Orijinalini görmek için tıklayınız : Ben Nasil Alevİyİm ? ? ? ? ?
dervişcemçiçek 14.09.2007, 17:54 1.....DEDELİK KURUMU........
CANLAR cumhuriyet öncesi dedelerimizi hacı bektaş dergahında cile cekip bu yola baş koyan ve postta oturan dede çelebilerin veya babaların likayatı ile seçilen kişiler icazet alarak ihtiyacı olan yerlere taliplerine dede olarak gönderiliyor idi.Ama sonradan tekke ve zaviye kanunu sebebi ile bu konu yeraltına indi alevi ve sünni tarikatlarında. Sünni islam tarikatları likayat esasını takip etmekte tereddüt göstermezken Alevi inançına sahip dedelerde bunu adeta saltanat meselesi yaparak babadan ogula gecen bir monarşiye dönüştürmekten hiç utanmadılar ve care aramadılar.tarihimizde bunun sonucu deliler bile bize yol gösterici olmuştur babası dede olmasından dolayı
2......CEMEVLERİ.................
CANLAR istanbulda buluna tüm Cemevlerini ziyaret eden biri olarak gözlemlediyim şeyleri sizlerle paylaşmak istiyorum .Her Cemevimizde ibadet ritüelleri farklılık göstermekte bu sebeble Alevi genclerimiz bunu anlamakta zorlanmaktadır ve bu sebeble bildigi veya ibadeti kolayına gelen Cemevlerini secmektedir.ayrıca bazı Cemevlerimize siyaset karışmış olup burası manevi alem yuvası olmaktan cıkıp örgüt propagandası yapılan politbürolara malesef dönüşmüştür.dünya dinlerini incelerseni ibadetler hep aynı ritüeller cercevesinde yapılır ki bu dine veya mezhebe inananlar uygulamada zorlanmasınlar .ama bizde malesef farklılıklar var özde aynı olmasına ragmen.
3.....EVLİLİK ................
CANLAR zamanımızın gencleri birazda ailelerimizin aşagıda sayacagım sebeblerinden dolayı büyük bir hızla ve çogalarak Sünni islama uyan insanlar ile evlenmektedir.buna care aramamız lazım diilmidir sayın yol büyüklerimiz.cemlerimizde bu konuyu devamlı olarak sebebleri ve cözümleri ile irdelerseniz bu konu hallolur inanıyorumki .kanımca sebebler sunlardır
a= Alevi aileler arası kıskançlık (bu bizde o kadar fazlaki)
b=Aleviligi saklama ve humanist insan görüntüsü verme (yani bak ben insan ayırmıyorum sünnide olsan kız veya erkek evladımı evlendiriyorum .ama ne hikmetse onlar bimbir türlü bahane ve cebir kullanarak bize vermiyorlar
c=gençlerimizin mali durumlarının artması ve rahat batması denen ailelerin gerekenden fazla özgürlük vermesi onları kültüründen uzaklaştırarak bu duruma sokması
dervişcemçiçek 14.09.2007, 17:57 ne dersiniz canlar örnekleri çogaltalımmı
Sayın abim çok güzel tespit etmişsin bu söylediklerini sonuna kadar destekliyorum. Kültürümüzü korumanın çarelerini bulup bir an önce uygulamaya geçmek gerek.
dervişcemçiçek 14.09.2007, 18:05 peki bu nasıl olacak bacım kime inanıp talipi olacagız her kafadan,dededen,dernekten bir laf çıkıyor
putikanli 14.09.2007, 19:30 Sevgili arkadaşımızın tespitleri o kadar doğru ve o kadar yerinde ki teşekkür etmeden geçmek hasızlık olurdu.
Dedelik kurumunun maalesef ele ayağa düştüğünü bende gördüm. Talibinden çirağı almak için her sene uğrayan ve her hangi bir manevi destek göstermeyen dedeler yüzünden çok kişi eğitimsiz kaldı. Bir güvensizlik ve ortada kalmışlık içerisinde buldu kendisini.
Çeşitli Cem arasında ki dini ritüellerin uygulanış farkından bahsederken çok fazla büyütmeye gerek yok.Ali'siz alevilik,alevilik islam içindemidir ve daha bir çok sorunun sorulduğu bir ortamda Alevi vatandaşlar arasında bile farklılıklar meydana gelmektedir. Merkezi bir kurum tarafından eğitilemeyen, Bilim adamlarının güven vermeyen bir toplumun sonucu maalesef bu. İnsanlar aynı yolu farklı algılıyor ve farklı uyguluyor.
Farklı mezheplerden evlenmelere de karşı değilim. Sevgi ye karışamayız diye düşünüyorum. Yoksa Aleviliği, Yahudileştirme ve toplum içi evlenmelere yönlendirme bir yanlış olacaktır -ki yolumuz herkese açıktır-.
Yazısından dolayı arkadaşımızı kutluyorum. Ama bence çok önemli bir konu olduğundan daha fazla ilgi bekliyorum.:osama:
DERSİM_Gülay 14.09.2007, 21:11 walla çok önemli konulara parmak bastın can.özellikle ben bu dedelik kurumuyla ilgili bazı şikayetlerimi belirtmek istiyorum.dediğini<z gibi dedelik kurumu ;artık kalmadı dedeler taliplerine sadece çıralık almak için uğrar hale geldiler maddi çıkar var sadece.ben dersimliyim ve gebzede yaşıyorum bizede yılddda iki tane dede gelşir ve 1 gün misafir ederiz.gerçi şimdi biz biraz tepkiliyiz gençler olarak dedelere çünkü;geldiklerinde alewilikle veya soyumuzla ilgili öğretici bir bilgi alamıyoruz.ama aile büyüklerimiz bu duruma günah falan diye bişey diyemiyolar.dede de gelip yemeğini yiyip yatıp parasını alıp gidiyo.ne anladık bçyle dedelikten.her şey maddiyat olmuş.:001_rolle
dervişcemçiçek 15.09.2007, 12:26 sanırım aramızda dede veya dede cocugu yazarsa nedenlerini belki bu duruma nasıl geldigimizi açıklar,
Kitanalp 15.09.2007, 21:37 Göremiyor isem gercek varligi
Sünni'ysem Alevi'ysem ne cikar
Sanat edindiysem sahtekarligi
Sünni'yisem Alevi'ysem ne cikar
Insanlik giderken hep ileriye
Bizler inadina kaldik geriye
Gelmedikce cehaletten beriye
Kemaletim hidayetim olmazsa
Marifet suyundan kabim dolmazsa
Benden insanliga eser kalmazsa
Gayet inatciysam, gayet zorbali
Gündüz tesbihliysem, gece kavgali
Olmadikca insanliga faydali
Daimi'yim nefse galip olmazsam
Ilme fazilete talip olmazsam
Ele, dile bele sahip olmazsam
izmir_35 15.09.2007, 21:58 arkadaşlar ben dedekızı olarak önce yaşadıklarımı paylaşmak isterim
biz sekiz kardeşiz hiç maddi çıkar düşünmeden babamızın peşinde savrulup durduk babam gaziantebin bir köyüne yerleşdi dedelik yaptı bizler okuyamadık bir iş sahibi olamadık yani gelecegimiz mafoldu ve birer birer büyük şehirlere gitmeye başladık kimimiz evlenerek kimimizi evlenenlerini yanında kalarak ama ne oldu hiç birşey yapamadık çünkü okul yaşımız geçmişdi meslek öğrenme yaşımız geçmişdi ama yinede bir şekilde idare ettik sonra büyük şehirdeki cem evlerine şöyle bir baktım cemevi demeye bin şahit lazım niye diyecek olursanız evet çok güzel cem evlerimiz var ama yapılan ibadetden çokbaşka şeyler yani cem evi adı altında insanları başka şeylere yöneltiyorlar hepsi için söyleyemem ama gözümle gördügüm bir kaçtane var anlatmak istediğim şu alevilik uğruna yok olan sekiz kadeşin geleceğinin karşılığı bumu yani her dede kendi kafasına göre değilde belli bir çizgiden gitmiş olsadı bende bugün bu pişmanlığı yaşamazdım babam dedelik uğruna bizim geleceğimizle oynarken başka dedeler tabiri caizse deveyi hamuduyla götürmüş ve cem evlerini ticaret haneye çevirmiş bu beni çok üzmüşdür ve şöyle çevreme bakıyorumda öyle zengin dedeler varki neden benim babamın hiç birşeyi yok neden biz gıt ganat geçinmek zorunda kaldık diye düşünmekden kendimi alamıyorum
izmir_35 15.09.2007, 22:16 yani biryerlerde bir yanlış var gerek dedelerde gerekse taliplerinde bugün benim beş abim var ama hiç biri dedeliği tercih etmedi neden çünkü biz babamızın dede olmasında kendi hayatımız adına menmun değildik onun için şu anda dede olan babamdan hiç dede olacak bir evladı yokbuda beni üzüyor neden benimde abilerimin biri babamın bilgilerinde faydalanıp halkı Alevilik hakkında aydınlatmasın ama adamın hiç maddi bir geliri olmayan bir göreve bu zamanın şartlarında yapmasının imkanı yok çünkü zaten abilerim babamın yüzünden mesleki anlamda bir yer edinememişler maddi durumları iyi değilki boş zaman bulupda bu işi yapsınlar halen hepsi karın tokluğuna çalışan insanlar yani bu şartlarda Aleviliğin bu duruma gelmesi gayet normal bana göre bazı değerlerimizi yitirmemiz yeteri kadar Aleviliğin özünü öğrenmediğimizden ibadet şeklini tam olarak anlamadığımızdan yada bize yalan yanlış öğretildiğinden yada bir dedenin dediği öbür dedenin dediğini tutmadığından kaynaklanıyor
dervişcemçiçek 17.09.2007, 14:36 yani biryerlerde bir yanlış var gerek dedelerde gerekse taliplerinde bugün benim beş abim var ama hiç biri dedeliği tercih etmedi neden çünkü biz babamızın dede olmasında kendi hayatımız adına menmun değildik onun için şu anda dede olan babamdan hiç dede olacak bir evladı yokbuda beni üzüyor neden benimde abilerimin biri babamın bilgilerinde faydalanıp halkı Alevilik hakkında aydınlatmasın ama adamın hiç maddi bir geliri olmayan bir göreve bu zamanın şartlarında yapmasının imkanı yok çünkü zaten abilerim babamın yüzünden mesleki anlamda bir yer edinememişler maddi durumları iyi değilki boş zaman bulupda bu işi yapsınlar halen hepsi karın tokluğuna çalışan insanlar yani bu şartlarda Aleviliğin bu duruma gelmesi gayet normal bana göre bazı değerlerimizi yitirmemiz yeteri kadar Aleviliğin özünü öğrenmediğimizden ibadet şeklini tam olarak anlamadığımızdan yada bize yalan yanlış öğretildiğinden yada bir dedenin dediği öbür dedenin dediğini tutmadığından kaynaklanıyor
sevgili can
yazıma önce bu yola baş koymuş ve tek amacı hak muhammet ali ve evladının rızasını kazanmak olan mübarek evliya,alim,dedeleri dua ile anarak başlar ve onları bu sıfattan tenzih ederim.
bacı senin durumunda olanlarıda anlıyorum bu çileli yola cıkan aziz dedelerimizin evhalkı tabiki istedikleri gibi bir hayat bulamamışlardır.bununda yolu dediyim gibi teşkilatlanma sorunundan dolayıdır.eyer alevi camiası cemvakfının öncü oldugu alevi din işleri başkanlıgı gibi teşkilatlanmasını tamamlarsa dedelerimize baglanacak maaş ve sosyal imkanlar ile hiç diilse dünya derdine düşmeyecek ve ailelerimize bu yolu anlatmaya imkan bulacaklardır.
putikanli 17.09.2007, 19:09 Maalesef tüm camia kötü değil iyi olanları tenzih ederiz tabii.Ama bizim tepkimiz genelde Dedelik kurumunun yanlış , bir ayağı eksik yönlendirilmesi, hatta yönlendirilmemesi.Bugün Alevi Dernek ve Cemiyetleri bir kavga içerisinde.Kavganın sebebi malum rant meselesi.Ortada dönen rant ise milyarlarca dolara eşit.Biri diğerini kabul etmiyor varlığını düzenin dayatması olarak kabul ediyor,diğeri de aynı şekilde karşılık veriyor.
Birleşme ve bütünleşme için şartlar bir türlü sağlanamıyor.Düşmanlık ise içten içe beslenmeye devam ediyor.Çürüyen bazı kurumları yeşertmek bu yüzden de mümkün olmuyor.Çünkü merkez kurum eksikliği insanları bilinçlendiremiyor.Buna karşılık devlet te kendi din ideolojisini aleviler üzerinde dayatmaya da devam ediyor.Halk kısmen de olsa karşılık verebiliyor.
Tarihte şimdiye kadar asimile olmayan bir toplumsak dışa açılmamanın ve Dedelik kurumunun doğru işlemesinin payı çok büyüktür.Ancak çağın gereklerine dayanmayan veya çağa ayak uyduramayan diğer kurumların doğal sonu gibi bu kurum da çökümün eşiğinde dir.
Aynı şekilde Cemevlerimiz,nasıl önceden cami yapımı için kapı kapı dolanılıp para toplanırdı da hor görürdük ya şimdi aynı şey bizim ibadethanelerimiz için geçerli bu durum.Maalesef ibadethanedenm daha çok ticarethaneye dönüşmüş durumdalar.Sonuçta onlkarı denetleyecek ve ıslah edecek bir merkezi kurumun eksikliği burada da duyuluyor.
dervişcemçiçek 18.09.2007, 12:05 sevgili can peki nasıl yapılacak bu ibadethanelerimiz söylermisin?
bizimde arkamızda dinayet gibi bir devlet kurumu yokki.tabiki cemevlerimiz
bagızlarla yapılacak ve ayakta duracak
kısaca PAMUK ELLER CEP'e
SessizSedasız 18.09.2007, 12:18 Cemevlerinin ticarethaneye ve özellikle örgüt evlerine dönüştürülmesine karşıyım.
Camilerde bu tip olayları oluyordu. Bağış altında bir kısım hoca ve diyanet görevlileri paraları cep'e indirmiştir. Kötülemek için değil ama bir çok örnek yaşanmıştır.
aynı durumun sizin ifade ettiğiniz gibi bazı cem evlerinde olması veya dedelerin böyle yollara başvurması çok kötü.
Camilerde militan yetiştirenler olmuştur. Radikal islamcıların çoğu hedef seçtikleri camilerde kendilerine militan kazandırmışlardır.
Cem evlerinde ise ne yazıkki aynı durumun olması affedelicek şey değil.
Maneviyatı yaşanan yerlerde böyle oluşumlara müsade edilmemesi gerekir. Bence akılsızca yapılan iş diyorum. Cem evlerini karşı fikriyatın insanlarına hedef göstermiş oluyorlar. Hem ne alakası var yahu.. Siyasetin orda ne işi var..
bluehero88 18.09.2007, 13:45 Ben de dede soyundan gelen biriyim, daha önce başka bir topikte de söylemiştim...Bizim aile mal varlığımız 100 yıl önce ne ise şimdi de öyledir.Ailemin çoğu yani dedem, kardeşleri ve çocukları (babam hariç) dedelik yapıyolarlar.Hiç biri bu yola maddi çıkar yapmak için girdiğini zannetmiyorum eğer öyle olsaydık ne işim var benim burda:)...Şaka bir yana genel olarak sorun ortak...
1.Bazı dedelerin insanların manevi duygu ve düşünceleri ile oynama
2.Cemevlerinin siyasi veya ticari bir yuvaya dönüşmesi
Ben dede soyundan gelen biri olarak öğrendiğim ve gördüğüm inanç ve terbiye cercevesinde şunu söylebilirm.Eğer böyle şeyler yapanlar varsa ki yapan olduğunu hepimiz tespit ettik bunlar Alevilik inancını kullanarak insanları sömüren CAHİL, VİCDANSIZ ve AHLAKSIZ kişilerdir.Bence bunların Alevilikle hiçbir alakası olamaz.Tabi bunların önüne geçmek için bazı devlet kurumlarının kontrolü gerekir.Ama bizi kontrol edip kendinden kabul eden bir devlet kurumu maalesef yoktur.O zaman burda görev bize düşüyor.Bence her can alevilik konusunda yeterli araştırma yapmalı.Herşeyden önce Kuran okumalı.Daha sonra nerde olursa olsun hangi cemevinde olursa olsun Kuran'ın ve Alevi inancının yalnış dediği, haram dediği bir uygulama gördüğünde bu tür şeylere karşı çıkmalı veya o tür ortamlarda bulunmamalı.Bununla beraber diğer canları da bu tür konularda uyarmalıdır...saygılar çok güzel tespitler yapmışsınız...
|