Orijinalini görmek için tıklayınız : Chp Artik Alevilerin Partisi Degil

qatesi
14.09.2007, 11:25
Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen Hacı Bektaş Veli anma törenleri ve kültür sanat etkinlikleri, geçmiş yıllara nazaran sönük geçti. Şenliklerin sönük geçmesinin iki büyük sebebi vardı: Kendisini “Alevilerin hamisi”, Alevi oylarını da “çantada keklik” olarak gören CHP’nin törenlere ilgi göstermemesi ve Alevilerin bu partiye küskünlüğü… Hacı Bektaş Veli’nin diyarında ortaya çıkan tablo, kimi Alevileri ‘acaba’ sorusunu sordurmaya yönlendirdi. Alttan alta Aleviler, CHP ve siyaset ilişkisiyle birlikte Alevileri yönlendiren dedelerin konumları da tartışılır oldu. Aslında öteden beri devam eden; ancak büyük ölçüde Alevi vatandaşlar içinde kalan bu tartışmalar şimdilerde iyice ayyuka çıkmış durumda. Aleviler için bir sorgulama döneminin başladığını söyleyenlerden birisi de Hacıbektaş’ta yaşayan ve Aleviler arasında sözüne itibar edilen Ulusoylar Dergâhı’nın dedesi Mehmet Münir Ulusoy.

Münir Dede, Hacı Bektaş Veli’nin 7’nci kuşaktan torunu Veli Ulusoy’un en büyük oğlu. Aile oldukça geniş; Özkaya, Yalçın, Güvenç ailelerini de bünyesinde barındırıyor. Eski Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya da Ulusoy ailesinden biri. 76 yaşındaki Mehmet Münir Ulusoy Aleviliğin siyasete alet edilmemesi gerektiğini söylüyor. Ulusoy’a göre bu konumuyla CHP artık bitmiştir.

-Türkiye’de yaşayan Alevi sayısı sürekli tartışılıyor. Sizce bu coğrafyada yaşayan ne kadar Alevi var?

Türkiye’de yaşayan Alevi sayısı üzerinden siyaset yapmak doğru bir nokta değildir. Ben sayının çokluğundan ziyade niteliğine önem veririm. Türkiye’de 25 milyon Alevi var. Ancak Aleviliği işleten ve kapasiteyi kullananların sayısı 7 milyon kadardır. Bunlar öz Alevilerdir. Sözde değil özde Alevi olmak önemli. Bence rakamlardan çok bu konu tartışılmalı.

ALEVİLİK, İSLAM’DAN AYRI DEĞİL

-Bazı gruplar Aleviliği Marksizm’le temellendiriyor. “Ali’siz Alevilik” tezini geliştiriyorlar. Sizce Alevilik nedir?

Alevi toplumunun aklını çelmek isteyenler çok. Bunlara aldanan kardeşlerimiz de var. Ancak ortaya atılan tezlerin, iddiaların hiçbiri gerçeği yansıtmıyor. Alevilik Marksist Leninist demek değildir. Alevilik bugün değil, Hz. Muhammed’in ardından gerçekleşen Kerbela faciasından sonra başlıyor. Onun yanında bulunan insanlar bunu siyasete dönüştürüyor. Alevilik Müslümanlıktan farklı değildir. Alevilik, geleneği ile göreneği ve kültürü ile İslamiyet’in içindedir. Biz “Ya Allah, Ya Muhammed, Ya Ali” diyoruz. Bu toplum, ikrarı bent edip Allah, Muhammed, Ali üçleminde gitmektedir.

-Kimi Alevi araştırmacılar, yazarlar bunun tersini söylüyor ama…

Bu yazarların yüzde 75’i tarihi bilmiyor ve iyi inceleyemiyor. Kur’an-ı Kerim bir tarihtir; vahiyle inmiş bir kitaptır. Bir nevi olayları anlatır. Ona baksınlar. Biz Emevilerin kurduğu şeriatın karşısında olan bir toplumuz. Yapmacık bir olay iken yıkılmaz bir olay haline gelmiş. Alevilik toplumu inançsız değil. Bunu hangi Alevi söylüyorsa özüne ihanet ediyor.

-Bunun savunanlara karşı siz ne yapıyorsunuz?

Elimizden geldiğince bunların safsata, yalan olduğunu cemaatimize anlatmaya çalışıyoruz. Aleviler aydındır. Aleviliğin liderliğinde söylediğim üçlü vardır. Bunların olduğu yerde Marksist, Leninist yok. Bunu bir kere mantık kabul etmiyor. Alevilerin içinde nasıl olur? Bu Alevi arkadaşlar bir şeyler tutturabilme çabasında. Bunların söylediği geçersizdir. Alevi Bektaşilik seçimle geliyor, ikrarı bent oluyor, derviş oluyor, daha sonra ilerliyor ve güzel bir yön alabiliyorsa derviş halifeliğe doğru yürüyor, sonra dedebabalığa tekâmül ediyor. Türkiye genelinde babalık müessesesi tam manasıyla şu anda faal olarak çalışmıyor.

TİRAN TARTIŞMASI

-Niçin çalışmıyor?

Alevi halkının taraf tutması siyasi partiye yönelmeleri gibi bir harekettir. Körü körüne bir tarafgirlik var. Bu, bundan kaynaklanıyor. Arnavutluk’un yüzde 75’i Bektaşi’dir. Tiran’daki baba ile ben çelişkilere düştüm. Baba Reşat “Bundan sonra merkez Tiran’da olacak ve Alevilik Bektaşilik müessesesi buradan devam edecektir.” dedi. Biz buna karşı çıktık. “Bu müessese Hacıbektaş’ta noktalanır.” dedik. Küçük bir kavga var. Merkezin Tiran olması gerektiğini söylüyorlar. Ali Rıza Baba gibi önemli babalar var. Ama bunun yanında. Bu istek bir kültür ister; ana kültürün haricinde bir de ilmi tahsil gerek. Herkes kendi ulviyet makamını ortaya çıkarıp gerisini siliyor. Bu yanlıştır.

-Hacıbektaş’ın merkez olduğunu diğer yerler kabul ediyor mu?

Baba Reşat, kendini ön plana çıkarmak istiyor. Ama merkez anlamında mutlaka bu dergâhın adı Türkiye’dir; Hacıbektaş’tır. Hacıbektaş Aleviliğin kalbidir. Son nokta burasıdır.

DEDELER CAHİL DEĞİL

-Aleviler arasındaki çok bölünmüşlük neden kaynaklanıyor?

Bektaşilik mücerret ikrar ile, Aleviler de kökten gelen nesillerdir. Bu bölünmüşlük bundan kaynaklanıyor. Bir de araya çoğu zaman siyaset giriyor.

- “Dedeler çağın gerisinde kaldı” eleştirisine katılıyor musunuz?

Cumhuriyet kurulana kadar kırık sazı ile yarım sözü ile dedeler, ozanlar bu davayı taşıdı. Bunlar için “gâvur” deniliyordu; ama dağlarda da olsa yaşadılar, çalıp söylediler. Bu geleneği zor şartlardan günümüze kadar getirdiler. 2. Mahmut döneminde bir baskın dönemi ve değişim var. Sonra Bektaşi dergâhlarının üzerine minareler konulmuş. Ak Cemevi iken camiye dönüştürülmüş. Yani Emevi düzenini devam ettirdiler. Biz halkı aydınlatmak isteriz. Aydınlanma için çağrılarda bulunuyoruz. Bize gelip kurban kesmek isteyenlere, “Birini kes, diğerlerinin bedeliyle okullara bilgisayar al, eğitime destek ver” diyoruz. Bu dedeler cahil olabilir mi? Bu ocaklar kesinlikle boş kalmaz. Eleştiriler haddini aşan yersiz eleştirilerdir.

ALEVİLER PARTİ KURAMAZ

-Alevilik Türk siyasetinde öteden beri çok kullanılan bir argüman. Aleviliğin siyasetle çok içli-dışlı olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Alevileri siyasi malzeme yapmak Emevi’nin bırakmış olduğu bir emanettir. Alevilerin partisi CHP olmuştur. Ancak artık bu durum değişmiştir. CHP’ye kesinlikle öldü gözü ile bakın. Deniz Baykal başında durduğu müddetçe CHP ölmüştür. Siyasete Alevileri sokan CHP, onları içine almıştır. Şimdiki CHP’de Alevilere Emevi zihniyetiyle bakılıyor. Değişen bir şey yok. Alevilerin oyunu almak için dört tane ışık verir, sonuç kendi menfaatinedir. Gelinen noktada CHP artık Alevilerin partisi değildir. Deniz Baykal geldiğinden beri bir şey vermemiştir. Baykal siyasette kendini kabul ettirmeye uğraşan bir insan olmuş. Bu işin cambazlığını yapmış. Gönül ister ki güzel bir insan gelip Ata’nın bıraktığı mirasa sahip olsun. Ama bu zihniyetteki CHP artık misyonunu tamamlamıştır. Bu seçimdeki oylar da kerhen verilmiştir.

-Alevi vatandaşlar siyasetten çok çektiklerini söylüyorlar. Geniş bir kitleye sahip olan Aleviler neden kendi partilerini kurmuyorlar?

Aslında kuruyor; ama başarılı olamıyorlar. Ali Haydar Veziroğlu bir işadamı, devletten bulup devlete yamayan birisi. Geçmişte de denemeler oldu. Somut sonuç alınamadı. Bir yanda da aldatılanlar oldu. Alevi halkı en çok Aleviler tarafından aldatıldı. Dedelik müessesesini yürütecek birisi o makamı satamaz; ama satanlar var. Bu zihniyet durdukça Aleviler parti kuramaz; kursa da başarılı olamaz. Artık cemaatin kendisini sorgulaması gerek. Biz nerede hata yapıyoruz diye düşünmesi lazım.

YORUMLARINIZI BEKLIYORUM

ALINTI(http://www.***********/v2/print.php?type=N&item_id=695)

Aleni_19
14.09.2007, 11:42
sonuna kadar chp liyim...

qatesi
14.09.2007, 11:54
bende sonuna kadar chp dıyorum ama bastakılerın degısmesı lazım

nejlakarabiyik
14.09.2007, 12:17
Arkadaşlar kusura bakmayında mesela benim ailemde chp den şaşmaz neymiş partiye oy veriyormuş sırf Atatürk'ün partisi diye ya Atatürkten buyana chp den çok sular aktı. Deniz Baykal'a oy veriyorsunuz partiye değil zaten verilen oylarda şeriatçı yönetimin başa geçmesine engel olamadı. UYAN TÜRKİYE:(

DERSİM_Gülay
14.09.2007, 12:56
Arkadaşlar kusura bakmayında mesela benim ailemde chp den şaşmaz neymiş partiye oy veriyormuş sırf Atatürk'ün partisi diye ya Atatürkten buyana chp den çok sular aktı. Deniz Baykal'a oy veriyorsunuz partiye değil zaten verilen oylarda şeriatçı yönetimin başa geçmesine engel olamadı. UYAN TÜRKİYE:(

bende sonuna kadar CHP diyorum;ancak deniz baykaldan da mennun olmadığımı söylemek istiyorum.CHP yi bu kadar acımasızca yargılamayın canlar.partinin ne suçu var onu yönetene bakın siz.ayrıca şeriatçı yönetimin başa geçmesinin nedeni bence baykala duyulan güvensizlik ve bağımsızlara dağılan oy.biz bir kere kendi içimizde dağılmışız ki;sol diye gidip mecliste boş boş oturan vekillere verdik oyları.(bağımsızlardan bahsediyorum)

alevi_siyah
14.09.2007, 13:00
CHP hiç bir zaman alevi partisi olmadıki zaten sadece alevi yurttaşların bir kısmı CHP ye oy verdiğinden bu böle gözüktü

kızılbayrak12
14.09.2007, 13:17
Chp hiç bir zaman alevi partisi olmadı olamazda .
Benim babam bütün sülalem chpye oy veriyor içim içimi yiyor .
Resmen kör olmuşuz diyorum , benim halkım sivasta yanarken benim halkım maraşta katledilirken benim halkım yıllarca işkence görerken benim halkım yıllarca idam sephasındayken chp niye yanımızda yoktu .
Şenliklerimizde özel günlerimizde neden yanımızda yoklar chp ye oy veren canlara sesleniyorum .
Seçim zamanı gelir anca öyle ortaya çıkarlar alevilere konuşurlar .
Atatürkün partisi diye chpye oy veriyom diyenide çok saçma buluyorum .
Atatürk şuanda berkide partinin durumunu görse kemikleri sızlar .
Bu parti atatürkün partisi olamaz ..

Ceno
14.09.2007, 13:32
Daha chp diyorsunuz halan, daha kaç zulüm, kaç yalan, kaç riyakarlık görmeniz gerekiyor. Parti iyice faşistleşti faşistliğin nesini savunuyorsunuz chp li arkadaşlar. Sivas olayları olurken iktidarın oratğı değil miydiler? bir şey yapamaz mıydılar? hangi alevi haklarını savundular ya da savunur görünüp oy avcılığı yaptılar. daha bu kandırmalara dur demenin zamanı değil midir?...

makaay2077
14.09.2007, 13:48
chp nin alevilere nasıl bi katkısı oldu açıklarmısın.maraş katliamı yapıldığında başta chp vardı peki bu olay olduktan sonra ne yapıldı hiççççç........ sivas katliamı olduğunda şimdiki chplilerin bulunduğu shp hükümetteydi neden söz verilmesine rağmen oraya birlik gönderilemedi.sonunda olan ölen 37 cana ve alevi halkını itibarına oldu

eski_adam
14.09.2007, 14:00
CHP hiçbir zaman alevilerin partisi olmadı ki artık vazgeçilsin veya olmasın.Kaba/kuru bir Atatürk sevgisi yıllarca ona oy verilmesine sebep oldu.
CHP herzaman bir devlet partisiydi öyle doğdu,öyle de kalacak.
Gerçek bir sosyal demokrat parti gerekiyor-devletçi olmayan- CHP'nin dönüşmesi de şu noktadan sonra imkansız

Kaptan75
14.09.2007, 14:00
chp siz alevi,alevi siz chp olmaz.

toprak62
14.09.2007, 14:25
chp bir etnik kökene ait bir parti değildir. yani alevilerin yada sünnilerin partisi değildir. Sadece Atatürkçü düşünenlerin partisidir.Ha şuda doğrudur oylarının çok yüksek bir payını alevilerden almıştır.şimdi söylüyorum mhp,akp,gp,sp gibi partilere mi verelim oyunu dtp yi unutmadım unutmama da çünkü kürtlere ait bir partinin kendi kalelerinde diyarbakır van bitlis batman gibi yerlerde aldıkları oyun daha fazlasını akp veren bir kedmin partisine mi vermeli siz düşünün...

chp te başkan değişmediği sürece chp hep yenilğiye uğrayacaktır.Bu gün şişli gibi bir yerde %70 oy alan bir insan alevisi sünnisi kürt'ü lazı çerkezi ermenisi yahudisi hırıstiyanı farketmeden hizmet veren bir insan sizce tek başına iktidar olamaz mı sarıgüllü partiye mi yoksa akp nin oy kutusu olan dtp ye mi yoksa faşistlere mi oy vermeli mi söz sizin arkadaşlar....

eldorado
14.09.2007, 14:52
Chp Artik Alevilerin Partisi Degil ..
şimdi konuyu açan arkadaşa soruyorum;siz yıllardır oyunuzu chp ye,alevilerin partisimi diye veriyordunuz yada siz vermiyorsanız verenler böylemi biliyordu?
bu ne saçma bir zihniyet....chp alevilerin partisiydi ama artık değil...çünki alevileri savunmuyor? çünki yıllardır ATATÜRK ün ismi ile SAF alevileri kullanıp kullanıp mendil gibi atmak dururken,neden cemevleri yapsın,neden hükümet kurup alevileri oralara yerleştirerek ülkeyi aydınlığa taşısın,neden alevi vekilleri meclise taşıyarak alevilerin siyasi olarak güçlenmesini sağlasın,neden meydanlarda hakkını arayanlara terörist kendine sol desin....
hala bu partiyi hem geçmiş,hemde bugün alevi partisi olarak gören zihniyetler....ve artık chp alevilerin partisi değil diyen SAFLAR...yenimi uyandınız....

nusayri
14.09.2007, 16:42
CHP,etik dayalı bir parti konumuna getirmek isteyen arkadaşlara alevilikle ilşkilendirilmesine çaba harcıyanlara ve şu andaki chp oy kaybını sadece lider konumundaki kişiyle ilişkilendirmelerine olaya sadece bir kapıdan bakmakla yetinmektedirler .
arkadaşlar 1950 dp ikdidarından sonra chp misyonu bitirilmiştir ülke olarak bağımsızlığımız tartışılır duruma gelmiştir,o zamandan beri ABD emperyalizmin etki alanına giren türkiye gizemli şekılde türkiyeyi yönettiyi görmemek uzun bir gece uykusundan uyanmadığımızı ifade eder.
CHP halen istiklal savaşından gelen ilkelerle bir yol içinde seyretmektedir ,bu durumuyla apd hoşuna gitmiyen bir durum ,yalnız CHP siz bir türkiye olamıyacağı bilen ABD altan alta bitirmeye veya ABD isteklerine oyum sağlamaya zorlamaktadır.
unutmayınki ABD direktifiyle olan 12 eylül islami askeri cuntanın ilk hedefi CHP ve atatürkün kurduğu türk dil kurumu ve başka kurumların kapatılması olmuştur.
türkiyede alevilere karşı olan katliamların bir çoğu CHP iktidarda olmuştür,bunun ifadesi iktidarda olsa bile ülkeyi yönetmediyi ifade eder sadece bir senböldur, büyük ustat azız nesimin deyimi olan yüzdelik kesimi kandırmaktadır.
bügünki AKP yönetim kadrosunun anti emperyalist tezleri nerde tüm tezlerini ABD emperyalizmini hizmet etmek için seferber etmişler,gece gündüzlerini harcamaktadırlar ,niye ?iktidarda kalıp bazı tezlerini hayata geçirmektir.
ülkemiz büyük bir tehlikeyle karşı karşıyadır ,bu tehlikeye karşı gelebilmek için hastalığın teşhisi herkesi bilgilendirip bir etnik siyaset yapmaktan uzaklaşıp beraberliyi sağlıyacak siyasetler geliştirmektir,eyer sadece alevileri temisiliyle yol alınacaksa hastalığın kansere dönüşmesine neden olmuş oluruz.

saygılarımla.

ahmetfikret
14.09.2007, 17:11
Merhaba arkadaşlar hepinizin düşüncelerine, fikirlerine saygı duyuyorum ama bazı arkadaşlar CHP'ye oy verenleri saflıkla suçluyor çok yanlış, ha sen oy verme cahil olma, saf olma arkadaşım başkalarının fikirlerine saygı duyalım. Şimdiye kadar kurulan hangi parti CHP kadar alevilere yakın oldu size soruyorum? Yerel yönetimlerde yani belediyelerde CHP iktidarları herzaman alevileri desteklemiştir bunuda inkar etmeyelim. Bende CHP liyim bu seçimlerde Türkiyede olmadığım için CHP'ye oy veremedim ama kalbim hep onlarla.

pazarcıklı
14.09.2007, 17:20
sonuna kadar chp liyim...

arkadaşım sonuna kadar chpliyim demek garip geldi bana...sözüm sadece chpye değil yanlış anlaşılmasın ama bi şeye körü körüne bağlanmak ne kadar doğru sizce...bence bazı şeyleri eleştirmekten korkmamak gerekiyo,yeri geliyo inancımızı, yeri geliyo bizi yetiştiren anne babamızı bile eleştiriyoruz... sizinkisi takım tutmaya benzemiş bence biraz...

DERSİM_Gülay
14.09.2007, 17:31
CHP hiç bir zaman alevi partisi olmadıki zaten sadece alevi yurttaşların bir kısmı CHP ye oy verdiğinden bu böle gözüktü

BELKİ BİR ALEWİ OLARAK SENİN PARTİN OLMAMIŞ OLABİLİR AMA BURDA BİREYSEL KONUŞ BENCE TOPLUMSAL KONUŞMA.DİĞER ALEWİLERİN PARTİSİ OLMADIĞINI NERDEN BİLİYORSUN.:no:

tercan82
14.09.2007, 17:47
arkadaşlar zaten partinin dini olmaz alevilerinde bir partisi olamaz bence şu demek kısacası pkknın partisi vardır şeriatında partisi vardır koministlerinde vardır faşistlerinde vardır alevilerin partisi yoktur olmasında zaten alevilik parti sempatizanlığı değildir alevilik solculuk sağcılıkta değildir sadece alevilik eşitliktir bizim canlarımız nasıl oldu yakın tarihte yandı yakıldı bunların hesabını sormamış biz alevilere kucak açan bir partiyiz diye ortalıkta gezen parti chp değilmidir evet bende ailemde chp ye oy verdik son seçimde yanlız kötünün iyisi yani şuan başka verecek parti olmadığı için verdik chpye yoksa alevi partisi olduğu için falan değil kesinlikle

eldorado
14.09.2007, 17:49
Merhaba arkadaşlar hepinizin düşüncelerine, fikirlerine saygı duyuyorum ama bazı arkadaşlar CHP'ye oy verenleri saflıkla suçluyor çok yanlış, ha sen oy verme cahil olma, saf olma arkadaşım başkalarının fikirlerine saygı duyalım. Şimdiye kadar kurulan hangi parti CHP kadar alevilere yakın oldu size soruyorum? Yerel yönetimlerde yani belediyelerde CHP iktidarları herzaman alevileri desteklemiştir bunuda inkar etmeyelim. Bende CHP liyim bu seçimlerde Türkiyede olmadığım için CHP'ye oy veremedim ama kalbim hep onlarla.

evet o taş bana idi...SAF...
hiçbir ekonomi stratejisi olmayan,
arkasına halkı değil,orduyu alarak meded uman,
siyasi vekilleri sadece zengin ve burjuva zümresinden seçen,
hükümet olmaktan korkan ve kendilerini muhalefet zindanına büyük bir zevkle kapatan,
ve daha nice sayamayacağımız olumsuz etkenler....
şimdi benim anlamadığım konu şu: hani aleviler aydın insandı,hani aleviler sol görüşlüydü;bu ne biçim siyasi bir olgu ki düşüncelerimiz bu partiyle zıt olduğu halde oy veriyoruz daha doğrusu veriyorsunuz...sanırım sol denen kavram gerçekten göreceli....

anadolu75
14.09.2007, 21:00
chp artik ne alevilerin ne de ataturkun partisidir.boyle darbeci,antidemokrat bir partiye oy vermek cok buyuk bir yanlistir.

rozerin62
14.09.2007, 21:33
bende sonuna kadar CHP diyorum;ancak deniz baykaldan da mennun olmadığımı söylemek istiyorum.CHP yi bu kadar acımasızca yargılamayın canlar.partinin ne suçu var onu yönetene bakın siz.ayrıca şeriatçı yönetimin başa geçmesinin nedeni bence baykala duyulan güvensizlik ve bağımsızlara dağılan oy.biz bir kere kendi içimizde dağılmışız ki;sol diye gidip mecliste boş boş oturan vekillere verdik oyları.(bağımsızlardan bahsediyorum)

Siz bağımsızlardan bahsederken nasıl mecliste boş boş oturan ifadesini kullanabiliyorsunuz anlamıyorum.Onları desteklememenizi anlayabilirim ama boş boş sözü çok ağır gerçektende.Boş oturmalarındanmı sizce sürekli önlerine engeller çıkarılıp yargılanıyorlar.Sürekli diyalog ortamı kurulması için mücadele veriyorlar ve gruplarının dağılması söz konusu.Neden çünkü dört bir yandan kuşatma altındalar ve onlara düşman gözüyle bakılıyor.Onlar birşeyleri değiştirmek için cezaevinde yatarken Doğu da oradan oraya koştururken Hiç duymadınızmı.Gerçi duymamışda olabilirsiniz çünkü haberler bile taraflı veriliyor.Kaç tane kan davasında aracı olup kanı durdurduklarını biliyormusunuz.Peki töre cinayetleriyle en çok ilgilenenlerin onlar olduğunu biliyormusunuz.Ha siz bunları sorun olmaktan saymıyorsanız o zaman kendi açınızdan çok çok haklısınız.

yoldaş24
14.09.2007, 21:50
Merhabalar arkadaşlar hepimizin ortak noktası ,baykal ın bu partinin hakkını veremediği ve koltuk sevdalısı olması.CHP ye olan bağlılığımız çok önemli unsurlara dayanıyor fakat şartlar çok değişti.Bence şimdi TKP zamanı.

mutlumusuncan
14.09.2007, 22:27
CHP'den başka Alevilerin kendini ifade edebileceği başka bir parti vardı da biz mi vermedik?

Örgütlü olmaz da böyle kendi içimizde birbirimizle cebelleşirsek tabii ki CHP'ye mahkum olacaktık.
Yok Alisiz Alevilik. Yok İslam mi dışı mı? Olmadı meshep mi değil mi? Ateist Alevi olur mu?
Sevgili canlar bırakalım bunları. Alevilik ister İslamın ta dışında olsun ister tam ortasında olsun. Ben Aleviyim. Gerisi teferruat.
Sanki bütün problemlerimizi çözdük bi bunlar kalmıştı.
Bunları tartışacağımıza CHP'ye mahkum olmadığımızı göstermenin yollarını aramalıyız.

CHP zaten hiç Alevi partisi olmadı ki sadece Aleviler ona oy vermek durumundaydılar.

Saygılarımla.

vitamin
14.09.2007, 22:30
bana göre hiçbir zaman alevi partisi olmadı ki chpnin en byük oy potansiyeli olmamıza rağmen bi faydasını görmedik bizlerin bir çoğu başka sansı olmadığı için chp ye veriyor bi ecevit vardı o da bitti chp kaldı o da çaresizlikten başka alternatifi yok mhp mi akp mi bunlara vereceğime chp ye veririm mantığı bn bi dahaki seçim akp ye veirrim yine chp ye vermem yeni arayışlar lazım o adamı rokete koyup uzaya yollasınlar parti başında işi yok

putikanli
14.09.2007, 22:37
C.H.P dışında alternatif bir merkez partisi söyleyin onu savunayım.C.H.P ye değil onu bu hale getirenlere karşıyım.Bir gün her şey yine yerini bulacak ve C.H.P sol içinde ki yerini alacaktır.Kurda kuşa bırakıp kaçılmaz.

isyan_ateşi
14.09.2007, 22:37
chp sol idolojiyi savunan bir kurumdur sol ise ezilen dışlanan sömürülen kesimlerin umut felsefesidir aleviler ise bu ezilmişliği sömürülmüşlüğü dışlanmışlığı yüzyılardır yaşadığı için sola oy vermektedir bencede saçma bir sor u chp alevilerin değil solcuların partisidir chp nin aleviliğini değil solculuğunu tartışmak matığa daha uygun düşüyor...

mutlumusuncan
14.09.2007, 22:53
chp sol idolojiyi savunan bir kurumdur sol ise ezilen dışlanan sömürülen kesimlerin umut felsefesidir aleviler ise bu ezilmişliği sömürülmüşlüğü dışlanmışlığı yüzyılardır yaşadığı için sola oy vermektedir bencede saçma bir sor u chp alevilerin değil solcuların partisidir chp nin aleviliğini değil solculuğunu tartışmak matığa daha uygun düşüyor...
İşte sorun da bu ezilmişlerin sesi olma misyonundan sapması ya. Ezilmişlerin partisi ezilmişlerden almalı oyunu. CHP'nin en çok oy aldığı bölgelere bakarsak kimin partisi olduğu daha net anlaşılır.

oconor
14.09.2007, 22:55
Baykala kızıp CHP ye hayır demeyin. CHP görüşleriyle alevilere en yakın partidir bence , baykal giderse herşey daha güzel olacak ama. Sonuna kadar chp diyorum.

ONU®
14.09.2007, 23:48
CHP'ye alevilerin partisi değil,alevilerin yoğunlukla destek verdiği parti demek daha doğru olur.Baykal'ın cuntacı ve faşist yönetimiyle artık bu özelliğini de kaybetmektedir.

mamyy
15.09.2007, 00:22
her zaman CHP'liydim hep de öyle olucak.

Nesimi
15.09.2007, 00:31
Partilerin isimleri değil yaptıkları önemlidir. Şu an AKP, CHPden çok daha iyi bir parti.

AKP ayrım yapmadan yoksul kesimlere sosyal yardımlar yapıyor. Bunu seçim yatırımı olarak algılayabilirsiniz ancak halk bundan memnun. Alevi sunni ayrımı olmadan pek çok kişi ve özellikle yoksul kesimler AKPden memnun. CHP nin bu halindense AKP çok daha iyidir.

Kötünün iyilerini geçersek gerçek anlamda dürüst idealist partiler elbette daha iyidir ancak onların aldıkları oyları toplasanız %1 i geçmiyor. CHP mi AKP mi? derseniz elbette AKP derim :)

DERSİM_Gülay
15.09.2007, 11:15
Siz bağımsızlardan bahsederken nasıl mecliste boş boş oturan ifadesini kullanabiliyorsunuz anlamıyorum.Onları desteklememenizi anlayabilirim ama boş boş sözü çok ağır gerçektende.Boş oturmalarındanmı sizce sürekli önlerine engeller çıkarılıp yargılanıyorlar.Sürekli diyalog ortamı kurulması için mücadele veriyorlar ve gruplarının dağılması söz konusu.Neden çünkü dört bir yandan kuşatma altındalar ve onlara düşman gözüyle bakılıyor.Onlar birşeyleri değiştirmek için cezaevinde yatarken Doğu da oradan oraya koştururken Hiç duymadınızmı.Gerçi duymamışda olabilirsiniz çünkü haberler bile taraflı veriliyor.Kaç tane kan davasında aracı olup kanı durdurduklarını biliyormusunuz.Peki töre cinayetleriyle en çok ilgilenenlerin onlar olduğunu biliyormusunuz.Ha siz bunları sorun olmaktan saymıyorsanız o zaman kendi açınızdan çok çok haklısınız.

bence zaten onlar azınlık durumunda mecliste ve birşey yapacaklarına inanmıyorum.geçmişte yapmış oldukları şeylerden dolayı yargılanıyolar ewet bence zaten böyle insanların meclise girmesi bile yanlış.(şimdi diyeceksin ki diğer vekillerde geçmişte bir şeyler yaptı onlar neden yargılanmıyor da sürekli biz yargılanıyoruz)can sanırsam ki sen sabahat tuncelden bahsediyorsun bence sabahat tuncel ve onun gibi bir suçtan yargılanan insanlar mecliste olmamalı.fazlada ağır konuşmak istemiyorum forum içerisinde ama herkezinde bildiği gibi pkk ile işbirliği olan insanları nasıl destekliyorsunuz anlamıyorum.taraf tuttuğumu sanma sakın ben diğer vekilleride eleştiriyorum.(herhangi bir suçtan yargılanıpta mecliste oturan ve yargı süreci duran insanları)

saygılar

rozerin62
15.09.2007, 12:54
[QUOTE=DERSİM_Gülay;495817]bence zaten onlar azınlık durumunda mecliste ve birşey yapacaklarına inanmıyorum.geçmişte yapmış oldukları şeylerden dolayı yargılanıyolar ewet bence zaten böyle insanların meclise girmesi bile yanlış.(şimdi diyeceksin ki diğer vekillerde geçmişte bir şeyler yaptı onlar neden yargılanmıyor da sürekli biz yargılanıyoruz)can sanırsam ki sen sabahat tuncelden bahsediyorsun bence sabahat tuncel ve onun gibi bir suçtan yargılanan insanlar mecliste olmamalı.fazlada ağır konuşmak istemiyorum forum içerisinde ama herkezinde bildiği gibi pkk ile işbirliği olan insanları nasıl destekliyorsunuz anlamıyorum.taraf tuttuğumu sanma sakın ben diğer vekilleride eleştiriyorum.(herhangi bir suçtan yargılanıpta mecliste oturan ve yargı süreci duran insanları)

Gülay can ben mecliste herkesin temsil edilmesini istiyorum.Çünkü o zaman herkesin sorunlarının dile getirileceğine inanıyorum.Hiç bir düşünceyi yok saymadan herkese eşit durulması en doğru olandır.Yani zaten bu insanlar meclise halkın oylarıyla gelmiştir.Bende oyumu verdiklerimi bir vatandaş olarak takip edicem ve eğer birşeyler yapmadıklarını görürsem bir dahaki seçimde benden oy alamazlar.Çünkü takım tutmak gibi parti tutmak doğru değil.Ben bağımsızlarıda mecliste diyalog için bir şans olarak görüyorum.Ve belkide en çok istediğim şeylerden biriside çatışmaların bir an önce bitmesi ve hiç bir genç insanımızın ölmemesi.Bence bunu sizde istiyorsunuz.Onun için biraz hoşgörü ve samimiyet diyalog için çok önemli adımlar atılmasını sağlayacaktır.Sevgi ve saygılarımla değerli hemşerim.

kolpa
15.09.2007, 15:36
chp yatıp kalkıp talabani,barzaniyle uğraşırken,gözünün önünde duran işsizlik sorunu için,eğitim,sağlık sorunları için somut birşey yapmadı.yapıcı olmaktan çok yıkıcı oldu.

DERSİM_Gülay
15.09.2007, 19:07
[QUOTE=DERSİM_Gülay;495817]bence zaten onlar azınlık durumunda mecliste ve birşey yapacaklarına inanmıyorum.geçmişte yapmış oldukları şeylerden dolayı yargılanıyolar ewet bence zaten böyle insanların meclise girmesi bile yanlış.(şimdi diyeceksin ki diğer vekillerde geçmişte bir şeyler yaptı onlar neden yargılanmıyor da sürekli biz yargılanıyoruz)can sanırsam ki sen sabahat tuncelden bahsediyorsun bence sabahat tuncel ve onun gibi bir suçtan yargılanan insanlar mecliste olmamalı.fazlada ağır konuşmak istemiyorum forum içerisinde ama herkezinde bildiği gibi pkk ile işbirliği olan insanları nasıl destekliyorsunuz anlamıyorum.taraf tuttuğumu sanma sakın ben diğer vekilleride eleştiriyorum.(herhangi bir suçtan yargılanıpta mecliste oturan ve yargı süreci duran insanları)

Gülay can ben mecliste herkesin temsil edilmesini istiyorum.Çünkü o zaman herkesin sorunlarının dile getirileceğine inanıyorum.Hiç bir düşünceyi yok saymadan herkese eşit durulması en doğru olandır.Yani zaten bu insanlar meclise halkın oylarıyla gelmiştir.Bende oyumu verdiklerimi bir vatandaş olarak takip edicem ve eğer birşeyler yapmadıklarını görürsem bir dahaki seçimde benden oy alamazlar.Çünkü takım tutmak gibi parti tutmak doğru değil.Ben bağımsızlarıda mecliste diyalog için bir şans olarak görüyorum.Ve belkide en çok istediğim şeylerden biriside çatışmaların bir an önce bitmesi ve hiç bir genç insanımızın ölmemesi.Bence bunu sizde istiyorsunuz.Onun için biraz hoşgörü ve samimiyet diyalog için çok önemli adımlar atılmasını sağlayacaktır.Sevgi ve saygılarımla değerli hemşerim.

sewgili rozerin yazdıkların çok güzel şeyler herkez bunu istiyor zaten kim istemez ki meclis herhezi temsil etsin.ama bölünmüşlük var bu ülkede bu dediklerin belki bir gün olur türkiyede:rolleyes:
saygılarımla...

makaay2077
15.09.2007, 19:50
eskiden alevilerin özünde olan laiklik ilkesine göre oy verecekleri parti chp idi.yıllarca aleviler chp yi kendilerine yakın buldukları için oy verdiler.peki ya chp ne yaptı?. Daha öncede söylediğim gibi alevi katliamları olduğu zaman bunlar hümümette idi.tekrar soruyorum üzüntülerini dile getirmekten başka ne yaptılar?çoğu arkadaş deniz baykalı beğenmediğini buna rağmen chp ye oy verdiğini söylüyor.deniz baykalın gitmesini istiyorsanız neden baykala oy veriyosunuz.diyeceksinizki biz oyumuzu baykala değil chp ye verdik.baykal o koltuktan kolay kolay gitmeyecek.ancak bizim durumumuz aynen devam edecek.ezilmişin halinden ezilmiş anlar.artık iki ezilmiş toplum olan kürtlerin ve alevilerin ortak hareket etmesi gerek.bunun ortamı chp değil dtpdir.

ankira
15.09.2007, 20:29
Şu anda MHP bile CHP den daha çok Alevilere yakındır.İspat isteyen arkadaşlara itina ile İSPATLANIR!!!!!