:44
Aslında bu çok hassas bir konu ama şöyle bir soru geliyor aklımıza söz konusu din olduğunda bilim yalanmı söylemeli?bir taraftan dogma bir taraftan bilimsel gerçekler.ne dersiniz?

bilimsel gerçekleri inkar etmenin kimseye faydası olacağını sanmıyorum çok haklısın ama sonuçta tepkiler bu gerçeklere değil o kişinin bu gerçeklere yaptığı yorummuş gibi geldi bana haksızmıyım?

nihat 61
14.09.2007, 15:01
muazzez ilmiye çıg istanbul arkoloji müzesinde çivi yazıları uzmanlıdgı yapmıştır
müzede bulunan sümer akad hitit dillerinde yazılmış 74 bin çivi yazısılı belge üzerinde 33 yıl çalışmıştır yurt içinde ve yurt dışında bir çok bilimsel kitsbı ve makalesi yayınlamıştır tüm yaşamını bilime adamıştır atatürk onu daha çocukken egitim alması için yurt dışına yollamıştır oda göevini yaparak devleine hizmet için türkiyeye dönerek hizmetini yurdunda bu yaşına kadar devam ettirmişir
yazarın kuran incil ce tevratın sümerdeki kökeni adlı kiitabını okursanız muazzez ilmiye çıg ın yazıları hakkında daha dogru bilgiler edinebilirsiniz

bir bilim adam ı ödül alınca zatn gündeme geliyor bizler bunlar olmadanda bilim adamlarımıza gereken degeri verelim

seçil sivas
14.09.2007, 17:55
[QUOTE=ilker_che;495336]dogru can böle saçmalıklar yapanların sayısı azımsanacak gibi değildir.ama hacı,hoca,üfürükçü bunlar din adamı değillerdir.ve eminim aklı başında olan cogu sünni de böle düşünüyodur.ben inançsız biriyim.ama herkesin inancına saygım var."camiide yapılsa ne cıkar" cok yanlış bi söz.bi sünni cıkıp bu muhabbeti cemevi için yapsa burda saymadık laf bırakmayız.lütfen sen de inanmasan da mantıklı bulmasan da ibadethaneler saygı duy diorum.
saygılarımla...[/QUOTE
yanlız birtürlü anlatamadığım şey şu: burda bir araştrmadan bahsediliyor ve bence mantığa yakın şeylerden bahsediliyor..zaten şu sözedilenler eminimki yapılıyordur o dediğin hacı hoca ve üfürükçülerde dini ele almış millet onların sözünden çıkmıyor.. yani bunlar bence bu insanlara yakışmayan şeyler değil.. ibadethaneye saygısızlık yaptığımıda düşünmüyorum ama evet artık camilerin iyi yerler olduğunu düşünmüyorum.. camiye artık kötü insanlar sözde günahlarından kurtulmak için giriyor kötülüklerden günahlardan kurtuldukları da yok sadece birsürü örümcek kafalı biraraya geliyor hepsi bu.. bende onlara ve onların bulunduğu yerlere söylediğin gibi "saygı duymuyorum" ve bundan da utanmıyorum

Labrys
14.09.2007, 18:05
...

Labrys
14.09.2007, 18:05
[QUOTE=ilker_che;495336]dogru can böle saçmalıklar yapanların sayısı azımsanacak gibi değildir.ama hacı,hoca,üfürükçü bunlar din adamı değillerdir.ve eminim aklı başında olan cogu sünni de böle düşünüyodur.ben inançsız biriyim.ama herkesin inancına saygım var."camiide yapılsa ne cıkar" cok yanlış bi söz.bi sünni cıkıp bu muhabbeti cemevi için yapsa burda saymadık laf bırakmayız.lütfen sen de inanmasan da mantıklı bulmasan da ibadethaneler saygı duy diorum.
saygılarımla...[/QUOTE
yanlız birtürlü anlatamadığım şey şu: burda bir araştrmadan bahsediliyor ve bence mantığa yakın şeylerden bahsediliyor..zaten şu sözedilenler eminimki yapılıyordur o dediğin hacı hoca ve üfürükçülerde dini ele almış millet onların sözünden çıkmıyor.. yani bunlar bence bu insanlara yakışmayan şeyler değil.. ibadethaneye saygısızlık yaptığımıda düşünmüyorum ama evet artık camilerin iyi yerler olduğunu düşünmüyorum.. camiye artık kötü insanlar sözde günahlarından kurtulmak için giriyor kötülüklerden günahlardan kurtuldukları da yok sadece birsürü örümcek kafalı biraraya geliyor hepsi bu.. bende onlara ve onların bulunduğu yerlere söylediğin gibi "saygı duymuyorum" ve bundan da utanmıyorum

o zaman bizim ibadet yerlerimizede onların saygı duymasını beklemek saçma olur can!...

buda neyi getirir; herkez birbirinin ibadet yerini karalamaya başlar,hır çıkar,kavga çıkar, gürültü patırtı kopar vs... ondan sona way efendim niye böyle oldu! niyemi böyle oldu HOŞGÖRÜLÜ,SAYGILI değilizde ondan...

turk3458
14.09.2007, 19:56
[QUOTE=seçil sivas;495452]

o zaman bizim ibadet yerlerimizede onların saygı duymasını beklemek saçma olur can!...

buda neyi getirir; herkez birbirinin ibadet yerini karalamaya başlar,hır çıkar,kavga çıkar, gürültü patırtı kopar vs... ondan sona way efendim niye böyle oldu! niyemi böyle oldu HOŞGÖRÜLÜ,SAYGILI değilizde ondan...

ama kardeş şeçilin altını çizdiği noktayı atlıyorsun. bizim cem evlerimize aynısını söyleyemezler; bizim cem evinde din sömürüsü mü var, fetullahlar mı var, hacılar hocalar genç kızları mı kandırıyorlar hayır. Daha dün mürütleri şehleri ortaya çıkmadımı. Neler neler gördük.
Bırakın bizim cem evlerine saygı göstermeyi islamı düzgün yaşamak isteseler örnek almaları gerekir. Örnek alsınlar tanısınlar ki din nasıl yaşanır iman nasıl olur öğrensinler. Seçilin de dediği gibi toplumda günahkar olanlar, hırsızlık yapıp kalakn olarak kullananları aralarından temizlesinler. Git bak organize sanayilere bütün patronlar beş vakit namaz kılıp işçinin de 1 saat mesaisini siler.

readme
14.09.2007, 20:13
haci haciyi mekkede, derviş dervişi tekkede bulurmuş derler. bu sağlıklı! hatun kişide kendini bir yerlerde bulmuş nihayinde.. normaldir. ortaya attığı bütün tezlerde saçmalıktır, iftiradır, insanın gözünün içine baka baka söylenen yalanlardan ibarettir. ayrıcı zulumdur bu. milyonlarca kişinin değer dokularına futursuzca yaklaşan sinsi biz zulumettir. buna rağmen kaale alınmıyor bu kadın. alınsaydı durumu ''salman rüştüden' farklı olmazdı!.

sanki masonlar inanç sahibi değil. sanki masonların ibadethaneleri yok. var hemde en kallavisi var. sanki masonlar inançlarında sabit ve bağnaz değiller.

halitseyfi
14.09.2007, 20:15
İnsan oğlunun tarihin başlangıcından beri karşılıklı çamur atmayı uygulamış uygulamayada devam etmektedir.

karşısındakine çamur atmamayı gerçek manada içselleştiren tek dşünce sistemi vardır oda Alevilktir.

Fakat burada aleviliğin bu anlamını hep beraber unutmuşa benziyoruz.

Sevgili sümeroloğun türban konusundaki tarihi tesbitlerine katılmakla birlikte camileri genel evlere benzetilmesini kabul etmek doğru bir düşünce şekli olduğunu kabullenmiyorum.

Bizlere atılan iftiraların acısını bu şekilde çıkartacağımızı sanmak doğru değildir. Aksine cem evlerine yapılan saldırılara nasıl karşı koyuyorsak, cami ,kilise vb yerler yapılan saldırılarada aynı şekilde karşı koymalıyız.

ilker_che
14.09.2007, 20:38
yanlız birtürlü anlatamadığım şey şu: burda bir araştrmadan bahsediliyor ve bence mantığa yakın şeylerden bahsediliyor..zaten şu sözedilenler eminimki yapılıyordur o dediğin hacı hoca ve üfürükçülerde dini ele almış millet onların sözünden çıkmıyor.. yani bunlar bence bu insanlara yakışmayan şeyler değil.. ibadethaneye saygısızlık yaptığımıda düşünmüyorum ama evet artık camilerin iyi yerler olduğunu düşünmüyorum.. camiye artık kötü insanlar sözde günahlarından kurtulmak için giriyor kötülüklerden günahlardan kurtuldukları da yok sadece birsürü örümcek kafalı biraraya geliyor hepsi bu.. bende onlara ve onların bulunduğu yerlere söylediğin gibi "saygı duymuyorum" ve bundan da utanmıyorum[/QUOTE]

kaç camiiye gittin sen de böle genel konusuyosun can?değil camii sinagog veya kiliseden bile bahsederken sözlerine dikkat etmen lazım.saygı görmek istiosan saygılı davran.sana katılmıorum ve düşüncene saygı duymuyorum:thumbdown

tolstoy
14.09.2007, 20:54
Bence her ne olursa olsun bize yapildiginda cok büyük tepkiler gösterdigimiz inaclarimiza saygisizligi,baskalarina karsida yapmiyalim yada yapildigi zaman karsi olalim. Bu bizler icin inancimizin geregi ve dogrusudur. Bilim adina yapilan sey dogruda olsa saygi cercevesi icinde olmali.

seçil sivas
14.09.2007, 21:08

kaç camiiye gittin sen de böle genel konusuyosun can?değil camii sinagog veya kiliseden bile bahsederken sözlerine dikkat etmen lazım.saygı görmek istiosan saygılı davran.sana katılmıorum ve düşüncene saygı duymuyorum:thumbdown[/QUOTE]

camiye gitmedim ama gidenleri çok iyi biliyorum aralarında eminol allah sevgisinden dolayı oaraya giden yok denecek kadar az sadece günahlarından korktukları için diğer dünya korkusu olduğu için ama allahı sevdikleri için değil korktukları için gidiyorlar.. kusurabakmasın kimse ama o insanlarla hiçbir ortak noktam yok.. artık cami iadet yeri olmaktan çıktı... hatırlatırım katliyam çağrıları,ölüm fetvaları veriliyordu camilerde... "kafirlere ölüm"deniyordu,bu bir söylentimi yalanmı maraşta canlara kıyım emri camilerden çıktı sivasta 32canı yakın emri camilerden salındı çorumda "aleviler cami yakıcakmış dinsizlere ölüm" cağrıları camilerden çıktı"""" işte ben bu insanların ne olduğu yerde olurum nede ibadet anlayışlarımızda bir benzerlik var...muazzez hanım tabiki bu açıklamalarda haklıdır.. ÇÜNKÜ CAMİLER İBADETHANE OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR..Tarikat,ticaret,yobazlıkve hatta dini siyaset alanlarıdır.. o yüzden horgörmemek lazım

NOTelimden geldiğince kendi düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istedim yarın sabah sivasa okuluma gidiyorum sanırım bir süre siteye misafir olamayacağım... eğer kırıcı olduysam özürdilerim... dostça kalın..

CaNCa
14.09.2007, 21:18
93 yaşındaki Sümerolog Muazzez Ilmiye Çığ, tüm dünya tarafından tanılan saygın bir bilim kadınıdır. Söyledikleri dinci basın tarafından saptırılıp, danıştay cinayetlerine rota çizen haberler gibi yine yobazları galyana getiren haberlerin yayınlanması endişe verici.

Saptırılmış dinciler tarafından yaygın bir kanaat olan ve kimilerinin telafuz etmeye kaçındığı mal algısı güdülen kanıdın cinselliğin bir et parçasına iğfal, imamlık kurumunuda cinselliğin uygulanışına adeta bir onay unsuru olarak gören anlayışın mantığına göre düşündür(t)mek amaçlı belirtilmiş kinayeli açıklamalarda bulunmuştur. Ama bu dinci basının kesitlerini verdiği kısımlardan ibaret değildir, bu mantıkla ancak böyle bir uygulama esas olabilir gibilerinden anladıkları dilden bir mantık bilmecesi öne sürmüştür.

Fakat burda hitap edilen kitlelere göre algıda ayıkma beklentisi içerisinde olmak bir hayal kırıklığı olabilir, yine aynı putperest mantalite ile yine aynı yargısız infazlara devam edilmiştir.

Sümerolog Muazzez Ilmiye Çığ, sümerlerde fahişelerin 'saç telleri gözükmeksizin, tamamen kapanma' anlamındaki örtünme şekillerinin benzerliği ve tarihte ilk ortaya çıkışının verileride uzmanı olduğu bir alanın kanıtlı teşhisleridir. Bir bilim kadınının tespitlerinin toplum olarak içinde bulunduğu dogmatist yobaz hakimiyetlerinin verdikleri yeti sınırlamaları ile belirlenmesi beklentisi içerisinde iseler, yanlış ülke'de at koşturuyorlar. Ülemanın, mollarının bilim insanlarının neyi, nasıl tartışacağına, verilerini açıklayıp, açıklayamayacağına karar veren ülkeleri ideallerindeki İran ve Arabistan'da bulabilirler. Kaldıki onlarda da bu örtünme şekillerinin kökenleri konusunda açıklama yapmak için sadece din adamı olmak zorundasınızdır.

Masonlar umrumda bile değil, kime ne ödül vermişler, ne yapmışlar, kimlerin günah keçisi ilan edilmişler bunun haberde belirtilen konu ile hiç bir ilgisi ve önemi yok. Hiç bir türlü karalama ve yobazlara hedef gösterilen bu tür haberler asla Muazzez Ilmiye Çığ'ın objektifliğini ve tüm dünyada alanında tek olan büyük bir bilim insanın saygınlığına zerre kadar bile zarar veremez.

ilker_che
14.09.2007, 23:16
kaç camiiye gittin sen de böle genel konusuyosun can?değil camii sinagog veya kiliseden bile bahsederken sözlerine dikkat etmen lazım.saygı görmek istiosan saygılı davran.sana katılmıorum ve düşüncene saygı duymuyorum:thumbdown

camiye gitmedim ama gidenleri çok iyi biliyorum aralarında eminol allah sevgisinden dolayı oaraya giden yok denecek kadar az sadece günahlarından korktukları için diğer dünya korkusu olduğu için ama allahı sevdikleri için değil korktukları için gidiyorlar.. kusurabakmasın kimse ama o insanlarla hiçbir ortak noktam yok.. artık cami iadet yeri olmaktan çıktı... hatırlatırım katliyam çağrıları,ölüm fetvaları veriliyordu camilerde... "kafirlere ölüm"deniyordu,bu bir söylentimi yalanmı maraşta canlara kıyım emri camilerden çıktı sivasta 32canı yakın emri camilerden salındı çorumda "aleviler cami yakıcakmış dinsizlere ölüm" cağrıları camilerden çıktı"""" işte ben bu insanların ne olduğu yerde olurum nede ibadet anlayışlarımızda bir benzerlik var...muazzez hanım tabiki bu açıklamalarda haklıdır.. ÇÜNKÜ CAMİLER İBADETHANE OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR..Tarikat,ticaret,yobazlıkve hatta dini siyaset alanlarıdır.. o yüzden horgörmemek lazım

NOTelimden geldiğince kendi düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istedim yarın sabah sivasa okuluma gidiyorum sanırım bir süre siteye misafir olamayacağım... eğer kırıcı olduysam özürdilerim... dostça kalın..[/QUOTE]

nese can ben söledim söyleyeceğimi sana.sen saygısızlık istemek de kararlısın galiba.bari yorumlarını okuyup alevilere mal etmeseler.
her neyse madem gidiosun yolun acık olsun...

readme
15.09.2007, 13:42
marjinal grup; kitle, akım, mezhep ve görüş sahibi müntesipleri doğru akla giden yolu kesmeye çalışan çalılardan ibarettir. yani her zaman kullanılmaya hazır virüs vede virus olmaya aday robotiklerdir.

cornflakegirl
02.10.2007, 22:54
eldeki veriler türbanı ilk kez sümer'li hayat kadınlarının kullandığını gösteriyorsa, bu bir şekilde dile getirilmelidir. lakin bazı arkadaşlara göre "her şeyi söylemenin bir yolu yordamı" varmış, bu üslupla söylenemezmiş.
peki, bir bilim insanı, bir vatandaş görüşlerini açıklarken her kelimeyi seçerek mi kullanmalıdır? "aman dindarlar alınmasın, aman ülke karışmasın" diye, tüm fikirlerini filtrelemeli midir? ömrünün son günlerini de sizin inançlarınıza göre mi yaşamalıdır?
şimdi bu ‘hassas’ insanlara sormak istiyorum. siz nerede konuşacağınızı, nerede susacağınızı bilir misiniz? kişinin inancına bakılmaksızın okullarda zorunlu din eğitimi verilirken, türban meselesinde peşine düştüğünüz "özgürlüğü" niçin hiç anımsamadınız? yoksa "gerektiği yerde susma" anlayışınız bu mu? ilmiye çığ'ın inancınıza hakaret ettiğini söylüyorsunuz, sizin tüm hayatınız bize hakaret etmekle geçmedi mi? farklı inançlarda olan devlet memurlarını ordan oraya süren, kıdemlerini vermeyen, hak ettikleri mevkilere getirmeyen din kardeşlerinize bu haksızlığın hesabını sordunuz mu hiç? yoksa yine “susma hakkınızı” mı kullandınız?
bu ülkenin vatandaşı olan, anneleri babaları bu ülke için hizmet vermiş insanlar "ben hıristiyanım, ben yahudiyim, ben aleviyim, ben dinsizim, ben ateistim" diyemediler hiçbir zaman. inançlarını ya da inançsızlıklarını "bir utanç gibi" taşıdılar ömürleri boyunca. analar, babalar evlatlarını okula gönderirken "aman evladım sakın inanç tartışmasına girme, kimseyle bu meseleleri paylaşma" uyarısını yapmadan edemediler. zira, hepsi türk halkının mayasını biliyordu. zaten "kendinden olmayanı düşman gibi gören zihiniyet"in egemenliğini kim yadsıyabilir ki? şimdi kalkmış "ilmiye çığ fikrini kendine saklamalıydı ya da yumuşak üslupla ifade etmeliydi" diyorsunuz. merak ediyorum, hangi yüzle istiyorsunuz bunu? siz ne zaman anlayışlı, hoşgörülü ve duyarlı oldunuz ki? bu ülkede sünni müslümanlığından başka bir inanç bulunmadığına inandınız beş yüz senedir, diğerlerini yok saydınız. ülke yönetiminde kayıtsız koşulsuz sizin sözünüz geçti, diğerlerine söz hakkı vermediniz. şimdi bir bilim insanı çıkmış, doksan yaşında, "artık aklımdakini söyleyeyim" demiş, ona da müdahale ediyorsunuz. buna ne hakkınız var, üzerimizde ne hakkınız var? okulda, askerde, devlet işlerinde bizi adam yerine koydunuz mu, çocuklarınızın gayrımüslim arkadaşları, eşleri olmasına müsaade ettiniz mi?
artık bırakın insanların yakasını da konuşalım, nasıl uzlaşacaksak uzlaşalım. asmayla, kesmeyle, despotlukla bugünlere geldik ve hepiniz biliyorsunuz ki vardığımız nokta hiç de iç açıcı değil.

tercan82
03.10.2007, 12:25
aleviler kraldır padişahtır sünniler insan bile değildir falan filan yazsam elli tane teşekkür mesajı alırım belkide konuyu çarpıtmayı altından kendi mesajını çıkartıyor arkadaşlar ayıptır günahtır heleki bizim gibi inançlı insanı sadece insan olduğu için seven alevi canlara yakışmıyor kimse camilere laf atmasın he bu tarihsel bilgiyi sunan bilim insanının kitabını okumadan yargılayamazsınız bir paragrafla ben hiç bir yorum yapmam yorum yapamamda siz nasıl yaptınız hemen evet o bayan belkide başka bir yaraya parmak bastı iranda şeriat var ama hayat kadınlarıda var imam nikahı kıyıp fuhuş yapıyorlar bu bir gerçek belkide bunu kadının nekadar aciz olduğunu belirtmek istedi sümerlerdeki olayda benimde duyduğum bir gerçek eskiden hayat kadınları takarmış daha sonralarıda evlenen yani bakire olmayan insanlar takmaya başlamış

devrim69
03.10.2007, 12:38
aleviler kraldır padişahtır sünniler insan bile değildir falan filan yazsam elli tane teşekkür mesajı alırım belkide konuyu çarpıtmayı altından kendi mesajını çıkartıyor arkadaşlar ayıptır günahtır heleki bizim gibi inançlı insanı sadece insan olduğu için seven alevi canlara yakışmıyor kimse camilere laf atmasın he bu tarihsel bilgiyi sunan bilim insanının kitabını okumadan yargılayamazsınız bir paragrafla ben hiç bir yorum yapmam yorum yapamamda siz nasıl yaptınız hemen evet o bayan belkide başka bir yaraya parmak bastı iranda şeriat var ama hayat kadınlarıda var imam nikahı kıyıp fuhuş yapıyorlar bu bir gerçek belkide bunu kadının nekadar aciz olduğunu belirtmek istedi sümerlerdeki olayda benimde duyduğum bir gerçek eskiden hayat kadınları takarmış daha sonralarıda evlenen yani bakire olmayan insanlar takmaya başlamış

Tercan arkadaşım,ben kendi adıma muazzez hanımın kitabını okuduğum için daha önceki sayfalarda yorumumu yaptım.Eminim benim gibi bir sürü okuyan arkadaşımızda vardırki yorumda bulunmuşlar.Dogmalar ve bilimi birbirine karıştırmıyalım.Bilim yalan söylemez.İnanç ve bilimin çakıştığı noktada ne yapılmalı sizce?bilimin yalan söylemesinimi istemeliyiz.Eğer bilim insanları inançlara göre hareket ederse insanlık nasıl ilerler?

sausen
03.10.2007, 13:02
Merhaba,

Bir kere bu hanımefendi oldukça büyük bir cesaret örneği göstermiştir.
Ama yazdığı yazılar tam olarak neyi anlatmak istediğini anlatmıyor.
Bazı malüm kesimlerde kendi yorumlarıyla hareket edip karşı bir açıklama yapabilir.
Burda yapılan ve anlatılanlar sonuçta bilimsel dayanağı olan bilgilerdir.
Kaynaklarda kitapta belirtilmiş.
Ama bu hanımefendinin mason locasının çevresinde olması düşündürücü!!!

Hakkarili
03.10.2007, 13:09

evet muhakkak söylenmemişleri söylemek büyük bir cesarettir ama sırf bunu yapacaksın diye niye başkalarının kutsallık atfettiği bazı şeylere saldırıyorlar anlamıyorum bir sinagogu yada bir kileseyi genel eve benzetseydi acaba masonlar buna tahammül edebilcekmiydi yada misyonerler bunu çok merak ediyorum:cursing: :cursing:

cornflakegirl
03.10.2007, 13:23
ya arkadaşlar hrant dink olayında da vardı aynı galeyan, konusundan bağlamından cümleyi söküp, "ben başka bi yerimle anladım siz de öyle anlayın" talebiyle karşımıza dikilen insanlar olmayalım.
sümerolog olmadığım halde yıllardır konuya dair hemen her kaynakta görebileceğimiz çeşitli teorilerden haberdar bir insanım. yani bunlar gizli icatlar, yepyeni açılımlar değil alakasız insanların bile haberdar olduğu gayet bildik cümleler. mesela semavi dinlerin ritüellerinin sümerdeki benzerleri, dini hikayelerdeki karakterlerin eski yunan-roma'nın tanrılarına nasıl paralellik gösterdiğini ilk kez duymuyoruz inşallah? yalnız medya kaynaklı beslenmeyeli.biraz okuyalım gözünüzü seveyim.

"bu fikre sahip olsa da çıkıp söylemesin" bunu mu diyoruz? peki hangi dinin hassasiyetine göre söylemeyelim fikrimizi? çocuk keserek büyü yapmanın kötü olduğunu söyleyen kimsenin olmadığı, vudu inancına sahip insanların imanına saygıdan dolayı bu ritüelleri uyduruk putataparlık vs olmadığını iddia edecek kadar saygı duyuyor muyuz biz aleme?

hadi hepsini geçtim, yahu bu nasıl cüret ki kadının mesleki bilgisine karşı çıkarken "canım kitap okumuş, akademisyen olmuş da nolmuş" diye gevgev edebiliyoruz. yahu sen 70 yıllık marangozdan, 70 yıllık terziden, 70 yıllık hakimden, 70 yıllık hocadan daha iyi olduğunu iddia etmek için önce oturup bunların hem teorik hem pratik bilgisini edinmez misin? yani "bu insanın söyledikleri hatalıdır, şu noktalarda şu sebeplerden hatalıdır" diyebilmek için sizin bir inanca sahip olmanız yeterli değildir. unutmayın sizin inancınız "bilgi" değil sadece inançtır.

fatih
03.10.2007, 13:24

Bunun bilimle ne alakası var?...Hangi cümlede bilimsellik var? İmam nikahı ile sadece seks yapmak aracında nasıl bir bilimsel ilişki var? Cami ile seks arasında ki bilimsel ilişkiyi de merak ediyorum. Cami imamına, affınıza sıgınarak yazıyorum, p...venk yaftası yapıştırmanın neresi bilimsel?

cornflakegirl
03.10.2007, 13:32

Bunun bilimle ne alakası var?...Hangi cümlede bilimsellik var? İmam nikahı ile sadece seks yapmak aracında nasıl bir bilimsel ilişki var? Cami ile seks arasında ki bilimsel ilişkiyi de merak ediyorum. Cami imamına, affınıza sıgınarak yazıyorum, p...venk yaftası yapıştırmanın neresi bilimsel?

o yapıştırmayı şuan sen yapmaktasın.başörtüsü-seks-cami lafının ne bağlamda söylendiği uzun uzun anlatılmışken, yani "imam nikahı adı altnda fuhuş yapıyorlar. madem bu yaptıkları dine uygun utanmıyorlarsa çıksın camide yapsınlar o zaman" denildiği birçok kez belirtilmesine rağmen "başörtülülere o..pu dedi,camilere genel ev dedi" diye ayaklanıyorsanız... zaten baştan kaybettik sizi biz.neyin bilimsel açıklama neyin şahsi kanaat olduğunu önce bi oturun tartın.

fatih
03.10.2007, 15:10
o yapıştırmayı şuan sen yapmaktasın.başörtüsü-seks-cami lafının ne bağlamda söylendiği uzun uzun anlatılmışken, yani "imam nikahı adı altnda fuhuş yapıyorlar. madem bu yaptıkları dine uygun utanmıyorlarsa çıksın camide yapsınlar o zaman" denildiği birçok kez belirtilmesine rağmen "başörtülülere o..pu dedi,camilere genel ev dedi" diye ayaklanıyorsanız... zaten baştan kaybettik sizi biz.neyin bilimsel açıklama neyin şahsi kanaat olduğunu önce bi oturun tartın.

"imam nikahı adı altında fuhuş yapıyorlar. madem bu yaptıkları dine uygun utanmıyorlarsa çıksın camide yapsınlar o zaman"

Sanırım, aslında yazar olaydaki çarpıklığı göstermek istemiştir demek istiyorsunuz. Ama yine ben yazarın bu cümlesinde art niyet görüyorum. Çünkü bir bilim kadını olarak fuhuşun dine uygun olmadığını biliyordur dolayısıyla imam nikahı altında fuhuş yapmanında dinde yeri olmadığını biliyordur. Dinde yeri olmayan hatta yasaklananların en başında gelen bir fiilin adresi olarak camileri , fuhuş görevlisi olarakta imamları göstermesini doğru bulmuyorum...

cemalettin
03.10.2007, 15:35
sanarım ki konuşmacı bu dedikleri ile "muta"nikahı ile imam nikahı olayına
tenkid babından gönderme yapmıştır.

bildiğim kadarı ile "zina"nın kati( ! ) yasak olduğu bazı ülkelerde muta nikahı denilen bir usul ile geçici ve kısa süreli bir nev'i "imam nikahı" kıyılarak zina yasal ( ! ) hale getirilmekte imiş.
her halde bizim pek anlayamayacağımız ve uygulanmasına taraftar olamayacağımız usullerdendir de,belki bizde de taraftarı veya arzu edeni olabilir hesabı ile yapılmış bir gönderme olarak görmekteyim.

antik devrin mabedlerinde neler yapıldığı bizleri hiç ilgilendirmese gerektir zira "islam"da mabed yoktur,ruhban sınıfı yoktur,Allah ile yaradılmış olan arasında hiçbir aracı yoktur.

(mason camiası'nda erkek üyeler "birader" olarak anılıyor ise kadın üyeler de "hemşire" diye anılsalar gerek)

alyeşil
03.10.2007, 16:54
CAMİYİ GENELEVE BENZETMİŞTİ
Muazzez İlmiye Çığ, "Vatandaşlık Tepkilerim" adlı kitabında tartışılacak cümlelere yer vermişti:

BÖŞÖRTÜ FAHİŞELERDEN GELDİ
Çığ yine başörtüsü konusunda çok tartışılan fikirleri kitabında yeralmıştı. Çığ, ’Kadınların başını örtme geleneğinin, Sümer tapınaklarında genel kadınlık yapan Sümer rahibelerine dayandığını’ öne sürmüş ve ’Başörtüsü Sümerlerde mabet fahişeleri tarafından kullanılırdı’ iddiasını ortaya atmıştı.

bence fikir maksadını aşan söylemlerle dile getirildiğinde kişi haklı olsa bile haksız duruma düşüyor

Sn. ÇIğ daha dikkatli kelimeler seçmeli idi bu şekilde aşağılamaya varan cümleler Saygısızlık

spartacus
27.10.2007, 18:23
Böylesi konular dünya halklarına bir şey kazandırmaz; sadece aralarında kin ve nefret oluşturur.
Nasıl ki, alevilere yönelik yapılan mum söndü iftirasına karşı tepkimizi koyuyorsak böylesi karalamalara tölerans göstermememiz gerekir. Her dini camiada bir takım dejenere din adamları çıkabilir, ancak bunu genele vurulması dahilinde kaos oluşur.
Bu nedenle hepinizin izniyle bu konuyu kapatıyorum.
Saygı ve anlayış göstereceğinizi bekliyorum.