PARLEMENT
09.01.2006, 17:58
Evet DERSİM kelimesi..... bu altı harf... size neyi çağrıştırıyorrr...
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Dersim denince aklınıza ne geliyor? Sayfa :
[1]
2
PARLEMENT 09.01.2006, 17:58 Evet DERSİM kelimesi..... bu altı harf... size neyi çağrıştırıyorrr... rockçı turna 09.01.2006, 18:04 direniş, alevi,xizir, kırmanci,ocak,pir,dede,ana,kutsallık,ana fatma suyu,munzur,ziyaret,cennet, kızılbaş yurdu,katliam.... daha sayayım mı bunlar ilk anda bende uyanan çagrısımlar,umarım konuyu karıstırmamışımdır:) Oli 09.01.2006, 18:07 direniş, alevi, kökenimiz, dağlar... Hüseyin69 09.01.2006, 18:17 isyan, alevi,xizir, kırmanci,ocak,pir,dede,ana,kutsallık,ana fatma suyu,munzur,ziyaret,cennet, kızılbaş yurdu,katliam.... daha sayayım mı bunlar ilk anda bende uyanan çagrısımlar,umarım konuyu karıstırmamışımdır:) rockercrane cok güzel anlatmissin dersimi acaba soruyu soran arkadasimizin aklina ne geliyor Hüseyin69 09.01.2006, 18:58 direniş, alevi, kökenimiz, dağlar... evet asil adi direnis olsada genelde isyan diye niteler bir takim cevreler dersim kimseye isyan etmemistir inanci kültürü icin direnmistir halende direnmektedir munzur kücük bir örnektir dersimlidüzgün 09.01.2006, 22:21 Evet DERSİM kelimesi..... bu altı harf... size neyi çağrıştırıyorrr... isyanı sevgiyi ve barışı düzgün babayı kurban olurum dersime. selim.pusat 10.01.2006, 00:51 Neyi mi çağrıştırıyor? Ben orada iki yıl öğretmenlik yaptım. Şöyle diyeyim; onurlu ve vatansever insanlar gördüm. Kültürlü ve ateşli insanlar, yılgın nineler, dedeler, doğayı dogallığı gördüm. Aliler, Haydarlar ve Düzgün Baba'yı gördüm. Ben maalesef alevi veya doğuluda değilim. Ama silah sesleri ve barut kokusunun içinde hem Türkiyemizi hem halkımızı sevdim, seviyorum, seveceğim. Canlarıma selam olsun. Roşna 23.01.2006, 12:54 dersim diyince mii haksızlığa başkaldırı geliyorr.İSYAN ATEŞİYİZ BİZZ DAĞLARDA ALEV ALEV serbawelat 13.02.2006, 05:16 Neyi mi çağrıştırıyor? Ben orada iki yıl öğretmenlik yaptım. Şöyle diyeyim; onurlu ve vatansever insanlar gördüm. Kültürlü ve ateşli insanlar, yılgın nineler, dedeler, doğayı dogallığı gördüm. Aliler, Haydarlar ve Düzgün Baba'yı gördüm. Ben maalesef alevi veya doğuluda değilim. Ama silah sesleri ve barut kokusunun içinde hem Türkiyemizi hem halkımızı sevdim, seviyorum, seveceğim. Canlarıma selam olsun. Zaten dersimliler cok vatan sever olduklarini 1938 de belirttiler :p ve t.c ninde alevi kürtleri ne kadar sevdigini gördük o zaman:yaw Şoreş 28.02.2006, 00:30 Alevilik, nüfusun % 90'ını Alevi Canların oluşturduğu şehir, Dersim isyanında kalleşçe öldürülen canlar, zazaca, munzur dağları, isyan direniş, Düzgün baba, Ferhat Tunç, Enver Çelik ALPerenShad 28.02.2006, 00:51 Bit otobüste yasadigim su diyalog geliyor aklima: -Merhaba ben Alperen - Bende Seyit -Nerelisin - Dersimliyim - niye Tunceli demiyorsun -hayir dersim, tunceli kelimesini kabul etmeyiz -Niye - Tunceli Türklerin verdigi bir isimdir, biz ise kürdüz zazayiz, sehrimizin adi dersimdir. diye sürüp gitti konusma, tabi izmire vardigimizda hala uzlasamamistik. aklimda bunlar kalmis dersim ile ilgili Lamekan 28.02.2006, 00:54 Asilik, direniş, temiz hava, Ovacık, Hozat, Keban, birde Çemişgezek ilk aklıma gelenler. edindiğim güzel arkadaşlıklar, sağlam dostluklarda cabası... Hüseyin69 28.02.2006, 00:58 dersim denince aklima turgut özal gelir öyle bir plan yapiyorki erzincan elazig malatya vs dersime yakin komsulara dersimi parsel parsel verip ne dersim nede tunceli diye birsey haritada olmayacakti ama malesef erken temizlediler adami MetinK 28.02.2006, 01:48 direniş, alevi,xizir, kırmanci,ocak,pir,dede,ana,kutsallık,ana fatma suyu,munzur,ziyaret,cennet, kızılbaş yurdu,katliam.... daha sayayım mı bunlar ilk anda bende uyanan çagrısımlar sevgili arkadas ; o kadar güzel dile getirmissin ki ben artik üstüne birsey eklemeyi bos gördüm. ha bak alabalik ve Tunceli sarmisagini eklememissin. eylüleren 01.03.2006, 21:05 Benimde eklemek istediğim bu güne kadar her türlü sıkıntıya katlanmış pes etmemiş tunç yürekli insanlarımız geliyor. Balta 05.03.2006, 13:40 Tarihin tekerür ettiği yer: Nasılki daha yeni olan Erdal Eren yaşı büyütülerek boğazına genç yaşta düzenin kin ve öfkesi yağmışsa ve yaşamı dar edilmişse Dersimdede Seyit Rızanın oğlu aynı şekilde ve aynı senaryo ile katledilmesi geliyor aklıma .!!!!!!!!!!!! Her ikisi ve onlar gibi binlercesini saygıyla anıyorum eReNnkIzI 05.03.2006, 13:54 Aklima.. Pülümür, Ovacik, Hozat, Çemisgezek, Perlek, Mazgirt, Nazimiye, Munzur Festivali ve bir fotograf var: Katliam icin toplanan Dersimliler Kadinlar, Cocuklar... ve arkada ellerinde silahlari turk askerleri… Halvori Koyu 14 agustos 1938, 217 kisi katl edilmeden evel.... ve bi çok türkücüler dersimli ama ilk aklima gelen Emre Saltik oluyor derviscemal 05.03.2006, 14:40 Seyit Rıza geliyor aklıma munzur geliyoo babae duzgun geliyoo ne gelmezkii.. Alevitalip 05.03.2006, 14:42 benim aklimada ihanet geliyor....Dersim= ihanetin bedeli ozde 07.03.2006, 09:57 DERSİM hiç göremediğim memleketim... şavolanlı 08.03.2006, 01:43 alevi talip sen ne demege calışıyorsun dersim=ihanet ne demek seviyeli bir uslupla konuşmanı beklerdim dersim halkı şunu bilki asimilasyona karşı direnmiştir ve alevi nüfüsün en yogun oldugu ilde dersim oldugunu heralde biliyorsundur.her zaman haksızlıga boyun egmemişlerdir ve ginede egmeyeceklerdir bunu aklından çıkarma Kolera 08.03.2006, 02:47 Dersim diyince aklima tek sey geliyor. Isyan cerzincan 08.03.2006, 14:33 boyun eğmeyen seyit rızalar seyit kasımlar geliyor pirimunzur 08.03.2006, 14:49 Zaten dersimliler cok vatan sever olduklarini 1938 de belirttiler :p ve t.c ninde alevi kürtleri ne kadar sevdigini gördük o zaman:yaw evet dostum biz dersimliler vatan severiz dogrudur bu vatani enson terk edeck kişilerde bizleriz bu memleketi yoneten zihniyet umrumuzda degl. dersim deyince insani gelir insanda yaşadigi yere benzermiş bu dersimkizi 08.04.2006, 09:44 Evet DERSİM kelimesi..... bu altı harf... size neyi çağrıştırıyorrr... öncelikle çağrıştırıyor kelimesi hiç uygun değil. ayrıca dersimin geçmişini araştırıp öğrenirsen insanlara güzelliklerin yanında acı bir geçmişi anlatacağınıda bilirsin. dersimi dinlemeyi bilmelisin munzur6262 08.04.2006, 10:03 dersim kavgada direniş ,yaşamda can,imanda ali,dünyada tek demek bilmem anlatabildimmi? zeremidezeno 08.04.2006, 23:12 bence dersim denince özgürlük, insanlık , munzur, düzgün baba, mertlik, ve insansevgisi, o güzelim doğası geliyor ve tabikide dersimin güzelliklerini anlatan ozanlarımız geliyor. birde benim için hasret demek piremi 19.04.2006, 15:52 özlem, sewinç, kardeşlik, birlik beraberlik ,direniş ,yok edilme calişilan şehir , munzur , ve daha niçe şeyler ama en önemli olan şey var aklıma gelen DERSİM...... rojama 19.04.2006, 23:17 dersimi anlatmak evet arkadaşlara katılıyorum dersimi anlat anlat bitmez ama dersim denince hemen söylim bastırlmaya çalısılan bir halk yok edilmek istenilen bir il kirletilen bir doğa ve veeeeeeee halen bunlarla mucadele eden dersimliler DÖNEN DÖNSÜN BEN DÖNMEZEM YOLUMDAN Hüseyin69 19.04.2006, 23:24 dersim denince isyan direnis kavga doga evlad´i kerbela ve daha nice nice efsaneler ama yinede DERSIM diyebilmek gelir akla huseyincem 19.04.2006, 23:39 memleketim geliyor.yaşayamadığım ama oralı olmaktan onur duyduğum memleketim.birde yaşlı dedelerin muhteşem bıyıkları yaşlı ninelerin nur yüzlerinde direnişi anlattıkları kırışıkları.seviyorum dersimi,hepinizi sevgiler. ayhan 26.04.2006, 11:58 dersim öyle bir sehirdir ki kökeni dersim olan bir insan zaten yüreyinde dersim sevgisiyle gelir dünyaya hic görmesede düzgün babyi munzu gözeleri ve tarifi cok zor olan güzelliklerini görür hergece düslerinde direnisin baskentini ve hisseder o sıcaklığı yüreyinde duygugemisi 26.04.2006, 14:24 Dersim;özgürlüğün şarkısıdır hep bir ağızdan söylenen,Dersim;başkaldırının adıdır,Dersim;umudun yansıması,hüznün sesidir,Dersim;direnişin adıdır anlıyormusunuz?Dersim benim içimde ben dersimde....Umutla:)) turku62 26.04.2006, 21:30 dersim deyince; zulme , sömürüye ezilmişliğe karşı çıkan ses olarak görüyorum... bir haykırışın sesi.... Dersim Vatandır unutma Yoldaş Savun Nazlı Vatanı!... Nesimi 26.04.2006, 21:34 Dersimli olmak ayrıcalıktır. Dersimli olmak onurdur. Dersim gibi vatan dünyada yok dersimli1975 07.06.2006, 15:33 DERSIM derken akla ilk gelen celik gibi yürekli insanlarin diyari oluyor .dersimi anlatmak icin bir internat sayfasi tamamiyla az kalir .dersim sevdalarin bulustugu, daglarinda sevgi kelebeklerinin ucustugu ,munzurun asaletle aktigi bir diyardir .Kimi zaman acilarla kimi zaman ezilmisligin gölgesinde kalsada o yinede direnmis ve özunden taviz vermemistir renaz_62 07.06.2006, 19:05 dersim deyince;aklima munzur, köylerini terketmeyen cinarlar aklima geliyor.[ slush 07.06.2006, 20:18 10 Ekim 1993 yılında Hozata bağlı Yukarı Tavuklu köyünde yapılanlar marcos_62 07.06.2006, 20:36 özlemdir hasret:34: dersimde yaşamış olanlar bilirler düzgün baba,ya yürüyerek çıkmak aklıma gelir? yüce dağlar aklıma gelir? tunceliden ovacık ve nazımiye,ye munzur çayınnın eşlliğinde yolculuk ettmek? kutu deresin de ala balık yemek rakınıda içeçeksin bu arada her şeyin yeri ayrıdır her bahar geldiğinde bepo geko kuşunun acı sesi aklıma gelir? yaşlılarımızın anlatığı 1938,de yapılan katliamlar yıllarında kurtlların gömülmemiş insan cesetlerini yiyip daha sonra insanlara saldırdığını anlatılıyor. yaşanmış olaylar bunlar canlar. Dersim = onurdur mücadeledir direnmektir baş eğmemezliktir yaşamanın diğer anlamıda direnmektir Yaşamak büyük bir ciddiyet ister şakaya gelmez munzur hele bizden yana akma görellim çiğerparem 07.06.2006, 20:48 dersim denince aklıma bir çok ili kapsayan eyalet ismi geliyor. gizemli7575 07.06.2006, 21:22 konuyla pek ilgisi yok ama,,dersim deyince aklıma çok sevdiğim arkadaşım geliyor.memleketi hakkında anlattıklarını zevkle dinliyorum. reel_el 09.07.2006, 16:15 Dersim denince; 'Dersiliyim demenin' onurunu,şerefini kazandıran insanlar geliyor. kolpa 09.07.2006, 23:16 aklıma kimine göre şanslı kimine göre şanssız bir coğrafyada yaşayan,oralı olan topluluk geliyo. seyder 09.07.2006, 23:17 Alevilik, ocakları, Seyyidleri, inancına bağlı insanları ile önderliği geliyor aklıma... slush 10.07.2006, 00:28 Dersimli olmak ayrıcalıktır. Dersimli olmak onurdur. Dersim gibi vatan dünyada yok merhaba kizilkilise yazilarini takip ediyorum bak burda da sen ayrimcalik yapiyorsun...:p realdersim 10.07.2006, 01:06 dersim deyince hemen aklıma eski dersimin gelmesini isterdim ama ne yazık ki şimdiki dersimi gözle görmek lazım dostlar anlatmakla bitmez tinercileri mi desem,insanların kendi kültürüyle bağdaşmayan hareketlerini mi desem,herkesin birbirinin kuyusunu kazmak istemesini mi desem,büyüğe saygının kalmadığı ve yozlaşmanın uç noktalarına doğru ilerleyen bi dersimim mi anlatsam bilemiyrm bunları yazarken çok üzülüyrm ama ne çare ki insanlarımız(dersimliler)çok tepkisiz kendi kü kültürlerine sahip çıkmak yerine yozlaşmasına izin veriorlar.İnşallah düzelir ve eski dersim kendini hatırlar not:genelleme yapmadım ama bu tür şeyler çok var saygılar... gözdecst 10.07.2006, 01:11 babam geliyo ilk sonrada munzur ve babamın anlattığı çocukluk hikayeleri.. kolpa 10.07.2006, 11:36 dersim deyince hemen aklıma eski dersimin gelmesini isterdim ama ne yazık ki şimdiki dersimi gözle görmek lazım dostlar anlatmakla bitmez tinercileri mi desem,insanların kendi kültürüyle bağdaşmayan hareketlerini mi desem,herkesin birbirinin kuyusunu kazmak istemesini mi desem,büyüğe saygının kalmadığı ve yozlaşmanın uç noktalarına doğru ilerleyen bi dersimim mi anlatsam bilemiyrm bunları yazarken çok üzülüyrm ama ne çare ki insanlarımız(dersimliler)çok tepkisiz kendi kü kültürlerine sahip çıkmak yerine yozlaşmasına izin veriorlar.İnşallah düzelir ve eski dersim kendini hatırlar not:genelleme yapmadım ama bu tür şeyler çok var saygılar... evet haklısın aslında eskiden hırsızlık,suç oranı çok azmış,şimdi almış başını gidiyor. devletin oyunu bu heralde.güneydoğuda yaptıkları gibi bozmaya çalışıyolar dersimi. Nesimi 10.07.2006, 14:54 merhaba kizilkilise yazilarini takip ediyorum bak burda da sen ayrimcalik yapiyorsun...:p eehehe :) slush bunlar tatlı ayrımcılıklar sana şöle örnek verim insanlar genelde birbirlerini arkadaşlarını sever ama kendi ailesini daha çok sever ;) pirimunzur 10.07.2006, 15:14 dersim denince amcamla yakladigmiz alabaliklar ve tabiki dersimi dersim yapan o mübarek eli opulesi yaşlilarimiz geliyor.onlarin kıymetini bilelim ozan_derya 10.07.2006, 19:53 Benim de aklıma, "ayakta uyuyan, otel parası vermeyen" Dersimliler geliyor.:5: Baksanıza Fetullah Hoca 3 sene önce vilayetlerine okul açmış, hatta bu sene ilk mezunlarını bile vermişler. Bir çok Dersimlinin daha bu okulun kime ait olduğundan bile haberi yok. "PİRİMUNZUR" soruyordu "topic"in birinde: "Bu okulun onlara ait olduğunu nerden biliyorsunuz, deliliniz ne" diye. Başka biri de; "Yahu o okul Feto Hocanın olsa, o okulda semah döndürür mü hiç" falan diyordu. Uyanık Dersimliler, hadi hep birlikte uyanın da balığa gidelim. :14: oRioN 11.07.2006, 16:29 Önce munzur geliyor, yeşil vadiler, pınarlar, alabalıklar. Sonra dedelerimiz, nenelerimiz geliyor. Çatık kaşlı, hep güleryüzlü, yaşına rağmen tarlasından topladığı ekinini sırtına atmış hiç zorlanmadan evine doğru yol almış dedelerimiz. Evinde, sağdığı sütü ayran yapan, leğende çamaşır yıkayan, hep gülen nenelerimiz geliyor. Doğru, dürüst, adam gibi adam, kibirsiz ama onurlu, alçakgönüllü insanlar geliyor yani. KızılBant 11.07.2006, 16:36 Dersimlilere laf atanlar birazda kendilerine baksınlar! yüzyıllardır zulme yoksulluğa karşı biz en ön saflardaydık haydi yüreği olan dersimli olmayan ve dersime laf söyleyen insanlar buyrun... astare_dersim 11.07.2006, 20:57 dersim deyince aklıma munzur gelio Hüseyin69 11.07.2006, 21:51 Benim de aklıma, "ayakta uyuyan, otel parası vermeyen" Dersimliler geliyor.:5: Baksanıza Fetullah Hoca 3 sene önce vilayetlerine okul açmış, hatta bu sene ilk mezunlarını bile vermişler. Bir çok Dersimlinin daha bu okulun kime ait olduğundan bile haberi yok. "PİRİMUNZUR" soruyordu "topic"in birinde: "Bu okulun onlara ait olduğunu nerden biliyorsunuz, deliliniz ne" diye. Başka biri de; "Yahu o okul Feto Hocanın olsa, o okulda semah döndürür mü hiç" falan diyordu. Uyanık Dersimliler, hadi hep birlikte uyanın da balığa gidelim. :14: aklima ozan muhlis akarsunun bir türküsü geldi yokluk beni mecbur etti fettosu benmi yarattim herseyimi aldi gitti fettosu benmi yarattim türkü böyle degil ama senin bu alintina karsilik baska birsey gelmedi aklima galiba bende uyuyorum dimi ozan derya NOT ayrica iki tartismalara girmeden kisisellestirmeden basliga yorumlarinizi yazin duygu_m 11.07.2006, 21:56 dersim deyince benim aklıma lise 2 de kaldığım dersim geliyo:) kolpa 17.07.2006, 19:44 dersim deyince aklıma,çölün ortasında bir vaha geliyor.dört bir yanı çevrilmiş,nice güzellikler barındıran memleketim benim... royemi 17.07.2006, 20:14 dersim diyince ahhhh munzurum ahhhhh tabiki o muhteşem gözeler daha sonra tadına doyum olmayan festivalleri ve o ton ton nineler varya elleri nasır tutmuş neyse canlar onlar aklıma geliyor işte çok özledim bea:)....gidin görün dersimi diyorum canlar.......... MeRaLiNa 31.07.2006, 04:06 Aleviler Türkiyede okuma yazma orani en yüksek, dolaysiyla en kültürlü ilimiz geliyor bide Dersim dört dag icinde Türküsü ve Cemo Sarkisi eylüleren 31.07.2006, 13:24 yaşlılarımızın yüzü özellikle çok güzel.her türlü zorluğa rağmen yüzlerinden eksik olmayan tebessüm bende yaşlanınca öyle olurmyum diye düşünüyorum..... Şoreş 31.07.2006, 13:28 İlk başta da belirttiğim gibi aklıma asimile edilmeyen Alevilik, Düzgün baba, Munzur, İsyan vs geliyor.Bunlara birtane daha eklendi. Artık Dersim dendiğinde aklıma bu saydıklarımın yanısıra, yengemin sürekli ''En iyi Dersim, en iyi Dersim'' lafıda geliyor.. Kimse beni yanlış anlamasın bende dersim kökenliyim köyümüz Sivasta olmasına rağmen ama gerçek bu yani :) saklıkent 31.07.2006, 21:28 tuncelli arkadaşlarım,benim en yakın arkadaşlarım hep sizin taraftan,gerçekten değerlere iyi sahip çıkıyorsunuz,aranızda olmak güzel yusufçukgecegez 31.07.2006, 22:43 hüzünlü bir hikaye,insanın sınandığı şehir,devletin sınandığı şehir.sağduyunun sınadığı şehir.acıların yaşandığı şehir ulalıgenç 06.08.2006, 15:16 Çocukluğum geliyor aklıma ve Munzur.. Umut dolu gözler,devrimci pos bıyıklı insanlar DersimVatan 06.08.2006, 15:21 Dersim Denince AKla HEr ZMan Dersim İnsanları Geliyor.. D-e-v-r-i-m 06.08.2006, 15:23 Dersim değince aklıma hep asi gençlik gelir... :taz: :taz: :taz: :taz: by@oktay 08.08.2006, 04:47 dersim:( tarihin acımasızlıgı geliyor sürgünler iskenceler katliamalar KomünistAlevi 14.08.2006, 01:51 Dağlar,Alevi canlar,kızılbaşlık,Kalleşçe öldürülen insanlar ,Direniş tarihi,Munzurun direnişe güç verdiği buz gibi suyu,,Haksızlığa başkaldarı,Seyit rıza,Düzgün Baba,,,Devrimcilik,Yoldaşlık...sanatçılarımızdanda Ferhat Tunç Grup Munzur Enver Çelik ,Emre Saltık PirO_62 20.08.2006, 23:16 Dağların ateşi Sevdamın direnişi DERSİM denince Akla ne gelirki Kendimi Anlatsam Tek Kelime DERSİM, Nasılda Geçer Orada Mevsim...... Yeter bana Derdim.. Munzurun Gözeleri Bilinmez mi? Ziyaret yerleri.... Bana Bir DERSİM Bir İsyanı Yeter Eyy Sevgili..... PirO_62 Dersimli canlara Selamlar olsun Dersim Denince Aklımıza neler gelmezki bu ülkenin her canının aklına bir kelime de olsa gelir DERSİM....... CeZaM 20.08.2006, 23:29 hep ezilmiş, hor görülmüş buna karşın isyan eden bir halk gelir aklıma.. munzurkizim 21.08.2006, 00:04 dersim denince aklıma hep özlem hep hasret çocuklugum ve ordaki tüm sevdiklerim geliyor zaza_24 21.08.2006, 09:51 dersim eee zaf rındek bo bıra... deuc 23.08.2006, 08:32 degerli dostum savolanli. alevitalibin hakli oldugu olaylar dersimde yasanmamis sayamayiz.mesala rayberin aliserin ,zarifenin ve yegenini katledip baslarini kesmesi keza amcasi seyit rizayi oldurmek icin arkasina iz surmesi sonra pirconun sahan aganin basini kesmesi bunlar aklimda olanlar ama buna benzer daha cok ihanetler yasanmis bu ihanetlerin sayesinde asiretler biribirine dusman edilmis ve devlet basarili bir sekilde katliamini gerceklestirmistir eger ihanetler olmamis olsaydi dersim tunceli olamazdi tanocan_ 24.08.2006, 03:44 ezilmiş sömrülmeye calişılmış katledilmiş ama kavgasından kopmamış direnmiş asi asil onurlu bir halk... ve ne kadar şanslı bir insanım ki bende o halktanım . HoZaTLi_62 23.09.2006, 18:52 aklıma memleketim ve munzur geliyor ThassosIsland 23.09.2006, 19:07 Hiç göremedım dersimi ama bir kac düşüncemi soylemek istiyorum... alevi folkloründe üzerine sayısız türkü yakılmış olan bir yaşanmışlıktır dersim. yani materyal varlığı kültürel kanallar ile en üst seviyeye çıkarılmış olan bir yerdir.."yoktur şimdi dersim" bile diyebilirim bu kadar sözden sonra; onun için içinden geçtiğinizde göremezsiniz dersim'i..hele bügün nazarında bulmak imkansızdır..dersim, kendisini terk eyleyen sayısı meçhul insanlar tarafından (kı ben bunlar sayesınde tanıdım dersımı) hep yeniden inşa edilmiştir folklorik olarak..şehre gelip sefalet çeken dersim' yoksulluğu çekerken, zengin olup hayatını belli kalıplara oturtanlar dahi dersim ile halay çekmekten asla imtina etmemişlerdir..terk ettiğiniz bir yeri bu kadar sevmeniz mümkün müdür diye soran çıkacaktır..ben de terk edilmek zorunda bırakılırsanız neden olmasın diye cevap veririm muhtelen. parasızlıktan, muhalif olmaktan, sınıf atlama kaygısından, bazan da sürülmekten.. ne olursa olsun bir zorundalıktantır dersim'i terk-i diyar eylemek..onun içindir dersim'e dair hiçbir şeyin tamamlanmışlık arz etmiyor oluşu..onun içindir yıllar sonra, nesiller sonra, şehrin göbeğinde bile dersim'i yeniden kurma isteği..dersim; hiç kavuşulamayacak bir sevgiliyi koşulsuz, zamansız ve mekansız sevmek gibi.. Şoreş 23.09.2006, 20:39 Birzamanlar Sivasa göç ettirildiğimiz Cennet köşesi... zelal_sultan 28.09.2006, 19:56 Dersİm.. Dİyİnce Bence Oraya Gİtmek YaŞamak Gerekİyor.. Anlatilmaz Kİ YaŞanmasi Gerek.ben Orda YaŞadim Orda BÜyÜdÜmm.. Anlatilmaz Ya İnanin Kİ Kelimeler Kİfayetsiz Kaliyor.. Nereyi Anlatacan Nereye Ne Sigdiracan O Kadar GÜzel Yerleri Varkİİ. Anlatmak La Bİtmez..o YÜzden Bence Dersimli Olan ArkadaŞlar 2 Haftada Olsabence Gidin Ve GÖrun...ben Şİmdİ Her Yaz Gidiyorum Ve Gelmek İstemiyorum. İnanin Ki..sulari..zİyaret Yerleri,Şelaleleri, Kaplicalari Yemekleri,İnsanlarinin Mİsafir Perverlİgİ,gÖrÜlmeye Ve YaŞanmaya Deger.....oraya Gİdİp GÖrÜn Ve Dersİmİm GÜzellİgİnİn Farkina Varin ...ve Gururla Ben Dersimlİyİm Deyİnnn..... £LİF 30.09.2006, 10:26 munzur dağLarında yaşamak geLiyor..hiç gitmedim dersime ama dersimLi dostLarLa hep beraberim.Bu sene yapıLan festivaLe çok gitmek istiyordum.İşlerden doLayı maLesef olmadı.Dersim göçmeniyim ben özümün toprakLarı üzerinde yürümek isterdim..havası kokLamak suyundan içmek isterdim.. zelal_sultan 04.10.2006, 16:15 . İŞTE MUNZURRR..İŞTE DERSİMM...İŞTE ..TUNCELİİİİİİ . Munzur'a . Yüreginden iki damla yas düsmüs Sordum; nereye? Dedi; Munzur’a... Ait oldugum gözlere varmak için. Dedim; bakar misin semaya? Dedi; sema benim içimde, Içim Munzur’dadir. Dedim; Munzur nedir? Dedi; Munzur benim, Yürekten dökülen iki damla yastir Munzur, Yaslar döküldügü yeri yesertir su gibi, Munzur bir su’dur... Dedim; Munzur neredir? Dedi; kalbimin dogusudur Yüreginin baktigi yerdedir Munzur bir dag’dir... Dedim; neden her zaman gözyasi? Dedi; her zaman degil, Tarih yeniden yazilana kadardir ömrü gözyasinin. Dedim; ömür nedir? Dedi; su’yun dag’a hayat vermesidir, Ömür bir Munzur’dur... Dedim; gurbet neredir? Dedi; karninin doydugu yerdir. Dedim; gurbet nereye kadar? Dedi; karnin Munzur’da doyana kadar. Dedim; Munzur nereye kadar? Dedi; gözyasi son bulana kadar. Dedim; sen bir göz yasisin, Sen de son bulursun. Dedi, ben gurbette baslarim, Munzur’da son bulurum, Munzur bir efsanedir... £LİF 11.10.2006, 11:59 . İŞTE MUNZURRR..İŞTE DERSİMM...İŞTE ..TUNCELİİİİİİ . Munzur'a . Yüreginden iki damla yas düsmüs Sordum; nereye? Dedi; Munzur’a... Ait oldugum gözlere varmak için. Dedim; bakar misin semaya? Dedi; sema benim içimde, Içim Munzur’dadir. Dedim; Munzur nedir? Dedi; Munzur benim, Yürekten dökülen iki damla yastir Munzur, Yaslar döküldügü yeri yesertir su gibi, Munzur bir su’dur... Dedim; Munzur neredir? Dedi; kalbimin dogusudur Yüreginin baktigi yerdedir Munzur bir dag’dir... Dedim; neden her zaman gözyasi? Dedi; her zaman degil, Tarih yeniden yazilana kadardir ömrü gözyasinin. Dedim; ömür nedir? Dedi; su’yun dag’a hayat vermesidir, Ömür bir Munzur’dur... Dedim; gurbet neredir? Dedi; karninin doydugu yerdir. Dedim; gurbet nereye kadar? Dedi; karnin Munzur’da doyana kadar. Dedim; Munzur nereye kadar? Dedi; gözyasi son bulana kadar. Dedim; sen bir göz yasisin, Sen de son bulursun. Dedi, ben gurbette baslarim, Munzur’da son bulurum, Munzur bir efsanedir... Bu güzeL şiirin aLtına birde MUNZURUMA DOKUNMAYIN! yazarsak tam oLur..yüreğine sağLık saoL. selva 11.10.2006, 12:03 zelal sultanın duygularına bunu buraya taşıyan elifinde ellerine sağlık. evet biz baraj istemiyoruz dokunmayın munzura HoZaTLi_62 11.10.2006, 13:51 munzur dersimin sembolüdür. dersim munzursuz, munzur dersimsiz olmaz. artık bizlerle ugraşmayı bıraksınlar. başka bişey kalmamış gibi sürekli dersimle ugraşmaktan bıkmadılarmı. zelal_sultan 13.10.2006, 14:07 Bekle Beni Dersim Haykırdım Bırakın beni Arkama dönüpte bakamadım bile Çekin çirkin ellerinizi üstümden Çekmediler İyice sıktılar ellerimi Gözlerim , mil çekseydiler keşke Acısını çekerdim sadece Şimdi Ayrılığın Toprağıma vedanın hüznünü yaşıyorum Bırakın haykırayım Açın şu ağzımı Çekin ellerinizi üstümden Kulaklarım duyuyor hala Her adımım Sesini duydum yine Ayağım deydi sana toprağım Yani bir daha göremiyecekmiyim seni Göklere selam veren dağlarını Toprağını biçmiş derelerini Kardeşe ağıt pepuk Bir daha duymayacakmıyım sesini Pepuk kuşu ağla Birde benim için ağla Birde bana ağıt yak Hoşçakalın Hoşçakal Dersim Ama unutma Yüreği acıyla dolmuş toprağıma Uğruna ağıtlar yakılmış sana Sevdaya , sevgiliye hasret yiğitlerine Elbet yolum çevrilir Bekle yollarımı pepuk kuşu Ezik durma artık halkım Aç kollarını barışa dersim aç çünkü elbet bir gün gitdıgımız gibi dönecegız cennet vatanımıza.. dersim kızı selva 13.10.2006, 14:10 zelal duyguların hiç bir zaman sönmez inşallah bu şiirde çok güzel kavakli 13.10.2006, 14:12 dersim deyince bir toplumun hakli mucadelesi geliyor aklima vede grup yorumun dersimde dogan gunesi.. zelal_sultan 13.10.2006, 14:38 Dersim halayi KARDES DEDIK TUTTUK ELLERINDEN KALDIRDIK DUSTUGUN YERDEN SIRTIMIZDA TASIDIK YILLARCA SENDEN COK AGLADIK SENIN ACILARINA VE BIZ SIPER ETTIK GÖGUSLERIMIZI SANA GELEN KURSUNLARA HER BIRI BIR DAG PARCASI HERBIRI BIR BAHAR GUZELI NICE OGULLAR NICE KIZLAR VERDIK SENIN KURTULUSUN ICIN. ÖYLE KI UNUTTUK,UNUTTUK KENDIMIZI DILIMIZI VE KENDI ACILARIMIZI NEREDEYSE KÖKLERIMIZI UNUTACAK DURUMA GELDIK, YETMEDI MI KURT KARDES..? DAHA NE ISTIYORSUNUZ BIZDEN..? BIRAKIN DA BIRAZDA KENDIMIZ ICIN AGLAYALIM BIRAKIN KENDI DILIMIZI TANIYALIM VE KONUSALIM, BIRAKIN DA BIRAZDA KENDI VATANIMIZ ICIN NAZLI-MAZLUM DERSIM ICIN BORCUMUZU ÖDEYELIM. SIMDI SIRA SIZDE HAYDI GÖSTERIN KARDESLIGINIZI DIYORUZ AMA INANIN KI BIRSEY ISTEDIGIMIZ YOK SIZDEN KÖSTEK OLMAYIN YETER KURT KARDESLER, DELI GÖMLEGI GIBI ZORAKI NIYE GIYDIRMEK ISTIYORSUNUZ BIZE BU "KURT GÖMLEGINI" GÖRDUKLERINE VE DUYDUKLARINA INANMIYORSUN DAHA DOGRUSU INANMAK ISTEMIYORSUN AMA INAN KURT KARDES COOOK SEY DEGISTI DUNDEN BUGUNE TAHMIN EDEMEYECEGIN KADAR BIZ ARTIK ESKISI GIBI HERZAMAN ELININ ALTINDA HAZIR KURBANLIK KOYUNLAR DEGILIZ BUGUN UYANDIK DERIN UYKUDAN ÖYLE BIR UYANDIK KI, BUGUNDEN SONRA BUTUN DUNYA ORDULARI DA GELSE UZERIMIZE VIZ GELIR BIZE ANLIYOR MUSUN KURT KARDES..? AHHH...ANAM DERSIM AHHH...BABAM MUNZUR BAGISLAYIN BIZ "SAF" COCUKLARINIZI BASINDAN BERI ANLATMAK ISTEDINIZ YALVARDINIZ-YAKARDINIZ AMA DINLEMEDIK SIZI... BUNDANDIR YILLAR YILI KARDES,BACI,EVLAT ACILARIYLA DÖVDURDUK DIZLERINIZI TASTASA VURDURDUK BASLARINIZI... AFFET BIZI ANAM DERSIM AFFET BIZI BABAM MUNZUR BITTI, BITTI ARTIK BU KABUS UYANDIK DERIN UYKULARDAN TANIYORUZ ARTIK KENDIMIZI NE KURDUZ,NE DE TURKUZ DOSTTA DUYSUN,DUSMANDA HAYKIRIYORUZ MUNZURUN DORUKLARINDAN BUTUN DUNYAYA :BIZ DERSIMLIYIZ! BUNDAN GAYRI KENGIMIZ ICIN DÖVUSECEGIZ DUYAN,DUYMAYANA SÖYLESIN, DERLENIP TOPARLANMA GUNUDUR GELIN DERSIMIN YIGIT COCUKLARI GELIN EL-ELE,KOL-KOLA ÖZGUR YARINLAR ICIN ÖZGUR DERSIMLER ICIN HALAYA DURALIM..! oyyy kurban oldugum dersimm.. Lazoşa_62 13.10.2006, 14:54 DERSİM........... Dersim diyince önce bir deriden büyük bir Ahhhhhhhhhhh çekerim. Dersim bir sevdadır. Umuttur, Ekmek ve sudur. Dersim İsyandır. sürgündür, Dersim hayatın kendisidir. özlem,hasrettir. Dersim ezilmişlerin ilham kaynağıdir. Dersim zalimlerin korkulu rüyasıdır. Zelal Sultan şiirler harika teşekkür ederim paylaştığın için. DrmdrM 01.11.2006, 14:27 Dersim deyince aklıma caanım dersim geliyor...özvatanımdan da sıcak...munzur,gözeler ve doğanın bile direnişi... ozgurgunler 02.11.2006, 19:52 dersim diyince aklıma DERSİMden başka bir şey gelmiyor herşey bu kelimede gizli maymay 04.11.2006, 11:54 Mavexer, Mazlum bir halkin katliami geliyor aklima, ama hic birseyi birakmamis, hayati daglardan, sudan, gulerden geri yazmis bir halk. Dersim dört dağ içinde Dersim dört dağ içinde Gülü bardağın içinde Dersimi hak saklasın Bir yarim var içimde Gülü bardağın içinde Dersimi hak saklasın Bir yarim var içimde Noldu agama noldu Noldu ağeme noldu Gül benzin sarar soldu Ağam burdan gidelim Bu yerler viran oldu Ağam burdan gidelim Bu yerler viran oldu Perteyin altı kelek Dersimin altı kelek Perte gel gidek gelek Elim elinde olsun Kapı kapı dilenek Elim elinde olsun Kapı kapı dilenek Noldu agama noldu Noldu ağama noldu Güldü sararıp soldu Ağam burdan gidelim Bu yerler viran oldu Ağam burdan gidelim Bu yerler viran oldu metin62 17.11.2006, 22:54 Slm Dersİm Dİyİnce ArkadaŞlar İsyan ÖzgÜrlÜk Umut DİrenİŞ Gelİyor Ama Buna Uygun YaŞiyormuyuz.yoksa GeÇmİŞİn Mİrasinimi Yİyoruz Bu DeĞerler ,İÇİn Ne Kadar MÜcadele Edİyoruz.lÜtfen Sİlkİnelİm Yoksa Gelecek KuŞaklara Yİyecek Mİras Bİle Birakamayiz.dersİme YakiŞir İsyan ÖzgÜrlÜk Serhildan ÇaĞrisina Ses Verelİm Lazoşa_62 18.11.2006, 15:21 Evet canlar Bugün 18/Kasım/1938 dersimde 11 gülün Elazığda buğday alanında idam edilişleri. Seyit Rıza,Oğlu,Amcası ve dava arkadaşları İktidarın uzlaşma amacıyla Erzincan'a davet edildiler.Evet Erzincana gittiklerinde düzenin adamları tarafında tutukalanarak göstermelik bir mahkemeyle ölümlerine karar verildi. Elazığ iline getirilerek 18/Ekim/1938 yılında Buğday neydanında idam edilerek teşhir edildiler. Bügün 18/Ekim/2006 Onların idam edilmesiyle milyonlarca seyıt rızaların dogacagını hesap edememişlerdi Faşist zihniyetli güçler. Seyit Rıza ve dava arkadaşları benligimizde,bedenimizde ve mücadelemizde yaşıyor. Yaşasın halkların kardeşliği. Kahrolsun Faşizm... Nesimi 18.11.2006, 15:30 Munzur suyu,güzel insanları hasret_eylul 18.11.2006, 15:45 kanlı katliamı unutmadıkk unutturamayacaklardırr.. Nesimi 18.11.2006, 16:03 Birde Dersim kültürü en önemlisi astare 18.11.2006, 16:53 ...Axdat’a doğru, yoluna devem eden Seyit Rıza’nın yoluna Qasımoğli dedikleri beyazdonlu bir Dersimli çıkar: “-Rızoo! Rızoo ! hona ki xeleşina? Tı sere xo wena, sere maki piya!..” (Rıza, Rıza!.. Senin kurtuluşun yok! Bu gidişle sen başını yiyeceksin, bizimkini de birlikte!) Bu sataşmaya karşılık Seyit Rıza, hayli içerlemiş, nemli gözleriyle şu yanıtı verir: « -Kheko! Va mıradê sıma bıbo. Koê Dêsımi de kemere ke gına kemere, sıma vanê so taxalet be. Bızane ke taxelet biyaina mına sıma nêxeleşine, ıhı jü êwro ez sona taxelet bena. Êwro roca mına, meste sırayena sıma. Yine ke teselia xo mıra gurete, ez zê namê xo zana mına mırd nêbenê. » (Varsın sizin muradınız olsun kardeşim! Dersim’de taşa değen taş, varsın benden bilinsin. Bilsem ki, onlar benim kellemi alarak sizin yakanızdan düşerler, hemen şimdi gidip vereyim kellemi onu isteyenlere. Ama korkum odur ki, bugün bizim yarın sizin sıranızdır. Adım gibi biliyorum ki, onlar bizim başımızı aldıktan sonra, zürriyetimizi kesip biçmeye doymayacaklar!)” ...(emirali yağan) Seyit Rızanın söyledikleri harfi harfine çıktı. Ben sizin yalan ve hilelerinizle başedemedim, bu bana dert oldu, ama bende sizin önünüzde diz cökmedimya, buda size dert olsun.(Seyit Rıza) Şoreş 20.11.2006, 22:02 Dersim denince akla gelen ilk isimlerden biri Seyit Rızadır. AnTaLyA-CeNk 25.11.2006, 11:20 dersım denınce aklaa dırek alevılerımıs kanımız canımız gelıo aklımaa MeRaLiNa 25.11.2006, 11:57 ne zamanki dersim kenelerden kurtulacak, özgür olacak o zaman Türkiyede demokrasi, insan haklari, inanc özgürlügü var demektir... Türkiyedenin bu kriterlerde geri kalmisligi, eksikligi, uzun yollar kat etmesi gerektigi geliyor aklima ab komisyonundakilerin bazi kirterler icin ilk secenekleri dersim olmali domanı_dersim19 01.12.2006, 18:33 annemin anlattığı benimse hiç görmediğim, hayal bile edemediğim bir cennet :) alevi_murat24 01.12.2006, 19:03 dersim diyince düzgün baba muzur eşsiz dogası insanının yigitligi yürekliligi. ve ata yurdumuzun oldugu aklıma geliyor... unutmak mümkün degiğil dersimi KızılBant 04.12.2006, 17:09 Dersim deyince aklıma soykırım ve sömürgecilik geliyor. http://www.themunzur.org/images/gallery/tunceli_merkezin_kurulusu_1930_lar.jpg Servan 17.12.2006, 22:38 alevilik,direniş,tabiat PirO_62 25.12.2006, 23:05 Dersim Denince Sadece Dersim Bu Altı HArf Her Seyı Anlatıyor Zaten Ben, Sen, O HEr Insanın Bır TArafı Dersımdır Bence Direnişin, Sevdanın, KAvganın, ........................... adı Dersım deniz_kizi 25.12.2006, 23:10 38 katliamı ve seyit rıza Dersim Katliamının Tanığı Köylüler kimi Hem Kor( gözleriri çok küçük olduğu için), kimi Hemi Şexe, kimi Hec Hemo... Türkçeleştirilmiş şekli ise Mehmet Güneş. Bazen bir İncir ağacın kökünde, bazen Fıstık ağacın gölgesinde kendi kendine, iki göz görmediği anlarda ağlardı. Bu ağlamalar hep sır olarak kaldı. Kimseye açmazdı veya açamazdı.Cemaatlerde ölüm veya öldürme lafı açıldığı zaman irkilirdi. Öyle bir irkilirdi ki, elektiriğe çarpılmış gibi yada hiç beklemediği bir anda birisi anasına küfür edercesine. Hemi Şexe, Hem Kör, Hec hemo ya da Türkçeleştirilmiş şekliyle Mehmet Güneş. Dersim katliamın bilfiil tanığı. İçinde yer almış birisi yani. Katliama maşa olmak... Kürt olup bilmediği, tanımadığı Kürd'ü katletmek. Abdullah Alpdoğan'nın askeri! Cemaatlerde dinledikten sonra rahmetli Kemal Kılıç'a; gel bu adamla bir röportaj yap dedim. Fakat bir türlü zaman bulamadı Kemal Kılıç. Ben ise ne etti isem, bir türlü ikna edemedim. Korkuyordu gazetelerde çıkar diye. En son Fıstıkların bekçiliğini yaparken, yine gizli gizli ağlarken yanına gittim.Gazetelere vermeyeceğimi sözü vererek konuşmaya ikna ettim. Belge olsun diye. Yazı hafızalardan daha daimi ve kalıcıdır. Hafıza ihanet edebiliyor. Yazıya dökülen söz daha güçlüdür. Neyse, sözü uzatmadan Dersim katliamın tanığına verelim. Ape Heci( Hacı Amca) anlatırmısın Dersim harbini? "Üç yıldır nişanlıydım. Beni askerliğe çağırdılar. Gittim..." Dersim'e gelsek... "Önce bizi bir talime tabi tutular. Uzun boylu, esmer, tay gibi yürüyen bir komutandı. Dersim'e gideceğimizi, oradaki Ermeniler namusumuza el uzatmışlar. Toprağımızın bir kısmını elimizde alacaklarını söyledi. Bunlar din, ırz düşmanıdırlar. Böyle deyince insan yerinde duramıyordu. Hemen gitmek istiyordu doğrusu. Trenle birkaç yerden sonra Dersim'e vardık. Dağa götürdüler. Hep orman ve lıkır lıkır sular akıyor. Çoğu köylerini bırakıp kaçmışlar. Koyunlarını bırakıp kaçmışlar korkudan. Abdullah Alpdoğan koyunlara el koyuyordu. Kamyonlara doldurup gönderirdi. Acayip zengindi. Seyit Rıza'dan bahsedince eli- kolu titrerdi.. Seyit Rıza'dan herkes korkardı. Bir gün bizi bir köye saldırtılar. Bu köyü yerle bir ettiler. Güzel evleri vardı. Köyü yaktılar. Köy gözümün önünde cayır cayır yanıyordu vala. Hayvanlar alevlerin arasında bağırarak kaçıyorlardı. Bir günde, akşam uyutmadılar bizi. Sabahleyin uyuduk yani. Akşama doğru Seyit Rıza'nın adamları geliyor dediler. Herkes korkuyla bir şeyler mırıldandı. Bize yakın bir vadiye yaklaştık. Bizi bırakmadılar. Kapkara bir duman yükseliyordu. Rüzgar dumanı bize doğru getirdiği zaman dayanılmaz bir koku geliyordu. Meğer insan cesetlerini üst üste atmışlar ve yakmışlar. Yeğenim, yakılan insan kokusunu da yaşadım.Kokusu daha genzimdedir. Bir ikindi vaktiydi. Çok yorulmuştuk. Ben ile bir Erzurumlu arkadaş büyük bir taşın eteğinde Kurmanci konuşuyorduk. O hep öldürülenlerin de Kurmanc olduklarını söylerdi. Ben inanmazdım. Müslüman müslümana bunu yapmaz derdim. Meğer komutan da taşın tepesinde bizi dinliyor. Birden taştan aşağıya atladı. "Nedir bu sizden çektiklerimiz dedi?" İki-üç gün çadır hapsine koydular. Bazen gelip keyflerine göre dayak çekerlerdi. En son tokatı da; "aha bu da Seyit Rıza için" derlerdi. Her öğlen ıstırhatında birkaç koyunu değneklere geçirip ateşler üzerinde çevirirlerdi. Tam yirmi günüm dolmuştu Dersim'de. Abdullah paşa geldi. "Asker! Kemal paşadan haber var. Kemal paşa demişki, eğer bu savaşı başarıyla bitirirseniniz Halebe gideceğiz." Peki Ape Heci, Halebe gider miydiniz? Kaçmayı hiç düşünmedin mi? Vala Bıraze( yeğen), Kemal paşa rahatsız olmasaydı bizi gönderirdi.. Halebi de yerle bir ederdik. Kaçamazdık ki. Şimdiki gibi tomafil(otomobil) yoktu ki. Neyle? Peki Ape Heci, köylere giderken köylüleri görmüyor muydunuz? Konuşmalarını... Bıraze, hangi köye asker girse köylüler ya kaçmışlar, yada kaçıp evlerine sığınıyorlar. Korkuyorlardı. Hiç askere tepki gösteren köy oldu mu? Oldu tabii. Bir köye gittik. Köylüleri köy meydanına topladılar. Önce ıslatılar sonra sopa dayağında geçirdiler. Komutan herkese küfür etti. Ana- bacı düz gitti. Köylüler de küfür ettiler. Erkekler ile kadınları ayırtılar. İki kişi vardı ayrılmıyorlardı. Nişanlıymışlar. Yeğenim, kızı aldılar yerlerde sürüklüyerek götürdüler. Tumanını çekip yırtılar. Tüm milletin gözlerin önünde tecavüz ettiler. Genç nişanlısı gitti kendini kayalıklardan aşağıya attı. Bu gözlerimle gördüm, kulaklarımla işitim kızın acı çığlıklarını. Huso Huso diye bağırıyordu cığerlerini yırtarcasına. Herşeyi talan ettiler. Yeğenim bir ormanları var. Kıyamasın bakmaya. Yaktılar. Alevler iki insan boyu kadardı. Domuzlar öyle kaçıyorlardı ki. Bir köy vardı. Ovacık tarafındaydı. Seyit Rıza'yı destekliyorlarmış. Bizi götürdüler o köye. Köyü insanlarla birlikte yakın dediler. Her tarafı alevlere verdiler. O esnada yangında kaçan bir kadının peşinde bir kız çocuğu ağlıyordu. Üç-dört yaşında ya vardı ya yoktu. Kız çocuk cigerlerini yırtarcasına ağlıyordu. Fakat bizim dilimizle ağlıyordu. Kadın biraz bekledi. Kız çocuğu anesine yatişecekti ki, kurşunla yere yığıldı. Komutan kahkaha atıyordu. Dinime imanıma! Kız bizim dil ile ağlamaya başladı." Ape Heci de ağladı burada. Bundan sonra ne olmuş, ne olmamış hiç konuşmazdı, konuşmadı. Sadece küçücük gözlerinde gözyaşları dökülürdü salça rengindeki toprağa. Artık ne yapsan boş, anlatmazdı. Belki de anlatamıyordu. alıntıdır. saygılarımla .... Erdem12 25.12.2006, 23:15 Mazlum;ama yenilmemiş yiğit insanların coğrafyasıdır Dersim! Yakılmış, talan edilmiş, nazlı ceylanların pınarıdır Dersim! Bir sevdadır Dersim! Bir çığlıktır tarihte düne ve bugüne ait...:001_wub: Kızılırmaklı 26.12.2006, 13:17 Seyit Rıza-Munzur-Alevilik-Diğer yarım olan Pertek ve tabiki koministler geliyor : ) seyhunbey 26.12.2006, 13:46 dersim denince aklima türküler geliyo ,duzgun baba geliyo dersim dört dag içinde , emre saltik , enver çelik , ferhat tunç geliyo bu insanlar dersimle özdeşmiş , dersimli Aleviler geliyo saygilar Mansuri 26.12.2006, 14:48 Köklerim...Bir ulu çınar Direnişlerin baş şehri Sekizinciye kurulası memleketim Munzur,Harçik,Peri Mercan, Kırklar Dağı,Gözeler deniz_kizi 26.12.2006, 23:51 Sey Riza Pile Desimi Seyit Riza Dersim Lideri Dogum: 1862 Dersim idam:1937 elazig İhsan Sabri Çağlayangil’in Anıları "Atatürk gelmeden Seyit Rıza idam edilecekti" Yıl 1937 Şükrü Sökmensüer, Atatürk döneminin ünlü emniyet müdürlerinden, birgün beni çağırdı: "Atatürk Diyarbakırda, Singeç köprüsünü açmaya gidecek dedi. O tarihte Seyit Rıza, Dersimin Kürt lideri. Aynı zamanda Peygamber sülalesinden geliyor kendisi. Seyit Rıza’nın bir de dini vasfı var. Fırat, Şeytan köprüsü (1) denen mevkide dört metreye kadar daralır. Derinliği de deniz gibidir. 17 metre olur. Burada bir köprü yapmışlar, Köprünün başında bir karakol, Karakolda da 33 askerimiz var. Askerlerin başında İsmail Haki adinda bir yedek tegmen. Yani ihtiyat Mulazim. Köprüye Dersimliler bir baskın düzenliyor. Baskında karakol yakılıyor ve 33 askerimizde şehit ediliyor. İşte bu olay Dersim isyanının başlamasıdır. Atatürk olayla ilgileniyor ve ilgililere kesin talimat veriyor. "bu meseleyi kökünden hallediniz" diye. Elazığ’da o dönem Muffetişi Umum-i Abdurahman Doğan paşa var.(2) Malatya Emniyet müdürlüğünden bir buçuk ay kadar önce Ankara’ya tayin edilmiştim. Vali İbrahim Etem Akıncı, şovalye çeteci bir adam. Demirci efe ile birlikte kurtulus savaşında çete kurmuş biri. Vali vekalete şifre çekmiş. "emniyet müdürüm Ankara’ya tayin edildi, biz Elazığa gidip Dersim harekatını birlikte görmek istiyoruz" diye. O zaman bu isyan olayı ile ilgili türlü rivayetler var. Uzatmayalım biz Ankara’dan müsaade istihsal, vali Akıncı ile birlikte Elazığ'a varıyoruz. Müffetişi umumi Abdurrahman paşanın misafiri oluyoruz. İsteğimizi kendisine anlatıyoruz! Dersim harekatını incelemek istiyoruz. Paşa bize "iyi ki geldiniz, bende yarin orada bir mevkiye gideceğim. Onbeş gün once tercüman aracılığıyla aşiretlerle konuştum. Kendilerine aşiretlerin başı olan kişileri teslim ederseniz harekatı durduracağız, barış yapacağız dedim. Yarın da son gün. Gideceğimiz mevki biraz tehlikeli. Ne olacağı belli olmaz. İsterseniz sizide alabilirim" dedi. Yemek yedik. Zeytinyağlı sıcak bir yemek. Ben alışkın değildim. Hastalandım. Ateşim 38. Ama olayı kaçırmak istemiyorum. Hasta hasta önceden belirlenen harekat sahasına varmak için yola çıktık. Önümüzde ve arkamızda birer kamyon. Biz ortadayız. Kamyonun birinde askerler var. Diğerinde fırından yeni çıkmış sıcak ekmekler. Yollar devriye dolu. Devriyeler mevzilenmiş. Bu arada devriyeler bize ateş açtı. Önlendi. Gelecegimiz yere geldik. Yüksek bir yerden asağıya indik. İndigimiz yere silahlı askerler dizildi. Abdurrahman Paşa muhtemel bir pusuya karşı önlemler aldırmıştı. Benim yanımda fotoğraf makinası var. Bir süre bekledik. Ortalarda kimseler yok. Bağırıp çağırdık bir tercüman çıktı ortaya. Abdurrahman Paşa: -Geldiniz mi, dedi. -Geldik, dediler. Ortaya göğsü bağrı açık, uzun boylu levent adamlar çıktı. Abdurrahman paşa gelenlere çuvallarla ekmeği dağıttı. Açtılar. Hemen ekmekleri kırıp yemeğe başladılar. Kalanları koyunlarina soktular. Paşa onlara sordu: -Listede yazılı olanları getirecek misiniz? -Uç kişi hariç on iki kişiyi getireceğiz dediler. Abdurrahman Paşa: "olmaz" dedi. Onlar da son derece kararlı bir biçimde: -Paşam ne edek, olmazsa olmaz dediler. Asiler dağlara sığınmışlar. Bir mavzerle bir alayı durdurur. Paşa onlara biraz sert: "Devletle baş edemezsiniz"! dedi. Ve ekledi. -Niçin teslim etmiyorsunuz? İçlerinden en uzun boylu olanı öne çıktı: -Bir kadının tek kocası olur. Şimdi siz hükümetsiniz. Askeriniz var. Bugün buradasınız. Şunları size veririz, alır gidersiniz... Biz yarin yine onların eline kalırız. Bunlar, bu ağalar bizim kulumuzu aittirler. Siz Dersim'e giremiyorsunuz. Jandarmanızı sokamıyorsunuz... deniz_kizi 26.12.2006, 23:52 Abdurrahman Paşa durdu. Düşündu. Sonra tercümana şunları söyledi: -Ben Kastamonuluyum. Kastamonu’nun tarihini bilir misiniz? Şehrin ortasında bir nehir akar. Etraf birdenbire dağ gibi meyillenir. Vaktiyle bir tarafında Kastlar, öte tarafında tumanlar varmış. Şehri bunlar kurmuş. Bunun için "KASTUMAN" demişler. Kelime zamanla Kastamonu olmuş. Sizin aşiretinizde bu gun "DEMENAN". Siz benim akrabamsınız. Atalarımız bir yerde buluşurlar. Yapmayın. Size onbeş gün daha izin vereyim. Gidin ve onbeşgün sonra bu listedekileri getirin" dedi O listede Seyit Rıza da var. Ve teslim etmeyecekleri üç kisiden biri de Seyit Rıza. Bende bu olayın resimlerini çektim. Erkan-i Harp, Kurmay Albay Neşet bey, Çanakkale valisi olduğumda, bu zatı Çanakkale gornizon kumandanı olarak buldum. Asilerle konuşmaktan döndüğümüzde Neşat Albay bize: "Bu işleri hep Seyit Rıza yapıyor, Seyit Rıza Peygamber sülalesinden değil. Kendisine Kuçükken hastalık gelmis. Ailesine demişler ki, bunu kundağıyla kiliseye götürün bırakın, sabahleyin alın bir şeyi kalmaz. (3) Denileni yapmışlar. Bırakıp sabahleyin almışlar. Rivayete gore çocuklar değişmiş". Neşat Paşa iddia ediyorki Seyit Rıza peygamber sülalesinden değil. Seyit Rıza büyümüş. Şeytan köprüsünu yıkmış. Dini lider olmuş. Kürtlerin başına geçmiş. Dersim isyanını idare ediyormuş. Bu olaylardan sonra Ankara’ya döndüm. Onbes günlük ikinci müddet bitmiş, Abdurrahman Paşaya listedekileri teslim etmemişler. Aradan aylar gecti. Seyit Rıza ve çevresi yakalandı. Mahkemeleri sürüyor. İste bu sırada Ataturk Diyarbakır’daki yeni yapılan Singeç Köprüsünü açmaya gidecek. Elazığ'a da gelecek karayoluyla Singeç köprüsüne geçecek. Emniyet genel müdürü Şükrü Sökmensuer bey bana diyordu ki "Atatürk Singeç Köprüsünü açmaya gidecek. Dersim harekati bitti. Beyaz donlu altı bin doğulu Elazığa dolmuş. Atatürk’ten Seyit Rıza’nın hayatını bağışlamasını isteyecekler. Buna meydan vermeyelim". 1937 yılında resmi tatil günü cumartesi öğleden sonra, Atatürk pazartesi günü Elazığ'a gelecek. Bizden istenilen "asılacak asılsın" ve Atatürk'ün karşısına beyaz donlular çıktığı zaman iş işten geçmiş olsun. O dönemde Elazığ valisi Şefik Bey, Savcı Hatemi Senihi bey, Emniyet Müdürü Serezli İbrahim bey, Savcı yardımcısı arkadaşım, Şükrü Sökmensuer, "Emniyet Genel Müdürlüğünün siyasi şubesinden, sivillerden istediğini yanına al. Atatürk’ün istasyondan halkevine kadar korunması da size ait" dedi. Başta Macar Mustafa olmak üzere altı kişi alıp yola çıktım. Trenle Elazığa vardım. Emniyet Müdürü İbrahim beye gittim. Savcı için "kuraldışı bir şey yapmaz, mümkun değil " dedi. Savcıya gittim. Durumu kendisine anlattım. Bana bu konuda hükümetten de şifre aldığını, ama mahkemelerin cumartesi tatil olduğunu, tatilde sonuç almanın mümkün olmadığını bildirdi. Ve ekledi. "ben de mahkemeleri etkileyemem". Oysaki biz Atatürk gelmeden önce mahkemenin kararını vermesini ve gereğinin yapılmasını, Atatürk geldiğinde Seyit Rıza meselesinin kapanmış olmasını istiyorduk. Ben bunu halletmek için hükümet tarafından buraya gönderilmiştim. Savcı yardımcısı hukuktan sınıf arkadaşım. Bana "sen valiye söyle, savcı gitsin, rapor alsın. Ben senin istediğini yaparım" dedi. Biz mahkemenin tatil günü işlemesini ve alınacak sonucun infazını istiyorduk. Savcı rapor aldı. Arkadaşım vekil olarak savcının yerine geçti. Mahkeme hakiminin evine gittim. Gittiğimde hakim mahkemenin aldığı kararı evinde yazıyordu. Hakimle konuştuk. Kendisi kararı daktiloya çektirmekle meşguldu. Devir CHP devri. Herkes çekiniyor. Hakim bana: "Cumartesi mahkeme toplanmaz, ancak pazartesi günü mahkemeyi toplar kararı veririz. Salı günü de idam hukümlerini yerine getiririz" dedi. deniz_kizi 26.12.2006, 23:53 O zaman dördüncü bölgede temyiz hakkı yoktu. Abdurrahman paşa sıkı yönetim kumandanı olarak kararı tasdik edecek kişi idi. O da "Yukarıdaki karar tasdik olunur" demiş basmış boş kağıda imzasını. Yukarıya "Abdurrahman Paşanın idami" diye yazsanız kendisi idam edilirdi. Hakime dedi ki: Bu dediğiniz gün Atatürk geliyor. Maksat hasil olmuyor ki. Hakim "Başkaca bir şey yapılamaz" diyerek kestirdi attı. Bende kendisine sordum: -Sizin saat beşten sonra davaya devam ettiğiniz olmuyor mu? -Oooo, çok oluyor cevabını verdi. -Eee sonradan beş saat ihlal ediyorsunuz da, baştan beş saat ihlal etseniz olmuyor mu? Yani pazar akşamı sahurdan sonra mahkemeyi açarız. -Elektrikler kesiliyor dedi, hakim. Ona çare bulduk. Otomobil farlarıyla hapishaneyi aydınlatırız. Halkevine lüksler koyarız. Hakim bu defa : Samiin yok , dedi Ona da çare bulduk. Samiin de getiririz. -Kaç kişi asılacak? -Onu karardan önce soyleyemem dedi. Ama ekledi: "Savcı 27 kişinin idamını istedi". -Biz ona göre mi hazırlığımızı yapalım? -Bilmem dedi. Ceza infazi kanunu her asılanın ayrı bir yerde asılmasını, asılanların birbirini görmemesini emrediyordu. Bu şartı da yerine getirmeye çalıştık. Her meydana dört sehpa kurduk. Vali bir de çingene cellat buldu. Gece 12:00 de hapishaneye gittik. Farlarla çevreyi aydınlattık Mahkemenin 72 sanığı vardı. BENİ ASMAYA MI GELDİNİZ? Sanıkları aldık. Mahkemeye götürdük. Çingene de geldi. Adam başına on lira istedi "Peki" dedik. Sanıklar Türkçe bilmiyor. Mahkeme kararı açıkladı. Yedi kişi ölüm cezasına çarptırılmış, sanıklardan bazıları beraat etmiş, bazıları da çesitli hapis cezalarına çarptırılmıştı. Kararlar okununca sanıklar ilk anda anlamadılar. İdam "tunne" diye bir velvele koptu. Biz Seyit Rıza'yı aldık. Otomobilde benimle polis müdürü İbrahim'in arasına oturdu. Jeep jandarma karakolunun yanındaki meydanda durdu. Seyit Rıza Sehpaları görunce durumu anladı. -Asacaksınız; dedi ve bana döndü. "Sen Ankara’dan beni asmak için mi geldin"? Bakıştık. İlk kez idam edilecek bir insanla yüz yüze geliyordum. Bana güldü. Savcı namaz kılıp kılmayacağını sordu. İstemedi. Son sözünü sorduk. -Kırk liram ve saatim var. Oğluma verirsiniz, dedi. Bu sırada Fındık Hafız asılırken görmesin diye pencerenin önünde durdum. Fındık Hafız'ın idami bitti. Seyit Rıza’yı meydana çıkardık. Hava soğuktu ve etrafta kimseler yoktu. Ama Seyit Rıza meydan insan doluymuş gibi, sessizliğe ve boşluğa hitabetti. -Evladi Kerbelayimi, Be gunayimi, Ayibo Zulimo, Cinayeta. (Evlad-ı Kerbelayız, günahsızız, ayıptır, zulümdür, cinayettir.) dedi. Benim tüylerim diken diken oldu. Bu yaşlı adam rap-rap yürüdü. Çingeneyi itti. İpi boynuna geçirdi. Sandalyeye ayağıyla tekme vurdu. zı yaptı. Özgür-Taylan 27.12.2006, 00:03 Düzgün Baba, Alevilik, Zazaca, Munzur.. KomünistAlevi 27.12.2006, 00:09 Dersim denince aklıma Mustafa Kemal Atatürk geliyor:) Acaba neden? Şoreş 27.12.2006, 00:22 Daye Daye Dayika ma xırta Sere nağ xotı canika dersimya dare_goze 27.12.2006, 15:23 Dersim sözcüğünün Farsça "DER" (kapı), "SİM"(gümüş) sözcüklerinden yanyana gelmesinden oluşmuştuğu sadece yaygın bir halk etimolojisidir. Zazaca'da Dêsım diye telaffuz edilen aslında bugünki Tunceli ilini değil, o yörenin adını belirler, ki Tunceli ilinin Zazacası Mamekiye 'dir. "Yunan tarihi ve coğrafyacılarının Dersim bölgesine DARANİS ve DERKSENE adını verdikleri gibi Dara'nın BİSİTUN kitabelerinde bu havaliye ZUZA tabirinin Dersim yöresinde konuşulan Zaza dilinin sözcüğünden geldiği muhtemeldir. Hevinn 27.12.2006, 16:27 Dersim deyince aklıma bütün güzellikler geliyo ben Erzincanlıyım ama köken pülümüre dayanıyo dersim türkülerimiz munzur suyumuz ve düzgün baba efsanemiz dersim diyarımız Partizan62 27.12.2006, 21:35 Dersim bir direnis abidesi Munzur dedikleri akan kanimiz Amed zindanlarinda yanan canimiz ser verir bu daglar,gecit vermez Dersime Agit Hiriso hest hona nedediyo Bira tifangone xo meverdera nela law law berxemi nezan ca neqedino derdemi naré péro Qirkené welate mi Cime Seyid Riza`yi peyra madé Sorese dé Kurdistanì nejdiyo Dayikama Dayikama ustara Vere na dewra Mará mi ridaya Simi gure Xora Daye daye daye Dayikama xirta Sere na kowodi Canuka Dersim´a Verasanra tabura Xozat`i Kuti werte dew Sini suale ciranono Venge mara koy tepe lercene Adirema dardiwe Bone ma riznay Eskere misto kori Dawa ma serdin nebena Bira,bira birayema Nawo eno sodir Sodir sodire mawo Özgür-Taylan 27.12.2006, 22:33 Dersime Agit Hiriso hest hona nedediyo Bira tifangone xo meverdera nela law law berxemi nezan ca neqedino derdemi naré péro Qirkené welate mi Cime Seyid Riza`yi peyra madé Sorese dé Kurdistanì nejdiyo Dayikama Dayikama ustara Vere na dewra Mará mi ridaya Simi gure Xora Daye daye daye Dayikama xirta Sere na kowodi Canuka Dersim´a Verasanra tabura Xozat`i Kuti werte dew Sini suale ciranono Venge mara koy tepe lercene Adirema dardiwe Bone ma riznay Eskere misto kori Dawa ma serdin nebena Bira,bira birayema Nawo eno sodir Sodir sodire mawo can bu agidi Türkçe'ye çevirir misin lütfen? tesekkür ettim Partizan62 27.12.2006, 22:45 can bu agidi Türkçe'ye çevirir misin lütfen? tesekkür ettim tabiki bi dakika Dersime Agit 38 Kirimi halen sürüyor Silahlarinizi birakmayin,kardesler Ah,ah kuzum Neden bitmez dertlerimiz Bu sefer,hepten kirarlar ülkemizi Gözleri arkada gitti Seyit Riza Kürdistan devrimi yakindir! Dayikama Annemiz ayaklandi evlerin önünden bize,kirilircasina isimize koyulalim,diyor Anne,anne Yigit anne Daglarin dorugunda Dersimin kadini Aksam üzeriydi,hezat taburu köyümüzün icine girdi komsularin aglayislariyla sesimizden daglar tepeler inliyordu ates düsürdüler icimize evlerimizi yaktilar Kör Mistonun askerleri bu dava sogumaz kardes,kardesim aha safak geliyor safak,bizim safagimiz söz:Grup Munzur MetinK 27.12.2006, 22:54 Dersim sözcüğünün Farsça "DER" (kapı), "SİM"(gümüş) sözcüklerinden yanyana gelmesinden oluşmuştuğu sadece yaygın bir halk etimolojisidir. Zazaca'da Dêsım diye telaffuz edilen aslında bugünki Tunceli ilini değil, o yörenin adını belirler, ki Tunceli ilinin Zazacası Mamekiye 'dir. "Yunan tarihi ve coğrafyacılarının Dersim bölgesine DARANİS ve DERKSENE adını verdikleri gibi Dara'nın BİSİTUN kitabelerinde bu havaliye ZUZA tabirinin Dersim yöresinde konuşulan Zaza dilinin sözcüğünden geldiği muhtemeldir. Tesekkürler dara_goze; Dersim :Türkce De´sim:Kirmancki / Zazaca des: Duvar dese´ mi: duvarim Bircok terim ve efsane gibi DERSIM sözcügü de dejenere edildi bazi kisi ve cevrelerce. De`sim kelimesi bilindigi sekilde "der" ve "sim" sözcüklerinden türedigine inanmiyorum. Etrafinda duvar gibi korunakli daglardan cevrilmis oldugu icin "des" (duvar) sözcügünden türedigine inaniyorum. Kirmancki/Zazaca da De´sim olan bir sözcügün Farscadaki "der" ve "Sim" (Dersim De´sim in Türkcedeki karsiligidir) sözcüklerinden türedigini söylemek dilbisi hakkinda bilgi sahibi olmamaktir. Şoreş 27.12.2006, 22:56 Tesekkürler dara_goze; Dersim :Türkce De´sim:Kirmancki / Zazaca des:Duvar dese´ mi: duvarim Bircok terim ve efsane gibi DERSIM sözcügü de dejenere edildi bazi kisi ve cevrelerce. De`sim kelimesi bilindigi sekilde "der" ve "sim" sözcüklerinden türedigine inanmiyorum. Etrafinda duvar gibi korunakli daglardan cevrilmis oldugu icin "des" (duvar) sözcügünden türedigine inaniyorum. Kirmancki/Zazaca da De´sim olan bir sözcügün Farscadaki "der" ve "Sim" (Dersim Türkcedir) sözcüklerinden türedigini söylemek dilbisi hakkinda bilgi sahibi olmamaktir. Seyfi Cengize göre Mamekiye adı Khal Mem Grubu Aşiretlerden gelmekteymiş.. Mesela babamların Aşireti için Mamik'ın soyu diyorlar.. Yani Mamikonyan diyorlar. aykudgöksun 27.03.2007, 22:58 dersim direnişin isyan ateşinin hiç sönmediği yer.. sausen 27.03.2007, 22:59 Merhaba Canlar, Dersim deyince benim aklıma ilk olarak asi ve direniş geliyor. Ve öyle çoğumuza göre... CeZaM 27.03.2007, 23:00 katledilen insanlarin intikami!! NiSAN_Rojda 27.03.2007, 23:11 benim ilk aklıma gelen dersim katliamı... Dersim Türküsü - Kutup Yıldızı Namlu gölgesinde uyur bebeler Toprağında mayın biçer köylüler Kalleşin kurşunu Kawa'ya Ser verir bu dağlar anam geçit vermez Munzur suyu dedikleri akan kanımız Diyarbakır zindanında yanan canımız Dehak'tan bu yana sürer kavgamız Ser verir bu dağlar anam geçit vermez Düşman pususunda isyan korkusu Kirvem yüreğinde taşır namlusun Bu günün yarını umudun olsun Ser verir bu dağlar geçit vermez meymane 27.03.2007, 23:32 dersim deyince, icimden derin bir nefes alip, sonradan hic kipirdamadan gozlermi kapatip kendimi gecmise cok gecmise atiyorum. Ve burda daglarin arasinda binlerce sene butun uygarliklara karsi kendi kulturunu dinini (zerdust) kimligine cok mukemmel bir sekilde ne pahasina olursa olsun gunumuze kadar getiren yuce insanlar geliyor aklima. Kisacasi dersim deyince haksizliga zuluma boyun eymeyen yuce dedelerim geliyor. Yerinizi Hz Alinin yanidir ve saygiylan eyiliyorum onunuzden. D-e-v-r-i-m-c-i 27.03.2007, 23:36 munzur.kartallar.onurlu insanlar.dağlar.özgürlük..... onur melis 27.03.2007, 23:37 Dersİm Munzur Nurhak halitseyfi 27.03.2007, 23:39 Direniş ve güzellik meymane 27.03.2007, 23:53 Seyfi Cengize göre Mamekiye adı Khal Mem Grubu Aşiretlerden gelmekteymiş.. Mesela babamların Aşireti için Mamik'ın soyu diyorlar.. Yani Mamikonyan diyorlar. mameki mazgirtin koyudur ve en yakin zamana kadar ermenilerin cok oldugu bir koydu. ama cogu sattip gittiler, ama halen bos olan buyuk areziler ermenilere ait mesela gommo hessen (kirmancki) adiylan gecen mahelle, benim tanidiklarima ait:biggrin: ve sonradan kalan ve tunceli oluyor, bunlari zaten biliyorsun:biggrin: lion12 27.03.2007, 23:56 Dersim denince benim aklıma sevda geliyor.Çünkü Dersim bir sevdadır,bir tutkudur,bir umuttur,bir aşktır,bir kültürdür... dadala 28.03.2007, 00:58 dersim diyince aklıma güzel bir memleket geçmişi alevi kültüründen nasibini almış ve bir çok erenin yurdu olmuş aklıma tunceli geliyor yaf Gülom 28.03.2007, 02:57 Aklima ilk gelen kelime Zaza. pirayem 28.03.2007, 09:54 benim aklıma munzur geliyor. koçgiri23 28.03.2007, 12:26 Kısaca anlatmak gerekirse; EVİNA MİN WELATE MİNE!.. mazlum zengin 28.03.2007, 12:29 Taşa dikilen özgürlük çiçekleri nirvana44 28.03.2007, 13:30 Direnişin ta kendisi. Ama başlanıgıcı değil sonu da değil. ümit_atak 28.03.2007, 13:32 bana uçsuz bucaksız dağları hatırlatıyo.. spartacus 28.03.2007, 13:33 Dersim diyince aklıma gerillalar geliyor. munzur_62 28.03.2007, 14:56 Dersim Denince Yok edilmek istenen doğa harikalarımız gözümün önüne geliyor ladrestr 28.03.2007, 15:05 dersim aklima gelince içimde ince bir sizi olusuyo uzun zamandir gidememenin, hasretin sizi si bu içim yaniyor ahhhhhhh hasretin canimi acitiyor dersim. doğani o simsicak sohbetleriyle dedelerini özledim. deniz olmak 28.03.2007, 15:13 Dersim deyince aklıma isyan geliyor ve sıcaklık ve güzellik geliyor aklıma... seyhunbey 28.03.2007, 16:29 Dersim oy Dersim öyle bir sevdasınki yÜregime yazılı alın yazısı gibi kaderime yazılı dersim oy dersim umudun gÜlen bahtı sevdamın sırça tahtı dosta dÜşmana inat gönlÜmÜn payitahtı dersim oy dersim gögÜn gÜneşi gibi karanlığı bölensin isyan ateşi gibi yÜrekte sönmeyensin dersim oy dersim zulme başkaldırının adısın adresi sin onurlu bir kavganın sesinde saklı sesin dersim oy dersim sevdanın hakikatı kavganın barikatı ilmik ilmik örmÜşÜz adınla bu hayatı dersim oy dersim sevdanın kızıl gÜlÜ kavganın suzmaz dili sen yigitler diyarı dÜzgÜn babanın ili dersim oy dersim pirim böyle buyurdu canlar divana durdu seyit rıza nın yurdu dersim oy dersim dus_sokagi 28.03.2007, 20:08 dersim deyince aklima lady can geliyor. phina 28.03.2007, 20:23 Dersİm Deyince Aklima İsyan Geliyor Dersimm Deyince Aklima Halka Acilan Kucak Geliyor Dersim Deyince Aklima Babamin Koyu Muhundu Geliyor Dersim Deyince Aklma Anamin Koyu Burma Gecit Geliyor Dersim Deyince Aklima Yokluk Geliyor Dersim Deyince Aklima Yokluktan Dolayi Annemle Babamin Atismalari Babamlarin Koyunde Yataga Baglanan Esek Geliyor Aklima Dersim Deyince Aklima Soguk Gecelerde Ismini Dogru Telafus Etime Suphe Ile Baktim Anlatilan Lolikler Geliyor Dersim Deyince Aklima Tarlada Calisilip Odun Atesinde Yapilan Cay Geliyor... saffet67 28.03.2007, 23:11 Dersim deyince aklıma özel bir şey gelmezdi. Ancak bu foruma girdikten sonra gelecek artık. DERSİM: İsayn, ezilmişlik, büzülmüşlük, tarihi kocakarılardan dinleyip; fetullahçılar gibi ağıt düzmek, acılardan ve acılı konuşmalardan haz almak, kendisini acılarla ifade edip, acıların çocuğu olmak, tarihten sonuç değil, ağıt çıkarmak...... Wilhelm Riche insanları iki kategoriye ayırıyor psikanalizde, yaşam severler ve ölüm severler. Ölüm severler tanımını değiştirmek ve dersim severler diye söylemek gerekir. Buradaki dersim ile ilgili açıklamalar cuk oturuyor tanıma. NOT: Yazarı okumak zorunda değilsiniz, okumamak da çok kayıp sayılmaz belki, ama okumamış olanlar bu "ölüm severler" tanımından absürt sonuçlar çıkarması muhtemeldir. NiSAN_Rojda 28.03.2007, 23:16 sevdanın kızıl gÜlÜ kavganın suzmaz dili sen yigitler diyarı dÜzgÜn babanın ili dersim oy dersim dersim li olmak isterdim.....hemde çok isterdim....ve dersim dağlarında türkü sölemek....... koçgiri23 29.03.2007, 19:43 Dersim deyince aklıma özel bir şey gelmezdi. Ancak bu foruma girdikten sonra gelecek artık. DERSİM: İsayn, ezilmişlik, büzülmüşlük, tarihi kocakarılardan dinleyip; fetullahçılar gibi ağıt düzmek, acılardan ve acılı konuşmalardan haz almak, kendisini acılarla ifade edip, acıların çocuğu olmak, tarihten sonuç değil, ağıt çıkarmak...... Wilhelm Riche insanları iki kategoriye ayırıyor psikanalizde, yaşam severler ve ölüm severler. Ölüm severler tanımını değiştirmek ve dersim severler diye söylemek gerekir. Buradaki dersim ile ilgili açıklamalar cuk oturuyor tanıma. NOT: Yazarı okumak zorunda değilsiniz, okumamak da çok kayıp sayılmaz belki, ama okumamış olanlar bu "ölüm severler" tanımından absürt sonuçlar çıkarması muhtemeldir. ..HAY ALLAHIM YAAA!!! Güzel kardeşim sen ne diyorsun? Neden bahsediyorsun tam olarak anlamadım. Biz burada memleketimizden ve alevilerin ve özellikle de sol hareketin en güçlü kalesi olan dersim'den bahsediyoruz. Dersim'in tabiatından, insanlarından, dersim halkı'nın mücadele ruhundan, hiç bir şeyi koyunlar gibi kayıtsız kabullenmeyişinden, direnişinden bahsediyoruz... "Buraya bir tane de Norveçli, Freudçu yazar ismi koyayım nasıl olsa kimse anlamaz, ben de entelim kisvesi altında verip veriştireyim şu isyancı kürtlere..."(Ha bu arada o dediğin Wilhelm Reich olacak, Riche değil.) Güzel, hoş okuma biliyorsun. Dersim severler ölüm severler analojisi yapacak kadar süper zekasın da madem, öyleyse ben de sana logo'nun çıkarttığı onparmak klavye programını öneriyorum, isyan yerine "isayn" yazmazsın, entelliğine entellik katarsın... Madem ki Çooookkkk okuyan bir insansın, hatta ki psikanaliz üzerine yazılmış tezleri yalamış yutmuşsun... O zaman sen neden en fazla Üniveristeli nüfusun Dersim'e ait olduğunu da sosyo-psikolojik bir analiz yaparak, tahmin edebilirsin. Belki de edemezsin, ben sana açıklayayım, bizler sen ve senin gibiler gibi atgözlükleriyle bakmayız hayata, öğrenmek bizim ibadetimizdir, üretmek bizim ibadetimizdir. Halkımızı daha iyiye ulaştırmak için çabalarız, acıyı bal eyleriz senin anlayacağın. Ayrıca kocakarı diye tabir ettiğin insanlar kimler? Canım Kardeşim hangi T.C. onaylı kitap Dersim Tarihi'ni tarafsız bir dille anlatır. Fettullahçılar gibi ağıt düzmek derken bizim kılamlarımıza stranlarımıza hakaret etmektesin. Benim sürgün olduğum memleketimi, tarihimi, kültürümü saçmasapan karalamalar yaparak önüme koyma, hatta önümüze koyma kimse yemez bunu. Haydi sana Afiyet Olsun!! Özgür-Taylan 30.03.2007, 14:49 Dersim, efsane gibi biseydir.. Dersimli = Alevi yani kimse yanlis anlamasin ama ben hiç Sünlü bir Tuncelili ile tanismadim bugüne kadar.. saygilar sevgiler aykudgöksun 30.03.2007, 15:09 Dersim deyince aklıma özel bir şey gelmezdi. Ancak bu foruma girdikten sonra gelecek artık. DERSİM: İsayn, ezilmişlik, büzülmüşlük, tarihi kocakarılardan dinleyip; fetullahçılar gibi ağıt düzmek, acılardan ve acılı konuşmalardan haz almak, kendisini acılarla ifade edip, acıların çocuğu olmak, tarihten sonuç değil, ağıt çıkarmak...... Wilhelm Riche insanları iki kategoriye ayırıyor psikanalizde, yaşam severler ve ölüm severler. Ölüm severler tanımını değiştirmek ve dersim severler diye söylemek gerekir. Buradaki dersim ile ilgili açıklamalar cuk oturuyor tanıma. NOT: Yazarı okumak zorunda değilsiniz, okumamak da çok kayıp sayılmaz belki, ama okumamış olanlar bu "ölüm severler" tanımından absürt sonuçlar çıkarması muhtemeldir. 40 yaşına gelmişsin.üsluba bak..saygımı hiçbir yerde bozmamaya çalıştım ama sen gerçekten sınırları zorluyorsun(ki normalde 40 yaşındaki insana ''siz'' diye hitap ederim)..kocakarı dediklerin bizim soyumuzdur teyzelerimiz canımızdır..hiç değilse biz gerçek tanıklardan öğreniyoruz tarihi sizin gibi t.c.'nin asimilasyon ve inkar politikası üzerine kurulu resmi tarihinden değil.. dersimi inkar etmek solculuğu inkar etmektir dersimi inkar etmek alevili inkar etmektir dersimi inkar etmek tarihi inkar etmektir dersimi inkar etmek insanlığı inkar etmektir. (tarihin acı sayfalarını dillendirmek sizin için acıların çocuğu olmak sanırım.o zaman yahudilerinki de ermenilerin ki de latin amerikalıların ki de afrikalarınki de ve bütün ezilen halkların tarihini anlaması ve anlatması da acıların çocuğu olmaktır.yani gerçeği görmek yani solcu olmak yani insan olmak) bengi7878 30.03.2007, 16:53 Dersim deyince aklıma özel bir şey gelmezdi. Ancak bu foruma girdikten sonra gelecek artık. DERSİM: İsayn, ezilmişlik, büzülmüşlük, tarihi kocakarılardan dinleyip; fetullahçılar gibi ağıt düzmek, acılardan ve acılı konuşmalardan haz almak, kendisini acılarla ifade edip, acıların çocuğu olmak, tarihten sonuç değil, ağıt çıkarmak...... Wilhelm Riche insanları iki kategoriye ayırıyor psikanalizde, yaşam severler ve ölüm severler. Ölüm severler tanımını değiştirmek ve dersim severler diye söylemek gerekir. Buradaki dersim ile ilgili açıklamalar cuk oturuyor tanıma. NOT: Yazarı okumak zorunda değilsiniz, okumamak da çok kayıp sayılmaz belki, ama okumamış olanlar bu "ölüm severler" tanımından absürt sonuçlar çıkarması muhtemeldir. oooooo....saffet te burdaymış...tesadüfe bak...hele....bizim saffet...devlet işlerinden vakit bulmuşta.....kitapta okumuş....kimi okumuş....Wilhelm Reich....kimdir bu zat.... "Önce Avusturya Komünist Partisinden, Uluslararası Psikanalistler Derneğinden, en sonunda da Hitler'in işbaşına gelmesiyle ülkesinden, Norveç'ten, Fransa'dan kovulan Reich kapağı ABD'ne atmıştır. Bilimsel olmayan "veri"'lere dayanan Reich, evrensel yaşam enerjisini bulduğunu, cansız varlıktan canlı varlığa geçişi bu sayede anladığını iddia etmiştir. Bu coşkusuna sebebiyet veren ise mikroskop hatasıdır. Daha sonra biyoenerji alanına eğilmiş, kanseri tedavi edebileceğini iddia etmiş ve yaptığı orgone (evrensel yaşam enerjisi) akümülatörüyle de sorunlara çare bulabileceğini iddia etmiştir. Daha sonra FDA (Federal Drug Administration) tarafından mahkemeye verilmiş ve tutuklanmıştır. 1957 da cezaevinde ölmüştür. Vasiyetinde birçok "orgonomik" araştırmanın sonuçlarını bulduğunu söylemiş ve insanlığın bu bulguları anlaması için 50 sene geçmesi gerektiğini söylemiştir. Bu yüzden bilgilerinin 50 seneden önce açılmamasını istemiştir. 2007'de bu vasiyeti uygulanacaktır. Türkçe'ye 13 kitabı çevrilmiştir. Faşizmin Kitle Psikolojisi, Cinsel Devrim, Cinsel Ahlakın Boygöstermesi, Dinle Küçük Adam, Kişilik Çözümlemesi ve Orgazmın İşlevi önemli eserlerindendir" işte arkadaşlar...bu 50 yıl...şu gün itibariyle dolmuştur....bunu Wilhelm Reich'in sadık takipçisi.....saffet in...söylediklerinden anlıyoruz..... heyecanla bekliyoruz..... bu orgonomik yaşam enerjisimidir nedir...onu bize açıklasın da...bizde ölümü yenelim....böylece ..ölüleri sevmeyi bırakıp....canlıları sevmeye başlayabiliriz.....:))))))) evet...ben itiraf ediyorum...ölüleri seviyorum.....ama bunun suçlusu saffettir.... onu tanıdıktan sonra ölüleri sevme isteği oluştu birden..... saffet gibi yaşıyanları gördükçe ölüleri sevmek...daha makul gelilyor bana...siz ne dersiniz.... evet saffet arkadaşımız....psikoloji bilmini yuttuğu için.... Wilhelm Reich gibi birinin....söyledikleriyle .....gelip bize teşhis koyabiliyor.... ah...saffet...ahhh.... sen ne zaman büyüyeceksin... içindeki bu şiddetin kaynağı...sakın Wilhelm Reich in dediği gibi... sevgi eksikliğinden kaynaklanıyor olmasın..... dersime istediğini söylemekte özgürsün...bir dersimli olarak...senin bile düşünce özgürlüğünü savunuyorum..... ama .... be mübarek.... benim yaşlılarımı...büyüklerimi..kocakarılar deyip...aşağılamak niye.... onlar acılarını....yaşadıklarını....bizlerle...yani onların çocukları...torunlarıyla... paylaşıyorsa..... bunun altında ....saçma sapan nedenler aramak niye.... ayrıca ölümden..acıdan başka birşey yaşamamış...bu insanların...ne hakkında konuşmasını bekliyorsun... senin gibi Wilhelm Reich den...yada borsadan mı bahsetselerdi yani.... a benim...saf(fet)im.... onlar anlamaz...borsadan morsadan...ya da Wilhelm Reich den.... onların bildikleri tek birşey var... nasıl...acı çekilir...nasıl ölünür.... bunuda çok iyi öğrenmişlerdir....senin ustalarından..... koçgiri23 30.03.2007, 23:53 Dersim’i Anlatan Türkü Bir beyaz kağıt düşse önüme Bu karanlık hücremde, Kan çanağı olmuş gözlerimin önüne… Bir bağlama assalar duvara, Şu küçük ve yüreksiz, paslı demirle örülü penceremden içeri giren ışık değil de, Hasret’in sesi olsa Babamın gözleri dolsa mesela, annemin dövmeli ellerini öperken ben Geceye ve gündüze uzak bir zamanda tüketsem yaşamı… Oyyy… Bu kadar uzak olmasa bana vuslat, Bir dilim ekmek ve bir kadeh şarap koysalar önüme, bedelini ifa etmediğim. Herkes kendini övmese bu kadar fazla, Biraz da küfretsek tarihimize ve kabul etsek hatalarını büyüklerin. Gökyüzü herkesin olsa gerçekten, Yıldızlara eylem ve yürüyüş hakkı tanınsa, en yasalından Diyeceğim odur ki, bir hilâl belirip yanlarında, gözaltına almasın bir tekini bile. Umudun resmini çizenlerle dalga geçmese hiç kimse, Sabahın beşinde açsam gözlerimi dersim’in herhangi bir köyünde, Tarif etmeye dilim varsa bir kereciğine o kokuyu, o sesleri, Belki bir kez denemeli Hırçın esen doğu rüzgarlarının kokusu dolar önce insanın ciğerlerine, Ardından anlarsınız ki, geceden kalma çatışmada, Vurulup düşmüş, Teslim olmayan, onurlu bir gerilla, Barut ve kan kokusu, Masum ve sade dağ çiçekleri karışmış sonra bu kokuya, Ardından toprak ve yağmur, Gözyaşı ve tütün, Ve biraz da rakı kokusu… Sabah erken çıkmış çobanlar çayıra, Koyun kokusu, Bilûr kokusu var… Soğuk kelepçe demiri ve gürül gürül devrim ateşi yanan bir yürek değmiş rüzgara… Daha nasıl anlatsam bilmiyorum ki, Buram buram insan kokusu var havada, İnsan ve ona dair herşeye hayat verir Dersim… Ahh… Dersim, aşıkların otağı, Dersim, toprağı kana boyalı, Göğü, güneşe hasret dersim… Bir memleketin yüreği olur mu demeyin, Dersim, Yüreği acıya doyalı böyledir, Hüznü bile ebemkuşağı rengidir, Dersim’in dilinden anlayan konuşur onunla Ama dili türkülerin dilidir, Zalim olmayı bir türlü beceremeyenlerin yüreğinden çalar makamı… Ahh, Yiğit yüreği engin Dersim… Zalim’e düşman, Mazluma dost görünür gözlerin. Dersim, güneşin en güzel renklerinden süzülmüş dağların. Dağların, berrak türküsünü mırıldanır munzur, Munzurun süzüldüğü vadilerde açar baharı Dersim’in Munzur, usta bir ressamdır Dersimin renklerine sewda’yı katan, Ve her milletten insanın anladığı tek dildir renkler, Dersim… bilmem ki tarif etmeyi becerebildi mi seni sarhoş kalemim… Denemekte zarar etmedik Dersim, En azından bir insanı avutmuş oldun şefkatli koynunda, Ve de pek çoğumuzu davet ettin sewdalı dağlarından, güneşe giden o uğurlu yola. KOÇGİRİ 23 Dersimli_Devrim 01.04.2007, 12:18 dersİm İsyandir Zulme BaŞkaldiridir gn17taylan 01.04.2007, 20:29 dersimi tek bir kelimeyle anlatmak gerekirse direniş derim, ama dersim diyince aklınıza ne geliyor diye sorunca hepsini yazmak ölüm geldi, çok çok çok uzundur o soruya verilecek cevap aslındada, herkes kısaltabildiği kadar kısaltmış :) asd.1950 01.04.2007, 21:02 Uzaktaki Dersimli; Ben uzaktaki dersimliyim, İçinde çağlayan pınarın kıyısında Bir başına ve yalnız Dersime bakan Dersimli... Evet ben uzaktayım, gidemedim dede ocağına.1938 sürgünü bir ailenin çocuğu olarak yaşadım batıda. Kuyruklu Kürt olarak büyüdüm. Arkadaşlarım vardı benim de, ama en çok kuyruğumu merak ederlerdi. Bilirdim bunu ama soramazlardı. Günün birinde cesur bir arkadaşım sordu "sahi nasıl olur insan kuyruğu?" Ben pantolona davranınca anladı kuyruğun ne olduğunu ve utandı. Hatırlıyorum ve çocuktum. Batıda yaşayan bir Dersimliyim ben, bunları yaşadım. Ama hiç utanmadım. Sonra büyüdüm. Meslek sahibi bir insan olarak doğunun doğusuna Van'a gittim ve oralarda 7 yıl çalıştım. Kimse kabul etmedi benim Kürtlüğümü. Ondan sonra başladım araştırmaya. Sahi ben neydim. Aidiyet duygum boşluktaydı. Babamın ve büyük ninemin sözleri sıralandı zihnimde. "Biz Horasan'dan gelmişiz oğlum, büyüklerimiz öyle der." Dersim'e Horasan'dan gelmişiz yani. İki tane Horasan vardı haritada. Biri Erzurum-Horasan diğeri İran'daki. Eğer dedem İran Horasanından Anadoluya göçmüşse nasıl Kürt olabilirdi. Peki Dersimli neden kendine Kürt diyordu. Bunları gerçekten çözemedim. Şu yaşa geldim. Aklı başında büyüklerim ve de küçüklerim ne düşünür gerçekten merak ediyorum. Bu konuda bir Topik açayım dedim onu da başaramadım. Buraya yazdığım için de özür dilerim. meymane 02.04.2007, 00:33 Uzaktaki Dersimli; Ben uzaktaki dersimliyim, İçinde çağlayan pınarın kıyısında Bir başına ve yalnız Dersime bakan Dersimli... Evet ben uzaktayım, gidemedim dede ocağına.1938 sürgünü bir ailenin çocuğu olarak yaşadım batıda. Kuyruklu Kürt olarak büyüdüm. Arkadaşlarım vardı benim de, ama en çok kuyruğumu merak ederlerdi. Bilirdim bunu ama soramazlardı. Günün birinde cesur bir arkadaşım sordu "sahi nasıl olur insan kuyruğu?" Ben pantolona davranınca anladı kuyruğun ne olduğunu ve utandı. Hatırlıyorum ve çocuktum. Batıda yaşayan bir Dersimliyim ben, bunları yaşadım. Ama hiç utanmadım. Sonra büyüdüm. Meslek sahibi bir insan olarak doğunun doğusuna Van'a gittim ve oralarda 7 yıl çalıştım. Kimse kabul etmedi benim Kürtlüğümü. Ondan sonra başladım araştırmaya. Sahi ben neydim. Aidiyet duygum boşluktaydı. Babamın ve büyük ninemin sözleri sıralandı zihnimde. "Biz Horasan'dan gelmişiz oğlum, büyüklerimiz öyle der." Dersim'e Horasan'dan gelmişiz yani. İki tane Horasan vardı haritada. Biri Erzurum-Horasan diğeri İran'daki. Eğer dedem İran Horasanından Anadoluya göçmüşse nasıl Kürt olabilirdi. Peki Dersimli neden kendine Kürt diyordu. Bunları gerçekten çözemedim. Şu yaşa geldim. Aklı başında büyüklerim ve de küçüklerim ne düşünür gerçekten merak ediyorum. Bu konuda bir Topik açayım dedim onu da başaramadım. Buraya yazdığım için de özür dilerim. siz belki dersiminden uzak yasamissiniz ama dersim hep icinizdeymis yani dersime cok yakinmissiniz ama dersimde yasamis olsaydiniz belkide dersime bukadar yakin olamazdiniz. lion12 02.04.2007, 02:13 Dersim apayrı bir kültür ve bence hoşgörünün simgesi! Keşke tunceli li olsaydım çok isterdim ancak yazın askerden geldikten sonra sanırım gitme durumlarım var Ovacık a orada acemi birliğinden bir arkadaşım vardı Ercan isminde kendisi oralı ve beni Munzur festivaline davet etti.:D Ancak bu yaz bence yatar birdahaki seneye kısmet olur inşallah! meymane 03.04.2007, 00:21 Dersim apayrı bir kültür ve bence hoşgörünün simgesi! Keşke tunceli li olsaydım çok isterdim ancak yazın askerden geldikten sonra sanırım gitme durumlarım var Ovacık a orada acemi birliğinden bir arkadaşım vardı Ercan isminde kendisi oralı ve beni Munzur festivaline davet etti.:D Ancak bu yaz bence yatar birdahaki seneye kısmet olur inşallah! boyle guzel dusuncelerinlen bir dersimlisin zaten dersim diyari herkese acik Divani 03.04.2007, 00:28 Dersim denince aklıma Alevilerin çok olduğu yer ve Töre'nin "Dersimo" diye bir türküsü var o geliyor... maymay 03.04.2007, 01:30 Dersim denince aklıma Alevilerin çok olduğu yer ve Töre'nin "Dersimo" diye bir türküsü var o geliyor... Az dinlemedim o türküyü bundan 3-4 sence önce :D Hala aklimda : Yikila yikila, Vurula vurula, çogalir çogalir, Dersimo, Dersimooo :D Nesimi 03.04.2007, 01:40 Az dinlemedim o türküyü bundan 3-4 sence önce :D Hala aklimda : Yikila yikila, Vurula vurula, çogalir çogalir, Dersimo, Dersimooo :D O klip güzeldi ancak Dersim kültürüyle alakasız yerde çekmişler klibi. Urfa civarlarında Dersimde olmayan yapıda evlerde ve dersimde uygulanmayan kültürel işler (keçecilik vs) gösteren bir klip. Gidip Dersimde çekseydi Dersim diyince o klibi hatırlardım. lion12 03.04.2007, 02:01 O klip güzeldi ancak Dersim kültürüyle alakasız yerde çekmişler klibi. Urfa civarlarında Dersimde olmayan yapıda evlerde ve dersimde uygulanmayan kültürel işler (keçecilik vs) gösteren bir klip. Gidip Dersimde çekseydi Dersim diyince o klibi hatırlardım. Ah Nesimi can ah o kadar çok gitmek istiyorum ki Dersim e sorma.Çok beğeneceğimden de hiç şüphem yok.Acemi birliğinden arkadaşım varda Ovacık ta yaşıyor hele şu askerlik bitsin davet etti beni oraları gidip görücem bu yaz sanırım olmazda bir dahaki yaz büyük ihtimalle hem Munzur Festivaline katılırım,hemde Dersim i gezerim. Dersim denince aklıma ne geliyor; Şahsen Dersim denince aklıma kültür geliyor,Dersim denince aklıma Munzur geliyor,Dersim denince aklıma umut geliyor,Dersim denince aklıma tutku geliyor,Dersim denince aklıma güzellik geliyor. devrimci62 06.04.2007, 14:36 dersim... sana olan özlemim nasıl anlatılır ki çaresiz kelimelerimle...hemen hemen her sene gitmeye çalışırım.arabada etrafı pür dikkat izlerim. her karış toprağı, taşı kanımızla sulanmış da kazanılmış.. gözlerim dolu dolu olur bu hakikat mucizesi memleketimi görünce.. am şimdilerde çok uzaklardayım memleketimden.Her ne kadar da alevi ve dersim'li olduğumu söylememem öğütlense de haykırıyorum ben sesimin çıktığı kadar"kurban olayım sana dersim,munzur baba,düzgün baba,hızır".dersimin bir çocuğuyum bende isyanı bilirim, ihaneti ama sonuna kadar direnmeyi.. KAVGAMIZ EKMEK,PARAMIZ YOK.. SİLAHIMIZ DA BELİMİZDE ALTIN İŞLEMELİ; BİR YÜREĞİMİZ KALMIŞTIR MİRAS BABADAN ZAYIFLIĞA YER YOK KAVGAMIZDA.. DOĞARKEN KÜNYEMİZE KAZINMIŞ ZALİMLERE BOYUN EĞMEMEK... devrimci62 06.04.2007, 14:42 dersim... sana olan özlemim nasıl anlatılır ki çaresiz kelimelerimle...hemen hemen her sene gitmeye çalışırım.arabada etrafı pür dikkat izlerim. her karış toprağı, taşı kanımızla sulanmış da kazanılmış.. gözlerim dolu dolu olur bu hakikat mucizesi memleketimi görünce.. am şimdilerde çok uzaklardayım memleketimden.Her ne kadar da alevi ve dersim'li olduğumu söylememem öğütlense de haykırıyorum ben sesimin çıktığı kadar"kurban olayım sana dersim,munzur baba,düzgün baba,hızır".dersimin bir çocuğuyum bende isyanı bilirim, ihaneti ama sonuna kadar direnmeyi.. KAVGAMIZ EKMEK,PARAMIZ YOK.. SİLAHIMIZ DA BELİMİZDE ALTIN İŞLEMELİ; BİR YÜREĞİMİZ KALMIŞTIR MİRAS BABADAN ZAYIFLIĞA YER YOK KAVGAMIZDA.. DOĞARKEN KÜNYEMİZE KAZINMIŞ ZALİMLERE BOYUN EĞMEMEK... dilberaerzingan 06.04.2007, 21:17 Bir can almak ile insan bitermi Kahpe kursun,kalemini kirarmi Deli poyraz gibi hala esermisin heval Su dersimin deglarinda gezermisin... Su,munzurun suyu senden gecermi Analarda ogul diye icermi.... sinemcan 07.04.2007, 18:53 asi ve insan bide herşeye rağmen mavi.... cemder62 11.05.2007, 22:15 dersim deyince aklıma akıl,bilim,sevgi,hoşgörü,paylaşım,dayanışma,anlayı ş,direniş,bir arada yaşama istegi,bal,tereyagı,sıcakkanlı insanlar,zulüm, işkence,doga,munzur baba,düzgün baba ,seyitrıza,diyabaga,seyhusen,kamer genç,bozatlı hızır ,yılan dagları,cemal süreyya,rahmi saltuk geliyor birgül22 11.05.2007, 22:34 dersim özgürlük için yanan,düşünceleri için asılan ve dürüstüğün ,doğrunun yanında olan insanı...kardeşliğin barışın amaç edindiği bir dünyayı hatırlatıyor bana...YOLUN AÇIK OLSUN DERSİM... dersimli 11.05.2007, 23:35 munzur vadisi esinti 30.05.2007, 14:39 dersim denince bana alevilerin mekanı yani bizim insanların yerlesim yerleri aklıma geliyor ama tabi insanların içten sıcak kanlı olusu apayrı ozanlı_ozan 17.06.2007, 14:50 dersim bana yaşayan kültür yaşanmış bir sevda gibi geliyor onu yaşamak bana ve sizlere bir onurmuş gibi geliyor biri sorunca nerelisin diye dersimliyim demek bana onur veriyor aslını inkar edenlere lanet olsun ... EREN izm 17.06.2007, 14:54 amcamlardaki köpegim geliyo :) DeRSiM_Lee 19.06.2007, 15:53 arkadaslar bu adrese bir girin tunceliye yapılmıs hakaretlere bakınn ve buna sesssiz kalmayın DeRSiM_Lee 19.06.2007, 15:54 sitenin adresi bu butun dersimliler mutlaka baksın http://www.nihalatsiz.org/forum/viewthread.php?tid=950&page lizgem 19.06.2007, 16:38 Dersim deyince aklıma özel bir şey gelmezdi. Ancak bu foruma girdikten sonra gelecek artık. DERSİM: İsayn, ezilmişlik, büzülmüşlük, tarihi kocakarılardan dinleyip; fetullahçılar gibi ağıt düzmek, acılardan ve acılı konuşmalardan haz almak, kendisini acılarla ifade edip, acıların çocuğu olmak, tarihten sonuç değil, ağıt çıkarmak...... Wilhelm Riche insanları iki kategoriye ayırıyor psikanalizde, yaşam severler ve ölüm severler. Ölüm severler tanımını değiştirmek ve dersim severler diye söylemek gerekir. Buradaki dersim ile ilgili açıklamalar cuk oturuyor tanıma. NOT: Yazarı okumak zorunda değilsiniz, okumamak da çok kayıp sayılmaz belki, ama okumamış olanlar bu "ölüm severler" tanımından absürt sonuçlar çıkarması muhtemeldir. senin o koca karılar dediğin ne acılardan ne zulumlerden geçmişler uslubunu doğru kullan fettullahçıları sen kendinle aynı kefeye koy hiç biriniz onların ellerine su bile dökemezsiniz. kamki aslexu nasnekono dırbeta dinara dür sono hardexu şaw devruso puko. MÜMKÜNSE SİZİN AKLINIZA DERSİMLE HİÇ BİR ŞEY GELMESİN ÖRÜMCEK BEYİNLERE İHTİYACIMIZ YOK ZATEN doktor62 19.06.2007, 17:46 Dersim denince ilk önce boşaltılan köyler,yakılan ormanlar,her tepede kurulan karakollar,metre başı arama noktaları,asker polis bolluğu,inadınada olsa memleketini terketmek istemeyen insanlar gelir. meymane 19.06.2007, 23:12 sitenin adresi bu butun dersimliler mutlaka baksın http://www.nihalatsiz.org/forum/viewthread.php?tid=950&page bra bu site kurtlarin sitesi, aslinda kurt cumlesine o guzel hayvanin adina laik deyiler, kendilerini kurtlarin cocugu diye adlandiriyorlar buda samanizmenden gelme:biggrin: yani olagan ustu olaylari inananyorlar, samanismede 3 dunya vardir: yer alti, yer yuzu, gokyuzu, bu sitedekilerde birturlu yeraltindan cikamadilar,:no: en acisida yer altina bazi kurtler ve alevilerde dusmus:wink: Hüseyin69 19.06.2007, 23:16 büyük bir evde halka seklinde yerde bagdas kurup oturmus 1000 kisinin cem yaptigi aklima gelenlerden bir tanesidir bugün yerde oturmaya üsenenler sandalyede oturularak cem yapilsin taraftari olanlar umarim kirmizi yaziyi dört kez bes kez okurlar meymane 19.06.2007, 23:22 senin o koca karılar dediğin ne acılardan ne zulumlerden geçmişler uslubunu doğru kullan fettullahçıları sen kendinle aynı kefeye koy hiç biriniz onların ellerine su bile dökemezsiniz. kamki aslexu nasnekono dırbeta dinara dür sono hardexu şaw devruso puko. MÜMKÜNSE SİZİN AKLINIZA DERSİMLE HİÇ BİR ŞEY GELMESİN ÖRÜMCEK BEYİNLERE İHTİYACIMIZ YOK ZATEN waye waxtuxo saffet67 re telef mike:biggrin: Hüseyin69 19.06.2007, 23:23 sitenin adresi bu butun dersimliler mutlaka baksın http://www.nihalatsiz.org/forum/viewthread.php?tid=950&page Dersimli bu biraz allah aha karsi dagin arkasindadir inanmiyorsaniz gidin bakin a Benzedi bak senin yüzünden kendimi budalaYmisim gibim hissediyorum o linke tikladiktan sonra:scared: meymane 19.06.2007, 23:29 biraz daha ciddi ol yoksa seni NE ALLAH NEDE AMCANLARINDAKI ITIN BILE KURTARMAZ bra doanivo hona domoniko:biggrin: Hüseyin69 19.06.2007, 23:29 O klip güzeldi ancak Dersim kültürüyle alakasız yerde çekmişler klibi. Urfa civarlarında Dersimde olmayan yapıda evlerde ve dersimde uygulanmayan kültürel işler (keçecilik vs) gösteren bir klip. Gidip Dersimde çekseydi Dersim diyince o klibi hatırlardım. aslinda ona clip demek bin sahit gerektirir öyle tuhaf tuhaf hareketler dersim ile uzaktan yakindan ilgisi olmayan tipki türk teknolojisi gibi bir clip iste sadece adi dersim gerisi baska kesim Hüseyin69 19.06.2007, 23:32 bra doanivo hona domoniko:biggrin: kardes birsey olmaz daha cocuktur:biggrin: meyman ben cocuklari severim:thumbup1: tijadersim 19.06.2007, 23:33 ahhh DERSİM...dersim denince benim aklıma ninemin ağıtları geliyor..birde tükenmek bilmeyen dersim sevdam..dersim deyince kocaman bir offf cekmek gelıyor...ama yeniden yeniden çogalmak geliyor. zazaca geliyor aklıma..ZONEMA NUN-A SOLAMA...birde dersim denince aklıma şöferler çeşmesi geliyor:) Şoreş 20.06.2007, 20:25 Dersim; Koçgiri Areyan Xiran Şeyh Hasan Yusufan Şadıyan İzol Kurmeş Xormekan Pilvenk Kureyşan Lolan Alan Karsan Atmalı Alxas vs.. demet.. 20.06.2007, 22:46 dersim denince bnim aklıma vahşet geliyor .zulümce hapılan haksızlık ve bu haksızlığa karşı bir başkaldırı geliyor . OY DERSİM OY SENİN YARAN GEÇERMİ... meymane 20.06.2007, 23:05 terör geliyor insanın aklına atatürk türkiyesine sosyalizm veya kominizm getirmek için vatan askerine kurşun sıkan adına da devrimici diyen insanlar geliyor daha söylenecek çok şey varda hani dersim in hatırı var rumunuzunda alevi yaziyor :blush: ve arti hukukcusunuz yasinizda kucuk deyil, birden kendinizi bir konuya atiyorsunuz ve kendinize suclu bulmussunuz sucluyu suclu oldugunu bile arastirmadan sucluyorsunuz, siz dersimi ne kadar tanidiniz, dersime solculugu kim soktu ve ne sebeblen soktu bunu arastirsaniza? Gülom 21.06.2007, 20:11 waye waxtuxo saffet67 re telef mike:biggrin: bra doanivo hona domoniko:biggrin: Ya Meymane can, anladik Zazaca ogrenemeye calisiyorum, ama herseyi de anliyorum anlamina gelmez. Sifreli sifreli konusmasanda, bunu bir benim anladigim Turkceye cevirsen..:p nanis_75 21.06.2007, 20:24 tunceli geliyor diyecem, hem sacma hemde mantikli olacak .. ama öyle tunceli geliyor... :sweatdrop meymane 21.06.2007, 22:08 Welatê Kırmanciye (kirmanclarin vatani) nupelda 21.06.2007, 23:12 Dersimi dersimli anlatmamalı,zaten burdada çoğunluk öyle olmuş.Asıl dersimli vede alevi olmayan dostların alatımı benim çok hoşuma gitti.Dersimi dersimliyi anlatabilmişsek vede anlayabilmişlere teşekurler.Ben dersimli biri olarak vede dersimdeyaşayamayan olarak Dersim denince aklıma ;İnsan onurunun vazgeçmezleri arasında olan butün güzel huylar(doğruluk,dürüstlük vs.)gibi içinde barındıran bir insan topluluğu aklıma geliverir.kadın haklarının telafuzu imkansızken sen kadını başına taç ettin. İnsan onrunun vazgeçmezlerindesin ey dersim özlemin yanıktır hasretin zülüm seni görebilsem yüregimde saklarım ey dersim sen benim bitmez sevdamsın.Eminim bir çok canın içinden buna benzer duygular gecer. Sevgiyle kalın Garaoglan 21.06.2007, 23:17 |